Zoeken: vogels

Ik zoek informatie voor groep:
1 2 3 4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
 • Plaatje Vogelspinnen maken net als vogels een nest - Is het snugger of kletspraat?
  schooltv.nl
  Vogelspinnen maken net als vogels een nest - Is het snugger of kletspraat?

  De meeste vogels maken een nest om hun eitjes in te leggen. Elke vogel doet dat op zijn eigen manier. En de vogelspin, maakt die eigenlijk ook een nest? Bekijk het clipje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Vogels kijken
  hetklokhuis.nl
  Vogels kijken

  In Nederland hebben we zo'n 250 vogelsoorten. Janouk leert van vogelaar Arjan waar je op moet letten om ze te herkennen. Van pimpelmeesjes, eksters en kauwen tot roodborstjes en meeuwen. Op je balkon, in je tuin, op het strand of in het bos! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

  x
 • Plaatje Vogels helpen in de winter
  schooltv.nl
  Vogels helpen in de winter

  Niet alle vogels trekken in de winter naar het zuiden. Vogels die hier blijven noemen we standvogels. Hoe kunnen wij die vogels helpen in de winter? In dit filmpje van Schooltv.nl zie je wat jij kan doen voor de standvogels.

  x
 • Plaatje Help de vogels in de winter
  natuurmonumenten.nl
  Help de vogels in de winter

  In de winter kunnen vogels wel wat hulp gebruiken. OERRR geeft je tips hoe jij de vogels het beste kunt helpen en hoe je de vetste snacks maakt!

  x
 • Plaatje Vogels spotten: 6 tips voor beginners
  natgeojunior.nl
  Vogels spotten: 6 tips voor beginners

  Of je nu naar het bos gaat om vogels te spotten met je verrekijker, of dat je thuis voor het raam zit: met deze tips op de site van National Geographic Junior wordt vogels spotten een makkie.

  x
 • Plaatje Hoe maak je cupcakes voor vogels?
  schooltv.nl
  Hoe maak je cupcakes voor vogels?

  Vogels houden van groene tuinen, met veel beschutte plekjes. Je kunt ze ook naar je tuin lokken met zelfgemaakte vogelhapjes. Manon laat zien hoe je vogelcupcakes maakt van vet, zaden en bessen. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Hoe overleven vogels in de winter?
  jeugdjournaal.nl
  Hoe overleven vogels in de winter?

  Er zijn in Nederland heel veel soorten vogels die wat van de winter merken. Hoe ze daarmee omgaan hoor je in de video op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 15 december 2022.

  x
 • Plaatje Vogels voeren
  vogelbescherming.nl
  Vogels voeren

  In de winter, vooral als het vriest en er sneeuw ligt, kunnen vogels lastig insecten, bessen en zaden vinden. Je kunt ze helpen door ze voer en water te geven. Op de site van de Vogelbescherming lees je hoe je zo goed mogelijk kunt helpen.

  x
 • Plaatje De tenen van vogels
  natuurwijzer.naturalis.nl
  De tenen van vogels

  Vogels stammen af van dinosaurussen. Daarom hebben de meeste vogels vier tenen, maar niet altijd! Waarom hebben niet alle vogels dezelfde voeten? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

  x
 • Plaatje Hoe verjaag je vogels op Schiphol?
  schooltv.nl
  Hoe verjaag je vogels op Schiphol?

  Op Schiphol leven grote groepen vogels. Die vogels kunnen voor problemen zorgen in het vliegverkeer. Bijvoorbeeld als ze in de motoren terecht komen. Daarom zijn er speciale teams om de vogels weg te jagen. Sosha en Jonata gaan kijken hoe ze dat doen. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Hoe vliegen vogels?
  schooltv.nl
  Hoe vliegen vogels?

  Vogels zijn echte vliegkunstenaars Met een highspeed camera kun je heel goed zien hoe vogels vliegen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Vogels in de stad
  hetklokhuis.nl
  Vogels in de stad

  Tirsa gaat op stadssafari met bioloog Auke-Florian op zoek naar de meest voorkomende stadsvogels. In Amsterdam wonen al meer dan 300 soorten. Vogels vinden het fijn in de stad want het is er lekker warm en er is veel eten. Maar hoe overleven al die vogels in de stad? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

  x
 • Plaatje Vogels uit het ei: hulpeloos of meteen op pad?
  natuurwijzer.naturalis.nl
  Vogels uit het ei: hulpeloos of meteen op pad?

  Pasgeboren mensenbaby’s kunnen weinig. Poepen, plassen, eten, huilen en slapen, dat lukt nog net. Sommige vogels die net uit het ei kruipen, zijn net zo hulpeloos. Toch zijn er ook vogels die zodra ze geboren zijn meteen op pad gaan. Vanwaar dit verschil? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

  x
 • Plaatje Waarom worden vogels geringd?
  schooltv.nl
  Waarom worden vogels geringd?

  Er zijn steeds minder vogels in Nederland. Om bij te houden hoeveel vogels er zijn, waar ze naartoe gaan en hoe oud ze worden, krijgen ze een ringetje om hun poot. Maar dan moet je ze wel eerst zien te vangen! Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Vroege Vogels Cursus vogelzang
  bnnvara.nl
  Vroege Vogels Cursus vogelzang

  Vogelgeluiden herkennen is best lastig. 'Vroege Vogels' helpt je een handje, op de site vind je weetjes en geluiden van allerlei vogels.

  x
 • Plaatje Klopt de spreuk: In mei leggen alle vogels een ei?
  kidsweek.nl
  Klopt de spreuk: In mei leggen alle vogels een ei?

  De maand mei is begonnen. En daar hoort een welbekende tegeltjesuitspraak bij: 'In mei leggen alle vogels een ei, behalve de koekoek en de griet, die leggen in de meimaand niet.' Maar klopt deze uitspraak wel? Vogelexpert Erik Bloeming en boswachter Maurice Kruk leggen het uit op de website van Kidsweek....

  x
 • Plaatje Tien bedreigde Nederlandse vogels
  natuurwijzer.naturalis.nl
  Tien bedreigde Nederlandse vogels

  Nederland telt veel soorten vogels, maar met een aantal gaat het niet zo goed. Hun aantal neemt af: ze vertrekken uit Nederland of krijgen te weinig jongen. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

  x
 • Plaatje Bescherming van vogels
  schooltv.nl
  Bescherming van vogels

  Op veel plekken kunnen vogels niet meer nestelen, omdat het daar vol gebouwd is met huizen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Vogels besmeurd met olie na lek
  jeugdjournaal.nl
  Vogels besmeurd met olie na lek

  Een schip botste tegen een steiger, daardoor is er veel olie gelekt in een grote rivier. Honderden vogels zijn besmeurd met olie. Lees er meer over op de site van het Jeugdjournaal en bekijk de filmpjes.

  x
 • Plaatje De holle botten van vogels
  natuurwijzer.naturalis.nl
  De holle botten van vogels

  De voorouders van vogels, dinosauriërs, hadden ook al holle botten en zij vlogen niet! Wat is nou precies het nut van die holle botten? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis, lees en ontdek het.

  x
 • Plaatje Een cloaca: wat doen vogels ermee?
  natuurwijzer.naturalis.nl
  Een cloaca: wat doen vogels ermee?

  Vogels hebben één lichaamsopening voor alles wat eruit komt, de cloaca, maar wat is dat nou precies? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

  x
 • Plaatje Hoe krijg je vogels in je tuin?
  schooltv.nl
  Hoe krijg je vogels in je tuin?

  Is het bij jou in de tuin of op het balkon een kale boel? Dan kun je lang wachten tot er een koolmees of merel op bezoek komt. Vogels eten insecten, en die komen af op geurige planten. Jonata en Matthijs hebben nog wel wat tips voor een vogelvriendelijke tuin. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op...

  x
 • Plaatje Vogels in Nederland
  jeugdbieb.nl
  Vogels in Nederland

  Deze app geeft je informatie over vogels die veel voorkomen in Nederland. Met vogelgeluiden.

  x
 • Plaatje Kunnen vogels verkouden worden?
  schooltv.nl
  Kunnen vogels verkouden worden?

  Als vogels in een sterke temperatuurverandering komen, kunnen ze een verkoudheid oplopen. Net als bij mensen kennen zij ook een loopneus. Dan komt er snot uit de neusgaten in hun snavel, beginnen hun ogen te tranen en kunnen ze gaan niezen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Vogels vluchten voor vuurwerk
  kidsweek.nl
  Vogels vluchten voor vuurwerk

  Dat vogels niet dol zijn op vuurwerk, was al bekend. Van schrik vliegen ze massaal de lucht in als het wordt afgestoken. Maar hoe lang duurt die schrik? En waar gaan ze heen? Om daarachter te komen deden onderzoekers 347 ganzen een zendertje om. Op de website van Kidsweek wordt uitgelegd wat er met de...

  x
 • Plaatje Wat vogels elkaar toeroepen
  natuurwijzer.naturalis.nl
  Wat vogels elkaar toeroepen

  Vogels roepen elkaar van alles toe. Betekenen die geluiden ook nog wat? En hoe komen onderzoekers daarachter? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

  x
 • Plaatje Werkstuk vogels
  vogelbescherming.nl
  Werkstuk vogels

  Wil je voor school een werkstuk maken over vogels? Of een spreekbeurt? Dan helpt Vogelbescherming je op weg met deze informatie.

  x
 • Plaatje Waarom is afval in de zee zo slecht voor vogels?
  willemwever.kro-ncrv.nl
  Waarom is afval in de zee zo slecht voor vogels?

  Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

  x
 • Plaatje Paarvorming bij vogels
  schooltv.nl
  Paarvorming bij vogels

  Het sterkste en het mooiste mannetje valt het best in de smaak! Soms kiest het vrouwtje de mooiste zangstem uit. Het is wel duidelijk dat er een flinke flirt periode aan vooraf gaat, aan de paring. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Skeletten van vogels
  schooltv.nl
  Skeletten van vogels

  Het skelet en de snavel van een vogel vertelt veel over de soort vogel. Aan de snavel van een vogel kan je zien wat een vogel eet. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • x
 • x
 • Plaatje Kunnen vogels ook last hebben van hoogtevrees?
  willemwever.kro-ncrv.nl
  Kunnen vogels ook last hebben van hoogtevrees?

  Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

  x
 • Plaatje Waar blijven de vogels als het heel hard stormt?
  willemwever.kro-ncrv.nl
  Waar blijven de vogels als het heel hard stormt?

  Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

  x
 • Plaatje Waarom fluiten vogels?
  willemwever.kro-ncrv.nl
  Waarom fluiten vogels?

  Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

  x
 • Plaatje Waarom kunnen vogels giftige bessen eten?
  willemwever.kro-ncrv.nl
  Waarom kunnen vogels giftige bessen eten?

  Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

  x
 • Plaatje Waarom trekken vogels in de winter richting het zuiden?
  zozitdat.nl
  Waarom trekken vogels in de winter richting het zuiden?

  Op de website van Zo Zit Dat vind je antwoord op deze vraag.

  x
 • Plaatje Chileense vogelspin
  dierenrijk.nl
  Chileense vogelspin

  Op de site van kinderdierentuin Dierenrijk vind je leuke weetjes over de chileense vogelspin.

  x
 • Plaatje Baby vogelspin
  schooltv.nl
  Baby vogelspin

  Elbert gaat op kraambezoek bij een baby vogelspin. Vogelspinnen kunnen soms wel 200 babyspinnetjes krijgen. Elbert heeft twee snacks meegenomen, één van Rachel en één van hemzelf. Welke vinden ze het lekkerst? Bekijk het filmpje van Tussen Kop en Staart op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Het leven van vogelspinnen
  natuurwijzer.naturalis.nl
  Het leven van vogelspinnen

  Bijna iedereen heeft wel eens een (plaatje van) een vogelspin gezien. Vogelspinnen zijn giftig, maar niet voor mensen. Hoe leven ze precies? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

  x
 • Plaatje Man vindt vogelspin in bakje druiven
  jeugdjournaal.nl
  Man vindt vogelspin in bakje druiven

  En man in Arnhem ontdekte een gevaarlijke vogelspin in een bakje druiven van de supermarkt. Lees er meer over in het bericht van het Jeugdjournaal. (Dit is een bericht van 18 mei 2020)

  x
 • Plaatje Een vogelspin
  schooltv.nl
  Een vogelspin

  Ben jij bang voor spinnen? Dan is een vogelspin als huisdier vast niets voor jou. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Het leven van vogelspinnen
  natuurwijzer.naturalis.nl
  Het leven van vogelspinnen

  Hoe leven vogelspinnen nu precies? Je leest het in de natuurwijzer van Naturalis.

  x
 • Plaatje Vogelspinnen
  schooltv.nl
  Vogelspinnen

  Vogelspinnen zijn groot en harig. Maar ze zijn lang niet allemaal gevaarlijk! Bekijk ze maar eens van dichtbij in dit clipje van Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Nationale Vogelweek
  vogelbescherming.nl
  Nationale Vogelweek

  Tijdens de Vogelweek, van 11 tot en met 19 mei 2024, zijn er door het hele land gratis vogelexcursies en activiteiten. Het is de bedoeling dat in deze week zoveel mogelijk Nederlanders er op uit trekken en samen met kenners vogels ontdekken. Doe jij ook mee? Kijk hier voor alle activiteiten.

  x
 • Plaatje Vogelcupcakes maken
  ivn.nl
  Vogelcupcakes maken

  Verwen de vogels in jouw tuin. Zo maak je zelf, met hulp van een volwassenen, en de tips en het filmpje van IVN de leukste en lekkerste vogelcupcakes. Doe wel voorzichtig hoor!

  x
 • Plaatje Vogels
  docukit.nl
  Vogels

  Vogels hebben een eigenschap die je niet bij andere dieren ziet: ze hebben veren. Die hebben ze nodig om te kunnen vliegen. De meeste vogels kunnen dat. Er zijn een paar uitzonderingen, zoals de struisvogel. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr....

  x
 • Plaatje Havik jaagt op vogels
  schooltv.nl
  Havik jaagt op vogels

  Goede ogen zijn voor een havik onmisbaar om een prooi op te kunnen sporen. Snel en geruisloos achtervolgt hij een prooi. Wat de prooi ook probeert, het helpt niet meer. Een havik vangt zelfs vogels, die even groot zijn als hij zelf. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waarom kunnen vogels op een elektriciteitsdraad zitten zonder een schok te krijgen?
  proefjes.nl
  Waarom kunnen vogels op een elektriciteitsdraad zitten zonder een schok te krijgen?

  We gebruiken elektriciteit voor bijna alles wat we doen. Denk maar aan licht, bellen en tv kijken. Maar hoe werkt het eigenlijk met die snoeren? Maak met dit proefje zelf een elektrisch spelletje en leer hoe elektriciteit werkt.

  x
 • Plaatje Kunnen vogels en andere dieren huilen van verdriet?
  willemwever.kro-ncrv.nl
  Kunnen vogels en andere dieren huilen van verdriet?

  Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

  x
 • Plaatje Zijn pinguïns vogels of vissen?
  willemwever.kro-ncrv.nl
  Zijn pinguïns vogels of vissen?

  Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

  x
 • Plaatje Vogels op jacht
  schooltv.nl
  Vogels op jacht

  Heb je wel eens gezien hoe een roofvogel zijn kostje bij elkaar scharrelt? Bekijk deze clip en wees maar blij dat jij geen arm kikkertje of muisje bent! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is er zo vogel aan een vogelspin?
  willemwever.kro-ncrv.nl
  Wat is er zo vogel aan een vogelspin?

  Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

  x
 • Plaatje Vogeltrek
  hetklokhuis.nl
  Vogeltrek

  Ieder jaar weer is er in ons luchtruim sprake van een massale verhuizing. Vogeltrek. Vanuit het hoge noorden arriveren veel vogels in Nederland om hier te overwinteren. Andere vogels vertrekken juist weer naar warmere streken. Met een high-speed camera kunnen we zien hoe die vogels hun vleugels gebruiken...

  x
 • Plaatje Vogelwacht op Schiphol
  hetklokhuis.nl
  Vogelwacht op Schiphol

  Een aflevering van Het Klokhuis over de vogelwacht van Schiphol. Rondvliegende vogels vormen een gevaar voor vliegtuigen op Schiphol. Dolores laat alle afschrikmiddelen zien die de vogelwacht van Schiphol gebruikt om vogels te verjagen. Nieuw in de strijd tegen de vogels is de radiografisch bestuurbare...

  x
 • Plaatje Beleef de Lente
  vogelbescherming.nl
  Beleef de Lente

  Bij Beleef de Lente kijk je live mee in de vogelnesten van de bosuil, de kerkuil en de steenuil, de ooievaar, de koolmees, de zeearend en andere vogels. Je kunt de vogels volgen terwijl ze nestelen, broeden en hun jongen voeden.

  x
 • Plaatje Snor
  vogelbescherming.nl
  Snor

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de snor.

  x
 • Plaatje Tuinvogeltelling
  vogelbescherming.nl
  Tuinvogeltelling

  Doe in het weekend van 26, 27 en 28 januari 2024 mee aan de Nationale Tuinvogeltelling. Ga een half uurtje voor het raam zitten en tel de vogels in je tuin. Zo help je mee om gegevens te verzamelen voor onderzoek naar vogels. Hoe je moet tellen vind je op de website. Geef daar ook je telling door.

  x
 • Plaatje Valkenier
  hetklokhuis.nl
  Valkenier

  Een valkenier traint zijn vogels om andere vogels de stuipen op het lijf te jagen. Tegenwoordig worden roofvogels ook getraind om drones uit de lucht te halen. Eva maakt ook kennis met de robotvogel. Wat is precies de taak van deze vogel? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

  x
 • Plaatje Vogelnesten
  hetklokhuis.nl
  Vogelnesten

  De meeste vogels bouwen nesten om veilig hun jongen in groot te brengen. Een nest bouwen is een hele kunst, elke vogelsoort gebruikt daar weer andere materialen en technieken voor. Eva en bioloog Auke-Florian gaan op zoek naar vogelnesten in de stad. En die vind je op allerlei plekken. Eva ontdekt dat...

  x
 • Plaatje Vogeltrek
  hetklokhuis.nl
  Vogeltrek

  Ieder jaar weer is er in ons luchtruim sprake van een massale verhuizing: vogeltrek. Vanuit het hoge noorden arriveren veel vogels in Nederland om hier te overwinteren. Andere vogels vertrekken juist weer naar warmere streken. Meer weetjes en feiten vind je op de website van Het Klokhuis.

  x
 • Plaatje Vogelpark Avifauna
  avifauna.nl
  Vogelpark Avifauna

  Waarom is een flamingo roze? Hoeveel weegt de kleinste kolibrie? En wat is de grootste vogel ter wereld? Dat kun je uitvogelen in Vogelpark Avifauna. Kijk hier voor informatie over het park. Wil je een spreekbeurt houden over vogels dan kun je informatie downloaden. Bijvoorbeeld over de toekan, de zwarte...

  x
 • Plaatje Biotopen
  schooltv.nl
  Biotopen

  Dicht bij elkaar vind je in ons land veel soorten biotopen. En gelukkig maar, daardoor hebben we ook veel verschillende soorten vogels! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Boomklever
  schooltv.nl
  Boomklever

  De boomklever is een korte, dikke en actieve vogel met een krachtige puntige snavel. Dit zijn de enige vogels die makkelijk langs een boomstam omhoog- en omlaag kunnen klimmen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Featherbase
  featherbase.info
  Featherbase

  Heb je een veer gevonden en wil je graag weten van welke vogel die veer is? Neem een kijkje op deze website. Daar vind je afbeeldingen van veren van vogels over de hele wereld.

  x
 • Plaatje Mijn tuinvogeltelling
  mijntuinvogeltelling.vogelbescherming.nl
  Mijn tuinvogeltelling

  Tel op 28, 29 of 30 januari 2022 een half uurtje vogels in jouw tuin of balkon. In deze web-app vind je het telformulier voor de tuinvogeltelling. Vul je telling uiterlijk maandagochtend 31 januari in vóór 12 uur. MijnTuinvogeltelling is een web-app voor de mobiele telefoon, je hoeft de...

  x
 • Plaatje Nest bouwen is een kunst
  natuurwijzer.naturalis.nl
  Nest bouwen is een kunst

  Vogels zijn niet de enigen die nestjes maken. Andere dieren zoals termieten bouwen ook nesten. Waarom en hoe doen ze dat? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

  x
 • Plaatje Vogelbeheer in de Oostvaardersplassen
  schooltv.nl
  Vogelbeheer in de Oostvaardersplassen

  In natuurgebied de Oostvaardersplassen in Flevoland leven allerlei dieren: konikpaarden, vossen en heel vele vogels. Maar dat gaat niet vanzelf: Remy mag met boswachter Hans-Erik mee om te kijken wat er wordt gedaan om van de Oostvaardersplassen een vogelparadijs te maken. Bekijk het filmpje van Zapp...

  x
 • Plaatje Het skelet van een vogel
  schooltv.nl
  Het skelet van een vogel

  Vogels hebben een skelet. Hun botten zijn heel licht, zodat ze er makkelijk mee de lucht in kunnen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje De specht
  schooltv.nl
  De specht

  Spechten zijn vogels die vooral leven in bomen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Stadsvogels
  hetklokhuis.nl
  Stadsvogels

  Welke vogels leven in de stad? Maurice gaat met een bioloog op zoek naar stadsvogels. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

  x
 • Plaatje Tjilp! Vogelzang
  spinysoftware.com
  Tjilp! Vogelzang

  Gezang van vogels uit Nederland en West-Europa. Met een quiz om je kennis te testen.

  x
 • Plaatje Tuinvogeltelling voor scholen
  vogelbescherming.nl
  Tuinvogeltelling voor scholen

  Doet jouw school ook mee aan de tuinvogeltelling voor scholen? Tel vóór of tijdens het weekend van 28, 29 en 30 januari 2022 een half uur de vogels op het schoolplein of in een park of in de buurt. Alle informatie vind je op deze site of vraag je juf of meester.

  x
 • Plaatje Veren
  schooltv.nl
  Veren

  Vogels hebben veren om te vliegen en om zich warm te houden. Ook zijn ze heel mooi. En wij mensen gebruiken veren ook. Kijk maar! Bekijk de animatie op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Nieuws uit de Natuur ; Vliegkunstenaars
  schooltv.nl
  Nieuws uit de Natuur ; Vliegkunstenaars

  Ben je ook zo nieuwsgierig naar de fantastische vliegcapaciteiten van insecten en vogels? Dankzij speciale cameratechnieken worden langzaam de geheimen van deze vliegkunstenaars onthuld. Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Vogelbescherming Nederland
  vogelbescherming.nl
  Vogelbescherming Nederland

  De Vogelbescherming is in Nederland de organisatie voor de bescherming van alle wilde vogels en hun leefgebieden. Neem een kijkje op de site.

  x
 • Plaatje Diversiteit van vogeleieren
  natuurwijzer.naturalis.nl
  Diversiteit van vogeleieren

  Er zijn enorm veel verschillende vogeleieren: groot, klein, wit, blauw, gespikkeld en gevlekt. Het aantal eieren verschilt ook per vogelsoort. Hoe komt dit? Kijk en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

  x
 • Plaatje Vogelgids
  vogelbescherming.nl
  Vogelgids

  In deze online vogelgids vind je meer dan 300 vogelsoorten met informatie over kenmerken, leefgebied, aantal, broedgedrag en geluid

  x
 • Plaatje Waarom is vogelpoep wit?
  schooltv.nl
  Waarom is vogelpoep wit?

  Vogels poepen en plassen tegelijk: het witte is de plas en het zwarte puntje is de poep. Als vogelpoep een andere kleur heeft, komt dat door wat ze gegeten of gedronken hebben. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Mijn Vogelvinder
  mijnvogelvinder.vogelbescherming.nl
  Mijn Vogelvinder

  Mijn Vogelvinder is een web-app voor je mobiele telefoon. Deze app kun je rechtstreeks via de browser op je mobiel zetten. Ontdek onderweg meer over de leukste en mooiste vogels.

  x
 • Plaatje Vogelvisie
  vogelvisie.nl
  Vogelvisie

  Alle in Nederland voorkomende vogelsoorten. Met afbeeldingen en korte beschrijving.

  x
 • Plaatje Wadvogels
  hetklokhuis.nl
  Wadvogels

  Op een zandplaat op het wad staat een camera om het doen en laten van wadvogels te bestuderen. In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Bart kijken wat de vogels zoal uitspoken. Het draait natuurlijk allemaal om eten, op elke vierkante meter wad is al gauw één kilo voedsel te vinden.

  x
 • Plaatje Warm- en koudbloedige dieren
  schooltv.nl
  Warm- en koudbloedige dieren

  Mensen zijn warmbloedig. Dat betekent dat onze lichaamstemperatuur constant dezelfde temperatuur heeft. Bij zoogdieren is dat ook het geval maar bij vissen, amfibieën of reptielen niet. Zij zijn koudbloedig. En hoe dit dat bij vogels? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Oehoe
  schooltv.nl
  Oehoe

  De oehoe is een van de grootste uilensoorten ter wereld. De vogel heeft zijn naam te danken aan zijn roepgeluid. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Aalscholver
  vogelbescherming.nl
  Aalscholver

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de aalscholver.

  x
 • Plaatje Het borstbeen van een aalscholver
  schooltv.nl
  Het borstbeen van een aalscholver

  Hij kan wel 30 meter diep duiken en met zijn haakvormige snavel vangt hij makkelijk vis. Zo ziet het borstbeen van een aalscholver eruit! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Alk
  vogelbescherming.nl
  Alk

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de alk.

  x
 • Plaatje Appelvink
  vogelbescherming.nl
  Appelvink

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de appelvink.

  x
 • Plaatje Baardman
  vogelbescherming.nl
  Baardman

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de baardman.

  x
 • Plaatje Beflijster
  vogelbescherming.nl
  Beflijster

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de beflijster.

  x
 • Plaatje Beleef de lente - In de klas
  vogelbescherming.nl
  Beleef de lente - In de klas

  Speciaal voor leerkrachten. Op deze 'In de klas pagina' staan leerzame filmpjes, leuke weetjes, een quiz en gratis lesmateriaal

  x
 • Plaatje Bergeend
  vogelbescherming.nl
  Bergeend

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de bergeend.

  x
 • Plaatje Bijeneter
  vogelbescherming.nl
  Bijeneter

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de bijeneter.

  x
 • Plaatje Bioweb
  bioweb.anneliesverheijen.nl
  Bioweb

  Foto's van allerlei inheemse planten, mossen, paddenstoelen en dieren.

  x
 • Plaatje Bladkoning
  vogelbescherming.nl
  Bladkoning

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de bladkoning.

  x
 • Plaatje Blauwborst
  vogelbescherming.nl
  Blauwborst

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de blauwborst.

  x
 • Plaatje Blauwe kiekendief
  vogelbescherming.nl
  Blauwe kiekendief

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de blauwe kiekendief.

  x
 • Plaatje Blauwe reiger
  vogelbescherming.nl
  Blauwe reiger

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de blauwe reiger.

  x
 • Plaatje Blonde ruiter
  vogelbescherming.nl
  Blonde ruiter

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de blonde ruiter.

  x
 • Plaatje Boerenzwaluw
  vogelbescherming.nl
  Boerenzwaluw

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de boerenzwaluw.

  x
 • Plaatje Bokje
  vogelbescherming.nl
  Bokje

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over het bokje.

  x
 • Plaatje Bontbekplevier
  vogelbescherming.nl
  Bontbekplevier

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de bontbekplevier.

  x
 • Plaatje Bonte kraai
  vogelbescherming.nl
  Bonte kraai

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de bonte kraai.

  x
 • Plaatje Bonte strandloper
  vogelbescherming.nl
  Bonte strandloper

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de bonte strandloper.

  x
 • Plaatje Bonte vliegenvanger
  vogelbescherming.nl
  Bonte vliegenvanger

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de bonte vliegenvanger.

  x
 • Plaatje De boomklever
  schooltv.nl
  De boomklever

  Dit vogeltje lijkt echt aan de boomstam te kleven. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Boomklever
  vogelbescherming.nl
  Boomklever

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de boomklever.

  x
 • Plaatje Boomkruiper
  vogelbescherming.nl
  Boomkruiper

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de boomkruiper.

  x
 • Plaatje Boomleeuwerik
  vogelbescherming.nl
  Boomleeuwerik

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de boomleeuwerik.

  x
 • Plaatje Boompieper
  vogelbescherming.nl
  Boompieper

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de boompieper.

  x
 • Plaatje Boomvalk
  vogelbescherming.nl
  Boomvalk

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de boomvalk.

  x
 • Plaatje Bosrietzanger
  vogelbescherming.nl
  Bosrietzanger

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de bosrietzanger.

  x
 • Plaatje Bosruiter
  vogelbescherming.nl
  Bosruiter

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de bosruiter.

  x
 • Plaatje Bosuil
  vogelbescherming.nl
  Bosuil

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de bosuil.

  x
 • Plaatje Braamsluiper
  vogelbescherming.nl
  Braamsluiper

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de braamsluiper.

  x
 • Plaatje Brandgans
  vogelbescherming.nl
  Brandgans

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de brandgans.

  x
 • Plaatje Breedbekstrandloper
  vogelbescherming.nl
  Breedbekstrandloper

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de breedbekstrandloper.

  x
 • Plaatje Brilduiker
  vogelbescherming.nl
  Brilduiker

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de brilduiker.

  x
 • Plaatje Broedzorg
  natuurwijzer.naturalis.nl
  Broedzorg

  Een kenmerkend lentebeeld, een broedende vogel. Ook andere dieren kennen broedzorg, zoals vissen, amfibieën en zelfs zoogdieren. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

  x
 • Plaatje Bruine kiekendief
  vogelbescherming.nl
  Bruine kiekendief

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de bruine kiekendief.

  x
 • Plaatje Buidelmees
  vogelbescherming.nl
  Buidelmees

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de buidelmees.

  x
 • Plaatje Buizerd
  vogelbescherming.nl
  Buizerd

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de buizerd.

  x
 • Plaatje Casarca
  vogelbescherming.nl
  Casarca

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de casarca.

  x
 • Plaatje Cetti
  vogelbescherming.nl
  Cetti's zanger

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de cetti's zanger.

  x
 • Plaatje Dierenzoeker
  dierenzoeker.nl
  Dierenzoeker

  Zie je een dier in je huis of tuin, maar weet je niet wat het is? Kijk goed en ontdek het in de DierenZoeker. Voor op je mobiel en desktop!

  x
 • Plaatje Dierenzoeker op mobiel of tablet
  apps.apple.com
  Dierenzoeker op mobiel of tablet

  Zie je een dier in je huis of tuin, maar weet je niet wat het is? Kijk goed en ontdek het in de app DierenZoeker. Met informatie over meer dan 300 verschillende dieren.

  x
 • Plaatje Dinosaurussen in je achtertuin
  natuurwijzer.naturalis.nl
  Dinosaurussen in je achtertuin

  Dinosaurussen stierven ongeveer 65 miljoen jaar geleden uit, waarschijnlijk door een meteorietinslag. Alleen...het klopt niet helemaal. Kijk maar eens op de Natuurwijzer van Naturalis.

  x
 • Plaatje Dodaars
  vogelbescherming.nl
  Dodaars

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de dodaars.

  x
 • Plaatje Dodo
  hetklokhuis.nl
  Dodo

  Lisa reconstrueert met drie wetenschappers het leven van de Dodo. De vogel die inmiddels het symbool is geworden van alle uitgestorven dieren. Hij kwam alleen maar voor op het eiland Mauritius. Nadat ontdekkingsreizigers daar voet aan wal hadden gezet,was de dodo binnen 100 jaar uitgestorven. Bekijk...

  x
 • Plaatje Draaihals
  vogelbescherming.nl
  Draaihals

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de draaihals.

  x
 • Plaatje Drieteenmeeuw
  vogelbescherming.nl
  Drieteenmeeuw

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de drieteenmeeuw.

  x
 • Plaatje Drieteenstrandloper
  vogelbescherming.nl
  Drieteenstrandloper

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de drieteenstrandloper.

  x
 • Plaatje Duinpieper
  vogelbescherming.nl
  Duinpieper

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de duinpieper.

  x
 • Plaatje Dwerggans
  vogelbescherming.nl
  Dwerggans

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de dwerggans.

  x
 • Plaatje Dwergmeeuw
  vogelbescherming.nl
  Dwergmeeuw

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de dwergmeeuw.

  x
 • Plaatje Dwergstern
  vogelbescherming.nl
  Dwergstern

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de dwergstern.

  x
 • Plaatje Hoe werkt een ecosysteem?
  schooltv.nl
  Hoe werkt een ecosysteem?

  Een ecosysteem is niet meer dan een geheel van planten en dieren die van elkaar afhankelijk zijn om te overleven. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Eider
  vogelbescherming.nl
  Eider

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de eider.

  x
 • Plaatje Eksters & zo
  ekstersenzo.nl
  Eksters & zo

  Op deze site vind je alles wat je maar wilt weten over de ekster en andere leden van de kraaienfamilie.

  x
 • Plaatje Ekster
  vogelbescherming.nl
  Ekster

  Op de site van de Vogelbescherming vind je weetjes over de ekster.

  x
 • x
 • Plaatje Engelse kwikstaart
  vogelbescherming.nl
  Engelse kwikstaart

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de Engelse kwikstaart.

  x
 • Plaatje Europese kanarie
  vogelbescherming.nl
  Europese kanarie

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de Europese kanarie.

  x
 • Plaatje Fazant
  vogelbescherming.nl
  Fazant

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de fazant.

  x
 • Plaatje Fitis
  vogelbescherming.nl
  Fitis

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de fitis.

  x
 • Plaatje Mini-pad flamingo
  mini-pad-flamingo.yurls.net
  Mini-pad flamingo

  In dit mini-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de flamingo.

  x
 • Plaatje Flamingo
  vogelbescherming.nl
  Flamingo

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de flamingo.

  x
 • Plaatje Fluiter
  vogelbescherming.nl
  Fluiter

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de fluiter.

  x
 • Plaatje Frater
  vogelbescherming.nl
  Frater

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de frater.

  x
 • Plaatje Fuut
  vogelbescherming.nl
  Fuut

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de fuut.

  x
 • Plaatje Gaai
  vogelbescherming.nl
  Gaai

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de gaai.

  x
 • Plaatje Geelgors
  vogelbescherming.nl
  Geelgors

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de geelgors.

  x
 • Plaatje Geelpootmeeuw
  vogelbescherming.nl
  Geelpootmeeuw

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de geelpootmeeuw.

  x
 • Plaatje Gekraagde roodstaart
  vogelbescherming.nl
  Gekraagde roodstaart

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de gekraagde roodstaart.

  x
 • Plaatje Gele kwikstaart
  vogelbescherming.nl
  Gele kwikstaart

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de gele kwikstaart.

  x
 • Plaatje Geoorde fuut
  vogelbescherming.nl
  Geoorde fuut

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de geoorde fuut.

  x
 • Plaatje Gestreepte strandloper
  vogelbescherming.nl
  Gestreepte strandloper

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de gestreepte strandloper.

  x
 • Plaatje De gier wordt bedreigd
  schooltv.nl
  De gier wordt bedreigd

  Gieren sterven door het eten van vergiftigd vlees. Daarom zijn er projecten om de dieren te beschermen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje De gierzwaluw
  schooltv.nl
  De gierzwaluw

  Wat is de gierzwaluw voor vogel? Als je zijn naam hoort zou je denken dat de gierzwaluw familie is van de zwaluw. Maar dat is niet waar. De gierzwaluw is een bijzondere vogel die voornamelijk in de lucht leeft. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Gierzwaluw
  vogelbescherming.nl
  Gierzwaluw

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de gierzwaluw.

  x
 • Plaatje Glanskop
  vogelbescherming.nl
  Glanskop

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de glanskop.

  x
 • Plaatje Goudhaan
  vogelbescherming.nl
  Goudhaan

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de goudhaan.

  x
 • Plaatje Goudplevier
  vogelbescherming.nl
  Goudplevier

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de goudplevier.

  x
 • Plaatje Goudvink
  vogelbescherming.nl
  Goudvink

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de goudvink.

  x
 • Plaatje Grasmus
  vogelbescherming.nl
  Grasmus

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de grasmus.

  x
 • Plaatje Graspieper
  vogelbescherming.nl
  Graspieper

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de graspieper.

  x
 • Plaatje Graszanger
  vogelbescherming.nl
  Graszanger

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de graszanger.

  x
 • Plaatje Grauwe franjepoot
  vogelbescherming.nl
  Grauwe franjepoot

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de grauwe franjepoot.

  x
 • Plaatje Grauwe gans
  vogelbescherming.nl
  Grauwe gans

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de grauwe gans.

  x
 • Plaatje Grauwe gors
  vogelbescherming.nl
  Grauwe gors

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de grauwe gors.

  x
 • Plaatje Grauwe kiekendief
  vogelbescherming.nl
  Grauwe kiekendief

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de grauwe kiekendief.

  x
 • Plaatje Grauwe klauwier
  vogelbescherming.nl
  Grauwe klauwier

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de grauwe klauwier.

  x
 • Plaatje Grauwe pijlstormvogel
  vogelbescherming.nl
  Grauwe pijlstormvogel

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de grauwe pijlstormvogel.

  x
 • Plaatje Grauwe vliegenvanger
  vogelbescherming.nl
  Grauwe vliegenvanger

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de grauwe vliegenvanger.

  x
 • Plaatje Griel
  vogelbescherming.nl
  Griel

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de griel.

  x
 • Plaatje Groene specht
  vogelbescherming.nl
  Groene specht

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de groene specht.

  x
 • Plaatje Groenling
  vogelbescherming.nl
  Groenling

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de groenling.

  x
 • Plaatje Groenpootruiter
  vogelbescherming.nl
  Groenpootruiter

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de groenpootruiter.

  x
 • Plaatje Grote barmsijs
  vogelbescherming.nl
  Grote barmsijs

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de grote barmsijs.

  x
 • Plaatje Grote bonte specht
  vogelbescherming.nl
  Grote bonte specht

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de grote bonte specht.

  x
 • Plaatje Grote burgemeester
  vogelbescherming.nl
  Grote burgemeester

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de grote burgemeester.

  x
 • Plaatje Grote Canadese gans
  vogelbescherming.nl
  Grote Canadese gans

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de grote Canadese gans.

  x
 • Plaatje Grote gele kwikstaart
  vogelbescherming.nl
  Grote gele kwikstaart

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de grote gele kwikstaart.

  x
 • Plaatje Grote jager
  vogelbescherming.nl
  Grote jager

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de grote jager.

  x
 • Plaatje Grote karekiet
  vogelbescherming.nl
  Grote karekiet

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de grote karekiet.

  x
 • Plaatje Grote kruisbek
  vogelbescherming.nl
  Grote kruisbek

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de grote kruisbek.

  x
 • Plaatje Grote lijster
  vogelbescherming.nl
  Grote lijster

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de grote lijster.

  x
 • Plaatje Grote mantelmeeuw
  vogelbescherming.nl
  Grote mantelmeeuw

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de grote mantelmeeuw.

  x
 • Plaatje Grote pieper
  vogelbescherming.nl
  Grote pieper

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de grote pieper.

  x
 • Plaatje Grote stern
  vogelbescherming.nl
  Grote stern

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de grote stern.

  x
 • Plaatje Grote zaagbek
  vogelbescherming.nl
  Grote zaagbek

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de grote zaagbek.

  x
 • Plaatje Grote zee-eend
  vogelbescherming.nl
  Grote zee-eend

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de grote zee-eend.

  x
 • Plaatje Grote zilverreiger
  vogelbescherming.nl
  Grote zilverreiger

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de grote zilverreiger.

  x
 • Plaatje Grutto
  vogelbescherming.nl
  Grutto

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de grutto.

  x
 • Plaatje Halsbandparkiet
  vogelbescherming.nl
  Halsbandparkiet

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de halsbandparkiet.

  x
 • Plaatje Havik
  vogelbescherming.nl
  Havik

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de havik.

  x
 • Plaatje Heggenmus
  vogelbescherming.nl
  Heggenmus

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de heggenmus.

  x
 • Plaatje Heilige ibis
  vogelbescherming.nl
  Heilige ibis

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de heilige ibis.

  x
 • Plaatje Holenduif
  vogelbescherming.nl
  Holenduif

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de holenduif.

  x
 • Plaatje Hop
  vogelbescherming.nl
  Hop

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de hop.

  x
 • Plaatje Houtduif
  vogelbescherming.nl
  Houtduif

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de houtduif.

  x
 • Plaatje Houtsnip
  vogelbescherming.nl
  Houtsnip

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de houtsnip.

  x
 • Plaatje Een dakpannen huid
  natuurwijzer.naturalis.nl
  Een dakpannen huid

  Veel dieren gebruiken schubben ter bescherming. Waar zijn ze nog meer handig voor? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

  x
 • Plaatje Huiskraai
  vogelbescherming.nl
  Huiskraai

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de huiskraai.

  x
 • Plaatje Huismus
  vogelbescherming.nl
  Huismus

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de huismus.

  x
 • Plaatje Huiszwaluw
  vogelbescherming.nl
  Huiszwaluw

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de huiszwaluw.

  x
 • Plaatje IJsduiker
  vogelbescherming.nl
  IJsduiker

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de ijsduiker.

  x
 • Plaatje IJseend
  vogelbescherming.nl
  IJseend

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de ijseend.

  x
 • Plaatje IJsgors
  vogelbescherming.nl
  IJsgors

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de ijsgors.

  x
 • Plaatje IJsvogels
  schooltv.nl
  IJsvogels

  Knalblauw met oranje! De ijsvogel is een hele bijzondere vogel. Hij is niet grijs, bruin of zwart maar knalblauw met oranje! Omdat hij in het water leeft is blauw zijn schutkleur. bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje IJsvogels
  ijsvogels.nl
  IJsvogels

  Op deze website vind je foto's en veel informatie over de ijsvogel.

  x
 • Plaatje IJsvogel
  vogelbescherming.nl
  IJsvogel

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de ijsvogel.

  x
 • Plaatje Indische Gans
  vogelbescherming.nl
  Indische Gans

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de indische gans.

  x
 • Plaatje Jan-van-gent
  vogelbescherming.nl
  Jan-van-gent

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de jan-van-gent.

  x
 • Plaatje Kanoet
  vogelbescherming.nl
  Kanoet

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kanoet.

  x
 • Plaatje Kauw
  vogelbescherming.nl
  Kauw

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kauw.

  x
 • Plaatje Kemphaan
  vogelbescherming.nl
  Kemphaan

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kemphaan.

  x
 • Plaatje Keep
  vogelbescherming.nl
  Keep

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de keep.

  x
 • Plaatje Kerkuil
  vogelbescherming.nl
  Kerkuil

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kerkuil.

  x
 • Plaatje Kievit
  vogelbescherming.nl
  Kievit

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kievit.

  x
 • Plaatje Waarom vallen kippen niet van hun stok als ze slapen?
  schooltv.nl
  Waarom vallen kippen niet van hun stok als ze slapen?

  Wij slapen lekker onder de dekens in ons bed. Kippen slapen staand op een stok, zonder eraf te vallen. Dat komt doordat hun tenen automatisch dan in de grijpstand gaan. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Dit is de eerste Nederlandse kiwi
  jeugdjournaal.nl
  Dit is de eerste Nederlandse kiwi

  In oktober 2018 is in dierenpark Avifauna een zeldzame kiwi geboren. Het is de eerste keer dat zo'n vogel in Nederland wordt geboren. Lees het nieuwsbericht en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.

  x
 • Plaatje Kiwi
  hetklokhuis.nl
  Kiwi

  Het is een vogel die niet kan vliegen en maar in één land ter wereld voorkomt. Janouk gaat vandaag op zoek naar de zeldzame Kiwivogel en ontdekt waarom ie zo goed kan ruiken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

  x
 • Plaatje Noordereiland kiwi
  avifauna.nl
  Noordereiland kiwi

  De Noordereiland kiwi komt voor in Nieuw Zeeland. Op de site van Avifauna lees je de belangrijkste weetjes over deze vogel.

  x
 • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de kiwi
  natgeojunior.nl
  Sterrins Dierenencyclopedie: de kiwi

  Deze kleine loopvogels hebben zich perfect aangepast op leven op de grond. Kiwi’s hebben namelijk nooit leren vliegen! Dit hoefde ook niet, vroeger leefden er namelijk helemaal geen roofdieren in de buurt van de kiwi. Wil je meer weten over de kiwi? Lees de weetjes op de website van National Geographic...

  x
 • Plaatje Klapekster
  vogelbescherming.nl
  Klapekster

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de klapekster.

  x
 • Plaatje Kleine alk
  vogelbescherming.nl
  Kleine alk

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kleine alk.

  x
 • Plaatje Kleine barmsijs
  vogelbescherming.nl
  Kleine barmsijs

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kleine barmsijs.

  x
 • Plaatje Kleine bonte specht
  vogelbescherming.nl
  Kleine bonte specht

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kleine bonte specht.

  x
 • Plaatje Kleine burgemeester
  vogelbescherming.nl
  Kleine burgemeester

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kleine burgemeester.

  x
 • Plaatje Kleine jager
  vogelbescherming.nl
  Kleine jager

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kleine jager.

  x
 • Plaatje Kleine karekiet
  vogelbescherming.nl
  Kleine karekiet

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kleine karekiet.

  x
 • Plaatje Kleine mantelmeeuw
  vogelbescherming.nl
  Kleine mantelmeeuw

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kleine mantelmeeuw.

  x
 • Plaatje Kleine plevier
  vogelbescherming.nl
  Kleine plevier

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kleine plevier.

  x
 • Plaatje Kleine rietgans
  vogelbescherming.nl
  Kleine rietgans

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kleine rietgans.

  x
 • Plaatje Kleine strandloper
  vogelbescherming.nl
  Kleine strandloper

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kleine strandloper.

  x
 • Plaatje Kleine vliegenvanger
  vogelbescherming.nl
  Kleine vliegenvanger

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kleine vliegenvanger.

  x
 • Plaatje Klein waterhoen
  vogelbescherming.nl
  Klein waterhoen

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kleine waterhoen.

  x
 • Plaatje Kleine zilverreiger
  vogelbescherming.nl
  Kleine zilverreiger

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kleine zilverreiger.

  x
 • Plaatje Kleine zwaan
  vogelbescherming.nl
  Kleine zwaan

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kleine zwaan.

  x
 • Plaatje Kleinst waterhoen
  vogelbescherming.nl
  Kleinst waterhoen

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kleinst waterhoen.

  x
 • Plaatje Kleinste jager
  vogelbescherming.nl
  Kleinste jager

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kleinste jager.

  x
 • Plaatje Kluut
  vogelbescherming.nl
  Kluut

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kluut.

  x
 • Plaatje Kneu
  vogelbescherming.nl
  Kneu

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kneu.

  x
 • Plaatje Knobbelzwaan
  vogelbescherming.nl
  Knobbelzwaan

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de knobbelzwaan.

  x
 • Plaatje Koekoek
  vogelbescherming.nl
  Koekoek

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de koekoek.

  x
 • Plaatje Koereiger
  vogelbescherming.nl
  Koereiger

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de koereiger.

  x
 • Plaatje Kokmeeuw
  vogelbescherming.nl
  Kokmeeuw

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kokmeeuw.

  x
 • Plaatje Kolgans
  vogelbescherming.nl
  Kolgans

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kolgans.

  x
 • Plaatje Kolibrie
  natgeojunior.nl
  Kolibrie

  Het kleinste vogeltje ter wereld is de kolibrie. Kijk voor weetjes, feiten en filmpje over kolibries op de site van National Geographic Junior.

  x
 • Plaatje Koolmees
  vogelbescherming.nl
  Koolmees

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de koolmees.

  x
 • Plaatje Koperwiek
  vogelbescherming.nl
  Koperwiek

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de koperwiek.

  x
 • Plaatje Korhoen
  vogelbescherming.nl
  Korhoen

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de korhoen.

  x
 • Plaatje Kraaien maken parken schoon - Is het snugger of kletspraat?
  schooltv.nl
  Kraaien maken parken schoon - Is het snugger of kletspraat?

  Kraaien kunnen worden getraind om op te ruimen. In parken kunnen ze dan propjes en peuken oprapen. Is dat snugger of kletspraat? Bekijk het filmpje van Studio Snugger op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Hoe weten kraaienkolonies hoe laat het is?
  willemwever.kro-ncrv.nl
  Hoe weten kraaienkolonies hoe laat het is?

  Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

  x
 • Plaatje Kraanvogel
  vogelbescherming.nl
  Kraanvogel

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kraanvogel.

  x
 • Plaatje Krakeend
  vogelbescherming.nl
  Krakeend

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de krakeend.

  x
 • Plaatje Kramsvogel
  vogelbescherming.nl
  Kramsvogel

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kramsvogel.

  x
 • Plaatje Krombekstrandloper
  vogelbescherming.nl
  Krombekstrandloper

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de krombekstrandloper.

  x
 • Plaatje Krooneend
  vogelbescherming.nl
  Krooneend

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de krooneend.

  x
 • Plaatje Kruisbek
  vogelbescherming.nl
  Kruisbek

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kruisbek.

  x
 • Plaatje Kuifaalscholver
  vogelbescherming.nl
  Kuifaalscholver

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kuifaalscholver.

  x
 • Plaatje Kuifduiker
  vogelbescherming.nl
  Kuifduiker

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kuifduiker.

  x
 • Plaatje Kuifeend
  vogelbescherming.nl
  Kuifeend

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kuifeend.

  x
 • Plaatje Kuifleeuwerik
  vogelbescherming.nl
  Kuifleeuwerik

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kuifleeuwerik.

  x
 • Plaatje Kuifmees
  vogelbescherming.nl
  Kuifmees

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kuifmees.

  x
 • Plaatje Kuikens
  schooltv.nl
  Kuikens

  Als een kip een ei legt, kan daar een kuikentje uit komen. Moeder kip zorgt heel goed voor haar kuikens. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Kulanjango mijn vogelvriend (boek)
  schooltv.nl
  Kulanjango mijn vogelvriend (boek)

  Een boek van Gill Lewis. Callum woont in Schotland. Op het bergachtige land van zijn vader raakt een zeldzame visarend verstrikt in een kluwen visdraad. Nadat Callum samen met Iona heeft geholpen de vogel te redden, volgt hij per gps haar tocht naar Afrika. Maar dan blijft het signaal dagenlang van dezelfde...

  x
 • Plaatje Kwak
  vogelbescherming.nl
  Kwak

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kwak.

  x
 • Plaatje Kwartelkoning
  vogelbescherming.nl
  Kwartelkoning

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kwartelkoning.

  x
 • Plaatje Kwartel
  vogelbescherming.nl
  Kwartel

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de kwartel.

  x
 • Plaatje Lachstern
  vogelbescherming.nl
  Lachstern

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de lachstern.

  x
 • Plaatje Lepelaar
  vogelbescherming.nl
  Lepelaar

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de lepelaar.

  x
 • Plaatje Mandarijneend
  vogelbescherming.nl
  Mandarijneend

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de mandarijneend.

  x
 • Plaatje Matkop
  vogelbescherming.nl
  Matkop

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de matkop.

  x
 • Plaatje Meerkoet
  vogelbescherming.nl
  Meerkoet

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de meerkoet.

  x
 • Plaatje Merel
  vogelbescherming.nl
  Merel

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de merel.

  x
 • Plaatje Waarom houdt een merel zijn kop scheef?
  zozitdat.nl
  Waarom houdt een merel zijn kop scheef?

  Op de website van Zo Zit Dat vind je antwoord op deze vraag.

  x
 • Plaatje De merel
  schooltv.nl
  De merel

  Merels kunnen heel mooi zingen. Maar ze kunnen ook goed voor elkaar zorgen! Vader en moeder merel zorgen samen voor de jonkies en zorgen dat ze genoeg te eten krijgen: dikke wormen en andere kleine beestjes. Eet smakelijk! Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Middelste bonte specht
  vogelbescherming.nl
  Middelste bonte specht

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de middelste bonte specht.

  x
 • Plaatje Middelste jager
  vogelbescherming.nl
  Middelste jager

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de middelste jager.

  x
 • Plaatje Middelste zaagbek
  vogelbescherming.nl
  Middelste zaagbek

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de middelste zaagbek.

  x
 • Plaatje Morinelplevier
  vogelbescherming.nl
  Morinelplevier

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de morinelplevier.

  x
 • Plaatje Mussen (WikiKids)
  wikikids.nl
  Mussen (WikiKids)

  Informatie over mussen uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

  x
 • Plaatje Nachtegaal
  vogelbescherming.nl
  Nachtegaal

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de nachtegaal.

  x
 • Plaatje Nachtzwaluw
  vogelbescherming.nl
  Nachtzwaluw

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de nachtzwaluw.

  x
 • Plaatje Natuurwijzer
  natuurwijzer.naturalis.nl
  Natuurwijzer

  Op de Natuurwijzer van museum Naturalis vind je veel weetjes over planten, fossielen, dieren en nog veel meer. Ook handig bij het maken van een spreekbeurt of werkstuk.

  x
 • Plaatje Nijlgans
  vogelbescherming.nl
  Nijlgans

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de nijlgans.

  x
 • Plaatje Nonnetje
  vogelbescherming.nl
  Nonnetje

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over het nonnetje.

  x
 • Plaatje Noordse kwikstaart
  vogelbescherming.nl
  Noordse kwikstaart

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de noordse kwikstaart.

  x
 • Plaatje Noordse nachtegaal
  vogelbescherming.nl
  Noordse nachtegaal

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de noordse nachtegaal.

  x
 • Plaatje Noordse pijlstormvogel
  vogelbescherming.nl
  Noordse pijlstormvogel

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de noordse pijlstormvogel.

  x
 • Plaatje Noordse stern
  vogelbescherming.nl
  Noordse stern

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de noordse stern.

  x
 • Plaatje Noordse stormvogel
  vogelbescherming.nl
  Noordse stormvogel

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de noordse stormvogel.

  x
 • Plaatje Noordzeewater
  hetklokhuis.nl
  Noordzeewater

  Nederland wordt voor een groot deel omgeven door water. Vijf van de twaalf provincies – van Zeeland tot aan Groningen en de Waddeneilanden – grenzen aan de Noordzee, de zee waarvan het Nederlandse deel groter is dan Nederland zelf. Hoe goed kennen we ‘s lands grootste natuurgebied?...

  x
 • Plaatje Notenkraker
  vogelbescherming.nl
  Notenkraker

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de notenkraker.

  x
 • Plaatje Oehoe
  vogelbescherming.nl
  Oehoe

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de oehoe.

  x
 • Plaatje Oeverloper
  vogelbescherming.nl
  Oeverloper

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de oeverloper.

  x
 • Plaatje Oeverpieper
  vogelbescherming.nl
  Oeverpieper

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de oeverpieper.

  x
 • Plaatje Oeverzwaluw
  vogelbescherming.nl
  Oeverzwaluw

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de oeverzwaluw.

  x
 • Plaatje Ooievaar
  vogelbescherming.nl
  Ooievaar

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de ooievaar.

  x
 • Plaatje Orpheusspotvogel
  vogelbescherming.nl
  Orpheusspotvogel

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de orpheusspotvogel.

  x
 • Plaatje Ortolaan
  vogelbescherming.nl
  Ortolaan

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de ortolaan.

  x
 • Plaatje Paapje
  vogelbescherming.nl
  Paapje

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over het paapje.

  x
 • Plaatje Paarse strandloper
  vogelbescherming.nl
  Paarse strandloper

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de paarse strandloper.

  x
 • Plaatje Pallas boszanger
  vogelbescherming.nl
  Pallas boszanger

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de pallas boszanger.

  x
 • Plaatje Papegaaiduiker
  vogelbescherming.nl
  Papegaaiduiker

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de papegaaiduiker.

  x
 • Plaatje Parelduiker
  vogelbescherming.nl
  Parelduiker

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de parelduiker.

  x
 • Plaatje Waarom kan een parkiet soms wel praten en soms niet?
  willemwever.kro-ncrv.nl
  Waarom kan een parkiet soms wel praten en soms niet?

  Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

  x
 • Plaatje Patrijs
  vogelbescherming.nl
  Patrijs

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de patrijs.

  x
 • Plaatje Pestvogel
  vogelbescherming.nl
  Pestvogel

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de pestvogel.

  x
 • Plaatje Pijlstaart
  vogelbescherming.nl
  Pijlstaart

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de pijlstaart.

  x
 • Plaatje Pimpelmees
  vogelbescherming.nl
  Pimpelmees

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de pimpelmees.

  x
 • Plaatje Mini-pad pinguïns
  mini-pad-pinguins.yurls.net
  Mini-pad pinguïns

  In dit mini-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over pinguïns.

  x
 • Plaatje Poelruiter
  vogelbescherming.nl
  Poelruiter

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de poelruiter.

  x
 • Plaatje Pontische meeuw
  vogelbescherming.nl
  Pontische meeuw

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de pontische meeuw.

  x
 • Plaatje Porseleinhoen
  vogelbescherming.nl
  Porseleinhoen

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de porseleinhoen.

  x
 • Plaatje De purperreiger
  schooltv.nl
  De purperreiger

  Kijk maar goed naar deze clip van Schooltv.nl, want de purperreiger is zo schuw, dat hij allang weg is gevlogen als jij maar een beetje in zijn buurt komt. Jammer, want hij ziet er zo fantastisch uit!

  x
 • Plaatje Purperreiger
  vogelbescherming.nl
  Purperreiger

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de purperreiger.

  x
 • Plaatje Putter
  vogelbescherming.nl
  Putter

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de putter.

  x
 • Plaatje Ralreiger
  vogelbescherming.nl
  Ralreiger

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de ralreiger.

  x
 • Plaatje Ransuil
  vogelbescherming.nl
  Ransuil

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de ransuil.

  x
 • Plaatje Raaf
  vogelbescherming.nl
  Raaf

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de raaf.

  x
 • Plaatje Regenwulp
  vogelbescherming.nl
  Regenwulp

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de regenwulp.

  x
 • Plaatje Reuzenstern
  vogelbescherming.nl
  Reuzenstern

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de reuzenstern.

  x
 • Plaatje Rietgors
  vogelbescherming.nl
  Rietgors

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de rietgors.

  x
 • Plaatje Rietzanger
  vogelbescherming.nl
  Rietzanger

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de rietzanger.

  x
 • Plaatje Ringmus
  vogelbescherming.nl
  Ringmus

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de ringmus.

  x
 • Plaatje Rode wouw
  vogelbescherming.nl
  Rode wouw

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de rode wouw.

  x
 • Plaatje Roek
  vogelbescherming.nl
  Roek

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de roek.

  x
 • Plaatje Roerdomp
  vogelbescherming.nl
  Roerdomp

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de roerdomp.

  x
 • Plaatje Roodborst
  vogelbescherming.nl
  Roodborst

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de roodborst.

  x
 • Plaatje Roodborsttapuit
  vogelbescherming.nl
  Roodborsttapuit

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de roodborsttapuit.

  x
 • Plaatje Roodhalsfuut
  vogelbescherming.nl
  Roodhalsfuut

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de roodhalsfuut.

  x
 • Plaatje Roodhalsgans
  vogelbescherming.nl
  Roodhalsgans

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de roodhalsgans.

  x
 • Plaatje Roodkeelduiker
  vogelbescherming.nl
  Roodkeelduiker

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de roodkeelduiker.

  x
 • Plaatje Roodkeelpieper
  vogelbescherming.nl
  Roodkeelpieper

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de roodkeelpieper.

  x
 • Plaatje Roodkopklauwier
  vogelbescherming.nl
  Roodkopklauwier

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de roodkopklauwier.

  x
 • Plaatje Roodmus
  vogelbescherming.nl
  Roodmus

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de roodmus.

  x
 • Plaatje Roodpootvalk
  vogelbescherming.nl
  Roodpootvalk

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de roodpootvalk.

  x
 • Plaatje Rosse franjepoot
  vogelbescherming.nl
  Rosse franjepoot

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de rosse franjepoot.

  x
 • Plaatje Rosse grutto
  vogelbescherming.nl
  Rosse grutto

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de rosse grutto.

  x
 • Plaatje Rosse stekelstaart
  vogelbescherming.nl
  Rosse stekelstaart

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de rosse stekelstaart.

  x
 • Plaatje Rotgans
  vogelbescherming.nl
  Rotgans

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de rotgans.

  x
 • Plaatje Rouwkwikstaart
  vogelbescherming.nl
  Rouwkwikstaart

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de rouwkwikstaart.

  x
 • Plaatje Roze spreeuw
  vogelbescherming.nl
  Roze spreeuw

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de roze spreeuw.

  x
 • Plaatje Ruigpootbuizerd
  vogelbescherming.nl
  Ruigpootbuizerd

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de ruigpootbuizerd.

  x
 • Plaatje Scharrelaar
  vogelbescherming.nl
  Scharrelaar

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de scharrelaar.

  x
 • Plaatje Scholekster
  vogelbescherming.nl
  Scholekster

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de scholekster.

  x
 • Plaatje Siberische boompieper
  vogelbescherming.nl
  Siberische boompieper

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de siberische boompieper.

  x
 • Plaatje Sijs
  vogelbescherming.nl
  Sijs

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de sijs.

  x
 • Plaatje Slangenarend
  vogelbescherming.nl
  Slangenarend

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de slangenarend.

  x
 • Plaatje Slechtvalk
  vogelbescherming.nl
  Slechtvalk

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de slechtvalk.

  x
 • Plaatje Slobeend
  vogelbescherming.nl
  Slobeend

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de slobeend.

  x
 • Plaatje Smelleken
  vogelbescherming.nl
  Smelleken

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over het smelleken.

  x
 • Plaatje Smient
  vogelbescherming.nl
  Smient

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de smient.

  x
 • Plaatje Sneeuwgans
  vogelbescherming.nl
  Sneeuwgans

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de sneeuwgans.

  x
 • Plaatje Sneeuwgors
  vogelbescherming.nl
  Sneeuwgors

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de sneeuwgors.

  x
 • Plaatje Sneeuwuil
  vogelbescherming.nl
  Sneeuwuil

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de sneeuwuil.

  x
 • Plaatje Krijgen spechten hoofdpijn van het tikken?
  willemwever.kro-ncrv.nl
  Krijgen spechten hoofdpijn van het tikken?

  Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

  x
 • Plaatje Sperwergrasmus
  vogelbescherming.nl
  Sperwergrasmus

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de sperwergrasmus.

  x
 • Plaatje Sperwer
  vogelbescherming.nl
  Sperwer

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de sperwer.

  x
 • Plaatje Sperweruil
  vogelbescherming.nl
  Sperweruil

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de sperweruil.

  x
 • Plaatje Spotvogel
  vogelbescherming.nl
  Spotvogel

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de spotvogel.

  x
 • Plaatje Spreeuwen
  schooltv.nl
  Spreeuwen

  Misschien zitten ze ook wel bij jou in de buurt? Ze zitten met z'n allen in de boom of zwermen door de lucht: spreeuwen. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Spreeuw
  vogelbescherming.nl
  Spreeuw

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de spreeuw.

  x
 • Plaatje Sprinkhaanzanger
  vogelbescherming.nl
  Sprinkhaanzanger

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de sprinkhaanzanger.

  x
 • Plaatje Staartmees
  vogelbescherming.nl
  Staartmees

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de staartmees.

  x
 • Plaatje Stadsduif
  vogelbescherming.nl
  Stadsduif

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de stadsduif.

  x
 • Plaatje Steenarend
  vogelbescherming.nl
  Steenarend

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de steenarend.

  x
 • Plaatje Steenloper
  vogelbescherming.nl
  Steenloper

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de steenloper.

  x
 • Plaatje Hoe kun je steenuilen helpen?
  schooltv.nl
  Hoe kun je steenuilen helpen?

  Het gaat niet zo goed met de steenuil in Nederland. Om dit kleine uiltje te helpen, gaat Remy op pad met natuurbeschermer Jochem. Hoe maak je boerenerven zo uilvriendelijk mogelijk? Bekijk het filmpje van Zapp your planet op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Steenuil
  schooltv.nl
  Steenuil

  De steenuil is de kleinste uil in de Benelux. De steenuil is meestal 's avonds, maar soms ook overdag actief en jaagt vaak op muizen en reptielen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Steenuil
  vogelbescherming.nl
  Steenuil

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de steenuil.

  x
 • Plaatje Steltkluut
  vogelbescherming.nl
  Steltkluut

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de steltkluut.

  x
 • Plaatje Steppekiekendief
  vogelbescherming.nl
  Steppekiekendief

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de steppekiekendief.

  x
 • Plaatje Steppekievit
  vogelbescherming.nl
  Steppekievit

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de steppekievit.

  x
 • Plaatje De witte stern
  schooltv.nl
  De witte stern

  De witte stern leeft op eilanden in de Indische oceaan. Het is een bijzondere zeevogel. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Stormmeeuw
  vogelbescherming.nl
  Stormmeeuw

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de stormmeeuw.

  x
 • Plaatje Stormvogeltje
  vogelbescherming.nl
  Stormvogeltje

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over het stormvogeltje.

  x
 • Plaatje Strandleeuwerik
  vogelbescherming.nl
  Strandleeuwerik

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de strandleeuwerik.

  x
 • Plaatje Strandplevier
  vogelbescherming.nl
  Strandplevier

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de strandplevier.

  x
 • Plaatje Tafeleend
  vogelbescherming.nl
  Tafeleend

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de tafeleend.

  x
 • Plaatje Taigaboomkruiper
  vogelbescherming.nl
  Taigaboomkruiper

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de taigaboomkruiper.

  x
 • Plaatje Taigarietgans
  vogelbescherming.nl
  Taigarietgans

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de taigarietgans.

  x
 • Plaatje Tapuit
  vogelbescherming.nl
  Tapuit

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de tapuit.

  x
 • Plaatje Temmincks strandloper
  vogelbescherming.nl
  Temmincks strandloper

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de temmincks strandloper.

  x
 • Plaatje Terekruiter
  vogelbescherming.nl
  Terekruiter

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de terekruiter.

  x
 • Plaatje Tjiftjaf
  vogelbescherming.nl
  Tjiftjaf

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de tjiftjaf.

  x
 • Plaatje Toendrarietgans
  vogelbescherming.nl
  Toendrarietgans

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de toendrarietgans.

  x
 • Plaatje Topper
  vogelbescherming.nl
  Topper

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de topper.

  x
 • Plaatje Torenvalk
  vogelbescherming.nl
  Torenvalk

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de torenvalk.

  x
 • Plaatje Hoe kunnen trekvogels zulke grote afstanden vliegen?
  willemwever.kro-ncrv.nl
  Hoe kunnen trekvogels zulke grote afstanden vliegen?

  Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

  x
 • Plaatje Tuinfluiter
  vogelbescherming.nl
  Tuinfluiter

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de tuinfluiter.

  x
 • Plaatje Tureluur
  vogelbescherming.nl
  Tureluur

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de tureluur.

  x
 • Plaatje Turkse tortel
  vogelbescherming.nl
  Turkse tortel

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de Turkse tortel.

  x
 • Plaatje Mini-pad uilen
  mini-pad-uilen.yurls.net
  Mini-pad uilen

  In dit mini-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over uilen.

  x
 • Plaatje Vaal stormvogeltje
  vogelbescherming.nl
  Vaal stormvogeltje

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over het vaal stormvogeltje.

  x
 • Plaatje Vale gier
  vogelbescherming.nl
  Vale gier

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de vale gier.

  x
 • Plaatje Vale pijlstormvogel
  vogelbescherming.nl
  Vale pijlstormvogel

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de vale pijlstormvogel.

  x
 • Plaatje Veldleeuwerik
  vogelbescherming.nl
  Veldleeuwerik

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de veldleeuwerik.

  x
 • Plaatje Velduil
  vogelbescherming.nl
  Velduil

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de velduil.

  x
 • Plaatje Waar is die veer voor?
  natuurwijzer.naturalis.nl
  Waar is die veer voor?

  Veren; de een is pluizig, de ander stevig, sommige hebben een felle kleur en andere zijn bruin. Waarvoor zijn al die verschillende veren? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

  x
 • Plaatje Vink
  vogelbescherming.nl
  Vink

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de vink.

  x
 • Plaatje Visarend
  vogelbescherming.nl
  Visarend

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de visarend.

  x
 • Plaatje Visdief
  vogelbescherming.nl
  Visdief

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de visdief.

  x
 • Plaatje Vlaamse gaai: 8 weetjes over deze na-aper!
  natgeojunior.nl
  Vlaamse gaai: 8 weetjes over deze na-aper!

  Schreeuwekster, hannebroek, meerkol. Dit zijn allemaal bijnamen van de Vlaamse gaai en ze zijn allemaal even toepasselijk. Wil je weten waarom deze vogel deze bijnamen heeft? Of waarom de Vlaamse gaai een na-aper is? Lees het op de site van National Geographic Junior.

  x
 • Plaatje Waardoor kan een vogel vliegen?
  schooltv.nl
  Waardoor kan een vogel vliegen?

  Hoe kan het dat een vogel vliegt? Met behulp van slowmotion-beelden kun je dat al een beetje zien, maar om het echt goed te onderzoeken bekijken Nienke en Yannick wat er in een gans zit: stevige borstspieren en lichte veren. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is de allergrootste vogel?
  zozitdat.nl
  Wat is de allergrootste vogel?

  Op de website van Zo Zit Dat vind je antwoord op deze vraag.

  x
 • Plaatje Diversiteit van vogeleieren
  natuurwijzer.naturalis.nl
  Diversiteit van vogeleieren

  Er zijn enorm veel verschillende vogeleieren: groot, klein, wit, blauw, gespikkeld en gevlekt. Lees er over in de Natuurwijzer van Naturalis.

  x
 • Plaatje Vogeleieren van Naturalis
  natuurwijzer.naturalis.nl
  Vogeleieren van Naturalis

  Wist jij dat Naturalis een enorme collectie van vogeleieren heeft? Meer dan 40.000 eieren zijn in deze collectie opgeslagen. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

  x
 • Plaatje Vogelgeluiden
  vogelgeluid.nl
  Vogelgeluiden

  Hoor je een merel of een vink fluiten... Op deze site kun je luisteren naar vogelgeluiden.

  x
 • Plaatje Wat is vogelgriep?
  schooltv.nl
  Wat is vogelgriep?

  De vogelgriep is een besmettelijk virus waar kippen doodziek van kunnen worden. Wanneer er op een pluimveebedrijf vogelgriep wordt vastgesteld worden de dieren afgemaakt. Uit voorzorg moeten de dieren binnenblijven en mag er in de omgeving van een besmet bedrijf geen pluimvee worden vervoerd. Ook wordt...

  x
 • Plaatje Waarom is een vogelnest rond?
  willemwever.kro-ncrv.nl
  Waarom is een vogelnest rond?

  Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

  x
 • Plaatje Vogelnesten
  schooltv.nl
  Vogelnesten

  Als de bomen kaal zijn kun je ze goed zien. Welke vogel bouwt waar? Nesten in de boom, nesten op de grond en nesten op het water! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • x
 • Plaatje Hoe hoog kan een vogel vliegen?
  willemwever.kro-ncrv.nl
  Hoe hoog kan een vogel vliegen?

  Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

  x
 • Plaatje Welke vogel is dit
  welkevogelisdit.nl
  Welke vogel is dit

  Heb je een vogel gezien die je niet kent? Ga met de belangrijkste kenmerken van de vogel op zoek op deze site. Kun je de juiste vogel vinden?

  x
 • Plaatje Vorkstaartmeeuw
  vogelbescherming.nl
  Vorkstaartmeeuw

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de vorkstaartmeeuw.

  x
 • Plaatje Vuurgoudhaan
  vogelbescherming.nl
  Vuurgoudhaan

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de vuurgoudhaan.

  x
 • Plaatje Waterhoen
  vogelbescherming.nl
  Waterhoen

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de waterhoen.

  x
 • Plaatje Waterpieper
  vogelbescherming.nl
  Waterpieper

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de waterpieper.

  x
 • Plaatje Waterral
  vogelbescherming.nl
  Waterral

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de waterral.

  x
 • Plaatje Waterrietzanger
  vogelbescherming.nl
  Waterrietzanger

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de waterrietzanger.

  x
 • Plaatje Watersnip
  vogelbescherming.nl
  Watersnip

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de watersnip.

  x
 • Plaatje Waterspreeuw
  vogelbescherming.nl
  Waterspreeuw

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de waterspreeuw.

  x
 • Plaatje Wespendief
  vogelbescherming.nl
  Wespendief

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de wespendief.

  x
 • Plaatje Wielewaal
  vogelbescherming.nl
  Wielewaal

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de wielewaal.

  x
 • Plaatje Wilde eend
  vogelbescherming.nl
  Wilde eend

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de wilde eend.

  x
 • Plaatje Wilde zwaan
  vogelbescherming.nl
  Wilde zwaan

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de wilde zwaan.

  x
 • Plaatje Winterkoning
  vogelbescherming.nl
  Winterkoning

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de winterkoning.

  x
 • Plaatje Wintertaling
  vogelbescherming.nl
  Wintertaling

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de wintertaling.

  x
 • Plaatje Witbandkruisbek
  vogelbescherming.nl
  Witbandkruisbek

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de witbandkruisbek.

  x
 • Plaatje Witgat
  vogelbescherming.nl
  Witgat

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de witgat.

  x
 • Plaatje Withalsvliegenvanger
  vogelbescherming.nl
  Withalsvliegenvanger

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de withalsvliegenvanger.

  x
 • Plaatje Witte kwikstaart
  vogelbescherming.nl
  Witte kwikstaart

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de witte kwikstaart.

  x
 • Plaatje Witvleugelstern
  vogelbescherming.nl
  Witvleugelstern

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de witvleugelstern.

  x
 • Plaatje Witwangstern
  vogelbescherming.nl
  Witwangstern

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de witwangstern.

  x
 • Plaatje Woudaap
  vogelbescherming.nl
  Woudaap

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de woudaap.

  x
 • Plaatje Wulp
  vogelbescherming.nl
  Wulp

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de wulp.

  x
 • Plaatje Zanglijster
  vogelbescherming.nl
  Zanglijster

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de zanglijster.

  x
 • Plaatje Zeearend
  vogelbescherming.nl
  Zeearend

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de zeearend.

  x
 • Plaatje Zeekoet
  vogelbescherming.nl
  Zeekoet

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de zeekoet.

  x
 • Plaatje Zilvermeeuw
  vogelbescherming.nl
  Zilvermeeuw

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de zilvermeeuw.

  x
 • Plaatje Zilverplevier
  vogelbescherming.nl
  Zilverplevier

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de zilverplevier.

  x
 • Plaatje Zomertaling
  vogelbescherming.nl
  Zomertaling

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de zomertaling.

  x
 • Plaatje Zomertortel
  vogelbescherming.nl
  Zomertortel

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de zomertortel.

  x
 • Plaatje Hoe leven zwaluwen?
  schooltv.nl
  Hoe leven zwaluwen?

  Veel zwaluwen overwinteren in het warme Afrika. In het voorjaar vliegen ze naar Nederland. Je herkent ze aan hun puntige staart en de bijzondere nesten die ze maken. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Zwaluwen bouwen een nest
  schooltv.nl
  Zwaluwen bouwen een nest

  Zwaluwen bouwen een nest het liefst in de buurt van mensen. In de zomer zie je vaak zwaluwen vliegen. Ze dartelen vrolijk rond een huis en verdwijnen zo nu en dan onder het dak. Wil je weten wat ze daar doen? Kijk dan naar deze clip van Schooltv.nl!

  x
 • Plaatje Zwarte ibis
  vogelbescherming.nl
  Zwarte ibis

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de zwarte ibis.

  x
 • Plaatje Zwarte kraai
  vogelbescherming.nl
  Zwarte kraai

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de zwarte kraai.

  x
 • Plaatje Zwarte mees
  vogelbescherming.nl
  Zwarte mees

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de zwarte mees.

  x
 • Plaatje Zwarte ooievaar
  vogelbescherming.nl
  Zwarte ooievaar

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de zwarte ooievaar.

  x
 • Plaatje Zwarte roodstaart
  vogelbescherming.nl
  Zwarte roodstaart

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de zwarte roodstaart.

  x
 • Plaatje Zwarte ruiter
  vogelbescherming.nl
  Zwarte ruiter

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de zwarte ruiter.

  x
 • Plaatje Zwarte specht
  vogelbescherming.nl
  Zwarte specht

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de zwarte specht.

  x
 • Plaatje Zwarte stern
  vogelbescherming.nl
  Zwarte stern

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de zwarte stern.

  x
 • Plaatje Zwarte wouw
  vogelbescherming.nl
  Zwarte wouw

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de zwarte wouw.

  x
 • Plaatje Zwarte zee-eend
  vogelbescherming.nl
  Zwarte zee-eend

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de zwarte zee-eend.

  x
 • Plaatje Zwarte zeekoet
  vogelbescherming.nl
  Zwarte zeekoet

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de zwarte zeekoet.

  x
 • Plaatje Zwartkopmeeuw
  vogelbescherming.nl
  Zwartkopmeeuw

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de zwartkopmeeuw.

  x
 • Plaatje Zwartkop
  vogelbescherming.nl
  Zwartkop

  Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de zwartkop.

  x
 • Plaatje Een rolletje met vogelvoer
  schooltv.nl
  Een rolletje met vogelvoer

  Wc-papier zit op een rol: een wc-rol. Wat kun je met dat rolletje doen als het papier op is? Iets waar de vogels in de winter ook wat aan hebben! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje De aalscholver
  schooltv.nl
  De aalscholver

  Aalscholvers zijn echte watervogels. Ze leven en broeden dan ook bij visrijk water. Met zijn gehaakte snavel vangt de aalscholver zijn maaltje bij elkaar. In het nest braakt ie zijn eten op voor zijn hongerige kleintjes. Bekijk het filmpje van Vroege Vogels in de klas op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje De boomkikker
  schooltv.nl
  De boomkikker

  De boomkikker komt van oorsprong helemaal niet voor in de duinen bij Wassenaar. Toch leven er duizenden boomkikkers rond de plassen en poeltjes. De boomkikker is een exoot, afkomstig uit Griekenland. Bekijk het filmpje van Vroege Vogels in de klas op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Expeditie 10
  bnnvara.nl
  Expeditie 10

  In Expeditie 10 maak je kennis met tien dieren en planten in jouw omgeving: koolmees, klein koolwitje, zomereik, gewone pad, mol, kauw, grote brandnetel, gewone regenworm, akkerhommel en vliegenzwam. Mooie soorten die allemaal een eigen verhaal vertellen. Expeditie 10 is een idee van Vroege Vogels.

  x
 • Plaatje Freeks wilde wereld
  zapp.nl
  Freeks wilde wereld

  Bij Zapp vind je de leukste weetjes over het tv-programma Freeks wilde wereld.

  x
 • Plaatje De goudplevier
  schooltv.nl
  De goudplevier

  In het najaar strijken aan de Friese kust massaal goudplevieren neer. Deze trekvogels overwinteren in Nederland. Voordat ze doorvliegen worden ze geringd en gemeten door zogenaamde wilsterflappers. Menno ziet hoe dit eeuwenoude ambacht in zijn werk gaat. Bekijk het filmpje van Vroege Vogels in de klas...

  x
 • Plaatje Griezelige dieren
  zapp.nl
  Griezelige dieren

  Halloween kan natuurlijk niet zonder spinnen. Ze worden zelfs gezien als de metgezellen van heksen. In het tv-programma 'Angsthazen' verdiepen Niek Roozen en Stephanie van Eer zich in de mythes rondom Halloween. Lees meer over griezelige dieren op de website van Zapp.

  x
 • Plaatje De korenwolf
  schooltv.nl
  De korenwolf

  De korenwolf is een wilde hamster die gangen graaft onder korenvelden in Limburg. Hij is afhankelijk van gewassen die pas laat in het jaar gemaaid worden. Daar kan hij zich verstoppen voor roofvogels en vossen. Maar als het hard regent kunnen zijn gangen vollopen met water en verdrinkt de korenwolf....

  x
 • Plaatje Spreekbeurt Mexicaanse roodknievogelspin
  kids.licg.nl
  Spreekbeurt Mexicaanse roodknievogelspin

  Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de Mexicaanse roodknievogelspin. Handig als je een Mexicaanse roodknievogelspin wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over dit dier gaat houden.

  x
 • Plaatje De gewone pad
  schooltv.nl
  De gewone pad

  Als een pad volwassen is, wil ze eitjes leggen in dezelfde sloot als waar ze zelf geboren is. Daarom zie je in het voorjaar veel padden de weg oversteken. Best gevaarlijk, dus help ze gerust een handje. Bekijk het filmpje van Vroege Vogels in de klas op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Zeehonden in Nederland
  schooltv.nl
  Zeehonden in Nederland

  In het waddengebied zwemmen twee soorten zeehonden: de gewone en de grijze zeehond. Bij Texel ligt een zandplaat, waar beide soorten samenkomen om te rusten. Bekijk het filmpje van Vroege Vogels in de klas op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Hoe maak je een eiland van slib?
  schooltv.nl
  Hoe maak je een eiland van slib?

  Tussen Flevoland en Noord-Holland ligt het Markermeer. In het water zit zoveel slib dat er geen waterplanten, vissen en vogels kunnen leven. Daarom worden er vijf eilanden gemaakt, van zand, klei en slib. De Marker Wadden maken het water weer schoon en aantrekkelijk voor vissen en vogels. Bekijk het...

  x
 • Plaatje Kraaiachtigen lossen het wel op
  natuurwijzer.naturalis.nl
  Kraaiachtigen lossen het wel op

  Vogels hebben kleine kopjes. Lang werd daarom gedacht dat vogels niet heel slim zijn. Maar nu blijkt: mensen dachten daar zelf niet goed genoeg over na! Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

  x
 • Plaatje Supermaan
  bnnvara.nl
  Supermaan

  De grootste supermaan van de eeuw. In de nacht van maandag 14 op dinsdag 15 november 2016 was de afstand tussen de aarde en de maan het kleinst sinds 1948. Pas in 2034 komt de volle maan weer zo dichtbij. Kijk voor meer informatie op de site van Vroege Vogels. (Foto: website Vroege Vogels)

  x
 • Plaatje Suriname
  kidsweek.nl
  Suriname

  Neem een kijkje op de website van Samsam voor weetjes en filmpjes over Suriname.

  x
 • Plaatje Trekvogels
  schooltv.nl
  Trekvogels

  Vogels overwinteren bij ons. Iedere winter komen duizenden vogels van verre landen naar Nederland toe, zoals de koolgans. Deze vogel vliegt duizenden kilometers van Noord-Rusland naar ons land toe. Maar waarom vliegen ze eigenlijk hierheen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Trekvogels
  docukit.nl
  Trekvogels

  Heel veel vogels gaan in de herfst op reis. Dat heet de vogeltrek. Bijna 120 vogelsoorten trekken van Europa naar Afrika. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 306. Kijk in de (school)bieb.

  x
 • Plaatje Trekvogels
  hetklokhuis.nl
  Trekvogels

  Als je in het najaar naar een vogel zwaait, is de kans groot dat je deze in de winter niet meer ziet. Veel vogels in Nederland zijn namelijk trekvogels. Ze trekken van de ene naar de andere plek. Waarom trekken vogels en hoe weten ze de weg? Tirsa gaat op pad met Camilla die haar alles uitlegt. Bekijk...

  x
 • Plaatje Wat is het verschil tussen angst en een fobie?
  schooltv.nl
  Wat is het verschil tussen angst en een fobie?

  Veel mensen zijn bang voor spinnen. Maar een spinnenfobie gaat nog een stapje verder: hartkloppingen, zweten, paniekgevoel. Hoe reageert de prof op een gezellige vogelspin? Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Arend
  hetklokhuis.nl
  Arend

  Arenden zijn enorme vogels. Ze komen over de hele wereld voor, ook hier in Nederland. Janoek gaat op zoek naar de visarend en de indrukwekkende zeearend, twee van de grootste roofvogels van Nederland. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

  x
 • Plaatje De Atalanta
  schooltv.nl
  De Atalanta

  In het najaar wordt het kouder. Sommige vogels trekken naar het zuiden om te overwinteren. Maar wist je dat er ook vlinders weggaan, op zoek naar warmere streken? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Wat is biodiversiteit?
  schooltv.nl
  Wat is biodiversiteit?

  Alles op aarde hangt met elkaar samen: wij kunnen niet zonder bijen en vogels kunnen niet zonder bomen. Als er iets wegvalt, stort de boel in. Biodiversiteit is dus superbelangrijk! Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje De Pelen
  staatsbosbeheer.nl
  De Pelen

  In de Groote Peel ligt het grootste hoogveengebied van Nederland. Vroeger werd hier turf gestoken, brandstof voor in de kachel of het fornuis. Er wonen heel veel vogels in dit gebied. Om meer te weten kijk je op deze website.

  x
 • Plaatje Dieren van de Galapagos
  docukit.nl
  Dieren van de Galapagos

  Enorme schildpadden, vogels met knalblauwe voeten, grote leguanen die rechtstreeks uit de prehistorie lijken te komen. Op de Galapagos-eilanden leven dieren die je nergens anders tegenkomt. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 408. Kijk in de...

  x
 • Plaatje Waarom zijn sommige dieren giftig?
  schooltv.nl
  Waarom zijn sommige dieren giftig?

  Dieren zijn giftig om verschillende redenen. Sommige dieren, zoals de vogelspin of sommige slangen, willen met behulp van gif prooien vangen, die ze dan kunnen opeten. Andere dieren, zoals de pijlgifkikker, zijn giftig en felgekleurd. Met zijn felle huid zegt hij: pas op, eet me niet op, ik ben giftig....

  x
 • Plaatje Dierenopvang
  schooltv.nl
  Dierenopvang

  Zieke dieren worden geholpen in speciale opvangcentra. Wat gebeurt er met bruinvissen die op het strand gevonden worden, gestrande zeehonden of met olie besmeurde vogels? Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje De trek van dieren
  docukit.nl
  De trek van dieren

  Sommige vlinders, zoals de atalanta's, gaan in de herfst weg. Ze vliegen naar landen rond de Middellandse Zee. Daar is het 's winters niet zo koud als hier. Dat wegtrekken is het meest bekend van vogels. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 121....

  x
 • Plaatje De dierentuin
  docukit.nl
  De dierentuin

  Vroeger waren er rijke mensen die als hobby het verzamelen van dieren hadden. Ze hielden de dieren in de tuin van hun landhuis. In 1856 begonnen twee mannen in Rotterdam een tuin met een verzameling bijzondere vogels. Hieruit is Diergaarde Blijdorp ontstaan. De oudste dierentuin in Nederland is Artis....

  x
 • Plaatje Doodgravers, pissebedden en mollen: een tuin vol leven
  natuurwijzer.naturalis.nl
  Doodgravers, pissebedden en mollen: een tuin vol leven

  Bij dieren in de tuin denk je misschien vooral aan vogels en spinnen. Maar gehurkt vind je nog veel meer soorten, zoals mollen en doodgravers. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

  x
 • Plaatje Hoe duiven de weg naar huis vinden
  natuurwijzer.naturalis.nl
  Hoe duiven de weg naar huis vinden

  Postduiven die naar een nieuwe, onbekende plek worden meegenomen, vinden bijna altijd de weg naar huis terug. Hoe weten de vogels welke kant ze op moeten? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

  x
 • Plaatje Wat is duivensport?
  schooltv.nl
  Wat is duivensport?

  Duiven zijn hele slimme vogels. Je kunt ze trainen om zo snel mogelijk terug naar huis te vliegen, zelfs van 1000 kilometer ver. Er zijn wedstrijden waarbij de snelste duif een prijs wint. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Hoe sterk zijn vier eieren?
  proefjes.nl
  Hoe sterk zijn vier eieren?

  Eieren worden gelegd door vogels. Als een vogel een ei legt valt het een stukje naar beneden, maar het gaat niet kapot. Als het ei gelegd is gaat de vogel er ook bovenop zitten om te broeden. Ook dan gaat het ei niet kapot. Hoe sterk zijn eieren eigenlijk?

  x
 • Plaatje Hoe maak je een eiland?
  schooltv.nl
  Hoe maak je een eiland?

  In het Markermeer, tussen Flevoland en Noord-Holland, worden vijf nieuwe eilanden gemaakt. Het is de bedoeling dat er een natuurgebied ontstaat waar vogels zoals de lepelaar gaan leven. Nienke en Yannick nemen een kijkje op de eilanden, die nu alleen nog bestaan uit zand. Bekijk het clipje van De Buitendienst...

  x
 • Plaatje Exoten in Nederland
  natuurwijzer.naturalis.nl
  Exoten in Nederland

  Wow! Fel groene, krassende vogels in Nederland? Of wat dacht je van het lieveheersbeestje dat andere kleuren heeft dan ons Nederlandse lieveheersbeestje? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

  x
 • Plaatje Hoe vliegen insecten?
  schooltv.nl
  Hoe vliegen insecten?

  Insecten zijn echte vliegkunstenaars. Met een highspeed camera kun je heel goed zien hoe vogels vliegen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Waarom vertrekt de kievit niet?
  schooltv.nl
  Waarom vertrekt de kievit niet?

  Trekvogels - het zit in de naam – trekken. In de zomer zijn de vogels hier en in de winter vertrekken ze richting het zuiden, waar het warmer is. Maar volgens vogeldeskundige Celine, blijven de kieviten deze winter in Nederland omdat het door klimaatverandering beter vertoeven is in Nederland dan...

  x
 • Plaatje Hoe weet je dat het lente wordt?
  schooltv.nl
  Hoe weet je dat het lente wordt?

  In de lente komt er bloesem aan de bomen en bouwen vogels een nest. Waaraan kun je nog meer zien dat het lente wordt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Winnaar: Madeliefje is onze Nationale Bloem
  bnnvara.nl
  Winnaar: Madeliefje is onze Nationale Bloem

  In juni 2023 is het madeliefje met een ruime meerderheid gekozen tot Nationale Bloem van Nederland. Lees er meer over op de website van het radioprogramma Vroege Vogels.

  x
 • Plaatje Marker Wadden - Nieuwe eilanden
  hetklokhuis.nl
  Marker Wadden - Nieuwe eilanden

  In het Markermeer is een hele nieuwe eilandengroep gemaakt. Van slib! Hoe verovert de natuur deze Marker Wadden? Pascal gaat op safari en ziet hoe vogels en vissen bezit nemen van het gebied. Hoe ziet de toekomst van de Marker Wadden eruit? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

  x
 • Plaatje Markerwadden - Nieuwe natuur
  hetklokhuis.nl
  Markerwadden - Nieuwe natuur

  We gaan op zoek naar de nieuwe natuur op de Marker Wadden. De eilanden zijn net aangelegd en waren tot voor kort kaal en zanderig. Pascal ontdekt dat er overal razendsnel leven is ontstaan. Op een plek waar vorig jaar alleen maar water was zijn nu overal insecten, planten en nestelende vogels te vinden....

  x
 • Plaatje Naardermeer
  hetklokhuis.nl
  Naardermeer

  Het Naardermeer is het oudste natuurmonument van ons land. Samen met de boswachter trekt Ernst door het beschermde natuurgebied. Hij ziet prachtige vogels, vissen en planten, maar er moet ook nog 'vrijwillig' natuuronderhoud worden gedaan. Maar of Ernst dat nou zo leuk vindt... Bekijk deze aflevering...

  x
 • Plaatje Nationaal park Lauwersmeer
  np-lauwersmeer.nl
  Nationaal park Lauwersmeer

  Vroeger had de zee er vrij spel en was er een open verbinding met de Waddenzee. Uit angst voor overstromingen werd in 1969 een dam gebouwd. Er ontstond een prachtig nieuw landschap met bijzondere bloemen en veel vogels. Als je wilt weten hoe zo'n nieuw landschap ontstaat kijk je op deze website.

  x
 • Plaatje Natuurmonumenten
  natuurmonumenten.nl
  Natuurmonumenten

  Natuurmonumenten beschermt de natuur in Nederland. Al meer dan honderd jaar. Dieren, vogels, planten en paddenstoelen. Bossen, meren en heide. Maar ook gebouwen. Bijvoorbeeld eeuwenoude kastelen, stoere forten en statige landgoederen. Kijk maar eens op de site. Daar vind je ook een handig spreekbeurtpakket.

  x
 • Plaatje Nestkasten
  vogelbescherming.nl
  Nestkasten

  Veel vogels gebruiken graag een nestkast. Ze zijn blij met een plek om te nestelen of te slapen. Op de site van de Vogelbescherming vind je handige tips en aanwijzingen voor het bouwen van verschillende nestkastjes.

  x
 • Plaatje Nieuwe dieren ontdekt in Amazone
  kidsweek.nl
  Nieuwe dieren ontdekt in Amazone

  In het Amazone-gebied in Zuid-Amerika zijn de afgelopen twee jaar honderden nieuwe planten, dieren en vogels ontdekt. Dat schrijft het WNF in een groot rapport. Lees er meer over de site van Kidsweek.

  x
 • Plaatje Op je gemak door de lucht?
  natuurwijzer.naturalis.nl
  Op je gemak door de lucht?

  Vogels, vleermuizen en insecten vliegen schijnbaar moeiteloos door de lucht. Hoe doen ze dat? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

  x
 • Plaatje Origami voor kinderen
  origamivoorkinderen.nl
  Origami voor kinderen

  Bloemen, vogels, vliegtuigen... Op deze wbesite vind je allerlei voorbeelden van figuren om te vouwen. (Let op: deze site bevat reclame)

  x
 • Plaatje Plastic afval op het strand
  schooltv.nl
  Plastic afval op het strand

  Na een mooie dag blijft er veel afval achter op het strand: verpakkingen, plastic flesjes en een heleboel doppen. Slecht voor de natuur gevaarlijk voor vogels die de doppen opeten. Marijke deed mee aan een landelijke opruimactie en maakte een tafel van de flessendoppen die ze vond. Bekijk het filmpje...

  x
 • Plaatje Reuzenalken werden verzameld tot ze uitgestorven waren
  natuurwijzer.naturalis.nl
  Reuzenalken werden verzameld tot ze uitgestorven waren

  Waarom liet men deze bijna uitgestorven vogels niet leven? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

  x
 • Plaatje Roofvogels
  docukit.nl
  Roofvogels

  Roofvogels zijn snelle en sterke jagers. Dat is ook nodig, want ze eten andere dieren. Roofvogels verschillen van andere vogels door hun uiterlijk en hun manier van leven. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 263. Kijk in de (school)bieb.

  x
 • Plaatje Uitgezocht: Zo komen tropische spinnen in Nederland
  jeugdjournaal.nl
  Uitgezocht: Zo komen tropische spinnen in Nederland

  Een exotische spin tussen de bananen, een vogelspin in een bakje druiven... waar komen die spinnen vandaan? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal vertelt Benjamin waar die spinnen vandaan komen en hoe gevaarlijk ze eigenlijk zijn.

  x
 • Plaatje Studio Drift
  hetklokhuis.nl
  Studio Drift

  De makers van Studio Drift combineren kunst en wetenschap met elkaar. Ze kijken goed naar hoe de natuur in elkaar zit. Uit de vleugels van vogels en de zaadjes van paardenbloemen halen zij inspiratie voor hun kunstwerken. Hun werk is over de hele wereld te bewonderen.

  x
 • Plaatje Hoe weten trekvogels dat ze moeten vertrekken?
  schooltv.nl
  Hoe weten trekvogels dat ze moeten vertrekken?

  Laura en Tim gaan mee met ecoloog Chiel om vogels te spotten. Hij legt uit hoe hij trekvogels in de gaten houdt en wanneer trekvogels weer vertrekken. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Doe de Tuinvogelbingo van OERRR
  natuurmonumenten.nl
  Doe de Tuinvogelbingo van OERRR

  Wil jij weten welke vogels er allemaal in je tuin rondvliegen? Speel de Tuinvogelbingo van OERRR! Wie roept als eerste bingo? Kijk op de site hoe het werkt en download de tuinvogelbingokaart.

  x
 • Plaatje Verzamelingen
  docukit.nl
  Verzamelingen

  Veel kinderen verzamelen iets. Zoals: schelpen, schedeltjes van vogels, sneeuwbollen, postzegels of lucifersdoosje. Je kunt je verzameling bewaren in een vitrine, dat is een glazen kast. Er zijn kleine verzamelingen, maar ook hele grote. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je...

  x
 • Plaatje Leonardo da Vinci
  hetklokhuis.nl
  Leonardo da Vinci

  Het genie Leonardo da Vinci was de nieuwsgierigste man van zijn tijd. Aan zijn 6000 tekeningen kun je goed zien wat hem bezighield. Zeer gedetailleerde schetsen met de meest uiteenlopende onderwerpen. Van boomtakken tot hijskranen, van vogels tot duikpakken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

  x
 • Plaatje 34.000 verschillende vissen
  natuurwijzer.naturalis.nl
  34.000 verschillende vissen

  Er zijn ongeveer 34.000 verschillende vissoorten bekend. Dat zijn er meer dan alle zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën bij elkaar. Vanwaar zoveel vissen? Lees de informatie in Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

  x
 • Plaatje Maken vissen nesten?
  schooltv.nl
  Maken vissen nesten?

  Vogels zijn altijd heel druk met het bouwen van hun nestjes. Maar hoe doen vissen dat eigenlijk? Maken zij ook nesten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

  x
 • Plaatje Vliegen
  docukit.nl
  Vliegen

  Heel lang hebben mensen gezocht naar hoe vogels kunnen vliegen, om ervan te leren. In 1853 was de eerste succesvolle bemande vlucht met een zweefvliegtuig. Later werd dit steeds meer ontwikkeld. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 21. Kijk in...

  x
 • Plaatje Zo maak je een vogelhuisje
  natuurmonumenten.nl
  Zo maak je een vogelhuisje

  Eind februari is de ideale tijd om een nestkastje op te hangen in je tuin. De vogels vinden dat vast fijn. Kijk hier voor een bouwtekening van zo'n nestkastje en handige tips.

  x
 • Plaatje Vogeltrek
  docukit.nl
  Vogeltrek

  Vogels zijn slimme beesten. Als het in Nederland winter wordt, vertrekken ze. Ze zoeken een warmer land op. Dat doen ze niet alleen omdat ze lekker in het zonnetje willen zitten. In zo'n warm land groeien meer planten dan hier. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

  x
 • Plaatje Voortplanten: doe je het samen of alleen?
  natuurwijzer.naturalis.nl
  Voortplanten: doe je het samen of alleen?

  Mensen krijgen kinderen, vogels leggen eieren en planten maken zaden waar nieuwe planten uit groeien. Als ze dat niet zouden doen, zou hun soort uitsterven. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

  x
 • Plaatje Verdwijnt de Waddenzee door klimaatverandering?
  schooltv.nl
  Verdwijnt de Waddenzee door klimaatverandering?

  Schelpdieren, vogels, zeehonden: in het waddengebied leven een heleboel dieren die afhankelijk zijn van de zandplaten die droogvallen bij laag water. Maar als de klimaatverandering doorzet, kan de Waddenzee binnen een eeuw onder water komen te staan. Wat betekent dat voor de dieren die er leven? Bekijk...

  x
 • Plaatje Gaan zeedieren dood door plastic?
  schooltv.nl
  Gaan zeedieren dood door plastic?

  In de Noordzee drijft een heleboel plastic: plastic flessen, visnetten, ballonnen en ga zo maar door. Vogels zoals de stormvogel eten alles wat ze tegenkomen, ook plastic dus. Jonata kijkt mee met Jan, die onderzoekt hoeveel plastic er in de maag van dode stormvogels zit. Bekijk het filmpje van De Buitendienst...

  x
 • Plaatje Zo ontstaat een nieuwe eigenschap
  natuurwijzer.naturalis.nl
  Zo ontstaat een nieuwe eigenschap

  Zoogdieren hebben haren, vogels hebben veren. Hun vroege voorouders hadden dat niet. Hoe ontstaan nieuwe kenmerken in de evolutie? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

  x
 • Plaatje De (niet altijd) eeuwige trouw van zwanen
  natuurwijzer.naturalis.nl
  De (niet altijd) eeuwige trouw van zwanen

  De sierlijke vogels blijven hun hele leven bij elkaar en zorgen gezamenlijk voor hun jongen. Zo romantisch! Maar klopt dit beeld wel? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

  x
 • Plaatje Weet je dit al over de zwarte weduwe?
  natgeojunior.nl
  Weet je dit al over de zwarte weduwe?

  Oké, vogelspinnen en tijgerspinnen zijn ook eng, maar de zwarte weduwe is echt een pittige tante! Kijk voor weetjes op de site van National Geographic Junior.

  x
 • Plaatje Zweefvliegen
  docukit.nl
  Zweefvliegen

  Hoog in de lucht, zo vrij als een vogel, dat is zweefvliegen. Mensen hebben eeuwenlang geprobeerd om net als vogels te kunnen vliegen. Pas aan het eind van de 19e eeuw lukte het om zweeftoestellen te maken waarmee je een tijd in de lucht kon blijven. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

  x