In Nederland zorgen miljarden legkippen elke dag voor verse eieren. De eieren waar die kippen uit komen worden niet uitgebroed door een kip, maar door een machine. Vervolgens worden de haantjes gescheiden van de hennetjes, want die leggen geen eieren. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Weetjes en feiten over de lachduif voor jou op een rijtje gezet. Is dit een huisdier voor jou? En wat doe je wel en niet bij de verzorging van dit dier. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt kunt stellen aan je klas. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de spreekbeurtinformatie...
Mijn beessie is een lama. Heb je wel eens een lama gezien die spuugt? Dan is er wel iets aan de hand! Waarom doet de lama dat eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Op deze site is de belangrijkste informatie over de lama en de alpaca voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op...
Als de bevalling bij een schaap niet zo soepel gaat, wordt de veearts erbij gehaald. Hij helpt het schaap met zijn hand zodat de geboorte van de lammetjes voorspoedig verloopt. Sosha mag de veearts helpen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Landschildpadden hebben een stevig schild, dat bij een paring wel wat moeilijkheden oplevert. Toch zien de dieren kans te paren. Het vrouwtje legt ronde, witte eieren. De jonge schildpadjes bevrijden zich uit hun ei en gaan daarna hun eigen weg. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl over de voortplanting...
Landschildpadden zijn traag, maar kunnen best hard lopen als ze willen. Het liefst eten ze de hele dag door gras, blaadjes, groente en fruit. Ze kunnen heel oud worden, wel meer dan 150 jaar. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Leeuwen zijn wilde dieren die thuishoren op de Afrikaanse savanne. Toch zijn er mensen die een leeuw in huis nemen. Nienke en Abe gaan naar een leeuwenopvang waar ze leren waarom leeuwen geen huisdieren zijn. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Wil je meer weten over de gouden leeuwaap, of er misschien een spreekbeurt over houden? Op de website van GaiaZOO vind je in het dierenpaspoort de leukste en meest interessante weetjes en coolste filmpjes over deze dwergaap.
De leeuw is de koning van de dieren. Hij is sterk en dapper en ziet er indrukwekkend uit. Dat komt door zijn manen. Dat zijn de haren rond zijn kop en hals. Leeuwen komen vooral in Afrika voor. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 98. Kijk...
Wil je meer weten over de Afrikaanse leeuw, of er misschien een spreekbeurt over houden? Op de website van GaiaZOO vind je in het dierenpaspoort de leukste en meest interessante weetjes en coolste filmpjes over dit roofdier.
De leeuw is een roofdier uit de familie der katachtigen. De grote manen van het mannetje geven het dier een imposant uiterlijk. Hierdoor staat de leeuw bekend als 'de koning der dieren'. Lees op de website van de Beekse Bergen alle informatie over de leeuw.
Vind jij leeuwen ook zulke mooie dieren? Ze leven vooral in Afrika. Bij ons in Europa zie je ze alleen in de dierentuin. Leeuwen zijn roofdieren. Ze zijn dol op grote stukken rauw vlees. Erg gevaarlijk dus! Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.
In de dierentuin hoeven leeuwen niet te jagen, daar krijgen ze hun eten van verzorgers. Maar in het wild moeten ze hard rennen om hun prooi te vangen. Daar hebben leeuwen een paar handige trucjes voor! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Bart gaat op bezoek bij een speciale opvang voor leeuwen. Het zijn veelal ex-circusleeuwen, want het is sinds enige tijd verboden om wilde dieren te laten optreden. Ze worden hier tijdelijk opgevangen om ze hopelijk in de toekomst weer uit te zetten waar ze oorspronkelijk vandaan komen: de Savanne van...
Het schip de Stad Amsterdam heeft acht maanden lang een bijzondere reis gemaakt. Dit was dezelfde reis als Charles Darwin lang geleden maakte met zijn schip de Beagle. Wanneer het schip langs de Galapgoseilanden vaart, zijn er leguanen in allerlei soorten en maten. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Lemmingen hebben soms een topjaar: dan zijn er op een plek ineens veel meer van deze dieren dan in andere jaren. Hoe komt dat? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over de lemming.
Op deze site is de belangrijkste informatie over de vissengroep levendbarenden voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat...
Een libel legt eieren in het water. Uit de eieren komen larven, die er heel anders uitzien dan hun ouders. Libellenlarven hebben kenmerken waardoor ze echte waterdieren zijn. Ze leven van kleine diertjes. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Libellen kun je onderverdelen in twee ondersoorten: juffers en ‘echte’ libellen. Een libelle kun je makkelijk herkennen aan de grote ogen die boven op haar kop zitten, terwijl bij de juffer de ogen aan de zijkant van de kop zitten. Maar er zijn meer verschillen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Libellenlarven leven in het water, maar gaan na een aantal jaren het water uit. Boven water vervellen ze voor de laatste keer. De larve is daarna veranderd in een volwassen insect: een mooie libel. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De libel is een insect dat heel goed kan vliegen. Libellen hebben een kop, een borststuk, een achterlijf en zes pootjes. Het borststuk is heel groot. Dat komt door de grote vliegspieren. Libellen hebben hele sterke vleugels en kunnen goed vliegen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Heb je wel eens goed naar een libelle gekeken? Je vindt dit insect vaak in de buurt van water. Libellen hebben vaak een mooi gekleurd lijfje, maar hun vleugels zijn nog bijzonderder. Daarmee kunnen ze supersnel vliegen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Lieveheersbeestjes worden in het voorjaar actief. Ze gaan paren en daarna leggen de vrouwtjes eitjes. Uit de eitjes komen larven, die van bladluizen leven. De larven groeien en vervellen. Tenslotte verpoppen ze zich. Uit de pop komt tenslotte een lieveheersbeestje. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Zoem zoem zoem. Zit jouw huis ook onder de lieveheersbeestjes die op de vensterbanken, gordijnen en ramen zitten? Deze herfst vliegen er grote hoeveelheden van deze insecten rond. Maar waarom? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 21 oktober 2022.
In Nederland leven meer dan zestig verschillende soorten lieveheersbeestjes. Onderzoekers willen weten waar al die lieveheersbeestjes leven in ons land. Lees er meer over op de Natuurwijzer van Naturalis.
Geen zoogdier beweegt zó langzaam als de luiaard. Als hij al beweegt! Meestal hangt het dier maar een beetje te hangen, hoog in een boom. Dat is niet lui, maar juist heel slim! Waarom? Dat lees je op de website van National Geographic junior. Samen met nog 8 leuke feitjes over dit relaxte dier.
Een luiaard heet niet voor niets een luiaard. Een luiaard is heel erg lui. Hij slaapt wel zo'n 8 tot 9 uur per dag. En hij kruipt heeeel traag van tak tot tak. Op de site WNF-Rangers vind je allerlei weetjes over de luiaard.
Oscar is een luiaard. Hij leeft voornamelijk in bomen. In de dierentuin zien we hoe Oskar door de dierenarts wordt onderzocht. Die kijkt of Oskar nog wel gezond is. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Heb jij wel eens luizen gehad? Heel vervelend, want het kriebelt op je hoofd en je komt er moeilijk van af. Een hoofdluis is een insect dat van bloed leeft. Hij leeft op een hoofd tussen de haren. Ook vlooien zijn insecten die leven van bloed. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...
Lynxen zijn grote wilde katten. Ze leven vooral in Azië. In het wildpark leven de lynxen net als in het wild. Daarom moeten ze ook hier zelf op hun prooi jagen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Rachel mag helpen bij de geboorte van twee lammetjes. Ze voelt in het schaap hoe ze liggen en geeft melk als ze zijn geboren. Bekijk het filmpje van Tussen Kop en Staart op schooltv.nl.