Zoeken: oor

Ik zoek informatie voor groep:
peuters 1 2 3 4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje De enorm eigenwijze eenhoorn
    De enorm eigenwijze eenhoorn

    Tip van Romy
    "'We hebben geen kaart nodig,' zei Darcy. 'We volgen ons HART! Of... een of ander willekeurig pad, en zien dan wel waar we uitkomen.'" (p. 110) Uit: De enorm eigenwijze eenhoorn / geschreven door Pip Bird

    x
  • Plaatje De gemene moord op Muggemietje
    De gemene moord op Muggemietje

    Tip van Bloem
    "Kinderbuiken, kinderbenen, kinderbillen, kindertenen, heerlijk vel en lekker zoet er is bloed in overvloed." (p. 73) Uit: De gemene moord op Muggemietje / geschreven door Ted van Lieshout.

    x
  • Plaatje De oorlog die ik eindelijk won
    De oorlog die ik eindelijk won

    Tip van Kristoff
    "Een Duitser? Ik staarde naar Ruth." (p. 98) Uit: De oorlog die ik eindelijk won / geschreven door Kimberly Brubaker Bradley.

    x
  • Plaatje De zee kwam door de brievenbus
    De zee kwam door de brievenbus

    Tip van Birgit
    "We wisten niet hoelang we daar zouden zitten. Onze ogen wenden snel aan het halfduister. We zagen onze wieg, mijn ledikantje, onze oude wasteil, koffers, een krukje en een spiegel." (blz. 24/25) Uit: De zee kwam door de brievenbus / geschreven door Selma Noort.

    x
  • Plaatje De zombietrein en andere stripgedichten
    De zombietrein en andere stripgedichten

    Tip van TibbeG
    "Jij zit ook op een bank. Maar je bent nu bij mij. Je bent nu in dit gedicht." (p. 5) Uit: De zombietrein en andere stripgedichten / geschreven door Edward van de Vendel, met illustraties van Floor de Goede.

    x
  • Plaatje Diep in de jungle
    Diep in de jungle

    Tip van Bobbie
    "'Dit zal vast geen makkelijke expeditie worden,' bromt hij zacht. 'Maar als het GEVAARLIJK wordt, denk dan terug aan al die monsters die je al gevangen hebt.'" (p. 58 en 59) Uit: Diep in de jungle / geschreven door Tjerk Noordraven.

    x
  • Plaatje Dodemansrit
    Dodemansrit

    Tip van Sophie
    "Hij hapte naar adem toen de ijzige wind in zijn gezicht sloeg. Beneden op straat zag hij een figuur, zwart afgetekend tegen het licht van de lantaarnpaal." (p. 94) Uit: Dodemansrit / geschreven door M.G. Leonard en Sam Sedgman.

    x
  • Plaatje Eenhoorn op rolletjes
    Eenhoorn op rolletjes

    Tip van Bloem
    "Ik had een afschuwelijke nachtmerrie. Ik droomde dat ik bij iemand was die bijna net zo mooi was als ik." (p. 17) Uit: Eenhoorn op rolletjes / geschreven door Dana Simpson.

    x
  • Plaatje Eenhoorn wijst de weg
    Eenhoorn wijst de weg

    Tip van Mirthe
    "Dan spreek ik nu de vergeetspreuk over mezelf uit. Zap. Oké, aan de slag. Waarmee? 'O, tuurlijk. En jij bent?" (p. 137) Uit: Eenhoorn wijst de weg / geschreven door Dana Simpson .

    x
  • Plaatje Eenzaam in de oorlog
    Eenzaam in de oorlog

    Tip van Friso
    "Eddy bevriest ter plekke. Duitsers. Razzia! De boer kijkt hem waarschuwend aan, legt een vinger op zijn mond en staat op. Hij loopt naar de deur en doet die open. Twee tellen later staat er een Duitse militair midden in de kamer, handschoenen in de hand. Hij brengt de geur van herfst mee en aan zijn...

    x
  • Plaatje Escape room : op zoek naar het antwoord voordat het te laat is...
    Escape room : op zoek naar het antwoord voordat het te laat is...

    Tip van Sophia
    "Ik ken deze man al vanaf de dag van mijn geboorte." (p. 195) Uit: Escape room : op zoek naar het antwoord voordat het te laat is... / geschreven door Christopher Edge.

    x
  • Plaatje Evi en eenhoorn
    Evi en eenhoorn

    Tip van Romy
    "Een eenhoorn en een jong meisje zullen samen naar het dak van de wereld reizen" (p. 187) Uit: Evi en eenhoorn / geschreven door Dana Simpson.

    x
  • Plaatje Evi maakt vrienden
    Evi maakt vrienden

    Tip van Saar
    "Hé losers. Welkom bij een nieuwe aflevering van ZoDeborah." (p. 55) Uit: Evi maakt vrienden / geschreven door Dana Simpson.

    x
  • Plaatje Evi op de planken
    Evi op de planken

    Tip van Iris
    "0 magisch ding, o magisch ding. Jij geeft ons leven glinstering. Dus zingen wij op luide toon van 't magisch ding zo wonderschoon" (p. 115) Uit: Evi op de planken / geschreven door Dana Simpson.

    x
  • Plaatje Floor breekt door!
    Floor breekt door!

    Tip van Romy
    "Als er op school een beroependag is en je vader een supersaai beroep heeft, dan mag je best zeggen dat hij niet kan ..... " (p. 68) Uit: Floor breekt door! / geschreven door Marjon Hoffman.

    x
  • Plaatje Floor, goed geregeld
    Floor, goed geregeld

    Tip van Jasmijn
    "Dit is de leukste huwelijksfoto die ik ooit heb gezien!" (p. 118) Uit: Floor, goed geregeld / geschreven door Marjon Hoffman.

    x
  • Plaatje Het geheim van de snoepfabriek
    Het geheim van de snoepfabriek

    Tip van Marius
    "Het is geen gewone snoepfabriek! " (p. 66) Uit: Het geheim van de snoepfabriek / geschreven door Selma Noort .

    x
  • Plaatje Het geheim van de vlogger
    Het geheim van de vlogger

    Tip van Marius
    "Hun vlog ONTVOERING! WIE KENT DEZE AUTO?! is 12.038 keer bekeken." (p. 65) Uit: Het geheim van de vlogger / geschreven door Wieke van Oordt.

    x
  • Plaatje Het geheim van de zwarte koning
    Het geheim van de zwarte koning

    Tip van Marius
    "Als u wint, koopt u De Zwarte Koning en zoeken wij een andere ruimte. Als ik win, dan zoekt u een ander gebouw om er een kantoor van te maken. De zwarte koning valt aan." (p. 61 en 62) Uit: Het geheim van de zwarte koning / geschreven door Wieke van Oordt.

    x
  • Plaatje Het kleine huis bij de rivier
    Het kleine huis bij de rivier

    Tip van Mirthe
    "Het gebeurde die nacht." (p. 128) Uit: Het kleine huis bij de rivier / geschreven door Selma Noort.

    x
  • Plaatje Het knettergekke plan van Noor en Mila
    Het knettergekke plan van Noor en Mila

    Tip van Bobbie
    "Wil je dat voor me doen?' 'NEE!' Dat antwoord had Floris niet verwacht. Hij doet zijn mond open en dicht. Hij ziet er met zijn natte broek extra dom uit. 'Wat zeg je nu?' 'Ik zei NEE' herhaalt Noor. Ze hoort Mila giechelen achter de schutting. 'Maar ik dacht dat jullie... en de weddenschap dan?'" (p....

    x
  • Plaatje Het ongelooflijk ENGE voorval in Bizarria
    Het ongelooflijk ENGE voorval in Bizarria

    Tip van Jasmijn
    "'Niet te geloven,' zei hij. 'We hebben verloren. Verloren! Dit had niet slechter kunnen aflopen.'" (p. 262) Uit: Het ongelooflijk ENGE voorval in Bizarria / geschreven door Adam Cece.

    x
  • Plaatje Het ongelooflijk vreemde voorval in Bizarria
    Het ongelooflijk vreemde voorval in Bizarria

    Tip van Jasmijn
    "Hinderman, stommeling, dat heb je weer mooi voor elkaar. Die afvloeischakelaar heb je echt heel goed in de gaten gehouden. Misschien zou je eens wat minder tijd moeten besteden aan het maken van lollige superschurkgrapjes en wat meer aan het bewaken van afvloeischakelaars. Misschien zou je dan niet...

    x
  • Plaatje Juniper, de zingende eenhoorn
    Juniper, de zingende eenhoorn

    Tip van Mirjam
    "Maar dan komt hij langzaam overeind. 'Auwww... Hoofdpijn... en tandpijn.' 'Juniper! Juniper!' 'En hoefpijn... en bilpijn.. overal pijn...'" (p. 262) Uit: Juniper, de zingende eenhoorn / geschreven door Henry van Lloyd.

    x
  • Plaatje Mabel Mooiweer en de minipiraten
    Mabel Mooiweer en de minipiraten

    Tip van Benthe
    "De kinderen maakten al aanstalten om naar boven te gaan toen Micky per ongeluk tegen de tafel aan stootte." (p. 37) Uit: Mabel Mooiweer en de minipiraten / geschreven door Noora Kunnas.

    x
  • Plaatje Majoor Rosalie
    Majoor Rosalie

    Tip van Elise
    "Er zit een fonkelende bronzen medaille in, met een gestreept lint. Hij ligt als een levend visje in mijn hand." (p. 64) Uit: Majoor Rosalie / geschreven door Timothée de Fombelle.

    x
  • Plaatje Meester Spion
    Meester Spion

    Tip van Tijs
    "'MEES KIJK UIT!' gilde Iri. Maar het was al te laat. PSJIEW! PSJIEW! PSJIEW! PSJIEW! PSJIEW! Een heleboel verdovingspijltjes boorde zich in het lichaam van de meester." (p. 245) Uit: Meester Spion / geschreven door Tjerk Noordraven.

    x
  • Plaatje Miss Eenhoorn
    Miss Eenhoorn

    Tip van Romy
    "Iedereen van de jury is groot. En Ayla is klein. Maar oma geeft gezegd: 'Pak ze in en neem ze mee.'" (p. 14) Uit: Miss Eenhoorn / geschreven door Edward van de Vendel

    x
  • Plaatje Naar het noorden
    Naar het noorden

    Tip van Valerie
    "Ze was het dus toch vergeten. Iedereen was het vergeten en ik durfde hen er niet aan te herinneren. Ik was jarig. Elf jaar was ik geworden. Of misschien waren ze het niet vergeten, maar viel er weinig te vieren en hadden ze maar niks gezegd. Om mij te sparen. Nergens voor nodig. Ik begreep best dat...

    x
  • Plaatje Nooit zeggen dat je nichtje mooi kan zingen!
    Nooit zeggen dat je nichtje mooi kan zingen!

    Tip van Mirthe
    "Ik kan makkelijk kaartjes regelen omdat ik familie ben." (p. 91) Uit: Nooit zeggen dat je nichtje mooi kan zingen! / geschreven door Marjon Hoffman.

    x
  • Plaatje Oppassen
    Oppassen

    Tip van Nina
    "Een kind van twee kan niet zomaar ver weg zijn." (p. 5) Uit: Oppassen / geschreven door Selma Noort..

    x
  • Plaatje Paniek aan boord
    Paniek aan boord

    Tip van Mirte
    "Een spannende dag" (p. 83) Uit: Paniek aan boord / geschreven door Dixie Dansercoer & Reina Ollivier.

    x
  • Plaatje Petje af voor eenhoorn
    Petje af voor eenhoorn

    Tip van Livia
    "Het zou zonde zijn als er in het hele universum alleen op DIT planeetje eenhoorns waren." (p. 45) Uit: Petje af voor eenhoorn / geschreven door Dana Simpson.

    x
  • Plaatje Plankenkoorts
    Plankenkoorts

    Tip van Ollie
    "Weet jij nog dat je geboren werd? Ik wel. Ik weet het, ik was toen nog maar een baby, maar ik heb een ontzettend goed geheugen. Eigenlijk zat ik prima, het was knus en warm en ik keek tv (mocht je dit raar vinden: ja, er stond inderdaad een tv in mijn moeders buik. In de buik van die van jou waarschijnlijk...

    x
  • Plaatje Reis naar het høge nøørden
    Reis naar het høge nøørden

    Tip van Valerie
    "Toen kwam de kaart. Op de voorkant stond een foto van besneeuwde bergen. Ik probeerde de tekst op de achterkant te lezen, maar hij was in een taal die ik niet begreep. Kokkie had haar handen voor haar mond geslagen toen ze de woorden las. Ze was zo bleek geworden dat ik even dacht dat ze flauw zou vallen....

    x
  • Plaatje Silas en de wolf
    Silas en de wolf

    Tip van Jasmijn
    "Hij worstelde zich door een struik en zag haar zitten, op haar knieën op een kleine plek tussen de bomen." (p. 126) Uit: Silas en de wolf / geschreven door Selma Noort.

    x
  • Plaatje Soortenschat : kindercanon van de natuur in de Lage Landen
    Soortenschat : kindercanon van de natuur in de Lage Landen

    Tip van Wies
    "Plataan *onthouden Er zijn veel platen schors af, maar er zit altijd nog wel een plaat aan." (p. 14) Uit: Soortenschat : kindercanon van de natuur in de Lage Landen / geschreven door Geert-Jan Roebers.

    x
  • Plaatje Ze gaan er met je neus vandoor
    Ze gaan er met je neus vandoor

    Tip van TibbeG
    "Wees maar tevreden met hoe het moet zijn." (p. 79) Uit: Ze gaan er met je neus vandoor / geschreven door Ted van Lieshout.

    x
  • Plaatje Waarom heet een oorwurm een oorwurm ?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom heet een oorwurm een oorwurm ?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat is oorsmeer?
    schooltv.nl
    Wat is oorsmeer?

    Oorsmeer is eigenlijk heel erg belangrijk. Het beschermt je oor namelijk tegen vuil en bacteriën. Maar wat is oorsmeer precies en waar komt het vandaan? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Na de oorlog
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Na de oorlog

    De oorlog is afgelopen en Nederland is bevrijd. Het land ligt in puin en moet worden opgebouwd. Overal liggen onontplofte bommen en landmijnen die geruimd moeten worden. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Hoe onstaat oorsmeer?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe onstaat oorsmeer?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Is één oor eigenlijk doof?
    proefjes.nl
    Is één oor eigenlijk doof?

    Iedereen heeft twee oren, dus als één oor het niet zo goed doet, heb je altijd nog een tweede. Je zou bijna kunnen denken, waarom heb ik er eigenlijk twee, één is toch genoeg? Met dit proefjes kunt je uitvinden waarom het toch belangrijk is dat je twee oren hebt.

    x
  • Plaatje Oorbuisjes
    hetklokhuis.nl
    Oorbuisjes

    Op zwemles, in de klas, je kent vast wel iemand in je omgeving met buisjes in de oren. Misschien heb je zelf wel eens een oorontsteking gehad en had de dokter het er over. Het plaatsen van buisjes is bij kinderen één van de meest voorkomende operaties in Nederland. Maar waarom moet je soms...

    x
  • Plaatje Hoe komt het dat je soms een hoge piep in je oor hebt?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe komt het dat je soms een hoge piep in je oor hebt?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Rusland: Belangrijkste oorlogsschip gezonken
    jeugdjournaal.nl
    Rusland: Belangrijkste oorlogsschip gezonken

    Het Russische oorlogsschip Moskva is gezonken, zegt Rusland. De Moskva was het belangrijkste schip van Rusland in de Zwarte Zee. Wat er precies is gebeurd, is niet helemaal zeker. Volgens Rusland is het schip gezonken door een ongeluk tijdens een storm. Oekraïense militairen zeggen dat ze het beschoten...

    x
  • Plaatje Wat is een oorworm?
    schooltv.nl
    Wat is een oorworm?

    Oorwormen: in tegenstelling tot hun naam doet denken willen ze helemaal niet je oor in. Maar wat zijn dit voor insecten en waarom zijn ze zo handig? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ook in een oorlog zijn er regels: dit mogen landen niet doen
    jeugdjournaal.nl
    Ook in een oorlog zijn er regels: dit mogen landen niet doen

    In dit filmpje van het Jeugjournaal vertelt veiligheidsdeskundige Bob Deen over de regels waar landen zich in een oorlog aan moeten houden. Dit is een bericht van 7 maart 2022.

    x
  • Plaatje Oorlogsmonumenten
    schooltv.nl
    Oorlogsmonumenten

    In vrijwel elke plaats in Nederland staan oorlogsmonumenten. Zij herinneren aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De oorworm
    schooltv.nl
    De oorworm

    Oorworm zijn nachtdieren. Wanneer het donker wordt, gaan ze op zoek naar een lekker blaadje of naar een hapje bladluis. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Een oorworm is geen worm
    schooltv.nl
    Een oorworm is geen worm

    Als je de naam oorworm hoort, lijkt het net of je te maken hebt met een worm. Maar dat is niet zo! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Koude Oorlog
    docukit.nl
    Koude Oorlog

    Na de Tweede Wereldoorlog ontstonden er twee supermachten: de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. De Sovjet-Unie en de Verenigde Staten werden vijanden. Deze tijd (van 1945 tot 1989) noemen we de Koude Oorlog. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Waarom hebben we een oorlel?
    schooltv.nl
    Waarom hebben we een oorlel?

    Oorspronkelijk is de oorlel groter en onderdeel van de oorschelp. Daarmee konden de mensen vroeger meer en beter horen. Handig voor als er bijvoorbeeld gevaar op de loer lag! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het speciale NOS Jeugdjournaal over oorlog en herdenken
    jeugdjournaal.nl
    Het speciale NOS Jeugdjournaal over oorlog en herdenken

    Bekijk hier de extra uitzending van het NOS Jeugdjournaal waarin je verhalen hoort van vier mensen die als kind een oorlog hebben meegemaakt. Vier verschillende oorlogen en dus vier verschillende verhalen, maar er zijn opvallend veel overeenkomsten. Bert Woudstra was 8 jaar toen de Tweede Wereldoorlog...

    x
  • Plaatje De Tachtigjarige Oorlog
    docukit.nl
    De Tachtigjarige Oorlog

    In de zestiende eeuw was Nederland nog geen zelfstandig land. De Nederlanden hoorden bij het enorme rijk van keizer Karel de Vijfde. In 1555 volgde zijn zoon Filips de Tweede hem op. Deze Spaanse koning kreeg veel problemen met de Nederlanden. Uiteindelijk leidde dat tot een oorlog tussen de Nederlanden...

    x
  • Plaatje Antwoord op jullie vragen over de oorlog in Oekraïne
    jeugdjournaal.nl
    Antwoord op jullie vragen over de oorlog in Oekraïne

    Bob Deen is veiligheidsdeskundige en weet veel over de oorlog in Oekraïne. Hij geeft op de site van het Jeugdjournaal antwoord op jullie vragen over deze oorlog. Soms zijn dat heftige vragen. Dit is een bericht van 28 februari 2022.

    x
  • Plaatje Eerste Hulp Boekje bij Oorlog
    vanclaesfotografie.wixsite.com
    Eerste Hulp Boekje bij Oorlog

    Je hoort veel over de oorlog in Oekraïne. Overal hebben de mensen het erover, op straat, op televisie. Daar kun je een akelig of bang gevoel van krijgen. Dit doeboek helpt je. Het lost niet de oorlog op. Maar geeft jou tips om het gevoel wat minder erg te maken. Je kunt het boekje hier downloaden....

    x
  • Plaatje Eerste Hulp Boekje bij Oorlog / рукою допомоги у воєнний час
    6c2ad3cb-1a81-4fed-8c93-8a1f9a9215e6.filesusr.com
    Eerste Hulp Boekje bij Oorlog / рукою допомоги у воєнний час

    Війна у вашій країні викликає у вас сумність і страх, ви переживаєте за оточуючих. У цьому вам допоможе зошит. Це не вирішить війну. Але дає вам поради, щоб зробити відчуття...

    x
  • Plaatje Izai (9) deelt honderden posters uit tegen de oorlog
    jeugdjournaal.nl
    Izai (9) deelt honderden posters uit tegen de oorlog

    Net als veel andere kinderen maakt Izai zich zorgen over de oorlog in Oekraïne. Daarom deelt hij posters uit aan mensen in zijn buurt. Op de poster staat 'Stop de oorlog' in geel-blauwe letters. Bekijk het filmpje op de website van het Jeugdjournaal. Daar kun je ook de poster downloaden. Dit is...

    x
  • Plaatje Waarom krijgen koeien een oormerk?
    schooltv.nl
    Waarom krijgen koeien een oormerk?

    Een kalf krijgt vlak na de geboorte een oormerk. Daarmee wordt vastgelegd bij welke boerderij het kalf hoort en wie zijn vader en moeder zijn. Nienke en Matthijs mogen zelf een oormerk knippen bij een jong kalfje. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Drie weken oorlog in Oekraïne, is het einde in zicht?
    jeugdjournaal.nl
    Drie weken oorlog in Oekraïne, is het einde in zicht?

    Het is nu meer dan drie weken geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel en ondertussen is er veel gebeurd. Veel gebouwen zijn verwoest, meer dan 3 miljoen mensen zijn gevlucht en door de oorlog zijn duizenden mensen om het leven gekomen. In de video vertelt veiligheidsdeskundige Bob Deen...

    x
  • Plaatje De oorlog in voormalig Joegoslavië
    schooltv.nl
    De oorlog in voormalig Joegoslavië

    De oorlog in voormalig Joegoslavië heeft families verscheurd. Arnela reist terug naar Bosnië om uit te zoeken wat er in de oorlogsjaren gebeurd is. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oorlogsmonumenten
    4en5mei.nl
    Oorlogsmonumenten

    In Nederland staan veel monumenten die herinneren aan de oorlog. In de database vind je veel oorlogsmonumenten met meer informatie over het monument en de lokale geschiedenis.

    x
  • Plaatje Poetin geeft toespraak:
    jeugdjournaal.nl
    Poetin geeft toespraak: 'Het Westen begon de oorlog'

    Op dinsdag 21 februari 2023 hield de Russische president Poetin een toespraak. Dat doet hij ieder jaar op deze dag. Aan het begin van de speech zei Poetin dat dit een heel moeilijke tijd is met veel veranderingen. Poetin sprak over de oorlog met Oekraïne. Hij zegt dat Rusland er alles aan doet "om...

    x
  • Plaatje Tachtigjarige Oorlog
    80jaaroorlog.ntr.nl
    Tachtigjarige Oorlog

    In 2018 is 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon. Een belangrijke gebeurtenis die tot het ontstaan van het huidige Nederland en België heeft geleid. Dit jaar vinden er in ons land bijzondere activiteiten en tentoonstellingen plaats. Op deze site ontdek je wat er allemaal te beleven...

    x
  • Plaatje De Tachtigjarige Oorlog – Opstand in de Nederlanden
    historiek.net
    De Tachtigjarige Oorlog – Opstand in de Nederlanden

    Op deze pagina vind je een beknopt overzicht van de Tachtigjarige Oorlog. Van de Beeldenstorm tot de moord op Willem van Oranje en meer…

    x
  • Plaatje Waarom meer aandacht voor Oekraïne dan andere oorlogen?
    jeugdjournaal.nl
    Waarom meer aandacht voor Oekraïne dan andere oorlogen?

    De oorlog in Oekraïne is de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest. Maar er zijn nog meer oorlogen in de wereld en daar horen we minder vaak iets over. Waarom dat zo is, wordt uitgelegd in dit filmpje van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 31 mei 2022.

    x
  • Plaatje Je kan aan zijn oorsmeer zien hoe oud een walvis is - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Je kan aan zijn oorsmeer zien hoe oud een walvis is - Is het snugger of kletspraat?

    We weten hoe oud een walvis is door zijn oorsmeer. Dit is een hele vieze, dikke gestreepte staaf waarin ringen zitten. Die kan je net zoals bij een boom tellen. Hoe ouder de walvis, hoe meer ringen er in zijn oorsmeerstaaf zitten. Echt waar, of kletspraat? Bekijk het filmpje van Studio Snugger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog
    zapp.nl
    13 in de oorlog

    13 in de Oorlog is een televisieserie van 13 afleveringen en neemt je mee terug naar de Tweede Wereldoorlog en vertelt wat er allemaal gebeurde en hoe het is om tijdens de oorlog op te groeien.Op de website kun je de uitzendingen nog eens bekijken en het spel spelen.

    x
  • Plaatje Wat moet je doen als je bang bent door de oorlog?
    jeugdjournaal.nl
    Wat moet je doen als je bang bent door de oorlog?

    Het gaat de laatste tijd veel over de oorlog in Oekraïne. En dat is niet altijd fijn om te zien en te horen. Het Jeugdjournaal geeft je tips. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de website. Dit is een artikel van 9 maart 2022.

    x
  • Plaatje Duizenden mensen in Nederland demonstreren tegen oorlog in Oekraïne
    jeugdjournaal.nl
    Duizenden mensen in Nederland demonstreren tegen oorlog in Oekraïne

    Op meerdere plekken in Nederland protesteren mensen vandaag tegen de oorlog in Oekraïne. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 27 februari 2022.

    x
  • Plaatje Een jaar oorlog. Hoe zat het ook alweer?
    kidsweek.nl
    Een jaar oorlog. Hoe zat het ook alweer?

    Vandaag is het precies een jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne begon. Hoe zat dat ook alweer met de ruzie tussen Rusland en Oekraïne? En hoe staat het er nu voor? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 23 februari 2023.

    x
  • Plaatje Hoe gaat het nu met de oorlog in Oekraïne?
    jeugdjournaal.nl
    Hoe gaat het nu met de oorlog in Oekraïne?

    De oorlog in Oekraïne duurt al vijf maanden. Nog steeds wordt er in het land hard gevochten tussen Oekraïense en Russische soldaten. Nu vooral nog in het oosten en zuiden van het land. Bekijk het nieuwsbericht en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 22 juli 2022.

    x
  • Plaatje Hoe een oorlog begint (Liedje)
    schooltv.nl
    Hoe een oorlog begint (Liedje)

    Bij geschiedenis leer je dat de Tweede Wereldoorlog in Nederland begint op 10 mei 1940. Maar is een oorlog wel op een datum vast te pinnen? Daarover gaat dit lied, gezongen door Matteo van der Grijn. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oorlog in Israël en Palestijnse gebieden
    jeugdbieb.nl
    Oorlog in Israël en Palestijnse gebieden

    De terreurorganisatie Hamas vuurde zaterdagochtend 7 oktober 2023 raketten af op Israël. Daarbij vielen veel doden en gewonden. Israël gooide daarna bommen op Gaza, het gebied waar Hamas vandaan komt. Ook daarbij vielen veel doden. De Israëlische premier Netanyahu zegt dat het oorlog is....

    x
  • Plaatje Oorlog in Oekraïne
    jeugdbieb.nl
    Oorlog in Oekraïne

    Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen en begon daar een oorlog. Dat is heftig. Wil je meer weten? Neem hier een kijkje voor nieuws en uitleg. Vind je het naar nieuws en maak je je zorgen praat er over met een volwassenen die je vertrouwt.

    x
  • Plaatje Oorlog in Oekraïne
    kidsweek.nl
    Oorlog in Oekraïne

    Op de site van Kidsweek volg je het nieuws over de oorlog in Oekraïne.

    x
  • Plaatje Drie vragen over de oorlog in Syrië
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over de oorlog in Syrië

    Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over de oorlog in Syrië. Hoe begon het? Hoe zit het dan met IS? Is er een oplossing? Bekijk het filmpje (van 15 december 2016) voor de antwoorden op de vragen.

    x
  • Plaatje Boeken voor kinderen in oorlogstijd / Книги для дітей у воєнний час
    osvitoria.media
    Boeken voor kinderen in oorlogstijd / Книги для дітей у воєнний час

    Війна може зробити вас наляканим і сумним. Книги, які ви можете прочитати на цьому сайті, допоможуть вам у цьому. Вони заспокоюють вас і гарантують, що ви менше переживаєте....

    x
  • Plaatje Oorwormen zijn zorgzame moeders
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Oorwormen zijn zorgzame moeders

    Als jong insectje heb je vaak maar weinig aan je ouders, behalve als je een oorworm bent! Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Podcast: Zijn kinderen in Oekraïne bang voor de oorlog?
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Zijn kinderen in Oekraïne bang voor de oorlog?

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over de oorlog in Oekraïne. Het leven voor kinderen daar is compleet veranderd. Bijvoorbeeld of Oekraïense kinderen bang zijn, en of ze veilig zijn. En...

    x
  • Plaatje Rusland begint oorlog in Oekraïne
    kidsweek.nl
    Rusland begint oorlog in Oekraïne

    Na een wekenlange dreiging heeft Rusland vannacht Oekraïne echt aangevallen. De oorlog waarvoor gevreesd werd, is nu echt uitgebroken. Lees er over op de site van Kidsweek. Dit is een bericht van 24 februari 2022.

    x
  • Plaatje Rusland valt Oekraïne aan en begint oorlog
    jeugdjournaal.nl
    Rusland valt Oekraïne aan en begint oorlog

    Rusland valt Oekraïne aan. Na weken van praten en overleg is er dus toch oorlog uitgebroken. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 24 februari 2022.

    x
  • Plaatje Tachtigjarige Oorlog
    jeugdbibliotheek.nl
    Tachtigjarige Oorlog

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje De Tachtigjarige oorlog
    schooltv.nl
    De Tachtigjarige oorlog

    Toen Spanje de baas was over Nederland, moest iedereen hetzelfde geloof hebben: katholiek. Veel Nederlanders wilden dat niet en ze kwamen in opstand, onder leiding van Willem van Oranje. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Tachtigjarige Oorlog Quiz
    schooltv.nl
    De Tachtigjarige Oorlog Quiz

    De Tachtigjarige Oorlog is een lange en bloederige oorlog waarin De Nederlanden zich losmaken van het Spaanse Rijk. Wat weet jij van de Beeldenstorm, Willem van Oranje en de Slag bij Nieuwpoort? Start de quiz, bekijk de video en beantwoord de vragen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Veel kinderen bang en verdrietig door oorlog
    jeugdjournaal.nl
    Veel kinderen bang en verdrietig door oorlog

    In een onderzoek van Unicef staat dat de helft van de kinderen en jongeren tussen de 10 en 18 jaar bang is dat er ook een oorlog in Nederland komt. Nog meer kinderen maken zich zorgen en worden er wel eens verdrietig van. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de website van het Jeugdjournaal. Maak...

    x
  • Plaatje Podcast: Vluchten voor oorlog
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Vluchten voor oorlog

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over vluchten voor oorlog Je kunt hier naar de podcast luisteren of in je podcast-app.

    x
  • Plaatje Zo wordt Rusland gestraft voor de oorlog in Oekraïne
    jeugdjournaal.nl
    Zo wordt Rusland gestraft voor de oorlog in Oekraïne

    Rusland viel Oekraïne binnen en begon daar een oorlog. Leiders van andere landen zijn daar boos over en willen dat Rusland stopt. Zolang dat niet gebeurt, wordt het land gestraft. Op de site van het Jeugdjournaal staan de belangrijkste straffen op een rijtje. Dit is een bericht van 3 maart 2022.

    x
  • Plaatje De bevrijders van de oorlog
    schooltv.nl
    De bevrijders van de oorlog

    Ted, Guy, Alan zijn drie geallieerde soldaten die, samen met vele anderen, Nederland hebben bevrijd van de Duitsers. Voor hen begint de bevrijding van West-Europa op 6 juni 1944. Op die datum landen geallieerde legers in Normandië. Vandaaruit trekken ze op richting het noorden en bereiken ze uiteindelijk...

    x
  • Plaatje Caribisch gebied in oorlog
    schooltv.nl
    Caribisch gebied in oorlog

    In 1940 is Curaçao een kolonie van Nederland. Maar in tegenstelling tot Nederland wordt het Caribische eiland niet bezet door de Duitsers. Toch gaat de tweede wereldoorlog hier niet ongemerkt voorbij. Twee ooggetuigen vertellen hun verhaal. Bekijk het filmpje van Jong in oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 13 in oorlog ; Gewapend verzet
    hetklokhuis.nl
    13 in oorlog ; Gewapend verzet

    De wapens voor de verzetsmensen tijdens de Tweede Wereldoorlog worden vaak door Engelse vliegtuigen gedropt. Soms gaat dat heel erg fout, zijn de verzetsmensen verraden en worden ze opgepakt door Duitse soldaten. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Honger in oorlog
    schooltv.nl
    Honger in oorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt voedsel steeds schaarser. Voedingsmiddelen gaan op de bon en mensen staan uren in de rij voor een bordje eten uit de gaarkeuken. Ze eten zelfs suikerbieten en kinderen worden eropuit gestuurd om voedsel te sprokkelen bij boerderijen. Veel mensen sterven van de honger....

    x
  • Plaatje Jong in oorlog
    schooltv.nl
    Jong in oorlog

    Wat gebeurde er in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog? In deze schoolplaat vertellen ooggetuigen hoe het was om als kind de oorlog mee te maken. Zoom in op de kaart en ontdek de belangrijkste concentratiekampen, bombardementen en veldslagen in Nederland van 1940 tot 1945. Bekijk de Interactieve...

    x
  • Plaatje Kind in het kamp in oorlog
    schooltv.nl
    Kind in het kamp in oorlog

    Fred Mouw is twee jaar als de Tweede Wereldoorlog begint. Freds vader is joods, maar zijn moeder niet. Eind 1944 zit het gezin ondergedoken, maar ze worden verraden en opgepakt door de Duitsers. De vader van Fred komt in doorvoerkamp Westerbork terecht, maar Fred en zijn moeder worden vrijgelaten. De...

    x
  • Plaatje Webpad Koude Oorlog
    webpad-koude-oorlog.yurls.net
    Webpad Koude Oorlog

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de Koude Oorlog.

    x
  • Plaatje Naar school in oorlog
    schooltv.nl
    Naar school in oorlog

    In mei 1940 begint de Tweede Wereldoorlog ook in Nederland. De Duitsers worden de baas in ons land. Ondanks de bezetting gaat iedereen weer aan het werk en gaan de kinderen gewoon naar school, maar de school is wel veranderd. Betty en Maria vertellen hoe dat was in Nederland en Joop vertelt over zijn...

    x
  • Plaatje Oleh uit Oekraïne over de oorlog met Rusland
    kidsweek.nl
    Oleh uit Oekraïne over de oorlog met Rusland

    Rusland is na wekenlange dreiging Oekraïne binnengevallen. Overal in het land zijn explosies. Ook in de stad Marioepol waar Oleh (14) woont. "We gingen steeds naar onze schuilkelder. Elke keer als ik knallen hoor, ben ik bang geraakt te worden." Lees op de site van Kidsweek/Samsam het verhaal van...

    x
  • Plaatje Een oorbel heet zo omdat Zwitserse meisjes vroeger koebelletjes in de oren droegen - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Een oorbel heet zo omdat Zwitserse meisjes vroeger koebelletjes in de oren droegen - Is het snugger of kletspraat?

    Mensen versieren hun lichaam al duizenden jaren. De allereerste sieraden zijn gemaakt van bot en steen. Later worden ringen, armbanden en kettingen ook van goud en zilver gemaakt. Bekijk het filmpje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oorcheck
    oorcheck.nl
    Oorcheck

    Wil je weten hoe het zit met jouw gehoor? Op deze site kun je een test doen.

    x
  • Plaatje Waarom heb je oorlelletjes?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom heb je oorlelletjes?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat is oorlog?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat is oorlog?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Pleegkind in oorlog
    schooltv.nl
    Pleegkind in oorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben veel gezinnen het niet breed. Het leven is duur, helemaal met veel monden om te voeden. Daarom brengen sommige ouders hun kinderen onder bij pleeggezinnen. Hoe is het om je veilige thuis te verlaten en te gaan wonen bij mensen die je niet kent? Twee ooggetuigen die...

    x
  • Plaatje Poppenhuis van Petronella Oortman
    schooltv.nl
    Poppenhuis van Petronella Oortman

    In de Gouden Eeuw is het mode om je eigen huis te laten namaken als poppenhuis. Het is een manier om te pronken met je rijkdom. Een van de mooiste poppenhuizen uit die tijd is het poppenhuis van Petronella Oortman, met spulletjes van zilver, zijde en porselein. Geen poppenhuis om mee te spelen, maar...

    x
  • Plaatje Het Portugees oorlogsschip: een verlammende samenwerking
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het Portugees oorlogsschip: een verlammende samenwerking

    Het Portugees oorlogsschip heeft heel lange tentakels waarmee hij gemeen kan steken. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Rusland zet dolfijnen in bij de oorlog
    jeugdjournaal.nl
    Rusland zet dolfijnen in bij de oorlog

    In de haven van de Russische stad Sebastopol zwemmen twee dolfijnen rond. Niet voor de lol, maar om de haven te bewaken. De dieren zouden daar speciaal voor getraind zijn door het Russische leger. Bekijk het nieuwsbericht en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 28 april 2022.

    x
  • Plaatje Samsam dossier oorlog en vrede
    kidsweek.nl
    Samsam dossier oorlog en vrede

    De verschillen tussen arm en rijk worden steeds groter. Ook in Nederland. Bekijk de artikelen, interviews en filmpjes over armoede in het dossier van Samsam.

    x
  • Plaatje Soldaat in Nederlands-Indië in oorlog
    schooltv.nl
    Soldaat in Nederlands-Indië in oorlog

    Julius Ernst woont in Nederlands-Indië als in 1940 ook in Azië de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Hij zit net als zijn vader in het KNIL, het koninklijk Nederlands Indisch leger en vecht tegen het Japanse leger. Als Nederlands-Indië zich overgeeft wordt Julius gedwongen te werken aan een...

    x
  • Plaatje Staken tegen Jodenvervolging in oorlog
    schooltv.nl
    Staken tegen Jodenvervolging in oorlog

    Nederland is vanaf mei 1940 bezet door de Duitsers, die ook in ons land nieuwe regels instellen waardoor de vrijheid van Joodse Nederlanders steeds meer wordt ingeperkt. Zo worden ze ontslagen en mogen ze op sommige plekken zoals parken, winkels en bioscopen niet meer komen. Maar in 1941 komen sommige...

    x
  • Plaatje Ten strijde in oorlog vechten tegen de Duitsers
    schooltv.nl
    Ten strijde in oorlog vechten tegen de Duitsers

    Als de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnenvallen, vecht Nederland terug. Jongens vanaf 16 jaar zijn het jaar daarvoor al opgeroepen voor militaire dienst. Ze hebben geen idee wat hen te wachten staat. Hoe hebben zij de Tweede Wereldoorlog ervaren? De jongens van toen vertellen hun verhaal. Bekijk...

    x
  • Plaatje Van oorlog bevrijd
    schooltv.nl
    Van oorlog bevrijd

    Na de Tweede Wereldoorlog is iedereen het erover eens: dit mag nooit meer gebeuren. Op de dag dat Duitsland zich overgeeft, vieren we in Nederland Bevrijdingsdag: 5 mei. Hoe ging het eraan toe op de allereerste Bevrijdingsdag in 1945? Ooggetuigen vertellen. Bekijk het filmpje van Jong in Oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vechten voor de vijand in oorlog
    schooltv.nl
    Vechten voor de vijand in oorlog

    Arjen de Groot is tien jaar als de Tweede Wereldoorlog begint. Arjens vader sluit zich aan bij de NSB die met de Duitse bezetters samenwerken. Als geallieerde legers Nederland vanuit het zuiden bevrijden, besluit het gezin te vluchten naar Duitsland, waar Arjen terecht komt bij de Hitlerjugend. Hier...

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Vernietiging
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Vernietiging

    Roos (13 jaar, Amsterdam) is met haar ouders opgepakt en weggevoerd naar doorgangskamp Westerbork. Hier wachten ze op transport naar de vernietigingskampen in Polen. Niemand wil naar het onbekende oosten, waar nog nooit iemand is teruggekeerd. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Verraad en verzet
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Verraad en verzet

    Els brengt in het geheim krantjes en posters rond. Gevaarlijk werk, want als de Duitsers erachter komen, kan ze zwaar gestraft worden. Over het Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Verzet in oorlog
    schooltv.nl
    Verzet in oorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog maken de Duitsers de dienst uit in Nederland. Mensen die het niet met de Duitse overheersing eens zijn, gaan zich organiseren in het verzet. Ze proberen de Nazi’s te saboteren. Alles moet in het geheim, want als je gepakt wordt, word je opgesloten of vermoord. Twee...

    x
  • Plaatje Waarom is er oorlog in Syrië?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom is er oorlog in Syrië?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Bevrijding
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Bevrijding

    Als de overgave van de Duitse troepen in Nederland is getekend, viert het hele land feest. Geallieerde troepen worden door duizenden mensen aan de kant van de weg begroet, kinderen rijden mee op tanks, krijgen kauwgum en chocolade van de soldaten en dagenlang wordt er feest gevierd. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; De bezetting
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; De bezetting

    De Duitsers zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog de baas in Nederland. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Word je doof van harde muziek luisteren via je oortjes?
    schooltv.nl
    Word je doof van harde muziek luisteren via je oortjes?

    Victoria gaat factchecken of je van harde muziek luisteren op je oortjes doof wordt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Droomtheater Het Oor
    kinderpodcasts.nl
    Droomtheater Het Oor

    In de podcast Droomtheater Het Oor vertelt Konijn Jibbe elke aflevering een verhaal over ‘Het Begin’. Hoe begon jij? Hoe begon muziek? Hoe begon de wind? Jibbe heeft alle antwoorden.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Engeland
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Engeland

    Over Nederlandse waaghalzen, die tijdens de bezetting naar het vrije Engeland vluchten, om zo te kunnen vechten tegen de Duitsers. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Hongerwinter
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Hongerwinter

    In de Hongerwinter van 1944 is er in grote delen van Nederland een groot tekort aan voedsel. Duizenden mensen, vaak kinderen trekken er daarom dagelijks op uit op zoek naar voedsel. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Indië
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Indië

    Nederlands- Indië wordt door Japan onder de voet gelopen. Christiaan en zijn vader belanden in een mannenkamp waar ze onder vreselijke omstandigheden proberen te overleven. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Joden
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Joden

    Kaat (12 jaar, Amsterdam) wordt niet meer toegelaten in het zwembad of de bioscoop. Ze wordt verplicht om een gele Jodenster te dragen, en ze krijgt een grote J in haar persoonsbewijs gestempeld, zodat ze altijd herkenbaar is. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Na de oorlog
    schooltv.nl
    Na de oorlog

    Wie in de oorlog de Duitsers heeft geholpen, wordt na de bevrijding gestraft. Ze worden opgesloten en moeten zwaar werk doen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederland in oorlog
    schooltv.nl
    Nederland in oorlog

    Duizenden jongens en mannen melden zich bij het leger om Nederland te beschermen tegen de Duitsers. Maar Nederland is slecht voorbereid op een oorlog. Onze kanonnen zijn bijna 100 jaar oud en de kogels zijn bijna op. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Leven in Nederlands-Indië in oorlog
    schooltv.nl
    Leven in Nederlands-Indië in oorlog

    Indonesië is in 1940 een kolonie van Nederland. Het land heet dan Nederlands-Indië. In 1942 wordt Nederlands-Indië bezet door het Japanse leger. Voor de Japanners is er geen plaats meer in het land voor blanke mensen of voor mensen met een gemengde afkomst. Joop en Karin vertellen er over....

    x
  • Plaatje Onderduiken in oorlog
    schooltv.nl
    Onderduiken in oorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog moeten veel Joden onderduiken om aan vervolging te ontkomen. Betty is joods en haar ouders hebben een onderduikadres voor haar geregeld. Maria moet ook onderduiken, niet omdat zij joods is, maar omdat haar vader niet wil meewerken met de Duitsers. Bekijk het filmpje van...

    x
  • Plaatje De oorlog in Nederland is voorbij
    schooltv.nl
    De oorlog in Nederland is voorbij

    Als de vrede ondertekend is, viert heel Nederland feest. Maar het gaat mis als Duitse soldaten op de menigte beginnen te schieten. Het zijn de laatste slachtoffers die de Duitsers maken in ons land, want de oorlog is voorbij. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oorlog Stories
    kinderpodcasts.nl
    Oorlog Stories

    Luister hier naar de podcast waarin dagboekverhalen van oorlogskinderen uit de Tweede Wereldoorlog worden verteld.

    x
  • Plaatje Het werk van een oorlogsverslaggever
    schooltv.nl
    Het werk van een oorlogsverslaggever

    Hans Jaap Melissen is oorlogsjournalist. Hij reist vaak naar gebieden waar het onveilig is om voor radio, TV en internet verslag te doen over de gebeurtenissen. Met het Zapp Weekjournaal pakt hij zijn koffer in voor een nieuwe reis. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Putten in de oorlog
    hetklokhuis.nl
    Putten in de oorlog

    Van 1940-1945 werd Nederland bezet door nazi-Duitsland. Onschuldige mensen werden opgepakt zonder dat ze zich konden verdedigen. Dat gebeurde ook in Putten. Een half jaar voordat de oorlog zou eindigen, werden 659 mannen afgevoerd naar Duitsland. Die hadden niks gedaan, maar werden toch zonder proces...

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Arnhem
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Arnhem

    Samen met zijn opa houdt Joost (10 jaar, Arnhem) nauwgezet de razendsnelle opmars van de geallieerden bij. Wanneer duizenden parachutisten bij Arnhem landen zal Nederland toch ook snel bevrijd worden, hopen ze. Maar dat loopt helaas anders want de belangrijke slag om Arnhem wordt verloren. Bekijk deze...

    x
  • Plaatje Sommige filmpjes van de oorlog op TikTok zijn nep (maar hoe weet je dat?)
    jeugdjournaal.nl
    Sommige filmpjes van de oorlog op TikTok zijn nep (maar hoe weet je dat?)

    Tanks die over auto's rijden, schietende soldaten, straaljagers die worden neergeschoten. Op TikTtok komen veel filmpjes voorbij over de oorlog in Oekraïne. Maar sommige daarvan blijken hartstikke nep te zijn. Hoe weet je of je naar iets echts zit te kijken of niet? Bekijk het bericht en filmpje...

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Een stad in brand
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Een stad in brand

    Als in mei 1940 Duitse troepen ons land binnen vallen proberen Nederlandse militairen met man en macht de Duitsers tegen te houden. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Praatplaat Oorlog Nederlands - Oekraïens / Чат табличка війни голландсько - український
    touchtotell.com
    Praatplaat Oorlog Nederlands - Oekraïens / Чат табличка війни голландсько - український

    На цій карті ви знайдете слова та зображення, пов’язані з війною. Слова є голландською та українською мовами. Op deze plaat vind je woorden en afbeeldingen die met de oorlog hebben te maken. De woorden staan...

    x
  • Plaatje Geweld in Israël en Palestijnse gebieden:
    jeugdjournaal.nl
    Geweld in Israël en Palestijnse gebieden: 'Het is oorlog'

    Vanuit Palestijns gebied zijn er op 7 oktober 2023 raketten afgevuurd op Israël. Dat werd gedaan door de terroristische organisatie Hamas. Die organisatie is tegen Israël. De situatie in Israël en de Palestijnse gebieden is ingewikkeld. Het heeft te maken met twee bevolkingsgroepen die...

    x
  • Plaatje Waarom sneed Vincent van Gogh eigenlijk z’n oor af?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom sneed Vincent van Gogh eigenlijk z’n oor af?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom sneed Vincent van Gogh zijn eigen oor eraf?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom sneed Vincent van Gogh zijn eigen oor eraf?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Komt er oorlog tussen Rusland en Oekraïne?
    schooltv.nl
    Komt er oorlog tussen Rusland en Oekraïne?

    De landen Rusland en Oekraïne hebben al heel lang ruzie met elkaar. Oekraïne wil meer samenwerken met de Europese Unie en de Verenigde Staten. Rusland vindt dat niet goed. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederland in oorlog
    schooltv.nl
    Nederland in oorlog

    Er was paniek en totale ontreddering in Nederland na de inval van Duitse legers in mei 1940. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederlands-Indië in oorlogstijd
    schooltv.nl
    Nederlands-Indië in oorlogstijd

    De Japanners onderwerpen Nederlands-Indië aan hun gewelddadige regime. Duizenden Nederlanders en Indonesiërs sterven in Japanse werkkampen. Tot 2 Amerikaanse atoombommen op Japan een eind maken aan de Tweede Wereldoorlog, ook in Nederlands-Indië. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oorlog in de klas (Yoleo)
    yoleo.nl
    Oorlog in de klas (Yoleo)

    Dit boek kun je online lezen op Yoleo.nl of met de Yoleo iPad app. Daar moet je wel voor betalen. Ben je lid van de bibliotheek dan kun je een account aanmaken en gratis boeken lezen op deze site.

    x
  • Plaatje Dit moet je weten over de oorlog in Israël en Gaza
    jeugdjournaal.nl
    Dit moet je weten over de oorlog in Israël en Gaza

    In een lange video legt het Jeugdjournaal uit wat er precies aan de hand is in Israël en de Palestijnse gebieden. Er wordt verteld hoe de ruzie is ontstaan en of die ooit nog wel opgelost kan worden. En wat moet je met al dat heftige nieuws? Je ziet het in de video. Dit is een bericht van 23 oktober...

    x
  • Plaatje De oorlog in Nederlands-Indië
    schooltv.nl
    De oorlog in Nederlands-Indië

    De Tweede Wereldoorlog treft niet alleen Nederlanders binnen de landsgrenzen. Ook overzee, in Nederlands-Indië, voelen Nederlanders dreiging. Niet vanuit Duitsland, maar vanuit Japan. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oorlog tussen Israël en Hamas weer begonnen na gevechtspauze
    jeugdjournaal.nl
    Oorlog tussen Israël en Hamas weer begonnen na gevechtspauze

    Het Israëlische leger zegt dat de strijd tegen Hamas weer is begonnen. Volgens het leger heeft Hamas zich niet aan de afspraken van de gevechtspauze gehouden. Lees het artikel en bekijk de video op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 1 december 2023.

    x
  • Plaatje Oorlog zonder vader (Yoleo)
    yoleo.nl
    Oorlog zonder vader (Yoleo)

    Dit boek kun je online lezen op Yoleo.nl of met de Yoleo iPad app. Daar moet je wel voor betalen. Ben je lid van de bibliotheek dan kun je een account aanmaken en gratis boeken lezen op deze site.

    x
  • Plaatje Oorlogen en conflicten
    docukit.nl
    Oorlogen en conflicten

    Iedere dag is er wel ergens een conflict. Op het schoolplein of bij jou thuis. Vaak zijn er een paar mensen bij betrokken, soms ook groepen. Ook tussen landen kunnen er conflicten ontstaan. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 40. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Oorlogswinter (Yoleo)
    yoleo.nl
    Oorlogswinter (Yoleo)

    Dit boek kun je online lezen op Yoleo.nl of met de Yoleo iPad app. Daar moet je wel voor betalen. Ben je lid van de bibliotheek dan kun je een account aanmaken en gratis boeken lezen op deze site.

    x
  • Plaatje Oorsprong van het paasei
    isgeschiedenis.nl
    Oorsprong van het paasei

    Eieren schilderen, zoeken of een wedstrijd eiertikken: een ei hoort erbij met Pasen. Maar wat hebben het ei en het paasfeest eigenlijk met elkaar te maken? Lees hier de uitleg. Let op! Deze site bevat reclame.

    x
  • x
  • Plaatje Sponzen in oorlog om leefruimte
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Sponzen in oorlog om leefruimte

    Je gebruikt thuis vast wel eens een spons. Wist je dat deze sponzen zijn nagemaakt naar levende sponzen uit de zee? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Vroeger werd vuurwerk afgestoken om te vieren dat een oorlog afgelopen was - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Vroeger werd vuurwerk afgestoken om te vieren dat een oorlog afgelopen was - Is het snugger of kletspraat?

    In Nederland steken veel mensen graag vuurwerk af tijdens de jaarwisseling. Waar komt die traditie eigenlijk vandaan en hoe is vuurwerk uitgevonden? Bekijk het clipje uit Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Buisjes in je oren
    schooltv.nl
    Buisjes in je oren

    Als je last hebt van oorpijn, oorontstekingen of minder hoort met één of allebei je oren, kan het zijn dat je buisjes nodig hebt. In dit filmpje van Schooltv.nl krijg je uitleg en kun je zien hoe dat gaat.

    x
  • Plaatje Horen
    docukit.nl
    Horen

    Met je oren kun je horen. Van de zachtste zucht tot de hardste herrie: alle geluiden vang je met je oren op. We horen ook uit welke richting het geluid komt. Dat kan alleen omdat we twee oren hebben. Met één oor lukt dat niet. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Waarom horen jongeren beter dan ouderen?
    schooltv.nl
    Waarom horen jongeren beter dan ouderen?

    Jonge mensen horen over het algemeen beter dan oudere mensen. Maar met harde muziek door je oortjes kun je je oren aardig wat schade toebrengen. Hoe oud is jouw gehoor? Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oren om te horen
    schooltv.nl
    Oren om te horen

    Geluid wordt opgevangen door het trommelvlies. De geluidstrillingen worden doorgegeven aan kleine botjes in het oor. Daarna komt de trilling in het slakkenhuis terecht. Daar zit vloeistof in die haartjes doet bewegen. Die haartjes sturen signalen naar je hersenen. Die signalen zijn geluidsprikkels. Zo...

    x
  • Plaatje Waarom hebben oude mensen vaak grote oren?
    schooltv.nl
    Waarom hebben oude mensen vaak grote oren?

    Oude mensen hebben vaak grote oren. Het gemiddelde oor is zo’n zeven centimeter lang, maar oren van oude mensen kunnen wel doorgroeien tot acht centimeter lengte! Hoe komt dat eigenlijk? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje In een schelp kun je de zee horen - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    In een schelp kun je de zee horen - Is het snugger of kletspraat?

    Het ruisende geluid dat je hoort komt niet van de schelp en het is ook niet het geluid van bloed dat stroomt in je oor of hoofd. Het is gewoon het geluid dat er op dat moment om je heen te horen is. Bekijk het clipje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Gehoorbeschadiging voorkomen
    schooltv.nl
    Gehoorbeschadiging voorkomen

    Als je vaak naar je mp3-speler luistert of naar concerten gaat, krijgen je oren veel decibel te verduren. Daardoor kan je gehoor voor altijd beschadigd raken. Gelukkig kun je je oren op verschillende manieren beschermen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Horen
    docukit.nl
    Horen

    Wist je dat geluid niets anders is dan trillende lucht? De geluidsbron, bijvoorbeeld een fluitje, laat de lucht eromheen trillen en zo ontstaat een geluidsgolf die zich met hoge snelheid naar alle kanten beweegt. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Hoor je beter als je niks ziet?
    schooltv.nl
    Hoor je beter als je niks ziet?

    Je zintuigen werken voortdurend samen. Maar wat als je ogen het opeens niet meer doen? Janouk en het testteam onderzoeken of je oren beter worden als je niks meer ziet. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nieuws uit de Natuur ; Ogen en Oren
    schooltv.nl
    Nieuws uit de Natuur ; Ogen en Oren

    Zintuigen zijn organen die mensen en dieren de mogelijkheid geven om dingen waar te nemen. Zo ook je ogen en oren. Bij het bekijken van televisie of een film zijn de ogen en oren erg belangrijk. Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Onthoud jij nummers van je vrienden met je ogen of je oren?
    ahaindeklas.nu
    Onthoud jij nummers van je vrienden met je ogen of je oren?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • x
  • Plaatje Hoe werken je oren?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe werken je oren?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • x
  • Plaatje Wat voel je in je oren als je vliegt?
    nemosciencemuseum.nl
    Wat voel je in je oren als je vliegt?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Denkboek.nl
    denkboek.nl
    Denkboek.nl

    Op denkboek.nl kun je van alles ontdekken en leren over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren. In de tijdlijn ontdek je wat er gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de vrijheidswijzer mag jij vertellen wat vrijheid voor jou betekent. In de kijkwijzer wordt uitgelegd wat er gebeurt tijdens...

    x
  • Plaatje War Child
    docukit.nl
    War Child

    War Child is een hulporganisatie die kinderen helpt in oorlogsgebieden. War Child betekent oorlogskind. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 248. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje War Child werkstuk of spreekbeurt
    warchild.nl
    War Child werkstuk of spreekbeurt

    Wil je een werkstuk maken of een spreekbeurt houden over War Child? Download hier direct jouw spreekbeurt- of werkstukpakket.

    x
  • Plaatje Kindervraag: Hoe gaat het nu in Oekraïne?
    jeugdjournaal.nl
    Kindervraag: Hoe gaat het nu in Oekraïne?

    Het gaat in het nieuws veel over de oorlog in Gaza en Israël. Maar in Oekraïne is ook nog steeds een oorlog bezig. De oorlog begon in februari 2022. Veel militairen zijn omgekomen, aan beide kanten. Veel anderen zijn moe van het vechten. En de koude winter komt eraan. In de video van het Jeugdjournaal...

    x
  • Plaatje De online-oorlog: wat zijn cyberaanvallen?
    kidsweek.nl
    De online-oorlog: wat zijn cyberaanvallen?

    De oorlog tussen Rusland en Oekraïne speelt zich niet alleen op het land af, maar ook online. Zo verrichten landen cyberaanvallen. Op de site van Kidsweek legt cyberexpert Dave Maasland het uit.

    x
  • Plaatje De tweede wereldoorlog door de ogen van kinderen
    schooltv.nl
    De tweede wereldoorlog door de ogen van kinderen

    Ook in de Tweede Wereldoorlog gaat het leven gewoon door. Kinderen gaan nog steeds naar school. Wat merken zij van de Duitse bezetting? Ooggetuigen die in de oorlog kind waren vertellen hun verhaal. Bekijk het filmpje van Jong in Oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De tiende penning van Alva
    schooltv.nl
    De tiende penning van Alva

    De tiende penning is een belasting die door de Hertog van Alva opgelegd wordt aan de Nederlanden in 1569. Nederlanders moeten aan de Spaanse koning 10% belasting betalen over aankopen als eten, drinken en vee. Het belastinggeld wordt vervolgens door Spanje gebruikt om de Opstand in de Nederlanden neer...

    x
  • Plaatje Het is beeldenstorm!
    schooltv.nl
    Het is beeldenstorm!

    In de Gouden Eeuw was alleen het katholieke geloof toegestaan. In 1566 komen de protestanten in opstand. Dit leidt tot rellen, waarbij ze vele uitgebreide versieringen in de katholieke kerken vernielen. Bekijk het filmpje van Welkom in de 80-jarige Oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe werd Balthasar Gerards gestraft?
    schooltv.nl
    Hoe werd Balthasar Gerards gestraft?

    Balthasar Gerards heeft Willem van Oranje vermoord. De schepenen gaan in overleg hoe hij verhoord en gestraft moet worden. Gerards laat weinig los, dus bedenken ze verschrikkelijke martelmethodes. Bekijk het filmpje van Welkom in de 80-jarige Oorlog op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Geuzen komen aan bij Den Briel
    schooltv.nl
    De Geuzen komen aan bij Den Briel

    De Geuzen zijn op weg naar Enkhuizen om te plunderen, maar drijven weg door de wind en verdwalen. Als ze in Den Briel aankomen, komen ze erachter dat er bijna geen Spanjaarden zijn en dat ze de stad zo kunnen innemen. Bekijk het filmpje van Welkom in de 80-jarige Oorlog op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe weten kinderen in Rusland wat er gebeurt in Oekraïne?
    jeugdjournaal.nl
    Hoe weten kinderen in Rusland wat er gebeurt in Oekraïne?

    Nieuws over de oorlog in Oekraïne is hier in Nederland veel te lezen. Maar in Rusland krijgen kinderen én volwassenen heel ander nieuws over de oorlog te zien. In de video op de site van het Jeugdjournaal vertelt journalist Iris de Graaf hoe kinderen het nieuws wel meekrijgen. Zij werkte...

    x
  • Plaatje Kenau Simonsdochter Hasselaer
    schooltv.nl
    Kenau Simonsdochter Hasselaer

    Haarlem wordt in 1572 belegerd door het Spaanse leger. De stad verzet zich. In deze strijd vecht een bijzonder persoon mee: Kenau Simonsdochter Hasselaer, een vrouw. Bekijk het filmpje van Welkom in de 80-jarige Oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Suriname en Nederlands-Indië
    schooltv.nl
    Leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Suriname en Nederlands-Indië

    De Tweede Wereldoorlog woedt niet alleen in Europa. Ook in de Nederlandse koloniën Suriname en Nederlands-Indië is het oorlog. Wat is daar in het dagelijks leven van te merken? Heleen en Hetty waren kind toen de oorlog begon en vertellen wat ze nog weten uit die tijd. Bekijk het filmpje van...

    x
  • Plaatje De moord op Willem van Oranje
    schooltv.nl
    De moord op Willem van Oranje

    Willem van Oranje leidde de opstand tegen de Spaanse koning Filips II. Daarom loofde hij een grote beloning uit aan degene die Willem zou vermoorden. Balthasar Gerards schoot Willem van Oranje neer in Delft, in 1557. Bekijk het filmpje van Welkom in de 80-jarige Oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kindervraag: Kan Poetin in de gevangenis worden gezet?
    jeugdjournaal.nl
    Kindervraag: Kan Poetin in de gevangenis worden gezet?

    Kinderen stellen allerlei vragen aan het Jeugdjournaal over de oorlog in Oekraïne. In dit filmpje worden drie vragen beantwoord: Hoe lang duurt de oorlog nog? Hoe gaat het met de kinderen in Oekraïne? En kan Poetin in de gevangenis worden gezet? Dit is een bericht van 23 februari 2023.

    x
  • Plaatje Srebrenica
    schooltv.nl
    Srebrenica

    In de zomer van 1995 vindt er tijdens de oorlog in Bosnië-Herzegovina een vreselijke tragedie plaats. De Verenigde Naties stelt tijdens deze oorlog het stadje Srebrenica aan als veilige zone voor Bosnische moslims en stuurt een Nederlands leger om de orde te handhaven. Echter breekt de Servische...

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    hetklokhuis.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    De Tweede Wereldoorlog heeft in vele opzichten verwoestend werk gedaan. Zeventig jaar later is de Explosieven Opruimingsdienst nog steeds bezig om de resten van die oorlog op te ruimen. Met origineel archiefmateriaal legt Bart uit hoe ons land leed onder het geweld en hoe de oorlogsmunitie terecht is...

    x
  • Plaatje War Child
    warchild.nl
    War Child

    War Child is een hulporganisatie die kinderen helpt in oorlogsgebieden. Je kunt op veel manieren in actie komen voor kinderen in oorlog. Houd een War Child-spreekbeurt, verkoop je oude spullen of organiseer een sponsorloop met je school! Lees er meer over op deze site.

    x
  • Plaatje Hoe zou het Wilhelmus geschreven zijn?
    schooltv.nl
    Hoe zou het Wilhelmus geschreven zijn?

    Het Nederlandse volkslied, het Wilhelmus, heeft wel 16 coupletten. Maar wie heeft ze ooit bedacht? Bekijk het filmpje van Welkom in de 80-jarige Oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zielenvisserij van Adriaen Pietsersz. van de Venne
    schooltv.nl
    Zielenvisserij van Adriaen Pietsersz. van de Venne

    In de Gouden Eeuw woedde er een strijd tussen katholiek Spanje en protestant Nederland: de 80-jarige oorlog. Daarover gaat dit schilderij van Adriaen Pietersz. van de Venne. De katholieken en protestanten vissen letterlijk naar zieltjes. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Al 1 miljoen kinderen uit Oekraïne gevlucht
    jeugdjournaal.nl
    Al 1 miljoen kinderen uit Oekraïne gevlucht

    Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn al meer dan een miljoen kinderen gevlucht. Dat zegt kinderrechten-organisatie Unicef. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 10 maart 2022.

    x
  • Plaatje Wat gebeurde er tijdens de Beeldenstorm?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat gebeurde er tijdens de Beeldenstorm?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Het conflict tussen Israël en Palestina
    schooltv.nl
    Het conflict tussen Israël en Palestina

    Na de Tweede Wereldoorlog wordt besloten dat de Joden een eigen land moeten krijgen. Dat wordt een gebied dat toen nog Palestina heette. De Palestijnen vinden het oneerlijk en er breekt een oorlog uit. Uiteindelijk wordt het land verdeeld in een Israëlisch deel en de Palestijnse gebieden. Deze gebeurtenis...

    x
  • Plaatje Dima uit Rusland: "Ben ik een vijand of een vriend?"
    kidsweek.nl
    Dima uit Rusland: "Ben ik een vijand of een vriend?"

    Langzaam dringt het tot de Russische Dima (12) door dat zijn land in oorlog is. Maar zelf ziet hij de inwoners van Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland als één volk. "We moeten onze buren behandelen zoals we zelf behandeld willen worden en elkaar helpen." Lees op de site van Samsam het...

    x
  • Plaatje Hoe worden drones als wapens gebruikt?
    kidsweek.nl
    Hoe worden drones als wapens gebruikt?

    In de oorlog in Oekraïne worden steeds vaker drones gebruikt. Wat zijn dat voor wapens en waarom worden ze ingezet? Defensie-expert Patrick Bolder legt het uit op de website van Kidsweek. Dit is een bericht van 23 augustus 2023.

    x
  • Plaatje Europese Unie gaat veel minder olie van Rusland kopen
    jeugdjournaal.nl
    Europese Unie gaat veel minder olie van Rusland kopen

    Na lang vergaderen zijn de leiders van de Europese Unie er eindelijk uit: ze gaan veel minder olie van Rusland kopen. Dat doen ze vanwege de oorlog in Oekraïne. Bekijk het nieuwsbericht en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 31 mei 2022.

    x
  • Plaatje Familiegeheim (boek)
    schooltv.nl
    Familiegeheim (boek)

    Een boek van Caja Cazemier en Martine Letterie. Eva en Annefloor zijn nichtjes die elkaar ontmoeten op de begrafenis van een oom. Hun moeders hebben bijna geen contact, dat komt door het oorlogsverleden van de overleden oom: een NSB'er van het eerste uur. Eva en Annefloor willen het naadje van de kous...

    x
  • Plaatje Hoe kunnen andere landen Rusland straffen?
    jeugdjournaal.nl
    Hoe kunnen andere landen Rusland straffen?

    De Russische president Poetin moet gestraft worden voor de oorlog die hij is begonnen. Daar is bijna iedereen het over eens. Maar wat kunnen andere landen, en ook Nederland, doen om Oekraïne te helpen? Bekijk het nieuwsbericht en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 24...

    x
  • Plaatje Joods zijn in de tweede wereldoorlog
    schooltv.nl
    Joods zijn in de tweede wereldoorlog

    Als Adolf Hitler in Duitsland aan de macht komt, krijgen Joden het steeds moeilijker. Ze worden vervolgd en naar werkkampen en concentratiekampen gebracht. Daar komen miljoenen Joden om. Twee Joodse ooggetuigen die de oorlog hebben overleefd, vertellen hoe het was om in onderdrukking te leven. I Bekijk...

    x
  • Plaatje Waarom wordt in Leiden op 3 oktober Hutspot gegeten?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom wordt in Leiden op 3 oktober Hutspot gegeten?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Mijn grote reisboek / Моя Велика Подорож
    lifebookforyouth.com
    Mijn grote reisboek / Моя Велика Подорож

    У цьому зошиті ви можете писати та малювати про своє життя в Україні, про улюблену музику та їжу. Або про втечу з вашої країни, про те, що ви могли б взяти з собою або що...

    x
  • Plaatje Waarom wordt Nederland ook wel Holland genoemd?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom wordt Nederland ook wel Holland genoemd?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe gaat het met de kinderen die in Oekraïne wonen?
    jeugdjournaal.nl
    Hoe gaat het met de kinderen die in Oekraïne wonen?

    Op 24 februari 2024 is het precies twee jaar geleden dat het Russiche leger een grote oorlog begon in Oekraïne. Vanuit meerdere kanten viel Rusland Oekraïne binnen. In de video van het Jeugdjournaal wordt verteld hoe het gaat met de kinderen die in Oekraïne wonen? Dit is een bericht van...

    x
  • Plaatje President Zelensky:
    jeugdjournaal.nl
    President Zelensky: 'Op één dag kregen we 70 raketten op ons af'

    Het is nog altijd oorlog in Oekraïne. President Zelensky heeft gezegd dat Rusland 70 raketten heeft afgeschoten. En die komen in Oekraïne vooral terecht op plekken die met elektriciteit en de verwarming te maken hebben. Dat is een groot probleem, zeker nu het winter wordt. Bekijk het nieuwsbericht...

    x
  • Plaatje De Spaanse Armada op weg
    schooltv.nl
    De Spaanse Armada op weg

    In 1588 wil de Spaanse koning Filips II Engeland veroveren. Hij stuurt een grote vloot: de Armada, op weg naar Engeland. Maar al snel gaat het mis. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Srebrenica
    schooltv.nl
    Srebrenica

    Nederland stuurde soldaten naar dit oorlogsgebied op de Balkan. Nederlandse soldaten moeten de Bosniërs tegen de Serviërs beschermen. Hoe dat verliep kun je zien in het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ten strijde tegen Engeland
    schooltv.nl
    Ten strijde tegen Engeland

    De Spaanse koning Filips II regeert over een groot aantal gebieden in Europa. Ook over de Nederlanden. Het is het jaar 1588, veel Nederlandse provincies zijn tegen hem in opstand gekomen. Nederlanders vechten tegen Spaanse soldaten. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Tijdlijn van de Russische invasie van Oekraïne in 2022 (WikiKids)
    wikikids.nl
    Tijdlijn van de Russische invasie van Oekraïne in 2022 (WikiKids)

    In deze tijdlijn van WikiKids worden de ontwikkelingen van de Russische invasie van Oekraïne in 2022 bijgehouden. Het verloop van de oorlog wordt van dag tot dag beschreven. Let op: Dit artikel bevat de nodige onzekerheden. Niet alles kan goed worden nagetrokken en er wordt nepnieuws verspreid als...

    x
  • Plaatje Tips: Wat doe je als je schrikt van nieuws over Oekraïne?
    kidsweek.nl
    Tips: Wat doe je als je schrikt van nieuws over Oekraïne?

    Wat kun jij doen als je ook bent geschrokken van nieuws over de oorlog in Oekraïne? Media-expert Jacqueline Kleijer geeft op de website van Kidsweek acht tips.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog dichtbij
    schooltv.nl
    De Tweede Wereldoorlog dichtbij

    Pim woont tijdens de oorlog in Nijmegen en Frits in Enschede. Aan het begin van de Duitse bezetting gaat het dagelijks leven min of meer gewoon door, maar dat verandert als hun huis aan het front komt te liggen. Bekijk het filmpje van Jong in oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Leila vlucht met haar ouders uit Bosnië
    schooltv.nl
    Leila vlucht met haar ouders uit Bosnië

    Leila Prnjavorac is vrijheidsabassadeur in Den Haag. Op 9-jarige leeftijd vlucht zij met haar ouders en haar broertje uit toenmalig Joegoslavië, waar op dat moment een heftige oorlog woedt. Bekijk het filmpje van Nationale kinderherdenking, 4 mei op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Vrede van Utrecht
    schooltv.nl
    De Vrede van Utrecht

    300 jaar geleden was er voortdurend oorlog in Europa. In 1713 werd er daarom een vredesverdrag gesloten tussen 30 Europese landen: de Vrede van Utrecht. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waterdunen (boek)
    waterdunen.nl
    Waterdunen (boek)

    Website bij het boek "Het verraad van Waterdunen", geschreven door Rob Ruggenberg. Met tips en illustraties die je kunt gebruiken voor je werkstuk of leesverslag.

    x
  • Plaatje Wereldleiders overleggen over Oekraïne
    jeugdjournaal.nl
    Wereldleiders overleggen over Oekraïne

    Wereldleiders van 30 landen gaan praten over hoe het nu verder moet met de oorlog in Oekraïne. Bekijk het nieuwsbericht en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 24 maart 2022.

    x
  • Plaatje Willem van Oranje
    schooltv.nl
    Willem van Oranje

    De koning van Spanje vond Willem van Oranje maar een lastpak. Hij loofde een hoge beloning uit voor degene die hem zou vermoorden. Het huis waar Willem van Oranje werd doodgeschoten is nu een museum. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Achilles
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Achilles

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Achilles, held van de Trojaanse Oorlog.

    x
  • Plaatje Arbeitseinsatz
    schooltv.nl
    Arbeitseinsatz

    In Duitsland worden tijdens de Tweede Wereldoorlog steeds meer mannen opgeroepen voor het leger. Mede daardoor ontstaat een tekort aan arbeiders in de fabrieken. Om het tekort aan te vullen worden mannen uit bezette landen gedwongen te werken in Duitsland: de arbeitseinsatz. Bekijk het filmpje van Jong...

    x
  • Plaatje Belangrijke dam in Oekraïne opgeblazen, ruzie over wie het heeft gedaan
    jeugdjournaal.nl
    Belangrijke dam in Oekraïne opgeblazen, ruzie over wie het heeft gedaan

    In het zuiden van Oekraïne is een belangrijke dam opgeblazen. Waardoor het water dat de dam tegenhield nu wegstroomt. Tientallen dorpen lopen gevaar. Bekijk het nieuwsbericht en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 6 juni 2023.

    x
  • Plaatje President Zelensky bezoekt verwoeste stad Boetsja
    jeugdjournaal.nl
    President Zelensky bezoekt verwoeste stad Boetsja

    De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de stad Boetsja bezocht. Die stad was veel in het nieuws. Zelensky ging er heen om te spreken met bewoners. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 5 april 2022.

    x
  • Plaatje De Cubacrisis
    schooltv.nl
    De Cubacrisis

    Tijdens de Cubacrisis in 1962 lopen de spanningen tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie hoog op. Beide partijen hebben kernwapens. Als het tot een oorlog zou komen, dan zou dit dus enorme gevolgen hebben. Bekijk het filmpje van Welkom in de jaren 60 op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Denkboek 2023
    issuu.com
    Denkboek 2023

    Vrijheid vieren! Met dit Denkboek word je uitgedaagd om na te denken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren, vrijheid en democratie. Je kunt het Denkboek 2023 hier downloaden.

    x
  • Plaatje Denkboek 2024
    issuu.com
    Denkboek 2024

    Met dit Denkboek word je uitgedaagd om na te denken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren, vrijheid en democratie. Je kunt het Denkboek 2024 hier bekijken of downloaden.

    x
  • Plaatje Eerste Wereldoorlog
    hetklokhuis.nl
    Eerste Wereldoorlog

    De Eerste Wereldoorlog duurde vier jaar. Welke rol speelde Nederland? Waarom staat de klaproos symbool voor de Eerste Wereldoorlog? Dolores komt alles te weten over deze loopgravenoorlog. Een aflevering uit Het Klokhuis maakt geschiedenis.

    x
  • Plaatje Evacuaties in de Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Evacuaties in de Tweede Wereldoorlog

    Tijdens de bezetting worden sommige delen van Nederland geëvacueerd: mensen moeten hier hun huizen verlaten omdat de Duitse bezetter verdedigingswerken bouwt of omdat er in de buurt gevochten wordt. Bekijk het filmpje van Jong in oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Gevlucht uit Kiev
    kidsweek.nl
    Gevlucht uit Kiev

    Na een reis van vijf dagen is Diana (9) uit Kiev eindelijk aangekomen bij familie in Gorssel. "Ik ben moe en verdrietig en ik weet niet of ik ooit terug naar huis kan." Lees op de site van Samsam het verhaal van Diana over haar vlucht uit Oekraïne.

    x
  • Plaatje Grote nieuwe aanval op oosten van Oekraïne
    jeugdjournaal.nl
    Grote nieuwe aanval op oosten van Oekraïne

    Rusland is een grote aanval gestart op het oosten van Oekraïne. Een gebied dat ook wel de Donbas wordt genoemd. Bekijk het nieuwsbericht en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 19 april 2022.

    x
  • Plaatje Henry V
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Henry V

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Henry V, koning van Engeland tijdens de Honderdjarige Oorlog.

    x
  • Plaatje IS leidt kinderen op tot IS-strijders
    schooltv.nl
    IS leidt kinderen op tot IS-strijders

    De terroristische organisatie IS is vaak in het nieuws. In het Midden-Oosten heeft de Islamitische Staat flinke gebieden veroverd en ze regeren daar met harde hand. In de dorpen en steden die de terroristen onder controle hebben, moet iedereen doen wat de leiders zeggen. Ook kinderen. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Een schuifkanon kan door kinderen bediend worden - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Een schuifkanon kan door kinderen bediend worden - Is het snugger of kletspraat?

    Kanonnen zijn eeuwen geleden uitgevonden om vijanden te verslaan. Bij het afschieten van een kanon werd buskruit gebruikt. Best gevaarlijk spul dus. Bestaan er ook kanonnen die veilig zijn voor kinderen? Bekijk het clipje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom willen mensen zo vaak landen overnemen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom willen mensen zo vaak landen overnemen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje De landmacht
    docukit.nl
    De landmacht

    Al zolang er mensen zijn, maken ze ruzie met elkaar. Soms ontstaat er oorlog uit een ruzie tussen twee landen. Vaak gaat het dan om stukken land of om geloof. Dat was lang geleden al zo. En dat is nu nog zo. Gelukkig niet in de buurt van Nederland. De laatste oorlog in Nederland was de Tweede Wereldoorlog....

    x
  • Plaatje Monumenten
    docukit.nl
    Monumenten

    Monumenten zijn er in verschillende vormen. Het kan een kunstwerk zijn, een gebouw of zelfs een machine. Meestal wordt een monument opgericht, om dingen die gebeurd zijn nooit te vergeten. Er zijn ook monumenten die ons herinneren aan helden. Maar een monument kan ook een gebouw zijn. Lees er over op...

    x
  • Plaatje Kunnen we monumenten veiliger maken?
    ahaindeklas.nu
    Kunnen we monumenten veiliger maken?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Nu woon ik hier / Тепер я тут живу...
    driestar-educatief.nl
    Nu woon ik hier / Тепер я тут живу...

    Зараз ви живете в Нідерландах. Спочатку ви жили в іншій країні. Вам може сподобатися бути тут. Можливо, не. Цей робочий зошит допоможе вам подумати про це та розповісти...

    x
  • Plaatje Oekraïense kinderen krijgen Oekraïense les in Nederland
    jeugdjournaal.nl
    Oekraïense kinderen krijgen Oekraïense les in Nederland

    In Nederland zijn scholen geopend voor gevluchte Oekraïense kinderen. Ze krijgen les in hun eigen taal en zitten in de klas met landgenoten. Ook leraren zijn Oekraïens. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 4 april 2022.

    x
  • Plaatje Oekraïense president Zelensky voor het eerst in Nederland
    jeugdjournaal.nl
    Oekraïense president Zelensky voor het eerst in Nederland

    De Oekraïense president Zelensky bracht op 4 mei een bezoek aan Nederland. Hij bezocht bezocht o.a. de Eerste en Tweede Kamer in Den Haag om te praten met Nederlandse politici. Lees meer op de website van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 4 mei 2023.

    x
  • Plaatje Poetin in speech:
    jeugdjournaal.nl
    Poetin in speech: 'Vier Oekraïense gebieden horen nu bij Rusland'

    Wereldleiders zijn boos op een beslissing van de Russische president Poetin. Hij zei in een toespraak De inwoners mochten stemmen of ze bij Rusland willen horen. Volgens de Russische regering stemden de meeste mensen in de gebieden voor het aansluiten bij Rusland. Maar het stemmen ging niet eerlijk....

    x
  • Plaatje Poetin wil dat meer Russen gaan vechten in Oekraïne
    jeugdjournaal.nl
    Poetin wil dat meer Russen gaan vechten in Oekraïne

    President Poetin heeft een toespraak gehouden op televisie. De laatste keer dat hij dat deed was al een tijdje geleden, op 24 februari. Toen viel Rusland Oekraïne binnen. In de toespraak vertelt Poetin dat meer Russen moeten gaan vechten in Oekraïne. Tot nu toe konden mensen zich zelf aanmelden...

    x
  • Plaatje Waarom hebben popmuzikanten vaak dopjes in hun oren?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom hebben popmuzikanten vaak dopjes in hun oren?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje President Zelensky praat met Tweede Kamer
    jeugdjournaal.nl
    President Zelensky praat met Tweede Kamer

    President Zelensky van Oekraïne heeft via een videoverbinding gepraat met politici in de Tweede Kamer. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 31 maart 2022.

    x
  • Plaatje Wie was Prigozjin?
    kidsweek.nl
    Wie was Prigozjin?

    Woensdag 23 augustus 2023 is een vliegtuig neergestort in Rusland, waarschijnlijk zat onder andere Jevgeni Prigozjin aan boord. Hij was de leider van de Russische leger-groep Wagner. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 24 augustus 2023.

    x
  • Plaatje Raketaanval op treinstation in Oekraïne
    jeugdjournaal.nl
    Raketaanval op treinstation in Oekraïne

    Naar en verdrietig nieuws. In de stad Kramatorsk in het oosten van Oekraïne zijn zeker 50 mensen om het leven gekomen bij een raketaanval op een treinstation. Ook zijn zeker tientallen mensen gewond geraakt. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 8 april...

    x
  • Plaatje Razzia’s in de Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Razzia’s in de Tweede Wereldoorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden door de Duitse bezetters regelmatig razzia’s gehouden. Een deel van de straat of wijk wordt afgezet en doorzocht door Duitse soldaten. Joden of mannen die moeten gaan werken in Duitsland worden opgepakt. Bekijk het filmpje van Jong in oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Rusland belooft dat een groot deel van het leger weggaat bij de hoofdstad van Oekraïne
    jeugdjournaal.nl
    Rusland belooft dat een groot deel van het leger weggaat bij de hoofdstad van Oekraïne

    Onderhandelaars van Rusland en Oekraïne spraken voor het eerst sinds twee weken weer met elkaar. Dat gebeurde in Turkije. Rusland belooft dat een groot deel van het leger weggaat bij de hoofdstad van Oekraïne. Dat is een van de uitkomsten van het gesprek. Bekijk het nieuwsbericht en filmpje...

    x
  • Plaatje Russische invasie van Oekraïne in 2022 (WikiKids)
    wikikids.nl
    Russische invasie van Oekraïne in 2022 (WikiKids)

    Informatie over Russische invasie van Oekraïne uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Slag bij de Somme
    schooltv.nl
    Slag bij de Somme

    De Eerste Wereldoorlog, die duurde van 1914 - 1918, is vooral bekend geworden als een 'loopgravenoorlog'. In de zomer van 1916 willen de geallieerden een doorbraak forceren bij de rivier de Somme. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Soldaat in de eerste wereldoorlog
    schooltv.nl
    Soldaat in de eerste wereldoorlog

    De Eerste Wereldoorlog kost veel meer levens dan de soldaten zich ooit voor hadden kunnen stellen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Sommige Oekraïners gaan naar huis, andere moeten nog schuilen
    jeugdjournaal.nl
    Sommige Oekraïners gaan naar huis, andere moeten nog schuilen

    In een deel van Oekraïne is het nu weer rustiger geworden. Er vallen nog wel soms raketten van het Russische leger. Maar er wordt in delen van Oekraïne niet meer gevochten. Daarom gaan sommige mensen ook weer terug naar hun huis. Bekijk het nieuwsbericht en filmpje op de site van het Jeugdjournaal....

    x
  • Plaatje Spannende nacht in Oekraïne, Russen nemen kerncentrale over
    jeugdjournaal.nl
    Spannende nacht in Oekraïne, Russen nemen kerncentrale over

    In de nacht van 3 maart is er hevig gevochten om een grote kerncentrale in Oekraïne. Uiteindelijk heeft het Russische leger de centrale overgenomen. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 3 maart 2022.

    x
  • Plaatje Srebrenica
    hetklokhuis.nl
    Srebrenica

    De Nederlandse soldaat Boudewijn was gestationeerd in het Bosnische plaatsje Srebrenica op het moment dat het daar helemaal mis ging. In opdracht van de Verenigde Naties moesten Nederlandse soldaten een veilige plek bewaken waar Bosnische moslims konden verblijven. Een aflevering uit Het Klokhuis maakt...

    x
  • Plaatje De stille soldaat (boek)
    schooltv.nl
    De stille soldaat (boek)

    Een boek van Herman van Campenhout. Kindsoldaten. Iedereen heeft er wel over gehoord, maar hoe is het leven van een jongen die daadwerkelijk wordt geronseld voor het leger van een duistere rebel die alleen maar kinderen voor zich laat vechten? Heb je een kans om er uit te komen? Bekijk de animatie op...

    x
  • Plaatje Hoe komt een trommelvliesbuisje in je oren?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe komt een trommelvliesbuisje in je oren?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    canonvannederland.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    Van 1940 tot 1945 was er in de wereld weer een grote oorlog. Deze oorlog heet de Tweede Wereldoorlog. Nederland deed ook mee in deze oorlog. Lees meer op de website van entoen.nu. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog in Zeeland
    schooltv.nl
    De Tweede Wereldoorlog in Zeeland

    Als de geallieerden dichterbij komen, willen ze de weg naar het water naar Antwerpen vrijmaken. Zo moet de aanvoer over de Westerschelde mogelijk gemaakt worden. Om de Duitse bezetters uit Walcheren te verjagen wordt besloten Walcheren onder water te zetten. Bekijk het filmpje van Jong in oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Sinti en Roma in de Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Sinti en Roma in de Tweede Wereldoorlog

    In Nederland wonen in 1940 ongeveer 4500 Sinti en Roma. Ze worden ook wel zigeuners genoemd. Vaak reizen ze met woonwagens, vioolorkesten en handelswaar van plek naar plek in Nederland. Net als de Joden worden ze vervolgd door Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Bekijk het filmpje van Jong in oorlog...

    x
  • Plaatje Verraad of verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Verraad of verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Duitsland de baas in Nederland. De democratie bestaat niet meer, de Duitsers bepalen de nieuwe regels. Veel mensen passen zich aan aan de nieuwe situatie. Andere mensen werken met de Duitsers mee en sluiten zich aan bij de NSB. Bekijk het filmpje van Jong in de oorlog...

    x
  • Plaatje Unicef
    unicef.nl
    Unicef

    Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties, komt op voor de rechten van kinderen wereldwijd. Lees alles over deze organisatie, wat ze doen en wat jij kunt doen op hun website.

    x
  • Plaatje Vechten in Oekraïne gaat door, veel mensen gevlucht
    jeugdjournaal.nl
    Vechten in Oekraïne gaat door, veel mensen gevlucht

    Het vechten tussen de legers van Rusland en Oekraïne gaan nog steeds door. Ook al hebben veel landen straf-maatregelen genomen tegen Rusland en vinden veel mensen dat Rusland moet stoppen met vechten. Wil je op de hoogte blijven, vol het nieuws op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht...

    x
  • Plaatje Voor Oekraïense kinderen in Nederland / Для українських дітей у Нідерландах
    jeugdbieb.nl
    Voor Oekraïense kinderen in Nederland / Для українських дітей у Нідерландах

    Для всіх українських дітей, які проживають в Нідерландах. Тут ви знайдете колекцію посилань на безкоштовні онлайн-книги, казки, оповідання та навчальні матеріали українською...

    x
  • Plaatje De WIC krijgt een presentatie over de driehoekshandel
    schooltv.nl
    De WIC krijgt een presentatie over de driehoekshandel

    De heren van de West-Indische Compagnie krijgen uitleg over de driehoekshandel. Hierbij wordt er gehandeld in koffie, katoen en suiker uit Amerika, vuurwapens, ijzer en buskruit uit Europa en ivoor, goud en slaven uit Afrika. Met de handel in slaven zijn de heren het niet eens. Bekijk het filmpje van...

    x
  • Plaatje Oekraïense president Zelensky is Persoon van het Jaar
    jeugdjournaal.nl
    Oekraïense president Zelensky is Persoon van het Jaar

    De Oekraïense president Volodymyr Zelensky en de dapperheid van het Oekraïense volk zijn Persoon van het Jaar. Een belangrijk Amerikaans tijdschrift kiest ieder jaar iemand uit die het belangrijkst was in de wereld. Bekijk het nieuwsbericht en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is...

    x
  • Plaatje De 4 Vrijheden: Angst
    hetklokhuis.nl
    De 4 Vrijheden: Angst

    In deze aflevering van de bijzondere Klokhuis-serie De 4 Vrijheden onderzoekt Pascal het mensenrecht: Vrij (zijn) van Angst: je hebt recht op een veilig leven. Hij gaat op bezoek bij Herman Polak die als 5-jarig joods jongetje in de oorlog 3 jaar lang zat ondergedoken en de 13-jarige Syrische jongen...

    x
  • Plaatje Antwoord op jullie vragen over Israël en de Palestijnse gebieden
    jeugdjournaal.nl
    Antwoord op jullie vragen over Israël en de Palestijnse gebieden

    In de app van het Jeugdjournaal konden kinderen vragen stellen over deze oorlog. Waarom mogen de Palestijnen Gaza niet uit? Kunnen kinderen uit Israël en Gaza die bevriend zijn elkaar nog wel zien? En de meest gestelde vraag: wanneer stopt de oorlog? Annabelle praat erover met Miral de Bruijne....

    x
  • Plaatje De Berlijnse Muur
    schooltv.nl
    De Berlijnse Muur

    Op 9 november 1989 valt de Berlijnse Muur en komt er een eind aan de scheiding tussen Oost- en West-Duitsland. Duitsland is weer één en Berlijn is weer een vrije stad. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Opgroeien met de Berlijnse muur
    schooltv.nl
    Opgroeien met de Berlijnse muur

    De opa van Emil groeide op in Oost-Duitsland maar vluchtte zodra hij kon naar het vrije Westen. Het oosten en het westen van het land en van de stad Berlijn werden van elkaar gescheiden door een muur die in 1989 werd afgebroken. Hoe was het om op te groeien en geen vrijheid te kennen? Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Brandonderzoek
    hetklokhuis.nl
    Brandonderzoek

    Hoe kom je achter de oorzaak van een brand? Nienke gaat na een brand met deskundige Volkert op onderzoek uit. Kunnen ze de brandhaard opsporen? Verder zet Nienke de meest voorkomende oorzaken van brand op een rijtje. Wat staat op nummer 1? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De Dodendraad
    schooltv.nl
    De Dodendraad

    Tijdens de Eerste Wereldoorlog is Nederland neutraal. Veel Belgen besluiten daarom tijdelijk naar Nederland te vluchten uit angst voor de oorlog in eigen land. Maar deze vlucht is niet zonder risico. Om te voorkomen dat Belgen naar Nederland vluchten, leggen de Duitsers een elektrisch prikkeldraad aan....

    x
  • Plaatje Eerste Wereldoorlog
    canonvannederland.nl
    Eerste Wereldoorlog

    Van 1914 tot 1918 was er een grote oorlog in Europa. Nederland deed niet mee in deze oorlog. Maar Nederland merkte er wel wat van. Lees hier meer. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas

    x
  • Plaatje Wist je dit al over de Eerste Wereldoorlog?
    kidsweek.nl
    Wist je dit al over de Eerste Wereldoorlog?

    Op 28 juli 1914 begon de Eerste Wereldoorlog. In 1918 eindigde de oorlog, die miljoenen mensen het leven kostte. Waar draaide het om? En wie vocht tegen wie? Op de website van Kidsweek vind je een paar weetjes over deze bloederige oorlog. Dit is een bericht van 28 juli 2022.

    x
  • Plaatje Tijdlijn: Het leven van Anne Frank
    schooltv.nl
    Tijdlijn: Het leven van Anne Frank

    Anne Frank heeft de Tweede Wereldoorlog niet overleefd, maar haar dagboek wel. In ‘Het Achterhuis’ schrijft ze over onderduiken, de oorlog en haar gedachtes en gevoelens. Na de oorlog is haar dagboek wereldberoemd geworden. In deze tijdlijn scroll je door haar leven, van haar geboorte in...

    x
  • Plaatje Het geheim van de DJ (Yoleo)
    yoleo.nl
    Het geheim van de DJ (Yoleo)

    Dit boek kun je online lezen op Yoleo.nl of met de Yoleo iPad app. Daar moet je wel voor betalen. Ben je lid van de bibliotheek dan kun je een account aanmaken en gratis boeken lezen op deze site.

    x
  • Plaatje Het geheim van de ruilkinderen (Yoleo)
    yoleo.nl
    Het geheim van de ruilkinderen (Yoleo)

    Dit boek kun je online lezen op Yoleo.nl of met de Yoleo iPad app. Daar moet je wel voor betalen. Ben je lid van de bibliotheek dan kun je een account aanmaken en gratis boeken lezen op deze site.

    x
  • Plaatje Wie waren de geuzen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wie waren de geuzen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Jeanne d
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Jeanne d'Arc

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Jeanne d'Arc, een jonge heldin in Frankrijk.

    x
  • Plaatje Kenau Simonsdochter Hasselaer
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Kenau Simonsdochter Hasselaer

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Kenau Simonsdochter Hasselaer.

    x
  • Plaatje Klikplaat Wordt Gemist
    i.micr.io
    Klikplaat Wordt Gemist

    Deze klikplaat geeft je een inkijk in het leven van joden vóór en tijdens de oorlog. En vertelt het verhaal van anti-joodse maatregelen tijdens de oorlog en hoe die ervaren werden. Deze klikplaat is een onderdeel van de online leeromgeving bij het project Wordt Gemist van het Joods Cultureel...

    x
  • Plaatje Nationale Kinderherdenking - De Podcast
    nationalekinderherdenking.nl
    Nationale Kinderherdenking - De Podcast

    ‘Niet jouw oorlog, wel jouw vrijheid’. In deze podcast over moed, verdraagzaamheid, medemenselijkheid, empathie en gelijkwaardigheid, ontdek je hoe we uit de oorlog kunnen leren. In elke aflevering gaan twee presentatoren samen met twee kinderen en een speciale gast in gesprek over één...

    x
  • Plaatje Wie heeft Willem van Oranje vermoord?
    schooltv.nl
    Wie heeft Willem van Oranje vermoord?

    Pang! Pang! Pang! Met drie pistoolschoten wordt Willem van Oranje in 1584 vermoord. Maar wie heeft het gedaan? De schout en z’n rakkers zijn op zoek naar de dader, Balthasar Gerards. . Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Willem van Oranje
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Willem van Oranje

    Willem van Oranje wordt in Nederland vaak de "Vader des Vaderlands" genoemd omdat hij de eerste stappen heeft gezet naar een onafhankelijk Nederland zoals we dat nu kennen. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.

    x
  • Plaatje Podcast Expeditie Oceaan
    ah.nl
    Podcast Expeditie Oceaan

    Wil je alles weten over de oceaan? Luister dan naar de podcast van Expeditie Oceaan. Duik in deze podcasts samen met Freek Vonk in de wondere onderwaterwereld. En ontdek zo de leukste weetjes over

    x
  • Plaatje De ruimterace tussen Amerika en Rusland
    schooltv.nl
    De ruimterace tussen Amerika en Rusland

    In de jaren zestig van de vorige eeuw waren Amerika en Rusland met elkaar in strijd. Ze wilden allebei het machtigste land ter wereld zijn en ze gebruikten ruimteprogramma’s om elkaar daarin te overtreffen. De Russen lanceerden de eerste satelliet: de spoetnik. Bekijk het filmpje van Ontdek de...

    x
  • Plaatje Michiel de Ruyter
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Michiel de Ruyter

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over admiraal Michiel de Ruyter, de bekendste zeeheld uit de Nederlandse geschiedenis die het Korps Mariniers heeft opgericht.

    x
  • x
  • Plaatje Tweede Wereldoorlog 1939-1945
    tracesofwar.nl
    Tweede Wereldoorlog 1939-1945

    Een website met zeer uitgebreide informatie over de Tweede Wereldoorlog. Deze site is moeilijk en eigenlijk voor volwassenen. Ben je geïnteresseerd? Neem gerust eens een kijkje.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    jeugdbieb.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    Van 1940 tot 1945 was er in de wereld een grote oorlog. Deze oorlog heet de Tweede Wereldoorlog. Kijk hier voor websites en filmpjes.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    docukit.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    Op 4 mei is het Dodenherdenking. Dan herdenken we in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Die oorlog duurde van 1940 tot 1945. Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag. Want op die dag in 1945 eindigde de oorlog in Nederland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in...

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    hetklokhuis.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Ons land wordt vijf jaar bezet door nazi-Duitsland. Voor de nazi’s was niet iedereen gelijk. Joden, Roma en Sinti, gehandicapten en homoseksuelen werden gediscrimineerd en vermoord. Chris de Leeuw was nog een kind toen de oorlog uitbrak, een...

    x
  • Plaatje Het verzet
    docukit.nl
    Het verzet

    Op 10 mei 1940 begon in Nederland de Tweede Wereldoorlog. De meeste mensen probeerden, vooral de eerste jaren, zo gewoon mogelijk door te leven. Ze deden braaf wat de Duitsers zeiden. Maar een klein aantal mensen vocht in het geheim door. Zij zaten in het verzet. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Het verzet in de Tweede Wereldoorlog
    docukit.nl
    Het verzet in de Tweede Wereldoorlog

    Op 10 mei 1940 viel het Duitse leger Nederland en België binnen en werden beide landen bezet. Politieke partijen werden verboden, behalve de NSB omdat deze partij met de Duitsers samenwerkte. Er kwam censuur op kranten en radioprogramma’s. Sommige mensen verzetten zich door een eigen krantje...

    x
  • Plaatje Het Klokhuis over vrijheid
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis over vrijheid

    In de Klokhuisserie De 4 Vrijheden onderzoeken Pascal en Sosha wat het betekent om recht te hebben op een veilig leven, een huis, kleding en eten, een vrije mening te hebben en te geloven wat je wilt. Ze gaan op bezoek bij mensen die als kind de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt en spreken kinderen...

    x
  • Plaatje De slag bij Waterloo
    schooltv.nl
    De slag bij Waterloo

    Napoleon voert veel oorlogen. Hij wil heel Europa veroveren. Echter in 1815 wordt hij in de 'Slag bij Waterloo' verslagen. Als je meer wilt weten bekijk je de clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De ontdekking van de aardappel
    schooltv.nl
    De ontdekking van de aardappel

    In de Gouden Eeuw maakt Nederland kennis met de aardappel uit Zuid-Amerika. Kaat en Lidewij laten zien wat je er allemaal mee kunt koken. Een patatje tachtigjarige oorlog bijvoorbeeld. Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De accordeon
    schooltv.nl
    De accordeon

    Accordeons zijn er in allerlei soorten en maten. Oorspronkelijk komt de accordeon uit Duitsland. Wil je weten waarom de accordeon ook wel trekzak wordt genoemd? Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Afrodance
    hetklokhuis.nl
    Afrodance

    In populaire dansjes op social media en in videoclips zie je veel bewegingen die hun oorsprong vinden in Afrikaanse landen. Afrodance is de verzamelnaam voor verschillende dansstijlen die bedacht zijn in landen als Ghana, Zuid-Afrika en Angola. Tirsa neemt een les bij Petit Afro in Rotterdam en leert...

    x
  • Plaatje Amerikaanse rivierkreeft: lastpak
    natuurmonumenten.nl
    Amerikaanse rivierkreeft: lastpak 'from abroad'

    De Amerikaanse rivierkreeft komt van oorsprong niet in ons land voor. Toch is hij inmiddels op heel veel plekken te vinden. Lees er over op de site van Natuurmonumenten.

    x
  • Plaatje Animatiefilm
    hetklokhuis.nl
    Animatiefilm

    De speelfilm Patatje Oorlog is een combinatie van live-action en animatie. En dat is bijzonder, want zo'n mengvorm met acteurs en animatie komt niet vaak voor. Mustafa neemt tijdens de opnamen op de filmset een kijkje achter de schermen. Hij ziet hoe de animatiescènes worden gemaakt. Hoe laat...

    x
  • Plaatje Anne Frank - 1
    hetklokhuis.nl
    Anne Frank - 1

    Deel een van een tweeluik uit over Anne Frank. Het dagboek dat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft geschreven is over de hele wereld bekend. Anne heeft de oorlog niet overleefd. Haar beste vriendin Hanneli leeft nog wel. Margreet praat met haar over Anne's leven. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De antieke Olympische spelen
    schooltv.nl
    De antieke Olympische spelen

    Eén keer in de vier jaar staat de sportwereld op zijn kop. Dan worden er weer Olympische spelen gehouden. Het idee van de Olympische spelen komt oorspronkelijk uit het oude Griekenland en is dus al meer dan 2000 jaar oud. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje April-meistakingen 1943
    hetklokhuis.nl
    April-meistakingen 1943

    In Nederland was het van 1940 tot 1945 oorlog. De nazi’s waren de baas, en wie tegen ze inging riskeerde zijn leven. Toch vond in het voorjaar van 1943 de grootste opstand tegen de nazi's plaats. Door te staken – ofwel het werk neer te leggen – kwamen Nederlanders in het hele land in...

    x
  • Plaatje De 4 Vrijheden: Armoede
    hetklokhuis.nl
    De 4 Vrijheden: Armoede

    In deze aflevering van de bijzondere Klokhuis-serie De 4 Vrijheden onderzoekt Sosha het mensenrecht: Vrij (zijn) van Armoede: je hebt recht op een huis, kleding en eten. Ze gaat op bezoek bij Tom Smits, die als kind in de oorlog de hongerwinter meemaakte, en bij de 12-jarige Basma, die met haar gezin...

    x
  • Plaatje Artsen zonder Grenzen
    docukit.nl
    Artsen zonder Grenzen

    Mensen die bij Artsen zonder Grenzen werken, zien veel van de wereld. Grenzen doen er niet toe, ze geven hulp aan mensen waar men hen nodig heeft. Bijvoorbeeld tijdens oorlogen, natuurrampen en bij uitbraken van ziektes. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Asielzoekers
    docukit.nl
    Asielzoekers

    Al tientallen jaren lang komen er asielzoekers naar Nederland. De meesten van hen zijn gevlucht uit landen waar oorlog of armoede is, of beide. Iemand die gevlucht is, moet meteen als hij de grens over is, asiel aanvragen. Dat betekent dat hij de Nederlandse regering om bescherming vraagt. Lees er over...

    x
  • Plaatje Australië
    schooltv.nl
    Australië

    Australië ligt helemaal aan de andere kant van de wereld. Het land is bekend van het Groot Barrièrerif, de rijke geschiedenis en bijzondere diersoorten als koala’s en kangoeroes. De bevolking bestaat grotendeels uit immigranten uit Engeland, maar ook de oorspronkelijke bevolking: De...

    x
  • Plaatje Quiz Australië
    schooltv.nl
    Quiz Australië

    Quiz over het land van de Aussies. Australië ligt helemaal aan de andere kant van de wereld. Het land is bekend van het Groot Barrièrerif, de rijke geschiedenis en bijzondere diersoorten als koala’s en kangoeroes. De bevolking bestaat grotendeels uit immigranten uit Engeland, maar ook...

    x
  • Plaatje Hoe wordt bapao gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe wordt bapao gemaakt?

    Je kent ze waarschijnlijk wel, die zachte, witte broodjes met een lekkere vulling: bapao! Het is een van oorsprong Aziatisch broodje. Het geheim achter zijn zachte buitenkant: hij wordt niet gebakken maar gestoomd! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje BiebBoys - BiebBoys World Records
    biebboys.nl
    BiebBoys - BiebBoys World Records

    De BiebBoys Kees en Joran hebben in de zomervakantie niet zo veel te doen. Joran komt op het idee om wereldrecords te verbreken. Ze verzinnen allerlei nieuwe wereldrecords, maar ze kunnen wel wat hulp gebruiken. Kijk snel naar deze video, misschien kun je meehelpen. Voor leerkrachten: De klas gaat een...

    x
  • Plaatje De Boekenreismachine
    boekenreismachine.nl
    De Boekenreismachine

    De online escaperoom, de mysterieuze boekenreismachine van de bibliotheek neemt je mee op avontuur naar verre oorden en wonderlijke werelden. Daar moet je verschillende puzzels oplossen en ontmoet je vriendelijke personages die je kunnen helpen om de trofee van de bibliotheek weer terug te krijgen. Pas...

    x
  • Plaatje Napoleon Bonaparte
    hetklokhuis.nl
    Napoleon Bonaparte

    Zo'n 200 jaar geleden was Napoleon Bonaparte de baas van de Franse provincie Nederland. Soldaten bereiden zich voor op de vele oorlogen die Napoleon voert. Belastingen, de Burgerlijke stand, de meter, de liter en de kilo, het zijn maar een paar dingen die we hebben overgehouden aan de die Franse tijd....

    x
  • Plaatje Bongo
    schooltv.nl
    Bongo's en conga's

    Bongo's en conga's worden bespeeld door met de handen op het strak gespannen vel te slaan. Bij deze percussieinstrumenten wordt het geluid dus voortgebracht door de trilling van een gespannen vel boven een klankkast (trom). Oorspronkelijk komen ze uit Afrika, maar je hoort ze vaak in Latijns-Amerikaanse...

    x
  • Plaatje De boomkikker
    schooltv.nl
    De boomkikker

    De boomkikker komt van oorsprong helemaal niet voor in de duinen bij Wassenaar. Toch leven er duizenden boomkikkers rond de plassen en poeltjes. De boomkikker is een exoot, afkomstig uit Griekenland. Bekijk het filmpje van Vroege Vogels in de klas op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Jeroen Bosch
    hetklokhuis.nl
    Jeroen Bosch

    Maurice mag spieken bij de restauratie van een héél bijzonder kunstwerk: Het Laatste Oordeel van Jeroen Bosch. Met verschillende camera's zijn alle schilderijen van Jeroen Bosch bovendien op detailniveau gefotografeerd. Zo kun je precies zien hoe de schilder ooit is begonnen met zijn onderlaag...

    x
  • Plaatje Maria van Bourgondië
    canonvannederland.nl
    Maria van Bourgondië

    Toen de vader van Maria van Bourgondie tijdens één van zijn oorlogen overleed, werd Maria in één klap de rijkste erfgenaam van Europa. Lees meer over hertogin Maria van Bourgondie op de site van de canon van Nederland. Let op: kies de informatie die geschikt is voor jouw groep...

    x
  • Plaatje Wat is een cactusvijg?
    schooltv.nl
    Wat is een cactusvijg?

    De cactusvijg groeit bovenop de schijfcactus, die oorspronkelijk uit Mexico komt. Maar wat is precies een cactusvijg en waar wordt het allemaal voor gebruikt? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Capitulatievlag
    schooltv.nl
    Capitulatievlag

    Waar stond de witte vlag in de Tweede Wereldoorlog voor? Rapper Gers Pardoel legt het uit!Dit voorwerp is te zien in Museum Rotterdam en OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Winston Churchill
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Winston Churchill

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Winston Churchill, Britse premier, oorlogsheld, schrijver en Nobelprijswinnaar.

    x
  • Plaatje Het conflict tussen Israël en de Palestijnen
    kidsweek.nl
    Het conflict tussen Israël en de Palestijnen

    'Het is oorlog', zo liet de Israëlische premier Netanyahu zaterdag weten toen Hamas, een terroristische organisatie, vanuit Palestijns gebied raketten afvuurde op Israël. Ook vielen tientallen strijders het land binnen. Al meer dan zeventig jaar is er ruzie tussen Israëliërs en Palestijnen....

    x
  • Plaatje De Biesbosch, grens tussen bezet en bevrijd Nederland
    schooltv.nl
    De Biesbosch, grens tussen bezet en bevrijd Nederland

    Martin en Wim wonen tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de rand van de Biesbosch, een moerassig getijdengebied in het midden van ons land. Zij vertellen er over in het filmpje van Jong in oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Eerste Wereldoorlog
    schooltv.nl
    De Eerste Wereldoorlog

    In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. Een oorlog die vier jaar lang zou duren en aan 10 miljoen soldaten het leven heeft gekost. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Opstand
    canonvannederland.nl
    De Opstand

    Tijdens de Nederlandse Opstand, beter bekend als Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), komen de Nederlandse gewesten in verzet tegen koning Filips II van Spanje. In 1588 ontstaat uiteindelijk de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Voor meer informatie neem je een kijkje op deze site. Let op: kies...

    x
  • Plaatje Wat is dienstplicht?
    schooltv.nl
    Wat is dienstplicht?

    Vroeger was dienstplicht alleen voor mannen. Dienstplicht houdt in dat je opgeroepen kan worden voor het leger als dit nodig is, bijvoorbeeld als er oorlog komt. Nu krijgen jonge vrouwen die oproep ook op hun zeventiende. Anouk zit al in het leger en volgt een opleiding tot beroepsmilitair. Bekijk het...

    x
  • Plaatje Hoe slapen dieren?
    schooltv.nl
    Hoe slapen dieren?

    's Nachts lig jij waarschijnlijk op 1 oor. De meeste dieren ook. Maar niet allemaal... Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Disco-oor
    hetklokhuis.nl
    Disco-oor

    Wie regelmatig naar te harde muziek luistert kan gehoorbeschadiging oplopen. Een blijvende piep in je gehoor of doofheid kunnen de gevolgen zijn. In deze aflevering van Het Klokhuis legt Dolores uit hoe ons oor werkt, wat voor beschadigingen er kunnen ontstaan en hoe dat voorkomen kan worden.

    x
  • Plaatje Dit kun je doen als je schrikt van het nieuws over Israël en Gaza
    kidsweek.nl
    Dit kun je doen als je schrikt van het nieuws over Israël en Gaza

    Soms gebeuren er heftige of verdrietige dingen zoals de oorlog in Israël en Gaza. Op de website van Kidsweek lees je wat je kunt doen als je daarvan schrikt.

    x
  • Plaatje Drop
    hetklokhuis.nl
    Drop

    In Nederland snoepen we wel 32 miljoen kilo drop per jaar. Maar wist je dat drop oorspronkelijk helemaal niet bedacht was als snoep? Vroeger geloofden mensen dat het hielp tegen verkoudheid, keelpijn en griep. Pascal gaat op zoek naar het belangrijkste ingrediënt van drop: de zoethoutwortel. En...

    x
  • Plaatje Duitsland
    schooltv.nl
    Duitsland

    Ten oosten van Nederland ligt Duitsland. De 20e eeuw staat voor Duitsland grotendeels in het teken van allerlei oorlogen, maar tegenwoordig is Duitsland een sterk economisch ontwikkeld land. Duitsland is geliefd bij toeristen door culturele steden als Berlijn en Hamburg, natuurgebieden als het Zwarte...

    x
  • Plaatje Jean Dulieu
    paulusdeboskabouter.net
    Jean Dulieu

    Misschien heb je wel eens gehoord van Paulus de boskabouter en Eucalypta. Vraag anders maar eens aan je ouders of grootouders of zij Paulus kennen. De bedenker en tekenaar heet Jan van Oort, zijn pseudoniem (schuilnaam) is Jean Dulieu. Hij is op 29 november 2006 overleden. Wil je meer over hem of Paulus...

    x
  • Plaatje De Eerste Wereldoorlog
    docukit.nl
    De Eerste Wereldoorlog

    In het begin van de vorige eeuw, tussen 1914 en 1918, was er in Europa een vreselijke oorlog. Omdat er zoveel landen aan meededen, wordt het de Eerste Wereldoorlog genoemd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 261. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De Eerste Wereldoorlog
    schooltv.nl
    De Eerste Wereldoorlog

    Na de moord op de Oostenrijkse kroonprins Franz Ferdinand, breekt in 1914 de Eerste Wereldoorlog uit. Het wordt een bloedige oorlog tussen aan de ene kant de geallieerden (Engeland, Frankrijk, Rusland, en later de Verenigde Staten) en aan de andere kant de Centralen (Duitsland, Hongarije, Turkije). Bekijk...

    x
  • Plaatje Epilepsie
    hetklokhuis.nl
    Epilepsie

    Eén op de 150 mensen heeft last van tijdelijke 'kortsluiting' in de hersenen. Epilepsie. Kinderneuroloog Kees legt aan Maurice uit dat epilepsie niet alleen verschillende oorzaken heeft, maar ook heel veel verschijningsvormen kent. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis over hersenen.

    x
  • Plaatje De Europese Unie
    docukit.nl
    De Europese Unie

    Na de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) lag half Europa in puin. Zes Europese landen vonden dat er nooit meer oorlog mocht komen. Zij besloten te gaan samenwerken. In 1951 richtten ze de EGKS op: de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. Steeds meer landen sloten zich aan. Nu spreken we over de Europese...

    x
  • Plaatje De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD)
    schooltv.nl
    De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD)

    Als er ergens een verdacht pakketje wordt gevonden, wordt de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie ingeschakeld. De EOD maakt oude explosieven, zoals vliegtuigbommen en granaten, onschadelijk. Maar ook in oorlogsgebieden worden ze ingezet om bijvoorbeeld landmijnen op te ruimen. Gevaarlijk werk!...

    x
  • Plaatje Anne Frank
    schooltv.nl
    Anne Frank

    Wereldberoemd is het dagboek van Anne Frank. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moet zij als joods meisje met haar familie onderduiken in het achterhuis van haar vaders kantoor in Amsterdam. In de tussentijd wordt haar vriendin Hanneli opgepakt en afgevoerd naar concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland....

    x
  • Plaatje Na de dood van Anne Frank
    schooltv.nl
    Na de dood van Anne Frank

    In februari 1945 zijn Anne en Margot Frank in concentratiekamp Bergen-Belsen overleden. Anne’s moeder is een maand eerder overleden in het vernietigingskamp van Auschwitz-Birkenau en ook de andere bewoners van het Achterhuis zijn in Duitse kampen omgekomen. Alleen de vader van Anne, Otto Frank,...

    x
  • Plaatje Gehoor
    hoorzaken.nl
    Gehoor

    Informatie over de opbouw en de werking van ons oor.

    x
  • Plaatje Gehoorbeschadiging
    hetklokhuis.nl
    Gehoorbeschadiging

    Lekker naar muziek luisteren, filmpjes kijken, videogamen of naar een muziek concert gaan. Wat is er leuker dan dat? Maar kunnen oren daar wel tegen? Hoe kan het dat je oor iets hoort en hoe hard mag dat geluid staan, zodat het niet slecht is voor je oren? Tirsa zoekt het uit. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje De 4 Vrijheden: Geloof
    hetklokhuis.nl
    De 4 Vrijheden: Geloof

    In deze aflevering van de bijzondere Klokhuis-serie De 4 Vrijheden onderzoekt Sosha het mensenrecht: Vrijheid van geloof. Katholiek, protestant, joods, moslim, hindoe...in Nederland mag je geloven wat je wilt. Aviva (11), Roya (14), Willem (12) en Lucas (12) vertellen over hun eigen geloof. En Sosha...

    x
  • Plaatje Hoe werken geluidsspeakers?
    schooltv.nl
    Hoe werken geluidsspeakers?

    Geluid is eigenlijk niets anders dan trillende luchtdeeltjes. Muziek kan zich dus door de lucht verplaatsen en bij je oor terecht komen, waardoor je het kunt horen. Maar hoe maakt een geluidsspeaker van die geluidstrillingen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Mieren helpen het gentiaanblauwtje
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Mieren helpen het gentiaanblauwtje

    Het gentiaanblauwtje is een bedreigde diersoort. Wat is de oorzaak dat deze mooie vlinder zo weinig voorkomt? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Gevlucht uit Syrië
    schooltv.nl
    Gevlucht uit Syrië

    Het is oorlog in Syrië. Voor de 9-jarige Tiba en haar familie is het niet meer veilig. Na een lange en gevaarlijke reis zijn ze aangekomen in een vluchtelingenkamp in Duitsland. Wat hebben ze allemaal meegemaakt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Gevlucht uit Syrië
    schooltv.nl
    Gevlucht uit Syrië

    Door de oorlog in Syrië moesten veel mensen vluchten. Ilaf (12) vluchtte met haar familie naar Libanon. Ze wil graag terug naar Syrië. Bekijk het filmpje van Het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Geweld
    goetfoud.nl
    Geweld

    Geweld is niet alleen veraf ergens in de wereld. Soms heel dichtbij. Deze website gaat over verschillende vormen van geweld. Over slaan en vernielen, over betasten, overlast, geweld op Internet, maar ook over oorlog en pesten.

    x
  • Plaatje Gezichtsprothese
    hetklokhuis.nl
    Gezichtsprothese

    Sommige mensen missen een deel van hun gezicht, bijvoorbeeld een oor of een deel van hun neus. Dat kan komen door een ziekte of ongeluk of omdat ze zo zijn geboren. In dat geval kun je een gezichtsprothese laten maken. Janouk neemt een kijkje in het ziekenhuis om te zien hoe zo'n prothese wordt gemaakt....

    x
  • Plaatje Gif in je achtertuin
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Gif in je achtertuin

    Voor veel mensen is gif iets dat alleen voorkomt in verre oorden. Maar in Nederland is ook veel giftig, zélfs in je eigen achtertuin! Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Giro555
    giro555.nl
    Giro555

    Giro555 komt in actie en zamelt geld in voor noodhulp bij rampen en in oorlogsgebieden. Kijk op de website voor meer informatie.

    x
  • Plaatje De zonnebloemen van Vincent uit Arles
    schooltv.nl
    De zonnebloemen van Vincent uit Arles

    In 1888 verhuist Vincent van Gogh naar het zuiden van Frankrijk, naar het plaatsje Arles. Hij schildert er een heleboel landschappen, bloemen en portretten, waaronder zijn beroemde Zonnebloemen. Het gaat goed, tot hij in de war raakt en een stuk van zijn oor afsnijdt. Vincent laat zich opnemen in een...

    x
  • Plaatje Gouden griffels
    nl.wikipedia.org
    Gouden griffels

    Sinds 1971 wordt jaarlijks aan het beste, oorspronkelijk Nederlandse kinderboek een gouden griffel uitgereikt. In Wikipedia een overzicht van alle boeken die zo'n gouden griffel hebben gekregen.

    x
  • Plaatje Grieken
    geschiedenisvoorkinderen.nl
    Grieken

    Algemene informatie over de oude Grieken, de goden, hun oorlogen en de maatschappij.

    x
  • Plaatje Hugo de Groot
    hetklokhuis.nl
    Hugo de Groot

    Hugo de Groot werd een wonderkind genoemd. Hij schreef al gedichten in het Latijn en Grieks toen hij pas 8 jaar oud was! Later dacht hij veel na over grote vragen als: waarom voeren landen oorlog? En van wie is de zee eigenlijk? Hij bedacht hier heel belangrijke internationale regels voor, die we vandaag...

    x
  • Plaatje Wat is Halloween?
    schooltv.nl
    Wat is Halloween?

    Met Halloween gaan mensen eng verkleed en worden gezichten uit pompoenen gesneden. Dit feestje hebben we afgekeken uit Amerika. Het lijkt op het Keltische feest Samhain, maar waarschijnlijk is de oorsprong christelijk. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Halloween, een mix van Samhain en Allerzielen
    canonvannederland.app
    Halloween, een mix van Samhain en Allerzielen

    Halloween wordt in Nederland steeds populairder. Maar wat is de oorsprong van Halloween? Lees erover in deze blog.

    x
  • Plaatje Herdenken en vieren
    jeugdbieb.nl
    Herdenken en vieren

    Op 5 mei 1945 kwam er in Nederland een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Ieder jaar herdenken we op 4 mei de oorlogsslachtoffers. Op 5 mei vieren we feest, we vieren onze vrijheid. Kijk hier voor meer informatie over de de nationale herdenking en bevrijdingsdag.

    x
  • Plaatje Herdenken en vieren op 4 en 5 mei
    docukit.nl
    Herdenken en vieren op 4 en 5 mei

    Het is 4 mei, ’s avonds om 8 uur. Op de Dam in Amsterdam, staan duizenden mensen. Iedereen is 2 minuten stil en denkt aan alle Nederlanders die gestorven zijn in de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) en in oorlogen daarna. De koning en de koningin zijn ook bij de ceremonie. Zij leggen een bloemenkrans...

    x
  • Plaatje Herinneringscentrum Kamp Westerbork
    kampwesterbork.nl
    Herinneringscentrum Kamp Westerbork

    De mensen die in de Tweede Wereldoorlog naar kamp Westerbork moesten, verbleven daar vaak niet erg lang. Soms maar enkele dagen. Daarna werden ze maar kampen in Oost-Europa gedeporteerd. In het museum van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt over het leven van slachtoffers en overlevenden van...

    x
  • Plaatje Waarom haatte Hitler Joden?
    schooltv.nl
    Waarom haatte Hitler Joden?

    Hitler geeft Joden de schuld van alles wat er niet goed gaat in Duitsland. Er komen steeds meer anti-Joodse maatregelen. Aan het eind van de oorlog zijn er meer dan 6 miljoen Joden door Hitler gedood. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hongersnood in Jemen
    schooltv.nl
    Hongersnood in Jemen

    Jemen is het armste land in het Midden-Oosten. Door oorlog is er veel armoede en hongersnood. Vooral kinderen hebben het zwaar. Hulporganisaties zamelen geld in om zoveel mogelijk kinderen in Jemen te kunnen helpen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hugo de Groot
    jeugdbieb.nl
    Hugo de Groot

    Hugo de Groot kennen de meeste mensen als de man die gevangen zat in Slot Loevenstein. Maar hij was ook de bedenker van het modern volkenrecht. In 1625 schreef hij ‘Over het recht van oorlog en vrede’. Hier vind je filmpjes en websites over deze belangrijke politicus en geleerde.

    x
  • Plaatje Indonesië
    schooltv.nl
    Indonesië

    Vroeger was Indonesië een kolonie van Nederland en heette het land Nederlands-Indië en waren de Nederlanders de baas in dit land. Maar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, maakten de Japanners een einde aan het Nederlandse bewind. Toen in 1945 een einde kwam aan de oorlog, riep leider Soekarno...

    x
  • Plaatje Israël
    docukit.nl
    Israël

    Israël is de laatste jaren veel in het nieuws. Het gaat dan meestal over de oorlog met de Palestijnen. Maar over Israël is veel meer te vertellen! Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 362. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Jongeren Prinsjesdag
    unicef.nl
    Jongeren Prinsjesdag

    Op maandag 18 september 2023 organiseert UNICEF Nederland Jongeren Prinsjesdag. Thema's die dit jaar centraal staan zijn: klimaat, oorlogen in de wereld en armoede. Jongeren gaan in gesprek met Tweede Kamerleden en bieden het UNICEF-jongerenadvies aan. Hiermee kan politiek Den Haag gericht aan de slag...

    x
  • Plaatje De kangoeroe
    schooltv.nl
    De kangoeroe

    Kangoeroes komen oorspronkelijk uit Australië. Ze leven daar in het droge binnenland en hebben enorme achterpoten om te springen. Kangoeroes zijn buideldieren. De vrouwtjes hebben op een buik een grote huidplooi: de buidel. In de buidel worden de jonkies gedragen. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Kangoeroe betekent ‘ik weet het niet’ - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Kangoeroe betekent ‘ik weet het niet’ - Is het snugger of kletspraat?

    Lange tijd dachten we dat de oorspronkelijke bewoners van Australië ‘ik weet het niet' bedoelden als ze kangoeroe zeiden. Klopt het, of is het kletspraat? Bekijk het clipje uit Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kano Engelandvaarders
    schooltv.nl
    Kano Engelandvaarders

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog proberen heel veel mensen het vrije Engeland te bereiken. Gers Pardoel vertelt over een kano die gebruikt werd in de oorlog. Deze kano komt uit de privécollectie van de familie Peteri. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Karel de Grote
    schooltv.nl
    Karel de Grote

    Karel de Grote leefde zo'n 1300 jaar geleden. Hij was koning van het Frankische rijk. Karel voerde tijdens zijn leven veel oorlogen. De Saksen waren zijn grootste tegenstanders. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Karel de Grote en de Saksen
    schooltv.nl
    Karel de Grote en de Saksen

    Na 30 jaar van oorlog voeren heerst Karel over het gebied van de Saksen. Daar ging een hevige strijd aan vooraf. Karel wilde dat iedereen christen werd en wie dit weigerde werd gedood. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kettingreactie
    hetklokhuis.nl
    Kettingreactie

    Een kettingreactie is een reactie die zelf weer oorzaak is van een volgende reactie. Kettingreacties zijn er overal om ons heen. Denk aan het afschieten van een vuurpijl, of een auto die op benzine rijdt. Soms zijn kettingreacties gemaakt om simpele taken zo ingewikkeld mogelijk op te lossen. Waarom?...

    x
  • Plaatje Kool
    hetklokhuis.nl
    Kool

    Kool wordt over de hele wereld gegeten. Het is een makkelijk gewas en groeit bijna overal. Nienke laat zien hoeveel verschillende koolsoorten er bestaan. Toch zijn die allemaal ontstaan uit één oorspronkelijke plant. De oerkool. Hoe zou die eruit zien? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Wat is Krav Maga?
    schooltv.nl
    Wat is Krav Maga?

    Krav Maga is een sport die gericht is op zelfverdediging. Oorspronkelijk komt dit uit het Israëlische leger. Ook veel kinderen doen deze sport. Het kan helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen en niet meer gepest te worden. Bekijk het filmpje van Het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe leeft een kwal?
    schooltv.nl
    Hoe leeft een kwal?

    Kwallen zijn zo zacht als gelatinepudding. Ze eten plankton en kunnen niet zwemmen, maar laten zich meedrijven met de stroming in zee. Oorkwallen planten zich op een bijzondere manier voort: bevruchte eicellen dwarrelen neer op de bodem en groeien uit tot poliepjes, die vervolgens uitgroeien tot babykwalletjes....

    x
  • Plaatje Welke kwallen leven er in de Noordzee?
    schooltv.nl
    Welke kwallen leven er in de Noordzee?

    In de Noordzee leven verschillende soorten kwallen. De oorkwal komt het meeste voor. Dit is een doorzichtige kwal met vier roze of witte ringen. Hij kan je niet steken, omdat hij niet door de huid heen komt. Ook de zeepaddenstoel steekt niet. De blauwe haarkwal en de kompaskwal kunnen dit wel, die kan...

    x
  • Plaatje Spreekbeurt of werkstuk over de Koninklijke Landmacht
    defensie.nl
    Spreekbeurt of werkstuk over de Koninklijke Landmacht

    De Landmacht is super stoer en helpt je ook bij je werkstuk of spreekbeurt. Er is een heleboel informatie speciaal voor jou op een rijtje gezet. Die informatie is verdeeld in de hoofdstukken: Wat doet de landmacht, een land in oorlog, camouflage, tanks en wapens, landmijnen en kinderen.

    x
  • Plaatje Leeuwenopvang
    hetklokhuis.nl
    Leeuwenopvang

    Bart gaat op bezoek bij een speciale opvang voor leeuwen. Het zijn veelal ex-circusleeuwen, want het is sinds enige tijd verboden om wilde dieren te laten optreden. Ze worden hier tijdelijk opgevangen om ze hopelijk in de toekomst weer uit te zetten waar ze oorspronkelijk vandaan komen: de Savanne van...

    x
  • Plaatje Lichaamsversieringen
    docukit.nl
    Lichaamsversieringen

    Kettinkjes, oorbellen, armbanden, ringen: het zijn allemaal lichaamsversieringen. Kijk maar om je heen, veel mensen dragen wel één of meer sieraden. Overal ter wereld versieren mensen hun lichaam. Hoe ze dat doen, hangt af van hun cultuur. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...

    x
  • Plaatje Het verhaal van George Maduro
    nationalekinderherdenking.nl
    Het verhaal van George Maduro

    Het miniatuurstadje Madurodam werd vernoemd naar de Nederlandse oorlogsheld George Maduro. Waarom? Dat lees je in dit verhaal.

    x
  • Plaatje Mariniers
    hetklokhuis.nl
    Mariniers

    In Nederland is er gelukkig al heel lang geen oorlog meer. Toch heeft Nederland meer dan 40 duizend militairen die klaar staan om in actie te komen als dat nodig is. Bijvoorbeeld om zichzelf of bevriende landen te verdedigen en te helpen bij natuurrampen. Pascal gaat kijken bij het Korps Mariniers. Dat...

    x
  • Plaatje Hoe is de mens ontstaan?
    schooltv.nl
    Hoe is de mens ontstaan?

    Oorspronkelijk komt de mens uit Afrika. Deze evolutie begon zo’n 10 miljoen jaar geleden, wanneer sommige mensapen op twee benen gaan lopen. Deze soort ontwikkelt zich door en verspreidt zich uiteindelijk over de aarde als de Homo sapiens. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Mexico en export
    schooltv.nl
    Mexico en export

    Heel veel producten die in onze supermarkt te koop zijn komen oorspronkelijk uit Mexico. Voorbeelden hiervan zijn cacao, tequila, avocado en tomaten. Wil je weten wat er nog meer allemaal uit Mexico komt kijk dan deze clip.

    x
  • Plaatje Wat is nasynchronisatie?
    schooltv.nl
    Wat is nasynchronisatie?

    Sommige televisieseries uit Amerika die in Nederland worden uitgezonden, worden niet ondertiteld, maar nagesynchroniseerd. Dat gebeurt in een geluidsstudio. De Nederlandse tekst moet net zo lang zijn als de oorspronkelijke tekst, anders klopt het niet met de monden van de acteurs. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Nationale herdenking
    4en5mei.nl
    Nationale herdenking

    In Nederland zijn door het hele jaar heen herdenkingen van verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we alle slachtoffers samen. In bijna elke gemeente wordt een herdenking georganiseerd. Lees er meer over op deze website.

    x
  • Plaatje Nationale herdenking 15 augustus
    15augustus1945.nl
    Nationale herdenking 15 augustus

    Op 15 augustus 1945, kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in toenmalig Nederlands-Indië en daarmee in het hele Koninkrijk der Nederlanden. Alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië worden op 15 augustus herdacht. Lees meer over de herdenking...

    x
  • Plaatje Nederland bevrijd
    schooltv.nl
    Nederland bevrijd

    Na de oorlog keren Nederlandse krijgsgevangenen terug uit Duitsland. Maar de terugkeer is niet altijd een vrolijk weerzien. Hun huis, hun familie; ze zijn vaak alles kwijt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederland bevrijd en bezet
    hetklokhuis.nl
    Nederland bevrijd en bezet

    Nederland is bijna acht maanden verdeeld geweest in een bevrijd en een bezet gebied. Pas op 5 mei 1945 kon de bevrijding van heel Nederland gevierd worden. Sosha gaat naar De Biesbosch, waar in de oorlog volop gesmokkeld werd tussen bevrijd en bezet gebied. Verder praat ze met Katrien over wat zij heeft...

    x
  • Plaatje Wat betekent neutraal?
    schooltv.nl
    Wat betekent neutraal?

    Iemand die neutraal is, is onpartijdig. Iets kan neutraal smaken of neutraal ruiken. En als je neutraal bent in een oorlog, doe je niet mee met de vechtende partijen. Maar neutraal zijn is niet altijd goed. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oekraïne fopt Rusland met opblaasbare neptanks
    kidsweek.nl
    Oekraïne fopt Rusland met opblaasbare neptanks

    Oekraïne heeft een slimme oorlogstruc om Rusland te foppen. Het land zet neptanks in. Van dichtbij zien die eruit als springkussens, maar vanuit de lucht lijken ze op echte tanks. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 27 maart 2023.

    x
  • Plaatje Wie was Johan van Oldenbarnevelt?
    schooltv.nl
    Wie was Johan van Oldenbarnevelt?

    In de Tachtigjarige Oorlog maakt Nederland zich vrij van Spanje onder leiding van Willem van Oranje. Johan van Oldenbarnevelt is zijn belangrijkste adviseur. In de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden is Johan van Oldenbarnevelt een soort minister-president. Alle provincies vergaderen samen onder...

    x
  • Plaatje Olympisch sporterfgoed
    nocnsf.nl
    Olympisch sporterfgoed

    In meer dan honderd jaar heeft NOC*NSF, en voorheen het Nederlandsch Olympisch Comité, een mooie collectie olympisch en niet-olympisch sporterfgoed opgebouwd. Medailles, kleding, foto's, oorkondes: het zijn voorwerpen die verhalen vertellen van de Nederlandse olympische en paralympische sport....

    x
  • Plaatje Onderduiken
    schooltv.nl
    Onderduiken

    Het is oorlog. De Duitsers zijn de baas in ons land. Op een vroege ochtend vertrekt de familie Frank naar een geheim adres. Waarom? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met kennistest en werkblad.

    x
  • Plaatje De onderzeeboot
    docukit.nl
    De onderzeeboot

    Onderzeeboten zijn oorlogs-boten. De marine gebruikt ze. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 235. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Paarden
    docukit.nl
    Paarden

    Paarden komen van oorsprong uit Noord-Amerika. Ze leefden er in het wild. Tegenwoordig zie je paarden op heel veel plekken in de wereld. In Nederland leven er ongeveer een half miljoen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 249. Kijk in...

    x
  • Plaatje Pallas Athena
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Pallas Athena

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Pallas Athena, Griekse godin van de wijsheid en oorlogsvoering.

    x
  • Plaatje Pasta
    schooltv.nl
    Pasta

    Spaghetti, macaroni, strikjes, er zijn heel veel soorten pasta. Vooral in Italië wordt het veel gegeten. Maar wist je dat pasta oorspronkelijk uit China komt? In deze clip van Schooltv.nl zie je hoe pasta gemaakt wordt.

    x
  • Plaatje Podcast: Wat is er aan de hand in Israël en de Palestijnse gebieden?
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Wat is er aan de hand in Israël en de Palestijnse gebieden?

    In deze aflevering van de NOS Jeugdjournaalpodcast gaat het over de oorlog in Israël en de Palestijnse gebieden. Geen vrolijk nieuws, maar wel belangrijk om goed te begrijpen. Annabelle Zandbergen en Pien Leerink zoeken in deze podcast uit wat er aan de hand is. Waarover gaan de vechten? Hoe lang...

    x
  • Plaatje Podcast: Over Poetin en wat hij wil
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Over Poetin en wat hij wil

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over Oekraïne en Poetin. Bijvoorbeeld over waarom Poetin oorlog voert. Luister naar de podcast in je podcast-app of op de website van Zapp.

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Waarom Poetin zich van niemand iets aantrekt
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Waarom Poetin zich van niemand iets aantrekt

    Poetin wordt gezien als één van de gevaarlijkste wereldleiders van dit moment. Hij is al meer dan 20 jaar lang aan de macht in het grootste land van de wereld. Op 24 februari begon hij een oorlog tegen Oekraïne. Wie is hij eigenlijk? Bekijk het filmpje over Poetin in de serie UITGEZOCHT...

    x
  • Plaatje Pontiac
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Pontiac

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Pontiac, een belangrijke leider van de oorspronkelijke inwoners van de Verenigde Staten, de Indianen.

    x
  • Plaatje Het Klokhuis Onderneemt: Productontwikkeling
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis Onderneemt: Productontwikkeling

    Landmijnen zijn gevaarlijke explosieven die in oorlogen veel slachtoffers maken, omdat ze exploderen als je erop stapt. Het opruimen van die landmijnen kost veel tijd en is gevaarlijk voor de mensen die de mijnen ruimen. Eva gaat langs bij de broers Massoud en Mahmud. Zij hebben een drone ontwikkeld...

    x
  • Plaatje Rijopleiding landmacht
    hetklokhuis.nl
    Rijopleiding landmacht

    Autorijden is best lastig. Je moet de verkeersregels kennen, je moet heel goed opletten op het andere verkeer, en veilig rijden. Maar wat nou als je in heel moeilijke omstandigheden moet rijden? In landen waar het onveilig is, waar er misschien wel oorlog is? Op slechte wegen, midden in de woestijn,...

    x
  • Plaatje Het Rode Kruis
    docukit.nl
    Het Rode Kruis

    Als er ergens een ramp of een oorlog is, dan zijn er veel slachtoffers. Die hebben snel hulp nodig. Maar vaak zijn er niet genoeg dokters en hulpverleners. Dan komt het Rode Kruis in actie. De mensen van die organisatie sturen medicijnen, tenten, dekens, dokters en alles wat er verder maar nodig is....

    x
  • Plaatje Romeinen
    geschiedenisvoorkinderen.nl
    Romeinen

    Algemene informatie over de Romeinen, de maatschappij, bouwwerken, oorlog, goden, Pompeï.

    x
  • Plaatje Het Romeinse Rijk
    schooltv.nl
    Het Romeinse Rijk

    De Romeinen kwamen oorspronkelijk uit Rome. De keizers van Rome wilden het Romeinse Rijk zo groot mogelijk maken. Daarom veroverden ze grote delen van Europa en Noord-Afrika. Als je meer wilt weten bekijk je de clip van Schooltv.nl. Met quiz en werkbladen.

    x
  • Plaatje Ruimtetelescoop James Webb
    esa.int
    Ruimtetelescoop James Webb

    De ruimtetelescoop James Webb gaat de oorsprong onderzoeken van het leven, het heelal en de rest. De lancering is een paar keer uitgesteld, maar op 25 december 2021 was het zover. Lees allerlei weetjes over de ruimtetelescoop op de website van ESA Kids.

    x
  • Plaatje Canon Talks: Michiel de Ruyter
    schooltv.nl
    Canon Talks: Michiel de Ruyter

    Stap in de tijdmachine van Canon Talks op schooltv.nl en ga in gesprek met Michiel de Ruyter. Hij ontvangt je middenin een zeeslag en vertelt je over zijn leven in de tijd van de Republiek, de Engels-Nederlandse oorlogen op zee en zijn tocht naar Chatham.

    x
  • Plaatje Michiel de Ruyter
    hetklokhuis.nl
    Michiel de Ruyter

    Zeeslagje spelen klinkt misschien spannend en leuk, maar 350 jaar geleden werd er op zee serieuze oorlog gevoerd. Nizar gaat kijken op een nagemaakt schip met tientallen kanonnen en leert over Michiel de Ruyter. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Scheepssloperij
    hetklokhuis.nl
    Scheepssloperij

    Eva bezoekt de grootste scheepssloperij van Nederland. Met ijzersterke apparaten worden schepen van wel honderd meter lang op de kade gehesen, gesloopt en teruggebracht tot korte repen staal. En dat is best een precies werkje! Vrijwel alles uit het reusachtige schip wordt verkocht en opnieuw gebruikt,...

    x
  • Plaatje Shoarma en kebab
    hetklokhuis.nl
    Shoarma en kebab

    Het is allebei erg lekker, maar wat is het verschil tussen shoarma en kebab? En waar komt dit heerlijke vleesgerecht oorspronkelijk vandaan? Dolores ziet hoe in de vleesfabriek shoarma- en kebabspiesen worden gemaakt. En in een kebabzaak leert ze het vlees van de spies te snijden. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Sieraden
    docukit.nl
    Sieraden

    Overal ter wereld dragen mensen kettingen, armbanden, oorbellen, ringen, broches en piercings. Ook kom je sieraden door de hele geschiedenis tegen. Sieraden zijn er niet alleen om je te versieren, je kunt er ook mee laten zien wat jouw identiteit is. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje De legende van Sint Pannekoek
    sintpannekoek.nl
    De legende van Sint Pannekoek

    Sint Pannekoek is een van oorsprong Rotterdamse traditie en wordt ieder jaar, door heel het land, gevierd op 29 november. Lees hier het verhaal van Sint Pannekoek.

    x
  • Plaatje Soul
    hetklokhuis.nl
    Soul

    Shirma Rouse is soulzangeres. Nienke gaat bij haar op bezoek. Jou raken is mijn werk; aldus Shirma. Ze vertelt hoe de oorsprong van de soulmuziek haar geïnspireerd heeft tot haar manier van zingen. Volgens haar komt in soulmuziek de straat en de kerk bij elkaar. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Special effects
    hetklokhuis.nl
    Special effects

    Voor films worden bijna alle speciale effecten in de computer gemaakt. Dolores legt uit hoe met behulp van de computer sommige scènes voor de film Oorlogswinter zijn gemaakt. Een zomers weiland omtoveren tot een sneeuwlandschap, met bunker en een neerstortend vliegtuig? Bekijk deze aflevering van Het...

    x
  • Plaatje Steeldrums
    schooltv.nl
    Steeldrums

    De steeldrum was oorspronkelijk een leeg olievat en werd gebruikt als goedkoop percussie-instrument. Later ontwikkelden deze 'steelpans' zich tot speciaal bewerkte vaten. Door een systeem van uitgeklopte holtes kan er een hele reeks verschillende tonen en klanken uit gehaald worden. Meer uitleg zie je...

    x
  • Plaatje Stichting Leeuw
    stichtingleeuw.nl
    Stichting Leeuw

    Stichting Leeuw vangt grote katachtigen op uit noodsituaties, zoals dieren uit het circus, oorlogssituatie en van particulieren. Op hun website vind je alle informatie.

    x
  • Plaatje Wat is tennisbalmeting?
    schooltv.nl
    Wat is tennisbalmeting?

    De tennisbal gaat soms zo snel, dat zelfs de scheidsrechter er naast kan zitten met het oordeel of de bal binnen of buiten de lijn terecht kwam. Daarom staan er camera’s op het veld en houden computers precies in de gaten waar de bal is. Maar hoe werkt dat precies? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Transporthelikopter
    hetklokhuis.nl
    Transporthelikopter

    Voedsel, medicijnen, drinkwater; als er ergens een ramp of oorlog uitbreekt moet er snel hulp naartoe. Maar hoe krijg je deze noodhulp plus militairen zo snel mogelijk op de plaats van bestemming? Met een chinook helikopter! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Alles wat je moet weten over de Tweede Wereldoorlog
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Alles wat je moet weten over de Tweede Wereldoorlog

    Misschien hebben jouw opa's en oma's de Tweede Wereldoorlog nog meegemaakt. Of misschien is het al te lang geleden. Tussen 1940 en 1945 leefde Nederland in oorlog. Een belangrijke periode in de geschiedenis. Op de website van Willem Wever wordt verteld wat je moet weten over de Tweede Wereldoorlog.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    docukit.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    Op 4 mei is het Dodenherdenking. Dan herdenken we in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Die oorlog duurde van 1940 tot 1945. Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag. Want op die dag in 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    In 1933 komt de Duitse leider Adolf Hitler aan de macht. Zijn doel is een groot Duits rijk creëren. Ook zijn bondgenoten, de Italiaanse leider Mussolini en de Japanse keizer Hirohito hebben die drift om hun rijk groter te maken. Na een aanval van Japan op het Amerikaanse Hawaii wordt deze oorlog,...

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog in Nederland
    docukit.nl
    De Tweede Wereldoorlog in Nederland

    Een akelig hoofdstuk uit de geschiedenis van verschillende Europese landen is de Tweede Wereldoorlog. In Nederland heeft die oorlog precies vijf jaar geduurd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 085. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Dolf Verroen
    dolfverroen.nl
    Dolf Verroen

    Hier vind je informatie over de schrijver Dolf Verroen en al zijn boeken. In 2016 schreef hij het kinderboekenweekgeschenk: Oorlog en Vriendschap.

    x
  • Plaatje Het videodagboek van Anne Frank
    zapp.nl
    Het videodagboek van Anne Frank

    Wat als Anne, in plaats van een dagboek, een camera had? Misschien had het er dan zo uit gezien. Dit videodagboek bestaat uit vlogs waarin Anne Frank over haar gedachten en gevoelens in het Achterhuis vlogt. Ook vertelt ze over de oorlog en hoe het is om ondergedoken te zitten. Je kunt de vlogs hier...

    x
  • Plaatje Vluchtelingen
    docukit.nl
    Vluchtelingen

    In kranten, op het journaal en ook op het Jeugdjournaal gaat het vaak over mensen die uit hun land vluchten. Ze varen in propvolle bootjes richting Europa. Dat gaat niet altijd goed. Soms zinkt zo’n boot en verdrinken de opvarenden. Vluchtelingen zijn mensen die gevlucht zijn, bijvoorbeeld voor...

    x
  • Plaatje Samsam dossier vluchtelingen
    kidsweek.nl
    Samsam dossier vluchtelingen

    Wereldwijd zijn er miljoenen mensen gevlucht voor oorlog, geweld of honger. Ze komen vaak terecht in vluchtelingenkampen of een azc. Ook vluchtelingenkinderen proberen hier een nieuw leven op te bouwen. Bekijk de artikelen, interviews en filmpjes over vluchtelingen in het dossier van Samsam.

    x
  • Plaatje Vluchtelingenopvang
    hetklokhuis.nl
    Vluchtelingenopvang

    Wereldwijd zijn miljoenen kinderen op de vlucht voor armoede of oorlog in hun eigen land. Hoe is het voor een kind om je eigen thuis te verlaten? Om te wonen in een land waar je eigenlijk niet wil zijn? Voor deze speciale Klokhuisaflevering ging Eva naar Servië om een vluchtelingenopvang te bezoeken.

    x
  • Plaatje VOC en WIC
    hetklokhuis.nl
    VOC en WIC

    De VOC en de WIC waren grote bedrijven die in de zeventiende en achttiende eeuw met enorme schepen de hele wereld over gingen om veel geld te verdienen en oorlog te voeren. Ze kochten en verkochten luxe producten zoals specerijen, koffie en zijde. Ze kochten en verkochten ook honderdduizenden mensen...

    x
  • Plaatje Waar blijven ze nou? (Liedje)
    schooltv.nl
    Waar blijven ze nou? (Liedje)

    In 1944 wordt het zuiden van Nederland bevrijd. De rest van ons land moet de hongerwinter doorstaan. Ook vandaag de dag zijn er mensen op de vlucht voor oorlog. Dit liedje gaat over wachten op bevrijding. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wapens van Romeinen
    schooltv.nl
    Wapens van Romeinen

    Waarmee vochten de Romeinen? In de tijd van de Romeinen vochten zij met hele andere wapens dan vandaag de dag gebruikt worden tijdens oorlogen. Maar welke wapens waren dat precies? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat zijn wasbeerhonden?
    schooltv.nl
    Wat zijn wasbeerhonden?

    Oorspronkelijk komen wasbeerhonden uit Azië, maar op een gegeven moment zijn ze voor hun vacht naar Europa gehaald. Om er bontjassen en bontkragen van te maken. Maar zijn wasbeerhonden nou meer hondachtigen of wasbeerachtigen? Bekijk het filmpje van Natuur de Luxe op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Westernrijden
    hetklokhuis.nl
    Westernrijden

    In deze aflevering van Het Klokhuis aandacht voor westernrijden, een van oorsprong Amerikaanse stijl van paardrijden. Met een interview met Rieky Young, Europees kampioen 'reining', een van de zestien onderdelen van westernrijden.

    x
  • Plaatje Kun je de zee horen in een leeg potje?
    proefjes.nl
    Kun je de zee horen in een leeg potje?

    Je hebt vast wel eens op het strand een grote schelp tegen je oor aan gehouden. Het is dan net of je de zee hoort. Maar wat hoor je eigenlijk? Kom er achter met dit proefje!

    x
  • Plaatje Hebben we over 10 jaar nog zeehonden?
    schooltv.nl
    Hebben we over 10 jaar nog zeehonden?

    Elk jaar worden de zeehonden in Nederland geteld. Dit jaar zijn er veel minder pups geteld dan voorgaande jaren. Wat de oorzaak is van deze daling weten we niet. Maar dat het niet goed gaat met de zeehonden is zeker. Leafs gaat naar het Grevelingermeer om meer te weten te komen. Bekijk het filmpje van...

    x
  • Plaatje Alles over Zelensky, de president van Oekraïne
    jeugdjournaal.nl
    Alles over Zelensky, de president van Oekraïne

    De Oekraïense president Zelensky is sinds het begin van de oorlog veel in het nieuws. Maar wie is hij eigenlijk? Het Jeugdjournaal vertelt het je in de video en in dit bericht. Dit is een bericht van 8 maart 2022.

    x