Zoeken: bedorven voedsel

Ik zoek informatie voor groep:
2 3 4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje Hoe weet je of voedsel bedorven is?
    schooltv.nl
    Hoe weet je of voedsel bedorven is?

    Op de etiketten van voedingsmiddelen staat tot welke datum de inhoud houdbaar is. Maar soms kun je het ook na die datum nog prima eten. Daarom zitten er op sommige verpakkingen chipjes die de houdbaarheidsdatum van een product precies kunnen berekenen. Bekijk het filmpje vn de Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Jaarlijks gooien we veel voedsel en drinken weg
    schooltv.nl
    Jaarlijks gooien we veel voedsel en drinken weg

    Per jaar gooien we heel veel voedsel weg. Vooral brood, groente, fruit en aardappelen belandden in de prullenbak. Dat is erg zonde want er zijn wereldwijd veel mensen die juist niet genoeg eten en drinken hebben. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Voedselverspilling
    voedingscentrum.nl
    Voedselverspilling

    Op de site van het Voedingscentrum vind je veel informatie over voedselverspilling. Antwoorden op vragen zoals: wat is voedselverspilling, wat kun je er tegen doen en wat is het effect op het milieu.

    x
  • Plaatje Drie vragen over voedselverspilling
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over voedselverspilling

    Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over voedselverspilling. Wat is een anti-afval-restaurant? Hoeveel eten gooien we dan weg? Waarom is voedselverspilling zo erg? (Dit is een bericht van 13 december 2016)

    x
  • Plaatje Doe het zelf - voedselverspilling
    youtube.com
    Doe het zelf - voedselverspilling

    Benieuwd hoe je zelf minder voedsel kunt verspillen? Bekijk dit doe het zelf-filmpje van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Voedselverspilling
    hetklokhuis.nl
    Voedselverspilling

    Ieder jaar wordt er voor vijf miljard euro aan voedsel weggegooid! Pascal hoort van verspillingsdeskundige Toine hoe dit kan. Pascal gaat ook naar de verspillingsfabriek. Daar wordt van (eerder) weggegooide tomaten nieuwe sauzen gemaakt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Voedselverspilling
    schooltv.nl
    Voedselverspilling

    Appels met een bruin vlekje, oud brood en een restje avondeten. Je gooit misschien wel eens eten in de prullenbak, maar dat is zonde! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Tips om voedselverspilling tegen te gaan
    wwf.nl
    Tips om voedselverspilling tegen te gaan

    Op de site van het WWF staan tips waarmee je je eetpatroon stap voor stap een beetje duurzamer maakt en verspilling voorkomt.

    x
  • Plaatje Wat kun je doen tegen voedselverspilling?
    schooltv.nl
    Wat kun je doen tegen voedselverspilling?

    Elk jaar gooien we in Nederland meer dan 2 miljard kilo eten weg. Dat is veel te veel, vinden deskundigen. Ook als de tenminste-houdbaar-datum-verstreken is, kun je veel producten nog prima eten. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Voedselcontrole
    hetklokhuis.nl
    Voedselcontrole

    Wie controleert er eigenlijk of alle voedingsmiddelen die we in de winkel kopen ook echt veilig zijn? De Voedsel en Waren Autoriteit stuurt iedere dag controleurs op stap om de kwaliteit en de hygiëne van ons voedsel te testen. Maurice gaat een dag mee met de controleur. Bekijk deze aflevering van Het...

    x
  • Plaatje Voedselbank
    hetklokhuis.nl
    Voedselbank

    Sjaak en Clara Sies zijn in Rotterdam begonnen met het uitdelen van voedsel dat 'over' was. Die actie groeide in 2002 uit tot het oprichten van de eerste voedselbank. Inmiddels bestaan er voedselbanken door het hele land. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Wat doet de voedselbank?
    schooltv.nl
    Wat doet de voedselbank?

    Mensen die weinig geld hebben, kunnen voor hun boodschappen naar de voedselbank. Hier zorgen vrijwilligers voor voedselpakketten met producten die in de supermarkt niet meer verkocht kunnen worden, maar nog hartstikke goed zijn. Dani en Tess gaan kijken of ze bij de voedselbank ook pannenkoeken hebben....

    x
  • Plaatje Bestaan voedselkringlopen zonder planten?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bestaan voedselkringlopen zonder planten?

    Een veelgehoorde uitspraak over voedselkringlopen is: “een voedselkringloop of voedselketen begint altijd met een plant”. Maar klopt dat wel? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt Voedselbank
    voedselbankennederland.nl
    Spreekbeurt Voedselbank

    Wil je een spreekbeurt houden over voedselbanken? In deze speciale spreekbeurt toolkit vind je informatie. Met uitleg wat de voedselbanken doen, waar ze voor staan en hoe een en ander in zijn werk gaat.

    x
  • Plaatje Voedselvoorraad
    schooltv.nl
    Voedselvoorraad

    De winter nadert. Een groot probleem voor dieren is het tekort aan voedsel. Daarom bereiden dieren zich goed voor en leggen ze voedselvoorraden aan om de winter door te komen. Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als voedsel bederft?
    schooltv.nl
    Wat gebeurt er als voedsel bederft?

    Op bijna alle voedingsmiddelen staat een houdbaarheidsdatum. Na die datum kan het onveilig zijn om het nog te eten of drinken. Vaak kun je het ook zien en ruiken: er zit dan bijvoorbeeld schimmel op, of het stinkt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Voedselkringloop: eten en gegeten worden
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Voedselkringloop: eten en gegeten worden

    Alle levende wezens eten, maar worden ook opgegeten. Ze hebben elkaar nodig om te overleven. Wat is een voedselkringloop en hoe werkt het? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Wat is de voedselpiramide?
    schooltv.nl
    Wat is de voedselpiramide?

    In de natuur geldt: eten of gegeten worden. Grassen worden gegeten door planteneters, en planteneters worden gegeten door vleeseters. Voila: een voedselpiramide! Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Biologisch voedsel
    docukit.nl
    Biologisch voedsel

    Bijna al het voedsel dat je in de winkel koopt, komt van het land. Het zijn de boeren die ervoor zorgen dat wij eten hebben. Sommige boeren telen biologisch voedsel omdat ze het belangrijk vinden dat voedsel natuurlijk is. Bij 'natuurlijk' moet je denken aan de voedselkringloop. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje Ik heb voedselallergie
    docukit.nl
    Ik heb voedselallergie

    Voedselallergie kan heel lastig zijn. Als je naar een feestje gaat, krijg je soms iets lekkers aangeboden wat jij niet mag eten. Eet je er toch van, dan kun je allerlei klachten krijgen. Zoals buikpijn, diarree of eczeem. Je kunt een allergie hebben voor heel veel soorten voedsel. Lees er over op de...

    x
  • Plaatje Voedselbos
    hetklokhuis.nl
    Voedselbos

    Bart gaat naar een voedselbos. Zo'n bos is een klein stukje natuur met allemaal soorten bomen en planten waar eten aan groeit. Het voedselbos heeft geen kunstmest, gif of extra water nodig. In totaal staan er zo'n 350 verschillende soorten, zoals de pindakaasboom en de uiensoepboom. Boer Wouter laat...

    x
  • Plaatje Het voedselweb van de oceaan
    schooltv.nl
    Het voedselweb van de oceaan

    Plankton staat aan de basis van het voedselweb. Dit wordt gegeten door schelpdieren, die weer gegeten worden door kreeft, zeesterren en zeeslakken. Daarboven staat kabeljauw en rog, en helemaal bovenaan haaien, orka’s en de mens. Deze keten van voedsel moet in evenwicht blijven. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Wat doet de voedselbank?
    schooltv.nl
    Wat doet de voedselbank?

    Meer dan 80.000 mensen in Nederland hebben geen geld voor boodschappen. Zij kunnen terecht bij de voedselbank: hier krijgen ze pakketten met producten zoals rijst, pasta en groente zodat ze toch genoeg te eten hebben. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is een voedselbos?
    schooltv.nl
    Wat is een voedselbos?

    Bart gaat langs bij een wel heel bijzondere boer. Op zijn land groeien niet bijvoorbeeld alleen aardappelen, maar er groeit van alles door elkaar heen. Dit noem je een voedselbos. Deze boer hoeft niet te sproeien en te maaien, maar alleen maar te oogsten. Volgens de boer is dit beter voor dier en natuur....

    x
  • Plaatje Vervuiling van de voedselkringloop
    schooltv.nl
    Vervuiling van de voedselkringloop

    Zeehonden zijn de schattige bewoners van de Waddenzee. Maar ze hebben het moeilijk, doordat mensen allerlei afvalstoffen in het zeewater dumpen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe werkt de voedselbank?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe werkt de voedselbank?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Met een voedselprinter kun je eten printen - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Met een voedselprinter kun je eten printen - Is het snugger of kletspraat?

    Kun je pannenkoeken bakken met een printer? Je zou het misschien niet verwachten, maar er bestaan echt printers waarmee je eten kunt printen! Bekijk het clipje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kringloop in het bos
    schooltv.nl
    Kringloop in het bos

    In de natuur gaat er niets verloren. Water, zuurstof en voedsel worden allemaal opnieuw gebruikt. Dat noem je een kringloop. Als er in de wilde natuur bijvoorbeeld een dier doodgaat dan dient dat dier weer als voedsel voor andere beesten. Dat klinkt misschien zielig maar het is heel normaal. Bekijk het...

    x
  • Plaatje Plantaardig voedsel
    schooltv.nl
    Plantaardig voedsel

    Het produceren van plantaardig voedsel is efficiënt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. (Een filmpje uit de serie Wisebits, korte filmpjes over een wonderlijk feit om over na te denken.)

    x
  • Plaatje Verspillingsvrije week
    samentegenvoedselverspilling.nl
    Verspillingsvrije week

    Het is zonde om voedsel te verspillen. Doe mee aan de verspilingsvrije week! Wil je er meer over weten, kijk dan op deze site.

    x
  • Plaatje De weg van het voedsel
    schooltv.nl
    De weg van het voedsel

    Welke weg legt voedsel af in je lijf? Een kijkje in je lijf, van mond tot kont. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Knijp je zuivelpak uit!
    zuivelpak.nl
    Knijp je zuivelpak uit!

    Je staat er misschien wel eens bij stil. Dat het zonde is dat we voedsel verspillen doordat een deel in de verpakking achterblijft. Daarom is het goed te weten dat je door slim te vouwen je ook het laatste restje uit je pak vla of yoghurt krijgt. Kijk op deze website hoe je dat handig doet.

    x
  • x
  • Plaatje Houdbaarheidsdarum
    wikikids.nl
    Houdbaarheidsdarum

    Houdbaarheidsdatum .., wat is dat nou eigenlijk? Lees de infotmatie op Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Hoe verteert de koe zijn voedsel?
    schooltv.nl
    Hoe verteert de koe zijn voedsel?

    Koeien eten veel gras. Maar hoe wordt dat gras verteerd? Langs vier magen! Er zijn koeien met een speciale dop in hun buik zodat onderzoekers kunnen zien hoe dat gaat. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • x
  • Plaatje Kromkommer
    kromkommer.com
    Kromkommer

    Zo’n 10% van het groente en fruit belandt niet op ons bord omdat er teveel van is of omdat ze niet mooi genoeg zijn. Te groot, te klein, te dik, te dun of te krom. Maar je kunt ze gewoon eten. Lees er meer over op deze site.

    x
  • Plaatje De spijsvertering
    schooltv.nl
    De spijsvertering

    De mens heeft voedsel nodig om in leven te blijven en energie te hebben. In voedsel zitten bouwstoffen. Die komen pas beschikbaar als voedsel verkleind, fijngemalen en oplosbaar is. Dan kan het door de darmwand in het bloed worden opgenomen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Fermenteren
    hetklokhuis.nl
    Fermenteren

    Het is een oeroude techniek. Voedsel laten rotten om het goed en lang houdbaar te houden. Maar ook om er allerlei lekkernijen van te maken. Dat heet fermenteren. Bijvoorbeeld zuurkool. Dat wordt gefermenteerd en in dat proces komt ook dan die zure smaak los. In dit ‘verrotte’ proces ontstaat...

    x
  • Plaatje Insecten eten
    hetklokhuis.nl
    Insecten eten

    Malse meelwormen, knapperige krekels en smakelijke sprinkhanen. Miljoenen mensen in de wereld vinden insecten heerlijk. Pascal gaat het ook proberen. Van insectenonderzoeker Catriona leert hij hoe gezond insecten zijn en hoe je er voedsel van kunt maken. Pascal bezoekt een Nederlandse sprinkhanenfarm...

    x
  • Plaatje Een koude, hongerige winter
    schooltv.nl
    Een koude, hongerige winter

    Tulpen, suikerbieten en waterige soep. In de hongerwinter tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten de inwoners uit de steden in het noorden en westen van ons land op hongertocht om aan voedsel te komen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oceanen: Plankton
    hetklokhuis.nl
    Oceanen: Plankton

    Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. En ze zitten vol met leven. Heel groot leven, zoals walvissen. En heel klein leven: plankton! En juist plankton is enorm belangrijk voor al het leven op onze planeet. Want dat is voedsel voor veel zeedieren en het maakt ook 50% van alle zuurstof die we...

    x
  • Plaatje Plantenlaboratorium
    hetklokhuis.nl
    Plantenlaboratorium

    Om ervoor te zorgen dat iedereen op de aardbol genoeg te eten heeft zullen we heel slim met ons voedsel om moeten gaan. Tirsa gaat naar een hightech plantenlaboratorium in Utrecht. Daar wordt uitvoerig onderzocht hoe een plant precies werkt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Slimme verpakkingen
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Slimme verpakkingen

    Wij gooien veel voedsel weg omdat het 'over de datum' is. Dat is niet altijd nodig. Nienke gaat langs onderzoekers die bezig zijn met slimme verpakkingen. Hoe kunnen zij er voor zorgen dat ons verse eten langer houdbaar wordt? Kan een zak sla middels een chip SMS-en dat 'ie opgegeten moet worden? Bekijk...

    x
  • Plaatje De spijsverteringsorganen
    schooltv.nl
    De spijsverteringsorganen

    Welke weg legt het voedsel in je lichaam af? Het spijsverteringsstelsel bestaat uit: mond, tanden, speeksel, slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm en einddarm. Samen zorgen ze voor de vertering van het eten en drinken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is verticaal tuinieren?
    schooltv.nl
    Wat is verticaal tuinieren?

    Doordat er steeds meer mensen bijkomen op aarde, is er steeds meer voedsel nodig. En is er al zo weinig ruimte! De oplossing: verticaal tuinieren. Oftewel: groente telen in verdiepingen boven elkaar. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Verticale landbouw
    hetklokhuis.nl
    Verticale landbouw

    Met een groeiende wereldbevolking en steeds meer mensen die in steden wonen, zoeken we continu naar slimmere manieren om voedsel te verbouwen. Bijvoorbeeld door de hoogte in te gaan en minder landbouwgrond te gebruiken zoals met verticale landbouw. Janouk gaat langs bij een verticaal landbouwbedrijf...

    x
  • Plaatje Mini-pad aardappel
    mini-pad-aardappel.yurls.net
    Mini-pad aardappel

    In dit mini-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de aardappel.

    x
  • Plaatje Mini-pad aardbei
    mini-pad-aardbei.yurls.net
    Mini-pad aardbei

    In dit mini-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over aardbeien.

    x
  • Plaatje Waarom bederft eten?
    nemosciencemuseum.nl
    Waarom bederft eten?

    Wat hebben boterhammen, een stuk watermeloen en kaas met elkaar te maken? Het zijn alledrie etenswaren die snel bederven. Dit in tegenstelling tot lollies, drop en jam. Hoe dat kan legt microbioloog Stanley Brul van de Universiteit van Amsterdam uit tijdens de kinderlezing van het NEMO Science Museum...

    x
  • Plaatje Boekenlijst - Eten in de wereld
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - Eten in de wereld

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Mini-pad brood
    mini-pad-brood.yurls.net
    Mini-pad brood

    In dit mini-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over brood.

    x
  • Plaatje Wat eet een cheetah?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat eet een cheetah?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Mini-pad chocolade
    mini-pad-chocola.yurls.net
    Mini-pad chocolade

    In dit mini-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over chocolade.

    x
  • Plaatje Eetvideo
    hetklokhuis.nl
    Eetvideo's

    Hoe zorg je ervoor dat eten er lekker uitziet in een video? Pascal gaat op bezoek bij een filmstudio die daarin gespecialiseerd is. Hoelang duurt een opname eigenlijk en waarom moet er een speciale camera gebruikt worden? Bekijk de aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Als je snel eet worden er dan minder vetten opgenomen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Als je snel eet worden er dan minder vetten opgenomen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Bepaalt je brein of je maag of je te veel eet?
    schooltv.nl
    Bepaalt je brein of je maag of je te veel eet?

    Niet kijken als je honger hebt! Twee duo’s uit het testpanel krijgen van Janouk pizza en donuts voorgeschoteld. Het ene groepje krijgt alles in één keer, het andere duo krijgt een klein beetje per keer. Wie eten er het meest? Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe maak je eten houdbaar?
    schooltv.nl
    Hoe maak je eten houdbaar?

    Een pan zelfgemaakte hutspot is maar een paar dagen houdbaar. Hoe zorg je dat eten weken of jaren goed blijft? Met een speciale machine die alle bacteriën, schimmels en micro-organismen doodt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waar in mijn eten vind ik energie?
    schooltv.nl
    Waar in mijn eten vind ik energie?

    In je eten zitten calorieën. Een calorie is een hoeveelheid energie. Op een verpakking staat hoeveel calorieën ergens in zitten. Ook staan er voedingsstoffen als vetten, koolhydraten en eiwitten op. Daar krijg je ook energie van. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat eten ze in de woestijn?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat eten ze in de woestijn?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat is foodprinting?
    nemosciencemuseum.nl
    Wat is foodprinting?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Gezond eten
    schooltv.nl
    Gezond eten

    Gezond en gevarieerd eten zijn hartstikke belangrijk voor je. Vooral fruit en groente heb je nodig om lekker fit te blijven. Wil je weten hoe je gevarieerd kunt eten? Bekijk deze clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Grote smullers
    okki.nl
    Grote smullers

    Op de site van Okki lees je weetjes over grote smullers in het dierenrijk.

    x
  • Plaatje Het rottige buikenboekje
    mlds.nl
    Het rottige buikenboekje

    Het rottige buikenboekje is een online boekje over de spijsvertering. Speciaal voor kinderen die vaak buikpijn en poepproblemen hebben. Met tips wat je kunt doen om je buik gezond te houden.

    x
  • Plaatje Hoe komen ijsberen aan hun eten?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe komen ijsberen aan hun eten?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Insecten eten, waarom eigenlijk niet?
    insectenindeklas.nl
    Insecten eten, waarom eigenlijk niet?

    Insecten zijn supergezond. Ze zijn qua voedingswaarde gelijkwaardig aan vis, kip of koe. Lees hier meer over insecten eten.

    x
  • Plaatje Insecteneter
    hetklokhuis.nl
    Insecteneter

    Zijn insecten het eten van de toekomst? Ze gebruiken in ieder geval veel minder grondstoffen dan de dieren die we nu eten. Dolores gaat op bezoek bij een insectenkwekerij en krijgt van een topkok een heerlijk maal voorgeschoteld van meelwormen en sprinkhanen. Gaat ze alles opeten? Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Mini-pad kaas
    mini-pad-kaas.yurls.net
    Mini-pad kaas

    In dit mini-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over kaas.

    x
  • Plaatje Kun je insecten eten?
    schooltv.nl
    Kun je insecten eten?

    Het klinkt vies, maar insecten zijn hartstikke voedzaam! En beter voor het milieu dan kippen of varkens. Wist je trouwens dat er ook insecten in roze koeken en M&M’s zitten? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kun je insecten uit de tuin eten? - Deel 1
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Kun je insecten uit de tuin eten? - Deel 1

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Kun je insecten uit de tuin eten? - Deel 2
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Kun je insecten uit de tuin eten? - Deel 2

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Patat
    hetklokhuis.nl
    Patat

    Wie houdt er nou niet van patat? Wij Nederlanders in ieder geval wel, want wij eten in een heel jaar per persoon zo'n tien kilo patat! Dat zijn al gauw een half miljoen frietjes! Daar zijn natuurlijk heel veel aardappels voor nodig. In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Dolores naar de patatfabriek...

    x
  • Plaatje Kan ik leven op patat?
    nemosciencemuseum.nl
    Kan ik leven op patat?

    Moleculair bioloog Gertien Smits van de Universiteit van Amsterdam geeft het antwoord op een heel belangrijke vraag: kun je leven op patat? Lees het antwoord op deze vraag in het verslag van de kinderlezing bij NEMO van mei 2017. (De Kinderlezing is een activiteit van NEMO Science Museum in samenwerking...

    x
  • Plaatje PoepPaleis
    poeppaleis.nl
    PoepPaleis

    Op deze site 'Poeppaleis' kun je alles te weten komen over poep. Dat lijkt misschien een beetje een gek onderwerp, maar eigenlijk is het heel gewoon. Neem gerust eens een kijkje.

    x
  • Plaatje Rijst
    hetklokhuis.nl
    Rijst

    Bart gaat naar de rijstfabriek. Hij ziet hoe met een superstofzuiger een lading graanrijst de fabriek ingezogen wordt. Verder zakt hij af in een rijstsilo van twintig meter diep en legt hij natuurlijk uit wat het verschil is tussen witte, zilvervlies- en snelkookrijst. Wil jij dat ook wel eens weten,...

    x
  • Plaatje Mini-pad rozijnen
    mini-pad-rozijnen.yurls.net
    Mini-pad rozijnen

    In dit mini-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over rozijnen.

    x
  • Plaatje Skeletten van vogels
    schooltv.nl
    Skeletten van vogels

    Het skelet en de snavel van een vogel vertelt veel over de soort vogel. Aan de snavel van een vogel kan je zien wat een vogel eet. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Smaak
    hetklokhuis.nl
    Smaak

    Zout, bitter, zuur, zoet en hartig (umami) zijn de vijf basissmaken. Wanneer spreek je van een smaaksensatie of smaakexplosie? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Kun je vies eten lekker laten smaken?
    schooltv.nl
    Kun je vies eten lekker laten smaken?

    Getsie, spruitjes! Hoe iets smaakt, wordt niet alleen bepaald door de smaakpapillen in je mond, maar ook door wat je ruikt. Janouk en de prof testen of je spruitjes naar appeltaart met slagroom kunt laten smaken. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Sprinkhanen op je bord? Het kan binnenkort
    jeugdjournaal.nl
    Sprinkhanen op je bord? Het kan binnenkort

    Een lekkere burger van sprinkhanen, sprinkhanen-taart of gewoon een knapperig sprinkhaantje als snack. Binnenkort ligt het misschien wel op je bord. Sprinkhanen zijn in Europa namelijk goedgekeurd voor mensen om te eten. Bekijk dit nieuwsbericht en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een...

    x
  • Plaatje Sushi
    hetklokhuis.nl
    Sushi

    Sushi is heel populair. Niet alleen in Azië, maar ook in westerse landen. Waar komt het vandaan en hoe is het ontstaan? Sushi-kenner Eveline Wu leert Pascal sushi maken en ze vertelt hem over de verschillende soorten. En hoe moet je sushi eigenlijk eten? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Mini-pad tomaat
    mini-pad-tomaat.yurls.net
    Mini-pad tomaat

    In dit mini-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over tomaten.

    x
  • Plaatje Warenwet
    hetklokhuis.nl
    Warenwet

    Alles wat in de Nederlandse winkels ligt moet voldoen aan de Warenwet. Voor elk artikel bestaan er normen en bij alle artikelen wordt gecontroleerd of ze daaraan voldoen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Waarom eten de mensen warm eten?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom eten de mensen warm eten?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje De wintervoorraad van de eekhoorn
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De wintervoorraad van de eekhoorn

    ‘s Zomers hebben de eekhoorns het goed. Dan breekt de winter aan. Het voedsel ligt onder een dik pak sneeuw. Hoe krijgen de dieren dan toch een volle buik? Kijk en lees het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Eten en gegeten worden
    docukit.nl
    Eten en gegeten worden

    Alle dieren hebben voedsel nodig, anders gaan ze dood. Niet ieder dier eet hetzelfde. Er zijn planteneters, zoals buffels. En er zijn vleeseters, zoals leeuwen. De buffels eten gras en de leeuwen eten buffels. Dit noemen we een voedselketen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...

    x
  • Plaatje Wat is hamsteren?
    schooltv.nl
    Wat is hamsteren?

    Hamsters staan bekend om het hamsteren. Ze verzamelen voedsel in hun wangzakken, die enorm kunnen oprekken. Maar hoe doen ze dat en waarom eigenlijk? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Help! De kanoetvogel in de problemen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Help! De kanoetvogel in de problemen

    Door de opwarming van de aarde komen kanoeten soms in de problemen. Hun voedselkringloop raakt verstoord. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Allergisch zijn
    schooltv.nl
    Allergisch zijn

    Micah is allergisch voor melk, noten en nog veel meer voedingsmiddelen. Dat is lastig met eten, maar het kan ook wel eens handig zijn. Bekijk de animatie van 1 Minuutje Natuur op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ecosystemen
    docukit.nl
    Ecosystemen

    Elk ecosysteem heeft zijn eigen planten en dieren. Die planten en dieren kunnen niet zonder elkaar. De hele wereld bestaat uit ecosystemen. Welk ecosysteem ergens voorkomt, hangt onder andere af van het klimaat. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Plastic soep
    schooltv.nl
    Plastic soep

    Wat gebeurt er met plastic dat in de natuur terechtkomt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Podcast: Wat als je ouders de boodschappen niet meer kunnen betalen?
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Wat als je ouders de boodschappen niet meer kunnen betalen?

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over de stijgende prijzen waardoor mensen minder kunnen kopen en zelfs hun boodschappen niet meer kunnen betalen. Luister naar de podcast in je podcast-app.

    x
  • Plaatje Smaakwereld
    smaakwereld.nl
    Smaakwereld

    In Smaakwereld ontdek je alles over waar ons eten vandaan komt. Met filmpjes, onderzoekjes, spelletjes en tips om dingen te kweken en te knutselen.

    x
  • Plaatje Van akker tot eten
    docukit.nl
    Van akker tot eten

    Je eet elke dag groente en fruit, maar weet je waar dat vandaan komt? Je ouders kopen het in de supermarkt, groentewinkel of op de markt. Maar hoe komt het daar? Waar komt die groente en dat fruit vandaan? Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Hoe wordt zeewier gekweekt?
    schooltv.nl
    Hoe wordt zeewier gekweekt?

    Voor het verbouwen van groente en het houden van vee is veel grond, water en voedsel nodig. Het is dus veel slimmer om voedsel op zee te verbouwen, want daar hebben we meer dan genoeg van. Is zeewier het voedsel van de toekomst? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dierenwelzijn
    docukit.nl
    Dierenwelzijn

    Wilde koeien leven in de zomer en winter buiten en moeten zelf hun voedsel bij elkaar scharrelen. Andere koeien staan in een stal en krijgen het voedsel voor hun neus geschoven. Zij kunnen nooit eens lekker buiten lopen. Welke dieren hebben het beter? Dat is een moeilijke vraag. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje Dunne darm
    schooltv.nl
    Dunne darm

    In je dunne darm komen enzymen bij het voedsel. Zo wordt het voedsel goed verteerd en kan daarna door de darmwand het bloed in. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Honger in oorlog
    schooltv.nl
    Honger in oorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt voedsel steeds schaarser. Voedingsmiddelen gaan op de bon en mensen staan uren in de rij voor een bordje eten uit de gaarkeuken. Ze eten zelfs suikerbieten en kinderen worden eropuit gestuurd om voedsel te sprokkelen bij boerderijen. Veel mensen sterven van de honger....

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Hongerwinter
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Hongerwinter

    In de Hongerwinter van 1944 is er in grote delen van Nederland een groot tekort aan voedsel. Duizenden mensen, vaak kinderen trekken er daarom dagelijks op uit op zoek naar voedsel. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Koken en bakken
    docukit.nl
    Koken en bakken

    Je staat er misschien niet bij stil, maar koken en bakken doen mensen al duizenden jaren. Toen mensen voedsel gingen koken, had dat grote gevolgen. Veel voedsel is rauw niet verteerbaar en zelfs giftig. Eenmaal gekookt, kan ons lichaam er de juiste voedingsstoffen en energie uit halen. Lees er over op...

    x
  • Plaatje Babysitters in het dierenrijk
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Babysitters in het dierenrijk

    Zorg na de geboorte verschilt per diersoort. Maar wat als de moeder even weg moet om voedsel te halen? Olifanten en potvissen gebruiken babysitters! Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bacteriën en virussen
    schooltv.nl
    Bacteriën en virussen

    Bacteriën en virussen zijn ziekteverwekkers. Het woord zegt het al: Deze kunnen je ziek maken. Ziekteverwekkers kunnen worden doorgegeven via mensen, dieren, voedsel en via lucht. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe smaakt blauwe spaghetti?
    schooltv.nl
    Hoe smaakt blauwe spaghetti?

    Hoe eten smaakt, proef je natuurlijk met je mond. Maar je ogen zijn ook heel belangrijk. Want als iets wat je eet een gekke kleur heeft, worden je hersenen gewaarschuwd dat het misschien bedorven is. Maar smaakt blauwe spaghetti ook echt anders dan gewone spaghetti? Bekijk het filmpje van Brainstorm...

    x
  • Plaatje Boerderijeducatie Nederland
    boerderijeducatienederland.nl
    Boerderijeducatie Nederland

    Leerkrachten vinden op deze website alle informatie over boerderijeducatie. Kinderen en jongeren laten beleven, leren en ontdekken over waar ons voedsel vandaan komt. Je vindt er ook veel links naar lesmateriaal.

    x
  • Plaatje Waarom moeten bomen soms gekapt worden?
    schooltv.nl
    Waarom moeten bomen soms gekapt worden?

    Bomen zijn heel belangrijk voor mens en dier: ze slaan CO2 op, zorgen voor zuurstof, voedsel en nog veel meer. Toch moet er soms gekapt worden. Remy gaat met boswachter Martijn op safari in het bos, en ontdekt waarom het bos soms verjongd moet worden. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bouwen met schimmels
    hetklokhuis.nl
    Bouwen met schimmels

    Wist je dat schimmels veel meer kunnen dan groeien op je bedorven eten? Janouk gaat kijken in het laboratorium bij schimmelprofessor Han Wosten. Het is zijn droom om in de toekomst huizen te bouwen met schimmels. Misschien lukt het ook wel om er materialen van te maken voor kleding, verpakkingen en veel...

    x
  • Plaatje Brood bakken
    schooltv.nl
    Brood bakken

    Een Turkse en een Nederlandse bakker laten zien hoe ze brood bakken. Kijk mee in de bakkerij van een Turkse en een Nederlandse bakker. Ze bakken allebei brood. Zie jij verschil? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met quiz over voedselproductie.

    x
  • Plaatje Cellen aan de basis
    schooltv.nl
    Cellen aan de basis

    De celwand van plantaardige cellen is moeilijk kapot te krijgen. Hoe krijgt een koe het voor elkaar om plantaardig voedsel te verteren? De hulptroepen worden ingeroepen: bacteriën, schimmels en eencellige diertjes. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe bereiden dieren zich voor op de winter?
    schooltv.nl
    Hoe bereiden dieren zich voor op de winter?

    De winter is voor veel dieren een ramp: er is weinig voedsel en het is koud. Hoe bereiden eekhoorns, vleermuizen en herten zich daarop voor? Boswachters Matthijs en Jonata weten het wel. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dieren op de savanne
    docukit.nl
    Dieren op de savanne

    Nergens komen zoveel verschillende wilde dieren voor als op de savanne. Op deze uitgestrekte vlakte met grassen, struiken en bomen eet iedere diersoort iets anders. Daardoor zijn de dieren geen concurrenten van elkaar en is er voor iedereen genoeg voedsel. Lees er over op de website van Docukit. Meer...

    x
  • Plaatje Dikke darm
    schooltv.nl
    Dikke darm

    De dikke darm zorgt ervoor dat het vocht uit het voedsel gehaald wordt, omdat je anders zou uitdrogen. De ingedikte resten worden af en toe met kracht verder geduwd door de dikke darm. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Eetfoto
    hetklokhuis.nl
    Eetfoto's

    Hoe krijg je eten op foto's? Het lijkt makkelijk, maar dat is nog niet zo simpel, want er komt nog heel wat bij kijken om voedsel een beetje leuk op de foto te krijgen. Lisa bezoekt een fotograaf die van eetfoto's echt kunst maakt. Maar hoe maak je van eten op de foto nou kunst? Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Egelsnelweg
    egelwerkgroep.com
    Egelsnelweg

    Wist je dat een egel op een nacht kilometers aflegt om aan voedsel te komen? Stel je tuin open voor egels en maak een doorgang van 13 x 13 cm naar de tuin van de buren, hoe meer mensen in de buurt meedoen hoe langer de egelsnelweg wordt. Wel even overleggen met je ouders en de buren! Overtuig ze met...

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Enzymen
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Enzymen

    Enzymen spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering. Ze 'knippen' het voedsel in hapklare brokken die opgenomen kunnen worden door de darmen. Bekijk deze aflevering van de Klokhuisserie 'Zoek Het Uit!', een serie over wetenschappelijk onderzoek in Nederland.

    x
  • Plaatje Hoe lang kun je zonder eten?
    schooltv.nl
    Hoe lang kun je zonder eten?

    Je lichaam heeft voedsel nodig om te overleven. Stop je met eten, dan valt je lichaam langzaam uit. Hoe langzaam hangt af van je lichaamsreserves. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Fotosynthese
    docukit.nl
    Fotosynthese

    Planten leven van water en lucht. Ze maken hun eigen voedsel, glucose. Dat doen ze van deeltjes water en lucht, fotosynthese helpt hen daarbij. Fotosynthese betekent: met behulp van licht iets nieuws maken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Gewapend verzet
    schooltv.nl
    Gewapend verzet

    Tijdens de Duitse bezetting is het Nederlandse verzet vooral uit op voedselbonnen voor onderduikers en wapens uit het buitenland. Omdat de Duitsers er niet achter mogen komen, gebruiken ze een speciale code: morse. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Graan
    docukit.nl
    Graan

    Brood, spaghetti, muesli, popcorn en ook bier worden allemaal van graan gemaakt. Voor bijna alle mensen op de wereld behoren granen tot het dagelijks voedsel. Graan is een verzamelnaam voor grassen met eetbare zaadkorrels. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Groente en fruit
    docukit.nl
    Groente en fruit

    Het meeste voedsel dat je eet, komt van planten. Je kunt ze zelf verbouwen. Dan krijg je 's avonds eten op je bord dat uit je eigen tuin komt. Veel mensen hebben zo'n moestuin als hobby. Ze telen er allerlei soorten groente en fruit. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in...

    x
  • Plaatje Waarom hamsteren mensen?
    schooltv.nl
    Waarom hamsteren mensen?

    Toen de coronacrisis uitbrak, gingen veel mensen hamsteren: heel veel voedsel en wc-papier inslaan voor het geval het op zou raken. Het lijkt misschien slim, maar juist door te hamsteren, raken spullen op en worden de prijzen steeds hoger. En het is in onze maatschappij ook helemaal niet nodig. Bekijk...

    x
  • Plaatje Waarom worden herten in de Oostvaardersplassen afgeschoten?
    schooltv.nl
    Waarom worden herten in de Oostvaardersplassen afgeschoten?

    In de Oostvaardersplassen in Flevoland leven een heleboel herten. Te veel. Om te voorkomen dat er te veel herten zijn voor het voedsel dat er is, moeten er herten worden afgeschoten. Boswachter Mikal legt aan Sosha en Matthijs uit waarom dat nodig is. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is het verschil tussen honden en wolven?
    schooltv.nl
    Wat is het verschil tussen honden en wolven?

    Honden lijken op wolven, maar zouden nooit overleven in het wild. Daar zijn ze niet sterk genoeg voor. Wolven zijn juist onafhankelijk en hebben geen baasje nodig om aan voedsel te komen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het einde van de hongerwinter
    schooltv.nl
    Het einde van de hongerwinter

    In 1944 spreken de geallieerden met de verliezende Duitsers af dat ze het bezette deel van Nederland voedsel mogen brengen. Met vliegtuigen voorzien ze mensen van bloem, suiker en meel. De hongerwinter is voorbij! Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe was het om de hongerwinter mee te maken?
    schooltv.nl
    Hoe was het om de hongerwinter mee te maken?

    Tom was 9 jaar tijdens de hongerwinter van 1944. Het zuiden van Nederland was al bevrijd. Als straf zorgden de Duitsers dat er geen voedsel meer naar het westen kon komen. Eten was schaars en Tom en vele andere leden honger. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De honingbij en haar dans
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De honingbij en haar dans

    Bijen praten niet met elkaar, bijen dansen. Daarmee vertellen ze uitgebreid over waar lekker voedsel te vinden is. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Hulpgoederentransport
    hetklokhuis.nl
    Hulpgoederentransport

    Nienke vliegt mee met een hulpgoederentransport naar de Filipijnen. Na een verwoestende storm organiseren de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO)in korte tijd een groot transport met voedsel, medicijnen en tentdoeken. Hoe wordt in korte tijd zo’n hulpmissie georganiseerd en hoe komen de spullen zo...

    x
  • Plaatje De geurige wereld van insecten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De geurige wereld van insecten

    Hoe lang je ook zoekt, de neus van een insect zul je niet vinden. Toch ruiken insecten van alles: waar voedsel te halen valt en partners te vinden zijn. Hoe doen ze dat? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Kamelen
    docukit.nl
    Kamelen

    Wat zit er in de bulten van een kameel? Water, zul je wel denken. Mis. De bult van een kameel is een opslagplaats voor voedsel. Kamelen leven in de woestijn. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 160. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Mensenrechten
    hetklokhuis.nl
    Mensenrechten

    In Nederland heeft iedereen rechten. Het recht om naar school te gaan, het recht op gezond voedsel en het recht op gezondheidszorg. Niet overal in de wereld is dat hetzelfde. Soms moeten mensen vluchten of komen ze in de gevangenis als ze opkomen voor hun rechten. Sosha zoekt uit wat er dan gebeurt....

    x
  • Plaatje Moleculair koken
    hetklokhuis.nl
    Moleculair koken

    Als je het bereiden van voedsel met een scheikundig oog bekijkt, dan kun je misschien nieuwe recepten bedenken. In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Bart koken met behulp van scheikunde en maakt een moleculair driegangenmenu.

    x
  • Plaatje Muizen
    docukit.nl
    Muizen

    In de winter gaan muizen in huizen en schuren op zoek naar voedsel. Je komt ze niet vaak tegen, want het zijn nachtdieren. Bovendien zijn ze erg schuw. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 16. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Nachtdieren
    docukit.nl
    Nachtdieren

    In Nederland leven veel nachtdieren. Je vindt hier alleen al tweeduizend soorten nachtvlinders. Nachtdieren zijn vooral actief om voedsel te zoeken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 179. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Nederland bezet
    schooltv.nl
    Nederland bezet

    In bezet Nederland gaat het leven gewoon door. Maar als de Duitsers onze fietsen, benzine en goederen inpikken, moeten er creatieve oplossingen worden gezocht. Zoals voedselbonnen. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hygiëneles in Nepal
    schooltv.nl
    Hygiëneles in Nepal

    In Nepal zijn mensen erg arm. Ze hebben geen geld voor voedsel en geen schoon drinkwater. Veel mensen sterven doordat de hygiëne slecht is. Op school leren kinderen hoe ze om moeten gaan met hygiëne. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe stroomt het water in de oceanen?
    schooltv.nl
    Hoe stroomt het water in de oceanen?

    Het water in de oceanen is altijd in beweging. Dit komt door de draaiing van de aarde. De De stromingen verdelen voedsel, dieren en warmte over de hele aarde. Als je op Bonaire een fles in het water gooit, dan zou het maar zo kunnen dat die op Texel aanspoelt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oceanen: Klimaat
    hetklokhuis.nl
    Oceanen: Klimaat

    Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Al zijn ze enorm groot, oceanen hebben last van ons. Van onze CO2-uitstoot, waardoor het oceaanwater opwarmt en verzuurt. En van alle troep die we in de oceaan gooien. Janouk gaat duiken om met eigen ogen de gevolgen te zien: plankton, een belangrijke...

    x
  • Plaatje Onkruid
    hetklokhuis.nl
    Onkruid

    Serah gaat op onkruid-safari. Al noemt bioloog Nienke Beets het groen tussen de tegels liever stoepplantjes. De planten en bloemen die mensen soms zien als onkruid, zorgen voor voedsel en een schuilplek voor insecten en dieren. Botanisch kunstenaar Esmee Winkels laat zien dat de plantjes bijzonderder...

    x
  • Plaatje Op expeditie: een dag bij een opgraving
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Op expeditie: een dag bij een opgraving

    Wetenschappers gaan vaak op expeditie. Ze willen bijvoorbeeld meer weten over de natuur in een afgelegen gebied of het voedsel van een pas ontdekte diersoort. Lees op de Natuurwijzer van Naturalis hoe zo'n expeditie verloopt.

    x
  • Plaatje Otters
    schooltv.nl
    Otters

    Otters zoeken hun voedsel in het water. Hun lichaamsbouw is aangepast aan de jacht onder water. Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oude ketchup
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Oude ketchup

    Bedorven ketchup? Nee, een 500 jaar oude tomatensoort! Wat weten we over de En Tibi-tomaat? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Plankton
    schooltv.nl
    Plankton

    In zee leven grote aantallen kleine planktondiertjes. Ze zijn vaak goed gecamoufleerd omdat ze bijna helemaal doorzichtig zijn. Planktondiertjes eten nog kleinere planktonplantjes. Die vormen het begin van de voedselketen in zee. Veel vissen leven van plankton. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Planten in extreme omstandigheden
    schooltv.nl
    Planten in extreme omstandigheden

    Extreme kou, duisternis, weinig voedsel of zelfs brand. Planten hebben zich op bijzondere wijze aangepast aan leven in extreme omstandigheden. Hoe overleven planten? Het geheim zit ‘m vaak in de huidmondjes van de plant. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het maagdarmkanaal van een schaap
    schooltv.nl
    Het maagdarmkanaal van een schaap

    Elbert zoekt uit hoe voedsel wordt verwerkt door het maagdarmkanaal van een schaap. Hij bekijkt de slokdarm, magen en darmen. Bekijk het filmpje van Tussen Kop en Staart op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom laten we scheten?
    schooltv.nl
    Waarom laten we scheten?

    Een scheet is een mengsel van gassen. Het grootste deel is lucht die we inademen. Het andere deel komt door bacteriën in je dikke darm. Die verteren ons voedsel tot poep, waarbij allerlei gassen vrijkomen. Die gassen moeten je lichaam uit. Dit doen ze als een scheet. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal...

    x
  • Plaatje Spijsvertering
    docukit.nl
    Spijsvertering

    Alles wat je eet, maakt een soort reis door je lichaam. Die reis heet de spijsvertering. Daarbij wordt het eten verteerd. Dat betekent dat je lichaam de goede stoffen uit het voedsel haalt. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 195. Kijk...

    x
  • Plaatje De spin
    schooltv.nl
    De spin

    Een spin neemt trillingen van het web waar met de klauwtjes aan de poten. Een gevangen insect wordt verdoofd en ingesponnen. Door buisjes in de kaken komt speeksel in de prooi, die daardoor oplost tot een papje. Dit papje vormt het voedsel voor de spin. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Sportprestaties
    hetklokhuis.nl
    Sportprestaties

    Hoe kom je tot betere sportprestaties? Hoe haal je Olympische records? Het heeft allemaal te maken met materialen, training en natuurlijk ook voedsel. Oud-wereldkampioen schaatsen Harm Kuipers legt uit hoe records in de sport nog steeds verbroken kunnen worden. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Stadslandbouw
    hetklokhuis.nl
    Stadslandbouw

    Voedsel komt soms van ver, maar dat hoeft niet per se. Eva gaat kijken bij een daktuin in Rotterdam, een viskwekerij en kas op een dak in Den Haag en bij de universiteit van Wageningen, waar efficiëntere lampen voor kassen worden getest. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Suikerziekte
    docukit.nl
    Suikerziekte

    In Nederland hebben meer dan 300.000 mensen suikerziekte. Dat is ongeveer één op de vijftig mensen. Bij deze mensen kan het lichaam niet goed energie uit voedsel halen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 044. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Transporthelikopter
    hetklokhuis.nl
    Transporthelikopter

    Voedsel, medicijnen, drinkwater; als er ergens een ramp of oorlog uitbreekt moet er snel hulp naartoe. Maar hoe krijg je deze noodhulp plus militairen zo snel mogelijk op de plaats van bestemming? Met een chinook helikopter! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Uilen
    schooltv.nl
    Uilen

    Overdag slapen uilen in hun schuilplaatsen: oude gebouwen, kerktorens, ruïnes, holle bomen. Maar 's nachts komen ze tot leven en jagen op hun voedsel. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Verzet tegen de Duitsers
    schooltv.nl
    Verzet tegen de Duitsers

    Veel Nederlandse jongens en mannen moeten werken voor de Duitsers. Maar vaak willen ze dat niet en duiken ze onder. Er vormen zich verzetsgroepen die hen helpen door identiteitspapieren te vervalsen en voedselbonnen te stelen.Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vissentrektocht
    hetklokhuis.nl
    Vissentrektocht

    Tijdens hun leven zwemmen vissen naar verschillende gebieden. Om zich voort te planten, om voedsel te vinden of om te overwinteren. Ze zwemmen van zout naar zoet water, of andersom. Dit noem je vismigratie. Onderweg komen vissen allerlei hindernissen tegen zoals dammen, gemalen, stuwen of sluizen. Daardoor...

    x
  • Plaatje Echolocatie bij vleermuizen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Echolocatie bij vleermuizen

    ‘s Nachts is het zo donker, dat alleen hun ogen niet altijd genoeg zijn om hun favoriete voedsel te vinden. Grote oren komen dan goed van pas. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Vlokreeft
    schooltv.nl
    Vlokreeft

    Vlokreeften leven in schone sloten. Ze hebben heel veel pootjes, die allemaal verschillende taken hebben. Tijdens de paring zwemmen ze in paren rond, waarbij de grotere man de kleinere vrouw met zijn poten vasthoudt. Vlokreeften eten zowel dierlijk als plantaardig voedsel. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wadvogels
    hetklokhuis.nl
    Wadvogels

    Op een zandplaat op het wad staat een camera om het doen en laten van wadvogels te bestuderen. In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Bart kijken wat de vogels zoal uitspoken. Het draait natuurlijk allemaal om eten, op elke vierkante meter wad is al gauw één kilo voedsel te vinden.

    x
  • Plaatje Walvissen
    schooltv.nl
    Walvissen

    Er zijn twee groepen walvissen: baleinwalvissen en tandwalvissen. Deze namen hebben ze te danken aan de manier waarop ze hun voedsel vangen. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Voortplanting van het wild zwijn
    schooltv.nl
    Voortplanting van het wild zwijn

    In de winter zoeken wilde zwijnen naar voedsel. Als de voortplantingstijd aanbreekt zoekt een beer een zeug en dekt haar. De ongeboren jongen heten embryo. Ze zitten met de navelstreng vast aan de baarmoeder. Na de geboorte drinken ze moedermelk en groeien daardoor snel. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe plassen en poepen dieren in winterslaap?
    schooltv.nl
    Hoe plassen en poepen dieren in winterslaap?

    In de winter is er vaak weinig voedsel. Sommige dieren, zoals egels, vleermuizen of slaapmuizen, doen een winterslaap om energie te besparen. Andere dieren, zoals eekhoorns, doen een winterrust. Ze slapen veel maar worden soms wakker om wat te eten. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe maak je een wormenhotel?
    schooltv.nl
    Hoe maak je een wormenhotel?

    Planten hebben voedsel nodig om te groeien. Een duurzame manier om zelf compost te maken, is met een wormenhotel. Jij zorgt voor de catering, de wormen doen de rest! Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zeeaquarium
    hetklokhuis.nl
    Zeeaquarium

    In Burgers Zoo wordt het zeeleven zichtbaar gemaakt in enorme aquaria. Er is bijna een fabriek nodig om die aquaria te onderhouden. Maurice legt uit hoe het water gefilterd wordt en hoe bacteriën het water schoon eten. Hoe geef je al die verschillende vissoorten het juiste voedsel?

    x
  • Plaatje Zeenaaktslak
    schooltv.nl
    Zeenaaktslak

    In de Noordzee komen zeenaaktslakken voor. De meeste soorten zijn klein. Met uitsteeksels op hun rug halen ze zuurstof uit het water. Zeeslakken eten vaak maar één soort voedsel. Sommige soorten leven van poliepen, andere soorten van zeedennetjes of van sponzen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x