Zoeken: welkom middeleeuwen

Ik zoek informatie voor groep:
1 2 3 4 5 6 7 8 iedereen
  • Plaatje Waarom heten de middeleeuwen de middeleeuwen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom heten de middeleeuwen de middeleeuwen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Leven in de late middeleeuwen
    docukit.nl
    Leven in de late middeleeuwen

    De late middeleeuwen is de periode van het jaar 1000 tot 1500. In die tijd werd het leven in Europa anders dan ervoor. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 63. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Archeologie ; vondsten uit de Middeleeuwen
    schooltv.nl
    Archeologie ; vondsten uit de Middeleeuwen

    Kinderen in de Middeleeuwen hadden geen Nintendo's of iPads, maar ze hoefden zich niet te vervelen. Dankzij archeologische opgravingen weten we dat kinderen in de Middeleeuwen graag knikkerden bijvoorbeeld. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Adel in de middeleeuwen
    geschiedenisvoorkinderen.nl
    Adel in de middeleeuwen

    Met de adel bedoelen we de rijke mensen die in de tijd van de middeleeuwen leefden. Je kunt er hier over lezen.

    x
  • Plaatje Boeren in de middeleeuwen
    geschiedenisvoorkinderen.nl
    Boeren in de middeleeuwen

    De meeste mensen in de Middeleeuwen waren boer. Er waren boeren en horigen. Horigen waren boeren die bij de kasteelheer en het land hoorden. Wil je meer weten, lees hier meer.

    x
  • Plaatje Flipping - Middeleeuwen
    flipping-middeleeuwen.yurls.net
    Flipping - Middeleeuwen

    Download de filippine. De afbeeldingen op de 'flipping' pagina kun je omdraaien door erop te klikken. In de tekst kom je woorden tegen, die je ook kunt vinden in de puzzel die je gedownload hebt. Zo kom je meer te weten over de middeleeuwen.

    x
  • Plaatje Middeleeuwen
    middeleeuwen.areinders.nl
    Middeleeuwen

    Op deze site lees je weetjes over de middeleeuwen.

    x
  • Plaatje Het leven in de Middeleeuwen
    docukit.nl
    Het leven in de Middeleeuwen

    Bij Middeleeuwen denk je aan ridders, kastelen en heldhaftige gevechten. Het is een tijd waarover heel wat boeken en films zijn gemaakt. Meestal lees of zie je daarin niet zoveel over de gewone mensen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 136....

    x
  • Plaatje Webpad middeleeuwen
    webpad-middeleeuwen.yurls.net
    Webpad middeleeuwen

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de middeleeuwen.

    x
  • Plaatje Naar de markt in de Middeleeuwen
    schooltv.nl
    Naar de markt in de Middeleeuwen

    De markt is in de Middeleeuwen erg belangrijk. Je kunt er dingen kopen voor een goede prijs, en ook geld verdienen door zelf goederen te verkopen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Boekenlijst - Middeleeuwen
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - Middeleeuwen

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Geestelijken in de middeleeuwen
    geschiedenisvoorkinderen.nl
    Geestelijken in de middeleeuwen

    Een klein gedeelte van de Middeleeuwse bevolking werkte voor de kerk: de geestelijken. Lees hier meer.

    x
  • Plaatje Kloosters in de middeleeuwen
    schooltv.nl
    Kloosters in de middeleeuwen

    Eén van de eerste monniken die een klooster bouwde was Benedictus. In een klooster vonden de monniken de rust die nodig was om op zoek te gaan naar God. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe was het leven in de Middeleeuwen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe was het leven in de Middeleeuwen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Het eerste gedichtje in het Nederlands
    schooltv.nl
    Het eerste gedichtje in het Nederlands

    Voordat de boekdrukkunst wordt uitgevonden, is het kopiëren van boeken monnikenwerk. En allemaal in het Latijn. In de 11e eeuw zet een monnik voor het eerst een Nederlandstalig gedichtje op papier, en dat begint zo: hebban olla vogala. Bekijk het filmpje van Welkom in de Middeleeuwen op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De invoering van de achternaam
    schooltv.nl
    De invoering van de achternaam

    Begin 19e eeuw wordt iedereen in het koninkrijk Holland door de regering van Naopleon Bonnaparte opgeroepen om een achternaam te registreren. Maar niet iedereen beseft dat we deze ingevoerde achternamen twee eeuwen later nog steeds gebruiken… Geschreven en geregisseerd door Niek Barendsen. Bekijk...

    x
  • Plaatje Leven in de vroege middeleeuwen
    docukit.nl
    Leven in de vroege middeleeuwen

    Als de Romeinse legers terug zijn naar Rome in 476 na Christus, begint in West-Europa een periode die wij de ‘vroege middeleeuwen’ noemen. De verschillenden Germaanse volkeren die hier wonen, regelen hun zaken voortaan zelf. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je...

    x
  • Plaatje Welkom in de ijzeren eeuw
    zapp.nl
    Welkom in de ijzeren eeuw

    Website bij de tv-serie 'Welkom in de ijzeren eeuw'. Centraal staat de 19e eeuw in Nederland. De eeuw van de Franse bezetting onder Lodewijk Napoleon en de geboorte van ons Koningshuis. Maar ook de eeuw van kinderarbeid en de grote uitvindingen: de eerste trein, de eerste voetbalwedstrijd en de eerste...

    x
  • Plaatje Welkom bij de Romeinen
    zapp.nl
    Welkom bij de Romeinen

    In 'Welkom bij de Romeinen"ontvangt tv-presentatrice Dorine Goudsmit in haar studio Romeinse gasten ‘die al eeuwen dood zijn’, zoals Nero, Caesar en Augustus. Samen met hen kijkt zij terug op de hoogte- en dieptepunten uit ‘hun’ tijd. Hier kun je alle afleveringen bekijken.

    x
  • Plaatje De Drekkies: Welkom in Stinkiestad (de film)
    film.nl
    De Drekkies: Welkom in Stinkiestad (de film)

    De Drekkies zoeken een nieuwe plek om te wonen. Ze komen terecht in Stinkstad, een prachtig en rustig plaatsje met een heerlijk stinkende vuilnisbelt... Op deze site kun je vinden waar je de film kunt bekijken. Deze film verscheen in 2021. (Kijkwijzer: alle leeftijden)

    x
  • Plaatje Welkom in onze ijstijd
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Welkom in onze ijstijd

    Houd je van ijstijden? Goed nieuws, volgens geologen leven we nu in een ijstijd. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe kom je aan je achternaam?
    schooltv.nl
    Hoe kom je aan je achternaam?

    Je voornaam wordt door je ouders gekozen, maar je achternaam niet. Al sinds de middeleeuwen hebben mensen achternamen, maar hoe werden die namen bedacht? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Alfred de Grote
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Alfred de Grote

    Alfred de Grote was in de middeleeuwen koning van Wessex (een groot deel van Groot Britannië). Alfred werd bekend om zijn succesvolle strijd tegen de Vikingen. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Alfred de Grote.

    x
  • Plaatje Archeon
    archeon.nl
    Archeon

    In Archeon ga je terug in de tijd. Naar de prehistorie, de tijd van de Romeinen of de middeleeuwen. Je vindt er allerlei gebouwen (poorten, bruggen, herberg, hutten, tempels, klooster, boerderijen en gildenwoningen) die ooit écht in Nederland hebben gestaan. Hier vind je alles over dit museum.

    x
  • Plaatje Archeon
    docukit.nl
    Archeon

    In Archeon ga je ver terug in de tijd. Naar de Romeinse tijd of de middeleeuwen (500-1500) bijvoorbeeld. Volg de borden en loop door het museumpark. Het ene moment ben je in het huis van de meubelmaker of de rijke koopman. Even later sta je in een groot Romeins badhuis. Of je gaat nog verder terug in...

    x
  • Plaatje De eerste steden
    schooltv.nl
    De eerste steden

    In de Middeleeuwen waren er weinig steden. Rond het jaar 1000 kwam daar verandering in. Er kwamen steeds meer steden bij. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Focke-dag in Westeremden
    schooltv.nl
    De Focke-dag in Westeremden

    Westeremden keert één dag in het jaar terug naar de middeleeuwen. Op deze dag loopt iedereen rond in middeleeuwse kleren. Ook kun je zien hoe de middeleeuwer spon, weefde, muziek maakte, brood bakte en kookte. Er worden zelfs maliënkolders gevlochten! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het ontstaan van kastelen
    schooltv.nl
    Het ontstaan van kastelen

    Dikke muren, kleine vensters, een slotgracht en een ophaalbrug In de Middeleeuwen werden de eerste kastelen gebouwd. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met quiz en werkbladen.

    x
  • Plaatje Karel de Grote
    schooltv.nl
    Karel de Grote

    Eén van de bekendste koningen uit de Middeleeuwen is Karel de Grote. Op de site van Vroeger & Zo vind je informatie over deze koning.

    x
  • Plaatje Karel de Grote
    hetklokhuis.nl
    Karel de Grote

    Karel de Grote is de belangrijkste vorst van de Middeleeuwen. Daarom wordt hij ook wel Vader van Europa genoemd. Hoe komt Karel de Grote aan zijn naam? Een aflevering uit Het Klokhuis maakt geschiedenis.

    x
  • Plaatje Karel de Grote
    psammos.nl
    Karel de Grote

    In deze les vertelt meester Henk over Karel de Grote. Hij is de beroemdste koning van de vroege middeleeuwen.

    x
  • Plaatje Kasteel
    hetklokhuis.nl
    Kasteel

    Pascal gaat terug naar de tijd van de ridders. Hij is op Kasteel Doornenburg en ontdekt hoe het was om te leven in de Middeleeuwen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Kastelen
    docukit.nl
    Kastelen

    Honderden jaren geleden bouwden mensen kastelen. De meeste kastelen komen uit de middeleeuwen. Bekende kastelen in Nederland zijn Slot Loevestein, het Muiderslot en Kasteel Hoensbroek. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 81. Kijk in de...

    x
  • Plaatje Wie was Maarten Luther?
    schooltv.nl
    Wie was Maarten Luther?

    In de Middeleeuwen kon je je zonden afkopen bij de kerk om in de hemel te komen. De Duitse predikant Maarten Luther is erg tegen dit zogenaamde ‘aflaten’ en besluit uit kritiek op de Rooms katholieke kerk, zijn eigen kerk op te richten: de Lutherse kerk. Luther is hiermee een grondlegger...

    x
  • Plaatje De markt als middelpunt van de stad
    schooltv.nl
    De markt als middelpunt van de stad

    De markt was in de Middeleeuwen het middelpunt van de stad. Voor kinderen waren er geen sportclubs of scholen. Je at wat de pot schafte en als je groot was leerde je het beroep van je vader. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is de pest?
    schooltv.nl
    Wat is de pest?

    In de Middeleeuwen is de pest een gevreesde ziekte die vrijwel altijd de dood tot gevolg heeft. Inmiddels is de ziekte uitgeroeid en is er antibiotica uitgevonden. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Boekenlijst - Kruistochten
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - Kruistochten

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Boekenlijst - Ridders
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - Ridders

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Dag van het kasteel
    dagvanhetkasteel.nl
    Dag van het kasteel

    Op Dag van het Kasteel staan kastelen en buitenplaatsen in de spotlight. Dag van het Kasteel is in 2024 het hele Pinksterweekend van 17 tot en met 20 mei! Kijk op deze site voor meer informatie en de activiteiten.

    x
  • Plaatje Een aanval op een kasteel
    schooltv.nl
    Een aanval op een kasteel

    De aanval op een kasteel, dat klinkt spannend... maar hoe ging dat eigenlijk? Met een stormram werd de poort open gebeukt. Het vechten kon beginnen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met een quiz en werkblad.

    x
  • Plaatje Floris de Vijfde
    hetklokhuis.nl
    Floris de Vijfde

    Mustafa bezoekt het Muiderslot en geeft uitleg over ridders in de tijd van Floris V. Hij krijgt in een harnas les in zwaardvechten en gaat op een paard in galop met een lans strijden. En natuurlijk legt ridder Mustafa uit wie Floris de Vijfde was. Een aflevering uit Het Klokhuis maakt geschiedenis.

    x
  • Plaatje Floris de Vijfde
    schooltv.nl
    Floris de Vijfde

    In de twaalfde eeuw was Ridder Floris de Vijfde graaf van Holland. Ridder werd je niet zomaar. Je moest goed leren vechten met een zwaard en paardrijden. Toen Floris zich bewezen had, werd hij pas echt tot ridder geslagen. Als ridder stichtte hij kastelen als het Muiderslot en ook de Ridderzaal in Den...

    x
  • Plaatje Combo Guldensporenslag
    combo-guldensporenslag.yurls.net
    Combo Guldensporenslag

    In deze combo vind je websites, filmpjes en een werkboekje. Speur naar informatie en beantwoord de vragen, zo kom je veel te weten over de Guldensporenslag, de strijd waarin Vlaanderen vocht voor onafhankelijkheid van Frankrijk.

    x
  • Plaatje Karel de Grote
    schooltv.nl
    Karel de Grote

    Karel de Grote leefde zo'n 1300 jaar geleden. Hij was koning van het Frankische rijk. Karel voerde tijdens zijn leven veel oorlogen. De Saksen waren zijn grootste tegenstanders. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Leven in een kasteel
    docukit.nl
    Leven in een kasteel

    In een kasteel woonde vroeger een aantal mensen. Natuurlijk de kasteelheer met zijn vrouw en kinderen. Maar ook de bedienden. Alle belangrijke mensen woonden in de hoofdburcht. Minder belangrijke mensen woonden in de voorburcht aan de voet van het kasteel. Lees er over op de website van Docukit. Meer...

    x
  • Plaatje Kasteelbeheer
    hetklokhuis.nl
    Kasteelbeheer

    Het onderhouden van een kasteel en het daarbij behorende landgoed is een hele klus. Klaas loopt een dagje mee met een kasteelbeheerder. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Het Klokhuis afleveringen
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis afleveringen

    Heb je een aflevering van het Klokhuis gemist? Geen probleem. Via de website kun je oude afleveringen van het Klokhuis bekijken.

    x
  • Plaatje Leven in een kasteel
    schooltv.nl
    Leven in een kasteel

    Als er niet gevochten werd ging het leven op het kasteel er meestal rustig aan toe. Er werd gewoond, geleefd en plezier gemaakt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De geschiedenis van magie
    schooltv.nl
    De geschiedenis van magie

    Vroeger hadden goochelaars veel aanzien. Dat komt omdat mensen dachten dat ze echt magische krachten hadden. Tegenwoordig weten we dat het trucjes zijn, en noemen we ze illusionisten. Bekijk de animatie op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Medieval memes
    medievalmemes.nl
    Medieval memes

    Met deze meme generator gemaakt kun je eenvoudig zelf memes maken van middeleeuwse handschriften en direct meer te weten komen over de herkomst van zo'n middeleeuws handschrift. Deze handschriften komen uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek en Huis van het boek.

    x
  • Plaatje De middeleeuwse stad
    docukit.nl
    De middeleeuwse stad

    Wat zal het gestonken hebben in de middeleeuwse stad. Varkens en kippen liepen gewoon op straat. Er is geen stromend water, dus ook geen douche en wc. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 250. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De Mona Lisa
    schooltv.nl
    De Mona Lisa

    Het bekendste schilderij van alleskunner Leonardo da Vinci is de Mona Lisa. Een portret van een glimlachende dame. Het werk is tegenwoordig wereldberoemd en is tentoongesteld in het Louvre in Parijs. Bekijk het filmpje van Welkom in de middeleeuwen op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe werd vroeger papier gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe werd vroeger papier gemaakt?

    Vroeger hadden ze nog niet zulk mooi dun en wit papier als wij nu. Ze gebruikten oude kleren en stukken stof om papier van te maken. Na een paar dagen was het papier klaar en werd het opgehangen aan de waslijn. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ridders
    schooltv.nl
    Ridders

    Ridders waren dure soldaten die meevochten in het leger van een adellijk persoon. In ruil daarvoor kreeg de ridder een groot stuk land. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De zwarte dood
    schooltv.nl
    De zwarte dood

    De pest zorgde jaren geleden in Europa voor miljoenen zieken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De ontdekking van de aardappel
    schooltv.nl
    De ontdekking van de aardappel

    In de Gouden Eeuw maakt Nederland kennis met de aardappel uit Zuid-Amerika. Kaat en Lidewij laten zien wat je er allemaal mee kunt koken. Een patatje tachtigjarige oorlog bijvoorbeeld. Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Aardappeleters van Van Gogh
    schooltv.nl
    De Aardappeleters van Van Gogh

    Vincent van Gogh is één van de meest bekende Nederlandse kunstschilders aller tijden. Maar toen hij leefde, was dat zeker niet zo. Geld had hij weinig en kopers voor zijn schilderijen bijna niet. Het schilderij De Aardappeleters moest zijn doorbraak worden… Bekijk het filmpje van...

    x
  • Plaatje Aardgas in de tuin
    schooltv.nl
    Aardgas in de tuin

    In Slochteren wordt in de jaren 60 een enorme gasbel aangetroffen. Dat levert een hoop geld op. Dat geld gaat allemaal naar de staat, niet naar de mensen in Groningen die er bovenop wonen… Bekijk het filmpje van Welkom in de jaren 60 op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De afschaffing van de slavernij
    schooltv.nl
    De afschaffing van de slavernij

    In 1863 schaft de Nederlandse regering de slavernij af. De slaven in Suriname en op de Antillen zijn vrij! Of toch niet? In werkelijkheid moeten ze nog tien jaar zwaar onderbetaald doorwerken en de ex-slavenhouders krijgen nog extra geld door de afschaffing ook. Geschreven en geregisseerd door Niek Barendsen....

    x
  • Plaatje Afschaffing van de kinderarbeid
    schooltv.nl
    Afschaffing van de kinderarbeid

    Tweehonderd jaar geleden moesten kinderen net als hun ouders werken. In fabrieken, op het land, in mijnen. In 1874 komt er een wet om te voorkomen dat kinderen moeten werken. 'Het kinderwetje van Van Houten', heet deze wet. Maar niet alle kinderarbeid wordt met deze wet gestopt. In de mijnen en op het...

    x
  • Plaatje De Afsluitdijk (liedje)
    schooltv.nl
    De Afsluitdijk (liedje)

    In 1932 wordt het laatste gat in de Afsluitdijk gesloten. De Zuiderzee heet voortaan IJsselmeer. Maar of iedereen daar zo blij mee is? Daar gaat dit liedje over! Bekijk het filmpje van Welkom in de jaren 20 en 30 op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De algemene bijstandswet
    schooltv.nl
    De algemene bijstandswet

    Dankzij de algemene bijstandswet, ingevoerd in 1965 door minister Marga Klompé, werd de bijstand een recht en was iemand zonder inkomen niet langer afhankelijk van liefdadigheid. Iedereen die werkloos was, ook als ze alleenstaand waren, kregen voortaan maandelijks geld van de overheid. Bekijk...

    x
  • Plaatje De tiende penning van Alva
    schooltv.nl
    De tiende penning van Alva

    De tiende penning is een belasting die door de Hertog van Alva opgelegd wordt aan de Nederlanden in 1569. Nederlanders moeten aan de Spaanse koning 10% belasting betalen over aankopen als eten, drinken en vee. Het belastinggeld wordt vervolgens door Spanje gebruikt om de Opstand in de Nederlanden neer...

    x
  • Plaatje Armoede in de Gouden Eeuw
    schooltv.nl
    Armoede in de Gouden Eeuw

    De Gouden Eeuw is niet voor iedereen een tijd van welvaart. Er is ook vel armoede. Mensen die hun hoofd nauwelijks boven water kunnen houden gaan bedelen op straat. Maar daar moeten ze wel een vergunning voor hebben. Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Louis Armstrong in Nederland
    schooltv.nl
    Louis Armstrong in Nederland

    Louis Armstrong is één van de grootste jazzmuzikanten uit de jaren 20. Hij zingt, speelt trompet, en bedenkt ter plekke wat hij gaat spelen. Heel anders dan de muziek die mensen gewend zijn. Toch wordt jazz ook in Nederland razend populair. Bekijk het filmpje van Welkom in de jaren 20 en...

    x
  • Plaatje Lied: de automobiel
    schooltv.nl
    Lied: de automobiel

    De T-Ford is de eerste betaalbare auto. In de jaren 20 zijn deze auto’s dan ook superpopulair. Rij je een stukje mee? Muziek, tekst en regie: Niek Barendsen. Bekijk het filmpje van Welkom in de jaren 20 en 30 op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het is beeldenstorm!
    schooltv.nl
    Het is beeldenstorm!

    In de Gouden Eeuw was alleen het katholieke geloof toegestaan. In 1566 komen de protestanten in opstand. Dit leidt tot rellen, waarbij ze vele uitgebreide versieringen in de katholieke kerken vernielen. Bekijk het filmpje van Welkom in de 80-jarige Oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het bioscooplied (Liedje)
    schooltv.nl
    Het bioscooplied (Liedje)

    In de jaren 20 hebben mensen het zwaar. Er is weinig werk en veel armoede. Maar gelukkig is er de bioscoop! Bekijk het filmpje van Welkom in de jaren 20 en 30 op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Cubacrisis
    schooltv.nl
    De Cubacrisis

    Tijdens de Cubacrisis in 1962 lopen de spanningen tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie hoog op. Beide partijen hebben kernwapens. Als het tot een oorlog zou komen, dan zou dit dus enorme gevolgen hebben. Bekijk het filmpje van Welkom in de jaren 60 op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het cultuurstelsel
    schooltv.nl
    Het cultuurstelsel

    In de 19e eeuw is Nederlands-Indië een kolonie van Nederland. De Nederlandse regering is er de baas. In 1830 wordt het cultuurstelsel ingevoerd om nog meer winst te behalen uit de landbouw. En de Indiërs? Die konden er niks tegen doen. Bekijk het filmpje van Welkom in de IJzeren Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Populaire dansstijlen in de jaren 20 en 30
    schooltv.nl
    Populaire dansstijlen in de jaren 20 en 30

    In de jaren 20 volgt de ene dansrage de andere op. De Charleston, Lindy-hop, tapdance…Het is haast niet meer bij te houden! Kijk mee naar Dance dance dance uit de jaren 20. Bekijk het filmpje van Welkom in de jaren 20 en 30 op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Duitse geldontwaarding
    schooltv.nl
    De Duitse geldontwaarding

    In de jaren 20 gaat het steeds slechter met Duitsland. Door hyperinflatie is de Duitse Mark steeds minder waard. Voor een brood betaal je in 1923 meer dan 200 miljard Mark! Regie: Niek Barendsen. Bekijk het filmpje van Welkom in de jaren 20 en 30 op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De eerste Nederlandse spoorlijn
    schooltv.nl
    De eerste Nederlandse spoorlijn

    Nadat in onder andere Engeland en Duitsland er al spoorlijnen geopend zijn, is Nederland aan de beurt in 1839. De eerste spoorlijn loopt van Amsterdam naar Haarlem. Maar niet iedereen is hier blij mee. Mensen denken dat koeien uit paniek zure melk gaan geven en dat de trein zo snel gaat, dat je geen...

    x
  • Plaatje Het eerste riool
    schooltv.nl
    Het eerste riool

    Poepen, dat doen de Romeinen vanaf de zesde eeuw voor Christus in het riool! De Cloaca Maxima wordt gebouwd onder koning Tarquinius. Het is eigenlijk niet meer dan een open kanaal dat vanuit Rome naar de rivier de Tiber stroomt. Bekijk het filmpje van Welkom bij de Romeinen op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe werd Balthasar Gerards gestraft?
    schooltv.nl
    Hoe werd Balthasar Gerards gestraft?

    Balthasar Gerards heeft Willem van Oranje vermoord. De schepenen gaan in overleg hoe hij verhoord en gestraft moet worden. Gerards laat weinig los, dus bedenken ze verschrikkelijke martelmethodes. Bekijk het filmpje van Welkom in de 80-jarige Oorlog op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Geuzen komen aan bij Den Briel
    schooltv.nl
    De Geuzen komen aan bij Den Briel

    De Geuzen zijn op weg naar Enkhuizen om te plunderen, maar drijven weg door de wind en verdwalen. Als ze in Den Briel aankomen, komen ze erachter dat er bijna geen Spanjaarden zijn en dat ze de stad zo kunnen innemen. Bekijk het filmpje van Welkom in de 80-jarige Oorlog op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De invoering van de grondwet
    schooltv.nl
    De invoering van de grondwet

    In 1848 wordt de Nederlandse grondwet getekend door Koning Willem II. Daarmee geeft hij de macht over aan de Staten Generaal en wordt de macht van de koning ingeperkt. In eerste instantie wil Willem II niet tekenen, maar na een nachtje slapen is hij ineens van gedachten veranderd. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Heks of geen heks?
    schooltv.nl
    Heks of geen heks?

    Heb je een knobbel op je neus, zwart haar of een kruidentuin? Dan word je in de Gouden Eeuw al gauw aangezien voor heks. En als je faalt bij de heksenproeven, eindig je op de brandstapel. Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De jonge Hitler op de kunstacademie
    schooltv.nl
    De jonge Hitler op de kunstacademie

    De jonge Adolf Hitler wil geen dictator worden, maar kunstenaar. In 1908 doet hij auditie voor de kunstacademie van Wenen. Maar of de kunstwereld nou op de schilderijen van Hitler zit te wachten? Bekijk het filmpje van Welkom in de jaren 20 en 30 op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het hoorspel in de jaren 30
    schooltv.nl
    Het hoorspel in de jaren 30

    In de jaren 20 en 30 zijn hoorspelen razend populair. Op de radio luister je naar een spannend verhaal waar live geluiden bij worden gemaakt, zoals onweer en naderende voetstappen. Spannend! Kijk mee naar hoe zo’n hoorspel gemaakt werd. Bekijk het filmpje van Welkom in de jaren 20 en 30 op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het Jordaanoproer (Liedje)
    schooltv.nl
    Het Jordaanoproer (Liedje)

    Aan het begin van de twintigste eeuw is de Jordaan een van de armste wijken van Amsterdam. De mensen kunnen er nauwelijks rondkomen. Als in 1934 minister-president Colijn besluit dat de uitkeringen nog verder omlaag gaan, komen de Jordanezen in opstand. Tekst, muziek en regie: Niek Barendsen. Bekijk...

    x
  • Plaatje De moord op Julius Caesar
    schooltv.nl
    De moord op Julius Caesar

    De Romeinse keizer Julius Caesar is niet bij iedereen geliefd. In 44 voor Christus wordt hij met 23 messteken om het leven gebracht. Bekijk het filmpje van Welkom bij de Romeinen op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Veranderingen in de katholieke kerk in de jaren 60
    schooltv.nl
    Veranderingen in de katholieke kerk in de jaren 60

    De katholieke kerk veranderde in de jaren 60. Daarvoor stond de priester tijdens de dienst met zijn rug naar de kerkgangers toe en praatte hij Latijn. Nu kijkt hij de mensen aan en praat hij Nederlands. Ook de bisschop is moderner. Bekijk het filmpje van Welkom in de jaren 60 op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kenau Simonsdochter Hasselaer
    schooltv.nl
    Kenau Simonsdochter Hasselaer

    Haarlem wordt in 1572 belegerd door het Spaanse leger. De stad verzet zich. In deze strijd vecht een bijzonder persoon mee: Kenau Simonsdochter Hasselaer, een vrouw. Bekijk het filmpje van Welkom in de 80-jarige Oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Lied: kinderziektes
    schooltv.nl
    Lied: kinderziektes

    In de jaren 20 en 30 zijn kinderziektes zoals de mazelen, rodehond en de bof levensgevaarlijk. Er zijn nog geen vaccins, pillen of andere medicijnen. Bekijk het filmpje van Welkom in de jaren 20 en 30 op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie was Antoni van Leeuwenhoek?
    schooltv.nl
    Wie was Antoni van Leeuwenhoek?

    Van slootwater tot sperma: wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek bestudeert alles onder zijn eigen uitvinding, de microscoop. Antoni is zijn tijd ver vooruit! Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie heeft New York gesticht?
    schooltv.nl
    Wie heeft New York gesticht?

    Engelsman Henry Hudson is in 1609 voor de VOC op weg naar Indië. In plaats daarvan komt hij uit in Amerika. Er ontstaan nederzettingen en de stad krijgt de naam ‘Nieuw Nederland’. Er wordt een rivier naar Hudson vernoemd en hij wordt de eerste burgemeester van New York. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Overwinteren op Nova Zembla
    schooltv.nl
    Overwinteren op Nova Zembla

    In 1596 vertrekken Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck naar Indië. Althans, dat is de bedoeling. Maar het schip komt vast te zitten in het ijs bij Nova Zembla in het noordpoolgebied. Hoe gaat de bemanning dit overleven? Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De moord op Willem van Oranje
    schooltv.nl
    De moord op Willem van Oranje

    Willem van Oranje leidde de opstand tegen de Spaanse koning Filips II. Daarom loofde hij een grote beloning uit aan degene die Willem zou vermoorden. Balthasar Gerards schoot Willem van Oranje neer in Delft, in 1557. Bekijk het filmpje van Welkom in de 80-jarige Oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie heeft Willem van Oranje vermoord?
    schooltv.nl
    Wie heeft Willem van Oranje vermoord?

    Pang! Pang! Pang! Met drie pistoolschoten wordt Willem van Oranje in 1584 vermoord. Maar wie heeft het gedaan? De schout en z’n rakkers zijn op zoek naar de dader, Balthasar Gerards. . Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De pil
    schooltv.nl
    De pil

    In de jaren 60 kwam de anticonceptiepil op de markt. Deze pil blokkeert zwangerschap. Hiermee kregen vrouwen zelf controle over of ze zwanger winden worden of niet. Bekijk het filmpje van Welkom in de jaren 60 op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe is Rome ontstaan?
    schooltv.nl
    Hoe is Rome ontstaan?

    Volgens de Romeinse legende worden de broers Romulus en Remus grootgebracht door wolven. Daarna stichten ze de stad Rome. Alleen de naamgeving van de stad is nog even een dingetje. Geschreven en geregisseerd door Niek Barendsen. Bekijk het filmpje van Welkom bij de Romeinen op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het Romeinse leger
    schooltv.nl
    Het Romeinse leger

    Dankzij het Romeinse leger veroveren de Romeinen een wereldrijk. Dus waar wacht je nog op? Ga in dienst bij het leger van keizer Augustus! Bekijk het filmpje van Welkom bij de Romeinen op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Slavenhandel in de Gouden Eeuw
    schooltv.nl
    Slavenhandel in de Gouden Eeuw

    In de Gouden Eeuw verdient Nederland veel geld in de slavenhandel. Slaven worden vanuit Afrika naar de nieuwe wereld gebracht en verkocht aan de hoogste bieder. Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het socialisme
    schooltv.nl
    Het socialisme

    Mannen moeten in de IJzeren Eeuw hard en veel werken. Ze krijgen weinig betaald en bijna geen vrij. Het socialisme komt op voor de rechten van de arbeiders en zorgt voor kortere werkdagen, het pensioen, een vast loon en vakantiedagen. Bekijk het filmpje van Welkom in de IJzeren Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De mislukte revolutie van Troelstra
    schooltv.nl
    De mislukte revolutie van Troelstra

    In 1918 denkt de socialist Pieter Jelles Troelstra dat Nederland klaar is voor een arbeidersrevolutie. Hij wil dat arbeiders de macht grijpen, net als in het communistische Rusland. Maar zijn poging pakt anders uit. Bekijk het filmpje van Welkom in de jaren 20 en 30 op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De uitvinding van het condoom
    schooltv.nl
    De uitvinding van het condoom

    In de IJzeren Eeuw krijgen mensen veel kinderen. De eerste vrouwelijke arts, Aletta Jacobs komt met het condoom als voorbehoedsmiddel. Maar dat wordt niet meteen door iedereen geaccepteerd. Alhoewel veel mensen er stiekem wel behoefte aan hebben… Bekijk het filmpje van Welkom in de IJzeren Eeuw...

    x
  • Plaatje Het Verdrag van München
    schooltv.nl
    Het Verdrag van München

    Op 30 september 1938 tekenen vier Europese landen een verdrag waarin staat dat Duitsland een deel van Tsjecho-Slowakije mag hebben. De andere landen hopen dat Hitler daardoor geen andere landen aan zal vallen. Bekijk het filmpje van Welkom in de jaren 20 en 30 op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De VOC in Indië
    schooltv.nl
    De VOC in Indië

    De VOC zorgt in de Gouden Eeuw voor veel welvaart in de Nederlanden. De handel in specerijen maakt ons land schatrijk. Maar of dat helemaal eerlijk is voor de bewoners… Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Matroos aan boord van de VOC
    schooltv.nl
    Matroos aan boord van de VOC

    Als matroos bij de VOC moet je keihard werken. Met een beetje pech val je overboord of word je verkocht als slaaf. Maar deze matrozen zijn eigenlijk best blij met hun leven aan boord van een VOC-schip! Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De eerste voetbalwedstrijd
    schooltv.nl
    De eerste voetbalwedstrijd

    In Engeland doen ze het al, maar het is Jan Bernard van Heek die de voetbal in 1885 naar Nederland haalt. Samen met zijn vrienden organiseert hij de allereerste Nederlandse voetbalwedstrijd op en ze stichten de voorloper van FC Twente. Bekijk het filmpje van Welkom in de IJzeren Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Walvisvaart in de Gouden Eeuw
    schooltv.nl
    Walvisvaart in de Gouden Eeuw

    De walvisvaart doet in de Gouden Eeuw goede zaken. Mensen gebruiken het dier om walvistraan, zeep en andere producten van te maken. Het stinkt alleen wel een beetje. Geschreven en geregisseerd door Niek Barendsen. Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De WIC krijgt een presentatie over de driehoekshandel
    schooltv.nl
    De WIC krijgt een presentatie over de driehoekshandel

    De heren van de West-Indische Compagnie krijgen uitleg over de driehoekshandel. Hierbij wordt er gehandeld in koffie, katoen en suiker uit Amerika, vuurwapens, ijzer en buskruit uit Europa en ivoor, goud en slaven uit Afrika. Met de handel in slaven zijn de heren het niet eens. Bekijk het filmpje van...

    x
  • Plaatje Hoe zou het Wilhelmus geschreven zijn?
    schooltv.nl
    Hoe zou het Wilhelmus geschreven zijn?

    Het Nederlandse volkslied, het Wilhelmus, heeft wel 16 coupletten. Maar wie heeft ze ooit bedacht? Bekijk het filmpje van Welkom in de 80-jarige Oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ridders
    docukit.nl
    Ridders

    De riddertijd duurde van 500 tot 1500. Die periode heet de Middeleeuwen. In de Middeleeuwen was Europa verdeeld in een heleboel kleine koninkrijkjes. De koningen hadden vaak ruzie met elkaar. Zij hadden ridders in dienst die ze voor zich konden laten vechten. Lees er over op de website van Docukit. Meer...

    x
  • Plaatje Jeroen Bosch
    canonvannederland.nl
    Jeroen Bosch

    Jeroen Bosch is een beroemde schilder uit de Middeleeuwen. Met zijn schilderijen wilde hij mensen waarschuwen om een goed, gelovig christen te zijn. Anders kon het wel eens slecht met ze aflopen. Lees meer over deze beroemde schilder op de site van de canon van Nederland.Let op: kies de informatie die...

    x
  • Plaatje Schilder Jeroen Bosch
    schooltv.nl
    Schilder Jeroen Bosch

    2016 is het jaar van de schilder Jeroen Bosch. Deze schilder uit de Middeleeuwen is misschien niet zo beroemd als Rembrandt of Vincent van Gogh, maar hij was wel heel bijzonder. Kinderboekenschrijver Paul van Loon laat zien wat er zo bijzonder is aan de schilderijen van Jheronimus Bosch. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje De Nederlandse gulden (WikiKids)
    wikikids.nl
    De Nederlandse gulden (WikiKids)

    De (Nederlandse) gulden was vanaf de middeleeuwen tot 1 januari 2002 een wettig betaalmiddel in Nederland. Lees er over op Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Dorestad
    docukit.nl
    Dorestad

    In de buurt van Wijk bij Duurstede werd in 1967 een belangrijke ontdekking gedaan. Zo vonden de archeologen de resten van Dorestad. Dorestad was een rijke handelsstad in de Middeleeuwen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 045. Kijk in...

    x
  • Plaatje Filmdecor
    hetklokhuis.nl
    Filmdecor

    Maurice reist af naar het decor van een kinderfilm die speelt in middeleeuws Antwerpen. Hoe verplaats je je naar de middeleeuwen? Maakt de decorbouwer alles zoals het echt was? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe wordt een filmdecor gebouwd?
    schooltv.nl
    Hoe wordt een filmdecor gebouwd?

    Als er films worden gemaakt die zich afspelen in een andere tijd, wordt hiervoor vaak een decor gebouwd. Maurice neemt een kijkje op de filmset van de jeugdfilm Storm, die zich afspeelt in de Middeleeuwen. Decorbouwers hebben speciaal voor deze film een Middeleeuws stadje gebouwd. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Floris V
    canonvannederland.nl
    Floris V

    Floris de Vijfde is de beroemdste graaf uit de middeleeuwen. Hij regeerde over een groot stuk land, voor de Duitse keizer. Lees hier meer. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas

    x
  • Plaatje Gezichtsreconstructie
    hetklokhuis.nl
    Gezichtsreconstructie

    Kan je opgegraven skeletten hun gezicht weer teruggeven? Lisa gaat met die vraag naar een onderzoekster van menselijke skeletten. Met speciale technieken maakt ze een gezichtsreconstructie van twee mensen uit de middeleeuwen. Een ridder en zijn vrouw komen er weer levensecht uit te zien! Kijk maar eens...

    x
  • Plaatje Hanze (WikiKids)
    wikikids.nl
    Hanze (WikiKids)

    Informatie over de hanze, een samenwerking van handelaren en steden tijdens de middeleeuwen, uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje De Hanze
    hetklokhuis.nl
    De Hanze

    Achthonderd jaar geleden, in de middeleeuwen, waren Amsterdam en Rotterdam nog kleine vissersdorpjes. Toen waren steden als Kampen en Deventer heel belangrijke steden in de handel tijdens de zogenaamde Hanzetijd. Hoe ging dat vroeger, en wat werd er allemaal verhandeld? In Deventer ziet Janouk hoe de...

    x
  • Plaatje Heksenvervolgingen
    schooltv.nl
    Heksenvervolgingen

    In de Middeleeuwen en in de Gouden Eeuw woonde er bijna bij elk dorp wel een heks. Als je meer wilt weten over heksen bekijk je de clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Karel de Grote
    canonvannederland.nl
    Karel de Grote

    Karel de Grote leefde aan het begin van de middeleeuwen. In 771 werd hij koning van de Franken. Het Nederland van nu ligt in het gebied dat de Franken toen hadden. Kijk hier voor meer informatie. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas

    x
  • Plaatje Geschiedenis van de kermis
    schooltv.nl
    Geschiedenis van de kermis

    De kermis is een feest dat al heel erg lang bestaat. In de vroege Middeleeuwen werden al boerenkermissen gevierd, een feest in de open lucht met muziek, eten en drinken, rond de kerk van een dorp of stad. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Maatschappij van Weldadigheid
    schooltv.nl
    De Maatschappij van Weldadigheid

    In de 19e eeuw zijn er veel werklozen in de steden. Om de armoede te bestrijden, wordt hen een nieuw leven aangeboden in de Maatschappij van Weldadigheid in Drenthe. Hier krijgen de mensen een huis en werk als boer. Bekijk het filmpje van Welkom in de IJzeren Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het Muiderslot
    docukit.nl
    Het Muiderslot

    In Nederland staan nu nog ongeveer 300 kastelen, maar ooit waren er 2200. De meeste kastelen werden gebouwd in de middeleeuwen, tussen 500 en 1500. Dat was de Tijd van monniken en ridders. Kasteelheren lieten kastelen bouwen. Zo liet graaf Floris de Vijfde het Muiderslot bouwen. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje Spanje
    docukit.nl
    Spanje

    Welkom in Spanje. Dit land in het zuiden van Europa is heel afwisselend. Je vindt er vlakten, groene heuvels, droge woestijngebieden en hoge bergen. Spanje heeft grote en drukke steden, zoals Madrid en Barcelona. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Vluchten naar Europa
    schooltv.nl
    Vluchten naar Europa

    Werk zoeken in de landen van de Europese Unie. Vluchtelingen uit minder ontwikkelde landen komen naar de EU om werk te zoeken, maar niet iedereen is welkom. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wapenschilden
    docukit.nl
    Wapenschilden

    Duizend jaar geleden leefden er ridders. Je noemt deze tijd de middeleeuwen. Ridders vochten voor hun koning. Als de ridders vochten, droegen ze een harnas. In hun ijzeren harnassen leken alle ridders op elkaar. Er werd dus iets bedacht waardoor de mensen ze uit elkaar konden houden: het wapenschild....

    x
  • Plaatje Zwaarden
    hetklokhuis.nl
    Zwaarden

    Het Zwaard was in de middeleeuwen het ultieme symbool voor macht en gerechtigheid. Zo belangrijk waren ze dat sommigen zwaarden zelfs namen kregen zoals 'Excalibur', het zwaard van Koning Arthur. Janouk ontdekt hoe een echt goed zwaard gemaakt wordt en leert zich ermee te verdedigen tegen aanstormende...

    x