Zoeken: dieren ehbo

Ik zoek informatie voor groep:
peuters 1 2 3 4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje Dieren EHBO-koffer
    schooltv.nl
    Dieren EHBO-koffer

    Er bestaat niet alleen een EHBO-koffer voor mensen, maar ook voor dieren. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe voorkom je dat dieren in de dierentuin te dik worden?
    schooltv.nl
    Hoe voorkom je dat dieren in de dierentuin te dik worden?

    In de dierentuin hoeven dieren niet te jagen op hun eten. Hun verzorgers zorgen elke dag voor een voedzame maaltijd zodat de dieren fit en gezond blijven. Een dieet voor dieren! Bekijk het filmpje van Backstage in de dierentuin op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Geboorte van dieren in de dierentuin
    hetklokhuis.nl
    Geboorte van dieren in de dierentuin

    In een dierentuin moeten niet te veel dieren geboren worden, anders raakt de dierentuin overvol. Bart onderzoekt de geboorteregeling in diergaarde Blijdorp. De anticonceptiepil blijkt ook al voor dieren te bestaan. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Waarom eten dieren andere dieren?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom eten dieren andere dieren?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat doet een dierenarts in een dierentuin?
    schooltv.nl
    Wat doet een dierenarts in een dierentuin?

    Féline en Edson lopen mee met een dierenarts in een dierentuin. Ze gaan een kameel helpen die last heeft van jeuk en zijn bij de operatie van een korenwolf. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Diereninspecteur
    hetklokhuis.nl
    Diereninspecteur

    De diereninspecteur gaat langs bij mensen die niet goed voor hun dieren zorgen. Pascal loopt een dag mee en komt erachter dat veel mensen niet weten hoe ze goed voor hun dieren moeten zorgen. De dierenspecteur geeft tips en controleert of het beter gaat met de dieren. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Brul - Dé podcast uit de dierentuin
    kinderpodcasts.nl
    Brul - Dé podcast uit de dierentuin

    In deze podcast geeft DierenPark Amersfoort je een kijkje in de wereld van de dieren en de dierverzorgers.

    x
  • Plaatje Dieren in Artis
    artis.nl
    Dieren in Artis

    Op de website van Artis Zoo vind je weetjes over de dieren die je kunt bekijken in deze dierentuin. Misschien vind je iets voor je werkstuk of spreekbeurt. Bijvoorbeeld over de brilbeer, de chimpansee of de kameel. Kies de categorie dieren.

    x
  • Plaatje Hoe komen dieren in de dierentuin aan hun naam?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe komen dieren in de dierentuin aan hun naam?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Groot Dierentransport 1
    hetklokhuis.nl
    Groot Dierentransport 1

    Een olifant en een giraffe moeten naar een andere dierentuin. Hoe verhuis je zulke enorme dieren? In twee afleveringen volgt Het Klokhuis groot en speciaal dierentransport.

    x
  • Plaatje Is het oké om selfies te maken met dieren?
    schooltv.nl
    Is het oké om selfies te maken met dieren?

    Een selfie met je hond of kat is hartstikke leuk. Maar het maken van een selfie met een wild dier, zoals een tijger of een olifant, is niet zo onschuldig als het misschien lijkt. De dieren kunnen er zelfs onder lijden. Sosha en Jonata willen weten waarom. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • x
  • Plaatje Dieren in de stad
    docukit.nl
    Dieren in de stad

    Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. En meer dan je denkt! Dieren in de stad. En dan geen katten en honden, maar dieren die zichzelf redden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 222. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Wat doet de dierenambulance?
    schooltv.nl
    Wat doet de dierenambulance?

    De ambulance voor dieren komt in actie als er een dier in nood is, bijvoorbeeld bij een verdwaalde kitten op straat of een gewonde vogel. Eva loopt een dagje met ze mee. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe hebben dieren in de stad zich aangepast?
    schooltv.nl
    Hoe hebben dieren in de stad zich aangepast?

    Als je goed kijkt is er in de stad een heleboel natuur te vinden. Om te overleven hebben planten en dieren zich aangepast. Zoals de duif en de slak. Bekijk het filmpje van De Buitemdienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dierenoogarts
    hetklokhuis.nl
    Dierenoogarts

    Dierenogen zijn aangepast aan hun omgeving. Zo zijn er in de natuur heel wat rare ogen ontstaan. Ogen met spleetpupillen, ogen aan de zijkant, ogen die eigenlijk uit veel meer ogen bestaan en ogen die ongelooflijk scherp kunnen zien. Nienke geeft een aantal mooie voorbeelden. Dierenarts Chantal legt...

    x
  • x
  • Plaatje Dierenopvang
    hetklokhuis.nl
    Dierenopvang

    Stichting Aap vangt bijzondere dieren op waar niemand voor wil zorgen. Directeur David vertelt in deze aflevering van Het Klokhuis aan Dolores wat er gebeurt als het mis gaat.

    x
  • x
  • x
  • Plaatje DierenZoeker
    hetklokhuis.nl
    DierenZoeker

    Er bestaan duizenden diersoorten. Als je een beestje in de natuur tegenkomt, hoe weet je dan welk diertje het is? Maurice heeft op zijn smartphone de app DierenZoeker. Samen met een bioloog en de DierenZoeker gaat hij op pad. In deze aflevering van Het Klokhuis ontdek je hoe de DierenZoeker, voor op...

    x
  • Plaatje Bedreigde dieren
    docukit.nl
    Bedreigde dieren

    Dieren van één soort heten samen een diersoort. Als van een diersoort opeens veel dieren doodgaan, is dat nog niet zo erg. Als er te weinig jonge dieren bijkomen, kan de diersoort van de aarde verdwijnen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over dieren in nood
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over dieren in nood

    Wil je een spreekbeurt houden over dieren in nood en dierenambulances? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Waar blijven dieren tijdens een overstap op een vliegveld?
    schooltv.nl
    Waar blijven dieren tijdens een overstap op een vliegveld?

    Dieren reizen ook wel eens met het vliegtuig! En soms moeten ze van het ene vliegtuig overstappen op het andere. Kunnen ze dan even de benen strekken of moeten ze in hun kooi blijven? Tess en Marlijn zoeken uit of dieren ook businessclass vliegen. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom zijn sommige dieren giftig?
    schooltv.nl
    Waarom zijn sommige dieren giftig?

    Dieren zijn giftig om verschillende redenen. Sommige dieren, zoals de vogelspin of sommige slangen, willen met behulp van gif prooien vangen, die ze dan kunnen opeten. Andere dieren, zoals de pijlgifkikker, zijn giftig en felgekleurd. Met zijn felle huid zegt hij: pas op, eet me niet op, ik ben giftig....

    x
  • Plaatje Wat voor instrumenten gebruikt een dierenarts?
    schooltv.nl
    Wat voor instrumenten gebruikt een dierenarts?

    Net als een dokter gebruikt een dierenarts instrumenten voor het onderzoeken van patiënten. Zo heeft een dierenarts bijvoorbeeld een stethoscoop om naar het hart en de longen te luisteren, een krabbertje voor tandsteen, een luizenkam en een nagelschaar. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje In het dierenasiel
    docukit.nl
    In het dierenasiel

    In Nederland zijn meer dan honderd dierenasielen. Ze zijn onderdeel van de Dierenbescherming, een vereniging die opkomt voor dieren. In een asiel komen loslopende dieren terecht die op straat zwerven. Ook als baasjes niet meer voor hun huisdieren kunnen zorgen, komen de dieren in een asiel terecht. Lees...

    x
  • Plaatje Dans mee met Dierenfreak
    schooltv.nl
    Dans mee met Dierenfreak

    Ben jij ook gek op dieren? Dans mee met onze nieuwe zomersingle Dierenfreak! De jongens van Kinderen voor Kinderen doen het voor zodat jij lekker mee kan doen. Gaat het iets te snel? Spoel even terug om de pasjes te oefenen. Bekijk het filmpje van Kinderen voor Kinderen op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zing mee met Dierenfreak
    schooltv.nl
    Zing mee met Dierenfreak

    Ben jij ook zo gek op dieren? Zing mee met onze nieuwe zomersingle Dierenfreak! Je ziet hoe de kinderen dit nieuwe liedje opnemen in de studio, onder leiding van zangcoach Michiel en producer Tjeerd. De vrolijke illustraties zijn gemaakt door Lucien Vos. Bekijk het filmpje van Kinderen voor Kinderen...

    x
  • Plaatje Spreekbeurt dierenpoep
    dierenparkamersfoort.nl
    Spreekbeurt dierenpoep

    Keutels, drollen, mest… er zijn veel woorden voor poep. Een beetje gek misschien, maar stiekem erg leuk en je leert er een hoop van. Elk dier heeft andere poep, geen drol ziet er hetzelfde uit. Download de spreekbeurt over dierenpoep op de wesbite van Dierenpark Amersfoort.

    x
  • Plaatje Dierenzoeker op mobiel of tablet
    apps.apple.com
    Dierenzoeker op mobiel of tablet

    Zie je een dier in je huis of tuin, maar weet je niet wat het is? Kijk goed en ontdek het in de app DierenZoeker. Met informatie over meer dan 300 verschillende dieren.

    x
  • Plaatje Naar de dierentuin
    schooltv.nl
    Naar de dierentuin

    Timo en Finne gaan naar de dierentuin en leren heel veel dieren kennen. Bekijk het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Een oversteekplek voor dieren
    schooltv.nl
    Een oversteekplek voor dieren

    Voor dieren zijn wegen heel gevaarlijk. Want hoe komen ze naar de overkant zonder overreden te worden? Om de dieren een handje te helpen met oversteken kunnen we van alles doen. Deze clip van Schooltv.nl laat je zien wat allemaal.

    x
  • Plaatje Hoe praten dieren met elkaar?
    natuur-en-techniek-oefenen.nl
    Hoe praten dieren met elkaar?

    In deze gratis oefening van Junior Einstein ontdek je dat dieren niet met elkaar praten in woorden, maar dat dieren met elkaar praten via lichaamstaal, geluiden, geuren, kleuren en/of trillingen.

    x
  • Plaatje Podcast: 1 spin, 2 spinnen, 3 spinnen... dieren tellen
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: 1 spin, 2 spinnen, 3 spinnen... dieren tellen

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over dieren tellen. Hebben die tellingen zin? Wat kunnen onderzoekers met al die informatie? Je kunt hier naar de podcast luisteren of in je podcast-app.

    x
  • Plaatje Hoe zorgen we dat er minder dieren uitsterven?
    ahaindeklas.nu
    Hoe zorgen we dat er minder dieren uitsterven?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Wat zijn de giftigste dieren ter wereld?
    schooltv.nl
    Wat zijn de giftigste dieren ter wereld?

    Bij giftige dieren denken we snel aan slangen, maar er zijn dieren die nog giftiger zijn. Het allergiftigste dier is een kikker, de pijlgifkikker. 0,14 milligram gif, ongeveer een suikerkorreltje, is al genoeg om een volwassen mens te doden. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dierenpark Amersfoort
    dierenparkamersfoort.nl
    Dierenpark Amersfoort

    Op deze site vind je alles wat je wilt weten over Dierenpark Amersfoort.

    x
  • Plaatje Dierenrecords
    natuurinformatie.nl
    Dierenrecords

    Wil je weten welk dier de snelste renner, de snelste vlieger, de diepste duiker is. Neem dan super snel een kijkje bij de dierenrecords.

    x
  • Plaatje Dierenvaccinatie
    hetklokhuis.nl
    Dierenvaccinatie

    Ook dieren krijgen af en toe te maken met een virus dat razendsnel om zich heen grijpt. Nienke laat zien hoe zo'n virus toeslaat. Met een vaccin kun je het immuunsysteem voor de gek houden en zo het virus onschadelijk maken. In deze aflevering van Het Klokhuis legt Nienke uit hoe dat in z'n werk gaat.

    x
  • Plaatje Dierenzoeker
    dierenzoeker.nl
    Dierenzoeker

    Zie je een dier in je huis of tuin, maar weet je niet wat het is? Kijk goed en ontdek het in de DierenZoeker. Voor op je mobiel en desktop!

    x
  • Plaatje Dieren bewaren
    hetklokhuis.nl
    Dieren bewaren

    Bart vind een dood eekhoorntje. Hij wil het graag bewaren en hij neemt het beestje mee naar Naturalis. Daar ontdekt hij dat er verschillende technieken zijn om dieren te conserveren. Bart moet wel helpen om het eekhoorntje klaar te maken voor conservering, en dat blijkt toch niet zo'n heel fris klusje....

    x
  • Plaatje Hebben dieren dezelfde rechten als mensen?
    schooltv.nl
    Hebben dieren dezelfde rechten als mensen?

    Mirre wordt door haar vader betrapt als ze een reddingsactie van dieren aan het plannen is. Proefdieren redden in het holst van de nacht is geen goede manier om op te komen voor de rechten van de dieren volgens hem. Is het bevrijden van proefdieren echt de enige oplossing voor het dierenleed? Bekijk...

    x
  • Plaatje Kunnen alle dieren elkaar verstaan?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Kunnen alle dieren elkaar verstaan?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom is dierendag op 4 oktober?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom is dierendag op 4 oktober?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Vijf kindervragen over dode dieren
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Vijf kindervragen over dode dieren

    De dood is mysterieus en roept vragen op. Wat willen kinderen weten over dode dieren? We vroegen het Indra (8) en Lucas (11). Op de Natuurwijzer van Naturalis lees je de antwoorden op hun vragen.

    x
  • Plaatje Giftige dieren
    hetklokhuis.nl
    Giftige dieren

    Slangen, schorpioenen en bijen zijn allemaal giftig. Pascal ziet hoe dieren gif gebruiken om te overleven en leert wat je moet doen als je gebeten wordt. Maar welk dier is het giftigst van allemaal? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Waarom worden grote dieren ouder dan kleine dieren?
    schooltv.nl
    Waarom worden grote dieren ouder dan kleine dieren?

    Olifanten worden gemiddeld ouder dan muizen. En dat is eigenlijk niet zo gek. Het lichaam van een olifant is veel sterker dan dat van een muis. En een muis heeft veel meer natuurlijke vijanden dan een olifant. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe dieren groeien
    docukit.nl
    Hoe dieren groeien

    Alle dieren, ook de hele grote, zijn ooit klein geweest. Tijdens hun leven worden dieren groter en zwaarder. Tijdens het groeien vindt er bij deze dieren een metamorfose plaats. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 54. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • x
  • Plaatje Oververhitting bij dieren
    schooltv.nl
    Oververhitting bij dieren

    Huisdieren kunnen snel oververhit raken. Daarvoor hoef het helemaal niet warm te zijn buiten. Wanneer een huisdier oververhit is, kan dat gevaarlijk zijn. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dieren
    jeugdbieb.nl
    Dieren

    In de Jeugdbiebrubriek 'Dieren' vind je veel websites en filmpjes over allerlei dieren.

    x
  • Plaatje Dossier dieren
    kidsweek.nl
    Dossier dieren

    In India is de koe heilig. Moslims en joden eten geen varkens. En in Suriname is kip een enorm populair onderdeel van de maaltijd. In elke cultuur en religie gaan mensen weer anders met dieren om. Bekijk hier het dossier van Kidsweek / Samsam met artikelen en filmpjes over hoe kinderen met dieren omgaan.

    x
  • Plaatje Dieren in de waddenzee
    docukit.nl
    Dieren in de waddenzee

    In en bij de Waddenzee leven veel dieren. De Waddenzee is een beschermd natuur-gebied. Er wordt voor gezorgd dat de dieren en planten daar rustig en gezond kunnen leven. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 217. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Nieuwe dieren in Nederland
    docukit.nl
    Nieuwe dieren in Nederland

    Af en toe komen dieren in het nieuws. Dan is er bijvoorbeeld een sneeuwuil ontdekt of een levende bruinvis aangespoeld. Meestal verdwijnt zo'n dier vanzelf en horen we er niets meer over. Er komen ook nieuwe dieren in de Nederlandse natuur terecht die wel blijven. Ze komen uit verre streken en het lukt...

    x
  • Plaatje Dieren op de savanne
    docukit.nl
    Dieren op de savanne

    Nergens komen zoveel verschillende wilde dieren voor als op de savanne. Op deze uitgestrekte vlakte met grassen, struiken en bomen eet iedere diersoort iets anders. Daardoor zijn de dieren geen concurrenten van elkaar en is er voor iedereen genoeg voedsel. Lees er over op de website van Docukit. Meer...

    x
  • Plaatje Zijn dieren goede architecten?
    nemosciencemuseum.nl
    Zijn dieren goede architecten?

    Onnodige details en versiersels komen vrijwel niet voor in dierenarchitectuur. Dat is zo gekomen omdat de dieren die het meest efficiënt bouwen, overleven. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Dierenbegraafplaats
    hetklokhuis.nl
    Dierenbegraafplaats

    Op de dierenbegraafplaats worden overleden huisdieren begraven of gecremeerd. Margreet gaat kijken hoe een dierenbegrafenis of crematie in z'n werk gaat. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Waarom vieren we dierendag op 4 oktober?
    schooltv.nl
    Waarom vieren we dierendag op 4 oktober?

    In 1929 werd tijdens een vergadering voor dierenbeschermers besloten dat er een speciale dag moest komen voor de dieren. Een dag waarop stil gestaan wordt bij de rechten van dieren, zoals het recht dat dieren niet verwaarloosd mogen worden. Maar waarom is dierendag eigenlijk op 4 oktober? Bekijk het...

    x
  • Plaatje Waarom zijn dierenjaren anders dan mensenjaren?
    schooltv.nl
    Waarom zijn dierenjaren anders dan mensenjaren?

    Een mens wordt gemiddeld 82 jaar, maar veel dieren leven korter. Honden worden meestal zo'n 7 tot 13 jaar en katten gemiddeld 15 jaar. Een goudvis wordt vaak niet ouder dan één. Bij dieren gaat het allemaal wat sneller. Zo kunnen honden en katten al jonkies krijgen als ze één...

    x
  • Plaatje Werken in de dierentuin
    docukit.nl
    Werken in de dierentuin

    In een dierentuin leven dieren uit allerlei landen. Al die dieren moeten goed verzorgd worden. Elke dierenverzorger zorgt weer voor een andere groep dieren. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Mini Informatie, nr. 425. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Dierentuinmenu
    hetklokhuis.nl
    Dierentuinmenu

    In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Dolores eten klaar maken in Burgers' Zoo, samen met de mensen van het voedingscentrum van de dierentuin. Dagelijks moeten er tienduizend dieren worden gevoerd. Dolores bekijkt de menukaarten en helpt met het voeren van de aardvarkens, zeekoeien en de leeuwen....

    x
  • Plaatje Versieren bij dieren
    hetklokhuis.nl
    Versieren bij dieren

    Aardig doen, een praatje maken, stoer(der) doen, en er mooi eruit proberen te zien. We doen het allemaal om indruk op elkaar te maken. Maar hoe doen ze dat in het dierenrijk? Dieren doen soms de gekste dingen als ze elkaar willen verleiden. Zijn deze rituelen dan zo anders bij mensen? En wat kunnen we...

    x
  • Plaatje Hoe vind je bewijs van wilde dieren in het bos?
    schooltv.nl
    Hoe vind je bewijs van wilde dieren in het bos?

    In het bos leven vele dieren die zich overdag zo veel mogelijk verstopt houden voor mensen, maar die ’s nachts tevoorschijn komen. Hoe kun je bewijs vinden van de dieren die in het bos leven? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe plassen en poepen dieren in winterslaap?
    schooltv.nl
    Hoe plassen en poepen dieren in winterslaap?

    In de winter is er vaak weinig voedsel. Sommige dieren, zoals egels, vleermuizen of slaapmuizen, doen een winterslaap om energie te besparen. Andere dieren, zoals eekhoorns, doen een winterrust. Ze slapen veel maar worden soms wakker om wat te eten. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bejaarde dieren, seniore planten en schimmelige oudjes
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bejaarde dieren, seniore planten en schimmelige oudjes

    Grijze haren en rimpels zijn bij mensen een gevolg van ouderdom. Maar waardoor en hoe verouderen dieren, planten en schimmels? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje 13 x antwoorden op jullie (dieren)vragen over het coronavirus
    natgeojunior.nl
    13 x antwoorden op jullie (dieren)vragen over het coronavirus

    National Geographic Junior geeft antwoord op (dieren)vragen over het coronavirus. Lees hier de vragen en de antwoorden.

    x
  • Plaatje Dieren ; Knutselen
    knutselidee.nl
    Dieren ; Knutselen

    Op deze site staan heel veel knutselwerkjes rond het thema dieren.

    x
  • Plaatje Dieren die doorzetten met weinig water
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Dieren die doorzetten met weinig water

    Leven zonder water is onmogelijk. Toch zijn er dieren die goed tegen langdurige droogte kunnen. Hoe doen zij dat? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hebben dieren gevoelens?
    schooltv.nl
    Hebben dieren gevoelens?

    Soms lijkt het net alsof een hond droevig kijkt, of juist heel blij is. Maar dieren tonen hun emoties net even anders dan mensen. Matthijs en Sosha gaan langs bij Mariska, die onderzoek doet naar emoties bij apen. Hoe ziet een lachende aap er eigenlijk uit? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hebben dieren tradities?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hebben dieren tradities?

    Nederlanders zijn dol op tradities, maar zijn er ook dieren met tradities? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Hoe bereiden dieren zich voor op de winter?
    schooltv.nl
    Hoe bereiden dieren zich voor op de winter?

    De winter is voor veel dieren een ramp: er is weinig voedsel en het is koud. Hoe bereiden eekhoorns, vleermuizen en herten zich daarop voor? Boswachters Matthijs en Jonata weten het wel. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe slapen dieren?
    schooltv.nl
    Hoe slapen dieren?

    's Nachts lig jij waarschijnlijk op 1 oor. De meeste dieren ook. Maar niet allemaal... Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dieren in de poolgebieden
    docukit.nl
    Dieren in de poolgebieden

    De gebieden rond de Noordpool en de Zuidpool zijn bijzonder. Het is er altijd koud. De dieren die er leven, zijn aangepast aan de extreme kou. Beide poolgebieden lijken op elkaar, maar er zijn ook grote verschillen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Dieren in de stad, hoe komen ze daar terecht?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Dieren in de stad, hoe komen ze daar terecht?

    De stad lijkt op het eerste gezicht niet heel geschikt voor dieren. Toch leven er veel diersoorten. Hoe zijn ze daar terecht gekomen? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Dieren in de winter
    docukit.nl
    Dieren in de winter

    Veel dieren zijn altijd buiten, ook in de winter. Hazen en reeën, mezen, schapen, allemaal kunnen ze tegen de kou, zelfs als het vriest. Hoe blijven ze warm? Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 86. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Dieren in het hooggebergte
    docukit.nl
    Dieren in het hooggebergte

    In een hooggebergte is het erg koud en winderig. Er is niet veel te eten en er is weinig zuurstof. Veel bergtoppen zijn zo hoog dat er geen bomen meer groeien. Door deze omstandigheden kunnen er moeilijk dieren leven. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Dieren in het tropisch regenwoud
    docukit.nl
    Dieren in het tropisch regenwoud

    Nergens op de hele wereld leven meer verschillende planten en dieren bij elkaar dan in een tropisch regenwoud. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 211. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Dieren in het zonnetje
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Dieren in het zonnetje

    Mensen kunnen enorm genieten van een lekker zonnetje. Ook veel dieren liggen regelmatig in de zon. Maar waarom? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Dieren in je tuin
    okki.nl
    Dieren in je tuin

    Op de site van Okki lees je weetjes over dieren in je tuin.

    x
  • Plaatje Kunnen dieren huilen?
    schooltv.nl
    Kunnen dieren huilen?

    Dieren kunnen net als wij huilen, maar dan zonder tranen. Jonkies gaan bijvoorbeeld piepen als ze hun moeder missen. Mensen kunnen stil huilen, met tranen. Dat is veiliger voor ons. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Onderzoek: Veel meer dieren dan gedacht praten met elkaar
    jeugdjournaal.nl
    Onderzoek: Veel meer dieren dan gedacht praten met elkaar

    Uit een Zwitsers onderzoek blijkt dat veel meer dieren dan gedacht met elkaar kunnen communiceren. Van 53 diersoorten waarvan gedacht werd dat ze geen geluid maakten, vingen de onderzoekers een soort gesprekken op met speciale audio- en video-apparatuur. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal....

    x
  • Plaatje Dieren van de Galapagos
    docukit.nl
    Dieren van de Galapagos

    Enorme schildpadden, vogels met knalblauwe voeten, grote leguanen die rechtstreeks uit de prehistorie lijken te komen. Op de Galapagos-eilanden leven dieren die je nergens anders tegenkomt. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 408. Kijk in de...

    x
  • Plaatje Wetenschappers:
    kidsweek.nl
    Wetenschappers: 'Dieren zijn geen gevoelloze robotjes'

    Dat dieren wel houden van een lolletje en pijn kunnen voelen weten we wel. Maar ze zijn zich daar ook erg bewust van, wil een groep van veertig Amerikaanse wetenschappers nog maar eens duidelijk maken. Zij deden daar de afgelopen jaren veel onderzoek naar. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt...

    x
  • Plaatje Zintuigen bij dieren
    okki.nl
    Zintuigen bij dieren

    Op de site van Okki lees je weetjes over zintuigen bij dieren.

    x
  • Plaatje Dierenbescherming in de klas
    dierenbescherming.nl
    Dierenbescherming in de klas

    Wil je in de klas vertellen over dieren of over de Dierenbescherming? Houd dan een spreekbeurt of maak een mooi werkstuk. Meer doen voor dieren? Je kunt de Dierenbescherming helpen door een actie te organiseren. Kijk op de website voor meer informatie.

    x
  • Plaatje Dierenvachten en verharen
    schooltv.nl
    Dierenvachten en verharen

    Het wordt lente, en Wolframs vacht is aan het verharen. Waarom verharen dieren als het warmer wordt? Bekijk het filmpje van Koekeloere op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dierenziekenhuis
    hetklokhuis.nl
    Dierenziekenhuis

    In Utrecht staat het grootste dierenziekenhuis van Nederland. Het lijkt echt sprekend op een mensenziekenhuis. Pascal volgt een hond met klachten, een poes die geopereerd wordt en een kater in de CT-scan. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Dreiggedrag: zo houden dieren elkaar uit de buurt
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Dreiggedrag: zo houden dieren elkaar uit de buurt

    Net als mensen, moeten dieren af en toe van zich afbijten. Waarschuwen en dreigen is voordeliger dan vechten. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over dreiggedrag.

    x
  • Plaatje EHBO
    ehbo.nl
    EHBO

    Houd je je hoofd nou bij een bloedneus voor- of achterover? En mag je nu een pleister plakken op een schaafwond of niet? Dat kan je leren op de cursus jeugd Eerste Hulp. Op deze site vind je informatie over de cursussen Jeugd-EHBO. Op de site vind je ook veel EHBO-tips.

    x
  • Plaatje Webpad EHBO
    webpad-ehbo.yurls.net
    Webpad EHBO

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over EHBO.

    x
  • Plaatje Gedragsbioloog Liesbeth Sterck over
    kidsweek.nl
    Gedragsbioloog Liesbeth Sterck over 'pestende' dieren: 'Ze slaan elkaar of gooien ergens mee’

    Aan haren trekken, er met iemands banaan vandoor gaan, met zand gooien: kinderen doen het, maar apen, olifanten en raven kunnen er ook wat van. Welke rol speelt pesten in het dierenrijk? Gedragsbioloog Liesbeth Sterck van de Universiteit vertelt er meer over op de website van Kidsweek. Dit is een bericht...

    x
  • Plaatje Intelligentie bij dieren
    docukit.nl
    Intelligentie bij dieren

    Intelligentie heeft te maken met hoe je problemen oplost. Daarvoor moet je plannen kunnen maken en je gedrag aanpassen. Wetenschappers ontdekten dat steeds meer dieren op allerlei manieren intelligent zijn. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Kunnen dieren kippenvel krijgen?
    schooltv.nl
    Kunnen dieren kippenvel krijgen?

    Als je het koud hebt of naar mooie muziek luistert, kunnen de haartjes op je armen, benen, rug en nek overeind gaan staan: kippenvel. Dat geldt ook voor dieren, alleen heeft het bij hen een andere functie. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Planten en dieren in de kou
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Planten en dieren in de kou

    Hoe beschermen planten zich tegen kou? Hoe overleven dieren de winter? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Plastic en dieren
    hetklokhuis.nl
    Plastic en dieren

    Nienke reist af naar Australië om te zien wat de gevolgen zijn van de zogenaamde 'plasticsoep'. De minuscule plastic deeltjes die overal in de oceaan terecht zijn gekomen blijken voor dieren een belangrijke belangrijke bedreiging. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Prehistorische dieren
    hetklokhuis.nl
    Prehistorische dieren

    Zo'n 30.000 jaar geleden was de Noordzee een grote grasvlakte! Er was toen geen zee, maar een steppe. Er leefden prehistorische dieren zoals grottenleeuwen en de wolharige mammoet. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Rode Kruis wil verplichte ehbo-lessen op school
    jeugdjournaal.nl
    Rode Kruis wil verplichte ehbo-lessen op school

    Ehbo-lessen moeten verplicht worden op de middelbare school. Dat zegt hulporganisatie Het Rode Kruis. Bekijk dit nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Hoeveel soorten planten en dieren zijn er?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoeveel soorten planten en dieren zijn er?

    Mensen uit de tijd van jouw betovergrootouders begonnen met het beschrijven van soorten planten en dieren. Hoeveel zijn er nu bekend? Kijk maar eens op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie
    kinderpodcasts.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie

    Met deze podcastserie ga je samen met ecologe Sterrin Smalbrugge op pad om alles te leren over de leukste, liefste en meest bijzondere dieren die er op de wereld bestaan. Luister hier of in jouw podcast-app naar haar verhalen boordevol interessante feiten.

    x
  • Plaatje Symmetrie bij dieren: twee gelijke delen... of meer?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Symmetrie bij dieren: twee gelijke delen... of meer?

    Heb je je ooit afgevraagd waarom je lichaam links en rechts vrijwel gelijk is? Bij veel dieren is dit ook zo, maar niet bij allemaal. Kijk maar eens op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje 50.000 handtekeningen voor EHBO-les op school
    jeugdjournaal.nl
    50.000 handtekeningen voor EHBO-les op school

    Lees het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Babysitters in het dierenrijk
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Babysitters in het dierenrijk

    Zorg na de geboorte verschilt per diersoort. Maar wat als de moeder even weg moet om voedsel te halen? Olifanten en potvissen gebruiken babysitters! Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bomen vol dieren
    okki.nl
    Bomen vol dieren

    Op de site van Okki lees je weetjes over het tropisch regenwoud.

    x
  • Plaatje Aanpassen aan de omgeving: hoe doen dieren dat?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Aanpassen aan de omgeving: hoe doen dieren dat?

    Als er een soort is die in de stad thuishoort is het wel de stadsduif. De ene diersoort doet het beter in de stad dan de andere. Hoe komt dat eigenlijk? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Bestaan er bij dieren homo
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Bestaan er bij dieren homo's en lesbisch?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Bestaan er dieren met Down?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Bestaan er dieren met Down?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hebben alle dieren rood bloed?
    zozitdat.nl
    Hebben alle dieren rood bloed?

    Op de website van Zo Zit Dat vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe tel je dieren in het wild?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe tel je dieren in het wild?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe traint men dieren voor speelfilms of reclamespots?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe traint men dieren voor speelfilms of reclamespots?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe vinden dieren de weg?
    nemosciencemuseum.nl
    Hoe vinden dieren de weg?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • x
  • Plaatje Welke dieren leven in de stad? (deel 1)
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Welke dieren leven in de stad? (deel 1)

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Welke dieren leven in de stad? (deel 2)
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Welke dieren leven in de stad? (deel 2)

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Dieren in de woestijn
    docukit.nl
    Dieren in de woestijn

    In een woestijn kan het overdag wel 50 graden worden. En het zand zelfs 75 graden. 's Nachts kan het in sommige woestijnen flink vriezen. Tegen zo'n extreem klimaat kan niet elk dier. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 193. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Dieren in winterslaap
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Dieren in winterslaap

    Beren, egels, vleermuizen en boskikkers doen allemaal een winterslaap. Kijk, lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Kunnen dieren ook ADHD hebben?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Kunnen dieren ook ADHD hebben?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Kunnen dieren ook allergie hebben?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Kunnen dieren ook allergie hebben?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Kunnen dieren verliefd worden?
    zozitdat.nl
    Kunnen dieren verliefd worden?

    Op de website van Zo Zit Dat vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Moeten dieren ook naar de tandarts?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Moeten dieren ook naar de tandarts?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Dieren op de toendra
    docukit.nl
    Dieren op de toendra

    De toendra is een uitgestrekte vlakte, dicht bij de noordpool. Het vriest er in de winter hard, wel veertig tot vijftig graden. De zomers duren ongeveer drie maanden.Niet elk dier kan op de toendra overleven. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Poepen en plassen dieren tijdens hun winterslaap?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Poepen en plassen dieren tijdens hun winterslaap?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom hebben net geboren dieren hun ogen dicht?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom hebben net geboren dieren hun ogen dicht?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom komen bepaalde dieren opeens naar Europa?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom komen bepaalde dieren opeens naar Europa?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • x
  • Plaatje Dierenziekenhuis
    schooltv.nl
    Dierenziekenhuis

    Hondje Indy is geboren met een probleem aan haar lever. Daarom moet ze geopereerd worden en Elbert mag meekijken. Bekijk het filmpje van Tussen Kop en Staart op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje EHBO
    docukit.nl
    EHBO

    Een ongeluk gebeurt vaak plotseling. Je keek echt goed uit. Je was heel voorzichtig, maar toch ging het fout. Je botst... je valt... je stoot je hoofd of iemand rijdt je aan. Je bent slachtoffer van een ongeluk. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Hoe filmen ze dieren van dichtbij?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe filmen ze dieren van dichtbij?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er met gesmokkelde dieren?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat gebeurt er met gesmokkelde dieren?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe kan het dat mensen en dieren niet even lang leven?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe kan het dat mensen en dieren niet even lang leven?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Kunnen dieren tegen kietelen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Kunnen dieren tegen kietelen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Kunnen vogels en andere dieren huilen van verdriet?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Kunnen vogels en andere dieren huilen van verdriet?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Kunnen ook dieren in Afrika aan mazelen doodgaan?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Kunnen ook dieren in Afrika aan mazelen doodgaan?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom hebben dieren een staart en mensen niet ?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom hebben dieren een staart en mensen niet ?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wisselen wilde dieren ook van tanden?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wisselen wilde dieren ook van tanden?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Bestaan er eeneiïge tweeling dieren?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Bestaan er eeneiïge tweeling dieren?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Dierenambulance
    hetklokhuis.nl
    Dierenambulance

    Eva loopt een dagje mee met de mensen van de dierenambulance. Er is een poes gevallen van vier hoog en er is een vogel gewond. Wat gebeurt er met aangereden dode dieren? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De dierenarts
    docukit.nl
    De dierenarts

    Dieren die bij mensen wonen, gaan soms naar de dierenarts. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 092. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Dierenogen
    hetklokhuis.nl
    Dierenogen

    Welk dier kan het beste zien? We duiken in de wereld van dierenogen en ontdekken dat sommige dieren warmte kunnen zien! Pascal gaat op zoek naar het dier met de allerbeste ogen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Exotische dierenopvang
    hetklokhuis.nl
    Exotische dierenopvang

    Steeds meer mensen nemen een aapje, luipaardkat of wasbeer als huisdier. Influencers op social media scoren er duizenden likes mee. De diertjes zien er schattig uit, maar het gaat heel vaak fout omdat ze niet geschikt zijn als huisdier. Bij AAP vangen ze deze exotische dieren op. Sosha loopt een dagje...

    x
  • Plaatje Hoe houden dieren zichzelf op temperatuur?
    schooltv.nl
    Hoe houden dieren zichzelf op temperatuur?

    Dieren hebben allerlei manieren om zichzelf op temperatuur te houden. Nienke en Kiefer onderzoeken hoe warmbloedige dieren zoals de hyena en de olifant, en koudbloedige dieren zoals de krokodil zichzelf warm of koud kunnen houden. Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De dierenambulance
    okki.nl
    De dierenambulance

    Op de site van Okki lees je weetjes over de dierenambulance.

    x
  • Plaatje De dierenarts
    docukit.nl
    De dierenarts

    Wist je dat er meer dieren dan mensen in Nederland wonen? Een groot aantal van de dieren woont bij mensen. Als gewoon huisdier of op de boerderij als landbouwhuisdier. Dieren die bij mensen wonen, gaan soms naar de dierenarts. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Dierenbescherming
    docukit.nl
    Dierenbescherming

    Mishandeling of verwaarlozing van dieren komt helaas maar al te vaak voor. Veel mensen konden slecht tegen dit dierenleed. Daarom richtten zij verenigingen op om de dieren te beschermen. In 1877 gingen al die verenigingen in Nederland samenwerken. En zo ontstond de Nederlandse Dierenbescherming. Lees...

    x
  • Plaatje Onderkoeling bij dieren
    schooltv.nl
    Onderkoeling bij dieren

    Moet een hond ook een jas aan als hij naar buiten gaat? Je kunt van alles doen om onderkoeling bij je huisdier te voorkomen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De dierenambulance
    docukit.nl
    De dierenambulance

    In de meldkamer van de dierenambulance komen veel meldingen binnen. Dat zijn telefoontjes over dieren waar iets mee is. Als het ernstig is, gaat de dierenambulance op weg. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 280. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Dierendag
    docukit.nl
    Dierendag

    Bijna iedereen weet dat het op 4 oktober dierendag is. Die dag bestaat al ruim negentig jaar en is internationaal. De bedoeling van dierendag is dat mensen gaan nadenken over hoe ze met dieren omgaan. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Nieuws uit de Natuur ; Dierenhuid
    schooltv.nl
    Nieuws uit de Natuur ; Dierenhuid

    Aan de hand van de huidsoort en bedekking kun je dieren in groepen indelen. De huiden zijn aangepast aan de plaats waar dieren wonen. Bekijk welke verschillende dierenhuiden en huidbedekkingen er zijn. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De dierentuin
    docukit.nl
    De dierentuin

    Vroeger waren er rijke mensen die als hobby het verzamelen van dieren hadden. Ze hielden de dieren in de tuin van hun landhuis. In 1856 begonnen twee mannen in Rotterdam een tuin met een verzameling bijzondere vogels. Hieruit is Diergaarde Blijdorp ontstaan. De oudste dierentuin in Nederland is Artis....

    x
  • Plaatje Zo word je dierenverzorger
    docukit.nl
    Zo word je dierenverzorger

    Als je geïnteresseerd bent in dieren en goed met ze kunt omgaan, kun je dierenverzorger worden. Bijvoorbeeld in een dierentuin, in een asiel of op een kinderboerderij. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 231. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Panters in de dierentuin
    schooltv.nl
    Panters in de dierentuin

    Dieren in de dierentuin, zoals panters, zijn wilde dieren en dus gevaarlijk. Hun verblijf is daarom goed beveiligd. Panterverzorger Theo zorgt ervoor dat de panters altijd veilig in hun hok blijven zitten. Bekijk het filmpje van Backstage in de dierentuin op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe dieren zijn gebouwd
    docukit.nl
    Hoe dieren zijn gebouwd

    Wist je dat jij op een walvis en een kikker lijkt? Dat kun je zien als je hun skeletten met elkaar vergelijkt, ze hebben hetzelfde bouwplan. Dat komt door de manier waarop dieren zijn ontstaan op aarde. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 45....

    x
  • Plaatje Dierenarts
    hetklokhuis.nl
    Dierenarts

    Janouk gaat op bezoek bij dierenarts en -chirurg Saskia. Een dierenarts zorgt voor de kleinere huisdieren. Vandaag zijn er operaties gepland en ook komen er katten, honden en cavia’s op het spreekuur langs. Tussendoor is er ook nog een spoedoperatie. Helaas loopt het niet altijd goed af. Bekijk...

    x
  • Plaatje Dierenasiel
    hetklokhuis.nl
    Dierenasiel

    De meeste honden, katten en konijnen hebben een warm thuis. Maar sommige huisdieren hebben minder geluk. Hun baasje kan niet meer voor ze zorgen, ze zijn verdwaald of ze zijn achtergelaten. En zo komen ze in het dierenasiel terecht. Serah krijgt een kijkje achter de schermen van het grootste dierenasiel...

    x
  • Plaatje Dierendag
    schooltv.nl
    Dierendag

    Wat vieren we eigenlijk op dierendag? De dieren worden in het zonnetje gezet. Dit heeft iets te maken met het leven van Franciscus van Assisi. Katholieken herdenken hem op 4 oktober. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dierendag
    museumjocas.nl
    Dierendag

    Op 4 oktober is het dierendag. Dan wordt er extra aandacht besteed aan de dieren. Je leest erover op deze website.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over dierendag
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over dierendag

    Wil je een spreekbeurt houden over dierendag? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Dierentuinen
    docukit.nl
    Dierentuinen

    Natuurlijk weet je wat een dierentuin is. Maar weet je ook hoe dierentuinen zijn ontstaan? Ze hebben een lange voorgeschiedenis. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 084. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De dierentuin
    schooltv.nl
    De dierentuin

    Voor sommigen misschien een droom, voor anderen niets anders dan een nachtmerrie: een baan in de dierentuin. Poep scheppen natuurlijk, maar ook de hele dag lekker met dieren bezig zijn... Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over de geschiedenis van de Dierenbescherming
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over de geschiedenis van de Dierenbescherming

    Wil je een spreekbeurt houden over de geschiedenis van de Dierenbescherming? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Hart voor dieren (Tijdschrift)
    hartvoordieren.nl
    Hart voor dieren (Tijdschrift)

    Hart voor dieren is een tijdschrift voor alle dierenvrienden. Op de site vind je allerlei interessante nieuwtjes over (huis)dieren en leuke filmpjes.

    x
  • Plaatje Ongewervelde dieren
    rangers.wwf.nl
    Ongewervelde dieren

    Zoals hun naam al aangeeft, zijn de ongewervelden dieren zonder rugwervels. Op de site WNF-Rangers lees je er meer over.

    x
  • Plaatje Het beschermen van wilde dieren
    docukit.nl
    Het beschermen van wilde dieren

    Over de hele wereld zijn ongeveer anderhalf miljoen diersoorten bekend. Iedere dag worden er nieuwe ontdekt en sterven er ook soorten uit. Vaak gebeurt dat door toedoenvan de mens. Wanneer een diersoort gevaar loopt om uit te sterven, zeg je dat deze wordt bedreigd. Zonder bescherming is de kans groot...

    x
  • Plaatje Carnaval der dieren
    concertgebouworkest.nl
    Carnaval der dieren

    In deze app kan je luisteren en kijken naar het Koninklijk Concertgebouworkest dat samen met de pianobroers Arthur en Lucas Jussen het Carnaval der dieren speelt. Er zijn 14 muziekvideo's, met animaties van de dieren die Fiep Westendorp getekend heeft.

    x
  • Plaatje Dieren krijgen prik tegen de ziekte blauwtong
    kidsweek.nl
    Dieren krijgen prik tegen de ziekte blauwtong

    De komende tijd krijgen dierenartsen er een flinke klus bij. Schapen en koeien mogen vanaf vrijdag gevaccineerd worden tegen de ziekte blauwtong. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 1 mei 2024.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt Dierenarts
    spreekbeurt-dierenarts.yurls.net
    Spreekbeurt Dierenarts

    Op deze pagina vind je handige websites,filmpjes,plaatjes en nuttige tips voor een spreekbeurt over de dierenarts.

    x
  • Plaatje Dierenbescherming
    dierenbescherming.nl
    Dierenbescherming

    Wat doet de organisatie dierenbescherming en wat kun jij doen? Kijk op de website voor actuele informatie.

    x
  • Plaatje Dierenbescherming met satellieten
    schooltv.nl
    Dierenbescherming met satellieten

    Er zijn diersoorten die met uitsterven worden bedreigd, zoals de schildpad. Door dieren uit te rusten met een gps-tracker kunnen onderzoekers diersoorten in kaart brengen en beschermen. Bart test hoe dit werkt met roofvogel James. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dierendag (WikiKids)
    wikikids.nl
    Dierendag (WikiKids)

    Informatie over dierendag uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Hoe is dierendag ontstaan?
    schooltv.nl
    Hoe is dierendag ontstaan?

    Geef jij je hond of kat op dierendag ook altijd een extra koekje of een nieuw speeltje? Deze feestdag hebben we te danken aan Franciscus van Assisi, beschermheilige van onze viervoeters en gevederde vrienden. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dierenmummies
    rmo.nl
    Dierenmummies

    In het oude Egypte werden niet alleen mensen, maar ook dieren gemummificeerd. Lees erover op de site van het Rijksmuseum van Oudheden.

    x
  • Plaatje Dierenopvang
    schooltv.nl
    Dierenopvang

    Zieke dieren worden geholpen in speciale opvangcentra. Wat gebeurt er met bruinvissen die op het strand gevonden worden, gestrande zeehonden of met olie besmeurde vogels? Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dierenwelzijn
    docukit.nl
    Dierenwelzijn

    Wilde koeien leven in de zomer en winter buiten en moeten zelf hun voedsel bij elkaar scharrelen. Andere koeien staan in een stal en krijgen het voedsel voor hun neus geschoven. Zij kunnen nooit eens lekker buiten lopen. Welke dieren hebben het beter? Dat is een moeilijke vraag. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje Honderden mummies van dieren gevonden
    jeugdjournaal.nl
    Honderden mummies van dieren gevonden

    In Egypte zijn honderden dieren van mummies gevonden. Deze mummies worden nu tentoongesteld. Lees en bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Leeuwen uit dierentuin Artis gaan toch niet verhuizen
    jeugdjournaal.nl
    Leeuwen uit dierentuin Artis gaan toch niet verhuizen

    Drie leeuwen uit dierentuin Artis gaan toch niet naar Frankrijk. Een week geleden maakte de dierentuin bekend dat de leeuwen zouden verhuizen. De dieren zouden naar een Franse dierentuin gaan. Maar die verhuizing gaat dus niet door. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een...

    x
  • Plaatje Dolle dieren maskers
    adlj.nl
    Dolle dieren maskers

    Vrolijke dierenmaskers om te printen en te kleuren.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de koningscobra
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de koningscobra

    Deze slang wordt wel twee keer zo lang als een mens! Daarmee is het dus ook de langste giftige slang ter wereld. Lees nog meer feitjes over de koningscobra op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Wilde dieren in Nederland
    docukit.nl
    Wilde dieren in Nederland

    In Nederland leven veel wilde dieren. Het zijn grote en kleine dieren, maar allemaal kunnen ze voor zichzelf zorgen. Ze zoeken zelf hun eten en ze bouwen zelf een nest of graven een hol. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 27. Kijk in...

    x
  • Plaatje Wanneer bel je 112?
    schooltv.nl
    Wanneer bel je 112?

    Dylan wordt onwel na het drinken van ananassap. Filiz belt meteen naar het alarmnummer. Dat is alleen voor ernstige ongelukken. Bekijk het filmpje van EHBO SpangaS op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Apenverzorger
    hetklokhuis.nl
    Apenverzorger

    In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Mustafa aapjes kijken en komt van alles te weten over deze beesten. Hij ontmoet de slimste aap, maar ook de snelste. En misschien vind hij ook wel de kleinste aap. Er is één aap die Mustafa als concurrent ziet, en hij laat even merken dat er maar één de baas...

    x
  • Plaatje Plus+pad bedreigde dieren
    plus-pad-bedreigdedieren.yurls.net
    Plus+pad bedreigde dieren

    In dit pluspad (voor kinderen die iets meer aankunnen) bekijk je een filmpje of website en beantwoord je de vragen in het 'raadselstraatje'. Zo kom je veel te weten over bedreigde dieren.

    x
  • Plaatje Webpad bedreigde dieren
    webpad-bedreigde-dieren.yurls.net
    Webpad bedreigde dieren

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over bedreigde dieren.

    x
  • Plaatje Wat moet je doen als iemand bewusteloos is?
    schooltv.nl
    Wat moet je doen als iemand bewusteloos is?

    Jackie en Dylan vinden Filiz bewusteloos op de grond. Hoe leg je iemand die bewusteloos is in de stabiele zijligging? Bekijk het filmpje van EHBO SpangaS op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Boekenlijst - Dierenbescherming
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - Dierenbescherming

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Hoe word je een dierenarts?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe word je een dierenarts?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat doet een dierenarts?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat doet een dierenarts?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje De trek van dieren
    docukit.nl
    De trek van dieren

    Sommige vlinders, zoals de atalanta's, gaan in de herfst weg. Ze vliegen naar landen rond de Middellandse Zee. Daar is het 's winters niet zo koud als hier. Dat wegtrekken is het meest bekend van vogels. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 121....

    x
  • Plaatje Wat doen ze met dode olifanten in de dierentuin?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat doen ze met dode olifanten in de dierentuin?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er allemaal in de dierentuin ?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat gebeurt er allemaal in de dierentuin ?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje 12 uur met… een dierenverzorger
    willemwever.kro-ncrv.nl
    12 uur met… een dierenverzorger

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe controleert de douane op gesmokkelde dieren?
    schooltv.nl
    Hoe controleert de douane op gesmokkelde dieren?

    Op Schiphol worden regelmatig exotische dieren aangetroffen in koffers: schildpadden, krokodillen en zelfs levende gifslangen. Superzielig natuurlijk en hartstikke verboden. Jonata kijkt mee met de controle van verdachte koffers. Zit er een reptiel in? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat moet je doen als iemand flauwvalt?
    schooltv.nl
    Wat moet je doen als iemand flauwvalt?

    Dylan kan niet zo goed tegen bloed en valt flauw. Wat moet je dan doen? Bekijk het filmpje van EHBO SpangaS op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Gewervelde dieren: zacht van buiten, hard van binnen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Gewervelde dieren: zacht van buiten, hard van binnen

    Gewervelde dieren hebben een skelet, hoe zit dat precies? En waarom lijken ze allemaal op elkaar? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes.

    x
  • Plaatje Wat moet je doen bij een hoofdwond?
    schooltv.nl
    Wat moet je doen bij een hoofdwond?

    Als Jackie en Filiz ruziemaken om een hamer, slaan ze per ongeluk Dylan tegen zijn hoofd. Een pijnlijke hoofdwond! Wat moet je dan doen? Bekijk het filmpje van EHBO SpangaS op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de gevlekte hyena
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de gevlekte hyena

    Deze jager eet zelfs de botten van dieren op! Er is vast nog veel meer dat jij nog niet wist. Lees de weetjes op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Lente dieren
    muziekinschool.net
    Lente dieren

    Een vrolijke muziekles over jonge dieren in de lente. Met een verhaal, spelletjes en een lied om mee te zingen.

    x
  • Plaatje Hoe komt Naturalis aan dode dieren?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe komt Naturalis aan dode dieren?

    De Naturalis-collectie bestaat nu uit maar liefst 42 miljoen voorwerpen. Hoe komt Naturalis aan de dode dieren? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Ouwehands Dierenpark
    ouwehand.nl
    Ouwehands Dierenpark

    Een dagje naar Ouwehands Dierenpark? Neem alvast een kijkje op de website.

    x
  • Plaatje De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan: wat wil de Partij voor de Dieren eigenlijk?
    jeugdjournaal.nl
    De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan: wat wil de Partij voor de Dieren eigenlijk?

    De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan: wat wil de Partij voor de Dieren eigenlijk? Bart van het Jeugdjournaal sprak erover met de met de leider van die partij, Esther Ouwehand. Lees het artikel en bekijk het filmpje als je meer wilt weten. Dit is een bericht van 10 november 2023.

    x
  • Plaatje De verkiezingen komen eraan: wat wil de Partij voor de Dieren?
    jeugdjournaal.nl
    De verkiezingen komen eraan: wat wil de Partij voor de Dieren?

    Op 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Volwassenen kunnen dan stemmen op de politieke partij die volgens hen de beste plannen voor Nederland heeft.De partijen hebben ook plannen voor kinderen. Het Jeugdjournaal stelt de leiders van de grootste partijen aan je voor. Zij vertellen wat hun belangrijkste...

    x
  • Plaatje Wat moet je doen bij een schaafwond?
    schooltv.nl
    Wat moet je doen bij een schaafwond?

    Filiz heeft een ongelukje met een schuurmachine. Een pijnlijke schaafwond! Wat moet je dan doen? Bekijk het filmpje van EHBO SpangaS op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De School van de Magische Dieren
    schooltv.nl
    De School van de Magische Dieren

    Arthur (7) vertelt over De School van de Magische Dieren van Margit Auer. De Wintersteinschool is een hele gewone school met hele gewone kinderen. Tot miss Cornfield er les komt geven. Zij geeft de kinderen die het nodig hebben een magisch dier. Een magisch dier is een dier dat kan praten, en het is...

    x
  • Plaatje Hoe worden dieren verzorgd bij stichting AAP?
    schooltv.nl
    Hoe worden dieren verzorgd bij stichting AAP?

    Mila en Saskia nemen een kijkje bij Stichting AAP. Daar worden dieren zoals apen, leeuwen en wasberen opgevangen die thuis of in een circus zijn verwaarloosd. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat moet je doen bij verslikking?
    schooltv.nl
    Wat moet je doen bij verslikking?

    Dylan verslikt zich in zijn boterham en Jackie en Filiz weten niet wat ze moeten doen. Bekijk het filmpje van EHBO SpangaS op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat moet je doen bij een verstuikte enkel?
    schooltv.nl
    Wat moet je doen bij een verstuikte enkel?

    Jackie struikelt en verstuikt haar enkel. Wat moeten Dylan en Filiz nu doen? Bekijk het filmpje van EHBO SpangaS op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe tel je wilde dieren?
    schooltv.nl
    Hoe tel je wilde dieren?

    Een keer per jaar gaan boswachters in heel Nederland eropuit om het aantal wilde dieren in hun telgebied te tellen. Maar hoe weet je nou of je alle reeën in een gebied geteld hebt? Pascal gaat in alle vroegte op pad met boswachter Hanne. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 5x deze ‘nieuwe’ wilde dieren spot je nu in Nederland en België
    natgeojunior.nl
    5x deze ‘nieuwe’ wilde dieren spot je nu in Nederland en België

    Van roofdieren tot grote spinnen: we zien in Nederland en België steeds meer wilde dieren die hier ooit hebben geleefd en nu weer terugkeren. Of zelfs helemaal nieuw zijn. Lees over deze dieren op de site van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de axolotl
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de axolotl

    Over zo'n bijzonder dier valt van alles te vertellen. Lees de weetjes op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Biologische boerderij
    schooltv.nl
    Biologische boerderij

    Dieren op een biologische boerderij worden op een natuurlijke manier verzorgd. Ze zitten niet in kleine hokjes. Ze hebben de ruimte. Maar een beter dierenleven kost wel meer geld.Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de blobvis
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de blobvis

    Deze vis ziet er boven water een stuk anders uit dan onderwater. Wil jij nog meer lezen over dit buitenbeentje? Lees dan de feitjes op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Camouflage en bedrog bij dieren
    docukit.nl
    Camouflage en bedrog bij dieren

    Voor veel dieren is het handig als ze niet opvallen. Hun schutkleur beschermt ze tegen roofdieren. Die zien hen daardoor niet goed. Dieren kunnen zich op allerlei manieren camoufleren. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 311. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over dieren in winter
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over dieren in winter

    Wil je een spreekbeurt houden over dieren in de winter? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over dieren in de zomer
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over dieren in de zomer

    Wil je een spreekbeurt houden over dieren in de zomer? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Groot Dierentransport 2
    hetklokhuis.nl
    Groot Dierentransport 2

    De tweede Klokhuisaflevering over dierentransport. De olifant en de giraffe zijn nu goed ingepakt, maar wat gebeurt er allemaal nog op weg van de ene naar de andere dierentuin? Hoe neem je rotondes, hoe krijg je bijvoorbeeld een giraffe onder een viaduct door en waarom krijgt een olifant politie-escorte?

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de kiwi
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de kiwi

    Deze kleine loopvogels hebben zich perfect aangepast op leven op de grond. Kiwi’s hebben namelijk nooit leren vliegen! Dit hoefde ook niet, vroeger leefden er namelijk helemaal geen roofdieren in de buurt van de kiwi. Wil je meer weten over de kiwi? Lees de weetjes op de website van National Geographic...

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de monniksgier
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de monniksgier

    Over deze enorme vogel is veel te ontdekken. Check de weetjes op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de piranha
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de piranha

    Veel mensen zijn bang voor de piranha, maar dat is helemaal niet nodig! Deze vis is namelijk helemaal geen jager. Er is vast nog veel meer dat jij nog niet wist. Lees de weetjes op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Wat is plastineren?
    schooltv.nl
    Wat is plastineren?

    Dierenartsen leren in hun opleiding hoe dieren er vanbinnen uitzien. Maar als je een dode kip opensnijdt om te bestuderen, gaat die natuurlijk rotten en stinken. Dankzij een techniek die plastineren heet, wordt zo’n dier onbeperkt houdbaar. Zo kun je heel goed zien hoe een dier anatomisch in elkaar...

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de wolf
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de wolf

    Over dit mooie dier is natuurlijk veel te ontdekken. Check de weetjes op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Webpad tropisch regenwoud
    webpad-tropisch-regenwoud.yurls.net
    Webpad tropisch regenwoud

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over het tropisch regenwoud.

    x
  • Plaatje Hoe overleven wilde dieren in de winter?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe overleven wilde dieren in de winter?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de witte haai
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de witte haai

    Witte haaien zijn de schrik van veel mensen. Dat is nergens voor nodig, want ze lusten helemaal geen mensenvlees! Lees nog meer feitjes over de witte haai op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de wombat
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de wombat

    Dit buideldier poept kubussen en graaft gangenstelsels van wel 200 meter lang! Wil jij nog meer lezen over dit buitenbeentje? Lees dan de feitjes op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: het wrattenzwijn
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: het wrattenzwijn

    Dit zwijn heeft veel gemeen met zijn familielid, het varken, maar hij heeft toch wel een aantal dingen die anders zijn. Zoals zijn wratten en zijn kniebeschermers. Lees de weetjes op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Zuid-Afrika: Wilde dieren
    hetklokhuis.nl
    Zuid-Afrika: Wilde dieren

    De ontdekkingsreiziger Robert Gordon kreeg in de achttiende eeuw opdracht van de VOC om het zuiden van Afrika in kaart te brengen. Hij maakte daarbij prachtige tekeningen die gelukkig bewaard zijn gebleven. Maurice bekijkt ze in het Rijksmuseum in Amsterdam. En in het gebied van de wildfarm 'Asante Sana'...

    x
  • Plaatje Dieren en vuurwerk
    kids.licg.nl
    Dieren en vuurwerk

    Voor sommige dieren is vuurwerk iets vreselijks. Lees op deze site wat je kunt doen.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over dieren (goed) houden
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over dieren (goed) houden

    Wil je een spreekbeurt houden over huisdieren houden? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Waarom huilen dieren niet?
    schooltv.nl
    Waarom huilen dieren niet?

    Het is erg belangrijk dat een dier vochtige ogen heeft, anders kan het dier namelijk niet zien. Hoe werkt dat precies en huilen dieren ook wel eens? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Giraffe
    hetklokhuis.nl
    Giraffe

    In het dierenrijk neemt de giraffe met z'n enorme lange nek een bijzondere plaats in. In de savanne van Artis kan Maurice deze langhals eens van dichtbij bekijken. Hij ontdekt dat het giraffenras al miljoenen jaren op aarde rondloopt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Griezelige dieren
    zapp.nl
    Griezelige dieren

    Halloween kan natuurlijk niet zonder spinnen. Ze worden zelfs gezien als de metgezellen van heksen. In het tv-programma 'Angsthazen' verdiepen Niek Roozen en Stephanie van Eer zich in de mythes rondom Halloween. Lees meer over griezelige dieren op de website van Zapp.

    x
  • Plaatje Ik ben geen... groentes worden dieren
    schooltv.nl
    Ik ben geen... groentes worden dieren

    Een bloemkool is geen schaap. En een watermeloen is geen haai. Maar met een beetje fantasie kun je dat er wel van maken! Wat een gezonde dieren! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje In welk dierenjaar ben jij geboren?
    kidsweek.nl
    In welk dierenjaar ben jij geboren?

    Volgens de Chinese jaartelling staat elk jaar voor een dier. Wil jij weten in welk dierenjaar jij bent geboren? Kidsweek zocht het voor je uit. Kijk maar snel.

    x
  • Plaatje De koning der dieren : alle informatie over de leeuw
    beeksebergen.nl
    De koning der dieren : alle informatie over de leeuw

    De leeuw is een roofdier uit de familie der katachtigen. De grote manen van het mannetje geven het dier een imposant uiterlijk. Hierdoor staat de leeuw bekend als 'de koning der dieren'. Lees op de website van de Beekse Bergen alle informatie over de leeuw.

    x
  • Plaatje Leeuwen uit dierentuin Artis moeten weg
    jeugdjournaal.nl
    Leeuwen uit dierentuin Artis moeten weg

    De leeuwen uit Artis moeten binnenkort verhuizen naar een andere dierentuin. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 28 januari 2021.

    x
  • Plaatje Hoe smaakt melk van andere dieren?
    schooltv.nl
    Hoe smaakt melk van andere dieren?

    Wist je dat je gemiddeld 40 liter melk per jaar drinkt? De meeste mensen drinken koemelk, maar er zijn ook andere dieren die melk geven. Varkens, geiten en muizen bijvoorbeeld. Is dat net zo lekker? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hebben dieren muziekgevoel?
    schooltv.nl
    Hebben dieren muziekgevoel?

    Je ziet apen nooit een liedje zingen, maar hebben ze dan ook helemaal geen gevoel voor muziek? Muziekwetenschapper Henkjan Honing doet onderzoek naar muziekgevoel bij dieren, zoals de kaketoe. En hij ontdekte dat niet alleen mensen kunnen headbangen! Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nieuwe dieren ontdekt in Amazone
    kidsweek.nl
    Nieuwe dieren ontdekt in Amazone

    In het Amazone-gebied in Zuid-Amerika zijn de afgelopen twee jaar honderden nieuwe planten, dieren en vogels ontdekt. Dat schrijft het WNF in een groot rapport. Lees er meer over de site van Kidsweek.

    x
  • Plaatje Persconferentie: Pretparken, dierentuinen en zwembaden waarschijnlijk weer open
    jeugdjournaal.nl
    Persconferentie: Pretparken, dierentuinen en zwembaden waarschijnlijk weer open

    In de persconferentie werd verteld dat de regering op 19 mei wat corona-regels wil versoepelen. Pretparken, dierentuinen en zwembaden, muziekscholen, dansscholen en sportscholen zouden dan weer open kunnen. Er mogen dan maximaal 30 mensen naar binnen. Dat geldt ook voor de zwembaden. Bekijk het bericht...

    x
  • Plaatje Sponzen zijn levende dieren - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Sponzen zijn levende dieren - Is het snugger of kletspraat?

    Sponzen ken je misschien uit het keukenkastje thuis. Maar wist je dat sponzen eigenlijk dieren zijn? Ze leven op de bodem van de oceaan. Sponzenvissers vissen de sponzen op en verkopen ze aan winkels. Maar je spons in de keukenkast is gewoon van kunststof. Bekijk het filmpje van Studio Snugger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Winterslaap
    hetklokhuis.nl
    Winterslaap

    In de winter is er veel minder eten voor de dieren in de natuur. Welke slimme trucs hebben zij om de winter te overleven? Sommige dieren, zoals egels of slaapmuizen, doen een winterslaap om energie te besparen. Andere dieren, zoals eekhoorns, gaan in winterrust. Ecoloog Julia vertelt Janouk wat er dan...

    x
  • Plaatje Blokken worden dieren
    schooltv.nl
    Blokken worden dieren

    Zie jij welk dier de blokken samen vormen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Blokken worden dieren
    schooltv.nl
    Blokken worden dieren

    Zie jij welk dier de blokken samen vormen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Beroemde gorilla Bokito doodgegaan in dierentuin
    jeugdjournaal.nl
    Beroemde gorilla Bokito doodgegaan in dierentuin

    Bokito, de bekendste gorilla van Nederland, is doodgegaan. De gorilla werd 16 jaar geleden wereldnieuws toen hij ontsnapte uit zijn verblijf in Diergaarde Blijdorp. Daarbij raakten toen 4 mensen gewond. Bekijk de video op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 5 april 2023.

    x
  • Plaatje Podcast: Wat moet je doen als er een dier ontsnapt?
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Wat moet je doen als er een dier ontsnapt?

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over ontsnappingen in dierentuinen Je kunt hier naar de podcast luisteren of in je podcast-app.

    x
  • Plaatje Waarom kunnen sommige dieren op het water lopen?
    proefjes.nl
    Waarom kunnen sommige dieren op het water lopen?

    Water vind je bijna overal, bijvoorbeeld in de kraan of in de vijver. Sommige insecten kunnen over het water lopen. Ook als dit water niet bevroren is. Bijvoorbeeld een schaatsenrijder, die je veel op vijvers ziet. Hoe kan een schaatsenrijder over water lopen? Wat gebeurt er als het water vervuild is?

    x
  • Plaatje Welke dieren mag je als huisdier houden?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Welke dieren mag je als huisdier houden?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Eierlevendbarend: bijzondere manier van geboorte
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Eierlevendbarend: bijzondere manier van geboorte

    Veel dieren leggen eieren in een nest of in het water. Maar wist je dat er ook moederdieren zijn die eieren in hun eigen lichaam uitbroeden? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe weten deskundigen zoveel van dieren af?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe weten deskundigen zoveel van dieren af?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • x
  • x
  • Plaatje Olifant
    hetklokhuis.nl
    Olifant

    De olifantenverzorgers van Artis trainen de olifanten zodat ze bij het wassen het goede pootje geven, of om bij zwangerschap een goede echo te kunnen maken. Het babyolifantje heeft twee hobbies: in bad gaan en daarna lekker slapen. In deze aflevering van Het Klokhuis is Dolores bij de olifanten in Artis.

    x
  • Plaatje Schimmels: tussen planten en dieren in
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Schimmels: tussen planten en dieren in

    Schimmels hebben een dradennetwerk. Ze zijn zo verschillend van alle andere levende wezens dat ze hun eigen categorie verdienen. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Trilobieten: veelzijdige dieren
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Trilobieten: veelzijdige dieren

    Dinosaurussen kent iedereen. Maar heb je wel eens van een trilobiet gehoord? Ontdek er alles over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Waarom rekken mensen en dieren zich uit?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom rekken mensen en dieren zich uit?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Warm- en koudbloedige dieren
    schooltv.nl
    Warm- en koudbloedige dieren

    Mensen zijn warmbloedig. Dat betekent dat onze lichaamstemperatuur constant dezelfde temperatuur heeft. Bij zoogdieren is dat ook het geval maar bij vissen, amfibieën of reptielen niet. Zij zijn koudbloedig. En hoe dit dat bij vogels? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom houden sommige dieren een winterslaap?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom houden sommige dieren een winterslaap?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Bloedneus
    schooltv.nl
    Bloedneus

    Het gebeurt regelmatig: een bloedneus. Je kunt dit goed zelf verhelpen: neus snuiten, hoofd voorover, neus dicht en het bloed gaat stollen. En anders helpt de EHBO-er je wel. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met webpad EHBO voor groep 7 en 8.

    x
  • Plaatje Botbreuk
    schooltv.nl
    Botbreuk

    Leuk hoor om iets op het gips te schrijven. Maar heb jij wel eens een arm of been gebroken? Belangrijk is dat de gebroken arm of been niet meer beweegt, want dan kan de breuk nog erger worden. In deze clip van Schooltv.nl zie je wat je als EHBO-er kunt doen. Met webpad EHBO voor groep 7 en 8.

    x
  • Plaatje Wat moet je doen bij een brandwond?
    schooltv.nl
    Wat moet je doen bij een brandwond?

    Het is handig om te weten wat je precies moet doen als iemand zich verbrand heeft. Het belangrijkste is de wond koelen. Maar er is meer nodig bij EHBO. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl. Met webpad EHBO.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over chippen van huisdieren
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over chippen van huisdieren

    Wil je een spreekbeurt houden over het chippen van dieren? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Met deze neuzen kun je alle kanten op
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Met deze neuzen kun je alle kanten op

    Zou jij een slurf willen hebben? Naast olifanten zijn er meer dieren die een slurfachtige snuit hebben. Hoe gebruiken die dieren hun snuit? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje ObsIdentify - Wat is dat voor dier of plant?
    nieuws.steffie.nl
    ObsIdentify - Wat is dat voor dier of plant?

    Deze app helpt je via beeldherkenning specifieke planten, dieren en paddenstoelen te herkennen. Zo weet jij precies welke dieren en planten er in jouw omgeving te vinden zijn. Wil je weten hoe deze app werkt? Steffie legt het je uit op deze site.

    x
  • Plaatje Planeet Aarde - Ontstaan van het leven
    hetklokhuis.nl
    Planeet Aarde - Ontstaan van het leven

    Hoe ontstaan de eerste dieren op onze planeet? Aanvankelijk is er alleen maar leven in de oceaan. Maar dan komen de dieren ook het land op. Nienke maakt een reis door de tijd en doet verslag van het ontstaan van leven op onze planeet. Aflevering uit de Klokhuisserie Oertoer over onze prehistorie.

    x
  • Plaatje Ondersteboven slapen is gezond - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Ondersteboven slapen is gezond - Is het snugger of kletspraat?

    Sommige dieren slapen bijna de hele dag, zoals de koala. Of dieren ook dromen, dat weten we niet zeker. Mensen slapen het best als we plat liggen. Ga dus vooral niet als een vleermuis op de kop slapen! Bekijk het filmpje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Tentoonstelling: Het beest in ons
    hetbeestinons.nl
    Tentoonstelling: Het beest in ons

    In het Natuurhistorisch museum in Rotterdam kun je de tentoonstelling "Het beest in ons" bezoeken. Een tentoonstelling waarin 25 dieren een verhaal vertellen. Verhalen bedacht door bekende schrijvers, waarin zij vertellen over hoe dieren hun kijk geven op de wereld van nu.

    x
  • Plaatje Vreemde voorwerpen
    schooltv.nl
    Vreemde voorwerpen

    Het kan zijn dat je huisdier vreemde voorwerpen inslikt. De dierenarts vertelt wat je huisdier zoal kan inslikken en waar je op moet letten. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Podcast: Kun je goede vrienden zijn met een dier?
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Kun je goede vrienden zijn met een dier?

    Pien en Annabelle zoeken uit of je vrienden kan zijn met een dier. Ziet jouw cavia of kat jou ook als vriend? Dierwetenschapper Karel de Greef geeft in deze podcast van het Jeugdjournaal antwoord op die vraag. Luister naar de podcast in je podcast-app.

    x
  • Plaatje Woestijnleven
    schooltv.nl
    Woestijnleven

    In een droge, hete woestijn hebben dieren het erg moeilijk. Toch leven er allerlei dieren, die door hun bouw of gedrag zijn aangepast aan het woestijnmilieu. Dat zie je bijvoorbeeld aan de manier van voortbewegen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bioweb
    bioweb.anneliesverheijen.nl
    Bioweb

    Foto's van allerlei inheemse planten, mossen, paddenstoelen en dieren.

    x
  • Plaatje Hoe houd je een dier vast?
    schooltv.nl
    Hoe houd je een dier vast?

    Elbert krijgt een cursus dieren vasthouden. Hij leert hoe je op een goede manier een konijn, duif, baardagaam, fret, pyrrhura en een slang vasthoudt. Bekijk het filmpje van Tussen Kop en Staart op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dierprothese
    hetklokhuis.nl
    Dierprothese

    Als honden pijn of moeite hebben met lopen vanwege een blessure of een ongeluk, hebben ze net als mensen vaak een brace of een prothese nodig. Jurriaan is één van de weinige orthopedische instrumentenmakers voor dieren van Nederland. Pascal kijkt toe hoe hij ervoor zorgt dat honden met...

    x
  • Plaatje Dove teckel begrijpt gebarentaal
    zozitdat.nl
    Dove teckel begrijpt gebarentaal

    Goed nieuws voor dierenliefhebbers! Als mensen doof zijn, gebruiken ze gebarentaal. Ze maken met hun handen letters en woorden. Maar niet alleen mensen begrijpen deze taal. De Amerikaanse dove teckel Sparky begrijpt het ook. Lees er over op de website van Zo Zit Dat.

    x
  • Plaatje Het grootste ecoduct van Europa
    schooltv.nl
    Het grootste ecoduct van Europa

    Veel natuurgebieden en bossen in Nederland worden van elkaar gescheiden door wegen en treinsporen. Om die met elkaar te verbinden worden er ecoducten aan gelegd. Zo kunnen dassen, reeën en andere dieren veilig van het ene gebied naar het andere oversteken. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op...

    x
  • Plaatje Ecoducten
    schooltv.nl
    Ecoducten

    Ecoducten zie je niet alleen over snelwegen, maar worden ook gebruikt om natuurgebieden met elkaar te verbinden. Op die manier kunnen planten en dieren beter overleven. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe werkt een ecosysteem?
    schooltv.nl
    Hoe werkt een ecosysteem?

    Een ecosysteem is niet meer dan een geheel van planten en dieren die van elkaar afhankelijk zijn om te overleven. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Een zachte vacht
    schooltv.nl
    Een zachte vacht

    Van welk dier is deze vacht? Verschillende dieren worden bekeken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Flauwvallen
    schooltv.nl
    Flauwvallen

    Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat iemand flauwvalt of misschien ben je zelf wel eens flauwgevallen. Hoe dat komt en wat je dan het beste kunt doen, zie je in de clip van Schooltv.nl. Met webpad EHBO voor groep 7 en 8.

    x
  • Plaatje Lekker gapen
    schooltv.nl
    Lekker gapen

    Sommige dieren houden een winterslaap. Zou dat niet fijn zijn? De koude winter overslaan en wakker worden als de zon weer schijnt! De Buitenband heeft hier een videoclip over gemaakt. Luister het liedje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het gebit van planten-, vlees- en alleseters
    schooltv.nl
    Het gebit van planten-, vlees- en alleseters

    Hoe ziet dat eruit? Aan het gebit van dieren kun je zien wat ze eten. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat moet je doen bij een gebroken been?
    schooltv.nl
    Wat moet je doen bij een gebroken been?

    In deze clip van Schooltv.nl wordt nog eens duidelijk in beeld gebracht wat je moet doen als iemand een been heeft gebroken. Met webpad EHBO voor groep 7 en 8.

    x
  • Plaatje Wat moet je doen bij een gebroken sleutelbeen?
    schooltv.nl
    Wat moet je doen bij een gebroken sleutelbeen?

    Beweeg zo weinig mogelijk en geef de arm rust met een brede das. In de clip van Schooltv.nl zie je hoe je een brede das moet aanleggen. Met webpad EHBO voor groep 7 en 8.

    x
  • Plaatje Haringen praten met elkaar met scheten - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Haringen praten met elkaar met scheten - Is het snugger of kletspraat?

    Haringen praten met elkaar door scheten te laten. Communiceren andere dieren ook op zulke gekke manieren? Bekijk het filmpje van Studio Snugger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het ontstaan van hoorns
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het ontstaan van hoorns

    Schaap, bizon, gazelle en springbok. Wat hebben deze dieren gemeen? Hun kop is versierd met hoorns. Wanneer leefde eigenlijk het eerste dier met hoorns? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Een dakpannen huid
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een dakpannen huid

    Veel dieren gebruiken schubben ter bescherming. Waar zijn ze nog meer handig voor? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Een ijskoud Afrika
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een ijskoud Afrika

    Tijdens de laatste IJstijd was het dierenleven bij ons vergelijkbaar met dat van de Afrikaanse savanne. Zouden er ook wolharige giraffen zijn geweest? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje IJstijd
    hetklokhuis.nl
    IJstijd

    Tijdens een ijstijd is het klimaat koud voor een langere tijd. Ook in Nederland zijn er verschillende ijstijden geweest. Er leefden toen veel bijzondere wilde dieren. In het landschap van nu kun je nog steeds overblijfselen vinden van de ijstijd. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje In Japan gebruiken ze een blaffende trein om herten van het spoor te jagen - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    In Japan gebruiken ze een blaffende trein om herten van het spoor te jagen - Is het snugger of kletspraat?

    Is het snugger of kletspraat? Dieren kunnen wel eens voor overlast zorgen. Hoe hou je herten uit de buurt van treinrails en olifanten uit je tuin? Daar zijn verrassende oplossingen voor bedacht! Bekijk het filmpje van Stdio Snugger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Een jongen of een meisje? De temperatuur bepaalt
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een jongen of een meisje? De temperatuur bepaalt

    Mannen en vrouwen zijn niet hetzelfde, net als bij dieren. Wat bepaalt nu of een dier een mannetje of een vrouwtje wordt? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Wat is een kenmerk volgens biologen?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wat is een kenmerk volgens biologen?

    Biologen noemen de trekken waaraan we dieren of planten herkennen ‘kenmerken’. Wat is precies een kenmerk? Is het elke willekeurige eigenschap? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Doormalen over kiezen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Doormalen over kiezen

    Kiezen van zoogdieren laten zien wat er op het menu staat. Ze vertellen zelfs iets over de omgeving van dieren. Hoe zit dat? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Leerfabriek
    hetklokhuis.nl
    Leerfabriek

    Hoe maak je een mooi stukje leer? Dolores komt het te weten bij de leerlooierij. Daar komen vuile dierenhuiden als schone lappen leer uit de grote wastonnen van de looierij. Maar hoe gaat het looien nou precies in z'n werk? En wat doet de looistof met de huid? Uiteindelijk wordt het leer nog bewerkt:...

    x
  • Plaatje Madagaskar: een eiland vol verrassingen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Madagaskar: een eiland vol verrassingen

    Op Madagaskar kom je unieke dieren tegen. Hoe is dit zo gekomen? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Magie van de metamorfose
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Magie van de metamorfose

    Ze verpoppen en verschijnen weer met een compleet nieuwe look. Welke dieren kennen een gedaantewisseling en waar dient deze tovertruc voor? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Microfotograaf
    hetklokhuis.nl
    Microfotograaf

    In de natuur leven allerlei plantjes, schimmels of dieren die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Bart gaat met een microfotograaf op stap om de onzichtbare natuur zichtbaar te maken. En dat levert prachtige plaatjes op van allerlei kleurrijke micro-organismen. Kijk maar eens naar deze aflevering...

    x
  • Plaatje Mimicry: na-aperij om te overleven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Mimicry: na-aperij om te overleven

    De natuur zit vol handige trucs waarmee planten en dieren overleven. Een daarvan noemen we ‘mimicry’, wat zoiets betekent als ‘nadoen’. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Natuurmonumenten
    natuurmonumenten.nl
    Natuurmonumenten

    Natuurmonumenten beschermt de natuur in Nederland. Al meer dan honderd jaar. Dieren, vogels, planten en paddenstoelen. Bossen, meren en heide. Maar ook gebouwen. Bijvoorbeeld eeuwenoude kastelen, stoere forten en statige landgoederen. Kijk maar eens op de site. Daar vind je ook een handig spreekbeurtpakket.

    x
  • Plaatje Natuurwijzer
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Natuurwijzer

    Op de Natuurwijzer van museum Naturalis vind je veel weetjes over planten, fossielen, dieren en nog veel meer. Ook handig bij het maken van een spreekbeurt of werkstuk.

    x
  • Plaatje De Nieuwe Wildernis
    jeugdbieb.nl
    De Nieuwe Wildernis

    De Nieuwe Wildernis is een film over de natuur in Nederland. In de hoofdrol: het edelhert, het konikpaard, de vos, de zeearend en de ijsvogel... De makers van de film hebben twee jaar lang de wilde dieren in de Oostvaardersplassen gefilmd. De film is vanaf 26 september te zien in de bioscoop. Voor informatie...

    x
  • Plaatje Ontstekingen
    schooltv.nl
    Ontstekingen

    Fijne laarzen of stevige schoenen hebben huisdieren natuurlijk niet, ze lopen gewoon op hun blote voeten door de wei of op straat. Maar helemaal zonder bescherming zijn ze natuurlijk niet. Hoe voorkom je een ontsteking? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oostvaardersplassen
    hetklokhuis.nl
    Oostvaardersplassen

    Wat gebeurt er als in een gebied de natuur helemaal z'n eigen gang kan gaan? Wat betekent het voor planten en dieren als er niet of nauwelijks onderhoud plaats vindt? Bart gaat in de Oostvaardersplassen kijken wat voor oerversie van het Nederlands landschap er dan ontstaat. Bekijk deze aflevering van...

    x
  • Plaatje Van dood dier tot collectiestuk: zo werkt prepareren
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Van dood dier tot collectiestuk: zo werkt prepareren

    Hoe werkt het prepareren van dieren precies? Op de Natuurwijzer van Naturalis wordt het uitgelegd.

    x
  • Plaatje Ruiken met je tong
    okki.nl
    Ruiken met je tong

    Op de site van Okki lees je weetjes over speciale dieren die ruiken met hun tong.

    x
  • Plaatje Was dat een scheet?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Was dat een scheet?

    Een onverwachte geur, een geluid. Was dat een scheet? Net als mensen, laten dieren ook scheten, maar kunnen ze het allemaal? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en ontdek het.

    x
  • Plaatje Wat moet je doen bij een snijwond?
    schooltv.nl
    Wat moet je doen bij een snijwond?

    In deze clip van Schooltv.nl kun je zien hoe je een snijwond goed kunt behandelen, zodat de wond zo snel mogelijk geneest. Met webpad EHBO voor groep 7 en 8.

    x
  • Plaatje Nieuws uit de Natuur ; Stranden en duinen
    schooltv.nl
    Nieuws uit de Natuur ; Stranden en duinen

    De Nederlandse kust bestaat voor een groot deel uit strand. Mylène zoekt welke dieren en planten er op het strand zijn en in de duinen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe meer tenen hoe meer vreugd?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe meer tenen hoe meer vreugd?

    Waarom telt onze voet vijf tenen? En waarom zijn er dieren met één teen per voet, zoals paarden? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Uitgeslagen tand
    schooltv.nl
    Uitgeslagen tand

    Als er een tand is uitgeslagen, moet deze zo snel mogelijk door de tandarts worden teruggeplaatst. Vergeet niet om de tand mee te nemen. In melk! Waarom? Dat zie je in het filmpje van Schooltv.nl. Met webpad EHBO voor groep 7 en 8.

    x
  • Plaatje Wat moet je doen bij vergiftiging?
    schooltv.nl
    Wat moet je doen bij vergiftiging?

    Pillen, terpentine, petroleum - niet om in te nemen. Elke soort gif behandel je anders. Als je naar de dokter gaat, neem dan in elk geval de verpakking van het gif mee! Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met webpad EHBO voor groep 7 en 8.

    x
  • Plaatje Hoe ontstaat een nieuw virus?
    schooltv.nl
    Hoe ontstaat een nieuw virus?

    Een nieuw virus ontstaat als een bestaand virus een klein beetje verandert. Dit noem je een mutatie. Dit gebeurt vaak bij wilde dieren, zoals de vleermuis. Soms springt zo’n virus dan ook over naar mensen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Voortplanting zonder man
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Voortplanting zonder man

    Sommige dieren hebben geen partner nodig om jongen te krijgen. De moeders doen het helemaal alleen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Een wond
    schooltv.nl
    Een wond

    Iedereen heeft zich weleens gesneden. Meestal groeit de wond vanzelf weer dicht. Deze clip van Schooltv.nl laat zien wat er in je lichaam gebeurt als je gewond bent en hoe je ervoor kan zorgen dat wonden zo snel mogelijk herstellen. Met webpad EHBO voor groep 7 en 8.

    x
  • Plaatje Wat leeft er op de zuidpool?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wat leeft er op de zuidpool?

    Op de zuidpool wordt het extreem koud, toch leven er dieren. Hoe overleven die op de zuidpool? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Hoe helpen bubbels om sneller te zwemmen?
    schooltv.nl
    Hoe helpen bubbels om sneller te zwemmen?

    Met bubbels kan je goed zien hoe water stroomt. Dat is handig voor zwemmers die zo snel mogelijk willen zwemmen. Water geeft weerstand als je zwemt. Dit is normaal niet te zien, maar wel met bubbels in het water. Zo kan je beter zien wat je anders moet doen. Ook dieren, zoals de pistoolgarnaal, maken...

    x
  • Plaatje Wildlands adventure zoo Emmen
    wildlands.nl
    Wildlands adventure zoo Emmen

    Dierenpark Emmen verhuist en heet vanaf 25 maart 2016 Wildlands adventure zoo Emmen. Neem een kijkje op deze site voor meer informatie.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er nadat je 112 hebt gebeld?
    schooltv.nl
    Wat gebeurt er nadat je 112 hebt gebeld?

    Naomi wil weten wat er gebeurt nadat je 112 hebt gebeld. Samen met Tess neemt ze een kijkje bij de meldkamer waar alle telefoontjes naar 112 binnenkomen. Ook gaan ze mee met een ambulance. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Baas in eigen buik
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Baas in eigen buik

    Bij sommige diersoorten beslist het vrouwtje pas na de seks of ze het zaad gebruikt om haar eicel te bevruchten. Hoe doet ze dat? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bewusteloos raken
    schooltv.nl
    Bewusteloos raken

    Er is een verschil tussen flauwvallen en bewusteloos raken. Bij bewusteloosheid is er een wond die schade kan aanrichten aan je hersenen. Ook worden alle spieren in je lichaam slap. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Boekenlijst - Camouflage
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - Camouflage

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Hoe oud is dat bot?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe oud is dat bot?

    Een bot is wit, toch? Niet als het heel oud is. Hoe bepaal je de ouderdom van een bot? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Lange, buisvormige botten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Lange, buisvormige botten

    Heb je een lang buisvormig bot gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis om welk bot het gaat.

    x
  • Plaatje Botten met kom
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Botten met kom

    Heb je een bot met een kom gevonden? Onderzoek om welk bot het gaat in Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Overige botten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Overige botten

    Heb je een bot gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis om welk bot het gaat.

    x
  • Plaatje Botten: superhandig gereedschap
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Botten: superhandig gereedschap

    Wat zou je zijn zonder botten? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Caribische soortenrijkdom in kaart brengen: hoe doe je dat?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Caribische soortenrijkdom in kaart brengen: hoe doe je dat?

    In de Caribische Zee, ingeklemd tussen Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, ligt tropisch Nederland. Hoe weet je welke soorten er leven? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje De chimpansee
    schooltv.nl
    De chimpansee

    De chimpansee is een mensaap en lijkt ook erg op de mens. Het enige verschil met de mens is dat ze niet kunnen praten, maar communiceren door het gebruik van symbolen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Compacte botten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Compacte botten

    Heb je een compact bot gevonden? Onderzoek hier om welk bot het gaat in Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Welk dier maakt de meeste herrie?
    nemosciencemuseum.nl
    Welk dier maakt de meeste herrie?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Kan een dier verbranden door de zon?
    zozitdat.nl
    Kan een dier verbranden door de zon?

    Op de website van Zo Zit Dat vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Welk dier heeft de langste tanden?
    zozitdat.nl
    Welk dier heeft de langste tanden?

    Op de website van Zo Zit Dat vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Welk dier was als eerste in de ruimte?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Welk dier was als eerste in de ruimte?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over de dierverzorger
    dierenparkamersfoort.nl
    Spreekbeurt over de dierverzorger

    Wat doe je als dierverzorger? Hoe word je dierverzorger? Lees er alles over in de spreekbeurt van DierenPark Amersfoort.

    x
  • Plaatje Drie domeinen van het leven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Drie domeinen van het leven

    Biologen ordenen de natuur in domeinen, rijken en stammen. Benieuwd hoe dat gaat? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Donordier
    hetklokhuis.nl
    Donordier

    Donordieren zijn dode huisdieren die aan de opleiding diergeneeskunde worden gegeven. Daar worden ze gebruikt voor het onderwijs. Pascal gaat op onderzoek: wat gebeurt er met deze donordieren? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Voordelen van doodgaan
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Voordelen van doodgaan

    Alles wat leeft gaat dood. Dat is treurig, maar ook nodig. Wat zijn voordelen van doodgaan? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wat was het eerste dier op aarde?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat was het eerste dier op aarde?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe verleen je goed eerste hulp?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe verleen je goed eerste hulp?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Kan een dier ook flauw vallen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Kan een dier ook flauw vallen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Freeks wilde wereld
    zapp.nl
    Freeks wilde wereld

    Bij Zapp vind je de leukste weetjes over het tv-programma Freeks wilde wereld.

    x
  • Plaatje Freeks wilde wereld
    vpro.nl
    Freeks wilde wereld

    Bekijk hier de afleveringen van het tv-programma 'Freeks wilde wereld'. Bioloog Freek Vonk leidt je rond door de wildernis en geeft overlevingstips.

    x
  • Plaatje Waarom gaap je?
    zozitdat.nl
    Waarom gaap je?

    Op de website van Zo Zit Dat vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Het heupbeen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het heupbeen

    Heb jij een heupbeen gevonden? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en onderzoek van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Het hielbeen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het hielbeen

    Heb jij een hielbeen gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Kan een hond zich schuldig voelen?
    zozitdat.nl
    Kan een hond zich schuldig voelen?

    Op de website van Zo Zit Dat vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Podcast: Wat kan je doen als je huisdier doodgaat?
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Wat kan je doen als je huisdier doodgaat?

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over het afscheid nemen van je huisdier. Je kunt hier naar de podcast luisteren of in je podcast-app.

    x
  • Plaatje In het oog springende pupillen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    In het oog springende pupillen

    Pupillen zijn er in allerlei soorten, maar waarom is dat handig? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Het ontstaan van kaken
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het ontstaan van kaken

    Kaken zijn één van de belangrijkste uitvindingen ooit. Hoe en wanneer ontstonden de eerste kaken? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis,

    x
  • Plaatje Kattenvoer
    hetklokhuis.nl
    Kattenvoer

    Bart gaat naar de kattenvoerfabriek. Hij proeft zelf kattenvoer en ziet hoe het diner voor de kat wordt gemaakt. Wat zijn de ingrediënten van kattenvoer? En natuurlijk zijn een paar katten proefkonijn voor wat smaaktestjes. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Kringloop in het bos
    schooltv.nl
    Kringloop in het bos

    In de natuur gaat er niets verloren. Water, zuurstof en voedsel worden allemaal opnieuw gebruikt. Dat noem je een kringloop. Als er in de wilde natuur bijvoorbeeld een dier doodgaat dan dient dat dier weer als voedsel voor andere beesten. Dat klinkt misschien zielig maar het is heel normaal. Bekijk het...

    x
  • Plaatje Het kuitbeen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het kuitbeen

    Heb jij een kuitbeen gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • x
  • Plaatje Waarom zijn in de natuur mannetjes mooier?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom zijn in de natuur mannetjes mooier?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Het middenhandsbeen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het middenhandsbeen

    Heb jij een middenhandsbeen gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Het middenvoetsbeen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het middenvoetsbeen

    Heb jij een middenvoetsbeen gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Een hapje modder om gezond te blijven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een hapje modder om gezond te blijven

    In modder zitten mineralen die het lichaam gezond houden. Wat is een mineraal? Kun je ze ook op een andere manier binnen krijgen? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Naardermeer
    hetklokhuis.nl
    Naardermeer

    Het Naardermeer is het oudste natuurmonument van ons land. Samen met de boswachter trekt Ernst door het beschermde natuurgebied. Hij ziet prachtige vogels, vissen en planten, maar er moet ook nog 'vrijwillig' natuuronderhoud worden gedaan. Maar of Ernst dat nou zo leuk vindt... Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Naturalis
    naturalis.nl
    Naturalis

    Museum Naturalis in Leiden biedt de bezoeker een blik op de ontwikkeling van het leven op aarde. Kijk hier voor alle informatie over het museum.

    x
  • Plaatje Topstukken Museum Naturalis
    topstukken.naturalis.nl
    Topstukken Museum Naturalis

    Museum Naturalis heeft meer dan 42 miljoen objecten. Op deze website laat het museum steeds weer de mooiste of meest bijzondere objecten online zien. Zodat jij ze thuis 'van dichtbij' kunt bekijken.

    x
  • Plaatje Virtueel Museum Naturalis
    naturalis.nl
    Virtueel Museum Naturalis

    In het virtuele museum Naturalis nemen de onderzoekers Freek Vonk en Auke-Florian Hiemstra je mee en maken een stop bij verschillende hoogtepunten in het museum. Zo kun je, gewoon vanuit huis, het museum bezoeken.

    x
  • Plaatje Natuur indelen: iedereen past in een hokje
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Natuur indelen: iedereen past in een hokje

    Skater, natuurliefhebber of influencer... is er een hokje waar jij bij past? Waarom stoppen biologen alles in hokjes? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Natuurmonumenten spreekbeurtpakket
    natuurmonumenten.nl
    Natuurmonumenten spreekbeurtpakket

    Ontdek alles over Natuurmonumenten, boswachters, Nederlandse natuur en natuurschatten. Download hier het spreekbeurtpakket.

    x
  • Plaatje Nederlands soortenregister
    nederlandsesoorten.nl
    Nederlands soortenregister

    Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit. Het soortenregister geeft een actueel en volledig overzicht van de Nederlandse soorten.

    x
  • Plaatje Noordzeewater
    hetklokhuis.nl
    Noordzeewater

    Nederland wordt voor een groot deel omgeven door water. Vijf van de twaalf provincies – van Zeeland tot aan Groningen en de Waddeneilanden – grenzen aan de Noordzee, de zee waarvan het Nederlandse deel groter is dan Nederland zelf. Hoe goed kennen we ‘s lands grootste natuurgebied?...

    x
  • Plaatje Onregelmatige botten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Onregelmatige botten

    Heb je een onregelmatig bot gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis om welk bot het gaat.

    x
  • Plaatje De Oostvaardersplassen
    schooltv.nl
    De Oostvaardersplassen

    De Oostvaardersplassen zijn een natuurgebied in Flevoland. De natuur kan er vrij zijn gang gaan. Maar eigenlijk is Flevoland ingepolderd door de mens, en dus cultuurgebied, toch? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het opperarmbeen en dijbeen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het opperarmbeen en dijbeen

    Heb jij een opperarmbeen of dijbeen gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Oren: niet alleen om mee te horen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Oren: niet alleen om mee te horen

    Oren zijn er in allerlei vormen en maten: groot, klein, rond, puntig, naar voren gericht of opzij staand. Komen ze naast horen ook op andere manieren van pas? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje De zeven meest bizarre penissen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De zeven meest bizarre penissen

    Penissen? Men kan zo gek niet verzinnen of ze bestaan. Benieuwd geworden? Op de Natuurwijzer van Naturalis vind je een lijst van de zeven meest bizarre penissen.

    x
  • Plaatje Pleisters
    hetklokhuis.nl
    Pleisters

    Hoe kan het dat een pleister blijft plakken? Wat zijn beroepspleisters? Wat voor soorten en maten pleisters bestaan er allemaal? Dolores zoekt het antwoord op deze vragen in de pleisterfabriek. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Het ontstaan van poten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het ontstaan van poten

    Wat is een poot? Dat lijkt een rare vraag. Poten zijn duidelijk anders dan bijvoorbeeld vinnen. Toch? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Sina, het rendier
    schooltv.nl
    Sina, het rendier

    Sina is een rendier. Ze leeft in een wildpark. Ze wordt verzorgt door de oppasser, omdat ze geen moeder meer heeft. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De rib
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De rib

    Heb jij een rib gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Robotdierentuin
    schooltv.nl
    Robotdierentuin

    Flip de Beer gaat met twee kinderen naar de 'robotdierentuin'. Daar zien zij allerlei robotdieren. Flip de Beer en de kinderen bouwen zelf een vogelbekdier, takelen het hoofd van een robotneushoorn omhoog en zien hoe een robotvlieg in elkaar zit. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Schedel en onderkaak
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Schedel en onderkaak

    Heb je een schedel of onderkaak gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis om welk bot het gaat.

    x
  • Plaatje Het scheenbeen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het scheenbeen

    Heb jij een scheenbeen gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Het schouderblad
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het schouderblad

    Heb jij een schouderblad gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Sneller
    schooltv.nl
    Sneller

    Als je dingen in slowmotion bekijkt gaat alles ineens heel langzaam. In deze videoclip van de Buitendienst zie je hoe cool dat eruitziet! Luister naar het liedje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het spaakbeen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het spaakbeen

    Heb jij een spaakbeen gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Webpad spinnen
    webpad-spinnen.yurls.net
    Webpad spinnen

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over spinnen.

    x
  • Plaatje Het sprongbeen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het sprongbeen

    Heb jij een sprongbeen gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Stabiele zijligging
    schooltv.nl
    Stabiele zijligging

    Als iemand bewusteloos raakt moet je die persoon op zijn of haar zij leggen. Stabiele zijligging heet dat. Hoe? Dat zie je in het filmpje van Schooltv.nl

    x
  • Plaatje De stad: een unieke leefomgeving
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De stad: een unieke leefomgeving

    De stad is een bijzondere leefomgeving. Het is er warm, versteend lawaaiig, licht in de nacht en vuil. Hoe zijn soorten hierop aangepast? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Wat is het sterkste dier op aarde?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat is het sterkste dier op aarde?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Snapje? Survival of the fittest
    schooltv.nl
    Snapje? Survival of the fittest

    ‘Survival of the fittest’ betekent dat alleen de best aangepaste overleeft in de natuur. En dat verklaart waarom soorten steeds veranderen. Wie de eigenschappen heeft die passen bij zijn woonplaats, gaat niet dood en overleeft. Bekijk het Snapje? op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Eerste teenkoot
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Eerste teenkoot

    Heb jij een eerste teenkoot gevonden? Onderzoek hier van welk dier het mogelijk is. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Tweede teenkoot
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Tweede teenkoot

    Heb jij een tweede teenkoot gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Veearts
    hetklokhuis.nl
    Veearts

    Wat doet een veearts precies? Sosha loopt een dagje mee en kijkt tussendoor op de universiteit hoe studenten Diergeneeskunde leren een koe te opereren. En dan wordt ze opgeroepen door de veearts, om te helpen bij de geboorte van lammetjes! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Wat doet een veearts?
    schooltv.nl
    Wat doet een veearts?

    Evelien wil later veearts worden. Daarom loopt ze met Jesse een dagje mee met een veearts om te kijken wat het allemaal inhoudt. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het ontstaan van veren
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het ontstaan van veren

    De “veren” van Yutyrannus waren eigenlijk geen veren zoals we die kennen. Het waren dunne, holle staafjes. Waarvoor waren de veren dan? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het ontstaan van vleugels
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het ontstaan van vleugels

    Een soort half-vleugels, maar nog geen echte vleugels. Waarom ontstonden die? Wat is het nut van vleugels, als een dier er niet mee kan vliegen? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Voortplanten: doe je het samen of alleen?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Voortplanten: doe je het samen of alleen?

    Mensen krijgen kinderen, vogels leggen eieren en planten maken zaden waar nieuwe planten uit groeien. Als ze dat niet zouden doen, zou hun soort uitsterven. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Waarschuwingskleuren schreeuwen om aandacht
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Waarschuwingskleuren schreeuwen om aandacht

    Geel, blauw, rood, groen...in de natuur komen heel veel kleuren voor. Soms om een vijand af te schrikken, soms om een partner te vinden. Lees er meer over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het ontstaan van wervels
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het ontstaan van wervels

    Skeletten zijn al heel oud: bijna zo oud als het leven zelf. Hoe zijn skeletten eigenlijk ontstaan? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Waarom houden mensen geen winterslaap?
    schooltv.nl
    Waarom houden mensen geen winterslaap?

    Lijkt het jou wel wat om de koude winter over te slaan en weer wakker te worden in de lente? Jammer genoeg houden mensen geen winterslaap. Ons lichaam kan dat namelijk helemaal niet aan. Maar het zou soms best handig zijn! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zee- en kustencyclopedie van de lange landen
    vleet.be
    Zee- en kustencyclopedie van de lange landen

    Deze Nederlandstalige encyclopedie is er voor de zeeliefhebber, die meer wil weten over de zee en kust in België en Nederland.

    x
  • Plaatje Zo zit dat (Tijdschrift)
    zozitdat.nl
    Zo zit dat (Tijdschrift)

    Tijdschrift met veel foto's en tekeningen over onderwerpen zoals: sport, techniek, computers, natuur. Op de site vind je deze onderwerpen terug maar daarnaast ook leuke filmpjes en spelletjes en je kunt verschillende programmaatjes downloaden.

    x
  • Plaatje Waarom zweten mensen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom zweten mensen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Giraffe op transport
    schooltv.nl
    Giraffe op transport

    Een giraffe stop je niet zomaar in een aanhanger. Als een giraffe bijvoorbeeld naar een andere dierentuin gaat, moet dat goed worden voorbereid. Hoe gaat zo’n bijzonder dierentransport in zijn werk? Bekijk het filmpje van Backstage in de dierentuin op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oscar de Luiaard
    schooltv.nl
    Oscar de Luiaard

    Oscar is een luiaard. Hij leeft voornamelijk in bomen. In de dierentuin zien we hoe Oskar door de dierenarts wordt onderzocht. Die kijkt of Oskar nog wel gezond is. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is castreren of steriliseren?
    schooltv.nl
    Wat is castreren of steriliseren?

    De dierenarts maakt dieren beter. Sommige dierenartsen mogen ook operaties doen, bijvoorbeeld sterilisatie en castratie. Hierbij wordt gezorgd dat dieren als katten en honden geen kittens of puppies meer kunnen maken. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De gier wordt bedreigd
    schooltv.nl
    De gier wordt bedreigd

    Gieren sterven door het eten van vergiftigd vlees. Daarom zijn er projecten om de dieren te beschermen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 1 Minuutje natuur ; Het hartje heel klein
    schooltv.nl
    1 Minuutje natuur ; Het hartje heel klein

    Heb jij wel eens een dode kever uit elkaar gehaald? Driss wel. Hij vindt het interessant om te zien hoe beestjes er aan de binnenkant uitzien. Maar het is natuurlijk ook wel een beetje zielig. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe verzorg je de huid van een neushoorn?
    schooltv.nl
    Hoe verzorg je de huid van een neushoorn?

    Neushoorns hebben een hele dikke, droge huid. In de dierentuin moeten ze regelmatig geborsteld worden om oude huidlagen te verwijderen. Om de huid soepel te maken, krijgen sommige neushoorns een behandeling met een speciale spray. Bekijk het filmpje van Backstage in de dierentuin op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom worden neushoorns beschermd?
    schooltv.nl
    Waarom worden neushoorns beschermd?

    De hoorns van de neushoorn zijn veel geld waard. Daarom moeten de dieren goed beschermd worden. Niet alleen in het wild, maar ook in dierentuinen en safariparken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt dino
    dierenparkamersfoort.nl
    Spreekbeurt dino's

    Wat eet de dinosaurus? Hoe ziet de dinosaurus er uit? Lees er alles over in de spreekbeurt van DierenPark Amersfoort.

    x
  • Plaatje Gedrag bestuderen
    schooltv.nl
    Gedrag bestuderen

    Wat beïnvloedt het gedrag van dieren? Een gedragstherapeut voor dieren probeert door middel van therapie het gedrag van dieren te beïnvloeden. Door bijvoorbeeld gewenning of beloning kan je ander gedrag aanleren. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Haaienverzorger
    hetklokhuis.nl
    Haaienverzorger

    Nizar loopt een dagje stage bij haaienverzorger Dayen. Nizar leert verschillende haaiensoorten kennen: van de zwartneushaai tot de verpleegsterhaai, die wel vier meter lang kan worden. Hij mag de haaien voeren, met de hand! Ook helpt Nizar met het zoeken van haaieneieren, én hij gaat met ze zwemmen....

    x
  • Plaatje Het Klokhuis afleveringen
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis afleveringen

    Heb je een aflevering van het Klokhuis gemist? Geen probleem. Via de website kun je oude afleveringen van het Klokhuis bekijken.

    x
  • Plaatje Verzorgers vluchten voor neushoorn
    jeugdjournaal.nl
    Verzorgers vluchten voor neushoorn

    De dieren uit Dierenpark Emmen verhuizen naar het nieuwe park Wildlands. Eén van de neushoorns had niet veel zin in de verhuzing. Zij beukte het hok kapot en de verzorgers gingen er vandoor. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje De boerderij
    docukit.nl
    De boerderij

    In een boerderij wonen mensen. Ze werken er ook. Als een boer dieren heeft, staan achter het woonhuis de stallen. Daar leven de dieren. Een boer met dieren doet aan veeteelt. Hij houdt dieren voor het vlees, de melk of de eieren. Er zijn ook boeren zonder dieren. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Hoe worden huisdieren begraven?
    schooltv.nl
    Hoe worden huisdieren begraven?

    Als je huisdier doodgaat, is dat natuurlijk heel verdrietig. Er zijn speciale dierenbegraafplaatsen waar je jouw huisdier zijn laatste rustplaats kunt geven. Je kiest een kistje en een mooi plekje op de begraafplaats. Hoe gaat zo'n dierengrafenis in zijn werk? En is er ook cake na afloop? Bekijk het...

    x
  • Plaatje Okapi
    hetklokhuis.nl
    Okapi

    Ze hebben de billen van een zebra, de nek van een giraffe en het lichaam van een paard; de okapi. Deze mooie dieren komen uit Congo in Afrika, maar wonen nu ook in de dierentuin in Nederland.  Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Trek door klimaatveranderingen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Trek door klimaatveranderingen

    Tijdens de ijstijd veranderde het klimaat voortdurend, warme perioden wisselden koude af. Dieren moesten zien te overleven in deze verschillende klimaten, dit deden ze door trek. Wat is trek? Wat voor rol speelt het klimaat bij de trek van dieren? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe gaan chimpansees met elkaar om?
    schooltv.nl
    Hoe gaan chimpansees met elkaar om?

    Bij chimpansees is er één mannetje de baas. Maar hij heeft daarvoor wel de steun nodig van de andere mannetjes en vrouwtjes in de groep. Als ze in de dierentuin getrakteerd worden op kokosnoten helpen ze elkaar met het openen van de kokosnoten. Bekijk het filmpje van Backstage in de dierentuin...

    x
  • Plaatje Bijzonder: gorilla redt kind
    schooltv.nl
    Bijzonder: gorilla redt kind

    Als in Amerika een 3-jarig jongetje in het gorillaverblijf valt, is de hele dierentuin in paniek. Maar vrouwtjesgorilla Binti Jua ontfermt zich over het kind en brengt het zelfs naar de verzorgers. Zo heldhaftig kan een gorilla zijn! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oppakken van huisdieren
    schooltv.nl
    Oppakken van huisdieren

    Hoe pak jij je huisdier op? De dierenarts geeft tips over hoe je het beste je hond, kat, konijn of cavia kan optillen, zodat het dier zich niet bedreigd voelt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kip
    geolab.has.nl
    Kip

    Wil je meer weten over de kip? Bekijk dan de informatie op de site over dierenwelzijn.

    x
  • Plaatje Leeuwenopvang
    hetklokhuis.nl
    Leeuwenopvang

    Bart gaat op bezoek bij een speciale opvang voor leeuwen. Het zijn veelal ex-circusleeuwen, want het is sinds enige tijd verboden om wilde dieren te laten optreden. Ze worden hier tijdelijk opgevangen om ze hopelijk in de toekomst weer uit te zetten waar ze oorspronkelijk vandaan komen: de Savanne van...

    x
  • Plaatje Maleise beren zijn dol op honing
    schooltv.nl
    Maleise beren zijn dol op honing

    De Maleise beren, die ook wel honingberen worden genoemd, hebben een sterk reukvermogen en ze ruiken van een afstand al waar ze hun maaltijd moeten zoeken. In de dierentuin eten ze dan ook graag honing, vandaar de bijnaam honingberen. Met hun lange tong likken ze de honing van de bomen op. Bekijk het...

    x
  • Plaatje Wat is een oerdierkunstenaar?
    schooltv.nl
    Wat is een oerdierkunstenaar?

    Vroeger liepen er wollige neushoorns, sabeltandtijgers en mammoeten rond in Nederland. Om te laten zien hoe die dieren eruit gezien hebben, maakt Remie Bakker levensechte modellen van deze prehistorische dieren. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Overgewicht
    schooltv.nl
    Overgewicht

    Is jouw huisdier ook te dik? De dierenarts vertelt in deze clip wat je wel en wat je niet aan je huisdier mag geven, om zo overgewicht te voorkomen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Planeet Aarde - Ontwikkeling
    hetklokhuis.nl
    Planeet Aarde - Ontwikkeling

    Nienke vertelt hoe vanuit zee het gevarieerde dierenrijk is ontstaan zoals we dat nu kennen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Vulkaanuitbarstingen, meteorietinslagen en ijstijden teisterden alles wat leefde. Aflevering uit de Klokhuisserie Oertoer over onze prehistorie.

    x
  • Plaatje Stichting Leeuw
    stichtingleeuw.nl
    Stichting Leeuw

    Stichting Leeuw vangt grote katachtigen op uit noodsituaties, zoals dieren uit het circus, oorlogssituatie en van particulieren. Op hun website vind je alle informatie.

    x
  • Plaatje Superhagedissen
    hetklokhuis.nl
    Superhagedissen

    Hagedissen zijn als soort ouder dan de dinosaurussen. Dat komt waarschijnlijk door de slimme trucs die ze gebruiken om te overleven. Nienke gaat naar dierenpark De Oliemeulen waar ze een indrukwekkende verzameling hagedissen hebben. Dierverzorger Sjef laat een aantal spectaculaire eigenschappen zien....

    x
  • Plaatje Hoe gaat een vis naar de tandarts?
    schooltv.nl
    Hoe gaat een vis naar de tandarts?

    De kogelvis heeft scherpe tanden die regelmatig geslepen moeten worden om te voorkomen dat ze te lang worden. De kogelvis krijgt een verdoving en daarna neemt de dierenarts hem onder handen. Bekijk het filmpje van Backstage in de dierentuin op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wolven
    schooltv.nl
    Wolven

    De wolf is een roofdier. In het wild komt hij ook voor, maar in Nederland zie je de wolf alleen in de dierentuin. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje WWF-Rangers
    rangers.wwf.nl
    WWF-Rangers

    WNF-Rangers komen op voor wilde dieren, zoals de reuzenpanda, de haai en de olifant. Meer weten over de WNF-Rangers? Neem een kijkje op deze site.

    x
  • Plaatje De Atalanta
    schooltv.nl
    De Atalanta

    In het najaar wordt het kouder. Sommige vogels trekken naar het zuiden om te overwinteren. Maar wist je dat er ook vlinders weggaan, op zoek naar warmere streken? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Beestenbabbel
    schooltv.nl
    Beestenbabbel

    Honden kunnen niet als mensen praten, maar toch kunnen ze je veel vertellen. Op welke manier doen ze dat dan? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Mijn favoriete beer
    schooltv.nl
    Mijn favoriete beer

    Er zijn winterberen en zomerberen. Wat is het verschil tussen de ijsbeer en de brilbeer? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje The big five van Nederland
    schooltv.nl
    The big five van Nederland

    Je hoeft niet helemaal naar Afrika om wilde dieren te zien! In Nederland kun je ook hele bijzondere dieren tegenkomen. Je moet er wel je best voor doen, want het zijn vaak schuwe dieren. We stellen the big five van Nederland aan je voor! Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Welke botten van oerdieren vind je in Nederland?
    schooltv.nl
    Welke botten van oerdieren vind je in Nederland?

    In de IJstijd zag Nederland er anders uit. De Noordzee was een grote steppe met gras. Er leefden dieren die nu uitgestorven zijn, zoals mammoeten. Die botten uit de prehistorie zijn nog altijd in de Noordzee en soms op het strand te vinden. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Podcast: Wanneer komt de bruine beer naar Nederland?
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Wanneer komt de bruine beer naar Nederland?

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over wilde dieren in Nederland. Je kunt hier naar de podcast luisteren of in je podcast-app.

    x
  • Plaatje Weg met die camera’s!
    schooltv.nl
    Weg met die camera’s!

    We willen allemaal selfies hebben van onszelf met olifanten, maar hoe fijn vinden die dieren dat zelf? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De dassenopvang
    schooltv.nl
    De dassenopvang

    In de dassenopvang leven de dassen op dezelfde manier als in het wild: in een burcht met verschillende kamers, genoeg eten en ruimte om te spelen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Diergaarde Blijdorp
    diergaardeblijdorp.nl
    Diergaarde Blijdorp

    Alle informatie over Diergaarde Blijdorp in Rotterdam lees je hier.

    x
  • Plaatje Diervoer
    deheuskidzz.nl
    Diervoer

    De Heus Voeders maakt veevoer. En zij hebben speciaal voor jou een website gemaakt. Altijd al willen weten hoe veevoer gemaakt wordt? Of waarom elk dier zijn eigen diervoeding krijgt? Of je nu een spreekbeurt wilt houden of een werkstuk over veevoer gaat maken of gewoon omdat het leuk is om te weten!...

    x
  • Plaatje Dodo
    hetklokhuis.nl
    Dodo

    Lisa reconstrueert met drie wetenschappers het leven van de Dodo. De vogel die inmiddels het symbool is geworden van alle uitgestorven dieren. Hij kwam alleen maar voor op het eiland Mauritius. Nadat ontdekkingsreizigers daar voet aan wal hadden gezet,was de dodo binnen 100 jaar uitgestorven. Bekijk...

    x
  • Plaatje Hoe verzorg je een dressuurpaard?
    schooltv.nl
    Hoe verzorg je een dressuurpaard?

    In de dressuursport moeten paarden er altijd op en top uitzien. Voordat ze meedoen aan een wedstrijd krijgen ze dus eerst een uitgebreide verzorgingsbeurt. Marle kijkt mee bij een dressuurwedstrijd van Madeleine Witte-Vrees en haar paard Cennin. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Franciscus van Assisi
    sites.google.com
    Franciscus van Assisi

    Lees over het leven van Franciscus van Assisi (1182-1226). Met interessante weetjes.

    x
  • Plaatje Franciscus van Assisi (WikiKids)
    wikikids.nl
    Franciscus van Assisi (WikiKids)

    Informatie over Franciscus van Assisi uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Sint Franciscus
    missiokids.nl
    Sint Franciscus

    Franciscus is een van de bekendste heiligen. Lees er over op Missiokids.

    x
  • Plaatje Gif overbrengen doe je zo
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Gif overbrengen doe je zo

    Giftige dieren gebruiken hun gif om zich te verdedigen of een prooi te vangen. Maar dat gif komt niet zomaar in het lichaam van een vijand of prooi terecht. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De giraffe
    schooltv.nl
    De giraffe

    Een giraf is een herkauwer, met z’n lange nek en poten kan hij gemakkelijk bij de hoogste takken van een boom. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Grote Smurfs Interactive Music site
    grotesmurf.madscience.nl
    Grote Smurfs Interactive Music site

    Op deze interactieve muzieksite vind je een aantal klassieke muziekstukken.Je kunt de muziek beluisteren en het bijbehorende verhaal lezen. Bevat: De Moldau / Bedrich Smetana ; Danse Macabre / Camille Saint-Saens ; Carnaval der dieren / Camille Saint-Saens ; De tovenaarsleerling / Paul Dukas ; Peter...

    x
  • Plaatje Hoe verzorg je het gebit van een hond?
    schooltv.nl
    Hoe verzorg je het gebit van een hond?

    Ook honden kunnen tandplak krijgen. Aan het gebit van een dier kun je al snel zien wat hij eet. Voor een gezond gebit moet een hond ook zijn tanden poetsen. Maar daar moet jij hem wel bij helpen natuurlijk. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Is hondentaal universeel?
    schooltv.nl
    Is hondentaal universeel?

    Voor ons mensen klinkt het geblaf van alle honden hetzelfde, uit welk land ze ook komen. Maar kunnen honden elkaar ook echt verstaan? Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Een haarbal
    schooltv.nl
    Een haarbal

    Katten hebben een dikke harige vacht. Om die vacht te verzorgen likken ze zichzelf. Maar bij dat likken is er een probleem. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kat bij de tandarts
    schooltv.nl
    Kat bij de tandarts

    Thomas de kat heeft last van zijn gebit. Elbert kijkt mee bij de operatie waarbij zijn tanden eruit worden gehaald. Bekijk het filmpje van Tussen Kop en Staart op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom komen katten altijd op hun pootjes terecht?
    schooltv.nl
    Waarom komen katten altijd op hun pootjes terecht?

    Katten zijn heel lenig en kunnen zich draaien als een wokkel. Doordat ze zich zo makkelijk kunnen draaien, lukt het ook meestal wel om de pootjes onder te krijgen.Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Kattensite
    dekattensite.nl
    De Kattensite

    Heel veel uitgebreide informatie over katten, de verzorging en kattenrassen. Let op: deze site bevat reclame.

    x
  • Plaatje Koala
    jeugdjournaal.nl
    Koala's zijn nu officieel een bedreigde diersoort

    Het gaat niet goed met de koala's in het oosten van Australië. Daarom zijn de dieren nu officieel een 'bedreigde diersoort'. Dat betekent dat de regering extra geld gaat uitgeven om de koala's te helpen. Bekijk het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 11 februari...

    x
  • Plaatje Krokodil
    hetklokhuis.nl
    Krokodil

    De krokodillen in Artis krijgen bezoek van Dolores. Ze komt er van alles over dit vervaarlijke roofdier te weten. Maar ze steekt ook de handen uit de mouwen en ze is niet bang, want ze helpt de verzorgers met het schoonmaken van de krokodillenbak. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De leeuw
    rangers.wwf.nl
    De leeuw

    Deze krachtige en majestueuze grote kat heeft het niet makkelijk! Op de site WNF-Rangers lees je weetjes over de leeuw, koning van de dieren.

    x
  • Plaatje Vriendenboekje van lijsttrekkers - Esther Ouwehand
    kidsweek.nl
    Vriendenboekje van lijsttrekkers - Esther Ouwehand

    Altijd al willen weten wat politici vroeger wilden worden? Of wat voor superkracht ze zouden kiezen? Lees in het vriendenboekje van Kidsweek meer over Esther Ouwehand, de lijsttrekker van de Partij voor de Dieren bij de Tweede Kamerverkiezingen 2023.

    x
  • Plaatje Melk
    schooltv.nl
    Melk

    In het dierenrijk leren pasgeboren jongen al snel staan en lopen. Bij mensen duurt dat wel een jaar. Maar ook zij kunnen niet zonder de melk van hun moeder. De Buitenband heeft hier een videoclip over gemaakt. Luister het liedje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Miereneter
    hetklokhuis.nl
    Miereneter

    Maurice krijgt een geboortekaartje van Artis. Miereneter Yavi is geboren! De vraag is alleen; is het een jongen of een meisje? Daar kun je bij jonge miereneters alleen achter komen door DNA onderzoek. Er bestaan nog maar zo'n 5000 grote miereneters in de wereld en daarmee is het één van de meest bedreigde...

    x
  • Plaatje Natuurverzameling in topvorm
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Natuurverzameling in topvorm

    Dode dieren rotten normaal gesproken weg. Hoe houdt Naturalis de boel in topconditie? Dat is de sport van de collectiebeheerder. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei 'bewaarweetjes'.

    x
  • Plaatje Hoe weeg je een olifant?
    schooltv.nl
    Hoe weeg je een olifant?

    Ieder jaar moet olifant Rosi gewogen worden, om te kijken of ze zwaarder geworden is. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ooievaars wintertelling
    ooievaars.eu
    Ooievaars wintertelling

    Op 20 en 21 januari 2024 is de jaarlijkse Ooievaars Wintertelling. Hoeveel ooievaars verblijven in de winter in Nederland? Iedereen kan meetellen. Kijk hier voor meer informatie.

    x
  • Plaatje Kreupelheidsonderzoek
    schooltv.nl
    Kreupelheidsonderzoek

    Elbert helpt bij het onderzoeken van een paard. Het paard loopt kreupel, dus ze kijken waar dat vandaan komt. Bekijk het filmpje van Tussen Kop en Staart op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Paardenfotograaf
    hetklokhuis.nl
    Paardenfotograaf

    Arnd Bronkhorst is paardenfotograaf. Hij reist de hele wereld over en maakt bij iedere grote wedstrijd foto's voor vakbladen. Grote kans dat jouw paardenposter ook door Arnd geschoten is! In deze aflevering van Het Klokhuis loopt Nienke een dag met de fotograaf mee en komt erachter hoe je het best een...

    x
  • Plaatje Paardenkliniek 2
    hetklokhuis.nl
    Paardenkliniek 2

    In deze aflevering van Het Klokhuis het tweede deel over de paardenkliniek. Dolores ontdekt dat er ook paardenfysiotherapie bestaat. Verder is ze erbij als een paard wordt geopereerd. Er komen takels aan te pas om het verdoofde paard op de operatietafel te hijsen. Dolores is zelfs even operatieassistent.

    x
  • Plaatje Sterrenbeelden
    schooltv.nl
    Sterrenbeelden

    Ben jij een ram? Of een stier? Waar komen deze sterrenbeelden eigenlijk vandaan? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe zijn sterrenbeelden ontstaan?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe zijn sterrenbeelden ontstaan?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Alles over sterrenkunde
    allesoversterrenkunde.nl
    Alles over sterrenkunde

    Govert Schilling, een bekende sterrenkundige, vertelt je op deze website alles over sterrenkunde.

    x
  • Plaatje Stichting AAP
    aap.nl
    Stichting AAP

    Stichting AAP is een opvangcentrum voor apen, wasberen, prairiehondjes en andere uitheemse dieren. Hier kun je informatie voor je werkstuk of spreekbeurt aanvragen.

    x
  • Plaatje Uilen
    hetklokhuis.nl
    Uilen

    Lisa laat zien hoe uilen jagen. Daarvoor heeft ze twee dingen nodig: een speciaal getrainde uil én een speciale highspeed camera! En dat levert prachtige en spectaculaire vliegende actieshots van uilen op op! Maar hoe train je jonge uilen? Kijk maar eens naar deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De verhalenverteller
    schooltv.nl
    De verhalenverteller

    Flip luistert in de klas naar een verhaal over Anansi de Spin. Thema: helden. Verteld door Hillie Arduin. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe verzorg ik een vis?
    schooltv.nl
    Hoe verzorg ik een vis?

    De verzorging van een vis lijkt makkelijk. En het hoeft ook niet al te moeilijk te zijn, maar het is wel belangrijk op een aantal dingen te letten. Vissen zijn namelijk heel gevoelige beestjes. Ze krijgen makkelijk stress. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als er een wild dier is aangereden?
    schooltv.nl
    Wat gebeurt er als er een wild dier is aangereden?

    In Nederland worden per jaar zo’n 10.000 wilde dieren aangereden. Vooral reeën worden aangereden als ze een weg willen oversteken. Maar wat moet je eigenlijk doen als je een wild dier hebt aangereden? Pascal zoekt het uit. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zeehondenopvang
    schooltv.nl
    Zeehondenopvang

    In de zeehondenopvang wonen zeehonden die te oud of te ziek zijn om weer terug te gaan naar de Waddenzee. Het is een soort bejaardentehuis! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zorg na de geboorte
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Zorg na de geboorte

    Na de geboorte zorgen ouders voor ons en leren ze ons alles. Hoe zit dat bij dieren? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Aanpassen of uitsterven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Aanpassen of uitsterven

    Mammoeten waren honderdduizend jaar lang kampioenen van de ijstijd. Maar opeens ontstond er een probleem. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Aaseters
    docukit.nl
    Aaseters

    Aaseters eten dode dieren. Veel mensen vinden dat maar vies. En eigenlijk ook laf. Een jagend dier vinden ze sportiever. Die mensen vergeten dat dieren hun instinct volgen. Dat is een ingeboren drang om iets te doen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Ammoniet
    schooltv.nl
    Ammoniet

    Ammonieten zijn inktvissen die lang geleden zijn uitgestorven. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Artis
    artis.nl
    Artis

    Op de website van Artis Zoo lees je alles over deze dierentuin in Amsterdam. Met allerlei weetjes over de bijzondere dieren in Artis en handige informatie voor een spreekbeurt of werkstuk.

    x
  • Plaatje Bang in het donker, is daar iets aan te doen?
    schooltv.nl
    Bang in het donker, is daar iets aan te doen?

    Overdag kun je natuurlijk allerlei dieren zien en horen in het bos. Maar ’s avonds zijn er hele andere dieren wakker. Dan kun je dassen horen snuiven en als je geluk hebt komt er misschien wel een vleermuis over vliegen. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 5 simpele tips om bedreigde diersoorten te helpen
    natgeojunior.nl
    5 simpele tips om bedreigde diersoorten te helpen

    Op 22 april vieren we de dag van de aarde. Door samen te werken kunnen wetenschappers, politici en kinderen zoals jij voor positieve veranderingen zorgen en de aarde helpen. Dat doe je niet alleen voor jezelf, vrienden en familie, maar ook voor deze 50 bedreigde diersoorten. Kijk op de site van National...

    x
  • Plaatje Wat zijn bedreigde diersoorten?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat zijn bedreigde diersoorten?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Bizons in Canada
    schooltv.nl
    Bizons in Canada

    Vroeger leefden er in Canada veel bizons, maar omdat er op ze werd gejaagd, waren ze uitgestorven. Om te zorgen dat de bizons weer terugkomen in Canada, zijn er jonge bizons vrijgelaten in de natuur. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De brulkikker
    schooltv.nl
    De brulkikker

    De brulkikker leefde lange tijd in Nederland. Hier vormde hij een bedreiging voor de lokale dieren: hij had hier geen natuurlijke vijanden en at alle andere dieren in de vijver op. Inmiddels zijn alle brulkikkers in Nederland gevangen. Bekijk het filmpje van Het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Chinese vuurbuiksalamander
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De Chinese vuurbuiksalamander

    De Chinese vuurbuiksalamander ziet er misschien niet zo eng uit. Toch is deze salamander best gevaarlijk. Zijn huid zit namelijk vol met een heel sterk gif. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje De olifant
    rangers.wwf.nl
    De olifant

    Er zijn nog twee soorten olifanten: de Afrikaanse olifant en de Aziatische olifant. Olifanten zijn in gevaar omdat stropers hen doden om hun slagtanden. Op de site WNF-Rangers vind je allerlei weetjes over de olifanten.

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Kunnen we dino
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Kunnen we dino's weer tot leven wekken?

    Kunnen we uitgestorven weer tot leven wekken? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal krijg je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom zijn de dinosaurussen uitgestorven?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom zijn de dinosaurussen uitgestorven?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje De dodo: succesvolle overlever
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De dodo: succesvolle overlever

    De dodo als overlever, die vogel is toch uitgestorven? Dat wel. Maar vóór zijn ontmoeting met de mens, kreeg een grote natuurramp de vogel niet klein. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Ecosystemen
    docukit.nl
    Ecosystemen

    Elk ecosysteem heeft zijn eigen planten en dieren. Die planten en dieren kunnen niet zonder elkaar. De hele wereld bestaat uit ecosystemen. Welk ecosysteem ergens voorkomt, hangt onder andere af van het klimaat. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Egel in nood
    dierenbescherming.nl
    Egel in nood

    Heb je een egel gevonden en weet je niet goed wat je moet doen? Bel dan altijd de dierenambulance. Lees op de site van de Dierenbescherming wat je verder kunt doen om te helpen.

    x
  • Plaatje Evolutie
    docukit.nl
    Evolutie

    Evolutie lijkt iets van heel lang geleden, met dinosaurussen en andere uitgestorven dieren. Maar dat is niet zo. Het ontstaan van nieuwe vormen van planten en dieren noemen we evolutie. En dat gaat nog steeds door. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Fossielen
    docukit.nl
    Fossielen

    Fossielen vertellen iets over de natuur van miljoenen jaren geleden. Ze laten soms ook planten en dieren zien die nu niet meer bestaan. Door fossielen te bestuderen leren wetenschappers hoe deze planten en dieren er lang geleden uitzagen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je...

    x
  • Plaatje Nieuws uit de Natuur ; Fossielen
    schooltv.nl
    Nieuws uit de Natuur ; Fossielen

    Vroeger bestonden er dino’s, die leven nu niet meer. Maar hoe komt het dat wij weten dat ze bestaan hebben? In deze aflevering wordt duidelijk dat er van sommige dieren zoals dino’s nog versteende botten zijn terug te vinden. Welke dieren hebben nog meer botten? En welke niet? Bekijk het...

    x
  • Plaatje Hoe slim zijn geiten?
    schooltv.nl
    Hoe slim zijn geiten?

    Geiten zijn sociale dieren. Ze kunnen moeilijk alleen zijn. Soms worden ze zelfs vriendjes met mensen, of andere dieren. En ze kunnen supergoed klimmen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Gif in je achtertuin
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Gif in je achtertuin

    Voor veel mensen is gif iets dat alleen voorkomt in verre oorden. Maar in Nederland is ook veel giftig, zélfs in je eigen achtertuin! Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje De giraf
    kennisrijk.online
    De giraf

    Wildlands deelt graag kennis en weetjes met jullie over de dieren uit hun dierentuin. Je kunt deze informatieve leesplacemat over de giraf downloaden en printen of op internet bekijken. Online vind je dan ook nog filmpjes, geluiden, foto's, mopjes, quizvragen en meer... Vergeet niet ook de achterkant...

    x
  • Plaatje De giraf
    kennisrijk.online
    De giraf

    Wildlands deelt graag kennis en weetjes met jullie over de dieren uit hun dierentuin. Je kunt deze informatieve leesplacemat over de giraf downloaden en printen of op internet bekijken. Online vind je dan ook nog filmpjes, geluiden, foto's, mopjes, quizvragen en meer... Vergeet niet ook de achterkant...

    x
  • Plaatje De grijpstaartaap
    kennisrijk.online
    De grijpstaartaap

    Wildlands deelt graag kennis en weetjes met jullie over de dieren uit hun dierentuin. Je kunt deze informatieve leesplacemat over de grijpstaartaap downloaden en printen of op internet bekijken. Online vind je dan ook nog filmpjes, geluiden, foto's, mopjes, quizvragen en meer... Vergeet niet ook de achterkant...

    x
  • Plaatje De grijpstaartaap
    kennisrijk.online
    De grijpstaartaap

    Wildlands deelt graag kennis en weetjes met jullie over de dieren uit hun dierentuin. Je kunt deze informatieve leesplacemat over de grijpstaartaap downloaden en printen of op internet bekijken. Online vind je dan ook nog filmpjes, geluiden, foto's, mopjes, quizvragen en meer... Vergeet niet ook de achterkant...

    x
  • Plaatje De haai
    rangers.wwf.nl
    De haai

    De haai kan goed zwemmen en is sterk, heeft vinnen en scherpe tanden. Dat weet je vast wel. Maar haaien worden wereldwijd bedreigd. Op de site WNF-Rangers vind je allerlei weetjes over haaien.

    x
  • Plaatje Haaien hebben het moeilijk
    schooltv.nl
    Haaien hebben het moeilijk

    De haai is een roofdier dat het zo lastig heeft, dat sommige soorten met uitsterven worden bedreigd. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe planten ‘het’ doen
    docukit.nl
    Hoe planten ‘het’ doen

    Dieren doen het. En mensen. Maar ook planten doen aan seks. Op die manier planten zij zich voort. Zonder voortplanting zouden ze uitsterven. Mensen en dieren kunnen naar elkaar toe gaan om zich voort te planten. Planten kunnen dat niet. Zij hebben hulp nodig bij het bevruchten. Van insecten bijvoorbeeld....

    x
  • Plaatje Huis- en hobbydierenlijst
    dierenbescherming.nl
    Huis- en hobbydierenlijst

    De huis- en hobbydierenlijst (ook wel de positieflijst genoemd) is een lijst met diersoorten die gehouden kunnen worden zonder heel specifieke voorwaarden. Dit zouden dieren moeten zijn die goed te houden zijn, makkelijk verzorgd kunnen worden en die veilig leven bij mensen thuis. Lees meer en bekijk...

    x
  • Plaatje Deze huisdieren zijn vanaf 1 juli verboden
    kidsweek.nl
    Deze huisdieren zijn vanaf 1 juli verboden

    Sommige mensen houden hele bijzondere dieren thuis zoals een serval of chinchilla. Vanaf 1 juli zijn sommige exotische dieren verboden. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 1 juli 2024.

    x
  • Plaatje De ijsbeer
    rangers.wwf.nl
    De ijsbeer

    Een ijsbeer leeft het liefst in een ijskoude omgeving. Het gaat helaas niet zo goed met de ijsbeer. Ze hebben veel last van de opwarming van de aarde. Kijk op de site WNF-Rangers voor allerlei weetjes over de ijsbeer.

    x
  • Plaatje De ijsbeer
    kennisrijk.online
    De ijsbeer

    Wildlands deelt graag kennis en weetjes met jullie over de dieren uit hun dierentuin. Je kunt deze informatieve leesplacemat over de ijsbeer downloaden en printen of op internet bekijken. Online vind je dan ook nog filmpjes, geluiden, foto's, mopjes, quizvragen en meer... Vergeet niet ook de achterkant...

    x
  • Plaatje De ijsbeer
    kennisrijk.online
    De ijsbeer

    Wildlands deelt graag kennis en weetjes met jullie over de dieren uit hun dierentuin. Je kunt deze informatieve leesplacemat over de ijsbeer downloaden en printen of op internet bekijken. Online vind je dan ook nog filmpjes, geluiden, foto's, mopjes, quizvragen en meer... Vergeet niet ook de achterkant...

    x
  • Plaatje Inkt, slijm en hergebruikte huisjes: kwetsbare zeedieren beschermen zichzelf
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Inkt, slijm en hergebruikte huisjes: kwetsbare zeedieren beschermen zichzelf

    De zee zit vol met roofdieren die graag andere dieren eten. Toch leven er veel dieren in zee met een zacht, kwetsbaar lichaam. Hoe beschermen zij zichzelf? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De jaguar
    rangers.wwf.nl
    De jaguar

    De jaguar, koning van het tropisch woud, supersterk en superstoer. Op de site WNF-Rangers lees je allerlei weetjes over de jaguar.

    x
  • Plaatje Koala
    ifaw.org
    Koala

    Op de site van IFAW (International Fund for Animal Welfare) vind je informatie over koala's en over hun bedreigingen.

    x
  • Plaatje Koala (WikiKids)
    wikikids.nl
    Koala (WikiKids)

    Informatie over de koala uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Koala
    hetklokhuis.nl
    Koala

    In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Nienke aan de oostkust van Australië op zoek naar koalaberen. Een zeldzaam dier met een uiterst kieskeurig dieet; de jonge blaadjes van de eucalyptusboom. Nienke gaat het bos in met ranger Martin die een bijzondere manier heeft om de koala's te spotten. Met...

    x
  • Plaatje De koala
    rangers.wwf.nl
    De koala

    Wat eet een koala, waarom is de koala in gevaar. Op de site van de WNF-Rangers vind je allerlei weetjes over de koala.

    x
  • Plaatje Kan een koudbloedig dier koorts hebben of kou vatten?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Kan een koudbloedig dier koorts hebben of kou vatten?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje 1 Minuutje natuur ; Kringloop
    schooltv.nl
    1 Minuutje natuur ; Kringloop

    Wat gebeurt er met je overleden kat als je hem begraaft in de tuin? Lieuwe denkt dat er van zijn lieve poes niets meer over is. Maar op een bepaalde manier is hij er toch nog een beetje. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De krokodil
    kennisrijk.online
    De krokodil

    Wildlands deelt graag kennis en weetjes met jullie over de dieren uit hun dierentuin. Je kunt deze informatieve leesplacemat over de krokodil downloaden en printen of op internet bekijken. Online vind je dan ook nog filmpjes, geluiden, foto's, mopjes, quizvragen en meer... Vergeet niet ook de achterkant...

    x
  • Plaatje De krokodil
    kennisrijk.online
    De krokodil

    Wildlands deelt graag kennis en weetjes met jullie over de dieren uit hun dierentuin. Je kunt deze informatieve leesplacemat over de krokodil downloaden en printen of op internet bekijken. Online vind je dan ook nog filmpjes, geluiden, foto's, mopjes, quizvragen en meer... Vergeet niet ook de achterkant...

    x
  • Plaatje Voor het eerst kweekvlees geproefd: hoe wordt dat gemaakt?
    kidsweek.nl
    Voor het eerst kweekvlees geproefd: hoe wordt dat gemaakt?

    Dit worstje ziet eruit als vlees, ruikt als vlees en het is zelfs gemaakt van vlees. Toch zijn er geen dieren voor gestorven, het is namelijk gemaakt van dierencellen. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 18 april 2024.

    x
  • Plaatje De leeuw
    schooltv.nl
    De leeuw

    Vind jij leeuwen ook zulke mooie dieren? Ze leven vooral in Afrika. Bij ons in Europa zie je ze alleen in de dierentuin. Leeuwen zijn roofdieren. Ze zijn dol op grote stukken rauw vlees. Erg gevaarlijk dus! Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Leven en dood
    docukit.nl
    Leven en dood

    Overal om ons heen is leven. Uit zaadjes groeien kleine plantjes, dieren krijgen jongen en mensen krijgen kinderen. Planten, dieren en mensen gaan allemaal een keer dood. Leven en dood horen bij elkaar. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Luie luiaard
    rangers.wwf.nl
    Luie luiaard

    Een luiaard heet niet voor niets een luiaard. Een luiaard is heel erg lui. Hij slaapt wel zo'n 8 tot 9 uur per dag. En hij kruipt heeeel traag van tak tot tak. Op de site WNF-Rangers vind je allerlei weetjes over de luiaard.

    x
  • Plaatje De mammoet
    docukit.nl
    De mammoet

    In de netten van vissers komen soms botten van dieren terecht. Die dieren leefden duizenden jaren geleden, maar zijn nu uitgestorven. Het zijn mammoeten, verre familie van de olifant. Mammoeten leefden in de prehistorie. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior...

    x
  • Plaatje De terugkeer van de mammoet?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De terugkeer van de mammoet?

    De uitgestorven mammoet weer tot leven wekken, lukt misschien wel met DNA-technieken in het laboratorium. Maar zelfs als het mogelijk is, willen we dat wel? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Meester Freek!
    youtube.com
    Meester Freek!

    Freek Vonk geeft in deze YouTube-serie regelmatig een les als Meester Freek en vertelt jullie dan over zijn favoriete dieren. En zoals meesters doen.., hij geeft je ook bij elke les een opdracht. Ga naar de opdrachten en het dierenpaspoort.

    x
  • Plaatje Mimicry bij insecten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Mimicry bij insecten

    Voor sommige dieren is het behoorlijk handig dat ze heel sterk op elkaar lijken. Ze hebben bijvoorbeeld dezelfde kleuren, vormen, vlekken of geuren en houden zo elkaar voor de gek. Als dieren zo op elkaar lijken, elkaar nadoen of nabootsen, noemen we dat mimicry. Lees meer over mimicry op de Natuurwijzer...

    x
  • Plaatje Hoe goed ruikt een neushoorn?
    schooltv.nl
    Hoe goed ruikt een neushoorn?

    Dieren kunnen vaak veel beter ruiken dan mensen. Dat is ook heel belangrijk, want zo kunnen ze eten vinden en hun vijand al op afstand ruiken. De olifant heeft de beste neus van het hele dierenrijk, maar kan een neushoorn ook zo goed ruiken? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De neushoorn
    rangers.wwf.nl
    De neushoorn

    Er zijn nog maar vijf soorten neushoorns; de witte en de zwarte neushoorn komen in Afrika voor, de Indische, Javaanse en de Sumatraanse neushoorn in Azië. Stropers doden de neushoorns voor hun hoorns, die ze willen verkopen. Op de site WNF-Rangers lees je meer over neushoorns.

    x
  • Plaatje De witte neushoorn
    kennisrijk.online
    De witte neushoorn

    Wildlands deelt graag kennis en weetjes met jullie over de dieren uit hun dierentuin. Je kunt deze informatieve leesplacemat over de witte neushoorn downloaden en printen of op internet bekijken. Online vind je dan ook nog filmpjes, geluiden, foto's, mopjes, quizvragen en meer... Vergeet niet ook de...

    x
  • Plaatje Neushoorn
    hetklokhuis.nl
    Neushoorn

    Janouk gaat op safari. In Beekse Bergen gaat ze op bezoek bij één van de grootste en zwaarste landdieren ter wereld: de neushoorn. Janouk loopt een dag mee met de verzorgers en leert van alles over de neushoorn. Waaruit bestaat de hoorn? Waarom hebben ze zo’n dikke huid? Wat eet een...

    x
  • Plaatje Hoe maak je van botten een model van een oerdier?
    schooltv.nl
    Hoe maak je van botten een model van een oerdier?

    Remie Bakker is oerdierkunstenaar. Op basis van gevonden botten maakt hij modellen. Eerst maakt hij een mal. Vervolgens maakt hij een model van kunststof. Zo weten we hoe een sabeltandtijger of babymammoet er vroeger uit moet hebben gezien. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oerdierkunstenaar
    hetklokhuis.nl
    Oerdierkunstenaar

    Wolharige neushoorns, sabeltandtijgers, mammoeten, allemaal leefden ze lang geleden in Nederland. Maar hoe zagen ze er precies uit? En hoe kun je dat zo goed mogelijk namaken? Pascal gaat op bezoek bij oerdierkunstenaar Remie Bakker. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Onzichtbaar in het water
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Onzichtbaar in het water

    Veel dieren op het land vallen dankzij hun schutkleur niet op in hun omgeving. Hoe camoufleren dieren zich in het water? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De orang-oetan
    rangers.wwf.nl
    De orang-oetan

    Orang-oetans zijn mensapen en leven het liefst hoog in de bomen van de jungle. Maar van dat oerwoud blijft steeds minder over. Op de site WNF-Rangers vind je allerlei weetjes over de orang-oetan.

    x
  • Plaatje De otter
    rangers.wwf.nl
    De otter

    De otter was verdwenen in Nederland maar is sinds 2002 weer uitgezet en het gaat nu supergoed met hem. Op de site WNF-Rangers lees je allerlei weetjes over de otter.

    x
  • Plaatje Paleontologie
    hetklokhuis.nl
    Paleontologie

    Dino-professor Anne Schulp weet alles over fossielen. Dat zijn versteende overblijfselen van planten of dieren, of de afdrukken daarvan. Soms wel van miljoenen jaren oud. Door de fossielen te onderzoeken, kun je veel te weten komen over planten en dieren die allang zijn uitgestorven. Bijvoorbeeld over...

    x
  • Plaatje Panda
    docukit.nl
    Panda's

    Panda’s komen alleen in China voor. Daar leven ze hoog in dichtbeboste bergen. Ze eten bamboe. De reuzenpanda staat op de lijst van ernstig bedreigde diersoorten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 21. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Hoe schreeuwt een plant om hulp?
    nemosciencemuseum.nl
    Hoe schreeuwt een plant om hulp?

    Als een leeuw honger heeft, gaat hij op zoek naar een zebra. Een vogel lokt een andere vogel met een vrolijk lied. Maar hoe doet een plant dat? Wat eet hij, hoe ontsnapt hij aan dieren die hem op willen peuzelen, en kan hij ook dieren lokken? Bioloog Patrick Meirmans van de Universiteit van Amsterdam...

    x
  • Plaatje Het Portugees oorlogsschip: een verlammende samenwerking
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het Portugees oorlogsschip: een verlammende samenwerking

    Het Portugees oorlogsschip heeft heel lange tentakels waarmee hij gemeen kan steken. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje De regenworm
    schooltv.nl
    De regenworm

    Een echt bodemdiertje zonder skelet. Elk korreltje grond op de wereld gaat minimaal één keer door de darm van dit diertje. De regenworm. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Een egel in reuzenformaat
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een egel in reuzenformaat

    Wist jij dat er reuzenegels bestaan hebben? Wat weten we over deze uitgestorven eilanddieren? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De reuzenpanda
    rangers.wwf.nl
    De reuzenpanda

    Wat eet een reuzenpanda en waarom is deze panda in gevaar? Op de site WNF-Rangers vind je allerlei weetjes over de reuzenpanda.

    x
  • Plaatje Rode panda Hupie, dé mascotte van WWF
    rangers.wwf.nl
    Rode panda Hupie, dé mascotte van WWF

    Op de site WNF-Rangers lees je weetjes over de rode panda. En wist jij dat de rode panda Hupie de mascotte van WWF-rangers is. Je leest er hier meer over.

    x
  • Plaatje Waar moet je op letten als je gaat schaatsen op natuurijs?
    schooltv.nl
    Waar moet je op letten als je gaat schaatsen op natuurijs?

    Schaatsen op natuurijs is vooral leuk voor mensen. Als het vriest kan het heel druk worden in gebieden waar normaal gesproken dieren de baas zijn. Manon helpt boswachter Anne met het beschermen van otters, aalscholvers en andere wilde dieren. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Onderzoek: hoe kleiner de scharen, hoe giftiger de schorpioen?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Onderzoek: hoe kleiner de scharen, hoe giftiger de schorpioen?

    Schorpioenen zijn er in veel kleuren en maten. Maar hoe zie je welke giftig is en welke niet? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Zijn schorpioenen gevaarlijk voor ons?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Zijn schorpioenen gevaarlijk voor ons?

    De ene schorpioen is giftiger dan de andere. Je vindt ze niet in Nederland, maar wel in Europa. Zijn ze allemaal gevaarlijk? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Schubdier
    rangers.wwf.nl
    Schubdier

    Schubdieren worden ook wel pangolins genoemd en leven in bossen in Afrikaanse en Aziatische landen. Op de site WNF-Rangers lees je weetjes over dit bijzondere dier.

    x
  • Plaatje Skelet
    hetklokhuis.nl
    Skelet

    Een skelet zorgt ervoor dat mensen en dieren niet in elkaar zakken. Maar wist je dat het skelet van een mens en, bijvoorbeeld, een tijger heel erg op elkaar lijkt? En dat er ook dieren zijn zonder skeletten? Sosha laat het je zien. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Nieuws uit de Natuur ; Slang
    schooltv.nl
    Nieuws uit de Natuur ; Slang

    Slangen zijn koudbloedige dieren en echte jagers. Ze eten het vlees van dieren, dat is hun prooi. Hoe vangen slangen hun prooi? Welke aanpassingen hebben slangen om dit te vergemakkelijken? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nieuws uit de Natuur ; Sloten en plassen
    schooltv.nl
    Nieuws uit de Natuur ; Sloten en plassen

    In de sloot en in de plas leven veel dieren. Slootdieren hebben water nodig om te kunnen overleven. Sommige dieren kunnen in zoet water leven en sommige in zout water. Libellen zijn vaak bij het water te vinden, waarom eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De sneeuwluipaard
    rangers.wwf.nl
    De sneeuwluipaard

    De sneeuwluipaard is een mysterieus roofdier. Er zijn verschillende redenen waarom deze prachtige kat bedreigd wordt. Lees er meer over de sneeuwluipaard op WNF-Rangers.

    x
  • Plaatje De steenvis
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De steenvis

    De steenvis is de giftigste vis ter wereld, ontdek jij hoe hij zijn gif overbrengt? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Tasmaanse tijger
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Tasmaanse tijger

    Ooit leefde er een gestreept buideldier in Australië. Het leek op een kleine tijger, maar had een kop als Lees er meer over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Tien bedreigde Nederlandse vogels
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Tien bedreigde Nederlandse vogels

    Nederland telt veel soorten vogels, maar met een aantal gaat het niet zo goed. Hun aantal neemt af: ze vertrekken uit Nederland of krijgen te weinig jongen. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De tijger
    rangers.wwf.nl
    De tijger

    Op de site WNF-Rangers vind je weetjes over de tijger.

    x
  • Plaatje Het Klokhuis Onderneemt: Verkopen
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis Onderneemt: Verkopen

    Hoe trek je de aandacht van nieuwe klanten? En hoe zorg je dat ze klant bij jou blijven? Eva gaat samen met bioloog Patrick een dagje naar de dierentuin en ontdekt dat mensen heel veel leren door naar het gedrag van dieren te kijken. Met gids Brent, de jongste ondernemer van Den Haag stapt Eva op de...

    x
  • Plaatje Voedselvoorraad
    schooltv.nl
    Voedselvoorraad

    De winter nadert. Een groot probleem voor dieren is het tekort aan voedsel. Daarom bereiden dieren zich goed voor en leggen ze voedselvoorraden aan om de winter door te komen. Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is vogelgriep?
    schooltv.nl
    Wat is vogelgriep?

    De vogelgriep is een besmettelijk virus waar kippen doodziek van kunnen worden. Wanneer er op een pluimveebedrijf vogelgriep wordt vastgesteld worden de dieren afgemaakt. Uit voorzorg moeten de dieren binnenblijven en mag er in de omgeving van een besmet bedrijf geen pluimvee worden vervoerd. Ook wordt...

    x
  • Plaatje Vuurwerktips huisdieren
    dierenbescherming.nl
    Vuurwerktips huisdieren

    Boem! Knal! Jij vindt het geluid van knallend vuurwerk soms al hard. Dieren horen deze knallen nog harder dan wij. Lees de vuurwerktips voor huisdieren op de site van de Dierenbescherming!

    x
  • Plaatje Waarom is het ene dier slimmer dan het andere?
    nemosciencemuseum.nl
    Waarom is het ene dier slimmer dan het andere?

    Intelligentie heeft te maken met hoe een dier problemen oplost en welke beslissingen een dier neemt. Maar waarom is het ene dier slimmer dan het andere? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Verdwijnt de Waddenzee door klimaatverandering?
    schooltv.nl
    Verdwijnt de Waddenzee door klimaatverandering?

    Schelpdieren, vogels, zeehonden: in het waddengebied leven een heleboel dieren die afhankelijk zijn van de zandplaten die droogvallen bij laag water. Maar als de klimaatverandering doorzet, kan de Waddenzee binnen een eeuw onder water komen te staan. Wat betekent dat voor de dieren die er leven? Bekijk...

    x
  • Plaatje Weekdieren
    docukit.nl
    Weekdieren

    Bij weekdieren denk je niet meteen aan de spannendste dieren van het dierenrijk. Een opvallend uiterlijk of bijzonder gedrag verwacht je niet zo snel. Maar dat is een vergissing. Zeeslakken zijn er in wonderlijke kleuren en vormen. En inktvissen zijn slim.Wat is het verschil tussen een weekdier en een...

    x
  • Plaatje Wild van Freek (Tijdschrift)
    wildvanfreek.nl
    Wild van Freek (Tijdschrift)

    In dit tijdschrift neemt Nederlands bekendste bioloog Freek Vonk je mee op avontuur. Reis met Freek mee naar de meest bijzondere plekken op aarde, op zoek naar de gaafste wilde dieren. Op de website vind je antwoord op allerlei dierenvragen.

    x
  • Plaatje De witte neushoorn
    kennisrijk.online
    De witte neushoorn

    Wildlands deelt graag kennis en weetjes met jullie over de dieren uit hun dierentuin. Je kunt deze informatieve leesplacemat over de witte neushoorn downloaden en printen of op internet bekijken. Online vind je dan ook nog filmpjes, geluiden, foto's, mopjes, quizvragen en meer... Vergeet niet ook de...

    x
  • Plaatje Zeeanemoon
    schooltv.nl
    Zeeanemoon

    Zeeanemonen lijken op kleurige bloemen maar het zijn dieren. Deze dieren horen bij de holtedieren. Binnenin zit een holle ruimte. Holtedieren vangen en verdoven hun prooi met giftige pijltjes. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De zeeschildpad
    rangers.wwf.nl
    De zeeschildpad

    Op de site van het Wereld Natuur Fonds vind je allerlei weetjes over zeeschildpadden.

    x
  • Plaatje Infoblad zeeschildpadden
    carmabi.org
    Infoblad zeeschildpadden

    Download hier een infoblad boordevol weetjes over zeeschildpadden.

    x
  • Plaatje Zeezoogdieren
    docukit.nl
    Zeezoogdieren

    Niet alle zoogdieren leven op het land. Sterker nog: het allergrootste dier, de blauwe vinvis, is een zeezoogdier. Maar er zijn nog meer verschillende zeezoogdieren. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 12. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Nederlandse Poolexpeditie
    jeugdjournaal.nl
    Nederlandse Poolexpeditie

    Een groep van 55 Nederlandse wetenschappers zijn op expeditie naar de Noordpool. Ze gaan voor onderzoek naar het eiland Edgeøya, vlakbij Spitsbergen. Ze kijken hoe het met de dieren en planten in het gebied gaat. Ook doen ze onderzoek naar klimaatverandering en de invloed van mensen op de natuur....

    x
  • Plaatje Hoe ontstaan aardbevingen in Groningen?
    schooltv.nl
    Hoe ontstaan aardbevingen in Groningen?

    In Groningen zit gas in de bodem. Het wordt gewonnen omdat het gebruikt kan worden om op te koken of het huis te verwarmen. Het is ontstaan door rottende planten- en dierenresten. Door het eruit te halen, klinkt de bodem in. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De aasgier
    schooltv.nl
    De aasgier

    De aasgier is de kleinste gier van Europa. Aasgieren leven van dood vlees en eieren van andere dieren. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Afrikaanse olifant
    ouwehand.nl
    Afrikaanse olifant

    Download op de site van Ouwehands Dierenpark informatie voor een spreekbeurt over de Afrikaanse olifant.

    x
  • Plaatje Alpaca
    hetklokhuis.nl
    Alpaca's

    Hoog in de bergen van Bolivia gaat Bart op bezoek bij een familie met een alpacaboerderij. De dieren hebben een dikke vacht om zich te beschermen tegen de koude nachten. Van die vacht wordt in de fabriek wol gesponnen, waar lekkere dikke warme truien van gemaakt worden. Bekijk deze aflevering van Het...

    x
  • Plaatje Wat doen Amerikaanse kreeften in onze sloten?
    schooltv.nl
    Wat doen Amerikaanse kreeften in onze sloten?

    Dieren en planten leven met elkaar in een kwetsbaar evenwicht. Exoten zoals de Amerikaanse rivierkreeft kunnen dat evenwicht verstoren. Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Amurtijger
    ouwehand.nl
    Amurtijger

    Download op de site van Ouwehands Dierenpark informatie voor een spreekbeurt over de amurtijger, ook wel Siberische tijger genoemd..

    x
  • Plaatje Animisme
    kidsweek.nl
    Animisme

    Op de website van Kidsweek / Samsam vind je uitgebreide informatie over de religie animisme. Over de goden, de dieren, de priester en animisme in de wereld.

    x
  • Plaatje Hoe belangrijk zijn billen voor apen?
    schooltv.nl
    Hoe belangrijk zijn billen voor apen?

    Dik, dun, rond of plat: chimpansees herkennen elkaar aan hun billen. Vrouwtjes laten met hun gezwollen achterwerk zien dat ze vruchtbaar zijn. En bij de bavianen verleiden mannetjes de vrouwtjes met hun grote, rode kont. We kunnen nog wat leren van dierenbillen! Bekijk het filmpje van De Buitendienst...

    x
  • Plaatje Waarom is een aap geen huisdier?
    schooltv.nl
    Waarom is een aap geen huisdier?

    Sommige mensen vinden het leuk om een aap in huis te hebben als huisdier. Maar dierenverzorgers zeggen dat dit geen goed idee is. In een apenopvangcentrum leren apen die lang bij mensen hebben gewoond, hoe ze aap moeten zijn. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Apenheul
    apenheul.nl
    Apenheul

    Informatie over dierenpark Apenheul. Heel veel weetjes over apen en de gebieden waar ze leven. Met handige informatie voor je spreekbeurt of werkstuk.

    x
  • Plaatje Het aquarium
    docukit.nl
    Het aquarium

    Wie thuis vissen houdt, heeft vaak een kleine glazen bak. Er zijn ook enorme grote aquaria. Die horen vaak bij een dierentuin. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 193. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Ara
    ouwehand.nl
    Ara

    Download op de site van Ouwehands Dierenpark informatie voor een spreekbeurt over de geelvleugelara.

    x
  • Plaatje De poep van een Aziatische olifant
    schooltv.nl
    De poep van een Aziatische olifant

    Rachel neemt poep mee van een Aziatische olifant. Deze grote dieren eten hooi en takken. Dat klinkt niet veel, maar ze eten er wel honderd kilo per dag van. Bekijk het filmpje van Tussen Kop en Staart op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom kunnen mensenbaby’s niet staan?
    schooltv.nl
    Waarom kunnen mensenbaby’s niet staan?

    In de natuur kunnen pasgeboren dieren zoals kalfjes en hertjes na de geboorte al snel staan. Mensenbaby’s kunnen als ze geboren zijn alleen maar liggen en huilen. Dat komt omdat wij eigenlijk nog niet af zijn als we geboren worden. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bacteriën en virussen
    schooltv.nl
    Bacteriën en virussen

    Bacteriën en virussen zijn ziekteverwekkers. Het woord zegt het al: Deze kunnen je ziek maken. Ziekteverwekkers kunnen worden doorgegeven via mensen, dieren, voedsel en via lucht. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Geheimen van de baleinwalvis
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Geheimen van de baleinwalvis

    Walvissen horen bij de grootste dieren op aarde, maar we weten nog opvallend weinig van ze. Wat weten we wel en nog niet over baleinen? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Beekse Bergen
    beeksebergen.nl
    Beekse Bergen

    Een dagje op safari? Dat kan in safaripark de Beekse Bergen. Neem alvast een kijkje op de website. Je vindt er ook informatie over de dieren die je tijdens je safari kunt tegenkomen. De Afrikaanse olifant of de mantelbaviaan, de hyena, de kameel en nog veel meer.

    x
  • Plaatje Beestenboot (de film)
    filmvandaag.nl
    Beestenboot (de film)

    De wereld wordt bedreigd door een enorme vloedgolf. Alleen de ark van de leeuw Noah kan de dieren redden. Maar de Nestertjes Dave en Finney mogen niet mee. Een film uit 2015. (Kijkwijzer: alle leeftijden)

    x
  • Plaatje Berberaap
    gaiazoo.nl
    Berberaap

    Wil je meer weten over de berberaap, of er misschien een spreekbeurt over houden? Op de website van GaiaZOO vind je in het dierenpaspoort de leukste en meest interessante weetjes en coolste filmpjes over deze aap.

    x
  • Plaatje De bruine beer
    schooltv.nl
    De bruine beer

    Bruine beren zijn grote, stevig gebouwde dieren en worden ongeveer 25 jaar oud. Wil je meer weten bekijk het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Berenbos
    bearsinmind.org
    Berenbos

    Op de site van Alertis, stichting voor beer- en natuurbescherming, vind je informatie over Het Berenbos, een terrein voor beren dat je vindt in Ouwehands Dierenpark.

    x
  • Plaatje Lucas zoekt uit hoe je bijen kunt helpen
    jeugdjournaal.nl
    Lucas zoekt uit hoe je bijen kunt helpen

    Het gaat niet goed met de bijen. Lucas van het Zapp Weekjournaal zoekt uit wat je kan doen om de dieren te helpen. Bekijk dit filmpje.

    x
  • Plaatje Biodiversiteit verdient rommel
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Biodiversiteit verdient rommel

    Een betegelde tuin met een overkapping, gezellig voor een barbecue, maar slecht voor planten en dieren. Lees de informatie over biodiversiteit uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bioloog
    natuurinformatie.nl
    Bioloog

    Hoe word je bioloog? Heb je interesse om de natuur te onderzoeken en beschik je over talenten in exacte vakken, dan kun je een biologiestudie volgen aan een universiteit. Na afronding van die studie ben je professional in het bestuderen van planten, dieren of de mens. Meer informatie vind je hier.

    x
  • Plaatje Nieuws uit de Natuur ; Bomen en Varens
    schooltv.nl
    Nieuws uit de Natuur ; Bomen en Varens

    Naast verschillende groepen dieren zijn er ook verschillende groepen planten. Planten bestaan al net zo lang als de dino’s en ook hier zijn fossielen van gevonden. Welke plantengroepen bestaan er allemaal? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het grootste bos ter wereld
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het grootste bos ter wereld

    De taiga is het grootste bosgebied op aarde. Hier vind je allerlei dieren en planten, aangepast aan deze koude leefomgeving. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De boswachter
    docukit.nl
    De boswachter

    Een boswachter is er om bossen en natuurgebieden in de gaten te houden. Hij zorgt ervoor dat de planten en dieren er goed kunnen leven. Hij weet alles van de flora en fauna. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 95. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Broedzorg
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Broedzorg

    Een kenmerkend lentebeeld, een broedende vogel. Ook andere dieren kennen broedzorg, zoals vissen, amfibieën en zelfs zoogdieren. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bruine beer
    ouwehand.nl
    Bruine beer

    Download op de site van Ouwehands Dierenpark informatie voor een spreekbeurt over de bruine beer.

    x
  • Plaatje Iedereen is dol op capibara’s (zelfs parasieten)
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Iedereen is dol op capibara’s (zelfs parasieten)

    Wie is er niet dol op de capibara? Veel dieren zijn graag in de buurt van dit forse knaagdier. Maar waarom? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt - cavia
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt - cavia

    Wil je een spreekbeurt houden over cavia's? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Waarom piept een cavia?
    schooltv.nl
    Waarom piept een cavia?

    Cavia’s zijn hele sociale dieren. Ze maken allerlei soorten piepgeluidjes om met elkaar te kunnen communiceren. Welke geluiden maken ze allemaal? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Chimpansee
    hetklokhuis.nl
    Chimpansee

    We gaan op bezoek bij een verre neef van ons: de chimpansee! Hoeveel lijken ze eigenlijk op ons? Hoe zie je of een chimp vrolijk is? Wie wint er bij een potje memory: jij of de chimpansee? En hoe zou het eruit zien als niet de apen maar de mensen in dierentuinhokken zaten? Bekijk deze aflevering van...

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over chincilla
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over chincilla's

    Wil je een spreekbeurt houden over chinchilla's? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Creative Park ; Bouwplaten
    creativepark.canon
    Creative Park ; Bouwplaten

    Heel veel bouwmodellen die je kunt printen en in elkaar zetten. Dieren, gebouwen, voertuigen, speelgoed en meer. Het is handig als je een kleurenprinter hebt. Overleg wel even of je de bouwplaten mag printen. Sommige werkstukken bestaan uit veel bladzijden.

    x
  • Plaatje De dampkring
    schooltv.nl
    De dampkring

    De aarde is de enige planeet in ons zonnestelsel waar zóveel planten en dieren leven. Dat komt door de dampkring. Die zorgt ervoor dat we op aarde temperaturen hebben waarin we goed kunnen leven. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dassen spotten
    schooltv.nl
    Dassen spotten

    Dassen zijn schuwe dieren, die je bijna nooit overdag ziet. In Drenthe leven er een paar honderd. Sosha en boswachter Lizette hebben een dassenburcht gevonden. Zouden de dassen zich laten zien? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom kunnen door dassen geen treinen rijden?
    jeugdjournaal.nl
    Waarom kunnen door dassen geen treinen rijden?

    In Friesland ligt het treinverkeer stil tussen Stavoren en Koudum-Molkwerum. In Noord-Brabant rijden geen treinen meer tussen Den Bosch en Boxtel. De reden? Dassen! De dieren bouwen burchten bij het spoor: een heel gangenstelsel onder de grond, waar ze leven. Daardoor kan het spoor verzakken en dat is...

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over degoes
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over degoes

    Wil je een spreekbeurt houden over degoes? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Raoul Deleo
    hetklokhuis.nl
    Raoul Deleo

    Raoul Deleo is kunstenaar en ontdekkingsreiziger. Als enige heeft hij de bijzondere dieren op het raadselachtige continent Terra Ultima weten vast te leggen. Eva ontdekt hoe wonderlijk Terra Ultima is in zijn prachtige tekeningen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Diepzee
    docukit.nl
    Diepzee

    Vroeger dachten mensen dat er monsters in de oceanen leefden. Eigenlijk zaten ze er niet ver naast. Door onderzoek heeft men de laatste vijftig jaar de meest fantastische dieren ontdekt in de diepten van de oceanen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje De dinosaurus
    schooltv.nl
    De dinosaurus

    Miljoenen jaren geleden leefde er dinosaurussen op deze wereld. Het enige dat van deze dieren nog over is gebleven, zijn botten. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Uitsterven van dinosaurussen
    schooltv.nl
    Uitsterven van dinosaurussen

    Lange tijd leefden er overal dinosaurussen op aarde. Totdat er iets gebeurde waardoor de grote dieren uit zijn gestorven. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje DNA
    docukit.nl
    DNA

    Alle mensen, dieren en planten hebben DNA. Je ziet het niet met het blote oog, maar het zit in ieder deeltje van je lichaam. Zonder dat je het doorhebt, zorgt DNA ervoor dat er van alles gebeurt in je lijf. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Hoe slapen dolfijnen?
    schooltv.nl
    Hoe slapen dolfijnen?

    Dolfijnen zijn intelligente dieren. Ze kunnen zelfs slapen en zwemmen tegelijk! Zo kunnen ze uitrusten en tegelijkertijd blijven opletten en ademhalen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Doodgravers, pissebedden en mollen: een tuin vol leven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Doodgravers, pissebedden en mollen: een tuin vol leven

    Bij dieren in de tuin denk je misschien vooral aan vogels en spinnen. Maar gehurkt vind je nog veel meer soorten, zoals mollen en doodgravers. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Droogte heeft grote gevolgen voor de natuur
    jeugdjournaal.nl
    Droogte heeft grote gevolgen voor de natuur

    Het is erg droog in Nederland. Natuurorganisaties en boswachters maken zich zorgen, want de droogte kan grote gevolgen hebben voor planten en dieren. Bekijk het artikel op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 6 augustus 2022.

    x
  • Plaatje Duinen
    hetklokhuis.nl
    Duinen

    Hoe is het Noord-Hollands duinlandschap eigenlijk ontstaan? En hoe blijft het duinlandschap aantrekkelijk voor al die bijzondere dieren en planten? Boswachter Bob legt aan Janouk uit wat wandelende duinen zijn. Ook konijnen en grote grazers hebben een belangrijke rol. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Duurzaamheid
    docukit.nl
    Duurzaamheid

    Duurzaam leven gaat over hoe we zorgen voor de aarde. Het gaat goed met het milieu, zolang er evenwicht is tussen de mensen, de dieren en het milieu. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 78. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Dwaalfilm
    dwaalfilm.eu
    Dwaalfilm

    Dwaal mee door de natuurfilms in miniatuur met in de hoofdrol moerassen, beken, rivieren, de zee. In meer dan 300 filmpjes worden verhalen verteld over de planten en de dieren in de Nederlandse natuur.

    x
  • Plaatje Eb en vloed
    hetklokhuis.nl
    Eb en vloed

    Hoe krijg je hoog en laag water op het strand? Dolores legt uit hoe de maan en de draaiing van de aarde voor eb en vloed zorgen. Verder laat ze zien hoe dieren profiteren van de getijdenwisselingen. En op de Afsluitdijk ziet ze hoe met een getijdengenerator met behulp van eb en vloed stroom maakt. Bekijk...

    x
  • Plaatje Ecologisch netwerk
    hetklokhuis.nl
    Ecologisch netwerk

    In ons land zijn veel natuurgebieden gescheiden door snelwegen. In deze aflevering van Het Klokhuis legt Lisa uit wat de gevolgen zijn als dieren in een te klein leefgebied moeten leven en waarom ecologische netwerken een goede oplossing bieden.

    x
  • Plaatje Het edelhert in de bronst
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het edelhert in de bronst

    Dieren verleiden elkaar tijdens de paartijd of bronst. Hoe doen zij dat? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De wintervoorraad van de eekhoorn
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De wintervoorraad van de eekhoorn

    ‘s Zomers hebben de eekhoorns het goed. Dan breekt de winter aan. Het voedsel ligt onder een dik pak sneeuw. Hoe krijgen de dieren dan toch een volle buik? Kijk en lees het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over eekhoorns
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over eekhoorns

    Wil je een spreekbeurt houden over de eekhoorn? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over eenden
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over eenden

    Wil je een spreekbeurt houden over eenden? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje De egel
    schooltv.nl
    De egel

    In het bos kun je soms de botjes vinden van dieren. Het kunnen de botjes van een egel zijn. Wat is dat voor een dier? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Egel in de tuin
    dierenbescherming.nl
    Egel in de tuin

    Egels komen voor in bijna geheel Nederland. Ze wonen zowel in woonwijken als op het platteland. Iedere tuin is geschikt, op voorwaarde dat de egel er in en uit kan. Wil jij jouw tuin aantrekkelijk maken voor egels? Lees de tips op de site van de Dierenbescherming.

    x
  • Plaatje De egel: vrienden en vijanden in het bos
    schooltv.nl
    De egel: vrienden en vijanden in het bos

    Egels zijn schuwe dieren. Maar als je goed oplet kun je ze zomaar tegenkomen. Misschien zit er wel eentje bij jou in de tuin! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over egels
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over egels

    Wil je een spreekbeurt houden over de egel? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Een eiland: dé plek voor aparte soorten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een eiland: dé plek voor aparte soorten

    Eilanden liggen midden in het water, afgesloten van het vaste land. Door deze isolatie ontstaan er de bijzonderste dieren. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes.

    x
  • Plaatje Eten en gegeten worden
    docukit.nl
    Eten en gegeten worden

    Alle dieren hebben voedsel nodig, anders gaan ze dood. Niet ieder dier eet hetzelfde. Er zijn planteneters, zoals buffels. En er zijn vleeseters, zoals leeuwen. De buffels eten gras en de leeuwen eten buffels. Dit noemen we een voedselketen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...

    x
  • Plaatje Expeditie 10
    bnnvara.nl
    Expeditie 10

    In Expeditie 10 maak je kennis met tien dieren en planten in jouw omgeving: koolmees, klein koolwitje, zomereik, gewone pad, mol, kauw, grote brandnetel, gewone regenworm, akkerhommel en vliegenzwam. Mooie soorten die allemaal een eigen verhaal vertellen. Expeditie 10 is een idee van Vroege Vogels.

    x
  • Plaatje Expeditie Oceaan - Duik de diepte in
    expeditieonline.naturalis.nl
    Expeditie Oceaan - Duik de diepte in

    Meer dan 70% van het aardoppervlak bestaat uit oceaan. Groot, diep en nog zoveel onbekend. Veel dieren, planten en monsters zitten erop te wachten ontdekt te worden. Ga je mee de diepte in? Deze speciale site van Naturalis staat bol van weetjes over oceanen en alles wat daar leeft.

    x
  • Plaatje Extremen van het leven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Extremen van het leven

    In 1977 deed de onderzeeboot Alvin bij de Galapagoseilanden baanbrekende ontdekkingen. Onderzoekers vonden wat niemand ooit had durven dromen! Een ongelooflijke hoeveelheid dieren! Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Ezels
    docukit.nl
    Ezels

    Ezels zijn hele sterke dieren. Ze kunnen zware spullen op hun rug dragen. Of een kar trekken. Dat gebeurde 5500 jaar voor Christus al. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 203. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Grote flamingo
    gaiazoo.nl
    Grote flamingo

    Wil je meer weten over de grote flamingo, of er misschien een spreekbeurt over houden? Op de website van GaiaZOO vind je in het dierenpaspoort de leukste en meest interessante weetjes en coolste filmpjes over deze vogel.

    x
  • Plaatje Wat zijn fossielen?
    schooltv.nl
    Wat zijn fossielen?

    Resten van dieren of planten die op natuurlijke wijze bewaard zijn gebleven, noem je fossielen. Deze fossielen geven ons een fascinerend kijkje in het verleden. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over fretten
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over fretten

    Wil je een spreekbeurt houden over fretten? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Game artist
    hetklokhuis.nl
    Game artist

    Met gamen kom je terecht in verschillende werelden met mensen, dieren of machines. Een van die mensen die dit maakt is 2D game artist Isabella Koelman. Zij ontwerpt en tekent voor verschillende games, voor computer, mobiel, game consoles en voor animaties. Janouk kijkt hoe Isabella dit allemaal doet....

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over ganzen
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over ganzen

    Wil je een spreekbeurt houden over ganzen? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over geiten
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over geiten

    Wil je een spreekbeurt houden over geiten? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Geven aan goede doelen
    docukit.nl
    Geven aan goede doelen

    Op onze aarde gaat het niet overal even goed. Dieren worden mishandeld. Bossen worden gekapt. Mensen hebben niet genoeg te eten. Kinderen kunnen niet naar school. Om de problemen aan te pakken, zijn er hulporganisaties. Ze zamelen geld in, maar soms ook spullen. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Giraffe
    ouwehand.nl
    Giraffe

    Download op de site van Ouwehands Dierenpark informatie voor een spreekbeurt over de giraffe.

    x
  • Plaatje De giraffe
    wildlands.nl
    De giraffe

    Op de site Wildlands vind je weetjes over de giraffe. (Foto: © Dierenpark Emmen)

    x
  • Plaatje Rothschild giraffe
    gaiazoo.nl
    Rothschild giraffe

    Wil je meer weten over de Rothschild giraffe, of er misschien een spreekbeurt over houden? Op de website van GaiaZOO vind je in het dierenpaspoort de leukste en meest interessante weetjes en coolste filmpjes over dit hoefdier.

    x
  • Plaatje Goodnight
    schooltv.nl
    Goodnight

    Voordat Amber de krab gaat slapen, zegt ze welterusten tegen alle dieren en haar moeder: goodnight! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De gorilla
    schooltv.nl
    De gorilla

    Gorilla's zijn mensapen. Van alle dieren lijken de mensapen het meest op de mens. Onderzoekers denken dat de gorilla en de mens afstammen van dezelfde voorouder. Kijk maar eens hoe groot hij is! Ga naar de clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Gorilla
    ouwehand.nl
    Gorilla

    Download op de site van Ouwehands Dierenpark informatie voor een spreekbeurt over de gorilla.

    x
  • Plaatje Hoe sterk is een gorilla?
    schooltv.nl
    Hoe sterk is een gorilla?

    Gorilla’s zijn heel grote en sterke dieren. Ze eten planten en leven in grote groepen in de jungle. De baas van een groep heet een zilverrug. Als je van een gorilla wilt winnen met touwtrekken, heb je maar liefst 27 kinderen nodig! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Westelijke laagland gorilla
    gaiazoo.nl
    Westelijke laagland gorilla

    Wil je meer weten over de westelijke laagland gorilla, of er misschien een spreekbeurt over houden? Op de website van GaiaZOO vind je in het dierenpaspoort de leukste en meest interessante weetjes en coolste filmpjes over deze aap.

    x
  • Plaatje Gouden Penseel 2023
    jeugdbieb.nl
    Gouden Penseel 2023

    Het Gouden Penseel 2023, de prijs voor het best geïllustreerde boek van het afgelopen jaar, gaat naar Djenné Fila. Zij krijgt de prijs voor haar illustraties in het boek Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen. Lees hier meer.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over goudvissen
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over goudvissen

    Wil je een spreekbeurt houden over goudvissen? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over grasparkieten
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over grasparkieten

    Wil je een spreekbeurt houden over grasparkieten? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Greenpeace Kinderen
    greenpeace.org
    Greenpeace Kinderen

    Greenpeace is een milieuorganisatie die oplossingen zoekt voor problemen zoals klimaatverandering, bossen die gekapt worden en dieren die sterven door plasticvervuiling. Ook jij kunt in actie komen. Neem een kijkje op deze website.

    x
  • Plaatje Grote smullers
    okki.nl
    Grote smullers

    Op de site van Okki lees je weetjes over grote smullers in het dierenrijk.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over hamsters
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over hamsters

    Wil je een spreekbeurt houden over hamsters? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Hans heeft geluk
    schooltv.nl
    Hans heeft geluk

    Hans ruilt zijn goud voor dieren tot hij helemaal niks meer over heeft. Maar hij is nog nooit zo gelukkig geweest. Hoe kan dat nou? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Harry Potter Woordenboek
    home.hccnet.nl
    Harry Potter Woordenboek

    Het Enige Echte Complete Harry Potter Woordenboek: Vreemde woorden, namen van mensen, dieren of dingen uit de delen één tot en met vier vind je op alfabetische volgorde in dit woordenboek. Uiteraard moet je, als je een persoon zoekt, zoeken op de eerste letter van de achternaam.

    x
  • Plaatje Hazen en konijnen
    docukit.nl
    Hazen en konijnen

    Het verschil tussen hazen en konijnen is erg klein. Maar het zijn toch echt twee verschillende dieren. Ze zijn wel allebei haas-achtigen, zo heet hun familie. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 261. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Heersers in het luchtruim der dinosauriërs
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Heersers in het luchtruim der dinosauriërs

    In de dinotijd werd de hoogte boven de toen warmere aarde voornamelijk door vliegende reptielen bewoond. Wat waren dit voor dieren? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Herkauwers
    schooltv.nl
    Herkauwers

    Sommige dieren kauwen hun eten twee keer. Ze hebben maar liefst vier magen om hun eten te verteren. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Herten
    docukit.nl
    Herten

    Herten zijn prachtige dieren. Veel mensen zijn gevoelig voor hun schoonheid. De kleine herten vertederen en de grote maken indruk met hun soepele bewegingen en de snelheid waarmee ze uit het zicht rennen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 080....

    x
  • Plaatje Spreekbeurt - hert
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt - hert

    Wil je een spreekbeurt houden over herten? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Waarom worden herten soms afgeschoten?
    schooltv.nl
    Waarom worden herten soms afgeschoten?

    Herten zijn prachtige dieren. Maar wanneer er te veel herten zijn, hebben andere diersoorten daar last van. Matthijs en Sosha lopen mee met boswachter Bart. In zijn bos staan veel bomen die door herten zijn beschadigd. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe maak je lichtgevende schoenen van bacteriën?
    schooltv.nl
    Hoe maak je lichtgevende schoenen van bacteriën?

    Schoenen met lichtgevende zolen zijn natuurlijk supertof, maar niet heel goed voor het milieu. Tenzij je ze van bacteriën maakt! Misschien lopen we binnenkort allemaal wel op schoenen met lichtgevende bacteriën van inktvissen en andere dieren. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe verhuis je een reuzenpanda?
    jeugdjournaal.nl
    Hoe verhuis je een reuzenpanda?

    Panda Fan Xing heeft een lange reis voor de boeg. Ze verhuist namelijk van Ouwehands Dierenpark in Rhenen naar China. Maar hoe gaat zo'n verhuizing eigenlijk? Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 27 september 2023.

    x
  • Plaatje De Hoge Veluwe
    docukit.nl
    De Hoge Veluwe

    Midden in de provincie Gelderland ligt een gebied waar niemand een huis mag bouwen of een fabriek mag neerzetten. In dat gebied mag alleen de natuur haar gang gaan. De bossen, de hei, maar ook dieren als herten, everzwijnen, vossen en konijnen krijgen er alle ruimte. Ze worden er beschermd. Het gebied...

    x
  • Plaatje Hoe verzorg je de vacht van een hond?
    schooltv.nl
    Hoe verzorg je de vacht van een hond?

    Gezonde honden hebben een glanzende vacht. Heeft je hond een doffe vacht of kale plekken? Dan moet je misschien even naar de dierenarts. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over honden
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over honden

    Wil je een spreekbeurt houden over honden? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt: rashond of vuilnisbakkie?
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt: rashond of vuilnisbakkie?

    Wil je een spreekbeurt houden over honden? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Hondenkennel
    hetklokhuis.nl
    Hondenkennel

    Wat is een rashond? Maurice gaat op bezoek bij een kennel voor Berner Sennen. Iedere hond heeft daar een stamboom en wordt op gezondheid gecontroleerd door de dierenarts. Waarom is dat zo belangrijk? Maurice is getuige van de geboorte van een nest jonge puppy's. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over honingbijen
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over honingbijen

    Wil je een spreekbeurt houden over honingbijen? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Snapje? Hooi en stro
    schooltv.nl
    Snapje? Hooi en stro

    Konijnen, geiten en een heleboel andere dieren kunnen niet zonder hooi en stro. Het ene is om op te eten en het andere om op te liggen. Maar welke sprieten zijn nou ook alweer hooi, en welke stro? Met dit Snapje? kun je het makkelijk onthouden!

    x
  • Plaatje Huilen
    hetklokhuis.nl
    Huilen

    Iedereen moet wel eens huilen. Omdat je verdrietig bent, als je een ui aan het snijden bent of een zielige film kijkt. Maar hoe werkt dat precies? Waarom huilen mensen wel en dieren niet? Sosha zocht het voor je uit. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Kun je straks je huisdier verstaan?
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Kun je straks je huisdier verstaan?

    Dat dieren met elkaar kunnen 'praten' weten we al wat langer. Maar wij, als mensen, verstaan maar weinig van wat ze zeggen. Kunstmatige intelligentie gaat dit veranderen, denken onderzoekers en wetenschappers. Hoe dat werkt? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal wordt dat uitgezocht.

    x
  • Plaatje Humboldt pinguïn
    ouwehand.nl
    Humboldt pinguïn

    Download op de site van Ouwehands Dierenpark informatie voor een spreekbeurt over de Humboldt pinguïn.

    x
  • Plaatje De gevlekte hyena
    schooltv.nl
    De gevlekte hyena

    De hyena is de beruchtste aaseter van de Afrikaanse savanne. Hyena’s zorgen ervoor dat karkassen van dode dieren worden opgeruimd. Ze vermalen het hele dier, met botten en al. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hyena’s, aardwolven en wilde honden: samenleven op de savanne
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hyena’s, aardwolven en wilde honden: samenleven op de savanne

    In Kenia en Tanzania leven drie diersoorten die veel op elkaar lijken. Hoe leven deze dieren samen? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Ieder jaar een nieuw duikpak
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Ieder jaar een nieuw duikpak

    Veren en haren slijten.Daarom vervangen dieren regelmatig hun verenkleed of vacht. Dit heet ruien. Voor pinguïns en zeehonden heeft de rui flink wat gevolgen. Kijk maar eens op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje IJsbeer
    ouwehand.nl
    IJsbeer

    Download op de site van Ouwehands Dierenpark informatie voor een spreekbeurt over de ijsbeer

    x
  • Plaatje IJsberen
    hetklokhuis.nl
    IJsberen

    Het is het grootste roofdier ter wereld, hij kan overleven in de extreme kou op de Noordpool, en is eigenlijk helemaal niet wit: de ijsbeer. Janouk loopt een dagje mee met berenverzorger Tom, in de dierentuin waar net een jong ijsbeertje is geboren. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje IJsberen eten steeds minder pinguïns - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    IJsberen eten steeds minder pinguïns - Is het snugger of kletspraat?

    Het gaat niet zo goed met de ijsbeer, en dat komt doordat hij steeds minder pinguïns kan vangen. Deze dieren worden namelijk steeds slimmer, waardoor ze kunnen ontsnappen aan de ijsbeer. Echt waar, of kletspraat? Bekijk het filmpje uit Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje IJstijd
    hetklokhuis.nl
    IJstijd

    Tijdens een ijstijd is het klimaat koud voor een langere tijd. Ook in Nederland zijn er verschillende ijstijden geweest. Er leefden toen veel bijzondere wilde dieren. In het landschap van nu kun je nog steeds overblijfselen vinden van de ijstijd. Pascal vindt een groot stuk bot op het strand en gaat...

    x
  • Plaatje Inktvissen
    docukit.nl
    Inktvissen

    Inktvissen leven in zout water: in zeeën en oceanen. Ze hebben lange vangarmen waarmee ze andere dieren kunnen vastpakken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 137. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Hoe insecten de wereld zien
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe insecten de wereld zien

    De bolle, glanzende ogen van insecten lijken totaal niet op die van ons. Hoe zien deze dieren de wereld om zich heen? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Op zoek naar de oren van insecten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Op zoek naar de oren van insecten

    Veel dieren horen met oren die aan de zijkant van hun hoofd zitten. Insecten doen het net wat anders. Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Waarom zijn insecten zo klein?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Waarom zijn insecten zo klein?

    Als je iemand vraagt om insecten te beschrijven dan zal diegene beginnen met ‘insecten zijn kleine dieren…’. Heb jij jezelf ooit afgevraagd waarom insecten klein zijn? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Insecteneter
    hetklokhuis.nl
    Insecteneter

    Zijn insecten het eten van de toekomst? Ze gebruiken in ieder geval veel minder grondstoffen dan de dieren die we nu eten. Dolores gaat op bezoek bij een insectenkwekerij en krijgt van een topkok een heerlijk maal voorgeschoteld van meelwormen en sprinkhanen. Gaat ze alles opeten? Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Is er zorg na de geboorte bij planten?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Is er zorg na de geboorte bij planten?

    Veel jonge dieren hebben zorg nodig van hun ouders om te overleven. Maar heb jij ooit een plant haar ‘jongen’ zien verzorgen? Kijk maar eens op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Jagers
    schooltv.nl
    Jagers

    Uilen en roofvogels zijn echte jagers! Ze jagen op andere dieren. Om hun prooi te pakken hebben ze een bijzonder lichaam... Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Jagers en verzamelaars
    docukit.nl
    Jagers en verzamelaars

    Heel lang geleden jaagden de mensen op dieren. En ze verzamelden planten en vruchten om te eten. Daarom noemen we deze mensen jagers en verzamelaars. Zij leefden aan het einde van de prehistorie, ongeveer achtduizend jaar geleden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje De Japanse reuzenkrab
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De Japanse reuzenkrab

    Hij lijkt op een spin, maar het is een krab. De Japanse reuzenkrab is een van de grootste dieren zonder ruggengraat. Hoe leeft deze grote griezel? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis

    x
  • Plaatje Jeugdbibliotheek.nl: e-books voor jeugd en jongeren
    jeugdbibliotheek.nl
    Jeugdbibliotheek.nl: e-books voor jeugd en jongeren

    Grappige boeken, spannende boeken, boeken over sport of dieren... Lees e-books bij de online bibliotheek. Je kunt deze e-books lezen als je lid bent van de bibliotheek. Log in met je bibliotheekpas.

    x
  • Plaatje De kaaimansnoek: Een gepantserde roofvis uit de dinotijd
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De kaaimansnoek: Een gepantserde roofvis uit de dinotijd

    Kaaimannen leefden al in de dinotijd, maar zijn geen dinosauriërs. Wat zijn het voor dieren? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis .

    x
  • Plaatje Wat is een kakkerlak?
    schooltv.nl
    Wat is een kakkerlak?

    De kakkerlak leeft overal ter wereld en eet wat de mens achterlaat. Eigenlijk zijn het dus hele schone dieren en ruimen ze etensresten op. Maar wat is een kakkerlak eigenlijk voor een dier? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is er bijzonder aan de kangoeroe?
    schooltv.nl
    Wat is er bijzonder aan de kangoeroe?

    Kangoeroes zien er schattig uit, maar ze hebben flinke klauwen! Ze kunnen niet alleen goed springen, maar ook een aardig potje boksen. In Nederland vind je ze alleen in de dierentuin, want ze leven helemaal aan de andere kant van de wereld: Australië! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over katten
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over katten

    Wil je een spreekbeurt houden over katten? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Waarom zitten katten zo graag in kartonnen dozen?
    schooltv.nl
    Waarom zitten katten zo graag in kartonnen dozen?

    Katten zijn eigenwijze dieren. Ze krullen zich liever op in een kartonnen doos dan in een dure mand. Daar voelen ze zich veilig. Habtamu legt uit hoe de ideale kattendoos eruitziet. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wilde katten
    docukit.nl
    Wilde katten

    Wilde katten, zoals leeuwen en tijgers, zul je niet gauw in het echt tegenkomen. Het zijn schuwe dieren, die vaak 's nachts jagen. In natuurfilms kun je wel zien hoe jachtluipaarden achter hun prooi aanrennen. Of hoe leeuwinnen een zebra doden. Katten zijn echte roofdieren. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje Kattengedrag
    hetklokhuis.nl
    Kattengedrag

    Er zijn in Nederland 3 miljoen katten. Als het aan dierengedragswetenschapper Isabelle ligt krijgen ze allemaal een gebruiksaanwijzing. Nienke gaat bij haar op bezoek. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De kerststal
    missiokids.nl
    De kerststal

    Een kerststal is een groep beelden van mensen en dieren rond Jezus als baby. Alle figuren hebben de bedoeling om uit te leggen dat er iets bijzonders is aan dit pasgeboren kind. Lees hier over de betekenis van de beelden.

    x
  • Plaatje Kidsweek  (Tijdschrift)
    kidsweek.nl
    Kidsweek (Tijdschrift)

    Wil jij weten wat er in de wereld gebeurt? En lees je graag nieuws over dieren, natuur, wetenschap en sport? Je leest het allemaal in Kidsweek. Een krant speciaal voor kinderen tussen 7 en 10 jaar. Neem ook eens een kijkje op de website.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over kippen
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over kippen

    Wil je een spreekbeurt houden over kippen? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Dit is de eerste Nederlandse kiwi
    jeugdjournaal.nl
    Dit is de eerste Nederlandse kiwi

    In oktober 2018 is in dierenpark Avifauna een zeldzame kiwi geboren. Het is de eerste keer dat zo'n vogel in Nederland wordt geboren. Lees het nieuwsbericht en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Kleine panda
    ouwehand.nl
    Kleine panda

    Download op de site van Ouwehands Dierenpark informatie voor een spreekbeurt over de kleine panda.

    x
  • Plaatje Kleurvariatie: handig als waarschuwing, schutkleur of allebei?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Kleurvariatie: handig als waarschuwing, schutkleur of allebei?

    Schlegels groefkopadders zijn bijzondere dieren. Het is de enige slangensoort met wimpers boven hun ogen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Klimaten op aarde
    docukit.nl
    Klimaten op aarde

    Op de aarde zijn een aantal klimaten. En die klimaten kunnen erg verschillen. Dat verschil zie je aan het landschap, aan de dieren en planten en aan de mensen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 347. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Koeien
    deheuskidzz.nl
    Koeien

    Anna en Daan vinden koeien slome dieren. Jij ook? Koeien staan de hele dag maar wat te kauwen en echt slim kijken ze daar niet bij. Tijd om je kennis over koeien bij te spijkeren! Want koe zijn, dat is hard werken. Of je nu een spreekbeurt wilt houden of een werkstuk over koeien gaat maken of gewoon...

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over koeien
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over koeien

    Wil je een spreekbeurt houden over koeien? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Koken in Hong Kong
    schooltv.nl
    Koken in Hong Kong

    Jacob en Josephine wonen in Hong Kong. Ze gaan koken met een echte kok. Eerst gaan ze naar de markt, waar ze allemaal vreemde vissen en dieren tegenkomen. Ze maken zeekomkommers klaar en ganzenpoten. Eet smakelijk! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe maak je een kompas?
    schooltv.nl
    Hoe maak je een kompas?

    Stel dat je in het bos bent, je hebt geen kompas maar je wil wel de weg vinden. Zorg dat je dan altijd een EHBO-setje bij je hebt. Hierin zit een naald. Die kan je gebruiken om het noorden te vinden. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe fok je konijnen?
    schooltv.nl
    Hoe fok je konijnen?

    Wat is er nog schattiger dan een konijn? Een dwergkonijn met grote ogen en hangende oren bijvoorbeeld. Die krijg je door konijnen met de beste eigenschappen met elkaar te laten voortplanten. Matthijs en Jonata komen erachter dat het fokken van dieren op uiterlijke kenmerken voor gezondheidsproblemen...

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over konijnen
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over konijnen

    Wil je een spreekbeurt houden over konijnen? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Infoblad over koraal en koraalriffen
    rangers.wwf.nl
    Infoblad over koraal en koraalriffen

    Een heel bijzonder onderwerp om je spreekbeurt over te houden. Koraalriffen zijn misschien wel de mooiste natuurgebieden van de wereld. Ze zijn niet alleen mooi, maar ook heel erg nuttig voor dieren en voor mensen. Download het infoblad boordevol weetjes over koraal bij WNF-Rangers.

    x
  • Plaatje Korenwolf
    gaiazoo.nl
    Korenwolf

    Wil je meer weten over de korenwolf, of er misschien een spreekbeurt over houden? Op de website van GaiaZOO vind je in het dierenpaspoort de leukste en meest interessante weetjes en coolste filmpjes over dit knaagdier.

    x
  • Plaatje Hoe loopt een krab?
    schooltv.nl
    Hoe loopt een krab?

    Een krab is een eigenwijs dier: in tegenstelling tot andere dieren loopt hij niet vooruit, maar zijwaarts. Op die manier kan een krab zich snel voortbewegen, en wurmt hij zich tussen smalle openingen door. Hoe ziet dat eruit in slow-motion? Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe eet een krokodil?
    schooltv.nl
    Hoe eet een krokodil?

    Kinderen gaan op bezoek bij de krokodillen in de dierentuin. Krokodillen hebben een grote bek, maar ze kunnen niet slikken. Hoe eet een krokodil dan? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kuifmangabey
    gaiazoo.nl
    Kuifmangabey

    Wil je meer weten over de kuifmangabey, of er misschien een spreekbeurt over houden? Op de website van GaiaZOO vind je in het dierenpaspoort de leukste en meest interessante weetjes en coolste filmpjes over deze aap.

    x
  • Plaatje Wat is kunstmatige intelligentie?
    schooltv.nl
    Wat is kunstmatige intelligentie?

    Met kunstmatige intelligentie proberen we onze menselijke hersenen na te bootsen. Je leert de computer om niet alleen voorgeprogrammeerde commando’s uit te voeren, maar ook om nieuwe dingen te leren, zoals het herkennen van gezichten of dieren. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kwallen
    hetklokhuis.nl
    Kwallen

    De zee zit er tjokvol mee: kwallen! Vaak vinden we ze maar enge beesten, maar eigenlijk zijn kwallen heel bijzonder. Ze zijn een van de oudste diersoorten op aarde. Maar welke kwallen komen er eigenlijk allemaal voor in onze Noordzee? Pascal gaat langs bij kwallenverzorgster Fiona om de kwallen van dichtbij...

    x
  • Plaatje Het laatste continent
    hetlaatstecontinent.be
    Het laatste continent

    Een informatieve website over Antarctica. Hier kom je alles te weten over het Zuidpoolcontinent, zijn geschiedenis, de dieren die er leven, wetenschappelijk onderzoek en nog veel meer.

    x
  • Plaatje Waarom lachen we?
    schooltv.nl
    Waarom lachen we?

    Lachen is gezond! En we lachen niet alleen om grappen. Baby’s lachen al, omdat ze dan meer aandacht krijgen. Kinderen lachen trouwens het meest van iedereen. En kunnen dieren eigenlijk ook lachen? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De landschildpad
    schooltv.nl
    De landschildpad

    Landschildpadden hebben een stevig schild, dat bij een paring wel wat moeilijkheden oplevert. Toch zien de dieren kans te paren. Het vrouwtje legt ronde, witte eieren. De jonge schildpadjes bevrijden zich uit hun ei en gaan daarna hun eigen weg. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl over de voortplanting...

    x
  • Plaatje Waarom is een leeuw geen huisdier?
    schooltv.nl
    Waarom is een leeuw geen huisdier?

    Leeuwen zijn wilde dieren die thuishoren op de Afrikaanse savanne. Toch zijn er mensen die een leeuw in huis nemen. Nienke en Abe gaan naar een leeuwenopvang waar ze leren waarom leeuwen geen huisdieren zijn. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Gouden leeuwaap
    gaiazoo.nl
    Gouden leeuwaap

    Wil je meer weten over de gouden leeuwaap, of er misschien een spreekbeurt over houden? Op de website van GaiaZOO vind je in het dierenpaspoort de leukste en meest interessante weetjes en coolste filmpjes over deze dwergaap.

    x
  • Plaatje Leeuwen
    docukit.nl
    Leeuwen

    De leeuw is de koning van de dieren. Hij is sterk en dapper en ziet er indrukwekkend uit. Dat komt door zijn manen. Dat zijn de haren rond zijn kop en hals. Leeuwen komen vooral in Afrika voor. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 98. Kijk...

    x
  • Plaatje Áfrikaanse leeuw
    gaiazoo.nl
    Áfrikaanse leeuw

    Wil je meer weten over de Afrikaanse leeuw, of er misschien een spreekbeurt over houden? Op de website van GaiaZOO vind je in het dierenpaspoort de leukste en meest interessante weetjes en coolste filmpjes over dit roofdier.

    x
  • Plaatje Hoe jaagt een leeuw?
    schooltv.nl
    Hoe jaagt een leeuw?

    In de dierentuin hoeven leeuwen niet te jagen, daar krijgen ze hun eten van verzorgers. Maar in het wild moeten ze hard rennen om hun prooi te vangen. Daar hebben leeuwen een paar handige trucjes voor! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Goede tijden, slechte tijden in lemmingland
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Goede tijden, slechte tijden in lemmingland

    Lemmingen hebben soms een topjaar: dan zijn er op een plek ineens veel meer van deze dieren dan in andere jaren. Hoe komt dat? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over de lemming.

    x
  • Plaatje Leven in de sloot
    docukit.nl
    Leven in de sloot

    Een sloot wemelt meestal van het leven. Zeker als het een sloot is met schoon, helder water en veel planten erin. Boven, langs en in de sloot leven honderden verschillende dieren. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 135. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Leven in de sloot
    schooltv.nl
    Leven in de sloot

    Wat leeft er in en rond de sloot? Zoom in op de verschillende dieren en bekijk de korte video's in deze interactieve schoolplaat. Bekijk de interactieve schoolplaat op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is lichtvervuiling?
    schooltv.nl
    Wat is lichtvervuiling?

    ’s Nachts is er geen licht van de zon. Toch is het nooit helemaal donker. Lichtmasten, winkelcentra en kassen verspreiden ’s nachts heel veel kunstlicht. Niet fijn voor dieren, die niet kunnen slapen en jagen door al dat licht. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Provincie Limburg
    docukit.nl
    Provincie Limburg

    De provincie Limburg ligt in het zuidoosten van Nederland. Het is een langgerekte provincie die voor een deel tussen België en Duitsland in ligt. Limburg is uniek omdat er dieren leven die verder niet in Nederland voorkomen. Ook is de grond in Limburg anders dan in de rest van Nederland. Lees er...

    x
  • Plaatje Wat is manga?
    schooltv.nl
    Wat is manga?

    Manga zijn Japanse strips die gedrukt worden als weekblad op een soort krantenpapier. Je leest ze van achter naar voren en van rechts naar links. De verhalen gaan overal over, zoals sciencefiction, dieren of school. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom zijn mannetjesdieren meestal mooier?
    schooltv.nl
    Waarom zijn mannetjesdieren meestal mooier?

    Bij dieren zijn de mannetjes vaak mooier dan de vrouwtjes. Kijk maar naar de pauw: alleen de mannetjes hebben een prachtige verentooi. Waarom is dat toch? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Marker Wadden - Hoe maak je een eiland?
    hetklokhuis.nl
    Marker Wadden - Hoe maak je een eiland?

    Het Markermeer is een saaie, dode boel geworden. Doordat het slib geen kant op kan, leven er helemaal geen planten en dieren. Om dat op te lossen, wordt er een nieuwe eilandengroep aangelegd. De Marker Wadden komen midden in het Markermeer te liggen. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een eilandengroep maken?...

    x
  • Plaatje Medische tatoeage
    hetklokhuis.nl
    Medische tatoeage

    Bloemen, teksten of dieren: heel veel mensen hebben indrukwekkende tatoeages op hun lijf als versiering. Maar niet alle tatoeages zijn voor de sier. Eva ontdekt hoe medische tatoeages mensen kunnen helpen, bijvoorbeeld na een operatie. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Megastallen
    schooltv.nl
    Megastallen

    Boeren moeten veel kosten maken om dieren te verzorgen. Zij stoppen soms duizenden beesten in een stal. Dat doen ze om geld te besparen. Ze kunnen dan het vlees voor minder geld verkopen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is een microbioom?
    schooltv.nl
    Wat is een microbioom?

    Bacteriën, schimmels, virussen en microalgen worden samen ook wel microben genoemd. Zonden microben zouden planten en dieren niet kunnen bestaan. Ze zitten bijvoorbeeld ook op je huid en in je lijf. Al jouw microben bij elkaar noem je je eigen microbioom. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Milieubewuste spinnen en zombiekikkers
    zozitdat.nl
    Milieubewuste spinnen en zombiekikkers

    Elk jaar worden er honderden nieuwe levende diersoorten ontdekt. Zo zijn er dit jaar al 105 bijzondere dieren gevonden: waaronder spinnen, kikkers en vleermuizen. Check op de website van Zo Zit Dat de meest bijzondere.

    x
  • Plaatje Een kleine mol wil slapen
    schooltv.nl
    Een kleine mol wil slapen

    Een kleine mol zoekt een plekje om rustig te slapen. Maar overal waar hij zijn bedje opmaakt, wordt hij gestoord door dieren, grasmaaiers en andere herrie. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De weg vinden onder de grond
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De weg vinden onder de grond

    Onder de grond schijnt de zon nooit. Hoe vinden deze dieren hun weg in het pikkedonker? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over mollen.

    x
  • Plaatje Ook muizen zingen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Ook muizen zingen

    In de dierenwereld verleiden veel mannetjes hun partners met gezang. Wist je dat ook huismuizen zingen? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Mummies
    rmo.nl
    Mummies

    Mummies: dode lichamen van soms duizenden jaren oud. Vrijwel intact. Van mensen en dieren. Hoe kan dat, en waarom mummificeerden de oude Egyptenaren hun doden? Tegenwoordig worden mummies met moderne technieken onderzocht. Kijk voor meer info op deze site van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

    x
  • Plaatje Mummies
    hetklokhuis.nl
    Mummies

    Sosha gaat op bezoek bij de mummies. Ze zoekt uit hoe mensen en zelfs dieren werden gemummificeerd. Ook kijkt ze mee in het ziekenhuis waar een echte mummie wordt onderzocht. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Muskus: verleiden met geurtjes?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Muskus: verleiden met geurtjes?

    Ben je verliefd en wil je iemand versieren? Dan draag je maar beter dure parfum, want in de natuur lokken dieren elkaar ook met geuren. Met muskus bijvoorbeeld. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Nacht van de Nacht
    nachtvandenacht.nl
    Nacht van de Nacht

    Nederland wordt ‘s nachts steeds lichter en steeds meer mensen en dieren hebben daar last van. We spreken dan over lichthinder. Veel natuurorganisaties vinden dat donkere nachten belangrijk zijn voor mensen en voor de natuur. Hieraan wordt extra aandacht besteed op 26 oktober 2024 in de 'Nacht...

    x
  • Plaatje National Geographic Junior (Tijdschrift)
    natgeojunior.nl
    National Geographic Junior (Tijdschrift)

    In dit blad vind je informatie over de onderwerpen: dieren, natuur, techniek en sport, maar er zijn ook strips, puzzels en leuke weetjes. Ook de website staat boordevol weetjes.

    x
  • Plaatje Nationale parken
    kids.nationaalpark.nl
    Nationale parken

    Nederland heeft twintig Nationale Parken. Samen vertellen zij het verhaal van de Nederlandse natuur. Een Nationaal Park kent een karakteristiek landschap met bijzondere dieren en planten. Neem voor meer informatie een kijkje op de kidssite. Met games en puzzels, fun en knutslen en werkstukkeninformatie.

    x
  • Plaatje Hoe belangrijk is natuur in de stad?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe belangrijk is natuur in de stad?

    De stad is een bijzondere leefomgeving voor planten en dieren, maar hoe ziet de toekomst er volgens onderzoekers van Naturalis uit? Lees er over de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Natuurbescherming in Nederland
    docukit.nl
    Natuurbescherming in Nederland

    Wil je beren, wolven en elanden zien? Dan moet je tegenwoordig naar de dierentuin. Vroeger liepen ze overal vrij rond. Nederland was toen één groot natuurgebied. Nu is daar weinig van over. Veel mensen vinden dat jammer en willen daar iets aan doen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Natuurfilm: techniek
    hetklokhuis.nl
    Natuurfilm: techniek

    Hoe maak je een natuurfilm? Dieren zijn geen acteurs en moeten eigenlijk stiekem gefilmd worden. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Natuurgames Nationale Parken
    kids.nationaalpark.nl
    Natuurgames Nationale Parken

    Deze app laat je kennis maken met de twintig nationale parken in Nederland. Je leert van alles over bijzondere planten en dieren. Elk nationaal park heeft zijn eigen game, waarmee je een wit pootje kunt behalen. Wie alle witte pootjes heeft verzameld krijgt een natuurexpert-diploma.

    x
  • Plaatje Europese nerts
    gaiazoo.nl
    Europese nerts

    Wil je meer weten over de Europese nerts, of er misschien een spreekbeurt over houden? Op de website van GaiaZOO vind je in het dierenpaspoort de leukste en meest interessante weetjes en coolste filmpjes over dit dier.

    x
  • Plaatje Nest bouwen is een kunst
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Nest bouwen is een kunst

    Vogels zijn niet de enigen die nestjes maken. Andere dieren zoals termieten bouwen ook nesten. Waarom en hoe doen ze dat? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De neushoorn
    docukit.nl
    De neushoorn

    De neushoorn is na de olifant het grootste zoogdier. Een zoogdier voedt de jonge dieren met moedermelk. De neushoorn ziet er gevaarlijk uit door zijn hoorns en grote lijf. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 270. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Witte neushoorn
    wildlands.nl
    Witte neushoorn

    Op de site van Wildlands vind je allerlei weetjes over de witte neushoorn. (Foto: © Dierenpark Emmen)

    x
  • Plaatje Witte neushoorn
    gaiazoo.nl
    Witte neushoorn

    Wil je meer weten over de witte neushoorn, of er misschien een spreekbeurt over houden? Op de website van GaiaZOO vind je in het dierenpaspoort de leukste en meest interessante weetjes en coolste filmpjes over deze neushoorn.

    x
  • Plaatje Nationaal Park Nieuw Land
    hetklokhuis.nl
    Nationaal Park Nieuw Land

    Pascal gaat op expeditie dwars door natuurgebied Nieuw Land. Samen met boswachter Mikal trekt hij met de kano door het moerasgebied op zoek naar de zeearend. Op de grasvlakten ontdekken ze een vossenburcht. En hoe is het om in een jeep te slapen tussen een kudde konikpaarden? Freek Vonk laat zien dat...

    x
  • Plaatje Hoe stroomt het water in de oceanen?
    schooltv.nl
    Hoe stroomt het water in de oceanen?

    Het water in de oceanen is altijd in beweging. Dit komt door de draaiing van de aarde. De De stromingen verdelen voedsel, dieren en warmte over de hele aarde. Als je op Bonaire een fles in het water gooit, dan zou het maar zo kunnen dat die op Texel aanspoelt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oceanen: Biodiversiteit
    hetklokhuis.nl
    Oceanen: Biodiversiteit

    Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Koraal nog geen 0,1% van die oceaan. Toch zijn veel zeedieren helemaal afhankelijk van koraalriffen. Er komen méér verschillende dieren en planten in voor dan in een regenwoud. Maar koraal wordt bedreigd. Door vervuiling. Door klimaatverandering....

    x
  • Plaatje Oceanen: Diepzeeonderzoek
    hetklokhuis.nl
    Oceanen: Diepzeeonderzoek

    Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Toch weten we er maar weinig over. Want oceanen zijn diep! Kilometers diep. Daar is het koud, donker en de waterdruk is zo hoog dat je er niet kan zwemmen in een duikpak. Dat maakt onderzoek naar de zeebodem heel lastig, maar ook spannend. Er leven namelijk...

    x
  • Plaatje Nieuws uit de Natuur ; Ogen en Oren
    schooltv.nl
    Nieuws uit de Natuur ; Ogen en Oren

    Zintuigen zijn organen die mensen en dieren de mogelijkheid geven om dingen waar te nemen. Zo ook je ogen en oren. Bij het bekijken van televisie of een film zijn de ogen en oren erg belangrijk. Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Olm
    schooltv.nl
    Olm

    Op sommige plaatsen vind je druipsteengrotten met onderaardse beken. In het eeuwige duister leven daar spierwitte dieren, zoals de olm. Ze kunnen niets zien. Ze ruiken en voelen waar ze zijn. De olm ademt door kieuwen. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Onderons
    kinderpodcasts.nl
    Onderons

    Luister hier naar de podcast over vriendschap voor en door kinderen van 8 tot 12 jaar.Een bende enthousiaste babbelkousen vertelt in geuren en kleuren over vriendschap. Ze worden bijgestaan door een heerlijke host, een slimme psychologe en 2 dolle dieren uit de Savanne.

    x
  • Plaatje Onkruid
    hetklokhuis.nl
    Onkruid

    Serah gaat op onkruid-safari. Al noemt bioloog Nienke Beets het groen tussen de tegels liever stoepplantjes. De planten en bloemen die mensen soms zien als onkruid, zorgen voor voedsel en een schuilplek voor insecten en dieren. Botanisch kunstenaar Esmee Winkels laat zien dat de plantjes bijzonderder...

    x
  • Plaatje Ben je online iemand anders dan offline?
    schooltv.nl
    Ben je online iemand anders dan offline?

    Mirre is via een datingapp in contact gekomen met Jan. De gesprekken werden steeds vertrouwelijker. Ze hebben afgesproken in de dierentuin om elkaar voor het eerst te ontmoeten. Jan is nergens te bekennen, maar er staat wel een BN’er...Zal Mirre van haar date Jan accepteren dat hij online al maanden...

    x
  • Plaatje Ontstaan van de mens - Homo erectus
    hetklokhuis.nl
    Ontstaan van de mens - Homo erectus

    Ontmoet onze voorouders! Vandaag de Homo Erectus. Om zich tegen wilde dieren te beschermen is de mensaap op twee benen gaan lopen. Paleontoloog John de Vos laat in Naturalis de originele botten zien. Bekijk deze aflevering uit de serie Klokhuis Oertoer over onze prehistorie.

    x
  • Plaatje Drie vragen over ooievaars
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over ooievaars

    Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over ooievaars: Hoeveel ooievaars zijn er in Nederland? Hoe gaat het met de dieren? Hoe kan je meedoen aan de wintertelling?

    x
  • Plaatje Drie vragen over de Oostvaardersplassen
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over de Oostvaardersplassen

    Wat zijn de Oostvaardersplassen eigenlijk? Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen: Wat zijn de Oostvaardersplassen? Welke dieren kun je zien? Komen er veel mensen naar de Oostvaardersplassen? Bekijk het filmpje voor de antwoorden op deze vragen.

    x
  • Plaatje Vogelbeheer in de Oostvaardersplassen
    schooltv.nl
    Vogelbeheer in de Oostvaardersplassen

    In natuurgebied de Oostvaardersplassen in Flevoland leven allerlei dieren: konikpaarden, vossen en heel vele vogels. Maar dat gaat niet vanzelf: Remy mag met boswachter Hans-Erik mee om te kijken wat er wordt gedaan om van de Oostvaardersplassen een vogelparadijs te maken. Bekijk het filmpje van Zapp...

    x
  • Plaatje Orka: 8 weetjes over dit gevaarlijke roofdier
    natgeojunior.nl
    Orka: 8 weetjes over dit gevaarlijke roofdier

    De orka ziet er lief uit, maar wist je dat het eigenlijk één van de gevaarlijkste dieren in onze oceaan is? En is een orka nou familie van de dolfijn of walvis? National Geographic Junior deelt 8 weetjes over de orka.

    x
  • Plaatje Otters en bevers
    docukit.nl
    Otters en bevers

    Waarschijnlijk heb je nog nooit een otter of een bever in het wild gezien. Toch wonen ze in een aantal moerasgebieden in Nederland. Maar de dieren zijn nogal schuw. Bovendien rusten ze overdag en zijn ze 's nachts actief. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over paarden
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over paarden

    Wil je een spreekbeurt houden over paarden? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Paardrijden
    docukit.nl
    Paardrijden

    Als je van dieren houdt en een leuke sport zoekt, is paardrijden misschien iets voor jou. Je kunt dan in een manege rijden of buiten door de bossen of over het strand. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 106. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De Hawaiiaanse pad
    schooltv.nl
    De Hawaiiaanse pad

    De Hawaiiaanse pad leeft niet in Hawaï zoals de naam doet vermoeden, maar in Australië! Daar hebben ze veel last van de padden: ze zijn erg giftig en doden andere dieren! Bekijk het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over padden
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over padden

    Wil je een spreekbeurt houden over padden? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Rode panda
    gaiazoo.nl
    Rode panda

    Wil je meer weten over de rode panda, of er misschien een spreekbeurt over houden? Op de website van GaiaZOO vind je in het dierenpaspoort de leukste en meest interessante weetjes en coolste filmpjes over deze panda.

    x
  • Plaatje Papegaai
    hetklokhuis.nl
    Papegaai

    Papegaaien zijn slimme dieren en je kan ze allerlei trucjes leren. Margreet maakt met een papegaai een fietstochtje en komt gelijk van alles te weten over het houden van deze praatgrage vogel. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Jeugdjournaal extra over pesten
    jeugdjournaal.nl
    Jeugdjournaal extra over pesten

    In een extra uitzending van het NOS Jeugdjournaal zie en hoor je alles over pesten. Wat is pesten? Kunnen dieren elkaar pesten? En vooral: wat kun je tegen pesten doen? Dat zie je allemaal in deze uitzending. Dit is een uitzending van 20 september 2020.

    x
  • Plaatje Wat is pesten?
    hetklokhuis.nl
    Wat is pesten?

    Pesten komt altijd en overal voor. Pesten dieren ook? Bioloog Patrick van Veen vertelt Nienke hoe apen pesten. Als er gepest wordt, spelen de omstanders een grote rol. Pestonderzoeker Gijs Huitsing legt aan Nienke uit wat je als omstander kunt doen als je met pesten te maken krijgt. Ko (13 jaar) werd...

    x
  • Plaatje Picknick met taart
    picknickmettaart.nl
    Picknick met taart

    Website met interactieve video bij het prentenboek ‘Picknick met Taart’ van Thé Tjong-Khing. Beleef samen met de dieren het avontuur rond de verdwenen taarten. Met taartrecept, kleurplaten en wallpapers en meer.

    x
  • Plaatje Wat zijn pijlwormen?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wat zijn pijlwormen?

    Wat zijn pijlwormen en hoe zijn ze ingedeeld in het dierenrijk? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe glijdt een pinguïn?
    schooltv.nl
    Hoe glijdt een pinguïn?

    Kinderen gaan op bezoek bij de pinguïns in de dierentuin. Ze mogen een pinguïnkuiken vasthouden en leren glijden als een pinguïn. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Leven pinguïns alleen in koude gebieden?
    schooltv.nl
    Leven pinguïns alleen in koude gebieden?

    Pinguïns leven op de Zuidpool, maar er zijn soorten die het prima naar hun zin hebben in een warmer klimaat. En ze leven natuurlijk ook in dierentuinen in Nederland! Bekijk het fragment uit Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Pinguïnopvang in Zuid-Afrika
    schooltv.nl
    Pinguïnopvang in Zuid-Afrika

    In Zuid-Afrika leven veel wilde dieren. Ook komen er pinguïns voor, maar er zijn er steeds minder. Daarom zijn er speciale opvanghuizen waar gewonde en in de steek gelaten pinguïns worden verzorgd totdat ze klaar zijn om terug te keren naar de natuur. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op...

    x
  • Plaatje Waarom zijn er pissebedden?
    schooltv.nl
    Waarom zijn er pissebedden?

    Pissebedden eten het liefst rottend hout, oude bladeren en soms ook dode dieren. Ze zijn daarmee belangrijke schoonmakers van de natuur. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Pistoolgarnalen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Pistoolgarnalen

    Pistoolgarnalen zijn kleine, bijzondere dieren. Waar danken ze eigenlijk hun naam aan? Ze kunnen toch niet schieten? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Plaagdieren
    hetklokhuis.nl
    Plaagdieren

    Mieren, vliegen, mijten, boktorren. Allemaal dieren die, als ze in groten getale voorkomen, overlast kunnen veroorzaken. Plaagdieren. Nienke gaat in het huis van plaagdieronderzoeker Bruce op zoek naar overlastgevers. Hoe kun je er voor zorgen dat je die overlast voorkomt? Bruce geeft tips. Bekijk deze...

    x
  • Plaatje Plastic
    schooltv.nl
    Plastic

    Veel dieren hebben last van plastic in de zee. Kom je plastic tegen op het strand? Gooi het dan weg in de vuilnisbak en zing mee met dit liedje over plastic van Tonky & Jack! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er met plastic dat aanspoelt op het strand?
    schooltv.nl
    Wat gebeurt er met plastic dat aanspoelt op het strand?

    Touwen, visnetten en heel veel lege flessen: op het strand spoelt een heleboel troep aan die gevaarlijk is voor dieren. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die plastic afval dat ze tegenkomen op het strand verzamelen in speciale bakken. Toon is benieuwd wat er daarna met dat plastic afval gebeurt. Bekijk...

    x
  • Plaatje Plompe lori, een giftig zoogdier
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Plompe lori, een giftig zoogdier

    De plompe lori een giftig zoogdier is. Dat zie je niet vaak in het dierenrijk. Deze aparte halfaap heet de grote plompe lori. Ontdek allerlei weetjes over dit dier op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De poelslak
    schooltv.nl
    De poelslak

    Poelslakken zijn huisjesslakken, die in het water leven. Ze zijn mannetje en vrouwtje tegelijk. Zulke dieren noem je tweeslachtig. In sloten en vijvers kun je de slijmerige slierten eitjes van de poelslak vinden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Infoblad pooldieren
    rangers.wwf.nl
    Infoblad pooldieren

    Dit infoblad gaat over de polen, de dieren die er leven en hoe die worden bedreigd. Wil je meer weten over pooldieren of er een spreekbeurt over houden, dan kun je hier het infoblad downloaden.

    x
  • Plaatje Proefdieren
    docukit.nl
    Proefdieren

    Dierproeven hebben als doel onderzoek te doen naar het lichaam van mensen en dieren en om nieuwe geneesmiddelen te testen. Bijna niemand vindt het leuk dat proefdieren bij experimenten pijn lijden en ongemak hebben. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Drie vragen over proefdieren
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over proefdieren

    Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over proefdieren: Waarom worden dierproeven nog steeds gedaan? Om hoeveel dieren gaat het? En waarom is er veel kritiek op?

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over proefdieren
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over proefdieren

    Wil je een spreekbeurt houden over proefdieren? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Waarom hebben we proefdieren nodig?
    schooltv.nl
    Waarom hebben we proefdieren nodig?

    Best zielig: proeven doen op dieren waar ze ziek van worden of zelfs aan doodgaan. Er zijn muizen die kankercellen ingespoten krijgen zodat onderzoekers kunnen kijken welk medicijn het beste werkt. Zijn er dan geen alternatieven voor proefdieren? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Pronkstilleven van Adriaen van Utrecht
    schooltv.nl
    Pronkstilleven van Adriaen van Utrecht

    De Gouden Eeuw was een tijd van rijkdom en overvloed. Dat kun je goed zien op de stillevens uit die tijd. Adriaen van Utrecht schilderde dit stilleven vol met luxe eten en exotische dieren. De voorwerpen zien er levensecht uit. Het Rijksmuseum heeft nog veel meer van zulke stillevens. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Ratten
    docukit.nl
    Ratten

    De meeste mensen zijn bang voor ratten. Deze dieren hebben scherpe tanden en kunnen ziektes overbrengen. Ratten zijn knaagdieren, net als muizen en konijnen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 088. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over ratten
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over ratten

    Wil je een spreekbeurt houden over ratten? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje De etages van het regenwoud
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De etages van het regenwoud

    Tropische regenwouden, zoals de Amazone, zijn uitgestrekte bossen. Hoog in de bomen leven andere dieren dan in de lage struiken en op de grond. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Rendier
    ouwehand.nl
    Rendier

    Download op de site van Ouwehands Dierenpark informatie voor een spreekbeurt over het rendier.

    x
  • Plaatje Reptielen
    hetklokhuis.nl
    Reptielen

    Gekko's, varanen, kameleons, krokodillen en slangen: ze komen allemaal uit dezelfde dierenfamilie van reptielen. Pascal ontmoet reptielendeskundige Sterrin. Zij weet alles over de verschillende soorten, en ze is helemaal gek op slangen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis

    x
  • Plaatje De reptielenopvang
    schooltv.nl
    De reptielenopvang

    Reptielen en amfibieën worden steeds populairder als huisdier. De douane komt regelmatig slangen en schildpadden tegen die mensen willen meesmokkelen uit tropische landen. Deze dieren komen terecht in de reptielenopvang, samen met andere reptielen die zijn afgedankt door hun eigenaren. Bekijk het...

    x
  • Plaatje Reuzenpanda
    ouwehand.nl
    Reuzenpanda

    Download op de site van Ouwehands Dierenpark informatie voor een spreekbeurt over de reuzenpanda.

    x
  • Plaatje Reuzenpanda
    hetklokhuis.nl
    Reuzenpanda

    Er zijn nog maar zo'n 1864 reuzenpanda's op de wereld. Wat wordt er gedaan om deze mooie dieren voor de toekomst te behouden? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Reuzenschildpadden
    dierenparkamersfoort.nl
    Reuzenschildpadden

    Op de site van Dierenpark Amersfoort lees je weetjes over de reuzenschildpad.

    x
  • Plaatje Rode panda
    hetklokhuis.nl
    Rode panda

    Janouk bezoekt een heel speciaal bamboe etend dier: de rode panda. Het hele zeldzame diertje wordt met uitsterven bedreigd en we ontdekken hoe er geprobeerd wordt de rode panda te laten overleven in het wild. In de dierentuin zijn er net twee jonkies geboren die we heel even mogen zien... Bekijk deze...

    x
  • Plaatje De vier meest talentvolle rondhangers
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De vier meest talentvolle rondhangers

    Drie dieren en een plant blinken uit in rondhangen en dat is voor hen van levensbelang! Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek welke dat zijn.

    x
  • Plaatje Roofdieren in Nederland
    docukit.nl
    Roofdieren in Nederland

    In Nederland leven geen leeuwen en tijgers, behalve in dierentuinen. In de vrije natuur leven wel andere roofdieren. Je ziet ze zelden, want ze zijn schuw en leiden een verborgen bestaan. De vos is het bekendste roofdier in ons land. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in...

    x
  • Plaatje Roofvogels
    docukit.nl
    Roofvogels

    Roofvogels zijn snelle en sterke jagers. Dat is ook nodig, want ze eten andere dieren. Roofvogels verschillen van andere vogels door hun uiterlijk en hun manier van leven. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 263. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Rusland zet dolfijnen in bij de oorlog
    jeugdjournaal.nl
    Rusland zet dolfijnen in bij de oorlog

    In de haven van de Russische stad Sebastopol zwemmen twee dolfijnen rond. Niet voor de lol, maar om de haven te bewaken. De dieren zouden daar speciaal voor getraind zijn door het Russische leger. Bekijk het nieuwsbericht en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 28 april 2022.

    x
  • Plaatje Saiga
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Saiga

    Natuurlijk zien veel dieren er een beetje gek uit, maar slechts weinig zo gek als de saiga. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over schapen
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over schapen

    Wil je een spreekbeurt houden over schapen? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Wat is een scheet?
    schooltv.nl
    Wat is een scheet?

    Iedereen laat scheten, ook dieren. Of je het nu wilt of niet. Sommige maken geluid en sommige stinken. Maar wat is eigenlijk een scheet? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe schilder je een boerderij?
    schooltv.nl
    Hoe schilder je een boerderij?

    Op de boerderij leven een heleboel dieren: varkens, kippen, kuikentjes. Zie jij ze op dit schilderij? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat doet slangengif in je lichaam?
    schooltv.nl
    Wat doet slangengif in je lichaam?

    Gif van dieren is eigenlijk een soort cocktail van verschillende gifstoffen. Er kunnen bijvoorbeeld stoffen in zitten die zorgen dat je stopt met ademhalen, stoffen die je cellen kapot maken of stoffen die zorgen dat je gaat bloeden of dat je bloed juist gaat klonteren. Dit is goed te zien als je in...

    x
  • Plaatje Slapende dijken
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Slapende dijken

    Nederlanders polderen, maar waar kunnen wilde dieren, planten en paddenstoelen in de polder een plekje vinden? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Slijm
    hetklokhuis.nl
    Slijm

    Het is plakkerig, glibberig en een beetje vies… slijm! Nizar zoekt uit wat slijm is. En waarom mensen en dieren dit kleverige spul in hun lichaam hebben. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Soortsafari - Het Klokhuis
    hetklokhuis.nl
    Soortsafari - Het Klokhuis

    Natuur is overal, misschien wel dichterbij dan gedacht. Om samen de natuur te ontdekken presenteert Het Klokhuis de Klokhuis SoortSafari; een app om planten en dieren te herkennen. Elke week is er een nieuwe soort. Het zijn er 52 in totaal. Download de app en verzamelen maar!

    x
  • Plaatje Spiegels
    hetklokhuis.nl
    Spiegels

    Bijna elke dag kijk je wel even in de spiegel, even checken hoe je outfit staat of hoe je haar zit. Sosha ontdekt dat spiegels al duizenden jaren bestaan, al zagen ze er vroeger heel anders uit dan nu. Maar herkennen alle mensen en dieren zichzelf eigenlijk wel in de spiegel? Bekijk deze aflevering van...

    x
  • Plaatje Spinnendraad wordt gebruikt in kogelwerende politievesten - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Spinnendraad wordt gebruikt in kogelwerende politievesten - Is het snugger of kletspraat?

    Om dingen te maken kijken we veel naar de natuur, hoe dieren en planten gebruik maken van slimme trucjes. Bekijk het filmpje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De spons
    schooltv.nl
    De spons

    In het koraalrif woont de spons. Je zou het niet zeggen, maar het is toch een dier. Hij kan zich alleen niet verplaatsen, en hij eet en leeft op een andere manier dan andere dieren. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Sponzen geven ons medicijnen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Sponzen geven ons medicijnen

    Medicijnen zijn vaak voor een deel gemaakt van gifstoffen. Eén van de dieren die ons van deze gifstoffen voorziet zijn sponzen. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Sponzen: giftig én nuttig
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Sponzen: giftig én nuttig

    Je zou het niet denken, maar sponzen zijn dieren. En ze maken gif! Ontdek alles over sponzen op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Stekels om mee te prikken
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Stekels om mee te prikken

    Dieren doen er alles aan om niet opgegeten te worden. Waarom zou je wegrennen als het niet nodig is? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Waar komt schadelijke stikstof vandaan?
    schooltv.nl
    Waar komt schadelijke stikstof vandaan?

    Nederland heeft een stikstofprobleem. Maar waar komt al die stikstof dan vandaan? En waarom is het zo slecht voor de natuur? Sosha en Jonata hebben afgesproken met een onderzoeker die laat zien wat te veel stikstof met de bodem, de dieren en de planten doet. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op...

    x
  • Plaatje Stranding.nl
    stranding.nl
    Stranding.nl

    Dit is de plek om jouw waarnemingen van gestrande zeehonden, walvissen en dolfijnen langs de Nederlandse kust door te geven. Ook kun je hier waarnemingen van gestrande dieren bekijken, en kun je meer leren over de verschillende soorten die langs onze kust voorkomen.

    x
  • Plaatje Suus redt de zielige hond!
    schooltv.nl
    Suus redt de zielige hond!

    Oumayra (8) vertelt over het boek Suus redt de zielige hond van Mariken Jongman. Suus redt samen met Bobbi heel veel dieren. eerst redden ze een gans, en dan een verwilderde hond. Luister naar De Waanzinnige Podcast op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Taaie rakkers uit de oertijd
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Taaie rakkers uit de oertijd

    Veel planten en dieren houden het al miljoenen jaren uit op aarde. Sommige zien er nog bijna net zo uit als in de oertijd. Ze worden levende fossielen genoemd. Lees meer op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Taal
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Taal

    Een aflevering uit de serie Zoek het uit! Een serie over wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Taal, je gebruikt het iedere dag. Om te praten, te schrijven, te lezen. Maar hoe is taal ontstaan? Bart zoekt uit wat het verschil is tussen mensen- en dierentaal.Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Teken zijn kleine spinachtige beestjes
    schooltv.nl
    Teken zijn kleine spinachtige beestjes

    Teken zitten in het bos of in het gras. Ze kunnen zich vastbijten aan mensen of dieren. Vervolgens zuigt ie zichzelf vol met bloed. Soms kan een teek de ziekte van Lyme overdragen. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ten dode opgeschreven cellen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Ten dode opgeschreven cellen

    Iedereen weet dat jonge dieren groeien. Soms verdwijnen er echter tijdens de ontwikkeling van een dier ook lichaamsdelen. Hoe kan dat? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe ruikt een tijger?
    schooltv.nl
    Hoe ruikt een tijger?

    De tijger is een roofdier. Hij heeft een sterke neus, waarmee hij heel goed kan ruiken. In de dierentuin zetten kinderen een spoor voor hem uit. Zal Igor de tijger hun spoor kunnen volgen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Tijger
    hetklokhuis.nl
    Tijger

    De tijger is het grootste katachtige dier dat er bestaat. Je herkent hem aan de strepen op z'n lijf. De tijger is snel, springt ver en hoog, en zwemt heel goed. Pascal loopt in een dierentuin mee met dierverzorger Theo. Hij vertelt ook over de tijgers in het wild, die worden bedreigd. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Tijgers
    docukit.nl
    Tijgers

    Een jonge tijger heet welp. Hij ziet er schattig uit, maar vergis je niet! Een tijger is een roofdier en doodt dus andere dieren om ze op te kunnen eten. De tijger is ook een kat-achtige. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 238. Kijk in...

    x
  • Plaatje Tijgers uit Nederland naar Kazachstan om wilde tijger te redden
    jeugdjournaal.nl
    Tijgers uit Nederland naar Kazachstan om wilde tijger te redden

    Twee Siberische tijgers uit Nederland zijn naar het land Kazachstan gebracht. In het Aziatische land zijn de dieren tientallen jaren geleden uitgestorven. Bohdana en Kuma moeten daar verandering in brengen. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 23 september 2024.

    x
  • Plaatje Hoe leeft de torenvalk?
    schooltv.nl
    Hoe leeft de torenvalk?

    De torenvalk is een echte roofvogel. Hij jaagt op muizen en andere kleine dieren. En als de torenvlak jonkies krijgt, blijft moeder op het nest terwijl vader op jacht gaat naar eten. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Touw
    hetklokhuis.nl
    Touw

    In de gymzaal, de scheepsvaart of de dierenwinkel: je vindt touw overal! Het is namelijk enorm sterk en handig. Nizar bezoekt een fabriek waar heel veel verschillende touwen worden gemaakt. Maar hoe test je of een touw sterk genoeg is? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Triceratops
    dierenparkamersfoort.nl
    Triceratops

    Op de site van Dierenpark Amersfoort lees je weetjes over de triceratop.

    x
  • Plaatje Trobi
    schooltv.nl
    Trobi

    Aimée (9) vertelt over Trobi, deel twee in een reeks magische boeken van Brian Elstak en Esther Duysker. Trobi is straattaal voor trouble, problemen dus… In dit boek nemen drie mensenkinderen je mee naar een eiland vol pratende dieren. Hun machtigste wapen ‘de tijgerklauw’ wordt...

    x
  • Plaatje Tropisch regenwoud
    hetklokhuis.nl
    Tropisch regenwoud

    Wat is een tropisch regenwoud eigenlijk? Het regent er heel veel en maar liefst de helft van alle dieren op aarde leeft in het tropisch regenwoud. Burgers Bush is een nagemaakt tropisch regenwoud. Janouk neemt er een kijkje. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over uilen
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over uilen

    Wil je een spreekbeurt houden over uilen? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Uitsterven
    docukit.nl
    Uitsterven

    Sinds de komst van de mens op aarde, gaat het uitsterven van diersoorten veel sneller. Een aantal dieren is uitgestorven omdat er te veel op ze is gejaagd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 411. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Vakantielezen
    vakantielezen.jeugdbibliotheek.nl
    Vakantielezen

    Zo wordt lezen in de zomervakantie nog leuker! Lees en ga mee op reis naar zes bijzondere landen: Avonturenland, Lachland, Sportmanië, Dierenrijk, De Sprookjeseilanden en Griezelkust. De namen zijn misschien een beetje gek, maar de landen bestaan echt! Neem snel een kijkje op deze website. En vraag...

    x
  • Plaatje Valkenier op het Muiderslot
    schooltv.nl
    Valkenier op het Muiderslot

    Op het Muiderslot worden vaak demonstraties met roofvogels gegeven, zoals uilen en valken. Het zijn wilde dieren, maar Finn en Tygo zijn niet bang om een handje mee te helpen. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Varkens
    deheuskidzz.nl
    Varkens

    Varkens zijn hele slimme dieren, slimmer dan een hond! Een varken is eigenlijk de hele dag druk. Hij eet, drinkt, speelt én kletst met zijn vrienden! Anna en Daan weten een heleboel over varkens. Kijk en lees je mee? Of je nu een spreekbeurt wilt houden of een werkstuk over varkens gaat maken...

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over varkens
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over varkens

    Wil je een spreekbeurt houden over varkens? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Wat is er bijzonder aan varkens?
    schooltv.nl
    Wat is er bijzonder aan varkens?

    Wist je dat je varkens ook als huisdier kunt houden? Varkens zijn grappige dieren, en ze zijn ook nog eens heel slim. Ze kunnen zelfs ruiken waar de chocoladepinda’s verstopt zijn! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe word je veganist?
    schooltv.nl
    Hoe word je veganist?

    Katinka drinkt geen koemelk en draagt geen leren schoenen: ze is veganist. Dat betekent dat ze niks gebruikt dat van dieren afkomstig is. Maar als je een beetje creatief bent, is er voor bijna alles wel een plantaardig alternatief. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over vleermuizen
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over vleermuizen

    Wil je een spreekbeurt houden over vleermuizen? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Het vliegend hert en andere houteters
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het vliegend hert en andere houteters

    Eet je wel eens hout? Nee, natuurlijk niet! Toch zijn er wel heel veel dieren die leven van dood hout. De bekendste daarvan is misschien wel het vliegend hert. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Vlinders hebben een slurf
    schooltv.nl
    Vlinders hebben een slurf

    Olifanten zijn niet de enige dieren met een slurf. Vlinders hebben ook een slurf, waarmee ze nectar uit bloemen halen. Kijk maar naar de clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vogels
    docukit.nl
    Vogels

    Vogels hebben een eigenschap die je niet bij andere dieren ziet: ze hebben veren. Die hebben ze nodig om te kunnen vliegen. De meeste vogels kunnen dat. Er zijn een paar uitzonderingen, zoals de struisvogel. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr....

    x
  • Plaatje De vos
    docukit.nl
    De vos

    Een vos is een roofdier. Hij gaat op jacht, doodt dieren en eet die op. Er zijn veel soorten vossen, zoals de poolvos en de woestijnvos. In Nederland komt alleen de rode vos voor. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 256. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over vossen
    dierenbescherming.nl
    Spreekbeurt over vossen

    Wil je een spreekbeurt houden over vossen? Op de site van de Dierenbescherming vind je handige informatie.

    x
  • Plaatje Wasberen
    schooltv.nl
    Wasberen

    Wasberen leven in het bos. Maar daar zijn ook andere dieren. Gaat dat wel goed? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waterdieren
    docukit.nl
    Waterdieren

    Nederland is een land met veel water. Sloten, meren, rivieren en kanalen zijn gevuld met zoet water. In dat water wonen allerlei dieren. De meeste zijn zo klein dat je een microscoop of een vergrootglas nodig hebt om ze te bekijken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje Willie en Puff
    willieenpuff.nl
    Willie en Puff

    Willie en Puff zijn de hoofdpersonen uit het boek 'Willie & Puff van Noordeiland' geschreven Jules Looman.Op deze site vind je alles over het boek, de schrijver, maar ook over weetjes over reizen, dieren en planten.

    x
  • Plaatje WNF-Ranger Report (Tijdschrift)
    rangers.wwf.nl
    WNF-Ranger Report (Tijdschrift)

    WNF-Ranger Report is het clubblad van de WNF-Rangers van het Wereldnatuurfonds met informatie over dieren, natuur en milieu. Lees hier meer informatie.

    x
  • Plaatje Wol
    hetklokhuis.nl
    Wol

    Merinoschapen, angorageiten, alpaca’s, Texelse schapen: allemaal dieren die leverancier zijn van wol. Jaarlijks wordt ruim 2000 miljoen kilo wol geproduceerd in de hele wereld. Janouk bezoekt de miniwolfabriek van Reina, en ook haar schapen en geiten. Reina vertelt hoe je op een duurzame manier...

    x
  • Plaatje Wolven werken samen met raven - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Wolven werken samen met raven - Is het snugger of kletspraat?

    Raven helpen wolven om hun prooi te vinden. Daarna mogen ze ervan mee-eten. In het dierenrijk zijn nog meer van zulke mooie samenwerkingen te zien. Bekijk het filmpje van Studio Snugger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Yana maakt
    hetklokhuis.nl
    Yana maakt

    Bart bezoekt Yana (14) die zelf animaties maakt. Met klei maakt ze verhaaltjes over dieren. Bart krijgt te zien hoe ze de filmpjes maakt. Samen maken ze een filmpje en geven ze tips hoe je zelf aan de slag kunt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Zakpijpen: sluipmoordenaars van koraal?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Zakpijpen: sluipmoordenaars van koraal?

    Zakpijpen zijn dieren. Het dier lijkt onschuldig, maar is wel agressief. Ontdek allerlei weetjes over zakpijpen in Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Wat leeft er tussen zandkorrels?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wat leeft er tussen zandkorrels?

    Wel eens naar het strand geweest? Al die bergen zand waar je op loopt... zitten daar dieren in eigenlijk? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Dat doet de zeekat sneaky!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Dat doet de zeekat sneaky!

    Bij dieren is de concurrentie om de vrouwen vaak hoog. De reuzenzeekat verandert spectaculair van kleur; om vrouwen te verleiden, of mannen te misleiden. Lees de informatie en bekijk het filmpje uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Hoe kruipt een zeeleeuw?
    schooltv.nl
    Hoe kruipt een zeeleeuw?

    Kinderen gaan op bezoek bij de zeeleeuwen in de dierentuin. Ze voeren de zeeleeuwen vis en leren hoe ze zich op land bewegen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zeenaaktslak eet zeeanemoon
    schooltv.nl
    Zeenaaktslak eet zeeanemoon

    Zeeanemonen zijn vastzittende dieren, die zich verdedigen met giftige netelcellen op hun tentakels. Zeenaaktslakken zijn niet zo gevoelig voor die netelcellen. Veel soorten zeenaaktslakken leven van zeeanemonen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zeesterren: hersenloos aan de wandel
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Zeesterren: hersenloos aan de wandel

    Zeesterren wandelen over de zeebodem, vinden prooien en vluchten voor gevaar. En dat terwijl ze geen hoofd en geen hersenen hebben! Hoe doen de dieren dat? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Zeezoogdieren
    hetklokhuis.nl
    Zeezoogdieren

    Ook in zee leven zoogdieren. Hun jongen worden, ook in het water, levend geboren. Hoe gaat dat in z'n werk? Dierenarts Pauline laat in het Dolfinarium aan Maurice zien hoe dat gaat bij dolfijnen. Ooit een echo gezien van een zwangere dolfijn? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Zomertips voor huisdieren
    dierenbescherming.nl
    Zomertips voor huisdieren

    Zodra buiten de temperatuur stijgt, is het belangrijk dat je extra aandacht besteedt aan je huisdieren. Op de site van de Dierenbescherming vind je allerlei handige tips.

    x
  • Plaatje Zuid-Afrika
    docukit.nl
    Zuid-Afrika

    Als je aan Afrika denkt, denk je aan zon, wilde dieren en zwarte mensen. Maar wist je dat er in Zuid-Afrika een soort Oudnederlands wordt gesproken? Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 201. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Zuid-Afrika
    schooltv.nl
    Zuid-Afrika

    Zuid-Afrika ligt in het zuidelijkste puntje van Afrika. Het land staat bekend om de vele wildparken met daarin allerlei bijzondere dieren zoals de olifant en de neushoorn. Maar ook om steden als Kaapstad en Johannesburg. De bekendste Zuid-Afrikaan is Nelson Mandela, die na een periode van gevangenschap...

    x
  • Plaatje Het Klokhuis over Zuid-Afrika
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis over Zuid-Afrika

    Speciaal voor Het Klokhuis over Zuid-Afrika ging Maurice met de cameraploeg naar Zuid-Afrika. Ze maakten zes afleveringen over: de taal, slavernij, wilde dieren, apartheid, Mandela en zeesafari. In maart en april kun je op woensdag de uitzendingen bekijken. Op de site vind je alvast meer weetjes.

    x
  • Plaatje Zuid-Afrika: Zeesafari
    hetklokhuis.nl
    Zuid-Afrika: Zeesafari

    Het wild van Zuid-Afrika is niet alleen te bewonderen op het land. Ook langs de kust leven prachtige dieren. Maurice bezoekt Dyer Island: een prachtig natuurgebied waar zo'n 60.000 Kaapse pelsrobben leven naast een kolonie Afrikaanse pinguïns. Tussen al dat lekkers jaagt de witte haai. Maurice gaat...

    x
  • Plaatje Zwaartekracht
    docukit.nl
    Zwaartekracht

    Zwaartekracht speelt een hoofdrol in het leven van mensen, dieren, planten en alle dingen om je heen. Zonder zwaartekracht valt het kopje niet kapot als je het loslaat. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 5. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Waarom zeggen ze dat zwarte katten ongeluk brengen?
    schooltv.nl
    Waarom zeggen ze dat zwarte katten ongeluk brengen?

    Katten waren niet altijd zo populair als nu. En zwarte katten al helemaal niet: mensen geloofden dat het duivelse dieren waren. Onzin natuurlijk! Toch zijn zwarte katten nog steeds minder populair dan andere katten. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x