Nederlands landschap

Ik zoek informatie voor groep:
peuters 1 2 3 4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje De Beemster
    docukit.nl
    De Beemster

    Ten noorden van Amsterdam ligt de Beemster. Dit gebied was vroeger een groot meer. Omdat er in de zeventiende eeuw (1600-1700) behoefte was aan landbouwgrond, werd het meer droog gepompt. Aan het landschap in de Beemster kun je goed zien hoe men vroeger dacht over land dat je zelf had gemaakt en de indeling...

    x
  • Plaatje Vensterplaat De Beemster
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat De Beemster

    Op deze plaat over de Beemster is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje De Biesbosch
    docukit.nl
    De Biesbosch

    De Biesbosch is een natuurgebied. Door de zee stijgt en zakt het water er twee keer per dag. Bij vloed komt het water het gebied in, bij eb stroomt het weer terug naar de zee. Het is daardoor een van de weinige gebieden met zoet en zout water. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...

    x
  • Plaatje Boekenlijst - Waddeneilanden
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - Waddeneilanden

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Brede en smalle duinen
    schooltv.nl
    Brede en smalle duinen

    Duinen zijn niet alleen mooi om doorheen te wandelen. Ze zijn ook erg belangrijk als bescherming tegen de zee en als filter van ons drinkwater. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dekzandgebieden
    schooltv.nl
    Dekzandgebieden

    In Nederland zijn op heel veel plaatsen dekzandgebieden te vinden. In dit filmpje van Schooltv.nl gaan we dit gebied in Drenthe eens nader bekijken.

    x
  • Plaatje Hoe maak je een stevige dijk?
    ahaindeklas.nu
    Hoe maak je een stevige dijk?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Dijken
    hetklokhuis.nl
    Dijken

    Nienke gaat op dijkinspectie. In één van de oudste polders van Nederland, de Alblasserwaard, legt ze uit waarom dijken zo belangrijk zijn. Op een slappe veendijk bij Amsterdam vertelt ze hoe een stevige dijk kan veranderen in een pudding. Hoe worden al die dijken in Nederland trouwens gecontroleerd?...

    x
  • Plaatje Dijken
    docukit.nl
    Dijken

    Nederland is een echt waterland. Het grenst aan de Noordzee en de Waddenzee. In het binnenland zijn allerlei rivieren zoals de Maas, de Rijn en de IJssel. Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. Gelukkig beschermen dijken het land tegen het water. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Hoe weten ze hoe hoog de dijken moeten zijn?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe weten ze hoe hoog de dijken moeten zijn?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Dijkversterking
    hetklokhuis.nl
    Dijkversterking

    Als er geen dijken zijn, dan zou meer dan de helft van Nederland onder water staan. Hoe bouw je een dijk? En hoe test je de stevigheid? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Droogmaken laagveen
    schooltv.nl
    Droogmaken laagveen

    In de laagveengebieden is veel veen afgegraven. Hierdoor ontstonden er grote plassen in die gebieden en bleef er te weinig landbouwgrond over. Molens moesten ervoor zorgen dat de gebieden weer droog werden gepompt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Duinen
    docukit.nl
    Duinen

    Toeristen verbazen zich er steeds weer over. Nederland ligt lager dan de zee. Is dat niet gevaarlijk, vragen ze zich af. Nee hoor. Ons land wordt tegen de zee beschermd door een lange rij duinen. Samen vormen zij de zeewering. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Duinen
    hetklokhuis.nl
    Duinen

    Hoe is het Noord-Hollands duinlandschap eigenlijk ontstaan? En hoe blijft het duinlandschap aantrekkelijk voor al die bijzondere dieren en planten? Boswachter Bob legt aan Janouk uit wat wandelende duinen zijn. Ook konijnen en grote grazers hebben een belangrijke rol. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Mini-pad duinen
    mini-pad-duinen.yurls.net
    Mini-pad duinen

    In dit mini-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de duinen.

    x
  • Plaatje Duinonderhoud
    hetklokhuis.nl
    Duinonderhoud

    De duinen beschermen het land tegen de zee, maar door drinkwaterwinning en gebrek aan knagers (konijnen) worden de duinen bedreigd. In deze aflevering van Het Klokhuis wandelt Margreet door de duinen en komt van alles te weten over duinonderhoud.

    x
  • Plaatje Dwaalfilm
    dwaalfilm.eu
    Dwaalfilm

    Dwaal mee door de natuurfilms in miniatuur met in de hoofdrol moerassen, beken, rivieren, de zee. In meer dan 300 filmpjes worden verhalen verteld over de planten en de dieren in de Nederlandse natuur.

    x
  • Plaatje Hoe maak je een eiland van slib?
    schooltv.nl
    Hoe maak je een eiland van slib?

    Tussen Flevoland en Noord-Holland ligt het Markermeer. In het water zit zoveel slib dat er geen waterplanten, vissen en vogels kunnen leven. Daarom worden er vijf eilanden gemaakt, van zand, klei en slib. De Marker Wadden maken het water weer schoon en aantrekkelijk voor vissen en vogels. Bekijk het...

    x
  • Plaatje Hoe meet je een eiland?
    schooltv.nl
    Hoe meet je een eiland?

    In het Markermeer wordt gebouwd aan vijf nieuwe eilanden: de Marker Wadden. Met drones kunnen technici meten of er overal genoeg zand ligt. Zo maken ze de eilanden precies zoals op de bouwtekeningen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Forten rond Amsterdam
    docukit.nl
    Forten rond Amsterdam

    Door middel van de forten rond Amsterdam kon de vijand worden tegenhouden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 402. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De geestgronden
    schooltv.nl
    De geestgronden

    Sommige duinen zijn afgegraven om zand te winnen, afgeesten. Op deze grond worden nu veel bloembollen geteeld. En dat levert mooie bloembollenvelden op! Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Geologie van Nederland
    geologievannederland.nl
    Geologie van Nederland

    Uitgebreide website over de geologie van Nederland. Uitgelegd wordt hoe Nederland zich door de tijd heen heeft gevormd. Met veel informatie over fossielen, mineralen en zwerfstenen.

    x
  • Plaatje Het rivierkleilandschap
    schooltv.nl
    Het rivierkleilandschap

    Het rivierkleilandschap bestaat uit hoge en lage delen. Dat zijn de oeverwallen en kommen: Op de oeverwallen wonen de mensen en is de grond geschikt voor akkerbouw en fruitteelt. De kommen dienen vooral als weiland voor veeteelt. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Hoge Veluwe
    docukit.nl
    De Hoge Veluwe

    Midden in de provincie Gelderland ligt een gebied waar niemand een huis mag bouwen of een fabriek mag neerzetten. In dat gebied mag alleen de natuur haar gang gaan. De bossen, de hei, maar ook dieren als herten, everzwijnen, vossen en konijnen krijgen er alle ruimte. Ze worden er beschermd. Het gebied...

    x
  • Plaatje Het hoogste punt van Nederland
    schooltv.nl
    Het hoogste punt van Nederland

    Voor het hoogste punt van Nederland moet je naar Limburg. Daar ligt de Vaalserberg van 322,5 meter hoog. De Vaalserberg ligt op een plek waar Duitsland, België en Nederland bij elkaar komen: het drielandenpunt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje IJsselmeer
    hetklokhuis.nl
    IJsselmeer

    De Afsluitdijk is gebouwd tussen 1927 en 1932. De aanleg veranderde veel voor de inwoners rondom de Zuiderzee, nu het IJsselmeer. Op het eiland Urk leefden de bewoners van de visserij. Na aanleg van de Afsluitdijk werd het water zoet en moesten de vissers verplaatsen. Urk werd een schiereiland door drooglegging....

    x
  • Plaatje Weet jij wat de IJsselzee is?
    nemosciencemuseum.nl
    Weet jij wat de IJsselzee is?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Stuwwallen uit de ijstijd
    schooltv.nl
    Stuwwallen uit de ijstijd

    Ooit was Nederland voor de helft bedekt met een dikke ijsgletsjer. Dat kun je vandaag de dag nog steeds zien aan het landschap op sommige plekken. De Utrechtse Heuvelrug is bijvoorbeeld een overblijfsel uit de ijstijd. Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kenmerken van hoogveen
    schooltv.nl
    Kenmerken van hoogveen

    Heb je wel eens veen gezien? Dan weet je dat het erg nat en drassig is. Dat komt omdat het eigenlijk een moeras is geweest. Nu kun je er lekker op wandelen. Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Een kwelder
    schooltv.nl
    Een kwelder

    Kwelders ontstaan uit zeeklei. Het zijn de gebieden waar telkens een laag zeeklei bovenop komt. Na een tijd gaan op deze grond plantjes groeien en na nog langere tijd is het een weiland geworden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Landschap hoogveen
    schooltv.nl
    Landschap hoogveen

    In de afgelopen eeuw is de turf in het hoogveengebied afgestoken. Hierdoor is het gebied veranderd in landbouwgrond. Je ziet grote akkers, veel kanalen en langgerekte dorpen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Landschap laagveen
    schooltv.nl
    Landschap laagveen

    Hoe herken je het laagveenlandschap? Er zijn boerderijen, langgerekte kavels, koeien en veel plassen. Ontdek zelf nog meer kenmerken in deze clip van Schooltv.nl!

    x
  • Plaatje Het Lauwersmeer
    docukit.nl
    Het Lauwersmeer

    Op de grens van Groningen en Friesland ligt het Lauwersmeer. Het Lauwersmeer is een nationaal park. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 333. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Löss
    schooltv.nl
    Löss

    In Zuid-Limburg vinden we hellingen. Soms zelfs hele steile. Dit is niet handig voor de landbouw, maar toch zijn er veel akkers. Dat komt door de vruchtbare grondsoort loss. Deze is alleen daar te vinden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Maas (WikiKids)
    wikikids.nl
    De Maas (WikiKids)

    Informatie over de rivier de Maas uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Marker Wadden : Natuureilanden in het Markermeer
    natuurmonumenten.nl
    Marker Wadden : Natuureilanden in het Markermeer

    Nederland krijgt er een nieuwe eilandengroep bij: Marker Wadden.Op de site van Natuurmonumenten vind je meer informatie over dit bijzondere project in het Markermeer. (Foto: Straystone fotografie)

    x
  • Plaatje Aanleg Marker Wadden
    nederland.boskalis.com
    Aanleg Marker Wadden

    De Marker Wadden zijn natuureilanden gebouwd met materiaal uit het Markermeer. Lees er meer over op de site van Boskalis en bekijk het fimpje.

    x
  • Plaatje Van moeras tot veen
    docukit.nl
    Van moeras tot veen

    Een moeras is ondiep water met een hele dikke laag modder eronder. Die modder bestaat uit plantenresten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 072. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Naardermeer
    hetklokhuis.nl
    Naardermeer

    Het Naardermeer is het oudste natuurmonument van ons land. Samen met de boswachter trekt Ernst door het beschermde natuurgebied. Hij ziet prachtige vogels, vissen en planten, maar er moet ook nog 'vrijwillig' natuuronderhoud worden gedaan. Maar of Ernst dat nou zo leuk vindt... Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Natuurbescherming in Nederland
    docukit.nl
    Natuurbescherming in Nederland

    Wil je beren, wolven en elanden zien? Dan moet je tegenwoordig naar de dierentuin. Vroeger liepen ze overal vrij rond. Nederland was toen één groot natuurgebied. Nu is daar weinig van over. Veel mensen vinden dat jammer en willen daar iets aan doen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Natuurmonumenten
    natuurmonumenten.nl
    Natuurmonumenten

    Natuurmonumenten beschermt de natuur in Nederland. Al meer dan honderd jaar. Dieren, vogels, planten en paddenstoelen. Bossen, meren en heide. Maar ook gebouwen. Bijvoorbeeld eeuwenoude kastelen, stoere forten en statige landgoederen. Kijk maar eens op de site. Daar vind je ook een handig spreekbeurtpakket.

    x
  • Plaatje Natuurmonumenten spreekbeurtpakket
    natuurmonumenten.nl
    Natuurmonumenten spreekbeurtpakket

    Ontdek alles over Natuurmonumenten, boswachters, Nederlandse natuur en natuurschatten. Download hier het spreekbeurtpakket.

    x
  • Plaatje Nederland
    holland.com
    Nederland

    Op deze site lees je allerlei (toeristische) weetjes over bezienswaardigheden in Nederland.

    x
  • Plaatje Nederland heeft er een nieuw eilandje bij
    kidsweek.nl
    Nederland heeft er een nieuw eilandje bij

    In het Markermeer ligt een nieuw eilandje. Het is de eerste van de vijf stukjes land die Nederland erbij krijgt. Lees erover op de site van Kidsweek. (Beeld: Kidsweek / Natuurmonumenten)

    x
  • Plaatje Nederland heeft er een nieuw stukje land bij (Jeugdjournaal)
    jeugdjournaal.nl
    Nederland heeft er een nieuw stukje land bij (Jeugdjournaal)

    Nederland heeft er een piepklein eilandje bij. Het ligt in het Markermeer. Daar komen vijf eilandjes die de Marker Wadden gaan heten. Bekijk dit onderwerp op de site van het Jeugdjournaal. (Dit is een bericht van 24 september 2016)

    x
  • Plaatje Nederland van boven junior
    npo.nl
    Nederland van boven junior

    In acht afleveringen geeft presentator Jelle een eigen kijk op ons land. Want als je goed kijkt, is het nog gekker dan je denkt. En vanuit de lucht helemaal! Bekijk hier alle afleveringen.

    x
  • Plaatje Nederland waterland
    docukit.nl
    Nederland waterland

    Een groot deel van Nederland ligt onder zeeniveau. Nederlanders hebben door de eeuwen heen dan ook vaak overstromingen en watersnoodrampen meegemaakt. Niet alleen door de zee, maar ook door de rivieren. Nederland is voor een groot deel een rivierdelta. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje De Noordzee
    docukit.nl
    De Noordzee

    De zee is steeds weer anders. Spiegelglad bij rustig weer. Woest en wild met hoge golven als het hard waait. Soms is het laagwater en soms hoog. Dat heet getij of eb en vloed. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 290. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Ontstaan stuwwallengebied
    schooltv.nl
    Ontstaan stuwwallengebied

    Hoe komen we aan die heuvels in Nederland? Die heuvels zijn ontstaan in de IJstijd, toen er een dikke laag ijs over het land lag. Het vooruit glijdende ijs duwde in de dalen de zijkanten omhoog. Dat zijn de stuwwallen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ontstaan van duinen
    schooltv.nl
    Ontstaan van duinen

    Duinen beschermen ons land tegen de zee. Ze zijn ontstaan onder invloed van zee, wind en begroeiing. Hoe dit precies in zijn werk is gegaan, zie je in deze clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ontstaan van het rivierkleigebied
    schooltv.nl
    Ontstaan van het rivierkleigebied

    In het midden van Nederland liggen veel rivieren. Daar bestaat de grond uit rivierklei. We noemen dit gebied dan ook het rivierkleigebied. Dit landschap is lang geleden al ontstaan. In een tijd dat er nog geen dijken waren. En rivieren op verschillende manieren invloed hadden op het landschap. Bekijk...

    x
  • Plaatje Ontstaan van hoogveen
    schooltv.nl
    Ontstaan van hoogveen

    Duizenden jaren geleden ontstond er in het moerassige Nederland veen. Hoogveen ligt boven het grondwaterniveau in de omgeving, laagveen ligt daaronder. Bekijk het filmpje over het ontstaan van hoogveen uit de Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ontstaan van zand
    schooltv.nl
    Ontstaan van zand

    Zand is ontstaan uit steen. Elke zandkorrel is eigenlijk een steen die afgeschuurd en vermalen is. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met werkblad zand.

    x
  • Plaatje Ontstaan van zeeklei
    schooltv.nl
    Ontstaan van zeeklei

    Omdat Nederland voor een groot deel beneden de zeespiegel ligt, vormt de zee vaak een bedreiging voor ons land. Denk maar aan de watersnoodramp van 1953. Maar de zee zorgt er ook voor dat er juist land bijkomt: zeeklei. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oostvaardersplassen
    hetklokhuis.nl
    Oostvaardersplassen

    Wat gebeurt er als in een gebied de natuur helemaal z'n eigen gang kan gaan? Wat betekent het voor planten en dieren als er niet of nauwelijks onderhoud plaats vindt? Bart gaat in de Oostvaardersplassen kijken wat voor oerversie van het Nederlands landschap er dan ontstaat. Bekijk deze aflevering van...

    x
  • Plaatje Oostvaardersplassen
    staatsbosbeheer.nl
    Oostvaardersplassen

    In het diepst gelegen deel van Zuidelijk Flevoland, de door de mensen aangelegde polder in het IJsselmeer, vind je een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen. Op de site van Staatsbosbeheer vind je informatie over dit gebied.

    x
  • Plaatje De Oostvaardersplassen
    schooltv.nl
    De Oostvaardersplassen

    De Oostvaardersplassen zijn een natuurgebied in Flevoland. De natuur kan er vrij zijn gang gaan. Maar eigenlijk is Flevoland ingepolderd door de mens, en dus cultuurgebied, toch? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Oostvaardersplassen
    docukit.nl
    De Oostvaardersplassen

    De Oostvaardersplassen is een bijzonder natuurgebied. Het ligt in de provincie Flevoland. Het gebied is bijna zesduizend hectare groot. Dat is zes bij tien kilometer. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 305. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Drie vragen over de Oostvaardersplassen
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over de Oostvaardersplassen

    Wat zijn de Oostvaardersplassen eigenlijk? Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen: Wat zijn de Oostvaardersplassen? Welke dieren kun je zien? Komen er veel mensen naar de Oostvaardersplassen? Bekijk het filmpje voor de antwoorden op deze vragen.

    x
  • Plaatje Vogelbeheer in de Oostvaardersplassen
    schooltv.nl
    Vogelbeheer in de Oostvaardersplassen

    In natuurgebied de Oostvaardersplassen in Flevoland leven allerlei dieren: konikpaarden, vossen en heel vele vogels. Maar dat gaat niet vanzelf: Remy mag met boswachter Hans-Erik mee om te kijken wat er wordt gedaan om van de Oostvaardersplassen een vogelparadijs te maken. Bekijk het filmpje van Zapp...

    x
  • Plaatje Overstroming van de rivier
    schooltv.nl
    Overstroming van de rivier

    In 1995 stonden de dijken in de Betuwe op doorbreken. Gelukkig is het goed afgelopen. Maar om dijkdoorbraken in de toekomst te voorkomen heeft men verschillende maatregelen getroffen... Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Peel
    docukit.nl
    De Peel

    De Peel is een groot gebied in het zuidoosten van Nederland. Het ligt in Noord-Brabant en in Limburg. De Peel bestaat uit moerassen, berkenbossen, heide en akkers. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 297. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Polders
    docukit.nl
    Polders

    Nederland heeft de meeste polders van de wereld. De oudste is de Beemster in Noord-Holland. Polders werden en worden gemaakt ter bescherming tegen het water. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 4. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Polders in Zeeland
    schooltv.nl
    Polders in Zeeland

    Zonder duinen en dijken zou een groot deel van West-Nederland onder water staan. Onze dijken hebben er zelfs voor gezorgd dat we nu kunnen wonen op gebied dat eerst zee was. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Rijn
    docukit.nl
    De Rijn

    Nederland heeft veel rivieren, kanalen, meren en plassen. Een heel grote rivier is de Maas. Maar de Rijn is de grootste. Als de Rijn ons land binnenkomt, heeft hij al een lange weg afgelegd. Langs bergen, bossen en steden. Van het ene naar het andere land. Lees er over op de website van Docukit. Meer...

    x
  • Plaatje Slapende dijken
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Slapende dijken

    Nederlanders polderen, maar waar kunnen wilde dieren, planten en paddenstoelen in de polder een plekje vinden? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Nieuws uit de Natuur ; Sloten en plassen
    schooltv.nl
    Nieuws uit de Natuur ; Sloten en plassen

    In de sloot en in de plas leven veel dieren. Slootdieren hebben water nodig om te kunnen overleven. Sommige dieren kunnen in zoet water leven en sommige in zout water. Libellen zijn vaak bij het water te vinden, waarom eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Doe-pad strand
    doe-pad-strand.yurls.net
    Doe-pad strand

    In dit doepad kun je luisteren, kijken en spelletjes doen rond het thema strand.

    x
  • Plaatje Strand en duin
    docukit.nl
    Strand en duin

    Zwemmen, schelpen zoeken, zandkastelen bouwen of een vlieger oplaten - op het strand vind je altijd wel iets leuks om te doen. Op warme dagen is het er druk met mensen die willen zwemmen en zonnen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 98....

    x
  • Plaatje Webpad strand en zee
    webpad-strand.yurls.net
    Webpad strand en zee

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over strand en zee.

    x
  • Plaatje Kies-pad Strand
    kies-pad-strand.yurls.net
    Kies-pad Strand

    In dit Kies-pad over het strand kun je luisteren naar liedjes, filmpjes kijken en spelletjes doen.

    x
  • Plaatje Muc gaat naar het strand
    schooltv.nl
    Muc gaat naar het strand

    Het is een prachtige dag voor het strand. Het biggetje Muc bouwt een zandkasteel. Maar de zee komt steeds dichterbij. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Webpuzzel Strand
    webpuzzel-strand.yurls.net
    Webpuzzel Strand

    Een webpuzzel boordevol weetjes over het strand. Eerst even printen en dan de vragen beantwoorden en invullen. Succes!

    x
  • Plaatje Nieuws uit de Natuur ; Stranden en duinen
    schooltv.nl
    Nieuws uit de Natuur ; Stranden en duinen

    De Nederlandse kust bestaat voor een groot deel uit strand. Mylène zoekt welke dieren en planten er op het strand zijn en in de duinen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Stuifzand
    schooltv.nl
    Stuifzand

    Een typisch kenmerk van het stuwwallengebied is het stuifzand. Grote vlaktes met fijn los zand. Bijna net als duinen. Ze zijn ontstaan doordat mensen lang geleden de bomen in dit gebied hebben gekapt. Dan wordt het zand niet meer vastgehouden en wordt het met de wind meegenomen. Bekijk het filmpje op...

    x
  • Plaatje Stuwwallenlandschap
    schooltv.nl
    Stuwwallenlandschap

    Hoe herken je een stuwwallengebied? Het stuwwallengebied in het midden van Nederland herken je aan de heuvels, bossen, de heide en... Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl!

    x
  • Plaatje Turf
    schooltv.nl
    Turf

    In hoogveengebieden werd vroeger veel turf gestoken. Dat betekende dat de veenlaag er in mooie blokken werd uitgehaald en te drogen werd gelegd. Als de blokken droog waren, had je turf. En turf kon je gebruiken als brandstof. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Uiterwaarden
    schooltv.nl
    Uiterwaarden

    Aan weerszijden van een rivier liggen vaak 'uiterwaarden' en 'wielen'. Ze zijn ontstaan door de dijken die we langs de rivier hebben gebouwd. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Van moeras naar laagveen
    schooltv.nl
    Van moeras naar laagveen

    Rond het jaar 1000 na Christus zijn mensen in de laagveengebieden gaan wonen. Eigenlijk waren het toen nog moerasgebieden. Dus eerst moest de grond ontgonnen worden. En dat zorgde voor inklinking. Hoe dat precies ging, kun je in de clip van Schooltv.nl zien.

    x
  • Plaatje Veilige dijken
    hetklokhuis.nl
    Veilige dijken

    Klimaatverandering zorgt ervoor dat het méér en héviger gaat regenen. Meer regen betekent dat er ook meer water wordt aangevoerd via de zee en de grote rivieren. Daarom is het extra belangrijk dat de dijken sterk zijn. Maar hoe doe je dat en waar let je op? Nienke gaat op pad met...

    x
  • Plaatje Hoe weten we welke vissen er in de Waddenzee leven?
    schooltv.nl
    Hoe weten we welke vissen er in de Waddenzee leven?

    Saskia en Justin gaan samen met onderzoeker Suzanne de Waddenzee op. Daar vangen ze vissen. Terug in het onderzoeksinstituut tellen en meten ze de vissen. Ook kijken ze wat er in de maag van de vissen zit. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Waal (WikiKids)
    wikikids.nl
    De Waal (WikiKids)

    Informatie over de rivier de Waal uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Waarom heeft niet ieder land aan zee duinen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom heeft niet ieder land aan zee duinen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje De Wadden
    schooltv.nl
    De Wadden

    Tussen Friesland en de Waddeneilanden ligt de Waddenzee, met zijn zeehonden, meeuwen en vuurtorens. De Buitenband heeft er een mooie videoclip over gemaakt. Luister het liedje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Waddeneilanden
    docukit.nl
    De Waddeneilanden

    Nederland heeft vijf bewoonde Waddeneilanden. Het Waddengebied is uniek in de wereld. Nergens ter wereld is een gebied dat erop lijkt. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 13. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Waarom drijven de waddeneilanden niet weg?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom drijven de waddeneilanden niet weg?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt of werkstuk Waddenvereniging
    waddenvereniging.nl
    Spreekbeurt of werkstuk Waddenvereniging

    Op de website van de Waddenvereniging vind je een spreekbeurtpakket boordevol weetjes over de Waddenzee, de Waddeneilanden, vuurtorens, zeehonden, vissen, scheldieren en planten. Ok wordt uitgelegd wat de Waddenvereniging precies doet.

    x
  • Plaatje Verdwijnt de Waddenzee door klimaatverandering?
    schooltv.nl
    Verdwijnt de Waddenzee door klimaatverandering?

    Schelpdieren, vogels, zeehonden: in het waddengebied leven een heleboel dieren die afhankelijk zijn van de zandplaten die droogvallen bij laag water. Maar als de klimaatverandering doorzet, kan de Waddenzee binnen een eeuw onder water komen te staan. Wat betekent dat voor de dieren die er leven? Bekijk...

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: Waddenzee
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: Waddenzee

    Bovenin Nederland ligt een bijzonder stukje natuur, de Waddenzee. Bart vaart mee met een schip van de Waddenunit. Zij zijn een soort boswachters op zee en ze controleren of mensen de rustplaatsen van zeehonden en wadvogels niet verstoren. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Wadlopen
    schooltv.nl
    Wadlopen

    Sanny gaat samen met gids Hans wadlopen op Ameland. Zij leert o.a. dat de schelpdieren die in de Waddenzee leven het water schoon houden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Weerribben en De Wieden
    docukit.nl
    De Weerribben en De Wieden

    Eén van Europa's grootste moerassen ligt in Nederland, in de provincie Overijssel. Je vindt er meertjes en sloten met daartussen smalle stroken grond. Dit moerasgebied heet de Weerribben en de Wieden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr....

    x
  • Plaatje De Wereld van het Wad
    wereldwad.nl
    De Wereld van het Wad

    Duik in de wereld van het wad en ontdek allerlei weetjes over riffen, geulen, platen, kwelders, strand en duinen.

    x
  • Plaatje Hoe ontstaat zand?
    schooltv.nl
    Hoe ontstaat zand?

    Zand wordt gemaakt van stenen, die uit elkaar vallen door verwering. Dat verweren duurt heel erg lang: het duurt miljoenen jaren voordat een rots uiteindelijk als zand op het strand ligt. Maar hoe gaat dat eigenlijk? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zandmotor
    hetklokhuis.nl
    Zandmotor

    Onze kust wordt regelmatig geteisterd door noordwester storm. Door golven en stroming worden dan stukjes van onze kustlijn afgesnoept. Vandaar dat er geëxperimenteerd wordt met een 'zandmotor'. Dolores gaat kijken hoe dat werkt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Zandwinning
    schooltv.nl
    Zandwinning

    Nederland kent een aantal plaatsen waar zand wordt gewonnen. Dat gebeurt met grote machines. Er wordt gezorgd dat het zware zand van het lichte zand wordt gescheiden. Dan heb je zand om cement van te maken of om de weg te verhogen. Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat doet een zandzuiger?
    schooltv.nl
    Wat doet een zandzuiger?

    De Marker Wadden zijn eilanden die worden gemaakt van zand, klei en slib. Dat wordt met een grote zandzuiger van de bodem van het Markermeer gehaald. Daarna gaat het met buizen naar de plek waar de eilanden moeten komen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zee- en kustencyclopedie van de lange landen
    vleet.be
    Zee- en kustencyclopedie van de lange landen

    Deze Nederlandstalige encyclopedie is er voor de zeeliefhebber, die meer wil weten over de zee en kust in België en Nederland.

    x
  • Plaatje Zuiderzee
    schooltv.nl
    Zuiderzee

    Ooit was het IJsselmeer een zee: De Zuiderzee. Rondom de zee lagen overal vissersdorpen. Door overstromingen, besloot de regering de Zuiderzee te dichten. Het werd een meer, waarin grote stukken land zijn drooggelegd. Een nieuwe provincie ontstond: Flevoland. En de vissers? Die verdwenen in fabrieken....

    x
  • Plaatje Van Zuiderzee tot IJsselmeer
    docukit.nl
    Van Zuiderzee tot IJsselmeer

    Vroeger kon het bij storm flink spoken op de Zuiderzee. Maar in 1932 kwam er een dijk tussen de Waddenzee en de Zuiderzee: de Afsluitdijk. De Zuiderzee heette vanaf toen IJsselmeer. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 215. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Drie vragen over de Zuiderzeewet
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over de Zuiderzeewet

    Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over de Zuiderzeewet: Waarom kwam er een Zuiderzeewet? Wat gebeurde er toen met de Zuiderzee? Zijn er nog meer plannen voor het gebied?

    x