Op zoek naar een leuk filmpje, een Klassiek Karweitje of gewoon lekkere klassieke muziek om naar te luisteren? Hier vind je een overzicht van interessante filmpjes en spelletjes voor alle basisschoolkinderen die van muziek houden.
Het is Kindermuziekweek! Van 5 t/m 14 april klinkt er door heel Nederland volop muziek voor én door kinderen. Op zoek naar een leuk filmpje, een Klassiek Karweitje of gewoon lekkere klassieke muziek om naar te luisteren? Bij NPO klassiek vind je een overzicht van interessante filmpjes en spelletjes...
Klassieke muziek wordt vaak gespeeld op violen en andere klassieke instrumenten. Maar ook met boomwhackers kun je klassieke muziek maken. Meester Willem en zijn klas laten zien hoe je dat doet. Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Behalve de vijf zintuigen zit er in je hoofd nog een soort supersensor die bewegingen aanvoelt en daar razendsnel op reageert. Het wordt ook wel je ‘zesde zintuig’ genoemd: het evenwichtsorgaan. Goed verstopt, achter je oren. Piepklein, maar o zo belangrijk. Pascal merkt hoe moeilijk het...
Klassieke muziek wordt vaak gespeeld door een orkest. In deze energizer gaan we zelf klassieke muziek maken met Ilse DeLange. Pak je luchtinstrumenten er maar bij! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Je evenwicht bewaren nog niet zo makkelijk. Dat merk je als je over een evenwichtsbalk loopt. Niet alleen mensen maar ook dingen kunnen in evenwicht zijn. Als je zit te wippen op twee stoelpoten kun je makkelijk omvallen. Hoe werkt evenwicht? Probeer het maar.
Muziek die in Europa is gemaakt tussen 1600 en 1900, noemen we klassieke muziek. Deze muziek wordt altijd met één of meer instrumenten gespeeld, of gezongen. Bekende componisten die klassieke muziek schreven, zijn Mozart, Bach en Beethoven. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...
Klassiek ballet is meer dan pirouettes draaien in een roze tutu. Het is een eeuwenoude danskunst, die is ontstaan in Frankrijk. Balletdansers vertellen een verhaal zonder te praten, maar door te dansen. In combinatie met prachtige decors en kostuums is ballet een feest om naar te kijken. Bekijk het filmpje...
Wat is evenwicht? Om Dolores goed in evenwicht te krijgen, gaat een sportprofessor op zoek naar haar zwaartepunt en steunvlak. Snowboarder Dolf van der Wal en turnster Joy Goedkoop leggen uit hoe belangrijk evenwicht in hun sport is. Een aflevering van Het Klokhuis Sportlab.
Eventing is een soort een triatlon van de paardensport. Een wedstrijd bestaat uit drie onderdelen: een dressuurproef, een springparcours en een cross country met hindernissen. Janouk ontmoet topruiter en Nederlands kampioen Merel Blom. Zij vertelt hoe belangrijk het is om een team met je paard te zijn:...
Hoe blijft je lichaam in balans? Je evenwicht bewaren is niet zo makkelijk als het lijkt. Als je zwaartepunt buiten je steunvlak komt, dan val je om. Waarom is dit zo moeilijk. Bij turnen is het allemaal een kwestie van in balans zijn. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Bij microbiologie denk je misschien aan witte jassen in een laboratorium. Maar om microben te onderzoeken heb je helemaal geen laboratorium nodig. Het kan gewoon in de klas of thuis. Op de site van Artis Micropia vind je leuke en leerzame experimenten die je met je vrienden, ouders of klasgenoten kan...
Wil je in de klas vertellen over dieren of over de Dierenbescherming? Houd dan een spreekbeurt of maak een mooi werkstuk. Meer doen voor dieren? Je kunt de Dierenbescherming helpen door een actie te organiseren. Kijk op de website voor meer informatie.
Als je ouders gaan scheiden, staat je wereld op zijn kop. En het is helemaal vervelend als je ouders na de scheiding niet meer normaal met elkaar om kunnen gaan. Dit liedje gaat over hoe het is om kind te zijn in een vechtscheiding. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.
Maryan werd geboren met een erfelijke afwijking. Ze was vaak moe en ging weinig naar school. Dankzij de lever van een donor kan ze weer een normaal leven leiden. Bekijk het filmpje van het jeugdjournaal op Schooltv.nl.
De eredivisie voor mannen weer begonnen! Door corona ziet alles er wel anders uit dan normaal. In het stadion gelden een hoop regels om het zo veilig mogelijk te houden. Wil je meer weten? Bekijk dit nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. (Dit is een bericht van 13 september 2020)
Samen muziek maken is leuk! En muziek is goed voor je hersenen. Daarom is het belangrijk dat er op school muzieklessen worden gegeven. Op deze site vind je alles over 'Meer muziek in de klas'.
Ratten zijn erg intelligent en sociaal. In de natuur leven ze daarom ook in een groep: een roedel. Ook zijn ratten erg goed in het bewaren van hun evenwicht. Maar… hoe komt dat eigenlijk? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over regen. Is het normaal dat het nu zoveel regent? Bart en Pien vragen het aan weerman Marco Verhoef. Luister naar de podcast in je podcast-app.
Leren uit schoolboeken of uit een filmpje op het digibord? Hartstikke ouderwets! Daarom wordt er steeds meer geëxperimenteerd met Virtual Reality in de klas: met een 3D-bril kun je dingen ervaren die je met een boek of filmpje niet zo goed uit kunt leggen. Bekijk het filmpje van Zapp Weekjournaal...
Geluid is trillende lucht. Elk muziekinstrument brengt op de één of andere manier lucht in trilling. Door bijvoorbeeld een snaar aan te slaan of op een trommel te slaan, maar het kan ook door de lucht direct te laten bewegen: door te blazen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Om muziek te maken heb je vaak maar heel weinig nodig. Je kunt zingen met je stem. Maar wist je ook dat je eigen lichaam een fantastisch drumstel kan zijn? Je kunt namelijk op verschillende delen van je lijf trommelen. Dat noem je bodypercussie. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
DJ betekent diskjockey. Deze naam stamt uit de tijd van de grammofoonplaat. Een DJ was toen iemand die in discotheken of op feestjes de plaatjes uitkoos en draaide. Later gingen DJ’s ook platen remixen. Remixen is het bewerken van bestaande muziek. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Dit boek kun je online lezen op Yoleo.nl of met de Yoleo iPad app. Daar moet je wel voor betalen. Ben je lid van de bibliotheek dan kun je een account aanmaken en gratis boeken lezen op deze site.
Overal zit muziek in! Uit allerlei voorwerpen om je heen kun je geluid krijgen. Denk aan flessen, pannen of lepels. Maar wat is muziek dan eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Je zult het misschien niet denken, maar er zijn veel overeenkomsten tussen muziek en sport. Bij allebei werk je met je lichaam en moet je je spieren onder controle hebben. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Dit boek kun je online lezen op Yoleo.nl of met de Yoleo iPad app. Daar moet je wel voor betalen. Ben je lid van de bibliotheek dan kun je een account aanmaken en gratis boeken lezen op deze site.
Je kunt een muziekinstrument alleen bespelen, maar het is natuurlijk veel leuker om dit samen te doen! Als je samen muziek maakt met verschillende muziekinstrumenten, vorm je een orkest. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hebben een persconferentie gegeven over de nieuwe corona-regels. Het ging onder andere over het openen van de basisscholen en over een langere lockdown. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 2 februari 2021.
Popmuziek betekent "populaire muziek". Deze muziek is vooral populair onder jongeren. Wist je dat er vroeger eigenlijk geen popmuziek bestond? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Rappen is spreken in een bepaald ritme. De teksten rijmen en worden begeleid door een beat. Rapmuziek is eigenlijk heel oud. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In het Spoorwegmuseum kun je een bezoek brengen aan het Techlab. Leuk! Maar op deze website kun je ook al van alles te weten over treinen en het spoor. neem maar snel een kijkje.
De wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord van afgelopen zondag heeft tot een hoop rumoer en chaos in de voetbalwereld geleid. Wat is er aan de hand? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 26 september 2023.
Als er iets is wat alle mensen op de wereld met elkaar delen, is het wel muziek! In alle tijden, in alle landen en in alle culturen speelt muziek een rol. Zo heeft ieder land een eigen volkslied en hebben veel landen muziek die kenmerkend is voor hun cultuur. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De stem is het oudste muziekinstrument ter wereld. En je hebt er helemaal niets voor nodig behalve je mond, je tong, je longen en je stembanden. De stem is ook één van de meest veelzijdige instrumenten: hij kan van hoog tot laag, van rauw tot lieflijk en van hard tot zacht. En wat is scatten...
Als je een angststoornis hebt kunnen angsten zo groot zijn dat ze je belemmeren in je dagelijkse leven. In therapie leer je stap voor stap je angsten de baas te worden. Ook kunnen antidepressiva helpen. Bekijk het filmpje van Doe even normaal in de klas op Schooltv.nl.
Geert en Maaike zijn autistisch. Thuis hebben ze vaste rituelen om te zorgen voor rust. Maaike krijgt begeleiding voor haar sociale vaardigheden. Bekijk het filmpje van Doe even normaal in de klas op Schooltv.nl.
Maaike vindt het eng om met mensen te praten en ze aan te kijken. Haar broer Geert heeft moeite met plotselinge veranderingen en drukte. Dan is er chaos in zijn hoofd. Hun wereld ziet er dus anders uit dan die van andere kinderen. Bekijk het filmpje van Doe even normaal in de klas op Schooltv.nl.
Borderline is een persoonlijkheidsstoornis waar je niet zomaar vanaf komt. Meestal helpen antidepressiva goed. Robinne vertelt wat haar hielp met haar borderlinestoornis. Bekijk het filmpje van Doe even normaal in de klas op Schooltv.nl.
Robinne sneed zich in haar armen omdat ze niet tevreden was met zichzelf. Karlijn was als kind al zwaar op de hand. Allebei hebben ze borderline. Wat betekent dat voor hen? Bekijk het filmpje van Doe even normaal in de klas op Schooltv.nl.
Mensen met schizofrenie hebben baat bij medicatie, therapie en begeleiding. Wytse werd drie maanden opgenomen en kreeg stukje bij beetje zijn oude leven terug. Christine helpt andere mensen die net als zij last hebben van stemmen in hun hoofd. Bekijk het filmpje van Doe even normaal in de klas op Schooltv.nl.
Als je schizofreen bent, zie je de wereld anders dan andere mensen. Je kunt dingen gaan zien en horen die er in werkelijkheid niet zijn. Schizofrenie kan ontstaan door heftige gebeurtenissen of drugsgebruik. Bekijk het filmpje van Doe even normaal in de klas op Schooltv.nl.
Als je duizelig bent, draait de wereld om je heen. Met een beetje pech moet je zelfs overgeven! Janouk en de prof onderzoeken hoe duizeligheid werkt. En waar zit je evenwichtsorgaan eigenlijk? Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.
Op deze interactieve muzieksite vind je een aantal klassieke muziekstukken.Je kunt de muziek beluisteren en het bijbehorende verhaal lezen. Bevat: De Moldau / Bedrich Smetana ; Danse Macabre / Camille Saint-Saens ; Carnaval der dieren / Camille Saint-Saens ; De tovenaarsleerling / Paul Dukas ; Peter...
Zelfs als ze van grote hoogte naar beneden vallen, komen katten goed terecht. Maar welk trucje gebruikt een kat om goed op de pootjes terecht te komen, zonder zichzelf pijn te doen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Iedereen die wel eens heeft geprobeerd om in de auto een boek te lezen, weet dat het niet kan. Je wordt misselijk. Maar hoe komt dat eigenlijk? Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.
Wolfgang Amadeus Mozart is een van de bekendste klassieke componisten ter wereld. Als kind schrijft hij al zijn eerste muziekstukken. Daarna toert hij door Europa en schrijft hij talloze strijkkwartetten, sonates en opera’s tot hij op zijn 35e overlijdt. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.
Wie was Mozart? Mozart was een wonderkind en heeft heel veel muziek geschreven. Wat doet klassieke muziek eigenlijk met je? Stemt het je droevig of juist blij? Kijk naar dit filmpje van Schooltv.nl.
Triangel, tamboerijn, bekkens, kleine trom, grote trom, klokkenspel, xylofoon, marimba, pauken: Laura Trompetter is klassiek slagwerker en zij bespeelt al deze instrumenten! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In de fantasie van Dieylani speelt een trompettist speciaal voor hem een stuk van de componist Adams. Samen spelen ze letterlijk de sterren van de hemel. Bekijk het filmpje van Tussen je oren op schooltv.nl.
Terwijl ze naar de muziek van Beethoven luisteren, fantaseren Lilly en Emilia over een droevige gebeurtenis: een begrafenis. Bekijk het filmpje van Tussen je oren op schooltv.nl.
Een dirigent is het misschien het makkelijkste te vergelijken met een trainer of een coach van een voetbalelftal. Als dirigent train je het orkest, zodat ze straks klaar zijn om een mooi concert te geven. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Janouk wil weten wat een dirigent allemaal doet. Het ziet er supermakkelijk uit, zwaaien met een stokje voor een orkest, maar het is veel moeilijker dan je denkt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Kijk hier naar een opname van de Kinder Matthäus, een verkorte versie van het beroemde muziekstuk de Matthäus Passion gecomponeerd in 1736 door Johann Sebastian Bach. De Matthäus Passion vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus zoals dat in de Bijbel staat. Dieuwertje Blok vertelt...
Lucas en Arthur Jussen kunnen heel goed piano spelen. De pianotalenten weten ook alles over Mozart. Dolores gaat op bezoek bij deze virtuoze pianobroers. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
De Matthäus Passion is het op muziek gezette verhaal uit de Bijbel. Het staat in het boek van Mattheus, hoofdstuk 26 en 27. Johan Sebastian Bach componeerde hierbij muziek voor koor en orkest. Lees hier de tekst en de Nederlandse vertaling van dit bekende muziekstuk, dat in de weken voor Pasen in...
De Matthäus Passion vertelt het lijdensverhaal uit de bijbel, naar het evangelie van Matthäus. Johann Sebastian Bach componeerde de muziek. Dit filmpje is een samenvatting van het verhaal.
De Matthäus-Passion vertelt het verhaal van Jezus’ laatste dagen. Hij wordt verraden, berecht, gekruisigd en begraven. Op deze site kun je de uitvoering van dit beroemde muziekstuk van Johan Sebastian Bach bekijken en beluisteren.
Charlotte fantaseert tijdens het luisteren naar muziek van Moesorgski over een ridder die droevig is omdat hij een gevecht heeft verloren. Ze besluit de ridder op te vrolijken en te trainen, zodat hij nooit meer een veldslag verliest. Bekijk het filmpje van Tussen je oren op schooltv.nl.
Wolfgang Amadeus Mozart werd in 1756 geboren, in Salzburg, Oostenrijk. Op zijn vierde kan hij al pianospelen, een echt wonderkind. Hij is dan ook een wereldberoemde componist geworden. Zijn muziek wordt elke dag wel ergens op de wereld gespeeld in een concertgebouw, of je hoort het op de radio. Zelfs...
Sarah fantaseert tijdens het luisteren naar muziek van Mozart over een prinses die verliefd wordt op een prins. Aan de muziek kan ze horen hoe de prins en de prinses samen dansen en naar elkaar kijken achter een bosje in de paleistuin. Bekijk het filmpje van Tussen je oren op schooltv.nl.
Aardwetenschapper Erik Cammeraat gaat op zoek naar het antwoord op de vraag: loopt Nederland onder water? Lees het antwoord op deze vraag in het verslag van de kinderlezing van het NEMO Science Museum van februari 2016. (De Kinderlezing is een activiteit van NEMO Science Museum in samenwerking met de...
Zingen is de oudste vorm van muziek maken. Pas daarna kwamen de instrumenten. Een hele oude kunstvorm van zingen is de opera. Opera is een toneelstuk waarin alle teksten gezongen worden onder begeleiding van een orkest. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Opera’s zijn een soort musicals: ze vertellen een verhaal met muziek. Goede operazangers kunnen heel mooi en heel hard zingen. Als je een keer een opera wilt zien, moet je het naar het theater. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.
Fernando fantaseert tijdens het luisteren naar muziek van Piazzolla over een reis door de ruimte. De muziek geeft hem het gevoel dat hij vliegt. Tijdens zijn ruimtereis ontmoet hij een marsmannetje, waarmee hij vrienden wordt. Bekijk het filmpje van Tussen je oren op schooltv.nl.
Kijk naar de webcast van het concert De rijke man en de nachtegaal in de serie de magische Muziekfabriek. Een compositie van Theo Loevendie. Over een man, die ongelofelijk rijk was. Niet gewoon rijk, maar nog veel rijker.
Riquelme fantaseert tijdens het luisteren naar muziek van Richard Strauss over de thuiskomst van een vriend die hij al heel lang niet heeft gezien en erg heeft gemist. Bekijk het filmpje van Tussen je oren op schooltv.nl.
Het grootste orkest is het symfonieorkest. Daarin vind je de meeste instrumentgroepen: de strijkinstrumenten, de blaasinstrumenten, de slaginstrumenten en de toetsinstrumenten. Er is meestal een vaste opstelling. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Fief fantaseert tijdens het luisteren naar muziek van Zemlinsky over een grijze, donkere wereld. In die wereld wordt alleen maar gewerkt. Niemand maakt contact, tot een meisje met een dwarsfluit ervoor zorgt dat alles weer licht en kleurrijk wordt. Bekijk het filmpje van Tussen je oren op schooltv.nl.
Als je iets wil oprapen van de grond, dan kun je gewoon even voorover bukken. Of toch niet? Kun je voorover bukken als je tegen de muur staat? Ontdek het met dit proefje!
Op een festival, in een pretpark of een grote bioscoopzaal komen heel veel mensen samen. Er zijn regels nodig om ervoor te zorgen dat er geen ongelukken ontstaan. Pascal neemt een kijkje achter de schermen van een groot evenement in Maastricht. Wie zorgt er eigenlijk voor dat alles goed verloopt, zonder...
Een disco is niet alleen een club waar je kunt dansen, het is ook een muziekstijl uit de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw. Discomuziek is funky, swingend en gemaakt om op te dansen. Meester Willem en zijn klas laten hun beste dansmoves zien. Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas...
Films kunnen niet zonder muziek. Met muziek kun je een film heel triest maken, of juist heel spannend. Meester Willem gaat samen met de klas aan de slag met zelfgemaakte filmmuziek. Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Nederlandse muziek is heel populair. Denk maar aan Nick & Simon, André Hazes of onze succesvolle dj’s. Dat was vroeger wel anders! Meester Willem duikt samen met de klas de muzikale geschiedenis van Nederland in. Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Latin is de verzamelnaam voor muziek uit Latijns-Amerika. Het klinkt zonnig, vrolijk en vooral heel swingend. Dat komt door de instrumenten en de ritmes. Swing mee met Willem en zijn klas! Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
In musicals wordt gedanst, gezongen en geacteerd. Denk maar aan The Lion King, The bodyguard en Soldaat van Oranje. De klas zingt en danst samen met Meester Willem het lied ‘Wacht maar af totdat ik koning ben’ uit The Lion King. Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Als je meedoet aan het Eurovisie Songfestival wil je iedereen omver blazen. Niet alleen met je lied, maar ook met je act. Iemand die alles weet over jezelf presenteren, is Nikkie de Jager. Welke tips heeft zij voor de Songfestivalact van Buddy? Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas...
Urban is een mix van R&B, hiphop, rap en popmuziek. Urban artiesten zoals Ariana Grande laten graag horen hoe mooi ze een melodie kunnen versieren. Willem en zijn klas gaan kijken of zij dat ook kunnen! Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Aalscholvers zijn echte watervogels. Ze leven en broeden dan ook bij visrijk water. Met zijn gehaakte snavel vangt de aalscholver zijn maaltje bij elkaar. In het nest braakt ie zijn eten op voor zijn hongerige kleintjes. Bekijk het filmpje van Vroege Vogels in de klas op schooltv.nl.
Bijna alle muziek bestaat uit akkoorden. Dat zijn combinaties van drie of meer tonen die mooi bij elkaar klinken. Willem legt uit wat het verschil is tussen mineur en majeur akkoorden en laat zien hoe je ze speelt. Bekijk het filmpje van Méér muziek in de Klas op schooltv.nl.
Alcoholvrij bier bestaat al minstens 40 jaar, maar wordt de laatste jaren pas echt populair in Nederland. Het mag alcoholvrij bier heten als er niet meer dan 0,049% alcohol in zit. Bekijk het filmpje van Nieuwsuur in de klas op schooltv.nl.
Ligt er voor jou ook een cadeautje onder de kerstboom? Zing lekker mee met deze kersthit van Mariah Carey, gezongen door Gerard Joling en Romy Monteiro. Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Ken je dit nummer? Je zou het niet zeggen, maar het is al zo’n 250 jaar geleden gecomponeerd. Toen klonk het zo. Het is van Johann Sebastian Bach.
De boomkikker komt van oorsprong helemaal niet voor in de duinen bij Wassenaar. Toch leven er duizenden boomkikkers rond de plassen en poeltjes. De boomkikker is een exoot, afkomstig uit Griekenland. Bekijk het filmpje van Vroege Vogels in de klas op schooltv.nl.
Close harmony is een vorm van meerstemmig zingen. Doordat de melodielijnen heel dicht bij elkaar liggen, klinkt het heel bijzonder. Het is niet makkelijk, maar oefening baart kunst! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op schooltv.nl.
Dancemuziek is gemaakt om op te dansen! In deze energizer gaan we dansen met dj Pieter Gabriel en Ilse DeLange. Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Meisjesstemmen en jongensstemmen klinken vaak heel anders. In deze energizer zingen we Shape of you van Ed Sheeran samen met Suzan & Freek en Ilse DeLange! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
In 2014 wordt Ilse DeLange met de Common Linnets tweede op het Eurovisie Songfestival! In deze energizer zingen we mee met haar nummer Calm after the storm en leren we meer over modulatie. Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Wist je dat veel hits gebruikmaken van dezelfde drie akkoorden? In deze energizer zingen we de hit 'The middle' met Ilse DeLange! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Liefdesliedjes zingen met Ilse DeLangeJe kan een liefdesliedje op allerlei verschillende manieren en met verschillende emoties zingen. In deze energizer zingen we Blijf bij mij van Ronnie Flex met Ilse DeLange! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
In musicals wordt veel gezongen. In deze energizer zingen we het lied Do-Re-Mi uit The Sound of Music met Ilse DeLange! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Michael Jackson was de ‘King of Pop’. In deze energizer zingen we zijn hit Billy Jean samen met Ilse DeLange en spelen we er bodpercussie bij. Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
In urban muziek wordt vaak gerapt. In deze energizer gaan we rappen met meester Willem en Ilse DeLange! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Rock is stoere muziek, met drums en gitaren. In deze energizer gaan we drummen met meester Willem en Ilse DeLange! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Westerse muziek klinkt heel anders dan muziek uit Turkije. In deze energizer zingen we onze eigen tekst op een Turks liedje van Tarkan met Ilse DeLange en meester Willem! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de klas op Schooltv.nl.
Full Proof is een programma van de makers van Het Klokhuis over wetenschappelijke proefjes. Spannende proefjes die je bijna allemaal kunt doen met spullen uit je eigen keuken! De proefjes worden niet gedaan door mannen met witte jassen in een laboratorium, maar gewoon buiten door kinderen zoals jij....
In Nederland is iedereen voor de wet gelijk. Dat staat in onze grondwet. Iemand die er anders uitziet of iets anders gelooft, mag niet gediscrimineerd worden. Heel belangrijk dus! In deze energizer met Buddy en meester Willem leer je een rap over de grondwet. Bekijk het filmpje van Méér...
Iets op een vinger balanceren is niet altijd gemakkelijk. Het kan er namelijk zo afvallen en voor je het weet is het gebroken. Kun jij een glas op één vinger balanceren? Ontdek het met dit proefje.
In het najaar strijken aan de Friese kust massaal goudplevieren neer. Deze trekvogels overwinteren in Nederland. Voordat ze doorvliegen worden ze geringd en gemeten door zogenaamde wilsterflappers. Menno ziet hoe dit eeuwenoude ambacht in zijn werk gaat. Bekijk het filmpje van Vroege Vogels in de klas...
Wil je even lekker ontspannen? Luister dan naar deze podcasts waarin je even helemaal kunt wegdromen, naar een andere wereld. Ieder verhaal is een reis naar binnen, waar je bijzondere avonturen kunt meemaken, tot mooie inzichten kunt komen of gewoon even lekker dobbert op een luchtbed in de zee.
Hoe schrijf je een songfestivallied? Als er iemand is die weet hoe je een songfestivallied schrijft, is het Jeangu Macrooy! Samen met Buddy bedenkt hij eerst een tekst die past bij het thema van het Songfestival. En op muziek klinkt het nog beter! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de...
Wie droomt er niet van een witte kerst? We zingen erover samen met Edsilia Rombley en Romy Monteiro! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Katten zijn heel lenig en kunnen zich draaien als een wokkel. Doordat ze zich zo makkelijk kunnen draaien, lukt het ook meestal wel om de pootjes onder te krijgen.Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Heb jij regelmatig muziekles op school? Nou, de kikker uit dit lied niet! Iedereen wordt gek van zijn valse gekwaak. Zou muziekles daar verandering in kunnen brengen? Zing maar mee met de nieuwe tekst op een bekende melodie! Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op schooltv.nl.
De korenwolf is een wilde hamster die gangen graaft onder korenvelden in Limburg. Hij is afhankelijk van gewassen die pas laat in het jaar gemaaid worden. Daar kan hij zich verstoppen voor roofvogels en vossen. Maar als het hard regent kunnen zijn gangen vollopen met water en verdrinkt de korenwolf....
Uit niets kan alles ontstaan. Ilya fantaseert bij de muziek van Mahler over een donkere plek waar hij van alles laat ontstaan. Eindelijk kan er geleefd worden. Bekijk het filmpje van Tussen je oren op schooltv.nl.
Mediawijs? Bewijs het maar! Strijd tijdens de Week van de Mediawijsheid van 7 t/m 15 november 2024 tegen duizenden klassen om de titel 'meest mediawijze klas van Nederland'. Doe met je klas mee aan Mediamasters, een gratis serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media Kijk hier voor meer...
Willem is op een basisschool om een muzikale act te maken. Deze act kun je gebruiken om uit te voeren op een schoolfeest of voor de weekopening in de aula. In 6 stappen legt hij uit hoe je een melodie bedenkt, de tekst schrijft en welke muziekinstrumenten je daarvoor nodig hebt. Bekijk het filmpje van...
Als een pad volwassen is, wil ze eitjes leggen in dezelfde sloot als waar ze zelf geboren is. Daarom zie je in het voorjaar veel padden de weg oversteken. Best gevaarlijk, dus help ze gerust een handje. Bekijk het filmpje van Vroege Vogels in de klas op schooltv.nl.
Portugal is niet alleen een mooi vakantieland, maar ook echt een Songfestivalland! In deze energizer maak je kennis met het Portugese levenslied: de fado. Edsilia Rombley laat je horen hoe dat klinkt. Zing je mee? Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op schooltv.nl.
Er is op de wereld geen groter muziekspektakel dan het Eurovisie Songfestival. Maar hoe is het eigenlijk begonnen? Songfestivalcommentator Jan Smit, winnaar Duncan Laurence en Buddy Vedder vertellen je er alles over! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op schooltv.nl.
Het Eurovisie Songfestival is het grootste muziekspektakel ter wereld. En werd in 2021 gehouden in ons eigen Rotterdam! Wat weet jij van de geschiedenis, de acts en de muziek? Test je kennis in de quiz! Bekijk de quiz van Meer Muziek in de Klas op schooltv.nl.
Bewegen is gezond! In deze energizer gaan we niet alleen zingen, maar ook bewegen. Samen met Buddy gaan we rennen, springen en allerlei sporten uitbeelden. Want bewegen smaakt naar meer! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Lees jij wel eens een boek? In deze energizer zingen we samen met Buddy een lied over lezen, op de wijs van Leef! van André Hazes. Zing je mee? Voor deze energizer heb je alleen je stem nodig. Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Als je iemand leuk vindt, geeft dat een heel speciaal gevoel. Dit liedje gaat over liefde en vriendschap. Voor deze romantische energizer heb je alleen je stem nodig! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Iedereen telt mee! En dus is het goed om respect te hebben voor elkaar. Zing je mee met Buddy en Roel? Voor deze energizer heb je alleen je stem nodig. Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Hoeveel geld zit er in jouw spaarpot? In deze energizer gaan we samen met Buddy en Roel zingen en rappen over sparen. Pak je etui erbij want die heb je nodig om te shaken! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Heb jij ook zo’n zin in vakantie? Roel en Buddy in elk geval wel! Voor deze energizer heb je je stem en je handen nodig. Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Ziek zijn is helemaal niet leuk! Waar kan je allemaal pijn hebben? Daar gaan we in deze energizer over zingen met Buddy en meester Willem. Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
Als het gesneeuwd heeft ziet de wereld eruit als een ‘winter wonderland’! Zing dit mooie kerstlied mee samen met René Froger en Romy Monteiro! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op Schooltv.nl.
In het waddengebied zwemmen twee soorten zeehonden: de gewone en de grijze zeehond. Bij Texel ligt een zandplaat, waar beide soorten samenkomen om te rusten. Bekijk het filmpje van Vroege Vogels in de klas op schooltv.nl.
Met het zesde zintuig wordt vaak paranormale gaven bedoeld. Maar iedereen heeft een zesde zintuig, jij ook. Kom erachter wat jouw zesde zintuig is. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
In deze energizer zingt Sterre een nieuwe tekst op de evergreen ’15 miljoen mensen’. Ga maar gauw staan, want we gaan samen meezingen en klappen met het lied over een arme, groene kikker. Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op schooltv.nl.
Alpe d’HuZes is een uniek sportief evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Op één dag beklimmen 5000 deelnemers fietsend, hardlopend, of wandelend maximaal zes keer de...
Niet alle kinderen hebben het thuis even fijn. Soms zijn ouders ziek, of hebben ze zorgen, en krijgen kinderen thuis niet de aandacht die ze nodig hebben. Ze worden eigenlijk vergeten. In een speciaal kinderhotel, het Heppie-hotel, kunnen deze kinderen alle zorgen even loslaten en krijgen ze een begeleider...
Dieren en planten leven met elkaar in een kwetsbaar evenwicht. Exoten zoals de Amerikaanse rivierkreeft kunnen dat evenwicht verstoren. Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.
De Britse coureur Lewis Hamilton heeft de Formule 1-race in Saudi-Arabië gewonnen. Daardoor heeft hij in het klassement precies evenveel punten als Max Verstappen. Het slot van hetFormule 1-seizoen is dus nog spannender geworden. Zondag 12 december is de laatste race. Dan starten de coureurs om...
Heldengame is een spel voor groep 5 t/m 8, waarbij de klas samen strijdt tegen pesten. Speel de Zapp Heldengame en word met jouw klas een ijzersterk team. Wees een held, met elkaar! Vraag je juf of meester om mee te doen en neem kijk snel op deze site.
Flip bezoekt Savanna. Savanna kan niet goed horen. Ze zit in de klas samen met andere kinderen die ook niet zo goed kunnen horen. In de klas praten alle kinderen en de juf met hun handen. Met gebaren begrijpen ze dan van elkaar wat de ander wil vertellen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Bij jou in de klas is vast niet iedereen even groot. Terwijl het soms wel net het verschil kan maken of je bijvoorbeeld in een achtbaan mag. Kan je daar zelf iets aan doen? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal wordt uitgezocht wat het antwoord is op die vraag.
Een boek van Mirjam Oldenhave. Liefde maakt een hoop dingen eenvoudig. Stel je voor: je wordt gepest door je klasgenoot Samira, en je bent de enige niet. Bijna de hele klas is bereid om je te helpen in een fantastisch complot om Samira een lesje te leren. Jullie nemen met zijn allen wraak. Dan word je...
Mees Kees is de leukste stagiair van de wereld. Bij dictee vertelt hij moppen en bij topo laat hij de kinderen uit z'n klas landje uitbeelden. Hij is de hoofdpersoon uit de 'Mees Kees' boeken van Mirjam Oldenhave. Lees meer over Mees Kees en zijn klas op deze website.
Meester Peter heeft tien handige lessen op Youtube gezet waarmee kinderen leren hoe ze een mooie Powerpoint presentatie maken. Dat is lekker handig als je een spreekbeurt moet doen of iets gaat presenteren in de klas. Om thuis gebruik te maken van Powerpoint heb je natuurlijk een office-pakket nodig....
Op deze site vind je prentenboeken die worden voorgelezen in een andere taal of dialect. Bij het prentenboek vind je de beschikbare talen die je kunt luisteren.
Vroeger had elk land in Europa een koning, maar de Republiek van de Zeven Verenigde Nederlanden niet. Nederland wilde wel een koning, maar kon geen goede koning vinden. Daarom waren deze zeven provincies een republiek geworden. Elke provincie had evenveel macht in de republiek. Meer weten, neem hier...
Bijna elke dag kijk je wel even in de spiegel, even checken hoe je outfit staat of hoe je haar zit. Sosha ontdekt dat spiegels al duizenden jaren bestaan, al zagen ze er vroeger heel anders uit dan nu. Maar herkennen alle mensen en dieren zichzelf eigenlijk wel in de spiegel? Bekijk deze aflevering van...
Een boek van Carry Slee David ziet dat zijn klasgenoot Jochem flink gepest wordt, zelfs een leraar doet eraan mee. David heeft te doen met Jochem, maar hij zegt niks, komt niet in actie. Hij lacht gewoon mee. Na een klasse-avond komt Jochem niet thuis. David voelt zich schuldig. Kan hij het nog goedmaken...
Hij geldt als de belangrijkste denker die Nederland ooit heeft gehad: Spinoza. Hij durfde anders te denken, over van alles: vrijheid van meningsuiting, democratie, de rol van God. Dat klinkt normaal, maar het was in de 17de eeuw niet normaal om te zeggen of schrijven wat je dacht. Spinoza’s boeken...
Bewegen is goed voor je, maar niet altijd even handig. Er zijn momenten dat je stil moet zitten, bijvoorbeeld in de klas. Hoe zorg je dat je rustig blijft zitten? Bekijk de animatie van Rechill op Schooltv.nl.
Als je je verveelt, krijgen je hersens even geen prikkels. En dat is helemaal niet erg, want de beste ideeën ontstaan juist als je even nergens mee bezig bent. Bekijk de animatie van Rechill op Schooltv.nl.
Wil jij aan de kinderen in je klas uitleggen wat vitiligo is? Houd dan een spreekbeurt en leg aan je hele klas uit wat het precies is. Je kunt hier een spreekbeurtpakket aanvragen.
'Wat maak je toch weer een lawaai.' 'Kun je nou niet eventjes stilzitten en luisteren?' Sommige kinderen horen de hele dag niet anders. Natuurlijk is dat niet leuk. Vooral niet als je het niet kunt helpen dat je druk bent. Bijvoorbeeld als je last hebt van ADHD. Lees er over op de website van Docukit....
Op deze site is de belangrijkste informatie over de afrikaanse rietkikker voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader...
In Tivoli Vredenburg in Utrecht zijn een heleboel zalen waar concerten worden gegeven. In de ene zaal galmt muziek meer dan in de andere. En hoe zorg je ervoor dat mensen die in de ene zaal naar een klassiek concert zitten te luisteren geen last hebben van het rockconcert in de zaal ernaast? Door slim...
De alpaca is niet alleen schattig, maar vooral heel zacht. Bart is op een alpacaboerderij in Bolivia, waar één keer per jaar worden de alpaca’s worden geschoren. De wol wordt schoongemaakt, uitgekamd en tot draden gesponnen. Nog even verven en dan kun je er een mooie, superzachte...
Nooit op vakantie. Met honger in de klas. Geen nieuwe schoenen als je oude te klein zijn. En niet kunnen trakteren op je verjaardag omdat daar geen geld voor is. In Nederland leven meer dan 200.000 kinderen in armoede. Nizar zoekt uit wat het betekent om te leven met weinig geld. Bekijk deze aflevering...
Amyotrofische laterale sclerose oftewel ALS is een spierziekte waarbij de spieren langzaam uitvallen. Normaal sturen je zenuwen je spieren aan. Bij ALS valt de connectie tussen de zenuwen en de spieren weg. Hierdoor sterven uiteindelijk de spieren af. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Weetjes en feiten over de amazonepapegaai. Is dit een huisdier voor jou? En wat doe je wel en niet bij de verzorging van dit dier. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt kunt stellen aan je klas. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de spreekbeurtinformatie downloaden en opslaan...
In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Mustafa aapjes kijken en komt van alles te weten over deze beesten. Hij ontmoet de slimste aap, maar ook de snelste. En misschien vind hij ook wel de kleinste aap. Er is één aap die Mustafa als concurrent ziet, en hij laat even merken dat er maar één de baas...
In Archeon ga je ver terug in de tijd. Naar de Romeinse tijd of de middeleeuwen (500-1500) bijvoorbeeld. Volg de borden en loop door het museumpark. Het ene moment ben je in het huis van de meubelmaker of de rijke koopman. Even later sta je in een groot Romeins badhuis. Of je gaat nog verder terug in...
In Nederland hebben zeker 200.000 kinderen met armoede te maken. Dat zijn gemiddeld twee kinderen per klas. In deze extra uitzending van het NOS Jeugdjournaal hoor je wat het betekent om arm te zijn. Dit is een uitzending van 9 april 2023.
Dit is de Zapp themapagina over armoede. Wist je dat niet iedereen even veel geld heeft om spullen te kopen? Wil je daar meer over weten? Neem een kijkje op deze pagina en weet dat je je voor armoede niet hoeft te schamen.
De atlassen en kaarten van de familie Blaeu uit Amsterdam zijn wereldberoemd. de beroemdste daarvan is de Atlas Maior uit 1662. In bijna 600 kaarten en duizenden pagina's beschrijvingen bracht deze meerdelige atlas de wereld van toen in kaart. Lees hier meer. Let op: kies de informatie die geschikt is...
Autobanden zijn belangrijk voor een goede wegligging en comfort van de auto. Hoe worden autobanden gemaakt? Wat is het verschil tussen zomer- en winterbanden? Bart zoekt het allemaal uit in de autobandenfabriek, en hij gaat natuurlijk even lekker slippen op de testbaan! Bekijk deze aflevering van Het...
Ben je niet in de gelegenheid om de Avond4daagse te lopen? Speciaal voor jou is er de Avond4daagse - Home Edition! Je kunt deelnemen van 1 mei t/m 30 september 2023. Overleg wel even met je ouders.
Op deze site is de belangrijkste informatie over de axolotl voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je we, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer...
Op deze site is de belangrijkste informatie over de aziatische huisgekko voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader...
Op deze site is de belangrijkste informatie over de baardagame voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer...
Zorg na de geboorte verschilt per diersoort. Maar wat als de moeder even weg moet om voedsel te halen? Olifanten en potvissen gebruiken babysitters! Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.
Een ballon en vuur, dat lijkt geen goede combinatie. Vul hem met water en hou hem boven een aansteker. Durf jij het aan? (Vraag even toestemming aan je ouders!) Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Onze bananen komen uit bijna alle landen rond de evenaar. Of onze banaan nou uit India of Costa Rica komt; het is allemaal dezelfde soort. En die soort wordt bedreigd door schimmels. Dolores gaat op bezoek bij bananendeskundige Gert. Hij is met zijn collega's op zoek naar nieuwe bananensoorten. Bekijk...
Bananen komen uit Zuid-Amerika. Maar ze zijn nog niet rijp als ze aankomen in Nederland. Daarom gaan de bananen na aankomst eerst even de rijpkamer in om lekker zoet en geel te worden. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Op deze site is de belangrijkste informatie over de betta voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer...
Acrobaat Ivana vertelt dat je een beugel krijgt als je wankel op je benen staat. Je evenwichtsgevoel wordt namelijk beter als je tanden recht staan. Echt waar, of kletspraat? Bekijk het filmpje van Studio Snugger op schooltv.nl.
Elke dag komen er in Nederland 300 mensen bij. In totaal wonen er meer dan 17 miljoen mensen. Maar niet overal wonen evenveel mensen: Erwin woont op Schiermonnikoog, waar per vierkante kilometer 25 mensen wonen. Waar Soma woont, in Den Haag, zijn dat er maar liefst 6344. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Op deze site is de belangrijkste informatie over de bidsprinkhaan voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je...
De BiebBoys zijn gevraagd om als #hierniet-helden online grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. In hun crisiscentrum komen alle meldingen binnen. Kees en Joran verzinnen een oplossing: #hierniet-heldenbot. Kan deze robot de BiebBoys helpen om #hierniet te zeggen tegen vervelend online gedrag? Ontdek...
De BiebBoys Kees en Joran zoeken een boek over twee grappige stoere jongens die avonturen in de bibliotheek beleven… Hmm die bestaat nog niet. Dan wordt het hoog tijd voor een BiebBoys Boek. Maar hoe schrijf je een boek? Bekijk voor tips deze video. Voor leerkrachten: De klas gaat met tips van...
De Biebboys zijn bezig aan een spetterende musical waarin ze de strijd bezingen tussen de BiebBoys en de Lettervreter. Hoe ze hier toch weer terecht komen? Theaterlezen! Ben je nieuwsgierig? Bekijk snel de video. Voor leerkrachten: De klas gaat theaterlezen, theaterlezen is een vorm waarbij je samen...
De BiebBoys Kees en Joran hebben in de zomervakantie niet zo veel te doen. Joran komt op het idee om wereldrecords te verbreken. Ze verzinnen allerlei nieuwe wereldrecords, maar ze kunnen wel wat hulp gebruiken. Kijk snel naar deze video, misschien kun je meehelpen. Voor leerkrachten: De klas gaat een...
De BiebBoys Kees en Joran solliciteren bij camping Timboektoe. Ze willen werken in het animatieteam. Campingbaas Tim wil niks weten van boeken. Ze mogen dan ook niks tippen, aanraden of vertellen over boeken. Maar of dat lukt…. dat zie je in deze video. Voor leerkrachten: De klas krijgt veel boekentips...
De BiebBoys spelen een wedstrijd wie de meeste boeken aan de man kan brengen. Maar de mensen die ze willen overtuigen voor een boek hebben weinig tijd. Een kort ritje in de lift is alle tijd die ze krijgen om de boeken te promoten. Hoe gaat ze dat af? Je ziet het in deze video. Voor leerkrachten: De...
De BiebBoys gaan op expeditie. Met een schatkaart in de hand gaan ze op zoek over de hele wereld. Niet alleen op zoek naar een schat, maar ook naar nieuwe avonturen om te beleven. Zal het de BiebBoys lukken om de schat te vinden? Je ziet het in deze video. Voor leekrachten: De klas gaat op boeken-expeditie...
BiebBoy Joran wil graag een BB News krant maken. Kees wil het groter aanpakken en gaat voor het BB Newsplatform. Alleen er is iets raars aan de hand… Kees plaatst elke keer nieuws wat helemaal niet lijkt te kloppen... Bekijk deze video en otndek wat nepnieuws is. Voor leerkrachten: De klas maakt...
Er wordt een pakketje voor Joran bezorgd in de studio van de BiebBoys met daarin een heleboel leesbrillen. Terwijl Kees vertelt over de toffe boeken die hij de laatste tijd heeft gelezen probeert Joran de leesbrillen stiekem uit. Wow dat is vet, door de leesbrillen wordt de beleving van de boeken wel...
De BiebBoys ontdekken dat je kracht kunt halen uit het denken aan een boekfiguur. Kees en Joran zitten heerlijk te lezen als het alarm af gaat in de Bibliotheek. De Anti-lezer is terug en dit keer heeft hij het gemunt op alle boeken in de bieb. Kunnen de BiebBoys genoeg superkracht verzamelen om de anti-lezer...
BiebBoy Joran had iets met mysterieboeken voorbereid voor Kees, maar wanneer ze de studio in lopen schrikken ze enorm! De studio is een plaats delict geworden en de BiebBoys moeten de “moord’ oplossen. Weten ze het mysterie op te lossen met jouw hulp? Je ziet het in deze video. Voor leerkrachten:...
BiebBoy Joran irriteert zich vreselijk aan BiebBoy Kees en besluit de studio in tweeën te delen. Daar is Kees het totaal niet mee eens en de ruzie loopt volledig uit de hand. Voordat ze het weten staan de BiebBoys tegenover elkaar in de rechtszaal met hun advocaten. Wat zal de rechter beslissen?...
Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse krijgen veel wandelaars ermee te maken: blaren. Een blaar is een holte tussen verschillende huidlagen, gevuld met bloedplasma. En dat doet pijn! Even met de beentjes omhoog dus, en als het echt niet anders kan: doorprikken maar! Bekijk de Clipphanger op Schooltv.nl.
Een boek van Joyce Pool. Op een dag blijft de stoel van het Koerdische meisje Senna leeg. Haar klasgenoten horen dat ze de afgelopen nacht met haar familie is uitgezet. Zullen ze haar ooit terugzien? Of van haar horen? Bekijk de animatie op Schooltv.nl.
Veel dingen doe je zonder erbij na te denken. Zoals even snel naar een vriendje fietsen of plaatjes van popsterren ruilen met je vriendin. Tenminste, als je goed kunt zien. Voor blinde en slechtziende kinderen zijn de meest normale dingen al lastig. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...
Je zou het misschien niet geloven, maar bodybuilders hebben evenveel spieren als ieder ander. De spieren van een bodybuilder zijn alleen veel en veel dikker. Dat komt onder andere doordat ze hun spieren dagelijks trainen. Hoe werkt dat precies? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Boksen is een vechtsport. Met boksen heb je verschillende klasses, het is een sport van tactiek en ook inzicht is belangrijk. Lees er over op Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.
Je kunt niet over de geschiedenis van Nederland praten zonder naar het buitenland te kijken. Wat in het buitenland gebeurt, is ook vaak belangrijk voor Nederland. Aan het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw was dat zeker zo. Napoleon Bonaparte uit Frankrijk was heel belangrijk voor de geschiedenis...
Af en toe even boos worden is helemaal niet erg. Maar hoe ontstaat boosheid eigenlijk en wat kun je ertegen doen? Bekijk de animatie van Rechill op Schooltv.nl.
Op deze site is de belangrijkste informatie over de borneo boomkikker voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op...
Jeroen Bosch is een beroemde schilder uit de Middeleeuwen. Met zijn schilderijen wilde hij mensen waarschuwen om een goed, gelovig christen te zijn. Anders kon het wel eens slecht met ze aflopen. Lees meer over deze beroemde schilder op de site van de canon van Nederland.Let op: kies de informatie die...
Toen de vader van Maria van Bourgondie tijdens één van zijn oorlogen overleed, werd Maria in één klap de rijkste erfgenaam van Europa. Lees meer over hertogin Maria van Bourgondie op de site van de canon van Nederland. Let op: kies de informatie die geschikt is voor jouw groep...
Elk jaar gaan er 40 duizend volwassenen en kinderen met brandwonden naar de huisarts. Gelukkig zijn die niet allemaal even erg. Want als je een flinke brandwond oploopt, houd je je leven lang littekens op die plek. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...
Niet iedereen heeft even goede ogen. Gelukkig bestaan er brillen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 058. Kijk in de (school)bieb.
Op deze site is de belangrijkste informatie over de bruine anolis voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je...
Langs de rivier de Vecht staan veel buitenhuizen. Deze buitenhuizen zijn gebouwd in de 17e en 18e eeuw. De 17e eeuw was de Gouden Eeuw. Amsterdam was toen heel rijk. Rijke mensen gingen in de zomer liever weg uit de stad. Daarom bouwden ze grote huizen in de natuur. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie...
Als je in de Gouden Eeuw een beetje geld hebt, dan laat je een mooi 'buiten' bouwen. Deze buitenplaatsen dienen in de zeventiende en achttiende eeuw als zomerverblijf waar je even terug kunt naar de natuur. Een aflevering uit Het Klokhuis maakt geschiedenis.
Op woensdagmiddag 12 juni 2024 is het Buitenspeeldag! Op verschillende plekken in Nederland worden leuke activiteiten georganiseerd zodat je lekker buiten kunt spelen met je vriendjes of klasgenootjes. Kijk op deze site waar je bij jou in de buurt kunt buiten spelen en wat je er allemaal kunt doen!
Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, vallen het meest op. Normaal zijn de bunkers gesloten, maar op zaterdag 25 mei zijn de bunkers van Zeeland tot de Waddeneilanden voor één dag open!...
Duik met de BiebBoys Joran en Kees de geschiedeniscanon in en help ze bij het zoeken naar boeken om de canonslinger compleet te maken. Bekijk eerst even de video. Voor leerkrachten: Naast de video vind je hier een lespakket - met lesbrief, werkblad en de tijdvenstervlaggetjes - dat je gratis kunt downloaden.
Samen zingen is nog leuker met een canon. Je zingt dan allemaal dezelfde melodie, maar je begint op een ander moment. Vajèn legt uit waar een canon aan moet voldoen. En ze laat zien dat je ook in je eentje een canon kunt zingen! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op schooltv.nl.
Zes eilanden in de Caribische zee heetten tot 2010 de Nederlandse Antillen. Deze eilanden waren in de zeventiende eeuw door Nederland veroverd. Nog altijd horen ze bij het Koninkrijk der Nederlanden. Ze hebben samen een lange geschiedenis, maar er zijn ook vaak spanningen. Lees meer over het Caribisch...
In jouw klas zitten vast wel kinderen die een cavia als huisdier hebben. Ook op kinder-boerderijen zie je vaak cavia's. Het zijn lieve diertjes en ze zijn niet moeilijk om te verzorgen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 202. Kijk in...
Op deze site is de belangrijkste informatie over de cavia voor jou op een rijtje gezet. Is dit een huisdier voor jou? En wat doe je wel en niet bij de verzorging van dit dier. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun...
Weetjes en feiten over de chinchilla. Is dit een huisdier voor jou? En wat doe je wel en niet bij de verzorging van dit dier. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt kunt stellen aan je klas. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de spreekbeurtinformatie downloaden en opslaan...
Op deze site is de belangrijkste informatie over de Chinese vuurbuiksalamander voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat...
Op deze site is de belangrijkste informatie over de cichliden-soorten voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op...
In het ziekenhuis liggen is niet leuk. Daarom zijn er cliniclowns, die langsgaan bij zieke kinderen. Ze zorgen ervoor dat de kinderen even niet aan hun ziekte denken. Hoe doen ze dat? Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.
Een lekker koekje lust Fred altijd wel, maar bij de vraag of ze ‘cookies wil accepteren’ twijfelt ze altijd even. Wat zijn dat eigenlijk? En wat doen ze? Lees er over op de website van Zo Zit Dat.
In deze video van het Jeugdjournaal zie je welke landen het zwaarst getroffen zijn door het coronavirus en in welke landen het leven weer best normaal is geworden. Dit is een bericht van 1 november 2020.
Tamara van het Jeugdjournaal ging langs bij een test-straat om te zien hoe een test gaat. Je zit het filmpje onderaan dit artikel. Even scrollen dus. (Dit is een bericht van 1 september 2020)
Matthijs en Sosha van De Buitendienst zoeken uit hoe een virus werkt, hoe je weer beter wordt en wat een coronavirus anders maakt dan een normaal griepvirus. Bekijk de aflevering op Schooltv.nl.
Heel veel bouwmodellen die je kunt printen en in elkaar zetten. Dieren, gebouwen, voertuigen, speelgoed en meer. Het is handig als je een kleurenprinter hebt. Overleg wel even of je de bouwplaten mag printen. Sommige werkstukken bestaan uit veel bladzijden.
De jaren tussen 1929 en 1940 noemen we de crisisjaren of de grote depressie. Waarom? Omdat het in die tijd niet goed ging in Nederland. Er waren veel problemen. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
Bij Amsterdam lag een groot meer, de Beemster. De Amsterdammers wilden het water uit dit meer halen. Ze bouwden een dijk om het hele meer heen. De dijk was wel 38 kilometer lang. Daarna maakten ze het meer leeg met 43 windmolens. In 1612 was het werk klaar. Het meer was helemaal droog. Het was een groot...
Op 20 september 1839 werd de eerste spoorlijn in Nederland geopend. Een stoomtrein met de naam 'De Arend' reed van Amsterdam naar Haarlem. De reis duurde 25 minuten. Lees hier meer. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
De Grondwet is de belangrijkste wet van een land. In de Grondwet lees je wie de macht heeft in de staat. En hoe hij die mag gebruiken. De man die de Grondwet van 1848 maakte heette Thorbecke. Veel mensen vinden de 'Grondwet van 1848' het begin van de democratie. Het begin van een eerlijke verdeling van...
Zwolle, Kampen en Deventer waren vroeger rijke en belangrijke steden. Ze worden wel de hanzesteden genoemd. Lees verder op de website als je meer wilt weten.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
Tijdens de Nederlandse Opstand, beter bekend als Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), komen de Nederlandse gewesten in verzet tegen koning Filips II van Spanje. In 1588 ontstaat uiteindelijk de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Voor meer informatie neem je een kijkje op deze site. Let op: kies...
De Stijl was een groep kunstenaars in Nederland. Ze maakten schilderijen, beelden, meubels en gebouwen op een speciale manier. De Stijl bestond van 1917 tot 1931. Het werk van deze kunstenaars is in de hele wereld beroemd. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep...
Weetjes en feiten over de degoe. Is dit een huisdier voor jou? En wat doe je wel en niet bij de verzorging van dit dier. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt kunt stellen aan je klas. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de spreekbeurtinformatie downloaden en opslaan of printen.)
In steeds meer steden werken kinderen samen met politieagenten. Ze helpen de politie bijvoorbeeld bij snelheidscontroles in de buurt. Of bij grote evenementen. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal.
Soms lijkt het net alsof een hond droevig kijkt, of juist heel blij is. Maar dieren tonen hun emoties net even anders dan mensen. Matthijs en Sosha gaan langs bij Mariska, die onderzoek doet naar emoties bij apen. Hoe ziet een lachende aap er eigenlijk uit? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Dieren reizen ook wel eens met het vliegtuig! En soms moeten ze van het ene vliegtuig overstappen op het andere. Kunnen ze dan even de benen strekken of moeten ze in hun kooi blijven? Tess en Marlijn zoeken uit of dieren ook businessclass vliegen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
Ben jij ook gek op dieren? Dans mee met onze nieuwe zomersingle Dierenfreak! De jongens van Kinderen voor Kinderen doen het voor zodat jij lekker mee kan doen. Gaat het iets te snel? Spoel even terug om de pasjes te oefenen. Bekijk het filmpje van Kinderen voor Kinderen op schooltv.nl.
Je kent het wel, een foto die met één druk op de knop zo uit het toestel komt rollen. Even wapperen en klaar. Hoe werkt zo'n camera en hoe wordt ie gemaakt? We komen in de fabriek waar mensen in grote fotomachines altijd in het pikkedonker aan het werk zijn. Bekijk deze aflevering van Het...
Weetjes en feiten over de discusvis. Is dit een huisdier voor jou? En wat doe je wel en niet bij de verzorging van dit dier. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt kunt stellen aan je klas. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de spreekbeurtinformatie downloaden en opslaan...
Bij de serie van Het Klokhuis over dood en afscheid is ook een speciale website: sindsjijdoodbent.nl. Hier kun je schrijven hoe je je voelt als je iemand verloren hebt. Het is anoniem, dus niemand weet dat het van jou is. En je kunt berichten van anderen lezen en zien dat het heel normaal is om bijvoorbeeld...
Als je slaapt, verwerk je dingen die je hebt meegemaakt of je eigen gedachten. Dat kan hele gekke dromen opleveren: dingen die in je droom heel normaal lijken maar eigenlijk heel onlogisch zijn. Mr. Right legt uit hoe dat kan, wat dromen betekenen en hoe je zelf kunt beïnvloeden wat je droomt! Bekijk...
Als een baby genoeg gedronken heeft wil hij soms nog even lekker doorsabbelen: dat heet de zuigreflex. Niks mis mee, maar het kan een gewoonte worden om de duim in je mond te steken. En daar krijg je dan weer scheve tanden van. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Iedereen is wel eens somber, bang, boos, verdrietig of niet helemaal tevreden met zichzelf. Dat is normaal. Maar ben je dit heel vaak en voel je je daardoor veel minder vrolijk? Dan is er misschien meer aan de hand. Wat kun je dan doen? De mensen van Stichting Durf Te Vragen willen je hierbij helpen....
Duurzaam leven gaat over hoe we zorgen voor de aarde. Het gaat goed met het milieu, zolang er evenwicht is tussen de mensen, de dieren en het milieu. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 78. Kijk in de (school)bieb.
Weetjes en feiten over de dwergpapegaai. Is dit een huisdier voor jou? En wat doe je wel en niet bij de verzorging van dit dier. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt kunt stellen aan je klas. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de spreekbeurtinformatie downloaden en opslaan...
In elke klas zit wel iemand met dyslexie. Dat betekent dat je moeite hebt met lezen en spellen. Wat kun je er aan doen? Janouk gaat naar dyslexiedeskundige Iris. Wist je dat Mozart ook dyslectisch was? Bekijk dit filmpje van Het Klokhuis.
Er scheuren steeds meer elektrische fietsen over de weg. Door de elektrische motor ga je op een e-bike lekker hard. Een e-bike bestaat uit wel 500 onderdelen. Wist je dat ie in de fabriek zelfs even de oven in gaat? Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.
De hoornlaag is de beschermlaag van de huid. Normaal gesproken is dit laagje een beetje vettig, zodat het je huid kan beschermen tegen verkeerde stoffen. Als je eczeem hebt, is de hoornlaag droog en schilfert het daardoor een beetje. Maar hoe werkt dat precies? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op...
Van 1914 tot 1918 was er een grote oorlog in Europa. Nederland deed niet mee in deze oorlog. Maar Nederland merkte er wel wat van. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
Kijk je er naar uit om weer eens een dagje naar de Efteling te gaan? Heb je zin om te zweven in de Droomvlucht, of te bibberen in de Vliegende Hollander..? Dat kan nu even niet. Maar iedereen die de Efteling mist, kan dit filmpje bekijken. Dan krijg je toch een beetje het 'Efteling gevoel'.
Hier vind je de leukste weetjes over de sprookjes en de attracties in de Efteling. Met filmpjes, kleurplaten en kidsradio. Wil je weten in welke je attractie je mag? Kijk dan even op het meetlint.
Wist je dat een egel op een nacht kilometers aflegt om aan voedsel te komen? Stel je tuin open voor egels en maak een doorgang van 13 x 13 cm naar de tuin van de buren, hoe meer mensen in de buurt meedoen hoe langer de egelsnelweg wordt. Wel even overleggen met je ouders en de buren! Overtuig ze met...
Eise Eisinga was heel slim, maar hij mocht niet doorleren na de lagere school. Zijn vader wilde dat hij ging werken in het familiebedrijf. Omdat hij niet naar school mocht, leerde Eisinga zichzelf heel veel. Hij las boeken over wiskunde en sterrenkunde. Op deze manier is Eisinga astronoom geworden, hij...
Als je chocola eet of je geliefde aanraakt, bezorgen de endorfines die daarbij vrijkomen je een (kortstondig) geluksgevoel. Maar je kunt ook gewoon even een marathon gaan lopen: endorfines zorgen dan voor een zogenaamde 'runners high'. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.
Wil jij in de klas vertellen over epilepsie? Misschien heb je het zelf. Of je broertje of zusje heeft het. Je vader of moeder misschien. Dan vind je hier een filmpje, lesbrief en praatkaart. Die kun je gebruiken voor je spreekbeurt of werkstuk.
Erasmus was een denker. Hij dacht veel na over de kerk en het geloof. Lees verder op de website als je meer over hem wilt weten. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
Normaal gesproken mag je niet spelen met je eten. In het kader van de wetenschap mag het wel. Ontdek hoe je een zo hoog mogelijke toren bouwt, met zo min mogelijk spekjes en spaghetti. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Aardappels, groente en vlees zitten vol voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Maar die komen pas vrij als je ze verhit. Bovendien bevat rauw vlees bacteriën waarvan je ziek kunt worden. Eerst even bakken dus! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Weetjes en feiten over de ezel. Is dit een huisdier voor jou? En wat doe je wel en niet bij de verzorging van dit dier. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt kunt stellen aan je klas. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de spreekbeurtinformatie downloaden en opslaan of printen.)
Elke dag spreken ezel Huug en zijn grote kleine vriend Albert de sprinkhaan af, onder de oude appelboom. Albert zit dan vol met vragen. ‘Huug, waarom maken mensen ruzie? Wat is mooi Huug? En hoe weet je dat eigenlijk? Wat is normaal of wat is eerlijk delen?’ Op zoek naar antwoorden doen Huug...
In deze aflevering krijgt Sosha tips om zelfverzekerd over te komen, óók handig om in real-life indruk te maken, bijvoorbeeld als je een spreekbeurt voor de klas moet geven.In 'Fake It Till You Make It' van Het Klokhuis krijg jij fantasievolle tips en voorbeelden om zelf te leren acteren,...
Feliz Navidad betekent vrolijk kerstfeest! Het is een kerstlied van José Feliciano. Speciaal voor Méér muziek in de klas zingt mezzosopraan Tania Kross het samen met Pepijn Gunneweg. Luister het liedje op Schooltv.nl.
Nederland is een echt fietsland. We vinden het heel normaal om met de fiets naar school of de sportclub te gaan. Maar we doen het ook gewoon voor ons plezier. Waarom eigenlijk? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Het coronavirus zorgt er voor dat alles anders is. Dat maakt je misschien wel verdrietig of onzeker. En daarom is het fijn om met anderen over dingen na te denken. Op deze site vind je uitspraken om thuis of online met vrienden, klasgenoten of je juf of meester eens over te bespreken. Klik op het plaatje...
Floris de Vijfde is de beroemdste graaf uit de middeleeuwen. Hij regeerde over een groot stuk land, voor de Duitse keizer. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
Veel mensen maken vakantiefoto's. Soms wordt er op scholen ook wel eens een klassenfoto gemaakt. Daarvoor gebruikt je dan een fotocamera. Hoe werkt zo'n camera eigenlijk? Ontdek het met dit proefje.
In de jaren dertig waren veel mensen in Duitsland boos. Ze waren boos omdat Duitsland de Eerste Wereldoorlog had verloren. En omdat er veel economische problemen waren. Ze richtten deze boosheid op de Joodse mensen. Er woonden toen ook veel Joden in Nederland. Een van deze Joodse mensen is heel bekend...
De belangrijkste informatie over de fret staat hier voor jou op een rijtje. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel wat doe je niet. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je...
Soms ben je zo moe als je gaat slapen, dat je even moet huilen, en daarna, gaap, gaap en lekker slapen. Bekijk het filmpje van HoelaHoep op Schooltv.nl.
Weetjes en feiten over de gans. Is dit een huisdier voor jou? En wat doe je wel en niet bij de verzorging van dit dier. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt kunt stellen aan je klas. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de spreekbeurtinformatie downloaden en opslaan of printen.)
Als het goed gaat met een land, is er veel werk. Begin jaren zestig was dat het geval in Nederland. Er waren veel arbeiders nodig. Hoe kwam je daaraan? Nederland ging mensen uit andere landen halen. Ze werden ‘gastarbeiders’ genoemd. Ze waren hier te gast, het was de bedoeling dat ze niet...
Als je poëzie voordraagt, verdient dat gedicht alle aandacht. Als je eerst even diep inademt en uitademt voordat je begint, laat je een stilte vallen. Zo hangt het publiek aan je lippen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Vanaf 2 februari 2024 is het boek 'Mees Kees, een pittig klasje' geschreven door Mirjam Oldenhave te koop voor 2,99 euro. Geef een boek cadeau is een idee van de landelijke boekhandels. Ieder jaar kiest de boekhandel een nieuw jeugdboek. Zo kun jij een fantastisch boek kopen voor super weinig geld en...
Op deze site is de belangrijkste informatie over de geelwang-, geelbuik- en roodwangschildpad voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met...
Weetjes en feiten over de geit. Is dit een huisdier voor jou? En wat doe je wel en niet bij de verzorging van dit dier. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt kunt stellen aan je klas. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de spreekbeurtinformatie downloaden en opslaan of printen.)
Op deze site is de belangrijkste informatie over de gemarmerde renkikker voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader...
Het is Geoweek: op expeditie met aardrijkskunde, van 12 mei tot en met 25 mei 2025. Misschien ga jij met je klas wel grondboringen doen, bekijken hoe water gezuiverd wordt, of ga je op expeditie om te ontdekken wanneer dijken stevig en hoog genoeg zijn. Meer informatie over de Geoweek vind je op deze...
Als jouw vader of moeder in de gevangenis zit kun je daar veel last van hebben. Je bent misschien verdrietig of boos en misschien schaam je je. Dat is normaal. Je vader of moeder blijft je vader of je moeder en je houdt van ze. Lees er meer over op deze website.
Op onze aarde gaat het niet overal even goed. Dieren worden mishandeld. Bossen worden gekapt. Mensen hebben niet genoeg te eten. Kinderen kunnen niet naar school. Om de problemen aan te pakken, zijn er hulporganisaties. Ze zamelen geld in, maar soms ook spullen. Lees er over op de website van Docukit....
Je huid gebruik je om te voelen. Meestal gebruik je de huid van je vingertoppen om te voelen, maar ook op andere plekken kan je huid dit goed. Kan de huid op deze plekken net zo goed voelen als je vingertoppen? En is iedereen even gevoelig?
Op deze site is de belangrijkste informatie over de gewone doosschildpad voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader...
In elke band zie je een gitarist, en soms zelfs twee. Op een gitaar kun je popmuziek spelen, maar ook klassieke muziek. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 332. Kijk in de (school)bieb.
Het is lastig als jarige kinderen lekkere dingen uitdelen in de klas en jij mag daar niks van eten. Caleb heeft glutenintolerantie. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Vincent van Gogh is een heel bekende Nederlandse schilder. In de hele wereld kennen mensen Vincent van Gogh en zijn schilderijen. Mensen vinden de kleuren op de schilderijen mooi. Ieder jaar komen veel mensen naar het Van Gogh Museum in Amsterdam. Lees hier meer over Vincent van Gogh.
Let op: kies de...
Iemand een duw geven of buitensluiten: pesten gebeurt niet alleen bij mensen, maar ook bij gorilla’s. Zo ontdekken ze hun plek in de groep, net zoals jij in de klas. Ruzies goedmaken doen ze door elkaar te vlooien. Gezellig! Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.
Op deze site is de belangrijkste informatie over de gouden gekko voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je...
Op deze site is de belangrijkste informatie over de goudvis voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer...
Op deze site is de belangrijkste informatie over de gouldamadine voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je...
In Amsterdam zijn veel grachten. Bijvoorbeeld de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht. Deze grachten hebben de vorm van een halve cirkel. We noemen het ook wel de grachtengordel. Voor meer informatie neem je een kijkje op deze website.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen...
Weetjes en feiten over de grasparkiet. Is dit een huisdier voor jou? En wat doe je wel en niet bij de verzorging van dit dier. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt kunt stellen aan je klas. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de spreekbeurtinformatie downloaden en opslaan...
Op deze site is de belangrijkste informatie over de Griekse landschildpad voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader...
Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over griep: Wat is griep? Waarom krijg je juist in de winter griep? Duurt de griep dit jaar langer dan normaal?
Weetjes en feiten over de grijze roodstaartpapegaai. Is dit een huisdier voor jou? En wat doe je wel en niet bij de verzorging van dit dier. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt kunt stellen aan je klas. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de spreekbeurtinformatie downloaden...
Op deze site is de belangrijkste informatie over de groene boomkikker voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op...
Op deze site is de belangrijkste informatie over de groene leguaan voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je...
Op deze site is de belangrijkste informatie over de groene wateragame voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op...
Hugo de Groot werd geboren in 1583 in Delft. Hugo was een wonderkind, hij kon heel goed leren. Hij schreef boeken over geloof, geschiedenis en rechten. Wij kennen vooral het verhaal over zijn ontsnapping in een boekenkist uit Slot Loevestein. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie die geschikt is...
Ieder jaar wordt de Grote Rekendag georganiseerd. Het is een dag voor alle basisscholen (groep 1 t/m 8) die helemaal in het teken staat van rekenen. En dan niet gewoon in de klas, maar vooral ook daarbuiten. Want rekenen is veel meer dan sommen maken in je werkboek! Op deze site vind je alle informatie....
Weetjes en feiten over de guppy. Is dit een huisdier voor jou? En wat doe je wel en niet bij de verzorging van dit dier. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt kunt stellen aan je klas. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de spreekbeurtinformatie downloaden en opslaan of printen.)
Op deze site is de belangrijkste informatie over de halsbandleguaan voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op...
De belangrijkste informatie over de hamster staat hier voor jou op een rijtje. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel wat doe je niet. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun...
Op deze site is de belangrijkste informatie over de harnasmeervallen voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op...
Over acht weken gaan mensen in Amerika naar de stembus. Het gaat een spannende race worden: volgens de peilingen zijn Harris en Trump allebei even populair. Wil je meer weten over de presidentskandidaten? Check dan de video op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 11 september 2024.
Het hart is een spier en pompt levenslang het bloed rond in ons lichaam. Het hart is dus de motor van je lichaam, en moet het altijd blijven doen. Margreet is bij een operatie als er een gaatje in het hart wordt dichtgemaakt. Het hart wordt even stil gelegd en een machine neemt het bloedpompen over....
Een harttransplantatie is een heel bijzondere operatie. In Nederland krijgen ongeveer vijf kinderen per jaar een nieuw hart. Zo'n donorhart krijg je alleen als je hart heel erg ziek is. Met een nieuw hart is het weer mogelijk een normaal leven te leiden. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.
De haven van Rotterdam is een grote, belangrijke haven voor Nederland. Het is één van de grootste en belangrijkste havens van de wereld. De haven ligt bij de grote Europese rivieren Rijn en Maas en ook dichtbij zee. Je kunt snel met de boot van Rotterdam naar andere landen. Lees hier meer.
Let op:...
Goede ogen zijn voor een havik onmisbaar om een prooi op te kunnen sporen. Snel en geruisloos achtervolgt hij een prooi. Wat de prooi ook probeert, het helpt niet meer. Een havik vangt zelfs vogels, die even groot zijn als hij zelf. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
'Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?' Je zou het misschien niet denken, maar dit is echt een Nederlandse zin. Deze zin is heel bijzonder. Want het is de oudste Nederlandse zin die we kennen. Wil je meer weten lees dan hier verder.
Let op: kies de informatie die...
Kinderen van 10 tot 14 jaar kunnen in november 2024 meedoen met Heel Nederland Leest. Je leest met de hele klas het boek Broergeheim van Emiel de Wild. En je praat er met elkaar over. Kijk hier voor alle informatie en een fijne boekenlijst.
Kinderen van 10 tot 14 jaar kunnen in november 2024 meedoen met Heel Nederland Leest Junior. Je leest met de hele klas het boek Broergeheim, geschreven door Emiel de Wild. En je praat met elkaar over het verhaal en de thema's in dit boek.
Op 23 september begint de herfst. Op die datum zijn de dag en de nacht precies even lang. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 108. Kijk in de (school)bieb.
Gezonde honden hebben een glanzende vacht. Heeft je hond een doffe vacht of kale plekken? Dan moet je misschien even naar de dierenarts. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De belangrijkste informatie over de hond staat hier voor jou op een rijtje. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel wat doe je niet. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je...
Een klas overslaan op school! Zou je dat ook wel willen? Er zijn kinderen die dat doen. Zij zijn hoogbegaafd. Dat heeft alles te maken met intelligentie. Om erachter te komen of je hoogbegaafd bent, kun je een test doen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...
Wil je graag een spreekbeurt geven over Hulphond Nederland in de klas, dan kun je op deze site informsatie downloaden. Dit is een ZIP-bestand dat je kunt uitpakken met twee PowerPoint-presentaties. Er is een algemene spreekbeurt en een spreekbeurt in de vorm van een hulphond-dagboek. Scroll naar Themalessen...
Vijfduizend jaar geleden woonden er ook al mensen in Nederland. We weten niet veel van deze mensen. Er is weinig bewaard gebleven. Maar in de provincie Drenthe kun je nog wel resten zien. Daar staan hunebedden. Meer weten, neem hier een kijkje. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen...
Christiaan Huygens is geboren in 1629. Zijn vader wilde dat Christiaan een baan in de politiek zou krijgen. Hij moest in Leiden en Breda rechten studeren. Maar Christiaan wilde liever rekenen en de sterren onderzoeken. Hij bouwde kleine machines. En hij keek naar interessante dingen in de natuur. Lees...
Op 17 augustus 1945 vertelde leider Soekarno van Indonesië de wereld dat het land niet meer bij Nederland hoorde. Nederlands-Indië was geen kolonie meer. Het heette nu Indonesië. Indonesië was onafhankelijk. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
Als je op de wereldbol met je vinger over de evenaar gaat, kom je vanzelf bij Indonesië. Dit land ligt in het zuidoosten van Azië, tussen de Indische Oceaan en de Grote Oceaan. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 287. Kijk in de (school)bieb.
Over een paar jaar is het misschien wel heel normaal om in een restaurant een mals insectenburgertje te bestellen! Echt waar, of kletspraat? Bekijk het filmpje uit Studio Snugger op Schooltv.nl.
Aletta Jacobs is een bekende Nederlandse feministe. Ze wilde dat vrouwen dezelfde rechten kregen als mannen. Bijvoorbeeld dat vrouwen ook mochten studeren. In de 19e eeuw mochten alleen mannen naar de universiteit. Vrouwen moesten thuis blijven en voor de kinderen zorgen. In die tijd hadden vrouwen minder...
De Jeugdkrakercompetitie is een zoekwedstrijd op internet die wordt gespeeld door de groepen 7 en 8 van de basisschool. De competitie 2024 loopt van 13 mei tot en met 27 juni. Wil jij graag meedoen met je klas, vraag het je juf of meester. Aanmelden kan tot 8 mei. Meer informatie vind je op de website.
Joost mocht vandaag (10 mei 2024) niet meedoen aan een repetitie voor de finale. De organisatie van het evenement doet onderzoek naar iets wat er gebeurd is met Joost Klein op het songfestival. Totdat het onderzoek klaar is, mag Joost niet mee-repeteren. Lees het artikel op de site van het Jeugdjournaal....
Lotte en Thijs zitten op een fijne school in de klas bij de lieve juf Evi. Maar wanneer er een vreselijke nieuwe directeur begint, wie ze de bijnaam Juf Braaksel geven, moeten ze een plan bedenken om van haar af te komen. Lees hier meer over de film Vanaf 20 december 2023 te zien in de bioscoop. (Kijkwijzer:...
Weetjes en feiten over de kalkoen. Is dit een huisdier voor jou? En wat doe je wel en niet bij de verzorging van dit dier. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt kunt stellen aan je klas. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de spreekbeurtinformatie downloaden en opslaan of...
Ga jij een werkstuk over kamp Westerbork maken? Op de webstie vind je een werkstukwijzer, een boekje vol informatie, tips en verhalen. Natuurlijk kun je de werkstukwijzer ook gebruiken voor je spreekbeurt. Met behulp van dit boekje kun je aan je klasgenoten vertellen over de geschiedenis van kamp Westerbork...
Weetjes en feiten over de kanarie. Is dit een huisdier voor jou? En wat doe je wel en niet bij de verzorging van dit dier. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt kunt stellen aan je klas. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de spreekbeurtinformatie downloaden en opslaan of...
Een beest dat rechtop staat en even hoog is als een mens. Dat op grote voeten rond hupt. Mensen wisten niet wat ze zagen toen ze voor het eerst zo’n dier tegenkwamen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 313. Kijk in de (school)bieb.
Op deze site is de belangrijkste informatie over de kardinaaltetra voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je...
Karel de Grote leefde aan het begin van de middeleeuwen. In 771 werd hij koning van de Franken. Het Nederland van nu ligt in het gebied dat de Franken toen hadden. Kijk hier voor meer informatie. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
Voor 1550 was Nederland nog geen land. Er waren toen verschillende gebieden. Elk gebied had zijn eigen wetten en regels. Ze hadden wel één leider: Karel de vijfde. Lees meer informatie op deze website.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
De belangrijkste informatie over de kat staat hier voor jou op een rijtje. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel wat doe je niet. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de...
Op deze site is de belangrijkste informatie over de kerkuil voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer...
De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan! Wat vind jij van een smartphone-verbod in de klas? En hoe moet Nederland omgaan met de wolf? Vul de Kidsweek Kieswijzer in en ontdek welke politieke partij bij jou past.
Zo'n 150 jaar geleden was kinderarbeid in ons land normaal. Tienjarige kinderen werkten soms al veertien uur per in bijvoorbeeld textielfabrieken om wollen dekens te maken. In het Textielmuseum in Tilburg gaat Mustafa aan de slag in de wolfabriek en laat zien hoe zwaar en gevaarlijk het werk was. Verder...
Een fijn leesboek sla je met een zucht dicht. Jammer dat het uit is! Als je leest, ben je even in een andere wereld. Niet echt natuurlijk, maar het voelt wel zo. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 172. Kijk in de (school)bieb.
Het eerste nummer van Kinderen voor Kinderen kwam uit in 1980 met de titel; Ik heb zo waanzinnig gedroomd. Vanaf dat moment brak Kinderen voor Kinderen door en volgden er meer nummers. In deze aflevering van de podcast Toen Was Ik 12 vertelt Annemieke hoe het was om de eerste hit van Kinderen voor Kinderen...
Kinderogen is een mooi lied van Kinderen voor Kinderen. Het gaat over kinderen, die overal ter wereld gelijk zijn. Zangcoach Michiel legt het je stap voor stap uit - leuk voor thuis of in de klas. Bekijk het filmpje van Kinderen voor Kinderen op Schooltv.nl.
Een bijzonder concert voor en door kinderen op het openluchtpodium op de Prinsengracht in Amsterdam. Klassieke muziek en popmuziek worden met elkaar vermengd. Lees hier meer informatie of bekijk de concerten van de afgelopen jaren.
Op woensdag 22 november 2023 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Doe met jouw school / klas mee aan de Kinderverkiezingen en op je favoriete politieke partij. Kijk op deze site voor meer informatie.
Kinderen zijn goedkope arbeidskrachten en daarom willen fabriekseigenaren hen graag als personeel. Naarmate het aantal fabrieken toeneemt, groeit ook het verzet tegen kinderarbeid. In 1874 verbiedt het Kinderwetje van Van Houten arbeid van kinderen tot twaalf jaar. Vanaf 1901 moeten alle kinderen van...
Op deze site is de belangrijkste informatie over de kip voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun...
Als je een foutje hebt gemaakt met grijs potlood is dat geen probleem: even gummen en het is weg. Maar met kleurpotlood werkt dat niet. Nienke legt uit hoe dat komt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Marga Klompé was in 1956 de eerste vrouwelijke minister in Nederland. Als minister leverde ze een belangrijke bijdrage aan Nederland als verzorgingsstaat. Ze bedacht een wet waardoor Nederlanders die arm waren geld kregen van de staat. Lees hier meer over Marga Klompé. Let op: kies de informatie...
Knikkers zijn glad en rond en ze kunnen daarom gemakkelijk rollen. Maar rollen ze overal even goed? Kun je knikkeren op een handdoek? Ontdek het met dit proefje.
Weetjes en feiten over de koi. Is dit een huisdier voor jou? En wat doe je wel en niet bij de verzorging van dit dier. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt kunt stellen aan je klas. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de spreekbeurtinformatie downloaden en opslaan of printen.)
Op de website van Albert Heijn vind je lekkere gerechten die jij zelf kunt klaarmaken. Stap voor stap en met korte filmpjes wordt verteld wat je moet doen. Met coole extra's zoals een puntzakmaker, video ei breken, Miss-Spaghetti en meer. Bij sommige recepten moet je wel even wat hulp vragen. En doe...
Voor warmte in je huis en om eten te koken is brandstof nodig. Nederland gebruikte in de loop van de tijd verschillende brandstoffen. Eerst hout en turf, daarna steenkool en aardgas. Nu wordt steeds meer gebruik gemaakt van wind-, waterstof- en zonne-energie. Lees meer over kolen en gas op de site van...
Anton de Kom is een Surinaamse schrijver en een verzetsheld. Hij werd in 1898 geboren in Suriname als zoon van een slaaf. Suriname was in die tijd een kolonie van Nederland. In zijn boek Wij slaven van Suriname protesteerde hij tegen de onrechtvaardigheid in zijn land. Nog steeds wordt zijn boek veel...
De belangrijkste informatie over het konijn staat hier voor jou op een rijtje. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel wat doe je niet. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun...
Toen de Fransen niet langer meer de baas waren in Nederland kwam de zoon van stadhouder Willem V terug naar Nederland. Deze zoon was Willem I (Willem de eerste). Hij werd koning van heel Nederland. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
Weetjes en feiten over de koningspython voor jou op een rijtje gezet. Is dit een huisdier voor jou? En wat doe je wel en niet bij de verzorging van dit dier. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt kunt stellen aan je klas. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de spreekbeurtinformatie...
Over de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) valt heel veel te vertellen en te laten zien. Alle informatie vind je in het boekje Redders op woest water, dat je op deze site kunt downloaden. Daarnaast vind je hier tips voor je spreekbeurt en een filmpje dat je kunt laten zien in de klas.
De Koninklijke Stallen bestaat uit twee afdelingen: de garage en de stallen. Margreet mag voor deze aflevering van Het Klokhuis alles bekijken en voelt zich even de koningin als ze meegaat met een testrit van de koninklijke bus!
Koos Buster is keramiek-kunstenaar. Hij maakt hele gewone dagelijkse dingen van klei, zoals een brandmelder, een stopcontact, een schoonmaakkarretje, en zelfs een auto. Dingen waar je normaal gesproken vaak voorbij loopt. Door ze te maken van keramiek, zet Koos Buster ze in het zonnetje. Zo wil hij de...
Op deze site is de belangrijkste informatie over de koraalteenboomkikker voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader...
Dat water uit de kraan komt, is voor ons de normaalste zaak van de wereld. Maar hoe worden kranen eigenlijk gemaakt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
In de natuur gaat er niets verloren. Water, zuurstof en voedsel worden allemaal opnieuw gebruikt. Dat noem je een kringloop. Als er in de wilde natuur bijvoorbeeld een dier doodgaat dan dient dat dier weer als voedsel voor andere beesten. Dat klinkt misschien zielig maar het is heel normaal. Bekijk het...
Weetjes en feiten over de kwartel voor jou op een rijtje gezet. Is dit een huisdier voor jou? En wat doe je wel en niet bij de verzorging van dit dier. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt kunt stellen aan je klas. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de spreekbeurtinformatie...
Weetjes en feiten over de lachduif voor jou op een rijtje gezet. Is dit een huisdier voor jou? En wat doe je wel en niet bij de verzorging van dit dier. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt kunt stellen aan je klas. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de spreekbeurtinformatie...
Op deze site is de belangrijkste informatie over de lama en de alpaca voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op...
Wat doet een juf of meester allemaal? Tirsa loopt een schooldag mee met Martin, die les geeft aan groep 8. Hoe geeft hij les? Wat doet hij als de leerlingen er niet zijn? En wat vinden zij eigenlijk van meester Martin? Vroeger ging het er in ieder geval heel anders aan toe in de klaslokalen. Tirsa duikt...
Let it snow is een kerstlied uit 1945. Speciaal voor Méér muziek in de klas zingt Giovanca het samen met Pepijn Gunneweg. Luister het liedje op Schooltv.nl.
Ontdek alles over carnaval! Hoe is carnaval ontstaan? Hoe maak je carnavalsmuziek? Hoe wordt een carnavalswagen gebouwd? Chef Soldaat legt het allemaal uit in zijn filmpjes. Kijk op zijn site naar de video’s Leutig Lesje. (En voor de juffen en meesters is er een lespakket voor in de klas.)
Op deze site is de belangrijkste informatie over de vissengroep levendbarenden voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat...
De BiebBoys Kees en Joran zitten in de klas. Supersaai! Of het nou over rekenen, taal of geschiedenis gaat, het weet de BiebBoys niet te boeien. Om de les leuker te maken gaan Kees en Joran op allerlei manieren proberen stiekem een boek te lezen wat past bij de les die ze krijgen. Maar dan worden ze...
Voordat je gaat slapen kun je beter niet op je telefoon of tablet spelen. Je valt dan minder snel in slaap. Maar als je in bed nog even in je boek wilt lezen, heb je juist veel licht nodig, anders beschadigen je ogen. Echt waar, of kletspraat? Bekijk het filmpje uit Studio Snugger op Schooltv.nl.
Weetjes en feiten over de maanvis. Is dit een huisdier voor jou? En wat doe je wel en niet bij de verzorging van dit dier. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt kunt stellen aan je klas. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de spreekbeurtinformatie downloaden en opslaan of...
Op deze site is de belangrijkste informatie over de mandarijneend voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je...
Een boek van Lydia Rood. Marike heeft het niet makkelijk in dit boek uit de serie Vlinders. Iedereen om haar heen lijkt gelukkig, inclusief haar ex. In dit boek knokt Marike voor wat ze waard is, soms heel letterlijk. Het toppunt is wel dat haar moeder op een goed moment wegloopt omdat ze even moet uitrusten...
Op deze site is de belangrijkste informatie over de marmerbijlzalm voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je...
In 1859 schreef Multatuli het boek Max Havelaar. Multatuli heette eigenlijk Eduard Douwes Dekker. Hij was een Nederlander die in Nederlands-Indië werkte. Maar hij was boos op de Nederlanders in Nederlands-Indië. Want Nederland was niet goed voor de inwoners. Het boek Max Havelaar is een klacht tegen...
Tekeningen van het menselijk lichaam worden gebruikt in lesboeken voor studenten, maar ook om iets duidelijk te maken tijdens een doktersbezoek. Wanneer iemand ziek is en lastige informatie krijgt van een dokter, is het fijn wanneer iets ook nog even wordt verduidelijkt door een plaatje. Deze tekeningen...
In de klas van meester Jaap gebeurt elke dag wel iets leuks. Een wc-rollengevecht, een boerenkooldiner met kerst, of een verkleedpartij. Soms zijn er in de groep minder leuke dingen aan de hand, maar ook dan heeft meester Jaap vaak een humoristische oplossing. Een meester om van te houden dus! Lees hier...
Mensapen lijken erg op ons. Helaas is hun verhaal niet altijd even grappig, want het zijn bedreigde diersoorten. Wil je een spreekbeurt houden over mensapen, dan kun je hier een infoblad boordevol weetjes downloaden.
In het Rijnmondgebied kunnen bewoners bij de Milieudienst melding maken van luchtverontreiniging of geluidsoverlast. In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Dolores op pad met een controleur van deze dienst. Ze doet gelijk even een reuktestje, want een controleur moet natuurlijk wel een goede neus hebben...
Normaal gesproken is een toilet aangesloten op het riool. Op plekken waar je een toilet niet kunt aansluiten op het riool, worden er soms mobiele toiletten neergezet. Maar hoe werkt zo’n toilet? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Op deze site is de belangrijkste informatie over de mongoolse gerbil voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op...
Bij een broodje kroket hoort mosterd. Deze scherpe saus wordt gemaakt van hele kleine zaadjes uit de mosterdplant. De zaadjes worden gemengd met kruiden, olie en azijn. Even malen tot de gewenste grofheid en klaar! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Weetjes en feiten over de muis. Is dit een huisdier voor jou? En wat doe je wel en niet bij de verzorging van dit dier. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt kunt stellen aan je klas. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de spreekbeurtinformatie downloaden en opslaan of printen.)
Als je multiple sclerose hebt, is het contact tussen je hersenen en de rest van je lichaam verstoord. Je kunt hierdoor last krijgen van tintelingen, spierproblemen en evenwichtsproblemen. MS is een chronische ziekte, maar er zijn wel medicijnen om de symptomen te bestrijden. Bekijk de Clipphanger op...
Muziek is er altijd en overal. Al deze muziek is ooit door iemand gemaakt. Het kan klassieke muziek zijn, maar ook popmuziek. Muziek schrijf je in een speciale taal: het notenschrift. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 36. Kijk in de (school)bieb.
Weet jij hoe een viool klinkt? Heb je wel eens muziek gemaakt zonder instrumenten? Heb je ooit zelf dirigent willen zijn? En word je ook zo blij van zingen? Muziek maken is leuk, sámen muziek maken is nog leuker! Vraag je broertjes, zusjes, ouders en klasgenootjes om mee te doen! Ga hier naar...
Op deze site is de belangrijkste informatie over de nandoe voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer...
In de klas, op het schoolplein en thuis zal je steeds meer over AI tegenkomen. Slimme apps op je telefoon of ChatGPT die je helpt bij je huiswerk. AI wordt steeds belangrijker. Doe deze online cursus en ontdek wat AI echt inhoudt.
Tijdens de Nationale Archeologiedagen in het weekend van 14, 15 en 16 juni 2024 kan jij ontdekken wat er allemaal in de bodem zit en zat. Deuren die normaal gesloten waren gaan nu voor jou open en je mag ook je handen vuil maken. Kijk op de website voor alle activiteiten in het land.
Dode dieren rotten normaal gesproken weg. Hoe houdt Naturalis de boel in topconditie? Dat is de sport van de collectiebeheerder. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei 'bewaarweetjes'.
Op deze site is de belangrijkste informatie over de neontetra voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer...
Na een lange dag school, sporten, en afspreken met vrienden wil je alleen nog maar bankhangen. Toch is het goed om dan heel even van de bank af te komen. Hoe werkt dat in je brein? Bekijk de animatie van Rechill op Schooltv.nl.
In het noorden van Europa ligt Noorwegen. Het land is 1800 kilometer lang. Van Oslo, de hoofdstad in het zuiden, naar de Noordkaap, het uiterste puntje in het noorden, is ongeveer even ver als van Oslo naar Rome! Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...
Je kijkt vast wel eens naar het jeugdjournaal. Nu is dat heel normaal, maar vroeger was er geen jeugdjournaal. Mensen dachten dat het niet goed voor kinderen zou zijn om ze over grote problemen in de wereld te vertellen. In 1973 waren er mensen die vonden dat kinderen wel een eigen journaal moesten hebben....
Je hersenen ervaren tijd anders bij onverwachte gebeurtenissen. De prof heeft een leuke slideshow met selfies van hem en Janouk gemaakt. Elke foto wordt even lang getoond. Maar als er ineens een foto van de prof met een alpaca voorbij komt, lijkt het alsof die veel langer in beeld is. Hoe kan dat? Bekijk...
In Nederland zijn scholen geopend voor gevluchte Oekraïense kinderen. Ze krijgen les in hun eigen taal en zitten in de klas met landgenoten. Ook leraren zijn Oekraïens. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 4 april 2022.
На сайті української школи онлайн ви знайдете безкоштовні відео, тести та навчальні матеріали для дітей 5 -11 класів. На цьому сайті ви можете брати уроки з усіх видів...
Meestal kijk je met twee ogen naar de dingen om je heen. Maar ook met één oog kun je goed zien. Kijk je met allebei je ogen evenveel of heb je een dominant oog? Probeer het met dit proefje, dan weet je het.
In de tijd van Johan van Oldenbarnevelt werden de Nederlanden een Republiek. Lees meer over van Oldenbarnevelt op de site van de canon van Nederland. Let op: kies de informatie die geschikt is voor jouw groep of klas.
Op zwemles, in de klas, je kent vast wel iemand in je omgeving met buisjes in de oren. Misschien heb je zelf wel eens een oorontsteking gehad en had de dokter het er over. Het plaatsen van buisjes is bij kinderen één van de meest voorkomende operaties in Nederland. Maar waarom moet je soms...
Maria Fiselier is klassiek zangeres. Ze legt aan Nienke uit hoe ze haar stem traint om uiteindelijk haar droom in vervulling te laten gaan; operazangeres worden. Op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag legt ze uit hoe met behulp van twee kleine stembandjes zulk prachtig geluid gemaakt kan worden....
Als Nederlandse sporters winnen, komt het Oranjegevoel naar boven. De straten zijn dan oranje versierd. Ook op Koningsdag draagt iedereen oranje t-shirts en hoedjes… het kan niet gek genoeg zijn. Lees meer over 'ons oranjegevoel' op de site van de canon van Nederland. Let op: kies de informatie...
Weetjes en feiten over het paard. Is dit een huisdier voor jou? En wat doe je wel en niet bij de verzorging van dit dier. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt kunt stellen aan je klas. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de spreekbeurtinformatie downloaden en opslaan of...
In deze aflevering van Het Klokhuis het tweede deel over de paardenkliniek. Dolores ontdekt dat er ook paardenfysiotherapie bestaat. Verder is ze erbij als een paard wordt geopereerd. Er komen takels aan te pas om het verdoofde paard op de operatietafel te hijsen. Dolores is zelfs even operatieassistent.
Je hebt vast wel eens stagiaires in de klas, jongens of meisjes die graag meester of juf willen worden. Zij studeren aan de pabo. Voor deze studenten is er een speciale voorleeswedstrijd. Hier vind je alle informatie.
Op deze site is de belangrijkste informatie over de vissengroep pantsermeervallen voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat...
Patat wordt gemaakt van aardappels. Even frituren, en klaar. Maar onderzoekers hebben ontdekt dat je de lekkerste patat niet op aarde maakt, maar op Jupiter! Hoe zit dat? Nienke gaat op onderzoek uit. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
In de tweede helft van de 18e eeuw ging het niet goed meer met de Republiek. Veel mensen vonden Willem de Vijfde een slechte stadhouder. Mensen kwamen in opstand, zij wilden Nederland veranderen. Deze kritische burgers worden patriotten genoemd. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie die geschikt...
Weetjes en feiten over de pauw voor jou op een rijtje gezet. Is dit een huisdier voor jou? En wat doe je wel en niet bij de verzorging van dit dier. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt kunt stellen aan je klas. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de spreekbeurtinformatie...
Je bent wie je bent. Iedereen is even belangrijk. En iedereen heeft recht op een veilige omgeving en een veilige school. Iedereen moet goed behandeld worden: met respect. Als je pest, doe je dat niet. Pesten is gemeen, dat weet iedereen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je...
Pesten is voor iedereen vervelend, ook als je geen slachtoffer of dader bent. Het verpest de sfeer in de klas. Het leren lijdt eronder. Pesten is niet hetzelfde als plagen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 346. Kijk in de (school)bieb.
Pesten komt overal voor, dus waarschijnlijk ook in jouw klas of buurt. Steeds meer kinderen krijgen daarnaast te maken met online pestgedrag, via WhatsApp, Snapchat of Facebook bijvoorbeeld. Wat kun je er aan doen? De Kinderombudsman helpt je op weg met de informatie en tips op de weze website.
Pesters vinden zichzelf vaak heel stoer. Maar je maakt er echt geen vrienden mee. Bovendien kun je er iemand zo erg mee kwetsen, dat hij er jaren later nog steeds last van heeft. Mr. Right vindt dat je beter kunt proberen het supergezellig te maken in je klas, voor iedereen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Ben kan alles spelen, van pop en jazz tot klassiek. Hij laat horen hoe dat klinkt. Kun jij het liedje raden dat hij als laatste speelt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Normaal plakband is glanzend en doorzichtig. Het heeft van zichzelf eigenlijk geen kleur. Hoe kun je plakband verschillende kleuren geven? Doe dit proefje.
Op deze site is de belangrijkste informatie over de platy voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer...
Op deze site is de belangrijkste informatie over de pleco algeneter voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je we,l wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op...
Ieder jaar organiseert de Maag Lever Darm Stichting op de tweede woensdag van april de nationale Poepdag. Vind je dat een beetje gek. Dat is het niet want je poep zegt van alles over je zondheid. Daarom is het goed om er af en toe eens even bij stil te staan.
Poep jij weleens op school? Bijna de helft van de kinderen doet dat liever niet. Dat is onderzocht door de Maag Lever Darm stichting. Veel kinderen vinden het niet fijn dat klasgenoten het kunnen horen of ruiken als je poept. Maar de hele dag je poep ophouden is niet echt gezond. Artsen maken zich daar...
De kat van Puck lag bij haar in bed toen ze ineens raar begon te doen. Even later lagen er allemaal kleine poesjes bij Puck in bed. Haar poes was bevallen van kleine kittens! Bekijk de animatie van 1 Minuutje natuur op Schooltv.nl.
De corona-maatregelen in Nederland zijn een stuk minder streng geworden. Zeker voor kinderen. Maar dat betekent niet dat alles weer normaal is. Verslaggever Milou ging met jullie vragen naar premier Mark Rutte. In deze video van het Jeugdjournaal (8 juli 2020) zie je zijn antwoorden op jullie vragen.
Tirsa voelt zich weleens overprikkeld, maar wat is dat? En wat zijn prikkels eigenlijk? Ze doet een prikkeltest die is bedacht door Deanne, die autisme heeft, en haar hongerprikkel niet voelt. Tirsa bezoekt een klas die een gastles krijgt van Monique over prikkelverwerking. Ze komt erachter dat de wereld...
Krijg je van alles de schuld? Heb je vaak ruzie met je ouders? Ben je het ene moment heel blij en even later vreselijk treurig? Smijt je met deuren en loop je stampend de trap op? Ben je tussen tien en zestien jaar oud? Dan is de kans groot dat je in de puberteit bent. Lees er over op de website van...
Je hebt hele simpele puzzels van 2 of 4 stukken, maar daar is natuurlijk niets aan. Je hebt ook puzzels van 1000 of zelfs 5000 stukjes: daar ben je wel even zoet mee! Maar, hoe worden die puzzels eigenlijk gemaakt? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Waarom gebeurt dit in de omgeving van de evenaar? Door de zwaartekracht van de aarde kost het opstijgen enorm veel brandstof. In de ruimte kan een ruimteschip juist handig gebruikmaken van de aantrekkingskracht van planeten, manen en sterren. Bekijk dit filmpje van Schooltv.nl.
Elk jaar doen moslims over de hele wereld mee aan de ramadan. Misschien zijn er in jouw klas ook wel kinderen die deze maand zonder eten en drinken naar school komen. Weet jij wat het inhoudt om mee te doen aan deze islamitische traditie? Start de quiz en beantwoord de vragen op Schooltv.nl.
Weetjes en feiten over de rat. Is dit een huisdier voor jou? En wat doe je wel en niet bij de verzorging van dit dier. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt kunt stellen aan je klas. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de spreekbeurtinformatie downloaden en opslaan of printen.)
Een kindje maken is niet altijd even makkelijk. Er kan iets mis zijn met het zaad van de man, of met het eitje van de vrouw. Er bestaan verschillende manieren om de natuur een handje te helpen en toch een baby te krijgen. Bijvoorbeeld met een reageerbuisbevruchting. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
In deze 360º interactieve schoolplaat van Schooltv en ProDemos kijk je rond in een rechtbank. Ontdek de verschillende rollen, zoals de rechter, advocaat en officier van justitie, test je kennis in de quizzen of ga met je klas in debat aan de hand van stellingen over het Nederlandse rechtssysteem.
Rembrandt is een wereldberoemde schilder. In 1642 schilderde hij De Nachtwacht. Het schilderij hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Rembrandt maakte ook veel andere schilderijen. Mensen kochten zijn schilderijen graag. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of...
In de ritmesectie van het Metropole-orkest zitten allemaal instrumenten die ritmisch zijn. Het drumstel natuurlijk, maar ook een elektrische gitaar en een piano. Ze kunnen klassiek spelen, maar ook jazz! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
500 jaar geleden was er nog niet alle medische kennis van nu. En wist de dokter niet waarom je ziek was, dan werd je gewoon opengesneden om even te kijken. Nu gebeuren sommige operaties zelfs met hulp van een robot. Serah neemt een kijkje en ze mag het zelfs proberen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Janouk bezoekt een heel speciaal bamboe etend dier: de rode panda. Het hele zeldzame diertje wordt met uitsterven bedreigd en we ontdekken hoe er geprobeerd wordt de rode panda te laten overleven in het wild. In de dierentuin zijn er net twee jonkies geboren die we heel even mogen zien... Bekijk deze...
Volgens de Romeinse legende worden de broers Romulus en Remus grootgebracht door wolven. Daarna stichten ze de stad Rome. Alleen de naamgeving van de stad is nog even een dingetje. Geschreven en geregisseerd door Niek Barendsen. Bekijk het filmpje van Welkom bij de Romeinen op schooltv.nl.
Een badhuis was in de oudheid een openbaar gebouw waar mensen in samenkwamen om te baden. Het was voor de Romeinen heel normaal om samen in bad te gaan. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
De grens van het Romeinse rijk liep precies door Nederland. De Rijn was de grens. Deze rivier stroomt van Duitsland via Utrecht naar de zee. We noemen deze grens de Limes. Dit is het Latijnse woord voor grens. Meer weten, neem hier een kijkje.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen...
Op deze site is de belangrijkste informatie over de roodkopzalm voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer...
Rudolph the red-nosed reindeer is een kerstlied uit 1948. Speciaal voor Méér muziek in de klas zingt Jan Kooijman het samen met Pepijn Gunneweg. Luister het liedje op Schooltv.nl.
Michiel Adriaenszoon de Ruyter is een beroemde zeeheld. Hij werd luitenant-admiraal. Dat is de belangrijkste baan in het leger op zee. Lees hier meer over deze zeeheld. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
SAIL Amsterdam is een zeevaart-evenement dat elke vijf jaar gehouden wordt. Door het coronavirus gaat dirt evenement in 2020 niet door. De eerstvolgende zal plaatsvinden in 2025. Deze officiële website houdt je op de hoogte van de laatste weetjes en feiten.
Betje Wolff en Aagje Deken schreven samen het bekende boek Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart. De boodschap van de schrijfsters aan vrouwen was: trouw niet voor het geld maar voor de liefde. Ontwikkel je verstand en maak je eigen keuzes. Lees meer over deze schrijfsters en hun boek op de site van...
Een boek over een gewoon meisje dat haar eigen keuzes maakt. Dat klinkt nu heel normaal, maar dat was in de 18e eeuw wel anders. Want wist je dat vroeger gedacht werd dat meisjes helemaal niet zelf konden nadenken? Tirsa zoekt uit wat De Verlichting is en wat het boek ‘Sara Burgerhart’ van...
Schaatsen op natuurijs is vooral leuk voor mensen. Als het vriest kan het heel druk worden in gebieden waar normaal gesproken dieren de baas zijn. Manon helpt boswachter Anne met het beschermen van otters, aalscholvers en andere wilde dieren. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.
Weetjes en feiten over het schaap. Is dit een huisdier voor jou? En wat doe je wel en niet bij de verzorging van dit dier. Met leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt kunt stellen aan je klas. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer kun je de spreekbeurtinformatie downloaden en opslaan of...
Niet alle kippen hebben evenveel bewegingsruimte. Je hebt bijvoorbeeld kooikippen, vrije uitloopkippen en scharrelkippen. Hoe ziet zo’n scharrelstal eruit? Nienke en Kiefer gaan op bezoek bij 40.000 scharrelkippen. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Niet iedereen kan even goed zien. Sommige mensen kijken scheel. Gelukkig kunnen de doctoren daar iets aan doen. Maar hoe werkt dat precies als je scheelziet? Pascal zoekt het uit in het ziekenhuis. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
Met een schisis ben je net zoals andere kinderen. Alleen ziet je lip er soms wat anders uit of praat je anders. Je bent een poosje niet op school als je een operatie nodig hebt. Kinderen uit je klas weten niet altijd wat schisis is of waarom je niet op school bent. Het kan helpen als je met een spreekbeurt...
Annie M.G. Schmidt is een Nederlandse schrijfster. Ze heeft heel veel geschreven, kinderboeken, verhalen voor volwassenen, liedjes en versjes. Je kent ze vast wel, de verhaaltjes van Jip en Janneke, maar ook de boeken Pluk van de Petteflet, Otje en Floddertje. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie...
Wil je even iemand anders zijn, bijvoorbeeld een piraat of een prinses? Dan kun je je laten schminken. Daarvoor heb je schmink nodig. Het is te koop in allerlei kleuren. Je brengt het aan met een penseel of een sponsje. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Mini...
Dick Schoof is de nieuwe minister-president van Nederland. Kidsweek stelt de nieuwe baas van Nederland even aan je voor. Deze dingen wist je vast nog niet van hem... Lees het artikel op de website.
In de jaren vijftig was een klas heel anders ingericht dan nu. De stoelen en banken stonden bijvoorbeeld heel anders, maar ook werd er anders les gegeven. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Kun je je voorstellen dat je met 99 andere kinderen in één klas zit? Met maar één meester? Zo was het ongeveer tweehonderd jaar geleden op school. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 134. Kijk in de (school)bieb.
На цьому сайті ви знайдете електронні книги шкільних підручників для всіх класів і предметів. Op deze site vind je e-books van schoolboeken voor alle klassen en vakken.
Door het coronavirus kunnen kinderen in Nederland even niet naar school. Maar hoe kun je thuis het beste al je schoolwerk maken? Willem Wever vraagt een meester om een paar goede tips. Met deze tips zijn jouw schoolopdrachten zo gemaakt!
2024 is een schrikkeljaar. Het jaar duurt in plaats van 365 dagen één dag langer, dus 366 dagen. Dat heeft te maken met de tijd dat de aarde om de zon draait. Een keer in de vier jaar krijgt de maand februari, die normaal 28 dagen duurt, een dag extra, En hebben we dus 29 februari. Kijk...
De Seychellen reuzenschilpad is even groot als bijzonder. Als een gepantserd voertuig wandelt hij op vier poten rond, dobbert dagenlang op zee en wordt stokoud. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes over deze schildpad.
'Speciaal voor de vermoeide Sinterklazen geeft Sint een beetje prijs van zijn geheim om iedereen weer wat op weg te helpen die worstelt met het ritme of het rijm…' Voor als je het even niet meer zelf kan verzinnen vind je hier kant en klare sinterklaasgedichten.
Om werk te doen voor de kolonisten werden slaven uit Afrika gehaald. Slaven moesten doen wat hun eigenaar wilde. Ze werkten op de plantages van de kolonisten en verdienden niks. Andere slaven moesten voor hun eigenaar en hun huis zorgen. Maar de slaven wilden vrij zijn, ze kwamen in opstand. Lees hier...
Als planten zich willen voortplanten dan gebruiken ze daar hun bloemen voor. De bloem moet ervoor zorgen dat het stuifmeel op de stamper van een andere bloem komt. Dat is niet altijd even makkelijk. Sosha bekijkt in de Hortus Botanicus welke slimme trucjes bloemen daarvoor verzonnen hebben. Bekijk deze...
Op deze site is de belangrijkste informatie over de sluierstaartgoudvis voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader...
Spekjes zijn zoet en klaar om op te eten! Maar wacht eens even, je kunt er ook een proefje mee doen. Wat gebeurt er met een spekje als je de lucht eromheen weghaalt? Ontdek het met dit proefje!
Een proefje voor in de klas.Vang een kruisspin. Verder heb je nodig: een emmer, stevig zand, een stokje, een ventilator en water. Wat je verder moet doen, zie je in de clip van Schooltv.nl.
Spinoza is de bekendste filosoof van Nederland. Een filosoof is een denker. Een filosoof wordt ook wel een wijsgeer genoemd, iemand die graag veel wil weten. Lees hier meer over Benedictus de Spinoza.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
In het Sportlab draait het allemaal om sport. Hoe kan je zo hoog mogelijk springen? Hoe blijf je beter in evenwicht? En hoe verbeter je je conditie? Bekijk de afleveringen van het Klokhuis Sportlab.
Heb jij zenuwen voor een spreekbeurt, of om de beurt te krijgen in de klas? Je bent niet de enige. Bijna alle kinderen zijn weleens zenuwachtig voor een spreekbeurt en meer dan de helft van de kinderen durft niet altijd alles te vragen. In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal wordt...
Een spreekbeurt geven kan heel spannend zijn. Je wil je tekst natuurlijk niet vergeten. Wat kun je doen om te voorkomen dat je strak van de spanning voor de klas staat? Bekijk de animatie van Rechill op Schooltv.nl.
Srebrenica is een stad in Bosnië-Herzegovina. Srebrenica was een veilige plek voor moslims. Er woonden veel moslims in Srebrenica. Nederlandse soldaten moesten zorgen dat deze moslims veilig waren. Deze Nederlandse soldaten werden 'Dutchbat' genoemd. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie die geschikt...
Eva wil graag weten waar het geluid van kerkklokken vandaan komt. Ze gaat langs bij een echte stadsbeiaardier. Hij speelt allerlei soorten muziek, van klassiek tot film. En de hele stad luistert mee. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.
De echte, oude teksten van de bijbel waren geschreven in het Grieks en in het Hebreeuws. Deze teksten werden begin 1600 vertaald in het Nederlands. Die vertaling werd de Statenbijbel genoemd. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
Als je tijdens het lopen een steek in je zij krijgt, betekent dat dat je middenrif te weinig zuurstof krijgt. Even stoppen, rustig ademen en uitkijken voor wespen! Bekijk het filmpje op schooltv.nl.
Ben ik dat? In je eigen hoofd klinkt je stem heel normaal, totdat je het terughoort op een voicemail of in een filmpje. Dan klinkt het opeens heel anders. Hoe kan dit? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.
Sterrenkids is de website voor kinderen en beginnende sterrenkijkers die alles willen weten over sterrenkunde en ruimtevaart. Sterrenkids staat vol met informatie, knutselopdrachten en materiaal om in de klas of thuis te gebruiken. Sterrenkids is onderdeel van de Cosmos sterrenwacht in Lattrop.
Als het gesneeuwd heeft, lijkt de wereld altijd stiller dan normaal. En dat klopt ook, want sneeuwblokken absorberen geluid. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Via de site van Hortus Botaniscus in Leiden kun je een poster met 52 stoepplantjes downloaden. Kun je even spieken welk plantje jij tussen de stenen hebt ontdekt.
Vroeger zag een klas er heel anders uit dan nu. En ook de juffen en meesters gaven op een andere manier les. Maar een ding is niet veranderd: ook vroeger werd er strafwerk uitgedeeld. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Als je het superdruk hebt of gespannen bent voor een toets kun je last krijgen van stress. Je kunt je dan extra goed concentreren. Handig, maar je moet daarna wel even ontspannen om de stress weer kwijt te raken. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.
Op deze site is de belangrijkste informatie over de struisvogel voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer...
Niet alle ballen stuiteren even goed. Maar een bal die pas echt goed stuitert, is de stuiterbal. Dolores zoekt uit hoe die gemaakt wordt en neemt een kijkje in de fabriek. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Op deze site is de belangrijkste informatie over de sumatraan voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer...
Wat is jouw favoriete kinderboekenheld? Hoe ziet jouw held eruit als je hem zelf mag bedenken? Deze (digibord)les gaat over superhelden, over dapper durven zijn. Leuk om in de klas te doen, vraag het je juf of meester.
Iedereen kent wel woordjes Surinaams. Gehoord van rappers, op straat of in je klas.Op de website van Samsam vertelt Lejayni (10) over Sranantongo, de Surinaamse taal. Lees het artikel en bekijk het filmpje.
Dit is de website van de Fameuze Fanclub van Suske en Wiske. Hier vind je alles over de de striphelden, hun belevenissen, de evenementen, de uitgaven, de tekenaars en natuurlijk de vereniging zelf.
Judo en karate zijn bekende vechtsporten. Tai chi is een vechtsport waarbij het niet gaat om slaan en schoppen, maar om balans en evenwicht. Het is een echte vechtkunst. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Tegenwoordig heeft bijna iedereen een mobiele telefoon. Dat is handig. Je kunt even naar huis bellen als je later uit school komt. Of laten weten bij wie je na school gaat spelen. Voor 1995 had bijna niemand een mobiele telefoon. Hij bestond al wel, maar was nog erg duur. Lees er over op de website van...
Rond 1950 kochten steeds meer mensen een televisie. Het bedrijf Philips uit Eindhoven maakte televisies. Veel mensen dachten dat een televisie ongezellig was. Philips vond dat niet. Philips maakte reclame dat televisie goed was voor het gezin. Philips ging zelf televisieprogramma's maken. Steeds meer...
Als de pottenbakker de losse potten, deksels en schenktuiten heeft gemaakt van klei, gaan de theepotten de oven in. Even afkoelen... En daarna is het tijd voor thee! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Het is de grootste en belangrijkste wielrenwedstrijd van het jaar. Etappes, teams, klassementen en truien. De Tour kan soms best lastig zijn om te begrijpen. Het Jeugdjournaal heeft het belangrijkste op een rijtje gezet. Dit is een bericht van 2 juli 2022.
Tour de France 2024! De 111de Tour de France begint op 29 juni in Florence. De slotetappe eindigt op 21 juli op din Nice. Op de site van NOS Sport vind je informatie en filmpjes met nieuws, etappeverslagen, klassementen en de deelnemers.
De Tour de France voor vrouwen 2024 wordt gereden van 12 tot en met 18 augustus. Op de site van NOS Sport vind je informatie en filmpjes met nieuws, etappeverslagen, klassementen en de deelnemers.
De eerste bewoners van ons rivierenland wonen niet op een vaste plaats, maar trekken van plek naar plek. Ze jagen, vissen en verzamelen vruchten, noten en zaden. De winter brengen ze door in een vast kamp op een veilige plek. Op de plaats waar ooit zo’n nederzetting was, is in 1997 het skelet van...
De trompet wordt gebruikt in vele soorten muziek: van Zuid-Amerikaans tot klassiek en van fanfare- tot pop- en jazzmuziek. Het kenmerkende heldere, doordringende geluid van de trompet ontstaat door met de adem de lippen te laten trillen. Wil je meer weten kijk dan naar het filmpje op Schooltv.nl. Met...
Hans Klok bedenkt zelf trucs, maar soms laat hij ze ook bedenken door anderen of koopt hij trucs. Eén van de trucs die hij kocht was even duur als een huis. Iedereen die meewerkt aan zijn shows moet dan ook een geheimhoudingsverklaring tekenen waarin ze beloven het geheim van de truc niet te verklappen....
Van 1940 tot 1945 was er in de wereld weer een grote oorlog. Deze oorlog heet de Tweede Wereldoorlog. Nederland deed ook mee in deze oorlog. Lees meer op de website van entoen.nu.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
Doe met je klas mee aan het filmproject. Bedenk een verhaal bij de kinderrechten. Maak er een korte speelfilm van en wie weet wordt deze film wel vertoond ergens in een bioscoop. Alle informatie vind je op de site.
Normaal krijgen baby’s en kinderen door de jaren heen een aantal vaccinaties. Als er heel veel volwassenen tegelijkertijd gevaccineerd moeten worden, wordt dat iets groter aangepakt. In een grote hal kunnen mensen de prik komen halen. De vloeistof voor het vaccin wordt aangeleverd in flesjes. Hiermee...
In 1900 woonden er in Nederland 5 miljoen mensen. In 2000 waren dat er bijna 16 miljoen. Er is veel veranderd. Door alle immigranten kwamen er veel nieuwe culturen in Nederland. Lees hier meer.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
Ons buurland het Verenigd Koninkrijk bestaat uit de vier landen Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Wales. Het Koninkrijk is bekend van de witte krijtrotsen, tradities zoals afternoon tea, de grote meren en het niet altijd even goede weer. Bekijk het filmpje van De wereld rond op schooltv.nl.
Wil je een verhaal schrijven, maar heb je even geen inspiratie? Probeer de verhalenmachine van schrijver Jozua Douglas. Meer dan 1 miljoen mogelijkheden. Veel succes!
Op deze site is de belangrijkste informatie over de vink voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer...
Een viool is een strijkinstrument met vier snaren. Je kunt er klassieke muziek op spelen, maar ook andere soorten muziek. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 2. Kijk in de (school)bieb.
Schreeuwekster, hannebroek, meerkol. Dit zijn allemaal bijnamen van de Vlaamse gaai en ze zijn allemaal even toepasselijk. Wil je weten waarom deze vogel deze bijnamen heeft? Of waarom de Vlaamse gaai een na-aper is? Lees het op de site van National Geographic Junior.
Eric Vloeimans is trompettist. De trompet is voor hem het instrument waarmee hij verhalen kan vertellen. Hij speelt alle soorten muziek: klassiek, pop, jazz, flamenco, wereldmuziek. Dat doet hij solo, met een orkest, in een band of in de studio. Eric laat Tirsa horen hoe de trompet werkt en welke stijlen...
In de zeventiende eeuw groeit in Europa de behoefte aan luxeproducten van overzee: specerijen, suiker, koffie, thee en porselein. Handelaren verdringen zich om aan deze vraag te voldoen. Maar voor kleine ondernemingen zijn verre reizen naar Azië, Afrika of Amerika kostbaar en gevaarlijk. Nieuwe...
Plankton staat aan de basis van het voedselweb. Dit wordt gegeten door schelpdieren, die weer gegeten worden door kreeft, zeesterren en zeeslakken. Daarboven staat kabeljauw en rog, en helemaal bovenaan haaien, orka’s en de mens. Deze keten van voedsel moet in evenwicht blijven. Bekijk het filmpje...
Om te leven heeft iedereen een stukje van de aarde nodig: landbouwgrond voor je groente, katoen voor je kleding, bomen voor hout. Het stuk land dat één persoon nodig heeft om een jaar te leven, noem je je ecologische voetafdruk. De voetafdruk van een Nederlander is behoorlijk groot, bijna...
Normaal gesproken leven vossen in de natuur en zie je ze bijna nooit. Maar soms duiken ze ook op in de stad. Toon gaat samen met ecoloog Sasja op zoek naar de vos in het havengebied in Amsterdam. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.
Een boek van Jack Didden. Dit is een thriller waarin kinderen te maken krijgen met een bende zware criminelen. Het gaat over een ontvoerde klasgenoot, mensenhandel, slim nadenken, een simkaart hacken, en natuurlijk wordt er echt geschoten. Brengen de twee helden het er goed vanaf? Bekijk de animatie...
Vind jij het ook altijd zo moeilijk om ’s ochtends je bed uit te komen? Daar kan jij niks aan doen, dat komt gewoon door je biologische klok! En die biologische klok, die loopt niet bij iedereen even snel. Veel pubers zijn bijvoorbeeld echte avondmensen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Op deze site is de belangrijkste informatie over de vuurneon voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer...
Op deze site is de belangrijkste informatie over de vuurstaartlabeo voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je...
Een show of evenement wordt pas echt spectaculair met een vuurwerkshow. Nizar laat zien hoe theatervuurwerk wordt gemaakt. En dat begint met een ontwerp op de computer. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.
Wij moeten er niet aan denken om honden te eten, maar in andere delen van de wereld is het heel normaal. En in andere culturen eten mensen graag cavia’s of zeehonden. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.
Wagyu-koeien zijn niet zomaar koeien: ze krijgen brokken met bier, worden gemasseerd en krijgen soms zelfs klassieke muziek te horen. Een stressvrij leven levert namelijk het lekkerste vlees op. Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.
Op deze site is de belangrijkste informatie over de wallaby voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer...
In 1953 waaide het heel hard: er was een grote storm. Dat was in de nacht van 31 januari op 1 februari. De dijken waren niet sterk genoeg. Het water kwam over de dijken heen. Het was een ramp. Een groot deel van Nederland kwam onder water: Zeeland, West-Brabant en een deel van Zuid-Holland. Lees hier...
De Week Tegen Pesten (23 t/m 27 september 2024) met het thema Denk FF na! Als het om geklets gaat, is hét moment om extra aandacht te besteden aan pesten in de klas. Leerkrachten vinden hier alle informatie. Ben je een leerling? Ga dan naar Pestweb.
Op 19 november is het Wereld Toilet Dag. Gebrek aan hygiëne, schoon drinkwater, zeep en toiletten, veroorzaakt in derdewereldlanden vaak diarree. Veel kinderen overlijden aan de gevolgen hiervan. Op Wereld Toilet Dag wordt aandacht gevraagd voor hulp aan mensen die geen normaal toilet hebben.
De Wereldhavendagen is een jaarlijks evenement in de haven van Rotterdam. Op 6, 7 en 8 september 2024 kun je op verschillende locaties in de stad en haven de Wereldhavendagen beleven. Kijk hier voor alle informatie.
Normaal gesproken werkt advocaat Inez Weski (68) voor grote criminelen, waar veel over wordt gesproken in het nieuws. Maar nu wordt zij zelf verdacht. Vorige week werd ze opgepakt, omdat ze topcrimineel Ridouan Taghi zou helpen. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een...
Liegen, bedriegen en er alles aan doen om zo min mogelijk geld voor de pot te verdienen. De mol probeert dat al weken ongemerkt te doen. Maar wie is het? Kidsweek zet de drie verdachten nog even voor jou op een rijtje.
Willem van Oranje was heel belangrijk voor Nederland. We noemen hem de vader des vaderlands: de vader van het vaderland. Lees hier meer informatie.
Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas
Willibrord kwam uit Engeland. Hij was een monnik, een erg gelovige man. In 690 kwam hij naar Nederland. Hij kwam om over zijn geloof te vertellen, het christendom. Willibrord wilde dat alle Friezen ook christenen werden. De Friezen woonden in Nederland aan de zee. Meer weten, neem hier een kijkje.
Let...
Het laatste weekend van oktober gaat de wintertijd in. De klok wordt dan een uur verzet, maar naar welke kant ook alweer? Vooruit of achteruit? Het is voor veel mensen altijd even nadenken. Het Jeugdjournaal heeft het verlossende antwoord voor je in dit filmpje.
Voor een popconcert heb je een andere zaal nodig dan voor een concert met klassieke muziek. Het geluid van een onversterkte viool klinkt heel anders dan die van een versterkte basgitaar. Bart gaat kijken hoe een zaal wordt ontworpen om het geluid tijdens een concert zo goed mogelijk te laten klinken....
Je kunt je toch niet voorstellen dat er een tijd was waarin de mensen geen zeep hadden. Je handen wassen en even douchen: dat doe je niet zonder zeep. Maar hoe wordt zeep gemaakt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.
Zeepbellen zijn er maar even. En als je ze probeert te pakken, dan gaan ze snel stuk. Kun je een zeepbel aanraken zonder dat hij stuk gaat? Ontdek het met dit proefje.
Op deze site is de belangrijkste informatie over de zoetwatergarnaal voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel, wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op...
Over 25 jaar is het heel normaal dat je je eigen zorgrobot thuis hebt om bijvoorbeeld dingen voor je te halen als je dat zelf niet kunt, te zorgen dat je niets vergeet, je bloeddruk te meten en om je gezelschap te houden. Dolores maakt kennis met verschillende soorten zorgrobots. Bekijk deze aflevering...
Op deze site is de belangrijkste informatie over de zwaarddrager voor jou op een rijtje gezet. Aan de orde komen: Is dit een huisdier voor jou? De verzorging, wat doe je wel wat doe je niet. Leuke weetjes en vragen die je bij een spreekbeurt aan je klas kunt stellen. (Met Adobe Acrobat Reader op je computer...
Met bubbels kan je goed zien hoe water stroomt. Dat is handig voor zwemmers die zo snel mogelijk willen zwemmen. Water geeft weerstand als je zwemt. Dit is normaal niet te zien, maar wel met bubbels in het water. Zo kan je beter zien wat je anders moet doen. Ook dieren, zoals de pistoolgarnaal, maken...