Zoeken: rivier

Ik zoek informatie voor groep:
1 2 3 4 5 6 7 8 iedereen
  • Plaatje Het kleine huis bij de rivier
    Het kleine huis bij de rivier

    Tip van Mirthe
    "Het gebeurde die nacht." (p. 128) Uit: Het kleine huis bij de rivier / geschreven door Selma Noort.

    x
  • Plaatje Ontstaan van het rivierkleigebied
    schooltv.nl
    Ontstaan van het rivierkleigebied

    In het midden van Nederland liggen veel rivieren. Daar bestaat de grond uit rivierklei. We noemen dit gebied dan ook het rivierkleigebied. Dit landschap is lang geleden al ontstaan. In een tijd dat er nog geen dijken waren. En rivieren op verschillende manieren invloed hadden op het landschap. Bekijk...

    x
  • Plaatje Gletsjer- en rivierdalen
    schooltv.nl
    Gletsjer- en rivierdalen

    Stromend water bepaalt hoe het landschap eruit ziet. Is het water ijs en zakt het als een gletsjer de berg af, dan krijgt het bergdal de vorm van de letter U. Een rivier die door de bergen stroomt, zorgt voor een dal in de vorm van de letter V. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het rivierkleilandschap
    schooltv.nl
    Het rivierkleilandschap

    Het rivierkleilandschap bestaat uit hoge en lage delen. Dat zijn de oeverwallen en kommen: Op de oeverwallen wonen de mensen en is de grond geschikt voor akkerbouw en fruitteelt. De kommen dienen vooral als weiland voor veeteelt. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Overstroming van de rivier
    schooltv.nl
    Overstroming van de rivier

    In 1995 stonden de dijken in de Betuwe op doorbreken. Gelukkig is het goed afgelopen. Maar om dijkdoorbraken in de toekomst te voorkomen heeft men verschillende maatregelen getroffen... Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De rivier stroomt over
    schooltv.nl
    De rivier stroomt over

    Natuurrampen zijn vreselijk. Denk maar aan aardbevingen of vulkaanuitbarstingen. In ons land hebben we dáár gelukkig geen last van. Maar Nederland kent wel een ander gevaar: overstromingen! Hoe kunnen we die voorkomen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is een riviermonding?
    schooltv.nl
    Wat is een riviermonding?

    Rond riviermondingen kun je natuurgebieden vinden, of juist havens. En door eb en vloed verandert de riviermonding voortdurend. Wetenschappers in Utrecht hebben een speciale zandbank gebouwd om in het klein te onderzoeken hoe een riviermonding werkt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het rivierengebied
    docukit.nl
    Het rivierengebied

    Er stromen verschillende grote rivieren door Nederland. De Rijn, Maas, Waal en IJssel ken je vast wel. In de zomer staat het water laag. Maar in de winter stijgt het. Om het wonen veiliger te maken, verbreden en versterken de waterschappen de dijken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Hoe creëren we ruimte voor de rivier?
    schooltv.nl
    Hoe creëren we ruimte voor de rivier?

    Dijken beschermen ons tegen overstromende rivieren, maar zorgen ook dat die rivieren minder ruimte hebben. Door de dijken te verplaatsen en ze verder van de rivier af te bouwen, worden de uiterwaarden groter en is er meer plaats voor water. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ruimte voor rivieren
    hetklokhuis.nl
    Ruimte voor rivieren

    Wat moeten we doen als het water in de rivieren steeds hoger komt te staan? Sosha komt erachter dat we overal in Nederland bezig zijn de dijken te verplaatsen en extra rivieren uit te graven. En dan ontstaan er prachtige natuurgebieden. En wat gebeurt er als zo'n extra rivier dwars door je tuin wordt...

    x
  • Plaatje De roze rivierdolfijn
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De roze rivierdolfijn

    De grootste rivierdolfijn, de Orinoco, leeft in de rivieren van het Tropisch regenwoud in Zuid-Amerika. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Rivieren: Water naar de zee dragen?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Rivieren: Water naar de zee dragen?

    Hoe komt het dat rivieren blijven stromen? Spelen rivieren een rol in de natuur of dragen ze alleen water naar de zee? Je ontdekt het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Rivieren temmen, een goed idee?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Rivieren temmen, een goed idee?

    Rivieren zijn natuurlijk ontstaan, maar we kunnen ze temmen! Is dit altijd een goed idee? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje De Donau
    schooltv.nl
    De Donau

    De enige rivier in Europa die van west naar oost stroomt. De Donau is 2888 kilometer lang en mondt uit in de Zwarte Zee. Rivieren trekken mensen aan. Het deltagebied is erg vruchtbaar en met schepen kan je makkelijk grondstoffen en goederen vervoeren. Daarom ontstaan er vaak steden bij rivieren. Bekijk...

    x
  • Plaatje Kan een onweersbui soms een rivier niet over?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Kan een onweersbui soms een rivier niet over?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe kan een rivier overstromen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe kan een rivier overstromen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • x
  • Plaatje Amerikaanse rivierkreeften
    rivierkreeft.nl
    Amerikaanse rivierkreeften

    Meestal worden alle exotische rivierkreeften in Nederland aangeduid met ‘Amerikaanse rivierkreeft’. Het zijn echter verschillende soorten. Op deze site lees je er meer over.

    x
  • Plaatje Uiterwaarden
    schooltv.nl
    Uiterwaarden

    Aan weerszijden van een rivier liggen vaak 'uiterwaarden' en 'wielen'. Ze zijn ontstaan door de dijken die we langs de rivier hebben gebouwd. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Meanders
    schooltv.nl
    Meanders

    Hoe ontstaan de bochten in een rivier? Bekijk deze clip op Schooltv.nl en ontdek hoe het zit!

    x
  • Plaatje Rivierkreeften van Nederland
    determineren.nederlandsesoorten.nl
    Rivierkreeften van Nederland

    In deze soortzoeker vind je informatie en kenmerken van de rivierkreeften in Nederland.

    x
  • Plaatje Watervallen
    schooltv.nl
    Watervallen

    Je hebt vast wel eens een waterval gezien. Het water dendert naar beneden, en dat is prachtig om naar te kijken. Maar hoe ontstaat een waterval eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Orinocodolfijn
    schooltv.nl
    Orinocodolfijn

    Orinocodolfijnen zijn de grootste rivierdolfijnen en komen alleen voor in het stroomgebied van de Orinoco en de amazone. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Een watermolen
    schooltv.nl
    Een watermolen

    Het water in de rivier stroomt van de top naar het dal. De kracht van het stromende water kun je gebruiken voor het opwekken van energie. Met de energie kun je bijvoorbeeld hout zagen. Kijk maar eens naar het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ontstaan van zand
    schooltv.nl
    Ontstaan van zand

    Zand is ontstaan uit steen. Elke zandkorrel is eigenlijk een steen die afgeschuurd en vermalen is. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met werkblad zand.

    x
  • Plaatje Dijken versterken, hoe doe je dat?
    schooltv.nl
    Dijken versterken, hoe doe je dat?

    Het Hoogwaterbeschermingsprogramma wil voor het jaar 2050 meer dan 1500 kilometer aan dijken versterken. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat al onze zeedijken en rivierdijken in Nederland ook in de toekomst stevig genoeg blijven om de lagergelegen gebieden te beschermen tegen het water uit de rivieren...

    x
  • Plaatje De Rijn
    docukit.nl
    De Rijn

    Nederland heeft veel rivieren, kanalen, meren en plassen. Een heel grote rivier is de Maas. Maar de Rijn is de grootste. Als de Rijn ons land binnenkomt, heeft hij al een lange weg afgelegd. Langs bergen, bossen en steden. Van het ene naar het andere land. Lees er over op de website van Docukit. Meer...

    x
  • Plaatje De Maas (WikiKids)
    wikikids.nl
    De Maas (WikiKids)

    Informatie over de rivier de Maas uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje De Waal (WikiKids)
    wikikids.nl
    De Waal (WikiKids)

    Informatie over de rivier de Waal uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Mexico
    landenweb.nl
    Mexico

    Mexico ligt in Noord-Amerika. Lees de uitgebreide informatie over dit land op Landenweb. (Deze site bevat reclame)

    x
  • Plaatje Overstromingen voorkomen
    schooltv.nl
    Overstromingen voorkomen

    Als het waterpeil in de rivieren stijgt, is er een verhoogde kans op overstromingen. Daarom geven we rivieren extra ruimte. Een soort vluchtstrook voor water! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt of werkstuk Rijkswaterstaat
    rijkswaterstaat.nl
    Spreekbeurt of werkstuk Rijkswaterstaat

    Rijkswaterstaat zorgt voor een groot deel van de snelwegen, tunnels, rivieren en bruggen in Nederland. Met een moeilijk woord noemen we dat ‘infrastructuur’. ze zorgen ervoor dat mensen vlot en veilig over die wegen kunnen rijden en over die rivieren kunnen varen. Ook beschermen ze Nederland...

    x
  • Plaatje Sieb het schaap
    youtube.com
    Sieb het schaap

    Schaap Sieb neemt je mee in de wereld van Ruimte voor de Rivier! Sieb is nieuwsgierig. Om overstromingen in Nederland te voorkomen hebben de rivieren meer ruimte nodig. Maar hoe doe je dat dan? Kijk hier naar de 9 verschillende filmpjes!

    x
  • Plaatje Crisisoefening overstroming
    hetklokhuis.nl
    Crisisoefening overstroming

    Een groot deel van Nederland ligt onder het waterniveau, lager dan de zee. En lager dan de meeste rivieren. Daarom is er in Nederland altijd kans op een overstroming. Stel dat dat gebeurt, wat moet er dan allemaal geregeld worden? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Drinkwater
    hetklokhuis.nl
    Drinkwater

    Waar komt ons drinkwater vandaan? In grote delen van Nederland wordt daar rivierwater voor gebruikt. Janouk gaat naar Limburg en ziet hoe water uit de Maas gezuiverd wordt tot helder drinkwater. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Provincie Gelderland
    docukit.nl
    Provincie Gelderland

    Gelderland is de grootste van de twaalf provincies van Nederland. Alle grote rivieren van ons land stromen door Gelderland, zoals de Waal, Neder-Rijn en de Maas. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 79. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De Nijl
    natgeojunior.nl
    De Nijl

    Zonder de Nijl zouden er waarschijnlijk geen farao's en piramides zijn geweest. De rivier is mega-belangrijk in het kurkdroge Afrika. Kijk voor weetjesl op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Wat is het Ruhrgebied?
    schooltv.nl
    Wat is het Ruhrgebied?

    In het Ruhrgebied is veel industrie. Er zitten veel grondstoffen in de grond en daar worden producten van gemaakt. Het Ruhrgebied is zo belangrijk geworden omdat die grondstoffen en producten makkelijk vervoerd kunnen worden. Over de weg en over het spoor, maar vooral over het water. Dankzij twee rivieren:...

    x
  • Plaatje Sluizen
    hetklokhuis.nl
    Sluizen

    Rivieren en kanalen zijn in Nederland op een slimme manier met elkaar verbonden. Maar daarbij moeten de verschillende waterstanden wel overbrugd worden. Dat gebeurt met sluizen. Maurice legt uit hoe kleine en grote sluizen werken. Wat is een kolk en waarom moet die geschut worden? Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Veilige dijken
    hetklokhuis.nl
    Veilige dijken

    Klimaatverandering zorgt ervoor dat het méér en héviger gaat regenen. Meer regen betekent dat er ook meer water wordt aangevoerd via de zee en de grote rivieren. Daarom is het extra belangrijk dat de dijken sterk zijn. Maar hoe doe je dat en waar let je op? Nienke gaat op pad met...

    x
  • Plaatje Het water in Nederland staat erg hoog
    jeugdjournaal.nl
    Het water in Nederland staat erg hoog

    Hoog water ontstaat als het in Duitsland, België en in de Alpen hard regent en sneeuwt. Het water moet afgevoerd worden door rivieren en komt in Nederland terecht. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Waterverkeer
    hetklokhuis.nl
    Waterverkeer

    Nederland staat bekend om zijn vele water. Er stromen best wat belangrijke rivieren door ons land en er varen ruim 8000 grote boten door Nederland. Net als op de weg, heb je op het water dus ook te maken met drukke knooppunten. Janouk gaat langs bij een verkeerpost waar ze ervoor zorgen dat er geen ongelukken...

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er tijdens een dijkdoorbraak?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat gebeurt er tijdens een dijkdoorbraak?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe is de Grand Canyon ontstaan?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe is de Grand Canyon ontstaan?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over de natuur
    res.cloudinary.com
    Spreekbeurt over de natuur

    Download hier de spreekbeurt over de natuur. Ontdek in dit spreekbeurtpakket alles over Natuurmonumenten, boswachters en de Nederlandse natuur.

    x
  • Plaatje Watermangementcentrum Nederland (WMCN)
    rijkswaterstaat.nl
    Watermangementcentrum Nederland (WMCN)

    Het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) is hét centrum voor kennis en informatie over het Nederlandse watersysteem. Lees er meer over op deze site en bekijk het filmpje waarin wordt uitgelegd wat WMCN precies doet.

    x
  • x
  • Plaatje Bruggen in Nederland
    docukit.nl
    Bruggen in Nederland

    Nederland is een land met veel rivieren. Vroeger kon je met een platte boot van de ene naar de andere oever varen. Die boten heten pontveren. Er zijn er nog maar een paar van in Nederland. Tegenwoordig zijn over alle rivieren en kanalen bruggen gebouwd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Nederland waterland
    docukit.nl
    Nederland waterland

    Een groot deel van Nederland ligt onder zeeniveau. Nederlanders hebben door de eeuwen heen dan ook vaak overstromingen en watersnoodrampen meegemaakt. Niet alleen door de zee, maar ook door de rivieren. Nederland is voor een groot deel een rivierdelta. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Oceanen: Oceaanstromen
    hetklokhuis.nl
    Oceanen: Oceaanstromen

    Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde en zijn altijd in beweging. Warmte en leven worden door de oceanen vervoerd via zeestromen; het zijn de rivieren van de oceaan. Maar hoe ontstaan die stromen? En wat gebeurt er als deze rivieren worden verstoord door de opwarming van de aarde? Deze stromen...

    x
  • Plaatje Sluizen
    docukit.nl
    Sluizen

    Het waterpeil in de Nederlandse rivieren is niet overal hetzelfde. Dat is lastig als je met een boot van de ene rivier de andere op wil. Gelukkig bestaan er sluizen. Een sluis is een soort lift in het water. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Vissen
    docukit.nl
    Vissen

    Vissen zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Maar hoe verschillend ze ook zijn, ze leven allemaal in water. In zoet water, zoals meertjes, beken en rivieren. Of in de zoute zee. Sommige vissen leven in brak water in het overgangsgebied van een rivier naar de zee. Lees er over op de website van...

    x
  • Plaatje Watervallen
    natgeojunior.nl
    Watervallen

    Water stroomt naar beneden. Giet maar eens wat water over een hoop zand, dan zie je wat we bedoelen. Als er genoeg water is, vormt dat water samen een rivier. Als er in zo'n rivier ineens een groot hoogteverschil is, stort het water in een vrije val naar beneden, een afgrond in. Dat noemen we een waterval....

    x
  • Plaatje Wat doen Amerikaanse kreeften in onze sloten?
    schooltv.nl
    Wat doen Amerikaanse kreeften in onze sloten?

    Dieren en planten leven met elkaar in een kwetsbaar evenwicht. Exoten zoals de Amerikaanse rivierkreeft kunnen dat evenwicht verstoren. Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Binnenvaart
    docukit.nl
    Binnenvaart

    In Nederland zijn veel rivieren en kanalen. Over deze binnenwateren wordt heel veel vracht vervoerd. Dat vrachtvervoer heet binnenvaart en gebeurt met allerlei soorten schepen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 222. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Bubble barrier
    thegreatbubblebarrier.com
    Bubble barrier

    The Great Bubble Barrier® kan plastic in rivieren en kanalen onderscheppen en plastic vervuiling in oceanen voorkomen. Hoe dat werkt, zie je op deze site.

    x
  • Plaatje Buitenhuizen
    schooltv.nl
    Buitenhuizen

    Grote statige huizen in de natuur. Aan de rivier de Vecht, tussen Amsterdam en Utrecht, zie je deze mooie, statige huizen staan. Sommige lijken wel paleizen. Vroeger waren dit de buitenhuizen van steenrijke kooplui. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Buitenhuizen
    canonvannederland.nl
    Buitenhuizen

    Langs de rivier de Vecht staan veel buitenhuizen. Deze buitenhuizen zijn gebouwd in de 17e en 18e eeuw. De 17e eeuw was de Gouden Eeuw. Amsterdam was toen heel rijk. Rijke mensen gingen in de zomer liever weg uit de stad. Daarom bouwden ze grote huizen in de natuur. Lees hier meer. Let op: kies de informatie...

    x
  • Plaatje Buitenhuizen
    schooltv.nl
    Buitenhuizen

    In de Gouden Eeuw gaat het Nederland voor de wind: het is op dat moment een van de rijkste landen ter wereld. De rijke kooplieden wonen grotendeels in de grote stad, Amsterdam. Daar bezitten ze fraaie grachtenpanden, maar om de stinkende stad in de zomer te ontvluchten, bouwen ze buitenhuizen langs de...

    x
  • Plaatje Dijken
    docukit.nl
    Dijken

    Nederland is een echt waterland. Het grenst aan de Noordzee en de Waddenzee. In het binnenland zijn allerlei rivieren zoals de Maas, de Rijn en de IJssel. Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. Gelukkig beschermen dijken het land tegen het water. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Dwaalfilm
    dwaalfilm.eu
    Dwaalfilm

    Dwaal mee door de natuurfilms in miniatuur met in de hoofdrol moerassen, beken, rivieren, de zee. In meer dan 300 filmpjes worden verhalen verteld over de planten en de dieren in de Nederlandse natuur.

    x
  • Plaatje Het eerste riool
    schooltv.nl
    Het eerste riool

    Poepen, dat doen de Romeinen vanaf de zesde eeuw voor Christus in het riool! De Cloaca Maxima wordt gebouwd onder koning Tarquinius. Het is eigenlijk niet meer dan een open kanaal dat vanuit Rome naar de rivier de Tiber stroomt. Bekijk het filmpje van Welkom bij de Romeinen op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Egypte
    schooltv.nl
    Egypte

    Het Noord-Afrikaanse land Egypte is bekend door de rijke geschiedenis van farao's, piramides en eeuwenoude bouwwerken. Maar ook van de rivier de Nijl, die de levensader van het land is, de enorme woestijn en de tropische Rode Zee. Dat alles maakt Egypte tot een toeristische trekpleister, wat dan ook...

    x
  • Plaatje Energie uit water
    schooltv.nl
    Energie uit water

    Nederland, waterland. Dat klopt ook. Slootjes, plassen, grote en kleine rivieren. Ze bepalen ons landschap en we halen flink wat energie uit al dat water. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Gletsjers in de Alpen
    schooltv.nl
    Gletsjers in de Alpen

    Gletsjers zijn bevroren rivieren die heel langzaam de berg afstromen. Dat gaat duizenden jaren door. Door de grote kracht ervan, slijten hele dalen uit. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Haven van Rotterdam
    canonvannederland.nl
    Haven van Rotterdam

    De haven van Rotterdam is een grote, belangrijke haven voor Nederland. Het is één van de grootste en belangrijkste havens van de wereld. De haven ligt bij de grote Europese rivieren Rijn en Maas en ook dichtbij zee. Je kunt snel met de boot van Rotterdam naar andere landen. Lees hier meer. Let op:...

    x
  • Plaatje Op pad met de kamelen
    schooltv.nl
    Op pad met de kamelen

    Lolulu en Malalua wonen in Afrika. Vandaag gaan ze op pad met de kamelen. Ze mogen erop rijden terwijl ze op weg gaan naar de rivier. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kanalen en sluizen
    schooltv.nl
    Kanalen en sluizen

    We maken in Nederland veel gebruik van binnenvaartransport met schepen over rivieren. Om te zorgen dat transport zo goed mogelijk verloopt maken we gebruik van kanalen en sluizen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom zijn de molens van Kinderdijk Werelderfgoed?
    schooltv.nl
    Waarom zijn de molens van Kinderdijk Werelderfgoed?

    De molens, sloten, dijken, sluizen en gemalen in Kinderdijk in de provincie Zuid-Holland zorgen ervoor dat het gebied droog blijft. In dit slimme systeem pompen de molens met hun schepraderen het water van laag naar hoger gelegen gebied. Via een sluis wordt het naar de rivier de Lek gepompt. Bekijk het...

    x
  • Plaatje Alles wat je moet weten over magneetvissen
    metaaldetectorinfo.nl
    Alles wat je moet weten over magneetvissen

    Magneetvissen is een activiteit waarmee je doormiddel van een sterke magneet die aan een touw is bevestigd in rivieren, kanalen, vijvers en andere wateren vist naar metalen voorwerpen. Op deze site lees je er alles over.

    x
  • Plaatje Mars
    hetklokhuis.nl
    Mars

    Was er op Mars water? Waren er rivieren en was er dus ook misschien wel leven? Maurice duikt in de wereld van Mars en zoekt het uit. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Nationaal park De Maasduinen
    natuurparkenlimburg.nl
    Nationaal park De Maasduinen

    In Nationaal Park De Maasduinen ligt de langste rivierduinengordel van Nederland. Deze zijn ontstaan door een samenspel van water, wind en mens door de eeuwen heen. Hierdoor is een prachtig natuurgebied ontstaan. Kijk voor meer informatie op de website.

    x
  • Plaatje Wie heeft New York gesticht?
    schooltv.nl
    Wie heeft New York gesticht?

    Engelsman Henry Hudson is in 1609 voor de VOC op weg naar Indië. In plaats daarvan komt hij uit in Amerika. Er ontstaan nederzettingen en de stad krijgt de naam ‘Nieuw Nederland’. Er wordt een rivier naar Hudson vernoemd en hij wordt de eerste burgemeester van New York. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Nijlpaarden
    docukit.nl
    Nijlpaarden

    In het Engels heet een nijlpaard 'hippopotamus'. Dat betekent zoiets als 'paard van de rivier'. Als je goed kijkt zie je misschien dat een nijlpaard een beetje op een paard lijkt. Maar dan natuurlijk veel dikker en met korte poten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje Een bad voor olifanten
    schooltv.nl
    Een bad voor olifanten

    In de rivier of met de tuinslang. Olifanten houden van badderen. In het wild doen ze dat zelf. Maar er zijn ook olifanten die het heerlijk vinden om door mensen vertroeteld te worden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Een boot van origami
    schooltv.nl
    Een boot van origami

    Van papier kun je hele mooie dingen vouwen! Een boot bijvoorbeeld. Zie je hem al varen over de wilde rivier? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Paling
    hetklokhuis.nl
    Paling

    De palingen in de Nederlandse rivieren en meren worden geboren aan de andere kant van de oceaan: 6 duizend kilometer verderop. Onderzoekers denken dat ze de weg naar Europa vinden dankzij een soort ingebouwd kompas en GPS-systeem. Nizar gaat kijken bij het onderzoek van Ben Griffioen, die de jonge visjes...

    x
  • Plaatje Waar komt paling vandaan?
    schooltv.nl
    Waar komt paling vandaan?

    Er zijn nog maar weinig palingen over. Ze worden geboren in de Sargassozee en zwemmen daarna naar meren en rivieren in Europa. Kwekers vissen de kleintjes uit zee en kweken de vissen tot ze groot genoeg zijn voor de verkoop. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom wordt de paling bedreigd?
    schooltv.nl
    Waarom wordt de paling bedreigd?

    Er zijn nog maar weinig palingen. De paling wordt geboren in het zoute water van de Sargassozee. Daarna zwemt hij naar zoete meren en rivieren. Maar er zijn steeds meer obstakels die de weg blokkeren, zoals dijken, sluizen en gemalen. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Romeinse bouwwerken
    hetklokhuis.nl
    Romeinse bouwwerken

    In Rome gaat Bart op zoek naar het geheim van de eeuwenoude bouwwerken. Hoe maakten de Romeinen hun bouwwerken zo stevig? En hoe kregen ze water van de rivier naar de stad? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Romeinse Limes
    canonvannederland.nl
    Romeinse Limes

    De grens van het Romeinse rijk liep precies door Nederland. De Rijn was de grens. Deze rivier stroomt van Duitsland via Utrecht naar de zee. We noemen deze grens de Limes. Dit is het Latijnse woord voor grens. Meer weten, neem hier een kijkje. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen...

    x
  • Plaatje Sint Jansfeest
    beleven.org
    Sint Jansfeest

    In de Wereld Feesten Almanak wordt over de betekenis van het jaarfeest Sint Jan verteld. Op deze dag herdenkt men de geboortedag van Johannes de Doper, de profeet die Jezus in de rivier de Jordaan doopte. Op veel plaatsen in Europa wordt op deze dag het midzomerfeest gevierd. Bevat ook verhalen bij het...

    x
  • Plaatje Slag bij de Somme
    schooltv.nl
    Slag bij de Somme

    De Eerste Wereldoorlog, die duurde van 1914 - 1918, is vooral bekend geworden als een 'loopgravenoorlog'. In de zomer van 1916 willen de geallieerden een doorbraak forceren bij de rivier de Somme. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Voortplanting van de stekelbaars
    schooltv.nl
    Voortplanting van de stekelbaars

    Volwassen stekelbaarzen trekken in het voorjaar de kanalen en rivieren binnen. De mannetjes bouwen daar hun nest. Ze halen de vrouwtjes over eieren in het nest te leggen. Het mannetje bewaakt het nest en de jongen. Als de jongen groot genoeg zijn trekken ze naar zee om te overwinteren. Kijk maar naar...

    x
  • Plaatje Stenen
    docukit.nl
    Stenen

    Elke steen, groot of klein, was ooit een stukje rots van een berg. Door de wind en de regen breken stukken steen van de berg af. Als die stukken in de rivier vallen, neemt het water ze mee. Ze schuren over de bodem en botsen tegen elkaar. Daardoor worden de stukjes steeds kleiner en ronder, tot het kiezelstenen...

    x
  • Plaatje De steur
    hetklokhuis.nl
    De steur

    Ooit zwom door onze rivieren de Europese steur, een enorme vis, de grootste vissoort van ons land. De laatst levende is gevangen in 1952, zo, hoppa ergens bij Dordrecht uit het water gevist. En nu willen we hem graag terug, die Europese steur. Serah zoekt uit wat er daarvoor moet gebeuren. Bekijk deze...

    x
  • Plaatje TopoSite
    brujon.net
    TopoSite

    Op de TopoSite oefen je de steden, streken, provincies, rivieren, meren en zeeën in Nederland, Europa en de Wereld. Oefenen maar.

    x
  • Plaatje Trijntje
    canonvannederland.nl
    Trijntje

    De eerste bewoners van ons rivierenland wonen niet op een vaste plaats, maar trekken van plek naar plek. Ze jagen, vissen en verzamelen vruchten, noten en zaden. De winter brengen ze door in een vast kamp op een veilige plek. Op de plaats waar ooit zo’n nederzetting was, is in 1997 het skelet van...

    x
  • Plaatje Veilig zwemmen
    zwemwater.nl
    Veilig zwemmen

    Zwemmen in zee, in rivieren en meren..., het kan erg gevaarlijk zijn. Lees hier allerlei belangrijke feiten over veilig zwemmen.

    x
  • Plaatje Visserij in Nederland
    docukit.nl
    Visserij in Nederland

    In waterland Nederland wordt al eeuwenlang gevist. In de Noordzee, in het IJsselmeer en in rivieren en meren. Vroeger gebeurde dat met botters. Dat zijn houten zeilschepen. Het werk op de botters was zwaar. Alles gebeurde met de hand. Tegenwoordig hebben vissersschepen moderne apparatuur aan boord. Lees...

    x
  • Plaatje Vogels besmeurd met olie na lek
    jeugdjournaal.nl
    Vogels besmeurd met olie na lek

    Een schip botste tegen een steiger, daardoor is er veel olie gelekt in een grote rivier. Honderden vogels zijn besmeurd met olie. Lees er meer over op de site van het Jeugdjournaal en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Kan water omhoog stromen?
    proefjes.nl
    Kan water omhoog stromen?

    Water stroomt van hoog naar laag. Bijvoorbeeld het water uit een omgevallen glas. Of het water in een rivier. Maar kan water ook omhoog stromen? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Waterdieren
    docukit.nl
    Waterdieren

    Nederland is een land met veel water. Sloten, meren, rivieren en kanalen zijn gevuld met zoet water. In dat water wonen allerlei dieren. De meeste zijn zo klein dat je een microscoop of een vergrootglas nodig hebt om ze te bekijken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje De waterkringloop
    schooltv.nl
    De waterkringloop

    Water is één van de belangrijkste elementen op aarde. Als oppervlaktewater, zoals zeewater, verdampt en er wolken worden gevormd, kunnen winden het opgeslagen water meevoeren. Als water weer condenseert en in neerslag weer in zee terechtkomt spreken we van een korte waterkringloop. Als...

    x
  • Plaatje Het waterschap
    prodemos.nl
    Het waterschap

    Rijkswaterstaat – een organisatie van de landelijke overheid – is verantwoordelijk voor de grote rivieren, meren, Noordzee en Waddenzee. Maar al het overige waterbeheer ligt in handen van de regionale waterschappen. Lees op de website van ProDemos wat een waterschap precies doet.

    x
  • Plaatje Hoe wordt de waterstand gemeten?
    schooltv.nl
    Hoe wordt de waterstand gemeten?

    In Nederland stromen veel rivieren en kanalen. Die worden intensief gebruikt door vrachtschepen. De waterstand is dus heel belangrijk voor binnenvaartschippers. Bij Rijkswaterstaat houden ze de hoogte van het water nauwlettend in de gaten. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waterzuivering
    schooltv.nl
    Waterzuivering

    Waar gaat al dat vieze water naar toe? En hoe belandt het uiteindelijk weer in onze rivieren en meren? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zambia
    docukit.nl
    Zambia

    Zambia is een land in Zuidelijk Afrika. Het is achttien keer zo groot als Nederland. De naam Zambia komt van Zambezi, één van de grootste rivieren van Afrika. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 18. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Zand
    docukit.nl
    Zand

    Zand bestaat uit hele kleine stukjes steen. Het zijn korrels van een halve millimeter tot twee millimeter groot. Je komt zand overal in Nederland tegen. Op het strand, in de duinen en langs rivieren. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Zweden
    docukit.nl
    Zweden

    In het noorden van Europa ligt Zweden. Een langgerekt land met veel rivieren en eilanden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 271. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Zwitserland
    docukit.nl
    Zwitserland

    Zwitserland is niet alleen een land met hoge bergen waar je kunt skiën, schansspringen of rodelen. Er zijn ook honderden meren en rivieren. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 99. Kijk in de (school)bieb.

    x