Zoeken: ster

Ik zoek informatie voor groep:
peuters 1 2 3 4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje A is van Os
    A is van Os

    Tip van TibbeG
    "A is van Os, hij trekt de zware ploeg diep door de klei." (p. 24-25) Uit: A is van Os: Waar komen onze letters vandaan? / geschreven door Bette Westera.

    x
  • Plaatje Anne en de strijd tegen de monstermeiden
    Anne en de strijd tegen de monstermeiden

    Tip van ImkeB
    " 'De winnaar, met 18,5 van de 20 mogelijke punten, is...' Ylva-Merete en Torfinn keken elkaar een fractie van een seconde aan voor hun monden opengingen en er in koor klonk: 'DARK HORSE!'" (p. 205) Uit: Anne en de strijd tegen de monstermeiden / geschreven door Audhild Solberg.

    x
  • Plaatje Avonturen van de dappere ridster
    Avonturen van de dappere ridster

    Tip van Nora
    "Ze was nog maar een dreumes toen ze haar buurjongetje resoluut met een schep op zijn kop sloeg, om dat hij voortdurend zijn zusje pestte." (p. 7) Uit: Avonturen van de dappere ridster / geschreven door Janneke Schotveld.

    x
  • Plaatje Bob Popcorn - Meesterkok
    Bob Popcorn - Meesterkok

    Tip van Emma
    "'En de winnaars zijn....' Ik knijp mijn ogen dicht." (p. 207) Uit: Bob Popcorn - Meesterkok / geschreven door Maranke Rinck.

    x
  • Plaatje Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en het eilandmysterie
    Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en het eilandmysterie

    Tip van Tijs
    "In een mum van tijd kropen ze onder het bureau vandaan, krabbelden overeind en haastten zich naar de deur. Hugo was er als eerste. Voorzichtig gluurde hij om het hoekje. 'Ze is weg,' siste hij." (p. 153) Uit: Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en het eilandmysterie / geschreven door Jozua Douglas.

    x
  • Plaatje Cupido Stupido
    Cupido Stupido

    Tip van Imke
    "Met trillende handen bel ik 112 en probeer mijn paniek onder controle te houden als de stem aan de ander kant van de lijn eerst mijn naam en nummer wil weten." (p. 192) Uit: Cupido Stupido / geschreven door Melody James.

    x
  • Plaatje De grote ontsnapping
    De grote ontsnapping

    Tip van Marius
    "... En daarover was Kokkie uitgegleden." (p. 16) Uit: De grote ontsnapping / geschreven door Mathilda Masters.

    x
  • Plaatje De meestervervalser
    De meestervervalser

    Tip van Mirjam
    "'De juf heeft weleens verteld over Vincent van Gogh,' herinner ik me, al weet ik niet precies wat ze allemaal zei. 'Compleet gestoord, die vent,' zegt Gerrit, 'hij sneed zijn eigen oor eraf, dan spoor je toch niet?'" (p. 45) Uit: De meestervervalser / geschreven door Annemarie Jongbloed.

    x
  • Plaatje De Monstersnackbar - Hap, slik, wegwezen!
    De Monstersnackbar - Hap, slik, wegwezen!

    Tip van Pieter
    "Vlak voor hem stond een groot, angstaanjagend, groen, harig wezen met puntige tanden en klauwen en griezelige gele ogen." Uit: De Monstersnackbar - Hap, slik, wegwezen!, geschreven door David O'Connell.

    x
  • Plaatje De monstersnackbar.  De burgers bijten terug
    De monstersnackbar. De burgers bijten terug

    Tip van Raf
    "Griselda lag heerlijk te slapen in de vaatwasser. Karel zat in zijn kooitje en staarde naar een bord koolgelei. 'HERSSENSSS??' vroeg Karel hoopvol." (p. blz. 100 ) Uit: De monstersnackbar. De burgers bijten terug / geschreven door David O'Connell.

    x
  • Plaatje De mop van de meesterschurk
    De mop van de meesterschurk

    Tip van Lucas
    "Toen ik zag dat de clown jou gevangennam... hoefde ik alleen mensen de weg te wijzen..." (p. 159) Uit: De mop van de meesterschurk / geschreven door Tjibbe Veldkamp.

    x
  • Plaatje De muizen
    De muizen

    Tip van Marius
    "En daar stonden ze. Tegen de onderste plank van de schutting aangedrukt. Met zijn tachtigen. De muizen." (p. 7) Uit: De muizen / geschreven door Lenneke Westera

    x
  • Plaatje De mysterieuze controller
    De mysterieuze controller

    Tip van Tibbe
    "Nog iets zelfverzekerder drukte Ella op de robijnrode knop terwijl ze tegelijkertijd de joystick omhoog duwde. Waardoor Finn - die weer 'WAARRGGHH!' riep - een sprong maakte en na een perfecte salto op zijn voeten landde." (p. 78) Uit: De mysterieuze controller / geschreven door David Baddiel.

    x
  • Plaatje De saga van de vallende ster
    De saga van de vallende ster

    Tip van Tijs
    "'DIT IS GEEN EILAND!!' schreeuwde Leif, toen ze de zee in schoven. 'HET IS EEN MONSTER!!!' 'EEN MONSTERWALVIS!' schreeuwde Toki, die wild boven de golven fladderde. 'PAS OP!'" (p. 226) Uit: De saga van de vallende ster / geschreven door Gary Northfield.

    x
  • Plaatje De sneeuwkoningin
    De sneeuwkoningin

    Tip van Livia
    "En die buit is mijn bruid, mij gekocht met m'n staal. Voer ik haar als een veer, met mij mee naar de zaal in de grot..." (p. 40) Uit: De sneeuwkoningin / opnieuw verteld door Bette Westera.

    x
  • Plaatje De sterren onder onze voeten
    De sterren onder onze voeten

    Tip van Sophie
    "'Maakt dat verschil?' vroeg ik. 'Alles maakt verschil,' zei hij." (p. 154) Uit: De sterren onder onze voeten / geschreven door David Barclay Moore.

    x
  • Plaatje Diep in de jungle
    Diep in de jungle

    Tip van Bobbie
    "'Dit zal vast geen makkelijke expeditie worden,' bromt hij zacht. 'Maar als het GEVAARLIJK wordt, denk dan terug aan al die monsters die je al gevangen hebt.'" (p. 58 en 59) Uit: Diep in de jungle / geschreven door Tjerk Noordraven.

    x
  • Plaatje Door. Over het lezen van sterren en planeten
    Door. Over het lezen van sterren en planeten

    Tip van Imke
    "Nog tien meter, nog vijf meter, ergens verwachtte ik nog steeds een hand die me langs achteren bij mijn schouder zou pakken en me op de grond zou drukken." (p. 94) Uit: Door. Over het lezen van sterren en planeten / geschreven door Carolien Hermans.

    x
  • Plaatje Foxy en Alfonso en het meesterplan
    Foxy en Alfonso en het meesterplan

    Tip van Raf
    "Toen wrong hij zich met zijn enorme buik achter een tafeltje en begon te zingen: Eten, eten, ETEN, EETERDE-EET, EEEEETEN!! Tony Ravioli lachte hard en duwde Foxy een paar roze rubberen handschoenen en een schort in haar handen. En dus slofte Foxy von Sluwen, de slimste, sluwste oplichter die er bestond,...

    x
  • Plaatje Hamstersaurus Rex
    Hamstersaurus Rex

    Tip van Marius
    "'We noemen hem Hamstersaurus Rex!'" (p. 12) Uit: Hamstersaurus Rex / geschreven door Tom O'Donnell.

    x
  • Plaatje Help! Een klas zonder meester
    Help! Een klas zonder meester

    Tip van Noah
    "Dan neemt hij de eerste hap. Een kleintje, alleen een randje slagroom. Hij glimlacht en kijkt de klas in." (p. 17/18) Uit: Help! Een klas zonder meester / geschreven door Ilona de Lange.

    x
  • Plaatje Het dappere duo en de heldhaftige hamster
    Het dappere duo en de heldhaftige hamster

    Tip van Valerie
    "En toen gebeurde het onmogelijke. Nee, echt! Lucy Perk kwam naar me toe en schoof een envelop onder mijn neus! Ik kon het niet geloven! Lucy Perk had mij uitgenodigd voor haar verjaardagsfeestje. MIJ! " (p. 40-43) Uit: Het dappere duo en de heldhaftige hamster / geschreven door Caryl Hart.

    x
  • Plaatje Het geheim achter het fornuis
    Het geheim achter het fornuis

    Tip van Imke
    "Op de dag van het bevroren ijsblokje lag ik opgerold in een ovenschaal in de oven." (p. 40) Uit: De keukenprins van Mocano : het geheim achter het fornuis / geschreven door Mathilda Masters

    x
  • Plaatje Het geheim van de YouTube-ster
    Het geheim van de YouTube-ster

    Tip van Mirthe
    "Het is een fijne knuffel. Een lange, stevige knuffel." (p. 27) Uit: Het geheim van de YouTube-ster / geschreven door Myron van der Velden.

    x
  • Plaatje Het meisje dat naar de sterren luisterde
    Het meisje dat naar de sterren luisterde

    Tip van Nora
    "Hoe meer je geeft, hoe meer je hebt" Uit: Het meisje dat naar de sterren luisterde / geschreven door Kelly Barnhill.

    x
  • Plaatje Het Ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis
    Het Ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis

    Tip van Noah
    "Hoe hebben jullie ons kantoor gevonden? Omdat we slimmer zijn dan jullie, zei Kai fel" (p. 224) Uit: Het Ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis / geschreven door Sanne Rooseboom.

    x
  • Plaatje Het mysterie van de fluitende grotten
    Het mysterie van de fluitende grotten

    Tip van Tim
    "Volgens de legende is het zo dat als de grotten niet meer fluiten dat dan het kasteel wordt overvallen." Uit: Het mysterie van de fluitende grotten, geschreven door Helen Moss.

    x
  • Plaatje Het Nebula-mysterie
    Het Nebula-mysterie

    Tip van Marius
    "Ze hebben je moeder vermoord. En ze zijn van plan dat ook met jou te doen." (p. 52) Uit: Het Nebula-mysterie / geschreven door Trudi Trueit.

    x
  • Plaatje Het ultra coole Meester Jesper boek
    Het ultra coole Meester Jesper boek

    Tip van Emma
    "SLAAP HUH?! Ik bedoel NIET SLAPEN TIJDENS DE LES, natuurlijk. Maar een goede nachtrust is SUPERBELANGRIJK voor je hersens. Zo begin je fris en vol energie aan een nieuwe dag en kun je je beter CONCENTREREN." (p. 59) Uit: Het ultra coole Meester Jesper boek / geschreven door Jesper Hesseling.

    x
  • Plaatje Het uurwerkmysterie
    Het uurwerkmysterie

    Tip van Lucas
    "'Hij is mijn vader.' Isaac slikte. 'Ik weet niet waar hij is.'" (p. 26) Uit: Het uurwerkmysterie / geschreven door Sam Sedgman.

    x
  • Plaatje Juf Braaksel en de mysterieuze verdwijning
    Juf Braaksel en de mysterieuze verdwijning

    Tip van Mirjam
    ""En dan richt je het op degenen die je wilt laten verdwijnen, je cirkelt nog een keer naar rechts en zegt dan "ploef"!" (p. 129) Uit: Juf Braaksel en de mysterieuze verdwijning / geschreven door Carry Slee.

    x
  • Plaatje Koning Eddie en het machtige monster
    Koning Eddie en het machtige monster

    Tip van Emmeke
    "Koning Eddie Glimmerbroek ademde diep in, en sprak toen tegen de menigte. 'Mensen van Eddieland! Het goede volk van Crone heeft mijn hulp nodig. En die zullen ze krijgen! Ik zal de woestenij oversteken en gaan vechten met de Vellek!'" (p. 17) Uit: Koning Eddie en het machtige monster / geschreven door...

    x
  • Plaatje Meester Jaap : alle leukste, stoutste en gekste verhalen
    Meester Jaap : alle leukste, stoutste en gekste verhalen

    Tip van Mike
    "Meester Jaap maakt een vout!" (p. 16) Uit: Meester Jaap : alle leukste, stoutste en gekste verhalen / geschreven door Jacques Viens.

    x
  • Plaatje Meester Spion
    Meester Spion

    Tip van Tijs
    "'MEES KIJK UIT!' gilde Iri. Maar het was al te laat. PSJIEW! PSJIEW! PSJIEW! PSJIEW! PSJIEW! Een heleboel verdovingspijltjes boorde zich in het lichaam van de meester." (p. 245) Uit: Meester Spion / geschreven door Tjerk Noordraven.

    x
  • Plaatje Mijn hamster is een piraat
    Mijn hamster is een piraat

    Tip van Raf
    ...Een vakantieoord voor knaagdieren. We kunnen best zoiets beginnen. Dan noemen we dat het Hamsterhotel. Het Muizenhuis! Het Caviacafé! De Rattenflat!... pag. 12 Uit: Mijn hamster is een piraat, geschreven door Dave Lowe.

    x
  • Plaatje Monster Max en de vergeetmuts
    Monster Max en de vergeetmuts

    Tip van Benthe
    "Je had het misschien al door: de familie van Max was niet normaal ( niet dat ook maar één familie normaal is, als je goed kijkt)." (p. 32) Uit: Monster Max en de vergeetmuts / geschreven door Robin Bennett.

    x
  • Plaatje Mysterie in de moestuin
    Mysterie in de moestuin

    Tip van Mirthe
    "'Van harte gefeliciteerd, hoor!' Hij grijnst. 'Maar volgend jaar gaan we je verslaan!'" (p. 208) Uit: Mysterie in de moestuin / geschreven door Jeanet Kingma.

    x
  • Plaatje Obi en Tito Tapir
    Obi en Tito Tapir

    Tip van Tijs
    "Hij pakte een doosje lucifers uit zijn broekzak. Samantha was op een hoge tak gaan zitten en keek bezorgd krassend toe. Obi stopte zijn vingers in zijn oren. De Kapitein streek een lucifer aan en hield het vuur bij het touw." (p. 110) Uit: Obi en Tito Tapir / geschreven door Mathilda Masters.

    x
  • Plaatje Reis naar het høge nøørden
    Reis naar het høge nøørden

    Tip van Valerie
    "Toen kwam de kaart. Op de voorkant stond een foto van besneeuwde bergen. Ik probeerde de tekst op de achterkant te lezen, maar hij was in een taal die ik niet begreep. Kokkie had haar handen voor haar mond geslagen toen ze de woorden las. Ze was zo bleek geworden dat ik even dacht dat ze flauw zou vallen....

    x
  • Plaatje Sherlock Holmes, meesterspeurder
    Sherlock Holmes, meesterspeurder

    Tip van Raf
    "Het was lekker warm in Holmes' huis. James Ryder plofte in een stoel en leek zo uitgeput, dat ik even bezorgd om hem was. 'Voelt u zich wel goed?' James Ryder kreunde. 'U moest eens weten', zei hij. 'We weten alles Ryder. Vertel de waarheid nu maar.'" (p. 108) Uit: Sherlock Holmes, meesterspeurder /...

    x
  • Plaatje Silvester ... en de onhandige dief
    Silvester ... en de onhandige dief

    Tip van Tijn
    "Bel 112! Ik sta achter een stinkende kliko!" (p. 130) Uit: Silvester ... en de onhandige dief / geschreven door Willeke Brouwer.

    x
  • Plaatje Silvester... en de bizarre verhuizing
    Silvester... en de bizarre verhuizing

    Tip van Tim
    "IEUW!!! een dode eend! Een al een tijdje heel erg dode eend! Hij stinkt ook heel erg dood! Van schrik spring ik opzij. Natuurlijk net naar de verkeerde kant. De kant van de sloot. Ik ga er languit in." (p. 95) Uit: Silvester... en de bizarre verhuizing, geschreven door Willeke Brouwer.

    x
  • Plaatje Silvester... en de brand in IJsselbroek
    Silvester... en de brand in IJsselbroek

    Tip van Tijn
    "Aaaahhhh! De balk valt op mijn been. Ik kan niet meer weg mijn keel knijpt dicht en ik probeer om hulp te roepen. Maar er komt alleen een schor geluid." (p. 81) Uit: Silvester... en de brand in IJsselbroek / geschreven door Willeke Brouwer.

    x
  • Plaatje Sterren in duisternis
    Sterren in duisternis

    Tip van Pleuni
    "'Hoe durf je!' 'Het zijn de regels van het spel', glimlachte Violet zonder medelijden. 'Jouw regels.' 'We spelen verder!' antwoordde de dwerg geërgerd." (p. 167) Uit: Sterren in duisternis / geschreven door Thea Stilton.

    x
  • Plaatje Terra Ultima : de ontdekking van een onbekend continent
    Terra Ultima : de ontdekking van een onbekend continent

    Tip van Livia
    "Niemand weet immers waar Terra Ultima ligt. Geen mens weet hoe je er komt. Op één geluksvogel na dan: Deleo. En die zwijgt als het graf." (p.12) Uit: Terra Ultima : de ontdekking van een onbekend continent / geschreven door Rauol Deleo.

    x
  • Plaatje Timur
    Timur

    Tip van Bloem
    "Dan komt Rick naast me zitten en pakt mijn hand vast."Niks aan de hand, Timur. Echt niet."" (p. 143) Uit: Timur / geschreven door Gaby Rasters.

    x
  • Plaatje Van YouTube-ster tot rapper
    Van YouTube-ster tot rapper

    Tip van Bloem
    "Vijf seconden lang is het doodstil in de aula. En dan barst er een oorverdovend applaus los!!" (p. 180) Uit: Van YouTube-ster tot rapper / geschreven door Sabine Zett

    x
  • Plaatje We gingen achter hamsters aan
    We gingen achter hamsters aan

    Tip van Tim
    "We reden langs met een slakkengangetje over een smalle dijk toen de mobilofoon ineens riedelde. 'A.D.5!' Dat waren wij, Ambulance Dienst 5. Er zat een zwaan op de A10." (p. 30) Uit: We gingen achter hamsters aan: mee met de ambulance, geschreven door Bibi Dumon Tak.

    x
  • Plaatje Wolksters Reis
    Wolksters Reis

    Tip van Jasmijn
    "Vaarwel, Vogelvlucht, Doornkit, Spikkelkit. Ooit zal ik jullie weer vinden, dat beloof ik." (p. 129) Uit: Wolksters Reis / geschreven door Erin Hunter.

    x
  • x
  • Plaatje Sterren en sterrenbeelden
    schooltv.nl
    Sterren en sterrenbeelden

    Er zijn tien triljard sterren in het heelal. Er worden voortdurend sterren geboren en er gaan sterren dood. Met de ruimtetelescoop de Hubble kunnen we dat proces goed waarnemen. Bekijk het filmpje van Ontdek de ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is een ster en wanneer zie je een vallende ster?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat is een ster en wanneer zie je een vallende ster?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom hebben sterren niet de vorm van een ster?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom hebben sterren niet de vorm van een ster?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Sterrenkids
    sterrenkids.nl
    Sterrenkids

    Sterrenkids is de website voor kinderen en beginnende sterrenkijkers die alles willen weten over sterrenkunde en ruimtevaart. Sterrenkids staat vol met informatie, knutselopdrachten en materiaal om in de klas of thuis te gebruiken. Sterrenkids is onderdeel van de Cosmos sterrenwacht in Lattrop.

    x
  • Plaatje Alles over sterrenkunde
    allesoversterrenkunde.nl
    Alles over sterrenkunde

    Govert Schilling, een bekende sterrenkundige, vertelt je op deze website alles over sterrenkunde.

    x
  • Plaatje Sterke draad
    hetklokhuis.nl
    Sterke draad

    Wol, katoen, leer of polyester: iedere stof heeft unieke eigenschappen. De een is warm, de ander waterafstotend. Maar hoe maak je sterke kleding? Kleding die niet scheurt of zelfs kogels tegen kan houden? Bart bezoekt een fabriek waar draden gemaakt worden die sterker zijn dan staal. En hij onderzoekt...

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de axolotl
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de axolotl

    Over zo'n bijzonder dier valt van alles te vertellen. Lees de weetjes op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de blobvis
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de blobvis

    Deze vis ziet er boven water een stuk anders uit dan onderwater. Wil jij nog meer lezen over dit buitenbeentje? Lees dan de feitjes op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de gevlekte hyena
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de gevlekte hyena

    Deze jager eet zelfs de botten van dieren op! Er is vast nog veel meer dat jij nog niet wist. Lees de weetjes op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de kiwi
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de kiwi

    Deze kleine loopvogels hebben zich perfect aangepast op leven op de grond. Kiwi’s hebben namelijk nooit leren vliegen! Dit hoefde ook niet, vroeger leefden er namelijk helemaal geen roofdieren in de buurt van de kiwi. Wil je meer weten over de kiwi? Lees de weetjes op de website van National Geographic...

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de monniksgier
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de monniksgier

    Over deze enorme vogel is veel te ontdekken. Check de weetjes op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de piranha
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de piranha

    Veel mensen zijn bang voor de piranha, maar dat is helemaal niet nodig! Deze vis is namelijk helemaal geen jager. Er is vast nog veel meer dat jij nog niet wist. Lees de weetjes op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de koningscobra
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de koningscobra

    Deze slang wordt wel twee keer zo lang als een mens! Daarmee is het dus ook de langste giftige slang ter wereld. Lees nog meer feitjes over de koningscobra op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de wolf
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de wolf

    Over dit mooie dier is natuurlijk veel te ontdekken. Check de weetjes op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de witte haai
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de witte haai

    Witte haaien zijn de schrik van veel mensen. Dat is nergens voor nodig, want ze lusten helemaal geen mensenvlees! Lees nog meer feitjes over de witte haai op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de wombat
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de wombat

    Dit buideldier poept kubussen en graaft gangenstelsels van wel 200 meter lang! Wil jij nog meer lezen over dit buitenbeentje? Lees dan de feitjes op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: het wrattenzwijn
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: het wrattenzwijn

    Dit zwijn heeft veel gemeen met zijn familielid, het varken, maar hij heeft toch wel een aantal dingen die anders zijn. Zoals zijn wratten en zijn kniebeschermers. Lees de weetjes op de website van National Geographic Junior.

    x
  • x
  • Plaatje Wat is een ster?
    schooltv.nl
    Wat is een ster?

    Er zijn ontzettend veel sterren in het heelal. Vanaf de aarde lijken ze allemaal hetzelfde, maar dat is niet zo. Je hebt hele grote en kleinere sterren. Onze zon is ook een ster! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Chinees sterrenbeeld
    nihaokids.nl
    Chinees sterrenbeeld

    Lees hier allerlei weetjes over Chinese sterrenbeelden.

    x
  • Plaatje Sterker worden
    schooltv.nl
    Sterker worden

    Hoe word je sterker? Als je sterker wil worden dan moet je je spieren trainen. Wanneer je fitnessoefeningen doet train je je spieren om extra werk te verrichten. Dat is goed te zien bij de sterkste vrouw van de wereld: Ielja Strik. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is sterrenstof?
    nemosciencemuseum.nl
    Wat is sterrenstof?

    Lees het antwoord op deze vraag in het verslag van de kinderlezing bij NEMO van mei 2017.Astrochemicus Annemieke Petrignani vertelt tijdens deze kinderlezing over de sterren en waar sterren precies uit bestaan (De Kinderlezing is een activiteit van NEMO Science Museum in samenwerking met de Universiteit...

    x
  • Plaatje Wat is castreren of steriliseren?
    schooltv.nl
    Wat is castreren of steriliseren?

    De dierenarts maakt dieren beter. Sommige dierenartsen mogen ook operaties doen, bijvoorbeeld sterilisatie en castratie. Hierbij wordt gezorgd dat dieren als katten en honden geen kittens of puppies meer kunnen maken. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Melkweg: sterren
    hetklokhuis.nl
    De Melkweg: sterren

    Nienke reist met sterrenkundige Joeri van Leeuwen door ons Melkwegstelsel. Hoe zou een ruimtevakantie er uit zien? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De ster van Bethlehem
    sterrenkids.nl
    De ster van Bethlehem

    Op 25 december vieren christenen de geboorte van Jezus. Het kerstverhaal is op een bijzondere manier verbonden met de sterrenhemel. In de Bijbel staat namelijk, dat er een ster verscheen aan de hemel. Lees over deze ster op de site van sterrenkids.

    x
  • Plaatje Webpad sterrenkunde
    webpad-sterrenkunde.yurls.net
    Webpad sterrenkunde

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over sterrenkunde.

    x
  • Plaatje Zangeres Sterre Koning beantwoordt vragen van kinderen
    jeugdjournaal.nl
    Zangeres Sterre Koning beantwoordt vragen van kinderen

    Sterre Koning doet heel veel tegelijk: ze zingt, acteert, danst en dan heeft ze ook nog eens een boek geschreven. Milou van het Jeugdjournaal ging bij haar langs met jullie vragen. Dit is een interview van 4 september 2022.

    x
  • Plaatje Noordse stern
    vogelbescherming.nl
    Noordse stern

    Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de noordse stern.

    x
  • Plaatje Onzichtbare sterren
    hetklokhuis.nl
    Onzichtbare sterren

    Mustafa reist af naar Chili. Daar wordt een enorme telescoop gebouwd. Een Nederlandse onderzoeker die helpt met bouwen, legt uit wat er met de telescoop allemaal kan. Sterrenkundige hopen er nu nog onzichtbare sterren mee te kunnen waarnemen. Maar hoe kan je nou onzichtbare sterren zien? Bekijk deze...

    x
  • Plaatje De witte stern
    schooltv.nl
    De witte stern

    De witte stern leeft op eilanden in de Indische oceaan. Het is een bijzondere zeevogel. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom fonkelt een ster?
    zozitdat.nl
    Waarom fonkelt een ster?

    Op de website van Zo Zit Dat vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat is een sterrenstelsel?
    schooltv.nl
    Wat is een sterrenstelsel?

    Onze zon is een ster, maar hij is niet de enige. Er zijn miljoenen sterren in het heelal. En die zitten allemaal in sterrenstelsels. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe werken sterretjes?
    schooltv.nl
    Hoe werken sterretjes?

    Met Oud en Nieuw heb je vast wel eens sterretjes afgestoken. Maar hoe ontstaan de vonkjes eigenlijk als je een sterretje aansteekt? Met de slowmotioncamera kun je de chemische reactie in een sterretje goed zien. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie
    kinderpodcasts.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie

    Met deze podcastserie ga je samen met ecologe Sterrin Smalbrugge op pad om alles te leren over de leukste, liefste en meest bijzondere dieren die er op de wereld bestaan. Luister hier of in jouw podcast-app naar haar verhalen boordevol interessante feiten.

    x
  • Plaatje Zing een evergreen met Sterre Koning
    schooltv.nl
    Zing een evergreen met Sterre Koning

    In deze energizer zingt Sterre een nieuwe tekst op de evergreen ’15 miljoen mensen’. Ga maar gauw staan, want we gaan samen meezingen en klappen met het lied over een arme, groene kikker. Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zwarte stern
    vogelbescherming.nl
    Zwarte stern

    Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de zwarte stern.

    x
  • Plaatje Sportlab ; Sterker
    hetklokhuis.nl
    Sportlab ; Sterker

    Hoe wordt je sterker? Dat weet de sterkste vrouw van Nederland: Ielja Strik. Deze powerlifster traint elke dag haar spieren. Met echoapparatuur laat Dolores zien wat er gebeurt als Ielja hele zware dingen optilt. Een aflevering van Het Klokhuis Sportlab.

    x
  • Plaatje Wat is het sterkste dier op aarde?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat is het sterkste dier op aarde?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Sterren
    docukit.nl
    Sterren

    Als je op een donkere avond naar de lucht kijkt, kun je sterren zien. Ze staan in groepjes bij elkaar. Lang geleden gaven mensen die sterrenbeelden namen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 15. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Sterren
    docukit.nl
    Sterren

    Sterren staan altijd aan de hemel. Maar je ziet ze alleen als het donker is. En als er geen wolken zijn. Er is maar één ster die je overdag wél ziet. Dat is de zon. Die zie je zo goed omdat hij het dichtste bij de aarde staat. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Hoe worden sterretjes gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe worden sterretjes gemaakt?

    Geen jaarwisseling zonder sterretjes! Maar hoe wordt dit feestelijke vuurwerk eigenlijk gemaakt? In de fabriek krijgen metalen staafjes een laagje van verschillende chemicaliën die ervoor zorgen dat de sterretjes straks prachtig goud gaan branden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waar blijft een vallende ster?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waar blijft een vallende ster?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Vallende sterren
    sciencespace.nl
    Vallende sterren

    Heb je weleens een vallende ster gezien? Maar wat zijn vallende sterren nou eigenlijk? Zijn het sterren die "vallen"? Of toch iets heel anders? En waarom zie je ze alleen maar op bepaalde tijden en niet het gehele jaar door? Lees hier allerlei weetjes.

    x
  • Plaatje Vallende sterren
    sterrenkids.nl
    Vallende sterren

    Wel eens een vallende ster gezien? Een wens gedaan? Je moet toevallig maar net omhoogkijken op het juiste moment. En dan ook nog de juiste kant op. Lees op de website van Sterrenkids wat een vallende ster precies is.

    x
  • Plaatje Wat is een vallende ster?
    zozitdat.nl
    Wat is een vallende ster?

    Op de website van Zo Zit Dat vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje De zon, de maan en de sterren
    schooltv.nl
    De zon, de maan en de sterren

    Wolfram heeft een telescoop en kijkt naar de sterren. Wat zijn al die lichtjes die we in de lucht zien als het donker is? Hij vertelt over de zon, de maan en de sterren. Bekijk het filmpje van Koekeloere op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Een ster van origami
    schooltv.nl
    Een ster van origami

    Van papier kun je hele mooie dingen vouwen! Een ster bijvoorbeeld. Zie je hem schitteren aan de hemel? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Sterrenbeelden
    schooltv.nl
    Sterrenbeelden

    Ben jij een ram? Of een stier? Waar komen deze sterrenbeelden eigenlijk vandaan? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Sterrenkijkdagen
    knvws.nl
    Sterrenkijkdagen

    Hier vind je informatie over de landelijke sterrenkijkdagen. Deze vinden plaats van 24 tot en met 26 februari 2023. Hier vind je de activiteiten die in het land plaatsvinden.

    x
  • Plaatje Sterrenkok
    hetklokhuis.nl
    Sterrenkok

    Kaas van amandelen, saus van de bast van een boom, chocolade van kastanjes: de meest onverwachte ingrediënten weet sterrenkok Emile van der Staak om te toveren tot heerlijke gerechten. Janouk neemt een kijkje in zijn keuken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Doe-pad sterrenkunde
    doe-pad-sterrenkunde.yurls.net
    Doe-pad sterrenkunde

    In dit doepad kun je luisteren, kijken en spelletjes doen rond het thema sterrenkunde.

    x
  • Plaatje Sterrenkunde in Chili
    hetklokhuis.nl
    Sterrenkunde in Chili

    Mustafa gaat naar Chili. Daar staan de grootste telescopen ter wereld. Een astronoom legt uit waarom de telescopen in Chili staan, hoe ze er mee naar de sterren kijken en hoe ze een atlas van de Melkweg maken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Kies-pad Sterrenkunde
    kies-pad-sterrenkunde.yurls.net
    Kies-pad Sterrenkunde

    In dit Kies-pad over sterrenkunde kun je luisteren naar liedjes, filmpjes kijken en spelletjes doen.

    x
  • Plaatje Vallende sterren
    jeugdbieb.nl
    Vallende sterren

    Deze week kun je veel vallende sterren zien. Het hoogtepunt is in de nacht van donderdag op vrijdag tussen 3.00 en 4.00. Kijk hier voor interessante weetjes over vallende sterren.

    x
  • Plaatje Grote stern
    vogelbescherming.nl
    Grote stern

    Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de grote stern.

    x
  • Plaatje De ster Betelgeuze, gaat hij exploderen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    De ster Betelgeuze, gaat hij exploderen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe ver staat de verste ster?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe ver staat de verste ster?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Boekenlijst - De sterren
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - De sterren

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Hoe weten ze waaruit een ster bestaat?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe weten ze waaruit een ster bestaat?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoeveel sterren zijn er?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoeveel sterren zijn er?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waar zijn sterren van gemaakt?
    zozitdat.nl
    Waar zijn sterren van gemaakt?

    Op de website van Zo Zit Dat vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom zie je overdag geen sterren?
    zozitdat.nl
    Waarom zie je overdag geen sterren?

    Op de website van Zo Zit Dat vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom zie je sterren alleen
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom zie je sterren alleen 's avonds?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Zien wij de sterren altijd op dezelfde plek?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Zien wij de sterren altijd op dezelfde plek?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe zijn sterrenbeelden ontstaan?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe zijn sterrenbeelden ontstaan?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • x
  • Plaatje Sterrenrestaurant
    hetklokhuis.nl
    Sterrenrestaurant

    De keuken van een restaurant zou je kunnen vergelijken met een orkest. Alleen is de chef-kok nu de dirigent en zijn de koks de orkestleden. In deze aflevering van Het Klokhuis neemt Bart een kijkje in de keuken van drie-sterrenrestaurant Parkheuvel en ziet hoe de chef-kok zijn mensen dirigeert.

    x
  • Plaatje Hoe kan het dat de spetters van een sterretje niet heet zijn?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe kan het dat de spetters van een sterretje niet heet zijn?

    Dat is niet waar! Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat is een vallende ster?
    schooltv.nl
    Wat is een vallende ster?

    Als je een vallende ster ziet, mag je een wens doen. Maar eigenlijk zie je gewoon een stukje ruimtestof door de dampkring heen vliegen. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vallende sterren kunnen op je hoofd vallen - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Vallende sterren kunnen op je hoofd vallen - Is het snugger of kletspraat?

    In het donker kun je soms vallende sterren aan de hemel zien. Dan mag je een wens doen, maar je kunt er ook een op je hoofd krijgen. Echt waar, of kletspraat? Bekijk het filmpje uit Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zijn mieren sterker dan mensen?
    schooltv.nl
    Zijn mieren sterker dan mensen?

    Heb jij wel eens een mier met spierballen gezien? Toch zijn mieren hartstikke sterk. Maar zijn ze ook sterker dan Sosha en Janouk? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Word je sterk van spinazie?
    schooltv.nl
    Word je sterk van spinazie?

    In spinazie zit ijzer en van ijzer word je sterk. Daarom hebben onderzoekers altijd gedacht dat je sterk wordt van spinazie. Maar… is dat eigenlijk wel zo? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is een vallende ster?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat is een vallende ster?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe sterk zijn vier eieren?
    proefjes.nl
    Hoe sterk zijn vier eieren?

    Eieren worden gelegd door vogels. Als een vogel een ei legt valt het een stukje naar beneden, maar het gaat niet kapot. Als het ei gelegd is gaat de vogel er ook bovenop zitten om te broeden. Ook dan gaat het ei niet kapot. Hoe sterk zijn eieren eigenlijk?

    x
  • Plaatje Gedragsbioloog Liesbeth Sterck over
    kidsweek.nl
    Gedragsbioloog Liesbeth Sterck over 'pestende' dieren: 'Ze slaan elkaar of gooien ergens mee’

    Aan haren trekken, er met iemands banaan vandoor gaan, met zand gooien: kinderen doen het, maar apen, olifanten en raven kunnen er ook wat van. Welke rol speelt pesten in het dierenrijk? Gedragsbioloog Liesbeth Sterck van de Universiteit vertelt er meer over op de website van Kidsweek. Dit is een bericht...

    x
  • Plaatje Hoe sterk is een gorilla?
    schooltv.nl
    Hoe sterk is een gorilla?

    Gorilla’s zijn heel grote en sterke dieren. Ze eten planten en leven in grote groepen in de jungle. De baas van een groep heet een zilverrug. Als je van een gorilla wilt winnen met touwtrekken, heb je maar liefst 27 kinderen nodig! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe sterk is papier?
    zozitdat.nl
    Hoe sterk is papier?

    Op de website van Zo Zit Dat zie je hoe je zelf kunt testen hoe sterk papier is.

    x
  • Plaatje Mensen met rood haar sterven uit - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Mensen met rood haar sterven uit - Is het snugger of kletspraat?

    In de wereld heeft maar één op de honderd mensen rood haar. Dat zijn dus niet zoveel mensen, maar sterven ze ook uit? En hebben roodharigen ook bijzondere eigenschappen? Bekijk het filmpje van Studio Snugger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ben jij sterk genoeg om twee schriften uit elkaar te trekken?
    proefjes.nl
    Ben jij sterk genoeg om twee schriften uit elkaar te trekken?

    Een schrift kun je gebruiken om in te schrijven. Als je twee schriften hebt, kun je ze ook gebruiken om een proefje mee te doen. Hoe sterk zijn twee schriften? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Word je sterk van spinazie?
    schooltv.nl
    Word je sterk van spinazie?

    Vaak wordt er gezegd dat je sterk wordt van spinazie. Victoria zoekt uit of dat echt waar is. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Proefje sterke rol
    proefjes.nl
    Proefje sterke rol

    Papier kan makkelijk scheuren of vouwen. Ook kun je er eenvoudig een prop van maken. Hoe sterk is een vel papier eigenlijk? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Maak je eigen sterrenhemel van Vincent van Gogh
    schooltv.nl
    Maak je eigen sterrenhemel van Vincent van Gogh

    Vincent van Gogh is beroemd om zijn prachtige schilderijen. Maar je hoeft geen schilder te zijn om zijn bekende sterrenhemel na te maken. Met deze knutseltip kom je al een heel eind! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe sterk is een ballon eigenlijk?
    proefjes.nl
    Hoe sterk is een ballon eigenlijk?

    Een ballon is eigenlijk heel slap, je kunt hem met een beetje scherp voorwerp al kapot laten knallen. En wat is het eigenlijk? Een stukje rubber met wat lucht erin! Kun je je voorstellen dat je met zo'n opgeblazen stukje rubber iets kunt optillen? In deze proef ga je dat proberen.

    x
  • Plaatje Hoe bouw je het sterkst?
    nemosciencemuseum.nl
    Hoe bouw je het sterkst?

    Als je een stevige bekertjestoren wil maken, moeten alle krachten onder controle zijn. Hoe je dat doet lees je hier. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • x
  • Plaatje Britt en Sterre zorgen voor een buitenlandse zwerfhond
    jeugdjournaal.nl
    Britt en Sterre zorgen voor een buitenlandse zwerfhond

    Er komen steeds meer zwerfhonden uit het buitenland naar Nederland. In 2016 werden er meer dan 12.500 honden naar ons land gebracht. Bekijk dit nieuwsonderwerp op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Sterfdag Jezus: Wat is er goed aan Goede Vrijdag?
    kidsweek.nl
    Sterfdag Jezus: Wat is er goed aan Goede Vrijdag?

    Goede Vrijdag de dag waarop Jezus stierf aan het kruis. Huh? Hoe kan een dag met zo’n gebeurtenis Goede Vrijdag heten? Dat wordt uitgelegd op de website van Kidsweek.

    x
  • Plaatje Het koraal sterft uit: zes dingen die je moet weten
    nos.nl
    Het koraal sterft uit: zes dingen die je moet weten

    Door de opwarming van de aarde stijgt ook de temperatuur van het zeewater. Dat is heel slecht voor koraalriffen.Op de site van de NOS vind je antwoorden op zes vragen over het koraal. Wat is koraal? Wat zijn de grote bedreigingen voor koraalriffen? Hoe erg is dat? Wat is verbleking? Waarom is het erg...

    x
  • Plaatje Wat is de sterkste magneet?
    nemosciencemuseum.nl
    Wat is de sterkste magneet?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Hoe sterk zijn mieren?
    schooltv.nl
    Hoe sterk zijn mieren?

    Mieren zijn harde werkers. Ze zijn de hele dag bezig met het opruimen van blaadjes, insecten ander afval uit de natuur. Met zijn allen bouwen ze een gigantisch bouwwerk, een mierenhoop. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Sterft de paling uit?
    schooltv.nl
    Sterft de paling uit?

    De Deltawerken houden niet alleen het water uit de Noordzee tegen, maar ook vissen. Daardoor zijn er steeds minder palingen in Nederland. Gelukkig wordt er van alles aan gedaan om te zorgen dat het aantal palingen weer toeneemt. De sluizen opengooien bijvoorbeeld! Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet...

    x
  • Plaatje Word je sterk van spinazie?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Word je sterk van spinazie?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Sterke verhalen en supermeiden
    kinderpodcasts.nl
    Sterke verhalen en supermeiden

    Je kent vast Lieke Martens, Annie M.G. Schmidt en Nikkie Jager... Stoere vrouwen, maar als tiener net zo onzeker als jij. Luister in deze podcast naar hun avonturen, stoere beslissingen en grappige situaties.

    x
  • Plaatje Hoe sterk is water?
    proefjes.nl
    Hoe sterk is water?

    Een baksteen zakt naar de bodem van een zwembad, maar een kurk blijft op het water drijven. Sommige kleine dingen blijven soms op het water liggen en soms zinken ze. Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Wie niet sterk is… Onverwachte succesverhalen over evolutie
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wie niet sterk is… Onverwachte succesverhalen over evolutie

    Wat denk jij, overleven in de natuur echt alleen de allersterksten? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het heelal
    docukit.nl
    Het heelal

    Wanneer je op een heldere nacht naar de hemel kijkt, zie je sterren en planeten. Veel sterren bestaan zelf ook weer uit miljarden sterren. Het zijn sterrenstelsels. Sterren worden geboren en verdwijnen weer. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Een Supernova
    schooltv.nl
    Een Supernova

    Sterren kunnen doodgaan aan het eind van hun leven. Er ontstaat dan sterrenstof, dat zich door het heelal verspreidt. Wat gebeurt daarmee? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Astronomie
    astronomie.nl
    Astronomie

    Hier vind je veel informatie over sterrenkunde. Voor plaatjes ga je naar de beeldbank.

    x
  • Plaatje Space Scoop
    nl.unawe.org
    Space Scoop

    Space Scoops zijn korte nieuwsberichtjes over een actueel nieuwtje uit de sterrenkunde, speciaal geschreven voor jou.

    x
  • Plaatje Zonnestelsel: de binnenplaneten
    hetklokhuis.nl
    Zonnestelsel: de binnenplaneten

    Nienke maakt samen met sterrenkundige Joeri van Leeuwen een ruimtereis. Ze bezoeken de planeten van ons zonnestelsel. Welke zijn dat ook al weer? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Lachstern
    vogelbescherming.nl
    Lachstern

    Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de lachstern.

    x
  • Plaatje Eise Eisinga
    canonvannederland.nl
    Eise Eisinga

    Eise Eisinga was heel slim, maar hij mocht niet doorleren na de lagere school. Zijn vader wilde dat hij ging werken in het familiebedrijf. Omdat hij niet naar school mocht, leerde Eisinga zichzelf heel veel. Hij las boeken over wiskunde en sterrenkunde. Op deze manier is Eisinga astronoom geworden, hij...

    x
  • Plaatje Wat is een meteorenregen?
    schooltv.nl
    Wat is een meteorenregen?

    Een vallende ster is geen echte ster, maar een stukje steen of stof uit de ruimte. Als die door de dampkring van de aarde vliegen, verbranden ze. Zo ontstaat het lichtspoor dat wij zien als vallende ster. Als er heel veel steentjes door de dampkring komen, spreek je van een meteorenregen. Bekijk het...

    x
  • Plaatje Ruimtetelescopen
    schooltv.nl
    Ruimtetelescopen

    De uitvinding van de telescoop bracht de sterrenkunde in een stroomversnelling. Dankzij de ruimtelescoop kunnen we planeten en sterren bestuderen die heel ver weg zijn. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje UniVersum (Tijdschrift)
    sterrenkunde.nl
    UniVersum (Tijdschrift)

    UniVersum is het verenigingsblad van de Jongeren Werkgroep voor Sterrenkunde en geeft informatie over sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Op de site vind je enkele artikelen uit het blad.

    x
  • Plaatje Exoplaneten
    schooltv.nl
    Exoplaneten

    Niet alleen onze zon heeft planeten, andere sterren hebben die ook: exoplaneten. Daar wordt veel onderzoek naar gedaan. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Een les over het heelal
    schooltv.nl
    Een les over het heelal

    Wist je dat de zon eigenlijk een ster is? Woezel en Pip krijgen samen met Anna en Milo les van Wijze Varen over het heelal. Ga je mee naar de ruimte? Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het heelal
    hetklokhuis.nl
    Het heelal

    Sterrenkundige Joeri van Leeuwen legt in deze aflevering van Het Klokhuis aan Nienke uit wat het heelal nou precies is.

    x
  • Plaatje Maansverduistering
    hetklokhuis.nl
    Maansverduistering

    Bart gaat een maansverduistering bekijken in sterrenwacht Halley in Heesch. Maar wat is dat nou precies, een maansverduistering? Bart ontdekt dat het allemaal te maken heeft met de stand van de zon, de maan en de aarde. En wat is het Eerste Kwartier, Volle Maan en het Laatste Kwartier? Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Planeten
    docukit.nl
    Planeten

    Lichtpuntjes aan de hemel kunnen sterren of planeten zijn. Ze lijken klein, maar dat komt omdat ze zo ontzettend ver van de aarde staan. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 337. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Wat is er in de ruimte?
    schooltv.nl
    Wat is er in de ruimte?

    De ruimte zit vol mysteries. Je kunt er zweven, er zijn sterren maar ook: een heleboel afval! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat doen satellieten in de ruimte?
    nemosciencemuseum.nl
    Wat doen satellieten in de ruimte?

    Waar zijn satellieten eigenlijk voor? Sterrenkundige Rudy Wijnands van de Universiteit van Amsterdam legt het uit in de kinderlezing van het NEMO Science Museum van september 2013. Lees hier het verslag.

    x
  • Plaatje Zon
    hetklokhuis.nl
    Zon

    Hoe groot is de zon, hoe werkt de zon, en hoe ver staat de zon bij ons vandaan? En wat maakt de zon zo ongelofelijk heet? Bart komt, in deze aflevering van Het Klokhuis, alles te weten over de enige ster van ons zonnestelsel.

    x
  • Plaatje Wat zijn zwarte gaten?
    schooltv.nl
    Wat zijn zwarte gaten?

    Als een hele zware ster ontploft, kan er een zwart gat ontstaan. In een zwart gat is de zwaartekracht zo groot, dat alles erdoor wordt opgeslokt. Zelfs licht. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nicolaas Copernicus
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Nicolaas Copernicus

    De ontdekkingen van Nicolaas Copernicus zetten de wetenschappelijke wereld en ook de kerkelijke wereld op zijn kop! Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.

    x
  • Plaatje Dwergstern
    vogelbescherming.nl
    Dwergstern

    Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de dwergstern.

    x
  • Plaatje Eise Eisinga
    schooltv.nl
    Eise Eisinga

    In het Friese Franeker kun je het oudste nog werkende planetarium ter wereld zien. Hij werd aan het einde van de achttiende eeuw gebouwd door Eise Eisinga. Wil je daar wel eens meer van weten? Bekijk dan het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Eise Eisinga Planetarium
    eisinga-planetarium.nl
    Eise Eisinga Planetarium

    In de woonkamer van een prachtig grachtenpand in Franeker bevindt zich het oudste werkende planetarium ter wereld. Dit bewegende model van ons zonnestelsel is gebouwd door Eise Eisinga. Op de website vind je informatie over deze astronoom en het planetarium.

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: Eise Eisinga Planetarium
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: Eise Eisinga Planetarium

    Een soort reusachtige klok, die niet de tijd maar de precieze plek van de planeten aan de hemel laat zien. Het klinkt nogal ingewikkeld, maar Eise Eisinga bouwde het, zo'n 250 jaar geleden. Zijn planetarium werd Werelderfgoed, en het werkt nog steeds!. Een aflevering uit Het Klokhuis maakt geschiedenis.

    x
  • Plaatje Vensterplaat Eise Eisinga
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Eise Eisinga

    Op deze plaat over Eise Eisinga is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje ESA Kids
    esa.int
    ESA Kids

    Op deze website van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vind je heel veel informatie over ons heelal, de aarde, leven in de ruimte, ruimtevaartuigen. Met dingen om te doen en nieuwtjes.

    x
  • Plaatje Combo heelal
    combo-heelal.yurls.net
    Combo heelal

    In deze combo vind je websites, filmpjes en een werkboekje. Speur naar informatie en beantwoord de vragen, zo kom je veel te weten over het heelal.

    x
  • Plaatje Wat is het verschil tussen een komeet en een meteoor?
    schooltv.nl
    Wat is het verschil tussen een komeet en een meteoor?

    Een komeet herken je aan zijn witte staart van stof en gas. Een meteoor kan afkomstig zijn uit een komeet en wordt pas zichtbaar als hij door de dampkring suist: een vallende ster. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Mars
    hetklokhuis.nl
    Mars

    Was er op Mars water? Waren er rivieren en was er dus ook misschien wel leven? Maurice duikt in de wereld van Mars en zoekt het uit. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De weg vinden onder de grond
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De weg vinden onder de grond

    Onder de grond schijnt de zon nooit. Hoe vinden deze dieren hun weg in het pikkedonker? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over mollen.

    x
  • x
  • Plaatje Het planetarium live
    eisinga-planetarium.nl
    Het planetarium live

    Een planetarium is een model van het zonnestelsel. De zon, de maan en de planeten bewegen precies zoals ze dat in het echt ook doen, maar dan in het klein. Eisinga bouwde zo'n model in zijn eigen huis in Franeker. Hier kun je dit planetarium, dat nog steeds werkt, 'live' bekijken. Je kunt zien hoe de...

    x
  • Plaatje Hoe komen de planeten aan hun naam?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe komen de planeten aan hun naam?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Snapje? De planeten van het zonnestelsel
    schooltv.nl
    Snapje? De planeten van het zonnestelsel

    Ons zonnestelsel heeft acht planeten. Onze eigen aarde vind je tussen Venus en Mars, maar hoe zit het met de andere planeten? Met dit Snapje onthoud je de volgorde van de planeten! Bekijk het filmpje van op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Reuzenstern
    vogelbescherming.nl
    Reuzenstern

    Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de reuzenstern.

    x
  • Plaatje Thuis in de ruimte
    thuisinderuimte.nl
    Thuis in de ruimte

    In deze lessen, activiteiten, en informatie ontdek je van alles over de fascinerende wereld van de ruimtevaart. Voor álle kinderen, ouders en leerkrachten van Nederland.

    x
  • Plaatje De supercoole amateurastronoom
    nl.unawe.org
    De supercoole amateurastronoom

    Zo word je in tien stappen een supercoole amateurastronoom. Je leert onderzoeken, meten, observeren en zelf eigen instrumenten bouwen. Misschien heb je soms wat hulp nodig, maar uiteindelijk word jij een echte ruimteverkenner.

    x
  • Plaatje Tuinkers
    tuinkers.com
    Tuinkers

    Tuinkers is één van de bekendste (kiem)plantjes die zéér gemakkelijk, en het hele jaar door, thuis kunnen worden gekweekt. Alles wat je over tuinkers wilt weten vind je op deze site.

    x
  • Plaatje Visdief
    vogelbescherming.nl
    Visdief

    Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de visdief.

    x
  • Plaatje Witvleugelstern
    vogelbescherming.nl
    Witvleugelstern

    Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de witvleugelstern.

    x
  • Plaatje Witwangstern
    vogelbescherming.nl
    Witwangstern

    Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de witwangstern.

    x
  • Plaatje Hoe komt het dat de zon gevaarlijk is?
    schooltv.nl
    Hoe komt het dat de zon gevaarlijk is?

    Doordat er zoveel waterstof op de zon is, smelt het samen. Dit is kernfusie en daarbij ontstaat een enorme hoeveelheid warmte. De zon is van binnen wel 15 miljoen graden. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe werkt de zon?
    schooltv.nl
    Hoe werkt de zon?

    Binnen in de zon is het verschrikkelijk heet: zo’n 15 miljoen graden. Dankzij ruimtetelescopen weten we steeds meer over hoe de zon werkt. Maar toch is de zon nog best onvoorspelbaar. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe ziet de zon eruit van dichtbij?
    schooltv.nl
    Hoe ziet de zon eruit van dichtbij?

    Als je door een speciale zonnetelescoop kijkt, zie je de zon als een grote, rode bol met donkere vlekken. Dat zijn de zonnevlekken. Daar is de zon net iets minder warm. Als je nog dichterbij kijkt, ziet het oppervlak eruit als een kokende pan soep. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Onze zon
    schooltv.nl
    Onze zon

    De aarde draait om de zon. Maar vroeger dachten mensen dat het andersom was. André Kuipers vertelt waarom we niet zonder de zon zouden kunnen. Bekijk het filmpje van Ontdek de ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat wordt het snelst warm in de zon?
    ahaindeklas.nu
    Wat wordt het snelst warm in de zon?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Het zonnestelsel
    schooltv.nl
    Het zonnestelsel

    Ga op ontdekkingstocht door ons zonnestelsel, langs de zon en de planeten. Start de interactieve videotour om er alles over te ontdekken! Bekijk de Interactieve Schoolplaat op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ons zonnestelsel
    schooltv.nl
    Ons zonnestelsel

    Wij wonen op de planeet aarde. Maar er zijn nog zeven andere planeten in ons zonnestelsel. André Kuipers stelt ze aan je voor. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Webpad zonnestelsel
    webpad-zonnestelsel.yurls.net
    Webpad zonnestelsel

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over het zonnestelsel.

    x
  • Plaatje Is een zwart gat écht een gat?
    zozitdat.nl
    Is een zwart gat écht een gat?

    Op de website van Zo Zit Dat vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat is een zwart gat?
    zozitdat.nl
    Wat is een zwart gat?

    Op de website van Zo Zit Dat vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Het beschermen van wilde dieren
    docukit.nl
    Het beschermen van wilde dieren

    Over de hele wereld zijn ongeveer anderhalf miljoen diersoorten bekend. Iedere dag worden er nieuwe ontdekt en sterven er ook soorten uit. Vaak gebeurt dat door toedoenvan de mens. Wanneer een diersoort gevaar loopt om uit te sterven, zeg je dat deze wordt bedreigd. Zonder bescherming is de kans groot...

    x
  • Plaatje Een ei knijp je zo stuk, toch?
    proefjes.nl
    Een ei knijp je zo stuk, toch?

    Eieren zijn niet erg sterk, ze gaan erg gemakkelijk stuk. Daarom moet je er vaak voorzichtig mee doen bij de boodschappen. Of zijn eieren misschien sterker dan je denkt? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Gorilla
    hetklokhuis.nl
    Gorilla

    De gorilla is de grootste en sterkste van alle mensapen. Nienke loopt een dag mee met de gorillaverzorger van de Apenheul. Zilverrug Jumbo is daar de baas. Waarom zijn gorilla's zo sterk? Bioloog Thomas Berge legt uit wat het verschil is tussen een mensenlichaam en een gorillalijf. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Drie vragen over de Jodenster
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over de Jodenster

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote gele ster op je kleding dragen, zodat iedereen kon zien dat je Joods was: De Jodenster. Het Jeugdjurnaal geeft in dit filmpje antwoord op drie vragen over de Jodenster. Wat is een Jodenster? Waarom moesten Joodse mensen deze ster dragen? Waarom vonden de nazi's...

    x
  • Plaatje Wat moet je doen als je in een mui komt?
    schooltv.nl
    Wat moet je doen als je in een mui komt?

    Een mui is een geul in zee tussen twee zandbanken. Als je daar zwemt, trekt de sterke stroming je mee richting zee. Probeer hier niet tegenin te zwemmen, maar zwem mee naar achteren, waar de stroming minder sterk wordt. Je kan dan opzij en vervolgens terug naar het strand zwemmen. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Hoe hard kan water aan een pingpongbal trekken?
    proefjes.nl
    Hoe hard kan water aan een pingpongbal trekken?

    Als je een kraan opendraait, dan krijg je een straal water. Je kunt gemakkelijk met je hand door de straal bewegen. De waterstraal lijkt zo niet zo sterk. Hoe sterk is dat water eigenlijk? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje De piramide
    schooltv.nl
    De piramide

    Bij een piramide denk je onmiddellijk aan de Egyptenaren. En aan de farao als het goed is. Voor hem werden deze kolossen gebouwd. Piramides zijn hartstikke sterk, dat begrijp je wel. Anders waren het door de jaren heen allang ruïnes. Hoe komt het dat de piramides zo sterk zijn? Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Tandwielen, hefbomen en katrollen
    docukit.nl
    Tandwielen, hefbomen en katrollen

    Tandwielen, hefbomen en katrollen: alle drie handige hulpmiddelen voor iemand die kracht moet gebruiken, maar niet zo sterk is. Zelfs sterke mensen hebben er baat bij. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 352. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Touw
    hetklokhuis.nl
    Touw

    In de gymzaal, de scheepsvaart of de dierenwinkel: je vindt touw overal! Het is namelijk enorm sterk en handig. Nizar bezoekt een fabriek waar heel veel verschillende touwen worden gemaakt. Maar hoe test je of een touw sterk genoeg is? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Dieylani en Adams
    schooltv.nl
    Dieylani en Adams

    In de fantasie van Dieylani speelt een trompettist speciaal voor hem een stuk van de componist Adams. Samen spelen ze letterlijk de sterren van de hemel. Bekijk het filmpje van Tussen je oren op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is ALS?
    schooltv.nl
    Wat is ALS?

    Amyotrofische laterale sclerose oftewel ALS is een spierziekte waarbij de spieren langzaam uitvallen. Normaal sturen je zenuwen je spieren aan. Bij ALS valt de connectie tussen de zenuwen en de spieren weg. Hierdoor sterven uiteindelijk de spieren af. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Argentinië
    schooltv.nl
    Argentinië

    Argentinië is het land van tango, pampa’s en onze koningin Maxima. Vroeger was het een Spaanse kolonie en daarna waren dictators er de baas. Nu is het Argentinië een democratie en een van de sterkst groeiende economieën ter wereld. Bekijk het filmpje van De wereld rond op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nieuws uit de Natuur ; Attractieparken
    schooltv.nl
    Nieuws uit de Natuur ; Attractieparken

    Ben je ook dol op achtbanen? Natuurlijk is het belangrijk dat je een veilig ritje kunt maken in een achtbaan. Welke technieken gebruiken ze eigenlijk in attractieparken om sterke, stevige en veilige achtbanen te maken? Bekijk het filmpje van De Buitensienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe repareer je een autoruit?
    schooltv.nl
    Hoe repareer je een autoruit?

    Als een auto op de weg rijdt, kan er een losliggend steentje op de voorruit terecht komen. Soms ontstaat er dan een klein sterretje in het glas. Hoe kun je dit repareren? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ballonnen opblazen
    schooltv.nl
    Ballonnen opblazen

    Om een ballon op te blazen moet je sterke longen en wangen hebben. Kijk maar! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het beerdiertje
    schooltv.nl
    Het beerdiertje

    Het beerdiertje mag dan piepklein zijn, hij is zo sterk als een beer. Hij overleeft bijna alles. Je vindt hem overal waar het een beetje vochtig is. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De beste Nederlandse voetballer aller tijden
    schooltv.nl
    De beste Nederlandse voetballer aller tijden

    Voetballer Johan Cruijff is over de hele wereld beroemd. Hij speelde de sterren van de hemel bij Ajax, Barcelona en het Nederlands Elftal. Op 24 maart 2016 overleed hij. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe leeft de bever?
    schooltv.nl
    Hoe leeft de bever?

    De bever is het grootste knaagdier van Europa. Bevers hebben heel sterke tanden. Ze kunnen zelfs een boomstam doorknagen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje DIY: Maak zelf een bijenhotel
    willemwever.kro-ncrv.nl
    DIY: Maak zelf een bijenhotel

    Het gaat niet zo goed met de wilde bij. Veel bijensoorten worden bedreigd, omdat hun leefruimte kleiner wordt. Als we niets doen, sterft de wilde bij uit. Gelukkig kun jij de bijen helpen door een woonplekje te maken in jouw tuin of op je balkon. Op de website van Willem Wever zie je hoe je jouw eigen...

    x
  • Plaatje Kun jij een stapel boeken omver blazen?
    proefjes.nl
    Kun jij een stapel boeken omver blazen?

    Als je ademt, dan gaat er lucht in en uit je longen. Je kunt de lucht zachtjes uitademen of hard uitblazen. Hoe sterk is jouw adem? Kun je een stapel boeken omver blazen?

    x
  • Plaatje Hoe ontstaat bliksem?
    schooltv.nl
    Hoe ontstaat bliksem?

    De felle bliksemschichten die je in de lucht ziet als het stormt vormen niet alleen mooi schouwspel, maar zijn ook een sterk staaltje natuurkunde. Dat begint bij een negatief geleden wolk en een positief geladen aarde. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Boksen
    schooltv.nl
    Boksen

    Geertje zit op boksen. Dat is stoer, maar het kan ook heel handig zijn als je zo sterk bent. Bekijk de animatie van 1 Minuutje Natuur op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bram overleeft een bombardement
    schooltv.nl
    Bram overleeft een bombardement

    Acteur Bram van der Vlugt is 10 jaar oud als hij het bombardement op het Bezuidenhout in Den Haag overleeft. Het huis waarin hij samen met zijn vader en broertje woont brandt helemaal af. Zijn moeder was er niet, die was joods en opgepakt omdat ze geen ster wilde dragen. Na het bombardement moet het...

    x
  • Plaatje Maria van Bourgondië
    hetklokhuis.nl
    Maria van Bourgondië

    Maria van Bourgondië (1457-1482) was jong, mooi, sportief en ze hield van de natuur. Na de plotselinge dood van haar vader Karel de Stoute, komt ze als 19-jarige op de troon. Ze is nog niet getrouwd en gaat dus alleen regeren over het huidige Nederland, België en delen van Frankrijk. Dat duurde...

    x
  • Plaatje Brillen
    hetklokhuis.nl
    Brillen

    Janouk zoekt uit hoe een bril gemaakt wordt. Hoe wordt de sterkte van de glazen eigenlijk gemeten? Het maken is een heel precies werkje. En zijn brillenglazen wel altijd van glas gemaakt? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Brood bakken
    schooltv.nl
    Brood bakken

    Je hebt meel nodig, water, gist en een paar sterke handen! Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bruggen van spaghetti
    schooltv.nl
    Bruggen van spaghetti

    Een ongekookte spaghettisliert is dun en breekbaar. Hoe kan het dat je er toch een stevige brug van kan bouwen? Als je het gewicht goed verdeelt door middel van een balkbrug, boogbrug, vakwerkbrug of kabelbrug, dan is die breekbare spaghetti ineens heel sterk. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bubbels
    hetklokhuis.nl
    Bubbels

    Bubbels, ze lijken zo onschuldig. Ze prikken in je neus als je cola drinkt of dansen om je heen in een bubbelbad. Maar ze zijn sterker dan je denkt. Pascal ontdekt hoe bubbels Olympische zwemmers helpen records te breken. En bubbelonderzoeker Tim laat hem zien dat bubbels zelfs levens kunnen redden....

    x
  • Plaatje Opbuffelen
    schooltv.nl
    Opbuffelen

    Buffels leven op de Savanne in Afrika. Ze staan op het menu van leeuwen, maar de buffel leeft in de kudde: samen staan ze sterk! De Buitenband heeft hier een videoclip over gemaakt. Luister het liedje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De buisloze telescoop
    schooltv.nl
    De buisloze telescoop

    Christiaan Huygens is een van de grootste geleerden uit de Nederlandse geschiedenis. Hij is erg goed in sterrenkunde. Hij ontwerpt een buisloze telescoop en doet daarmee bijzondere ontdekkingen. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Chinese vuurbuiksalamander
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De Chinese vuurbuiksalamander

    De Chinese vuurbuiksalamander ziet er misschien niet zo eng uit. Toch is deze salamander best gevaarlijk. Zijn huid zit namelijk vol met een heel sterk gif. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Christiaan Huygens
    hetklokhuis.nl
    Christiaan Huygens

    Hij is een van de slimste mensen die ooit heeft geleefd: Christiaan Huygens. Hij denkt over van álles na en doet de ene na de andere uitvinding. Hij is in de 17de eeuw de uitvinder van de slingerklok, waardoor we nu precies weten hoe laat het is. Ook is hij dol op sterren en planeten. Huygens...

    x
  • Plaatje Codeweek
    codeweek.eu
    Codeweek

    Codes zijn overal. Of je nu een app bouwt, een simulatie maakt van het sterrenstelsel..., een website maakt. Je hebt codes nodig. Leren programmeren is dus handig. In de codeweek van 14 t/m 27 oktober 2024 wordt hiervoor extra aandacht gevraagd. Op deze site vind je informatie voor leerkrachten.

    x
  • Plaatje De grootste computer van Nederland
    schooltv.nl
    De grootste computer van Nederland

    De meeste computers passen wel op je bureau of in je rugtas. Maar er is een computer die zo groot is dat je er doorheen kunt lopen. Deze computer moet dan ook hele ingewikkelde dingen uitrekenen, zoals hoe een miljard sterren zich bewegen in het heelal. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het Klokhuis over dood en afscheid
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis over dood en afscheid

    Als iemand doodgaat, is dat heel verdrietig.Het Klokhuis heeft een vierdelige serie gemaakt over dood en afscheid. In deze serie praat presentatrice Eva met kinderen die een sterfgeval hebben meegemaakt. De afleveringen worden uitgezonden op 21 en 28 januari en op 4 en 11 februari. Na uitzending kun...

    x
  • Plaatje Driekoningen
    beleven.org
    Driekoningen

    Op Driekoningen, 6 januari, vieren de christenen het bezoek van drie wijzen aan het kind Jezus in Bethlehem. Een ster wees hen de weg naar de stal. Lees hier de uitleg. Deze site bevat reclame.

    x
  • Plaatje Duitsland
    schooltv.nl
    Duitsland

    Ten oosten van Nederland ligt Duitsland. De 20e eeuw staat voor Duitsland grotendeels in het teken van allerlei oorlogen, maar tegenwoordig is Duitsland een sterk economisch ontwikkeld land. Duitsland is geliefd bij toeristen door culturele steden als Berlijn en Hamburg, natuurgebieden als het Zwarte...

    x
  • Plaatje Eekhoornopvang
    schooltv.nl
    Eekhoornopvang

    Als jonge eekhoorns hun moeder kwijtraken, worden ze naar de eekhoornopvang gebracht. Hier worden ze verzorgd totdat ze sterk genoeg zijn om in de natuur te overleven. Bekijk het filmpje van Tussen Kop en Staart op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Eerlijke handel
    schooltv.nl
    Eerlijke handel

    Iedereen houdt van goedkoop. Maar goedkoop betekent vaak dat degene die jouw spijkerbroek heeft gemaakt of mango heeft geplukt, te weinig betaald krijgt. Typhoon maakt zich in deze rap sterk voor eerlijke handel wereldwijd. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Eiwitten
    schooltv.nl
    Eiwitten

    Je spijsvertering, je afweersysteem: ze worden geregeld door eiwitten. Eiwitten zitten bijvoorbeeld in eieren, vlees en groente. En je wordt er ook nog eens heel sterk van. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Estée maakt
    hetklokhuis.nl
    Estée maakt

    Estée Strooker is een van de nieuwste sterren aan het culinaire firmament van Nederland. Ze is de eerste winnaar van MasterChef, eigenaar van drie restaurants en heeft al twee kookboeken op haar naam staan en ze is nog niet eens dertig jaar! De uitgelezen persoon dus om Janouk een spoedcursus...

    x
  • Plaatje Ezels
    docukit.nl
    Ezels

    Ezels zijn hele sterke dieren. Ze kunnen zware spullen op hun rug dragen. Of een kar trekken. Dat gebeurde 5500 jaar voor Christus al. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 203. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Hoe leeft de ezel?
    schooltv.nl
    Hoe leeft de ezel?

    Ezels lijken een beetje op paarden, maar ze zijn kleiner. Je herkent ze aan hun grote ogen en lange oren. Ezels zijn heel sterk: ze kunnen heel veel tillen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Welke feesten vieren moslims?
    kidsweek.nl
    Welke feesten vieren moslims?

    Elk jaar vieren de moslims belangrijke momenten uit het leven van de profeet Mohammed, zoals zijn geboortedag en sterfdag. Andere belangrijke feestdagen zijn het Eid al-Fitr na de vastenmaand ramadan en het Offerfeest. Lees er meer over op de website van Kidsweek/Samsam.

    x
  • Plaatje Fietscrossen en mountainbiken
    docukit.nl
    Fietscrossen en mountainbiken

    Een mountainbike is een sterke fiets om mee door ruig terrein te fietsen. Een BMX-fiets is een kleine crossfiets waar je goed stunts mee kunt doen. Mountainbiken en fietscrossen met een BMX-fiets zijn twee verschillende sporten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Anne Frank in concentratiekamp Bergen-Belsen
    schooltv.nl
    Anne Frank in concentratiekamp Bergen-Belsen

    Wat er is gebeurd met Anne Frank en haar familie nadat ze zijn gearresteerd in het Achterhuis heeft ze niet kunnen opschrijven in haar dagboek. In november 1944 worden Anne en haar zus Margot gescheiden van hun moeder en op transport gezet naar een ander concentratiekamp. In Bergen-Belsen worden de zusjes...

    x
  • Plaatje Gebouwen worden steviger met groente in het cement  - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Gebouwen worden steviger met groente in het cement - Is het snugger of kletspraat?

    Voor veel gebouwen wordt beton gebruikt. Beton wordt sterker als er wortelen of andere groenten doorheen gemengd worden. Een stofje in de groente zorgt dat er meer cement ontstaat. Daardoor is er minder beton nodig en dat is dan weer beter voor het milieu. Bekijk het filmpje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe werkt geluid?
    schooltv.nl
    Hoe werkt geluid?

    Hoe harder je de muziek op je radio of stereo zet, hoe meer het vel op je speaker gaat trillen. Luister je te lang naar te harde muziek, dan kan je gehoor beschadigd raken. Dus als je geen gehoorapparaatje wil, kun je je muziek maar beter niet te hard zetten! Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De gier wordt bedreigd
    schooltv.nl
    De gier wordt bedreigd

    Gieren sterven door het eten van vergiftigd vlees. Daarom zijn er projecten om de dieren te beschermen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Weet je dit al over de gier?
    natgeojunior.nl
    Weet je dit al over de gier?

    De gier is een roofvogel, maar eigenlijk gaat hij zelf heel erg weinig op jacht. Sterker nog: een gier is best wel lui! Kijk voor weetjes over gieren op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Hoe werkt glow in the dark?
    schooltv.nl
    Hoe werkt glow in the dark?

    Bij veel kinderen hangen er glow in the dark-sterren boven hun bed. Als het licht uitgaat, lig je onder een prachtige sterrenhemel. Eva zoekt uit hoe dat werkt en komt erachter dat glow in the dark ook wordt gebruikt in bijvoorbeeld kankermedicijnen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is gluten?
    schooltv.nl
    Wat is gluten?

    In brood zit gluten. Gluten zorgt ervoor dat het brood sterk en elastisch wordt. Handig! Maar niet als je niet tegen gluten kan: als je een glutenintolerantie hebt, ook wel coeliakie genoemd, moet je glutenvrij eten. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Greenpeace Kinderen
    greenpeace.org
    Greenpeace Kinderen

    Greenpeace is een milieuorganisatie die oplossingen zoekt voor problemen zoals klimaatverandering, bossen die gekapt worden en dieren die sterven door plasticvervuiling. Ook jij kunt in actie komen. Neem een kijkje op deze website.

    x
  • Plaatje Waarom worden grote dieren ouder dan kleine dieren?
    schooltv.nl
    Waarom worden grote dieren ouder dan kleine dieren?

    Olifanten worden gemiddeld ouder dan muizen. En dat is eigenlijk niet zo gek. Het lichaam van een olifant is veel sterker dan dat van een muis. En een muis heeft veel meer natuurlijke vijanden dan een olifant. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De haai
    rangers.wwf.nl
    De haai

    De haai kan goed zwemmen en is sterk, heeft vinnen en scherpe tanden. Dat weet je vast wel. Maar haaien worden wereldwijd bedreigd. Op de site WNF-Rangers vind je allerlei weetjes over haaien.

    x
  • Plaatje Hennep
    hetklokhuis.nl
    Hennep

    Hennep heeft door de coffeeshops een slechte naam. Toch is het een oud en nuttig gewas. Je kunt er van alles mee maken. Van schoenen tot autodeuren. Maurice legt uit waarom het zo sterk is en gaat naar een hennepboer om te zien hoe het gewas geteeld en verwerkt wordt. Dat wordt hameren en hekelen! Bekijk...

    x
  • Plaatje Wat is het verschil tussen honden en wolven?
    schooltv.nl
    Wat is het verschil tussen honden en wolven?

    Honden lijken op wolven, maar zouden nooit overleven in het wild. Daar zijn ze niet sterk genoeg voor. Wolven zijn juist onafhankelijk en hebben geen baasje nodig om aan voedsel te komen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Honger in oorlog
    schooltv.nl
    Honger in oorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt voedsel steeds schaarser. Voedingsmiddelen gaan op de bon en mensen staan uren in de rij voor een bordje eten uit de gaarkeuken. Ze eten zelfs suikerbieten en kinderen worden eropuit gestuurd om voedsel te sprokkelen bij boerderijen. Veel mensen sterven van de honger....

    x
  • Plaatje Wat is hooikoorts?
    schooltv.nl
    Wat is hooikoorts?

    Als je hooikoorts hebt, reageert je lichaam sterk op pollen, bijvoorbeeld van berkenbomen. Je krijgt bijvoorbeeld tranende ogen, een loopneus en niesbuien. Dat komt doordat er veel histamine vrijkomt in je lichaam. Pascal laat een allergietest doen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe bouw je een hut in het bos?
    schooltv.nl
    Hoe bouw je een hut in het bos?

    Als je een hut wilt bouwen in het bos, heb je sterke takken nodig en een hoop bladeren. Maar hoe bouw je precies een stevige hut die wind- en waterdicht is? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Christiaan Huygens
    canonvannederland.nl
    Christiaan Huygens

    Christiaan Huygens is geboren in 1629. Zijn vader wilde dat Christiaan een baan in de politiek zou krijgen. Hij moest in Leiden en Breda rechten studeren. Maar Christiaan wilde liever rekenen en de sterren onderzoeken. Hij bouwde kleine machines. En hij keek naar interessante dingen in de natuur. Lees...

    x
  • Plaatje Christiaan Huygens
    schooltv.nl
    Christiaan Huygens

    Christiaan Huygens is een van de bekendste wetenschappers uit zijn tijd. Hij was zowel natuurkundige, sterrenkundige als wiskundige. Hij vond onder andere het slingeruurwerk uit en ontdekte als eerste dat er om Saturnus heen een platte ring hangt. Christiaan was een wegbereider van de moderne wetenschap....

    x
  • Plaatje Hyperloop
    hetklokhuis.nl
    Hyperloop

    Wil je in een half uur van Amsterdam naar Parijs? Vanaf 2030 kan dat met de Hyperloop, een karretje dat met 1000 km/u door een buis wordt afgeschoten. Sosha onderzoekt waarom er geen lucht in de buis mag zitten en hoe de sterkste magneet ter wereld de Hyperloop door de buis laat zweven. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje IJzersterke planten
    schooltv.nl
    IJzersterke planten

    Planten zijn leuk, maar de Japanse duizendknoop is de nachtmerrie van elke tuineigenaar. Deze plant is zo sterk dat hij zelfs door steen heen kan groeien. Pascal laat zien hoe de Japanse duizendknoop dat aanpakt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe springt een kangoeroe?
    schooltv.nl
    Hoe springt een kangoeroe?

    Kangoeroes hebben geen trampoline nodig om hoog te springen. Ze hebben heel sterke achterpoten en een handige staart. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kerst ; Knutselen
    adlj.nl
    Kerst ; Knutselen

    Knutselen met papier, textiel, hout of kosteloos materiaal. Engelen, sterren, kerstbomen; er zit vast wel wat bij voor jou! Bij de meeste werkjes heb je wel wat hulp nodig.

    x
  • Plaatje Kinder Matthäus (2022)
    youtube-nocookie.com
    Kinder Matthäus (2022)

    Kijk hier naar een opname van de Kinder Matthäus, een verkorte versie van het beroemde muziekstuk de Matthäus Passion gecomponeerd in 1736 door Johann Sebastian Bach. De Matthäus Passion vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus zoals dat in de Bijbel staat. Dieuwertje Blok vertelt...

    x
  • Plaatje Kluis
    hetklokhuis.nl
    Kluis

    Deze aflevering van Het Klokhuis gaat over de kluis. Een kluis is niet zomaar een kastje: door sterke beveiligingen zijn ze zonder sleutels en codes echt niet open te krijgen. Bart legt uit hoe het allemaal werkt en Ernst probeert toch één brandkast met grof geweld open te breken.

    x
  • Plaatje Kodable
    kodable.com
    Kodable

    Met deze app leer je programmeren. Geef het monstertje commando's zodat hij zijn weg kan vinden binnen het doolhof: links, rechts, naar boven of naar beneden. Probeer het maar eens. Hoe beter je programmeert, des te meer sterren je verdient.

    x
  • Plaatje Waarom rijden we niet op koeien?
    schooltv.nl
    Waarom rijden we niet op koeien?

    Terwijl koeien vooral in de stal staan, rijden cowboys en politieagenten alleen op paarden. Paarden zijn niet alleen veel sterker dan koeien, ze zijn ook makkelijker te trainen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Maak een krantentafel
    nemosciencemuseum.nl
    Maak een krantentafel

    Een krant niet sterk? Echt wel! Probeer maar eens een tafel van kranten te bouwen die een glaasje, bestek en een bord kan dragen. Hoe maak je het stevig? Hoe verbind je de onderdelen? En wie test de tafel uit? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje De bouw van de kreeft
    schooltv.nl
    De bouw van de kreeft

    Kreeften zijn geleedpotigen. Er zijn verschillende soorten kreeften die in lengte, kleur en levenswijze sterk kunnen verschillen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kunstschaatsen
    hetklokhuis.nl
    Kunstschaatsen

    Lindsay van Zundert is 16 jaar en behoort tot de 16 beste kunstschaatsers van de wereld. En daarom mag ze meedoen aan de Olympische Winterspelen. Ze is een ster in sprongen en pirouettes op het ijs. Pascal hoort wat er allemaal bij komt kijken en hoeveel je moet trainen. Bekijk deze aflevering van Het...

    x
  • Plaatje Lampen
    docukit.nl
    Lampen

    Dingen die licht geven, heten lichtbronnen. Er zijn natuurlijke lichtbronnen zoals de zon en de sterren. En er zijn lichtbronnen die door mensen zijn gemaakt: lampen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 6. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Leeuwen
    docukit.nl
    Leeuwen

    De leeuw is de koning van de dieren. Hij is sterk en dapper en ziet er indrukwekkend uit. Dat komt door zijn manen. Dat zijn de haren rond zijn kop en hals. Leeuwen komen vooral in Afrika voor. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 98. Kijk...

    x
  • Plaatje Vandaag begint de lente, en niet op 21 maart
    kidsweek.nl
    Vandaag begint de lente, en niet op 21 maart

    Als je nu naar buiten kijkt, zou je het misschien niet zeggen. Maar vandaag begint de lente. De sterrenkundige tenminste want volgens weerexperts is de lente al op 1 maart begonnen. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 20 maart 2023.

    x
  • Plaatje Lenzen
    hetklokhuis.nl
    Lenzen

    Jefferson woont in de Atacamawoestijn in Chili. Astronomen vanuit de hele wereld bezoeken zijn dorp. Het is een goede plek om naar sterren te kijken, omdat er bijna geen wolken zijn en ook bijna geen lichtvervuiling. Jefferson wil een eigen telescoop bouwen en moet daarom meer weten over lenzen. Hij...

    x
  • Plaatje De bouw van een libel
    schooltv.nl
    De bouw van een libel

    De libel is een insect dat heel goed kan vliegen. Libellen hebben een kop, een borststuk, een achterlijf en zes pootjes. Het borststuk is heel groot. Dat komt door de grote vliegspieren. Libellen hebben hele sterke vleugels en kunnen goed vliegen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Linoleum
    hetklokhuis.nl
    Linoleum

    In iedere school ligt het, maar je ziet het ook in ziekenhuizen, kantoren, winkels of in huizen: een linoleumvloer. Dat is een harde vloerbedekking die heel sterk is en superlang meegaat. Maar hoe wordt het gemaakt? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Kan je leven op de maan?
    schooltv.nl
    Kan je leven op de maan?

    Volgens sterrenkundige Lucas Ellerbroek zou je in principe wel op de maan kunnen leven. Maar je moet dan wel ontzettend veel spullen meenemen. Er is op de maan namelijk geen eten, drinken of zuurstof. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nieuws uit de Natuur ; De maan
    schooltv.nl
    Nieuws uit de Natuur ; De maan

    Heb je wel eens naar de maan gekeken? Was het volle maan? De mens heeft altijd een fascinatie voor de maan gehad. Zo sterk dat er zelfs onbemande en bemande vluchten naar de maan zijn geweest. Maar hoe kun je leven op de maan? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Alles wat je moet weten over magneetvissen
    metaaldetectorinfo.nl
    Alles wat je moet weten over magneetvissen

    Magneetvissen is een activiteit waarmee je doormiddel van een sterke magneet die aan een touw is bevestigd in rivieren, kanalen, vijvers en andere wateren vist naar metalen voorwerpen. Op deze site lees je er alles over.

    x
  • Plaatje Maleise beren zijn dol op honing
    schooltv.nl
    Maleise beren zijn dol op honing

    De Maleise beren, die ook wel honingberen worden genoemd, hebben een sterk reukvermogen en ze ruiken van een afstand al waar ze hun maaltijd moeten zoeken. In de dierentuin eten ze dan ook graag honing, vandaar de bijnaam honingberen. Met hun lange tong likken ze de honing van de bomen op. Bekijk het...

    x
  • Plaatje Wat is het melkwegstelsel?
    schooltv.nl
    Wat is het melkwegstelsel?

    Alle sterren die wij kunnen zien, zitten in het melkwegstelsel. Hoe groot is dat? En hoe ziet hij er uit? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het merkwaardige voorval met de hond in de nacht (boek)
    schooltv.nl
    Het merkwaardige voorval met de hond in de nacht (boek)

    Een boek van Mark Haddon. Christopher is autistisch. Als hij ontdekt dat de hond van de overbuurvrouw op brute wijze is vermoord gaat hij op onderzoek uit. Zijn speurwerk levert flink wat verrassingen op, zo sterk dat hij al het houvast dat hij dacht te hebben in zijn persoonlijk leven, kwijtraakt. Maar...

    x
  • Plaatje Wat is een meteoriet?
    schooltv.nl
    Wat is een meteoriet?

    Een steen die door de ruimte heen zweeft, dat noemen we een meteoroïde. En als-ie naar de aarde toe gaat en in de dampkring terechtkomt, dan wordt-ie steeds warmer omdat-ie de lucht in elkaar duwt. En dan wordt het een vallende ster of een meteoor. Als-ie dan tijdens het vliegen door de dampkring...

    x
  • Plaatje Wat zijn microgroenten?
    schooltv.nl
    Wat zijn microgroenten?

    Microgroenten zijn jonge groentes die net gekiemd zijn en heten ook wel kiemgroente. Ze worden al na een paar dagen geoogst. Ze smaken erg sterk. Een bekend voorbeeld is tuinkers. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Mimicry bij insecten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Mimicry bij insecten

    Voor sommige dieren is het behoorlijk handig dat ze heel sterk op elkaar lijken. Ze hebben bijvoorbeeld dezelfde kleuren, vormen, vlekken of geuren en houden zo elkaar voor de gek. Als dieren zo op elkaar lijken, elkaar nadoen of nabootsen, noemen we dat mimicry. Lees meer over mimicry op de Natuurwijzer...

    x
  • Plaatje Wat is misofonie?
    schooltv.nl
    Wat is misofonie?

    Als het geslurp, gekuch of gesnuif van andere mensen op je zenuwen werkt, kun je last hebben van misofonie. Sommige menselijke geluiden roepen dan een sterke, emotionele reactie op. Misofonie is te behandelen met therapie. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederlands-Indië in oorlogstijd
    schooltv.nl
    Nederlands-Indië in oorlogstijd

    De Japanners onderwerpen Nederlands-Indië aan hun gewelddadige regime. Duizenden Nederlanders en Indonesiërs sterven in Japanse werkkampen. Tot 2 Amerikaanse atoombommen op Japan een eind maken aan de Tweede Wereldoorlog, ook in Nederlands-Indië. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hygiëneles in Nepal
    schooltv.nl
    Hygiëneles in Nepal

    In Nepal zijn mensen erg arm. Ze hebben geen geld voor voedsel en geen schoon drinkwater. Veel mensen sterven doordat de hygiëne slecht is. Op school leren kinderen hoe ze om moeten gaan met hygiëne. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje NK Schaatsen Allround en Sprint
    schaatsen.nl
    NK Schaatsen Allround en Sprint

    Volg hier alles rond het NK schaatsen allround en sprint op 24 en 25 februari 2024 in Heerenveen. Wie zijn de snelste sprinters van ons land en wie zijn de sterkste allrounders?

    x
  • Plaatje Noorderlicht
    sterrenkids.nl
    Noorderlicht

    Noorderlicht, poollicht... een prachtig natuurverschijnsel. Je leest er meer over op de website van Sterrenkids.

    x
  • Plaatje Noorderlicht goed te zien in Nederland
    jeugdjournaal.nl
    Noorderlicht goed te zien in Nederland

    Op veel plaatsen in Nederland was in het weekend van 10,11 en 12 mei 2024 het noorderlicht te zien. Dat komt door de sterkste zonnestorm sinds zo'n 20 jaar. Lees het artikel op de website van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 11 mei 2024.

    x
  • Plaatje Wat heeft president Obama bereikt?
    schooltv.nl
    Wat heeft president Obama bereikt?

    Barack Obama was de eerste zwarte president van de Verenigde Staten. Hij had grote plannen, die niet allemaal zijn gelukt. Nu hij geen president meer is, heeft hij weer tijd voor andere dingen. Maar hij blijft een ster, in Amerika en de rest van de wereld. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oceanen: Klimaat
    hetklokhuis.nl
    Oceanen: Klimaat

    Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Al zijn ze enorm groot, oceanen hebben last van ons. Van onze CO2-uitstoot, waardoor het oceaanwater opwarmt en verzuurt. En van alle troep die we in de oceaan gooien. Janouk gaat duiken om met eigen ogen de gevolgen te zien: plankton, een belangrijke...

    x
  • Plaatje De oerknal
    schooltv.nl
    De oerknal

    Wat was er voordat er sterren en planeten waren? En wanneer zijn die ontstaan? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe gaat een oogmeting?
    schooltv.nl
    Hoe gaat een oogmeting?

    Als je niet goed ziet, heb je misschien een bril of lenzen nodig. Bij de opticien of oogarts kun je je ogen laten meten. Er wordt dan gekeken hoe je ogen zich bewegen. Dat doet helemaal geen pijn. Na de oogmeting weet je welke sterkte je hebt en kun je een mooie bril uitzoeken. Bekijk het filmpje van...

    x
  • Plaatje Operatie Market Garden
    schooltv.nl
    Operatie Market Garden

    De bevrijding van Nederland wordt tot staan gebracht als Operatie Market Garden mislukt. De Duitsers zijn te sterk voor de geallieerde parachutisten en troepen. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De orka - Het zwart-witte roofdier van de zee
    wwf.nl
    De orka - Het zwart-witte roofdier van de zee

    De orka lijkt groot en sterk, maar heeft het zwaar door overbevissing, walvisjacht, klimaatverandering en vervuiling zoals plastic soep. Op de website van WWF lees je allerlei weetjes over de orka en waardoor de orka wordt bedreigd.

    x
  • Plaatje Wat betekenen de categorieën van orkanen?
    kidsweek.nl
    Wat betekenen de categorieën van orkanen?

    Categorieën geven aan hoe sterk een storm of orkaan is. Maar wat betekenen die categorieën eigenlijk? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 8 oktober 2024.

    x
  • Plaatje Oud worden
    hetklokhuis.nl
    Oud worden

    We worden allemaal ouder, elke dag. Als kind word je eerst steeds groter, sterker en slimmer. Als volwassene krijg je, naarmate je ouder wordt, te maken met rimpels en grijze haren, word je misschien een beetje vergeetachtig en kun je steeds ietsje minder goed kan zien, horen en bewegen. Het hoort bij...

    x
  • Plaatje Paarden
    schooltv.nl
    Paarden

    Mensen en paarden zijn al eeuwenlang goede vrienden. Paarden zijn sterk, mooi en ook leuk in de draaimolen. Bekijk de animatie op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje IJslands paard
    hetklokhuis.nl
    IJslands paard

    Wat maakt het IJslands paard zo bijzonder? Nienke stelt die vraag aan Jaap en Yvonne, die een IJslandersstoeterij hebben. Wat komt er allemaal kijken bij het fokken van de stoere, sterke IJslandse paarden? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Paarvorming bij vogels
    schooltv.nl
    Paarvorming bij vogels

    Het sterkste en het mooiste mannetje valt het best in de smaak! Soms kiest het vrouwtje de mooiste zangstem uit. Het is wel duidelijk dat er een flinke flirt periode aan vooraf gaat, aan de paring. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Papegaaien
    docukit.nl
    Papegaaien

    Papegaaien hebben prachtig gekleurde veren. De kleur groen komt het meest voor. Maar de veren kunnen ook blauw, rood of geel zijn. Alle papegaaien hebben sterke klauwen met vier tenen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 079. Kijk in de...

    x
  • Plaatje De grootste paprikakassen ter wereld
    schooltv.nl
    De grootste paprikakassen ter wereld

    Paprika’s worden gekweekt in kassen. Sterker nog, in de grootste kassen ter wereld! Die staan in Noord-Holland en Maurice mag kijken hoe ze geteeld en geoogst worden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Planten doden eigen cellen om te overleven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Planten doden eigen cellen om te overleven

    Ongezonde en overbodige bladeren, bloemen en andere delen van de plant laten bomen en planten gecontroleerd sterven. Dit heet apoptose. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Plastic
    docukit.nl
    Plastic

    Overal om je heen zie je plastic. Een schaar, je pen, je broodtrommel of je boterhamzakje. Die voorwerpen zijn verschillend van vorm en kleur. Plastic is handig, want je kunt er van alles van maken. Het is sterk, goedkoop en goed schoon te maken. Plastic is een kunststof. Het komt niet uit de natuur,...

    x
  • Plaatje Gewone pofadder
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Gewone pofadder

    Met zijn grote en sterke gifklieren is de gewone pofadder één van de meest gevreesde Afrikaanse gifslangen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over de pofadder.

    x
  • Plaatje Hoe train je een politiehond?
    schooltv.nl
    Hoe train je een politiehond?

    Honden kunnen de politie zo goed helpen omdat ze sneller zijn dan mensen, goed kunnen ruiken en sterke kaken hebben. Ze worden getraind om mensen, drugs of explosieven op te sporen of criminelen vast te houden door te bijten. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Simone Post
    hetklokhuis.nl
    Simone Post

    Nizar bezoekt het atelier van ontwerper en kunstenaar Simone Post. Zij is echt een ster in van ‘niets’ weer ‘iets’ maken. Zo maakt zij van overgebleven repen stof mooie kleden, steekt ze oude stoelen weer in een nieuw jasje, en maakt ze vloerkleden van oude sneakers. Bekijk deze...

    x
  • Plaatje Een proefje met papier
    schooltv.nl
    Een proefje met papier

    Hoe sterk is papier? Als je een vel papier oprolt kun je er een stapeltje boeken op leggen! Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is propaganda?
    schooltv.nl
    Wat is propaganda?

    Met propaganda kun je sturen wat mensen denken. Benodigdheden: een heldere boodschap, herkenbare symbolen en een sterke leider. En de feiten? Die mag je best een beetje overdrijven of verdraaien. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Een raket lanceren
    schooltv.nl
    Een raket lanceren

    Waarom gebeurt dit in de omgeving van de evenaar? Door de zwaartekracht van de aarde kost het opstijgen enorm veel brandstof. In de ruimte kan een ruimteschip juist handig gebruikmaken van de aantrekkingskracht van planeten, manen en sterren. Bekijk dit filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Reptielen
    hetklokhuis.nl
    Reptielen

    Gekko's, varanen, kameleons, krokodillen en slangen: ze komen allemaal uit dezelfde dierenfamilie van reptielen. Pascal ontmoet reptielendeskundige Sterrin. Zij weet alles over de verschillende soorten, en ze is helemaal gek op slangen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis

    x
  • Plaatje Roeien
    hetklokhuis.nl
    Roeien

    De Holland Acht, dat zijn de acht sterkste Nederlandse roeiers. Zij trainen voor de Olympische Spelen. Roeien gaat om spierkracht maar vooral om samenwerken. Want hoe zorg je nu dat acht mannen precies hetzelfde doen, op hetzelfde moment? Nizar stapt zelf ook de boot in, en komt erachter dat roeien niet...

    x
  • Plaatje Roken
    docukit.nl
    Roken

    Wereldwijd sterven er elke dag ongeveer 6 miljoen mensen aan het roken. Waarom beginnen mensen eigenlijk aan iets dat zo ongezond is? En waarom is het zo moeilijk om met roken te stoppen? Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 56. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Het Romeinse Rijk
    schooltv.nl
    Het Romeinse Rijk

    Lang geleden zijn de Romeinen de baas in bijna heel Europa. Het sterke Romeinse leger verovert het ene land na het andere. Ook een deel van Nederland. Hoe is het Romeinse Rijk zo machtig geworden? Wie zit er achter de brand in Rome? En waarom is het Romeinse Rijk uiteindelijk gevallen? Bekijk de tijdlijn...

    x
  • Plaatje Roodklauwschorpioen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Roodklauwschorpioen

    Zoals alle schorpioenen is hij giftig, maar zijn gif is niet erg sterk. Als hij je steekt, is dit vergelijkbaar met een bijensteek. Lees meer over deze schorpioen op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Roofvogels
    docukit.nl
    Roofvogels

    Roofvogels zijn snelle en sterke jagers. Dat is ook nodig, want ze eten andere dieren. Roofvogels verschillen van andere vogels door hun uiterlijk en hun manier van leven. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 263. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Schoenenfabriek
    hetklokhuis.nl
    Schoenenfabriek

    Sosha bezoekt een fabriek waar veiligheidsschoenen gemaakt worden. Dat zijn speciale schoenen die je moet dragen als je bijvoorbeeld in de bouw werkt. Hoe worden deze extra sterke schoenen gemaakt en getest? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Wie was Sint Maarten?
    schooltv.nl
    Wie was Sint Maarten?

    Soldaat Martinus droomt op een nacht van Jezus en besluit daarom monnik te worden. Omdat hij zijn leven lang goed doet wordt hij op 11 november, zijn sterfdag, heilig verklaard. Bekijk de clipphanger van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Speurrat
    hetklokhuis.nl
    Speurrat

    Bij de politie maken ze al lange tijd gebruik van speurhonden. Maar nu is er een nieuwe ster; de speurrat. Dolores krijgt te zien hoe goed deze ratten kunnen speuren. Hoe hebben ze dat geleerd? Met een klik-klakker en een lekker hapje als beloning kom je een heel eind. Bekijk deze aflevering van Het...

    x
  • Plaatje Spinazieplanten kunnen explosieven opsporen - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Spinazieplanten kunnen explosieven opsporen - Is het snugger of kletspraat?

    Groente is gezond. Spinazie dus ook. Maar word je van spinazie eten net zo sterk als het tekenfilmfiguurtje Popeye? Bekijk het clipje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Een wevende spin
    schooltv.nl
    Een wevende spin

    Spinnen vangen vliegende insecten in een web van dunne, sterke draden. De draden zijn gemaakt van vloeibare zijde uit spintepels aan het achterlijf. Deze vloeibare zijde stolt als die tot draden is uitgetrokken. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe maak je een stoel van kranten?
    schooltv.nl
    Hoe maak je een stoel van kranten?

    Kranten zijn niet echt stevig. Maar als je ze oprolt en in driehoeken aan elkaar vast maakt, kun je er een prima stoel van maken. De driehoek is zelfs zo sterk, dat ze worden gebruikt in koepels en bruggen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Hoe gezond is het lichaam van een superheld?
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Hoe gezond is het lichaam van een superheld?

    Keihard trainen om het lichaam van een superheld te krijgen. Acteurs doen het, filmsterren, artiesten, sporters, en wist je dat ook sommige kinderen er zo uit willen zien? Het ziet er sterk en fit uit, maar is dat ook zo? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal werd uitgezocht hoe...

    x
  • Plaatje De tijger: een soort met veel ondersoorten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De tijger: een soort met veel ondersoorten

    Een grote, harige katachtige met zwarte strepen. De tijger is een mooi maar gevaarlijk roofdier, met sterke klauwen en kaken. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes over tijgers.

    x
  • Plaatje Hoe ruikt een tijger?
    schooltv.nl
    Hoe ruikt een tijger?

    De tijger is een roofdier. Hij heeft een sterke neus, waarmee hij heel goed kan ruiken. In de dierentuin zetten kinderen een spoor voor hem uit. Zal Igor de tijger hun spoor kunnen volgen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Torenvalk vangt muis
    schooltv.nl
    Torenvalk vangt muis

    Een torenvalk ziet een muis. In een snelle glijvlucht gaat hij erop af en pakt de muis met zijn sterke klauwen. Hij knijpt de muis dood. De snavel is scherp en komt goed van pas bij het verscheuren van de prooi. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Slakken in de tuin
    schooltv.nl
    Slakken in de tuin

    Sterre en Mees bekijken huisjesslakken. Hoe komt een slak vooruit en waar zijn die voelsprieten voor? Bekijk het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Turnen
    schooltv.nl
    Turnen

    Voor turnen moet je erg lenig zijn. Maar ook sterk! Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Veilige dijken
    hetklokhuis.nl
    Veilige dijken

    Klimaatverandering zorgt ervoor dat het méér en héviger gaat regenen. Meer regen betekent dat er ook meer water wordt aangevoerd via de zee en de grote rivieren. Daarom is het extra belangrijk dat de dijken sterk zijn. Maar hoe doe je dat en waar let je op? Nienke gaat op pad met...

    x
  • Plaatje Verdriet
    docukit.nl
    Verdriet

    Word je gepest op school? Gaan je ouders scheiden? Vind je je huiswerk erg moeilijk? Is je konijn dood? Als je op een van deze vragen 'ja' kunt zeggen, dan ben je waarschijnlijk verdrietig. Je voelt je niet fijn. Verdriet is een emotie, een sterk gevoel. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Versieren bij dieren
    hetklokhuis.nl
    Versieren bij dieren

    Aardig doen, een praatje maken, stoer(der) doen, en er mooi eruit proberen te zien. We doen het allemaal om indruk op elkaar te maken. Maar hoe doen ze dat in het dierenrijk? Dieren doen soms de gekste dingen als ze elkaar willen verleiden. Zijn deze rituelen dan zo anders bij mensen? En wat kunnen we...

    x
  • Plaatje Lichter vliegtuig
    hetklokhuis.nl
    Lichter vliegtuig

    Hoe lichter een vliegtuig, hoe minder brandstof het nodig heeft en dat is beter voor het milieu. Nienke zoekt uit op Schiphol en bij het Nederlands Lucht-en Ruimtevaartcentrum hoe het gebruik van koolstof een vliegtuig licht en toch sterk maakt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Kunnen vogels verkouden worden?
    schooltv.nl
    Kunnen vogels verkouden worden?

    Als vogels in een sterke temperatuurverandering komen, kunnen ze een verkoudheid oplopen. Net als bij mensen kennen zij ook een loopneus. Dan komt er snot uit de neusgaten in hun snavel, beginnen hun ogen te tranen en kunnen ze gaan niezen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dit vuurwerk mag je als 12-jarige afsteken
    jeugdjournaal.nl
    Dit vuurwerk mag je als 12-jarige afsteken

    Officieel mogen kinderen onder de 12 jaar geen vuurwerk afsteken. Het mag alleen als er een volwassene bij is. Als 12-jarige mag je alleen vuurwerk afsteken van categorie 1, bijvoorbeeld sterretjes en knalerwten. Lees het nieuwsbericht en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een...

    x
  • Plaatje Hoe maak je vuurwerk?
    nemosciencemuseum.nl
    Hoe maak je vuurwerk?

    Bijna iedereen heeft weleens vuurwerk afgestoken: sterretjes, rotjes, vuurpijlen of sierpotten. Maar hoe werkt vuurwerk nou eigenlijk? En wat gaat er allemaal in? Daar kom je achter als je het verslag leest van de Kinderlezing van het NEMO Science Museum van december 2015.

    x
  • Plaatje De watersnood
    canonvannederland.nl
    De watersnood

    In 1953 waaide het heel hard: er was een grote storm. Dat was in de nacht van 31 januari op 1 februari. De dijken waren niet sterk genoeg. Het water kwam over de dijken heen. Het was een ramp. Een groot deel van Nederland kwam onder water: Zeeland, West-Brabant en een deel van Zuid-Holland. Lees hier...

    x
  • Plaatje Weekend van de wetenschap
    weekendvandewetenschap.nl
    Weekend van de wetenschap

    In het Weekend van de Wetenschap kun je een kijkje nemen in de wereld van wetenschap en technologie. Op 5 en 6 oktober 2024 kun je in veel bedrijven, instituten, universiteiten, onderzoeksinstellingen, musea en sterrenwachten een kijkje achter de schermen nemen. Op deze site vind je alle informatie.

    x
  • Plaatje Hoe maak je zelf een windei?
    proefjes.nl
    Hoe maak je zelf een windei?

    Eieren hebben een sterke schaal. Maar soms legt een kip een ei met een zachte schaal en dat heet dan een windei. Kun je zelf ook een windei maken? Probeer het maar.

    x
  • Plaatje Wolven
    natgeojunior.nl
    Wolven

    Hij slobbert net zo hard als een hond bij het drinken, maar heeft iets schuinere ogen en sterkere kauwspieren. Kijk voor weetjes over wolven op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Zaadveredeling
    hetklokhuis.nl
    Zaadveredeling

    Groenten ontstaan uit zaad. Uit één zaadje kan bijvoorbeeld wel 40 kilo tomaten voortkomen. Pascal gaat naar een zaadveredelaar en ziet hoe ze er jaren over doen om de allerbeste en sterkste zaden te ontwikkelen voor de lekkerste groenten. Ook ontdekt hij hoe nieuwe rassen biologische pompoenen...

    x
  • Plaatje Zeeschepen
    docukit.nl
    Zeeschepen

    Schepen worden tegenwoordig gebouwd van staal, een sterk soort ijzer. Een schip wordt op een scheepswerf gebouwd en in elkaar gezet in een droogdok. Vrachtschepen vervoeren allerlei goederen over de hele wereld. 90 % van alle vracht wordt over zee vervoerd. Lees er over op de website van Docukit. Meer...

    x
  • Plaatje Zeezoogdieren
    docukit.nl
    Zeezoogdieren

    Niet alle zoogdieren leven op het land. Sterker nog: het allergrootste dier, de blauwe vinvis, is een zeezoogdier. Maar er zijn nog meer verschillende zeezoogdieren. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 12. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als de zon ophoudt met branden?
    schooltv.nl
    Wat gebeurt er als de zon ophoudt met branden?

    Alle sterren gaan een keer dood. De zon ook. Maar wees niet bang: dat duurt nog miljarden jaren. André Kuipers laat zien wat er gebeurt als het zover is. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zonnestelsel: de buitenplaneten
    hetklokhuis.nl
    Zonnestelsel: de buitenplaneten

    Nienke maakt met sterrenkundige Joeri van Leeuwen een reis buiten ons zonnestelsel. Sommige planeten blijken daar alleen uit gas te bestaan! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Zonsverduistering
    sterrenkids.nl
    Zonsverduistering

    Wat is een zonsverduistering precies? Je leest er over op de Sterrenkids-site.

    x
  • Plaatje Zware aardbeving in Turkije en Syrië
    jeugdjournaal.nl
    Zware aardbeving in Turkije en Syrië

    In Turkije is een zware aardbeving geweest. De beving was zo sterk dat het ook gevoeld werd in Syrië en Libanon. Er zijn bijna 2300 mensen omgekomen. Ook zijn veel mensen gewond geraakt. Lees het nieuwsbericht en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 6 februari...

    x
  • Plaatje Wat is een zwart gat?
    schooltv.nl
    Wat is een zwart gat?

    In sciencefictionfilms blijven mensen altijd uit de buurt van zwarte gaten. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk in zo’n geheimzinnig zwart gat? Bregje en Jesse roepen de hulp in van sterrenkundige Joeri. Hopelijk weet hij of je nou wel of niet in een zwart gat kunt verdwijnen! Bekijk het filmpje...

    x