Full Proof is een programma van de makers van Het Klokhuis over wetenschappelijke proefjes. Spannende proefjes die je bijna allemaal kunt doen met spullen uit je eigen keuken! De proefjes worden niet gedaan door mannen met witte jassen in een laboratorium, maar gewoon buiten door kinderen zoals jij....
In deze Encyclopedoe vind je heel veel proefjes op het gebied van wetenschap en techniek. Je wordt verwezen naar boeken waar de proefjes in staan en naar andere websites. Pas wel op bij het uitvoeren van deze experimenten!
Neem een blikje, een stuk touw, een spijker en een hamer. Maak hiermee je eigen telefoon! Hoe je dit proefje precies moet doen kun je zien in deze clip van Schooltv.nl.
Als je leert schrijven, dan leer je eerst de vormen van de letters en daarna hele woorden maken. Door te oefenen gaat het steeds makkelijker. Hoe goed kun jij eigenlijk je naam schrijven? Ontdek het met dit proefje!
Als je hete en koude knakworsten om en om neerlegt en daar met je arm bovenop gaat leunen, gebeurt er iets geks. Je hebt het gevoel dat je verbrandt. Dat heet de thermal grill illusion. En zelfs wetenschappers snappen niet hoe het werkt. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Maak een stroomslang! Een proefje over hoe je zelf elektriciteit kunt maken! Wil je daar wel eens meer van weten? Bekijk dan het filmpje op Schooltv.nl.
Eén vel papier weegt niet zoveel. Met een beetje wind waait het vel makkelijk van tafel op de grond. Je kunt vallend papier ook onderzoeken. Hoe valt papier eigenlijk? Ontdek het met dit proefje.
Iedereen heeft twee oren, dus als één oor het niet zo goed doet, heb je altijd nog een tweede. Je zou bijna kunnen denken, waarom heb ik er eigenlijk twee, één is toch genoeg? Met dit proefjes kunt je uitvinden waarom het toch belangrijk is dat je twee oren hebt.
Eieren kun je eten. Je kunt ze koken of bakken. Met pasen verstop je ze en beschilder je ze. En soms kun je ook proefjes doen met eieren. Probeer dit proefje maar eens!
Een glas gebruik je om uit te drinken. Of om pennen in te zetten. Of om proefjes mee te doen! Kun jij de munt in het glas krijgen? Ontdek het met dit proefje!
Munten gebruik je om mee te betalen. Maar het metaal van een munt kun je ook gebruiken om proefjes mee te doen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een munt van 10 eurocent in een schaaltje azijn legt? Ontdek het met dit proefje!
Met zout kun je de smaak van je eten veranderen. Maar met zoutkorrels kun je ook proefjes doen. Wat gebeurt er als je zout in een glas met water en olie strooit? Ontdek het met dit proefje!
Met een 3D-bril kun je diepte zien tijdens een speciale 3D-film. Soms lijkt het alsof er dingen uit de film op je afkomen. Wat zie je als je met een 3D-bril op in een spiegel kijkt? Probeer het eens.
Sinaasappels worden vaak in een plastic net verkocht. Zo zitten ze bij elkaar en rollen ze niet zo snel weg. Hoe makkelijk kun je een net sinaasappels optillen? Ontdek het met dit proefje!
Heb je wel eens gemerkt dat als je in de winter je trui uitdoet, je haar knettert? En dat je soms een schokje krijgt als je iets van ijzer aanraakt? Dit proefje laat je zien hoe dat komt.
Als je voor de televisie zit te zappen, dan kun je een afstandsbediening gebruiken. Als hij niet tussen de kussens van de bank ligt, natuurlijk. Wie heeft de afstandsbediening gezien? Kom er achter via dit proefje!
Met afwasmiddel kun je een sopje maken voor de afwas. Daarin was je de vieze lepels en pannen weer lekker schoon. Maar waarom gebruik je bij het afwassen eigenlijk afwasmiddel en niet alleen water? Ontdek het met dit proefje.
Je kunt een appel met schil en al opeten. Alleen het steeltje en het klokhuis gooi je dan meestal weg. Maar je kunt een appel ook schillen en in stukjes snijden. Wat gebeurt er als je een appel doormidden snijdt en de helft raspt? Ontdek het met dit proefje.
Je gebruikt spieren om je armen te bewegen. En je weet meestal heel goed wanneer je je armen beweegt, want je doet het bewust. Kunnen je armen ook uit zichzelf gaan bewegen? Ontdek het met dit proefje!
Er zijn heel veel verschillende soorten vloeistoffen. Twee van die soorten zijn afwasmiddel en azijn. Wat gebeurt er als je die mengt met bakpoeder? Probeer het maar eens met dit proefje.
Charlie is gek op ballen. En ze stuiteren superver als je een kleine bal op een grote bal laat stuiteren. Hoe kan dat? Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.
Kun je een leeg blikje laten rollen zonder hem aan te raken? Wijze Varen en Woezel doen een proefje met een ballon om dat uit te zoeken. Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.
Een mandarijn is een vrucht met een schil. Pel hem en je kunt de partjes opeten. Makkelijk en nog gezond ook. Hoe goed kan een ballon tegen een mandarijn? Ontdek het met dit proefje!
Aan vuur kun je je lelijk branden. Een vlam van een kaars of een aansteker is namelijk heel warm. Door die hitte kan de vlam stoffen kapot maken: verbranden. Gaat een ballon kapot als je hem in een vlam houdt? Ontdek het met dit proefje!
Als je een ballon opblaast, dan blaas je er lucht in. Een ballon met lucht valt meestal naar de grond. Kan een ballon met lucht ook aan het plafond blijven hangen? Vindt het uit met dit proefje!
Een ballon kun je opblazen met lucht. Bij dit proefje doe je er niet alleen lucht maar ook een moer in. Hoe klinkt een moer in een ballon? Ontdek het met dit proefje!
Een ballon is eigenlijk heel slap, je kunt hem met een beetje scherp voorwerp al kapot laten knallen. En wat is het eigenlijk? Een stukje rubber met wat lucht erin! Kun je je voorstellen dat je met zo'n opgeblazen stukje rubber iets kunt optillen? In deze proef ga je dat proberen.
Pang! Als een ballon kapot gaat, dan hoor je een knal. Als je er op gaat staan bijvoorbeeld. Je kunt een ballon ook kapot prikken. Kun jij in een ballon prikken zonder knal? Ontdek het met dit proefje.
Als je een ballon hebt opgeblazen, kun je er een knoop in leggen. Of je kunt hem weer leeg laten lopen. Wat hoor je als de ballon leegloopt? Ontdek het met dit proefje!
Als je in een ballon prikt, hoor je een harde knal en gaat hij kapot. Maar wat gebeurt er als je in het donkere plekje bovenop de ballon prikt? Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.
Door een rietje kun je zuigen en zo water drinken. Maar je kunt ook door een rietje blazen. Wat gebeurt er als je blaast door een rietje in een glas water? Ontdek het met dit proefje!
Als je water in de diepvries doet dan wordt het ijs. Hierdoor kun je ijsklontjes maken om drinken te koelen. Maar het ijs smelt als het in een drankje zit, langzaam wordt het weer water. Kan water ook bevriezen buiten de diepvries? Ontdek het met dit proefje!
Als het stormt waait er van alles weg. Dat komt doordat de wind ertegenaan blaast. Je kunt zelf ook iets wegblazen. Maar wat gebeurt er nu als je niet ergens tegenaan blaast, maar ergens overheen blaast? Dit proefje zal je laten zien hoe een vliegtuigvleugel werkt.
Als je dorst hebt, dan kun je een glas water drinken. En heb je veel dorst, dan drink je gewoon twee glazen water. Maar wat gebeurt er als je tegen twee glazen water blaast? Ontdek het met dit proefje!
Als het stormt waait er van alles weg. Dat komt doordat de wind ertegenaan blaast. Je kunt zelf ook iets wegblazen. Maar wat gebeurt er nu als je niet ergens tegenaan blaast, maar ergens tussendoor blaast? Ontdek het met dit proefje.
Als je blaast dan komt er lucht uit je longen. Die lucht heb je eerst ingeademd en bij het blazen adem je de lucht weer uit. Hoeveel lucht kun jij in een zak blazen? Probeer het met dit proefje.
In een fles kan cola zitten. Als je een glas inschenkt, komt de cola er uit. Aan de bovenkant is de fles open. Daar kan de cola in de fles gaan. En door die opening kan de cola er ook weer uit. Maar kun je alle kleine dingen eigenlijk wel in een fles krijgen? Ontdek het met dit proefje.
Als je ademt, dan gaat er lucht in en uit je longen. Je kunt de lucht zachtjes uitademen of hard uitblazen. Hoe sterk is jouw adem? Kun je een stapel boeken omver blazen?
Een leeg blikje frisdrank is niet zo zwaar. Met weinig moeite kun je het wegblazen. Maar rolt een blikje wel altijd weg als je blaast? Ontdek het met dit proefje!
Als je een blikje frisdrank leeg hebt, dan kun je hem weggooien. Maar je kunt er natuurlijk ook een proefje mee doen. Kan het blikje bewegen zonder dat je het aanraakt? Ontdek het met dit proefje!
Ben je bang voor onweer? Of vind je de bliksem en de donder juist heel spannend? Je kunt de bliksem wel zien, maar niet van dichtbij bekijken. Dat zou erg gevaarlijk zijn. Toch kun je een kleine bliksem wel van dichtbij zien. Ontdek het met dit proefje.
Met je ogen kun je naar iemand kijken. En vanuit je ooghoeken kun je dan de omgeving in de gaten houden. Je ziet de omgeving wel, maar je ziet het niet echt scherp. Kun je alles zien vanuit je ooghoeken? Doe dit proefje maar eens.
Bloemen hebben water nodig. Je zou misschien denken dat papieren bloemen geen water nodig hebben. Wat gebeurt er met een papieren bloem in het water? Ontdek het met dit proefje!
Planten hebben eten en drinken nodig om in leven te blijven, net als mensen. Daarom zet je bloemen in een vaas met water. Maar hoe komt dat water dan bij de bloemen? Ontdek het met dit proefje.
Uit een zaadje kan een plant groeien. Zo groeit uit een boon een bonenplant. Maar wat heeft een boon eigenlijk nodig, zodat er een plant uit kan groeien? Ontdek het met dit proefje!
Je kunt varen in een boot, omdat hij blijft drijven op water. Sommige dingen blijven drijven en andere dingen zinken. Kun jij een duikboot maken die kan drijven én zinken? Probeer het met deze proef.
Pindakaas kun je op je brood smeren. Je kunt een boterham met pindakaas opeten of je kunt hem op de grond laten vallen. Als een boterham met pindakaas op de grond valt, met welke kant komt hij dan op de grond? Ontdek het met dit proefje!
Om brood te maken heb je meel, water en ook gist nodig. Die gist kun je in kleine zakjes in de supermarkt kopen. Maar waarom zit er eigenlijk gist in brood? Ontdek het met dit proefje!
Als je iets wil oprapen van de grond, dan kun je gewoon even voorover bukken. Of toch niet? Kun je voorover bukken als je tegen de muur staat? Ontdek het met dit proefje!
Je weet het misschien niet, maar elke dag heb je met chemie te maken. Een auto rijdt met behulp van een chemische reactie en ook als je loopt, fietst of zelfs gewoon ademt gebeuren er in je lichaam allerlei chemische reacties. Kijk hier voor allerlei weetjes.
In sommige frisdranken zit prik, zoals in cola. Als je goed naar cola kijkt kun je de luchtbelletjes van de prik zien ontstaan. Kun je dat ook een beetje versnellen? Ontdek het met dit proefje!
Mentos kun je eten en cola drinken. Maar als je niet van mentos en cola houdt, dan kun je er ook een proefje mee doen. Wat gebeurt er als je mentos in een fles cola light stopt? Ontdek het met dit proefje!
Water vind je bijna overal, bijvoorbeeld in de kraan of in de vijver. Sommige insecten kunnen over het water lopen. Ook als dit water niet bevroren is. Bijvoorbeeld een schaatsenrijder, die je veel op vijvers ziet. Hoe kan een schaatsenrijder over water lopen? Wat gebeurt er als het water vervuild is?
Water kan stilstaan, maar het kan ook bewegen. Soms ontstaat er een draaikolk in het bewegende water. Hoe kun je zelf zo'n draaikolk maken? Probeer het zelf!
Je kunt natuurlijk geen echte tornado maken, want dat is levensgevaarlijk. Maar je kunt wel een draaikolk maken die lijkt op een tornado. Hoe doe je dat? Probeer het zelf!
Van klei kun je vanalles kneden, bijvoorbeeld een bal of een bakje. Maar wat denk je, blijft klei drijven in een emmer water? Ontdek het met dit proefje!
Als je een steen in het water gooit, dan zinkt hij. Sommige dingen zinken, andere blijven drijven. Kunnen dingen ook tegelijk zinken en blijven drijven? Ontdek het met dit proefje!
Een potlood blijft drijven op water, zelfs als je nog maar een klein stompje over hebt. Je kunt het zelf proberen. Maar kan een potlood ook onder water drijven? Ontdek het met dit proefje!
Eieren zijn niet erg sterk, ze gaan erg gemakkelijk stuk. Daarom moet je er vaak voorzichtig mee doen bij de boodschappen. Of zijn eieren misschien sterker dan je denkt? Ontdek het met dit proefje!
Past een gekookt eitje door de hals van een plastic fles? Woezel denkt van niet, maar met een lucifer kun je iets heel bijzonders doen! Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.
Een ei is rond en blijft daarom niet gemakkelijk rechtop staan. Of toch wel? Kun jij een ei rechtop zetten zonder het te breken? Ontdek het met dit proefje!
Eieren kun je koken, bakken of rauw gebruiken. Gekookte eieren kun je goed beschilderen met pasen. Je moet dan natuurlijk wel zeker weten of jouw ei gekookt is of rauw. Met dit proefje kun je dat makkelijk uitvinden.
Eieren worden gelegd door vogels. Als een vogel een ei legt valt het een stukje naar beneden, maar het gaat niet kapot. Als het ei gelegd is gaat de vogel er ook bovenop zitten om te broeden. Ook dan gaat het ei niet kapot. Hoe sterk zijn eieren eigenlijk?
Elastiek kun je uitrekken. Bijvoorbeeld als je een elastiekje om een poster wilt doen. Als je hem uitrekt, hoe voelt een elastiekje dan? Probeer het maar eens.
We gebruiken elektriciteit voor bijna alles wat we doen. Denk maar aan licht, bellen en tv kijken. Maar hoe werkt het eigenlijk met die snoeren? Maak met dit proefje zelf een elektrisch spelletje en leer hoe elektriciteit werkt.
Je evenwicht bewaren nog niet zo makkelijk. Dat merk je als je over een evenwichtsbalk loopt. Niet alleen mensen maar ook dingen kunnen in evenwicht zijn. Als je zit te wippen op twee stoelpoten kun je makkelijk omvallen. Hoe werkt evenwicht? Probeer het maar.
Een rauw ei is zacht en een gekookt ei is stevig. Het gekookte ei kan niet zomaar door de kleine opening van een fles. Kun jij een gekookt ei toch in een fles krijgen? Probeer het met dit proefje.
Een lege frisdrankfles is eigenlijk niet leeg. Er zit nog lucht in. Door al die lucht neemt zo'n lege fles nog best veel ruimte in. Je kunt de fles best wat platter maken. Kun jij dit zonder te duwen? Ontdek het met dit proefje!
In sommige frisdrank zoals sinas zit prik. Het zijn kleine belletjes die op je tong prikkelen als je ervan drinkt. Wat gebeurt er als je een fles sinas schudt? Doe dit proefje.
Als je een fles hebt leeggedronken dan zit er niks meer in. Of zit er toch nog wat in? Wat gebeurt er als je een fles onder de warme kraan houdt? Ontdek het met dit proefje!
Een munt is van metaal en die zal niet zomaar uit zichzelf gaan bewegen. Bij dit proefje leg je een munt op een glazen fles. Wat gebeurt er als je je handen tegen de fles aanhoudt? Ontdek het met dit proefje!
De ramen van een huis houden de wind tegen. De wind kan niet door het glas heen blazen. Of kan het toch? Kun jij door glas heen blazen? Ontdek het met dit proefje.
Tegenwoordig bestaan er hele ingewikkelde telefoons met heel veel functies, zoals bijvoorbeeld spelletjes. Maar de belangrijkste functie van een telefoon is toch dat je met iemand op afstand kunt spreken. Wist je dat je daar helemaal geen ingewikkelde apparatuur voor nodig hebt? Kun jij iemand die ver...
Je kunt op een fles fluiten, door tegen de rand aan te blazen. Op deze fluit kun je maar één toon maken. Of kun je de toon veranderen tijdens het blazen? Ontdek het met dit proefje!
Veel mensen maken vakantiefoto's. Soms wordt er op scholen ook wel eens een klassenfoto gemaakt. Daarvoor gebruikt je dan een fotocamera. Hoe werkt zo'n camera eigenlijk? Ontdek het met dit proefje.
Kleuren hebben namen zoals rood, groen of blauw. Je kunt deze namen schrijven in dezelfde kleur of in een andere kleur. Hoe snel kun jij de kleur noemen waarin een woord geschreven is? Ontdek het met dit proefje!
Gel kun je in je haar doen, zodat je haar beter in model blijft zitten. Maar je kunt er ook mee experimenteren. Wat gebeurt er als je zout bij haargel doet? Ontdek het met dit proefje!
Gel doe je in je haar om het overeind te laten staan. Ook laat gel je haar een beetje glimmen. Maar wat als je gel op is? Met dit recept maak je het zelf.
Als je voor de spiegel staat, dan kun je jouw eigen spiegelbeeld zien. En het spiegelbeeld van de spullen die voor de spiegel liggen. Hoe ziet een spiegelbeeld eruit met twee spiegels? Ontdek het met dit proefje!
Je huid gebruik je om te voelen. Meestal gebruik je de huid van je vingertoppen om te voelen, maar ook op andere plekken kan je huid dit goed. Kan de huid op deze plekken net zo goed voelen als je vingertoppen? En is iedereen even gevoelig?
Je kunt planten water geven met een gieter. Als je die niet hebt, dan kun je ook een blik limonadesiroop gebruiken. Zo maak je een gieter van zo'n blik.
Iets op een vinger balanceren is niet altijd gemakkelijk. Het kan er namelijk zo afvallen en voor je het weet is het gebroken. Kun jij een glas op één vinger balanceren? Ontdek het met dit proefje.
Als je dorst hebt is het fijn een glas water leeg te drinken. Misschien heb je wel trek in twee glazen. Je kunt ook andere dingen met glazen en water doen, zoals muziek maken. Ontdek het met dit proefje!
Als je een glas met water omkeert, dan valt het water eruit. Je kunt proberen om het water tegen te houden. Wat gebeurt er als je een glas water met een kaart erop omkeert? Probeer het met dit proefje!
Je hebt misschien wel eens grote mensen wijn uit wijnglazen zien drinken. Met dit proefje kun je ze laten zien dat je nog veel meer kan doen met een wijnglas. Ontdek het met dit proefje!
Gummiberen zijn gekleurde snoepjes in de vorm van een beer. Als je er op kauwt dan zijn ze een beetje flexibel. Wat gebeurt er als je een gummibeer een tijdje in water legt? Doe het proefje dan kom je er vanzelf achter.
Een ballon kun je opblazen door met je mond te blazen. Hetzelfde kun je doen bij een latex handschoen. Maar kun je een handschoen ook opblazen zonder je mond te gebruiken? Ontdek het met dit proefje!
Als je rent dan moet je je inspannen, het gaat niet vanzelf. Je benen bewegen in een hoog tempo en zo ga je snel van de ene naar de andere plek. Wat gebeurt er met je hartslag als je rent? Ontdek het met dit proefje!
Zoek Het Uit! is een Klokhuisproject over wetenschap. In 10 tv-uitzendingen ontdek je waar wetenschappers allemaal werken en hoe zij onderzoek doen. Bij de serie is ook een bijbehorend boek en een iPad”-app met experimenten die je zelf kunt doen. Voor meer informatie, nieuws en de tv-uitzendingen...
Als je een mok op de grond laat vallen, dan gaat hij (meestal) stuk. Zonde van je mok! Daar moet je dus wat op vinden. Hoe red je een vallende mok? Probeer het zelf!
In een spiegel kun je zien of je haar goed zit. Of hoe je nieuwe kleren staan. Maar als je voor de spiegel staat, hoeveel zijn er dan van jou? Doe dit proefje maar eens.
Je kunt water in de vriezer bewaren. Het water wordt dan vanzelf ijs. Je kunt water ook een kleurtje geven. Wat gebeurt er met gekleurd water in de vriezer? Probeer het maar eens.
Als je ijsklontjes in een glas met water doet, dan blijven ze drijven. Wat gebeurt er als je ijsklontjes in een glas met olie doet? Ontdek het met dit proefje!
Als je in de spiegel kijkt, dan zie je jezelf. Maar heb je wel eens goed gekeken naar de spiegel in de badkamer? Wat zie je in een druppel op een spiegel? Ontdek het met dit proefje.
Inkt kun je gebruiken om mee te schrijven. En als je niet uitkijkt dan kun je er ook vlekken mee maken. Wat gebeurt er met een druppel inkt in een glas water? Probeer het maar.
Als je in een bad stapt, word je nat. Het lukt je alleen op het water te staan als je opblaasschoenen hebt of als het water bevroren is. Sommige insecten hoeven niet te wachten tot het vriest, zij kunnen altijd op water lopen. Ontdek het met dit proefje.
Met je ogen kun je ergens naar kijken. Soms moet je daarvoor eerst je hoofd bewegen. Hoeveel controle heb je over de bewegingen van je ogen? Ontdek het met dit proefje!
Met één kam kun je je haren kammen. Maar als je twee dezelfde kammen hebt, dan kun je daarmee dit proefje doen. Wat gebeurt er als je ze over elkaar houdt? Ontdek het met dit proefje!
Als je afrekent in de winkel, dan krijg je vaak een kassabon. Daarop staat wat je gekocht hebt en hoeveel je moet betalen. De meeste kassabonnen zijn van speciaal papier gemaakt. Maar wat maakt dat papier zo speciaal? Ontdek het met dit proefje!
Met twee ogen zie je meer dan met één. En als je je oog gedeeltelijk bedekt, dan zie je nog minder. Wat kun je nog zien door een kiertje? Ontdek het met dit proefje!
Met je ogen kun je naar dingen kijken. Ook al heb je twee ogen, je ziet toch maar één beeld. Wat gebeurt er als je met je linkeroog iets anders ziet dan met je rechteroog? Ontdek het met dit proefje.
Knikkers zijn glad en rond en ze kunnen daarom gemakkelijk rollen. Maar rollen ze overal even goed? Kun je knikkeren op een handdoek? Ontdek het met dit proefje.
Als je de weg kwijt bent, dan is het handig om te weten welke kant je opgaat. Hiervoor kun je een kompas gebruiken. De wijzer van een kompas wijst altijd naar het noorden. Hoe werkt zo'n kompas eigenlijk? Doe dit proefje.
In een krant staan allemaal nieuwsberichten. Soms wil je wel eens een bericht bewaren. Maar wat doe je dan als je geen schaar bij de hand hebt? Scheuren! Hoe scheur je gemakkelijk een krant in tweeën? Ontdek het met dit proefje!
Stel, je bent aan het ontbijten, maar per ongeluk ligt de krant onder je bord. En je wil net in die krant gaan lezen. Hoe haal je de krant dan snel onder je ontbijt vandaan? Ontdek het met dit proefje!
Het papier van een krant is dun en je kunt het gemakkelijk dubbelvouwen. Een keer, twee keer, drie keer... Hoe vaak kun jij een krantenpagina dubbelvouwen? Haal je tien keer vouwen? Of vijftig keer? Ontdek het met dit proefje!
Sommige mensen kijken het nieuws op televisie, andere mensen lezen de krant. Kranten zijn gemaakt van papier. Krantenpapier lijkt niet zo zwaar, maar soms is het toch niet gemakkelijk om een velletje op te tillen... Ontdek het met dit proefje.
Kurkuma is een specerij. Je kunt het gebruiken bij het koken, voor de smaak of de gele kleur. Maar je kunt er ook een proefje mee doen. Wat gebeurt er als je kurkuma mengt met water en soda? Kom er achter met dit proefje!
In het donker kun je weinig zien. Het licht van een zaklamp kan je dan uitstekend helpen. Maar wat zie je als je direct in het licht van een zaklamp kijkt? Ontdek het met dit proefje!
Als het buiten koud is en je gaat naar binnen, dan lijkt het daar vaak heel warm. Maar als je al lang binnen bent, dan vind je het helemaal niet warm of zelfs een beetje koud. Waarom is dat? Kan iets warm en koud tegelijk zijn? Ontdek het met dit proefje.
In een fles kun je drinken bewaren. Als je alles hebt opgedronken, dan is de fles leeg. Of toch niet? Wat zit er in een lege fles? Doe dit proefje dan kom je er achter.
Je hebt vast wel eens het geluid van een kerkklok gehoord. Als je met een lepel tegen de tafel tikt geeft dit een heel ander geluid. Of toch niet? Ontdek het met dit proefje.
Letters heb je in allerlei soorten en maten. Sommige letters zijn zo klein, dat je ze bijna niet kunt lezen. Hoe kun je kleine letters groter maken? Probeer het met dit proefje!
Als iemand ver weg staat, dan moet hij schreeuwen om verstaanbaar te zijn. Hij kan natuurlijk ook op een andere manier geluid maken. Bijvoorbeeld door twee latten tegen elkaar te slaan. Wanneer zie je de latten tegen elkaar komen? En wanneer hoor je het geluid? Ontdek het met dit proefje!
Met een zaklamp kun je licht maken. Als je de zaklamp weer uit doet is het licht weg. Misschien zou het handig zijn om het licht in een fles water te stoppen. Kun jij licht uit een fles schenken? Ontdek het met dit proefje!
Is het je wel eens opgevallen dat het in bad net lijkt of je hele kleine voeten hebt? Of dat het in het zwembad net lijkt of je hele korte benen hebt? Dit proefje legt uit hoe dat komt.
Je kunt kaarsen aansteken voor de gezelligheid. Ze kunnen wel uren blijven branden. Als je een glas over een brandende kaars heen zet, wat gebeurt er dan? Ontdek het met dit proefje.
Als het stormt waait er van alles weg. Dat komt doordat de wind ertegenaan blaast. Je kunt zelf ook iets wegblazen. Maar wat gebeurt er nu als je niet ergens tegenaan blaast, maar ergens onderdoor blaast? Probeer het maar met dit proefje.
Jonge kinderen dragen een luier, omdat ze hun plas nog niet kunnen ophouden. De luier vangt hun plas op. Maar hoe goed werkt een luier eigenlijk? Hoeveel water kan een luier opnemen? Ontdek het met dit proefje!
Maizena is meel gemaakt van maïskorrels. Je kunt het gebruiken om mee te koken of je kunt er een papje van maken. Is een maizenapapje hard of zacht? Ontdek het met dit proefje!
Wat blijft drijven: een mandarijn met of zonder schil? Woezel doet een proefje met mandarijnen en een vaas met water. Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.
Als je wilt weten hoe hoog een boom is, hoef je er niet per se in te klimmen. Janouk laat twee manieren zien om iets langs op te meten zonder dat je daar een ladder voor nodig hebt! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Als je op een papiertje schrijft, dan kan iedereen het lezen. Vaak is dat ook de bedoeling. Maar bij een geheim bericht wil je dat juist niet. Hoe schrijf je een geheim bericht met melk? Ontdek het met dit proefje!
Melk is wit en cola is donkerbruin. De ene is zonder prik en de andere met. Je kunt ze allebei drinken. Wat gebeurt er als je melk en cola mengt? Doe dit proefje!
Melk is van zichzelf wit. Je kunt melk een andere kleur geven met een druppel inkt. Wat gebeurt er als je melk, inkt en afwasmiddel bij elkaar doet? Probeer het zelf!
Als je iets meet, dan weet je precies hoe hoog het is. Maar voor een hoog gebouw heb je dan wel een heel lange centimeter nodig. Of toch niet? Hoe kun je meten hoe hoog een gebouw is? Probeer het met dit proefje!
De wind waait buiten overal tegenaan. Gelukkig zijn mensen te zwaar voor gewone wind om zomaar weg te blazen. Een pingpongballetje is wel heel licht, de wind blaast het zo weg. Zelf kun je het ook weg blazen, je kunt het zelfs ergens uit of ergens in blazen. Ontdek het met dit proefje.
Als je een munt rechtop zet, dan kan hij makkelijk omvallen. Het is als een dubbeltje op zijn kant. Bij dit proefje zet je een euromunt op zijn kant. Hoe goed blijft de munt rechtop staan? Ontdek het zelf!
Koperen munten glimmen als ze nieuw zijn. Maar door de lucht worden ze langzaam dof en donker. Hoe maak je een koperen munt weer schoon? Ontdek het met dit proefje!
Als het regent vallen er druppels water uit de lucht. De druppels kunnen samen een plas maken op de grond. Hoeveel druppels passen er samen op een munt? Ontdek het met dit proefje!
Als je iets laat vallen, dan valt het naar beneden. Dat gebeurt ook bij een munt. Of toch niet? Kun jij een munt pakken die op je elleboog ligt? Ontdek het met dit proefje!
Je kunt een munt alleen zien als er niets in de weg zit. Als er iets voor de munt zit, kun je hem niet zien. Wanneer kun je een munt in een bakje zien? Ontdek het met dit proefje!
Munten kunnen rollen. Maar ze kunnen natuurlijk ook schuiven. En als je een paar munten op een rijtje legt, dan kun je er een munt tegenaan ketsen. Wat gebeurt er met het rijtje munten? Ontdek het met dit proefje!
Een lege fles kun je recyclen. Glas in de glasbak en plastic bij het oud plasticafval. Maar je kunt ook een proefje doen met oude flessen. Wat denk je, zit er muziek in een fles? Ontdek het met dit proefje!
Een liniaal is handig om lengtes af te meten. Maar je kunt er ook geluid mee maken. In dit proefje zie je hoe je verschillende tonen kan maken met een liniaal.
Meestal kijk je met twee ogen naar de dingen om je heen. Maar ook met één oog kun je goed zien. Kijk je met allebei je ogen evenveel of heb je een dominant oog? Probeer het met dit proefje, dan weet je het.
Olie en azijn kun je door het eten doen. Bijvoorbeeld in een salade. Maar als je olie en azijn bij elkaar doet, mengen ze niet zomaar. Hoe kun je ervoor zorgen dat ze toch mengen? Ontdek het met dit proefje.
Als je in de spiegel kijkt, dan zie je jezelf in spiegelbeeld. Met één spiegel zie je maar één spiegelbeeld tegelijk. Hoeveel spiegelbeelden kun je maken met twee spiegels? Ontdek het met dit proefje.
Lucht kun je niet zien. Het heeft namelijk geen kleur en het is doorzichtig. Lucht is dus onzichtbaar! Hoe kun je zelf een onzichtbare stof maken? Ontdek het met dit proefje!
Sommige metalen voorwerpen kun je met een magneet optillen. Dat lukt je niet met een naald, daar blijven ze niet aan plakken. Of kun je toch iets optillen met een naald? Probeer het met dit proefje!
De kleur van een metalen paperclip is zilvergrijs. Ben je die kleur zat, dan kun je hem een kleurtje geven. Hoe kun je een paperclip de kleur van koper geven? Ontdek het met dit proefje!
Gesproken woorden kun je horen, maar geschreven woorden maken geen geluid. Dat komt omdat papier geen geluid maakt. Of kun je papier toch horen? Kom er achter met dit proefje!
Dingen vallen meestal naar beneden. Het ene ding wat sneller dan het andere. Wat gebeurt er als je papier laat vallen? En een boek? Ontdek het met dit proefje!
Paprika's zijn er in verschillende kleuren en vormen. Maar ze zijn altijd hol vanbinnen. Er zit lucht in. Hoe komt die lucht er eigenlijk in? Ontdek het met dit proefje.
Hoe kun je peper laten zwemmen? Samen met Wijze Varen doet Buurpoes een proefje met water, peper en afwasmiddel. Daar kun je leuke dingen mee doen! Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.
Peper en zout doe je door je eten om het wat meer smaak te geven. Als je het eenmaal door elkaar gemengd hebt, is het lastig om het peper en het zout weer te scheiden. Of toch niet? Probeer het maar eens.
Je kunt peper over een bord met water strooien. De peper blijft dan bovenop het water liggen. Kun je de peper ook laten zwemmen? Ontdek het met dit proefje.
De wind blaast lichte voorwerpen zo weg. Omdat een pingpongbal heel licht is, blijft hij niet lang stil liggen in de wind. Kun jij een pingpongbal wegblazen? Probeer het uit!
Als je een kraan opendraait, dan krijg je een straal water. Je kunt gemakkelijk met je hand door de straal bewegen. De waterstraal lijkt zo niet zo sterk. Hoe sterk is dat water eigenlijk? Ontdek het met dit proefje!
Je kunt twee verschillende tekeningen maken. Bijvoorbeeld van een vogel en van een kooi. En deze op een satéprikker plakken. Wat gebeurt er als je de prikker snel ronddraait? Ontdek het met deze proef!
Normaal plakband is glanzend en doorzichtig. Het heeft van zichzelf eigenlijk geen kleur. Hoe kun je plakband verschillende kleuren geven? Doe dit proefje.
Een plastic wergwerpbeker gebruik je om te drinken. Meestal gooi je hem daarna weg. Maar je kunt er ook een proefje mee doen. Hoe zorg je dat er geluid uit een plastic beker komt? Doe het proefje en je weet het antwoord!
Plastic bekers kun je op elkaar stapelen. Als je een beker wil gebruiken, dan pak je hem van de stapel af. Maar je kunt ook iets anders proberen. Kun je twee plastic bekers van elkaar blazen? Probeer het met dit proefje!
Kijk je wel eens goed naar je poep? Poepen doen we elke dag, en elke dag is je poep bruin. Maar heeft je poep wel elke dag dezelfde kleur? Doe dit proefje!
Een potlood is dun en recht. Niks bijzonders zou je zeggen. Maar is dat wel altijd zo? Wat gebeurt er met een potlood in een glas water? Ontdek het met dit proefje!
Bijna iedereen drinkt eens iets met prik, bijvoorbeeld cola of sinas. Het is niet zo moeilijk om zelf gewone limonade te maken met siroop uit de winkel. Maar hoe wordt prik gemaakt, hoe komt de prik in de limonade? Ontdek het met dit proefje!
Een fles heeft bovenaan een opening. Hierdoor kun je de fles met water vullen en eruit drinken. Kan het water er ook nog door als de opening in de fles kleiner is? Ontdek het met dit proefje!
In je mond kun je dingen proeven met je tong, je kunt een heleboel smaken uit elkaar houden. Met deze proef ga je uit testen hoe goed je de dingen eigenlijk uit elkaar kunt houden.
Als het heel donker is dan zie niks. Als je ‘s avonds naar bed gaat, doe je het licht uit. In het begin zie je niks, maar na een tijdje ga je kun je weer een beetje zien. Hoe kan dat? Waarom kun je soms wel zien in het donker en soms niet? Ontdek het met dit proefje.
Raketten kunnen heel erg hoog de ruimte in schieten. Maar hoe komt dat eigenlijk? Waarom blijven ze niet gewoon op de grond staan? Ontdek het met dit proefje.
Als je loopt of fietst, dan beweeg je je benen. De beweging doe je bewust, al hoef je er bijna niet bij na te denken. Maar er zijn ook bewegingen die je onbewust doet. Dit zijn reflexen. Heb jij een goede kniereflex?
Bij warm droog weer hebben mensen en planten dorst. Wij hebben dan water nodig uit een glas of een plantenspuit. Als je de planten sproeit, wat doet het zonlicht dan met het water? Ontdek het met dit proefje.
Het komt niet zo vaak voor dat je een regenboog ziet. Misschien vind je dat jammer, omdat een regenboog zoveel mooie kleuren heeft. Maar je kunt ook zelf een regenboog maken! Sommige kinderen spelen in de zomer onder een sproeier in de tuin. Als het water van de sproeier dan in de zon komt kun je een...
Als het regent en ook de zon tegelijkertijd schijnt, dan kan er een regenboog ontstaan. Zo'n regenboog bestaat uit verschillende kleuren. Toch zie je bij de zon maar één kleur licht. Waar komen de kleuren van de regenboog dan vandaan?
Heb je wel eens in de bioscoop gezeten en gemerkt dat je het stampen van het monster echt kon voelen? Of heb je wel eens een kerkorgel horen spelen en voelde je toen de muziek door je heen gaan? Hele harde muziek of geluiden kunnen dingen laten bewegen. In dit proefje kun je rijstkorrels laten bewegen...
Gras kan groen of geel zijn. Als het gras droogt dan verdwijnt de groene kleur. De lucht kan blauw of grijs zijn. Als er wolken komen dan wordt de kleur grauwer. Welke kleur heeft rodekool eigenlijk? Ontdek het met dit proefje!
In citroenlimonade (zoals 7 Up of Sprite) zit water met prik, suiker en citroenzuur. Helemaal klaar zou je misschien denken. Maar wist je dat je er ook rozijnen in kunt doen? Kijk wat er dan gebeurt.
Brood wordt gebakken door een broodbakker. Je kunt meestal wel proeven of het vers is of niet. Wat gebeurt er als je brood te lang bewaart? Ontdek het met dit proefje.
Een schrift kun je gebruiken om in te schrijven. Als je twee schriften hebt, kun je ze ook gebruiken om een proefje mee te doen. Hoe sterk zijn twee schriften? Ontdek het met dit proefje!
Bij het sjoelen mag je de schijven hard door een bak schuiven. Meestal liggen de schijven naast elkaar, maar soms komt de ene schijf wel eens op de andere te liggen. Hoe kun je een stapel schijven omver sjoelen? Voer het proefje uit en kom er achter!
Snoep heb je in alle kleuren van de regenboog. Zo zijn er bijvoorbeeld rode, gele en groene skittles. Wat gebeurt er als je water bij de skittles schenkt? Ontdek het met dit proefje.
Op sommige taarten zit slagroom. Deze slagroom is dan stijf. In de winkel kun je vloeibare slagroom kopen. Wat gebeurt er als je deze slagroom hard schudt? Ontdek het met dit proefje!
Er zijn heel veel manieren om smurfensnot te maken. De eenvoudigste manier is met afwasmiddel in een boterhamzakje. Wil jij ook smurfensnot maken? Doe dan dit proefje!
Een spaarlamp is zuiniger en heeft veel minder elektrische stroom nodig dan een gloeilamp. Om een spaarlamp te laten branden sluit je hem aan op een stopcontact. Kun je een spaarlamp ook laten branden met een ballon? Ontdek het met dit proefje!
Om te bewegen moet je iets doen. Om te fietsen, moet je trappen. Maar in een auto of een speedboot ga je zonder zelf te trappen of duwen vooruit. De motor zorgt voor de beweging. Bij een echte speedboot zit de motor ingewikkeld in elkaar. Toch kun je zelf een mini speedboot maken. Probeer het met dit...
Spekjes zijn zoet en klaar om op te eten! Maar wacht eens even, je kunt er ook een proefje mee doen. Wat gebeurt er met een spekje als je de lucht eromheen weghaalt? Ontdek het met dit proefje!
Spiegels draaien dingen om. Als je woorden in een spiegel ziet kun je ze minder goed lezen, omdat ze omgekeerd worden. Sommige woorden kun je wel lezen in de spiegel. Probeer het met dit proefje.
Spoetnik is een speciaal drankje. Je kunt het zelf maken met je favoriete soort priklimonade. Wil je weten hoe je dat doet? En hoe het smaakt? Doe dan het proefje!
Je kunt een tulp tekenen als een rode bloem op een groene steel. Als je ernaar kijkt, dan zie je de kleuren rood en groen. Of kun je ook kleuren zien die er niet zijn? Ontdek het met dit proefje!
Papier kan makkelijk scheuren of vouwen. Ook kun je er eenvoudig een prop van maken. Hoe sterk is een vel papier eigenlijk? Ontdek het met dit proefje!
Sommige mensen doen suiker in hun thee. Dat kan een suikerklontje zijn of een schepje losse suikerkorrels. In heet water lost suiker meestal helemaal op. Kun je opgeloste suiker ook weer uit het water halen? Ontdek het met dit proefje!
Als je zonder jas door de regen loopt, dan word je kleddernat. Het water van de regen gaat dwars door je T-shirt heen. Gaat het water uit een glas ook door een T-shirt heen? Ontdek het met dit proefje!
Je kunt op televisie of op de computer naar een tekenfilm kijken. Een tekenfilm bestaat uit allemaal getekende plaatjes. Hoe kun je zelf een korte tekenfilm maken? Ontdek het met dit proefje!
Voor sommige sporten heb je een bal nodig. Voor tennis een kleine bal en voor basketbal een grote bal. Wat gebeurt er als de ene bal op de andere valt? Ontdek het met dit proefje!
Een kop zwarte thee is niet zwart maar donker bruin. Sommige mensen doen suiker in de thee, anderen melk. Je kunt ook citroensap in je thee doen. Wat gebeurt er dan? Ontdek het met dit proefje!
Met een flesje bellenblaas kun je zeepbellen blazen. Meestal zijn dit een heleboel kleine zeepbellen. Hoe kun je een heel grote zeepbel blazen? Ontdek het met dit proefje!
Een vergeet-mij-nietje is een plant die je kunt tegenkomen in de tuin of in het wild. De plant heeft kleine bloemen. Welke kleur hebben die bloemen eigenlijk? Ontdek het met dit proefje!
Viltstiften zijn er in heel veel verschillende kleuren. Rode en blauwe, maar ook paarse en mintgroene. Hoe komt een fabrikant van viltstiften toch aan al die verschillende tinten? Ontdek het met dit proefje.
Je kunt heel veel doen met je vingers. Eenvoudige dingen zoals iets aanwijzen of ingewikkelde dingen zoals pianospelen. Jouw vingers doen precies wat jij wilt. Of toch niet? Ontdek het met dit proefje!
De zon zorgt ervoor dat het overdag licht is op aarde. Je kunt dingen dan zonder lamp zien. De zon geeft niet alleen licht maar ook warmte. Hoe kun je je vinger warmen aan de zon? Kom er achter met deze proef!
Met water kun je vuur maken. Dat klinkt vreemd, want water wordt juist gebruikt om vuur mee te blussen. Kletspraat of niet? Bekijk het clipje van Studio Snugger op Schooltv.nl.
Warme chocolademelk kun je maken van poeder dat je oplost in heet water. Ha lekker, denk je misschien. Maar weet je ook hoe warme chocolademelk klinkt? Probeer het maar eens.
Heb je wel eens stiekem in het zwembad geplast? En je je afgevraagd waarom je plas naar boven gaat in plaats van naar beneden? In dit proefje ga je zien hoe dat kan.
Als je met een scherp potlood in een zakje water prikt, wat gebeurt er dan? Niet wat je misschien zou verwachten! Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.
Je kunt olie gebruiken om mee te koken. Soms zit er ook water door het eten. Wat gebeurt er eigenlijk als je water en olie bij elkaar doet? Doe dit proefje op een plek die je gemakkelijk kunt schoonmaken, bijvoorbeeld in een keuken of badkamer.
Water stroomt meestal van boven naar beneden. Dat komt door de zwaartekracht. Wat gebeurt er als je een emmer water op z'n kop houdt? Ontdek het met dit proefje!
Als je per ongeluk een beetje zeewater drinkt tijdens het zwemmen, is dat heel vies. Maar een beetje zout in je eten vinden veel mensen juist lekker. Dan smaakt zout helemaal niet zo zout. In het volgende proefje kun je zelf ontdekken wanneer iets zout proeft.
Een baksteen zakt naar de bodem van een zwembad, maar een kurk blijft op het water drijven. Sommige kleine dingen blijven soms op het water liggen en soms zinken ze. Ontdek het met dit proefje.
Je weet dat water door een gat heen kan. Met een gat in het dak word je, als het regent, nat. Maar in een vissenkom moet het juist nat zijn. Als daar een gat in zit dan stroomt het water er uit en gaat je vis dood. Wat gebeurt er als je een gat in een zak water maakt? Ontdek het met dit proefje.
Water stroomt van hoog naar laag. Bijvoorbeeld het water uit een omgevallen glas. Of het water in een rivier. Maar kan water ook omhoog stromen? Ontdek het met dit proefje!
Water is doorzichtig en heeft geen kleur van zichzelf. Je kunt dus gewoon dwars door water heen kijken. Of niet? Kun je een pijl door het water heen zien? Ontdek het met dit proefje!
Van water word je nat. Je wordt nat als je gaat zwemmen of onder de douche gaat. Het papier van een boek mag niet nat worden, dus je kunt onder de douche geen boekje lezen. De bladzijden zouden doorweekt worden! Of kan het toch? Ontdek het met dit proefje.
Touw kun je gebruiken om touwtje te springen, touw te trekken of iets bij elkaar te binden. Maar kun je touw ook gebruiken om water mee te schenken? Ontdek het, maar doe dit proefje voor de zekerheid op een plek die nat mag worden.
Water kun je voor van alles gebruiken. Je kunt het drinken of erin koken. Om in water te kunnen koken moet het heel heet zijn. Wanneer gaat water eigenlijk koken? Doe dit proefje maar eens.
's Winters is het vaak koud, soms zo koud dat het vriest. In een vriezer vriest het het hele jaar door. Wat gebeurt er als je een beker water in de vriezer zet? Ontdek het met dit proefje!
Uit de kraan komt warm en koud water. Als je warm en koud water mengt dan krijg je lauw water. Maar wat gebeurt er als je een glas met warm water bovenop een glas met koud water zet? Ontdek het met dit proefje!
Water, olie en stroop zijn vloeistoffen. Sommige vloeistoffen kunnen mengen, andere niet. Wat gebeurt er als je water, olie en stroop bij elkaar doet? Ontdek het met dit proefje!
Water kun je drinken. Of je kunt het in een ballon doen, dan krijg je een waterballon. Wat gebeurt er met een waterballon in de vriezer? Ontdek het met dit proefje!
Door een rietje kun je water drinken. Handig wanneer jij dorst hebt, maar niet wanneer je de planten wil sproeien. Hoe maak je een watersproeier van een rietje? Ontdek het met dit proefje!
Overal om ons heen vliegen moleculen en die botsen tegen van alles aan. Als er aan één kant van een voorwerp minder moleculen tegenaan botsen, dan verplaatst het voorwerp die kant op. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.
Eieren hebben een sterke schaal. Maar soms legt een kip een ei met een zachte schaal en dat heet dan een windei. Kun je zelf ook een windei maken? Probeer het maar.
Een A4'tje kun je gebruiken om op te tekenen of om een vliegtuig van te vouwen. Je kunt er ook een balk van knutselen. Hoeveel zand past er in een papieren balk? Ontdek het met dit proefje!
Je hebt vast wel eens op het strand een grote schelp tegen je oor aan gehouden. Het is dan net of je de zee hoort. Maar wat hoor je eigenlijk? Kom er achter met dit proefje!
Zeepbellen zijn er maar even. En als je ze probeert te pakken, dan gaan ze snel stuk. Kun je een zeepbel aanraken zonder dat hij stuk gaat? Ontdek het met dit proefje.
Om zeepbellen te blazen, heb je zeepsop nodig. Zeepsop maak je van water en afwasmiddel. Het blazen van zeepbellen is niet zo moeilijk. Zeker niet als je een beetje oefent. Maar kun je ook zeepbellen in andere zeepbellen blazen? Probeer het maar eens.
Met afwasmiddel kun je zeepsop maken. Hierin zitten een heleboel kleinere en grotere zeepbellen. Welke kleur heeft een zeepbel eigenlijk? Doe dit proefje.
Je kunt zeepbellen maken met water en afwasmiddel. Als ze nergens tegenaan komen worden ze mooi rond. Welke vorm hebben zeepbellen in een piramide? Doe dit proefje.
Met je ogen kun je iets dichtbij scherp zien. Ook in de verte kun je scherp zien. Maar kun je ook tegelijk dichtbij en ver weg scherp zien? Doe dit proefje om erachter te komen.
Het licht van de zon kan soms heel fel in je ogen schijnen. Om je ogen te beschermen tegen de zon kun je een zonnebril gebruiken. Hoe werkt een gepolariseerde zonnebril? Kom er achter met dit proefje!
In de zee zit zout water. Je kunt zelf zout water maken door zout op te lossen in een glas water. Zou een ei zinken of blijven drijven in zout water? Ontdek het met dit proefje!
Een website boordevol proefjes, experimenten en zelfbouw projecten. Alle projecten kun je downloaden als pdf-bestand. Je krijgt een duidelijke beschrijving en kunt meteen aan de slag.
Ga thuis op ontdekkingsreis met feitjes, weetjes, proefjes en testjes en ontdek de wereld om je heen. Je verveelt je geen moment op deze site van NEMO Science Museum.
Er bestaat hightech apparatuur waarmee je mensen kunt afluisteren. Wij houden het liever simpel. Maak je eigen afluisterhoorn en luister op afstand stiekem naar het gesprek van je ouders, je leerkracht of je broer of zus. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Microben, de kleinste en machtigste organismen op onze planeet. Je vind er alles over in Micropia, een museum in Amsterdam, waar de onzichtbare wereld van micro-organismen zichtbaar wordt gemaakt. Op deze site vind je alle informatie over het museum.
Leuk hoor, met auto’s spelen. Maar het is wel vermoeiend om ze steeds een zetje te moeten geven. Kun jij een autootje vanzelf laten rijden? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Twee statisch geladen voorwerpen. Ze beïnvloeden elkaar. Met dit experiment lijkt het alsof je kunt toveren! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Een ballon en vuur, dat lijkt geen goede combinatie. Vul hem met water en hou hem boven een aansteker. Durf jij het aan? (Vraag even toestemming aan je ouders!) Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
In een opgeblazen ballon zit lucht onder druk. Die stroomt eruit als je het ballontuutje openmaakt. Dat levert een stuwende kracht. Waarmee je bijvoorbeeld een bootje kunt laten varen. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Om ons heen is het niet leeg. Om ons heen is lucht. Die bestaat uit kleine luchtdeeltjes. Lucht oefent een druk op ons uit. Wapper maar eens met een vel papier, je voelt weerstand van de lucht! De luchtdruk verandert steeds, afhankelijk van het weer. En die veranderende luchtdruk kun je zichtbaar maken...
Wanneer is een bellenblaas een superbellenblaas? Wil je veel bellen? Of juist hele grote? Of wil je dat ze lang blijven ‘leven’? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Keukenzout bestaat uit kleine korreltjes. Je kunt zout door het eten doen, zodat het niet meer flauw smaakt. Hoe kun je zelf zoutkristallen maken? Ontdek het met dit proefje!
Bij het bouwen van een brug komt heel wat kijken. Een brug moet stevig genoeg zijn om auto’s, vrachtwagens of zelfs een trein te dragen. Maar het moet ook gemaakt zijn van licht en duurzaam materiaal. Hoe zorg je ervoor dat een brug zo stevig mogelijk is? Ontdek de leukste weetjes op de site van...
Veel producten die we in de winkel kopen bestaan uit een mengsel van verschillende stoffen. Al die stoffen, die we ingrediënten noemen, hebben een functie. Dat zie je als je zelf een bruisbal gaat maken. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Ben je het zat dat je vader, moeder of je vervelende broertjes en zusjes steeds zonder te kloppen je kamer binnenlopen? Dan hebben we hier de perfecte oplossing: maak een deurmatalarm! Maar hoe werkt zo’n deurmatalarm eigenlijk? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Er is een groot verschil tussen kraanwater en zeewater. In zeewater zit zout. Dat heeft invloed op hoe voorwerpen erop drijven. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Het weer voorspellen, zelf parfum maken ..? Natuurorganisatie It Fryske Gea zorgt voor buitenplezier (dicht bij huis) met de leukste doe-opdrachten. Het voorbeeldvideootje is superhandig, zo weet wat je precies wat je moet doen.
Krijg jij een ei zonder moeite door de smalle opening van een fles? Met dit trucje is dat een fluitje van een cent. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Als je op eieren loopt, doe je iets heel voorzichtig. Dat is tenminste de uitdrukking. Sosha en Janouk willen weten dit ook echt kan: kun je letterlijk op eieren lopen? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Zijn de batterijen van je zaklamp op? Geen nood! Maak een batterij van citroenen en laat een lampje branden. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Informatie voor je spreekbeurt of werkstuk over energie. Antwoorden op allerlei vragen: hoe bespaar je energie, wat is er is mis met CO2? Je vindt het allemaal op EnergieGenie.
Normaal gesproken mag je niet spelen met je eten. In het kader van de wetenschap mag het wel. Ontdek hoe je een zo hoog mogelijke toren bouwt, met zo min mogelijk spekjes en spaghetti. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Het is een fluitje van een cent om een goedkoop fluitje te maken. Het enige dat je nodig hebt is een schaar en een rietje. Hoe werkt dat eigenlijk zo’n rietjesfluit? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Je kunt een geodriehoek gebruiken om lijnen langs te trekken of om hoeken op te meten. De meeste geodriehoeken zijn gemaakt van doorzichtig plastic zonder kleur. Heeft dat plastic ook verborgen kleuren? Ontdek het met dit proefje!
Bij geluid draait het om trillingen. Als je geluid maakt, laat je de lucht om je heen trillen. Maar niet alleen de lucht trilt door geluid. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Het lijkt alsof allebei de kanten van je gezicht precies hetzelfde zijn, maar dat is niet zo. Met behulp van twee spiegels kun je dat zien. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Eet jij graag hagelslag bij het ontbijt? Chocolade of gekleurd, een lekkere manier om je dag zoet te beginnen. Maar toch zonde om al die gemorste hagelslag om je bord weg te gooien. Met deze hagelslagzuiger is dat verleden tijd! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Als mensen over Nederland praten, denken ze al gauw aan molens. Vroeger werden molens veel gebruikt, bijvoorbeeld om meel te malen of hout te zagen. Maar je kunt er ook zware dingen mee optakelen. Om er achter te komen hoe zo'n molen precies werkt, ga je een molentje maken. Ontdek de leukste weetjes...
Als het vriest kan het buiten flink glad worden. Vaak wordt er dan met zout gestrooid om te zorgen dat het vastgevroren ijs verdwijnt. Maar wat doet zout eigenlijk met dat ijs? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Als je goed isoleert, bespaar je op je energiegebruik. Dat is slim en goed voor het milieu. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Als je uit een fles drinkt, dan verdwijnt de vloeistof slok voor slok uit de fles. Totdat je de fles leeggedronken hebt. Zit er nog iets in een lege fles? En kun je er een kaars mee doven? Ontdek het met dit proefje.
Een kettingreactie is een reeks gebeurtenissen. Elke gebeurtenis veroorzaakt weer een volgende. Een heel bekend voorbeeld is een rij omvallende dominostenen. Maak zelf een kettingreactie! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Een kettingreactie is een reactie die zelf weer oorzaak is van een volgende reactie. Kettingreacties zijn er overal om ons heen. Denk aan het afschieten van een vuurpijl, of een auto die op benzine rijdt. Soms zijn kettingreacties gemaakt om simpele taken zo ingewikkeld mogelijk op te lossen. Waarom?...
Je hebt vast weleens een Sudoku gezien in de krant. Misschien vond je het lastig met al die cijfers. Maar het kan ook met kleuren. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Weet je wat een kompas is? Een instrument waarmee je met een wijzertje altijd kunt weten waar het noorden is. Je kunt een kompas kopen in een outdoorwinkel of een speelgoedwinkel. Maar je kunt er ook zelf een maken. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Een krant niet sterk? Echt wel! Probeer maar eens een tafel van kranten te bouwen die een glaasje, bestek en een bord kan dragen. Hoe maak je het stevig? Hoe verbind je de onderdelen? En wie test de tafel uit? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Wie wil er nou niet een echt zelfgemaakt wiskundig voorwerp in zijn kamer hebben? Een polyhedron is een veelvlak. Maak deze zogenaamde polyhedron van papieren borden en je kunt hem gebruiken als lampenkap. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Binnenkort een feestje? Maak een lichtgevende ketting of een stoere armband. Met een ledlampje en een knoopcelbatterij maak je je eigen wearable technology. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
In een fabriek of sorteercentrum worden spullen verplaatst op een lopende band. Dat is wel zo makkelijk, het kost geen spierkracht want de machine doet het werk. Maak zelf ook zo'n lopende band. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Door lucht snel en met kracht uit een opening te laten stromen, kun je een voorwerp laten bewegen. Bij vliegtuigen of raketten gebruiken we daarvoor een straalmotor. Gewoon thuis kun je dat nadoen met een ballon. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Weet jij hoe een magneet werkt? Wat doet een magneet met ijzer, met een steen en met een andere magneet? Gebruik je kennis over magneten om de volgende puzzel op te lossen. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Bij microbiologie denk je misschien aan witte jassen in een laboratorium. Maar om microben te onderzoeken heb je helemaal geen laboratorium nodig. Het kan gewoon in de klas of thuis. Op de site van Artis Micropia vind je leuke en leerzame experimenten die je met je vrienden, ouders of klasgenoten kan...
Met een paar hulpmiddelen kun je heel goed zelf een mierenhuis maken. Dan kun je zien hoe de mieren leven, hoe ze eten en hoe ze onder de grond gangen maken. Dit filmpje van Schooltv.nl laat je zien hoe je zo'n huis voor mieren maakt.
Tijdens het programmeren van een computer moet je een computer heel precies een opdracht geven. Het enige wat de computer kan is de opdracht uitvoeren. Met deze opdracht programmeer je een levende muziekcomputer. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Sommige dingen blijven in water drijven, terwijl andere dingen zinken. Bij dit proefje gebruik je metalen paperclips. Blijven de paperclips drijven? Ontdek het met dit proefje.
Je hebt vast wel eens een ‘ongelukkige’ foto gemaakt, waarop iemand precies voor de stam van een boom staat. En het lijkt alsof de boom uit zijn hoofd groeit. Hoe zit dat precies? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Zinkt of drijft een paperclip op water? Het kan allebei! Ontdek het met dit trucje en houd iemand anders voor de gek. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
De meeste mensen houden niet zo van regen. Voor de natuur is de regen juist goed: planten kunnen groeien. Voor jou is een regenachtige dag een perfect moment om een proefje te doen: onderzoek zelf hoe regen ontstaat! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Af en toe zie je het buiten: een regenboog. Hoewel de zon dan schijnt, valt er toch nog regen. De regenboog zelf bestaat uit de mooiste kleuren. Waar komen die kleuren eigenlijk vandaan? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Voor het allermooiste regenboogschuim heb je nodig: een emmer water, sokken, kleurstof, afwasmiddel, scharen en lege flessen. Knutselen maar! Bekijk het filmpje op schooltv.nl.
Zou het niet fijn zijn als iedereen doet wat jij wilt? Robots doen dat al. Schrijf een programma en programmeer je ouders of een vriend alsof ze een robot zijn. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Aan de gewrichten en botten in je hand zitten spieren. Als er op de juiste manier aan die spieren getrokken wordt, beweegt de hele hand mee. Dit kun je heel goed zelf namaken. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Soms is een proefje gewoon verrassend. Je ziet een leuk verschijnsel en je wilt graag snappen hoe dat nou zit. Zo ook bij dit proefje waarbij rozijnen gaan bewegen in een glas. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Een citroen smaakt zuur. Je kunt citroen gebruiken om eten of drinken frisser te maken. Kun je een citroen ook gebruiken om elektriciteit mee op te wekken? Ontdek het met dit proefje!
Voor het maken van sieraden gebruiken we de mooiste metalen, zoals goud en zilver. Omdat goud en zilver erg duur zijn worden er ook goedkopere sieraden gemaakt, bijvoorbeeld van ijzer of nikkel. Met een magneet kun je onderzoeken of je sieraad van echt goud of zilver is gemaakt. Ontdek de leukste weetjes...
Met het bekijken van een filmpje in slow motion zie je een heleboel dat je anders zou missen omdat het voor ons oog te snel gaat. Met behulp van slow motion kun je snelle bewegingen beter bestuderen. En het ziet er ook nog eens heel tof uit! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Als je met een ballon over je haar wrijft gaan je haren overeind staan. Dit komt door de statische lading. Kan je daarmee ook een spaarlamp laten branden? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Sommige voorwerpen kunnen op water blijven liggen. Bijvoorbeeld een punaise, een schrijvertje (je weet wel, zo’n klein waterbeestje) of een stukje papier. Dat komt door de oppervlaktespanning. Wij maken een papieren bootje. Dat blijkt zelfs een motortje te krijgen door een druppel afwasmiddel....
Bouw je eigen huis voor een spin. Dit heb je nodig: een plastic bak, zand, plastic folie, dunne stokjes, een natte spons, vliegen en maden en wat takjes. Dit filmpje van Schooltv.nl laat je zien hoe zo'n huis maakt.
Bah, alweer spruitjes. Als je iets niet lust is het lastig om je bord leeg te eten. Je kan de spruitjes natuurlijk aan de hond voeren of ze stiekem op een ander bord leggen. Maar misschien werkt het ook om tijdens het eten je neus dicht te houden? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Je kent het wel, je trekt je trui uit en je hoort geknetter en je haar staat ineens omhoog. Hoe kan dat? Je bent statisch geworden. Met een elektroscoop kun je zien of iets statisch is. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Vet mengt niet met water. Daarom kun je vette handen en vette afwas niet zomaar met water schoonmaken. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Een babyluier is een heel handig product voor vader, moeders en de baby’s zelf! Om veel plas te kunnen opnemen, hebben chemici een prachtige stof bedacht: een superslurper. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Iedereen maakt vaak gebruik van tandwielen, jij ook! Misschien wel zonder dat je het weet. Tandwielen vind je in fietsen, auto’s, klokken, horloges en blikopeners. Tandwielen worden gebruikt om een beweging door te geven. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Computers volgen instructies op. Een precieze instructie geven is moeilijker dan je denkt. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Een thermometer wordt gebruikt om de temperatuur te meten. De temperatuur wordt vaak uitgedrukt in de eenheid graden Celsius. Dit schrijf je als: °C. Maak nu je zelf een thermometer met een eigen eenheid. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Kan jij de tijd bepalen met behulp van de zon? Maak je eigen zonnewijzer en kijk hoe laat het is! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Ligt iedereen op zondagochtend eindeloos uit te slapen? Saai... Maak snel deze toeter: daar slaapt gegarandeerd niemand doorheen! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Je hebt vast weleens gehoord van een kaartenhuis. Het kan nog best lastig zijn om van losse, gladde kaarten een stevig bouwwerk te maken. Wat is de beste strategie om van kaarten een stevige constructie te maken? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Vaste stoffen zijn harde materialen, zoals een blok hout of een steen. Een vaste stof houdt dezelfde vorm en je kunt er niet makkelijk doorheen. Vloeistoffen daarentegen nemen de vorm aan van het bakje waar ze in zitten en je kunt erdoorheen roeren met een lepel. Ontdek de leukste weetjes op de site...
Je hebt vast wel eens een vliegtuigje gevouwen. Met behulp van een elastiekje kan je er een katapultvliegtuig van maken. Welk vliegtuig vliegt het verst? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Vandaag besteld, morgen in huis. Aan de lopende band wordt jouw bestelling in elkaar gezet. Er zijn verschillende manier om dat te doen. Welke werkt het beste? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Water komt in verschillende fases voor. Vloeibaar, vast en gas. En met water in vaste vorm kan je lekkere dingen maken! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Hoe meer water, hoe hoger het waterpeil. Of zijn er ook andere manieren om het waterpeil te verhogen? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Soms zie je een heleboel wolken en soms geen één. Ze zien er ook telkens anders uit. Een wolk is een verzameling van hele kleine waterdruppeltjes, ijskristallen of een mengsel van beide. Probeer er eens zelf eentje te maken! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Buiten kun je vaak wolken zien. Als een wolk hoog in de lucht hangt, dan kun je hem niet zo makkelijk van dichtbij bekijken. Kun je daarom ook een wolk in een fles maken? Ontdek het met dit proefje!
Als je een wolk heel precies en van dichtbij zou kunnen bekijken, zou je allemaal hele kleine waterdruppeltjes zien. In deze proef maak je die kleine waterdruppels zelf, namelijk in een glazen pot! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Misschien heb je weleens gehoord dat het steeds warmer wordt op aarde. De steeds hogere temperatuur op onze planeet zorgt ervoor dat het poolijs smelt. Zorgt het smeltende ijs op aarde altijd voor een stijging van de zeespiegel? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Een tri-hexaflexagon is een bijzonder ding. Deze wiskundige vorm heeft namelijk drie verschillende kanten, waarvan steeds één kant verborgen is. Je kunt deze bijzondere zeshoek heel gemakkelijk zelf maken. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Zwart lijkt gewoon zwart. Eén kleur. Maar als je het onderzoekt blijkt dat de kleur zwart in vilstiften uit meer kleuren bestaat. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Margreet gaat met fossielenjagers op zoek naar oeroude botten. Samen met een paleontoloog doet ze proefjes met een fossielengebit. Wat zegt dat over de leefwereld van toen? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In deze aflevering van Het Klokhuis doet Bart een aantal proefjes met infrarood licht. Maar hoe doe je dat, want infrarood is eigenlijk niet te zien. Een infraroodcamera biedt hulp. Hij legt ook uit wat de Herschel infraroodtelescoop in de ruimte allemaal kan doen. En wat heeft de naam Herschel nou met...
Op deze website, speciaal voor kinderen, kom je alles te weten over kraanwater. Er wordt uitgelegd hoe en waarom mensen drinkwater gebruiken, hoe de natuur zorgt voor drinkwater en hoe de mensen zorgen voor drinkwater. Informatie en plaatjes voor werkstukken en spreekbeurten kun je downloaden. Met leuke...
Ontdek in NEMO Science Museum de wereld van wetenschap en technologie. Alledaagse dingen die toch heel bijzonder zijn. Ga zelf aan de slag en zie hoe bijvoorbeeld bruggen werken, waarom je soms dingen ziet die er niet zijn en hoe bliksem ontstaat. Je leert met nieuwe ogen naar de wereld kijken. Neem...
Op deze site wordt de werking van de hersenen uitgelegd. Lees in "Verken" over de wereld van het brein, neuronen, zintuigen, over het opslaan van informatie en veel meer. Met proefjes en spelletjes.
Wat is er allemaal te beleven met stoepplantjes? Deze kleine plantjes groeien tussen de stenen van de stoep, de meeste mensen vinden het onkruid en maar slordig staan. Maar deze stoepplantjes zijn best belangrijk. Op de site van Hortus Botaniscus in Leiden vind je informatie, proefjes en kleurplaten.
In veel apparaten zit een elektrische spoel. Lisa vraagt zich af wat zo'n spoel precies doet en waar ze van worden gemaakt. Ze doet allerlei elektromagnetische proefjes en gaat naar een transformatorfabriek in Nijmegen. Ook bekijkt ze de Teslaspoel. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.