Zoeken: nederland leest junior

Ik zoek informatie voor groep:
peuters 1 2 3 4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje Heel Nederland Leest Junior 2023
    hebban.nl
    Heel Nederland Leest Junior 2023

    Kinderen van 10 tot 14 jaar kunnen in november 2023 meedoen met Heel Nederland Leest Junior. Je leest met de hele klas het boek Het Pungelhuis, geschreven door Annet Huizing. En je praat met elkaar over het verhaal en de thema's in dit boek.

    x
  • Plaatje Heel Nederland Leest Junior 2023
    jeugdbieb.nl
    Heel Nederland Leest Junior 2023

    Kinderen van 10 tot 14 jaar kunnen in november 2023 meedoen met Heel Nederland Leest. Je leest met de hele klas het boek Het Pungelhuis van Annet Huizing. En je praat er met elkaar over. Kijk hier voor alle informatie en een fijne boekenlijst.

    x
  • x
  • Plaatje Nederland van boven junior
    npo.nl
    Nederland van boven junior

    In acht afleveringen geeft presentator Jelle een eigen kijk op ons land. Want als je goed kijkt, is het nog gekker dan je denkt. En vanuit de lucht helemaal! Bekijk hier alle afleveringen.

    x
  • Plaatje Nederlanders in Nederlands-Indië
    schooltv.nl
    Nederlanders in Nederlands-Indië

    Sommige Nederlanders trokken naar Nederlands-Indië om daar te leven en te werken. Als je meer wilt weten bekijk je de clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederlandse schilderkunst
    docukit.nl
    Nederlandse schilderkunst

    Veel schilders uit Nederland en Vlaanderen zijn wereldberoemd, zoals Johannes Vermeer, Peter Paul Rubens en Rembrandt. Maar de Nederlandse schilderkunst begon al eerder. In de 15e en 16e eeuw werden Jan Van Eyck en Jeroen Bosch beroemd met schilderijen over het geloof. Lees over de Nederlandse schilderkunst...

    x
  • Plaatje Waarom zit er een leeuw in het Nederlandse wapen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom zit er een leeuw in het Nederlandse wapen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Veelkleurig Nederland
    hetklokhuis.nl
    Veelkleurig Nederland

    In Nederland leven ongeveer 190 verschillende nationaliteiten naast en door elkaar. Klokhuispresentatoren Dolores en Mustafa leggen samen met hun ouders uit hoe Nederland zo veelkleurig is geworden. De moeder van Dolores vertelt waarom ze vanuit Suriname naar Nederland kwam. Bekijk deze aflevering van...

    x
  • Plaatje Geschiedenis van Nederland
    canonvannederland.nl
    Geschiedenis van Nederland

    Een commissie in Nederland vindt het belangrijk dat alle Nederlanders een aantal belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van het land kennen. Op deze website vind je de 50 belangrijkste gebeurtenissen. Klik op 'voor leerlingen', kies jouw groep en het onderwerp waarover je meer wilt weten.

    x
  • Plaatje Luna van het Junior Songfestival beantwoordt jullie vragen
    jeugdjournaal.nl
    Luna van het Junior Songfestival beantwoordt jullie vragen

    Luna vertegenwoordigt Nederland met haar nummer La Festa in de Europese finale van het Junior Songfestival 2022. Waarom zingt ze eigenlijk in verschillende talen? En wat vond ze tot nu toe het leukste van het Junior Songfestival? Verslaggever Joanke van het Jeugdjournaal ging bij Luna langs en nam jullie...

    x
  • Plaatje School van het Nederlandse lied
    hetklokhuis.nl
    School van het Nederlandse lied

    Er is één school in Nederland waar je kunt worden opgeleid tot zanger of zangeres van het Nederlandse lied. De leerlingen die daar studeren moesten auditie doen om aangenomen te worden. Zingen kunnen ze allemaal, maar Janouk ontdekt dat je nog veel meer in huis moet hebben om artiest te...

    x
  • Plaatje Junior Eurovisie Songfestival 2023
    junioreurovision.tv
    Junior Eurovisie Songfestival 2023

    Op 26 november 2023 vindt in Nice (Frankrijk) het Junior Eurovisie Songfestival plaats. Wil je meer weten over dit songfestival, neem dan een kijkje op deze Engelstalige site. Sep & Jasmijn vertegenwoordigen Nederland met het liedje Holding on to you.

    x
  • Plaatje Hoe koud kan het worden in Nederland?
    jeugdjournaal.nl
    Hoe koud kan het worden in Nederland?

    Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over de kou in Nederland: Hoe koud kan het worden in Nederland? Zijn er in Nederland vaak koude winters? Wat is de verwachting voor de rest van de week? Dit is een bericht van 9 februari 2021.

    x
  • Plaatje Nederland waterland
    docukit.nl
    Nederland waterland

    Een groot deel van Nederland ligt onder zeeniveau. Nederlanders hebben door de eeuwen heen dan ook vaak overstromingen en watersnoodrampen meegemaakt. Niet alleen door de zee, maar ook door de rivieren. Nederland is voor een groot deel een rivierdelta. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • x
  • Plaatje Wat doen toeristen in Nederland?
    schooltv.nl
    Wat doen toeristen in Nederland?

    Elk jaar komen miljoenen toeristen uit het buitenland vakantie vieren in Nederland. Soms zijn ze maar één dag in Nederland. Wat doen ze op zo’n dag en wat vinden ze leuk aan Nederland? Bekijk het filmpje van Zapp Weekjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje The big five van Nederland
    schooltv.nl
    The big five van Nederland

    Je hoeft niet helemaal naar Afrika om wilde dieren te zien! In Nederland kun je ook hele bijzondere dieren tegenkomen. Je moet er wel je best voor doen, want het zijn vaak schuwe dieren. We stellen the big five van Nederland aan je voor! Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vinden we dinosaurussen in Nederland?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Vinden we dinosaurussen in Nederland?

    In de dinotijd leefden er in Nederland heel veel reptielen. Dinosaurussen zijn ook reptielen, maar kwamen zij in Nederland voor? Ontdek op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Fransen in Nederland
    schooltv.nl
    Fransen in Nederland

    Er is een tijd geweest waarin de Fransen de baas waren over Nederland. Toen spraken we behalve Nederlands ook Frans. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Geologie van Nederland
    geologievannederland.nl
    Geologie van Nederland

    Uitgebreide website over de geologie van Nederland. Uitgelegd wordt hoe Nederland zich door de tijd heen heeft gevormd. Met veel informatie over fossielen, mineralen en zwerfstenen.

    x
  • Plaatje Junior Songfestival
    zapp.nl
    Junior Songfestival

    Hier vind je alle informatie over het Junior Songfestival. Het songfestival voor kinderen van 10 tot en met 15 jaar.

    x
  • Plaatje Sinds wanneer bestaat het Junior Songfestival?
    schooltv.nl
    Sinds wanneer bestaat het Junior Songfestival?

    In 2000 werd er in Denemarken een liedjeswedstrijd speciaal voor kinderen gehouden. Twee jaar later mochten ook kinderen uit Zweden en Noorwegen meedoen. In 2003 werd de liedjeswedstrijd het Junior Eurovisie Songfestival. Elk jaar mogen zo'n 16 tot 20 landen in Europa en het Midden-Oosten meedoen. Bekijk...

    x
  • Plaatje Kastelen in Nederland
    kastelen.nl
    Kastelen in Nederland

    Site van de Nederlandse Kastelen Stichting. Via Kastelengids vind je beknopte informatie over alle belangrijke Nederlandse kastelen.

    x
  • Plaatje Nederland bevrijd en bezet
    hetklokhuis.nl
    Nederland bevrijd en bezet

    Nederland is bijna acht maanden verdeeld geweest in een bevrijd en een bezet gebied. Pas op 5 mei 1945 kon de bevrijding van heel Nederland gevierd worden. Sosha gaat naar De Biesbosch, waar in de oorlog volop gesmokkeld werd tussen bevrijd en bezet gebied. Verder praat ze met Katrien over wat zij heeft...

    x
  • Plaatje Wat is Nederland voor land?
    schooltv.nl
    Wat is Nederland voor land?

    In Nederland wonen meer dan 17 miljoen mensen. In andere landen staan we bekend om kaas, molens en tulpen, maar wat is Nederland nou echt voor een land? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Romeinen in Nederland
    docukit.nl
    Romeinen in Nederland

    Het Romeinse Rijk was het eerste en grootste rijk in Europa. Ongeveer vijftig jaar voor Christus veroverden de Romeinen Frankrijk, België en Nederland tot aan de Rijn. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 232. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Slavernij en Nederland
    readiant.app
    Slavernij en Nederland

    Tijdens het herdenkingsjaar Slavernijverleden, van 1 juli 2023 tot en met 1 juli 2024, wordt er een jaar lang stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij, 150 jaar geleden. Bijna drie eeuwen lang leefden en werkten mensen, tot slaaf gemaakt, in de voormalige koloniën van Nederland. In dit e-book...

    x
  • Plaatje Werelderfgoed in Nederland
    werelderfgoed.nl
    Werelderfgoed in Nederland

    De bouwwerken die tot het werelderfgoed van ons land behoren vertellen het bijzondere verhaal van Nederland en de Nederlanders. Ontdek hier allerlei interessante weetjes.

    x
  • Plaatje Wilde dieren in Nederland
    docukit.nl
    Wilde dieren in Nederland

    In Nederland leven veel wilde dieren. Het zijn grote en kleine dieren, maar allemaal kunnen ze voor zichzelf zorgen. Ze zoeken zelf hun eten en ze bouwen zelf een nest of graven een hol. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 27. Kijk in...

    x
  • Plaatje Wolven in de Nederlandse natuur
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wolven in de Nederlandse natuur

    Jarenlang leefden er geen wolven in Nederland, maar nu worden ze weer steeds vaker gezien. Gaat er iets veranderen in de Nederlandse natuur? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bijna 17 miljoen mensen in Nederland
    jeugdjournaal.nl
    Bijna 17 miljoen mensen in Nederland

    In maart 2016 telt Nederland waarschijnlijk 17 miljoen inwoners. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Wie zijn die 17 miljoen Nederlanders?
    volkskrant.nl
    Wie zijn die 17 miljoen Nederlanders?

    We leven op dit moment met 17 miljoen mensen in Nederland. Een eeuw geleden waren dat er nog maar 6,5 miljoen. Bekijk op de site van de Volkskrant hoe de bevolking zo snel is gegroeid, waar ze wonen en wie al die mensen nu eigenlijk zijn.

    x
  • Plaatje Archeologie van Nederland
    rmo.nl
    Archeologie van Nederland

    Wil je meer weten over de archeologie van Nederland? Lees er meer over op de site van RMO, het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

    x
  • Plaatje Bevolkingsgroei in Nederland
    schooltv.nl
    Bevolkingsgroei in Nederland

    Elke dag komen er in Nederland 300 mensen bij. In totaal wonen er meer dan 17 miljoen mensen. Maar niet overal wonen evenveel mensen: Erwin woont op Schiermonnikoog, waar per vierkante kilometer 25 mensen wonen. Waar Soma woont, in Den Haag, zijn dat er maar liefst 6344. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Podcast: Wanneer komt de bruine beer naar Nederland?
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Wanneer komt de bruine beer naar Nederland?

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over wilde dieren in Nederland. Je kunt hier naar de podcast luisteren of in je podcast-app.

    x
  • Plaatje Eerste bewoners van Nederland
    docukit.nl
    Eerste bewoners van Nederland

    Wie was de eerste bewoner van Nederland? We weten het niet precies. Die oudste bewoners leefden allemaal in de prehistorie. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 076. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Waarom fietsen we in Nederland zo veel?
    schooltv.nl
    Waarom fietsen we in Nederland zo veel?

    Nederland is een echt fietsland. We vinden het heel normaal om met de fiets naar school of de sportclub te gaan. Maar we doen het ook gewoon voor ons plezier. Waarom eigenlijk? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Groot, groter, grootst; onder water in Nederland!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Groot, groter, grootst; onder water in Nederland!

    Welke roofvissen kom je allemaal tegen in Nederland? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Hoe zag Nederland eruit in de IJstijd?
    schooltv.nl
    Hoe zag Nederland eruit in de IJstijd?

    In de IJstijd werd een groot deel van Nederland bedekt door ijs van gletsjers die helemaal uit Scandinavië kwamen. Hoe ging dat ongeveer in zijn werk? Dat laten Nienke en Mathhijs zien op een zandvlakte met een shovel. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het Klokhuis over werelderfgoed in Nederland
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis over werelderfgoed in Nederland

    In Nederland zijn 10 unieke plekken die door UNESCO zijn uitgeroepen tot werelderfgoed. Omdat deze plekken dus heel bijzonder zijn, heeft Het Klokhuis hier een speciale serie over gemaakt! Lees hier meer over de afleveringen.

    x
  • Plaatje Natuurbescherming in Nederland
    docukit.nl
    Natuurbescherming in Nederland

    Wil je beren, wolven en elanden zien? Dan moet je tegenwoordig naar de dierentuin. Vroeger liepen ze overal vrij rond. Nederland was toen één groot natuurgebied. Nu is daar weinig van over. Veel mensen vinden dat jammer en willen daar iets aan doen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Nederland
    landenweb.nl
    Nederland

    Nederland ligt in Europa. Lees de uitgebreide informatie over dit land op Landenweb. (Deze site bevat reclame)

    x
  • Plaatje Nederland
    holland.com
    Nederland

    Op deze site lees je allerlei (toeristische) weetjes over bezienswaardigheden in Nederland.

    x
  • Plaatje Combo Nederland
    combo-nederland.yurls.net
    Combo Nederland

    In deze combo vind je websites, filmpjes en een werkboekje. Speur naar informatie en beantwoord de vragen, zo kom je veel te weten over Nederland.

    x
  • Plaatje Loopt Nederland onder water?
    nemosciencemuseum.nl
    Loopt Nederland onder water?

    Aardwetenschapper Erik Cammeraat gaat op zoek naar het antwoord op de vraag: loopt Nederland onder water? Lees het antwoord op deze vraag in het verslag van de kinderlezing van het NEMO Science Museum van februari 2016. (De Kinderlezing is een activiteit van NEMO Science Museum in samenwerking met de...

    x
  • Plaatje Weetjes over de Nederlandse bevolking
    cbs.nl
    Weetjes over de Nederlandse bevolking

    Op de site van het Centraal Bureau voor de Statistiek vind je interessante weetjes over de Nederlandse bevolking.

    x
  • Plaatje Nederlandse gemeentewapens
    heraldry-wiki.com
    Nederlandse gemeentewapens

    Een overzicht van de Nederlandse gemeentewapens.

    x
  • Plaatje Waarom is oranje de kleur van Nederland?
    schooltv.nl
    Waarom is oranje de kleur van Nederland?

    Als Nederland moet voetballen kleurt het hele land oranje. Maar oranje zit helemaal niet in onze vlag. Dat oranje toch onze nationale kleur is geworden, hebben we te danken aan Willem van Oranje. In de Gouden Eeuw leidt hij de opstand tegen het Spaanse Rijk. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Podcast: Moeten we in Nederland bang zijn voor overstromingen?
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Moeten we in Nederland bang zijn voor overstromingen?

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. Deze keer gaat de podcast over overstromingen. Kunnen die ook in Nederland voorkomen? En wat kunnen we er tegen doen? Bart en Pien zoeken het uit. Luister naar de podcast in je podcast-app.

    x
  • Plaatje Podcast: Waarom zijn Nederlanders zo gek op schaatsen?
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Waarom zijn Nederlanders zo gek op schaatsen?

    Nederland is een echt schaatsland! Maar waar komt die liefde voor het ijs-glijden vandaan? Dat onderzoeken Bart en Malou in deze aflevering van de NOS Jeugdjournaalpodcast. Luister naar de podcast in je podcast-app.

    x
  • Plaatje Waarom prakken Nederlanders hun eten?
    schooltv.nl
    Waarom prakken Nederlanders hun eten?

    Boerenkool, hutspot en andere stamppotten zijn in Nederland razend populair. Maar vroeger wilde niemand aardappels eten. Pas in de vorige eeuw begonnen we ons eten te stampen. Een kuiltje erbij voor de jus en eet smakelijk! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Provincies van Nederland (Wikikids)
    wikikids.nl
    Provincies van Nederland (Wikikids)

    Informatie over de provincies van Nederland uit Wikikids, de online kinderencyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje De Romeinen in Nederland
    psammos.nl
    De Romeinen in Nederland

    Over de Romeinen en hun aanwezigheid in Nederland heeft meester Henk een aantal interessante "lessen" gemaakt. Hij vertelt over onderwerpen als de Romeinse goden, de Romeinse wegen, het leger, gladiatoren en meer.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt werelderfgoed in Nederland
    werelderfgoed.nl
    Spreekbeurt werelderfgoed in Nederland

    Ga je een spreekbeurt houden over het werelderfgoed in Nederland? Op deze site staat een PowerPoint-sjabloon voor je klaar. Hierin kun je jouw spreekbeurt voorbereiden. In het document ‘Stappenplan voor een slimme spreekbeurt’ vind je tips.

    x
  • Plaatje Topografie van Nederland
    topografie-nederland.nl
    Topografie van Nederland

    Hoe is het met jouw topografische kennis van Nederland? Train je brein met provincies, plaatsen, polders en meer.

    x
  • Plaatje Oefen de topografie van Nederland
    topografie-oefenen.nl
    Oefen de topografie van Nederland

    Oefen de Nederlands provincies en hun hoofsteden.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog in Nederland
    docukit.nl
    De Tweede Wereldoorlog in Nederland

    Een akelig hoofdstuk uit de geschiedenis van verschillende Europese landen is de Tweede Wereldoorlog. In Nederland heeft die oorlog precies vijf jaar geduurd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 085. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Canon-pad Veelkleurig Nederland
    canon-pad-multicultureel.yurls.net
    Canon-pad Veelkleurig Nederland

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over veelkleurig Nederland, een maatschappij met veel culturen.

    x
  • Plaatje Videoplaat : Nederland
    harmhofstede.nl
    Videoplaat : Nederland

    Wat weet jij over Nederland? Klik op een oogje op deze plaat en bekijk het filmpje van Schooltv.nl. Zo leer je allerlei weetjes en feiten.

    x
  • Plaatje Vlaggen van Nederland
    vlaggen.fiberworld.nl
    Vlaggen van Nederland

    Hier vind je afbeeldingen van de vlaggen van de Nederlandse provincies en hun gemeenten.

    x
  • Plaatje Vogels in Nederland
    jeugdbieb.nl
    Vogels in Nederland

    Deze app geeft je informatie over vogels die veel voorkomen in Nederland. Met vogelgeluiden.

    x
  • Plaatje Waarom zijn wij Nederlanders zo dol op aardappelen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom zijn wij Nederlanders zo dol op aardappelen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Archeologie in Nederland
    docukit.nl
    Archeologie in Nederland

    Onder de grond liggen veel schatten verborgen. Deze voorwerpen kunnen ons vertellen over het leven van de mensen vroeger. Archeologen graven deze voorwerpen op en bestuderen ze. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 343. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • x
  • Plaatje De Nederlandse taaltest
    nederlandsetaaltest.nl
    De Nederlandse taaltest

    Hoe goed ben jij in de Nederlandse taal? Hier kun je jouw kennis van grammatica, spelling, woordenschat en ontleden testen.

    x
  • Plaatje Drie vragen over de droogte in Nederland
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over de droogte in Nederland

    Juni 2018... Het is één van de droogste maanden ooit. Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen: Waarom is het zo droog? Is het erg dat het zolang niet heeft geregend? Blijft dit zo? Bekijk het filmpje voor de antwoorden.

    x
  • Plaatje Wanneer kregen we in Nederland elektriciteit?
    nemosciencemuseum.nl
    Wanneer kregen we in Nederland elektriciteit?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Waarom lopen we in Nederland op klompen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom lopen we in Nederland op klompen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom heet ons land Nederland en Spanje Spanje?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom heet ons land Nederland en Spanje Spanje?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom wonen er Molukkers in Nederland?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom wonen er Molukkers in Nederland?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe is Nederland ontstaan?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe is Nederland ontstaan?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe koud kan het in Nederland worden?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe koud kan het in Nederland worden?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom noemen we Nederland een kikkerlandje?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom noemen we Nederland een kikkerlandje?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom wordt Nederland ook wel Holland genoemd?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom wordt Nederland ook wel Holland genoemd?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wie heeft Nederland ontdekt?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wie heeft Nederland ontdekt?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom is de Nederlandse vlag rood wit blauw?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom is de Nederlandse vlag rood wit blauw?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom is oranje de kleur van Nederland?
    schooltv.nl
    Waarom is oranje de kleur van Nederland?

    In 1533 werd Willem van Nassau geboren. Willem had een neef die de baas was van het Franse prinsdom Orange. Toen die neef stierf gaf hij het prinsdom aan Willem van Nassau. Willem mocht toen de naam van het prinsdom aan zijn eigen naam toevoegen. Toen heette hij Willem van Oranje-Nassau. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Waarom is de Nederlandse paus zo kort paus geweest?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom is de Nederlandse paus zo kort paus geweest?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • x
  • Plaatje Hoe is de sinaasappel in Nederland gekomen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe is de sinaasappel in Nederland gekomen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Kan een tsunami ook in Nederland voorkomen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Kan een tsunami ook in Nederland voorkomen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe is het om als vluchteling in Nederland te leven?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe is het om als vluchteling in Nederland te leven?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Kan je sushi maken van zeewier uit de Nederlandse zee?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Kan je sushi maken van zeewier uit de Nederlandse zee?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Nederlandse Antillen
    hetklokhuis.nl
    Nederlandse Antillen

    Toen de grote ontdekkingsreizigers uit Spanje en Portugal verre streken gewoon in bezit namen, dachten de Nederlanders 'dit kunnen wij ook'. Zo voeren ze naar de 'Oost' (Nederlands-Indië) en de 'West' (Suriname en de Nederlandse Antillen) en stichtten daar onze koloniën. Bekijk deze aflevering uit...

    x
  • Plaatje Nederlands Openluchtmuseum
    openluchtmuseum.nl
    Nederlands Openluchtmuseum

    Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is een historisch museum. Het gaat over de geschiedenis van gewone mensen. Kijk op de website van het museum om te zien wat daar allemaal te beleven valt.

    x
  • Plaatje Het Nederlands Openluchtmuseum
    docukit.nl
    Het Nederlands Openluchtmuseum

    Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is een historisch museum. Het gaat over de geschiedenis van gewone mensen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 9. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Ons oranje - Nederlands elftal mannen
    onsoranje.nl
    Ons oranje - Nederlands elftal mannen

    Op de site 'Ons Oranje', de officiële website van de KNVB voor all oranjefans, vind je alle informatie over het Nederlandse voetbal. Volg hier de acties van het Nederlands elftal mannen tijdens het EK voetbal 2024.

    x
  • Plaatje Nederlands Blazers Ensemble
    nbe.nl
    Nederlands Blazers Ensemble

    Het Nederlands Blazers Ensemble (BNE) is een groep enthousiaste blazers. Lees hier ook de speciale projecten voor jongeren, zoals de compositiewedstrijd 'Op weg naar het Nieuwjaarsconcert' en 'Het Half Uur'. Bevat ook informatie over de ensembles jongNBE en jongjongNBE.

    x
  • Plaatje Nederlands Forensisch Instituut
    forensischinstituut.nl
    Nederlands Forensisch Instituut

    De speurders van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gebruiken meerdere technieken bij sporenonderzoek na gepleegde misdaden. Hier vind je veel nuttige en interessante informatie over het NFI en forensisch onderzoek. Je kunt deze informatie gebruiken voor je spreekbeurt of je werkstuk.

    x
  • Plaatje Nederlands-Indië
    schooltv.nl
    Nederlands-Indië

    Vroeger was Indonesië een kolonie van Nederland. Nederlands-Indië heette het toen. De Nederlandse macht was erg groot. Veel Indonesiërs leden honger omdat ze geen rijst mochten verbouwen. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Leven in Nederlands-Indië in oorlog
    schooltv.nl
    Leven in Nederlands-Indië in oorlog

    Indonesië is in 1940 een kolonie van Nederland. Het land heet dan Nederlands-Indië. In 1942 wordt Nederlands-Indië bezet door het Japanse leger. Voor de Japanners is er geen plaats meer in het land voor blanke mensen of voor mensen met een gemengde afkomst. Joop en Karin vertellen er over....

    x
  • Plaatje Nederlands-Indië in oorlogstijd
    schooltv.nl
    Nederlands-Indië in oorlogstijd

    De Japanners onderwerpen Nederlands-Indië aan hun gewelddadige regime. Duizenden Nederlanders en Indonesiërs sterven in Japanse werkkampen. Tot 2 Amerikaanse atoombommen op Japan een eind maken aan de Tweede Wereldoorlog, ook in Nederlands-Indië. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De oorlog in Nederlands-Indië
    schooltv.nl
    De oorlog in Nederlands-Indië

    De Tweede Wereldoorlog treft niet alleen Nederlanders binnen de landsgrenzen. Ook overzee, in Nederlands-Indië, voelen Nederlanders dreiging. Niet vanuit Duitsland, maar vanuit Japan. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Soldaat in Nederlands-Indië in oorlog
    schooltv.nl
    Soldaat in Nederlands-Indië in oorlog

    Julius Ernst woont in Nederlands-Indië als in 1940 ook in Azië de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Hij zit net als zijn vader in het KNIL, het koninklijk Nederlands Indisch leger en vecht tegen het Japanse leger. Als Nederlands-Indië zich overgeeft wordt Julius gedwongen te werken aan een...

    x
  • Plaatje Luister en leer de Nederlandse taal / Слухайте та вивчайте голландську мову
    kleurrijker.nl
    Luister en leer de Nederlandse taal / Слухайте та вивчайте голландську мову

    Дізнайтеся нідерландську мову, слухаючи й повторюючи. Роздрукуйте буклет або використайте його в цифровому вигляді та прослухайте урок на цьому веб-сайті. Якщо вам...

    x
  • Plaatje Boekenlijst - Nederlandse Antillen
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - Nederlandse Antillen

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Suriname en Nederlands-Indië
    schooltv.nl
    Leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Suriname en Nederlands-Indië

    De Tweede Wereldoorlog woedt niet alleen in Europa. Ook in de Nederlandse koloniën Suriname en Nederlands-Indië is het oorlog. Wat is daar in het dagelijks leven van te merken? Heleen en Hetty waren kind toen de oorlog begon en vertellen wat ze nog weten uit die tijd. Bekijk het filmpje van...

    x
  • Plaatje Nederlands-Indië wordt Indonesië
    schooltv.nl
    Nederlands-Indië wordt Indonesië

    Nederlands-Indië is van de Japanse bezetter af, maar hoort nog steeds bij Nederland. Veel Indonesiërs komen in opstand tegen hun kolonist en vechten voor een onafhankelijke staat. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Canon van Nederland (lite)
    canonvannederland.app
    Canon van Nederland (lite)

    De Canon van Nederland bestaat uit vijftig ‘vensters’ die samen het verhaal van de geschiedenis van Nederland laten zien. In deze app kun je elk venster openen en interessante weetjes ontdekken.

    x
  • Plaatje Wat aten Nederlanders vroeger?
    schooltv.nl
    Wat aten Nederlanders vroeger?

    Ashani wil weten wat de mensen in Nederland vroeger aten. Om daar achter te komen gaat ze met Tess naar het Rijksmuseum waar ze samen met topkok Joris een ouderwets gerecht maken. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom worden Nederlanders kaaskoppen genoemd?
    schooltv.nl
    Waarom worden Nederlanders kaaskoppen genoemd?

    Nederlanders zijn gek op kaas. En we zijn ook erg goed in het maken ervan. Daarom worden kaasboeren vanaf de 19e eeuw kaaskoppen genoemd. Maar eigenlijk is een kaaskop een mal voor ronde kazen! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Keti Koti
    hetklokhuis.nl
    Keti Koti

    De voorouders van I-Pricia leefden in Suriname in slavernij. Tirsa ontmoet haar bij oma Rinia in Amsterdam, waar kinderen kleding passen voor de grote dag: Keti Koti. Het is de naam van de dag dat we herdenken en vieren dat de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen is afgeschaft....

    x
  • Plaatje Koninklijke Nederlandse Munt
    knm.nl
    Koninklijke Nederlandse Munt

    De Koninklijke Nederlandse Munt is de producent van het officiële Nederlandse Muntgeld. Op de website vind je allerlei informatie over het productieproces, over euromunten, herdenkingsmunten en ook over munten verzamelen.

    x
  • Plaatje LeesTipper tips
    jeugdbieb.nl
    LeesTipper tips

    Op zoek naar een superleuk, spannend, zielig of grappig boek? De leesTippers van Jeugdbieb helpen jou op weg. Deze boeken vinden zij de moeite waard om te lezen.

    x
  • Plaatje Waarom zijn Nederlanders zo lang?
    schooltv.nl
    Waarom zijn Nederlanders zo lang?

    In Nederland wonen de langste mensen ter wereld. Mannen worden gemiddeld 1.81 meter en vrouwen gemiddeld 1.70 meter. Komt dat doordat we zoveel melk drinken? Of heeft het ook te maken met onze genen? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederlands-Indië
    docukit.nl
    Nederlands-Indië

    Aan de andere kant van de wereld ligt Indonesië. Tot 1949 hoorde het bij Nederland. Zo is het niet altijd geweest. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 57. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Nederlands-Indië wordt Indonesië
    schooltv.nl
    Nederlands-Indië wordt Indonesië

    In 1945 roepen de Indonesiërs Soekarno en Hatta de onafhankelijkheid uit. Indië moet vrij! Na vier jaar vechten met de Nederlanders is Indonesië in 1949 eindelijk een onafhankelijke staat. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Veelkleurig Nederland
    canonvannederland.nl
    Veelkleurig Nederland

    In 1900 woonden er in Nederland 5 miljoen mensen. In 2000 waren dat er bijna 16 miljoen. Er is veel veranderd. Door alle immigranten kwamen er veel nieuwe culturen in Nederland. Lees hier meer. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas

    x
  • Plaatje Verzetsmuseum Junior
    docukit.nl
    Verzetsmuseum Junior

    In het Verzetsmuseum Junior in Amsterdam kom je meer te weten over het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 73. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Watermangementcentrum Nederland (WMCN)
    rijkswaterstaat.nl
    Watermangementcentrum Nederland (WMCN)

    Het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) is hét centrum voor kennis en informatie over het Nederlandse watersysteem. Lees er meer over op deze site en bekijk het filmpje waarin wordt uitgelegd wat WMCN precies doet.

    x
  • Plaatje Animatie bij het boek Het Pungelhuis
    youtube-nocookie.com
    Animatie bij het boek Het Pungelhuis

    Bekijk het filmpje dat is gemaakt bij het boek Het Pungelhuis, geschreven door Annet Huizing. De animatie is gemaakt door een student van de Willem de Kooning Academie.

    x
  • Plaatje Wanneer mogen asielzoekerskinderen in Nederland blijven?
    jeugdjournaal.nl
    Wanneer mogen asielzoekerskinderen in Nederland blijven?

    Wanneer mogen asielzoekerskinderen in Nederland blijven? Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen: Wat zijn de regels? Wat gebeurt er met kinderen die al langer in Nederland zijn? Mogen kinderen dan soms toch in Nederland blijven?

    x
  • Plaatje Atta (leestip)
    jeugdbieb.nl
    Atta (leestip)

    Lees hier de recensie van Bregje die ze schreef bij het boek Atta, geschreven door Jolien Janzing.

    x
  • Plaatje Canon van Nederland
    tijdlijn.schooltv.nl
    Canon van Nederland

    In deze tijdlijn van de canon van Nederland op Schooltv.nl kun je zien welke mensen en gebeurtenissen belangrijk zijn geweest in onze geschiedenis.

    x
  • Plaatje Wat is het
    jeugdjournaal.nl
    Wat is het 'Caribisch deel van Nederland' precies?

    Het is een stukje Nederland waar het altijd warm is en nooit sneeuwt: het Caribische deel van het koninkrijk. Dat bestaat uit zes eilanden: Curaçao, Bonaire, Aruba, Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius. Hoe zit dat precies? Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal....

    x
  • Plaatje Duitsland valt Nederland binnen
    schooltv.nl
    Duitsland valt Nederland binnen

    Op 10 mei 1940 valt Duitsland Nederland binnen. Het Nederlandse leger vecht uit alle macht terug, maar na een paar dagen is Rotterdam verwoest en geeft Nederland zich over. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom is Engels een wereldtaal en Nederlands niet?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom is Engels een wereldtaal en Nederlands niet?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Nederlands gebarencentrum
    gebarencentrum.nl
    Nederlands gebarencentrum

    Op de website van het Nederlands Gebarencentrum vind je uitgebreide informatie over Nederlandse Gebarentaal (NGT) en Nederlands met gebaren (NmG).

    x
  • Plaatje Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij
    knrm.nl
    Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij

    Wil jij een jonge redder worden? Hier maak je kennis maken met de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Een spreekbeurt houden over de KNMR? Vraag hier een spreekbeurtpakket aan.

    x
  • Plaatje Schrijver Annet Huizing over kraaienpoten en Het Pungelhuis
    youtube-nocookie.com
    Schrijver Annet Huizing over kraaienpoten en Het Pungelhuis

    Schrijver Annet Huizing vertelt je in dit filmpje over kraaienpoten. Tijdens achtervolgingen werden ze door smokkelaars op de weg gegooid om de Douane af te schudden. Spannend! In haar boek ‘Het pungelhuis’ lees je er nog veel meer over.

    x
  • x
  • Plaatje De Nederlandse Bank
    schooltv.nl
    De Nederlandse Bank

    De Nederlandse bank is niet zomaar een bank. Deze bank zorgt ervoor dat er genoeg bankbiljetten in omloop zijn en dat deze ook echt zijn. Ook beheert de bank de Goudkluis. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Drie vragen over het Songfestival in Nederland
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over het Songfestival in Nederland

    Het Songfestival is op 22 mei 2021 in Ahoy Rotterdam. Jeangu Macrooy zal Nederland vertegenwoordigen. Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen: Wanneer is het songfestival? Waarom wordt het in Nederland gehouden? Hoe vaak heeft Nederland gewonnen? Dit is een bericht van 4 maart 2021.

    x
  • Plaatje Vensterplaat Veelkleurig Nederland
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Veelkleurig Nederland

    Op deze plaat over veelkleurig Nederland is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Video voor kinderen uit Oekraïne en Nederland / Відео для дітей з України та Нідерландів
    youtube.com
    Video voor kinderen uit Oekraïne en Nederland / Відео для дітей з України та Нідерландів

    У цьому відео українські діти можуть познайомитися з Нідерландами, а голландські діти можуть дізнатися про українських дітей. Як у школі в Нідерландах і як в Україні?...

    x
  • Plaatje Virtueel Verzetsmuseum Junior
    verzetsmuseum.org
    Virtueel Verzetsmuseum Junior

    Bezoek Virtueel Verzetsmuseum Junior vanaf nu helemaal gratis! Leer de echt bestaande kinderen Henk, Eva, Jan en Nelly kennen en kom via hen meer te weten over de Tweede Wereldoorlog. Ga op deze site de virtuele tentoonstelling binnen.

    x
  • Plaatje Wereldmuseum Junior
    amsterdam.wereldmuseum.nl
    Wereldmuseum Junior

    Wereldmuseum Junior is onderdeel van het Wereldmuseum Amsterdam. In het museum ontdek je van alles over de culturen van heel de wereld. Neem alvast een kijkje op de site.

    x
  • Plaatje 5x deze ‘nieuwe’ wilde dieren spot je nu in Nederland en België
    natgeojunior.nl
    5x deze ‘nieuwe’ wilde dieren spot je nu in Nederland en België

    Van roofdieren tot grote spinnen: we zien in Nederland en België steeds meer wilde dieren die hier ooit hebben geleefd en nu weer terugkeren. Of zelfs helemaal nieuw zijn. Lees over deze dieren op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Aardgaswinning in Nederland
    schooltv.nl
    Aardgaswinning in Nederland

    Waar komt het gas in ons fornuis vandaan? In Nederland is veel aardgas te vinden; op land en in de zee. We hebben boorplatforms en boortorens nodig om het kostbare gas uit de bodem te halen. Geen gemakkelijke klus, maar goed voor de economie van Nederland. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie is de baas van Nederland?
    schooltv.nl
    Wie is de baas van Nederland?

    Nederland heeft een koning. En dan heb je ook nog de minister-president, de ministers en de mensen in de Eerste en Tweede Kamer. Maar wie is nou eigenlijk de baas van Nederland? Verslaggever Bobby gaat op zoek naar het antwoord. Bekijk het filmpje van De Vraag Vandaag op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bruggen in Nederland
    docukit.nl
    Bruggen in Nederland

    Nederland is een land met veel rivieren. Vroeger kon je met een platte boot van de ene naar de andere oever varen. Die boten heten pontveren. Er zijn er nog maar een paar van in Nederland. Tegenwoordig zijn over alle rivieren en kanalen bruggen gebouwd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje De Nederlandse gulden (WikiKids)
    wikikids.nl
    De Nederlandse gulden (WikiKids)

    De (Nederlandse) gulden was vanaf de middeleeuwen tot 1 januari 2002 een wettig betaalmiddel in Nederland. Lees er over op Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Duitsers in Nederland
    schooltv.nl
    Duitsers in Nederland

    Toen de Duitsers Nederland hadden bezet, hadden Nederlanders weinig vrijheid. Sommigen kwamen in verzet, anderen sloten zich aan bij de NSB. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Egelwerkgroep Nederland
    egelwerkgroep.com
    Egelwerkgroep Nederland

    De Egelwerkgroep Nederland (onderdeel van de Zoogdiervereniging) probeert zoveel mogelijk kennis op te doen over de Europese egel. Het belangrijkste doel is een betere bescherming van de egel in Nederland. Op de site vind je informatie over de werkgroep, weetjes over de egel en wat jij kunt doen (in...

    x
  • Plaatje Exoten in Nederland
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Exoten in Nederland

    Wow! Fel groene, krassende vogels in Nederland? Of wat dacht je van het lieveheersbeestje dat andere kleuren heeft dan ons Nederlandse lieveheersbeestje? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De grootste fietsenstalling van Nederland
    schooltv.nl
    De grootste fietsenstalling van Nederland

    In Nederland rijden bijna 23 miljoen fietsen rond. Veel Nederlanders gaan met de fiets naar hun werk of naar school. In Utrecht wordt gebouwd aan de grootste fietsenstalling ter wereld: er kunnen straks 12.500 fietsen geparkeerd worden! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederland geeft gestolen kunst terug aan Indonesië
    kidsweek.nl
    Nederland geeft gestolen kunst terug aan Indonesië

    Indonesië wil dat Nederland veel kunststukken, fossielen en sieraden terug gaat geven. De museumstukken zijn niet eerlijk in Nederland gekomen. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 20 oktober 2022.

    x
  • Plaatje Nederlandse Grondwet van 1814
    isgeschiedenis.nl
    Nederlandse Grondwet van 1814

    Den Haag 1814 – De Fransen zijn weg, Nederland is bevrijd. Een commissie wordt direct aan het werk gezet om een nieuwe grondwet te ontwerpen. Voor het eerst komt Nederland onder het gezag van een koning te staan. Op 29 maart 1814 ging de nieuwe grondwet van kracht. Lees hier meer.

    x
  • Plaatje Het hoogste punt van Nederland
    schooltv.nl
    Het hoogste punt van Nederland

    Voor het hoogste punt van Nederland moet je naar Limburg. Daar ligt de Vaalserberg van 322,5 meter hoog. De Vaalserberg ligt op een plek waar Duitsland, België en Nederland bij elkaar komen: het drielandenpunt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Joods Museum Junior
    jck.nl
    Joods Museum Junior

    Ontmoet de Joodse familie Hollander in het Joods Museum junior! Vader, moeder en hun drie kinderen beleven elk op hun eigen manier hoe het is om Joods te zijn. In het Joods Museum junior (voorheen Kindermuseum van het Joods Historisch Museum) kan iedereen in huize Hollander zelf ervaren wat belangrijk...

    x
  • Plaatje Online oefenen met Junior Einstein
    junioreinstein.nl
    Online oefenen met Junior Einstein

    Met Junior Einstein kun je online oefenen voor alle vakken van de basisschool! Bijvoorbeeld voor topo, rekenen en verkeer. Superhandig dus! Je kunt Junior Einstein gebruiken door in te loggen met je bibliotheekaccount. Vind je dat lastig? Vraag dan iemand je te helpen.

    x
  • Plaatje Het gaat slechter met kinderrechten in Nederland:
    jeugdjournaal.nl
    Het gaat slechter met kinderrechten in Nederland: 'Om je te schamen'

    Het gaat niet goed met de rechten van kinderen in Nederland. Dat staat in een groot onderzoek van Kids Rights. Die organisatie onderzoekt kinderrechten in heel veel landen ter wereld en maken dan een lijst. Nederland stond eerste op de 4e plek, maar dit jaar op de 20e. Lees het artikel en bekijk het...

    x
  • Plaatje De oudste moskee van Nederland
    schooltv.nl
    De oudste moskee van Nederland

    In Nederland staan meer dan 450 moskeeën. Tegenwoordig kijken we er niet meer van op maar in 1955 was een moskee nog helemaal nieuw en onbekend in Nederland. Het eerste Islamitische gebedshuis werd gebouwd in Den Haag. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje National Geographic Junior (Tijdschrift)
    natgeojunior.nl
    National Geographic Junior (Tijdschrift)

    In dit blad vind je informatie over de onderwerpen: dieren, natuur, techniek en sport, maar er zijn ook strips, puzzels en leuke weetjes. Ook de website staat boordevol weetjes.

    x
  • Plaatje Natuur in Nederland
    docukit.nl
    Natuur in Nederland

    Over wat natuur is, kun je heel verschillend denken. Volgens sommige mensen is er in Nederland geen natuur meer over. Ook vinden zij dat nieuwe natuur niet echt is. Andere mensen vinden dat alles wat leeft bij de natuur hoort, zoals nieuwe natuur en stadsplantsoenen. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Nederland in oorlog
    schooltv.nl
    Nederland in oorlog

    Duizenden jongens en mannen melden zich bij het leger om Nederland te beschermen tegen de Duitsers. Maar Nederland is slecht voorbereid op een oorlog. Onze kanonnen zijn bijna 100 jaar oud en de kogels zijn bijna op. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederlands soortenregister
    nederlandsesoorten.nl
    Nederlands soortenregister

    Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit. Het soortenregister geeft een actueel en volledig overzicht van de Nederlandse soorten.

    x
  • Plaatje De Nederlandsche Bank
    hetklokhuis.nl
    De Nederlandsche Bank

    Ook banken moeten geld kunnen lenen of kunnen sparen. Dat doen ze bij de Nederlandsche Bank. De bank voor de banken. Daar controleren ze al het Nederlandse cash en zorgen ervoor dat ons geld zijn waarde behoud. De directeur legt uit hoe dat in z'n werk gaat. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Wat doet een Nederlandse ambassadeur?
    schooltv.nl
    Wat doet een Nederlandse ambassadeur?

    Een ambassadeur vertegenwoordigt Nederland in het buitenland. Hij helpt als Nederlandse bedrijven handel willen drijven in het land waar hij ambassadeur is, of als er problemen zijn die niet stoppen bij de grens, zoals milieu of criminaliteit. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oekraïense president Zelensky voor het eerst in Nederland
    jeugdjournaal.nl
    Oekraïense president Zelensky voor het eerst in Nederland

    De Oekraïense president Zelensky bracht op 4 mei een bezoek aan Nederland. Hij bezocht bezocht o.a. de Eerste en Tweede Kamer in Den Haag om te praten met Nederlandse politici. Lees meer op de website van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 4 mei 2023.

    x
  • Plaatje Drie vragen over de panda
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over de panda's die naar Nederland komen

    Dit voorjaar (2017) komen de reuzenpanda's Wu Weng en Xing Ya naar Nederland. Chinese inspecteurs komen eerst het pandaverblijf controleren. Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over hun komst: Waarom komen ze de inspectie doen? Waar letten ze dan op? Wanneer komen de panda's naar Nederland?

    x
  • Plaatje Pazzup Junior
    pazzup.nl
    Pazzup Junior

    Op de website van Simon de Spoorwachter ontdek je van alles over de gevaren rondom het spoor. Zit je in groep 5 of 6 beantwoord dan de vragen op de interactieve spoorkaart. Leerlingen uit groep 7 en 8 helpen Simon de veiligheid rondom het spoor te vergroten.

    x
  • Plaatje Spreekbeurtpakket De schaatssport in Nederland
    schaatsen.nl
    Spreekbeurtpakket De schaatssport in Nederland

    Wil je meer weten over schaatsen en skaten? En wil je anderen meer vertellen over deze sporten? Download hier het spreekbeurtpakket met allerlei informatie voor in je spreekbeurt.

    x
  • Plaatje Slangen (Junior)
    docukit.nl
    Slangen (Junior)

    In Nederland kun je drie slangen in het wild tegenkomen. Dat zijn de adder, de ringslang en de gladde slang. Je ziet ze niet zo vaak, want ze zijn schuw. Ze zijn bang voor mensen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 265. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Welke rol speelde Nederland in de slavernij?
    schooltv.nl
    Welke rol speelde Nederland in de slavernij?

    Nederlanders hadden een grote rol in de slavernij. Vanaf de 17e eeuw gingen Nederlanders met schepen naar landen in Afrika, waar ze mensen tot slaaf maakten. Ze namen ze gedwongen mee, bijvoorbeeld naar Suriname, waar ze hard moesten werken op plantages en mishandeld werden. Bekijk het filmpje van het...

    x
  • Plaatje Tien bedreigde Nederlandse vogels
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Tien bedreigde Nederlandse vogels

    Nederland telt veel soorten vogels, maar met een aantal gaat het niet zo goed. Hun aantal neemt af: ze vertrekken uit Nederland of krijgen te weinig jongen. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het drukste verkeersknooppunt van Nederland
    schooltv.nl
    Het drukste verkeersknooppunt van Nederland

    Het is druk op de wegen in Nederland. Maar de drukste plek op de weg is knooppunt Oudenrijn bij Utrecht. Hier komen de twee grootste snelwegen van Nederland bij elkaar: de A12 en de A2. Om te zorgen dat het verkeer niet vastloopt, wordt het knooppunt de hele dag in de gaten gehouden door het verkeerscentrum....

    x
  • Plaatje Visserij in Nederland
    docukit.nl
    Visserij in Nederland

    In waterland Nederland wordt al eeuwenlang gevist. In de Noordzee, in het IJsselmeer en in rivieren en meren. Vroeger gebeurde dat met botters. Dat zijn houten zeilschepen. Het werk op de botters was zwaar. Alles gebeurde met de hand. Tegenwoordig hebben vissersschepen moderne apparatuur aan boord. Lees...

    x
  • Plaatje Voor Oekraïense kinderen in Nederland / Для українських дітей у Нідерландах
    jeugdbieb.nl
    Voor Oekraïense kinderen in Nederland / Для українських дітей у Нідерландах

    Для всіх українських дітей, які проживають в Нідерландах. Тут ви знайдете колекцію посилань на безкоштовні онлайн-книги, казки, оповідання та навчальні матеріали українською...

    x
  • Plaatje Wettelijke tijdregeling in Nederland
    webspace.science.uu.nl
    Wettelijke tijdregeling in Nederland

    Deze website geeft een overzicht van de wettelijke tijdregeling in Nederland en haar geschiedenis. Over tijdsystemen en tijdmeetkundige instrumenten waarmee de tijd bepaald werd. Met een overzicht van de zomertijdperioden in Nederland.

    x
  • Plaatje Nederlandse Poolexpeditie
    jeugdjournaal.nl
    Nederlandse Poolexpeditie

    Een groep van 55 Nederlandse wetenschappers zijn op expeditie naar de Noordpool. Ze gaan voor onderzoek naar het eiland Edgeøya, vlakbij Spitsbergen. Ze kijken hoe het met de dieren en planten in het gebied gaat. Ook doen ze onderzoek naar klimaatverandering en de invloed van mensen op de natuur....

    x
  • Plaatje De grootste 3D-printer van Nederland
    schooltv.nl
    De grootste 3D-printer van Nederland

    Printen doe je niet alleen met werkstukken of boekverslagen; met een 3D-printer kun je ook voorwerpen printen. In Dordrecht staat de grootste 3D-printer van Nederland. Hier kunnen ze van alles printen, van bankframes tot boten. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje AIVD juniorkerstpuzzel 2022
    aivd.nl
    AIVD juniorkerstpuzzel 2022

    Ben jij goed in het oplosssen van de meest moeilijke puzzels en sommen? Doe dan mee aan de de AIVD juniorkerstpuzzel 2022. Op deze pagina kun je het opgaven- en antwoordformulier downloaden. Stuur dit antwoordformulier (als PDF-bestand) met je antwoorden op uiterlijk 17 januari 2023 naar het emailadres...

    x
  • Plaatje Drie vragen over armoede in Nederland
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over armoede in Nederland

    Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over armoede in Nederland. Wat is armoede? Hoeveel kinderen hebben met armoede te maken? Wat wordt er gedaan voor gezinnen met weinig geld? Dit is een bericht van 17 januari 2018.

    x
  • Plaatje Louis Armstrong in Nederland
    schooltv.nl
    Louis Armstrong in Nederland

    Louis Armstrong is één van de grootste jazzmuzikanten uit de jaren 20. Hij zingt, speelt trompet, en bedenkt ter plekke wat hij gaat spelen. Heel anders dan de muziek die mensen gewend zijn. Toch wordt jazz ook in Nederland razend populair. Bekijk het filmpje van Welkom in de jaren 20 en...

    x
  • Plaatje De baas in Nederland
    derdekamer.nl
    De baas in Nederland

    De koning, het kabinet, de Eerste Kamer, de Tweede Kamer... Wie is de baas in Nederland. Lees er alles over op deze website. Je vindt de informatie door te klikken op de verschillende onderwerpen.

    x
  • Plaatje Basketball Nederland
    basketball.nl
    Basketball Nederland

    Website van de Nederlandse Basketball Bond. Met uitgebreide informatie over basketbal. Je vindt er ook informatie voor een spreekbeurt.

    x
  • Plaatje De beste Nederlandse voetballer aller tijden
    schooltv.nl
    De beste Nederlandse voetballer aller tijden

    Voetballer Johan Cruijff is over de hele wereld beroemd. Hij speelde de sterren van de hemel bij Ajax, Barcelona en het Nederlands Elftal. Op 24 maart 2016 overleed hij. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De oudste botanische tuin van Nederland
    schooltv.nl
    De oudste botanische tuin van Nederland

    In Leiden vind je het oudste levende museum van Nederland: er groeien duizenden planten van over de hele wereld. Nienke stelt de kleinste, giftigste, slimste en eenzaamste planten aan je voor. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Welke botten van oerdieren vind je in Nederland?
    schooltv.nl
    Welke botten van oerdieren vind je in Nederland?

    In de IJstijd zag Nederland er anders uit. De Noordzee was een grote steppe met gras. Er leefden dieren die nu uitgestorven zijn, zoals mammoeten. Die botten uit de prehistorie zijn nog altijd in de Noordzee en soms op het strand te vinden. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederlandse Bruggenstichting
    bruggenstichting.nl
    Nederlandse Bruggenstichting

    Allerlei informatie over bruggen. De grootste bruggen in Nederland, de grootste bruggen in de wereld. Met een database waarin je zelf naar een brug kunt zoeken.

    x
  • Plaatje De canon van Nederland
    jeugdbieb.nl
    De canon van Nederland

    De Nederlandse geschiedenis wordt verteld in 50 vensters. 50 verschillende onderwerpen van Trijntje, Karel de Grote, Rembrandt, Alette Jacobs, Anne Frank tot het oranjegevoel. Bij alle vensters vind je filmpjes, websites en een boekenlijstje. Prima bruikbaar bij het thema van de Kinderboekenweek 2020:...

    x
  • Plaatje Corona in Nederland: 3 tips om niet ziek te worden
    jeugdjournaal.nl
    Corona in Nederland: 3 tips om niet ziek te worden

    Sinds deze week zijn ook in Nederland mensen besmet met het corona-virus. Om niet ziek te worden, geven gezondheidsdeskundigen een aantal tips. In dit artikel zet het Jeugdjournaal ze voor jou op een rijtje.

    x
  • Plaatje Is er nog corona in Nederland?
    jeugdjournaal.nl
    Is er nog corona in Nederland?

    Het gaat een stuk minder over corona dan een paar maanden geleden. Toch zijn er In Nederland nog steeds mensen die corona krijgen en in het ziekenhuis belanden. In het filmpje op de site van het Jeugdjournaal hoor je er meer over. Dit is een bericht van 10 juni 2022.

    x
  • Plaatje Crisis in Nederland
    schooltv.nl
    Crisis in Nederland

    In 1929 ontstaat er crisis in Amerika. Door deze crisis op de beurs in Amerika, komt de handel in Nederland stil te liggen. Bedrijven moeten sluiten en werknemers worden ontslagen. Wil je meer informatie bekijk dan het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe is Nederland een democratie geworden?
    schooltv.nl
    Hoe is Nederland een democratie geworden?

    In Nederland is het volk de baas. Maar dat is niet altijd zo geweest. In 1848 schrijft Thorbecke een nieuwe grondwet waarin staat dat de koning minder macht krijgt. En pas in 1919 krijgt iedereen kiesrecht. Bekijk het filmpje van De Vraag Vandaag op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nieuwe dieren in Nederland
    docukit.nl
    Nieuwe dieren in Nederland

    Af en toe komen dieren in het nieuws. Dan is er bijvoorbeeld een sneeuwuil ontdekt of een levende bruinvis aangespoeld. Meestal verdwijnt zo'n dier vanzelf en horen we er niets meer over. Er komen ook nieuwe dieren in de Nederlandse natuur terecht die wel blijven. Ze komen uit verre streken en het lukt...

    x
  • Plaatje Duizenden mensen in Nederland demonstreren tegen oorlog in Oekraïne
    jeugdjournaal.nl
    Duizenden mensen in Nederland demonstreren tegen oorlog in Oekraïne

    Op meerdere plekken in Nederland protesteren mensen vandaag tegen de oorlog in Oekraïne. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 27 februari 2022.

    x
  • Plaatje De eerste Nederlandse spoorlijn
    schooltv.nl
    De eerste Nederlandse spoorlijn

    Nadat in onder andere Engeland en Duitsland er al spoorlijnen geopend zijn, is Nederland aan de beurt in 1839. De eerste spoorlijn loopt van Amsterdam naar Haarlem. Maar niet iedereen is hier blij mee. Mensen denken dat koeien uit paniek zure melk gaan geven en dat de trein zo snel gaat, dat je geen...

    x
  • Plaatje De eerste spoorlijn in Nederland
    schooltv.nl
    De eerste spoorlijn in Nederland

    De allereerste trein in Nederland reed in 1839. Het was een stoomlocomotief, dus een grote stoommachine op wielen, gestookt op steenkool. Door de trein konden grondstoffen sneller vervoerd worden naar fabrieken en konden mensen makkelijker en sneller door het land reizen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis...

    x
  • Plaatje Eerste vrouwelijke scheidsrechter in Nederlands betaald mannenvoetbal
    jeugdbieb.nl
    Eerste vrouwelijke scheidsrechter in Nederlands betaald mannenvoetbal

    Kijk hier voor sites en filmpjes bij het onderwerp van Nieuwsbegrip, begrijpend lezen bij het nieuws van de dag. Deze week: Eerste vrouwelijke scheidsrechter in Nederlands betaald mannenvoetbal.

    x
  • Plaatje Het eerste gedichtje in het Nederlands
    schooltv.nl
    Het eerste gedichtje in het Nederlands

    Voordat de boekdrukkunst wordt uitgevonden, is het kopiëren van boeken monnikenwerk. En allemaal in het Latijn. In de 11e eeuw zet een monnik voor het eerst een Nederlandstalig gedichtje op papier, en dat begint zo: hebban olla vogala. Bekijk het filmpje van Welkom in de Middeleeuwen op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Grootste crimineel van Nederland moet levenslang de gevangenis in
    jeugdjournaal.nl
    Grootste crimineel van Nederland moet levenslang de gevangenis in

    Ridouan Taghi moet levenslang de gevangenis in. Hij is volgens de politie de gevaarlijkste crimineel van Nederland. Zijn straf werd op 27 februari 2024 bekendgemaakt in de rechtbank van Amsterdam. Lees het artikel en bekijk de video op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 27 februari...

    x
  • Plaatje Het grootste schilderij van Nederland
    schooltv.nl
    Het grootste schilderij van Nederland

    In Den Haag hangt een bijzonder schilderij. Het is een panorama van het strand in Scheveningen. Het heet Panorama Mesdag, en het is met een lengte van 120 meter het grootste schilderij van Nederland. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het grootste windmolenpark in Nederland geopend
    jeugdjournaal.nl
    Het grootste windmolenpark in Nederland geopend

    Bij Ameland en Schiermonnikoog is het grootste windmolenpark geopend. Het is het grootste park dat ooit bij de kust van Nederland is gebouwd. (Dit is een bericht van 8 mei 2017)

    x
  • Plaatje Hans Kuyper leest voor
    youtube.com
    Hans Kuyper leest voor

    Schrijver Hans Kuyper leest op zijn YouTube-kanaal lekker veel verhaaltjes voor.

    x
  • Plaatje Hongersnood in Nederland
    schooltv.nl
    Hongersnood in Nederland

    In de winter van 1944 is er bijna nergens eten meer te krijgen. Ook de brandstof is op terwijl Nederland een bitterkoude winter te wachten staat. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De hoogste kerktoren van Nederland
    schooltv.nl
    De hoogste kerktoren van Nederland

    Met 112 meter en 32 centimeter is de Domtoren in Utrecht de hoogste kerktoren van Nederland. Je moet er aardig wat trappen voor beklimmen, maar dan heb je ook wel het mooiste uitzicht over Utrecht. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Drie vragen over de hoogste kerktoren van Nederland
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over de hoogste kerktoren van Nederland

    De Domtoren in Utrecht wordt de komende 5 jaar opgeknapt. Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over de hoogste kerktoren van Nederland: Waarom moet de toren opgeknapt worden? Wat is er bijzonder aan De Dom? Waar staat deze toren nog meer om bekend?

    x
  • Plaatje Spreekbeurt Hulphond Nederland
    hulphond.nl
    Spreekbeurt Hulphond Nederland

    Wil je graag een spreekbeurt geven over Hulphond Nederland in de klas, dan kun je op deze site informsatie downloaden. Dit is een ZIP-bestand dat je kunt uitpakken met twee PowerPoint-presentaties. Er is een algemene spreekbeurt en een spreekbeurt in de vorm van een hulphond-dagboek. Scroll naar Themalessen...

    x
  • Plaatje Illegaal in Nederland
    schooltv.nl
    Illegaal in Nederland

    Mensen zonder verblijfsvergunning zijn illegaal. Om als buitenlander in Nederland te mogen wonen, heb je eerst toestemming nodig. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederlands Auschwitz Comité
    auschwitz.nl
    Nederlands Auschwitz Comité

    Het Nederlands Auschwitz Comité organiseert jaarlijks op de laatste zondag van januari de herdenking van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz. Hier vind je informatie over de herdenking, over het Spiegelmonument in Amsterdam en de expositie in Auschwitz.

    x
  • Plaatje Dit is de eerste Nederlandse kiwi
    jeugdjournaal.nl
    Dit is de eerste Nederlandse kiwi

    In oktober 2018 is in dierenpark Avifauna een zeldzame kiwi geboren. Het is de eerste keer dat zo'n vogel in Nederland wordt geboren. Lees het nieuwsbericht en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Komen orkanen ook in Nederland voor?
    jeugdjournaal.nl
    Komen orkanen ook in Nederland voor?

    Je hoort er regelmatig over in het nieuws: orkanen. Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen: Waarom hoor je soms heel veel over orkanen? Komen orkanen ook in Nederland voor? Waarom hebben ze namen?

    x
  • Plaatje Koning Willem I
    hetklokhuis.nl
    Koning Willem I

    Ooit zijn Nederland en België onderdeel geweest van hetzelfde koninkrijk. Toen de Fransen in 1813 uit de Nederlanden vertrokken, werd Koning Willem I vorst van Nederland, België en Luxemburg. België had in die tijd veel industrie en Nederland was goed in de handel. Best een goeie combinatie dus. Bekijk...

    x
  • Plaatje Meester Bertus leest voor
    kinderpodcasts.nl
    Meester Bertus leest voor

    In deze podcast leest Meester Bertus verschillende korte verhalen voor. Geschikt voor kinderen uit de onderbouw en middenbouw.

    x
  • Plaatje Met dit nummer doet Nederland mee aan het Songfestival 2021
    jeugdjournaal.nl
    Met dit nummer doet Nederland mee aan het Songfestival 2021

    Nederland doet met het liedje Birth of a new age mee aan het Songfestival 2021. Het lied wordt gezongen door zanger Jeangu Macrooy. Lees hier het nieuwsbericht en luister het hele nummer. Dit is een bericht van 4 maart 2021.

    x
  • Plaatje Nederland bevrijd
    schooltv.nl
    Nederland bevrijd

    Na de oorlog keren Nederlandse krijgsgevangenen terug uit Duitsland. Maar de terugkeer is niet altijd een vrolijk weerzien. Hun huis, hun familie; ze zijn vaak alles kwijt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederland bezet
    schooltv.nl
    Nederland bezet

    In bezet Nederland gaat het leven gewoon door. Maar als de Duitsers onze fietsen, benzine en goederen inpikken, moeten er creatieve oplossingen worden gezocht. Zoals voedselbonnen. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederland heeft er een nieuw eilandje bij
    kidsweek.nl
    Nederland heeft er een nieuw eilandje bij

    In het Markermeer ligt een nieuw eilandje. Het is de eerste van de vijf stukjes land die Nederland erbij krijgt. Lees erover op de site van Kidsweek. (Beeld: Kidsweek / Natuurmonumenten)

    x
  • Plaatje Nederland heeft er een nieuw stukje land bij (Jeugdjournaal)
    jeugdjournaal.nl
    Nederland heeft er een nieuw stukje land bij (Jeugdjournaal)

    Nederland heeft er een piepklein eilandje bij. Het ligt in het Markermeer. Daar komen vijf eilandjes die de Marker Wadden gaan heten. Bekijk dit onderwerp op de site van het Jeugdjournaal. (Dit is een bericht van 24 september 2016)

    x
  • Plaatje Nederland in lockdown: dit zijn alle nieuwe corona-maatregelen
    jeugdjournaal.nl
    Nederland in lockdown: dit zijn alle nieuwe corona-maatregelen

    Het is duidelijk: Nederland moet 5 weken in een strenge lockdown. Premier Rutte heeft dat live verteld op televisie. Meer over de toespraak van de minister-president en de maatregelen vind je op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 14 december 2020.

    x
  • Plaatje Nederland in oorlog
    schooltv.nl
    Nederland in oorlog

    Er was paniek en totale ontreddering in Nederland na de inval van Duitse legers in mei 1940. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederland in puin
    schooltv.nl
    Nederland in puin

    Nederland is dan wel bevrijd, maar de Tweede Wereldoorlog eist ook na 5 mei 1945 nog slachtoffers. Dagelijks vallen er doden door Duitse landmijnen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederland onder water
    schooltv.nl
    Nederland onder water

    De watersnoodramp van 1953. Golven spoelen over de dijken en huizen worden meegesleurd door het water: de watersnoodramp maakt in 1953 van Nederland een rampgebied. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederlandse corso
    jeugdjournaal.nl
    Nederlandse corso's op lijst met 'belangrijke tradities'

    De corso is een parade met wagens van bloemen. De 30 Nederlandse corso's staan vanaf nu op de lijst van 'Immaterieel Cultureel Erfgoed', een wereldwijde lijst met belangrijke tradities. Bekijk het nieuwsbericht en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 16 december 2021.

    x
  • Plaatje Nederlandse Curling Bond
    curling.nl
    Nederlandse Curling Bond

    Curling? Dat is toch dat spel met die schijven over het ijs? Op de site van Nederlandse Curling Bond vind je informatie, spelregels en meer weetjes over curling.

    x
  • Plaatje Nederlandse schepen:
    kidsweek.nl
    Nederlandse schepen: 'Bescherm ons op de Rode Zee'

    Nederlandse schepen willen beter beschermd worden tegen aanvallen in de Rode Zee. Waarom willen ze dat en komt die bescherming er? Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 6 februari 2024.

    x
  • Plaatje De Nederlandse stripgeschiedenis
    lambiek.net
    De Nederlandse stripgeschiedenis

    Hier vind je uitgebreide informatie over de geschiedenis van de Nederlandse strip.

    x
  • Plaatje Nederlandse Wikipedia viert verjaardag
    jeugdjournaal.nl
    Nederlandse Wikipedia viert verjaardag

    Wikipedia is een online encyclopedie waaraan iedereen mag meeschrijven. De Nederlandse Wikipedia bestaat 15 jaar. Lees de informatie over dit onderwerp op de site van het Jeugdjournaal. (Dit is een bericht van 18 juni 2016)

    x
  • Plaatje Noorderlicht goed te zien in Nederland
    jeugdjournaal.nl
    Noorderlicht goed te zien in Nederland

    Op veel plaatsen in Nederland was in het weekend van 10,11 en 12 mei 2024 het noorderlicht te zien. Dat komt door de sterkste zonnestorm sinds zo'n 20 jaar. Lees het artikel op de website van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 11 mei 2024.

    x
  • Plaatje Oehoewerkgroep Nederland
    oehoewerkgroep.nl
    Oehoewerkgroep Nederland

    Het doel van Oehoewerkgroep is het beschermen van de oehoe in Nederland. Kijk voor meer informatie en weetjes over de oehoe op deze site.

    x
  • Plaatje Oekraïense kinderen krijgen Oekraïense les in Nederland
    jeugdjournaal.nl
    Oekraïense kinderen krijgen Oekraïense les in Nederland

    In Nederland zijn scholen geopend voor gevluchte Oekraïense kinderen. Ze krijgen les in hun eigen taal en zitten in de klas met landgenoten. Ook leraren zijn Oekraïens. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 4 april 2022.

    x
  • Plaatje Onrust in de Nederlanden
    schooltv.nl
    Onrust in de Nederlanden

    In 1566 is het onrustig in de Nederlanden. Veel mensen zijn ontevreden. Het komt tot een razernij tegen de kerken. Wat gebeurde er precies? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De oorlog in Nederland is voorbij
    schooltv.nl
    De oorlog in Nederland is voorbij

    Als de vrede ondertekend is, viert heel Nederland feest. Maar het gaat mis als Duitse soldaten op de menigte beginnen te schieten. Het zijn de laatste slachtoffers die de Duitsers maken in ons land, want de oorlog is voorbij. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom is oranje de Nederlandse kleur?
    kidsweek.nl
    Waarom is oranje de Nederlandse kleur?

    Oranje vlaggen, oranje pruiken, oranje gezichten: op sommige dagen kleurt heel Nederland oranje. Bijvoorbeeld op Koningsdag of tijdens het EK voetbal. Maar waarom eigenlijk oranje, en niet pimpelpaars? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 27 april 2023.

    x
  • Plaatje Waar leeft de otter in Nederland?
    schooltv.nl
    Waar leeft de otter in Nederland?

    Er zijn steeds meer otters in Nederland. Je moet alleen wel goed zoeken om ze te spotten. Remy gaat op pad met boswachter Egbert in natuurgebied De Weerribben in Overijssel. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Persconferentie: Nederland gaat in lockdown: bijna alles dicht
    jeugdjournaal.nl
    Persconferentie: Nederland gaat in lockdown: bijna alles dicht

    Er gaan nog strengere corona-regels gelden in Nederland. Dat hebben minister-president Mark Rutte en corona-minister Hugo de Jonge tijdens een persconferentie bekendgemaakt. De zogenoemde lockdown gaat zondagochtend in en geldt tot vrijdag 14 januari. . Bekijk het nieuwsbericht en de nieuwe regels op...

    x
  • Plaatje Hebben we ook plastic soep in Nederland?
    schooltv.nl
    Hebben we ook plastic soep in Nederland?

    Ricky en Tess gaan het water op om te kijken hoeveel plastic er in de Nederlandse wateren zit. Ook gaan ze samen met een wetenschapper bioplastic maken. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Komt racisme voor in Nederland?
    schooltv.nl
    Komt racisme voor in Nederland?

    In Nederland komt het nog steeds voor dat mensen anders behandeld worden op basis van huidskleur of afkomst. Studenten met een niet-Nederlandse naam vinden bijvoorbeeld minder makkelijk een stageplek als ze gaan solliciteren. Soms gebeurt discriminatie onbewust. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal...

    x
  • Plaatje Wat is racisme? En hoe gaat het in Nederland?
    jeugdjournaal.nl
    Wat is racisme? En hoe gaat het in Nederland?

    Het gaat de laatste tijd veel over racisme in het nieuws. Maar wat is het precies? En hoe gaat het in Nederland? Je ziet het in deze video. Deze video is onderdeel van de speciale uitzending van het NOS Jeugdjournaal over racisme. Deze uitzending vind je ook op jeugdbieb.nl. (Dit is een bericht van 12...

    x
  • Plaatje Waarom regent het zo veel in Nederland?
    schooltv.nl
    Waarom regent het zo veel in Nederland?

    In Nederland klagen we graag over het weer. Dat het hier veel regent heeft te maken met de ligging van ons land en ons klimaat. Maar het regent hier lang niet zoveel als in landen met een tropisch regenklimaat! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Rivierkreeften van Nederland
    determineren.nederlandsesoorten.nl
    Rivierkreeften van Nederland

    In deze soortzoeker vind je informatie en kenmerken van de rivierkreeften in Nederland.

    x
  • Plaatje RoboCup Junior
    robocupjunior.nl
    RoboCup Junior

    RoboCup Junior is een jaarlijkse competitie met robots voor het basis- en voortgezet onderwijs, waaraan scholieren tussen 9 en 19 jaar met zelfgebouwde robotjes kunnen meedoen. Lees er alles over op de website.

    x
  • Plaatje Romeinse Limes in Nederland
    assets.plaece.nl
    Romeinse Limes in Nederland

    Lees in dit digitale boekje over de Romeinse Limes in Nederland.

    x
  • Plaatje Roofdieren in Nederland
    docukit.nl
    Roofdieren in Nederland

    In Nederland leven geen leeuwen en tijgers, behalve in dierentuinen. In de vrije natuur leven wel andere roofdieren. Je ziet ze zelden, want ze zijn schuw en leiden een verborgen bestaan. De vos is het bekendste roofdier in ons land. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in...

    x
  • Plaatje Rutte en zijn ministers stoppen als regering van Nederland
    jeugdjournaal.nl
    Rutte en zijn ministers stoppen als regering van Nederland

    Mark Rutte en zijn ministers en staatssecretarissen stoppen als regering van Nederland. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bereicht van 15 januari 2021.

    x
  • Plaatje Schaatsen in Nederland
    schooltv.nl
    Schaatsen in Nederland

    Nederland is een schaatsland. Het hoort bij onze cultuur. Maar de laatste jaren vriest het in de winter niet hard genoeg om op natuurijs te kunnen schaatsen. Het is dus al heel lang geleden dat er voor het laatst een Elfstedentocht is geweest. Maar gelukkig zijn er ook kunstijsbanen. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Waarom is Nederland zo goed in schaatsen?
    jeugdjournaal.nl
    Waarom is Nederland zo goed in schaatsen?

    Op de site van het Jeugdjournaal vind je antwoord op de vraag waarom Nederland zo goed is in schaatsen. Dit is een bericht van 11 januari 2023.

    x
  • Plaatje Slangen in Nederland
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Slangen in Nederland

    Maar liefst drie soorten slangen komen er in Nederland voor, waarvan er een zelfs giftig is. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De Slavernij Junior
    schooltv.nl
    De Slavernij Junior

    De Slavernij Junior is een zesdelige geschiedenisserie voor kinderen, gepresenteerd door Lisa Wade. Zij vertelt het verhaal van de slavernij en laat je filmpjes zien. Niet alleen slavernij van vroeger, maar ook slavernij zoals die nu nog voorkomt in bijvoorbeeld Bangladesh en Benin. Kijk hier voor meer...

    x
  • Plaatje Nederland stopt de slavernij
    schooltv.nl
    Nederland stopt de slavernij

    Niet zo heel lang geleden werkten er slaven op de Nederlandse plantages in Suriname. Slaven die ontsnapten gingen in dorpen wonen, diep verscholen in het oerwoud... Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Waarom blijft sneeuw nooit lang liggen in Nederland?
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Waarom blijft sneeuw nooit lang liggen in Nederland?

    Waarom sneeuwt het zo weinig in Nederland en is het ook vaak zo snel weg? En kunnen we in de toekomst meer sneeuw verwachten? Je hoort het allemaal in dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Sportvisserij Nederland
    sportvisserijnederland.nl
    Sportvisserij Nederland

    Op de site van Sportvisserij Nederland vind je heel veel informatie over sportvisserij, hengelsport en vissoorten.

    x
  • Plaatje Nederlandse spreekwoorden, gezegden en citaten
    spreekwoord.nl
    Nederlandse spreekwoorden, gezegden en citaten

    Hier vind je Nederlandse spreekwoorden en gezegden. Je kunt zoeken op woord. (Deze site bevat reclame.)

    x
  • Plaatje Steeds meer mensen van meer dan 100 jaar oud in Nederland
    jeugdjournaal.nl
    Steeds meer mensen van meer dan 100 jaar oud in Nederland

    Steeds meer mensen in Nederland worden ouder dan 100 jaar. De afgelopen twintig jaar is het aantal 100-plussers zelfs verdubbeld! Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 11 september 2023.

    x
  • Plaatje Stichting Jeugdbrandweer Nederland
    jeugdbrandweer.nl
    Stichting Jeugdbrandweer Nederland

    Informatie over de jeugdbrandweer in Nederland.

    x
  • Plaatje De stilste kamer van Nederland
    schooltv.nl
    De stilste kamer van Nederland

    Je hebt het misschien niet door, maar er is altijd geluid om je heen. Echte stilte ervaar je pas als je in de stilste kamer van Nederland bent. Hier wordt al het geluid geabsorbeerd en is het echt doodstil. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Storm Ciara trekt over Nederland
    jeugdjournaal.nl
    Storm Ciara trekt over Nederland

    Zondag 9 februari 2020 trok storm Ciara over Nederland. Op deze pagina van het Jeugdjournaal vind je al het nieuws over de storm.

    x
  • Plaatje Tennis (Junior)
    docukit.nl
    Tennis (Junior)

    Tennis is een balsport. De speler slaat met zijn racket tegen de bal. Het doel van het spel is om de bal zo te slaan, dat de tegenstander hem niet terug kan slaan. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 271. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Tijgers uit Nederland naar Kazachstan om wilde tijger te redden
    jeugdjournaal.nl
    Tijgers uit Nederland naar Kazachstan om wilde tijger te redden

    Twee Siberische tijgers uit Nederland zijn naar het land Kazachstan gebracht. In het Aziatische land zijn de dieren tientallen jaren geleden uitgestorven. Bohdana en Kuma moeten daar verandering in brengen. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 23 september 2024.

    x
  • Plaatje Turnen (Junior)
    docukit.nl
    Turnen (Junior)

    Turnen is een sport, net als voetbal of zwemmen. Maar je hebt er toestellen voor nodig. Dat zijn speciale, grote voorwerpen waar je oefeningen op doet. Turnen is een individuele sport, je doet het in je eentje. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Waarom zijn er dit jaar zoveel ufo
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Waarom zijn er dit jaar zoveel ufo's gezien boven Nederland?

    Boven Nederland worden de laatste tijd heel veel ufo's gezien. Sinds begin dit jaar zijn er al meer dan 900 gespot. Hoe komt dat en wat is een ufo eigenlijk? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal wordt dat uitgelegd.

    x
  • Plaatje Veelkleurig Nederland
    docukit.nl
    Veelkleurig Nederland

    De afgelopen eeuwen zijn heel wat mensen tijdelijk naar Nederland gekomen. Ze waren op zoek naar werk, moesten hun land ontvluchten, of wilden graag een beter leven hebben. Deze mensen moesten wennen aan het nieuwe land. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Hoe worden in Nederland verkiezingen gehouden?
    schooltv.nl
    Hoe worden in Nederland verkiezingen gehouden?

    Nederland is een democratie. Elke vier jaar kiezen we zelf welke politici het land mogen regeren. Hoe gaan die verkiezingen in hun werk? Pepijn zoekt uit hoe het zit met stembussen, rode potloden en zetels. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De voetafdruk van Nederland
    hetklokhuis.nl
    De voetafdruk van Nederland

    Om te leven heeft iedereen een stukje van de aarde nodig: landbouwgrond voor je groente, katoen voor je kleding, bomen voor hout. Het stuk land dat één persoon nodig heeft om een jaar te leven, noem je je ecologische voetafdruk. De voetafdruk van een Nederlander is behoorlijk groot, bijna...

    x
  • Plaatje Vogelbescherming Nederland
    vogelbescherming.nl
    Vogelbescherming Nederland

    De Vogelbescherming is in Nederland de organisatie voor de bescherming van alle wilde vogels en hun leefgebieden. Neem een kijkje op de site.

    x
  • Plaatje Werkstuk Vogelbescherming Nederland
    vogelbescherming.nl
    Werkstuk Vogelbescherming Nederland

    Wil je voor school een werkstuk maken over Vogelbescherming Nederland? Of een spreekbeurt? Dan vind je hier veel informatie.

    x
  • Plaatje Abdelkader Benali leest voor
    schooltv.nl
    Abdelkader Benali leest voor

    Abdelkader Benali is op bezoek in de Tovertuin. Hij leest Woezel en Pip voor uit ‘Otto de boekenbeer’. Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje André Kuipers leest voor
    schooltv.nl
    André Kuipers leest voor

    Astronaut André Kuipers is op bezoek in de Tovertuin. Hij leest Woezel en Pip voor uit 'André het astronautje'. En hij vertelt hoe het is om met een raket te reizen en in de ruimte te zweven. Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dorian Bindels leest voor
    schooltv.nl
    Dorian Bindels leest voor

    Dorian Bindels is op bezoek in de Tovertuin. Hij leest Woezel en Pip voor uit ‘Piep naar de dokter’. Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Giel Beelen leest voor
    schooltv.nl
    Giel Beelen leest voor

    Giel Beelen is op bezoek in de Tovertuin. Hij leest Woezel en Pip voor uit ‘Een monster te veel’. Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Govert Schilling leest voor
    schooltv.nl
    Govert Schilling leest voor

    Govert Schilling is op bezoek in de Tovertuin. Hij leest Woezel en Pip voor uit 'Spacey zoekt zijn planeet'. Bekijk het filmpje Woezel en Pip op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hans Klok leest voor
    schooltv.nl
    Hans Klok leest voor

    Hans Klok is op bezoek in de Tovertuin. Hij leest Woezel en Pip voor uit ‘Kleine Pablo tovert graag’. Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Humberto Tan leest voor
    schooltv.nl
    Humberto Tan leest voor

    Humberto Tan is op bezoek in de Tovertuin. Hij leest Woezel en Pip voor uit ‘Garage Gust’. Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Jan Kooijman leest voor
    schooltv.nl
    Jan Kooijman leest voor

    Jan Kooijman is op bezoek in de Tovertuin. Hij leest Woezel en Pip voor uit 'Honden doen niet aan ballet'. Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Pieter van den Hoogenband leest voor
    schooltv.nl
    Pieter van den Hoogenband leest voor

    Zwemmer Pieter van den Hoogenband is op bezoek in de Tovertuin. Hij leest Woezel en Pip voor uit 'De snelste zebra van de wereld'. Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Prinses Laurentien leest voor
    schooltv.nl
    Prinses Laurentien leest voor

    Prinses Laurentien is op bezoek in de Tovertuin. Ze leest Woezel en Pip voor uit ‘Daan helpt de aarde redden’. Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Tania Kross leest voor
    schooltv.nl
    Tania Kross leest voor

    Tania Kross is op bezoek in de Tovertuin. Ze leest Woezel en Pip voor uit ‘Keteltje, prinses op les’. Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wendy van Dijk leest voor
    schooltv.nl
    Wendy van Dijk leest voor

    Wendy van Dijk is op bezoek in de Tovertuin. Ze leest Woezel en Pip voor uit ‘Joke wil spoken’. Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat doen Nederlandse militairen op vredesmissie?
    schooltv.nl
    Wat doen Nederlandse militairen op vredesmissie?

    Dennis Schotmeijer is majoor in het Nederlandse leger. Op uitzending in Afghanistan vocht hij tegen de Taliban, een strenggelovige groep moslims die de bevolking onderdrukte en aanslagen pleegde. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederlands Vrouwenelftal
    onsoranje.nl
    Nederlands Vrouwenelftal

    Alles wat je wilt weten over het Nederlandse voetbalvrouwenteam vind je op deze site. Neem snel een kijkje.

    x
  • Plaatje Nederlandse vuurtorens
    nederlandsevuurtorens.nl
    Nederlandse vuurtorens

    Op deze website vind je informatie en foto's van de Nederlandse vuurtorens.

    x
  • Plaatje Het water in Nederland staat erg hoog
    jeugdjournaal.nl
    Het water in Nederland staat erg hoog

    Hoog water ontstaat als het in Duitsland, België en in de Alpen hard regent en sneeuwt. Het water moet afgevoerd worden door rivieren en komt in Nederland terecht. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Wolven in Nederland
    wolveninnederland.nl
    Wolven in Nederland

    Deze website staat boordevol weetjes over wolven. Over wolven in Europa, in Nederland en allerlei feiten over het dier.

    x
  • Plaatje Wolven in Nederland
    hetklokhuis.nl
    Wolven in Nederland

    De wolf keert terug naar Nederland. Maar niet iedereen is daar blij mee. Sosha legt uit waarom. Samen met wolvenexpert Hugh gaat ze op de Veluwe op zoek naar wolven. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Lesbrief woonwagencultuur in Nederland
    immaterieelerfgoed.nl
    Lesbrief woonwagencultuur in Nederland

    Lees in deze lesbrief over het leven van woonwagenbewoners in Nederland. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de informatie downloaden en opslaan of printen.)

    x
  • Plaatje Online woorden leren in Oekraïens - Nederlands / Вивчай слова українською - голландською онлайн
    babadada.com
    Online woorden leren in Oekraïens - Nederlands / Вивчай слова українською - голландською онлайн

    Babadaba — це онлайн-словник. Для кожної теми (будинок, школа, ферма...) є картинки зі словами голландською та українською мовами. Babadaba is een online woordenboek. Per thema (huis, school, boerderij...)...

    x
  • Plaatje Pictokaart Nederlands - Oekraïens / карта голландська - українська
    lowan.nl
    Pictokaart Nederlands - Oekraïens / карта голландська - українська

    На цій карті ви знайдете низку основних слів голландською та українською мовами. Op deze kaart vind je een aantal basiswoorden in het Nederlands en Oekraïens.

    x
  • Plaatje Praatplaat Oorlog Nederlands - Oekraïens / Чат табличка війни голландсько - український
    touchtotell.com
    Praatplaat Oorlog Nederlands - Oekraïens / Чат табличка війни голландсько - український

    На цій карті ви знайдете слова та зображення, пов’язані з війною. Слова є голландською та українською мовами. Op deze plaat vind je woorden en afbeeldingen die met de oorlog hebben te maken. De woorden staan...

    x
  • Plaatje Praatplaat School Nederlands - Oekraïens / Говорюча дошка Школа Голландська - українська
    touchtotell.com
    Praatplaat School Nederlands - Oekraïens / Говорюча дошка Школа Голландська - українська

    На цій картці ви знайдете слова та картинки, які мають відношення до школи. Слова є голландською та українською мовами. Op deze plaat vind je woorden en afbeeldingen die met school hebben te maken. De woorden...

    x
  • Plaatje Praatplaat Wat heb je nodig? Nederlands - Oekraïens / Табличка для чату Що вам потрібно? голландський – український
    touchtotell.com
    Praatplaat Wat heb je nodig? Nederlands - Oekraïens / Табличка для чату Що вам потрібно? голландський – український

    На цій картці ви знайдете слова та зображення речей, які вам потрібні. Слова є голландською та українською мовами. Op deze plaat vind je woorden en afbeeldingen van dingen die je nodig hebt. De woorden staan...

    x
  • Plaatje De top 3 rijkste YouTubers van Nederland
    willemwever.kro-ncrv.nl
    De top 3 rijkste YouTubers van Nederland

    Op de website van Willem Wever vind je de 3 rijkste YouTubers van Nederland.

    x
  • Plaatje Zo haalt een Nederlands bedrijf bergen plastic uit de zee
    jeugdjournaal.nl
    Zo haalt een Nederlands bedrijf bergen plastic uit de zee

    Een Nederlands bedrijf Ocean Cleanup van Boyan Slat probeert al jaren om plastic uit de zee te halen. De eerste pogingen gingen niet meteen goed, maar dankzij een nieuwe plastic-vanger lukt het wel. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 5 oktober...

    x
  • Plaatje Wat is de meest voorkomende achternaam van Nederland?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat is de meest voorkomende achternaam van Nederland?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • x
  • Plaatje Waarom vluchtten er Belgen naar Nederland?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom vluchtten er Belgen naar Nederland?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Boerderijeducatie Nederland
    boerderijeducatienederland.nl
    Boerderijeducatie Nederland

    Leerkrachten vinden op deze website alle informatie over boerderijeducatie. Kinderen en jongeren laten beleven, leren en ontdekken over waar ons voedsel vandaan komt. Je vindt er ook veel links naar lesmateriaal.

    x
  • Plaatje De grootste computer van Nederland
    schooltv.nl
    De grootste computer van Nederland

    De meeste computers passen wel op je bureau of in je rugtas. Maar er is een computer die zo groot is dat je er doorheen kunt lopen. Deze computer moet dan ook hele ingewikkelde dingen uitrekenen, zoals hoe een miljard sterren zich bewegen in het heelal. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom krijgen Nederlandse kinderen nog geen corona-vaccin?
    jeugdjournaal.nl
    Waarom krijgen Nederlandse kinderen nog geen corona-vaccin?

    Het Jeugdjournaal geeft in dit filmpje antwoord op deze vraag. Dit is een bericht van 18 november 2021.

    x
  • Plaatje De Biesbosch, grens tussen bezet en bevrijd Nederland
    schooltv.nl
    De Biesbosch, grens tussen bezet en bevrijd Nederland

    Martin en Wim wonen tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de rand van de Biesbosch, een moerassig getijdengebied in het midden van ons land. Zij vertellen er over in het filmpje van Jong in oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Donkerrode zon boven Nederland
    kidsweek.nl
    Donkerrode zon boven Nederland

    Als je toevallig gisteren omhoog hebt gekeken, heb je het misschien al gezien. De zon was niet knalgeel maar vuurrood! Hoe komt dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 30 augustus 2023.

    x
  • Plaatje Egelbescherming Nederland
    egelbescherming.nl
    Egelbescherming Nederland

    Op de site van de Egelbescherming lees je wat deze organisatie doet, vind je allerlei informatie over de egel en wat je kunt doen om de egel in nood te helpen.

    x
  • Plaatje Waarom gaat het niet goed met de egel in Nederland?
    schooltv.nl
    Waarom gaat het niet goed met de egel in Nederland?

    De egel is een bedreigde diersoort. Dat komt doordat we onze tuinen veel te netjes maken. Egels houden van plekjes waar ze zich kunnen verstoppen. Remy neemt een kijkje bij de egelopvang, waar ze gewonde en verweesde egels verzorgen en weer uitzetten in de natuur. En hij laat zien hoe je zelf je tuin...

    x
  • Plaatje Waarom eten Nederlanders met mes en vork?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom eten Nederlanders met mes en vork?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje De Europese Unie - in eenvoudig Nederlands
    european-union.europa.eu
    De Europese Unie - in eenvoudig Nederlands

    Hier lees je makkelijk te lezen en te begrijpen informatie over de Europese Unie.

    x
  • x
  • Plaatje Flora van Nederland
    floravannederland.nl
    Flora van Nederland

    Op deze website vind je informatie over wilde planten en hun omgeving. Per plant wordt een omschrijving gegeven en staan de kenmerken op een rijtje. Met illustraties en video’s.

    x
  • Plaatje Wat is het grootste gebouw van baksteen in Nederland?
    schooltv.nl
    Wat is het grootste gebouw van baksteen in Nederland?

    In Utrecht staat een enorm bakstenen gebouw, ook wel de inktpot genoemd. Het werd bijna 100 jaar geleden gebouwd als kantoor voor de spoorwegen. Maar hoe ziet het gebouw er precies uit? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe beschermen we Nederland tegen hackers?
    schooltv.nl
    Hoe beschermen we Nederland tegen hackers?

    Als je voor al je internetaccounts hetzelfde wachtwoord gebruikt, ben je makkelijk te hacken. Maar hacken gebeurt ook op grote schaal: landen die met cyberaanvallen informatie bij elkaar proberen te stelen bijvoorbeeld. Sem is een jonge hacker en laat zien hoe makkelijk het is om iemand te hacken. Bekijk...

    x
  • Plaatje Waarom vieren we Halloween in Nederland?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom vieren we Halloween in Nederland?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe werden heksen in Nederland vervolgd?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe werden heksen in Nederland vervolgd?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe wordt Nederland bestuurd?
    viewpure.com
    Hoe wordt Nederland bestuurd?

    Bekijk hier het informatiefilmpje van ProDemos.

    x
  • Plaatje Lang leve typisch hollands
    schooltv.nl
    Lang leve typisch hollands

    Nederlandse muziek is heel populair. Denk maar aan Nick & Simon, André Hazes of onze succesvolle dj’s. Dat was vroeger wel anders! Meester Willem duikt samen met de klas de muzikale geschiedenis van Nederland in. Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op Schooltv.nl.

    x
  • x
  • x
  • Plaatje Indonesië
    schooltv.nl
    Indonesië

    Vroeger was Indonesië een kolonie van Nederland en heette het land Nederlands-Indië en waren de Nederlanders de baas in dit land. Maar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, maakten de Japanners een einde aan het Nederlandse bewind. Toen in 1945 een einde kwam aan de oorlog, riep leider Soekarno...

    x
  • Plaatje Waarom eten we in Nederland geen insecten?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom eten we in Nederland geen insecten?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Kinderarbeid in Nederland
    schooltv.nl
    Kinderarbeid in Nederland

    Nu zijn er regels in ons land die kinderarbeid verbieden. Vroeger was dat niet zo. Kinderen werkten lange dagen in vieze, stinkende fabrieken. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom hoeven kinderen in Nederland niet te werken?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom hoeven kinderen in Nederland niet te werken?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Koning Willem I
    schooltv.nl
    Koning Willem I

    Willem VI wordt eerste koning van Verenigd Koninkrijk der Nederlanden In 1813 verandert Nederland van republiek in een koninkrijk. Na de bezetting door de Fransen wordt Willem VI tot koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden gekroond. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dit zijn de nieuwe maatregelen tegen corona in Nederland
    jeugdjournaal.nl
    Dit zijn de nieuwe maatregelen tegen corona in Nederland

    Minister-president Mark Rutte gaf maandagavond (23 maart 2020) een persconferentie, waarin hij verteld over nieuwe maatregelen tegen het coronavirus. Lees hier het nieuwsbericht en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Is de minister-president de baas van Nederland?
    schooltv.nl
    Is de minister-president de baas van Nederland?

    Minister-president Mark Rutte legt uit hoe onze democratie werkt en Sosha kijkt rond in de Tweede Kamer, waar ministers debatteren. De regels voor de regering staan in de grondwet, geschreven door Thorbecke. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • x
  • Plaatje Waarom word je misselijk als je in de auto leest?
    schooltv.nl
    Waarom word je misselijk als je in de auto leest?

    Iedereen die wel eens heeft geprobeerd om in de auto een boek te lezen, weet dat het niet kan. Je wordt misselijk. Maar hoe komt dat eigenlijk? Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nationale AI cursus junior
    junior.ai-cursus.nl
    Nationale AI cursus junior

    In de klas, op het schoolplein en thuis zal je steeds meer over AI tegenkomen. Slimme apps op je telefoon of ChatGPT die je helpt bij je huiswerk. AI wordt steeds belangrijker. Doe deze online cursus en ontdek wat AI echt inhoudt.

    x
  • Plaatje Nederland bevrijd
    schooltv.nl
    Nederland bevrijd

    Ieder jaar, op 5 mei, is het feest: Bevrijdingsdag. Dan vieren we onze vrijheid sinds de Tweede Wereldoorlog. Voor die vrijheid hebben veel soldaten hard gevochten. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederland wordt kampioen (Liedje)
    tijldamen.nl
    Nederland wordt kampioen (Liedje)

    Tijl Damen zingt een kampioenslied. Als je het hoort kun je niet anders dan meezingen. Met meezingversie, tekst en akkoorden.

    x
  • Plaatje Nederlanders winnen prijs met trein van de toekomst
    jeugdjournaal.nl
    Nederlanders winnen prijs met trein van de toekomst

    De hyperloop is een supersnel nieuw vervoersmiddel voor mensen. Studenten van de Technische Universiteit Delft wonnen er in Amerika een wedstrijd mee! Lees erover op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Johan van Oldenbarnevelt
    hetklokhuis.nl
    Johan van Oldenbarnevelt

    Nederland is een koninkrijk, maar vanaf 1588 was Nederland ruim twee eeuwen lang een republiek, dus zonder koning. Nizar volgt het leven van een van de belangrijkste personen uit die tijd én uit onze geschiedenis: de grote staatsman Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619). Johan was zelfs betrokken...

    x
  • Plaatje Dit is padel: een sport die enorm groeit in Nederland
    jeugdjournaal.nl
    Dit is padel: een sport die enorm groeit in Nederland

    Padel lijkt een beetje op tennis.Steeds meer mensen doen eraan. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 29 april 2019.

    x
  • x
  • Plaatje Waarom is Pino in Nederland blauw?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom is Pino in Nederland blauw?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hebben we ook plastic soup in Nederland?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hebben we ook plastic soup in Nederland?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • x
  • Plaatje Zo komt racisme ook voor in Nederland
    jeugdjournaal.nl
    Zo komt racisme ook voor in Nederland

    De laatste tijd hoor je vaak over racisme en discriminatie. Bekijk het filmpje met uitleg op de site van het Jeugdjournaal. (Dit is een bericht van 10 juni 2020)

    x
  • Plaatje De maand juni is in Nederland de natste maand van het jaar. Hoe ontstaat al die regen eigenlijk?
    ahaindeklas.nu
    De maand juni is in Nederland de natste maand van het jaar. Hoe ontstaat al die regen eigenlijk?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Welke Romeinse steden waren er in Nederland?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Welke Romeinse steden waren er in Nederland?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Alles over de zeldzame sneeuwdag in Nederland
    jeugdjournaal.nl
    Alles over de zeldzame sneeuwdag in Nederland

    Er ligt een flink pak sneeuw in ons land en het gaat ook nog hard vriezen. Dat is bijzonder. Op deze pagina van het Jeugdjournaal vind je berichten en filmpjes over deze sneeuwsdag. Dit is een bericht van 7 februari 2021.

    x
  • Plaatje Wat is het populairste snoep in Nederland?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat is het populairste snoep in Nederland?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • x
  • Plaatje Uitgezocht: Zo komen tropische spinnen in Nederland
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Zo komen tropische spinnen in Nederland

    Een exotische spin tussen de bananen, een vogelspin in een bakje druiven... waar komen die spinnen vandaan? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal vertelt Benjamin waar die spinnen vandaan komen en hoe gevaarlijk ze eigenlijk zijn.

    x
  • Plaatje De Tachtigjarige Oorlog – Opstand in de Nederlanden
    historiek.net
    De Tachtigjarige Oorlog – Opstand in de Nederlanden

    Op deze pagina vind je een beknopt overzicht van de Tachtigjarige Oorlog. Van de Beeldenstorm tot de moord op Willem van Oranje en meer…

    x
  • Plaatje Hoe komen Nederlandse stemmen in tekenfilms?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe komen Nederlandse stemmen in tekenfilms?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wanneer reed de eerste trein in Nederland?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wanneer reed de eerste trein in Nederland?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat was het eerste tv-programma van Nederland?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat was het eerste tv-programma van Nederland?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog overzee
    docukit.nl
    De Tweede Wereldoorlog overzee

    Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) waren Suriname en de Nederlandse Antillen koloniën die door de Nederlandse regering werden bestuurd. Daarnaast had Nederland ook een kolonie in Azië: Nederlands-Indië. Hoe kregen deze gebieden te maken met de Tweede Wereldoorlog? Lees...

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Justin Bieber wil je wat vertellen in het Nederlands
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Justin Bieber wil je wat vertellen in het Nederlands

    In deze video zie je PewDiePie, Ariana Grande en Justin Bieber, maar ze zijn het allemaal niet! Hun gezichten zijn geplakt in een deepfake-video. Benjamin legt uit hoe dat kan en hoe je zo'n video kunt herkennen. Bekijk het filmpje in de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Provincie Utrecht
    docukit.nl
    Provincie Utrecht

    Utrecht is de kleinste provincie van Nederland. Maar er wonen en werken wel veel mensen. De hoofdstad van Utrecht heet ook Utrecht. Andere grote plaatsen in Utrecht zijn Amersfoort, Veenendaal en Woerden. Utrecht ligt midden in Nederland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je...

    x
  • Plaatje Waar gaan Nederlanders naartoe op vakantie?
    schooltv.nl
    Waar gaan Nederlanders naartoe op vakantie?

    In de zomervakantie gaan veel mensen op vakantie. Een kwart viert het in eigen land, maar de meeste mensen gaan toch de grens over voor een paar weken vakantie in het buitenland. Onze favoriete landen zijn Duitsland, Frankrijk en Spanje en vaak nemen we dan de tent of caravan mee om te kamperen. Bekijk...

    x
  • Plaatje Als het in Nederland vloed is is dan in Engeland eb?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Als het in Nederland vloed is is dan in Engeland eb?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • x
  • Plaatje Waarom zijn er in Nederland geen vulkanen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom zijn er in Nederland geen vulkanen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • x
  • Plaatje Hoe gaat het met de zeehond in Nederland?
    schooltv.nl
    Hoe gaat het met de zeehond in Nederland?

    De Waddenzee is een paradijs voor zeehonden. En andersom zijn zeehonden heel belangrijk voor de Waddenzee. Alles wat er gebeurt in het Waddengebied, zoals zeespiegelstijging of vervuiling, zie je terug in de zeehond. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zeehonden in Nederland
    schooltv.nl
    Zeehonden in Nederland

    In het waddengebied zwemmen twee soorten zeehonden: de gewone en de grijze zeehond. Bij Texel ligt een zandplaat, waar beide soorten samenkomen om te rusten. Bekijk het filmpje van Vroege Vogels in de klas op schooltv.nl.

    x
  • x
  • Plaatje Provincie Friesland
    docukit.nl
    Provincie Friesland

    Friesland is één van de twaalf provincies van Nederland. Het ligt in het noorden en het is een gebied met veel water. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 5. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Het oranjegevoel
    canonvannederland.nl
    Het oranjegevoel

    Als Nederlandse sporters winnen, komt het Oranjegevoel naar boven. De straten zijn dan oranje versierd. Ook op Koningsdag draagt iedereen oranje t-shirts en hoedjes… het kan niet gek genoeg zijn. Lees meer over 'ons oranjegevoel' op de site van de canon van Nederland. Let op: kies de informatie...

    x
  • Plaatje Spreekbeurt of werkstuk Rijkswaterstaat
    rijkswaterstaat.nl
    Spreekbeurt of werkstuk Rijkswaterstaat

    Rijkswaterstaat zorgt voor een groot deel van de snelwegen, tunnels, rivieren en bruggen in Nederland. Met een moeilijk woord noemen we dat ‘infrastructuur’. ze zorgen ervoor dat mensen vlot en veilig over die wegen kunnen rijden en over die rivieren kunnen varen. Ook beschermen ze Nederland...

    x
  • Plaatje Schapenboeren hebben genoeg van de wolf:
    jeugdjournaal.nl
    Schapenboeren hebben genoeg van de wolf: 'Ik stop ermee'

    De wolf in Nederland: de één vindt het geweldig en de ander noemt het verschrikkelijk. Schapenboeren horen vaak bij de tweede groep. Het aantal wolven in Nederland groeit steeds verder door. Bijna elke dag worden er wel schapen aangevallen. Daarom willen sommige schapenboeren in de provincie...

    x
  • Plaatje Waarom is oranje onze nationale kleur?
    schooltv.nl
    Waarom is oranje onze nationale kleur?

    Op Koningsdag en tijdens belangrijke voetbalwedstrijden van het Nederlands Elftal, kleurt Nederland oranje. Waarom is dat eigenlijk onze nationale kleur? Het komt niet eens voor in onze vlag. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waterverkeer
    hetklokhuis.nl
    Waterverkeer

    Nederland staat bekend om zijn vele water. Er stromen best wat belangrijke rivieren door ons land en er varen ruim 8000 grote boten door Nederland. Net als op de weg, heb je op het water dus ook te maken met drukke knooppunten. Janouk gaat langs bij een verkeerpost waar ze ervoor zorgen dat er geen ongelukken...

    x
  • Plaatje Zee- en kustencyclopedie van de lange landen
    vleet.be
    Zee- en kustencyclopedie van de lange landen

    Deze Nederlandstalige encyclopedie is er voor de zeeliefhebber, die meer wil weten over de zee en kust in België en Nederland.

    x
  • Plaatje Provincie Zeeland
    docukit.nl
    Provincie Zeeland

    De provincie Zeeland heet niet voor niets ‘zee-land’. Er is zee en er is land. Zeeland ligt in het zuidwesten van Nederland. Het grenst aan België en aan de Noordzee. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 340. Kijk in de...

    x
  • Plaatje Provincie Zuid-Holland
    docukit.nl
    Provincie Zuid-Holland

    Zuid-Holland is de drukste provincie van Nederland. Dat komt doordat er zoveel steden liggen. De twee grootste steden zijn Den Haag en Rotterdam. Ze zijn een deel van de Randstad. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 99. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Het speciale NOS Jeugdjournaal over gezinnen in armoede
    jeugdjournaal.nl
    Het speciale NOS Jeugdjournaal over gezinnen in armoede

    In Nederland hebben zeker 200.000 kinderen met armoede te maken. Dat zijn gemiddeld twee kinderen per klas. In deze extra uitzending van het NOS Jeugdjournaal hoor je wat het betekent om arm te zijn. Dit is een uitzending van 9 april 2023.

    x
  • Plaatje Samsam dossier armoede
    kidsweek.nl
    Samsam dossier armoede

    De verschillen tussen arm en rijk worden steeds groter. Ook in Nederland. Bekijk de artikelen, interviews en filmpjes over armoede in het dossier van Samsam.

    x
  • Plaatje De beekprik
    schooltv.nl
    De beekprik

    Hij lijkt misschien een beetje op een paling, maar is veel kleiner. Hij komt voor in een aantal beken in Nederland. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bevolkingsteller
    cbs.nl
    Bevolkingsteller

    Op deze bevolkingsteller kun je zien hoeveel inwoners Nederland precies telt.

    x
  • Plaatje Hoe was het vroeger op de boerderij?
    schooltv.nl
    Hoe was het vroeger op de boerderij?

    Tegenwoordig hebben de meeste boeren in Nederland grote boerderijen met een soort product. Maar vroeger was dat anders. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Droogte heeft grote gevolgen voor de natuur
    jeugdjournaal.nl
    Droogte heeft grote gevolgen voor de natuur

    Het is erg droog in Nederland. Natuurorganisaties en boswachters maken zich zorgen, want de droogte kan grote gevolgen hebben voor planten en dieren. Bekijk het artikel op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 6 augustus 2022.

    x
  • Plaatje Dwaalfilm
    dwaalfilm.eu
    Dwaalfilm

    Dwaal mee door de natuurfilms in miniatuur met in de hoofdrol moerassen, beken, rivieren, de zee. In meer dan 300 filmpjes worden verhalen verteld over de planten en de dieren in de Nederlandse natuur.

    x
  • Plaatje Hoe worden gevulde koeken gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe worden gevulde koeken gemaakt?

    De gevulde koek is een typisch Nederlandse specialiteit. Maar hoe worden die lekkere koeken met spijs eigenlijk gemaakt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Handel over zee tijdens de Gouden Eeuw
    schooltv.nl
    Handel over zee tijdens de Gouden Eeuw

    De rijkdom die werd verdiend met de handel had ook een minder mooie kant. Nederlandse kooplieden gingen handelen in Afrikaanse slaven. Die lieten zij heel zwaar werk in Amerika doen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hier was het nieuws
    hierwashetnieuws.nl
    Hier was het nieuws

    De app laat je – overal in Nederland – historische krantenartikelen zien over de locatie waar jij je bevindt. Lees wat er in de krant stond en wat er vroeger allemaal is gebeurd op de plek waar jij nu bent.

    x
  • Plaatje Krabben
    krabben.net
    Krabben

    Op deze internetpagina vind je informatie en foto's van de krabben die op de Nederlandse stranden gevonden kunnen worden.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over de natuur
    res.cloudinary.com
    Spreekbeurt over de natuur

    Download hier de spreekbeurt over de natuur. Ontdek in dit spreekbeurtpakket alles over Natuurmonumenten, boswachters en de Nederlandse natuur.

    x
  • Plaatje Provincie Noord-Holland
    docukit.nl
    Provincie Noord-Holland

    In de provincie Noord-Holland wonen ongeveer drie miljoen mensen. Amsterdam en Haarlem zijn de grootste steden van de provincie. Noord-Holland heeft aan drie kanten water. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 17. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Het Oranjegevoel
    hetklokhuis.nl
    Het Oranjegevoel

    In de hele wereld staan de Nederlandse supporters bekend als die vrolijke oranje mensen met hun uitbundige outfits. Van voetbal tot hockey tot schaatsen. Maar wat is dat nou, dat ‘oranjegevoel’? Waarom de kleur oranje, en waar komt het vandaan? Janouk en Nizar gaan op onderzoek en duiken...

    x
  • Plaatje Renewi Tour
    renewitour.com
    Renewi Tour

    De Renewi Tour is een wielerronde die wordt verreden door België en Nederland. De tour vindt plaats van 28 tot en met 1 september 2024. Hier vind je uitgebreide informatie over de wielerwedstrijd.

    x
  • Plaatje Slavernij en jij
    slavernijenjij.nl
    Slavernij en jij

    Deze website behandelt allerlei thema's uit het Nederlandse slavernijverleden.

    x
  • Plaatje Slavernij in de Gouden Eeuw
    schooltv.nl
    Slavernij in de Gouden Eeuw

    Tijdens de Gouden Eeuw tiert de Nederlandse handel welig. Casper komt uit Afrika als bediende naar Amsterdam. Hij weet zijn vrijheid te heroveren. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Tjilp! Vogelzang
    spinysoftware.com
    Tjilp! Vogelzang

    Gezang van vogels uit Nederland en West-Europa. Met een quiz om je kennis te testen.

    x
  • Plaatje Toen was ik 12
    kinderpodcasts.nl
    Toen was ik 12

    Luister naar de podcast Toen was ik 12, de podcast van Willem Wever, waarin spannende verhalen worden verteld die echt gebeurd zijn. Want soms ben je, zonder dat je het weet, onderdeel van een grote gebeurtenis uit de Nederlandse geschiedenis.

    x
  • Plaatje TopoSite
    brujon.net
    TopoSite

    Op de TopoSite oefen je de steden, streken, provincies, rivieren, meren en zeeën in Nederland, Europa en de Wereld. Oefenen maar.

    x
  • Plaatje Topotijdreis
    topotijdreis.nl
    Topotijdreis

    Maak een tijdreis door 200 jaar topografie van Nederland en bekijk de topografische kaarten van vroeger. Kies een jaartal en bekijk de bijbehorende kaart.

    x
  • Plaatje Tuinbouw in Spanje
    schooltv.nl
    Tuinbouw in Spanje

    Westland is een gebied in Nederland waar veel gewassen worden verbouwd in kassen. Er wordt veel geëxporteerd binnen Europa. Een concurrent voor het Westland is een tuinbouwgebied in Spanje. Welke verschillen zijn er tussen het Westland en het tuinbouwgebied in Spanje? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vrijheid, gelijkheid en broederschap
    schooltv.nl
    Vrijheid, gelijkheid en broederschap

    Veel Nederlanders waren best blij met de komst van de Fransen in 1795. Maar na een paar jaar werden ze Napoleon en zijn strenge wetten zat. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Webpad water
    webpad-water.yurls.net
    Webpad water

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over water en waterwerken in Nederland.

    x
  • Plaatje Wilhelmus (WikiKids)
    wikikids.nl
    Wilhelmus (WikiKids)

    Informatie over het Nederlandse volkslied het Wilhelmus, uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Het Wilhelmus
    schooltv.nl
    Het Wilhelmus

    Het Wilhelmus kent iedereen. Het is het Nederlandse volkslied dat iedereen meezingt bij sportwedstrijden. Nou, de eerste twee regels dan. Het gaat over Willem van Oranje en hij was van Duitse bloed. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje How to Wilhelmus
    howtowilhelmus.nl
    How to Wilhelmus

    Nederland heeft misschien wel het oudste volkslied ter wereld: het Wilhelmus. Sinds ongeveer 1570 wordt het gezongen, tegenwoordig vooral bij sportwedstrijden en op Koningsdag. Maar hoe klonk dit lied 450 jaar geleden? En zingen we nog wel hetzelfde?Bekijk de documentaire en lees de weetjes over het...

    x
  • Plaatje Zin in vakantie met Annika
    kinderpodcasts.nl
    Zin in vakantie met Annika

    In de podcast ‘Zin in vakantie met Annika’ van ANWB ga je mee op vakantie in Nederland met de stoere en vrolijke Annika en haar familie.

    x
  • Plaatje Aardgas
    schooltv.nl
    Aardgas

    In de omgeving van Slochteren, op het terrein van boer Boon, werd meer dan 50 jaar geleden het grootste aardgasveld van Europa ontdekt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Deze organisaties helpen kinderen die opgroeien in armoede
    jeugdjournaal.nl
    Deze organisaties helpen kinderen die opgroeien in armoede

    Kinderen die opgroeien met weinig geld kunnen niet altijd meedoen met de rest. Dit kan ervoor zorgen dat kinderen zich eenzaam voelen of gepest worden. Organisaties die zich inzetten voor kinderen in armoede zeggen dat dat het vervelendste gevolg is van geldzorgen thuis. Daarom geven zij hulp. Op de...

    x
  • Plaatje Zapp themapagina over armoede
    zapp.nl
    Zapp themapagina over armoede

    Dit is de Zapp themapagina over armoede. Wist je dat niet iedereen even veel geld heeft om spullen te kopen? Wil je daar meer over weten? Neem een kijkje op deze pagina en weet dat je je voor armoede niet hoeft te schamen.

    x
  • Plaatje België is tweetalig
    schooltv.nl
    België is tweetalig

    In België spreken ze Nederlands en Frans. In een klein stukje van België ook Duits. Hoe komt het eigenlijk dat ze binnen dit kleine land verschillende talen spreken? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het Caribisch gebied
    canonvannederland.nl
    Het Caribisch gebied

    Zes eilanden in de Caribische zee heetten tot 2010 de Nederlandse Antillen. Deze eilanden waren in de zeventiende eeuw door Nederland veroverd. Nog altijd horen ze bij het Koninkrijk der Nederlanden. Ze hebben samen een lange geschiedenis, maar er zijn ook vaak spanningen. Lees meer over het Caribisch...

    x
  • Plaatje Dialecten
    hetklokhuis.nl
    Dialecten

    Wist je dat veel mensen in Nederland elkaar vroeger helemaal niet konden verstaan? In iedere regio had je een andere streektaal, met eigen woorden en klanken. Dat noem je een dialect. Pas toen het reizen makkelijker werd en Nederland een onafhankelijk land werd, groeide de behoefte aan één...

    x
  • Plaatje Podcast: Wat moet je doen als er een dier ontsnapt?
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Wat moet je doen als er een dier ontsnapt?

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over ontsnappingen in dierentuinen Je kunt hier naar de podcast luisteren of in je podcast-app.

    x
  • Plaatje Webpad Drenthe
    webpad-drenthe.yurls.net
    Webpad Drenthe

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de provincie Drenthe.

    x
  • Plaatje Webpad Friesland
    webpad-friesland.yurls.net
    Webpad Friesland

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de provincie Friesland.

    x
  • Plaatje Webpad Gelderland
    webpad-gelderland.yurls.net
    Webpad Gelderland

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de provincie Gelderland.

    x
  • x
  • Plaatje Webpad Groningen
    webpad-groningen.yurls.net
    Webpad Groningen

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de provincie Groningen.

    x
  • Plaatje Indonesië
    hetklokhuis.nl
    Indonesië

    Vroeger was Indonesië een kolonie van Nederland. Dolores zoekt uit wat de goede en minder goede kanten van de kolonisatie waren. Een aflevering uit Het Klokhuis maakt geschiedenis.

    x
  • Plaatje Samsam dossier kinderrechten
    kidsweek.nl
    Samsam dossier kinderrechten

    Alle kinderen tot achttien jaar hebben kinderrechten. Bekijk de artikelen, interviews en filmpjes over kinderrechten in het dossier van Samsam.

    x
  • Plaatje Koeien melken
    schooltv.nl
    Koeien melken

    Sanny gaat helpen op de boerderij. Ze helpt bij het koeien melken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Canon-pad Koning Willem I
    canon-pad-willem1.yurls.net
    Canon-pad Koning Willem I

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over Koning Willem I.

    x
  • Plaatje Webpad Limburg
    webpad-limburg.yurls.net
    Webpad Limburg

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de provincie Limburg.

    x
  • Plaatje De markt als middelpunt van de stad
    schooltv.nl
    De markt als middelpunt van de stad

    De markt was in de Middeleeuwen het middelpunt van de stad. Voor kinderen waren er geen sportclubs of scholen. Je at wat de pot schafte en als je groot was leerde je het beroep van je vader. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Naar de markt in de Middeleeuwen
    schooltv.nl
    Naar de markt in de Middeleeuwen

    De markt is in de Middeleeuwen erg belangrijk. Je kunt er dingen kopen voor een goede prijs, en ook geld verdienen door zelf goederen te verkopen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje NAP
    schooltv.nl
    NAP

    Waar staat het NAP (Normaal Amsterdams Peil) voor en wat betekent dit eigenlijk?

    x
  • Plaatje Canon-pad Napoleon
    canon-pad-napoleon.yurls.net
    Canon-pad Napoleon

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over Napoleon Bonaparte.

    x
  • Plaatje Nationale archeologiedagen
    archeologiedagen.nl
    Nationale archeologiedagen

    Tijdens de Nationale Archeologiedagen in het weekend van 14, 15 en 16 juni 2024 kan jij ontdekken wat er allemaal in de bodem zit en zat. Deuren die normaal gesloten waren gaan nu voor jou open en je mag ook je handen vuil maken. Kijk op de website voor alle activiteiten in het land.

    x
  • Plaatje Webpad Noord-Brabant
    webpad-noord-brabant.yurls.net
    Webpad Noord-Brabant

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de provincie Noord-Brabant.

    x
  • Plaatje Webpad Noord-Holland
    webpad-noord-holland.yurls.net
    Webpad Noord-Holland

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de provincie Noord-Holland.

    x
  • Plaatje Webpad Overijssel
    webpad-overijssel.yurls.net
    Webpad Overijssel

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de provincie Overijssel.

    x
  • Plaatje Canon-pad de republiek
    canon-pad-republiek.yurls.net
    Canon-pad de republiek

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de republiek.

    x
  • Plaatje Rijksmuseum van Oudheden
    rmo.nl
    Rijksmuseum van Oudheden

    Op deze site vind je alle informatie over het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

    x
  • Plaatje Romeinen in ons land
    schooltv.nl
    Romeinen in ons land

    Bataven en Romeinen. Romeinen speelden de baas. En de Bataven waren dappere soldaten waar de Romeinen graag een beroep op deden. Zij waren namelijk nergens bang voor. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Webpad Utrecht
    webpad-utrecht.yurls.net
    Webpad Utrecht

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de provincie Utrecht.

    x
  • x
  • Plaatje Welke vogel is dit
    welkevogelisdit.nl
    Welke vogel is dit

    Heb je een vogel gezien die je niet kent? Ga met de belangrijkste kenmerken van de vogel op zoek op deze site. Kun je de juiste vogel vinden?

    x
  • Plaatje Willem van Oranje
    schooltv.nl
    Willem van Oranje

    De koning van Spanje vond Willem van Oranje maar een lastpak. Hij loofde een hoge beloning uit voor degene die hem zou vermoorden. Het huis waar Willem van Oranje werd doodgeschoten is nu een museum. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Schieten op wolf met verfkogels mag niet
    kidsweek.nl
    Schieten op wolf met verfkogels mag niet

    Een rechter heeft besloten dat er voorlopig niet met paintball-geweren geschoten mag worden op een wolf op de Veluwe. De provincie Gelderland wilde zo proberen om een te tamme wolf weer schuw te maken. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 30 november 2022.

    x
  • Plaatje Webpad Zeeland
    webpad-zeeland.yurls.net
    Webpad Zeeland

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de provincie Zeeland.

    x
  • Plaatje Webpad Zuid-Holland
    webpad-zuid-holland.yurls.net
    Webpad Zuid-Holland

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de provincie Zuid-Holland.

    x
  • Plaatje Wanneer schrijf je een tussen-n?
    schooltv.nl
    Wanneer schrijf je een tussen-n?

    Waarom schrijf je pannenkoek met een n en groentesoep niet? Daar is een officiële regel voor! Maar er zijn ook heel wat uitzonderingen. Hoe zit het ook alweer met de tussen-n? Bekijk de Clipphanger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over voetbal
    knvb.nl
    Spreekbeurt over voetbal

    Op deze pagina van de KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbalbond) vind je alles voor een werkstuk of spreekbeurt over voetbal. Er zijn 3 onderwerpen: Voetbal & KNVB, Oranje en Scheidsrechters & VAR. Klik op de link(s) om jouw gewenste pakket te downloaden.

    x
  • Plaatje Deze 5 gekke spullen werden dit jaar vergeten in de trein
    jeugdjournaal.nl
    Deze 5 gekke spullen werden dit jaar vergeten in de trein

    Grote kans dat jij weleens wat vergeten bent op school, bij je opa of oma of bij je sportclub. Ook mensen die in de trein zitten vergeten weleens hun spullen mee te nemen. Ieder jaar maakt treinorganisatie NS bekend welke spullen zijn achter gebleven. Lees het artikel op de site van het Jeugdjournaal....

    x
  • Plaatje Hebban olla vogala nestas
    canonvannederland.nl
    Hebban olla vogala nestas

    'Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?' Je zou het misschien niet denken, maar dit is echt een Nederlandse zin. Deze zin is heel bijzonder. Want het is de oudste Nederlandse zin die we kennen. Wil je meer weten lees dan hier verder. Let op: kies de informatie die...

    x
  • Plaatje Max Havelaar
    canonvannederland.nl
    Max Havelaar

    In 1859 schreef Multatuli het boek Max Havelaar. Multatuli heette eigenlijk Eduard Douwes Dekker. Hij was een Nederlander die in Nederlands-Indië werkte. Maar hij was boos op de Nederlanders in Nederlands-Indië. Want Nederland was niet goed voor de inwoners. Het boek Max Havelaar is een klacht tegen...

    x
  • Plaatje Hoe weet de NS wanneer een trein kan vertrekken?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe weet de NS wanneer een trein kan vertrekken?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje NS Spreekbeurtpagina
    ns.nl
    NS Spreekbeurtpagina

    Hier kun je alles vinden voor een spreekbeurt over treinen en het spoor. Medewerkers van de NS vertellen je alles over hun werk, je vindt hier leuke weetjes en ook de geschiedenis van het spoor komt voorbij. En er worden handige tips en tricks gegeven voor een goede spreekbeurt.

    x
  • Plaatje Hoeveel treinen heeft NS?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoeveel treinen heeft NS?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Antillen
    docukit.nl
    Antillen

    Wat hebben Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten met elkaar te maken? Het zijn eilanden die horen bij het Koninkrijk der Nederlanden. Maar ze liggen ver weg, tussen Noord- en Zuid-Amerika. Samen met honderden andere eilanden vormen zij de Antillen. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje Beetje spellen
    beetjespellen.nl
    Beetje spellen

    De Nederlandse taal is echt niet makkelijk. Deze website is voor iedereen die problemen heeft bij het dagelijkse spellen. De meest gemaakte fouten komen aan de orde. De regeltjes zijn vaak best simpel, als je ze eenmaal weet. Beetje spellen helpt je, neem maar eens een kijkje.

    x
  • Plaatje Beter spellen
    beterspellen.nl
    Beter spellen

    Onze Nederlandse taal is soms best lastig. Moet een woord met een hoofdletter, schrijf je een t of een d. Deze website geeft je allerlei tips om beter te spellen.

    x
  • Plaatje Het cultuurstelsel
    schooltv.nl
    Het cultuurstelsel

    In de 19e eeuw is Nederlands-Indië een kolonie van Nederland. De Nederlandse regering is er de baas. In 1830 wordt het cultuurstelsel ingevoerd om nog meer winst te behalen uit de landbouw. En de Indiërs? Die konden er niks tegen doen. Bekijk het filmpje van Welkom in de IJzeren Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe wordt DNA verzameld?
    schooltv.nl
    Hoe wordt DNA verzameld?

    Diederik is bij het Nederlands Forensisch Instituut. Daar onderzoeken ze DNA om misdrijven op te lossen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Docukit
    docukit.nl
    Docukit

    Bij Docukit vind je informatie voor werkstukken en spreekbeurten over allerlei onderwerpen. Bij elk onderwerp hoort een boekje uit de Junior Informatie en/of Informatie-reeks. Dat boekje is vast te vinden op school of in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Forensisch Instituut
    hetklokhuis.nl
    Forensisch Instituut

    Maurice pleegt een brute moord. Op een pop. Plaats delict? Het proeflaboratorium van het Nederlands Forensisch Instituut. Aan de speurders van het NFI de taak om genoeg bewijs te vinden om Maurice in de boeien te kunnen slaan. Hoe doen ze dat? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Forensisch onderzoek
    hetklokhuis.nl
    Forensisch onderzoek

    Bij een misdrijf komt vaak het Nederlands Forensisch Instituut in actie. Zij verzamelen sporen op de plaats delict om de dader te vinden. Manon ontdekt dat zelfs een berkenzaadje een spoor kan zijn! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hebban olla vogala
    hetklokhuis.nl
    Hebban olla vogala

    Hebban Olla Vogala Nestas zijn de eerste woorden van een liefdesliedje van bijna 1000 jaar oud. Een bijzonder liedje omdat het bestaat uit de eerste woorden die ooit in het Nederlands zijn opgeschreven. Door een monnik. Lisa vertelt de geschiedenis van het liedje. Een aflevering uit Het Klokhuis maakt...

    x
  • Plaatje Hebban olla vogala
    schooltv.nl
    Hebban olla vogala

    De eerste geschreven woorden in de Nederlandse taal zijn ‘Hebban olla vogala nestas hagunnan’. De monnik die dit rond 1100 schreef, heeft deze tekst met de hand geschreven. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kinderjury 2024
    hebban.nl
    Kinderjury 2024

    Iedereen tussen 6 en 12 jaar kan meedoen aan de Nederlandse Kinderjury. Kies jouw favoriete boek uit 2023. Er zijn twee leeftijdsgroepen, die elk hun eigen winnaar kiezen: 6 t/m 9 jaar (groep 3 t/m 5) en 10 t/m 12 jaar (groep 6 t/m 8). Tijdens de leesweken van 7 februari tot en met 9 april lees je zoveel...

    x
  • Plaatje Kringloopgebouw
    hetklokhuis.nl
    Kringloopgebouw

    Nienke gaat op bezoek bij het gebouw van de Nederlands Instituut voor de Ecologie. Daar worden allerlei onderzoeken gedaan naar hoe we slim met de natuur kunnen samenwerken. Het gebouw heeft een groen dak tegen wateroverlast en de toiletten zijn een bron voor nieuwe grondstoffen. bodem levert... Bekijk...

    x
  • Plaatje Nationale herdenking 15 augustus
    15augustus1945.nl
    Nationale herdenking 15 augustus

    Op 15 augustus 1945, kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in toenmalig Nederlands-Indië en daarmee in het hele Koninkrijk der Nederlanden. Alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië worden op 15 augustus herdacht. Lees meer over de herdenking...

    x
  • Plaatje Ons oranje
    onsoranje.nl
    Ons oranje

    Op de site 'Ons Oranje', de officiële website van de KNVB voor all oranjefans, vind je alle informatie over het Nederlandse voetbal.

    x
  • Plaatje Podcast; Hoe kom je in Oranje?
    jeugdjournaal.nl
    Podcast; Hoe kom je in Oranje?

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over topsport. Hoe schop je het tot het Nederlands efltal, of tot een podiumplek op de Olympische Spelen? Je kunt hier naar de podcast luisteren of in je podcast-app.

    x
  • Plaatje Kijk rond in de rechtbank
    schooltv.nl
    Kijk rond in de rechtbank

    In deze 360º interactieve schoolplaat van Schooltv en ProDemos kijk je rond in een rechtbank. Ontdek de verschillende rollen, zoals de rechter, advocaat en officier van justitie, test je kennis in de quizzen of ga met je klas in debat aan de hand van stellingen over het Nederlandse rechtssysteem.

    x
  • Plaatje De geschiedenis van onze taal
    docukit.nl
    De geschiedenis van onze taal

    De eerste zin die in het Nederlands werd opgeschreven, gaat zo: ‘Hebban alla vogala nestas hagunnan, hinaese hic enda thu’. Die zin werd geschreven door een monnik die zijn pen wilde uitproberen, ongeveer duizend jaar geleden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je...

    x
  • Plaatje Lichter vliegtuig
    hetklokhuis.nl
    Lichter vliegtuig

    Hoe lichter een vliegtuig, hoe minder brandstof het nodig heeft en dat is beter voor het milieu. Nienke zoekt uit op Schiphol en bij het Nederlands Lucht-en Ruimtevaartcentrum hoe het gebruik van koolstof een vliegtuig licht en toch sterk maakt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Het taalconflict in België
    schooltv.nl
    Het taalconflict in België

    België is officieel tweetalig, maar de Vlamingen en Walen gaan niet altijd goed samen. Je kunt spreken van een taalconflict. Hoe kijken Vlaamse jongeren tegen dit conflict aan? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Canon-pad Het Caribisch gebied
    canon-pad-caribisch-gebied.yurls.net
    Canon-pad Het Caribisch gebied

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over het Caribisch gebied.

    x
  • Plaatje Snapje? D en dt
    schooltv.nl
    Snapje? D en dt

    Wanneer schrijf je een werkwoord met een d en wanneer met dt? Luister maar naar dit Snapje?, een liedje met uitleg waardoor jij het snapt!

    x
  • Plaatje EK 2024 Duitsland
    ek2024voetbal.nl
    EK 2024 Duitsland

    Deze website is een fansite over het EK 2024. Je vindt er alles over het toernooi, het speelschema, de stand en de uitslagen. En ook over de bal, het lied en de mascotte. Let op! Deze website bevat reclame.

    x
  • Plaatje EK 2024 in Duitsland
    ek2024duitsland.nl
    EK 2024 in Duitsland

    Op deze website vind je alle informatie over het Europees Kampioenschap voetbal 2024. Het toernooi wordt gespeeld in Duitsland van 14 juni tot en met 14 juli. Let op! Deze website bevat veel reclame.

    x
  • Plaatje Europees kampioenschap voetbal 2024 (WikiKids)
    wikikids.nl
    Europees kampioenschap voetbal 2024 (WikiKids)

    Informatie over het Europees kampioenschap voetbal 2024 uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Snapje? Groter dan
    schooltv.nl
    Snapje? Groter dan

    Hoe zit het ook al weer? Groter dan of groter als... Luister maar naar dit Snapje?, een liedje met uitleg waardoor jij het snapt!

    x
  • Plaatje Wat is een handicap?
    gehandicaptekind.nl
    Wat is een handicap?

    Hier wordt uitgelegd wat een lichamelijke, verstandelijke en meervoudige handicap is.

    x
  • Plaatje Quiz Max Havelaar
    schooltv.nl
    Quiz Max Havelaar

    Het boek Max Havelaar is een aanklacht op de onderdrukking van de lokale bevolking in Nederlands-Indië door het Nederlandse koloniale bestuur. Het boek van schrijver Multatuli bracht veel teweeg en tegenwoordig is het wereldberoemd. Hoeveel weet jij van Max Havelaar? Test het in deze quiz op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vensterplaat Hebban olla vogala nestas
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Hebban olla vogala nestas

    Op deze plaat over Hebban olla vogala nestas is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Indonesië
    canonvannederland.nl
    Indonesië

    Op 17 augustus 1945 vertelde leider Soekarno van Indonesië de wereld dat het land niet meer bij Nederland hoorde. Nederlands-Indië was geen kolonie meer. Het heette nu Indonesië. Indonesië was onafhankelijk. Lees hier meer. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas

    x
  • Plaatje De opa en oma van Lukas zaten in een Jappenkamp
    schooltv.nl
    De opa en oma van Lukas zaten in een Jappenkamp

    De opa en oma van Lukas woonden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Toen de Japanners het land bezetten, sloten ze Nederlanders op in zogenaamde Jappenkampen. Zo ook de opa en oma van Lukas. Bekijk het filmpje van Nationale kinderherdenking, 4 mei op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Snapje? Jouw truc
    schooltv.nl
    Snapje? Jouw truc

    Wanneer schrijf je nou wel een w achter jou en wanneer niet? Luister maar naar dit Snapje?, een liedje met uitleg waardoor jij het snapt!

    x
  • Plaatje Koning Willem I
    docukit.nl
    Koning Willem I

    De over-over-over-overgrootvader van koning Willem-Alexander was Willem I. Hij werd in 1814 de eerste koning van Nederland. Nederland werd toen een koninkrijk. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 26. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Max Havelaar
    schooltv.nl
    Max Havelaar

    Als Eduard Douwes Dekker in de 19e eeuw door zijn ouders naar Nederlands-Indië wordt gestuurd, schrikt hij ervan hoe de Nederlanders de Indonesische bevolking behandelen. Hij besluit er een boek over te schrijven onder de titel ‘Max Havelaar’. Een boek dat in die tijd voor veel opschudding...

    x
  • Plaatje Nieuwkomers
    schooltv.nl
    Nieuwkomers

    Melisa's ouders komen uit Turkije. In Nederland wonen veel allochtonen. Zijzelf of hun ouders zijn niet in Nederland geboren. In deze clip van Schooltv.nl vertelt Melissa over haar Turkse achtergrond. Wat zijn bijvoorbeeld de verschillen tussen de Turkse en de Nederlandse cultuur?

    x
  • Plaatje NK Schaatsen Afstanden
    schaatsen.nl
    NK Schaatsen Afstanden

    Deze site houdt alle schaatsfans op de hoogte van de gebeurtenissen rond de NK Afstanden. De kampioenschappen vinden plaats op 28, 29 en 30 december 2023 in Heerenveen.

    x
  • Plaatje NS wil graffitispuiters opsporen met drones
    jeugdjournaal.nl
    NS wil graffitispuiters opsporen met drones

    De NS wil mensen die graffiti spuiten op treinen sneller betrappen. Vorig jaar werden honderden treinen ondergespoten. Lees meer in het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 18 oktober 2021.

    x
  • Plaatje Hoe word je patholoog-anatoom?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe word je patholoog-anatoom?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Klokhuiswerelderfgoed: Radio Kootwijk
    hetklokhuis.nl
    Klokhuiswerelderfgoed: Radio Kootwijk

    Meer dan honderd jaar geleden werd een heel bijzonder gebouw aangelegd in een natuurgebied op de Veluwe: Radio Kootwijk. Het lijkt wel een moderne kathedraal, een tempel of zelfs een Sfinx! Radio Kootwijk zorgde voor het eerste rechtstreekse radiocontact met Nederlands-Indië, vroeger een kolonie...

    x
  • Plaatje Saba
    landenweb.nl
    Saba

    Saba ligt in Midden-Amerika. Lees de uitgebreide informatie over dit land op Landenweb. (Deze site bevat reclame)

    x
  • Plaatje Sint-Eustatius
    landenweb.nl
    Sint-Eustatius

    Sint-Eustatius ligt in Midden-Amerika. Lees de uitgebreide informatie over dit land op Landenweb. (Deze site bevat reclame)

    x
  • Plaatje Hoe los je met sporenonderzoek een mysterie op?
    nemosciencemuseum.nl
    Hoe los je met sporenonderzoek een mysterie op?

    Op de plaats waar een misdrijf is geweest, zoals een inbraak of een overval, worden vaak mensen van de forensische opsporingsdienst ingeschakeld: de ‘mannen in witte pakken’. We noemen zo’n plaats een ‘plaats delict’. Daar moeten wij erachter komen wie het heeft gedaan....

    x
  • Plaatje Taalspeler
    taalspeler.abyhartog.nl
    Taalspeler

    Op deze site vind je heel veel taalspelletjes.

    x
  • Plaatje Vogala
    vogala.org
    Vogala

    Luister op deze site hoe Middelnederlands klinkt.

    x
  • Plaatje Waarschuwing voor treinongelukken met heftige filmpjes
    jeugdjournaal.nl
    Waarschuwing voor treinongelukken met heftige filmpjes

    Er gebeuren nog te veel ongelukken op het spoor. Dat vindt spoororganisatie ProRail. Daarom beginnen zij een waarschuwingscampagne. In de campagne zijn heftige filmpjes te zien van bijna-ongelukken.Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Het water de baas
    docukit.nl
    Het water de baas

    Nederland is wereldberoemd. Natuurlijk door de klompen en tulpen, maar ook door iets anders. Nederland is ook beroemd omdat de helft lager ligt dan de zee. Een groot stuk van Nederland ligt lager dan de zeespiegel. Dat vinden sommige mensen maar een eng idee. Gelukkig zorgen de duinen en dijken ervoor...

    x
  • Plaatje De crisisjaren
    docukit.nl
    De crisisjaren

    Tussen 1932 en 1938 ging het heel slecht in Nederland. Veel mensen waren werkloos en hadden weinig geld. De crisis die toen in Nederland heerste, begon in de Verenigde Staten van Amerika. Nederland handelde veel met Amerika. Omdat de Amerikanen steeds minder geld uitgaven, verdienden Nederlandse bedrijven...

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Indië
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Indië

    Nederlands- Indië wordt door Japan onder de voet gelopen. Christiaan en zijn vader belanden in een mannenkamp waar ze onder vreselijke omstandigheden proberen te overleven. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Het Klokhuis maakt geschiedenis
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis maakt geschiedenis

    Elke aflevering vertelt een verhaal uit de Nederlandse geschiedenis. Hoe ontsnapte Hugo de Groot uit Slot Loevestein? Wie was Floris de Vijfde? En wanneer werd de kinderarbeid in Nederland verboden? Je komt het allemaal te weten in 'Het Klokhuis maakt geschiedenis'! Hier lees je meer en kun je de afleveringen...

    x
  • Plaatje Het langste volk ter wereld
    schooltv.nl
    Het langste volk ter wereld

    Nederlanders zijn de langste mensen ter wereld. Mannen zijn gemiddeld 1 meter 84 en vrouwen 1 meter 71. Leuk zo’n record, maar het kan ook best lastig zijn om heel lang te zijn. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Provincie Limburg
    docukit.nl
    Provincie Limburg

    De provincie Limburg ligt in het zuidoosten van Nederland. Het is een langgerekte provincie die voor een deel tussen België en Duitsland in ligt. Limburg is uniek omdat er dieren leven die verder niet in Nederland voorkomen. Ook is de grond in Limburg anders dan in de rest van Nederland. Lees er...

    x
  • Plaatje De republiek
    canonvannederland.nl
    De republiek

    Vroeger had elk land in Europa een koning, maar de Republiek van de Zeven Verenigde Nederlanden niet. Nederland wilde wel een koning, maar kon geen goede koning vinden. Daarom waren deze zeven provincies een republiek geworden. Elke provincie had evenveel macht in de republiek. Meer weten, neem hier...

    x
  • Plaatje De Republiek
    schooltv.nl
    De Republiek

    Nederland is een koninkrijk. Maar dat is het niet altijd geweest. In de 17e eeuw bestond Nederland uit zeven provinciën die werden geleid door stadhouders en raadspensionarissen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe verandert taal?
    schooltv.nl
    Hoe verandert taal?

    Het Nederlands dat wij spreken is niet altijd hetzelfde geweest. Er staan woorden in het woordenboek die niemand meer kent. En er komen ook steeds nieuwe woorden bij. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Tachtigjarige Oorlog
    docukit.nl
    De Tachtigjarige Oorlog

    In de zestiende eeuw was Nederland nog geen zelfstandig land. De Nederlanden hoorden bij het enorme rijk van keizer Karel de Vijfde. In 1555 volgde zijn zoon Filips de Tweede hem op. Deze Spaanse koning kreeg veel problemen met de Nederlanden. Uiteindelijk leidde dat tot een oorlog tussen de Nederlanden...

    x
  • Plaatje Bevrijdingsdag 5 mei
    weetwatjeviert.nl
    Bevrijdingsdag 5 mei

    In mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. 5 jaar lang is Duitsland de baas in Nederland. Veel joden worden naar concentratiekampen gestuurd en overleven de oorlog niet. Op 5 mei 1945 geeft Duitsland zich over en is Nederland weer vrij. Die vrijheid vieren we nog ieder jaar. Lees erover op de...

    x
  • Plaatje De tiende penning van Alva
    schooltv.nl
    De tiende penning van Alva

    De tiende penning is een belasting die door de Hertog van Alva opgelegd wordt aan de Nederlanden in 1569. Nederlanders moeten aan de Spaanse koning 10% belasting betalen over aankopen als eten, drinken en vee. Het belastinggeld wordt vervolgens door Spanje gebruikt om de Opstand in de Nederlanden neer...

    x
  • Plaatje Waarom hebben we een ambassadeur?
    schooltv.nl
    Waarom hebben we een ambassadeur?

    In zo'n 150 landen hebben we een klein stukje Nederland gemaakt: een consulaat of een ambassade. Een ambassadeur vertegenwoordigt Nederland in het buitenland. Als Nederlanders in het buitenland in nood raken, kunnen ze hulp vragen bij de ambassade. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De auto
    docukit.nl
    De auto

    Overal in Nederland zie je auto's. In je straat, bij school, op de snelweg. Er rijden in Nederland ongeveer 7 miljoen auto's rond. Elke dag komen er nog 1000 tot 1500 auto's bij. Want mensen vinden het fijn om een eigen auto te hebben. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in...

    x
  • Plaatje BiebBoys - Camping Timboektoe
    biebboys.nl
    BiebBoys - Camping Timboektoe

    De BiebBoys Kees en Joran solliciteren bij camping Timboektoe. Ze willen werken in het animatieteam. Campingbaas Tim wil niks weten van boeken. Ze mogen dan ook niks tippen, aanraden of vertellen over boeken. Maar of dat lukt…. dat zie je in deze video. Voor leerkrachten: De klas krijgt veel boekentips...

    x
  • Plaatje Bob Popcorn
    schooltv.nl
    Bob Popcorn

    Een pratende maïskorrel, zo groot als een aardappel. Of was het een kiwi? Levi (7) vertelt over zijn lievelingsboek Bob Popcorn van Maranke Rinck. ‘En het is een heel ondeugend mannetje!’ Luister naar De Waanzinnige Podcast op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Boekenzoeker
    boekenzoeker.be
    Boekenzoeker

    Een boek dat bij je past? De boekenzoeker helpt je om leuke boeken te vinden.

    x
  • Plaatje Napoleon Bonaparte
    canonvannederland.nl
    Napoleon Bonaparte

    Je kunt niet over de geschiedenis van Nederland praten zonder naar het buitenland te kijken. Wat in het buitenland gebeurt, is ook vaak belangrijk voor Nederland. Aan het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw was dat zeker zo. Napoleon Bonaparte uit Frankrijk was heel belangrijk voor de geschiedenis...

    x
  • Plaatje Jeroen Bosch
    canonvannederland.nl
    Jeroen Bosch

    Jeroen Bosch is een beroemde schilder uit de Middeleeuwen. Met zijn schilderijen wilde hij mensen waarschuwen om een goed, gelovig christen te zijn. Anders kon het wel eens slecht met ze aflopen. Lees meer over deze beroemde schilder op de site van de canon van Nederland.Let op: kies de informatie die...

    x
  • Plaatje Maria van Bourgondië
    canonvannederland.nl
    Maria van Bourgondië

    Toen de vader van Maria van Bourgondie tijdens één van zijn oorlogen overleed, werd Maria in één klap de rijkste erfgenaam van Europa. Lees meer over hertogin Maria van Bourgondie op de site van de canon van Nederland. Let op: kies de informatie die geschikt is voor jouw groep...

    x
  • Plaatje Daantje de wereldkampioen
    schooltv.nl
    Daantje de wereldkampioen

    Fenne (8) tipt het boek Daantje, de wereldkampioen, geschreven door Roald Dahl. Daantje heeft een geweldige vader met een bijzondere hobby, hij stroopt fazanten. Als zijn vader op een nacht niet thuis komt neemt Daantje een dapper besluit… Luister naar De Waanzinnige Podcast op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Opstand
    canonvannederland.nl
    De Opstand

    Tijdens de Nederlandse Opstand, beter bekend als Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), komen de Nederlandse gewesten in verzet tegen koning Filips II van Spanje. In 1588 ontstaat uiteindelijk de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Voor meer informatie neem je een kijkje op deze site. Let op: kies...

    x
  • Plaatje Dekolonisatie
    jeugdbieb.nl
    Dekolonisatie

    Een belangrijke gebeurtenis in 200 jaar koninkrijk is de dekolonisatie. Hier een aantal feiten, sites en filmpjes op een rijtje.

    x
  • Plaatje Den Haag
    docukit.nl
    Den Haag

    Mensen denken wel eens dat Den Haag de hoofdstad van Nederland is. De regering is er gevestigd en de koning werkt er. Toch is Den Haag niet de hoofdstad van Nederland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 118. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Denkboek.nl
    denkboek.nl
    Denkboek.nl

    Op denkboek.nl kun je van alles ontdekken en leren over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren. In de tijdlijn ontdek je wat er gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de vrijheidswijzer mag jij vertellen wat vrijheid voor jou betekent. In de kijkwijzer wordt uitgelegd wat er gebeurt tijdens...

    x
  • Plaatje Dijken
    docukit.nl
    Dijken

    Nederland is een echt waterland. Het grenst aan de Noordzee en de Waddenzee. In het binnenland zijn allerlei rivieren zoals de Maas, de Rijn en de IJssel. Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. Gelukkig beschermen dijken het land tegen het water. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje De Dodendraad
    schooltv.nl
    De Dodendraad

    Tijdens de Eerste Wereldoorlog is Nederland neutraal. Veel Belgen besluiten daarom tijdelijk naar Nederland te vluchten uit angst voor de oorlog in eigen land. Maar deze vlucht is niet zonder risico. Om te voorkomen dat Belgen naar Nederland vluchten, leggen de Duitsers een elektrisch prikkeldraad aan....

    x
  • Plaatje Dummie de mummie en de gouden scarabee
    schooltv.nl
    Dummie de mummie en de gouden scarabee

    Odeana (10) vertelt honderduit over de verhalen van Dummie de Mummie. Want wat zou jij doen als je een mummie in je bed vond? Het liefst wil zij een vriend zoals Goos. Goos is dapper en slim en een hele trouwe vriend. Een verhaal over anders zijn, vriendschap, en opstaan uit de dood. Luister naar De...

    x
  • Plaatje De Euro
    docukit.nl
    De Euro

    Sinds 1 januari 2002 kun je in Nederland met euro's betalen. En niet alleen in Nederland. Ook in tien andere landen van de Europese Unie is de euro ingevoerd. Dat ging niet van de ene op de andere dag. Er is lang over nagedacht. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Frappante Fragmenten
    frappantefragmenten.nl
    Frappante Fragmenten

    Wil je kinderen leuke, spannende of interessante boeken adviseren? Dan heb je wel wat titelkennis nodig. Met de Frappante Fragmenten advieslijsten ben je snel op de hoogte. De meeste boeken van de Top40 Kinderboeken hebben een Frappant Fragment: een stukje ingesproken tekst uit het boek van iemand die...

    x
  • Plaatje De gastarbeiders
    canonvannederland.nl
    De gastarbeiders

    Als het goed gaat met een land, is er veel werk. Begin jaren zestig was dat het geval in Nederland. Er waren veel arbeiders nodig. Hoe kwam je daaraan? Nederland ging mensen uit andere landen halen. Ze werden ‘gastarbeiders’ genoemd. Ze waren hier te gast, het was de bedoeling dat ze niet...

    x
  • Plaatje Het geheim van de Malamander
    schooltv.nl
    Het geheim van de Malamander

    Wat doe jij als je een monster hoort krijsen? ‘Het hotel is die kant op,’ zegt Herbert. Maar Violet zegt: ‘Het avontuur is die kant op.’ In deze podcast vertelt Hugo (10) over Het geheim van de malamander van Thomas Taylor. Een boek over dapper zijn en je thuis voelen. Luister...

    x
  • Plaatje Het leven in de Gouden Eeuw
    docukit.nl
    Het leven in de Gouden Eeuw

    De Gouden Eeuw was een periode van grote rijkdom voor de Republiek der Nederlanden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 195. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Grapman, held met humor
    schooltv.nl
    Grapman, held met humor

    Deniz (8) houdt heel erg van lezen én hij houdt van plaatjes. Daarom koos hij deze graphic novel, wat dat is? Dat leer je in deze podcastaflevering. Plaatjes zijn soms ook heel hard nodig, vindt Deniz. Luister naar De Waanzinnige Podcast op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Griezels
    schooltv.nl
    De Griezels

    Anton (8) vertelt over het boek De Griezels en hoe dit wereldberoemde stel elkaar het leven zuur maakt. Zelf haalt hij geen smerige streken uit hoor! Maar hij kent wel iemand die zomaar in Roald Dahls boeken zou kunnen voorkomen. Allemaal kleppen dicht, en gruwel mee met de Griezels. Luister naar De...

    x
  • Plaatje De grondwet
    schooltv.nl
    De grondwet

    Je kunt het zien als de spelregels van de Nederlandse democratie: de grondwet, geschreven in 1848 door Thorbecke. Door de komst van deze grondwet is Nederland een democratie geworden. Er staan allerlei wetten en regels in waar wij ons aan moeten houden in Nederland. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis...

    x
  • Plaatje Het grote griezelboek
    schooltv.nl
    Het grote griezelboek

    Khalid (9) houdt van enge verhalen. Hij vertelt over Het grote griezelboek in deze podcast. Over dino’s bijvoorbeeld, die zijn eng, want die hebben echt bestaan en over monsters en ridders. Luister naar De Waanzinnige Podcast op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Harry Potter en de Orde van de Feniks
    schooltv.nl
    Harry Potter en de Orde van de Feniks

    Tyler (10) werd helemaal meegesleurd in de zeven boeken over de tovenaarsleerling Harry Potter. Hij las ze alle zeven achterelkaar in vier maanden uit. Zijn favoriet is nummer vijf: Harry Potter en de orde van de feniks. Met een leger van kinderen dat onder leiding van Harry in het geheim leert toveren....

    x
  • Plaatje Heel heel heel vies boek
    schooltv.nl
    Heel heel heel vies boek

    Roemer (7) vertelt over zijn lievelingsboek Heel heel heel vies boek van Edward van de Vendel. Een boek met strips en korte verhalen voor beginnende lezers. Het gaat over rondspetterende ketchup, hondjes die werkelijk álles opeten, spugende poezen en Sem Spuug, een superheld met een heel smerige...

    x
  • Plaatje Historisch Museum JoCas
    museumjocas.nl
    Historisch Museum JoCas

    Het online Historisch Museum JoCas staat boordevol weetjes en feiten over de geschiedenis van Nederland en de wereldgeschiedenis.

    x
  • Plaatje Hockey
    hetklokhuis.nl
    Hockey

    Hockey is één van de populairste sporten in Nederland. En Nederland is ook supergoed in hockey! Maar wat maakt hockey nou zo leuk en hoe komt het dat Nederlanders zo goed spelen? Om daar achter te komen mag Pascal een dagje mee trainen met een landelijk selectieteam. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Ik vind lezen leuk
    ikvindlezenleuk.nl
    Ik vind lezen leuk

    Ben je op zoek naar een leuk boek om te lezen? Op deze site vind je tips. Ook kun je andere kinderen tippen door zelf een recensie van een boek te schrijven.

    x
  • Plaatje Canon-pad Indonesië
    canon-pad-indonesie.yurls.net
    Canon-pad Indonesië

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over Indonesië, een kolonie die zich vrij vecht.

    x
  • Plaatje Indonesië in de oorlog
    hetklokhuis.nl
    Indonesië in de oorlog

    Honderden jaren was Nederland de baas in grote delen van wat we nu kennen als Indonesië. Janouk gaat vierhonderd jaar terug in de tijd en ziet hoe Nederland delen van het eilandenrijk met geweld veroverde. Veel Indonesiërs wilden een eigen land. In augustus 1945, kort na het einde van de Tweede...

    x
  • Plaatje Vensterplaat Indonesië
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Indonesië

    Op deze plaat over Indonesië is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje De jeugdgevangenis
    docukit.nl
    De jeugdgevangenis

    De regels van een land staan in de wet. Voor iedereen in Nederland geldt de Nederlandse wet. Als iemand de regels overtreedt, krijgt hij straf. Voor te hard rijden krijg je bijvoorbeeld een boete. Als iemand iets ernstigs doet, kan het zijn dat hij naar de gevangenis moet. Voor kinderen is er een speciale...

    x
  • Plaatje Julius Zebra
    schooltv.nl
    Julius Zebra

    ‘Zou jij wel een Romein willen zijn? ‘ is de vraag die Felix (7) krijgt als hij over het eerste boek van Julius Zebra van Gary Northfield vertelt. Zijn antwoord? ‘Ja en nee. Ik vind het niet leuk om andere mensen te doden, maar wel leuk om bij het leger te horen.’ Luister naar...

    x
  • Plaatje Kaas
    docukit.nl
    Kaas

    Nederland is een echt kaasland. Nederlanders eten bijna twintig kilo kaas per jaar. Kaas wordt gemaakt van melk, meestal van koeien. Maar ook van melk van schapen, geiten of kamelen kun je kaas maken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Kalle en de Killercactus
    schooltv.nl
    Kalle en de Killercactus

    Damiano (8) vertelt over zijn lievelingsboek Kalle en de killercactus van Hermine Landvreugd. Een bizar boek over een heel gewone jongen en een zware crimineel die dwars door Amerika trekken in een vuilniscontainer om te ontsnappen aan de politie. O ja, en behalve de politie zit er ook een killercactus...

    x
  • Plaatje Feest op 1 juli: dit vieren we met Keti Koti
    kidsweek.nl
    Feest op 1 juli: dit vieren we met Keti Koti

    Elk jaar is het in Nederland op 1 juli Keti Koti. Op die dag wordt het Nederlandse slavernijverleden in Suriname en op de Nederlandse Antillen herdacht en de afschaffing ervan in 1863 gevierd. Waarom is die dag belangrijk? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 24 juni...

    x
  • Plaatje Kidsweek  (Tijdschrift)
    kidsweek.nl
    Kidsweek (Tijdschrift)

    Wil jij weten wat er in de wereld gebeurt? En lees je graag nieuws over dieren, natuur, wetenschap en sport? Je leest het allemaal in Kidsweek. Een krant speciaal voor kinderen tussen 7 en 10 jaar. Neem ook eens een kijkje op de website.

    x
  • Plaatje Kit en Kaat en de bruidstaart
    schooltv.nl
    Kit en Kaat en de bruidstaart

    Juline (7) vertelt over haar lievelingsboek Kit en Kaat en de Bruidstaart van Jolanda Horsten. Een verhaal over beste vriendinnen die zó graag een bruidstaart willen bakken voor hun tante, dat ze er werkelijk álles voor over hebben. Een verhaal vol liefde en spanning. Luister naar De Waanzinnige...

    x
  • Plaatje Marga Klompé
    canonvannederland.nl
    Marga Klompé

    Marga Klompé was in 1956 de eerste vrouwelijke minister in Nederland. Als minister leverde ze een belangrijke bijdrage aan Nederland als verzorgingsstaat. Ze bedacht een wet waardoor Nederlanders die arm waren geld kregen van de staat. Lees hier meer over Marga Klompé. Let op: kies de informatie...

    x
  • Plaatje KNRM, redden op zee
    hetklokhuis.nl
    KNRM, redden op zee

    Wie op het water in nood komt wordt gered door de vrijwilligers van de KNRM, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Dolores gaat mee met een trainingsdag en speelt bij de oefeningen het slachtoffer. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Koning Willem I
    canonvannederland.nl
    Koning Willem I

    Toen de Fransen niet langer meer de baas waren in Nederland kwam de zoon van stadhouder Willem V terug naar Nederland. Deze zoon was Willem I (Willem de eerste). Hij werd koning van heel Nederland. Lees hier meer. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas

    x
  • Plaatje Spreekbeurt KNRM
    knrm.nl
    Spreekbeurt KNRM

    Over de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) valt heel veel te vertellen en te laten zien. Alle informatie vind je in het boekje Redders op woest water, dat je op deze site kunt downloaden. Daarnaast vind je hier tips voor je spreekbeurt en een filmpje dat je kunt laten zien in de klas.

    x
  • Plaatje Kwallenpap en Slakkenvla
    schooltv.nl
    Kwallenpap en Slakkenvla

    ‘Ik hou heel erg van griezelen!’ Eefke (7) vertelt over haar lievelingsboek Kwallenpap en Slakkenvla van Marianne Busser en Ron Schröder. Luister naar De Waanzinnige Podcast op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De landmacht
    docukit.nl
    De landmacht

    Al zolang er mensen zijn, maken ze ruzie met elkaar. Soms ontstaat er oorlog uit een ruzie tussen twee landen. Vaak gaat het dan om stukken land of om geloof. Dat was lang geleden al zo. En dat is nu nog zo. Gelukkig niet in de buurt van Nederland. De laatste oorlog in Nederland was de Tweede Wereldoorlog....

    x
  • Plaatje Lawines
    docukit.nl
    Lawines

    Lawines komen in Nederland niet voor. In de eerste plaats sneeuwt het hier niet zo vaak. Als het sneeuwt, dan is het niet veel en is het zo weer gesmolten. In de tweede plaats is Nederland te plat. Want een lawine is een heel dik pak sneeuw dat van een helling afglijdt. Lees er over op de website van...

    x
  • Plaatje Leesbeesten & Luistervinken
    kinderpodcasts.nl
    Leesbeesten & Luistervinken

    Leesbeesten en Luistervinken is dé kinderpodcast over kinderboeken waar kinderen in gesprek gaan met hun favoriete kinderboekenschrijver.

    x
  • Plaatje Leeuw met strepen
    schooltv.nl
    Leeuw met strepen

    Arie (10) vertelt over het boek Leeuw met strepen van Marlene Rebel en Lucinda Vos. Hij neemt je mee naar de 17e eeuw in Amsterdam, waar op dat moment de pest heerst. Jacob – de hoofdpersoon van dit verhaal – doolt moederziel alleen door de stad. Zijn vader is op zee, zijn moeder is doodziek...

    x
  • Plaatje Winnaar: Madeliefje is onze Nationale Bloem
    bnnvara.nl
    Winnaar: Madeliefje is onze Nationale Bloem

    In juni 2023 is het madeliefje met een ruime meerderheid gekozen tot Nationale Bloem van Nederland. Lees er meer over op de website van het radioprogramma Vroege Vogels.

    x
  • Plaatje Wie heeft het boek
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wie heeft het boek 'Max Havelaar' geschreven?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Michiel de Ruyter
    jeugdbieb.nl
    Michiel de Ruyter

    Helden zijn van alle tijden. Vroeger hadden we in Nederland ook al helden. Vooral zeehelden. Mannen die grote overwinningen hadden behaald met de Nederlandse scheepsvloot. Van alle Nederlandse zeehelden is Michiel de Ruyter zeker de beroemdste. Neem eens kijkje op deze websites.

    x
  • Plaatje Mijn bijzonder rare week met Tess
    schooltv.nl
    Mijn bijzonder rare week met Tess

    Tijdens een vakantie op Texel ontmoet Samuel Tess. Tess is een bazige bikkel die nog nooit heeft gehuild en ook geen sorry zegt. Samuel oefent om alleen te zijn, hij is namelijk de jongste in zijn gezin en kan maar moeilijk leven met het idee dat hij alleen overblijft. Luister naar De Waanzinnige Podcast...

    x
  • Plaatje Molens
    docukit.nl
    Molens

    In Nederland staan veel molens. De meeste Nederlandse molens zijn windmolens. Doordat ons land vlak is, kan het hier flink waaien. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 149. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Naar school in oorlog
    schooltv.nl
    Naar school in oorlog

    In mei 1940 begint de Tweede Wereldoorlog ook in Nederland. De Duitsers worden de baas in ons land. Ondanks de bezetting gaat iedereen weer aan het werk en gaan de kinderen gewoon naar school, maar de school is wel veranderd. Betty en Maria vertellen hoe dat was in Nederland en Joop vertelt over zijn...

    x
  • Plaatje Wie heeft New York gesticht?
    schooltv.nl
    Wie heeft New York gesticht?

    Engelsman Henry Hudson is in 1609 voor de VOC op weg naar Indië. In plaats daarvan komt hij uit in Amerika. Er ontstaan nederzettingen en de stad krijgt de naam ‘Nieuw Nederland’. Er wordt een rivier naar Hudson vernoemd en hij wordt de eerste burgemeester van New York. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Nieuwkomers naast autochtonen
    schooltv.nl
    Nieuwkomers naast autochtonen

    Na de Tweede Wereldoorlog zijn veel mensen naar Nederland gekomen om hier een nieuw bestaan op te bouwen. De immigranten kwamen vooral uit Indonesië, Suriname en de Nederlandse Antillen. In de jaren 60 en 70, werden er Turkse en Marokkaanse gastarbeiders naar Nederland gehaald. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Noordzeewater
    hetklokhuis.nl
    Noordzeewater

    Nederland wordt voor een groot deel omgeven door water. Vijf van de twaalf provincies – van Zeeland tot aan Groningen en de Waddeneilanden – grenzen aan de Noordzee, de zee waarvan het Nederlandse deel groter is dan Nederland zelf. Hoe goed kennen we ‘s lands grootste natuurgebied?...

    x
  • Plaatje Het oerwoud
    docukit.nl
    Het oerwoud

    De bossen in Nederland zijn niet zo groot. Je loopt een uur, misschien twee, en je bent er alweer uit. In andere landen kun je bossen vinden die groter zijn dan heel Nederland. Je vindt ze vooral in de tropen, het gebied rond het midden van de aarde. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Onze Kinderboeken
    dbnl.org
    Onze Kinderboeken

    De "digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren" klinkt gewichtig, maar daar worden kinderboeken van vroeger verzameld die jij via internet compleet met plaatjes online kunt lezen. Neem eens een kijkje!

    x
  • Plaatje Opvang van vluchtelingen
    schooltv.nl
    Opvang van vluchtelingen

    Mensen die hun land zijn ontvlucht omdat hun leven er niet meer zeker is kunnen in Nederland asiel aanvragen. Als Nederland vindt dat een vluchteling geen gevaar loopt in eigen land, wordt hij of zij teruggestuurd. Sommige vluchtelingen willen dat niet en vluchten. Ze duiken onder ergens in Nederland....

    x
  • Plaatje Hoe werkt de OV-chipkaart?
    schooltv.nl
    Hoe werkt de OV-chipkaart?

    Als je met de trein, bus of metro reist, heb je een ov-chipkaart nodig. Als je incheckt, leest de incheckpaal de informatie die op je kaart is opgeslagen. Je hoeft er zelf niet meer bij na te denken. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Paddeltje (Tekst)
    dbnl.org
    Paddeltje (Tekst)

    In de digitale bibliotheek van de Nederlandse letteren lees je online het boek "Paddeltje: de scheepsjongen van Michiel de Ruijter" geschreven door Joh. H. Been.

    x
  • Plaatje Pluizer
    pluizer.be
    Pluizer

    Op deze website vind je recensies van jeugdboeken die door liefhebbers van deze boeken zijn geschreven.

    x
  • Plaatje Pluizuit
    pluizuit.be
    Pluizuit

    Zoek je een recensie van een kinder- of jeugdboek, neem een kijkje bij Pluizuit.

    x
  • Plaatje Poster Familie van Pippi
    static.hebban.nl
    Poster Familie van Pippi

    Ze is waarschijnlijk de bekendste eigenwijze hoofdpersoon ter wereld: Pippi Langkous. Bijna 80 jaar geleden werd ze verzonnen door de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren. Welke hoofdpersonen van nu zouden verre familie van haar kunnen zijn? Je ontdekt het op deze poster!

    x
  • Plaatje Red de Witte Walvis
    schooltv.nl
    Red de Witte Walvis

    Het lievelingsboek van Thia (7) is Red de Witte Walvis. Dit boek van Geronimo Stilton gaat over liefde en vakantie, en het gaat allebei bijna mis. Geronimo weet zich geen raad met de liefde. En de vakantiebestemming waar hij zijn lieve Pettie mee naartoe neemt is ontzettend vervuild. Luister naar De...

    x
  • Plaatje Redden op het water
    hetklokhuis.nl
    Redden op het water

    De mensen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) redden ieder jaar tussen de 3300 en 3600 mensen op zee. Zelfs wanneer de zee kalm lijkt heeft het gevaarlijke stromingen; de onderstroom noemen we dat. Pascal mag mee op een oefening en leert hoe stromingen gaan door te kijken naar...

    x
  • Plaatje Republiek
    hetklokhuis.nl
    Republiek

    Nederland is een Koninkrijk, maar dat is niet altijd zo geweest. Vanaf 1588 is Nederland ruim twee eeuwen lang een Republiek. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Heel ongewoon in die tijd. Hoe is dit zo gekomen? Bart ontdekt dat de Oranjes ook toen al een belangrijke rol speelden. Een aflevering...

    x
  • Plaatje Revoluties
    docukit.nl
    Revoluties

    Revoluties zijn grote veranderingen in korte tijd. Ze ontstaan vaak door slechte leefomstandigheden. Dan komen mensen in opstand tegen de mensen die de macht hebben. Nederland is door zo'n opstand ontstaan, net als de Verenigde Staten en veel andere landen. Vroeger hoorde Nederland bij het Spaanse rijk....

    x
  • Plaatje Rosie en Moussa voor altijd
    schooltv.nl
    Rosie en Moussa voor altijd

    Fenna (7) vertelt over haar lievelingsboek, Rosie en Moussa voor altijd van Michael de Cock. Een boek over vriendschap en familie, over de eindmusical op school en het ontdekken van grote mensengeheimen. Over kriebels in je buik, maar niet weten wat verliefd zijn precies is. Luister naar De Waanzinnige...

    x
  • Plaatje Rotterdam gebombardeerd
    schooltv.nl
    Rotterdam gebombardeerd

    Duitsland maakt korte metten met de Nederlandse tegenstand. De Duitsers bombarderen Rotterdam en eisen dat Nederland zich overgeeft, anders zullen ze nog meer steden vernielen. Nederland heeft geen keus. Vanaf 14 mei 1940 is Duitsland de baas in ons land. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het Scheepvaartmuseum
    schooltv.nl
    Het Scheepvaartmuseum

    Ontdek de Scheepvaartgeschiedenis van Nederland. Scheepvaart is altijd heel belangrijk geweest voor Nederland. Vroeger voeren Nederlanders de hele wereld over om te handelen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De School van de Magische Dieren
    schooltv.nl
    De School van de Magische Dieren

    Arthur (7) vertelt over De School van de Magische Dieren van Margit Auer. De Wintersteinschool is een hele gewone school met hele gewone kinderen. Tot miss Cornfield er les komt geven. Zij geeft de kinderen die het nodig hebben een magisch dier. Een magisch dier is een dier dat kan praten, en het is...

    x
  • Plaatje Sjakie en de chocoladefabriek
    schooltv.nl
    Sjakie en de chocoladefabriek

    Elias (10) vertelt over het boek Sjakie en de chocoladefabriek: ‘Toen ik dit boek las had ik zo’n zin in chocolade. Ik wilde steeds een reep pakken en opeten. Ik wou eigenlijk zelf in die chocoladefabriek zijn, en álles op eten. Maar ja Elias weet wel beter, want wat je leert uit dit...

    x
  • Plaatje Sjakie en de grote glazen lift
    schooltv.nl
    Sjakie en de grote glazen lift

    Mert (11) vertelt over Sjakie en de grote glazen lift van Roald Dahl. Dit verhaal begint waar het boek Sjakie en de chocoladefabriek eindigde: in de lucht! Sjakie en zijn familie komen in Amerikaans luchtgebied, wat leidt tot grote misverstanden… Luister naar De Waanzinnige Podcast op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Sleutels
    schooltv.nl
    Sleutels

    Sleutels van Annemarie Jongbloed is een detective waarin drie kinderen op zoek gaan naar een dief die keer op keer toeslaat in de bibliotheek. In de bibliotheek ja! Ella en Kim hebben dit boek samen gelezen, en vonden het superspannend. De vriendinnen lezen niet alleen samen, ze houden van gamen, Tiktok...

    x
  • Plaatje Spinnen
    docukit.nl
    Spinnen

    Veel kinderen en volwassenen zijn bang voor spinnen. Helemaal niet nodig, want de meeste spinnen die in Nederland leven zijn ongevaarlijk. In totaal komen er in Nederland zo’n 700 verschillende soorten spinnen voor. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Wat zijn spoorlopers?
    schooltv.nl
    Wat zijn spoorlopers?

    Bij de meldkamer van de Nederlandse Spoorwegen komen regelmatig meldingen binnen van mensen die vlakbij het spoor komen. Ook kinderen. Dat is natuurlijk hartstikke gevaarlijk en daarom wordt er van alles gedaan om zulke spoorlopers daar weg te halen. Bekijk het filmpje van Zapp Weekjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Staken tegen Jodenvervolging in oorlog
    schooltv.nl
    Staken tegen Jodenvervolging in oorlog

    Nederland is vanaf mei 1940 bezet door de Duitsers, die ook in ons land nieuwe regels instellen waardoor de vrijheid van Joodse Nederlanders steeds meer wordt ingeperkt. Zo worden ze ontslagen en mogen ze op sommige plekken zoals parken, winkels en bioscopen niet meer komen. Maar in 1941 komen sommige...

    x
  • Plaatje Suriname
    schooltv.nl
    Suriname

    Suriname is het land van de enorme jungle, de roti, de multiculturele stad Paramaribo en het is een voormalige Nederlandse kolonie. Tot 1975 valt Suriname onder Nederlands gezag en dat is vandaag de dag nog steeds zichtbaar en voelbaar in het land door de Nederlandse taal en de koloniale gebouwen. De...

    x
  • Plaatje Suus redt de zielige hond!
    schooltv.nl
    Suus redt de zielige hond!

    Oumayra (8) vertelt over het boek Suus redt de zielige hond van Mariken Jongman. Suus redt samen met Bobbi heel veel dieren. eerst redden ze een gans, en dan een verwilderde hond. Luister naar De Waanzinnige Podcast op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom zijn er verschillende talen op de wereld?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom zijn er verschillende talen op de wereld?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Ten strijde tegen Engeland
    schooltv.nl
    Ten strijde tegen Engeland

    De Spaanse koning Filips II regeert over een groot aantal gebieden in Europa. Ook over de Nederlanden. Het is het jaar 1588, veel Nederlandse provincies zijn tegen hem in opstand gekomen. Nederlanders vechten tegen Spaanse soldaten. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Trijntje
    canonvannederland.nl
    Trijntje

    De eerste bewoners van ons rivierenland wonen niet op een vaste plaats, maar trekken van plek naar plek. Ze jagen, vissen en verzamelen vruchten, noten en zaden. De winter brengen ze door in een vast kamp op een veilige plek. Op de plaats waar ooit zo’n nederzetting was, is in 1997 het skelet van...

    x
  • Plaatje Trobi
    schooltv.nl
    Trobi

    Aimée (9) vertelt over Trobi, deel twee in een reeks magische boeken van Brian Elstak en Esther Duysker. Trobi is straattaal voor trouble, problemen dus… In dit boek nemen drie mensenkinderen je mee naar een eiland vol pratende dieren. Hun machtigste wapen ‘de tijgerklauw’ wordt...

    x
  • Plaatje Tweede Wereldoorlog
    tweedewereldoorlog.nl
    Tweede Wereldoorlog

    Website met heel veel informatie over de Tweede Wereldoorlog.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    docukit.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    Op 4 mei is het Dodenherdenking. Dan herdenken we in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Die oorlog duurde van 1940 tot 1945. Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag. Want op die dag in 1945 eindigde de oorlog in Nederland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in...

    x
  • Plaatje Tweetaligheid
    hetklokhuis.nl
    Tweetaligheid

    De meeste kinderen hebben één moedertaal. Sommige kinderen groeien op met meer dan één taal, bijvoorbeeld omdat hun moeder Nederlands is en hun vader Spaans. Of omdat er thuis Arabisch wordt gesproken en op school Nederlands. In Friesland krijgen veel kinderen zowel Fries...

    x
  • Plaatje De Waanzinnige Podcast
    kinderpodcasts.nl
    De Waanzinnige Podcast

    In De Waanzinnige Podcast vertellen kinderen over hun lievelingsboeken.

    x
  • Plaatje Zwemmen
    knzb.nl
    Zwemmen

    Wil je alles weten over zwemmen? Kijk dan op deze site van de KNZB, de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond.

    x
  • Plaatje Webpad 200 jaar Koninkrijk
    webpad-200-jaar-koninkrijk.yurls.net
    Webpad 200 jaar Koninkrijk

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over gebeurtenissen in 200 jaar Koninkrijk.

    x
  • Plaatje De 25 coolste paasweetjes
    hetklokhuis.nl
    De 25 coolste paasweetjes

    Wie legt het grootste ei? En hoeveel eieren eten we eigenlijk in Nederland? Je leest het allemaal in de 25 coolste paasweetjes op de website van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe worden aardappels geoogst?
    schooltv.nl
    Hoe worden aardappels geoogst?

    Nederland staat bekend om de goede aardappels. Boeren uit heel Europa willen de Nederlandse aardappels gebruiken om er vervolgens zelf mee te kunnen telen. Maar hoe groeien aardappels en hoe krijg je ze uit de grond? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Afval
    docukit.nl
    Afval

    We maken in Nederland met z'n allen een heleboel afval. We doen het in vuilniszakken en de vuilniswagen komt het ophalen. Maar dan? Het meeste afval komt in een vuilverbrandingsinstallatie terecht. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 053....

    x
  • Plaatje Ambassadeur
    hetklokhuis.nl
    Ambassadeur

    In zo'n 150 landen in de wereld hebben wij een heel klein stukje Nederland gemaakt. Dat heet een consulaat of een ambassade en die wordt geleid door een ambassadeur. Eva gaat op bezoek bij onze eigen ambassadeur in België en de Nigeriaanse ambassadeur in Nederland. Bekijk deze aflevering van Het...

    x
  • Plaatje Amsterdam
    docukit.nl
    Amsterdam

    Geef mij maar Amsterdam Dat is mooier dan Parijs. Dit zijn de eerste regels van een heel bekend liedje over de grootste stad van Nederland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 006. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje April-meistakingen 1943
    hetklokhuis.nl
    April-meistakingen 1943

    In Nederland was het van 1940 tot 1945 oorlog. De nazi’s waren de baas, en wie tegen ze inging riskeerde zijn leven. Toch vond in het voorjaar van 1943 de grootste opstand tegen de nazi's plaats. Door te staken – ofwel het werk neer te leggen – kwamen Nederlanders in het hele land in...

    x
  • Plaatje Arend
    hetklokhuis.nl
    Arend

    Arenden zijn enorme vogels. Ze komen over de hele wereld voor, ook hier in Nederland. Janoek gaat op zoek naar de visarend en de indrukwekkende zeearend, twee van de grootste roofvogels van Nederland. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Asielzoekers
    docukit.nl
    Asielzoekers

    Al tientallen jaren lang komen er asielzoekers naar Nederland. De meesten van hen zijn gevlucht uit landen waar oorlog of armoede is, of beide. Iemand die gevlucht is, moet meteen als hij de grens over is, asiel aanvragen. Dat betekent dat hij de Nederlandse regering om bescherming vraagt. Lees er over...

    x
  • Plaatje Asielzoekerscentrum
    hetklokhuis.nl
    Asielzoekerscentrum

    Parwana is tien jaar en komt uit Afghanistan. Ze is met haar vader en tante naar Nederland gevlucht. Ze wonen nu in een asielzoekerscentrum. Parwana vertelt aan Lisa hoe het is om in zo'n centrum te wonen. Lisa gaat ook mee naar haar school op het centrum. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis die...

    x
  • Plaatje Aswolk
    hetklokhuis.nl
    Aswolk

    Hoe kan een vulkaan op IJsland er voor zorgen dat er in Nederland geen vliegtuigen meer kunnen vertrekken? Bart krijgt op Schiphol te horen waarom het zo gevaarlijk is om door zo'n aswolk te vliegen. Meteoroloog Dennis Wilt legt uit hoe de vulkaanas in Nederland terechtkomt. Bekijk deze aflevering van...

    x
  • Plaatje Avocado
    hetklokhuis.nl
    Avocado's rijpen

    Het is groen en heeft een peervorm: de avocado. Voordat we deze tropische vrucht rijp op ons bordje hebben, heeft het al een lange reis gehad en veel verschillende processen meegemaakt. Het Klokhuis volgt dit proces op de voet… in Nederland! Hier in Nederland worden de avocado's namelijk gerijpt...

    x
  • Plaatje Bankbiljetten
    hetklokhuis.nl
    Bankbiljetten

    Lisa ontdekt dat bankbiljetten met behulp van bijzondere technieken zo worden gemaakt, dat ze zeer moeilijk zijn na te maken. Zij bezoekt De Nederlandsche Bank en komt erachter hoe je kunt zien of een bankbiljet echt of vals is en hoe bankbiljetten worden gedrukt. Zij praat hierover met Marco Wind van...

    x
  • Plaatje Waarom begroet je iemand met drie zoenen?
    schooltv.nl
    Waarom begroet je iemand met drie zoenen?

    In Nederland begroeten we elkaar met drie zoenen. Typisch Nederlands, want in het buitenland doen ze dat vaak anders: daar kussen mensen elkaar meestal 1 of 2 keer. Of ze kussen helemaal niet: buigen of neuzen kan natuurlijk ook! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje België
    docukit.nl
    België

    Ten zuiden van Nederland ligt België. België is kleiner dan Nederland. In België wonen iets meer dan tien miljoen mensen. De meeste mensen wonen in de grote steden. De grootste steden zijn Brussel en Antwerpen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje De Betuwe
    docukit.nl
    De Betuwe

    De Betuwe is het belangrijkste fruitteeltgebied van Nederland. Er wordt allerlei fruit gekweekt, vooral appels, peren en kersen. In april en mei zitten de fruitbomen vol bloesems. Uit elk bloemetje groeit later een vrucht. In de herfst zijn de appels en peren rijp. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje De bevrijders van de oorlog
    schooltv.nl
    De bevrijders van de oorlog

    Ted, Guy, Alan zijn drie geallieerde soldaten die, samen met vele anderen, Nederland hebben bevrijd van de Duitsers. Voor hen begint de bevrijding van West-Europa op 6 juni 1944. Op die datum landen geallieerde legers in Normandië. Vandaaruit trekken ze op richting het noorden en bereiken ze uiteindelijk...

    x
  • Plaatje Bevrijding
    hetklokhuis.nl
    Bevrijding

    Op 5 mei 2015 vierden we dat Nederland 70 jaar geleden werd bevrijd van de Duitse bezetters. De bevrijding van Nederland heeft bijna een jaar geduurd. In deze aflevering van Het Klokhuis zie je een deel van de Bevrijdingsroute en ontmoet je ooggetuigen die hun eigen bevrijdingsverhaal vertellen.

    x
  • Plaatje Wat is biodiversiteit?
    biodiversiteit.com
    Wat is biodiversiteit?

    Weet jij hoeveel verschillende soorten zoogdieren er in Nederland leven. Wat een wandelende tak is en waarom het zo belangrijk is dat erin Nederland veel natuurgebieden zijn. Het antwoord op deze en nog veel meer vragen vind je hier. Kijk goed rond, speel spelletjes, beantwoord vragen en leer ondertussen...

    x
  • Plaatje Podcast: BN
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: BN'ers die sorry zeggen

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over sorry zeggen. Bart en Pien praten er over met Paul van Lange. Hij is wetenschapper en weet alles over sorry zeggen. Luister naar de podcast in je podcast-app.

    x
  • Plaatje Boeken lezen en fantaseren
    schooltv.nl
    Boeken lezen en fantaseren

    Wolfram leest een boek. Hij zit zó in het verhaal dat het lijkt alsof hij in het boek zit! Wat voor verhalen leest Wolfram allemaal? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Botersmokkel: een winstgevend smokkelproduct
    canonvannederland.app
    Botersmokkel: een winstgevend smokkelproduct

    Na de Tweede Wereldoorlog werd alles wat los en vast zat en waar iets op te verdienen viel tussen de grensstreek Nederland en België gesmokkeld. Vooral ook boter. Lees erover op de site van de Canon van Nederland.

    x
  • Plaatje Boulderen
    hetklokhuis.nl
    Boulderen

    Pascal gaat boulderen. Hij is in de klimhal en leert van Nederlands kampioen Kim hoe hij een route leest. Elke klimroute heeft een eigen moeilijkheidsgraad. En hoe gaat een boulderwedstrijd er aan toe? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Maria van Bourgondië
    hetklokhuis.nl
    Maria van Bourgondië

    Maria van Bourgondië (1457-1482) was jong, mooi, sportief en ze hield van de natuur. Na de plotselinge dood van haar vader Karel de Stoute, komt ze als 19-jarige op de troon. Ze is nog niet getrouwd en gaat dus alleen regeren over het huidige Nederland, België en delen van Frankrijk. Dat duurde...

    x
  • Plaatje Brood
    docukit.nl
    Brood

    Brood wordt in de hele wereld gegeten. Maar het ziet er niet overal hetzelfde uit. In Nederland eten de meeste mensen dungesneden boterhammen. De Fransen eten graag stokbrood. En in Engeland houden ze van sandwiches. In al die soorten brood zit ongeveer hetzelfde. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Brood bakken
    schooltv.nl
    Brood bakken

    Een Turkse en een Nederlandse bakker laten zien hoe ze brood bakken. Kijk mee in de bakkerij van een Turkse en een Nederlandse bakker. Ze bakken allebei brood. Zie jij verschil? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met quiz over voedselproductie.

    x
  • Plaatje Bruggen
    docukit.nl
    Bruggen

    In Nederland zijn meer dan 40.000 bruggen. Via een brug kom je van de ene kant van het water naar de andere. Er zijn veel soorten bruggen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 53. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Bruggen bouwen
    docukit.nl
    Bruggen bouwen

    Nederland heeft niet alleen veel water, maar ook veel bruggen. Alleen de stad Amsterdam heeft al duizend bruggen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 037. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De brulkikker
    schooltv.nl
    De brulkikker

    De brulkikker leefde lange tijd in Nederland. Hier vormde hij een bedreiging voor de lokale dieren: hij had hier geen natuurlijke vijanden en at alle andere dieren in de vijver op. Inmiddels zijn alle brulkikkers in Nederland gevangen. Bekijk het filmpje van Het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bunkerdag
    bunkerdag.nl
    Bunkerdag

    Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, vallen het meest op. Normaal zijn de bunkers gesloten, maar op zaterdag 25 mei zijn de bunkers van Zeeland tot de Waddeneilanden voor één dag open!...

    x
  • Plaatje De burgemeester
    docukit.nl
    De burgemeester

    Nederland is verdeeld in gemeenten. Een gemeente is een stad, een groot dorp of een paar dorpen bij elkaar. Het hoofd van de gemeente is de burgemeester. Samen met andere mensen bestuurt hij de gemeente en zorgt hij ervoor dat alles binnen de gemeente goed verloopt. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje BiebBoys - Duiken in de Canon
    biebboys.nl
    BiebBoys - Duiken in de Canon

    Duik met de BiebBoys Joran en Kees de geschiedeniscanon in en help ze bij het zoeken naar boeken om de canonslinger compleet te maken. Bekijk eerst even de video. Voor leerkrachten: Naast de video vind je hier een lespakket - met lesbrief, werkblad en de tijdvenstervlaggetjes - dat je gratis kunt downloaden.

    x
  • Plaatje De caravan
    docukit.nl
    De caravan

    In de zomervakantie gaan veel Nederlanders kamperen, met de tent of de caravan. Kamperen is avontuurlijk en spannend. Maar als je met de caravan gaat, heb je eigenlijk bijna alles wat je thuis ook hebt. Van bed tot stoel, van aanrecht tot koelkast. Alles is alleen kleiner en knusser. Lees er over op...

    x
  • Plaatje Caribisch gebied in oorlog
    schooltv.nl
    Caribisch gebied in oorlog

    In 1940 is Curaçao een kolonie van Nederland. Maar in tegenstelling tot Nederland wordt het Caribische eiland niet bezet door de Duitsers. Toch gaat de tweede wereldoorlog hier niet ongemerkt voorbij. Twee ooggetuigen vertellen hun verhaal. Bekijk het filmpje van Jong in oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Carnaval
    docukit.nl
    Carnaval

    Drie dagen per jaar staat alles in het zuiden van Nederland op z'n kop. Dan is het carnaval. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 234. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Chocolade
    docukit.nl
    Chocolade

    Nederlanders zijn gek op chocolade. Ze eten er ieder elk jaar gemiddeld zo'n zeven kilo van op. Je hebt chocolade in soorten en maten. Ga maar eens bij een chocolaterie kijken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 050. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De circusschool
    docukit.nl
    De circusschool

    In Nederland zijn een aantal circusscholen. Elke circusschool is anders. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 308. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Crisisoefening overstroming
    hetklokhuis.nl
    Crisisoefening overstroming

    Een groot deel van Nederland ligt onder het waterniveau, lager dan de zee. En lager dan de meeste rivieren. Daarom is er in Nederland altijd kans op een overstroming. Stel dat dat gebeurt, wat moet er dan allemaal geregeld worden? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Democratie
    docukit.nl
    Democratie

    In Nederland ben je vrij om te denken en te zeggen wat je vindt. Je mag kritiek hebben op de regering. Als je volwassen bent, mag je via verkiezingen meebeslissen over het bestuur van het land. Nederland is een democratie. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Wat is een democratie?
    schooltv.nl
    Wat is een democratie?

    In Nederland mag iedereen zijn eigen mening hebben en bepalen we zelf wie ons regeren. Er is een grondwet waar iedereen zich aan moet houden en de regering mag zich niet bemoeien met wat er in de krant staat. Nederland is een democratisch land. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Deze plek werd 80 jaar geleden als eerst bevrijd
    jeugdjournaal.nl
    Deze plek werd 80 jaar geleden als eerst bevrijd

    In 2025, op 5 mei, wordt gevierd dat heel Nederland 80 jaar geleden is bevrijd. Maar de bevrijding van Nederland begon al eigenlijk eerder, in 1944. De bevrijding begon toen in Limburg. Als eerst werd het dorpje Mesch bevrijd. Op 12 september 2024 werd dat herdacht en gevierd. Bekijk het filmpje op de...

    x
  • Plaatje Diamanten: uit de mijn of uit een fabriek?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Diamanten: uit de mijn of uit een fabriek?

    Voor een pietepeuterig diamantje betaal je soms al een paar duizend euro. Heb jij misschien een idee waarom diamanten nou zo duur zijn? Kijk en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis

    x
  • Plaatje In het dierenasiel
    docukit.nl
    In het dierenasiel

    In Nederland zijn meer dan honderd dierenasielen. Ze zijn onderdeel van de Dierenbescherming, een vereniging die opkomt voor dieren. In een asiel komen loslopende dieren terecht die op straat zwerven. Ook als baasjes niet meer voor hun huisdieren kunnen zorgen, komen de dieren in een asiel terecht. Lees...

    x
  • Plaatje Dierenbescherming
    docukit.nl
    Dierenbescherming

    Mishandeling of verwaarlozing van dieren komt helaas maar al te vaak voor. Veel mensen konden slecht tegen dit dierenleed. Daarom richtten zij verenigingen op om de dieren te beschermen. In 1877 gingen al die verenigingen in Nederland samenwerken. En zo ontstond de Nederlandse Dierenbescherming. Lees...

    x
  • Plaatje De dierentuin
    docukit.nl
    De dierentuin

    Vroeger waren er rijke mensen die als hobby het verzamelen van dieren hadden. Ze hielden de dieren in de tuin van hun landhuis. In 1856 begonnen twee mannen in Rotterdam een tuin met een verzameling bijzondere vogels. Hieruit is Diergaarde Blijdorp ontstaan. De oudste dierentuin in Nederland is Artis....

    x
  • Plaatje Dijken
    hetklokhuis.nl
    Dijken

    Nienke gaat op dijkinspectie. In één van de oudste polders van Nederland, de Alblasserwaard, legt ze uit waarom dijken zo belangrijk zijn. Op een slappe veendijk bij Amsterdam vertelt ze hoe een stevige dijk kan veranderen in een pudding. Hoe worden al die dijken in Nederland trouwens gecontroleerd?...

    x
  • Plaatje Donald Duck
    hetklokhuis.nl
    Donald Duck

    Donald Duck is al vanaf 1952 in Nederland. De Nederlandse editie wordt ook hier gemaakt. Michel is één van de vaste tekenaars van de strip. Hij legt aan Nienke uit hoe hij de driftige eend van gelaatsuitdrukkingen voorziet. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Willem Drees
    schooltv.nl
    Willem Drees

    Willem Drees is een heel belangrijke minister-president geweest in Nederland. Veel Nederlanders vinden hem zelfs de beste minister-president van de afgelopen 100 jaar. Als je meer over hem wilt weten bekijk je de clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Drop
    docukit.nl
    Drop

    Je kunt het je misschien niet voorstellen. In andere landen kennen ze geen drop. Raar, he? Nederland is het enige land ter wereld waar drop wordt gegeten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 054. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Duinen
    docukit.nl
    Duinen

    Toeristen verbazen zich er steeds weer over. Nederland ligt lager dan de zee. Is dat niet gevaarlijk, vragen ze zich af. Nee hoor. Ons land wordt tegen de zee beschermd door een lange rij duinen. Samen vormen zij de zeewering. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje De eekhoorn
    docukit.nl
    De eekhoorn

    In Nederland komt de rode eekhoorn voor. Dat is een knaagdier, een dier met scherpe tanden. De rode eekhoorn leeft hoog in de bomen van een bos of in parken en tuinen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 291. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Eerste Wereldoorlog
    canonvannederland.nl
    Eerste Wereldoorlog

    Van 1914 tot 1918 was er een grote oorlog in Europa. Nederland deed niet mee in deze oorlog. Maar Nederland merkte er wel wat van. Lees hier meer. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas

    x
  • Plaatje Eerste werkdag voor nieuwe premier en ministers
    jeugdjournaal.nl
    Eerste werkdag voor nieuwe premier en ministers

    Vandaag heeft Nederland na 13 jaar een nieuwe minister-president: Dick Schoof. De nieuwe premier en de nieuwe ministers van Nederland gaan officieel aan het werk. Bekijk de video op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 2 juli 2024.

    x
  • Plaatje Elfstedentocht
    docukit.nl
    Elfstedentocht

    Als het in Nederland een tijdje hard vriest, hoor je vast en zeker het woord Elfstedentocht in gesprekken om je heen. Dat is een schaatstocht van 200 kilometer langs elf Friese steden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 328. Kijk in de...

    x
  • Plaatje Engelandvaarders
    schooltv.nl
    Engelandvaarders

    Als in Nederland de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, proberen veel mensen te vluchten naar Engeland, dat nog niet bezet is door de Duitsers. Vanuit Engeland werken ze aan de bevrijding van Nederland. Ook koningin Wilhelmina doet dat. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Europa
    canonvannederland.nl
    Europa

    Nederland is een zelfstandig land, maar het staat niet alleen. Nederland is verbonden met de landen eromheen. Samen vormen ze Europa. De Europese landen werken op veel gebieden met elkaar samen. Lees hier meer.

    x
  • Plaatje De fiets
    docukit.nl
    De fiets

    Kun jij je eigen fiets tekenen? Vast niet. Bijna niemand kan dat. Twee wielen, ja. Dat is gemakkelijk. Maar waar zit het zadel precies aan vast? En waar zitten de trappers? Bijna iedereen in Nederland heeft een fiets. Maar de meeste mensen weten niet hoe een fiets in elkaar zit. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje Provincie Flevoland
    docukit.nl
    Provincie Flevoland

    Stel je voor dat je terug kon gaan in de tijd, naar Flevoland in het jaar 1900. Haal je reddingsvest dan maar vast tevoorschijn! Want waar nu Flevoland is, was 100 jaar geleden alleen maar zeewater. Pas in 1986 werd Flevoland de twaalfde provincie van Nederland. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Fort Pampus
    docukit.nl
    Fort Pampus

    Pampus is een eiland in het IJmeer. Er staat een fort op, dat is een stevig gebouw met dikke muren. Het werd vroeger gebruikt om Nederland tegen de vijand te verdedigen. Van april tot en met oktober kun je Fort Pampus bezoeken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Fruit
    docukit.nl
    Fruit

    In Nederland groeit veel fruit. Je kunt al dat fruit verdelen in drie soorten: pitfruit, steenfruit en zachtfruit. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 171. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Guus de Gans
    schooltv.nl
    Guus de Gans

    In de winter komen honderdduizenden ganzen naar Nederland om te overwinteren. Er zijn ook ganzen die in Nederland een tussenstop maken tijdens hun reis naar het zuiden. . Luister het liedje van De Buitendienst over de trekgans op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Gas in de Waddenzee
    docukit.nl
    Gas in de Waddenzee

    Er is een stuk van Nederland dat wereldberoemd is. Dat is de Waddenzee. Precies in dat prachtige natuurgebied zit aardgas in de grond. Gas waarmee je huizen kunt verwarmen en waarop je eten kunt koken. Dat gas is veel geld waard. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje De gastarbeiders
    hetklokhuis.nl
    De gastarbeiders

    In de jaren 60 was er in Nederland heel veel werk, maar er waren niet genoeg mensen die dat werk wilden of konden doen. Nederlandse bedrijven gingen op zoek naar mensen in andere landen zoals Griekenland, Turkije en Marokko. Ze kwamen hier zwaar werk doen in fabrieken of in de haven en werden gastarbeiders...

    x
  • Plaatje Wie zijn de gastarbeiders?
    schooltv.nl
    Wie zijn de gastarbeiders?

    Er was veel werk te doen in Nederland in de jaren 60, maar er waren te weinig mensen. Daarom ging Nederland op zoek naar mensen in andere landen. Bijvoorbeeld in Italië, Spanje, Griekenland, Joegoslavië, Turkije en Marokko. Daar waren mensen met geen of slecht betaald werk en het was de bedoeling...

    x
  • Plaatje Provincie Gelderland
    docukit.nl
    Provincie Gelderland

    Gelderland is de grootste van de twaalf provincies van Nederland. Alle grote rivieren van ons land stromen door Gelderland, zoals de Waal, Neder-Rijn en de Maas. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 79. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De Gouden Eeuw
    docukit.nl
    De Gouden Eeuw

    Voor Nederland was de 17e eeuw (1600-1700) de Gouden Eeuw. Het was een tijd van grote rijkdom. De grachtenpanden in Amsterdam en het Paleis op de Dam werden in die tijd gebouwd. Vooral kooplieden werden schatrijk met de handel. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Grote grazers
    docukit.nl
    Grote grazers

    In Nederland liggen een aantal natuurgebieden. In sommige daarvan kun je grote grazers vinden, zoals runderen en paarden. Door te grazen houden zij snel groeiende planten en jonge boompjes kort. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 196....

    x
  • Plaatje Groente
    docukit.nl
    Groente

    Sommige soorten groente kunnen goed tegen regen en kou. Die groeien op het land. Bijvoorbeeld bloemkool. Nederland bestaat voor vijf procent uit akkers waarop groente wordt verbouwd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 168. Kijk in de...

    x
  • Plaatje Provincie Groningen
    docukit.nl
    Provincie Groningen

    Nederland is verdeeld in 12 provincies. Groningen is er één van. De hoofdstad van Groningen heet ook Groningen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 34. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Vensterplaat Hugo de Groot
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Hugo de Groot

    Op deze plaat over Hugo de Groot is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje De Hanze
    psammos.nl
    De Hanze

    In 1230 werd in Noord-Duitsland de grootste handelsgilde van Europa opgericht: de Hanze. Ook Nederlandse steden sloten zich aan bij de Hanze. Je leest er over op deze site.

    x
  • Plaatje Havens
    docukit.nl
    Havens

    Veel spullen die je thuis hebt, worden in andere landen gemaakt. Vaak komen die spullen per schip naar Nederland toe. Schepen laden en lossen hun spullen in een haven. Een haven is er niet alleen voor spullen. Ga je een bootreis maken, dan stap je in een haven op een schip. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje Herdenken en vieren op 4 en 5 mei
    docukit.nl
    Herdenken en vieren op 4 en 5 mei

    Het is 4 mei, ’s avonds om 8 uur. Op de Dam in Amsterdam, staan duizenden mensen. Iedereen is 2 minuten stil en denkt aan alle Nederlanders die gestorven zijn in de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) en in oorlogen daarna. De koning en de koningin zijn ook bij de ceremonie. Zij leggen een bloemenkrans...

    x
  • Plaatje Het Klokhuis over de voetafdruk
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis over de voetafdruk

    Door te eten, te wonen, te kopen en te reizen gebruikt ieder van ons een stuk aarde. Dit noemen we de ecologische voetafdruk. Nederlanders leven letterlijk op te grote voet. Drie aardbollen, zoveel zouden we nodig hebben als iedereen op de wereld zou leven zoals wij in Nederland. Waar hebben we al die...

    x
  • Plaatje Hockey
    docukit.nl
    Hockey

    Hockey is een belangrijke sport in ons land. Elk weekend spelen in Nederland ongeveer 115 duizend kinderen hockey. En ook nog eens 85 duizend volwassenen. Nederlandse teams hebben al veel belangrijke prijzen gewonnen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: De Hollandse Waterlinies
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: De Hollandse Waterlinies

    Nederlanders zijn goed met water. We gebruiken water ook om ons te verdedigen. Dat doen we met de Hollandse Waterlinies: een systeem dwars door Nederland, dat ons al ooit beschermde door het land tijdelijk te laten overstromen. Tirsa bezoekt de forten, bunkers en kanonnen langs de waterlinie en ontdekt...

    x
  • Plaatje Honden
    docukit.nl
    Honden

    Eén op de tien Nederlanders heeft een hond. Dat betekent dat er in ons land zo'n anderhalf miljoen honden rondlopen. Honden zijn dus populaire huisdieren. Dat komt omdat ze trouw en gezellig zijn. Een hond kun je aaien en je kunt hem dingen leren. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Zo wordt een huis gebouwd
    docukit.nl
    Zo wordt een huis gebouwd

    'In Holland staat een huis, in Holland staat een huis...' Dit is een zinnetje uit een liedje dat al heel oud is. In Nederland staan heel veel huizen. Grote huizen, kleine huizen, flats, villa's en zelfs woonboten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Zo wordt een huis gebouwd
    docukit.nl
    Zo wordt een huis gebouwd

    Voordat bouwvakkers aan het werk gaan om een huis te bouwen, moet er van alles gebeuren. De gemeente bepaalt welke grond in hun gebied bebouwd mag worden. Elk jaar worden er Nederland ongeveer 40 duizend nieuwe huizen gebouwd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje IJsbarbaar (boek)
    ijsbarbaar.nl
    IJsbarbaar (boek)

    Uitgebreide informatie bij het boek IJsbarbaar van Rob Ruggenberg. Nederlandse zeelieden ontvoeren Nunôk, een jongen uit Groenland. In Nederland ontsnapt hij. Hoe komt hij thuis? Met recensies, fragmenten, veel achtergrondinformatie en info over de schrijver.

    x
  • Plaatje Immigratie vroeger en nu
    schooltv.nl
    Immigratie vroeger en nu

    In de jaren 60 kwamen er veel Turken en Marokkanen naar Nederland. In Turkije en Marokko heerste veel werkeloosheid en in Nederland was er juist een grote behoefte aan arbeidskrachten. Het was de bedoeling dat zij na enkele jaren zouden terugkeren naar het land van herkomst maar velen besloten te blijven...

    x
  • Plaatje Wat is incontinentie?
    schooltv.nl
    Wat is incontinentie?

    Als je incontinent bent, verlies je per ongeluk kleine beetjes of grote hoeveelheden urine of ontlasting. Dat kan aangeboren zijn, maar ook komen door een ongeluk of val. Als je incontinentie hebt, ben je in elk geval niet de enige: in Nederland hebben meer dan 3 miljoen Nederlanders een plasprobleem!...

    x
  • Plaatje Insectenonderzoek
    hetklokhuis.nl
    Insectenonderzoek

    Het gaat niet goed met de insecten. Vlak over de grens in Duitsland is de hoeveelheid vliegende insecten in de afgelopen 30 jaar met 75% afgenomen! Hoe is dat in Nederland? Onderzoekers Robin en Constant leggen aan Manon uit hoe belangrijk insecten zijn en hoe we de Nederlandse populatie in de gaten...

    x
  • Plaatje Drie vragen over de Jeugd Olympische Winterspelen 2020
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over de Jeugd Olympische Winterspelen 2020

    Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over de Jeugd Olympische Winterspelen 2020: Wat zijn de Jeugd Olympische Winterspelen? Hoeveel Nederlanders doen er mee? Maakt Nederland kans op medailles?

    x
  • Plaatje Joden worden weggevoerd
    schooltv.nl
    Joden worden weggevoerd

    De joden in Nederland leven voortdurend in angst voor de Duitsers. Sommige families duiken onder om niet opgepakt te worden. Maar honderdduizend Nederlandse joden worden in goederentreinen naar Duitsland weggevoerd en komen nooit meer terug. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Johannesburg
    schooltv.nl
    Johannesburg

    Johannesburg is de grootste stad in Zuid-Afrika. Er wonen 5 miljoen mensen. Er is veel criminaliteit en armoede. Zuid-Afrika was ooit een kolonie van Nederland. Daardoor spreken de mensen nu nog steeds een soort Nederlands. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Jong in oorlog
    schooltv.nl
    Jong in oorlog

    Wat gebeurde er in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog? In deze schoolplaat vertellen ooggetuigen hoe het was om als kind de oorlog mee te maken. Zoom in op de kaart en ontdek de belangrijkste concentratiekampen, bombardementen en veldslagen in Nederland van 1940 tot 1945. Bekijk de Interactieve...

    x
  • Plaatje Jongeren Prinsjesdag
    unicef.nl
    Jongeren Prinsjesdag

    Op maandag 16 september 2024 organiseert UNICEF Nederland Jongeren Prinsjesdag. Jongeren gaan in gesprek met Tweede Kamerleden en bieden het UNICEF-jongerenadvies aan. Hiermee kan politiek Den Haag gericht aan de slag om de positie van jongeren in Nederland te verbeteren. Lees hier meer.

    x
  • Plaatje Ontstaan van kalksteen
    schooltv.nl
    Ontstaan van kalksteen

    Ongeveer 70 miljoen jaar geleden lag het grootste deel van wat nu Nederland is, op de bodem van een binnenzee, de Krijtzee. Alle schelpen uit die zee zijn op de bodem terechtgekomen en vormden een laag kalksteen. Deze kalksteen komt bijna overal in Nederland voor, maar alleen in Zuid-Limburg zit deze...

    x
  • Plaatje Karel de Vijfde
    hetklokhuis.nl
    Karel de Vijfde

    Ruim 500 jaar geleden was Karel de Vijfde één van de machtigste mannen ter wereld. Ook Nederland maakt deel uit van zijn rijk. Toch weten maar weinig mensen in Nederland wie Karel de Vijfde is. In zijn geboortestad Gent in België kennen ze hem veel beter. Bart gaat op onderzoek uit en ontdekt dat...

    x
  • Plaatje Kastelen
    docukit.nl
    Kastelen

    Honderden jaren geleden bouwden mensen kastelen. De meeste kastelen komen uit de middeleeuwen. Bekende kastelen in Nederland zijn Slot Loevestein, het Muiderslot en Kasteel Hoensbroek. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 81. Kijk in de...

    x
  • Plaatje Katten
    docukit.nl
    Katten

    Katten zijn gezellig, eigenwijs en speels. Eén op de zeven Nederlanders heeft een kat. Katten lijken wel eens lui. Ze slapen namelijk zo'n zestien uur per dag! Dat doen ze overdag, want het zijn eigenlijk nachtdieren. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Waarom vertrekt de kievit niet?
    schooltv.nl
    Waarom vertrekt de kievit niet?

    Trekvogels - het zit in de naam – trekken. In de zomer zijn de vogels hier en in de winter vertrekken ze richting het zuiden, waar het warmer is. Maar volgens vogeldeskundige Celine, blijven de kieviten deze winter in Nederland omdat het door klimaatverandering beter vertoeven is in Nederland dan...

    x
  • Plaatje Het kinderboek
    docukit.nl
    Het kinderboek

    Een fijn leesboek sla je met een zucht dicht. Jammer dat het uit is! Als je leest, ben je even in een andere wereld. Niet echt natuurlijk, maar het voelt wel zo. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 172. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er met kleding uit de kledingcontainer?
    schooltv.nl
    Wat gebeurt er met kleding uit de kledingcontainer?

    In Nederland hebben de meeste mensen genoeg geld om goede kleding te kopen. In ontwikkelingslanden is dat heel anders. Daarom kunnen wij in Nederland onze oude kleding naar een kledingcontainer brengen, bijvoorbeeld als het niet meer past of kapot is. Maar hoe komt het vervolgens in ontwikkelingslanden...

    x
  • Plaatje Wie was Marga Klompé?
    schooltv.nl
    Wie was Marga Klompé?

    Pas in 1956 was er in Nederland voor het eerst een vrouwelijke minister: Marga Klompé. In 1956 werd ze minister van Maatschappelijk Werk. Ze was één van de belangrijkste ministers bij het ontstaan van de Nederlandse verzorgingsstaat. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje KNVB oranje
    onsoranje.nl
    KNVB oranje

    Deze officiële KNVB Oranje-app is dé app voor alle Oranjefans. Rondom de wedstrijden krijg je altijd het laatste nieuws, als eerste de opstelling, zie je live statistieken en luister je naar de favoriete muziek van de Oranjespelers via de Oranje player. Ook vind je in de app het hele jaar...

    x
  • Plaatje Kolen en gas
    canonvannederland.nl
    Kolen en gas

    Voor warmte in je huis en om eten te koken is brandstof nodig. Nederland gebruikte in de loop van de tijd verschillende brandstoffen. Eerst hout en turf, daarna steenkool en aardgas. Nu wordt steeds meer gebruik gemaakt van wind-, waterstof- en zonne-energie. Lees meer over kolen en gas op de site van...

    x
  • Plaatje Anton de Kom
    canonvannederland.nl
    Anton de Kom

    Anton de Kom is een Surinaamse schrijver en een verzetsheld. Hij werd in 1898 geboren in Suriname als zoon van een slaaf. Suriname was in die tijd een kolonie van Nederland. In zijn boek Wij slaven van Suriname protesteerde hij tegen de onrechtvaardigheid in zijn land. Nog steeds wordt zijn boek veel...

    x
  • Plaatje Vensterplaat koning Willem I
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat koning Willem I

    Op deze plaat over koning Willem I is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Koningin Máxima
    docukit.nl
    Koningin Máxima

    Op 2 februari 2002 trouwden Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. Máxima werd geboren in Argentinië. Ze moest de Nederlandse taal beter leren en de cultuur leren kennen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 33. Kijk...

    x
  • Plaatje De luchtmacht
    docukit.nl
    De luchtmacht

    Veel jongens en meisjes willen later piloot worden in een straaljager. Dat is natuurlijk heel spannend. Maar het kan ook gevaarlijk zijn. Piloten van straaljagers zijn militairen van de Koninklijke Luchtmacht. De luchtmacht is een onderdeel van het Nederlandse leger, net als de landmacht en de marine....

    x
  • Plaatje Madeliefje (WikiKids)
    wikikids.nl
    Madeliefje (WikiKids)

    Informatie over het madeliefje vind je op Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Madurodam
    docukit.nl
    Madurodam

    Madurodam is de kleinste stad van Nederland. Het is een stad in een stad, want Madurodam ligt in Den Haag. Je ziet er maquettes van bekende Nederlandse gebouwen, zoals het Koninklijk Paleis en het Muiderslot. Je kunt er niet alleen dingen bekijken, maar ook dingen doen. Lees er over op de website van...

    x
  • Plaatje De marine
    docukit.nl
    De marine

    De marine is één van de vier onderdelen van het leger. De andere zijn de luchtmacht, de landmacht en de marechaussee. Die vier heten samen officieel de Nederlandse Strijdkrachten. Elk onderdeel heeft zijn eigen taken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior...

    x
  • Plaatje Mariniers
    hetklokhuis.nl
    Mariniers

    In Nederland is er gelukkig al heel lang geen oorlog meer. Toch heeft Nederland meer dan 40 duizend militairen die klaar staan om in actie te komen als dat nodig is. Bijvoorbeeld om zichzelf of bevriende landen te verdedigen en te helpen bij natuurrampen. Pascal gaat kijken bij het Korps Mariniers. Dat...

    x
  • Plaatje Marten en Oopjen Magazine
    issuu.com
    Marten en Oopjen Magazine

    Dit magazine is een cadeau van het Rijksmuseum aan alle leerlingen van de groepen 6 en 7 van alle basisscholen in Nederland. Het is gemaakt ter gelegenheid van de komst naar Nederland van de door Rembrandt geschilderde portretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit. Lees hier de digitale versie.

    x
  • Plaatje Minister-president
    hetklokhuis.nl
    Minister-president

    Sosha gaat op bezoek bij de baas van Nederland: minister-president Mark Rutte. Maar is hij wel echt de baas? En weet hij dan over alles wat er in Nederland speelt iets af? Sosha zoekt het voor je uit. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Het Muiderslot
    docukit.nl
    Het Muiderslot

    In Nederland staan nu nog ongeveer 300 kastelen, maar ooit waren er 2200. De meeste kastelen werden gebouwd in de middeleeuwen, tussen 500 en 1500. Dat was de Tijd van monniken en ridders. Kasteelheren lieten kastelen bouwen. Zo liet graaf Floris de Vijfde het Muiderslot bouwen. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje De Muziekwedstrijd
    demuziekwedstrijd.nl
    De Muziekwedstrijd

    Van 12 augustus tot en met 14 oktober 2024 kun je meedoen aan de Muziekwedstrijd. In de Muziekwedstrijd kun je meedoen met alle soorten muziek en met ieder instrument. Zingen mag ook! Je kunt een filmpje (laten) maken van jezelf of samen met andere kinderen. Kijk voor alle informatie op deze site.

    x
  • Plaatje Nachtdieren
    docukit.nl
    Nachtdieren

    In Nederland leven veel nachtdieren. Je vindt hier alleen al tweeduizend soorten nachtvlinders. Nachtdieren zijn vooral actief om voedsel te zoeken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 179. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Wat is nasynchronisatie?
    schooltv.nl
    Wat is nasynchronisatie?

    Sommige televisieseries uit Amerika die in Nederland worden uitgezonden, worden niet ondertiteld, maar nagesynchroniseerd. Dat gebeurt in een geluidsstudio. De Nederlandse tekst moet net zo lang zijn als de oorspronkelijke tekst, anders klopt het niet met de monden van de acteurs. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Nationale parken
    kids.nationaalpark.nl
    Nationale parken

    Nederland heeft twintig Nationale Parken. Samen vertellen zij het verhaal van de Nederlandse natuur. Een Nationaal Park kent een karakteristiek landschap met bijzondere dieren en planten. Neem voor meer informatie een kijkje op de kidssite. Met games en puzzels, fun en knutslen en werkstukkeninformatie.

    x
  • Plaatje Natuurgeweld
    schooltv.nl
    Natuurgeweld

    In Nederland hebben we geen vulkanen, aardbevingen of lawines. Maar we moeten wel oppassen dat Nederland niet overstroomt! En zo zijn er meer plaatsen in de wereld die best gevaarlijk zijn om in te leven. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nieuw Amsterdam
    hetklokhuis.nl
    Nieuw Amsterdam

    Het Klokhuis in Amerika. New York heeft Nederlandse roots! Brooklyn, Harlem, Wallstreet en Broadway; allemaal namen met een Nederlandse voorgeschiedenis. Bart duikt in het verleden van New York dat toen nog Nieuw Amsterdam heette. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Provincie Noord-Brabant
    docukit.nl
    Provincie Noord-Brabant

    Noord-Brabant is één van de twaalf Nederlandse provincies. In die zuidelijke provincie wonen zo’n 2,5 miljoen mensen. Veel Brabanders spreken dialect, je herkent hun taal aan de zachte ‘g’. De grootste stad van Noord-Brabant is Eindhoven, maar de hoofdstad van de provincie...

    x
  • Plaatje Johan van Oldenbarnevelt
    canonvannederland.nl
    Johan van Oldenbarnevelt

    In de tijd van Johan van Oldenbarnevelt werden de Nederlanden een Republiek. Lees meer over van Oldenbarnevelt op de site van de canon van Nederland. Let op: kies de informatie die geschikt is voor jouw groep of klas.

    x
  • Plaatje Wie was Johan van Oldenbarnevelt?
    schooltv.nl
    Wie was Johan van Oldenbarnevelt?

    In de Tachtigjarige Oorlog maakt Nederland zich vrij van Spanje onder leiding van Willem van Oranje. Johan van Oldenbarnevelt is zijn belangrijkste adviseur. In de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden is Johan van Oldenbarnevelt een soort minister-president. Alle provincies vergaderen samen onder...

    x
  • Plaatje Olympisch sporterfgoed
    nocnsf.nl
    Olympisch sporterfgoed

    In meer dan honderd jaar heeft NOC*NSF, en voorheen het Nederlandsch Olympisch Comité, een mooie collectie olympisch en niet-olympisch sporterfgoed opgebouwd. Medailles, kleding, foto's, oorkondes: het zijn voorwerpen die verhalen vertellen van de Nederlandse olympische en paralympische sport....

    x
  • Plaatje Willem van Oranje
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Willem van Oranje

    Willem van Oranje wordt in Nederland vaak de "Vader des Vaderlands" genoemd omdat hij de eerste stappen heeft gezet naar een onafhankelijk Nederland zoals we dat nu kennen. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.

    x
  • Plaatje Oude steden
    docukit.nl
    Oude steden

    De meeste steden in Nederland zijn tussen het jaar 1200 en 1400 ontstaan. Ze werden allemaal op ongeveer dezelfde manier gevormd. In het midden is het centrum. Daar omheen ligt een gracht. Er zijn kerken, bruggen, smalle straatjes, torens en molens. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Paarden
    docukit.nl
    Paarden

    Paarden komen van oorsprong uit Noord-Amerika. Ze leefden er in het wild. Tegenwoordig zie je paarden op heel veel plekken in de wereld. In Nederland leven er ongeveer een half miljoen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 249. Kijk in...

    x
  • Plaatje Paprikateelt
    docukit.nl
    Paprikateelt

    Paprika's hebben veel zon nodig om te groeien. In warme landen zoals Spanje groeien ze buiten op het land. In Nederland is het daar te koud voor. Toch zijn er in ons land tuinders die paprika's telen. Ze doen dat in kassen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Patriotten
    schooltv.nl
    Patriotten

    Tweehonderd jaar geleden was Nederland een republiek. Een land zonder koning. Er is wel een stadhouder. Hij is verre familie van onze koningin, dus ook een Oranje. Samen met andere belangrijke Nederlanders bestuurt hij de republiek. Maar veel mensen beginnen te klagen en geven Willem V de schuld van...

    x
  • Plaatje Pazzup
    vo.pazzup.nl
    Pazzup

    Spullen op de rails leggen, spelen vlakbij voorbijrazende treinen of tussen gesloten spoorbomen door zigzaggen. Dat is gevaarlijk gedrag. En veroorzaakt ook nog eens treinvertragingen. Deze site legt je uit waarom je zulke dingen beter maar niet kunt doen.

    x
  • Plaatje De Peel
    docukit.nl
    De Peel

    De Peel is een groot gebied in het zuidoosten van Nederland. Het ligt in Noord-Brabant en in Limburg. De Peel bestaat uit moerassen, berkenbossen, heide en akkers. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 297. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Plantengids
    kulak.kuleuven.be
    Plantengids

    Plantengids met Nederlandse- en botanische namen. De database toont onder meer duidelijke afbeeldingen en een verwijzing naar de familienaam. Je kunt zoeken op Nederlandse namen, botanische namen en eigenschappen.

    x
  • Plaatje Polders
    docukit.nl
    Polders

    Nederland heeft de meeste polders van de wereld. De oudste is de Beemster in Noord-Holland. Polders werden en worden gemaakt ter bescherming tegen het water. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 4. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De politie
    docukit.nl
    De politie

    De politie moet ervoor zorgen dat iedereen in Nederland rustig en veilig kan leven. De politie heeft vier belangrijke taken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 166. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Hoe werkt de postcode?
    schooltv.nl
    Hoe werkt de postcode?

    Elk huis in Nederland heeft een postcode. Die code is bedacht door de Amerikaan Robert Moon om het sorteren van post efficiënter te maken. In Nederland hebben we sinds 1977 postcodes. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Premier Rutte geeft weer persconferentie:
    jeugdjournaal.nl
    Premier Rutte geeft weer persconferentie: 'Corona is niet voorbij'

    Iedereen in Nederland moet zich beter aan de corona-regels houden. Dat is de boodschap van premier Rutte en minister de Jonge. Ze maken zich zorgen nu weer meer Nederlanders besmet raken met het virus. Daarom was er een persconferentie en komen er nieuwe regels. Lees meer op de site van het Jeugdjournaal....

    x
  • Plaatje Reddingboten
    docukit.nl
    Reddingboten

    Bij de Nederlandse Kustwacht komen alle nood-meldingen binnen. Een zwemmer in nood, een vermoeide surfer, een omgeslagen boot. Dan regelt de kustwacht hulp. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 240. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Regering zegt sorry voor slavernij:
    jeugdjournaal.nl
    Regering zegt sorry voor slavernij: 'Miljoenen mensen is leed aangedaan'

    Volgens velen is het een historisch moment: de regering heeft sorry gezegd voor de rol van Nederland tijdens de slavernij. Minister-president Mark Rutte vertelde op 19 december 2022 in een toespraak over de verschrikkelijke tijd, en dat het belangrijk is dat daar in Nederland aandacht voor is en blijft....

    x
  • Plaatje De Rijn
    docukit.nl
    De Rijn

    Nederland heeft veel rivieren, kanalen, meren en plassen. Een heel grote rivier is de Maas. Maar de Rijn is de grootste. Als de Rijn ons land binnenkomt, heeft hij al een lange weg afgelegd. Langs bergen, bossen en steden. Van het ene naar het andere land. Lees er over op de website van Docukit. Meer...

    x
  • Plaatje Het rivierengebied
    docukit.nl
    Het rivierengebied

    Er stromen verschillende grote rivieren door Nederland. De Rijn, Maas, Waal en IJssel ken je vast wel. In de zomer staat het water laag. Maar in de winter stijgt het. Om het wonen veiliger te maken, verbreden en versterken de waterschappen de dijken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Quiz: De Romeinse Limes
    schooltv.nl
    Quiz: De Romeinse Limes

    Zo’n 2000 jaar geleden is Nederland onderdeel van het Romeinse Rijk. De grens van dit rijk loopt dwars door ons land en wordt de ‘limes’ genoemd. De Romeinen brengen allerlei moderne veranderingen aan in Nederland, zoals het aanleggen van het riool en het bouwen van boerderijen. Start...

    x
  • Plaatje Spreekbeurt / werkstuk Ronald McDonald huizen
    kinderfonds.nl
    Spreekbeurt / werkstuk Ronald McDonald huizen

    Op deze site vind je heel veel informatie vinden voor jouw spreekbeurt of werkstuk over de Ronald McDonald huizen.

    x
  • Plaatje Rotterdam
    docukit.nl
    Rotterdam

    In Nederland is een stad die al meer dan zevenhonderd jaar oud is. Maar de meeste huizen zijn er niet ouder dan vijftig jaar. Er wonen zeshonderdduizend mensen. Die stad heet Rotterdam. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 014. Kijk in...

    x
  • Plaatje Beginnen met rugby
    rugby.nl
    Beginnen met rugby

    Op de site van de Nederlandse Rugby Bond vind je veel informatie over rugby in Nederland. In de Rugby Handleiding voor Beginners vind je meer uitleg over het rugbyspel en je vindt er handige informatie voor een spreekbeurt.

    x
  • Plaatje Rusland
    docukit.nl
    Rusland

    Rusland heet officieel: Russische Federatie. Het is het grootste land van de wereld. Het is 500 keer groter dan Nederland. Een reis met de trein van oost naar west duurt meer dan zes dagen. Toch wonen er maar tien keer zoveel mensen als in Nederland: 150 miljoen. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Schapen
    docukit.nl
    Schapen

    Er zijn in Nederland zo'n 1,5 miljoen schapen. Ze leven in een kudde, als groep bij elkaar. Dan voelen ze zich veilig. Niet al die schapen zijn hetzelfde. De meeste boeren houden Texelaars. Maar er zijn meer soorten, of eigenlijk rassen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je...

    x
  • Plaatje Scheepvaart vroeger
    docukit.nl
    Scheepvaart vroeger

    Nederland is een rijk land. Die rijkdom dankt het voor een groot deel aan de scheepvaart. Zeilschepen voeren vroeger af en aan met handelswaar uit Azië en Amerika. Nederlandse vissersboten voeren naar de Noordelijke IJszee om daar walvissen te vangen. Op de Noordzee haalden vissersboten netten vol vis...

    x
  • Plaatje Het Scheepvaartmuseum
    hetscheepvaartmuseum.nl
    Het Scheepvaartmuseum

    Het Nederlands Scheepvaartmuseum vind je in Amsterdam. De collectie, die tot de belangrijkste ter wereld behoort, vertelt het verhaal van de geschiedenis van de Nederlandse scheepvaart. Op de website vind je alle informatie over het museum.

    x
  • Plaatje Annie M.G. Schmidt
    docukit.nl
    Annie M.G. Schmidt

    Annie M.G. Schmidt is één van de bekendste auteurs van Nederland. Ze schreef heel veel kinderboeken. Bijvoorbeeld Jip en Janneke, Minoes, Otje, Floddertje en Pluk van de Petteflet. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 121. Kijk in de...

    x
  • Plaatje Schoenen
    hetklokhuis.nl
    Schoenen

    Nizar gaat langs bij schoenontwerper Floris van Bommel. Hij heeft speciaal voor Nizar een nieuwe schoen ontworpen. In de fabriek van Floris, de enige schoenenfabriek in Nederland, ziet Nizar hoe zijn schoen gemaakt wordt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis over de schoenmaker en zijn leest!

    x
  • Plaatje Dit wist je nog niet over Dick Schoof, de nieuwe minister-president
    kidsweek.nl
    Dit wist je nog niet over Dick Schoof, de nieuwe minister-president

    Dick Schoof is de nieuwe minister-president van Nederland. Kidsweek stelt de nieuwe baas van Nederland even aan je voor. Deze dingen wist je vast nog niet van hem... Lees het artikel op de website.

    x
  • Plaatje Scouting
    docukit.nl
    Scouting

    Meer dan 85 duizend kinderen in Nederland zijn lid van een scoutinggroep. Meestal zijn de bijeenkomsten op zaterdag. Een bijeenkomst heet bij de scouts een opkomst. Het gaat vooral om samen spelen en plezier maken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior...

    x
  • Plaatje Skaten
    docukit.nl
    Skaten

    Skates en skeelers zijn die nou hetzelfde? Eigenlijk niet, maar in Nederland worden die woorden door elkaar gebruikt. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 116. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Regering en Oranjes verdienden veel geld aan slavernij
    kidsweek.nl
    Regering en Oranjes verdienden veel geld aan slavernij

    De Nederlandse regering en koninklijke familie waren lange tijd en expres betrokken bij de slavernij in Nederlands-Indië, Suriname en de Caraïbische eilanden. Zij hebben daar veel geld aan verdiend, blijkt uit nieuw onderzoek. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit...

    x
  • Plaatje Sluizen
    docukit.nl
    Sluizen

    Het waterpeil in de Nederlandse rivieren is niet overal hetzelfde. Dat is lastig als je met een boot van de ene rivier de andere op wil. Gelukkig bestaan er sluizen. Een sluis is een soort lift in het water. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Sneeuw
    docukit.nl
    Sneeuw

    'Hoera, er ligt sneeuw!' roepen veel kinderen als ze 's winters sinds lang weer eens een witte wereld zien. Snel naar buiten, want sneeuw is heerlijk om mee en in te spelen. En zo vaak sneeuwt het niet in Nederland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior...

    x
  • Plaatje Het Spoorwegmuseum
    docukit.nl
    Het Spoorwegmuseum

    In Utrecht staat Het Spoorwegmuseum. Het deftige, roze gebouw was vroeger een station. Achter het roze pand is een groot modern museumgebouw gebouwd. Het Spoorwegmuseum gaat over de geschiedenis van de spoorwegen in Nederland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Spreekbeurt zwemsporten
    knzb.nl
    Spreekbeurt zwemsporten

    Wil je een spreekbeurt houden of een werkstuk maken over zwemmen of zwemsporten. Dan kun je dit handige spreekbeurtpakket van de KNZB gebruiken. Er is een pakket voor groep 5/6 en een pakket voor groep 7/8. Het spreekbeurtpakket kun je hier gratis downloaden,

    x
  • Plaatje Srebrenica
    schooltv.nl
    Srebrenica

    Nederland stuurde soldaten naar dit oorlogsgebied op de Balkan. Nederlandse soldaten moeten de Bosniërs tegen de Serviërs beschermen. Hoe dat verliep kun je zien in het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Srebrenica
    canonvannederland.nl
    Srebrenica

    Srebrenica is een stad in Bosnië-Herzegovina. Srebrenica was een veilige plek voor moslims. Er woonden veel moslims in Srebrenica. Nederlandse soldaten moesten zorgen dat deze moslims veilig waren. Deze Nederlandse soldaten werden 'Dutchbat' genoemd. Lees hier meer. Let op: kies de informatie die geschikt...

    x
  • Plaatje Srebrenica
    hetklokhuis.nl
    Srebrenica

    De Nederlandse soldaat Boudewijn was gestationeerd in het Bosnische plaatsje Srebrenica op het moment dat het daar helemaal mis ging. In opdracht van de Verenigde Naties moesten Nederlandse soldaten een veilige plek bewaken waar Bosnische moslims konden verblijven. Een aflevering uit Het Klokhuis maakt...

    x
  • Plaatje Wat is Stoptober?
    schooltv.nl
    Wat is Stoptober?

    Er zijn allerlei maatregelen om ervoor te zorgen dat er minder gerookt wordt in Nederland. Afgelopen jaren zijn er ook steeds meer mensen gestopt met roken. Maar bijna één op de vijf van de volwassen Nederlanders doet het nog wel. In stoptober worden mensen aangemoedigd om te stoppen met...

    x
  • Plaatje Alles over storm Eunice
    jeugdjournaal.nl
    Alles over storm Eunice

    Zo raasde storm Eunice op 18 februari 2022 over Nederland. Je leest er over op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Suiker
    docukit.nl
    Suiker

    Nederlanders eten per persoon ongeveer 32 kilo suiker per jaar. Dat is vijftien suikerklontjes per persoon per dag. Dokters vinden dat te veel. Suiker is slecht voor je tanden en je wordt er dik van. In veel etenswaren zit suiker zonder dat je het weet. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Supermarkt
    docukit.nl
    Supermarkt

    Waar je in Nederland ook woont, er is altijd een supermarkt in de buurt. Er zijn bijna vijfduizend van die grote winkels in ons land. Je kunt er van alles kopen, zoals groente, vlees, fruit, brood en andere levens-middelen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Suriname
    kidsweek.nl
    Suriname

    Neem een kijkje op de website van Samsam voor weetjes en filmpjes over Suriname.

    x
  • Plaatje De Tachtigjarige oorlog
    schooltv.nl
    De Tachtigjarige oorlog

    Toen Spanje de baas was over Nederland, moest iedereen hetzelfde geloof hebben: katholiek. Veel Nederlanders wilden dat niet en ze kwamen in opstand, onder leiding van Willem van Oranje. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Wie is Taghi en waar wordt hij allemaal van verdacht?
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Wie is Taghi en waar wordt hij allemaal van verdacht?

    Het is volgens de politie de gevaarlijkste crimineel van Nederland: Ridouan Taghi. Hij zou de baas zijn van een grote criminele bende en verschillende mensen hebben laten vermoorden. Nu zit hij vast in de zwaarst beveiligde gevangenis van Nederland. Wie is die Ridouan Taghi? Waarom vindt de politie hem...

    x
  • Plaatje Ten strijde in oorlog vechten tegen de Duitsers
    schooltv.nl
    Ten strijde in oorlog vechten tegen de Duitsers

    Als de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnenvallen, vecht Nederland terug. Jongens vanaf 16 jaar zijn het jaar daarvoor al opgeroepen voor militaire dienst. Ze hebben geen idee wat hen te wachten staat. Hoe hebben zij de Tweede Wereldoorlog ervaren? De jongens van toen vertellen hun verhaal. Bekijk...

    x
  • Plaatje De tijgermug
    schooltv.nl
    De tijgermug

    Tijgermuggen leven vooral in subtropische gebieden. Ze kunnen ziektes als dengue overbrengen als ze een besmet iemand geprikt hebben. In Nederland is die kans niet zo groot, omdat dengue bijna niet in Nederland voorkomt. Bekijk het filmpje van Het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Infoblad de tijger
    rangers.wwf.nl
    Infoblad de tijger

    Met zijn soepele gespierde lijf en zijn machtige kaken is de tijger de koning van de jungle. In dit infoblad staat van alles over deze prachtige dier. Je leest waar tijgers voorkomen en hoe ze leven. Maar je leest ook hoe de tijger bedreigd wordt door de mens.Wil je meer weten of een spreekbeurt houden...

    x
  • Plaatje Treinen
    docukit.nl
    Treinen

    Elke dag reizen er ongeveer 1 miljoen Nederlanders met de trein. Op een van de 385 stations stappen ze in en weer uit. Er zijn verschillende soorten treinen. Stoptreinen rijden over korte afstanden en stoppen bij elk station. Intercity's zijn sneltreinen die alleen op grote stations stoppen. Lees er...

    x
  • Plaatje Canon-pad Trijntje
    canon-pad-trijntje.yurls.net
    Canon-pad Trijntje

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over Trijntje.

    x
  • Plaatje Wie was Trijntje?
    schooltv.nl
    Wie was Trijntje?

    Het oudste skelet dat ooit gevonden is in Nederland. Trijntje is een vrouw die in Nederland in de steentijd leefde. Doordat ze onder lagen klei en veen lag, onder de grondwaterspiegel, is haar lichaam goed bewaard gebleven. Daardoor weten we meer over hoe het leven van haar als jager-verzamelaar was....

    x
  • Plaatje Tuinbouw
    docukit.nl
    Tuinbouw

    Het hele jaar door kun je groenten en fruit kopen. Tuinbouw is het verbouwen van groente, fruit, bloemen, bloembollen, paddenstoelen en zelfs bomen. In Nederland wordt veel groente en fruit verbouwd door tuinders. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Wie was Tula?
    schooltv.nl
    Wie was Tula?

    Tula werkt aan het eind van de achttiende eeuw als tot slaaf gemaakte op een plantage op het eiland Curaçao. Hij komt in opstand tegen de Nederlandse overheersers en wordt daarvoor ter dood veroordeeld. Nu wordt hij ook door Nederland erkend als verzetsheld, en heeft hij een standbeeld op Curaçao....

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    docukit.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    Op 4 mei is het Dodenherdenking. Dan herdenken we in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Die oorlog duurde van 1940 tot 1945. Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag. Want op die dag in 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Sinti en Roma in de Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Sinti en Roma in de Tweede Wereldoorlog

    In Nederland wonen in 1940 ongeveer 4500 Sinti en Roma. Ze worden ook wel zigeuners genoemd. Vaak reizen ze met woonwagens, vioolorkesten en handelswaar van plek naar plek in Nederland. Net als de Joden worden ze vervolgd door Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Bekijk het filmpje van Jong in oorlog...

    x
  • Plaatje Tijdlijn Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Tijdlijn Tweede Wereldoorlog

    Van 1940 tot 1945 was Nederland bezet door de Duitsers. Zij bepaalden de regels en waren de baas. Maar ondertussen zaten veel Nederlanders niet stil. Er werd gestaakt, mensen gingen in het verzet en langzaamaan werd Europa bevrijd. Wat gebeurde precies wanneer? Bekijk de Interactieve Schoolplaat op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vechten in het Franse leger
    schooltv.nl
    Vechten in het Franse leger

    Toen Frankrijk de baas was in Nederland, moesten Nederlanders in het Franse leger vechten. Ook als ze niet wilden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Verzetsmuseum
    verzetsmuseum.org
    Verzetsmuseum

    Op de site van het Verzetsmuseum vind je informatie over het museum. Daarnaast vind je ook dossiers met verhalen over het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland, Indonesië, Suriname en Caraïbisch Nederland, en meer.

    x
  • Plaatje Veteranendag
    veteranendag.nl
    Veteranendag

    Op de Nederlandse Veteranendag bedankt Nederland de veteranen - (oud-)militairen - die ingezet zijn in dienst van de vrede, nu en in het verleden. De Veteranendag vindt plaats op 29 juni 2024 in Den Haag. Op deze website vind je alle informatie.

    x
  • Plaatje Vluchtelingen
    hetklokhuis.nl
    Vluchtelingen

    Als je een vluchteling bent, heb je recht op een verblijfsvergunning. Maar wanneer ben je nou een vluchteling en wat gebeurt er als je als vluchteling in Nederland asiel aanvraagt? Deze aflevering van Het Klokhuis is gemaakt door Vluchtelingenwerk Nederland.

    x
  • Plaatje Voetbal
    docukit.nl
    Voetbal

    In Nederland zijn meer dan vierduizend voetbalclubs. In elke stad of elk dorp is er wel één. Elke club heeft een aantal teams. Er zijn teams voor volwassenen en voor kinderen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 154. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De eerste voetbalwedstrijd
    schooltv.nl
    De eerste voetbalwedstrijd

    In Engeland doen ze het al, maar het is Jan Bernard van Heek die de voetbal in 1885 naar Nederland haalt. Samen met zijn vrienden organiseert hij de allereerste Nederlandse voetbalwedstrijd op en ze stichten de voorloper van FC Twente. Bekijk het filmpje van Welkom in de IJzeren Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De vos
    docukit.nl
    De vos

    Een vos is een roofdier. Hij gaat op jacht, doodt dieren en eet die op. Er zijn veel soorten vossen, zoals de poolvos en de woestijnvos. In Nederland komt alleen de rode vos voor. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 256. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De Waddeneilanden
    docukit.nl
    De Waddeneilanden

    Nederland heeft vijf bewoonde Waddeneilanden. Het Waddengebied is uniek in de wereld. Nergens ter wereld is een gebied dat erop lijkt. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 13. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Het Klokhuis over water
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis over water

    Nederland is een waterland. 'Het Klokhuis over water' is een 10-delige serie waarin op verschillende manieren wordt verteld hoe het water in Nederland in de gaten wordt gehouden. Bekijk hier alle afleveringen.

    x
  • Plaatje Waterdieren
    docukit.nl
    Waterdieren

    Nederland is een land met veel water. Sloten, meren, rivieren en kanalen zijn gevuld met zoet water. In dat water wonen allerlei dieren. De meeste zijn zo klein dat je een microscoop of een vergrootglas nodig hebt om ze te bekijken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje Waterdiertjes.nl
    waterdiertjes.nl
    Waterdiertjes.nl

    De website van Waterdiertjes.nl. 2024 staat speciaal in het teken van de aanwezigheid van kokerjuffers in het Nederlandse water. Help jij mee met het onderzoek? Meedoen betekent dat je een watertje in je omgeving opzoekt. Dit mag ook je eigen vijver zijn. Vervolgens vang je met een schepnet zoveel mogelijk...

    x
  • Plaatje De watersnoodramp van 1953
    schooltv.nl
    De watersnoodramp van 1953

    Door een storm in combinatie met springvloed, kunnen de Nederlandse dijken op 1 februari 1953 de zee niet langer tegenhouden. De dijken breken door en een deel van Nederland loopt onder water. Oma was toen 9 jaar en vertelt in deze clip van Schooltv.nl haar verhaal.

    x
  • Plaatje Wat was de Watersnoodramp?
    kidsweek.nl
    Wat was de Watersnoodramp?

    Op een gure winternacht in 1953 komt er een storm recht op de Nederlandse Noordzeekust af. De wind stuwt het water zo hoog op dat de dijken breken. Grote delen van Nederland overstromen. De Watersnoodramp is de grootste natuurramp van de vorige eeuw in ons land. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek...

    x
  • Plaatje De Weerribben en De Wieden
    docukit.nl
    De Weerribben en De Wieden

    Eén van Europa's grootste moerassen ligt in Nederland, in de provincie Overijssel. Je vindt er meertjes en sloten met daartussen smalle stroken grond. Dit moerasgebied heet de Weerribben en de Wieden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Wegen en straten
    docukit.nl
    Wegen en straten

    De meeste kinderen in Nederland kunnen met de fiets naar school. Bij een grotere afstand kun je beter met de auto rijden. Je rijdt me de fiets en met de auto over straten en wegen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 23. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Oog in oog met een wild zwijn: dit moet je doen
    natgeojunior.nl
    Oog in oog met een wild zwijn: dit moet je doen

    Wilde zwijnen komen in Nederland op verschillende plaatsen voor. Zo kun je ze spotten op de Veluwe en in Nationaal Park De Meinweg. Een wild zwijn leeft vaak in een groep, is heel schuw en blijft liever uit de buurt van mensen. Maar het kan voorkomen dat je toch opeens oog in oog komt te staan met een...

    x
  • Plaatje Willem van Oranje
    jeugdbieb.nl
    Willem van Oranje

    Willem van Oranje was heel belangrijk voor Nederland. We noemen hem de vader des vaderlands: de vader van het vaderland. Hij legde de basis voor een nieuwe Nederlandse staat. Wil je meer weten, bekijk deze websites.

    x
  • Plaatje Willem van Oranje
    docukit.nl
    Willem van Oranje

    Het 'Wilhelmus' is het Nederlandse volkslied. Het is al een paar honderd jaar oud. Het lied gaat over Willem van Oranje. Hij leefde meer dan vierhonderd jaar geleden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 266. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Willibrord
    canonvannederland.nl
    Willibrord

    Willibrord kwam uit Engeland. Hij was een monnik, een erg gelovige man. In 690 kwam hij naar Nederland. Hij kwam om over zijn geloof te vertellen, het christendom. Willibrord wilde dat alle Friezen ook christenen werden. De Friezen woonden in Nederland aan de zee. Meer weten, neem hier een kijkje. Let...

    x
  • Plaatje Willibrord
    schooltv.nl
    Willibrord

    Willibrord was in de 14e eeuw de verspreider van het christelijk geloof in Nederland. In die tijd werden er hier allerlei goden aangehangen. Willibrord besloot de andersdenkenden te bekeren. Sindsdien kennen wij het christendom in Nederland en vieren we christelijke feestdagen als Kerstmis en Pasen....

    x
  • Plaatje Zand
    docukit.nl
    Zand

    Zand bestaat uit hele kleine stukjes steen. Het zijn korrels van een halve millimeter tot twee millimeter groot. Je komt zand overal in Nederland tegen. Op het strand, in de duinen en langs rivieren. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Zeilen
    docukit.nl
    Zeilen

    Nederland is een echt watersportland. Er is veel water, en het waait bijna altijd. Je kunt dus goed zeilen in ons land. Want zeilen is varen op de wind. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 335. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Ziekte van Lyme
    hetklokhuis.nl
    Ziekte van Lyme

    Het is misschien wel het gevaarlijkste dier dat vrij rondloopt in Nederland: de teek! Als hij tenminste besmet is met de borelia-bacterie, want dan kan hij de ziekte van Lyme op ons overbrengen. Er zijn in Nederland steeds meer teken; hoe kan dat? Wat weten we allemaal over de teek en wat moet je doen...

    x
  • Plaatje Het zwembad
    docukit.nl
    Het zwembad

    In Nederland zijn zevenhonderd openbare zwembaden. Openbaar wil zeggen dat iedereen erin mag. Sommige zwembaden zijn buitenbaden. Ze zijn alleen in de zomer geopend. Er zijn ook veel binnenbaden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 157....

    x
  • Plaatje Drie vragen over de aanslagen in Parijs
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over de aanslagen in Parijs

    Terroristen van Islamitische Staat zeggen dat zij de aanslagen in Parijs hebben gepleegd. Terrorismedeskundige Edwin Bakker geeft aan het Jeugdjournaal antwoord op drie vragen: Wat is IS? Kunnen dit soort aanslagen ook in Nederland gebeuren? En wat doet de regering om aanslagen te voorkomen?

    x
  • Plaatje SEES (Poolexpeditie)
    sees.nl
    SEES (Poolexpeditie)

    Op deze site vind je informatie over de grootste Nederlandse Poolexpeditie ooit. Van 19 tot 28 augustus 2015 reizen wetenschappers naar de oostkant van Spitsbergen naar het eiland Edgeøya. Zij doen onderzoek naar de invloed van de mens op de natuur.

    x
  • Plaatje Wat is de Slag bij Waterloo?
    jeugdjournaal.nl
    Wat is de Slag bij Waterloo?

    In 2015 vochten 180.000 soldaten tijdens de Slag bij Waterloo. De veldslag wordt daarom in 2015 groot herdacht. Maar wat is de Slag bij Waterloo precies? Vocht Nederland mee? En hoe wordt dat herdacht? Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal waarin deze drie vragen worden beantwoord.

    x
  • Plaatje V&D (WikipediA)
    nl.wikipedia.org
    V&D (WikipediA)

    V&D was één van de oudste en grootste winkels van ons land. Het warenhuis zat in bijna elke grote stad in Nederland. Maar er werd te weinig bij de winkels gekocht. Daardoor kwam het warenhuis in grote geldproblemen en kon het de rekeningen niet meer betalen. Op 31 december 2015 werd V&D failliet verklaard....

    x
  • Plaatje Zonsverduistering van 10 juni 2021
    natuurkunde.nl
    Zonsverduistering van 10 juni 2021

    Op donderdag 10 juni 2021 vindt er een zonsverduistering plaats. Deze zonsverduistering is gedeeltelijk en bij helder weer goed te zien vanuit Nederland. Op deze site lees je er meer over.

    x
  • Plaatje 2000 jaar tijd
    docukit.nl
    2000 jaar tijd

    Met tijd is iets geks aan de hand. Een uur huiswerk maken, duurt voor je gevoel veel langer dan een uur televisiekijken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 021. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje 3D Animatiefilm
    hetklokhuis.nl
    3D Animatiefilm

    Ze zijn razend populair: 3D animatiefilms. Hoe worden die gemaakt? Sosha mag een kijkje achter de schermen nemen bij een van de grootste animatiestudio's in Nederland. Aan hun laatste animatiefilm is wel vier jaar gewerkt door honderden mensen! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Wat is 4 mei?
    kidsweek.nl
    Wat is 4 mei?

    Op 4 mei is heel Nederland om 8 uur ’s avonds twee minuten stil. We herdenken dan de mensen die gestorven zijn door geweld in een oorlog. Waarom herdenken we die mensen, en hoe doe je dat eigenlijk, herdenken? Lees de uitleg van Samsam op de website van Kidsweek.

    x
  • Plaatje De verkiezingen komen eraan: wat wil 50PLUS?
    jeugdjournaal.nl
    De verkiezingen komen eraan: wat wil 50PLUS?

    Op 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Volwassenen kunnen dan stemmen op de politieke partij die volgens hen de beste plannen voor Nederland heeft. De partijen hebben ook plannen voor kinderen. Het Jeugdjournaal stelt de leiders van de grootste partijen aan je voor. Zij vertellen wat hun belangrijkste...

    x
  • Plaatje Aan de bal (boek)
    schooltv.nl
    Aan de bal (boek)

    Een boek van Lieneke Dijkzeul. Rahmane kan heel goed voetballen. Er is alleen 1 probleem: hij woont in en arm dorpje in Afrika. Hij is dan ook in de wolken als hij wordt ontdekt. Hij gaat zelfs op trainingskamp naar Nederland. Wat heeft Rahmane ervoor over om de held van zijn Afrikaanse dorp te worden...

    x
  • Plaatje De ontdekking van de aardappel
    schooltv.nl
    De ontdekking van de aardappel

    In de Gouden Eeuw maakt Nederland kennis met de aardappel uit Zuid-Amerika. Kaat en Lidewij laten zien wat je er allemaal mee kunt koken. Een patatje tachtigjarige oorlog bijvoorbeeld. Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Aardappeleters van Van Gogh
    schooltv.nl
    De Aardappeleters van Van Gogh

    Vincent van Gogh is één van de meest bekende Nederlandse kunstschilders aller tijden. Maar toen hij leefde, was dat zeker niet zo. Geld had hij weinig en kopers voor zijn schilderijen bijna niet. Het schilderij De Aardappeleters moest zijn doorbraak worden… Bekijk het filmpje van...

    x
  • Plaatje Aardbevingen
    docukit.nl
    Aardbevingen

    Aardbevingen kunnen verschrikkelijk veel schade aanrichten. Bij een zware aardbeving storten huizen en gebouwen in. Mensen worden bedolven onder het puin. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 56. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Aardbevingen door gasboringen
    schooltv.nl
    Aardbevingen door gasboringen

    In Groningen wordt naar gas geboord. Dat zorgt voor aardbevingen in de omgeving. Stoppen met boren is geen oplossing, want aardgas is heel belangrijk voor Nederland. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wetenschap: Hoe kunnen we onze huizen verstevigen tegen aardbevingen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wetenschap: Hoe kunnen we onze huizen verstevigen tegen aardbevingen?

    In Nederland maken we gelukkig geen heftige aardbevingen mee, maar de laatste jaren komen ze toch steeds meer voor. Dit komt door aardgas dat uit de grond wordt gehaald in Groningen. Diederik gaat naar de TU Delft en kijkt hoe we onze huizen beter kunnen beschermen tegen aardbevingen! Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Transport van aardgas
    schooltv.nl
    Transport van aardgas

    Om het gas bij alle huishoudens te laten komen, is er in Nederland een netwerk van leidingen aangelegd: 11.500 kilometer in totaal. Vanuit deze hoofdleidingen komt het in kleine leidingen terecht. Door elke straat loopt wel een gasleiding, die het aardgas bij jou thuis brengt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje ABN AMRO Open
    abnamro-open.nl
    ABN AMRO Open

    ABN AMRO Open is het grootste tennistoernooi van Nederland. Het wordt gehouden in de Rotterdamse Ahoy van 10 tot en met 18 februari 2024. Lees er alles over op deze website.

    x
  • Plaatje Accordeon
    docukit.nl
    Accordeon

    Een accordeon is een blaasinstrument. Pas als er lucht doorheen gaat, kan er geluid uit komen. Je blaast de lucht niet met je mond in het instrument, zoals bij een trompet. Je drukt op een toets en je trekt of duwt aan het middelste gedeelte van de accordeon. Lees er over op de website van Docukit. Meer...

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Kunnen achtbanen nóg extremer en heftiger?
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Kunnen achtbanen nóg extremer en heftiger?

    Als je van achtbanen houdt ken je ze wel; Baron 1898, Untamed, Python of de Formule X. Het zijn bekende achtbanen in Nederland. Pretparken en achtbaanbouwers proberen nieuwe achtbanen steeds extremer te maken. Dus nog hoger, sneller en langer. Maar is er een grens voor achtbanen? Hoe extreem kunnen ze...

    x
  • Plaatje Acrobatiek
    hetklokhuis.nl
    Acrobatiek

    Acrobaten bungelen op grote hoogte aan trapezes, ze dansen op strak gespannen koorden en ze slingeren in een circustent van de ene naar de andere kant. Maar acrobaat word je niet zomaar. Janouk neemt een kijkje op een van de twee circusscholen in Nederland. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Acteren
    docukit.nl
    Acteren

    Acteren is een ander woord voor toneelspelen. Doen alsof, dus. Je speelt dat je iemand anders bent. Dat kan een heel brutaal iemand zijn, maar ook een boze prinses, of een leeuw met liefdesverdriet. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Adder
    ravon.nl
    Adder

    De adder is de enige gifslang in Nederland. Lees hier meer.

    x
  • Plaatje De adder
    schooltv.nl
    De adder

    Op de hei in het natuurpark de Drentsche Aa kun je een giftig reptiel tegenkomen: de adder. Sosha gaat met boswachter Lizette op zoek naar de enige gifslang in Nederland. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ademen
    docukit.nl
    Ademen

    Om te kunnen leven heb je zuurstof nodig. Die zit in de lucht om je heen. Je hoeft die lucht alleen maar in te ademen. Je longen halen de zuurstof er dan uit. Die zuurstof wordt via het bloed naar de organen en spieren gepompt. Die kunnen daardoor hun werk doen. Ademen gaat vanzelf. Lees er over op de...

    x
  • Plaatje Adoptie
    docukit.nl
    Adoptie

    In arme landen komt het vaak voor dat ouders hun kind laten adopteren. Dat doen ze meestal omdat ze niet genoeg geld hebben om eten voor het kind te kopen. Zo'n kind gaat dan naar een kindertehuis.