Zoeken: arabische rijk

Ik zoek informatie voor groep:
3 4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje Rijkste mensen twee keer zo rijk geworden, armsten steeds armer
    jeugdjournaal.nl
    Rijkste mensen twee keer zo rijk geworden, armsten steeds armer

    Het verschil tussen arme en rijke mensen in de wereld wordt steeds groter. Dat blijkt uit een onderzoek van een organisatie die zich inzet tegen armoede. Lees het artikel en bekijk de video op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 15 januari 2024.

    x
  • Plaatje Liefde in het Rijksmuseum
    schooltv.nl
    Liefde in het Rijksmuseum

    Lachende gezichten zie je niet vaak op een schilderij, terwijl er toch veel kunstwerken zijn gemaakt van verliefde mensen. Rondleider Sander van het Rijksmuseum gaat op zoek naar echte liefde in de kunst. Bekijk het filmpje van Topstukken van het Rijksmuseum op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Rijksmuseum van Oudheden
    rmo.nl
    Rijksmuseum van Oudheden

    Op deze site vind je alle informatie over het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

    x
  • Plaatje Slavernij in het Rijksmuseum
    schooltv.nl
    Slavernij in het Rijksmuseum

    Als je goed oplet, kun je in kunstwerken sporen zien van slavenhandel en slavernij. Handelaren van de VOC en WIC verkochten namelijk niet alleen grondstoffen en producten, ze handelden ook in mensen. Bekijk het filmpje van Topstukken van het Rijksmuseum op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De zeevaartzaal in het Rijksmuseum
    schooltv.nl
    De zeevaartzaal in het Rijksmuseum

    In de Gouden Eeuw is Nederland een wereldmacht, ook op zee. Onder leiding van admiraals als Michiel De Ruyter worden gebieden veroverd en zeeoorlogen uitgevochten. Het grootste scheepsmodel uit die tijd is te bekijken in het Rijksmuseum, net als schilderijen en tekeningen waarop de meest gewelddadige...

    x
  • Plaatje Het Rijksmuseum
    docukit.nl
    Het Rijksmuseum

    Mensen over de hele wereld komen naar het Rijksmuseum om de schilderijen van de Hollandse meesters te zien. De collectie van het Rijksmuseum bestaat uit meer dan een miljoen dingen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 339. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Werken in het Rijksmuseum
    docukit.nl
    Werken in het Rijksmuseum

    Het Rijksmuseum is één van de belangrijkste musea van Amsterdam. De Nachtwacht hangt er. Dat is een enorm groot schilderij dat in 1642 door Rembrandt werd gemaakt. In het Rijksmuseum is nog meer te zien. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Het Romeinse Rijk
    schooltv.nl
    Het Romeinse Rijk

    Lang geleden zijn de Romeinen de baas in bijna heel Europa. Het sterke Romeinse leger verovert het ene land na het andere. Ook een deel van Nederland. Hoe is het Romeinse Rijk zo machtig geworden? Wie zit er achter de brand in Rome? En waarom is het Romeinse Rijk uiteindelijk gevallen? Bekijk de tijdlijn...

    x
  • Plaatje
    jeugdjournaal.nl
    'Check deze video, dan kun je snel rijk worden!' (Trap daar niet in!)

    Je hebt het zelf misschien ook wel eens gezien: influencers die beloven dat je schatrijk wordt als je doet wat ze zeggen, of als je geld geeft aan ze of aan een bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat van iedere drie jongeren er eentje is die denkt dat je gemakkelijk rijk wordt. Maar het zal je niet verbazen...

    x
  • Plaatje Rembrandt van Rijn in het Rijksmuseum
    rijksmuseum.nl
    Rembrandt van Rijn in het Rijksmuseum

    In het Rijksmuseum is een aantal schilderijen te bewonderen van Rembrandt. Deze schilderijen kun je ook op deze site bekijken.

    x
  • Plaatje De rijke man en de nachtegaal
    viewpure.com
    De rijke man en de nachtegaal

    Kijk naar de webcast van het concert De rijke man en de nachtegaal in de serie de magische Muziekfabriek. Een compositie van Theo Loevendie. Over een man, die ongelofelijk rijk was. Niet gewoon rijk, maar nog veel rijker.

    x
  • Plaatje De Rijksbegroting
    schooltv.nl
    De Rijksbegroting

    In de Rijksbegroting wordt opgenomen hoeveel geld de overheid binnen krijgt en hoeveel de overheid wil uitgeven. Maar waar verdienen ze precies geld aan? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Rijksmuseum
    rijksmuseum.nl
    Rijksmuseum

    Neem een kijkje op de website van het Rijksmuseum en ontdek zo alles over de kunstwerken en de kunstenaars. Natuurlijk vind je hier ook de openingstijden en andere handige info over het museum.

    x
  • Plaatje Het Rijksmuseum
    schooltv.nl
    Het Rijksmuseum

    In Amsterdam staat het Rijksmuseum. De kunstwerken die er tentoongesteld worden, vertellen een verhaal over de geschiedenis van Nederland. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het Rijksmuseum
    schooltv.nl
    Het Rijksmuseum

    Het Rijksmuseum is een bijzonder gebouw met unieke kunstwerken uit de Nederlandse geschiedenis, vooral uit de Gouden Eeuw. Zoom in op het gebouw met deze interactieve schoolplaat en ontdek de topstukken van het museum. Meer weten over de bijzondere verhalen bij het gebouw? Volg dan de tours (linksboven...

    x
  • Plaatje Rijksstudio
    rijksmuseum.nl
    Rijksstudio

    Je kunt naar het museum gaan en daar lekker ronddwalen en kijken. Maar je kan de collectie van het Rijksmuseum ook online bekijken. De topstukken of de kunstwerken van jouw favoriete kunstenaar. Je kunt ook de Nederlandse geschiedenis volgen in kunststukken. Neem een kijkje en laat je verrassen. Zo leuk...

    x
  • Plaatje Rijksstudio
    rijksmuseum.nl
    Rijksstudio

    In je eigen Rijksstudio maak je je eigen verzameling kunstwerken.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt of werkstuk Rijkswaterstaat
    rijkswaterstaat.nl
    Spreekbeurt of werkstuk Rijkswaterstaat

    Rijkswaterstaat zorgt voor een groot deel van de snelwegen, tunnels, rivieren en bruggen in Nederland. Met een moeilijk woord noemen we dat ‘infrastructuur’. ze zorgen ervoor dat mensen vlot en veilig over die wegen kunnen rijden en over die rivieren kunnen varen. Ook beschermen ze Nederland...

    x
  • Plaatje Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers
    reddingmuseum.nl
    Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers

    Op deze site van het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers vind je alles over het museum in Den Helder. Je ontdekt de wereld van de legendarische redders die Nederland heeft gekend en hoe de redders van nu hun werk doen.

    x
  • Plaatje Het Romeinse Rijk
    schooltv.nl
    Het Romeinse Rijk

    De Romeinen kwamen oorspronkelijk uit Rome. De keizers van Rome wilden het Romeinse Rijk zo groot mogelijk maken. Daarom veroverden ze grote delen van Europa en Noord-Afrika. Als je meer wilt weten bekijk je de clip van Schooltv.nl. Met quiz en werkbladen.

    x
  • Plaatje Het Romeinse Rijk
    docukit.nl
    Het Romeinse Rijk

    Tweeduizend jaar geleden veroverden de Romeinen grote delen van Europa en Noord-Afrika. Ook een deel van Nederland hoorde meer dan vierhonderd jaar bij het Romeinse Rijk. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 41. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Verenigde Arabische Emiraten
    landenweb.nl
    Verenigde Arabische Emiraten

    De Verenigde Arabische Emiraten liggen in Azië. Lees de uitgebreide informatie over dit land op Landenweb. (Deze site bevat reclame)

    x
  • x
  • Plaatje Cichliden: een rijkdom aan zorgzame ouders
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Cichliden: een rijkdom aan zorgzame ouders

    Er bestaan een paarduizend soorten cichliden. Ze zorgen op hun eigen bijzondere manier voor hun jongen. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Marten en Oopjen in Rijksmuseum
    rijksmuseum.nl
    Marten en Oopjen in Rijksmuseum

    Op de site van het Rijksmuseum vind je 10 weetjes over de portretten van Marten en Oopjen, geschilderd door Rembrandt.

    x
  • Plaatje De top 3 rijkste YouTubers van Nederland
    willemwever.kro-ncrv.nl
    De top 3 rijkste YouTubers van Nederland

    Op de website van Willem Wever vind je de 3 rijkste YouTubers van Nederland.

    x
  • Plaatje Arm en rijk
    docukit.nl
    Arm en rijk

    Met geld kun je van alles doen. Dingen kopen die nodig zijn, zoals eten en kleding. Maar je kunt er ook ook leuke dingen mee kopen. Maar niet iedereen heeft geld genoeg. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 141. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Podcast: Kun je rijk worden met schaken?
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Kun je rijk worden met schaken?

    Word je er slimmer van schaken? En waarom vinden sommige mensen het saai? Bart en Annabelle zoeken het in deze podcast van het Jeugdjournaal voor jou uit en spelen tegen topschaker Rosa Ratsma. Je kunt naar de podcast luisteren in je podcast-app.

    x
  • Plaatje Haroen ar-Rashid
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Haroen ar-Rashid

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Haroen ar-Rashid. Hij was een kalief, een soort koning, van het Arabische rijk tussen 786 en 809.

    x
  • Plaatje De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn
    schooltv.nl
    De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn

    De Nachtwacht is een wereldberoemd schilderij van Rembrandt. Het hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het is een schuttersportret met een heleboel belangrijke en rijke mensen. Het is om meerdere redenen een bijzonder schilderij. En wist je dat het vroeger eigenlijk een nog groter schilderij is geweest?...

    x
  • Plaatje Pronkstilleven van Adriaen van Utrecht
    schooltv.nl
    Pronkstilleven van Adriaen van Utrecht

    De Gouden Eeuw was een tijd van rijkdom en overvloed. Dat kun je goed zien op de stillevens uit die tijd. Adriaen van Utrecht schilderde dit stilleven vol met luxe eten en exotische dieren. De voorwerpen zien er levensecht uit. Het Rijksmuseum heeft nog veel meer van zulke stillevens. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Het Melkmeisje van Johannes Vermeer
    schooltv.nl
    Het Melkmeisje van Johannes Vermeer

    Gouden Eeuw-schilder Johannes Vermeer is een specialist in het schilderen van alledaagse taferelen, zoals een dienstmeid die melk inschenkt: het melkmeisje. Vermeer maakt van gewone mensen hoofdpersonen op zijn schilderijen en dat maakt hem juist zo bijzonder. Bekijk het filmpje van Topstukken van het...

    x
  • Plaatje Poppenhuis van Petronella Oortman
    schooltv.nl
    Poppenhuis van Petronella Oortman

    In de Gouden Eeuw is het mode om je eigen huis te laten namaken als poppenhuis. Het is een manier om te pronken met je rijkdom. Een van de mooiste poppenhuizen uit die tijd is het poppenhuis van Petronella Oortman, met spulletjes van zilver, zijde en porselein. Geen poppenhuis om mee te spelen, maar...

    x
  • Plaatje Winterlandschap met schaatsers van Hendrick Avercamp
    schooltv.nl
    Winterlandschap met schaatsers van Hendrick Avercamp

    Op het Winterlandschap met schaatsers van Hendrick Avercamp is van alles te zien. Op het ijs komen alle soorten mensen samen: rijke mensen en bedelaars. Ook schildert Avercamp allerlei grapjes: mensen die omvallen of tegen een boom plassen bijvoorbeeld. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De bedreigde zwaan van Jan Asselijn
    schooltv.nl
    De bedreigde zwaan van Jan Asselijn

    Op het schilderij De bedreigde Zwaan van Jan Asselijn is veel meer te zien dan een boze zwaan die met zijn vleugels slaat. Eigenlijk gaat het over een politiek conflict dat Nederland in de Gouden Eeuw verdeelde: Johan de Witt tegen de Oranjes. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Schilderijrestauratie
    hetklokhuis.nl
    Schilderijrestauratie

    In het Rijksmuseum hangen schilderijen die al honderden jaren oud zijn. Die schilderijen hebben in al die jaren van alles doorstaan, maar toch zien ze er vandaag de dag nog heel goed uit! Pascal gaat naar het Ateliergebouw naast het Rijksmuseum. Hier werken restaurateurs en wetenschappers samen om de...

    x
  • Plaatje Het vrolijke huisgezin van Jan Steen
    schooltv.nl
    Het vrolijke huisgezin van Jan Steen

    Op het schilderij ‘Het vrolijke huisgezin’ van Jan Steen is het een gezellige bende. De schilder wilde laten zien hoe het volgens hem juist niet hoort. Ouders moeten hun kinderen het goede voorbeeld geven, vond hij. Een moralistisch schilderij dus. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje World Stories
    worldstories.org.uk
    World Stories

    Mensen vertellen elkaar verhalen. Zo leren we over elkaars cultuur, gewoontes en tradities. Hier kun je verhalen lezen, luisteren en downloaden in de Engelse taal en in heel veel andere talen.

    x
  • Plaatje Zielenvisserij van Adriaen Pietsersz. van de Venne
    schooltv.nl
    Zielenvisserij van Adriaen Pietsersz. van de Venne

    In de Gouden Eeuw woedde er een strijd tussen katholiek Spanje en protestant Nederland: de 80-jarige oorlog. Daarover gaat dit schilderij van Adriaen Pietersz. van de Venne. De katholieken en protestanten vissen letterlijk naar zieltjes. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Beleef de Nachtwacht
    beleefdenachtwacht.nl
    Beleef de Nachtwacht

    Volg de Klokhuis tour en kom alles te weten over de Nachtwacht, het beroemdste schilderij van Rembrandt van Rijn. Het echte schilderij kun je bekijken in het Rijksmuseum in Amsterdam.

    x
  • Plaatje Drie domeinen van het leven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Drie domeinen van het leven

    Biologen ordenen de natuur in domeinen, rijken en stammen. Benieuwd hoe dat gaat? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wie was Julius Caesar?
    schooltv.nl
    Wie was Julius Caesar?

    Denk je aan het Romeinse Rijk, dan denk je aan Julius Caesar. Met zijn enorme leger verovert hij grote delen van Europa. Caesar wordt de machtigste man van het Romeinse Rijk, en dat komt hem duur te staan. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kunstlab
    hetklokhuis.nl
    Kunstlab

    Hoe knap je een eeuwenoud schilderij op? Bart komt het te weten in het restauratieatelier van Het Rijksmuseum. Röntgenapparatuur, infraroodcamera's en microscopen, alle moderne technieken worden gebruikt om de oude doeken te restaureren. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Marten en Oopjen
    hetklokhuis.nl
    Marten en Oopjen

    In 1634 maakt Rembrandt de huwelijksportretten van een pasgetrouwd stel: Marten Soolmans en Oopjen Coppit. De twee trotse Amsterdamse burgers laten zich levensgroot schilderen. Dat is bijzonder in die tijd. In junuari 2016 worden de twee schilderijen voor 160 miljoen euro aangekocht door het Louvre in...

    x
  • Plaatje Qatar
    schooltv.nl
    Qatar

    Op het Arabische schiereiland ligt het kleine, rijke land Qatar. Door de vondst van grote voorraden aardolie en vloeibaar aardgas is het land uitgegroeid tot één van de rijkste landen ter wereld. En die rijkdom is vaak in het nieuws. In het bijzonder voor en tijdens het wereldkampioenschap...

    x
  • Plaatje Rembrandt
    canonvannederland.nl
    Rembrandt

    Rembrandt is een wereldberoemde schilder. In 1642 schilderde hij De Nachtwacht. Het schilderij hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Rembrandt maakte ook veel andere schilderijen. Mensen kochten zijn schilderijen graag. Lees hier meer. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of...

    x
  • Plaatje Rembrandt
    hetklokhuis.nl
    Rembrandt

    Rembrandt van Rijn is misschien wel de bekendste schilder van ons land. Wereldberoemd om z'n prachtige schilderijen. Honderdduizenden mensen uit de hele wereld komen naar het Rijksmuseum om de Nachtwacht en al z'n andere schilderijen te bewonderen. Mustafa zoekt uit waarom het werk van Rembrandt zo bijzonder...

    x
  • Plaatje Alle kunstwerken van Rembrandt worden tentoongesteld
    jeugdjournaal.nl
    Alle kunstwerken van Rembrandt worden tentoongesteld

    In 2019 is het 350 jaar geleden dat schilder Rembrandt van Rijn overleed. Daarom laat het Rijksmuseum in Amsterdam alle tekeningen, schilderijen en prenten die ze van Rembrandt hebben in het museum laten zien. Bekijk het bericht op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Quiz: De Romeinse Limes
    schooltv.nl
    Quiz: De Romeinse Limes

    Zo’n 2000 jaar geleden is Nederland onderdeel van het Romeinse Rijk. De grens van dit rijk loopt dwars door ons land en wordt de ‘limes’ genoemd. De Romeinen brengen allerlei moderne veranderingen aan in Nederland, zoals het aanleggen van het riool en het bouwen van boerderijen. Start...

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: Romeinse Limes
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: Romeinse Limes

    Nederland maakte zo’n tweeduizend jaar geleden deel uit van het machtige Romeinse Rijk, een enorm gebied dwars door Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De grens van het Rijk – de ‘Limes’ – werd bewaakt door forten, legerkampen en wachttorens. Serah volgt het spoor van de...

    x
  • Plaatje Het Sint-Nicolaasfeest van Jan Steen
    schooltv.nl
    Het Sint-Nicolaasfeest van Jan Steen

    In het Rijksmuseum hangt een schilderij van een familie die Sinterklaas viert: het Sint-Nicolaasfeest van Jan Steen uit 1665. Maar op dit schilderij krijgen niet alle kinderen een cadeautje van de Sint. Bekijk het filmpje van Topstukken van het Rijksmuseum op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje VOC en WIC
    hetklokhuis.nl
    VOC en WIC

    De VOC en de WIC waren grote bedrijven die in de zeventiende en achttiende eeuw met enorme schepen de hele wereld over gingen om veel geld te verdienen en oorlog te voeren. Ze kochten en verkochten luxe producten zoals specerijen, koffie en zijde. Ze kochten en verkochten ook honderdduizenden mensen...

    x
  • Plaatje Alessandro de
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Alessandro de' Medici

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over Alessandro de' Medici te weten.

    x
  • Plaatje Wat zijn de Algemene Politieke Beschouwingen?
    schooltv.nl
    Wat zijn de Algemene Politieke Beschouwingen?

    Tijdens de Politieke Beschouwingen wordt er twee dagen lang vergaderd in de Tweede Kamer over de plannen die de regering bekend heeft gemaakt. Bekijk het filmpje van Het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Julius Caesar
    docukit.nl
    Julius Caesar

    Gaius Julius Caesar leefde ruim 2000 jaar geleden. Hij is de beroemdste leider van het oude Romeinse Rijk. Hij won bijna al zijn veldslagen en schreef er boeken over. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 42. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De derde dinsdag - Wat zit er in het koffertje?
    derdekamer.nl
    De derde dinsdag - Wat zit er in het koffertje?

    Nadat koning Willem-Alexander op Prinsjesdag de troonrede heeft voorgelezen, brengt de minister van Financiën een koffertje naar de Tweede Kamer. Lees hier meer over dat koffertje.

    x
  • Plaatje Wat zit er in het koffertje op Prinsjesdag?
    schooltv.nl
    Wat zit er in het koffertje op Prinsjesdag?

    Op Prinsjesdag overhandigt de Minister van Financiën een bijzonder koffertje aan de Tweede Kamer. Maar wat zit er eigenlijk in? Verslaggever Bobby ontdekt dat het te maken heeft met hoe het geld van de regering verdeeld gaat worden. Bekijk het filmpje De Vraag Vandaag op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het koffertje van Prinsjesdag
    eurowijskids.nl
    Het koffertje van Prinsjesdag

    Op de site Eurowijs-kids lees je interessante weetjes over het koffertje van Prinsjesdag.

    x
  • Plaatje Kunnen we de Miljoenennota beschermen?
    ahaindeklas.nu
    Kunnen we de Miljoenennota beschermen?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Monumenten
    docukit.nl
    Monumenten

    Monumenten zijn er in verschillende vormen. Het kan een kunstwerk zijn, een gebouw of zelfs een machine. Meestal wordt een monument opgericht, om dingen die gebeurd zijn nooit te vergeten. Er zijn ook monumenten die ons herinneren aan helden. Maar een monument kan ook een gebouw zijn. Lees er over op...

    x
  • Plaatje Kunnen we monumenten veiliger maken?
    ahaindeklas.nu
    Kunnen we monumenten veiliger maken?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje De Nachtwacht
    artsandculture.google.com
    De Nachtwacht

    Bekijk hier, tot in de kleinste details, het beroemde schilderij De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.

    x
  • Plaatje Nederlandse gemeentewapens
    heraldry-wiki.com
    Nederlandse gemeentewapens

    Een overzicht van de Nederlandse gemeentewapens.

    x
  • Plaatje Waar staat het logo voor bij de politie?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waar staat het logo voor bij de politie?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Drie vragen over Prinsjesdag en de Troonrede
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over Prinsjesdag en de Troonrede

    Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over Prinsjesdag en de Troonrede: Wat gebeurt er op Prinsjesdag? Wie zijn er allemaal bij de Troonrede? Wat gebeurt er na de Troonrede? (Dit is een bericht van 18 september 2011)

    x
  • Plaatje Wat doet de koning op Prinsjesdag in Den Haag?
    derdekamer.nl
    Wat doet de koning op Prinsjesdag in Den Haag?

    Wat doet de koning op Prinsjesdag in Den Haag? Lees alles over Prinsjesdag op de site van de Derde Kamer.

    x
  • Plaatje Wat is Prinsjesdag?
    rijksoverheid.nl
    Wat is Prinsjesdag?

    Deze animatie geeft uitleg over de belangrijkste gebeurtenissen op Prinsjesdag.

    x
  • Plaatje Wat is Prinsjesdag?
    eurowijskids.nl
    Wat is Prinsjesdag?

    Op de site Eurowijs-kids lees je interessante weetjes over Prinsjesdag.

    x
  • Plaatje Rembrandt
    schooltv.nl
    Rembrandt

    Rembrandt Harmenszoon van Rijn wordt in 1606 geboren in Leiden. Zijn vader is molenaar. Al snel blijkt dat Rembrandt goed kan tekenen. Op zijn veertiende gaat hij in de leer bij een meesterschilder. Bekijk deze aflevering van Vroeger en Zo.

    x
  • Plaatje Canon Talks: Romeinse Limes
    schooltv.nl
    Canon Talks: Romeinse Limes

    Stap in de tijdmachine Canon Talks op schooltv.nl en ga in gesprek met een Germaanse jongen in de tijd van de Romeinse Limes. Hij vertelt je hoe het leven is in het gebied dat toen bij het Romeinse Rijk hoorde. De Romeinen namen eten mee dat de Germanen nog niet kenden, zoals kip en perzik, en bouwden...

    x
  • Plaatje Romeinse wegen
    hetklokhuis.nl
    Romeinse wegen

    De Romeinen waren echte bouwers, de aannemers van 2000 jaar geleden. Ze bouwden niet alleen steden, maar ook wegen. Kaarsrecht en efficiënt. Soldaten konden zich zo makkelijk verplaatsen door het Romeinse Rijk, net als berichten en personen. Revolutionair voor die tijd. Hoe maakten ze die wegen?...

    x
  • Plaatje Waar begint de snelweg en waar eindigt die?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waar begint de snelweg en waar eindigt die?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Het wegennetwerk van de Romeinen
    schooltv.nl
    Het wegennetwerk van de Romeinen

    Het Romeinse Rijk was gigantisch groot. Overal legden ze goede wegen aan, ook in het stukje Nederland dat zij bezetten. Al die wegen staan op een grote, lange wegenkaart. De kaart zit op een rol en kon zo makkelijk meegenomen worden op een paard. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom is de Amsterdamse grachtengordel werelderfgoed?
    schooltv.nl
    Waarom is de Amsterdamse grachtengordel werelderfgoed?

    De grachtengordel is gebouwd in een tijd dat Amsterdam één van de belangrijkste handelssteden ter wereld is. Rijke kooplieden bouwen hun karakteristieke grachtenpanden. De rijkdom van die kleine groep heeft ook een keerzijde: de gewone bevolking was straatarm en veel winst werd gemaakt...

    x
  • Plaatje Buitenhuizen
    canonvannederland.nl
    Buitenhuizen

    Langs de rivier de Vecht staan veel buitenhuizen. Deze buitenhuizen zijn gebouwd in de 17e en 18e eeuw. De 17e eeuw was de Gouden Eeuw. Amsterdam was toen heel rijk. Rijke mensen gingen in de zomer liever weg uit de stad. Daarom bouwden ze grote huizen in de natuur. Lees hier meer. Let op: kies de informatie...

    x
  • Plaatje Buitenhuizen
    schooltv.nl
    Buitenhuizen

    In de Gouden Eeuw gaat het Nederland voor de wind: het is op dat moment een van de rijkste landen ter wereld. De rijke kooplieden wonen grotendeels in de grote stad, Amsterdam. Daar bezitten ze fraaie grachtenpanden, maar om de stinkende stad in de zomer te ontvluchten, bouwen ze buitenhuizen langs de...

    x
  • Plaatje Het eerste riool
    schooltv.nl
    Het eerste riool

    Poepen, dat doen de Romeinen vanaf de zesde eeuw voor Christus in het riool! De Cloaca Maxima wordt gebouwd onder koning Tarquinius. Het is eigenlijk niet meer dan een open kanaal dat vanuit Rome naar de rivier de Tiber stroomt. Bekijk het filmpje van Welkom bij de Romeinen op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het Forum
    schooltv.nl
    Het Forum

    Het Forum was in het oude Rome hèt centrale plein. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Gaius Marius
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Gaius Marius

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Gaius Marius. Door de ideeën van generaal Gaius Marius was het Romeinse Rijk in 100 jaar tijd uitgegroeid tot een van de grootste rijken die de wereld ooit heeft gezien.

    x
  • Plaatje De grachtengordel
    schooltv.nl
    De grachtengordel

    In de Gouden Eeuw is Nederland een van de rijkste landen ter wereld en Amsterdam is een echte handelsstad. De stad groeit en er is ruimte nodig voor meer woningen. Op een slimme manier wordt van een graslandschap, een unieke wereldstad gemaakt. De stad wordt ingericht met grachten en statige grachtenpanden...

    x
  • Plaatje India
    docukit.nl
    India

    In India is het verschil tussen arme en rijke mensen erg groot. Een klein deel van de Indiërs is heel rijk. Maar de meeste mensen zijn er erg arm. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 186. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De moord op Julius Caesar
    schooltv.nl
    De moord op Julius Caesar

    De Romeinse keizer Julius Caesar is niet bij iedereen geliefd. In 44 voor Christus wordt hij met 23 messteken om het leven gebracht. Bekijk het filmpje van Welkom bij de Romeinen op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Millo Interactieve historische atlas
    barbaareducatie.nl
    Millo Interactieve historische atlas

    Hoe groot was het Romeinse Rijk? Wat hoorde bij de Republiek der Nederlanden? Benieuwd naar het rijk van Napoleon? Op deze landkaarten kun je dat allemaal bekijken.

    x
  • Plaatje Welvaart in Rio de Janeiro
    schooltv.nl
    Welvaart in Rio de Janeiro

    Brazilië is rijk geworden met de export van koffie en suiker. Maar vandaag de dag zijn veel Brazilianen niet zo rijk. Daarom kopen ze veel op afbetaling: dan betaal je je schoenen niet in een keer, maar in vijf keer bijvoorbeeld. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe is Rome ontstaan?
    schooltv.nl
    Hoe is Rome ontstaan?

    Volgens de Romeinse legende worden de broers Romulus en Remus grootgebracht door wolven. Daarna stichten ze de stad Rome. Alleen de naamgeving van de stad is nog even een dingetje. Geschreven en geregisseerd door Niek Barendsen. Bekijk het filmpje van Welkom bij de Romeinen op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Water in het oude Rome
    schooltv.nl
    Water in het oude Rome

    De meeste huizen in het oude Rome hadden geen stromend water. De Romeinen gingen naar openbare wc's en zichzelf wassen deden ze in een van de badhuizen. Deze thermen waren heel populair bij de Romeinen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Alle wegen leiden naar Rome
    schooltv.nl
    Alle wegen leiden naar Rome

    De Romeinen hadden een enorm leger met goed getrainde soldaten. Ze veroverden het ene naar het andere gebied in Europa. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • x
  • Plaatje Romeinen in Nederland
    docukit.nl
    Romeinen in Nederland

    Het Romeinse Rijk was het eerste en grootste rijk in Europa. Ongeveer vijftig jaar voor Christus veroverden de Romeinen Frankrijk, België en Nederland tot aan de Rijn. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 232. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Romeinen in ons land
    schooltv.nl
    Romeinen in ons land

    De Romeinen brachten veel spullen naar ons land die we hier nog niet kenden. Perziken, druiven en kippen bijvoorbeeld. Maar ook spiegels, messen, lepels en glas. En wat ook nieuw was: geld! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met quiz en werkbladen.

    x
  • Plaatje Webpad Romeinen
    webpad-romeinen.yurls.net
    Webpad Romeinen

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de Romeinen.

    x
  • Plaatje Romeinse bouwwerken
    hetklokhuis.nl
    Romeinse bouwwerken

    In Rome gaat Bart op zoek naar het geheim van de eeuwenoude bouwwerken. Hoe maakten de Romeinen hun bouwwerken zo stevig? En hoe kregen ze water van de rivier naar de stad? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Het Romeinse leger
    schooltv.nl
    Het Romeinse leger

    Dankzij het Romeinse leger veroveren de Romeinen een wereldrijk. Dus waar wacht je nog op? Ga in dienst bij het leger van keizer Augustus! Bekijk het filmpje van Welkom bij de Romeinen op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Scheepvaart vroeger
    docukit.nl
    Scheepvaart vroeger

    Nederland is een rijk land. Die rijkdom dankt het voor een groot deel aan de scheepvaart. Zeilschepen voeren vroeger af en aan met handelswaar uit Azië en Amerika. Nederlandse vissersboten voeren naar de Noordelijke IJszee om daar walvissen te vangen. Op de Noordzee haalden vissersboten netten vol vis...

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    In 1933 komt de Duitse leider Adolf Hitler aan de macht. Zijn doel is een groot Duits rijk creëren. Ook zijn bondgenoten, de Italiaanse leider Mussolini en de Japanse keizer Hirohito hebben die drift om hun rijk groter te maken. Na een aanval van Japan op het Amerikaanse Hawaii wordt deze oorlog,...

    x
  • Plaatje Wapens van Romeinen
    schooltv.nl
    Wapens van Romeinen

    Waarmee vochten de Romeinen? In de tijd van de Romeinen vochten zij met hele andere wapens dan vandaag de dag gebruikt worden tijdens oorlogen. Maar welke wapens waren dat precies? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe legden de Romeinen hun wegen aan?
    schooltv.nl
    Hoe legden de Romeinen hun wegen aan?

    De Romeinen zijn de eersten in de geschiedenis die een flink wegennetwerk aanleggen. Hier hebben ze een bijzondere eigen manier voor. Eerst graven ze de grond een stukje af. Dan komt er een laagje grind als stevig fundament, gevolgd door een laag zand. Dan komen de grote, kenmerkende stenen. Bekijk het...

    x
  • Plaatje Hoe zorgden de Romeinen voor rechte wegen?
    schooltv.nl
    Hoe zorgden de Romeinen voor rechte wegen?

    Romeinse wegen lopen in een rechte lijn van stad naar stad. Hierdoor zijn ze de kortste en dus snelste weg. Maar soms is de volgende stad niet te zien. Om de wegen toch recht te laten lopen, hadden de Romeinen een handige uitvinding: de groma, een soort liniaal voor wegen. Bekijk het filmpje van Het...

    x
  • Plaatje Quiz Zuid-Afrika
    schooltv.nl
    Quiz Zuid-Afrika

    Zuid-Afrika is het zuidelijkste land van het continent Afrika. Het is een land met een rijke cultuur, maar ook met grote verschillen tussen arm en rijk. Je kan er op safari in de uitgestrekte natuur en op zakenreis in het moderne Kaapstad. Wat weet jij over dit bijzondere land? Start de quiz, bekijk...

    x
  • Plaatje Zikavirus
    rivm.nl
    Zikavirus

    Op de site van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) vind je uitgebreide informatie over het zikavirus.

    x
  • Plaatje Aanpassen of uitsterven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Aanpassen of uitsterven

    Mammoeten waren honderdduizend jaar lang kampioenen van de ijstijd. Maar opeens ontstond er een probleem. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje De aardbei als bijenmeter
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De aardbei als bijenmeter

    Wist je dat je aan aardbeien ziet of het goed gaat met de bijen in de omgeving? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Wat is de snelste achtbaan ter wereld?
    schooltv.nl
    Wat is de snelste achtbaan ter wereld?

    In Abu Dabhi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, staat het grootste indoor attractiepark met de snelste achtbaan ter wereld. Hoe werkt deze achtbaan en hoe snel kan hij precies? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Adel in de middeleeuwen
    geschiedenisvoorkinderen.nl
    Adel in de middeleeuwen

    Met de adel bedoelen we de rijke mensen die in de tijd van de middeleeuwen leefden. Je kunt er hier over lezen.

    x
  • Plaatje Afrika in het nieuws
    docukit.nl
    Afrika in het nieuws

    Als je op tv nieuws hoort over Afrika, is het meestal geen goed nieuws. Afrika is een werelddeel met veel tegenstellingen, zoals rijk en arm. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 259. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Agoeti – Tuinman van de jungle
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Agoeti – Tuinman van de jungle

    In Midden- en Zuid-Amerika groeit een boom met zulk harde vruchten, die bijna geen enkel dier open krijgt: de paranotenboom. De agoeti, een knaagdier zo groot als een kleine kat, laat zich door de harde buitenkant niet tegenhouden. Het diertje peuzelt de zaden van de paranotenboom lekker op, Lees er...

    x
  • Plaatje Alligators: oerreptielen van deze tijd
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Alligators: oerreptielen van deze tijd

    Wat weten we van de twee soorten alligators: de Amerikaanse en de Chinese alligator? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje De Amazone: een plek waar je blijft ontdekken
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De Amazone: een plek waar je blijft ontdekken

    Trek je bergschoenen aan en zet je hoed op, want we gaan naar de Amazone, het tropisch regenwoud in Zuid-Amerika! Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bezoek aan een amethistmijn in Brazilië
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bezoek aan een amethistmijn in Brazilië

    Dr. Hanco Zwaan van het Nederlands Edelsteen Laboratorium (NEL) onderzoekt allerlei edelstenen. In 2009 was hij in Brazilië, in de amethistmijn. Lees en bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Ammonieten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Ammonieten

    Een ammoniet is een uitgestorven inktvisachtige die in een soort slakkenhuis woonde. Hun huizen vinden we nog steeds terug! Meer weten? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Archeologie van Nederland
    rmo.nl
    Archeologie van Nederland

    Wil je meer weten over de archeologie van Nederland? Lees er meer over op de site van RMO, het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

    x
  • Plaatje Archeon
    docukit.nl
    Archeon

    In Archeon ga je ver terug in de tijd. Naar de Romeinse tijd of de middeleeuwen (500-1500) bijvoorbeeld. Volg de borden en loop door het museumpark. Het ene moment ben je in het huis van de meubelmaker of de rijke koopman. Even later sta je in een groot Romeins badhuis. Of je gaat nog verder terug in...

    x
  • Plaatje Dossier armoede
    kidsweek.nl
    Dossier armoede

    De verschillen tussen arm en rijk worden steeds groter. Ook in Nederland. Bekijk de artikelen, interviews en filmpjes over armoede in het dossier van Kidsweek / Samsam.

    x
  • Plaatje Armoede in de Gouden Eeuw
    schooltv.nl
    Armoede in de Gouden Eeuw

    In de Gouden Eeuw ging het erg goed met Nederland. Veel mensen waren rijk. Maar niet iedereen had het zo goed. Veel mensen, ook kinderen, moesten hard werken en verdienden bijna niets. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Australië
    schooltv.nl
    Australië

    Australië ligt helemaal aan de andere kant van de wereld. Het land is bekend van het Groot Barrièrerif, de rijke geschiedenis en bijzondere diersoorten als koala’s en kangoeroes. De bevolking bestaat grotendeels uit immigranten uit Engeland, maar ook de oorspronkelijke bevolking: De...

    x
  • Plaatje Quiz Australië
    schooltv.nl
    Quiz Australië

    Quiz over het land van de Aussies. Australië ligt helemaal aan de andere kant van de wereld. Het land is bekend van het Groot Barrièrerif, de rijke geschiedenis en bijzondere diersoorten als koala’s en kangoeroes. De bevolking bestaat grotendeels uit immigranten uit Engeland, maar ook...

    x
  • Plaatje De Aziatische hoornaar – Een gevaarlijke indringer?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De Aziatische hoornaar – Een gevaarlijke indringer?

    Ze ziet eruit als een grote wesp en leeft met duizenden in een nest bij elkaar: de Aziatische hoornaar. ​​​​​​​ Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Azteken
    docukit.nl
    Azteken

    Een paar werklieden deden in 1978 in Mexico Stad een geweldige ontdekking. Ze vonden bij het graven toevallig de resten van de reusachtige Templo Mayor (de Grote Tempel) van het volk de Azteken. Die tempel was in 1521 verwoest door de Spanjaarden. Die veroverden toen het rijk van de machtige Azteken....

    x
  • Plaatje Baas in eigen buik
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Baas in eigen buik

    Bij sommige diersoorten beslist het vrouwtje pas na de seks of ze het zaad gebruikt om haar eicel te bevruchten. Hoe doet ze dat? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Babysitters in het dierenrijk
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Babysitters in het dierenrijk

    Zorg na de geboorte verschilt per diersoort. Maar wat als de moeder even weg moet om voedsel te halen? Olifanten en potvissen gebruiken babysitters! Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Baikalmeer – het oudste meer van de wereld
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Baikalmeer – het oudste meer van de wereld

    Om het oudste meer van de wereld te zien, moet je afreizen naar Rusland. Wel 20% van al het zoetwater op aarde bevindt zich in dit meer! Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Beestjes met veel poten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Beestjes met veel poten

    Voel je al de kriebels over je rug? Maak kennis met de geleedpotigen! Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bejaarde dieren, seniore planten en schimmelige oudjes
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bejaarde dieren, seniore planten en schimmelige oudjes

    Grijze haren en rimpels zijn bij mensen een gevolg van ouderdom. Maar waardoor en hoe verouderen dieren, planten en schimmels? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje De beloega
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De beloega

    De beloega heet ook wel de witte dolfijn of witte walvis. Deze dolfijnen leven tussen de ijsschotsen van de Noordelijke IJszee. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Berengoed!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Berengoed!

    Beren hebben iets koddigs. Toch doe je de acht soorten tekort door ze als ‘knuffelbeer’ te zien. Ontdek hier hoe iedere beer uniek is. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Brokkelende bergen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Brokkelende bergen

    Bergen brokkelen af door de tijd, hoe gaat dat? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bestrijdingsmiddel: redder of doder?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bestrijdingsmiddel: redder of doder?

    Stel je bent boer. Dan landen er hongerige insecten zoals sprinkhanen op je planten, die ze helemaal tot de grond dreigen op te eten. Wat doe je? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Betere plantenseks met bestuivers
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Betere plantenseks met bestuivers

    Planten kunnen niet naar elkaar toe, maar toch doen ze aan seks. Met behulp van bestuivers planten ze zich voort! Lees en bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Wie is Joe Biden?
    schooltv.nl
    Wie is Joe Biden?

    Joe Biden wordt de oudste president van Amerika ooit. Als kind stotterde hij. Hij was een tijdje advocaat maar zit alweer zo’n 50 jaar in de politiek. Hij wil meer doen tegen klimaatverandering. Ook vindt hij het belangrijk om het verschil tussen arm en rijk kleiner te maken. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Bidsprinkhanen zijn seksuele kannibalen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bidsprinkhanen zijn seksuele kannibalen

    Hmm.. wat een lekker hapje! Waarom eet een vrouwtjes bidsprinkhaan het mannetje vaak op tijdens of na de paring? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje BiebBoys - Wikken & Wegen
    biebboys.nl
    BiebBoys - Wikken & Wegen

    BiebBoy Joran irriteert zich vreselijk aan BiebBoy Kees en besluit de studio in tweeën te delen. Daar is Kees het totaal niet mee eens en de ruzie loopt volledig uit de hand. Voordat ze het weten staan de BiebBoys tegenover elkaar in de rechtszaal met hun advocaten. Wat zal de rechter beslissen?...

    x
  • Plaatje Alleenstaande bijenmoeders
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Alleenstaande bijenmoeders

    Er is één bijensoort die iedereen kent. Jij vast ook. Deze soort leeft in een groot volk in een kast of korf, met één koningin en duizenden werksters. Maar niet alle bijen leven als volk. Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek...

    x
  • Plaatje Biodiversiteit verdient rommel
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Biodiversiteit verdient rommel

    Een betegelde tuin met een overkapping, gezellig voor een barbecue, maar slecht voor planten en dieren. Lees de informatie over biodiversiteit uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Behulpzame beestjes in de biologische bestrijding
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Behulpzame beestjes in de biologische bestrijding

    Hoe beschermen milieubewuste boeren hun planten dan tegen al die vervelende beestjes? Met nog meer beestjes! Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Biomimicry: de natuur als voorbeeld
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Biomimicry: de natuur als voorbeeld

    Stiekem afkijken bij de natuur, hoe werkt biomimicry eigenlijk? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bizons: terug van bijna weggeweest
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bizons: terug van bijna weggeweest

    Nog niet zo lang geleden stonden bizons op het punt van uitsterven. Nu leven er weer duizenden bizons in het wild. Hoeven we ons geen zorgen meer te maken? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Blauwe pijlgifkikker
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Blauwe pijlgifkikker

    Het is misschien wel een van de bekendste pijlgifkikkers. Weinig roofdieren wagen zich aan deze kikker. Zijn huid is erg giftig. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje De blauwvoetgent: voetjes van de vloer of je loopt een blauwtje!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De blauwvoetgent: voetjes van de vloer of je loopt een blauwtje!

    De blauwvoetgent heeft felblauwe voetjes, waarvoor denk je dat de kleur zo fel is? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bloeitijden van bloemen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bloeitijden van bloemen

    Sommige bloemen bloeien lang en andere juist kort. Waarom is de bloeitijd van bloemen zo verschillend? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bloemen in alle vormen en maten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bloemen in alle vormen en maten

    De meeste bloemen hebben stampers, meeldraden en mooi gekleurde bladeren. Toch zijn er planten die het anders doen, heb jij die weleens gezien? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Boekenontwerper
    hetklokhuis.nl
    Boekenontwerper

    Irma Boom ontwerpt boeken. Ze is ook de grafisch ontwerper van het Rijksmuseum. Ze heeft daar het 'kleuren DNA' ontworpen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Bomen tellen in het grootste regenwoud ter wereld
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bomen tellen in het grootste regenwoud ter wereld

    Het Amazonebos is het grootste regenwoud van de wereld. Hoeveel bomen staan er in die groene rimboe? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bomenkampioen van de Amazone
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bomenkampioen van de Amazone

    Het Amazone regenwoud is het meest diverse bos ter wereld. Het regenwoud is zo uitgestrekt, dat nog steeds weinig bekend is over deze groene rimboe. Bijvoorbeeld, welke boom komt het meest voor in de Amazone? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer...

    x
  • Plaatje Botten met kom
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Botten met kom

    Heb je een bot met een kom gevonden? Onderzoek om welk bot het gaat in Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Botten: superhandig gereedschap
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Botten: superhandig gereedschap

    Wat zou je zijn zonder botten? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Maria van Bourgondië
    canonvannederland.nl
    Maria van Bourgondië

    Toen de vader van Maria van Bourgondie tijdens één van zijn oorlogen overleed, werd Maria in één klap de rijkste erfgenaam van Europa. Lees meer over hertogin Maria van Bourgondie op de site van de canon van Nederland. Let op: kies de informatie die geschikt is voor jouw groep...

    x
  • Plaatje Broeden? Dat doet de koekoek niet
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Broeden? Dat doet de koekoek niet

    Moeiteloos jongen opvoeden? Simpel, laat ‘t een ander doen! We noemen dat parasiteren. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Broedzorg
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Broedzorg

    Een kenmerkend lentebeeld, een broedende vogel. Ook andere dieren kennen broedzorg, zoals vissen, amfibieën en zelfs zoogdieren. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Camouflage-katten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Camouflage-katten

    Vlekken, stippen, strepen of egaal gekleurd. Grote katachtigen hebben prachtige vachten. Ze werken als camouflagepak tijdens het jagen. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Caribische soortenrijkdom in kaart brengen: hoe doe je dat?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Caribische soortenrijkdom in kaart brengen: hoe doe je dat?

    In de Caribische Zee, ingeklemd tussen Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, ligt tropisch Nederland. Hoe weet je welke soorten er leven? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje De cel: bouwsteen van het leven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De cel: bouwsteen van het leven

    Cellen zijn de bouwstenen van al het leven op aarde. Wat zijn cellen? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Chaos in de race om het Amerikaanse presidentschap. Hoe zit dat?
    kidsweek.nl
    Chaos in de race om het Amerikaanse presidentschap. Hoe zit dat?

    Chaos in de race om het Amerikaanse presidentschap. Eén kandidaat werd neergeschoten, de ander stopt en schoof een opvolger naar voren. Op de site van Kidsweek legt Amerikadeskundige Jelte Olthof van de Rijksuniversiteit Groningen uit hoe het er nu voor staat. Dit is een bericht van 24 juli 2024.

    x
  • Plaatje De chimpansee: onze voorouder of niet?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De chimpansee: onze voorouder of niet?

    De mens en de chimpansee lijken heel erg op elkaar. Ons DNA is voor 99% hetzelfde. Maar is de chimpansee dan ook onze voorouder? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Chinese vuurbuikpad
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Chinese vuurbuikpad

    Om te zien waaraan hij zijn naam heeft te danken moet je hem eigenlijk omdraaien. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Wie was Cleopatra?
    schooltv.nl
    Wie was Cleopatra?

    Cleopatra is een van de machtigste vrouwen uit de geschiedenis. Op haar 18e wordt ze al farao van Egypte. Ze trouwt met de Romeinse leider Caesar, maar krijgt het later aan de stok met het Romeinse Rijk. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Compacte botten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Compacte botten

    Heb je een compact bot gevonden? Onderzoek hier om welk bot het gaat in Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Darwinvinken
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Darwinvinken

    In de zestig meter hoge collectietoren van Naturalis bevindt zich een heel bijzondere kamer. Met daarin een laatje met vijf kleine bruine en grijze vogeltjes, de Darwinvinken, die voor Naturalis heel erg kostbaar zijn. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek...

    x
  • Plaatje Darwinvinken: aangepaste snavels
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Darwinvinken: aangepaste snavels

    Op de Galapagoseilanden, ver voor de kust van Zuid-Amerika, leven verschillende soorten Darwinvinken. Allemaal hebben ze een net iets andere snavelvorm. Hoe komt dat? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje De Hanze
    canonvannederland.nl
    De Hanze

    Zwolle, Kampen en Deventer waren vroeger rijke en belangrijke steden. Ze worden wel de hanzesteden genoemd. Lees verder op de website als je meer wilt weten. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas

    x
  • Plaatje De VOC in Batavia
    schooltv.nl
    De VOC in Batavia

    De VOC in Batavia: een gevecht om specerijen. De VOC bracht Nederland grote rijkdom. We zijn trots op het succes van deze wereldwijde onderneming. Maar is die trots terecht? In deze clip van Schooltv.nl zie je hoe de VOC de bevolking van een heel eiland doodde ter bescherming van de handel.

    x
  • Plaatje Blind date: op zoek naar een maatje in de diepzee
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Blind date: op zoek naar een maatje in de diepzee

    Hoe vinden vissen in de donkerte van de diepzee partners om zich mee voort te planten? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Dierenmummies
    rmo.nl
    Dierenmummies

    In het oude Egypte werden niet alleen mensen, maar ook dieren gemummificeerd. Lees erover op de site van het Rijksmuseum van Oudheden.

    x
  • Plaatje De dierentuin
    docukit.nl
    De dierentuin

    Vroeger waren er rijke mensen die als hobby het verzamelen van dieren hadden. Ze hielden de dieren in de tuin van hun landhuis. In 1856 begonnen twee mannen in Rotterdam een tuin met een verzameling bijzondere vogels. Hieruit is Diergaarde Blijdorp ontstaan. De oudste dierentuin in Nederland is Artis....

    x
  • Plaatje Dansende dinosaurussen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Dansende dinosaurussen

    Met zijn massieve achterpoten veegt hij modder naar achteren, net zo lang tot er flinke krassen in de grond staan. Wat is deze dinosaurus aan het doen? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Divali
    schooltv.nl
    Divali

    Divali is het lichtjesfeest van de hindoes. In het najaar, wanneer de dagen korter worden, geven de diya's licht in het donker. Zo brengen hindoes rijkdom en geluk in hun midden. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Lesbrief Doggerland
    rmo.nl
    Lesbrief Doggerland

    Het verhaal van Doggerland begint in de periode van de ijstijden, toen de bodem van de Noordzee meestal droog stond. In een uitgestrekt en vruchtbaar land leefden mammoeten, wolharige neushoorns, reuzenherten, Neanderthalers en de eerste moderne mensen. Een lesbrief bij de tijdelijke tentoonstelling...

    x
  • Plaatje Dorestad
    docukit.nl
    Dorestad

    In de buurt van Wijk bij Duurstede werd in 1967 een belangrijke ontdekking gedaan. Zo vonden de archeologen de resten van Dorestad. Dorestad was een rijke handelsstad in de Middeleeuwen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 045. Kijk in...

    x
  • Plaatje Egypte
    schooltv.nl
    Egypte

    Het Noord-Afrikaanse land Egypte is bekend door de rijke geschiedenis van farao's, piramides en eeuwenoude bouwwerken. Maar ook van de rivier de Nijl, die de levensader van het land is, de enorme woestijn en de tropische Rode Zee. Dat alles maakt Egypte tot een toeristische trekpleister, wat dan ook...

    x
  • Plaatje Wat aten Nederlanders vroeger?
    schooltv.nl
    Wat aten Nederlanders vroeger?

    Ashani wil weten wat de mensen in Nederland vroeger aten. Om daar achter te komen gaat ze met Tess naar het Rijksmuseum waar ze samen met topkok Joris een ouderwets gerecht maken. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Gandhi
    docukit.nl
    Gandhi

    Gandhi leefde in India en Zuid-Afrika en had al tijdens zijn leven miljoenen volgelingen. Hij kwam op voor gelijke rechten voor iedereen. Het maakte niet uit of je arm of rijk was en welke godsdienst je had. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Wat is het hoogste gebouw ter wereld?
    schooltv.nl
    Wat is het hoogste gebouw ter wereld?

    In Dubai, een stad in de Verenigde Arabische Emiraten, staat het hoogste gebouw ter wereld. Hoe ziet het gebouw eruit en hoe hoog is hoog? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Gezicht van oudste oer-Nederlander nagemaakt
    jeugdjournaal.nl
    Gezicht van oudste oer-Nederlander nagemaakt

    Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft het gezicht van een heel oude man nagemaakt.Krijn heet de oude man. Bekijk het artikel en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 6 september 2021.

    x
  • Plaatje Wat is in 2024 de route van de Glazen Koets op Prinsjesdag
    rijksoverheid.nl
    Wat is in 2024 de route van de Glazen Koets op Prinsjesdag

    De koning en de koningin rijden in de Glazen Koets van paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Daar zal koning Willem-Alexander de troonrede voorlezen. Bekijk op de site van de Rijksoverheid de route.

    x
  • Plaatje De Gouden Eeuw
    docukit.nl
    De Gouden Eeuw

    Voor Nederland was de 17e eeuw (1600-1700) de Gouden Eeuw. Het was een tijd van grote rijkdom. De grachtenpanden in Amsterdam en het Paleis op de Dam werden in die tijd gebouwd. Vooral kooplieden werden schatrijk met de handel. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Het leven in de Gouden Eeuw
    docukit.nl
    Het leven in de Gouden Eeuw

    De Gouden Eeuw was een periode van grote rijkdom voor de Republiek der Nederlanden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 195. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De grachten zijn van iedereen (liedje)
    schooltv.nl
    De grachten zijn van iedereen (liedje)

    De grachten in Amsterdam hebben ons land in de Gouden Eeuw veel rijkdom gebracht. Nu is de grachtengordel van de Amsterdammers, de toeristen, de zwervers; van iedereen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zo leefden de Grieken
    docukit.nl
    Zo leefden de Grieken

    In de Oudheid was Griekenland een rijk en bijzonder land. Het was vroeger groter dan nu. Het land bestond uit een aantal stadstaten. De belangrijkste vier waren: Athene, Delphi, Olympia en Sparta. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 059....

    x
  • Plaatje Grootste klimaatvergadering ooit in olie-stad Dubai
    jeugdjournaal.nl
    Grootste klimaatvergadering ooit in olie-stad Dubai

    In de Verenigde Arabische Emiraten vindt de grootste klimaat-vergadering ooit plaats. Tienduizenden mensen uit meer dan 200 landen komen bij elkaar in de stad Dubai om te praten over het klimaat. Lees het artikel en bekijk de video van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 30 november 2023.

    x
  • Plaatje Handel over zee tijdens de Gouden Eeuw
    schooltv.nl
    Handel over zee tijdens de Gouden Eeuw

    De rijkdom die werd verdiend met de handel had ook een minder mooie kant. Nederlandse kooplieden gingen handelen in Afrikaanse slaven. Die lieten zij heel zwaar werk in Amerika doen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hannibal Barkas
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Hannibal Barkas

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Hannibal Barkas. Een generaal uit Carthago die het Romeinse Rijk bijna ten val bracht.

    x
  • Plaatje Hiërogliefen
    rmo.nl
    Hiërogliefen

    Hiërogliefen, tekeningetjes en tekens; de taal van de oude Egyptenaren ziet er geheimzinnig uit. Maar het hiërogliefenschrift is ontcijferd! Op deze site van het RMO, het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden vind je uitgebreide informatie.

    x
  • Plaatje Wie was Hitler?
    schooltv.nl
    Wie was Hitler?

    Als Adolf Hitler in 1933 aan de macht komt, wil hij van Europa een groot Duits rijk maken. In 1939 valt hij Polen binnen en in 1940 is ook Nederland aan de beurt. De geallieerden weten de nazi’s in 1945 te verslaan. Hitler pleegt zelfmoord voor ze hem kunnen oppakken. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe kwam Hitler aan de macht?
    schooltv.nl
    Hoe kwam Hitler aan de macht?

    Adolf Hitler is niet tevreden met hoe het in Duitsland gaat en hij geeft de Joden daar de schuld van. Hij gaat de politiek in. In 1932 wordt zijn partij de grootste en wordt Hitler de baas van Duitsland. Hitler wil van heel Europa een groot Duits rijk maken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Horloge
    hetklokhuis.nl
    Horloge

    Wist je dat een slingerklok de voorloper is van het polshorloge zonder batterijen? Dit systeem, bedacht door de zeventiende-eeuwse wetenschapper Christaan Huygens wordt nog steeds gebruikt. Horloges zijn er in allerlei soorten en maten. Vroeger was een horloge alleen voor de rijken en moest de rest op...

    x
  • Plaatje De Inca’s
    docukit.nl
    De Inca’s

    De geschiedenis van de Inca’s begint rond 1250. Het was een gewone indianenstam die in tweehonderd jaar tijd een groot gebied veroverde. Zo ontstond een rijk van ongeveer 6000 kilometer lang. De Inca’s waren goede krijgers en bestuurders. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Indonesië
    schooltv.nl
    Indonesië

    Indonesië is het land van orang-oetans, vulkanen en barong. Vroeger was het een Nederlandse kolonie, maar nu is het een zelfstandig land met een rijke cultuur. Bekijk het filmpje van De wereld rond op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Italië
    schooltv.nl
    Italië

    Het Zuid-Europese land Italië kennen we van de pizza’s, de historische steden, de stranden en van de Paus. Maar het is ook een land van vulkanen, bergen en van een lange geschiedenis. De invloed van het ooit machtige Romeinse Rijk is nog in het hele land zichtbaar. Bekijk het filmpje van De...

    x
  • Plaatje Waarom staan er kaarsjes op een verjaardagstaart?
    schooltv.nl
    Waarom staan er kaarsjes op een verjaardagstaart?

    De oude Grieken bakten kleine, ronde taartjes met een brandend kaarsje erop om godin Artemis te eren. Vanaf de 17e eeuw vierden rijke Duitsers de Kinderfesten. Met een vrolijke taart met daarop net zo veel kaarsjes als de leeftijd van de jarige. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Karel de Grote
    schooltv.nl
    Karel de Grote

    Karel de Grote leefde zo'n 1300 jaar geleden. Hij was koning van het Frankische rijk. Karel voerde tijdens zijn leven veel oorlogen. De Saksen waren zijn grootste tegenstanders. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Karel de Grote
    docukit.nl
    Karel de Grote

    In het jaar 768 werd Karel de Gote koning van het Frankische rijk en in 800 werd hij zelfs keizer. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 208. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Karel de Vijfde
    hetklokhuis.nl
    Karel de Vijfde

    Ruim 500 jaar geleden was Karel de Vijfde één van de machtigste mannen ter wereld. Ook Nederland maakt deel uit van zijn rijk. Toch weten maar weinig mensen in Nederland wie Karel de Vijfde is. In zijn geboortestad Gent in België kennen ze hem veel beter. Bart gaat op onderzoek uit en ontdekt dat...

    x
  • Plaatje Karel V
    schooltv.nl
    Karel V

    Karel V wordt ruim 500 jaar geleden geboren. Hij wordt de baas over een enorm groot rijk, waar ook ons land bij hoort. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kinderprikken
    rijksvaccinatieprogramma.nl
    Kinderprikken

    Veel kinderen krijgen prikken tegen enge ziekten. Een baby van 2 maanden krijgt al zijn eerste prikjes. Waarom? Dat kun je lezen op deze site. Maar ook wat er niet leuk is aan een prik. Of over prikken in de tijd van je opa's en oma's. (Bron tekening: www.rivm.nl/rijksvaccinatieprogramma)

    x
  • Plaatje Waarom jonge koala’s de poep van hun moeder eten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Waarom jonge koala’s de poep van hun moeder eten

    Een jonge koala kruipt naar het poepgat van zijn moeder en begint de verse poep van zijn moeder op te likken! Wat is hier aan de hand? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Koning Arthur
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Koning Arthur

    De verhalen rondom Koning Arthur speelde zich af tijdens of vlak na de ondergang van het Romeinse Rijk. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over koning Arthur te weten.

    x
  • Plaatje Antarctisch krill
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Antarctisch krill

    Krill een lekkernij voor blauwe vinvissen. Wat is dit nou eigenlijk? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Kunst uit de Gouden Eeuw
    schooltv.nl
    Kunst uit de Gouden Eeuw

    De schilderijen van Rembrandt. De inrichting van een huis en schilderkunst ons heel veel kunnen vertellen over het leven en de rijkdom van mensen uit de Gouden Eeuw. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Landverraders
    schooltv.nl
    Landverraders

    NSB'ers helpen de Duitsers bij het oppakken van joden en worden daarvoor rijkelijk beloond. Maar ze worden door veel Nederlanders gezien als 'vuile landverraaiers'. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is een longontsteking?
    schooltv.nl
    Wat is een longontsteking?

    Longontsteking is in het rijke Westen vrij onschuldig, maar in ontwikkelingslanden is het een levensgevaarlijke ziekte. Vooral kinderen worden er slachtoffer van. Daarom staat 3FM Serious Request dit jaar in het teken van longontsteking. Bekijk de Clipphanger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Appeltjes des doods: de manzanillaboom
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Appeltjes des doods: de manzanillaboom

    Een lekker appeltje van deze boom eten? Niet doen! Het is een van de giftigste bomen die bestaat. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Marokko
    docukit.nl
    Marokko

    Marokko is bijna twintig keer zo groot als Nederland. Veel Marokkanen wonen in steden. In Casablanca en Rabat bijvoorbeeld. In Marokko komen veel toeristen. Want er zijn ruige bergen, prachtige steden en uitgestrekte zandstranden. Toch is Marokko geen rijk land. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Marten en Oopjen Magazine
    issuu.com
    Marten en Oopjen Magazine

    Dit magazine is een cadeau van het Rijksmuseum aan alle leerlingen van de groepen 6 en 7 van alle basisscholen in Nederland. Het is gemaakt ter gelegenheid van de komst naar Nederland van de door Rembrandt geschilderde portretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit. Lees hier de digitale versie.

    x
  • Plaatje Meerstemmig zingen
    schooltv.nl
    Meerstemmig zingen

    Als mensen met een hoge en lage stem sámen zingen geeft dat een mooi vol en rijk geluid. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is het langste ombemande metronetwerk ter wereld?
    schooltv.nl
    Wat is het langste ombemande metronetwerk ter wereld?

    In Dubai, een stad in de Verenigde Arabische Emiraten, vind je het langste onbemande metronetwerk ter wereld. De metro’s worden niet bestuurd door machinisten, maar door software. Hoe werkt dat precies? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Mexico
    schooltv.nl
    Mexico

    Mexico is bekend van de enorme Maya-tempels, de taco’s en tortilla’s en de tropische stranden. De hoofdstad Mexico-City is één van de drukste metropolen ter wereld. Maar naast die stad is het land rijk aan woestijnen, jungles, bergen en stranden. Maar ook eeuwenoude culturele...

    x
  • Plaatje Mummies
    rmo.nl
    Mummies

    Mummies: dode lichamen van soms duizenden jaren oud. Vrijwel intact. Van mensen en dieren. Hoe kan dat, en waarom mummificeerden de oude Egyptenaren hun doden? Tegenwoordig worden mummies met moderne technieken onderzocht. Kijk voor meer info op deze site van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

    x
  • Plaatje New Delhi
    schooltv.nl
    New Delhi

    Een grote stad in India. India is heel anders dan Nederland. Bart ontdekt waarom er zoveel Engels wordt gesproken en wat het belangrijkste geloof is. Naast rijkdom in New Dehli zien ze hoe arme Indiërs leven. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nieuw Hollandse Waterlinie
    hollandsewaterlinies.nl
    Nieuw Hollandse Waterlinie

    De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie van 85 kilometer lang. De linie loopt van Muiden tot aan de Biesbosch en is 3 tot 5 kilometer breed. Ze bestaat uit 45 forten, 6 vestingen, 2 kastelen, 85 mitrailleurkazematten, ruim 700 betonnen schuilplaatsen en kazematten en ruim 100 militaire...

    x
  • Plaatje Dossier oorlog en vrede
    kidsweek.nl
    Dossier oorlog en vrede

    De verschillen tussen arm en rijk worden steeds groter. Ook in Nederland. Bekijk de artikelen, interviews en filmpjes over armoede in het dossier van Kidsweek / Samsam.

    x
  • Plaatje De Opstand
    schooltv.nl
    De Opstand

    In de 16e eeuw is Nederland onderdeel van het grote Spaanse rijk. De Spaanse koning Filips vindt dat iedereen het katholieke geloof aanhangen. Protestanten zijn het hier niet mee eens en op een dag stormt een groep protestanten een katholiek klooster binnen en vernielen alle beelden. Dit is het begin...

    x
  • Plaatje Waarom is oranje de kleur van Nederland?
    schooltv.nl
    Waarom is oranje de kleur van Nederland?

    Als Nederland moet voetballen kleurt het hele land oranje. Maar oranje zit helemaal niet in onze vlag. Dat oranje toch onze nationale kleur is geworden, hebben we te danken aan Willem van Oranje. In de Gouden Eeuw leidt hij de opstand tegen het Spaanse Rijk. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er op Prinsjesdag?
    rijksoverheid.nl
    Wat gebeurt er op Prinsjesdag?

    Elke 3e dinsdag in september is het Prinsjesdag. De Koning rijdt met de Gouden Koets naar de Ridderzaal en spreekt daar de Troonrede uit. Vervolgens gaat de minister van Financiën met het koffertje naar de Tweede Kamer om de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan te bieden. Bekijk dit filmpje met...

    x
  • Plaatje De pruikentijd
    docukit.nl
    De pruikentijd

    Tussen 1700 en 1800 keken Nederlanders veel af van de Fransen. De rijke mensen kochten meubels in Franse stijl en lieten tuinen naar Frans voorbeeld aanleggen. Ook kleedden ze zich naar de Franse mode. Bij die mode hoorde het dragen van een pruik. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Revoluties
    docukit.nl
    Revoluties

    Revoluties zijn grote veranderingen in korte tijd. Ze ontstaan vaak door slechte leefomstandigheden. Dan komen mensen in opstand tegen de mensen die de macht hebben. Nederland is door zo'n opstand ontstaan, net als de Verenigde Staten en veel andere landen. Vroeger hoorde Nederland bij het Spaanse rijk....

    x
  • Plaatje Romeinse Limes
    canonvannederland.nl
    Romeinse Limes

    De grens van het Romeinse rijk liep precies door Nederland. De Rijn was de grens. Deze rivier stroomt van Duitsland via Utrecht naar de zee. We noemen deze grens de Limes. Dit is het Latijnse woord voor grens. Meer weten, neem hier een kijkje. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen...

    x
  • Plaatje De Romeinse limes
    hetklokhuis.nl
    De Romeinse limes

    Zo'n 2000 jaar geleden werd de helft van Nederland bezet door de Romeinen. De grens van het Romeinse rijk liep van Afrika tot in Engeland. De Limes. Bekijk de aflevering uit Het Klokhuis maakt geschiedenis. 

    x
  • Plaatje Rotterdamse brug moet uit elkaar voor megaschip van miljardair
    jeugdjournaal.nl
    Rotterdamse brug moet uit elkaar voor megaschip van miljardair

    Een bekende grote brug in Rotterdam, De Hef, wordt uit elkaar gehaald omdat er een groot schip doorheen moet. Het gaat om een zeiljacht van Jeff Bezos, een van de rijkste mannen ter wereld. Lees het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 2 februari 2022.

    x
  • Plaatje Michiel Adriaensz. de Ruyter
    rijksmuseum.nl
    Michiel Adriaensz. de Ruyter

    Op de site van het Rijksmuseum kun je schilderijen waarop de zeeheld Michiel de Ruyter is afgebeeld, tekeningen van zeeslagen en andere voorwerpen bekijken.

    x
  • Plaatje Schelpen zoeken doe je zo!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Schelpen zoeken doe je zo!

    Iedereen die weleens op het strand komt, verbaast zich over wat daar allemaal in het zand ligt. Schelpen in allerlei vormen en maten, krabbenschilden, eieren van zeedieren, fossielen en natuurlijk afval… Mocht jij daar eens iets bijzonders vinden, dan kun je dat bij Naturalis laten bekijken, bij...

    x
  • Plaatje Kun je een schilderij ruiken?
    schooltv.nl
    Kun je een schilderij ruiken?

    In het Rijksmuseum in Amsterdam doen ze onderzoek naar geur en schilderijen. Hoe beleef je een schilderij van de Slag bij Waterloo als je kunt ruiken hoe het daar toen geroken moet hebben? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom lacht er niemand op oude schilderijen?
    schooltv.nl
    Waarom lacht er niemand op oude schilderijen?

    Op oude schilderijen kijkt bijna iedereen plechtig en serieus. Dat komt omdat alleen rijke mensen geld hadden voor een portret. Die wilden graag laten zien hoe sjiek en voornaam ze waren. Bovendien moest je maandenlang poseren voor een schilderij; probeer jij maar eens zo lang te glimlachen! Bekijk het...

    x
  • Plaatje Rappen over slavernij
    schooltv.nl
    Rappen over slavernij

    Rapper Typhoon heeft een rap gemaakt over de slavernij. Zijn voorouders moesten op de plantages in Suriname werken. Op deze manier werd Nederland heel rijk. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Acrobatische ouders: spatzalmen!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Acrobatische ouders: spatzalmen!

    Spatzalmen zijn vissen die hun eitjes boven water leggen. Hoe doen ze dat en waarom? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Stalen Boogbrug Vianen zondagavond succesvol verwijderd
    rijkswaterstaat.nl
    Stalen Boogbrug Vianen zondagavond succesvol verwijderd

    Op zondagavond 21 november 2021 is de oude stalen Boogbrug Vianen succesvol verwijderd. Lees er meer over op de site van Rijkswaterstaat.

    x
  • Plaatje Alle stenen op hun plek
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Alle stenen op hun plek

    Naturalis heeft een enorme verzameling gesteenten en mineralen, maar hoe bewaar je ze en kun je ze terugvinden? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Supermodel
    hetklokhuis.nl
    Supermodel

    Dolores is op een fotoshoot met Felice Fleur. Zij vertelt hoe ze topmodel is geworden en wat ze allemaal moet doen. Ook vroeger waren er al topmodellen. Zij stonden dan model voor de schilders. Dolores bekijkt wat we vroeger en nu een mooi model vinden in het Rijksmuseum. Bekijk deze aflevering van Het...

    x
  • Plaatje De Tachtigjarige Oorlog
    docukit.nl
    De Tachtigjarige Oorlog

    In de zestiende eeuw was Nederland nog geen zelfstandig land. De Nederlanden hoorden bij het enorme rijk van keizer Karel de Vijfde. In 1555 volgde zijn zoon Filips de Tweede hem op. Deze Spaanse koning kreeg veel problemen met de Nederlanden. Uiteindelijk leidde dat tot een oorlog tussen de Nederlanden...

    x
  • Plaatje De Tachtigjarige Oorlog Quiz
    schooltv.nl
    De Tachtigjarige Oorlog Quiz

    De Tachtigjarige Oorlog is een lange en bloederige oorlog waarin De Nederlanden zich losmaken van het Spaanse Rijk. Wat weet jij van de Beeldenstorm, Willem van Oranje en de Slag bij Nieuwpoort? Start de quiz, bekijk de video en beantwoord de vragen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Thailand
    docukit.nl
    Thailand

    Thailand is een land vol tegenstellingen. In de grote steden en op toeristische eilanden is het druk, maar andere gebieden zijn dunbevolkt. In miljoenenstad Bangkok, de hoofdstad, zie je een groot verschil tussen rijk en arm en oud en nieuw. Lees over Thailand op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Thee
    docukit.nl
    Thee

    Nederlanders drinken gemiddeld twee grote koppen thee per dag, Engelsen meer dan drie. Thee is nu populair, maar een paar honderd jaar geleden werd deze drank alleen door rijke mensen genuttigd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 138. Kijk in...

    x
  • Plaatje De Titanic
    docukit.nl
    De Titanic

    Aan het begin van de twintigste eeuw gingen steeds meer mensen reizen. Rijke zakenlieden, toeristen, en arme mensen die in Amerika werk hoopten te vinden. Verre reizen maakte men per schip, want vliegtuigen waren er nog niet. Om de grote groepen mensen te kunnen vervoeren, werden er grote passagiersschepen...

    x
  • Plaatje Tentoonstelling Vermeer
    rijksmuseum.nl
    Tentoonstelling Vermeer

    Op de website van het Rijksmuseum vind je alle informatie over de tentoonstelling Vermeer die te zien was in het 2023. Een tentoonstelling waarin 28 schilderijen van Johannes Vermeer te zien waren. Schilderijen afkomstig uit musea verspreid over de hele wereld.

    x
  • Plaatje Vietnam
    schooltv.nl
    Vietnam

    Het Zuidoost-Aziatische land Vietnam is bekend van Ha Long Bay, de rijke keuken en de Vietnamoorlog. Het land heeft een turbulente geschiedenis achter de kiezen, maar tegenwoordig is Vietnam economisch weer opgekrabbeld en is het land geliefd onder reizigers. Bekijk het filmpje van De Wereld rond op...

    x
  • Plaatje 34.000 verschillende vissen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    34.000 verschillende vissen

    Er zijn ongeveer 34.000 verschillende vissoorten bekend. Dat zijn er meer dan alle zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën bij elkaar. Vanwaar zoveel vissen? Lees de informatie in Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bestaan voedselkringlopen zonder planten?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bestaan voedselkringlopen zonder planten?

    Een veelgehoorde uitspraak over voedselkringlopen is: “een voedselkringloop of voedselketen begint altijd met een plant”. Maar klopt dat wel? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Het waterschap
    prodemos.nl
    Het waterschap

    Rijkswaterstaat – een organisatie van de landelijke overheid – is verantwoordelijk voor de grote rivieren, meren, Noordzee en Waddenzee. Maar al het overige waterbeheer ligt in handen van de regionale waterschappen. Lees op de website van ProDemos wat een waterschap precies doet.

    x
  • Plaatje Hoe wordt de waterstand gemeten?
    schooltv.nl
    Hoe wordt de waterstand gemeten?

    In Nederland stromen veel rivieren en kanalen. Die worden intensief gebruikt door vrachtschepen. De waterstand is dus heel belangrijk voor binnenvaartschippers. Bij Rijkswaterstaat houden ze de hoogte van het water nauwlettend in de gaten. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wish (de film)
    kidsweek.nl
    Wish (de film)

    In deze Disney-film laat toverkoning Magnifico van het magische rijk Rosas elke maand de wens van één van zijn onderdanen uitkomen. Op een dag neemt hij Asha aan als zijn nieuwe tovenaarsleerling. Zij ontdekt dat Magnifico niet helemaal eerlijk is. Dus roept Asha de hulp in van Star. Samen...

    x
  • Plaatje Wolven in de Nederlandse natuur
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wolven in de Nederlandse natuur

    Jarenlang leefden er geen wolven in Nederland, maar nu worden ze weer steeds vaker gezien. Gaat er iets veranderen in de Nederlandse natuur? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Zakpijpen: sluipmoordenaars van koraal?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Zakpijpen: sluipmoordenaars van koraal?

    Zakpijpen zijn dieren. Het dier lijkt onschuldig, maar is wel agressief. Ontdek allerlei weetjes over zakpijpen in Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Dat doet de zeekat sneaky!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Dat doet de zeekat sneaky!

    Bij dieren is de concurrentie om de vrouwen vaak hoog. De reuzenzeekat verandert spectaculair van kleur; om vrouwen te verleiden, of mannen te misleiden. Lees de informatie en bekijk het filmpje uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Zuid-Afrika: Wilde dieren
    hetklokhuis.nl
    Zuid-Afrika: Wilde dieren

    De ontdekkingsreiziger Robert Gordon kreeg in de achttiende eeuw opdracht van de VOC om het zuiden van Afrika in kaart te brengen. Hij maakte daarbij prachtige tekeningen die gelukkig bewaard zijn gebleven. Maurice bekijkt ze in het Rijksmuseum in Amsterdam. En in het gebied van de wildfarm 'Asante Sana'...

    x