Zoeken: seismologisch onderzoek

Ik zoek informatie voor groep:
peuters 1 2 3 4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje Belangrijk onderzoek voor Groningers
    kidsweek.nl
    Belangrijk onderzoek voor Groningers

    In de provincie Groningen stonden mensen weer eens te trillen op hun benen. Dit keer niet door een aardbeving, maar door spanning rondom een groot onderzoek daarover. Wat is er onderzocht? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 28 februari 2023.

    x
  • Plaatje Onderzoek naar kinderkanker
    hetklokhuis.nl
    Onderzoek naar kinderkanker

    Janouk loopt mee met arts-onderzoeker Floor. Zij onderzoekt erfelijkheid bij kinderkanker. Waarom gebruikt zij daarvoor een 3D-foto en wat gebeurt ermee? Janouk ontmoet ook Roemer (9 jaar). Zij had leukemie en kreeg twee jaar lang behandelingen. Hoe is het nu met haar? Bekijk deze aflevering van Het...

    x
  • Plaatje Onderzoek: Veel meer dieren dan gedacht praten met elkaar
    jeugdjournaal.nl
    Onderzoek: Veel meer dieren dan gedacht praten met elkaar

    Uit een Zwitsers onderzoek blijkt dat veel meer dieren dan gedacht met elkaar kunnen communiceren. Van 53 diersoorten waarvan gedacht werd dat ze geen geluid maakten, vingen de onderzoekers een soort gesprekken op met speciale audio- en video-apparatuur. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal....

    x
  • Plaatje Forensisch onderzoek
    hetklokhuis.nl
    Forensisch onderzoek

    Bij een misdrijf komt vaak het Nederlands Forensisch Instituut in actie. Zij verzamelen sporen op de plaats delict om de dader te vinden. Manon ontdekt dat zelfs een berkenzaadje een spoor kan zijn! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Joost Klein repeteert niet mee, songfestival doet onderzoek naar de zanger
    jeugdjournaal.nl
    Joost Klein repeteert niet mee, songfestival doet onderzoek naar de zanger

    Joost mocht vandaag (10 mei 2024) niet meedoen aan een repetitie voor de finale. De organisatie van het evenement doet onderzoek naar iets wat er gebeurd is met Joost Klein op het songfestival. Totdat het onderzoek klaar is, mag Joost niet mee-repeteren. Lees het artikel op de site van het Jeugdjournaal....

    x
  • Plaatje Mega onderzoek naar lieveheersbeestjes
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Mega onderzoek naar lieveheersbeestjes

    In Nederland leven meer dan zestig verschillende soorten lieveheersbeestjes. Onderzoekers willen weten waar al die lieveheersbeestjes leven in ons land. Lees er meer over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe doen ruimtevaartuigen onderzoek naar de zon?
    schooltv.nl
    Hoe doen ruimtevaartuigen onderzoek naar de zon?

    De zon is ontzettend heet. Daarom worden er hittebestendige ruimtevaartuigen met allerlei meetinstrumenten naar de zon gestuurd om die van dichtbij te onderzoeken. Zo hopen wetenschappers er onder andere achter te komen waarom om de 11 jaar zonnevlekken tevoorschijn komen, en dan weer verdwijnen. Bekijk...

    x
  • x
  • Plaatje Juice onderzoekt: is of was er leven rond Jupiter?
    kidsweek.nl
    Juice onderzoekt: is of was er leven rond Jupiter?

    Was of is er leven rond planeet Jupiter en haar manen? Met ruimtevaartuig Juice hopen Europese ruimte-onderzoekers dichterbij het antwoord te komen. Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 12 april 2023.

    x
  • Plaatje Onderzoek: ook olifanten noemen elkaar bij naam
    jeugdjournaal.nl
    Onderzoek: ook olifanten noemen elkaar bij naam

    Olifanten roepen elkaar met geluiden die lijken op namen. Dat hebben wetenschappers ontdekt. Dat betekent dat ze elkaar aanspreken net zoals mensen elkaar bij hun naam noemen. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 11 juni 2024.

    x
  • Plaatje Onderzoek naar ventilatie
    jeugdjournaal.nl
    Onderzoek naar ventilatie

    Het Jeugdjournaal zoekt uit hoe het staat met de ventilatie op scholen. Dit is een bericht van 1 oktober 2020.

    x
  • Plaatje Onderzoekers vinden bijzondere faraostad in Egypte
    jeugdjournaal.nl
    Onderzoekers vinden bijzondere faraostad in Egypte

    Archeologen in Egypte hebben een bijzondere ontdekking gedaan: ze hebben een complete stad gevonden! De stad werd waarschijnlijk 3400 jaar geleden gebouwd, toen farao Amenhotep III aan de macht was. Bekijk het filmpje en lees het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van...

    x
  • Plaatje Onderzoek: hoe kleiner de scharen, hoe giftiger de schorpioen?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Onderzoek: hoe kleiner de scharen, hoe giftiger de schorpioen?

    Schorpioenen zijn er in veel kleuren en maten. Maar hoe zie je welke giftig is en welke niet? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Onderzoek: vijg en vijgenwesp werken perfect samen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Onderzoek: vijg en vijgenwesp werken perfect samen

    Vijgenwespen zijn piepkleine insecten, nog kleiner dan een rijstkorrel. Vrouwtjeswespen leven maar een paar dagen. Lees er meer over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Waarom onderzoeken dokters soms je plas of poep?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom onderzoeken dokters soms je plas of poep?

    In het filmpje op de website van Willem Wever krijg je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Opsporen van aardgas
    schooltv.nl
    Opsporen van aardgas

    Je kunt aan de oppervlakte niet zien of er diep in de grond aardgas zit. Men heeft na jarenlang onderzoek wel een vermoeden, maar dat is niet genoeg. Daarom voert men seismologisch onderzoek uit. Dat is onderzoek dat met geluidsgolven werkt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ruimtevaartonderzoek
    hetklokhuis.nl
    Ruimtevaartonderzoek

    Is het gezond om in een raket te zitten en een tijdje in de ruimte te blijven? Dolores laat met bijzondere archiefbeelden zien hoe ruimtevaartpioniers dat onderzochten. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Zo word je analist
    docukit.nl
    Zo word je analist

    Analisten in een ziekenhuis werken in een laboratorium en onderzoeken lichaamsvloeistoffen zoals bloed, urine en poep. Er zijn ook analisten die op een universiteit of in een bedrijf werken. Analisten onderzoeken planten op virussen, bacteriën of schimmels. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Zononderzoek
    hetklokhuis.nl
    Zononderzoek

    Hij komt elke dag op, de zon! Maar hoe kan ie zo mooi blijven schijnen en waar bestaat de zon eigenlijk uit? Er komen steeds meer manieren om de zon van heel dichtbij te onderzoeken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De meeste kinderen maken zich zorgen over corona
    jeugdjournaal.nl
    De meeste kinderen maken zich zorgen over corona

    80 procent van de kinderen maakt zich zorgen over het corona-virus. Dat blijkt uit een onderzoek van het Jeugdjournaal in samenwerking met onderzoeksbureau No Ties. Bekijk de video waarin wordt verteld over het onderzoek. Dit is een bericht van 1 november 2020.

    x
  • Plaatje Nederlands Forensisch Instituut
    forensischinstituut.nl
    Nederlands Forensisch Instituut

    De speurders van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gebruiken meerdere technieken bij sporenonderzoek na gepleegde misdaden. Hier vind je veel nuttige en interessante informatie over het NFI en forensisch onderzoek. Je kunt deze informatie gebruiken voor je spreekbeurt of je werkstuk.

    x
  • Plaatje Paling
    hetklokhuis.nl
    Paling

    De palingen in de Nederlandse rivieren en meren worden geboren aan de andere kant van de oceaan: 6 duizend kilometer verderop. Onderzoekers denken dat ze de weg naar Europa vinden dankzij een soort ingebouwd kompas en GPS-systeem. Nizar gaat kijken bij het onderzoek van Ben Griffioen, die de jonge visjes...

    x
  • Plaatje Hoe helpen varkens bij politieonderzoek?
    schooltv.nl
    Hoe helpen varkens bij politieonderzoek?

    Je zou het misschien niet zeggen, maar varkens lijken erg op mensen. Daarom worden varkens veel gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Ook de politie maakt gebruik van varkens. Waarschuwing: in deze clip zitten beelden van dode biggetjes die als schokkend kunnen worden ervaren. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Sponzen
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Sponzen

    Sponzen zijn bijzondere organismen die ons veel vertellen over de 'gezondheid' van de zee. Dolores reist af naar Curacao om mee te duiken met onderzoeker Jasper de Goeij. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Taal
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Taal

    Een aflevering uit de serie Zoek het uit! Een serie over wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Taal, je gebruikt het iedere dag. Om te praten, te schrijven, te lezen. Maar hoe is taal ontstaan? Bart zoekt uit wat het verschil is tussen mensen- en dierentaal.Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe weet ik of iets waar is?
    nemosciencemuseum.nl
    Hoe weet ik of iets waar is?

    Wanneer is iets waar? Lees het antwoord van scheikundige Jocelyne Vreede op deze vraag in het verslag van de kinderlezing van juni 2017. (De Kinderlezing is een activiteit van NEMO Science Museum in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.)

    x
  • Plaatje Nederlandse Poolexpeditie
    jeugdjournaal.nl
    Nederlandse Poolexpeditie

    Een groep van 55 Nederlandse wetenschappers zijn op expeditie naar de Noordpool. Ze gaan voor onderzoek naar het eiland Edgeøya, vlakbij Spitsbergen. Ze kijken hoe het met de dieren en planten in het gebied gaat. Ook doen ze onderzoek naar klimaatverandering en de invloed van mensen op de natuur....

    x
  • Plaatje
    jeugdjournaal.nl
    'Check deze video, dan kun je snel rijk worden!' (Trap daar niet in!)

    Je hebt het zelf misschien ook wel eens gezien: influencers die beloven dat je schatrijk wordt als je doet wat ze zeggen, of als je geld geeft aan ze of aan een bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat van iedere drie jongeren er eentje is die denkt dat je gemakkelijk rijk wordt. Maar het zal je niet verbazen...

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Aarde
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Aarde

    Wat zit er in het binnenste van de aarde? En hoe onderzoek je dat? Graafmachines, boormachines en drumstokjes; niets is te gek om de bodem te onderzoeken. Bart komt steeds dieper, maar haalt hij het binnenste van de aarde? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Aivd
    hetklokhuis.nl
    Aivd

    Hoe kom je er achter of ons land bedreigd wordt? En door wie? De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) doet onderzoek naar die bedreigingen. Dat is lastig omdat dat onderzoek vaak stiekem moet gebeuren. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje BiebBoys - Taalwetenschap
    biebboys.nl
    BiebBoys - Taalwetenschap

    De BiebBoys gaan op de wetenschappelijke tour! Ze ontdekken op welke manieren je kunt onderzoeken wat er gebeurt in je hersenen wanneer je leest. Wil jij dat ook weten? Bekijk deze video. Voor leerkrachten: De leerlingen onderzoeken hun eigen leeservaring. Wat doet taal met je hoofd? Naast de video vind...

    x
  • Plaatje Hoe kun je bloed opsporen?
    nemosciencemuseum.nl
    Hoe kun je bloed opsporen?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Blozen
    hetklokhuis.nl
    Blozen

    De universiteit van Amsterdam heeft een eigen blooslaboratorium. Onderzoekster Corine doet daar speciaal onderzoek naar blozen en verlegenheid. Nienke neemt proefpersoon Eric mee. Hoe kun je iemand op commando laten blozen? Eric raakt verzeilt in een ongemakkelijke situatie. Bekijk deze aflevering van...

    x
  • Plaatje Boekenlijst - Politie
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - Politie

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Dinosaurus
    hetklokhuis.nl
    Dinosaurus

    Tot vijfenzestig miljoen jaar geleden leefden er dinosaurussen op aarde. Dat is toch al een tijdje geleden. Hoe kunnen we nu dan toch weten hoe dino's eruit zagen? Dolores vraagt het aan een dino-onderzoeker. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Forensisch Instituut
    hetklokhuis.nl
    Forensisch Instituut

    Maurice pleegt een brute moord. Op een pop. Plaats delict? Het proeflaboratorium van het Nederlands Forensisch Instituut. Aan de speurders van het NFI de taak om genoeg bewijs te vinden om Maurice in de boeien te kunnen slaan. Hoe doen ze dat? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Fruitvliegjes
    hetklokhuis.nl
    Fruitvliegjes

    Nienke gaat naar een ziekenhuislaboratorium waar ze onderzoek doen met fruitvliegjes. De diertjes hebben namelijk voor ongeveer driekwart hetzelfde DNA als mensen. Zo kunnen ze heel nuttig zijn voor onderzoek naar bepaalde ziektes. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Groeien
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Groeien

    Zoek het uit; een serie over wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Hoe groei je? Nienke zoekt het uit met de onderzoekers van de Technische Universiteit in Eindhoven. De belangrijkste bouwstenen zijn natuurlijk onze cellen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje 1 Minuutje natuur ; Het hartje heel klein
    schooltv.nl
    1 Minuutje natuur ; Het hartje heel klein

    Heb jij wel eens een dode kever uit elkaar gehaald? Driss wel. Hij vindt het interessant om te zien hoe beestjes er aan de binnenkant uitzien. Maar het is natuurlijk ook wel een beetje zielig. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hersenscan
    hetklokhuis.nl
    Hersenscan

    Om alle informatie die tot je komt te verwerken, moet het wegennet in je hersenen goed blijven werken. Maar hoe ouder je wordt, hoe drukker de wegen in je hoofd. Margreet maakt een hersenscan en ze krijgt wat hersentestjes. Is er al filevorming in haar brein? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe gaat het met de hommels over 100 jaar?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe gaat het met de hommels over 100 jaar?

    Naturalis onderzoeker Leon Marshall onderzoekt hoe bijen in het verleden reageerden op veranderingen in het klimaat en landgebruik in Nederland. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het gaat slechter met kinderrechten in Nederland:
    jeugdjournaal.nl
    Het gaat slechter met kinderrechten in Nederland: 'Om je te schamen'

    Het gaat niet goed met de rechten van kinderen in Nederland. Dat staat in een groot onderzoek van Kids Rights. Die organisatie onderzoekt kinderrechten in heel veel landen ter wereld en maken dan een lijst. Nederland stond eerste op de 4e plek, maar dit jaar op de 20e. Lees het artikel en bekijk het...

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Kleinste deeltje
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Kleinste deeltje

    Zoek Het Uit! een serie over wetenschappelijk onderzoek. Nienke gaat naar Zwitserland! Een heel team van onderzoekers is daar bezig met de zoektocht naar het kleinste deeltje. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Klimaat
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Klimaat

    Onderzoeker Appy Sluijs doet veel van zijn onderzoek op de boot. Nienke vaart met hem mee. Aan de hand van organismen die hij in het water en in de zeebodem vindt kan hij het klimaat van miljoenen jaren geleden reconstrueren. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Op expeditie met Naturalis
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Op expeditie met Naturalis

    Om de bio- en geodiversiteit op aarde, te land, ter zee en in de lucht, te onderzoeken, is het nodig om de natuur in te trekken. Ook onderzoekers van Naturalis gaan op expeditie. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Parkinson
    hetklokhuis.nl
    Parkinson

    Mensen met de ziekte van Parkinson krijgen vaak moeite met bewegen en lopen. Dat komt doordat de ziekte iets verandert in hun hersenen. Wetenschappers hebben ontdekt dat er trucjes zijn waardoor het lopen toch lukt. Achteruit lopen, huppelen, stuiteren met een bal of tellen. Onderzoekers Anouk Tosserams...

    x
  • Plaatje Hoe krijg je de lekkerste patat?
    schooltv.nl
    Hoe krijg je de lekkerste patat?

    Patat wordt gemaakt van aardappels. Even frituren, en klaar. Maar onderzoekers hebben ontdekt dat je de lekkerste patat niet op aarde maakt, maar op Jupiter! Hoe zit dat? Nienke gaat op onderzoek uit. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vliegende robots
    hetklokhuis.nl
    Vliegende robots

    Vliegende robotjes worden steeds kleiner en lichter. Ze zijn razendsnel en kunnen alles wat ze tegenkomen onderzoeken en filmen. En ze kunnen nu ook samenwerken: een zwerm robotjes splitst zich op en de robotjes vliegen allemaal naar een andere kamer om een heel gebouw te onderzoeken. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Slimme verpakkingen
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Slimme verpakkingen

    Wij gooien veel voedsel weg omdat het 'over de datum' is. Dat is niet altijd nodig. Nienke gaat langs onderzoekers die bezig zijn met slimme verpakkingen. Hoe kunnen zij er voor zorgen dat ons verse eten langer houdbaar wordt? Kan een zak sla middels een chip SMS-en dat 'ie opgegeten moet worden? Bekijk...

    x
  • Plaatje Hoe los je met sporenonderzoek een mysterie op?
    nemosciencemuseum.nl
    Hoe los je met sporenonderzoek een mysterie op?

    Op de plaats waar een misdrijf is geweest, zoals een inbraak of een overval, worden vaak mensen van de forensische opsporingsdienst ingeschakeld: de ‘mannen in witte pakken’. We noemen zo’n plaats een ‘plaats delict’. Daar moeten wij erachter komen wie het heeft gedaan....

    x
  • Plaatje Sportlab ; Springen
    hetklokhuis.nl
    Sportlab ; Springen

    Vandaag onderzoekt Lisa het springen in de sport. Een hoogspringer en een verspringer laten zien hoe zij hun sprong trainen. Een sportwetenschapper legt het verschil uit tussen langzame en snelle spiervezels. Lisa onderzoekt op de universiteit sprongkracht. Een aflevering van Het Klokhuis Sportlab.

    x
  • Plaatje Mee met tornado-onderzoekers
    schooltv.nl
    Mee met tornado-onderzoekers

    Bart is in ‘tornado alley’. Hij gaat mee met een onderzoeksteam dat apparatuur uitzet in de baan van een tornado. Hiermee kunnen ze onderzoeken wat er in het hart van een tornado gebeurt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe weten we welke vissen er in de Waddenzee leven?
    schooltv.nl
    Hoe weten we welke vissen er in de Waddenzee leven?

    Saskia en Justin gaan samen met onderzoeker Suzanne de Waddenzee op. Daar vangen ze vissen. Terug in het onderzoeksinstituut tellen en meten ze de vissen. Ook kijken ze wat er in de maag van de vissen zit. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wandeling door de tijd
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wandeling door de tijd

    Geologen onderzoeken de geschiedenis van de aarde. Hoe kijken geologen zo ver terug in de tijd en wat onderzoeken ze daarvoor? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Waterdiertjes.nl
    waterdiertjes.nl
    Waterdiertjes.nl

    De website van Waterdiertjes.nl. 2024 staat speciaal in het teken van de aanwezigheid van kokerjuffers in het Nederlandse water. Help jij mee met het onderzoek? Meedoen betekent dat je een watertje in je omgeving opzoekt. Dit mag ook je eigen vijver zijn. Vervolgens vang je met een schepnet zoveel mogelijk...

    x
  • Plaatje Leven op de Zuidpool
    schooltv.nl
    Leven op de Zuidpool

    Onderzoeker Floris van den Berg leeft een jaar lang op Antarctica. Het is er ontzettend koud en erg kaal, er is bijna niets. Samen met collega's onderzoekt hij hoe het is om te leven op zo'n afgelegen plek. Misschien is het wel te vergelijken met leven op een andere planeet! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Opgraving grafveld uit de Steentijd in Dalfsen
    viewpure.com
    Opgraving grafveld uit de Steentijd in Dalfsen

    Archeologen hebben mei 2015 in Dalfsen een compleet grafveld uit de Steentijd ontdekt. Het gaat volgens de onderzoekers om het grootste grafveld van West-Europa. Bekijk het filmpje.

    x
  • Plaatje SEES (Poolexpeditie)
    sees.nl
    SEES (Poolexpeditie)

    Op deze site vind je informatie over de grootste Nederlandse Poolexpeditie ooit. Van 19 tot 28 augustus 2015 reizen wetenschappers naar de oostkant van Spitsbergen naar het eiland Edgeøya. Zij doen onderzoek naar de invloed van de mens op de natuur.

    x
  • Plaatje Wetenschappers
    jeugdjournaal.nl
    Wetenschappers 'ontdekken' negende planeet

    Onderzoekers denken dat ze een nieuwe planeet hebben ontdekt. Ze hebben hem niet gezien, maar toch weten ze vrij zeker dat hij bestaat. Op de rand van ons zonnestelsel zou er nog één zijn. Lees meer op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Kun je zonder een 3D-bril een 3D-tekening maken?
    ahaindeklas.nu
    Kun je zonder een 3D-bril een 3D-tekening maken?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Hoe kun je zien dat de aarde om zijn as draait?
    ahaindeklas.nu
    Hoe kun je zien dat de aarde om zijn as draait?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Aardehuis
    hetklokhuis.nl
    Aardehuis

    In het Overijsselse Olst wordt een wijk gebouwd met 'Aardehuizen'. De huizen worden zo veel mogelijk gebouwd met gerecyclede materialen en zijn zo goed als zelfvoorzienend. Hoe is het om in een huis te wonen van autobanden en strobalen? Nienke gaat op onderzoek uit. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Goed nieuws! Het gaat weer wat beter met olifanten in Afrika
    jeugdjournaal.nl
    Goed nieuws! Het gaat weer wat beter met olifanten in Afrika

    Heel lang ging het niet goed met olifanten in Afrika. Door stropers en klimaatverandering werden het er steeds minder. Maar volgens onderzoekers gaat het nu stukken beter met het grote grijze slurfdier. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 31...

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Waarom zijn landen op zoek naar aliens?
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Waarom zijn landen op zoek naar aliens?

    Wetenschappers gaan onderzoeken hoe de planeet Mars in elkaar zit, of mensen er ooit kunnen gaan wonen én of er misschien ooit iets heeft geleefd. Maar wat hopen ze te vinden? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal geeft Benjamin antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Aliens
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Aliens

    Bestaat buitenaards leven? En hoe onderzoek je dat? Nienke gaat op zoek naar aliens. Ze speurt de hemel af met een telescoop, zoekt uit hoe je bewoonbare planeten kunt ontdekken en luistert naar signalen uit de ruimte. Zitten er buitenaardse wezens tussen en lukt het Nienke contact te maken? Bekijk deze...

    x
  • Plaatje Drie vragen over de Alpe d
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over de Alpe d'Huzes

    Alpe d’HuZes is een grote actie om geld op te halen voor onderzoek tegen kanker. Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over deze actie. Wat is de Alpe d'HuZes? Waarom heet het Alpe d'HuZes? Doen er kinderen aan mee? Dit is een bericht van 1 juni 2017.

    x
  • Plaatje Wat is Alpe d
    opgevenisgeenoptie.nl
    Wat is Alpe d'HuZes?

    Alpe d’HuZes is een uniek sportief evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Op één dag beklimmen 5000 deelnemers fietsend, hardlopend, of wandelend maximaal zes keer de...

    x
  • Plaatje Mijn vader heeft ALS
    hetklokhuis.nl
    Mijn vader heeft ALS

    ALS is een spierziekte waarbij de spieren langzaam uitvallen. Igor is de vader van Kaat, Mink en Fedor en hij heeft ALS. Janouk bezoekt het gezin. Hoe is het om hiermee te leven en hoe doe je dat als je vader deze dodelijke ziekte heeft? Marion Sommers-Spijkerman heeft hier onderzoek naar gedaan en ontwikkelde...

    x
  • Plaatje Wat is ALS?
    schooltv.nl
    Wat is ALS?

    Als je de diagnose ALS krijgt, heb je niet lang meer te leven. Je spieren vallen één voor één uit, totdat je ademhalingsspieren ermee stoppen. ALS kan nog niet genezen worden, dus wetenschappelijk onderzoek naar een werkende behandeling is van levensbelang. Bekijk de clipphanger...

    x
  • Plaatje Bezoek aan een amethistmijn in Brazilië
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bezoek aan een amethistmijn in Brazilië

    Dr. Hanco Zwaan van het Nederlands Edelsteen Laboratorium (NEL) onderzoekt allerlei edelstenen. In 2009 was hij in Brazilië, in de amethistmijn. Lees en bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje De 4 Vrijheden: Angst
    hetklokhuis.nl
    De 4 Vrijheden: Angst

    In deze aflevering van de bijzondere Klokhuis-serie De 4 Vrijheden onderzoekt Pascal het mensenrecht: Vrij (zijn) van Angst: je hebt recht op een veilig leven. Hij gaat op bezoek bij Herman Polak die als 5-jarig joods jongetje in de oorlog 3 jaar lang zat ondergedoken en de 13-jarige Syrische jongen...

    x
  • Plaatje Bedenk een anti-wiebeloplossing
    ahaindeklas.nu
    Bedenk een anti-wiebeloplossing

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Hoe worden nieuwe appelsoorten gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe worden nieuwe appelsoorten gemaakt?

    Een goede appel ziet er lekker uit en heeft een smaak die bijna iedereen lekker vindt. En: hij moet natuurlijk goed kunnen groeien in ons Nederlandse klimaat. In de proeftuin van de Universiteit van Wageningen doen ze onderzoek naar nieuwe appelsoorten. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zo word je archeoloog
    docukit.nl
    Zo word je archeoloog

    Een archeoloog probeert uit te vinden hoe mensen vroeger leefden. Dat doet hij door de sporen te onderzoeken die mensen hebben achtergelaten in de grond. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 228. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De 4 Vrijheden: Armoede
    hetklokhuis.nl
    De 4 Vrijheden: Armoede

    In deze aflevering van de bijzondere Klokhuis-serie De 4 Vrijheden onderzoekt Sosha het mensenrecht: Vrij (zijn) van Armoede: je hebt recht op een huis, kleding en eten. Ze gaat op bezoek bij Tom Smits, die als kind in de oorlog de hongerwinter meemaakte, en bij de 12-jarige Basma, die met haar gezin...

    x
  • Plaatje Astronaut
    hetklokhuis.nl
    Astronaut

    Astronaut André Kuipers heeft zijn ruimtereis inmiddels achter de rug. Het Klokhuis volgde zijn voorbereidingen op deze bijzondere reis. Zo komt Lisa alles te weten over het astronautenpak en André legt uit wat voor onderzoeken ze allemaal in de ruimte doen. Verder ontdekt Lisa dat astronauten...

    x
  • Plaatje Augmented reality
    hetklokhuis.nl
    Augmented reality

    Augmented Reality combineert echte en digitale beelden met elkaar. Zo kun je dingen in de echte wereld zien die er niet zijn. Habtamu onderzoekt hoe augmented reality mensen kan helpen in hun werk. Bijvoorbeeld door, zonder handleiding, een wiel verwisselen. En artsen gebruiken augmented reality om tijdens...

    x
  • Plaatje Augmented reality (2)
    hetklokhuis.nl
    Augmented reality (2)

    Augmented reality combineert echte en digitale beelden met elkaar. Zo kun je dingen in de echte wereld zien die er niet zijn. Habtamu onderzoekt hoe augmented reality mensen kan helpen in hun werk. Bijvoorbeeld door, zonder handleiding, een wiel verwisselen. En artsen gebruiken augemented reality om...

    x
  • Plaatje Hoe zien auto’s er in de toekomst uit?
    ahaindeklas.nu
    Hoe zien auto’s er in de toekomst uit?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Kan een auto rijden op lucht?
    ahaindeklas.nu
    Kan een auto rijden op lucht?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Kun je door een ballon heen prikken zonder hem kapot te maken?
    ahaindeklas.nu
    Kun je door een ballon heen prikken zonder hem kapot te maken?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Kun je een ballon in een fles opblazen?
    ahaindeklas.nu
    Kun je een ballon in een fles opblazen?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Kun je van een ballon een raket maken?
    ahaindeklas.nu
    Kun je van een ballon een raket maken?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Beeldmanipulatie
    hetklokhuis.nl
    Beeldmanipulatie

    Felle kleuren, opvallende foto's, gezichten op andere lichamen en film waar stukjes uit zijn geknipt. Janouk onderzoekt allerlei vormen van beeldmanipulatie. Zie jij wat echt is en wat niet? En kwam beeldmanipulatie ook voor bij schilders in de 17de eeuw? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Berlage
    hetklokhuis.nl
    Berlage

    De architect Berlage was honderd jaar geleden de hipste architect van Nederland. Hij was heel streng, als je een huis door hem liet ontwerpen mocht je niks veranderen. Eva onderzoekt hoe je dat terug kan vinden in zijn prachtige gebouwen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Beroemde kunstwerken gestolen bij kunstroof in Oisterwijk
    jeugdjournaal.nl
    Beroemde kunstwerken gestolen bij kunstroof in Oisterwijk

    Bij een kunstgalerie in het Brabantse Oisterwijk zijn twee kunstwerken gestolen, van de beroemde Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol. Bij de diefstal raakten de kunstwerken ernstig beschadigd. Daardoor hebben de dieven er waarschijnlijk niks aan: ze zijn niks meer waard. De politie doet nu onderzoek naar...

    x
  • Plaatje Hoe betalen we in de toekomst?
    ahaindeklas.nu
    Hoe betalen we in de toekomst?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Kan je een muntje laten bewegen zonder dat je deze aanraakt?
    ahaindeklas.nu
    Kan je een muntje laten bewegen zonder dat je deze aanraakt?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Bewegen met games
    hetklokhuis.nl
    Bewegen met games

    Bewegen is gezond en dus zijn er tegenwoordig heel veel games waarbij je flink moet bewegen om te spelen. Bart onderzoekt hoe gezond al die sportieve games zijn. Hoeveel calorieën verbrand je als je met de computer een potje tennist of een hardloopwedstrijd doet? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine (boek)
    schooltv.nl
    De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine (boek)

    Een boek van Ransom Riggs. Opa's vertellen mysterieuze en spannende verhalen, ook de opa van Jacob. Naarmate hij ouder wordt, vindt Jacob het steeds moeilijker om de verhalen van zijn opa te geloven, over kinderen die kunnen zweven en vuur vasthouden. Als zijn opa op een gewelddadige manier aan zijn...

    x
  • Plaatje Bioloog
    natuurinformatie.nl
    Bioloog

    Hoe word je bioloog? Heb je interesse om de natuur te onderzoeken en beschik je over talenten in exacte vakken, dan kun je een biologiestudie volgen aan een universiteit. Na afronding van die studie ben je professional in het bestuderen van planten, dieren of de mens. Meer informatie vind je hier.

    x
  • Plaatje Bitcoins
    hetklokhuis.nl
    Bitcoins

    Bitcoins worden de munten van de toekomst genoemd. Wat zijn ze waard en hoe werken ze? Waarom zou je met bitcoins betalen en niet met de vertrouwde euro? Janouk onderzoekt hoe de mysterieuze munt werkt en of je er veilig mee kan betalen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Waarom krijgen bladeren in de herfst een andere kleur?
    ahaindeklas.nu
    Waarom krijgen bladeren in de herfst een andere kleur?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Hoe maak je zelf bliksem?
    ahaindeklas.nu
    Hoe maak je zelf bliksem?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Blindedarm
    hetklokhuis.nl
    Blindedarm

    Zo'n 16.000 mensen per jaar krijgen een blindedarmontsteking, maar wat is een blindedarm eigenlijk? Pascal gaat op onderzoek uit in het ziekenhuis en kijkt wat een arts kan doen als je een blindedarmontsteking hebt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Bloed
    hetklokhuis.nl
    Bloed

    Het stroomt door je hele lichaam: bloed. Maar waarom eigenlijk? Nizar onderzoekt wat bloed is en waarom we het nodig hebben. Bij de bloedbank ziet hij wat er gebeurt met het bloed dat je doneert. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Kun je zelf een nieuw soort bloem maken?
    ahaindeklas.nu
    Kun je zelf een nieuw soort bloem maken?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Kunnen boeken ook onafscheidelijk zijn?
    ahaindeklas.nu
    Kunnen boeken ook onafscheidelijk zijn?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Waarom ga je boeren van prikwater?
    ahaindeklas.nu
    Waarom ga je boeren van prikwater?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Kun je zelf een echt varende boot maken?
    ahaindeklas.nu
    Kun je zelf een echt varende boot maken?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Welk bot heb ik gevonden?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Welk bot heb ik gevonden?

    Heb je een bot gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis om welk bot het gaat.

    x
  • Plaatje Lange, buisvormige botten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Lange, buisvormige botten

    Heb je een lang buisvormig bot gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis om welk bot het gaat.

    x
  • Plaatje Botten met kom
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Botten met kom

    Heb je een bot met een kom gevonden? Onderzoek om welk bot het gaat in Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Overige botten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Overige botten

    Heb je een bot gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis om welk bot het gaat.

    x
  • Plaatje Brandonderzoek
    hetklokhuis.nl
    Brandonderzoek

    Hoe kom je achter de oorzaak van een brand? Nienke gaat na een brand met deskundige Volkert op onderzoek uit. Kunnen ze de brandhaard opsporen? Verder zet Nienke de meest voorkomende oorzaken van brand op een rijtje. Wat staat op nummer 1? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Bruggen
    hetklokhuis.nl
    Bruggen

    In deze aflevering van Het Klokhuis onderzoekt Bart in Amsterdam wat voor soort bruggen er allemaal zijn. Een brugwachter legt uit hoe hij zijn brug bedient. Bart legt het principe van het contragewicht uit en neemt een kijkje in de brugkelder.

    x
  • Plaatje Hoe kunnen we vaker buiten les krijgen?
    ahaindeklas.nu
    Hoe kunnen we vaker buiten les krijgen?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Buitenaards leven: Heelal
    hetklokhuis.nl
    Buitenaards leven: Heelal

    Zijn wij de enige planeet waar leven is? Of zouden er nog meer planeten vol leven zijn? Wetenschappers zijn hard op zoek in onze Melkweg en daarbuiten in het enorme heelal. Pascal neemt een kijkje bij meerdere onderzoeken naar leven ergens in het heelal. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Castingbureau
    hetklokhuis.nl
    Castingbureau

    Altijd al in een film of serie willen spelen? Dan kun je je het beste inschrijven bij een castingbureau. Maar hoe gaat zo'n casting dan? Waar moet je op letten? En moet je per se heel knap zijn om een kans te maken? Eva onderzoekt het in deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Compacte botten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Compacte botten

    Heb je een compact bot gevonden? Onderzoek hier om welk bot het gaat in Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Het tweede speciale Jeugdjournaal over corona
    jeugdjournaal.nl
    Het tweede speciale Jeugdjournaal over corona

    Dit is de tweede speciale uitzending van het NOS Jeugdjournaal (5 april 2020) over het corona-virus. In de uitzending wordt verteld hoe het ervoor staat met het corona-virus enworden veel van jullie vragen over het virus beantwoord. Ook hoor je de resultaten van het onderzoek van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Dampkring
    hetklokhuis.nl
    Dampkring

    Bart hangt een camera aan een heliumballon. Zo wil hij onderzoeken hoe de dampkring eruit ziet. Maar hoe vind je ballon en camera terug en zijn de beelden bruikbaar? Wat komt Bart met camera, KNMI-ballon en camerabeelden te weten over de dampkring? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De ellepijp
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De ellepijp

    Heb jij een ellepijp gevonden? Onderzoek hier van welk dier het mogelijk is. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Waarom zijn dennenappels soms open en soms dicht?
    ahaindeklas.nu
    Waarom zijn dennenappels soms open en soms dicht?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Kun je depressief worden van social media?
    schooltv.nl
    Kun je depressief worden van social media?

    Bijna alle kinderen zitten op Instagram en andere social media. Hartstikke leuk om te zien wat iedereen aan het doen is, maar uit onderzoek blijkt dat je er depressief van kunt worden. Hoe komt dat? Bekijk het filmpje van Het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Diepzee
    docukit.nl
    Diepzee

    Vroeger dachten mensen dat er monsters in de oceanen leefden. Eigenlijk zaten ze er niet ver naast. Door onderzoek heeft men de laatste vijftig jaar de meest fantastische dieren ontdekt in de diepten van de oceanen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Hebben dieren gevoelens?
    schooltv.nl
    Hebben dieren gevoelens?

    Soms lijkt het net alsof een hond droevig kijkt, of juist heel blij is. Maar dieren tonen hun emoties net even anders dan mensen. Matthijs en Sosha gaan langs bij Mariska, die onderzoek doet naar emoties bij apen. Hoe ziet een lachende aap er eigenlijk uit? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe houden dieren zichzelf op temperatuur?
    schooltv.nl
    Hoe houden dieren zichzelf op temperatuur?

    Dieren hebben allerlei manieren om zichzelf op temperatuur te houden. Nienke en Kiefer onderzoeken hoe warmbloedige dieren zoals de hyena en de olifant, en koudbloedige dieren zoals de krokodil zichzelf warm of koud kunnen houden. Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Podcast: 1 spin, 2 spinnen, 3 spinnen... dieren tellen
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: 1 spin, 2 spinnen, 3 spinnen... dieren tellen

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over dieren tellen. Hebben die tellingen zin? Wat kunnen onderzoekers met al die informatie? Je kunt hier naar de podcast luisteren of in je podcast-app.

    x
  • Plaatje Hoe zorgen we dat er minder dieren uitsterven?
    ahaindeklas.nu
    Hoe zorgen we dat er minder dieren uitsterven?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Wetenschappers:
    kidsweek.nl
    Wetenschappers: 'Dieren zijn geen gevoelloze robotjes'

    Dat dieren wel houden van een lolletje en pijn kunnen voelen weten we wel. Maar ze zijn zich daar ook erg bewust van, wil een groep van veertig Amerikaanse wetenschappers nog maar eens duidelijk maken. Zij deden daar de afgelopen jaren veel onderzoek naar. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt...

    x
  • Plaatje Wat voor instrumenten gebruikt een dierenarts?
    schooltv.nl
    Wat voor instrumenten gebruikt een dierenarts?

    Net als een dokter gebruikt een dierenarts instrumenten voor het onderzoeken van patiënten. Zo heeft een dierenarts bijvoorbeeld een stethoscoop om naar het hart en de longen te luisteren, een krabbertje voor tandsteen, een luizenkam en een nagelschaar. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dierenbescherming met satellieten
    schooltv.nl
    Dierenbescherming met satellieten

    Er zijn diersoorten die met uitsterven worden bedreigd, zoals de schildpad. Door dieren uit te rusten met een gps-tracker kunnen onderzoekers diersoorten in kaart brengen en beschermen. Bart test hoe dit werkt met roofvogel James. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe maak je een stevige dijk?
    ahaindeklas.nu
    Hoe maak je een stevige dijk?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje DNA en ouder worden
    schooltv.nl
    DNA en ouder worden

    Nienke van het Klokhuis onderzoekt op wat voor manier je oud wordt. Dit heeft te maken met je DNA, maar ook met andere omstandigheden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe wordt DNA verzameld?
    schooltv.nl
    Hoe wordt DNA verzameld?

    Diederik is bij het Nederlands Forensisch Instituut. Daar onderzoeken ze DNA om misdrijven op te lossen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Barbara haalt DNA uit drollen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Barbara haalt DNA uit drollen

    Bioloog Barbara Gravendeel haalt planten DNA uit drollen en onderzoekt welke planten er nu leven en welke vroeger. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Donordier
    hetklokhuis.nl
    Donordier

    Donordieren zijn dode huisdieren die aan de opleiding diergeneeskunde worden gegeven. Daar worden ze gebruikt voor het onderwijs. Pascal gaat op onderzoek: wat gebeurt er met deze donordieren? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe gaat een dopingcontrole?
    schooltv.nl
    Hoe gaat een dopingcontrole?

    Tess en Silke gaan mee met een dopingcontroleur om erachter te komen hoe een dopingcontrole in zijn werk gaat. Ze gaan langs bij topvolleybalster Madeleine. Zij moet haar plas laten onderzoeken op doping. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Blijft snoep drijven?
    ahaindeklas.nu
    Blijft snoep drijven?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje In wat voor water blijf je het best drijven?
    ahaindeklas.nu
    In wat voor water blijf je het best drijven?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Drijvende eilanden
    hetklokhuis.nl
    Drijvende eilanden

    We hebben steeds minder ruimte om te wonen. De oplossing? Drijvende eilanden! In Wageningen zijn ze bezig om te testen hoe zo'n eiland eruit komt te zien. Eva gaat op onderzoek uit en krijgt een bordje echt eiland eten voorgeschoteld. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Waardoor word je duizelig?
    schooltv.nl
    Waardoor word je duizelig?

    Als je duizelig bent, draait de wereld om je heen. Met een beetje pech moet je zelfs overgeven! Janouk en de prof onderzoeken hoe duizeligheid werkt. En waar zit je evenwichtsorgaan eigenlijk? Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kinderen met dyslexie
    schooltv.nl
    Kinderen met dyslexie

    Kinderen die moeite hebben met lezen, schrijven en spellen, krijgen vaak te horen dat ze dyslexie hebben. Maar vaak zijn ze eigenlijk niet dyslectisch en krijgen ze gewoon te weinig hulp op school. Dat vindt een onderzoeker. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Edelhert
    hetklokhuis.nl
    Edelhert

    In natuurgebied De Veluwezoom krijgen edelherten een zender om. Zo wordt er onderzoek gedaan naar hun gedrag. In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Lisa met een boswachter en een radio-ontvanger op zoek naar edelherten.

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Enzymen
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Enzymen

    Enzymen spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering. Ze 'knippen' het voedsel in hapklare brokken die opgenomen kunnen worden door de darmen. Bekijk deze aflevering van de Klokhuisserie 'Zoek Het Uit!', een serie over wetenschappelijk onderzoek in Nederland.

    x
  • Plaatje Menno Schilthuizen is evolutiebioloog
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Menno Schilthuizen is evolutiebioloog

    Menno Schilthuizen is een slakkenmens. Hij is evolutiebioloog bij Naturalis en onderzoekt waarom slakken in de stad er soms anders uitzien dan daarbuiten. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Exoplaneten
    schooltv.nl
    Exoplaneten

    Niet alleen onze zon heeft planeten, andere sterren hebben die ook: exoplaneten. Daar wordt veel onderzoek naar gedaan. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Extremen van het leven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Extremen van het leven

    In 1977 deed de onderzeeboot Alvin bij de Galapagoseilanden baanbrekende ontdekkingen. Onderzoekers vonden wat niemand ooit had durven dromen! Een ongelooflijke hoeveelheid dieren! Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Familiegeheim (boek)
    schooltv.nl
    Familiegeheim (boek)

    Een boek van Caja Cazemier en Martine Letterie. Eva en Annefloor zijn nichtjes die elkaar ontmoeten op de begrafenis van een oom. Hun moeders hebben bijna geen contact, dat komt door het oorlogsverleden van de overleden oom: een NSB'er van het eerste uur. Eva en Annefloor willen het naadje van de kous...

    x
  • Plaatje Hoe kun je fietsen leuker maken?
    ahaindeklas.nu
    Hoe kun je fietsen leuker maken?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als je een enge film kijkt zonder geluid?
    ahaindeklas.nu
    Wat gebeurt er als je een enge film kijkt zonder geluid?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Fossielen als thermometer voor het verleden
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Fossielen als thermometer voor het verleden

    Hoe weet je hoe warm het vroeger was op aarde? Wetenschappers hebben daar allerlei slimme manieren voor, zoals het onderzoeken van fossielen. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Bedenk jij de beste game?
    ahaindeklas.nu
    Bedenk jij de beste game?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Waarom gaan we gapen van gegaap?
    ahaindeklas.nu
    Waarom gaan we gapen van gegaap?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Waarom gapen we?
    schooltv.nl
    Waarom gapen we?

    Gapen is lekker en het werkt aanstekelijk. Onderzoekers voeren verschillende redenen aan waarom we gapen; van het afkoelen van je hersens tot het voorbereiding op inspanning. Gaaaaap... Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kun je gas ruiken?
    ahaindeklas.nu
    Kun je gas ruiken?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Geboorte van dieren in de dierentuin
    hetklokhuis.nl
    Geboorte van dieren in de dierentuin

    In een dierentuin moeten niet te veel dieren geboren worden, anders raakt de dierentuin overvol. Bart onderzoekt de geboorteregeling in diergaarde Blijdorp. De anticonceptiepil blijkt ook al voor dieren te bestaan. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe tover je een geest uit de fles?
    ahaindeklas.nu
    Hoe tover je een geest uit de fles?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Hoe wissel je geheime berichten uit met je beste vriend(in)?
    ahaindeklas.nu
    Hoe wissel je geheime berichten uit met je beste vriend(in)?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Kun je (bijna) gratis een gehoorapparaat maken?
    ahaindeklas.nu
    Kun je (bijna) gratis een gehoorapparaat maken?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Kun je oud geld weer als nieuw maken?
    ahaindeklas.nu
    Kun je oud geld weer als nieuw maken?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje De 4 Vrijheden: Geloof
    hetklokhuis.nl
    De 4 Vrijheden: Geloof

    In deze aflevering van de bijzondere Klokhuis-serie De 4 Vrijheden onderzoekt Sosha het mensenrecht: Vrijheid van geloof. Katholiek, protestant, joods, moslim, hindoe...in Nederland mag je geloven wat je wilt. Aviva (11), Roya (14), Willem (12) en Lucas (12) vertellen over hun eigen geloof. En Sosha...

    x
  • Plaatje Kan geluid bewegen?
    ahaindeklas.nu
    Kan geluid bewegen?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Kun je geluid zien?
    ahaindeklas.nu
    Kun je geluid zien?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Kunnen we zonder gevangenissen?
    ahaindeklas.nu
    Kunnen we zonder gevangenissen?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Is je gewicht overal in het heelal hetzelfde?
    ahaindeklas.nu
    Is je gewicht overal in het heelal hetzelfde?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Hoe kun je je opa of oma gezelschap houden als je er niet bent?
    ahaindeklas.nu
    Hoe kun je je opa of oma gezelschap houden als je er niet bent?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Gezichtsreconstructie
    hetklokhuis.nl
    Gezichtsreconstructie

    Kan je opgegraven skeletten hun gezicht weer teruggeven? Lisa gaat met die vraag naar een onderzoekster van menselijke skeletten. Met speciale technieken maakt ze een gezichtsreconstructie van twee mensen uit de middeleeuwen. Een ridder en zijn vrouw komen er weer levensecht uit te zien! Kijk maar eens...

    x
  • Plaatje Gooien
    schooltv.nl
    Gooien

    Hoe kan je beter gooien? Bij de Vrije Universiteit van Amsterdam wordt er onderzoek gedaan naar de manier waarop sporters een bal gooien. Hoe kan je beter richten en gooien? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De gorilla
    schooltv.nl
    De gorilla

    Gorilla's zijn mensapen. Van alle dieren lijken de mensapen het meest op de mens. Onderzoekers denken dat de gorilla en de mens afstammen van dezelfde voorouder. Kijk maar eens hoe groot hij is! Ga naar de clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waar komt de goudhamster vandaan?
    schooltv.nl
    Waar komt de goudhamster vandaan?

    De goudhamster heet zo vanwege zijn mooie goudkleurige vacht. Het is een heel leuk huisdiertje. Maar hij komt hier niet vandaan: een onderzoeker nam hem 80 jaar geleden mee uit Syrië, een land in het Midden-Oosten. Bekijk de animatie op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe ziet de allergruwelijkste griezel eruit?
    ahaindeklas.nu
    Hoe ziet de allergruwelijkste griezel eruit?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Hoe ziet griezelen er in de toekomst uit?
    ahaindeklas.nu
    Hoe ziet griezelen er in de toekomst uit?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Waarom is het fijn om te griezelen?
    ahaindeklas.nu
    Waarom is het fijn om te griezelen?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Hoe krijg je toch groene stroom als de zon niet schijnt en/of het niet waait?
    ahaindeklas.nu
    Hoe krijg je toch groene stroom als de zon niet schijnt en/of het niet waait?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Kun je potlood uitgummen zonder gum?
    ahaindeklas.nu
    Kun je potlood uitgummen zonder gum?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Haaienonderzoeker
    hetklokhuis.nl
    Haaienonderzoeker

    De Haai is één van de oudste diersoorten die er bestaan. Ze worden ook wel 'zwemmende fossielen' genoemd. Dolores gaat langs bij haaienonderzoeker Pepijn Kamminga. Hij onderzoekt of haaien in de loop van de tijd echt zo weinig veranderd zijn. Hoe? Hij scant de haaien in het ziekenhuis!...

    x
  • Plaatje Hallo ziekenhuis
    jeroenboschziekenhuis.nl
    Hallo ziekenhuis

    Een bezoek aan een dokter in het ziekenhuis, een onderzoek of misschien zelfs opname of een operatie in het ziekenhuis is niet zo leuk. En vaak ook spannend. Deze website van het Jeroen Bosch ziekenhuis vertelt je er alles over. Zo kun jij je goed voorbereiden op een bezoek aan het ziekenhuis.

    x
  • Plaatje Hoe zorg je dat niemand meer te hard rijdt?
    ahaindeklas.nu
    Hoe zorg je dat niemand meer te hard rijdt?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Ben jij sneller dan je hart?
    ahaindeklas.nu
    Ben jij sneller dan je hart?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Kan je hart echt sneller gaan slaan als je verliefd bent?
    ahaindeklas.nu
    Kan je hart echt sneller gaan slaan als je verliefd bent?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Het Klokhuis : Zoek het uit!
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis : Zoek het uit!

    Zoek Het Uit! is een Klokhuisproject over wetenschap. In 10 tv-uitzendingen ontdek je waar wetenschappers allemaal werken en hoe zij onderzoek doen. Bij de serie is ook een bijbehorend boek en een iPad”-app met experimenten die je zelf kunt doen. Voor meer informatie, nieuws en de tv-uitzendingen...

    x
  • Plaatje Hoe werkt een heteluchtballon?
    ahaindeklas.nu
    Hoe werkt een heteluchtballon?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Het heupbeen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het heupbeen

    Heb jij een heupbeen gevonden? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en onderzoek van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Het hielbeen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het hielbeen

    Heb jij een hielbeen gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Podcast: Hoe overleef je zomerhitte?
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Hoe overleef je zomerhitte?

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over zomerhitte. Want wat kan je het beste doen op een heel warme dag? Pien en Annabelle gaan op onderzoek uit. Luister naar de podcast in je podcast-app.

    x
  • Plaatje Hoe kun je zorgen dat mensen minder bang worden?
    ahaindeklas.nu
    Hoe kun je zorgen dat mensen minder bang worden?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Hoofdluizen
    hetklokhuis.nl
    Hoofdluizen

    Het advies om je kleren heet te wassen, knuffels in te vriezen en luizencapes te gebruiken tegen luizen is achterhaald. Maurice onderzoekt. Kijk maar eens naar deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoor je beter als je niks ziet?
    schooltv.nl
    Hoor je beter als je niks ziet?

    Je zintuigen werken voortdurend samen. Maar wat als je ogen het opeens niet meer doen? Janouk en het testteam onderzoeken of je oren beter worden als je niks meer ziet. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Huid
    hetklokhuis.nl
    Huid

    De huid is niet alleen ons grootste orgaan, maar ook een heel belangrijke. Dankzij je huid kan je allerlei dingen voelen. De huid beschermt je ook, bijvoorbeeld tegen bacteriën en virussen. En het zorgt ervoor dat je kunt zweten of juist kippenvel krijgt. Nizar onderzoekt hoe het er met zijn huid...

    x
  • Plaatje Hoe kan het dat mensen huilen?
    ahaindeklas.nu
    Hoe kan het dat mensen huilen?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Kun je straks je huisdier verstaan?
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Kun je straks je huisdier verstaan?

    Dat dieren met elkaar kunnen 'praten' weten we al wat langer. Maar wij, als mensen, verstaan maar weinig van wat ze zeggen. Kunstmatige intelligentie gaat dit veranderen, denken onderzoekers en wetenschappers. Hoe dat werkt? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal wordt dat uitgezocht.

    x
  • Plaatje Kunnen we zonder huiswerk?
    ahaindeklas.nu
    Kunnen we zonder huiswerk?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Christiaan Huygens
    canonvannederland.nl
    Christiaan Huygens

    Christiaan Huygens is geboren in 1629. Zijn vader wilde dat Christiaan een baan in de politiek zou krijgen. Hij moest in Leiden en Breda rechten studeren. Maar Christiaan wilde liever rekenen en de sterren onderzoeken. Hij bouwde kleine machines. En hij keek naar interessante dingen in de natuur. Lees...

    x
  • Plaatje Hyperloop
    hetklokhuis.nl
    Hyperloop

    Wil je in een half uur van Amsterdam naar Parijs? Vanaf 2030 kan dat met de Hyperloop, een karretje dat met 1000 km/u door een buis wordt afgeschoten. Sosha onderzoekt waarom er geen lucht in de buis mag zitten en hoe de sterkste magneet ter wereld de Hyperloop door de buis laat zweven. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje IJstijd
    hetklokhuis.nl
    IJstijd

    Tijdens een ijstijd is het klimaat koud voor een langere tijd. Ook in Nederland zijn er verschillende ijstijden geweest. Er leefden toen veel bijzondere wilde dieren. In het landschap van nu kun je nog steeds overblijfselen vinden van de ijstijd. Pascal vindt een groot stuk bot op het strand en gaat...

    x
  • Plaatje In dit land wonen de gelukkigste mensen ter wereld
    jeugdjournaal.nl
    In dit land wonen de gelukkigste mensen ter wereld

    Voor het zesde jaar op rij is Finland het land waar de gelukkigste mensen van de wereld wonen. Dat zeggen onderzoekers van de Verenigde Naties. Lees er over en bekijk de video op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 20 maart 2023.

    x
  • Plaatje Influencers houden zich niet aan reclameregels
    kidsweek.nl
    Influencers houden zich niet aan reclameregels

    Voor ‘grote’ influencers gingen vorig jaar nieuwe reclameregels in. Maar veel influencers houden zich daar niet aan, en krijgen geen boetes. Dat blijkt uit een onderzoek van NOS en het Commissariaat van de Media (CvdM). Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een...

    x
  • Plaatje Insectenonderzoek
    hetklokhuis.nl
    Insectenonderzoek

    Het gaat niet goed met de insecten. Vlak over de grens in Duitsland is de hoeveelheid vliegende insecten in de afgelopen 30 jaar met 75% afgenomen! Hoe is dat in Nederland? Onderzoekers Robin en Constant leggen aan Manon uit hoe belangrijk insecten zijn en hoe we de Nederlandse populatie in de gaten...

    x
  • Plaatje Kun je zelf snel en zonder kosten een echt instrument maken?
    ahaindeklas.nu
    Kun je zelf snel en zonder kosten een echt instrument maken?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Leven aan boord van ISS
    schooltv.nl
    Leven aan boord van ISS

    Een ruimtestation zo groot als een voetbalveld. In het ruimtestation ISS zijn astronauten druk bezig met wetenschappelijk onderzoek. En werken in de ruimte is niet zo makkelijk als het lijkt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is het ISS?
    schooltv.nl
    Wat is het ISS?

    In het internationale ruimtestation, ISS, doen astronauten wetenschappelijk onderzoek. Omdat het ruimtestation in een baan rond de aarde zweeft, zijn de astronauten gewichtloos. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is kanker?
    hetklokhuis.nl
    Wat is kanker?

    Het Klokhuis over kanker. In een serie van vijf speciale afleveringen wordt de ziekte vanuit verschillende kanten belicht. In de aflevering "Wat is kanker?" gaat Dolores op onderzoek uit. Wat is kanker precies? Hoe ziet kanker eruit? Is het besmettelijk? En wat is er aan te doen?

    x
  • Plaatje Karel de Vijfde
    hetklokhuis.nl
    Karel de Vijfde

    Ruim 500 jaar geleden was Karel de Vijfde één van de machtigste mannen ter wereld. Ook Nederland maakt deel uit van zijn rijk. Toch weten maar weinig mensen in Nederland wie Karel de Vijfde is. In zijn geboortestad Gent in België kennen ze hem veel beter. Bart gaat op onderzoek uit en ontdekt dat...

    x
  • Plaatje Wordt kauwgum zwaarder of lichter als je het kauwt?
    ahaindeklas.nu
    Wordt kauwgum zwaarder of lichter als je het kauwt?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Hoe komt het dat de kerstman niet uit zijn slee valt als hij een looping maakt?
    ahaindeklas.nu
    Hoe komt het dat de kerstman niet uit zijn slee valt als hij een looping maakt?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Kun je een ketchupzakje op commando laten bewegen?
    ahaindeklas.nu
    Kun je een ketchupzakje op commando laten bewegen?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Kun jij jezelf kietelen?
    ahaindeklas.nu
    Kun jij jezelf kietelen?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Kijken in het lichaam
    hetklokhuis.nl
    Kijken in het lichaam

    Als je in het lichaam wilt kijken of alles het goed doet, is het lang niet altijd nodig om te opereren. Met radiogolven, röntgenstralen of kleine cameraatjes kunnen doktoren ook onderzoek doen. Eva is in het ziekenhuis om te kijken hoe dat in z'n werk gaat. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe overleeft een kikker in de woestijn?
    ahaindeklas.nu
    Hoe overleeft een kikker in de woestijn?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Kinderarbeid? No kidding!
    kinderarbeidnokidding.nl
    Kinderarbeid? No kidding!

    Een adventure game en lessen voor groep 7/8 over kinderarbeid. Wereldwijd gaan 160 miljoen kinderen niet naar school omdat ze moeten werken. Daarmee wordt de kans op het kiezen van een opleiding en een eigen toekomst een stuk kleiner. Jij speelt hierin een belangrijke rol. Ontdek het in deze game en...

    x
  • Plaatje Wat is kippenvel?
    ahaindeklas.nu
    Wat is kippenvel?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Hoe maak je je kleding groen?
    ahaindeklas.nu
    Hoe maak je je kleding groen?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Hoe klinkt een kleerhanger?
    ahaindeklas.nu
    Hoe klinkt een kleerhanger?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Wat kun je doen tegen klimaatstress?
    kidsweek.nl
    Wat kun je doen tegen klimaatstress?

    De opwarming van de aarde gaat nog steeds té snel, zeggen onderzoekers. Zij vragen iedereen om z'n steentje bij te dragen. Maar steeds aan het klimaat denken, kan ook stress geven. We schotelen klimaatpsycholoog Yvette Stevens twee stressvolle situaties voor. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek...

    x
  • Plaatje Knutsellab
    knutsellab.nl
    Knutsellab

    Op Knutsellab vind je knutsels met een wetenschappelijke achtergrond. Aan alle knutsels valt iets te begrijpen en te onderzoeken.

    x
  • Plaatje Hoe verteert de koe zijn voedsel?
    schooltv.nl
    Hoe verteert de koe zijn voedsel?

    Koeien eten veel gras. Maar hoe wordt dat gras verteerd? Langs vier magen! Er zijn koeien met een speciale dop in hun buik zodat onderzoekers kunnen zien hoe dat gaat. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kun je een koffiefilter veranderen in een kunstwerk?
    ahaindeklas.nu
    Kun je een koffiefilter veranderen in een kunstwerk?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Koraal
    schooltv.nl
    Koraal

    Diertjes van honderden jaren oud. Het schip de Stad Amsterdam heeft acht maanden lang een bijzondere reis gemaakt. Dit was dezelfde reis als Charles Darwin lang geleden maakte met zijn schip de Beagle. Diep in de zee zien de onderzoekers prachtige riffen met koraal. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kringloopgebouw
    hetklokhuis.nl
    Kringloopgebouw

    Nienke gaat op bezoek bij het gebouw van de Nederlands Instituut voor de Ecologie. Daar worden allerlei onderzoeken gedaan naar hoe we slim met de natuur kunnen samenwerken. Het gebouw heeft een groen dak tegen wateroverlast en de toiletten zijn een bron voor nieuwe grondstoffen. bodem levert... Bekijk...

    x
  • Plaatje Het kuitbeen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het kuitbeen

    Heb jij een kuitbeen gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Kun je jezelf aantrekkelijker maken?
    schooltv.nl
    Kun je jezelf aantrekkelijker maken?

    Verliefdheid is meer dan iemand knap vinden en vlinders in je buik voelen. Juist in je hersenen gebeurt heel veel. Janouk onderzoekt wie van de tweelingbroers Jeroen en Tom de meeste meisjes voor zich kan winnen met behulp van een speciaal parfum met feromonen. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe kunnen we kunst beter beschermen?
    ahaindeklas.nu
    Hoe kunnen we kunst beter beschermen?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Zorgen over
    jeugdjournaal.nl
    Zorgen over 'ongezond' kunstgras bij voetbalclubs

    Sportvelden met kunstgras zijn bestrooid met korrels van vermalen autobanden. Die stoffen kunnen gevaarlijk zijn. Wetenschappers moeten onderzoeken of het echt zo is en hoe gevaarlijk het is. Ouders en sportclubs maken zich zorgen. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Kan een kurk tegen de stroom in zwemmen?
    ahaindeklas.nu
    Kan een kurk tegen de stroom in zwemmen?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Het laatste continent
    hetlaatstecontinent.be
    Het laatste continent

    Een informatieve website over Antarctica. Hier kom je alles te weten over het Zuidpoolcontinent, zijn geschiedenis, de dieren die er leven, wetenschappelijk onderzoek en nog veel meer.

    x
  • Plaatje Als jij moet lachen, gaat iedereen om je heen vaak meedoen. Kiezen ze daar zelf voor?
    ahaindeklas.nu
    Als jij moet lachen, gaat iedereen om je heen vaak meedoen. Kiezen ze daar zelf voor?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Wat zit er in lava?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wat zit er in lava?

    Gloeiend hete lava, vuurballen en wolken van as. Voor onderzoekers zijn uitbarstingen een unieke kans om meer te ontdekken over de binnenkant van de aarde. Lees er over en bekijk de filmpjes op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wat is leven?
    hetklokhuis.nl
    Wat is leven?

    Janouk gaat op zoek naar het antwoord op de vraag 'wat is leven?' Waarom leeft een mier wel en een steen niet? We onderzoeken welke vormen van leven er op aarde bestaan en komen erachter dat al het leven is opgebouwd uit DNA en eiwitten. Janouk ontmoet een professor die levende cellen uit elkaar haalt...

    x
  • Plaatje Lichaamstaal
    hetklokhuis.nl
    Lichaamstaal

    Taal gebruiken we allemaal. Je denkt waarschijnlijk dat je het meest vertelt met je woorden. Maar wist je dat je lichaam ook een hele hoop zegt? Soms verraadt je houding of gezicht meer dan je denkt. Pascal ontdekt met onderzoeker Linda hoe belangrijk lichaamstaal is om elkaar te begrijpen. Bekijk deze...

    x
  • Plaatje Zoek Het Uit! Liegen
    hetklokhuis.nl
    Zoek Het Uit! Liegen

    Hoe weet je of iemand liegt of niet? Nienke gaat aan de leugendetector. Maar is die leugendetector waterdicht? Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam leggen uit waarom we eigenlijk liegen. Bij sommige mensen zie je gelijk dat ze de boel flessen. Waaraan? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Escape Room Lockdown
    podiumvooronderwijs.nl
    Escape Room Lockdown

    Je zit thuis. Net als iedereen. Je herinnert je oude aantekeningen van je oma over medicijnen en vaccins. Je besluit haar aanwijzingen te volgen en gaat op onderzoek uit. Vind jij in deze escape room het vaccin en kom jij zo uit de lockdown?

    x
  • Plaatje Hoe vies is onze lucht?
    nemosciencemuseum.nl
    Hoe vies is onze lucht?

    Onderzoeker Pepijn Veefkind van het KNMI en TU Delft weet er alles van.. Lees het antwoord op deze vraag in het verslag van de kinderlezing van april 2016. (De Kinderlezing is een activiteit van NEMO Science Museum in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.)

    x
  • Plaatje Hoe komt de maan aan die donkere vlekken?
    ahaindeklas.nu
    Hoe komt de maan aan die donkere vlekken?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Waarom is de maan niet mooi glad?
    ahaindeklas.nu
    Waarom is de maan niet mooi glad?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Maanmissie
    hetklokhuis.nl
    Maanmissie

    Hoe bouw je een basis op de maan? Er zijn plannen om astronauten op de maan te laten wonen. Maar hoe overleef je daar? Alles is grijs, er groeit niets, nog geen sprietje gras... Janouk onderzoekt hoe we in de toekomst naar de maan reizen en hoe we kunnen wonen op een plek zonder lucht en vloeibaar water....

    x
  • Plaatje Maarten van der Weijden zwemt, loopt én fietst de Elfsteden
    jeugdjournaal.nl
    Maarten van der Weijden zwemt, loopt én fietst de Elfsteden

    Oud-zwemkampioen Maarten van der Weijden is begonnen met een Elfsteden-triatlon. In de week van 18 t/m 24 juni wil hij 200 kilometer zwemmen, 200 kilometer fietsen en 200 kilometer wandelen. Dat doet hij om geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte kanker. Bekijk het filmpje en lees het artikel...

    x
  • Plaatje Mars
    marssociety.nl
    Mars

    De Mars Society zet zich in voor onderzoek op Mars. Er zijn afdelingen in een groot aantal landen over de hele wereld. Op de website van de Nederlandse afdeling vind je allerlei weetjes over Mars, handig voor je spreekbeurt of werkstuk. Deze site bevat reclame.

    x
  • Plaatje Hoe kun je buitenspelen op Mars?
    ahaindeklas.nu
    Hoe kun je buitenspelen op Mars?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Is er leven op Mars?
    schooltv.nl
    Is er leven op Mars?

    Mars staat redelijk dichtbij de aarde. Het is dus logisch dat onderzoekers daar zijn begonnen met de zoektocht naar leven in het heelal. Er zijn onbemande voortuigen heen gestuurd om de planeet te verkennen. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Is er leven op Mars?
    schooltv.nl
    Is er leven op Mars?

    Mars is onze buurplaneet. We hebben er apparatuur naartoe gestuurd om onderzoek te doen naar de rode planeet. Maar de grote vraag is natuurlijk: is er leven op Mars? De Buitenband heeft hier een liedje over geschreven. Luister naar het liedje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Mensen naar Mars
    schooltv.nl
    Mensen naar Mars

    Mars is onze buurplaneet. Eén van de vragen die onderzoekers bezighoudt, is of er ooit mensen zullen rondlopen op Mars. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Missies naar Mars
    schooltv.nl
    Missies naar Mars

    Er is nog nooit een mens op Mars geweest. Maar we sturen er wel robots naartoe, om onderzoek te doen. Die robots worden ontworpen en getest bij Estec in Noordwijk. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Medisch afval
    hetklokhuis.nl
    Medisch afval

    Ziekenhuizen moeten hun afval verbranden, omdat het mogelijk besmet is. Zo verdwijnt er ieder jaar zo’n 40 miljoen kilo ziekenhuisafval in de verbrandingsoven. Een gigantische hoeveelheid. Serah gaat langs bij onderzoekers om te kijken of het ook anders kan. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Medische straling
    hetklokhuis.nl
    Medische straling

    In het ziekenhuis wordt regelmatig gebruikgemaakt van radioactieve straling. Met die straling is het mogelijk organen in je lichaam te onderzoeken zonder te opereren. Waar komt die straling vandaan? Maurice volgt de straling terug naar de bron: de cyclotron. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Meer gesnoep in coronatijd: vooral chocola, winegums en drop
    jeugdjournaal.nl
    Meer gesnoep in coronatijd: vooral chocola, winegums en drop

    Uit onderzoek blijkt: we snoepen in Nederland behoorlijk meer in coronatijd. Vooral aan chocola en drop geven we meer geld uit dan vóór de pandemie. Bekijk dit nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 7 juni 2021.

    x
  • Plaatje Het meisje in de schijnwerper
    mauritshuis.nl
    Het meisje in de schijnwerper

    Lees hier over het beroemdste schilderij van het Mauritshuis: het Meisje met de parel van Johannes Vermeer. Over het technisch onderzoek en de resultaten.

    x
  • Plaatje De 4 Vrijheden: Meningsuiting
    hetklokhuis.nl
    De 4 Vrijheden: Meningsuiting

    In deze aflevering van de bijzondere Klokhuis-serie De 4 Vrijheden onderzoekt Pascal het mensenrecht: Vrijheid van meningsuiting, kunnen zeggen wat je wilt. Hij gaat op bezoek bij Gusta Olivier Vonk, die als jong meisje van 14 in het Verzet zat tegen de Duitse bezetter. Ze bracht illegaal krantjes rond...

    x
  • Plaatje Het merkwaardige voorval met de hond in de nacht (boek)
    schooltv.nl
    Het merkwaardige voorval met de hond in de nacht (boek)

    Een boek van Mark Haddon. Christopher is autistisch. Als hij ontdekt dat de hond van de overbuurvrouw op brute wijze is vermoord gaat hij op onderzoek uit. Zijn speurwerk levert flink wat verrassingen op, zo sterk dat hij al het houvast dat hij dacht te hebben in zijn persoonlijk leven, kwijtraakt. Maar...

    x
  • Plaatje Metakids
    metakids.nl
    Metakids

    Metakids zet zich in voor kinderen met een stofwisselingsziekte. Metakids zamelt geld in voor onderzoek en vraagt aandacht voor kinderen met metabole ziekten. Op deze website (voor volwassenen) lees je alles over deze organisatie.

    x
  • Plaatje Microbiologie voor thuis of in de klas
    micropia.nl
    Microbiologie voor thuis of in de klas

    Bij microbiologie denk je misschien aan witte jassen in een laboratorium. Maar om microben te onderzoeken heb je helemaal geen laboratorium nodig. Het kan gewoon in de klas of thuis. Op de site van Artis Micropia vind je leuke en leerzame experimenten die je met je vrienden, ouders of klasgenoten kan...

    x
  • Plaatje Het middenhandsbeen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het middenhandsbeen

    Heb jij een middenhandsbeen gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Het middenvoetsbeen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het middenvoetsbeen

    Heb jij een middenvoetsbeen gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Miereneter
    hetklokhuis.nl
    Miereneter

    Maurice krijgt een geboortekaartje van Artis. Miereneter Yavi is geboren! De vraag is alleen; is het een jongen of een meisje? Daar kun je bij jonge miereneters alleen achter komen door DNA onderzoek. Er bestaan nog maar zo'n 5000 grote miereneters in de wereld en daarmee is het één van de meest bedreigde...

    x
  • Plaatje Kunnen we de Miljoenennota beschermen?
    ahaindeklas.nu
    Kunnen we de Miljoenennota beschermen?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje De mineralen van Naturalis
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De mineralen van Naturalis

    Mineralen lijken simpele brokken steen, maar zijn dat zeker niet! Je kunt er veel van leren en daarom onderzoekt Naturalis veel mineralen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over mineralen.

    x
  • Plaatje Mobiele telefoon
    hetklokhuis.nl
    Mobiele telefoon

    Hoe komt het mobiele telefoonsignaal van de ene mobiel naar de andere? Bart en Dolores volgen via zendmasten en basisstations de weg die een mobiel gesprek moet afleggen. Ze onderzoeken het signaal met een meetwagen, en het blijkt dwars door gebouwen heen te gaan. Kijk maar naar deze aflevering van Het...

    x
  • Plaatje Kunnen we monumenten veiliger maken?
    ahaindeklas.nu
    Kunnen we monumenten veiliger maken?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Hoe los je een moordzaak op?
    schooltv.nl
    Hoe los je een moordzaak op?

    Tess en Nikkie zijn op een plaatsdelict waar ze op zoek gaan naar sporen. Ook onderzoeken ze een schedel om te kijken of ze erachter kunnen komen wie het is. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Mosselbanken
    hetklokhuis.nl
    Mosselbanken

    Mosselbanken zijn de koraalriffen van de Waddenzee. Janouk ontdekt op Texel hoe mosselen een mosselbank bouwen. Onderzoekers Tjisse en Ralph proberen de mossel een handje te helpen met hun 3D-geprinte matten. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje MS
    hetklokhuis.nl
    MS

    Multiple sclerose (MS) is een aandoening aan het centraal zenuwstelsel. Wat doet dat zenuwstelsel precies? Onderzoekster Hanneke laat zien wat er misgaat bij MS-patiënten. En Miranda vertelt aan Nienke hoe het is om met MS te leven. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Helpt knoflook tegen muggen?
    schooltv.nl
    Helpt knoflook tegen muggen?

    Vinden muggen knoflook vies? Sosha en Eva onderzoeken of knoflook muggen op afstand houdt. En wie ruikt er volgens het muggenpanel het lekkerst: Eva of Sosha? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Helpt een kruisje in je muggenbult tegen de jeuk?
    schooltv.nl
    Helpt een kruisje in je muggenbult tegen de jeuk?

    Niks vervelender dan een jeukende muggenbult! Maar wat doe je eraan? Sommige mensen zeggen dat het helpt om met je nagel een kruisje in de muggenbult te zetten. Sosha en Eva onderzoeken of dat echt helpt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Muziek bij concerten moet niet te hard staan
    jeugdjournaal.nl
    Muziek bij concerten moet niet te hard staan

    De muziek bij concerten en feesten moet niet te hard staan. Dat zeggen onderzoekers. Zij vragen de regering er iets aan te doen. Lees dit bericht op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Hebben dieren muziekgevoel?
    schooltv.nl
    Hebben dieren muziekgevoel?

    Je ziet apen nooit een liedje zingen, maar hebben ze dan ook helemaal geen gevoel voor muziek? Muziekwetenschapper Henkjan Honing doet onderzoek naar muziekgevoel bij dieren, zoals de kaketoe. En hij ontdekte dat niet alleen mensen kunnen headbangen! Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nachtvliegen
    hetklokhuis.nl
    Nachtvliegen

    Hoe kan een helikopter in het donker vliegen? Lisa vliegt mee met de traumahelikopter en oefent met een speciale nachtkijkerhelm. Verder doet ze onderzoek bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium in een helikoptersimulator. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe goed heb jij de namen van je vrienden in je hoofd?
    ahaindeklas.nu
    Hoe goed heb jij de namen van je vrienden in je hoofd?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Virtueel Museum Naturalis
    naturalis.nl
    Virtueel Museum Naturalis

    In het virtuele museum Naturalis nemen de onderzoekers Freek Vonk en Auke-Florian Hiemstra je mee en maken een stop bij verschillende hoogtepunten in het museum. Zo kun je, gewoon vanuit huis, het museum bezoeken.

    x
  • Plaatje Hoe belangrijk is natuur in de stad?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe belangrijk is natuur in de stad?

    De stad is een bijzondere leefomgeving voor planten en dieren, maar hoe ziet de toekomst er volgens onderzoekers van Naturalis uit? Lees er over de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Een nieuw soort garnaal
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een nieuw soort garnaal

    Werner de Gier studeerde biologie in Leiden en hielp garnalenexpert Dr. Charles Fransen met zijn onderzoek. Samen ontdekten ze twee nieuwe garnalen. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Kun je niezen met je ogen open?
    ahaindeklas.nu
    Kun je niezen met je ogen open?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Oceanen: Diepzeeonderzoek
    hetklokhuis.nl
    Oceanen: Diepzeeonderzoek

    Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Toch weten we er maar weinig over. Want oceanen zijn diep! Kilometers diep. Daar is het koud, donker en de waterdruk is zo hoog dat je er niet kan zwemmen in een duikpak. Dat maakt onderzoek naar de zeebodem heel lastig, maar ook spannend. Er leven namelijk...

    x
  • Plaatje Oerrund
    hetklokhuis.nl
    Oerrund

    De eerste koeienkuddes in ons land bestonden uit oerrunderen. Het waren de voorouders van onze huidige koeien. Het oerrund is allang uitgestorven, maar door het kruisen van verschillende runderen proberen onderzoekers het oerrund weer terug te krijgen in de natuur. In deze aflevering van Het Klokhuis...

    x
  • Plaatje Oesters
    hetklokhuis.nl
    Oesters

    Bart gaat naar Zeeland. In de Oosterschelde gaat hij onderzoeken hoe oesters worden gekweekt. Hij volgt de weg van oesterzaad, oesterlarfje tot kleine oestertjes. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Kan iedereen Olympisch kampioen worden?
    schooltv.nl
    Kan iedereen Olympisch kampioen worden?

    Vroeger was alles beter. Nou dat geldt mooi niet voor de topsport! Kijk maar eens naar de records door de jaren heen. Er zijn heel veel onderzoekers die zich dagelijks bezighouden met sporters aan goud helpen. Misschien kan Yannick door de wetenschap ook wel Olympisch kampioen worden? Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Onregelmatige botten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Onregelmatige botten

    Heb je een onregelmatig bot gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis om welk bot het gaat.

    x
  • Plaatje Ontdek jouw kunststreken
    ontdekjouwkunststreken.nl
    Ontdek jouw kunststreken

    Ontdek door te kijken en te doen. Onderzoek wat je mooi, leuk en interessant vindt! Bijvoorbeeld door naar een kunstwerk te kijken. Deze website helpt jou op weg en leert jou mooie dingen te maken. Met weetjes over materialen en kunstenaars.

    x
  • Plaatje Onthoud jij nummers van je vrienden met je ogen of je oren?
    ahaindeklas.nu
    Onthoud jij nummers van je vrienden met je ogen of je oren?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Onzichtbare sterren
    hetklokhuis.nl
    Onzichtbare sterren

    Mustafa reist af naar Chili. Daar wordt een enorme telescoop gebouwd. Een Nederlandse onderzoeker die helpt met bouwen, legt uit wat er met de telescoop allemaal kan. Sterrenkundige hopen er nu nog onzichtbare sterren mee te kunnen waarnemen. Maar hoe kan je nou onzichtbare sterren zien? Bekijk deze...

    x
  • Plaatje Een ooievaar ringen
    schooltv.nl
    Een ooievaar ringen

    Deze ooievaars worden geringd. Zo kunnen onderzoekers ze volgen als ze op reis gaan. Helemaal heen en weer terug naar Afrika. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het opperarmbeen en dijbeen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het opperarmbeen en dijbeen

    Heb jij een opperarmbeen of dijbeen gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Kan je een appel optillen met een rietje?
    ahaindeklas.nu
    Kan je een appel optillen met een rietje?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Het Oranjegevoel
    hetklokhuis.nl
    Het Oranjegevoel

    In de hele wereld staan de Nederlandse supporters bekend als die vrolijke oranje mensen met hun uitbundige outfits. Van voetbal tot hockey tot schaatsen. Maar wat is dat nou, dat ‘oranjegevoel’? Waarom de kleur oranje, en waar komt het vandaan? Janouk en Nizar gaan op onderzoek en duiken...

    x
  • Plaatje Aangespoelde orka was ernstig ziek
    jeugdjournaal.nl
    Aangespoelde orka was ernstig ziek

    De orka die was aangespoeld op het strand van Cadzand in Zeeland was erg ziek. Volgens onderzoekers had het dier last van ernstig ontstoken tandvlees en meerdere ontstekingen in haar organen. Lees het bericht en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 21 oktober 2022.

    x
  • Plaatje Kreupelheidsonderzoek
    schooltv.nl
    Kreupelheidsonderzoek

    Elbert helpt bij het onderzoeken van een paard. Het paard loopt kreupel, dus ze kijken waar dat vandaan komt. Bekijk het filmpje van Tussen Kop en Staart op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Paleontologie
    hetklokhuis.nl
    Paleontologie

    Dino-professor Anne Schulp weet alles over fossielen. Dat zijn versteende overblijfselen van planten of dieren, of de afdrukken daarvan. Soms wel van miljoenen jaren oud. Door de fossielen te onderzoeken, kun je veel te weten komen over planten en dieren die allang zijn uitgestorven. Bijvoorbeeld over...

    x
  • Plaatje Hoe kweek je paling?
    schooltv.nl
    Hoe kweek je paling?

    In Nederland zijn we dol op paling. Maar dit glibberige visje wordt met uitsterven bedreigd. Onderzoekers zijn bezig om paling te kweken zodat we hem niet meer uit de zee hoeven te vissen. Maar Sosha en Jonata ontdekken dat dat nog niet zo makkelijk is. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Papegaaien minder eenzaam door videobellen
    jeugdjournaal.nl
    Papegaaien minder eenzaam door videobellen

    Papegaaien zijn een stuk vrolijker als ze met elkaar videobellen. Dat hebben Britse en Amerikaanse onderzoekers ontdekt. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 23 april 2023.

    x
  • Plaatje Papier
    hetklokhuis.nl
    Papier

    Hoe wordt er van oud papier weer vers schoon papier gemaakt? Dat onderzoekt Pascal in de papierfabriek. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe stevig is papier?
    ahaindeklas.nu
    Hoe stevig is papier?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje De paprikakas van de toekomst
    schooltv.nl
    De paprikakas van de toekomst

    De meeste paprika’s die je in de supermarkt koopt, komen uit kassen. Hier kunnen de temperatuur, water en voeding voor de planten heel nauwkeurig worden geregeld. Er wordt veel onderzoek gedaan naar duurzame manieren om paprika’s te telen: bijna alles wordt geregeld door computers en robots....

    x
  • Plaatje Hoe kunnen we zorgen dat pesten stopt?
    ahaindeklas.nu
    Hoe kunnen we zorgen dat pesten stopt?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Pijn
    hetklokhuis.nl
    Pijn

    Wat gebeurt er in je lichaam bij pijn? Pascal onderzoekt waarom pijn bestaat. Pijn-deskundige Maarten legt aan Pascal uit wat er in de hersenen gebeurt bij het voelen van pijn. Rosaline (11) heeft chronische pijn in haar gezicht. Ze vertelt aan Pascal haar verhaal. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe blijft een pinguïn droog en warm?
    ahaindeklas.nu
    Hoe blijft een pinguïn droog en warm?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Hoe zijn piramides gebouwd?
    nemosciencemuseum.nl
    Hoe zijn piramides gebouwd?

    Piramides, wie kent ze niet? Driehoekige gebouwen, middenin de woestijn. Ze zijn al lang geleden ontdekt door avonturiers, archeologen en onderzoekers. De natuurkundigen Daniel Bonn en Bart Weber van de Universiteit in Amsterdam vertellen erover tijdens de kinderlezing van het NEMO Science Museum van...

    x
  • Plaatje Kan water door een plant reizen?
    ahaindeklas.nu
    Kan water door een plant reizen?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Plastic recycling
    hetklokhuis.nl
    Plastic recycling

    Speciale Klokhuisuitzending in het kader van de Zapp Your Planet Plasticweek. Nienke onderzoekt de inhoud van een gemiddelde Nederlandse vuilniszak. Met verrassende resultaten! Zo'n 80 procent van de inhoud kan worden gerecycled. Ook plastic.

    x
  • Plaatje Plastic soep
    hetklokhuis.nl
    Plastic soep

    Een aanzienlijk deel van het plastic zwerfafval eindigt in de oceaan. Nienke reist af naar Australië om te zien wat dat voor gevolgen heeft voor de kwetsbare natuurgebieden aldaar. Samen met onderzoekers gaat ze 'plastic vissen'. Vooral de allerkleinste deeltjes blijken overal aanwezig. Bekijk deze...

    x
  • Plaatje Kun je zonder platenspeler een plaat afspelen?
    ahaindeklas.nu
    Kun je zonder platenspeler een plaat afspelen?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Podcast: Waarom zijn Nederlanders zo gek op schaatsen?
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Waarom zijn Nederlanders zo gek op schaatsen?

    Nederland is een echt schaatsland! Maar waar komt die liefde voor het ijs-glijden vandaan? Dat onderzoeken Bart en Malou in deze aflevering van de NOS Jeugdjournaalpodcast. Luister naar de podcast in je podcast-app.

    x
  • Plaatje Podcast: Wat hebben kinderen aan de Europese verkiezingen?
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Wat hebben kinderen aan de Europese verkiezingen?

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaan Annabelle en Pien op onderzoek uit in Brussel. Ze praten met NOS-verslaggever Arjen van der Horst en Jelt Pekaar van de organisatie ProDemos. Wat wordt er in de Europese...

    x
  • Plaatje Poetsgarnalen: schoonmakers van de zee
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Poetsgarnalen: schoonmakers van de zee

    Wist je dat er poetsende garnalen bestaan? Naturalis onderzoeker Charles Fransen ontdekte zelfs dat verschillende garnalensoorten over de hele wereld dit doen! Lees er meer over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De politie spoort boeven op met een superherkenner - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    De politie spoort boeven op met een superherkenner - Is het snugger of kletspraat?

    Na een overval of inbraak wil de politie de dader zo snel mogelijk pakken. Daar zijn verschillende manieren voor: de politie bekijkt camerabeelden, spreekt met getuigen en onderzoekt DNA dat misschien wel naar de dader leidt. Bekijk het filmpje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Proefdieren
    docukit.nl
    Proefdieren

    Dierproeven hebben als doel onderzoek te doen naar het lichaam van mensen en dieren en om nieuwe geneesmiddelen te testen. Bijna niemand vindt het leuk dat proefdieren bij experimenten pijn lijden en ongemak hebben. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Waarom hebben we proefdieren nodig?
    schooltv.nl
    Waarom hebben we proefdieren nodig?

    Best zielig: proeven doen op dieren waar ze ziek van worden of zelfs aan doodgaan. Er zijn muizen die kankercellen ingespoten krijgen zodat onderzoekers kunnen kijken welk medicijn het beste werkt. Zijn er dan geen alternatieven voor proefdieren? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kun je de kleur van een Skittle raden door hem te proeven?
    ahaindeklas.nu
    Kun je de kleur van een Skittle raden door hem te proeven?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Waar proef je zout, zoet of zuur?
    ahaindeklas.nu
    Waar proef je zout, zoet of zuur?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Quiz : ALS
    schooltv.nl
    Quiz : ALS

    Elk jaar krijgen 500 mensen de ongeneeslijke ziekte ALS. Tijdens 3FM Serious Request wordt geld opgehaald voor wetenschappelijk onderzoek naar ALS en hulpmiddelen voor patiënten. Weet jij wat deze ziekte inhoudt? Beantwoord de vragen van de quiz op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe presteer je tijdens de ramadan?
    ahaindeklas.nu
    Hoe presteer je tijdens de ramadan?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Ravon
    ravon.nl
    Ravon

    De Stichting RAVON zet zich in voor de bescherming van reptielen, amfibieën en vissen. RAVON voert onderzoek uit, beschermt soorten en hun leefgebieden. Op de website lees je er alles over. Je vindt er ook informatie over een aantal diersoorten.

    x
  • Plaatje De maand juni is in Nederland de natste maand van het jaar. Hoe ontstaat al die regen eigenlijk?
    ahaindeklas.nu
    De maand juni is in Nederland de natste maand van het jaar. Hoe ontstaat al die regen eigenlijk?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Zelf regen maken
    nemosciencemuseum.nl
    Zelf regen maken

    De meeste mensen houden niet zo van regen. Voor de natuur is de regen juist goed: planten kunnen groeien. Voor jou is een regenachtige dag een perfect moment om een proefje te doen: onderzoek zelf hoe regen ontstaat! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje In de lente zie je soms zon én regen door elkaar. Dan krijg je regenbogen. Wat zijn dat?
    ahaindeklas.nu
    In de lente zie je soms zon én regen door elkaar. Dan krijg je regenbogen. Wat zijn dat?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Moet er niet meer gereisd worden?
    ahaindeklas.nu
    Moet er niet meer gereisd worden?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje De rib
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De rib

    Heb jij een rib gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Rijkste mensen twee keer zo rijk geworden, armsten steeds armer
    jeugdjournaal.nl
    Rijkste mensen twee keer zo rijk geworden, armsten steeds armer

    Het verschil tussen arme en rijke mensen in de wereld wordt steeds groter. Dat blijkt uit een onderzoek van een organisatie die zich inzet tegen armoede. Lees het artikel en bekijk de video op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 15 januari 2024.

    x
  • Plaatje Kun je rijstkorrels laten dansen?
    ahaindeklas.nu
    Kun je rijstkorrels laten dansen?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Wat is een riviermonding?
    schooltv.nl
    Wat is een riviermonding?

    Rond riviermondingen kun je natuurgebieden vinden, of juist havens. En door eb en vloed verandert de riviermonding voortdurend. Wetenschappers in Utrecht hebben een speciale zandbank gebouwd om in het klein te onderzoeken hoe een riviermonding werkt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe kun je gebouwen rolstoelvriendelijk maken?
    ahaindeklas.nu
    Hoe kun je gebouwen rolstoelvriendelijk maken?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Rotten
    hetklokhuis.nl
    Rotten

    Vanaf het moment dat groenten en fruit geplukt zijn, krijgen ze geen voeding meer uit de grond. Hoe langer ze in de fruitschaal liggen, hoe slapper ze worden. Als je lang genoeg wacht, worden ze meestal vanzelf rot. Maar rotten, wat is dat eigenlijk? Eva gaat kijken in een laboratorium in Wageningen,...

    x
  • Plaatje Hoe maken/houden we de ruimte schoon?
    ahaindeklas.nu
    Hoe maken/houden we de ruimte schoon?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Waar moeten we naar op zoek in de ruimte?
    ahaindeklas.nu
    Waar moeten we naar op zoek in de ruimte?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Ruimtesonde Rosetta
    schooltv.nl
    Ruimtesonde Rosetta

    Ruimtesondes worden vanaf de aarde gelanceerd en leggen miljarden kilometers af om bij een komeet te komen. Dit kun je vergelijken met het afschieten van een projectiel met een katapult. Maar hoe kun je precies een doel raken? Nienke onderzoekt dit met Raymond Hoofs, planner ruimtemissies bij ESA. Bekijk...

    x
  • Plaatje Ruimtetelescoop
    hetklokhuis.nl
    Ruimtetelescoop

    Met ruimtetelescopen kun je het heelal bestuderen. Maurice onderzoekt welke ontdekkingen de Hubble al heeft gedaan.

    x
  • Plaatje Ruimtetelescoop James Webb
    esa.int
    Ruimtetelescoop James Webb

    De ruimtetelescoop James Webb gaat de oorsprong onderzoeken van het leven, het heelal en de rest. De lancering is een paar keer uitgesteld, maar op 25 december 2021 was het zover. Lees allerlei weetjes over de ruimtetelescoop op de website van ESA Kids.

    x
  • Plaatje Hoe kunnen we praten met ruimtewezens?
    ahaindeklas.nu
    Hoe kunnen we praten met ruimtewezens?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Schedel en onderkaak
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Schedel en onderkaak

    Heb je een schedel of onderkaak gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis om welk bot het gaat.

    x
  • Plaatje Het scheenbeen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het scheenbeen

    Heb jij een scheenbeen gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Scheikunde
    docukit.nl
    Scheikunde

    Op de middelbare school krijg je een spannend nieuw vak: scheikunde. Scheikunde gaat over pasta met tomatensaus, over shampoo, auto's en veel meer. Scheikunde is een vak voor onderzoekers en uitvinders. Zij zoeken naar verklaringen voor natuurverschijnselen. Lees er over op de website van Docukit. Meer...

    x
  • Plaatje Kun je een schilderij ruiken?
    schooltv.nl
    Kun je een schilderij ruiken?

    In het Rijksmuseum in Amsterdam doen ze onderzoek naar geur en schilderijen. Hoe beleef je een schilderij van de Slag bij Waterloo als je kunt ruiken hoe het daar toen geroken moet hebben? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Land- en zeeschildpadden
    schooltv.nl
    Land- en zeeschildpadden

    Het schip de Stad Amsterdam heeft acht maanden lang een bijzondere reis gemaakt. Dit was dezelfde reis als Charles Darwin lang geleden maakte met zijn schip de Beagle. In de zee komen de onderzoekers zeeschildpadden tegen, en op het land enorme landschildpadden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Schlegels groefkopadder
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Schlegels groefkopadder

    De groefkopadder staat bekend als de wimpergroefkopadder en is vernoemd naar de Duitse onderzoeker Hermann Schlegel. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: Schokland
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: Schokland

    Aflevering in het kader van de Klokhuisserie over Werelderfgoed. Hoe komt het dat Schokland vroeger een eiland was en nu niet meer? Maurice gaat met een archeoloog op onderzoek uit en ontdekt dat er honderden scheepswrakken in de bodem zitten! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Europese bossen worden kleiner door schorskever
    kidsweek.nl
    Europese bossen worden kleiner door schorskever

    Veel Europese bossen worden steeds kleiner. Dat blijkt uit nieuw, internationaal onderzoek. Dat komt niet alleen door bosbranden en stormen. Maar ook door een piepklein dier: de schorskever. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 13 december 2022.

    x
  • Plaatje Het schouderblad
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het schouderblad

    Heb jij een schouderblad gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Test je sieraden
    nemosciencemuseum.nl
    Test je sieraden

    Voor het maken van sieraden gebruiken we de mooiste metalen, zoals goud en zilver. Omdat goud en zilver erg duur zijn worden er ook goedkopere sieraden gemaakt, bijvoorbeeld van ijzer of nikkel. Met een magneet kun je onderzoeken of je sieraad van echt goud of zilver is gemaakt. Ontdek de leukste weetjes...

    x
  • Plaatje Hoe winkelt Sint in de toekomst?
    ahaindeklas.nu
    Hoe winkelt Sint in de toekomst?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Hoe zorgen we voor minder afval na het Sinterklaasfeest?
    ahaindeklas.nu
    Hoe zorgen we voor minder afval na het Sinterklaasfeest?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Wat doet slaapgebrek met je hersenen?
    schooltv.nl
    Wat doet slaapgebrek met je hersenen?

    Na een nacht met weinig slaap voel je niet alleen minder fit, je hersenen presteren ook een stuk minder. Janouk onderzoekt hoe dat komt. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Slakken
    hetklokhuis.nl
    Slakken

    Maurice gaat op slakkensafari. Met prachtige close-ups legt hij uit hoe slakken kruipen, eten en poepen. In Naturalis hebben ze een enorme slakkenverzameling. Ze kweken er ook slakken voor onderzoek. Krijgen we dan ook nog parende slakken te zien? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Wat je altijd al wilde weten over slakken
    naturalis.nl
    Wat je altijd al wilde weten over slakken

    Worden slakken al met een huisje geboren? Hoe oud wordt een slak? Menno Schilthuizen is wetenschapper bij Naturalis en doet onderzoek naar slakken. Hier geeft hij antwoord op allerlei vragen over slakken.

    x
  • Plaatje Regering en Oranjes verdienden veel geld aan slavernij
    kidsweek.nl
    Regering en Oranjes verdienden veel geld aan slavernij

    De Nederlandse regering en koninklijke familie waren lange tijd en expres betrokken bij de slavernij in Nederlands-Indië, Suriname en de Caraïbische eilanden. Zij hebben daar veel geld aan verdiend, blijkt uit nieuw onderzoek. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit...

    x
  • Plaatje Kun je smaak voor de gek houden?
    ahaindeklas.nu
    Kun je smaak voor de gek houden?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Smaakwereld
    smaakwereld.nl
    Smaakwereld

    In Smaakwereld ontdek je alles over waar ons eten vandaan komt. Met filmpjes, onderzoekjes, spelletjes en tips om dingen te kweken en te knutselen.

    x
  • Plaatje Kun je zelf sneeuw maken?
    ahaindeklas.nu
    Kun je zelf sneeuw maken?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Het spaakbeen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het spaakbeen

    Heb jij een spaakbeen gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Hoe maak je een speaker?
    ahaindeklas.nu
    Hoe maak je een speaker?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Hoe spiegel je zonder spiegel?
    ahaindeklas.nu
    Hoe spiegel je zonder spiegel?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Spinnen
    hetklokhuis.nl
    Spinnen

    Er zijn maar liefst 600 spinnensoorten in Nederland. Hoogste tijd om te onderzoeken welke spinnen er om ons heen rondkruipen. Spinnendeskundige Peter legt aan Dolores uit hoe je een spin herkent, hoeveel ogen hij heeft, hoe hij voelt en ruikt en hoe hij zijn web maakt. Bekijk deze aflevering van Het...

    x
  • Plaatje Hoe maak je je eigen spookhuismuziek?
    ahaindeklas.nu
    Hoe maak je je eigen spookhuismuziek?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Spooky Wooky podcast
    zapp.nl
    Spooky Wooky podcast

    In de wondere wereld van de Spooky Wooky podcast maken Fraulein Angst en Korku Karel van bang zijn een kunst! In deze griezelig grappige podcast vertellen kinderen hun waargebeurde griezelverhalen en gaan ze gesterkt door een ware griezelexpert op onderzoek! En zo worden de kinderen hun angst de baas!...

    x
  • Plaatje Poep van een sporenschildpad
    schooltv.nl
    Poep van een sporenschildpad

    Een sporenschildpad heeft een stekel aan zijn achterkant om zich te verdedigen tegen roofdieren. Elbert onderzoekt de poep van een sporenschildpad om te zien of hij ziek is. Bekijk het filmpje van Tussen Kop en Staart op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe kun je beter presteren met sporten?
    ahaindeklas.nu
    Hoe kun je beter presteren met sporten?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Sportlab ; Weerstand
    hetklokhuis.nl
    Sportlab ; Weerstand

    Hoeveel luchtweerstand heeft een wielrenner te verduren? Om dat te onderzoeken stuurt Mustafa een wielrenner de windtunnel in. Kijk ook op Klokhuis Sportlab!

    x
  • Plaatje Het sprongbeen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het sprongbeen

    Heb jij een sprongbeen gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Hoe maak je een drukke stad groener?
    ahaindeklas.nu
    Hoe maak je een drukke stad groener?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Steeds meer volwassenen verslaafd aan social media
    jeugdjournaal.nl
    Steeds meer volwassenen verslaafd aan social media

    Steeds meer volwassenen zeggen dat ze verslaafd zijn aan social media. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Bekijk dit nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Steekmuggen
    hetklokhuis.nl
    Steekmuggen

    In deze aflevering van Het Klokhuis vertelt Mustafa over steekmuggen. Hij praat met enkele muggenonderzoekers over wat voor soort muggen er zijn, waar ze leven en hoe en waar en waarom ze steken. De mug houdt van menselijk zweet en Mustafa doet in een steekmuggenlaboratorium onderzoek met een zweetsok...

    x
  • Plaatje Waarom klinkt je eigen stem zo gek?
    ahaindeklas.nu
    Waarom klinkt je eigen stem zo gek?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Word je sterk van spinazie?
    schooltv.nl
    Word je sterk van spinazie?

    In spinazie zit ijzer en van ijzer word je sterk. Daarom hebben onderzoekers altijd gedacht dat je sterk wordt van spinazie. Maar… is dat eigenlijk wel zo? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Sterke draad
    hetklokhuis.nl
    Sterke draad

    Wol, katoen, leer of polyester: iedere stof heeft unieke eigenschappen. De een is warm, de ander waterafstotend. Maar hoe maak je sterke kleding? Kleding die niet scheurt of zelfs kogels tegen kan houden? Bart bezoekt een fabriek waar draden gemaakt worden die sterker zijn dan staal. En hij onderzoekt...

    x
  • Plaatje Waar komt schadelijke stikstof vandaan?
    schooltv.nl
    Waar komt schadelijke stikstof vandaan?

    Nederland heeft een stikstofprobleem. Maar waar komt al die stikstof dan vandaan? En waarom is het zo slecht voor de natuur? Sosha en Jonata hebben afgesproken met een onderzoeker die laat zien wat te veel stikstof met de bodem, de dieren en de planten doet. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op...

    x
  • Plaatje Stokstaartjes
    stokstaartjespodcast.nl
    Stokstaartjes

    Stokstaartjes is dé wetenschapspodcast voor en door kinderen. Per aflevering hoor je één of twee kinderen die een vraag hebben en per aflevering worden er twee vragen beantwoord door een wetenschapper. Maar Stokstaartjes doet ook experimenten en gaat op onderzoek uit.

    x
  • Plaatje Stress
    hetklokhuis.nl
    Stress

    Stress! Het is een van de grootste problemen in ons drukke bestaan. Als je lang gestrest bent dan word je er moe van, je voelt je bang en je kunt er zelfs ziek worden. Hoe komt dat? Vandaag onderzoekt Pascal waar je stress van krijgt en wat je eraan kan doen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Kun je een tennisbal hoger laten stuiteren zonder extra kracht?
    ahaindeklas.nu
    Kun je een tennisbal hoger laten stuiteren zonder extra kracht?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje De supercoole amateurastronoom
    nl.unawe.org
    De supercoole amateurastronoom

    Zo word je in tien stappen een supercoole amateurastronoom. Je leert onderzoeken, meten, observeren en zelf eigen instrumenten bouwen. Misschien heb je soms wat hulp nodig, maar uiteindelijk word jij een echte ruimteverkenner.

    x
  • Plaatje Hoe kun je iets pakken bovenin het supermarktschap?
    ahaindeklas.nu
    Hoe kun je iets pakken bovenin het supermarktschap?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Taartrovers Thuis
    taartrovers.nl
    Taartrovers Thuis

    Bij Taartrovers Thuis kijk je mooie korte films voor kinderen vanaf 3 jaar. Bij elke film zit een leuke opdracht. Ga mee op onderzoek: kijk, luister, voel, verwonder je en speel!

    x
  • Plaatje Taartrovers Thuis
    taartrovers.nl
    Taartrovers Thuis

    Ga met Taartrovers Thuis op ontdekking, bekijk de filmpjes en onderzoek daarna de verhalen, beelden, geluiden, het gevoel, de geuren en alles…

    x
  • Plaatje Kunnen jij en je vrienden samen in een tafel veranderen?
    ahaindeklas.nu
    Kunnen jij en je vrienden samen in een tafel veranderen?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Taxonomie: hoe komt het beestje aan zijn naam?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Taxonomie: hoe komt het beestje aan zijn naam?

    Taxonomen van Naturalis helpen mee met het ontdekken en indelen van de insecten, door ze elke dag weer te onderzoeken en ze de juiste naam te geven. Lees er meer over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Eerste teenkoot
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Eerste teenkoot

    Heb jij een eerste teenkoot gevonden? Onderzoek hier van welk dier het mogelijk is. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Hoe zien telefoons er in de toekomst uit?
    ahaindeklas.nu
    Hoe zien telefoons er in de toekomst uit?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Lost thee alleen in warm water op?
    ahaindeklas.nu
    Lost thee alleen in warm water op?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Tijdsbeleving
    hetklokhuis.nl
    Tijdsbeleving

    De tijd kan snel gaan, maar ook heel langzaam. Tijdprofessor Tanja van der Lippe heeft daar uitgebreid onderzoek naar gedaan. Kinderen, ouders en opa's en oma's hebben allemaal een verschillende 'tijdbeleving'. Nienke volgt een dag bij drie verschillende huishoudens. Hoe lang duurt de tijd? Bekijk deze...

    x
  • Plaatje Tom heeft een nieuwe dinosaurus-soort ontdekt, en dit is zijn naam
    jeugdjournaal.nl
    Tom heeft een nieuwe dinosaurus-soort ontdekt, en dit is zijn naam

    Het is een droom voor dinosaurus-onderzoekers: een nieuwe dinosaurus-soort ontdekken. Het lukte onderzoeker Tom twee jaar geleden, toen hij werkte bij het Oertijdsmuseum in Boxtel. Eindelijk kreeg de dinosaurus een naam: Ardetosaurus Viator. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal....

    x
  • Plaatje Tornado
    hetklokhuis.nl
    Tornado's

    Spectaculaire aflevering van Het Klokhuis over de zwaarste storm ter wereld; de tornado. Bart reist af naar 'tornado-alley' in de Verenigde Staten. Hij gaat mee als chauffeur van een speciaal team dat onderzoek doet naar tornado's.

    x
  • Plaatje Tuinvogeltelling
    vogelbescherming.nl
    Tuinvogeltelling

    Doe in het weekend van 26, 27 en 28 januari 2024 mee aan de Nationale Tuinvogeltelling. Ga een half uurtje voor het raam zitten en tel de vogels in je tuin. Zo help je mee om gegevens te verzamelen voor onderzoek naar vogels. Hoe je moet tellen vind je op de website. Geef daar ook je telling door.

    x
  • Plaatje Tweede teenkoot
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Tweede teenkoot

    Heb jij een tweede teenkoot gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Tyrannosaurus rex had lippen (en zo weten we dat)
    kidsweek.nl
    Tyrannosaurus rex had lippen (en zo weten we dat)

    Denk je aan een tyrannosaurus rex, dan denk je aan een bek vol vlijmscherpe tanden. Maar volgens nieuw onderzoek moet je dat beeld vergeten. Het gebit van de dino zat verstopt achter lippen. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 3 april 2023.

    x
  • Plaatje Drie vragen over ultra-fijnstof
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over ultra-fijnstof

    Fijnstof zie je niet, het hangt in de lucht. Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over ultra-fijnstof: Wat is ultrafijnstof? Wat wordt er gedaan om ultrafijnstof te voorkomen? Wat gaan ze nu onderzoeken?

    x
  • Plaatje Kun je iets laten vallen zonder risico te lopen dat het stukgaat?
    ahaindeklas.nu
    Kun je iets laten vallen zonder risico te lopen dat het stukgaat?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Vallen zwaardere dingen altijd sneller naar beneden?
    ahaindeklas.nu
    Vallen zwaardere dingen altijd sneller naar beneden?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Vallende vellen
    proefjes.nl
    Vallende vellen

    Eén vel papier weegt niet zoveel. Met een beetje wind waait het vel makkelijk van tafel op de grond. Je kunt vallend papier ook onderzoeken. Hoe valt papier eigenlijk? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Veel kinderen bang en verdrietig door oorlog
    jeugdjournaal.nl
    Veel kinderen bang en verdrietig door oorlog

    In een onderzoek van Unicef staat dat de helft van de kinderen en jongeren tussen de 10 en 18 jaar bang is dat er ook een oorlog in Nederland komt. Nog meer kinderen maken zich zorgen en worden er wel eens verdrietig van. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de website van het Jeugdjournaal. Maak...

    x
  • Plaatje Veel kinderen hebben spijt van dingen die ze in games kopen
    jeugdjournaal.nl
    Veel kinderen hebben spijt van dingen die ze in games kopen

    Een nieuwe skin, kleren voor je avatar, of een loot box. Als je van gamen houdt, heb je misschien weleens geld uitgegeven in een game. Kinderorganisatie UNICEF heeft daar onderzoek naar gedaan, en daaruit blijkt dat veel van die kinderen daar achteraf spijt van hebben. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal....

    x
  • Plaatje Vegavlees
    hetklokhuis.nl
    Vegavlees

    Waarom eten mensen wel of geen vlees? En wat eet een vegetariër als vleesvervanger? In deze aflevering van Het Klokhuis legt Lisa het uit. Zij kijkt hoe in de fabriek vegaburgers met een deeg van kruiden en soja worden gemaakt. En onderzoekers van de Universiteit Wageningen proberen de bite van...

    x
  • Plaatje Verdwenen schip na 107 jaar door robots gevonden
    jeugdjournaal.nl
    Verdwenen schip na 107 jaar door robots gevonden

    Onderzoekers hebben een oud scheepswrak gevonden. Het wrak van de Endurance lag op 3000 meter diepte op de zeebodem bij Antarctica. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 8 maart 2022.

    x
  • Plaatje Johannes Vermeer
    hetklokhuis.nl
    Johannes Vermeer

    Een van de bekendste Nederlandse schilderijen is ‘Meisje met de parel’, ook wel de Mona Lisa van het Noorden genoemd. Het is geschilderd door Johannes Vermeer. Hij was de meester van het licht. Wat maakt Vermeer zo bijzonder? En welke kleuren gebruikte hij in zijn schilderijen? Sosha onderzoekt...

    x
  • Plaatje Vermiste Hebe en Sanne dood gevonden na grote zoektocht
    jeugdjournaal.nl
    Vermiste Hebe en Sanne dood gevonden na grote zoektocht

    Een verdrietig bericht. Het 10-jarige meisje Hebe en haar begeleidster Sanne werden sinds maandag 17 oktober vermist. Woensdagavond werd een auto gevonden met de vermiste Hebe en Sanne. De auto lag in het water in de buurt van Den Bosch. De twee inzittenden zijn om het leven gekomen. Er wordt nu onderzoek...

    x
  • Plaatje Hoeveel vertrouwen heb jij in je vriend(in)?
    ahaindeklas.nu
    Hoeveel vertrouwen heb jij in je vriend(in)?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Leonardo da Vinci
    docukit.nl
    Leonardo da Vinci

    Leonardo da Vinci was een beroemde Italiaan die zo'n 500 jaar geleden leefde. Hij was een alleskunner. Tekenen, schilderen, beeldhouwen, onderzoeken, uitvinden, hij was er altijd mee bezig. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 379. Kijk in de...

    x
  • Plaatje Hoe ziet jouw vingerafdruk er uit?
    ahaindeklas.nu
    Hoe ziet jouw vingerafdruk er uit?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Hoe weet je zeker dat er in een citroen vitamine C zit?
    ahaindeklas.nu
    Hoe weet je zeker dat er in een citroen vitamine C zit?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Hoe laat je vleermuizen vliegen?
    ahaindeklas.nu
    Hoe laat je vleermuizen vliegen?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Vlees van de toekomst
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Vlees van de toekomst

    Het produceren van vlees kost zo veel dat het in de toekomst moeilijk is vol te houden. Wat zouden de alternatieven kunnen zijn? Een insectenburger of een hamburger van kweekvlees?...Bekijk deze aflevering van de Klokhuisserie 'Zoek Het Uit!', een serie over wetenschappelijk onderzoek in Nederland.

    x
  • Plaatje Waardoor kan een vogel vliegen?
    schooltv.nl
    Waardoor kan een vogel vliegen?

    Hoe kan het dat een vogel vliegt? Met behulp van slowmotion-beelden kun je dat al een beetje zien, maar om het echt goed te onderzoeken bekijken Nienke en Yannick wat er in een gans zit: stevige borstspieren en lichte veren. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe kan een zwaar vliegtuig vliegen?
    ahaindeklas.nu
    Hoe kan een zwaar vliegtuig vliegen?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Voel je overal hetzelfde?
    ahaindeklas.nu
    Voel je overal hetzelfde?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Vogels vluchten voor vuurwerk
    kidsweek.nl
    Vogels vluchten voor vuurwerk

    Dat vogels niet dol zijn op vuurwerk, was al bekend. Van schrik vliegen ze massaal de lucht in als het wordt afgestoken. Maar hoe lang duurt die schrik? En waar gaan ze heen? Om daarachter te komen deden onderzoekers 347 ganzen een zendertje om. Op de website van Kidsweek wordt uitgelegd wat er met de...

    x
  • Plaatje Wat vogels elkaar toeroepen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wat vogels elkaar toeroepen

    Vogels roepen elkaar van alles toe. Betekenen die geluiden ook nog wat? En hoe komen onderzoekers daarachter? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wat is de stevigste vorm?
    ahaindeklas.nu
    Wat is de stevigste vorm?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Drie vragen over de Voyager 1
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over de Voyager 1

    Op de site van het Jeugdjournaal vind je antwoorden op drie vragen over de Voyager 1. Wat is de Voyager 1? Wat houdt het onderzoek in? Zweeft de Voyager 1 nog steeds rond?

    x
  • Plaatje Hoe blijf je vrienden als een van jullie verhuist?
    ahaindeklas.nu
    Hoe blijf je vrienden als een van jullie verhuist?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Het Klokhuis over vrijheid
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis over vrijheid

    In de Klokhuisserie De 4 Vrijheden onderzoeken Pascal en Sosha wat het betekent om recht te hebben op een veilig leven, een huis, kleding en eten, een vrije mening te hebben en te geloven wat je wilt. Ze gaan op bezoek bij mensen die als kind de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt en spreken kinderen...

    x
  • Plaatje Vuistbijlen maken van vuursteen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Vuistbijlen maken van vuursteen

    Waarvoor gebruikten oermensen een vuistbijl? Ernest Mols, Nederlands kampioen vuistbijlmaken, maakt zelf vuistbijlen en onderzoekt de mogelijkheden. Kijk maar eens op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Waarom lust jij graag schuim terwijl iemand anders dat juist vies vindt?
    ahaindeklas.nu
    Waarom lust jij graag schuim terwijl iemand anders dat juist vies vindt?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Walvis
    hetklokhuis.nl
    Walvis

    Wat weten we van walvissen, of de baleinwalvissen, zoals de blauwe vinvis? Dat is het grootste dier dat op aarde leeft, deze walvis wordt gemiddeld ongeveer 30 meter lang en kan wel 150 ton zwaar worden. Op de Azoren, een eilandengroep van Portugal, wordt er onderzoek gedaan naar het gedrag van deze...

    x
  • Plaatje Wat rolt harder: een zware auto of een lichte?
    ahaindeklas.nu
    Wat rolt harder: een zware auto of een lichte?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Kun je water buigen?
    ahaindeklas.nu
    Kun je water buigen?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Hoe krijg je een zak met 10 gaten waterdicht?
    ahaindeklas.nu
    Hoe krijg je een zak met 10 gaten waterdicht?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Weekend van de wetenschap
    weekendvandewetenschap.nl
    Weekend van de wetenschap

    In het Weekend van de Wetenschap kun je een kijkje nemen in de wereld van wetenschap en technologie. Op 5 en 6 oktober 2024 kun je in veel bedrijven, instituten, universiteiten, onderzoeksinstellingen, musea en sterrenwachten een kijkje achter de schermen nemen. Op deze site vind je alle informatie.

    x
  • Plaatje Wegenbouw
    docukit.nl
    Wegenbouw

    Wegen liggen overal, maar een nieuwe weg ligt er niet zomaar. Soms ben je jaren verder, soms wel twintig jaar. Want eerst moet er onderzoek worden verricht. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 221. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Waarom heb je wenkbrauwen?
    ahaindeklas.nu
    Waarom heb je wenkbrauwen?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Wetenschappelijk tekenen: het gaat om de details
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wetenschappelijk tekenen: het gaat om de details

    Wetenschappelijk tekenaars steken veel werk in het maken van uiterst gedetailleerde tekeningen van de natuur. Waarom gebruiken onderzoekers niet gewoon foto’s? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Wilhelmina Kinderziekenhuis
    hetwkz-kind.nl
    Wilhelmina Kinderziekenhuis

    Op deze website vind je informatie over het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Met allerlei weetjes over onderzoek en behandelijk, ziekten, naar welke dokter je gaat en over narcose. Met handig woordenboek en folders die je kunt downloaden.

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Winkelgeheimen
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Winkelgeheimen

    Hoe worden wij verleid om in de supermarkt zo veel mogelijk geld uit te geven? Maurice en Nienke zoeken het uit. Ze horen van gedragswetenschappers en een hersenonderzoeker hoe wij onbewust keuzes maken. Daar maken supermarkten met hun winkelgeheimen handig gebruik van! Bekijk deze aflevering van de...

    x
  • Plaatje Hoe zorgen we dat het verkeer geen last meer heeft van winters weer?
    ahaindeklas.nu
    Hoe zorgen we dat het verkeer geen last meer heeft van winters weer?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Poep van een witte neushoorn
    schooltv.nl
    Poep van een witte neushoorn

    Elbert onderzoekt de poep van witte neushoorns om te kijken of ze drachtig zijn. Bekijk het filmpje van Tussen Kop en Staart op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom heeft de wolf zo’n slechte naam?
    schooltv.nl
    Waarom heeft de wolf zo’n slechte naam?

    Vind jij het een eng idee dat er wolven zijn in Nederland? Dan ben je niet de enige. Manon onderzoekt waarom wolven eigenlijk bekendstaan als monsters. En ze leert dat de wolf juist nuttig is voor de natuur. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Worstelen
    hetklokhuis.nl
    Worstelen

    Drie keer Europees wereldkampioen en ze is ook nog eens de allereerste vrouwelijke Nederlandse worstelaar. Sosha is op bezoek bij Jessica Blaszka en onderzoekt deze Olympische sport. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Gaan zeedieren dood door plastic?
    schooltv.nl
    Gaan zeedieren dood door plastic?

    In de Noordzee drijft een heleboel plastic: plastic flessen, visnetten, ballonnen en ga zo maar door. Vogels zoals de stormvogel eten alles wat ze tegenkomen, ook plastic dus. Jonata kijkt mee met Jan, die onderzoekt hoeveel plastic er in de maag van dode stormvogels zit. Bekijk het filmpje van De Buitendienst...

    x
  • Plaatje Waarom zinkt een steentje en blijft een zwaar schip drijven?
    ahaindeklas.nu
    Waarom zinkt een steentje en blijft een zwaar schip drijven?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Kunnen we van de zomertijd af?
    ahaindeklas.nu
    Kunnen we van de zomertijd af?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Drie verlichtende vragen over de zon
    jeugdjournaal.nl
    Drie verlichtende vragen over de zon

    Er is nog veel te ontdekken over de zon. Daarom stuurde onderzoekers er een speciaal ruimtevaartuig naartoe.Het Jeugdjournaal geeft in dit filmpje antwoord op drie vragen over de zon: Wat weten we al over de zon? Zal de zon altijd blijven bestaan? Wat wordt er de komende tijd onderzocht?

    x
  • Plaatje Hoe kunnen we de zon beter gebruiken?
    ahaindeklas.nu
    Hoe kunnen we de zon beter gebruiken?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Kan de zon dingen op zijn kop zetten?
    ahaindeklas.nu
    Kan de zon dingen op zijn kop zetten?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Wat wordt het snelst warm in de zon?
    ahaindeklas.nu
    Wat wordt het snelst warm in de zon?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Waarom is de zonsondergang rood?
    ahaindeklas.nu
    Waarom is de zonsondergang rood?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Oeps, je hebt bij het Paasontbijt zout én peper op je eitje gedaan. Kun je peper scheiden van zout?
    ahaindeklas.nu
    Oeps, je hebt bij het Paasontbijt zout én peper op je eitje gedaan. Kun je peper scheiden van zout?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Is zwart warmer dan wit?
    ahaindeklas.nu
    Is zwart warmer dan wit?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Zwarte stippen
    nemosciencemuseum.nl
    Zwarte stippen

    Zwart lijkt gewoon zwart. Eén kleur. Maar als je het onderzoekt blijkt dat de kleur zwart in vilstiften uit meer kleuren bestaat. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Zwembadlaboratorium
    hetklokhuis.nl
    Zwembadlaboratorium

    In een speciaal zwembad in Eindhoven komen de beste zwemmers ter wereld om hun techniek te verbeteren. Met onderwatercamera's leggen onderzoekers heel precies elke detail vast van hoe zwemmers hun baantje trekken. Bijvoorbeeld van Ranomi Kromowidjojo! Pascal wil ook sneller zwemmen en hij neemt het op...

    x