Zure snoepjes, sommigen vinden het heerlijk maar anderen kunnen er bijna niet naar kijken of ze trekken al een zuur gezicht. Maar wat is een zuur eigenlijk en wat kan het allemaal? Serah zoekt het uit. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Zuurkool is de wintergroente bij uitstek. Dolores helpt mee met de kooloogst in het najaar. Om de witte kool te kunnen bewaren wordt er van oudsher al zuurkool van gemaakt. Hoe wordt die kool zuur en wat heeft zout daar mee te maken? Dolores gaat naar de zuurkoolfabriek. Bekijk deze aflevering van Het...
Als je lang onder water wil blijven, gebruik je zuurstofflessen. Voordat deze bestonden, gebruikten mensen duikklokken om onder water te blijven. Hiermee doken ze naar schatten van gezonken schepen. Bekijk het filmpje van Studio Snugger op Schooltv.nl.
Wetenschappers hebben ontdekt dat de oceaan steeds zuurder wordt, maar hoe komt dit? En welke gevolgen heeft het? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.
Zout, bitter, zuur, zoet en hartig (umami) zijn de vijf basissmaken. Wanneer spreek je van een smaaksensatie of smaakexplosie? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Full Proof is een programma van de makers van Het Klokhuis over wetenschappelijke proefjes. Spannende proefjes die je bijna allemaal kunt doen met spullen uit je eigen keuken! De proefjes worden niet gedaan door mannen met witte jassen in een laboratorium, maar gewoon buiten door kinderen zoals jij....
Smaak is voor iedereen anders. Het is niet één ding. Smaak bestaat uit allemaal verschillende soorten smaken. Hoe we proeven, is met je tong. Maar ook met je ogen en met je neus. Dat maakt de hele smaak compleet. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Je ademt zuurstof in en koolzuurgas uit. Zuurstof wordt via de longblaasjes afgegeven aan je bloed. Dit noemen we gaswisseling. Als de zuurstof gebruikt is, gaat koolzuurgas vanuit het bloed weer de longblaasjes in. Dit gas adem je weer uit. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het is een oeroude techniek. Voedsel laten rotten om het goed en lang houdbaar te houden. Maar ook om er allerlei lekkernijen van te maken. Dat heet fermenteren. Bijvoorbeeld zuurkool. Dat wordt gefermenteerd en in dat proces komt ook dan die zure smaak los. In dit ‘verrotte’ proces ontstaat...
Hoe lang kun jij onder water zwemmen met één hap lucht? Nanja van den Broek is wereldrecordhouder freediven en kan wel 130 meter diep duiken zonder zuurstoffles. Er gebeurt van alles met je lichaam als je lang en diep onder water bent. Janouk leert over de duikreflex, ademhaling en over...
Bart is in een grote stad in Bolivia; La Paz. Het is een bijzondere stad want het is de hoogst liggende stad ter wereld. Bart merkt het meteen: er zit minder zuurstof in de lucht. Hoe hoger je komt, hoe kouder het wordt en hoe lager de luchtdruk is. Maar wat is luchtdruk precies? En welke invloed heeft...
Het is overal om ons heen en we kunnen niet zonder: lucht! Maar hoe is het op aarde ontstaan en wat gebeurt er als er niet genoeg zuurstof in de lucht zit? Eva gaat in een speciale kamer waar heel weinig lucht is. Ze merkt eerst weinig maar kan opeens helemaal niet meer goed nadenken! Bekijk deze aflevering...
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. En ze zitten vol met leven. Heel groot leven, zoals walvissen. En heel klein leven: plankton! En juist plankton is enorm belangrijk voor al het leven op onze planeet. Want dat is voedsel voor veel zeedieren en het maakt ook 50% van alle zuurstof die we...
Metaal wordt na verloop van tijd bruin en vlokkerig. Dat noem je roest. Dat komt doordat ijzer wordt aangetast door zuurstof. En dat is nou eenmaal overal om ons heen. Diederik laat in het laboratorium zien hoe metaal roest. Maar probeer dat vooral niet thuis! Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Het hart is het begin van het transport van belangrijke stoffen Het hart zorgt dat bloed door je lichaam wordt rondgepompt. In dat bloed zitten allerlei stoffen die op bepaalde plaatsen in het lichaam nodig zijn. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met quiz en werkblad bloedsomloop.
Augurken zijn een soort zure komkommers. Maar voordat ze in het potje zitten, smaken ze nog helemaal niet zuur. Augurken worden zuur door het brouwsel waarmee ze in het potje zitten. En dat zorgt er ook nog eens voor dat de augurken lang houdbaar zijn. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Je longen hebben als functie om je lichaam te voorzien van zuurstof. Als je gaat sporten, ga je vaak sneller ademen. Dan komt er vaak minder lucht in je longen. Je raakt dan heel snel buiten adem. Hoe kun je er dan voor zorgen dat je conditie beter wordt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Is het een plant? Nee. Is het een dier? Nee. Wat is het dan wel? Pascal duikt in de magische wereld van algen. Wereldwijd zijn er zo veel verschillende soorten, vormen en kleuren dat niet eens bekend is hoeveel algen er zijn. Wel dat ze onmisbaar zijn voor het maken van zuurstof: meer dan 70% van de...
Door het zuurstof dat je inademt, ontstaat er roest. Dit noem je ook wel oxidatie. Om de negatieve gevolgen daarvan te beperken komen de antioxidanten in je lichaam in actie. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.
Baby’s groeien in de baarmoeder. Hier zitten ze met de navelstreng vast aan de placenta. Zo komen voedingsstoffen en zuurstof van hun moeder in hun lichaam. Ze kunnen nog niet zelf ademen want hun longetjes zitten nog vol met vruchtwater. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Bomen zijn heel belangrijk voor mens en dier: ze slaan CO2 op, zorgen voor zuurstof, voedsel en nog veel meer. Toch moet er soms gekapt worden. Remy gaat met boswachter Martijn op safari in het bos, en ontdekt waarom het bos soms verjongd moet worden. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.
De citroen is de zuurste onder de citrusvruchten. Daardoor wordt de citroen meestal niet los gegeten en mandarijnen en sinaasappels wel. Maar waar komt die citroen eigenlijk vandaan? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Wist je dat suiker en zuur de belangrijkste vijanden zijn van je tanden? Tirsa gaat langs bij kindertandarts Nicole om te leren over tandplak, gaatjes en erosie. Op de tandartsenopleiding oefent ze met een boorrobot en leert ze wat je moet doen om je gebit gezond te houden. Bekijk deze aflevering van...
Anton (8) vertelt over het boek De Griezels en hoe dit wereldberoemde stel elkaar het leven zuur maakt. Zelf haalt hij geen smerige streken uit hoor! Maar hij kent wel iemand die zomaar in Roald Dahls boeken zou kunnen voorkomen. Allemaal kleppen dicht, en gruwel mee met de Griezels. Luister naar De...
Net als mensen hebben vissen zuurstof nodig om te leven. Maar ze halen geen adem door hun mond, zoals wij. Daar hebben ze kieuwen voor. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Bomen zijn erg belangrijk in de natuur. Ze zorgen bijvoorbeeld voor zuurstof. Het is dus niet slim om bomen om te zagen, maar wat gebeurt er dan als er een in de weg staat? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Omdat er steeds minder vis in de zee zit, zijn we vis gaan kweken. De fjorden in Noorwegen zijn een ideale plaats om vis te kweken. Het zeewater is er kalm en zuurstofrijk. De zalmen kunnen hier beschut opgroeien. Maar hoe doe je dat eigenlijk, vis kweken? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Eerst worden de slechte bacteriën uit de melk gehaald door te pasteuriseren. Doordat er zuursel en stremsel bij wordt gedaan gaat het klonteren. Wrongel, dat wat overblijft, wordt in een zout pekelbad gelegd. Na het pekelen moet de kaas alleen nog rijpen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Kaas op je brood. Heel gewoon. Maar daar gaat wel een aantal activiteiten aan vooraf. Waar worden bij voorbeeld zuursel en stremsel voor gebruikt? Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl!
Wat zijn 'de drie v's' van kermissnoep? Dolores legt het uit. Ieder jaar wordt op een grote beurs in Duitsland het snoep uitgekozen voor het komende kermisseizoen. Dolores laat natuurlijk ook zien hoe het traditionele kermissnoep gemaakt wordt, zoals de zuurstok! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In de natuur gaat er niets verloren. Water, zuurstof en voedsel worden allemaal opnieuw gebruikt. Dat noem je een kringloop. Als er in de wilde natuur bijvoorbeeld een dier doodgaat dan dient dat dier weer als voedsel voor andere beesten. Dat klinkt misschien zielig maar het is heel normaal. Bekijk het...
Volgens sterrenkundige Lucas Ellerbroek zou je in principe wel op de maan kunnen leven. Maar je moet dan wel ontzettend veel spullen meenemen. Er is op de maan namelijk geen eten, drinken of zuurstof. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.
Ons smaakzintuig bestaat uit smaakpapillen op je tong en in je mond. De smaakpapillen proeven vijf basissmaken: zoet, zuur, bitter, zout en umami (hartige smaak). Maar wist je dat je neus veel meer smaken kan herkennen. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Als je rookt adem je veel schadelijke stoffen in. Op allerlei manieren zorgen nicotine, teer en koolstofmonoxide ervoor dat het transport van zuurstof verminderd wordt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Een citroen smaakt zuur. Je kunt citroen gebruiken om eten of drinken frisser te maken. Kun je een citroen ook gebruiken om elektriciteit mee op te wekken? Ontdek het met dit proefje!
Als je tijdens het lopen een steek in je zij krijgt, betekent dat dat je middenrif te weinig zuurstof krijgt. Even stoppen, rustig ademen en uitkijken voor wespen! Bekijk het filmpje op schooltv.nl.
Veel mensen eten yoghurt bij het ontbijt. Maar hoe wordt het eigenlijk gemaakt? Het begint allemaal met koemelk, waar melkzuurbacteriën aan toe worden gevoegd om de melk dikker en zuurder te krijgen. En dan krijg je yoghurt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In de Noordzee komen zeenaaktslakken voor. De meeste soorten zijn klein. Met uitsteeksels op hun rug halen ze zuurstof uit het water. Zeeslakken eten vaak maar één soort voedsel. Sommige soorten leven van poliepen, andere soorten van zeedennetjes of van sponzen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.