De christenen vieren op 25 en 26 december Kerstmis. Bij zo’n groot feest hoort een goede voorbereiding. Die tijd van voorbereiden heet: advent. Lees hier meer over de betekenis.
Uitleg over "Allerheiligen" of het "Feest van alle Heiligen", een christelijke feestdag waarop alle heiligen van de Rooms-Katholieke kerk gezamenlijk worden vereerd en herdacht. Het feest wordt gevierd op 1 november.
Is er iemand die jij bewondert? Iemand waarvan jij denkt: zo wil ik ook zijn, zo wil ik ook leven? Voor zulke mensen bestaan speciale feestdagen. Christenen die in heiligen geloven, vieren bijvoorbeeld Allerheiligen. Lees erover op de site Weet wat je viert.
Twee dagen die in het christendom in een adem genoemd worden zijn Allerheiligen en Allerzielen. Zij worden door de katholieke christenen gevierd op 1 en 2 november. Lees er over op Missiokids.
Allerzielen is de dag waarop katholieken aan hun overleden familie en vrienden denken. Op 2 november is het op veel katholieke begraafplaatsen een fleurig gezicht. Om aan de overledenen te denken, zijn de graven met mooie bloemen versierd. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Vijfhonderd jaar geleden werd er in de Nederlanden maar één geloof toegestaan. Het katholieke geloof. Totdat Luther met zijn geloofsgenoten daar tegen protesteerden: de protestanten. Die strijd kwam tot een climax tijdens de Beeldenstorm in augustus 1566. Een aflevering uit Het Klokhuis maakt geschiedenis.
In een kerk of een klooster heerst vaak een rustige en vredige sfeer. Maar dat is niet altijd overal zo geweest. Vroeger had de Kerk heel veel geld. Veel kerkleiders waren hebzuchtig. Ze lieten hun kerk versieren met dure schilderijen en heiligenbeelden. Veel mensen kwamen daartegen in opstand. Lees...
Ooit was er maar één godsdienst in Nederland: het katholicisme. Maar dan komen er mensen in protest tegen deze godsdienst en ontstaat het protestantisme. In het geheim houden de volgelingen, de protestanten, kerkdiensten. ‘Hagenpreken’ worden die ook wel genoemd. In 1566, ‘het...
Elk jaar weer moet het land genoeg graan, groente en fruit opleveren om iedereen te voeden. Daarom bidden christenen aan het begin van de lente voor een goede oogst. Protestanten doen dat op de 'Dag voor gewas en arbeid'. Lees erover op de site Weet wat je viert.
Waarom bidden christenen? Voor christenen is bidden praten met God. Ze vouwen daarbij hun handen en sluiten hun ogen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.
Er zijn drie belangrijke stromingen in het christendom: rooms-katholiek, protestant en orthodox. Op de site van Kidsweek lees je uitleg over het christendom.
In bijna alle landen van de wereld leven christenen. Er zijn heel veel verschillende richtingen binnen het christendom. Maar de bijbel is het heilige boek van alle christenen. En het kruis is het symbool van hun geloof. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...
Het is weer gelukt: de oogsten zijn binnen en er is eten genoeg. Voor christenen is het najaar de tijd om God te danken voor de oogst. Protestanten doen dat op de Dankdag voor het gewas. Lees erover op de site Weet wat je viert.
Tijdens de Nederlandse Opstand, beter bekend als Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), komen de Nederlandse gewesten in verzet tegen koning Filips II van Spanje. In 1588 ontstaat uiteindelijk de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Voor meer informatie neem je een kijkje op deze site. Let op: kies...
Xochitl uit Mexico laat zien hoe zij op 1 en 2 november Día de Muertos (de dag van de doden) viert. Deze dagen ken je misschien wel als Allerzielen of Allerheiligen. Bekijk het fimpje op de site van Kidsweek/Samsam.
Als je goed geleefd hebt, kom je na de dood in de hemel. Dat geloven de christenen. Tijdens je leven kan een priester tijdens een biecht je fouten vergeven. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Op Driekoningen, 6 januari, vieren de christenen het bezoek van drie wijzen aan het kind Jezus in Bethlehem. Een ster wees hen de weg naar de stal. Lees hier de uitleg. Deze site bevat reclame.
Daan moet verhuizen, maar hij heeft zó geen zin. En hij moet ook nog eens samen met zijn vader élke dag een klusje doen. Tijdens het werk krijgt Daan bijbelverhalen te horen. En die eeuwenoude verhalen, hebben hem méér te vertellen, dan Daan ooit had gedacht. Luister maar...
Op deze Vlaamse website vind je allerlei teksten en ideeën die bruikbaar zijn bij de eerste communie. Niet speciaal voor kinderen, bruikbaar samen met je ouders.
Erasmus was een denker. Hij dacht veel na over de kerk en het geloof. Lees verder op de website als je meer over hem wilt weten. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
De belangrijkste feestdagen in het christendom hebben te maken met het leven van Jezus Christus. De belangrijkste zijn: Kerstmis, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaartsdag en Pinksteren. Lees er meer over op de website van Kidsweek/Samsam.
Katholieken geloven in één God, maar via Maria en heiligen kunnen ze tot God bidden. Maria was de moeder van Jezus. Heiligen zijn mensen die iets bijzonders gedaan hebben voor het geloof. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Goede Vrijdag is de vrijdag voor Pasen waarop christenen de kruisiging en dood van Jezus herdenken. Lees in de Wereld Verhalen Almanak de beknopte uitleg. Met verhalen bij Goede Vrijdag. Let op! Deze site bevat veel reclame.
Goede Vrijdag is een dag uit de Goede Week, de week voor Pasen. Op deze dag herdenken christenen de dood van Jezus aan het kruis. Lees erover op de site Weet wat je viert.
Goede Vrijdag de dag waarop Jezus stierf aan het kruis. Huh? Hoe kan een dag met zo’n gebeurtenis Goede Vrijdag heten? Dat wordt uitgelegd op de website van Kidsweek.
Hemelvaart is een christelijk feest dat precies veertig dagen na Pasen wordt gevierd. Het gaat over afscheid nemen en verder gaan Lees er over op Missiokids.
Als Jezus opstijgt in de wolken, zijn zijn vrienden stomverbaasd. Een engel vertelt hen: Jezus is nu koning in de hemel. Bekijk het filmpje van Verhalen uit de Schatkist op schooltv.nl.
Wat vieren we eigenlijk met Hemelvaart en Pinksteren? In deze animatie van de EO wordt in 1 minuut uitgelegd wat christenen gedenken op deze christelijke feestdagen.
Hemelvaartsdag is een christelijke feestdag. Het is de veertigste dag na de opstanding van Jezus uit het graf. Hemelvaartsdag is altijd op een donderdag. Christenen gedenken op deze dag dat Jezus naar de hemel is gegaan. In de Wereld Feesten Almanak vind je uitgebreide uitleg over het verhaal, achtergronden...
Dit is het Bijbelverhaal van de herders. Ze zijn 's nachts in het veld bij Betlehem. Dan komt er een engel. Hij zegt dat de Koning geboren is en in een voederbak ligt. De herders gaan kijken. Bekijk het filmpje van Verhalen uit de Schatkist op Schooltv.nl.
Maarten Luther spijkerder op 31 oktober 1517 een vel papier op een kerkdeur in het Duitse stadje Wittenberg. Daarop vertelde hij in 95 punten waar hij het in de kerk niet mee eens was. Lees erover op de site Weet wat je viert.
Het gebedshuis van katholieken is een kerk. Zij komen er op zondag bij elkaar in de eucharistie. Ze luisteren naar verhalen uit de bijbel, de preek van de priester en delen het brood van Jezus. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De katholieke kerk veranderde in de jaren 60. Daarvoor stond de priester tijdens de dienst met zijn rug naar de kerkgangers toe en praatte hij Latijn. Nu kijkt hij de mensen aan en praat hij Nederlands. Ook de bisschop is moderner. Bekijk het filmpje van Welkom in de jaren 60 op schooltv.nl.
Op zondag gaan katholieken naar de kerk en vieren dan samen met de priester de eucharistie. Dan denken ze aan de dood en verrijzenis van Jezus. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Sommige mensen willen hun hele leven wijden aan god. Zij gaan dan een klooster in en trouwen niet. Ook in Maastricht leven 120 nonnen op die manier. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Om in een klooster te mogen leven moeten monniken drie geloften afleggen: gehoorzaamheid, armoede en kuisheid. De regels van het klooster. In deze clip van Schooltv.nl worden de geloften uitgelegd.
Eén van de eerste monniken die een klooster bouwde was Benedictus. In een klooster vonden de monniken de rust die nodig was om op zoek te gaan naar God. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De Duitse monnik Maarten Luther heeft kritiek op de kerk. In 1517 timmert Luther 95 stellingen op de deur van de kerk. Daarin staat beschreven hoe hij de kerk veranderen wil. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In de Middeleeuwen kon je je zonden afkopen bij de kerk om in de hemel te komen. De Duitse predikant Maarten Luther is erg tegen dit zogenaamde ‘aflaten’ en besluit uit kritiek op de Rooms katholieke kerk, zijn eigen kerk op te richten: de Lutherse kerk. Luther is hiermee een grondlegger...
Maria is in de Bijbel de moeder van Jezus. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over te weten over Maria en Jezus.
Maria Lichtmis is een echt winterwarmte-feest en wordt gevierd 40 dagen na Kerstmis, dus op 2 februari, met licht, warmte en pannenkoeken! Lees hier meer over dit feest.
Op deze website vind je van alles over godsdiensten in verschillende landen. Met verhalen, strips en interviews. Je vindt er ook informatie voor werkstukken, lekkere recepten, spelletjes en nog veel meer.
Sint Benedictus was de eerste mens die een klooster stichtte. Dat gebeurde in het jaar 529. Sint Benedictus vond dat de mensen niet goed leefden. Ze dachten te veel aan zichzelf en te weinig aan God. Hij vond dat je in een klooster beter kon nadenken en bidden. Lees er over op de website van Docukit....
In de 16e eeuw is Nederland onderdeel van het grote Spaanse rijk. De Spaanse koning Filips vindt dat iedereen het katholieke geloof aanhangen. Protestanten zijn het hier niet mee eens en op een dag stormt een groep protestanten een katholiek klooster binnen en vernielen alle beelden. Dit is het begin...
Dit verhaal gaat over Maria van Magdala. Ze is verdrietig, want haar beste vriend Jezus is dood. Ze gaat naar zijn graf. Dan ziet ze dat de steen weggerold is. Jezus leeft! Bekijk het filmpje van Verhalen uit de Schatkist op schooltv.nl.
Nadat Jezus aan het kruis was gestorven legde Maria, diep verdrietig, haar zoon in een graf. Daar rustte hij op de laatste dag voor Pasen. Op de avond van Paaszaterdag of 'Stille Zaterdag' komen gelovigen in de kerk samen en steken een paaskaars aan. Die staat voor Jezus, die 'Licht van de wereld' wordt...
De laatste zondag voor Pasen heet Palmpasen. Deze “Palmzondag” is de eerste dag van de Goede Week. Zeven dagen lang herdenken christenen dan de laatste week uit het leven van Jezus en bereiden ze zich voor op Pasen. Lees erover op de site Weet wat je viert.
Dit is het verhaal van een meisje met een ezel. Twee mannen willen haar ezel meenemen. Dat mag niet! Dan zeggen de mannen dat het voor Jezus is. Hij rijdt op haar ezeltje de stad binnen. Iedereen zwaait met palmbladeren. Bekijk het filmpje van Verhalen uit de Schatkist op schooltv.nl.
In de week voor Pasen wordt op verschillende dagen naar dit feest toegeleefd. Die week, die wordt de "Stille" of de "Goede Week" genoemd. Elke dag is een stukje van het verhaal van Jezus dood en opstanding. Bekijk deze clip van Schooltv.nl.
De Paashaas, paaseitjes, paasvuren, kerkdiensten: wat vieren we nou precies met Pasen? Waarom is Pasen elk jaar op een andere dag en wat hebben eieren en hazen er mee te maken? Bekijk hier de Klokhuisaflevering over Pasen.
Bij Pasen denk je vast aan gekleurde eieren en de paashaas. Maar Pasen is eigenlijk een feest dat hoort bij het christelijke geloof. Christenen geloven in God en zijn zoon Jezus Christus. Met Pasen vieren zij dat Jezus is opgestaan uit de dood. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...
Download de woordzoeker. De afbeeldingen op de 'flipping' pagina kun je omdraaien door erop te klikken. In de tekst kom je woorden tegen, die je ook kunt vinden in de woordzoeker die je gedownload hebt. Zo kom je meer te weten over Pasen. Als je alle woorden in de woordzoeker hebt ingevuld, lees je een...
Vrolijk Pasen! Maar hoe vieren we het eigenlijk? Paaskaars, paaseitjes, paastakjes, paasboom: bij Pasen horen veel rituelen. Ontdek het hier! Download het infoblad met weetjes en opdrachtjes.
The Passion vertelt het verhaal van de laatste uren van het leven van Jezus. Bekende artiesten zingen Nederlandstalige liedjes en spelen en vertellen zo het lijdensverhaal. Dat doen ze dit jaar in Zeist en is op Witte Donderdag, 28 maart 2024, te zien op tv bij KRO-NCRV. Op deze site lees je er alles...
Pinksteren: een dag vrij. Maar waarom? Christenen vieren dan het begin van de kerk. Ze geloven dat de volgelingen van Jezus toen in zijn geest verder gingen. Kijk bij de Schooltv.nl naar het pinksterverhaal van Kees de Kort.
Vijftig dagen na Pasen ontvangen Jezus’ leerlingen de heilige Geest. Dat vieren christenen met Pinksteren. Lees op deze deze site het verhaal uit de bijbel en uitleg over de betekenis van Pinksteren.
Dit is het verhaal van Pinksteren. Petrus en de andere vrienden van Jezus zitten te praten. Opeens begint het te waaien en ze krijgen een warm gevoel vanbinnen. De liefde van God verspreidt zich. Bekijk het filmpje van Verhalen uit de Schatkist op schooltv.nl.
Protestanten komen voor hun eredienst bij elkaar in de kerk. De eredienst bestaat uit bidden, voorlezen uit de bijbel en de preek van de dominee. Soms vieren ze het avondmaal. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het gebedshuis van protestanten is een kerk. Zij komen daar op zondag bij elkaar. Ze luisteren naar verhalen uit de bijbel en de preek van de dominee. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In de Wereld Feesten Almanak lees je informatie over Hervormingsdag, een herdenkingsdag op 31 oktober in de protestantse kerken. Deze dag staat in het teken van Maarten Luther die op 31 oktober 1517 zijn 95 proteststellingen tegen de katholieke kerk op de deur van de Slotkapel te Wittenberg gespijkerd...
De echte, oude teksten van de bijbel waren geschreven in het Grieks en in het Hebreeuws. Deze teksten werden begin 1600 vertaald in het Nederlands. Die vertaling werd de Statenbijbel genoemd. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
Op deze website is de Statenbijbel bladzijde voor bladzijde te bekijken. Probeer maar eens een paar regels te lezen. Dat valt niet mee, want de taal uit die tijd is heel anders dan het Nederlands van nu.
De Bijbel is een van de meest verkochte boeken van de wereld. Maar wat staat er eigenlijk allemaal in? Nizar gaat naar de kerk en ontmoet daar kinderen voor wie de verhalen uit de Bijbel heel belangrijk zijn. Hij bekijkt ook een heel bijzondere Bijbel uit 1637: de Statenbijbel. In de 17e eeuw was er...
De Bijbel is het best verkochte boek ter wereld. Het is voor christenen het woord van God. De eerste versie is geschreven in het Latijn. Maar om het boek toegankelijk te maken voor iedereen, werd het vertaald. De eerste echte goede Nederlandse vertaling van het boek, is de Statenbijbel. Bekijk het filmpje...
Voor joden en christenen zijn de Tien Geboden de belangrijkste leefregels. Ze heten ook wel de Tien Woorden van God. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Tweede kerstdag. In best veel landen bestaat dat helemaal niet, zoals in Frankrijk, België en Amerika. Maar in Nederland is het een officiële feestdag. Waarom hebben wij een tweede kerstdag? In het artikel op de site van het Jeugdjournaal wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 26 december...
Op 2 november herdenken veel mensen hun overleden dierbaren. Allerzielen is door de katholieke kerk bedacht om overledenen vanuit het vagevuur naar het hemelse paradijs te helpen door te bidden. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.
Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over het Pasen. Wat wordt er met Pasen gevierd? Heeft Pasen alleen met het geloof te maken? Wat kun je allemaal doen met Pasen? Kijk naar het filmpje op de site voor de antwoorden. Dit is een bericht van 13 april 2017.
Witte Donderdag is de donderdag voor Pasen. Christenen herdenken dan het laatste avondmaal van Jezus. Het is één van de dagen uit de Goede Week. Lees erover op de site Weet wat je viert.
Witte Donderdag is een feestdag waar het laatste avondmaal van Jezus wordt herdacht. Lees er over op Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.