Zoeken: ontdek ruimte

Ik zoek informatie voor groep:
peuters 1 2 3 4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje Ruimtepuin wordt opgeruimd door ruimtevuilnismannen - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Ruimtepuin wordt opgeruimd door ruimtevuilnismannen - Is het snugger of kletspraat?

    In de ruimte zweeft heel veel afval. Dat is niet echt vies maar wel heel gevaarlijk. Zijn er vuilophalers in de ruimte? Bekijk het filmpje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ruimtecapsule
    hetklokhuis.nl
    Ruimtecapsule

    Mensen wonen niet alleen op aarde maar ook in de ruimte. Sosha zoekt uit hoe je daar kunt komen. Ze brengt een bezoek aan de astronautenschool en ervaart hoe het is om door de ruimte te vliegen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Feest in de ruimte: ISS bestaat 25 jaar
    jeugdjournaal.nl
    Feest in de ruimte: ISS bestaat 25 jaar

    Ruimtestation ISS is jarig! 25 jaar geleden werd het eerste onderdeel de lucht in geschoten. ISS is een ruimtestation, eigenlijk een soort groot laboratorium. Er worden experimenten gedaan door astronauten. Die werken er niet alleen, ze wonen er ook, meestal ongeveer drie maanden. Bekijk de video op...

    x
  • Plaatje Werken in de ruimte
    hetklokhuis.nl
    Werken in de ruimte

    Hoe kan het dat een ruimtestation blijft zweven in de ruimte? En wat doen astronauten in een ruimtestation? Sosha gaat langs in een namaak ruimtestation om uit te zoeken hoe astronauten worden getraind en hoe ze leven in de ruimte. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Nieuwe ruimtetelescoop kijkt ver terug in de tijd
    jeugdjournaal.nl
    Nieuwe ruimtetelescoop kijkt ver terug in de tijd

    Een nieuwe ruimtetelescoop met de naam James Webb is op tweede kerstdag 2021 met een raket gelanceerd. Op 8 januari 2022 werden het zonneschild en de spiegels uitgevouwen. Met de nieuwe telescoop kan er diep in de ruimte worden gekeken. Dit is een bericht van 25 december 2021.

    x
  • Plaatje Hoe wordt rommel in de ruimte opgeruimd?
    schooltv.nl
    Hoe wordt rommel in de ruimte opgeruimd?

    In de ruimte zweeft veel afval, bijvoorbeeld van oude satellieten. Dit moet opgeruimd worden, zodat nieuwe satellieten er niet tegenop botsen. In Duitsland hebben ze een robot waarmee dit straks kan. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ruimtetelescopen
    schooltv.nl
    Ruimtetelescopen

    De uitvinding van de telescoop bracht de sterrenkunde in een stroomversnelling. Dankzij de ruimtelescoop kunnen we planeten en sterren bestuderen die heel ver weg zijn. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe doen ruimtevaartuigen onderzoek naar de zon?
    schooltv.nl
    Hoe doen ruimtevaartuigen onderzoek naar de zon?

    De zon is ontzettend heet. Daarom worden er hittebestendige ruimtevaartuigen met allerlei meetinstrumenten naar de zon gestuurd om die van dichtbij te onderzoeken. Zo hopen wetenschappers er onder andere achter te komen waarom om de 11 jaar zonnevlekken tevoorschijn komen, en dan weer verdwijnen. Bekijk...

    x
  • Plaatje Hoe maken/houden we de ruimte schoon?
    ahaindeklas.nu
    Hoe maken/houden we de ruimte schoon?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje De ruimte in als toerist
    schooltv.nl
    De ruimte in als toerist

    Niet als astronaut de ruimte, maar als toerist! Dat lijkt nu nog onmogelijk, maar over een paar jaar zal de toekomst van de ruimtevaart totaal veranderen. Zo is de vader van Irene en Helen een ruimteschip in Amerika aan het bouwen midden in de Amerikaanse woestijn. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ruimte-telescoop James Webb succesvol uitgeklapt
    jeugdjournaal.nl
    Ruimte-telescoop James Webb succesvol uitgeklapt

    Het was een spannende operatie, maar het is gelukt. De James Webb-telescoop is helemaal uitgevouwen. Bekijk het bericht en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 9 januari 2022..

    x
  • Plaatje Ruimtesonde Rosetta
    schooltv.nl
    Ruimtesonde Rosetta

    Bij de bouw van een ruimtesonde zijn wel honderden mensen uit allerlei landen betrokken. Nienke ontdekt dat bij de bouw van een sonde rekening gehouden wordt met extreme warmte en koude verschillen in het heelal, hoe een ruimtesonde vanaf de aarde bestuurd wordt en dat als we meer weten over kometen...

    x
  • Plaatje Leven in de ruimte
    schooltv.nl
    Leven in de ruimte

    Astronaut worden is een droom van veel kinderen. Maar dat word je niet zomaar. En je moet meer kunnen dan een beetje rondzweven in de ruimte! Augusto ontdekt hoe het leven van een astronaut eruit ziet. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Mensen in de ruimte
    docukit.nl
    Mensen in de ruimte

    Mensen hebben altijd belangstelling gehad voor de ruimte, het gebied buiten onze aarde. Rond 250 voor Christus probeerde de Griek Aristarchus al de afstand tot de zon en de maan te berekenen. En vierhonderd jaar geleden ontdekte Galilei met zijn telescoop bergen en kraters op de maan en vlekken op de...

    x
  • Plaatje Thuis in de ruimte
    thuisinderuimte.nl
    Thuis in de ruimte

    In deze lessen, activiteiten, en informatie ontdek je van alles over de fascinerende wereld van de ruimtevaart. Voor álle kinderen, ouders en leerkrachten van Nederland.

    x
  • Plaatje De ruimte-experts
    schooltv.nl
    De ruimte-experts

    In de ruimte is geen lucht, en kan het heel heet of juist heel koud zijn. Een satelliet moet dus tegen een stootje kunnen. Voordat een satelliet de ruimte in gaat, wordt hij dan ook uitgebreid getest in een speciale clean room. Sosha mag kijken hoe dat in zijn werk gaat. Bekijk het filmpje van De ruimte-experts...

    x
  • Plaatje Ruimtesonde Rosetta
    schooltv.nl
    Ruimtesonde Rosetta

    Ruimtesondes worden vanaf de aarde gelanceerd en leggen miljarden kilometers af om bij een komeet te komen. Dit kun je vergelijken met het afschieten van een projectiel met een katapult. Maar hoe kun je precies een doel raken? Nienke onderzoekt dit met Raymond Hoofs, planner ruimtemissies bij ESA. Bekijk...

    x
  • Plaatje Wow! Zo ziet de aarde eruit vanuit de ruimte
    jeugdjournaal.nl
    Wow! Zo ziet de aarde eruit vanuit de ruimte

    Mooie beelden vanuit de ruimte. De Duitse astronaut Alexander Gerst heeft een filmpje van de aarde gemaakt vanaf het internationale ruimtestation ISS. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Wat doet leven in de ruimte met je hersenen?
    schooltv.nl
    Wat doet leven in de ruimte met je hersenen?

    Een raketlancering is geen pretje. Daar weet astronaut André Kuipers alles van! Hoe is het om in de ruimte te leven? En wanneer kunnen we volgens André Kuipers wonen op Mars? Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe lang kan een astronaut in de ruimte blijven?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe lang kan een astronaut in de ruimte blijven?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe knip of scheer je je haar in de ruimte?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe knip of scheer je je haar in de ruimte?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Mens in de ruimte
    hetklokhuis.nl
    Mens in de ruimte

    Hoe is de mens ooit in de ruimte terechtgekomen? Hoe is het om te leven in ruimte? Ruimtevaarder André Kuipers laat het Maurice zien. Hoe ziet de toekomst eruit? Gaan we misschien op vakantie naar de maan? Of zelf naar Mars? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe lang kun je in de ruimte leven?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe lang kun je in de ruimte leven?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waar moeten we naar op zoek in de ruimte?
    ahaindeklas.nu
    Waar moeten we naar op zoek in de ruimte?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Ruimteschroot
    hetklokhuis.nl
    Ruimteschroot

    In de ruimte rondom de aarde zweven een heleboel satellieten. Door satellieten kunnen wij communiceren met onze telefoon of de weg vinden. Als een satelliet vervangen wordt, blijft de oude satelliet in de ruimte rondzweven. Dat zorgt voor een heleboel afval; ruimteschroot noemen ze dat. Pascal zoekt...

    x
  • Plaatje Wat is er in de ruimte?
    schooltv.nl
    Wat is er in de ruimte?

    De ruimte zit vol mysteries. Je kunt er zweven, er zijn sterren maar ook: een heleboel afval! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ruimtepuin: kometen, planetoïden en meteorieten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Ruimtepuin: kometen, planetoïden en meteorieten

    Tussen de zon, planeten en manen in ons zonnestelsel zweven een heleboel steenbrokken. Ons zonnestelsel is eigenlijk een georganiseerde puinhoop! Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Ruimteschroot
    schooltv.nl
    Ruimteschroot

    De ruimte ziet er heel schoon uit, maar eigenlijk is het een enorme bende boven de aarde. Allemaal oude satellieten zijn er achtergelaten, en daar moet wat aan gedaan worden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ruimtetelescoop de Hubble
    schooltv.nl
    Ruimtetelescoop de Hubble

    Een bekende ruimtetelescoop is de Hubble. De Hubble maakt al 25 jaar foto’s van het heelal. Zo hebben we een steeds beter beeld gekregen van hoe de ruimte eruitziet en wat er allemaal gebeurt. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kun je een scheet horen in de ruimte?
    schooltv.nl
    Kun je een scheet horen in de ruimte?

    Het geluid van een scheet is niets meer dan luchtdeeltjes die tegen elkaar botsen. Hoe gaat dat dan als je een scheet laat in de ruimte, waar helemaal geen lucht is? Eva en Tirsa laten een goede scheet en zoeken het uit. Bekijk het filmpje van Het Klokhuisop schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe plast een astronaut in de ruimte?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe plast een astronaut in de ruimte?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe plast een astronaut in de ruimte?
    zozitdat.nl
    Hoe plast een astronaut in de ruimte?

    Op de website van Zo Zit Dat vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Welk dier was als eerste in de ruimte?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Welk dier was als eerste in de ruimte?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom kan de lucht niet in de ruimte komen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom kan de lucht niet in de ruimte komen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • x
  • Plaatje Is er een einde aan de ruimte?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Is er een einde aan de ruimte?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat doen satellieten in de ruimte?
    nemosciencemuseum.nl
    Wat doen satellieten in de ruimte?

    Waar zijn satellieten eigenlijk voor? Sterrenkundige Rudy Wijnands van de Universiteit van Amsterdam legt het uit in de kinderlezing van het NEMO Science Museum van september 2013. Lees hier het verslag.

    x
  • Plaatje Ruimtetelescoop
    hetklokhuis.nl
    Ruimtetelescoop

    Met ruimtetelescopen kun je het heelal bestuderen. Maurice onderzoekt welke ontdekkingen de Hubble al heeft gedaan.

    x
  • Plaatje Ruimtetelescoop James Webb
    esa.int
    Ruimtetelescoop James Webb

    De ruimtetelescoop James Webb gaat de oorsprong onderzoeken van het leven, het heelal en de rest. De lancering is een paar keer uitgesteld, maar op 25 december 2021 was het zover. Lees allerlei weetjes over de ruimtetelescoop op de website van ESA Kids.

    x
  • Plaatje Ontdekkingsreizen
    docukit.nl
    Ontdekkingsreizen

    In de vijftiende en zestiende eeuw, dus tussen 1400 en 1600, werden er veel ontdekkingsreizen gemaakt. Mensen zochten naar plaatsen om te wonen. Handel was ook een reden om op reis te gaan. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 192. Kijk in de...

    x
  • Plaatje Reizen naar de ruimte
    schooltv.nl
    Reizen naar de ruimte

    De ruimte is geen fijne plek voor mensen: er is geen lucht en het kan er heel heet en koud worden. Toch zijn we ontzettende nieuwsgierig naar de ruimte. Daarom is André Kuipers ook astronaut geworden. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe ruim je ruimteafval op?
    schooltv.nl
    Hoe ruim je ruimteafval op?

    Je ziet het niet, maar in de ruimte zweven miljoenen stukken ruimtepuin rond. Kapotte satellieten maar ook afval van ruimtemissies. Bij de ESA in Noordwijk werken ze aan een oplossing voor dit ruimtepuin. Bekijk het filmpje van Zapp Weekjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt Ruimtevaart
    spreekbeurt-ruimtevaart.yurls.net
    Spreekbeurt Ruimtevaart

    Op deze pagina vind je handige websites, filmpjes, plaatjes en nuttige tips voor een spreekbeurt over ruimtevaart.

    x
  • Plaatje Astronaut
    hetklokhuis.nl
    Astronaut

    Astronaut André Kuipers heeft zijn ruimtereis inmiddels achter de rug. Het Klokhuis volgde zijn voorbereidingen op deze bijzondere reis. Zo komt Lisa alles te weten over het astronautenpak en André legt uit wat voor onderzoeken ze allemaal in de ruimte doen. Verder ontdekt Lisa dat astronauten...

    x
  • Plaatje Boekenlijst - Ontdekkingsreizigers
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - Ontdekkingsreizigers

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Ontdekkingsreiziger Columbus
    schooltv.nl
    Ontdekkingsreiziger Columbus

    Columbus wilde graag een nieuwe route over zee naar Indië ontdekken. Hij ging op zoek. Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Drie vragen over ruimtestation ISS
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over ruimtestation ISS

    Het is, op 20 november 2018, 20 jaar geleden dat ruimtestation ISS de ruimte in werd geschoten.Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over ruimtestation ISS: Wat is het ISS? Wat gebeurt er in het ISS? Hoe is het leven voor astonauten daar?

    x
  • Plaatje De ontdekkingsreis van Jacob Roggeveen
    zeeuwseankers.nl
    De ontdekkingsreis van Jacob Roggeveen

    Lees op deze website over de ontdekkingsreizen van Jacob Roggeveen. Hij vertrok in 1721 op ontdekkingsreis naar het Zuidland. De ontdekking van Paaseiland in 1722 is een van de hoogtepunten.

    x
  • Plaatje De ruimterace tussen Amerika en Rusland
    schooltv.nl
    De ruimterace tussen Amerika en Rusland

    In de jaren zestig van de vorige eeuw waren Amerika en Rusland met elkaar in strijd. Ze wilden allebei het machtigste land ter wereld zijn en ze gebruikten ruimteprogramma’s om elkaar daarin te overtreffen. De Russen lanceerden de eerste satelliet: de spoetnik. Bekijk het filmpje van Ontdek de...

    x
  • Plaatje Ruimtetelescoop Hubble
    schooltv.nl
    Ruimtetelescoop Hubble

    Al meer dan 25 jaar maakt Hubble prachtige foto’s van het heelal. Maar voordat hij dat kon, moest hij wel een bril op krijgen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kun je bellen in de ruimte?
    schooltv.nl
    Kun je bellen in de ruimte?

    Astronauten houden vanuit de ruimte contact met de aarde. Hoe werkt dat precies? En waarom kun je buiten een ruimtestation niet bellen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ruimtevaartonderzoek
    hetklokhuis.nl
    Ruimtevaartonderzoek

    Is het gezond om in een raket te zitten en een tijdje in de ruimte te blijven? Dolores laat met bijzondere archiefbeelden zien hoe ruimtevaartpioniers dat onderzochten. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Ruimtestations
    docukit.nl
    Ruimtestations

    Je zweeft door een kamer. Je weet niet wat boven en beneden is. Je loopt over het plafond. Je laat je pen los en hij blijft hangen waar je hem losliet... Dat kan alleen maar in een ruimtestation. Daar is geen zwaartekracht die alles naar beneden trekt. Je bent er gewichtloos. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje Ruimtevaart
    docukit.nl
    Ruimtevaart

    Op 20 juli 1969 was Neil Armstrong de eerste mens die op de maan rond wandelde. Hij droeg een dik, wit ruimtepak en een helm. Hij zette een camera aan. Daardoor konden miljoenen mensen over de hele wereld 'erbij zijn'. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior...

    x
  • Plaatje Plus+mini ruimtevaart
    plus-mini-ruimtevaart.yurls.net
    Plus+mini ruimtevaart

    In deze plusmini (voor kinderen die iets meer aankunnen) bekijk je een filmpje of website en geef je antwoord op de vragen in het 'raadselstraatje'. Zo kom je veel te weten over ruimtevaart.

    x
  • Plaatje Webpad ruimtevaart
    webpad-ruimtevaart.yurls.net
    Webpad ruimtevaart

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over ruimtevaart.

    x
  • Plaatje Bestaan er aliens/ruimtewezens?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Bestaan er aliens/ruimtewezens?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe vinden astronauten de weg in de ruimte?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe vinden astronauten de weg in de ruimte?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Boekenlijst - Ruimtevaart
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - Ruimtevaart

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Hoe leef je in de ruimte (deel 2)
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe leef je in de ruimte (deel 2)

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Leven aan boord van ISS
    schooltv.nl
    Leven aan boord van ISS

    Een ruimtestation zo groot als een voetbalveld. In het ruimtestation ISS zijn astronauten druk bezig met wetenschappelijk onderzoek. En werken in de ruimte is niet zo makkelijk als het lijkt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe leef je in de ruimte?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe leef je in de ruimte?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe kunnen we praten met ruimtewezens?
    ahaindeklas.nu
    Hoe kunnen we praten met ruimtewezens?

    Ga aan de slag met de aanwijzingen op de site en zoek het stap voor stap uit. Lees na je onderzoek de uitleg. Aha! Zo zit dat dus!

    x
  • Plaatje Er zweeft een knalrode auto in de ruimte
    jeugdjournaal.nl
    Er zweeft een knalrode auto in de ruimte

    In Amerika is een herbruikbare raket gelanceerd: de Falcon Heavy van ruimtebedrijf SpaceX. Met aan boord een rode auto, die inmiddels in de ruimte zweeft! Elon Musk, de baas van SpaceX, heeft de auto in de raket gestopt. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Hoe kom je los van de aarde?
    schooltv.nl
    Hoe kom je los van de aarde?

    Als je naar de ruimte wil, heb je een raket nodig. Maar niet zomaar een raket. André Kuipers legt uit waarom een raket nooit recht omhoog gelanceerd wordt. En hoe het ging bij de eerste ruimtemissies naar de maan. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is het ISS?
    schooltv.nl
    Wat is het ISS?

    In het internationale ruimtestation, ISS, doen astronauten wetenschappelijk onderzoek. Omdat het ruimtestation in een baan rond de aarde zweeft, zijn de astronauten gewichtloos. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nieuw koraalrif ontdekt diep in de zee
    jeugdjournaal.nl
    Nieuw koraalrif ontdekt diep in de zee

    Nieuw koraalrif ontdekt diep in de zee. Blauw, geel en oranje. Het zijn de kleuren van een nieuw ontdekt koraalrif in de zee bij Tahiti. Het rif is nog in goede staat en dat is best bijzonder. Bekijk het nieuwsbericht en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 20 januari 2022.

    x
  • Plaatje NEMO: Ontdek thuis de wereld om je heen
    nemosciencemuseum.nl
    NEMO: Ontdek thuis de wereld om je heen

    Ga thuis op ontdekkingsreis met feitjes, weetjes, proefjes en testjes en ontdek de wereld om je heen. Je verveelt je geen moment op deze site van NEMO Science Museum.

    x
  • Plaatje Hoe lanceer je een raket?
    schooltv.nl
    Hoe lanceer je een raket?

    Wat je ook wil doen in de ruimte, je hebt er altijd een raket voor nodig. Bart ontdekt dat het nog niet zo makkelijk is om een raket heelhuids in de lucht te krijgen. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje UFO
    docukit.nl
    UFO's

    Veel films gaan over ruimtewezens en vliegende schotels. Denk maar aan Star Wars en E.T. Droom jij ook wel eens van enge ruimtewezens of marsmannetjes? Dan ben je niet de enige. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 123. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Wetenschappers
    jeugdjournaal.nl
    Wetenschappers 'ontdekken' negende planeet

    Onderzoekers denken dat ze een nieuwe planeet hebben ontdekt. Ze hebben hem niet gezien, maar toch weten ze vrij zeker dat hij bestaat. Op de rand van ons zonnestelsel zou er nog één zijn. Lees meer op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje De Amazone: een plek waar je blijft ontdekken
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De Amazone: een plek waar je blijft ontdekken

    Trek je bergschoenen aan en zet je hoed op, want we gaan naar de Amazone, het tropisch regenwoud in Zuid-Amerika! Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Diersoorten ontdekken
    schooltv.nl
    Diersoorten ontdekken

    In de achttiende eeuw werden er veel ontdekkingen gedaan. Zo leert men veel over diersoorten en de natuur. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dino-voetstappen ontdekt door de droogte
    jeugdjournaal.nl
    Dino-voetstappen ontdekt door de droogte

    In de Verenigde Staten zijn voetsporen van een dinosaurus ontdekt. De sporen zijn meer dan 113 miljoen jaar oud en lagen jarenlang onder water. Door de droogte in het gebied, zijn de dino-voetstappen nu te zien. Bekijk het artikel op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 24 augustus 2022.

    x
  • Plaatje Wat doen G-krachten met je lichaam?
    schooltv.nl
    Wat doen G-krachten met je lichaam?

    Astronauten krijgen op een ruimtereis te maken met enorme G-krachten. Bart Meijer stapt in een simulator om te ervaren hoe astronauten zich voelen. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Er komt een gevangenis in de ruimte - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Er komt een gevangenis in de ruimte - Is het snugger of kletspraat?

    Vroeger kregen gevangenen in de gevangenis alleen maar water en brood. Ze zaten met veel mensen in een kleine ruimte. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Bekijk het clipje uit Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe werden Joodse onderduikers ontdekt?
    schooltv.nl
    Hoe werden Joodse onderduikers ontdekt?

    Van de 28.000 Joodse onderduikers in de Tweede Wereldoorlog worden er 8000 ontdekt en afgevoerd naar concentratiekampen. Ook Anne Frank en haar familie worden gearresteerd. Sommige onderduikers worden verraden door bekenden, die daar geld voor krijgen van de Duitsers. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nieuwe dieren ontdekt in Amazone
    kidsweek.nl
    Nieuwe dieren ontdekt in Amazone

    In het Amazone-gebied in Zuid-Amerika zijn de afgelopen twee jaar honderden nieuwe planten, dieren en vogels ontdekt. Dat schrijft het WNF in een groot rapport. Lees er meer over de site van Kidsweek.

    x
  • Plaatje Ontdek chemie
    c3.nl
    Ontdek chemie

    Ontdek hier wat chemie precies is en hoe spannend het is. Met proefjes, lessen en informatie voor spreekbeurten.

    x
  • Plaatje Ontdek jouw kunststreken
    ontdekjouwkunststreken.nl
    Ontdek jouw kunststreken

    Ontdek door te kijken en te doen. Onderzoek wat je mooi, leuk en interessant vindt! Bijvoorbeeld door naar een kunstwerk te kijken. Deze website helpt jou op weg en leert jou mooie dingen te maken. Met weetjes over materialen en kunstenaars.

    x
  • Plaatje Ontdekkingen in de pruikentijd
    schooltv.nl
    Ontdekkingen in de pruikentijd

    Belangrijke mensen kon je in de achttiende eeuw herkennen aan hun pruik. Ze lazen kranten, schreven boeken en deden allerlei ontdekkingen.

    x
  • Plaatje Hoe ontdek je nieuwe planeten?
    sciencespace.nl
    Hoe ontdek je nieuwe planeten?

    Hoe ontdek je nieuwe planeten? Lees er over op de site van Sciencespace.

    x
  • Plaatje Hoe creëren we ruimte voor de rivier?
    schooltv.nl
    Hoe creëren we ruimte voor de rivier?

    Dijken beschermen ons tegen overstromende rivieren, maar zorgen ook dat die rivieren minder ruimte hebben. Door de dijken te verplaatsen en ze verder van de rivier af te bouwen, worden de uiterwaarden groter en is er meer plaats voor water. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ontdek Michiel de Ruyter
    deruyter.org
    Ontdek Michiel de Ruyter

    Ontdek Michiel de Ruyter als marineman, als mens, als zeeman.

    x
  • Plaatje Satelliet gelanceerd om het weer in de ruimte te snappen
    jeugdjournaal.nl
    Satelliet gelanceerd om het weer in de ruimte te snappen

    Om het ruimteweer beter te begrijpen is de Solar Orbiter onderweg naar de zon. Eén van de doelen is de zon beter te begrijpen. Bekijk het nieuwsbericht en het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Ontdek de andere kant van de wereld
    zozitdat.nl
    Ontdek de andere kant van de wereld

    Op de website van Zo Zit Dat ontdek je wat er aan de andere kant van de wereld ligt.

    x
  • Plaatje De ontdekking van de aardappel
    schooltv.nl
    De ontdekking van de aardappel

    In de Gouden Eeuw maakt Nederland kennis met de aardappel uit Zuid-Amerika. Kaat en Lidewij laten zien wat je er allemaal mee kunt koken. Een patatje tachtigjarige oorlog bijvoorbeeld. Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe leven astronauten in de ruimte?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe leven astronauten in de ruimte?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat heeft Marie Curie ontdekt?
    nemosciencemuseum.nl
    Wat heeft Marie Curie ontdekt?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje De ontdekking van Mondriaan
    kunstmuseum.nl
    De ontdekking van Mondriaan

    Op de site van het Kunstmuseum in Den Haag vind je informatie en afbeeldingen van schilderijen van Piet Mondriaan.

    x
  • Plaatje Goud komt uit de ruimte - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Goud komt uit de ruimte - Is het snugger of kletspraat?

    Goud is hartstikke kostbaar. Als je een klompje goud vindt ben je dus in een klap schatrijk. Maar goud is ook heel zeldzaam. Hoe ontstaat het eigenlijk? Bekijk het filmpje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Steeds meer duidelijk over ontdekte graftombe
    jeugdjournaal.nl
    Steeds meer duidelijk over ontdekte graftombe

    Archeologen komen steeds meer te weten over een bijzondere graftombe in Egypte. Bekijk het filmpje en lees het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Wie heeft koffie ontdekt?
    schooltv.nl
    Wie heeft koffie ontdekt?

    Een jonge geitenhoeder zag zijn geiten dansen en springen na het eten van een bepaalde bes. Monniken uit een naburig klooster proefden de bessen. Maar vonden ze zo vies smaken dat ze ze in het vuur gooiden. Er kwam meteen een heerlijke geur uit de vlammen omhoog. De monniken deden de geroosterde bessen...

    x
  • Plaatje Kan je leven op de maan?
    schooltv.nl
    Kan je leven op de maan?

    Volgens sterrenkundige Lucas Ellerbroek zou je in principe wel op de maan kunnen leven. Maar je moet dan wel ontzettend veel spullen meenemen. Er is op de maan namelijk geen eten, drinken of zuurstof. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe bouw je een maanbasis?
    schooltv.nl
    Hoe bouw je een maanbasis?

    Een basis op de maan: ruimtewetenschappers zijn ermee bezig om die te bouwen. De bedoeling is dat in de toekomst het nieuwe ruimtestation Gateway een maanbasis gaat worden voor astronauten. Janouk neemt een kijkje in de wereld van ruimteschepen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Is er leven op Mars?
    schooltv.nl
    Is er leven op Mars?

    Mars staat redelijk dichtbij de aarde. Het is dus logisch dat onderzoekers daar zijn begonnen met de zoektocht naar leven in het heelal. Er zijn onbemande voortuigen heen gestuurd om de planeet te verkennen. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie heeft Nederland ontdekt?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wie heeft Nederland ontdekt?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Neefje van T. rex ontdekt
    zozitdat.nl
    Neefje van T. rex ontdekt

    Lees er over op de website van Zo Zit Dat.

    x
  • Plaatje Is er leven mogelijk op andere planeten?
    schooltv.nl
    Is er leven mogelijk op andere planeten?

    Op aarde zijn de omstandigheden voor leven perfect. Maar hoe zit dat met de andere planeten in ons zonnestelsel? André Kuipers gaat de planeten een voor een langs. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Welke planeet is als eerste ontdekt? En hoe?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Welke planeet is als eerste ontdekt? En hoe?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Ruimte voor rivieren
    hetklokhuis.nl
    Ruimte voor rivieren

    Wat moeten we doen als het water in de rivieren steeds hoger komt te staan? Sosha komt erachter dat we overal in Nederland bezig zijn de dijken te verplaatsen en extra rivieren uit te graven. En dan ontstaan er prachtige natuurgebieden. En wat gebeurt er als zo'n extra rivier dwars door je tuin wordt...

    x
  • Plaatje Hoe is het graf van Toetanchamon ontdekt?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe is het graf van Toetanchamon ontdekt?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Waarom zijn er dit jaar zoveel ufo
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Waarom zijn er dit jaar zoveel ufo's gezien boven Nederland?

    Boven Nederland worden de laatste tijd heel veel ufo's gezien. Sinds begin dit jaar zijn er al meer dan 900 gespot. Hoe komt dat en wat is een ufo eigenlijk? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal wordt dat uitgelegd.

    x
  • Plaatje Wat zijn zwarte gaten?
    schooltv.nl
    Wat zijn zwarte gaten?

    Als een hele zware ster ontploft, kan er een zwart gat ontstaan. In een zwart gat is de zwaartekracht zo groot, dat alles erdoor wordt opgeslokt. Zelfs licht. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje NASA Kids
    nasa.gov
    NASA Kids' Club

    NASA is de bekendste ruimtevaartorganisatie. Op deze speciale kidssite kun je games spelen, kleuren en veel feitjes ontdekken over de ruimte. De site is Engelstalig.

    x
  • Plaatje Aarde
    schooltv.nl
    Aarde

    De aarde ziet er vanuit de hemel blauw uit. Dit komt door al het water wat er op aarde is. Dat is heel bijzonder in de ruimte! Of is onze blauwe planeet eigenlijk een groene? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Christiaan Huygens
    schooltv.nl
    Christiaan Huygens

    Christiaan Huygens is een van de bekendste wetenschappers uit zijn tijd. Hij was zowel natuurkundige, sterrenkundige als wiskundige. Hij vond onder andere het slingeruurwerk uit en ontdekte als eerste dat er om Saturnus heen een platte ring hangt. Christiaan was een wegbereider van de moderne wetenschap....

    x
  • Plaatje Juice onderzoekt: is of was er leven rond Jupiter?
    kidsweek.nl
    Juice onderzoekt: is of was er leven rond Jupiter?

    Was of is er leven rond planeet Jupiter en haar manen? Met ruimtevaartuig Juice hopen Europese ruimte-onderzoekers dichterbij het antwoord te komen. Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 12 april 2023.

    x
  • Plaatje Jupiter en Saturnus
    schooltv.nl
    Jupiter en Saturnus

    Jupiter en Saturnus zijn de grootste planeten uit ons zonnestelsel. Omdat ze bestaan uit gas, is er geen leven mogelijk. Maar de ruimtesondes die erheen zijn gereisd, zoeken verder naar leven op exoplaneten. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is een meteorenregen?
    schooltv.nl
    Wat is een meteorenregen?

    Een vallende ster is geen echte ster, maar een stukje steen of stof uit de ruimte. Als die door de dampkring van de aarde vliegen, verbranden ze. Zo ontstaat het lichtspoor dat wij zien als vallende ster. Als er heel veel steentjes door de dampkring komen, spreek je van een meteorenregen. Bekijk het...

    x
  • Plaatje Zonnestelsel: de binnenplaneten
    hetklokhuis.nl
    Zonnestelsel: de binnenplaneten

    Nienke maakt samen met sterrenkundige Joeri van Leeuwen een ruimtereis. Ze bezoeken de planeten van ons zonnestelsel. Welke zijn dat ook al weer? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Moet een astronaut weer wennen aan de zwaartekracht?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Moet een astronaut weer wennen aan de zwaartekracht?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als een astronaut echt ziek wordt?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat gebeurt er als een astronaut echt ziek wordt?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Is er buitenaards leven?
    schooltv.nl
    Is er buitenaards leven?

    Al jaren fantaseren we over buitenaards leven. Maar er is tot nu toe geen hard bewijs gevonden. Maar dat betekent niet dat we alleen zijn, vertelt André Kuipers. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Christiaan Huygens
    hetklokhuis.nl
    Christiaan Huygens

    Hij is een van de slimste mensen die ooit heeft geleefd: Christiaan Huygens. Hij denkt over van álles na en doet de ene na de andere uitvinding. Hij is in de 17de eeuw de uitvinder van de slingerklok, waardoor we nu precies weten hoe laat het is. Ook is hij dol op sterren en planeten. Huygens...

    x
  • Plaatje Dierenbescherming met satellieten
    schooltv.nl
    Dierenbescherming met satellieten

    Er zijn diersoorten die met uitsterven worden bedreigd, zoals de schildpad. Door dieren uit te rusten met een gps-tracker kunnen onderzoekers diersoorten in kaart brengen en beschermen. Bart test hoe dit werkt met roofvogel James. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Discovering space
    schooltv.nl
    Discovering space

    Space is full of mysteries. Did you know that you can float up there? And there are lots of other planets and stars! Bekijk het Engelstalige filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Aan boord van het ISS
    schooltv.nl
    Aan boord van het ISS

    André Kuipers heeft 200 dagen doorgebracht in het ISS, het Internationale ruimtestation. Op 400 kilometer hoogte bestudeerde hij samen met andere astronauten de aarde. Maar er moest natuurlijk ook gegeten en geslapen worden. Allemaal zwevend, want in het ISS is geen zwaartekracht. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Wat is het verschil tussen een komeet en een meteoor?
    schooltv.nl
    Wat is het verschil tussen een komeet en een meteoor?

    Een komeet herken je aan zijn witte staart van stof en gas. Een meteoor kan afkomstig zijn uit een komeet en wordt pas zichtbaar als hij door de dampkring suist: een vallende ster. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kometen
    esa.int
    Kometen

    Kometen, wat zijn dat nou precies? Lees de uitleg op de site van ESA-kids.

    x
  • Plaatje Hoe zit een komeet in elkaar?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe zit een komeet in elkaar?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat is er te vinden op de maan?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat is er te vinden op de maan?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Maanmissie
    hetklokhuis.nl
    Maanmissie

    Hoe bouw je een basis op de maan? Er zijn plannen om astronauten op de maan te laten wonen. Maar hoe overleef je daar? Alles is grijs, er groeit niets, nog geen sprietje gras... Janouk onderzoekt hoe we in de toekomst naar de maan reizen en hoe we kunnen wonen op een plek zonder lucht en vloeibaar water....

    x
  • Plaatje Meteoren
    esa.int
    Meteoren

    Meteoren, wat zijn dat nou precies? Lees de uitleg op de site van ESA-kids.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als er een meteoriet inslaat?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat gebeurt er als er een meteoriet inslaat?

    Op de website van Willem Wever krijg je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er wanneer een grote meteoriet valt?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat gebeurt er wanneer een grote meteoriet valt?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat zijn meteorieten?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat zijn meteorieten?

    Op de website van Willem Wever vind je wat meteorieten zijn.

    x
  • Plaatje Satellieten
    docukit.nl
    Satellieten

    Voor het weerbericht worden vaak foto’s gemaakt met een satelliet. Dat is een apparaat dat hoog boven de aarde zweeft, in het heelal. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 72. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Soorten satellieten
    schooltv.nl
    Soorten satellieten

    Boven ons hoofd zweven duizenden satellieten. Ze hebben verschillende functies. Er zijn satellieten die ervoor zorgen dat je televisie kunt kijken, maar ook satellieten die ons vertellen of het morgen gaat regenen. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat zijn satellieten?
    schooltv.nl
    Wat zijn satellieten?

    Rond de aarde vliegen zo’n 5000 satellieten. Er zijn verschillende soorten satellieten, elk met hun eigen functie. Wat voor soorten zijn er eigenlijk en hoe werken ze? Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is sterrenstof?
    nemosciencemuseum.nl
    Wat is sterrenstof?

    Lees het antwoord op deze vraag in het verslag van de kinderlezing bij NEMO van mei 2017.Astrochemicus Annemieke Petrignani vertelt tijdens deze kinderlezing over de sterren en waar sterren precies uit bestaan (De Kinderlezing is een activiteit van NEMO Science Museum in samenwerking met de Universiteit...

    x
  • Plaatje Govert Schilling leest voor
    schooltv.nl
    Govert Schilling leest voor

    Govert Schilling is op bezoek in de Tovertuin. Hij leest Woezel en Pip voor uit 'Spacey zoekt zijn planeet'. Bekijk het filmpje Woezel en Pip op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Onze zon
    schooltv.nl
    Onze zon

    De aarde draait om de zon. Maar vroeger dachten mensen dat het andersom was. André Kuipers vertelt waarom we niet zonder de zon zouden kunnen. Bekijk het filmpje van Ontdek de ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als de zon ophoudt met branden?
    schooltv.nl
    Wat gebeurt er als de zon ophoudt met branden?

    Alle sterren gaan een keer dood. De zon ook. Maar wees niet bang: dat duurt nog miljarden jaren. André Kuipers laat zien wat er gebeurt als het zover is. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ons zonnestelsel
    schooltv.nl
    Ons zonnestelsel

    Wij wonen op de planeet aarde. Maar er zijn nog zeven andere planeten in ons zonnestelsel. André Kuipers stelt ze aan je voor. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Is een zwart gat écht een gat?
    zozitdat.nl
    Is een zwart gat écht een gat?

    Op de website van Zo Zit Dat vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat is een zwart gat?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat is een zwart gat?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat is een zwart gat?
    schooltv.nl
    Wat is een zwart gat?

    In sciencefictionfilms blijven mensen altijd uit de buurt van zwarte gaten. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk in zo’n geheimzinnig zwart gat? Bregje en Jesse roepen de hulp in van sterrenkundige Joeri. Hopelijk weet hij of je nou wel of niet in een zwart gat kunt verdwijnen! Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje ESA Kids
    esa.int
    ESA Kids

    Op deze website van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vind je heel veel informatie over ons heelal, de aarde, leven in de ruimte, ruimtevaartuigen. Met dingen om te doen en nieuwtjes.

    x
  • Plaatje Columbus
    docukit.nl
    Columbus

    In 1492 werd Amerika ontdekt door Columbus. Dat weten we allemaal. Maar Columbus zelf heeft dat nooit geweten. Hij wilde een nieuwe weg naar China vinden. Omdat hij wist dat de wereld rond was, moest je daar ook kunnen komen als je eerst naar het westen voer. Lees er over op de website van Docukit. Meer...

    x
  • Plaatje Uranus superscherp op beeld
    kidsweek.nl
    Uranus superscherp op beeld

    De James Webb-telescoop weet meer van de ruimte te filmen dan alle andere telescopen. Het nieuwste resultaat: superscherpe beelden van de planeet Uranus. Hoeveel manen tel jij? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 7 april 2023.

    x
  • Plaatje De aarde vanuit het ISS
    schooltv.nl
    De aarde vanuit het ISS

    Vanuit het ISS kon André Kuipers goed zien hoe de aarde verandert. Regenwoud dat verdwijnt en vissersboten die de oceanen leegvissen. Hoe ziet dat er vanuit de ruimte uit? Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Columbus op reis
    schooltv.nl
    Columbus op reis

    Columbus ging op reis om een nieuwe route naar Indië te ontdekken. Na een paar maanden zeilen... Land in zicht! Columbus heeft altijd gedacht dat hij een nieuwe route naar Indië had gevonden. Wij weten wel beter... Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Overwinteren op Nova Zembla
    schooltv.nl
    Overwinteren op Nova Zembla

    In 1596 vertrekken Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck naar Indië. Althans, dat is de bedoeling. Maar het schip komt vast te zitten in het ijs bij Nova Zembla in het noordpoolgebied. Hoe gaat de bemanning dit overleven? Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Drie vragen over de Voyager 1
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over de Voyager 1

    Op de site van het Jeugdjournaal vind je antwoorden op drie vragen over de Voyager 1. Wat is de Voyager 1? Wat houdt het onderzoek in? Zweeft de Voyager 1 nog steeds rond?

    x
  • Plaatje Neil Armstrong
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Neil Armstrong

    Op 21 juli 1969 zette de Amerikaan Neil Armstrong de eerste stap op de maan. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.

    x
  • Plaatje De eerste astronauten
    schooltv.nl
    De eerste astronauten

    Als je naar de ruimte wil, moet je met een raket. Er zijn mensen die op de maan hebben gelopen. En weet je wie het eerste levende wezen in de ruimte was? Een hond! Bekijk de animatie op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waar komt het ei van Columbus vandaan?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waar komt het ei van Columbus vandaan?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Webpad Columbus
    webpad-columbus.yurls.net
    Webpad Columbus

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren.Zo kom je veel te weten over Columbus.

    x
  • Plaatje Raoul Deleo
    hetklokhuis.nl
    Raoul Deleo

    Raoul Deleo is kunstenaar en ontdekkingsreiziger. Als enige heeft hij de bijzondere dieren op het raadselachtige continent Terra Ultima weten vast te leggen. Eva ontdekt hoe wonderlijk Terra Ultima is in zijn prachtige tekeningen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Missies naar Mars
    schooltv.nl
    Missies naar Mars

    Er is nog nooit een mens op Mars geweest. Maar we sturen er wel robots naartoe, om onderzoek te doen. Die robots worden ontworpen en getest bij Estec in Noordwijk. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Marco Polo
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Marco Polo

    Ontdek op de website Geschiedenis in minifiguren met dit LEGO® minifiguur Marco Polo allerlei weetjes over deze Italiaanse ontdekkingsreiziger.

    x
  • Plaatje Hoe werkt een raket?
    proefjes.nl
    Hoe werkt een raket?

    Raketten kunnen heel erg hoog de ruimte in schieten. Maar hoe komt dat eigenlijk? Waarom blijven ze niet gewoon op de grond staan? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Wat draagt een astronaut?
    schooltv.nl
    Wat draagt een astronaut?

    Een astronaut heeft verschillende pakken, waaronder de flight suit voor in het ruimteschip. Hoe ziet zo’n pak er uit en waarom draagt een astronaut alleen sokken? Astronaut André Kuipers laat het zien. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Christoffel Columbus
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Christoffel Columbus

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus

    x
  • Plaatje Yuri Gagarin
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Yuri Gagarin

    Yuri Gagarin was een straaljagerpiloot voor de Russische luchtmacht. In 1960 werd hij geselecteerd om mee te doen aan het Russische ruimtevaart programma. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.

    x
  • Plaatje Mae Jemison
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Mae Jemison

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Mae Jemison, arts, wetenschapper en chemisch ingenieur, maar boven alles een astronaut en de eerste Afro-Amerikaanse vrouw in de ruimte.

    x
  • Plaatje Naar de maan
    docukit.nl
    Naar de maan

    In 1969 landde er voor het eerst een mens op de maan. Miljoenen mensen zagen op tv hoe de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong uit zijn ruimtevaartuig klom. Samen met een andere astronaut zette hij de Amerikaanse vlag op de maan. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje Maansverduistering
    hetklokhuis.nl
    Maansverduistering

    Bart gaat een maansverduistering bekijken in sterrenwacht Halley in Heesch. Maar wat is dat nou precies, een maansverduistering? Bart ontdekt dat het allemaal te maken heeft met de stand van de zon, de maan en de aarde. En wat is het Eerste Kwartier, Volle Maan en het Laatste Kwartier? Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Nederlandse Antillen
    hetklokhuis.nl
    Nederlandse Antillen

    Toen de grote ontdekkingsreizigers uit Spanje en Portugal verre streken gewoon in bezit namen, dachten de Nederlanders 'dit kunnen wij ook'. Zo voeren ze naar de 'Oost' (Nederlands-Indië) en de 'West' (Suriname en de Nederlandse Antillen) en stichtten daar onze koloniën. Bekijk deze aflevering uit...

    x
  • Plaatje Overwintering op Nova Zembla
    schooltv.nl
    Overwintering op Nova Zembla

    Een koude winter voor Willem Barentsz en zijn mannen. Op zijn ontdekkingsreis naar een nieuwe zeeweg richting het Verre Oosten, raakte Willem Barentsz met zijn schip vast in het ijs... Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe krijg je de lekkerste patat?
    schooltv.nl
    Hoe krijg je de lekkerste patat?

    Patat wordt gemaakt van aardappels. Even frituren, en klaar. Maar onderzoekers hebben ontdekt dat je de lekkerste patat niet op aarde maakt, maar op Jupiter! Hoe zit dat? Nienke gaat op onderzoek uit. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De planetoïdengordel
    schooltv.nl
    De planetoïdengordel

    In de buurt van Mars is een grote stroom met stofjes, steentjes en ander ruimtepuin. Dit wordt de planetoïdengordel genoemd. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Sterrenkids
    sterrenkids.nl
    Sterrenkids

    Sterrenkids is de website voor kinderen en beginnende sterrenkijkers die alles willen weten over sterrenkunde en ruimtevaart. Sterrenkids staat vol met informatie, knutselopdrachten en materiaal om in de klas of thuis te gebruiken. Sterrenkids is onderdeel van de Cosmos sterrenwacht in Lattrop.

    x
  • Plaatje UniVersum (Tijdschrift)
    sterrenkunde.nl
    UniVersum (Tijdschrift)

    UniVersum is het verenigingsblad van de Jongeren Werkgroep voor Sterrenkunde en geeft informatie over sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Op de site vind je enkele artikelen uit het blad.

    x
  • Plaatje Hoe slaapt een astronaut in een raket?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe slaapt een astronaut in een raket?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoogste snelheid ooit
    zozitdat.nl
    Hoogste snelheid ooit

    Wat is de allerhoogste snelheid die ooit door een mens is bereikt? Op de website van Zo Zit Dat vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Nieuws uit de Natuur ; De maan
    schooltv.nl
    Nieuws uit de Natuur ; De maan

    Heb je wel eens naar de maan gekeken? Was het volle maan? De mens heeft altijd een fascinatie voor de maan gehad. Zo sterk dat er zelfs onbemande en bemande vluchten naar de maan zijn geweest. Maar hoe kun je leven op de maan? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Onze maan
    schooltv.nl
    Onze maan

    De aarde heeft een maan, die de mensen vroeger al bijzonder vonden. Hoe ver staat hij? En hoe is het om er rond te lopen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Mensen naar Mars
    schooltv.nl
    Mensen naar Mars

    Mars is onze buurplaneet. Eén van de vragen die onderzoekers bezighoudt, is of er ooit mensen zullen rondlopen op Mars. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Mens op de maan
    schooltv.nl
    Mens op de maan

    In 1969 stond er voor het eerst iemand op de maan. Heel de wereld wachtte in spanning af of dat goed zou gaan. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie was Wubbo Ockels?
    nemosciencemuseum.nl
    Wie was Wubbo Ockels?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje De planeet aarde en haar satelliet, de maan
    schooltv.nl
    De planeet aarde en haar satelliet, de maan

    Ontdek onze aarde en de ruimte eromheen met deze interactieve videotour. Klik op ‘Tours’ linksboven om de audiotour te starten of zoom in en ga op ontdekkingsreis langs onze planeet, de maan en de zon. Bekijk de Interactieve Schoolplaat op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De raket
    schooltv.nl
    De raket

    Hoe gaat een raket de lucht in? Bij het lanceren van een raket komt altijd een enorme druk vrij. Maar hoe kan dit en welke stoffen heb je hiervoor nodig? Bekijk dit filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Space Scoop
    nl.unawe.org
    Space Scoop

    Space Scoops zijn korte nieuwsberichtjes over een actueel nieuwtje uit de sterrenkunde, speciaal geschreven voor jou.

    x
  • Plaatje Sterren en sterrenbeelden
    schooltv.nl
    Sterren en sterrenbeelden

    Er zijn tien triljard sterren in het heelal. Er worden voortdurend sterren geboren en er gaan sterren dood. Met de ruimtetelescoop de Hubble kunnen we dat proces goed waarnemen. Bekijk het filmpje van Ontdek de ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Lichter vliegtuig
    hetklokhuis.nl
    Lichter vliegtuig

    Hoe lichter een vliegtuig, hoe minder brandstof het nodig heeft en dat is beter voor het milieu. Nienke zoekt uit op Schiphol en bij het Nederlands Lucht-en Ruimtevaartcentrum hoe het gebruik van koolstof een vliegtuig licht en toch sterk maakt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe werkt de zon?
    schooltv.nl
    Hoe werkt de zon?

    Binnen in de zon is het verschrikkelijk heet: zo’n 15 miljoen graden. Dankzij ruimtetelescopen weten we steeds meer over hoe de zon werkt. Maar toch is de zon nog best onvoorspelbaar. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De aarde wordt steeds zwaarder - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    De aarde wordt steeds zwaarder - Is het snugger of kletspraat?

    Elke dag worden er nieuwe gebouwen gemaakt: flats, stadions, bruggen. Wetenschappers hebben ontdekt dat de aarde bijna te zwaar is. Door haar overgewicht zakt ze elk jaar een klein stukje in de ruimte. Echt waar, of kletspraat? Bekijk het filmpje uit Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het aardvarken, een kampioen?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het aardvarken, een kampioen?

    Door goed naar het lichaam van het aardvarken te kijken ontdek je waarvoor hij er zo uitziet. Waar blinkt dit dier toch in uit? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over het aardvarken.

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Aliens
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Aliens

    Bestaat buitenaards leven? En hoe onderzoek je dat? Nienke gaat op zoek naar aliens. Ze speurt de hemel af met een telescoop, zoekt uit hoe je bewoonbare planeten kunt ontdekken en luistert naar signalen uit de ruimte. Zitten er buitenaardse wezens tussen en lukt het Nienke contact te maken? Bekijk deze...

    x
  • Plaatje Batavialand
    batavialand.nl
    Batavialand

    Ontdek het land van water in Batavialand. Een museum over de strijd tegen het water, de inpolderingen en dijkenbouw - maar ook over de ontdekkingsreizen en de overzeese handel. Buiten vind je de werf, met de beroemde reconstructie van het VOC-schip de Batavia.Meer weten? Neem een kijkje op de site.

    x
  • Plaatje Berengoed!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Berengoed!

    Beren hebben iets koddigs. Toch doe je de acht soorten tekort door ze als ‘knuffelbeer’ te zien. Ontdek hier hoe iedere beer uniek is. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje BiebBoys - Bij mij thuis
    biebboys.nl
    BiebBoys - Bij mij thuis

    De BiebBoys Kees en Joran komen in de studio aan en ontdekken dat die verbouwd wordt. Oh nee, wat nu? Waar moeten ze nu de nieuwe aflevering opnemen? De BiebBoysbus biedt een oplossing. Daar bouwen ze een nieuw plekje. Gaan ze zich daar ook echt thuisvoelen? Je ziet het in deze video. Voor leerkrachten:...

    x
  • Plaatje Denkboek.nl
    denkboek.nl
    Denkboek.nl

    Op denkboek.nl kun je van alles ontdekken en leren over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren. In de tijdlijn ontdek je wat er gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de vrijheidswijzer mag jij vertellen wat vrijheid voor jou betekent. In de kijkwijzer wordt uitgelegd wat er gebeurt tijdens...

    x
  • Plaatje De grootste, de kleinste, de snelste, de raarste: ken je deze dino’s al?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De grootste, de kleinste, de snelste, de raarste: ken je deze dino’s al?

    Er zijn meer dan duizend soorten dino’s bekend. De grootste, de kleinste, de snelste, de raarste? Ontdek de meest bijzondere dino's op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Bouw met je eten
    nemosciencemuseum.nl
    Bouw met je eten

    Normaal gesproken mag je niet spelen met je eten. In het kader van de wetenschap mag het wel. Ontdek hoe je een zo hoog mogelijke toren bouwt, met zo min mogelijk spekjes en spaghetti. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Kun je een fles platter maken zonder te duwen?
    proefjes.nl
    Kun je een fles platter maken zonder te duwen?

    Een lege frisdrankfles is eigenlijk niet leeg. Er zit nog lucht in. Door al die lucht neemt zo'n lege fles nog best veel ruimte in. Je kunt de fles best wat platter maken. Kun jij dit zonder te duwen? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Go VMBO Game
    govmbogame.nl
    Go VMBO Game

    Speel dit spel en kom er achter wat je leuk vindt en waar je goed in bent. In sporten, in schrijven, in techniek? Ontdek hoe het voortgezet onderwijs in elkaar zit. En welk niveau en welke school het beste bij jou past. Meld je aan, kies je avatar en ga op ontdekkingstocht.

    x
  • Plaatje HackShield interactieve schoolplaat
    schooltv.nl
    HackShield interactieve schoolplaat

    Je kan op het internet goede en slechte dingen doen. Gevaar herkennen op het internet is soms best moeilijk. Zelfs volwassenen kunnen dat niet altijd. In HackShield ontdek je wat jij als Cyber Agent kan doen om te zorgen dat niet alleen jijzelf, maar ook je vader, moeder, opa en oma online veilig zijn....

    x
  • Plaatje Combo heelal
    combo-heelal.yurls.net
    Combo heelal

    In deze combo vind je websites, filmpjes en een werkboekje. Speur naar informatie en beantwoord de vragen, zo kom je veel te weten over het heelal.

    x
  • Plaatje Doormalen over kiezen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Doormalen over kiezen

    Kiezen van zoogdieren laten zien wat er op het menu staat. Ze vertellen zelfs iets over de omgeving van dieren. Hoe zit dat? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Kinderpodcastserie De Rampnacht
    zapp.nl
    Kinderpodcastserie De Rampnacht

    In deze jeugdpodcast ontdekt de 12-jarige Janna dat haar opa Pieter nog steeds worstelt met een fatale beslissing in de nacht van de Watersnoodramp. Als een detective gaat ze op zoek. Zal Janna zijn geheim ontdekken? Luister hier of in je eigen podcast-app naar deze spannende podcast over de Watersnoodramp...

    x
  • Plaatje Wat is een meteoriet?
    schooltv.nl
    Wat is een meteoriet?

    Stenen uit de ruimte die neerkomen op aarde, noemen we meteorieten. En hoewel er in de ruimte om ons heen van alles rondvliegt, is een echte meteoriet hartstikke zeldzaam. De meeste meteoren verbranden namelijk in de dampkring rond de aarde. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Als je verkouden bent, kun je je neus beter ophalen dan snuiten - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Als je verkouden bent, kun je je neus beter ophalen dan snuiten - Is het snugger of kletspraat?

    Vanuit je neus lopen er tunneltjes naar verschillende ruimtes in je hoofd. Als je hard je neus snuit, blaas je de bacteriën die ruimtes in. Op die plekken kunnen de bacteriën voor dan ontstekingen zorgen en word je nog zieker. Echt waar, of kletspraat? Bekijk het filmpje uit Studio Snugger...

    x
  • Plaatje Nieuw-Zeeland
    docukit.nl
    Nieuw-Zeeland

    Ver weg, Nieuw-Zeeland? Ja. En toch eet je wel eens kiwi's uit dat land of draag je een wollen trui van een Nieuw-Zeelands schaap. Nieuw-Zeeland is door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman ontdekt. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Doe een truc met een paperclip
    nemosciencemuseum.nl
    Doe een truc met een paperclip

    Zinkt of drijft een paperclip op water? Het kan allebei! Ontdek het met dit trucje en houd iemand anders voor de gek. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Fernando en Piazzolla
    schooltv.nl
    Fernando en Piazzolla

    Fernando fantaseert tijdens het luisteren naar muziek van Piazzolla over een reis door de ruimte. De muziek geeft hem het gevoel dat hij vliegt. Tijdens zijn ruimtereis ontmoet hij een marsmannetje, waarmee hij vrienden wordt. Bekijk het filmpje van Tussen je oren op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Alles over de plastic soep
    plasticsoep.sites.uu.nl
    Alles over de plastic soep

    Deze site vertelt je alles te over de plastic soep. Wat er door wetenschap allemaal al is ontdekt, maar ook wat er nog ontdekt moet worden.

    x
  • Plaatje Een raket lanceren
    schooltv.nl
    Een raket lanceren

    Waarom gebeurt dit in de omgeving van de evenaar? Door de zwaartekracht van de aarde kost het opstijgen enorm veel brandstof. In de ruimte kan een ruimteschip juist handig gebruikmaken van de aantrekkingskracht van planeten, manen en sterren. Bekijk dit filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Raketten
    docukit.nl
    Raketten

    Bij raketten denk je misschien als eerste aan reizen in de ruimte. Maar met raketten worden ook weersatellieten de ruimte ingebracht. En zonder raketten zou er geen routeplanner zijn. Raketten worden helaas ook gebruikt als wapens. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje Röntgen
    hetklokhuis.nl
    Röntgen

    Wie heeft röntgen ontdekt en wat kan er allemaal met deze bijzondere straling? Lisa maakt samen met een radioloog een aantal opnamen van botten. Maar wat moeten ze in de Rotterdamse haven met röntgenapparatuur? Lisa ontdekt dat de douane zo in zeecontainers op zoek gaat naar smokkelwaar. Maar hoe haal...

    x
  • Plaatje De schoenbekooievaar
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De schoenbekooievaar

    De schoenbekooievaar is een grote vogel en leeft in de moerassen van Oost-Afrika. Ondanks zijn grootte is hij pas in 1850 ontdekt door wetenschappers. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Sieb het schaap
    youtube.com
    Sieb het schaap

    Schaap Sieb neemt je mee in de wereld van Ruimte voor de Rivier! Sieb is nieuwsgierig. Om overstromingen in Nederland te voorkomen hebben de rivieren meer ruimte nodig. Maar hoe doe je dat dan? Kijk hier naar de 9 verschillende filmpjes!

    x
  • Plaatje Coenraad Jacob Temminck, eerste directeur van Naturalis
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Coenraad Jacob Temminck, eerste directeur van Naturalis

    Je kent de naam Temminck misschien niet, maar deze man heeft veel soorten ontdekt en benoemd. Hij was ook nog eens de eerste directeur van Naturalis! Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Zakpijpen: sluipmoordenaars van koraal?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Zakpijpen: sluipmoordenaars van koraal?

    Zakpijpen zijn dieren. Het dier lijkt onschuldig, maar is wel agressief. Ontdek allerlei weetjes over zakpijpen in Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Drie verlichtende vragen over de zon
    jeugdjournaal.nl
    Drie verlichtende vragen over de zon

    Er is nog veel te ontdekken over de zon. Daarom stuurde onderzoekers er een speciaal ruimtevaartuig naartoe.Het Jeugdjournaal geeft in dit filmpje antwoord op drie vragen over de zon: Wat weten we al over de zon? Zal de zon altijd blijven bestaan? Wat wordt er de komende tijd onderzocht?

    x
  • Plaatje Super-timelapse: 10 jaar zonneschijn in 1 uur!
    zozitdat.nl
    Super-timelapse: 10 jaar zonneschijn in 1 uur!

    Je kunt niet langer dan een paar seconde achter elkaar naar zon kijken. Je gaat vanzelf met je ogen knijpen en krijgt hoofdpijn. Probeer het ook maar niet, want dat is niet goed voor je ogen. Bovendien heeft NASA het al voor je gedaan. Deze ruimtevaartorganisatie keek maar liefst 10 jaar naar de zon!...

    x
  • Plaatje Buitenaards leven: Zonnestelsel
    hetklokhuis.nl
    Buitenaards leven: Zonnestelsel

    Heb jij je wel eens afgevraagd of we alleen zijn in het heelal? Of er daarbuiten ook leven is? Wetenschappers zoeken ernaar op aarde met telescopen en in de ruimte met ruimteschepen en satellieten. Want het zou weleens kunnen dat er leven is in onze eigen Melkweg. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Het zonnestelsel
    schooltv.nl
    Het zonnestelsel

    Ga op ontdekkingstocht door ons zonnestelsel, langs de zon en de planeten. Start de interactieve videotour om er alles over te ontdekken! Bekijk de Interactieve Schoolplaat op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Over 3D printen
    ground3d.nl
    Over 3D printen

    Ontdek hier alles wat je wilt weten over 3D printen en 3D printers.

    x
  • Plaatje Opgraving grafveld uit de Steentijd in Dalfsen
    viewpure.com
    Opgraving grafveld uit de Steentijd in Dalfsen

    Archeologen hebben mei 2015 in Dalfsen een compleet grafveld uit de Steentijd ontdekt. Het gaat volgens de onderzoekers om het grootste grafveld van West-Europa. Bekijk het filmpje.

    x
  • Plaatje 17 doelen die je deelt
    17doelendiejedeelt.nl
    17 doelen die je deelt

    17 Werelddoelen moeten ervoor zorgen dat de wereld in 2030 een betere plek is om te leven. Voor iedereen. Op 17 doelen die je deelt leer en ontdek je alles over deze Werelddoelen. Op deze site vind je veel tips.

    x
  • Plaatje Aan de bal (boek)
    schooltv.nl
    Aan de bal (boek)

    Een boek van Lieneke Dijkzeul. Rahmane kan heel goed voetballen. Er is alleen 1 probleem: hij woont in en arm dorpje in Afrika. Hij is dan ook in de wolken als hij wordt ontdekt. Hij gaat zelfs op trainingskamp naar Nederland. Wat heeft Rahmane ervoor over om de held van zijn Afrikaanse dorp te worden...

    x
  • Plaatje Aangekomen fruit
    proefjes.nl
    Aangekomen fruit

    Sinaasappels worden vaak in een plastic net verkocht. Zo zitten ze bij elkaar en rollen ze niet zo snel weg. Hoe makkelijk kun je een net sinaasappels optillen? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Aanpassen of uitsterven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Aanpassen of uitsterven

    Mammoeten waren honderdduizend jaar lang kampioenen van de ijstijd. Maar opeens ontstond er een probleem. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje De aardbei als bijenmeter
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De aardbei als bijenmeter

    Wist je dat je aan aardbeien ziet of het goed gaat met de bijen in de omgeving? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Aardgas
    schooltv.nl
    Aardgas

    In de omgeving van Slochteren, op het terrein van boer Boon, werd meer dan 50 jaar geleden het grootste aardgasveld van Europa ontdekt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Aardobservatie
    hetklokhuis.nl
    Aardobservatie

    Onze aardbol wordt uitgebreid bestudeerd vanuit de ruimte. Met satellieten. Hoe werken ze? En welk soort informatie levert dat op? Janouk krijgt te zien hoe broeikasgassen worden gemeten. Op satellietbeelden is te zien wat die doen met onze ijskappen. En dat ziet er niet best uit. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Aardwarmte
    hetklokhuis.nl
    Aardwarmte

    Bart Meijer bekijkt een boorinstallatie die zo'n twee kilometer in de aarde boort op zoek naar aardwarmte. Diep onder de grond heeft het water een temperatuur van zo'n zestig graden. Hij ontdekt dat een kaskweker van tropische planten het warme water goed kan gebruiken. Bekijk deze aflevering van Het...

    x
  • Plaatje Het Achterhuis Online
    annefrank.org
    Het Achterhuis Online

    Bekijk online de onderduikplek van Anne Frank. Dwaal door de ingerichte ruimtes en maak kennis met de verhalen uit haar dagboek Het Achterhuis.

    x
  • Plaatje Afluisteren doe je zo
    nemosciencemuseum.nl
    Afluisteren doe je zo

    Er bestaat hightech apparatuur waarmee je mensen kunt afluisteren. Wij houden het liever simpel. Maak je eigen afluisterhoorn en luister op afstand stiekem naar het gesprek van je ouders, je leerkracht of je broer of zus. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Waarom gebruik je afwasmiddel voor de afwas?
    proefjes.nl
    Waarom gebruik je afwasmiddel voor de afwas?

    Met afwasmiddel kun je een sopje maken voor de afwas. Daarin was je de vieze lepels en pannen weer lekker schoon. Maar waarom gebruik je bij het afwassen eigenlijk afwasmiddel en niet alleen water? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Agoeti – Tuinman van de jungle
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Agoeti – Tuinman van de jungle

    In Midden- en Zuid-Amerika groeit een boom met zulk harde vruchten, die bijna geen enkel dier open krijgt: de paranotenboom. De agoeti, een knaagdier zo groot als een kleine kat, laat zich door de harde buitenkant niet tegenhouden. Het diertje peuzelt de zaden van de paranotenboom lekker op, Lees er...

    x
  • Plaatje Algen
    hetklokhuis.nl
    Algen

    Deze aflevering van Het Klokhuis gaat over algen. Lisa legt uit dat de blauwalg een bacterie in het water is waar je ziek van kunt worden. Ze laat zien hoe blauwalg eruit ziet en hoe de alg met een slim bubbelsysteem bestreden kan worden. Verder bezoekt zij een algenkwekerij en ontdekt dat er algenbier,...

    x
  • Plaatje Hoe miljoenen algen uit de dinotijd in steen veranderden
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe miljoenen algen uit de dinotijd in steen veranderden

    Als je door de heuvels van Limburg loopt, ligt onder je voeten een laag kalksteen van tientallen meters dik. Dit is een enorm massagraf. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek hoe dat kan.

    x
  • Plaatje Alligators: oerreptielen van deze tijd
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Alligators: oerreptielen van deze tijd

    Wat weten we van de twee soorten alligators: de Amerikaanse en de Chinese alligator? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bedreiging van de Amazone
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bedreiging van de Amazone

    Bossen zijn heel belangrijk voor de aarde en voor de mens. Ontbossing door de mens bedreigt het voortbestaan van veel bosgebieden, ook van het Amazoneregenwoud. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Bezoek aan een amethistmijn in Brazilië
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bezoek aan een amethistmijn in Brazilië

    Dr. Hanco Zwaan van het Nederlands Edelsteen Laboratorium (NEL) onderzoekt allerlei edelstenen. In 2009 was hij in Brazilië, in de amethistmijn. Lees en bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje De veelzijdige amfibieënhuid
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De veelzijdige amfibieënhuid

    Een gladde huid met slijm, of eentje met wratten. Amfibieën hebben zo’n huid, ze doen er van alles mee. Zelfs ademen en drinken. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Ammonieten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Ammonieten

    Een ammoniet is een uitgestorven inktvisachtige die in een soort slakkenhuis woonde. Hun huizen vinden we nog steeds terug! Meer weten? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Het ontstaan van de angel
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het ontstaan van de angel

    De angel: afschrikwekkend en jaloersmakend tegelijk. Wat is het precies voor ding? Tijd om wat op te steken over de angel. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes.

    x
  • Plaatje Hoe maak je een animatie?
    schooltv.nl
    Hoe maak je een animatie?

    Fahd ontdekt hoe een animatie wordt gemaakt. In een animatie kan alles.. ook vliegen naar de maan! Bekijk het filmpje van Huisje Boompje Beestje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Animatiestudio
    hetklokhuis.nl
    Animatiestudio

    Pascal gaat langs bij de animatiestudio van Mascha Halberstadt. Mascha maakt animatiefilms zonder computer. De poppen, het decor, de kleding, alles is echt en met de hand gemaakt. Bij het filmen komen de poppen tot leven. Pascal ontdekt hoe dat werkt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje App je later
    appjelater.nl
    App je later

    Ontdek op deze website wat de gevaren zijn van het gebruik van je smartphone in het verkeer. Docenten vinden er lesmateriaal.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als je een appel doormidden snijdt en de helft raspt?
    proefjes.nl
    Wat gebeurt er als je een appel doormidden snijdt en de helft raspt?

    Je kunt een appel met schil en al opeten. Alleen het steeltje en het klokhuis gooi je dan meestal weg. Maar je kunt een appel ook schillen en in stukjes snijden. Wat gebeurt er als je een appel doormidden snijdt en de helft raspt? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Het mysterieuze leven van archaea
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het mysterieuze leven van archaea

    Archaea zijn heel klein, maar weet jij wat het zijn? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Archeologen vinden Romeinse tempel in Zevenaar
    jeugdjournaal.nl
    Archeologen vinden Romeinse tempel in Zevenaar

    Archeologen hebben in het Gelderse Zevenaar een hele bijzondere ontdekking gedaan. Ze vonden een tempel die al bijna 2000 jaar onder de grond ligt. De tempel is gebouwd door de Romeinen en is al die tijd goed bewaard gebleven. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit...

    x
  • Plaatje Kunnen je armen uit zichzelf bewegen?
    proefjes.nl
    Kunnen je armen uit zichzelf bewegen?

    Je gebruikt spieren om je armen te bewegen. En je weet meestal heel goed wanneer je je armen beweegt, want je doet het bewust. Kunnen je armen ook uit zichzelf gaan bewegen? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje AstmaKids
    astmakids.longfonds.nl
    AstmaKids

    Op deze site ontdek je meer over astma. Test je kennis met de quizzen of bekijk de filmpjes. Met uitgebreide informatie voor een mooie spreekbeurt over astma.

    x
  • Plaatje Zo word je astronaut
    docukit.nl
    Zo word je astronaut

    Een astronaut moet veel kunnen. Astronauten doen aan boord van een ruimtestation allerlei proeven. Ze moeten een raket kunnen besturen en dingen kunnen repareren. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 196. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De Atlas Maior van Blaeu
    schooltv.nl
    De Atlas Maior van Blaeu

    Zo’n 400 jaar geleden werd de Atlas Maior gemaakt. Dit is de mooiste, dikste en duurste atlas ter wereld! Hij is gemaakt door de familie Blaeu. De informatie uit de atlas is over de hele wereld verzameld door bekende ontdekkingsreizigers en zit vol met prachtige kaarten en tekeningen. Bekijk het...

    x
  • Plaatje Vensterplaat De Atlas Maior
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat De Atlas Maior

    Op deze plaat over de Atlas Maior is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Laat een autootje vanzelf rijden
    nemosciencemuseum.nl
    Laat een autootje vanzelf rijden

    Leuk hoor, met auto’s spelen. Maar het is wel vermoeiend om ze steeds een zetje te moeten geven. Kun jij een autootje vanzelf laten rijden? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje De Aziatische hoornaar – Een gevaarlijke indringer?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De Aziatische hoornaar – Een gevaarlijke indringer?

    Ze ziet eruit als een grote wesp en leeft met duizenden in een nest bij elkaar: de Aziatische hoornaar. ​​​​​​​ Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Azteken
    docukit.nl
    Azteken

    Een paar werklieden deden in 1978 in Mexico Stad een geweldige ontdekking. Ze vonden bij het graven toevallig de resten van de reusachtige Templo Mayor (de Grote Tempel) van het volk de Azteken. Die tempel was in 1521 verwoest door de Spanjaarden. Die veroverden toen het rijk van de machtige Azteken....

    x
  • Plaatje Baas in eigen buik
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Baas in eigen buik

    Bij sommige diersoorten beslist het vrouwtje pas na de seks of ze het zaad gebruikt om haar eicel te bevruchten. Hoe doet ze dat? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Babysitters in het dierenrijk
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Babysitters in het dierenrijk

    Zorg na de geboorte verschilt per diersoort. Maar wat als de moeder even weg moet om voedsel te halen? Olifanten en potvissen gebruiken babysitters! Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Backing vocals
    hetklokhuis.nl
    Backing vocals

    Katie, Frederieke, en Judith zijn achtergrondzangeressen, ofwel backing vocals. Ze vormen de groep Velvet Vox, en zingen bij de grootste artiesten van ons land. Van Maan tot Ronnie Flex tot Snelle. Tirsa gaat met ze op pad, en ontdekt hoe superbelangrijk hun rol is bij een optreden. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Baikalmeer – het oudste meer van de wereld
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Baikalmeer – het oudste meer van de wereld

    Om het oudste meer van de wereld te zien, moet je afreizen naar Rusland. Wel 20% van al het zoetwater op aarde bevindt zich in dit meer! Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Geheimen van de baleinwalvis
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Geheimen van de baleinwalvis

    Walvissen horen bij de grootste dieren op aarde, maar we weten nog opvallend weinig van ze. Wat weten we wel en nog niet over baleinen? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Bazige ballon
    nemosciencemuseum.nl
    Bazige ballon

    Twee statisch geladen voorwerpen. Ze beïnvloeden elkaar. Met dit experiment lijkt het alsof je kunt toveren! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Ballon boven een vuurtje
    nemosciencemuseum.nl
    Ballon boven een vuurtje

    Een ballon en vuur, dat lijkt geen goede combinatie. Vul hem met water en hou hem boven een aansteker. Durf jij het aan? (Vraag even toestemming aan je ouders!) Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Ballon en mandarijn
    proefjes.nl
    Ballon en mandarijn

    Een mandarijn is een vrucht met een schil. Pel hem en je kunt de partjes opeten. Makkelijk en nog gezond ook. Hoe goed kan een ballon tegen een mandarijn? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Hoe goed kan een ballon tegen vuur?
    proefjes.nl
    Hoe goed kan een ballon tegen vuur?

    Aan vuur kun je je lelijk branden. Een vlam van een kaars of een aansteker is namelijk heel warm. Door die hitte kan de vlam stoffen kapot maken: verbranden. Gaat een ballon kapot als je hem in een vlam houdt? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Hoe klinkt een moer in een ballon?
    proefjes.nl
    Hoe klinkt een moer in een ballon?

    Een ballon kun je opblazen met lucht. Bij dit proefje doe je er niet alleen lucht maar ook een moer in. Hoe klinkt een moer in een ballon? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Kun je in een ballon prikken zonder knal?
    proefjes.nl
    Kun je in een ballon prikken zonder knal?

    Pang! Als een ballon kapot gaat, dan hoor je een knal. Als je er op gaat staan bijvoorbeeld. Je kunt een ballon ook kapot prikken. Kun jij in een ballon prikken zonder knal? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Wat hoor je als de ballon leegloopt?
    proefjes.nl
    Wat hoor je als de ballon leegloopt?

    Als je een ballon hebt opgeblazen, kun je er een knoop in leggen. Of je kunt hem weer leeg laten lopen. Wat hoor je als de ballon leegloopt? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Laat een ballonbootje varen
    nemosciencemuseum.nl
    Laat een ballonbootje varen

    In een opgeblazen ballon zit lucht onder druk. Die stroomt eruit als je het ballontuutje openmaakt. Dat levert een stuwende kracht. Waarmee je bijvoorbeeld een bootje kunt laten varen. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Houden ballonnen van water?
    proefjes.nl
    Houden ballonnen van water?

    Een ballon is heel handig. Je kan dingen naar je toe trekken zonder ze aan te raken! Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Bankbiljetten
    hetklokhuis.nl
    Bankbiljetten

    Lisa ontdekt dat bankbiljetten met behulp van bijzondere technieken zo worden gemaakt, dat ze zeer moeilijk zijn na te maken. Zij bezoekt De Nederlandsche Bank en komt erachter hoe je kunt zien of een bankbiljet echt of vals is en hoe bankbiljetten worden gedrukt. Zij praat hierover met Marco Wind van...

    x
  • Plaatje Barbie (de film)
    vprogids.nl
    Barbie (de film)

    In deze film vertrekt Barbie naar de echte wereld. Wat zal zij daar ontdekken? Vanaf 19 juli 2023 te zien in de bioscoop. (Kijkwijzer: 9 jaar, angst, grof taalgebruik)

    x
  • Plaatje Maak een barometer
    nemosciencemuseum.nl
    Maak een barometer

    Om ons heen is het niet leeg. Om ons heen is lucht. Die bestaat uit kleine luchtdeeltjes. Lucht oefent een druk op ons uit. Wapper maar eens met een vel papier, je voelt weerstand van de lucht! De luchtdruk verandert steeds, afhankelijk van het weer. En die veranderende luchtdruk kun je zichtbaar maken...

    x
  • Plaatje Wie heeft de batterij uitgevonden?
    nemosciencemuseum.nl
    Wie heeft de batterij uitgevonden?

    De condensator (een soort batterij) werd in 1746 uitgevonden door de Leidse professor Pieter van Musschenbroek. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Beeld en Geluid
    beeldengeluid.nl
    Beeld en Geluid

    In Hilversum vind je Beeld en Geluid, een museum over media, over radio en televisie. Neem eens een kijkje op de website en ontdek wat er allemaal valt te beleven.

    x
  • Plaatje Vensterplaat Beeldenstorm
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Beeldenstorm

    Op deze plaat over de beeldenstorm is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Vensterplaat De Beemster
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat De Beemster

    Op deze plaat over de Beemster is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Beestjes met veel poten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Beestjes met veel poten

    Voel je al de kriebels over je rug? Maak kennis met de geleedpotigen! Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bejaarde dieren, seniore planten en schimmelige oudjes
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bejaarde dieren, seniore planten en schimmelige oudjes

    Grijze haren en rimpels zijn bij mensen een gevolg van ouderdom. Maar waardoor en hoe verouderen dieren, planten en schimmels? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bellen in een glas
    proefjes.nl
    Bellen in een glas

    Door een rietje kun je zuigen en zo water drinken. Maar je kunt ook door een rietje blazen. Wat gebeurt er als je blaast door een rietje in een glas water? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Super bellenblaas
    nemosciencemuseum.nl
    Super bellenblaas

    Wanneer is een bellenblaas een superbellenblaas? Wil je veel bellen? Of juist hele grote? Of wil je dat ze lang blijven ‘leven’? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje De beloega
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De beloega

    De beloega heet ook wel de witte dolfijn of witte walvis. Deze dolfijnen leven tussen de ijsschotsen van de Noordelijke IJszee. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Brokkelende bergen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Brokkelende bergen

    Bergen brokkelen af door de tijd, hoe gaat dat? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Het beschermen van wilde dieren
    docukit.nl
    Het beschermen van wilde dieren

    Over de hele wereld zijn ongeveer anderhalf miljoen diersoorten bekend. Iedere dag worden er nieuwe ontdekt en sterven er ook soorten uit. Vaak gebeurt dat door toedoenvan de mens. Wanneer een diersoort gevaar loopt om uit te sterven, zeg je dat deze wordt bedreigd. Zonder bescherming is de kans groot...

    x
  • Plaatje Bestrijdingsmiddel: redder of doder?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bestrijdingsmiddel: redder of doder?

    Stel je bent boer. Dan landen er hongerige insecten zoals sprinkhanen op je planten, die ze helemaal tot de grond dreigen op te eten. Wat doe je? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Betere plantenseks met bestuivers
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Betere plantenseks met bestuivers

    Planten kunnen niet naar elkaar toe, maar toch doen ze aan seks. Met behulp van bestuivers planten ze zich voort! Lees en bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Kan water bevriezen buiten de diepvries?
    proefjes.nl
    Kan water bevriezen buiten de diepvries?

    Als je water in de diepvries doet dan wordt het ijs. Hierdoor kun je ijsklontjes maken om drinken te koelen. Maar het ijs smelt als het in een drankje zit, langzaam wordt het weer water. Kan water ook bevriezen buiten de diepvries? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Bidsprinkhanen zijn seksuele kannibalen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bidsprinkhanen zijn seksuele kannibalen

    Hmm.. wat een lekker hapje! Waarom eet een vrouwtjes bidsprinkhaan het mannetje vaak op tijdens of na de paring? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje BiebBoys - #hierniet
    biebboys.nl
    BiebBoys - #hierniet

    De BiebBoys zijn gevraagd om als #hierniet-helden online grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. In hun crisiscentrum komen alle meldingen binnen. Kees en Joran verzinnen een oplossing: #hierniet-heldenbot. Kan deze robot de BiebBoys helpen om #hierniet te zeggen tegen vervelend online gedrag? Ontdek...

    x
  • Plaatje BiebBoys - De Biblioloog
    biebboys.nl
    BiebBoys - De Biblioloog

    Bibliotheek-bioloog… een Biblioloog! Dat is wat BiebBoy Joran worden wil. Hij is van de één op de andere dag heel erg geïnteresseerd in wormen. Wormen, wat kan je daar nou over vertellen? Joran gaat als kip zonder kop meteen de natuur in, terwijl BiebBoy Kees de boeken in duikt....

    x
  • Plaatje BiebBoys - Expeditie BiebBoys
    biebboys.nl
    BiebBoys - Expeditie BiebBoys

    De BiebBoys gaan op expeditie. Met een schatkaart in de hand gaan ze op zoek over de hele wereld. Niet alleen op zoek naar een schat, maar ook naar nieuwe avonturen om te beleven. Zal het de BiebBoys lukken om de schat te vinden? Je ziet het in deze video. Voor leekrachten: De klas gaat op boeken-expeditie...

    x
  • Plaatje BiebBoys - Samen sociaal online!
    biebboys.nl
    BiebBoys - Samen sociaal online!

    De BiebBoys Joran en Kees ontdekken dat je gedrag online anders is dan offline. Joran besluit om alles online te doen en neemt Kees mee de online wereld in. Maar wat gebeurt er als ons online gedrag ineens werkelijkheid wordt? Bekijk de video. Voor leerkrachten: Naast de video vind je hier een lespakket...

    x
  • Plaatje BiebBoys - Superkrachten!
    biebboys.nl
    BiebBoys - Superkrachten!

    De BiebBoys ontdekken dat je kracht kunt halen uit het denken aan een boekfiguur. Kees en Joran zitten heerlijk te lezen als het alarm af gaat in de Bibliotheek. De Anti-lezer is terug en dit keer heeft hij het gemunt op alle boeken in de bieb. Kunnen de BiebBoys genoeg superkracht verzamelen om de anti-lezer...

    x
  • Plaatje BiebBoys - Taalschatten!
    biebboys.nl
    BiebBoys - Taalschatten!

    BiebBoy Kees heeft een verrassing voor Joran. Een schatkaart vol met schatten over de hele wereld! Joran wordt helemaal enthousiast. Maar bij ieder land waar ze komen vinden ze geen goud of juwelen in de schatkist, maar een boek en een woord in een vreemde taal… Kan Joran deze taalschatten waarderen?...

    x
  • Plaatje BiebBoys - Taalwetenschap
    biebboys.nl
    BiebBoys - Taalwetenschap

    De BiebBoys gaan op de wetenschappelijke tour! Ze ontdekken op welke manieren je kunt onderzoeken wat er gebeurt in je hersenen wanneer je leest. Wil jij dat ook weten? Bekijk deze video. Voor leerkrachten: De leerlingen onderzoeken hun eigen leeservaring. Wat doet taal met je hoofd? Naast de video vind...

    x
  • Plaatje Alleenstaande bijenmoeders
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Alleenstaande bijenmoeders

    Er is één bijensoort die iedereen kent. Jij vast ook. Deze soort leeft in een groot volk in een kast of korf, met één koningin en duizenden werksters. Maar niet alle bijen leven als volk. Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek...

    x
  • Plaatje Handig bepakte bijen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Handig bepakte bijen

    Hoe kun je zoveel mogelijk in één keer vervoeren, met je handen, in je armen of door het op je hoofd te stapelen? Lees en ontdek op de Natuurwijzer van Naturalis hoe bijen dat doen.

    x
  • Plaatje Bijzondere vondst in Egypte: graf van 4400 jaar oud
    jeugdjournaal.nl
    Bijzondere vondst in Egypte: graf van 4400 jaar oud

    Archeologen in Egypte hebben een graf ontdekt van meer dan 4400 jaar oud. Ze vonden het graf onder een laag zand van vijf meter dik. Het is het graf van een priester en zijn vrouw. Zij leefden tussen 2500 en 2300 voor Christus. Lees het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Biljarten
    hetklokhuis.nl
    Biljarten

    BN'ers presenteren Het Klokhuis. Kunststoten is heel iets anders dan gewoon biljarten. Dat ontdekt zanger Xander de Buisonjé. Hij leert de fijne kneepjes van het kunststoten. En hij gaat naar de oudste biljartfabriek van ons land. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Binnenstebuiten 2 (de film)
    disney.nl
    Binnenstebuiten 2 (de film)

    In deze film zijn we terug in het hoofd van tiener Riley, als ineens de slopers het hoofdkwartier binnenvallen. Ze komen ruimte maken voor iets totaal onverwachts: nieuwe Emoties! De oude rotten Plezier, Verdriet, Woede, Angst en Afkeer weten niet wat ze met Onzekerheid aan moeten. En die is niet alleen,...

    x
  • Plaatje Biodiversiteit verdient rommel
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Biodiversiteit verdient rommel

    Een betegelde tuin met een overkapping, gezellig voor een barbecue, maar slecht voor planten en dieren. Lees de informatie over biodiversiteit uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Behulpzame beestjes in de biologische bestrijding
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Behulpzame beestjes in de biologische bestrijding

    Hoe beschermen milieubewuste boeren hun planten dan tegen al die vervelende beestjes? Met nog meer beestjes! Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Biologische boerderij
    schooltv.nl
    Biologische boerderij

    Dieren op een biologische boerderij worden op een natuurlijke manier verzorgd. Ze zitten niet in kleine hokjes. Ze hebben de ruimte. Maar een beter dierenleven kost wel meer geld.Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Biologische landbouw
    agriculture.ec.europa.eu
    Biologische landbouw

    Weet jij hoe biologische groenten op een boerderij uit zaadjes worden opgekweekt? Of wat biologische melk is? Ga mee op reis, van de boer tot je bord! En ontdek allerlei weetjes over biologische producten.

    x
  • Plaatje Biomimicry: de natuur als voorbeeld
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Biomimicry: de natuur als voorbeeld

    Stiekem afkijken bij de natuur, hoe werkt biomimicry eigenlijk? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bizons: terug van bijna weggeweest
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bizons: terug van bijna weggeweest

    Nog niet zo lang geleden stonden bizons op het punt van uitsterven. Nu leven er weer duizenden bizons in het wild. Hoeven we ons geen zorgen meer te maken? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als je tegen twee glazen water blaast?
    proefjes.nl
    Wat gebeurt er als je tegen twee glazen water blaast?

    Als je dorst hebt, dan kun je een glas water drinken. En heb je veel dorst, dan drink je gewoon twee glazen water. Maar wat gebeurt er als je tegen twee glazen water blaast? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als je tussen pingpongballen door blaast?
    proefjes.nl
    Wat gebeurt er als je tussen pingpongballen door blaast?

    Als het stormt waait er van alles weg. Dat komt doordat de wind ertegenaan blaast. Je kunt zelf ook iets wegblazen. Maar wat gebeurt er nu als je niet ergens tegenaan blaast, maar ergens tussendoor blaast? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Blauwe pijlgifkikker
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Blauwe pijlgifkikker

    Het is misschien wel een van de bekendste pijlgifkikkers. Weinig roofdieren wagen zich aan deze kikker. Zijn huid is erg giftig. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje De blauwvoetgent: voetjes van de vloer of je loopt een blauwtje!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De blauwvoetgent: voetjes van de vloer of je loopt een blauwtje!

    De blauwvoetgent heeft felblauwe voetjes, waarvoor denk je dat de kleur zo fel is? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Kun jij een propje in een fles blazen?
    proefjes.nl
    Kun jij een propje in een fles blazen?

    In een fles kan cola zitten. Als je een glas inschenkt, komt de cola er uit. Aan de bovenkant is de fles open. Daar kan de cola in de fles gaan. En door die opening kan de cola er ook weer uit. Maar kun je alle kleine dingen eigenlijk wel in een fles krijgen? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Hoe beweegt een leeg blikje in de wind?
    proefjes.nl
    Hoe beweegt een leeg blikje in de wind?

    Een leeg blikje frisdrank is niet zo zwaar. Met weinig moeite kun je het wegblazen. Maar rolt een blikje wel altijd weg als je blaast? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Kan een blikje bewegen zonder dat je het aanraakt?
    proefjes.nl
    Kan een blikje bewegen zonder dat je het aanraakt?

    Als je een blikje frisdrank leeg hebt, dan kun je hem weggooien. Maar je kunt er natuurlijk ook een proefje mee doen. Kan het blikje bewegen zonder dat je het aanraakt? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Bliksem maken
    nemosciencemuseum.nl
    Bliksem maken

    Bij onweer denk je aan licht en geluid: bliksem en donder. Kun jij zelf bliksem maken? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Wil je zelf bliksem maken?
    proefjes.nl
    Wil je zelf bliksem maken?

    Ben je bang voor onweer? Of vind je de bliksem en de donder juist heel spannend? Je kunt de bliksem wel zien, maar niet van dichtbij bekijken. Dat zou erg gevaarlijk zijn. Toch kun je een kleine bliksem wel van dichtbij zien. Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Blitz
    blitzboeken.nl
    Blitz

    Op deze website kun je alles lezen over Blitz, het groene ruimtemannetje uit de boekenserie van Rian Visser.

    x
  • Plaatje Bloeitijden van bloemen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bloeitijden van bloemen

    Sommige bloemen bloeien lang en andere juist kort. Waarom is de bloeitijd van bloemen zo verschillend? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Proefje bloem in het water
    proefjes.nl
    Proefje bloem in het water

    Bloemen hebben water nodig. Je zou misschien denken dat papieren bloemen geen water nodig hebben. Wat gebeurt er met een papieren bloem in het water? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Hoe eten en drinken bloemen?
    proefjes.nl
    Hoe eten en drinken bloemen?

    Planten hebben eten en drinken nodig om in leven te blijven, net als mensen. Daarom zet je bloemen in een vaas met water. Maar hoe komt dat water dan bij de bloemen? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Hoe zit een bloem in elkaar?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe zit een bloem in elkaar?

    Bloemen zijn er in veel kleuren, geuren en vormen. Toch hebben ze dezelfde onderdelen. Wat zit er nog meer in een bloem? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Bloemen in alle vormen en maten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bloemen in alle vormen en maten

    De meeste bloemen hebben stampers, meeldraden en mooi gekleurde bladeren. Toch zijn er planten die het anders doen, heb jij die weleens gezien? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bodemdierendagen
    bodemdierendagen.nl
    Bodemdierendagen

    Bodemdierendagen! Van 20 september tot en met 7 oktober 2024 kan iedereen weer meehelpen: ontdek welke bodemdieren er in je eigen tuin, het park om de hoek of op je balkon, groendak en schoolplein leven. En geef het door. Meer weten? Neem een kijkje op deze website.

    x
  • Plaatje Boerderijeducatie Nederland
    boerderijeducatienederland.nl
    Boerderijeducatie Nederland

    Leerkrachten vinden op deze website alle informatie over boerderijeducatie. Kinderen en jongeren laten beleven, leren en ontdekken over waar ons voedsel vandaan komt. Je vindt er ook veel links naar lesmateriaal.

    x
  • Plaatje Bomen tellen in het grootste regenwoud ter wereld
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bomen tellen in het grootste regenwoud ter wereld

    Het Amazonebos is het grootste regenwoud van de wereld. Hoeveel bomen staan er in die groene rimboe? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Waarom moeten bomen soms gekapt worden?
    schooltv.nl
    Waarom moeten bomen soms gekapt worden?

    Bomen zijn heel belangrijk voor mens en dier: ze slaan CO2 op, zorgen voor zuurstof, voedsel en nog veel meer. Toch moet er soms gekapt worden. Remy gaat met boswachter Martijn op safari in het bos, en ontdekt waarom het bos soms verjongd moet worden. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bomengids
    bomengids.nl
    Bomengids

    Wanneer je wilt weten welke boom je voor je hebt, kijk je in de bomengids. Kijk goed naar de foto's en ontdek om welke boom het gaat.

    x
  • Plaatje Bomenkampioen van de Amazone
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bomenkampioen van de Amazone

    Het Amazone regenwoud is het meest diverse bos ter wereld. Het regenwoud is zo uitgestrekt, dat nog steeds weinig bekend is over deze groene rimboe. Bijvoorbeeld, welke boom komt het meest voor in de Amazone? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer...

    x
  • Plaatje Vensterplaat Napoleon Bonaparte
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Napoleon Bonaparte

    Op deze plaat over Napoleon Bonaparte is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Hoe kweek je een plant uit een boon?
    proefjes.nl
    Hoe kweek je een plant uit een boon?

    Uit een zaadje kan een plant groeien. Zo groeit uit een boon een bonenplant. Maar wat heeft een boon eigenlijk nodig, zodat er een plant uit kan groeien? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Bord met zout
    proefjes.nl
    Bord met zout

    Keukenzout bestaat uit kleine korreltjes. Je kunt zout door het eten doen, zodat het niet meer flauw smaakt. Hoe kun je zelf zoutkristallen maken? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Bord voor je kop
    proefjes.nl
    Bord voor je kop

    Als je leert schrijven, dan leer je eerst de vormen van de letters en daarna hele woorden maken. Door te oefenen gaat het steeds makkelijker. Hoe goed kun jij eigenlijk je naam schrijven? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje De tuin der lusten van Jeroen Bosch
    schooltv.nl
    De tuin der lusten van Jeroen Bosch

    De Tuin der Lusten is een schilderij van Jheronimusch Bosch. Het is een drieluik waar ontzettend veel op te zien is. In deze interactieve schoolplaat kun je inzoomen op het schilderij en ontdekken welke verhalen er horen bij wat er op het schilderij wordt afgebeeld. Bekijk de Interactieve Schoolplaat...

    x
  • Plaatje Hoe valt jouw boterham met pindakaas?
    zozitdat.nl
    Hoe valt jouw boterham met pindakaas?

    Op de website van Zo Zit Dat ontdek je op welke kant een boterham met pindakaas valt als die op de grond valt.

    x
  • Plaatje Op welke kant valt een boterham met pindakaas?
    proefjes.nl
    Op welke kant valt een boterham met pindakaas?

    Pindakaas kun je op je brood smeren. Je kunt een boterham met pindakaas opeten of je kunt hem op de grond laten vallen. Als een boterham met pindakaas op de grond valt, met welke kant komt hij dan op de grond? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Hoe oud is dat bot?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe oud is dat bot?

    Een bot is wit, toch? Niet als het heel oud is. Hoe bepaal je de ouderdom van een bot? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Maak zelf botten
    zozitdat.nl
    Maak zelf botten

    Op de website van Zo Zit Dat ontdek je hoe je zelf botten kunt maken.

    x
  • Plaatje Botten met kom
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Botten met kom

    Heb je een bot met een kom gevonden? Onderzoek om welk bot het gaat in Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Botten: superhandig gereedschap
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Botten: superhandig gereedschap

    Wat zou je zijn zonder botten? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Hoe bouw je het sterkst?
    nemosciencemuseum.nl
    Hoe bouw je het sterkst?

    Als je een stevige bekertjestoren wil maken, moeten alle krachten onder controle zijn. Hoe je dat doet lees je hier. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Braakballen
    schooltv.nl
    Braakballen

    Alles wat een uil niet kan verteren spuugt hij uit. Als je een braakbal uitpluist ontdek je wat een uil heeft gegeten. Kijk maar eens naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat ziet jouw brein?
    nemosciencemuseum.nl
    Wat ziet jouw brein?

    Je denkt misschien dat je ogen werken als een camera, die de wereld om ons heen natuurgetrouw vastlegt. Maar dat is helemaal niet zo. We kijken namelijk met ons brein. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Broeden? Dat doet de koekoek niet
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Broeden? Dat doet de koekoek niet

    Moeiteloos jongen opvoeden? Simpel, laat ‘t een ander doen! We noemen dat parasiteren. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Broedzorg
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Broedzorg

    Een kenmerkend lentebeeld, een broedende vogel. Ook andere dieren kennen broedzorg, zoals vissen, amfibieën en zelfs zoogdieren. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje De grootste bromelia: Puya raimondii
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De grootste bromelia: Puya raimondii

    De plantenfamilie van de bromelia's bevat veel verschillende soorten: van de ananasplant, tot Spaans mos, tot de grootste van allemaal: Puya raimondii. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Brood
    ontbijtaandebasis.nl
    Brood

    Op deze site ontdek je alles over brood, brood bakken en een gezond ontbijt.

    x
  • Plaatje Hoe komen de luchtbelletjes in het brood?
    proefjes.nl
    Hoe komen de luchtbelletjes in het brood?

    Om brood te maken heb je meel, water en ook gist nodig. Die gist kun je in kleine zakjes in de supermarkt kopen. Maar waarom zit er eigenlijk gist in brood? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Bouw een brug
    nemosciencemuseum.nl
    Bouw een brug

    Bij het bouwen van een brug komt heel wat kijken. Een brug moet stevig genoeg zijn om auto’s, vrachtwagens of zelfs een trein te dragen. Maar het moet ook gemaakt zijn van licht en duurzaam materiaal. Hoe zorg je ervoor dat een brug zo stevig mogelijk is? Ontdek de leukste weetjes op de site van...

    x
  • Plaatje Maak een bruisbal
    nemosciencemuseum.nl
    Maak een bruisbal

    Veel producten die we in de winkel kopen bestaan uit een mengsel van verschillende stoffen. Al die stoffen, die we ingrediënten noemen, hebben een functie. Dat zie je als je zelf een bruisbal gaat maken. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Bubbels
    hetklokhuis.nl
    Bubbels

    Bubbels, ze lijken zo onschuldig. Ze prikken in je neus als je cola drinkt of dansen om je heen in een bubbelbad. Maar ze zijn sterker dan je denkt. Pascal ontdekt hoe bubbels Olympische zwemmers helpen records te breken. En bubbelonderzoeker Tim laat hem zien dat bubbels zelfs levens kunnen redden....

    x
  • Plaatje De buisloze telescoop
    schooltv.nl
    De buisloze telescoop

    Christiaan Huygens is een van de grootste geleerden uit de Nederlandse geschiedenis. Hij is erg goed in sterrenkunde. Hij ontwerpt een buisloze telescoop en doet daarmee bijzondere ontdekkingen. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vensterplaat buitenhuizen
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat buitenhuizen

    Op deze plaat over buitenhuizen is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Kun je voorover bukken als je tegen de muur staat?
    proefjes.nl
    Kun je voorover bukken als je tegen de muur staat?

    Als je iets wil oprapen van de grond, dan kun je gewoon even voorover bukken. Of toch niet? Kun je voorover bukken als je tegen de muur staat? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Camouflage-katten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Camouflage-katten

    Vlekken, stippen, strepen of egaal gekleurd. Grote katachtigen hebben prachtige vachten. Ze werken als camouflagepak tijdens het jagen. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Canon van Nederland (lite)
    canonvannederland.app
    Canon van Nederland (lite)

    De Canon van Nederland bestaat uit vijftig ‘vensters’ die samen het verhaal van de geschiedenis van Nederland laten zien. In deze app kun je elk venster openen en interessante weetjes ontdekken.

    x
  • Plaatje Iedereen is dol op capibara’s (zelfs parasieten)
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Iedereen is dol op capibara’s (zelfs parasieten)

    Wie is er niet dol op de capibara? Veel dieren zijn graag in de buurt van dit forse knaagdier. Maar waarom? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Caribische soortenrijkdom in kaart brengen: hoe doe je dat?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Caribische soortenrijkdom in kaart brengen: hoe doe je dat?

    In de Caribische Zee, ingeklemd tussen Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, ligt tropisch Nederland. Hoe weet je welke soorten er leven? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Carnavalsmuseum
    carnavalsmuseum.nl
    Carnavalsmuseum

    Het carnavalsmuseum vind je in Oeteldonk (carnavalsnaam voor 's-Hertogenbosch). Hier ontdek je alles over de geschiedenis en bijzonderheden over het carnaval. Op deze site vind je alle informatie over het 'muzejum'.

    x
  • Plaatje De cel: bouwsteen van het leven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De cel: bouwsteen van het leven

    Cellen zijn de bouwstenen van al het leven op aarde. Wat zijn cellen? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Vurige chilipeper beschermt nakomelingen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Vurige chilipeper beschermt nakomelingen

    Pepers bestaan er in vele kleuren en vormen. Sommige kun je zo eten, maar andere zijn enorm heet. Waarom is dat? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje De chimpansee: onze voorouder of niet?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De chimpansee: onze voorouder of niet?

    De mens en de chimpansee lijken heel erg op elkaar. Ons DNA is voor 99% hetzelfde. Maar is de chimpansee dan ook onze voorouder? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Chinese vuurbuikpad
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Chinese vuurbuikpad

    Om te zien waaraan hij zijn naam heeft te danken moet je hem eigenlijk omdraaien. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje De Chinese vuurbuiksalamander
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De Chinese vuurbuiksalamander

    De Chinese vuurbuiksalamander ziet er misschien niet zo eng uit. Toch is deze salamander best gevaarlijk. Zijn huid zit namelijk vol met een heel sterk gif. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Chocolatier
    hetklokhuis.nl
    Chocolatier

    Mensen eten al heel lang chocola. Een van de eerste mensen die de cacaoboon ontdekten, waren de Maya's, in Zuid-Amerika. Maar hoe maak je van een cacaoboon eigenlijk lekkere eetbare chocolade? Bekijk deze aflevering van het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Cichliden: een rijkdom aan zorgzame ouders
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Cichliden: een rijkdom aan zorgzame ouders

    Er bestaan een paarduizend soorten cichliden. Ze zorgen op hun eigen bijzondere manier voor hun jongen. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Citroenbatterij
    zozitdat.nl
    Citroenbatterij

    Als je in het donker thuiskomt, druk je op een knopje en hup: er is licht. Maar dat kan ook anders. Maak Op de website van Zo Zit Dat ontdek je hoe je een lampje kunt laten branden door een citroen.

    x
  • Plaatje CodeKinderen
    codeklas.nl
    CodeKinderen

    Codekinderen laat je kennis maken met de 'achterkant' van de apparaten die je dagelijks gebruikt. Je computer, tablet, telefoon... Je leert zelf iets bedenken, code te schrijven en zo iets te ontdekken over het programmeren.

    x
  • Plaatje Waardoor gaat cola schuimen?
    proefjes.nl
    Waardoor gaat cola schuimen?

    In sommige frisdranken zit prik, zoals in cola. Als je goed naar cola kijkt kun je de luchtbelletjes van de prik zien ontstaan. Kun je dat ook een beetje versnellen? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als je mentos in een fles cola stopt?
    proefjes.nl
    Wat gebeurt er als je mentos in een fles cola stopt?

    Mentos kun je eten en cola drinken. Maar als je niet van mentos en cola houdt, dan kun je er ook een proefje mee doen. Wat gebeurt er als je mentos in een fles cola light stopt? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Compacte botten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Compacte botten

    Heb je een compact bot gevonden? Onderzoek hier om welk bot het gaat in Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Concert: achter de schermen
    hetklokhuis.nl
    Concert: achter de schermen

    Enig idee wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van een groot popconcert? Janouk gaat het ontdekken bij een optreden van de band Kensington, voor een publiek van 17.000 mensen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Nicolaas Copernicus
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Nicolaas Copernicus

    De ontdekkingen van Nicolaas Copernicus zetten de wetenschappelijke wereld en ook de kerkelijke wereld op zijn kop! Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.

    x
  • Plaatje Herbebossing in Costa Rica
    schooltv.nl
    Herbebossing in Costa Rica

    Mensen kunnen niet zonder bomen. Toch worden er veel bomen gekapt. In het regenwoud van Costa Rica bijvoorbeeld. Gelukkig wordt er ook nieuw regenwoud aangeplant, zodat de natuur niet verloren gaat. Matthijs helpt een handje mee en ontdekt waarom bomen zo belangrijk voor ons zijn. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Hoe worden crackers gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe worden crackers gemaakt?

    Crackers kraken altijd zo lekker als je een hap neemt. Janouk neemt een kijkje in de crackerbakkerij en ontdekt hoe ze crackers zo knapperig maken. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vensterplaat de crisisjaren
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat de crisisjaren

    Op deze plaat over de crisisjaren is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Cryolophosaurus: een dino op de Zuidpool?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Cryolophosaurus: een dino op de Zuidpool?

    De fossielen van Cryolophosaurus zijn alleen gevonden op Antarctica: het allerkoudste deel van onze wereld. Ontdek in Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis, allerlei weetjes over de coole dino Cryolophosaurus.

    x
  • Plaatje Wat is de dampkring?
    nemosciencemuseum.nl
    Wat is de dampkring?

    Weet jij wat de dampkring is? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Darten
    docukit.nl
    Darten

    Darten is een sport met eigen spelregels. Om te kunnen darten heb je drie darts, een dartbord en een veilige ruimte nodig. Vaak wordt er in cafés en in de kantine van sportclubs dart gespeeld. Maar er zijn ook officiële wedstrijden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje De reis van Darwin
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De reis van Darwin

    Darwin bedacht de evolutietheorie: een idee dat uitlegt hoe soorten in de tijd zijn veranderd. Maar daarvoor maakte hij een bijzondere reis! Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over deze reis.

    x
  • Plaatje De Darwins wielwebspin
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De Darwins wielwebspin

    Deze kleine spin maakt enorme webben! Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Darwinvinken
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Darwinvinken

    In de zestig meter hoge collectietoren van Naturalis bevindt zich een heel bijzondere kamer. Met daarin een laatje met vijf kleine bruine en grijze vogeltjes, de Darwinvinken, die voor Naturalis heel erg kostbaar zijn. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek...

    x
  • Plaatje Darwinvinken: aangepaste snavels
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Darwinvinken: aangepaste snavels

    Op de Galapagoseilanden, ver voor de kust van Zuid-Amerika, leven verschillende soorten Darwinvinken. Allemaal hebben ze een net iets andere snavelvorm. Hoe komt dat? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje De dassenopvang
    schooltv.nl
    De dassenopvang

    In de dassenopvang leven de dassen op dezelfde manier als in het wild: in een burcht met verschillende kamers, genoeg eten en ruimte om te spelen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De ellepijp
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De ellepijp

    Heb jij een ellepijp gevonden? Onderzoek hier van welk dier het mogelijk is. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje De oneindige slijmfilm (de film)
    vprogids.nl
    De oneindige slijmfilm (de film)

    Indy's (Bibi) slijmavontuur gaat verder als een mysterieuze slijmsteen met magische krachten plotseling vanuit de ruimte opduikt. Wanneer deze in handen valt van slechterik Xenia Kobalt krijgt opeens de hele wereld ruzie met elkaar. Samen met oude en nieuwe slijmvrienden en de vrolijke alien Klatu moet...

    x
  • Plaatje Vensterplaat de Stijl
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat de Stijl

    Op deze plaat over De Stijl is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Delfts blauw
    hetklokhuis.nl
    Delfts blauw

    Het is een typisch Nederlands product: Delfts Blauw. Janouk gaat op bezoek bij een fabriek die al 350 jaar Delfts Blauw aardewerk maakt. Ze ontdekt dat Delfts Blauw eigenlijk uit China komt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Maak een deurmatalarm
    nemosciencemuseum.nl
    Maak een deurmatalarm

    Ben je het zat dat je vader, moeder of je vervelende broertjes en zusjes steeds zonder te kloppen je kamer binnenlopen? Dan hebben we hier de perfecte oplossing: maak een deurmatalarm! Maar hoe werkt zo’n deurmatalarm eigenlijk? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Je kunt diamanten maken van pindakaas - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Je kunt diamanten maken van pindakaas - Is het snugger of kletspraat?

    Duitse wetenschappers hebben ontdekt dat je diamanten van pindakaas kunt maken! Hoe kan dat? En hoe ontstaan diamanten eigenlijk? Bekijk het clipje uit Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Diamanten: uit de mijn of uit een fabriek?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Diamanten: uit de mijn of uit een fabriek?

    Voor een pietepeuterig diamantje betaal je soms al een paar duizend euro. Heb jij misschien een idee waarom diamanten nou zo duur zijn? Kijk en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis

    x
  • Plaatje Diepzee
    docukit.nl
    Diepzee

    Vroeger dachten mensen dat er monsters in de oceanen leefden. Eigenlijk zaten ze er niet ver naast. Door onderzoek heeft men de laatste vijftig jaar de meest fantastische dieren ontdekt in de diepten van de oceanen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Blind date: op zoek naar een maatje in de diepzee
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Blind date: op zoek naar een maatje in de diepzee

    Hoe vinden vissen in de donkerte van de diepzee partners om zich mee voort te planten? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Aanpassen aan de omgeving: hoe doen dieren dat?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Aanpassen aan de omgeving: hoe doen dieren dat?

    Als er een soort is die in de stad thuishoort is het wel de stadsduif. De ene diersoort doet het beter in de stad dan de andere. Hoe komt dat eigenlijk? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Dieren bewaren
    hetklokhuis.nl
    Dieren bewaren

    Bart vind een dood eekhoorntje. Hij wil het graag bewaren en hij neemt het beestje mee naar Naturalis. Daar ontdekt hij dat er verschillende technieken zijn om dieren te conserveren. Bart moet wel helpen om het eekhoorntje klaar te maken voor conservering, en dat blijkt toch niet zo'n heel fris klusje....

    x
  • Plaatje Hebben dieren tradities?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hebben dieren tradities?

    Nederlanders zijn dol op tradities, maar zijn er ook dieren met tradities? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Dieren in winterslaap
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Dieren in winterslaap

    Beren, egels, vleermuizen en boskikkers doen allemaal een winterslaap. Kijk, lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Nieuwe dieren in Nederland
    docukit.nl
    Nieuwe dieren in Nederland

    Af en toe komen dieren in het nieuws. Dan is er bijvoorbeeld een sneeuwuil ontdekt of een levende bruinvis aangespoeld. Meestal verdwijnt zo'n dier vanzelf en horen we er niets meer over. Er komen ook nieuwe dieren in de Nederlandse natuur terecht die wel blijven. Ze komen uit verre streken en het lukt...

    x
  • Plaatje Zijn dieren goede architecten?
    nemosciencemuseum.nl
    Zijn dieren goede architecten?

    Onnodige details en versiersels komen vrijwel niet voor in dierenarchitectuur. Dat is zo gekomen omdat de dieren die het meest efficiënt bouwen, overleven. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Dierenogen
    hetklokhuis.nl
    Dierenogen

    Welk dier kan het beste zien? We duiken in de wereld van dierenogen en ontdekken dat sommige dieren warmte kunnen zien! Pascal gaat op zoek naar het dier met de allerbeste ogen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Dierenzoeker
    dierenzoeker.nl
    Dierenzoeker

    Zie je een dier in je huis of tuin, maar weet je niet wat het is? Kijk goed en ontdek het in de DierenZoeker. Voor op je mobiel en desktop!

    x
  • Plaatje DierenZoeker
    hetklokhuis.nl
    DierenZoeker

    Er bestaan duizenden diersoorten. Als je een beestje in de natuur tegenkomt, hoe weet je dan welk diertje het is? Maurice heeft op zijn smartphone de app DierenZoeker. Samen met een bioloog en de DierenZoeker gaat hij op pad. In deze aflevering van Het Klokhuis ontdek je hoe de DierenZoeker, voor op...

    x
  • Plaatje Dierenzoeker op mobiel of tablet
    apps.apple.com
    Dierenzoeker op mobiel of tablet

    Zie je een dier in je huis of tuin, maar weet je niet wat het is? Kijk goed en ontdek het in de app DierenZoeker. Met informatie over meer dan 300 verschillende dieren.

    x
  • Plaatje Een grote hoop gehoornde dinosauriërs
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een grote hoop gehoornde dinosauriërs

    Tijdens een tot dan toe mislukte T. rex expeditie stuitte wetenschappers van Naturalis in 2013 op de resten van een aantal skeletten van Triceratops. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over deze dinosaurussen.

    x
  • Plaatje Groei en leeftijd van Dinosauriërs
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Groei en leeftijd van Dinosauriërs

    Bij onze geboorte zijn we heel klein, maar daarna groeien we door te eten. Dat geldt voor mensen, maar ook voor dinosauriërs Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Dansende dinosaurussen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Dansende dinosaurussen

    Met zijn massieve achterpoten veegt hij modder naar achteren, net zo lang tot er flinke krassen in de grond staan. Wat is deze dinosaurus aan het doen? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Vinden we dinosaurussen in Nederland?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Vinden we dinosaurussen in Nederland?

    In de dinotijd leefden er in Nederland heel veel reptielen. Dinosaurussen zijn ook reptielen, maar kwamen zij in Nederland voor? Ontdek op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Barbara haalt DNA uit drollen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Barbara haalt DNA uit drollen

    Bioloog Barbara Gravendeel haalt planten DNA uit drollen en onderzoekt welke planten er nu leven en welke vroeger. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje DNA: code van het leven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    DNA: code van het leven

    Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek wat DNA eigenlijk is.

    x
  • Plaatje Mini Dode zee
    nemosciencemuseum.nl
    Mini Dode zee

    Er is een groot verschil tussen kraanwater en zeewater. In zeewater zit zout. Dat heeft invloed op hoe voorwerpen erop drijven. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Dode, levende en levenloze collectie
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Dode, levende en levenloze collectie

    Een zwemmende vis is levend, een gebakken vis dood en een speelgoedvis levenloos. Hoe zit het bij een versteende dinosaurus, een slagtand of een plantenzaad? Ontdek hoe het precies zit op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Dodo
    hetklokhuis.nl
    Dodo

    Lisa reconstrueert met drie wetenschappers het leven van de Dodo. De vogel die inmiddels het symbool is geworden van alle uitgestorven dieren. Hij kwam alleen maar voor op het eiland Mauritius. Nadat ontdekkingsreizigers daar voet aan wal hadden gezet,was de dodo binnen 100 jaar uitgestorven. Bekijk...

    x
  • Plaatje De dodo: succesvolle overlever
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De dodo: succesvolle overlever

    De dodo als overlever, die vogel is toch uitgestorven? Dat wel. Maar vóór zijn ontmoeting met de mens, kreeg een grote natuurramp de vogel niet klein. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Drie domeinen van het leven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Drie domeinen van het leven

    Biologen ordenen de natuur in domeinen, rijken en stammen. Benieuwd hoe dat gaat? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Donderkeil of belemniet
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Donderkeil of belemniet

    Belemniet is een oeroud overblijfsel van een uitgestorven inktvisje met een puntvormige schelp. In Limburg niet moeilijk te vinden. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Doodgravers, pissebedden en mollen: een tuin vol leven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Doodgravers, pissebedden en mollen: een tuin vol leven

    Bij dieren in de tuin denk je misschien vooral aan vogels en spinnen. Maar gehurkt vind je nog veel meer soorten, zoals mollen en doodgravers. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Dorestad
    docukit.nl
    Dorestad

    In de buurt van Wijk bij Duurstede werd in 1967 een belangrijke ontdekking gedaan. Zo vonden de archeologen de resten van Dorestad. Dorestad was een rijke handelsstad in de Middeleeuwen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 045. Kijk in...

    x
  • Plaatje De schrijfkamer van Jozua Douglas
    schooltv.nl
    De schrijfkamer van Jozua Douglas

    Hoe schrijf je een verhaal? Daar weet kinderboekenschrijver Jozua Douglas alles van. In deze schoolplaat kun je rondkijken in zijn schrijfkamer. Bekijk de video's over inspiratie, ontdek de handige schrijftips en ga zelf aan de slag met het schrijfkistje en de hoge hoed van Jozua Douglas. Bekijk de interactieve...

    x
  • Plaatje Vensterplaat Willem Drees
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Willem Drees

    Op deze plaat over de Willem Drees is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Dreiggedrag: zo houden dieren elkaar uit de buurt
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Dreiggedrag: zo houden dieren elkaar uit de buurt

    Net als mensen, moeten dieren af en toe van zich afbijten. Waarschuwen en dreigen is voordeliger dan vechten. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over dreiggedrag.

    x
  • Plaatje Blijft een mandarijn drijven in water?
    proefjes.nl
    Blijft een mandarijn drijven in water?

    Een mandarijn is gezond om te eten. Hiervoor moet je hem eerst wel even pellen. Blijft een mandarijn drijven in water? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Blijft klei drijven in water?
    proefjes.nl
    Blijft klei drijven in water?

    Van klei kun je vanalles kneden, bijvoorbeeld een bal of een bakje. Maar wat denk je, blijft klei drijven in een emmer water? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Kunnen dingen tegelijk zinken en blijven drijven?
    proefjes.nl
    Kunnen dingen tegelijk zinken en blijven drijven?

    Als je een steen in het water gooit, dan zinkt hij. Sommige dingen zinken, andere blijven drijven. Kunnen dingen ook tegelijk zinken en blijven drijven? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Drijven onder water
    proefjes.nl
    Drijven onder water

    Een potlood blijft drijven op water, zelfs als je nog maar een klein stompje over hebt. Je kunt het zelf proberen. Maar kan een potlood ook onder water drijven? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Drijvende continenten en groeiende zeeën
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Drijvende continenten en groeiende zeeën

    Drijvende continenten en groeiende zeeën. Inmiddels is bekend dat continenten voortdurend bewegen. Hoe komt dit? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Drijvende eilanden
    hetklokhuis.nl
    Drijvende eilanden

    We hebben steeds minder ruimte om te wonen. De oplossing? Drijvende eilanden! In Wageningen zijn ze bezig om te testen hoe zo'n eiland eruit komt te zien. Eva gaat op onderzoek uit en krijgt een bordje echt eiland eten voorgeschoteld. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Drijvende paperclip
    zozitdat.nl
    Drijvende paperclip

    Op de website van Zo Zit Dat ontdek je hoe je een paperclip kunt laten drijven.

    x
  • Plaatje Drugs
    docukit.nl
    Drugs

    Al duizenden jaren geleden ontdekten mensen dat bepaalde planten hielpen tegen hoest, hoofdpijn of kramp. Sommige mensen gebruiken deze oude geneesmiddelen nog steeds. Niet omdat ze ziek zijn, maar vanwege het gevoel dat ze krijgen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje Druppelpad
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Druppelpad

    Misschien heb je wel eens een pad in het echt gezien of zelfs aangeraakt. Maar wist je dat alle padden giftig zijn? De Druppelpad is een bijzonder geval. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Duim omhoog voor de duim!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Duim omhoog voor de duim!

    Wat zouden we moeten zonder onze duim? We gebruiken deze vinger de hele dag door. Hoe komen wij aan deze topvinger? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe duiven de weg naar huis vinden
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe duiven de weg naar huis vinden

    Postduiven die naar een nieuwe, onbekende plek worden meegenomen, vinden bijna altijd de weg naar huis terug. Hoe weten de vogels welke kant ze op moeten? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Tortelen in je achtertuin
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Tortelen in je achtertuin

    Hoe en waarom beschermen de verschillende soorten duiven in Nederland hun territorium? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Ecomare
    ecomare.nl
    Ecomare

    In het natuurmuseum van Ecomare ontdek je alles over Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en Texel.

    x
  • Plaatje Het edelhert in de bronst
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het edelhert in de bronst

    Dieren verleiden elkaar tijdens de paartijd of bronst. Hoe doen zij dat? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Vensterplaat De eerste spoorlijn
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat De eerste spoorlijn

    Op deze plaat over de eerste spoorlijn is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Vensterplaat Eerste Wereldoorlog
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Eerste Wereldoorlog

    Op deze plaat over de Eerste Wereldoorlog is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Vijf tips om de egel te helpen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Vijf tips om de egel te helpen

    Het aantal egels in Nederland is de laatste jaren met de helft afgenomen. Wat je kunt doen om de egel te helpen? Ontdek het met deze vijf tips op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Een ei knijp je zo stuk, toch?
    proefjes.nl
    Een ei knijp je zo stuk, toch?

    Eieren zijn niet erg sterk, ze gaan erg gemakkelijk stuk. Daarom moet je er vaak voorzichtig mee doen bij de boodschappen. Of zijn eieren misschien sterker dan je denkt? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Ei in een fles
    nemosciencemuseum.nl
    Ei in een fles

    Krijg jij een ei zonder moeite door de smalle opening van een fles? Met dit trucje is dat een fluitje van een cent. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Kun jij een ei rechtop zetten zonder het te breken?
    proefjes.nl
    Kun jij een ei rechtop zetten zonder het te breken?

    Een ei is rond en blijft daarom niet gemakkelijk rechtop staan. Of toch wel? Kun jij een ei rechtop zetten zonder het te breken? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Een eiland: dé plek voor aparte soorten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een eiland: dé plek voor aparte soorten

    Eilanden liggen midden in het water, afgesloten van het vaste land. Door deze isolatie ontstaan er de bijzonderste dieren. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes.

    x
  • Plaatje Eise Eisinga
    hetklokhuis.nl
    Eise Eisinga

    Eise Eisinga heeft er zeven jaar over gedaan om deze 'mini-hemel' op schaal na te bouwen op het plafond van zijn woonkamer. Hoe is het hem gelukt om zo'n enorme bouwwerk te maken? Bart ontdekt dat het planetarium in Franeker na meer dan 230 jaar nog steeds werkt. Een aflevering uit Het Klokhuis maakt...

    x
  • Plaatje Vensterplaat Eise Eisinga
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Eise Eisinga

    Op deze plaat over Eise Eisinga is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Elektriciteit (Informatiereeks)
    docukit.nl
    Elektriciteit (Informatiereeks)

    Elektriciteit en magnetisme hebben met elkaar te maken. Dat werd in 1820 ontdekt: als je elektriciteit door een stroomdraad laat lopen, wordt de draad magnetisch. En: als je een magneet beweegt langs een stroomdraad, gaat er in de draad stroom lopen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje De geschiedenis van elektriciteit
    nemosciencemuseum.nl
    De geschiedenis van elektriciteit

    Stroom of elektriciteit kunnen we niet uit ons leven wegdenken. Vroeger hield elektriciteit de mensen ook al bezig. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Hoe beweegt elektriciteit?
    nemosciencemuseum.nl
    Hoe beweegt elektriciteit?

    Alles om ons heen, jijzelf ook, bestaat uit positieve en negatieve deeltjes. Als de deeltjes in balans zijn, is iets ongeladen. Maar om elektriciteit op te wekken moeten de deeltjes bewegen. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Hoe werkt energie?
    nemosciencemuseum.nl
    Hoe werkt energie?

    Zonder energie kan de mens niks beginnen. De zon is onze belangrijkste energiebron. Maar hoe werkt energie eigenlijk? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Energie in en rondom het huis
    schooltv.nl
    Energie in en rondom het huis

    Welke apparaten verbruiken veel energie? En hoe kun je energie besparen in huis? Ga op ontdekking met deze interactieve videotour en kom meer te weten over energie in en rondom het huis! Bekijk de Interactieve Schoolplaat op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Energie uit citroenen
    nemosciencemuseum.nl
    Energie uit citroenen

    Zijn de batterijen van je zaklamp op? Geen nood! Maak een batterij van citroenen en laat een lampje branden. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Energie uit turf
    schooltv.nl
    Energie uit turf

    Toen er nog geen elektriciteit bestond, gebruikten mensen turf als brandstof. Turf wordt gemaakt van veen en komt uit de grond. Matthijs en Kiefer gaan zelf turf steken en ontdekken dat het eigenlijk helemaal niet zo’n groene energiebron is. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vensterplaat Erasmus
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Erasmus

    Op deze plaat over Erasmus is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Etalagefiguren
    hetklokhuis.nl
    Etalagefiguren

    Je ziet ze in elke winkel en toch loop je er vaak zo aan voorbij: etalagefiguren. Janouk bezoekt een studio waar ze etalagefiguren maken in allerlei soorten en maten. Van hout, levensecht, of in een yogapose, er kan van alles. Janouk ontdekt de mogelijkheden en ziet hoe etalagefiguren worden gemaakt....

    x
  • Plaatje Test: Wat weet jij van eten?
    voedingscentrum.nl
    Test: Wat weet jij van eten?

    Zijn wortels goed voor je ogen? Is elke dag ontbijten gezond? In de quiz ontdek je hoeveel jij weet van eten.

    x
  • Plaatje Kijk rond in de Europese Unie
    schooltv.nl
    Kijk rond in de Europese Unie

    Kijk rond op de interactieve kaart van schholtv.nl en ontdek hoe en waarom de Europese Unie is ontstaan en wat voor rol de EU speelt in jouw dagelijks leven.

    x
  • Plaatje Europese verkiezingen 2024
    learning-corner.learning.europa.eu
    Europese verkiezingen 2024

    Ontdek in de 'leerhoek' waar de Europese verkiezingen over gaan, wanneer en hoe ze plaatsvinden en nog veel meer.

    x
  • Plaatje Evolutie op topsnelheid
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Evolutie op topsnelheid

    In het Victoriameer in Oost-Afrika splitsten cichliden zich in korte tijd in honderden soorten. Allemaal vanuit één voorouder. Hoe werkt dat? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Evolutie van het ei
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Evolutie van het ei

    Veel mensen tikken graag een eitje bij het ontbijt. Dat is hoe we eieren kennen, een harde schaal en een zachte binnenkant. Maar dit is niet altijd zo geweest. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en ontdek het.

    x
  • Plaatje Evolutie van planten: gif maken of lokken?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Evolutie van planten: gif maken of lokken?

    Planten verdedigen zich op verschillende manieren tegen planteneters. Sommige maken gif, andere maken stekels of lokken vijanden van vijanden Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Menno Schilthuizen is evolutiebioloog
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Menno Schilthuizen is evolutiebioloog

    Menno Schilthuizen is een slakkenmens. Hij is evolutiebioloog bij Naturalis en onderzoekt waarom slakken in de stad er soms anders uitzien dan daarbuiten. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Expeditie Oceaan - Duik de diepte in
    expeditieonline.naturalis.nl
    Expeditie Oceaan - Duik de diepte in

    Meer dan 70% van het aardoppervlak bestaat uit oceaan. Groot, diep en nog zoveel onbekend. Veel dieren, planten en monsters zitten erop te wachten ontdekt te worden. Ga je mee de diepte in? Deze speciale site van Naturalis staat bol van weetjes over oceanen en alles wat daar leeft.

    x
  • Plaatje Extremen van het leven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Extremen van het leven

    In 1977 deed de onderzeeboot Alvin bij de Galapagoseilanden baanbrekende ontdekkingen. Onderzoekers vonden wat niemand ooit had durven dromen! Een ongelooflijke hoeveelheid dieren! Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Ezelsoren
    kinderpodcasts.nl
    Ezelsoren

    Elke dag spreken ezel Huug en zijn grote kleine vriend Albert de sprinkhaan af, onder de oude appelboom. Albert zit dan vol met vragen. ‘Huug, waarom maken mensen ruzie? Wat is mooi Huug? En hoe weet je dat eigenlijk? Wat is normaal of wat is eerlijk delen?’ Op zoek naar antwoorden doen Huug...

    x
  • Plaatje Faalangst
    docukit.nl
    Faalangst

    Iedereen is wel eens ergens bang voor. Zo kunnen mensen bang zijn voor bijvoorbeeld kleine ruimtes en voor spinnen. Een ander soort angst is faalangst. Dat is dat je van tevoren al bang bent dat er iets zal mislukken. Faalangst slaat toe op het moment dat je een prestatie moet leveren. Dat kan een proefwerk...

    x
  • Plaatje Het fabrieksleven
    schooltv.nl
    Het fabrieksleven

    Als fabrieksarbeider in de 19e eeuw had je het zwaar. Jan gaat liever naar school. Dan komt er een filmploeg langs in de fabriek. Jan hoopt dat hij ontdekt wordt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Filmmuziek
    hetklokhuis.nl
    Filmmuziek

    Een film zonder muziek is heel erg saai. Sosha loopt een dag mee met filmcomponist Fons Merkies en ontdekt hoe hij filmmuziek bedenkt en maakt. Hoe bepaalt hij met muziek de sfeer in een film? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Fix je Risk
    fixjerisk.nl
    Fix je Risk

    Wat is een verzekering en waarom verzekeren mensen zich? Ontdek het op deze site. Met allerlei weetjes en informatie voor je spreekbeurt.

    x
  • Plaatje Kun je iemand in een fles horen praten?
    proefjes.nl
    Kun je iemand in een fles horen praten?

    In een fles zit meestal water, wijn of limonade. Maar als een fles leeg is kun je er allemaal geluiden in horen. Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als je een fles onder de warme kraan houdt?
    proefjes.nl
    Wat gebeurt er als je een fles onder de warme kraan houdt?

    Als je een fles hebt leeggedronken dan zit er niks meer in. Of zit er toch nog wat in? Wat gebeurt er als je een fles onder de warme kraan houdt? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als je je handen tegen een fles houdt?
    proefjes.nl
    Wat gebeurt er als je je handen tegen een fles houdt?

    Een munt is van metaal en die zal niet zomaar uit zichzelf gaan bewegen. Bij dit proefje leg je een munt op een glazen fles. Wat gebeurt er als je je handen tegen de fles aanhoudt? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Zitten er onzichtbare gaten in een fles?
    proefjes.nl
    Zitten er onzichtbare gaten in een fles?

    De ramen van een huis houden de wind tegen. De wind kan niet door het glas heen blazen. Of kan het toch? Kun jij door glas heen blazen? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Flessenorgel maken
    nemosciencemuseum.nl
    Flessenorgel maken

    Zit er in jou ook een muzikaal talent? Maak je eigen flessenorgel! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Waardoor was de Floresmens zo klein?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Waardoor was de Floresmens zo klein?

    Deze mensachtige was zo klein dat hij al snel de bijnaam 'Hobbit’ kreeg. Maar waarom was hij zo klein? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Vensterplaat Floris V
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Floris V

    Op deze plaat over Floris V is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat om erachter te komen!

    x
  • Plaatje Kun je iemand op een afstand horen fluisteren?
    proefjes.nl
    Kun je iemand op een afstand horen fluisteren?

    Tegenwoordig bestaan er hele ingewikkelde telefoons met heel veel functies, zoals bijvoorbeeld spelletjes. Maar de belangrijkste functie van een telefoon is toch dat je met iemand op afstand kunt spreken. Wist je dat je daar helemaal geen ingewikkelde apparatuur voor nodig hebt? Kun jij iemand die ver...

    x
  • Plaatje Hoe maak je een fluit met een toon die verandert?
    proefjes.nl
    Hoe maak je een fluit met een toon die verandert?

    Je kunt op een fles fluiten, door tegen de rand aan te blazen. Op deze fluit kun je maar één toon maken. Of kun je de toon veranderen tijdens het blazen? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Fluitje van een cent
    nemosciencemuseum.nl
    Fluitje van een cent

    Het is een fluitje van een cent om een goedkoop fluitje te maken. Het enige dat je nodig hebt is een schaar en een rietje. Hoe werkt dat eigenlijk zo’n rietjesfluit? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Forensisch onderzoek
    hetklokhuis.nl
    Forensisch onderzoek

    Bij een misdrijf komt vaak het Nederlands Forensisch Instituut in actie. Zij verzamelen sporen op de plaats delict om de dader te vinden. Manon ontdekt dat zelfs een berkenzaadje een spoor kan zijn! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Fossielen vinden: waar en hoe doe je dat?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Fossielen vinden: waar en hoe doe je dat?

    Fossielen zijn schaars. Toch wil je er eentje hebben, maar waar vind je ze? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Fossielen zoeken, vinden...en dan?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Fossielen zoeken, vinden...en dan?

    Lekker uitwaaien op het strand. Hé, daar steekt iets uit het zand. Je schopt er tegenaan en ineens sta je met een oeroud bot in je handen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Hoe werkt een fotocamera?
    proefjes.nl
    Hoe werkt een fotocamera?

    Veel mensen maken vakantiefoto's. Soms wordt er op scholen ook wel eens een klassenfoto gemaakt. Daarvoor gebruikt je dan een fotocamera. Hoe werkt zo'n camera eigenlijk? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Vensterplaat Anne Frank
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Anne Frank

    Op deze plaat over Anne Frank is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Maak een frisbee van papier
    nemosciencemuseum.nl
    Maak een frisbee van papier

    Met wiskundige vormen kun je een pijlsnelle frisbee maken. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Gabonpofadder
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Gabonpofadder

    De gabonpofadder is de grootste van alle pofadders, een groep met slangen die zichzelf op kunnen poffen terwijl ze hard sissen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over deze pofadder.

    x
  • Plaatje Naturalis GaGoedWereld
    verwonderpaspoort.nl
    Naturalis GaGoedWereld

    In de Naturalis GaGoedWereld duik je in de wereld van duurzaamheid en ontdek je hoe je goed voor de aarde kan zorgen.

    x
  • Plaatje De Galapagosreuzenschildpad
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De Galapagosreuzenschildpad

    Op de Galapagoseilanden leven verschillende reuzenschildpadden. Iedere soort is aangepast aan het eiland waar hij voorkomt. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Gas
    hetklokhuis.nl
    Gas

    Dolores ontdekt dat Nederland het gasknooppunt van Europa is. Verder gaat ze kijken hoe nieuwe gaspijpleidingen worden gelegd. Het is vooral een kwestie van lassen, graven of boren. En uiteindelijk komt het gas door de buizen bij de huizen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Vensterplaat de gasbel
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat de gasbel

    Op deze plaat over de gasbel is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Hoe spreek je gebarentaal?
    schooltv.nl
    Hoe spreek je gebarentaal?

    Sosha krijgt les van een lerares gebarentaal en leert onder andere de gebaren voor goedemorgen, bloem, thee en water. Ze ontdekt hoe belangrijk gezichtsuitdrukking is bij gebarentaal en krijgt een eigen naamgebaar. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hadden onze voorouders gaatjes in hun gebit?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hadden onze voorouders gaatjes in hun gebit?

    De tand des tijds: Hoe gezond waren de tanden en kiezen van onze voorouders Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Gekleurd plastic
    proefjes.nl
    Gekleurd plastic

    Je kunt een geodriehoek gebruiken om lijnen langs te trekken of om hoeken op te meten. De meeste geodriehoeken zijn gemaakt van doorzichtig plastic zonder kleur. Heeft dat plastic ook verborgen kleuren? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Gekleurde woorden
    proefjes.nl
    Gekleurde woorden

    Kleuren hebben namen zoals rood, groen of blauw. Je kunt deze namen schrijven in dezelfde kleur of in een andere kleur. Hoe snel kun jij de kleur noemen waarin een woord geschreven is? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Gel en zout
    proefjes.nl
    Gel en zout

    Gel kun je in je haar doen, zodat je haar beter in model blijft zitten. Maar je kunt er ook mee experimenteren. Wat gebeurt er als je zout bij haargel doet? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Geld in de spiegel
    proefjes.nl
    Geld in de spiegel

    Als je voor de spiegel staat, dan kun je jouw eigen spiegelbeeld zien. En het spiegelbeeld van de spullen die voor de spiegel liggen. Hoe ziet een spiegelbeeld eruit met twee spiegels? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Hoe krijg je geluid uit een rietje?
    proefjes.nl
    Hoe krijg je geluid uit een rietje?

    Je kunt drinken door aan een rietje te zuigen. Maar je kunt natuurlijk ook door een rietje blazen. En wat hoor je dan? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Kun je geluid voelen?
    proefjes.nl
    Kun je geluid voelen?

    Als je in de bioscoop zit voel je het monster echt stampen. Wat is geluid nu eigenlijk? En waarom kun je het soms voelen? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Geluid voelen
    nemosciencemuseum.nl
    Geluid voelen

    Bij geluid draait het om trillingen. Als je geluid maakt, laat je de lucht om je heen trillen. Maar niet alleen de lucht trilt door geluid. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Geoden: keileuke lavabubbels
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Geoden: keileuke lavabubbels

    Geoden zijn holle stenen gevuld met kristallen. Hoe ontstaan deze holle stenen en hoe komen die kristallen daar dan in? Le en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Geoweek
    geoweek.nl
    Geoweek

    Het is Geoweek: op expeditie met aardrijkskunde, van 13 mei tot en met 24 mei 2024. Misschien ga jij met je klas wel grondboringen doen, bekijken hoe water gezuiverd wordt, of ga je op expeditie om te ontdekken wanneer dijken stevig en hoog genoeg zijn. Meer informatie over de Geoweek vind je op deze...

    x
  • Plaatje De geschiedenis van Kinderpostzegels in vogelvlucht
    kinderpostzegels.nl
    De geschiedenis van Kinderpostzegels in vogelvlucht

    Ontdek in deze tijdlijn alles over de geschiedenis van Kinderpostzegels.

    x
  • Plaatje Wat bepaalt je geslacht?
    schooltv.nl
    Wat bepaalt je geslacht?

    Waardoor wordt een baby een jongen of een meisje? Nienke en Kiefer ontdekken de ingrediënten die je mannelijk of vrouwelijk maken. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe smelt gesteente in de aarde?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe smelt gesteente in de aarde?

    De aarde is van binnen gloeiend heet.De binnenkern en de meeste aardlagen erboven zijn hard. Waar komt vloeibare lava uit een vulkaan dan vandaan? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Geuren
    hetklokhuis.nl
    Geuren

    Geuren zijn veel belangrijker dan we denken. Je proeft bijvoorbeeld niks als je verkouden bent. Als je verliefd wordt dan komt dat waarschijnlijk omdat je iemand lekker vindt ruiken. En we ontdekken dat mensen meer kopen in een winkel met een lekker geurtje. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Gevangen licht
    zozitdat.nl
    Gevangen licht

    Uit een zaklamp komt een lichtstraal. Als je ‘m uitdoet, is de straal weg. Maar wist je dat je het licht in een fles water kunt stoppen? Je ontdekt het met het proeffje dat je vindt op de website van Zo Zit Dat.

    x
  • Plaatje Gevoelig testje
    nemosciencemuseum.nl
    Gevoelig testje

    Wat is gevoeliger, je kin of je kuit? Je wang of je arm? Met dit proefje kom je erachter. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Gewervelde dieren: zacht van buiten, hard van binnen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Gewervelde dieren: zacht van buiten, hard van binnen

    Gewervelde dieren hebben een skelet, hoe zit dat precies? En waarom lijken ze allemaal op elkaar? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes.

    x
  • Plaatje Een gek gezicht
    nemosciencemuseum.nl
    Een gek gezicht

    Het lijkt alsof allebei de kanten van je gezicht precies hetzelfde zijn, maar dat is niet zo. Met behulp van twee spiegels kun je dat zien. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Gif in je achtertuin
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Gif in je achtertuin

    Voor veel mensen is gif iets dat alleen voorkomt in verre oorden. Maar in Nederland is ook veel giftig, zélfs in je eigen achtertuin! Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Gifslangen? Ook in Europa!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Gifslangen? Ook in Europa!

    Gifslangen in Europa, maar zitten ze ook in Nederland? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe herken je een giftige plant?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe herken je een giftige plant?

    Zijn giftige planten te herkennen? Zien ze er anders uit dan andere planten? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Giraffe
    hetklokhuis.nl
    Giraffe

    In het dierenrijk neemt de giraffe met z'n enorme lange nek een bijzondere plaats in. In de savanne van Artis kan Maurice deze langhals eens van dichtbij bekijken. Hij ontdekt dat het giraffenras al miljoenen jaren op aarde rondloopt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Kun jij een glas op één vinger balanceren?
    proefjes.nl
    Kun jij een glas op één vinger balanceren?

    Iets op een vinger balanceren is niet altijd gemakkelijk. Het kan er namelijk zo afvallen en voor je het weet is het gebroken. Kun jij een glas op één vinger balanceren? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Hoe klinkt een glas water?
    proefjes.nl
    Hoe klinkt een glas water?

    Als je dorst hebt is het fijn een glas water leeg te drinken. Misschien heb je wel trek in twee glazen. Je kunt ook andere dingen met glazen en water doen, zoals muziek maken. Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Hoeveel munten passen er in een glas water?
    proefjes.nl
    Hoeveel munten passen er in een glas water?

    In een glas past heel veel water. Heb je wel eens goed gekeken naar hoeveel water er eigenlijk in een glas past? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Glauert’s varaan
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Glauert’s varaan

    Glauert’s varanen zijn ongeveer net zo groot als twee komkommers achter elkaar. Ze zijn de grootste van de dwergvaranen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over deze varaan.

    x
  • Plaatje Kunnen glazen zingen?
    proefjes.nl
    Kunnen glazen zingen?

    Je hebt misschien wel eens grote mensen wijn uit wijnglazen zien drinken. Met dit proefje kun je ze laten zien dat je nog veel meer kan doen met een wijnglas. Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Gletsjers
    hetklokhuis.nl
    Gletsjers

    Een gletsjer is een hele grote plak ijs, die je onder andere in de bergen vindt. Nizar loopt over zo’n gletsjer, samen met berggids Tomas, langs hele diepe gletsjerspleten. Hij daalt er zelfs meters in af. Maar hij ontdekt ook dat er binnenkort bijna geen gletsjers meer zullen zijn. Bekijk deze...

    x
  • Plaatje Vensterplaat Vincent van Gogh
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Vincent van Gogh

    Op deze plaat over Vincent van Gogh is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Vincents levensreis door Brabant
    vangoghbrabant.com
    Vincents levensreis door Brabant

    Vincent van Gogh is geboren en getogen in Brabant. Ontdek allerlei weetjes en feiten over het leven van deze schilder. Met foto's, filmpjes en geluidsfragmenten.

    x
  • Plaatje Hoeveel is Googol?
    nemosciencemuseum.nl
    Hoeveel is Googol?

    Weet jij hoeveel het getal googol is? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje De Gorgels
    kinderboeken.nl
    De Gorgels

    Kinderen zijn heel bijzondere mensen. Ze kunnen of-niet-of-wel een vader en een moeder hebben. En of-niet-of-wel zusjes of broertjes. Maar ze hebben allemaal een Gorgel! Ontdek hier alles over de Gorgels.

    x
  • Plaatje Pesten bij gorilla’s
    schooltv.nl
    Pesten bij gorilla’s

    Iemand een duw geven of buitensluiten: pesten gebeurt niet alleen bij mensen, maar ook bij gorilla’s. Zo ontdekken ze hun plek in de groep, net zoals jij in de klas. Ruzies goedmaken doen ze door elkaar te vlooien. Gezellig! Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Goudsmid
    hetklokhuis.nl
    Goudsmid

    Met de hand de mooiste sieraden maken, dat doet een goudsmid. Pascal gaat langs bij een school voor goudsmeden en ontdekt hoe je goudsmid wordt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De grachtengordel
    schooltv.nl
    De grachtengordel

    In de Gouden Eeuw is Nederland een van de rijkste landen ter wereld en Amsterdam is een echte handelsstad. De stad groeit en er is ruimte nodig voor meer woningen. Op een slimme manier wordt van een graslandschap, een unieke wereldstad gemaakt. De stad wordt ingericht met grachten en statige grachtenpanden...

    x
  • Plaatje Vensterplaat De grachtengordel
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat De grachtengordel

    Op deze plaat over grachtengordel is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Wat is er te zien onder de grond?
    schooltv.nl
    Wat is er te zien onder de grond?

    Molletje is gek op graven! Hij komt botten tegen en ontdekt zelfs plekken waar het regent. Onder de grond! Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waardevolle grondstoffen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Waardevolle grondstoffen

    De aarde barst van de nuttige mineralen. Wat maken we ervan? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Vensterplaat de Grondwet
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat de Grondwet

    Op deze plaat over de Grondwet is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Groot, groter, grootst; onder water in Nederland!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Groot, groter, grootst; onder water in Nederland!

    Welke roofvissen kom je allemaal tegen in Nederland? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Vensterplaat Hugo de Groot
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Hugo de Groot

    Op deze plaat over Hugo de Groot is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje De grotten van  Lascaux
    archeologie.culture.gouv.fr
    De grotten van Lascaux

    In 1940 werden in de grotten van Lascaux in Frankrijk een groot aantal rotswandschilderingen ontdekt. Bekijk op deze site deze prehistorische tekeningen. De site is Franstalig.

    x
  • Plaatje Haaien
    hetklokhuis.nl
    Haaien

    Haaien worden wereldwijd met uitsterven bedreigd. Met haaiendeskundige Britt gaat Sosha op bezoek bij babyhaaien. Sosha ontdekt dat er ook in de Noordzee haaien leven. Ze vaart mee met sportvissers om haaien te taggen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Haaieneieren: elk ei vertelt een verhaal
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Haaieneieren: elk ei vertelt een verhaal

    Heb je wel eens een ei van een haai gevonden? Het vertelt je veel over deze vis. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes.

    x
  • Plaatje Hagedissen: een verhaal met een staartje
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hagedissen: een verhaal met een staartje

    De slang heeft alleen een kronkelende staart in zijn bek. De staartloze hagedis vlucht snel de hoek om. Wat is hier aan de hand? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De Hagelslag-zuiger
    nemosciencemuseum.nl
    De Hagelslag-zuiger

    Eet jij graag hagelslag bij het ontbijt? Chocolade of gekleurd, een lekkere manier om je dag zoet te beginnen. Maar toch zonde om al die gemorste hagelslag om je bord weg te gooien. Met deze hagelslagzuiger is dat verleden tijd! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Over Frans Hals
    franshalsmuseum.nl
    Over Frans Hals

    Frans Hals behoort met Rembrandt en Vermeer tot de meest beroemde en vernieuwende schilders van de Hollandse 17de eeuw. Op de site van het Frans Halsmuseum ontdek je allerlei informatei over deze schilder en kun je zijn schilderijen bekijken.

    x
  • Plaatje Hoe kan een handschoen zichzelf opblazen?
    proefjes.nl
    Hoe kan een handschoen zichzelf opblazen?

    Een ballon kun je opblazen door met je mond te blazen. Hetzelfde kun je doen bij een latex handschoen. Maar kun je een handschoen ook opblazen zonder je mond te gebruiken? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Vensterplaat De Hanze
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat De Hanze

    Op deze plaat over de Hanze is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Het ontstaan van haren
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het ontstaan van haren

    Echte haren hebben alleen zoogdieren, maar waar komen ze eigenlijk vandaan? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Harry Potter
    deharmonieharrypotter.nl
    Harry Potter

    Op deze site ontdek je de magische wereld van Harry Potter. Harry Potter is de hoofdpersoon in de gelijknamige achtdelige boekenserie geschreven door J.K. Rowling.

    x
  • Plaatje Wat doet je hartslag als je rent?
    proefjes.nl
    Wat doet je hartslag als je rent?

    Als je rent dan moet je je inspannen, het gaat niet vanzelf. Je benen bewegen in een hoog tempo en zo ga je snel van de ene naar de andere plek. Wat gebeurt er met je hartslag als je rent? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Haven van Rotterdam
    portofrotterdam.com
    Haven van Rotterdam

    Er valt veel te ontdekken over de haven van Rotterdam en Maasvlakte 2. Hier vind je een lijst met allerlei interessante onderwerpen. Wil je meer weten over een bepaald onderwerp, dan kun je doorklikken naar meer informatie.

    x
  • Plaatje Vensterplaat Haven van Rotterdam
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Haven van Rotterdam

    Op deze plaat over de haven van Rotterdam is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Vensterplaat Hebban olla vogala nestas
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Hebban olla vogala nestas

    Op deze plaat over Hebban olla vogala nestas is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Een les over het heelal
    schooltv.nl
    Een les over het heelal

    Wist je dat de zon eigenlijk een ster is? Woezel en Pip krijgen samen met Anna en Milo les van Wijze Varen over het heelal. Ga je mee naar de ruimte? Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Heersers in het luchtruim der dinosauriërs
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Heersers in het luchtruim der dinosauriërs

    In de dinotijd werd de hoogte boven de toen warmere aarde voornamelijk door vliegende reptielen bewoond. Wat waren dit voor dieren? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het kleine weeshuis
    hetkleineweeshuis.amsterdammuseum.nl
    Het kleine weeshuis

    Dit spel hoort bij de tentoonstelling 'Het Kleine Weeshuis' in het Amsterdammuseum. Je ontdekt op een spannende manier hoe het leven in het weeshuis van de 17e eeuw moet zijn geweest. Speel niet alleen het spel, maar ga ook op avontuur in het museum.

    x
  • Plaatje Het Klokhuis : Zoek het uit!
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis : Zoek het uit!

    Zoek Het Uit! is een Klokhuisproject over wetenschap. In 10 tv-uitzendingen ontdek je waar wetenschappers allemaal werken en hoe zij onderzoek doen. Bij de serie is ook een bijbehorend boek en een iPad”-app met experimenten die je zelf kunt doen. Voor meer informatie, nieuws en de tv-uitzendingen...

    x
  • Plaatje Het Klokhuis over de voetafdruk
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis over de voetafdruk

    Door te eten, te wonen, te kopen en te reizen gebruikt ieder van ons een stuk aarde. Dit noemen we de ecologische voetafdruk. Nederlanders leven letterlijk op te grote voet. Drie aardbollen, zoveel zouden we nodig hebben als iedereen op de wereld zou leven zoals wij in Nederland. Waar hebben we al die...

    x
  • Plaatje Hijsen maar!
    nemosciencemuseum.nl
    Hijsen maar!

    Als mensen over Nederland praten, denken ze al gauw aan molens. Vroeger werden molens veel gebruikt, bijvoorbeeld om meel te malen of hout te zagen. Maar je kunt er ook zware dingen mee optakelen. Om er achter te komen hoe zo'n molen precies werkt, ga je een molentje maken. Ontdek de leukste weetjes...

    x
  • Plaatje Hoe water bewust ben jij?
    hoewaterbewustbenjij.nl
    Hoe water bewust ben jij?

    In deze lessen leer je meer over de Watersnoodramp van 1953 en ga je ontdekken hoe waterveilig we eigenlijk wonen in Nederland.

    x
  • Plaatje De Hoge Veluwe
    docukit.nl
    De Hoge Veluwe

    Midden in de provincie Gelderland ligt een gebied waar niemand een huis mag bouwen of een fabriek mag neerzetten. In dat gebied mag alleen de natuur haar gang gaan. De bossen, de hei, maar ook dieren als herten, everzwijnen, vossen en konijnen krijgen er alle ruimte. Ze worden er beschermd. Het gebied...

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: De Hollandse Waterlinies
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: De Hollandse Waterlinies

    Nederlanders zijn goed met water. We gebruiken water ook om ons te verdedigen. Dat doen we met de Hollandse Waterlinies: een systeem dwars door Nederland, dat ons al ooit beschermde door het land tijdelijk te laten overstromen. Tirsa bezoekt de forten, bunkers en kanonnen langs de waterlinie en ontdekt...

    x
  • Plaatje Er kan er maar één het holotype zijn
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Er kan er maar één het holotype zijn

    Als een bioloog een nieuwe soort ontdekt, beschrijft hij het holotype in een artikel. Maar wat zijn holotypes precies en waar worden ze voor gebruikt? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hommels herken je aan hun vleugels
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hommels herken je aan hun vleugels

    Zie je een harige bal een bloem inkruipen? Vast een hommel! Hoe opvallend ze ook zijn, hommels zijn vaak lastig uit elkaar te houden. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Hoe cool zijn hommels?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe cool zijn hommels?

    Hommels bestuiven planten en helpen daarbij niet alleen zichzelf, maar ook planten en mensen. Hoe Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe houd je witkontjes uit elkaar?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe houd je witkontjes uit elkaar?

    Het is zwart met geel gekleurd, het heeft een harig lichaam en een wit kontje. Rara, wat is het? Ontdek de verschillende soorten hommels op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De honingbij en haar dans
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De honingbij en haar dans

    Bijen praten niet met elkaar, bijen dansen. Daarmee vertellen ze uitgebreid over waar lekker voedsel te vinden is. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Waarom dragen veel moslima’s een hoofddoek?
    schooltv.nl
    Waarom dragen veel moslima’s een hoofddoek?

    Veel moslimvrouwen kiezen ervoor om hun haar te bedekken met een hoofddoek. Maar als je denkt dat elke hoofddoek hetzelfde is, heb je het mis! Eva ontdekt dat er talloze manieren zijn om een hoofddoek te dragen, van traditioneel tot trendy. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Schroef of stormram: de vorm van hoorns en geweien
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Schroef of stormram: de vorm van hoorns en geweien

    Hoorns en geweien komen in ontzettend veel verschillende vormen voor: van klein en recht tot groot en gekronkeld. Vanwaar deze verschillen? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het ontstaan van hoorns
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het ontstaan van hoorns

    Schaap, bizon, gazelle en springbok. Wat hebben deze dieren gemeen? Hun kop is versierd met hoorns. Wanneer leefde eigenlijk het eerste dier met hoorns? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Skillsdojo - Programmeren met kunstmatige intelligentie
    skillsdojo.nl
    Skillsdojo - Programmeren met kunstmatige intelligentie

    In deze serie lessen ga je ontdekken wat kunstmatige intelligentie precies is en hoe ‘slimme computerprogramma’s en zelflerende machines’ er dagelijks gebruik van maken.

    x
  • Plaatje Een dakpannen huid
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een dakpannen huid

    Veel dieren gebruiken schubben ter bescherming. Waar zijn ze nog meer handig voor? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Huisje Boompje Beestje
    schooltv.nl
    Huisje Boompje Beestje

    Ga mee op ontdekkingstocht. Bekijk hier de filmpjes van Huisje Boompje Beestje.

    x
  • Plaatje Vensterplaat Hunebedden
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Hunebedden

    Op deze plaat over de Hunebedden is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat om erachter te komen.

    x
  • Plaatje Vensterplaat Christiaan Huygens
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Christiaan Huygens

    Op deze plaat over Christiaan Huygens is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Hyena’s, aardwolven en wilde honden: samenleven op de savanne
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hyena’s, aardwolven en wilde honden: samenleven op de savanne

    In Kenia en Tanzania leven drie diersoorten die veel op elkaar lijken. Hoe leven deze dieren samen? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje IJs zonder vriezer
    nemosciencemuseum.nl
    IJs zonder vriezer

    Als het vriest kan het buiten flink glad worden. Vaak wordt er dan met zout gestrooid om te zorgen dat het vastgevroren ijs verdwijnt. Maar wat doet zout eigenlijk met dat ijs? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er met een ijsklontje in een glas met olie?
    proefjes.nl
    Wat gebeurt er met een ijsklontje in een glas met olie?

    Als je ijsklontjes in een glas met water doet, dan blijven ze drijven. Wat gebeurt er als je ijsklontjes in een glas met olie doet? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Een ijskoud Afrika
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een ijskoud Afrika

    Tijdens de laatste IJstijd was het dierenleven bij ons vergelijkbaar met dat van de Afrikaanse savanne. Zouden er ook wolharige giraffen zijn geweest? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Speuren naar de IJstijd
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Speuren naar de IJstijd

    Gewoon in Nederland zichtbaar: resten van de ijstijden in het landschap. Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje IkBenOffline.nl Ganzenbordspel
    mediaenmaatschappij.nl
    IkBenOffline.nl Ganzenbordspel

    'Ik ben offline'. Kun jij een dagje zonder je mobieltje, zonder sms'jes. Of heb jij ook wel eens last van social media stress? Ontdek hoe je volop kunt leven zonder 24/7 online te (hoeven) zijn. Speel het IkBenOffline.nl Ganzenbordspel.

    x
  • Plaatje In een druppel
    proefjes.nl
    In een druppel

    Als je in de spiegel kijkt, dan zie je jezelf. Maar heb je wel eens goed gekeken naar de spiegel in de badkamer? Wat zie je in een druppel op een spiegel? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje In het oog springende pupillen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    In het oog springende pupillen

    Pupillen zijn er in allerlei soorten, maar waarom is dat handig? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Indianen
    docukit.nl
    Indianen

    Columbus was eigenlijk niet de echte ontdekker van Amerika. Dat waren de indianen. Deze mensen kwamen minstens 25 duizend jaar geleden vanuit Azië naar Amerika en Canada. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 197. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Vensterplaat Indonesië
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Indonesië

    Op deze plaat over Indonesië is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Infrarood
    hetklokhuis.nl
    Infrarood

    In deze aflevering van Het Klokhuis doet Bart een aantal proefjes met infrarood licht. Maar hoe doe je dat, want infrarood is eigenlijk niet te zien. Een infraroodcamera biedt hulp. Hij legt ook uit wat de Herschel infraroodtelescoop in de ruimte allemaal kan doen. En wat heeft de naam Herschel nou met...

    x
  • Plaatje Inkt, slijm en hergebruikte huisjes: kwetsbare zeedieren beschermen zichzelf
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Inkt, slijm en hergebruikte huisjes: kwetsbare zeedieren beschermen zichzelf

    De zee zit vol met roofdieren die graag andere dieren eten. Toch leven er veel dieren in zee met een zacht, kwetsbaar lichaam. Hoe beschermen zij zichzelf? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De geurige wereld van insecten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De geurige wereld van insecten

    Hoe lang je ook zoekt, de neus van een insect zul je niet vinden. Toch ruiken insecten van alles: waar voedsel te halen valt en partners te vinden zijn. Hoe doen ze dat? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Insecten gaan kopje onder
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Insecten gaan kopje onder

    Hoe lang houd jij het vol onder water? Een minuut of twee? Er zijn insecten die veel langer onder water blijven dan wij. Hoe doen ze dat? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe insecten de wereld zien
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe insecten de wereld zien

    De bolle, glanzende ogen van insecten lijken totaal niet op die van ons. Hoe zien deze dieren de wereld om zich heen? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe overleven insecten de winter?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe overleven insecten de winter?

    Waar zijn 's winters de zwermen muggen die je in een warme herfst nog zag? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en ontdek het.

    x
  • Plaatje Hoe springen insecten?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe springen insecten?

    Insecten springen tot wel honderd keer hun eigen lichaamslengte. Hoe maken insecten zulke grote sprongen? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Kan jouw eigen insect op water lopen?
    proefjes.nl
    Kan jouw eigen insect op water lopen?

    Als je in een bad stapt, word je nat. Het lukt je alleen op het water te staan als je opblaasschoenen hebt of als het water bevroren is. Sommige insecten hoeven niet te wachten tot het vriest, zij kunnen altijd op water lopen. Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Op zoek naar de oren van insecten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Op zoek naar de oren van insecten

    Veel dieren horen met oren die aan de zijkant van hun hoofd zitten. Insecten doen het net wat anders. Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Vliegende insecten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Vliegende insecten

    Overal om je heen vliegen insecten rond. Als ze eenmaal stil zitten zie je twee, vier of soms helemaal geen vleugels. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek hoe dat zit.

    x
  • Plaatje Waarom zijn er zoveel soorten insecten?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Waarom zijn er zoveel soorten insecten?

    Insecten kruipen, krioelen, klimmen en vliegen vrijwel op elke plek. Geen wonder dat van alle diersoorten driekwart tot de insecten behoort. Wat is hun geheim? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Waarom zijn insecten zo klein?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Waarom zijn insecten zo klein?

    Als je iemand vraagt om insecten te beschrijven dan zal diegene beginnen met ‘insecten zijn kleine dieren…’. Heb jij jezelf ooit afgevraagd waarom insecten klein zijn? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Intelligentie bij dieren
    docukit.nl
    Intelligentie bij dieren

    Intelligentie heeft te maken met hoe je problemen oplost. Daarvoor moet je plannen kunnen maken en je gedrag aanpassen. Wetenschappers ontdekten dat steeds meer dieren op allerlei manieren intelligent zijn. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Zelf isoleren
    nemosciencemuseum.nl
    Zelf isoleren

    Als je goed isoleert, bespaar je op je energiegebruik. Dat is slim en goed voor het milieu. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje IVN Slootjesdagen
    ivn.nl
    IVN Slootjesdagen

    Kruip, glibber, speur en ontdek alles over slootjes tijdens de IVN Slootjesdagen van 10 tot en met 16 juni 2024. Kijk op de website voor alle activiteiten en hoe je slootjesexpert wordt.

    x
  • Plaatje Vensterplaat Aletta Jacobs
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Aletta Jacobs

    Op deze plaat over Aletta Jacobs is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje De jaguar: onmisbaar in de Amazone
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De jaguar: onmisbaar in de Amazone

    De jaguar is een indrukwekkend roofdier dat in de tropische bossen van Midden- en Zuid-Amerika leeft. Hier jaagt hij op vrijwel ieder dier dat hij in zijn leefgebied tegenkomt. Daardoor is hij een gevaarlijke tegenstander. Voor de jaguar ligt er echter ook gevaar op de loer. Kijk op de Natuurwijzer van...

    x
  • Plaatje Jaknikker
    proefjes.nl
    Jaknikker

    Met je ogen kun je ergens naar kijken. Soms moet je daarvoor eerst je hoofd bewegen. Hoeveel controle heb je over de bewegingen van je ogen? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Japan
    schooltv.nl
    Japan

    Japan is bekend van de kersenbloesems, de vechtsporten, de innovatieve industrie en traditionele keuken. Het eiland kent een eeuwenoude historie met hoogte- en dieptepunten. De atoombommen op Hiroshima en Nagasaki sloegen flinke gaten in het land. Sindsdien heeft Japan het land weer heropgebouwd met...

    x
  • Plaatje De mysterieuze cirkels van de Japanse kogelvis
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De mysterieuze cirkels van de Japanse kogelvis

    Wat zou je denken als je een zandsculptuur van meer dan een meter groot aantreft onder water? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over de Japanse kogelvis.

    x
  • Plaatje De Japanse reuzenkrab
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De Japanse reuzenkrab

    Hij lijkt op een spin, maar het is een krab. De Japanse reuzenkrab is een van de grootste dieren zonder ruggengraat. Hoe leeft deze grote griezel? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis

    x
  • Plaatje Jong in oorlog
    schooltv.nl
    Jong in oorlog

    Wat gebeurde er in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog? In deze schoolplaat vertellen ooggetuigen hoe het was om als kind de oorlog mee te maken. Zoom in op de kaart en ontdek de belangrijkste concentratiekampen, bombardementen en veldslagen in Nederland van 1940 tot 1945. Bekijk de Interactieve...

    x
  • Plaatje Een jongen of een meisje? De temperatuur bepaalt
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een jongen of een meisje? De temperatuur bepaalt

    Mannen en vrouwen zijn niet hetzelfde, net als bij dieren. Wat bepaalt nu of een dier een mannetje of een vrouwtje wordt? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje De kaaimansnoek: Een gepantserde roofvis uit de dinotijd
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De kaaimansnoek: Een gepantserde roofvis uit de dinotijd

    Kaaimannen leefden al in de dinotijd, maar zijn geen dinosauriërs. Wat zijn het voor dieren? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis .

    x
  • Plaatje De prijs voor beste moeder gaat naar … de grote kaardespin
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De prijs voor beste moeder gaat naar … de grote kaardespin

    Ouderdieren hebben vaak veel over voor de zorg van hun jongen. De grote kaardespin laat zich opeten door haar eigen jongen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Kaars in de wind
    proefjes.nl
    Kaars in de wind

    Als je uit een fles drinkt, dan verdwijnt de vloeistof slok voor slok uit de fles. Totdat je de fles leeggedronken hebt. Zit er nog iets in een lege fles? En kun je er een kaars mee doven? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Het ontstaan van kaken
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het ontstaan van kaken

    Kaken zijn één van de belangrijkste uitvindingen ooit. Hoe en wanneer ontstonden de eerste kaken? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis,

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als je twee kammen over elkaar houdt?
    proefjes.nl
    Wat gebeurt er als je twee kammen over elkaar houdt?

    Met één kam kun je je haren kammen. Maar als je twee dezelfde kammen hebt, dan kun je daarmee dit proefje doen. Wat gebeurt er als je ze over elkaar houdt? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Kamp Westerbork
    schooltv.nl
    Kamp Westerbork

    Een doorgangskamp in Drenthe. Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden weggevoerd, kwamen terecht in kampen als Westerbork. Daar moesten ze werken voor de Duitsers, maar er was ook ruimte voor school en sport. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vensterplaat Karel de Grote
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Karel de Grote

    Op deze plaat over Karel de Grote is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Karel de Vijfde
    hetklokhuis.nl
    Karel de Vijfde

    Ruim 500 jaar geleden was Karel de Vijfde één van de machtigste mannen ter wereld. Ook Nederland maakt deel uit van zijn rijk. Toch weten maar weinig mensen in Nederland wie Karel de Vijfde is. In zijn geboortestad Gent in België kennen ze hem veel beter. Bart gaat op onderzoek uit en ontdekt dat...

    x
  • Plaatje Wat maakt het papier van een kassabon zo speciaal?
    proefjes.nl
    Wat maakt het papier van een kassabon zo speciaal?

    Als je afrekent in de winkel, dan krijg je vaak een kassabon. Daarop staat wat je gekocht hebt en hoeveel je moet betalen. De meeste kassabonnen zijn van speciaal papier gemaakt. Maar wat maakt dat papier zo speciaal? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Kasteel
    hetklokhuis.nl
    Kasteel

    Pascal gaat terug naar de tijd van de ridders. Hij is op Kasteel Doornenburg en ontdekt hoe het was om te leven in de Middeleeuwen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Keramiek
    hetklokhuis.nl
    Keramiek

    Al in de prehistorie ontdekten mensen dat je van alles kon maken van klei: kopjes, borden, schalen maar ook kunst. Voorwerpen gemaakt van gebakken klei noem je keramiek. Je kunt ze maken met de hand, maar ook met een draaischijf. Het ambacht wordt ook weleens pottenbakken genoemd. Serah leert erover...

    x
  • Plaatje Kermisattractie
    hetklokhuis.nl
    Kermisattractie

    Hoe bedenk je een nieuwe kermisattractie? Hoe verandert een idee van een schetsje op papier in een gigantische attractie? In de fabriek ontdekt Serah hoe zorgvuldig over van alles moet worden nagedacht voor zo’n spectaculaire attractie veilig de deur uitgaat. Op de kermis ziet ze hoe het enorme...

    x
  • Plaatje De kerstboomworm
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De kerstboomworm

    De eerste keer dat Harry ten Hove in een tropische zee snorkelde zag hij uit zijn ooghoek veelkleurige dingen razendsnel terugschieten in massieve koralen Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Kerstverlichting
    hetklokhuis.nl
    Kerstverlichting

    Veel plekken in Nederland worden in de weken rond Kerstmis omgetoverd tot een ‘winterwonderland’. Winkelstraten, pleinen, stationshallen en warenhuizen hangen vol met lichtjes, kerstballen, arrensleeën en andere winterse sferen. Pascal gaat op pad met een bedrijf dat kerstversiering...

    x
  • Plaatje Kettingreactie
    nemosciencemuseum.nl
    Kettingreactie

    Een kettingreactie is een reeks gebeurtenissen. Elke gebeurtenis veroorzaakt weer een volgende. Een heel bekend voorbeeld is een rij omvallende dominostenen. Maak zelf een kettingreactie! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Kidsweek Kieswijzer
    kidsweek.nl
    Kidsweek Kieswijzer

    De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan! Wat vind jij van een smartphone-verbod in de klas? En hoe moet Nederland omgaan met de wolf? Vul de Kidsweek Kieswijzer in en ontdek welke politieke partij bij jou past.

    x
  • Plaatje Wat kun je door een kiertje zien?
    proefjes.nl
    Wat kun je door een kiertje zien?

    Met twee ogen zie je meer dan met één. En als je je oog gedeeltelijk bedekt, dan zie je nog minder. Wat kun je nog zien door een kiertje? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Kun je alleen door een ander gekieteld worden?
    schooltv.nl
    Kun je alleen door een ander gekieteld worden?

    Als je jezelf onder je oksels kietelt, gebeurt er niet zoveel. Dat komt doordat je hersenen al weten dat je gekieteld gaat worden. Maar betekent dit dat jezelf helemaal niet kunt kietelen? Janouk en Sosha ontdekken één plekje waar het wel kan! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Een heel bijzondere kies
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een heel bijzondere kies

    Het is 1891, op Java in Indonesië vindt Eugene Dubois een kies en een schedeldak. Ruim een eeuw later bewezen wetenschappers dat het van mensachtigen is. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Kun je door je hand heen kijken?
    proefjes.nl
    Kun je door je hand heen kijken?

    Met je ogen kun je naar dingen kijken. Ook al heb je twee ogen, je ziet toch maar één beeld. Wat gebeurt er als je met je linkeroog iets anders ziet dan met je rechteroog? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Kijken met je handen
    nemosciencemuseum.nl
    Kijken met je handen

    'Kijken doe je met je ogen!’, heeft vast wel eens iemand tegen je gezegd als je ergens niet aan mocht komen. Maar is dat wel zo dat je alleen kan kijken met je ogen? Of kan je ook kijken met je handen? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Kan jij kijken met je oren?
    nemosciencemuseum.nl
    Kan jij kijken met je oren?

    Om hun weg te vinden gebruiken blinde mensen in plaats van hun ogen, een stok of een hond maar soms ook echolocalisatie. Dat is kijken met je oren zoals vleermuizen dat doen. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje De kikker, door dik en dun
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De kikker, door dik en dun

    In de lente drijven slijmerige klompen in de sloot. Daarin zitten ontelbare zwarte puntjes: dat is kikkerdril, duizenden kikkereitjes. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes over kikkers.

    x
  • Plaatje Kinderarbeid? No kidding!
    kinderarbeidnokidding.nl
    Kinderarbeid? No kidding!

    Een adventure game en lessen voor groep 7/8 over kinderarbeid. Wereldwijd gaan 160 miljoen kinderen niet naar school omdat ze moeten werken. Daarmee wordt de kans op het kiezen van een opleiding en een eigen toekomst een stuk kleiner. Jij speelt hierin een belangrijke rol. Ontdek het in deze game en...

    x
  • Plaatje Kinderboek maken
    hetklokhuis.nl
    Kinderboek maken

    Schrijver Simon van der Geest en illustratrice Karst-Janneke Rogaar hebben het kinderboekenweekgeschenk 2015 gemaakt. Ze vertellen aan Nienke hoe ze het boek 'Per ongelukt' samen hebben gemaakt. Ze zijn allebei dol op toevallige ontdekkingen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Kinderboekenmuseum
    literatuurmuseum.nl
    Kinderboekenmuseum

    In het kinderboekenmuseum ontdek, beleef en maak je de mooiste verhalen. Laat je meeslepen door je favoriete schrijver of droom weg bij je lievelingsboek. Voor meer informatie over het museum kijk je op deze website.

    x
  • Plaatje Vensterplaat Kinderwetje van Van Houten
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Kinderwetje van Van Houten

    Op deze plaat over de kinderwet van van Houten is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Kippen
    deheuskidzz.nl
    Kippen

    Anna vindt kippen een beetje eng, ook al weet ze dat ze heus niks doen. Daan vindt kippen juist leuk. Hij wil er alles van weten. Jij ook? Dan is deze website voor jou gemaakt! Hier ontdek je alles over kippen. Of je nu een spreekbeurt wilt houden of een werkstuk over kippen gaat maken of gewoon omdat...

    x
  • Plaatje Kiwi
    hetklokhuis.nl
    Kiwi

    Het is een vogel die niet kan vliegen en maar in één land ter wereld voorkomt. Janouk gaat vandaag op zoek naar de zeldzame Kiwivogel en ontdekt waarom ie zo goed kan ruiken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Kleuren scheiden
    zozitdat.nl
    Kleuren scheiden

    Op de website van Zo Zit Dat ontdek je hoe je kleuren van elkaar kunt scheiden.

    x
  • Plaatje Los een kleuren-sudoku op
    nemosciencemuseum.nl
    Los een kleuren-sudoku op

    Je hebt vast weleens een Sudoku gezien in de krant. Misschien vond je het lastig met al die cijfers. Maar het kan ook met kleuren. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Maak een kleurendraaikolk
    zozitdat.nl
    Maak een kleurendraaikolk

    Als je inkt aan melk toevoegt, gebeurt er niks. Maar als er afwasmiddel bij komt, gebeuren er wonderlijke dingen. Ontdek het zelf op de website van Zo Zit Dat.

    x
  • Plaatje Kleurvariatie: handig als waarschuwing, schutkleur of allebei?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Kleurvariatie: handig als waarschuwing, schutkleur of allebei?

    Schlegels groefkopadders zijn bijzondere dieren. Het is de enige slangensoort met wimpers boven hun ogen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Kun je knikkers stapelen zonder dat ze wegrollen?
    proefjes.nl
    Kun je knikkers stapelen zonder dat ze wegrollen?

    Knikkers zijn glad en rond en ze kunnen daarom gemakkelijk rollen. Maar rollen ze overal even goed? Kun je knikkeren op een handdoek? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Tim Knol
    hetklokhuis.nl
    Tim Knol

    Tim Knol is ontdekt op een website en inmiddels uitgegroeid tot popheld. Wist je dat Tim niet kan zingen zonder gitaar? In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Maurice bij hem op bezoek en krijgt hij te horen hoe Tim bij het schrijven van zijn liedjes op zoek gaat naar de goeie 'hook'. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Waarom jonge koala’s de poep van hun moeder eten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Waarom jonge koala’s de poep van hun moeder eten

    Een jonge koala kruipt naar het poepgat van zijn moeder en begint de verse poep van zijn moeder op te likken! Wat is hier aan de hand? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Koeienhotel
    hetklokhuis.nl
    Koeienhotel

    Wat is het beste voor de koe? Bart ontdekt het op een biologische testboerderij. Je kan het beter een koeienhotel noemen, want alles is er om het de koeien zoveel mogelijk naar de zin te maken. Zo heeft de stal een koevriendelijk vorm, is er een speciale massageafdeling en kan de koe kiezen uit een matras...

    x
  • Plaatje Koeienogen ontleden
    schooltv.nl
    Koeienogen ontleden

    Elbert ontleedt de ogen van een koe om te ontdekken waarom koeien beter in het donker kunnen zien dan mensen. Bekijk het filmpje van Tussen Kop en Staart op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat zit er in het koffertje op Prinsjesdag?
    schooltv.nl
    Wat zit er in het koffertje op Prinsjesdag?

    Op Prinsjesdag overhandigt de Minister van Financiën een bijzonder koffertje aan de Tweede Kamer. Maar wat zit er eigenlijk in? Verslaggever Bobby ontdekt dat het te maken heeft met hoe het geld van de regering verdeeld gaat worden. Bekijk het filmpje De Vraag Vandaag op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kolen en gas
    hetklokhuis.nl
    Kolen en gas

    Mensen gebruiken heel veel energie: om warm te blijven, op vakantie te gaan of om je laptop op te laden. Daar is brandstof voor nodig. Waar komt al die brandstof vandaan? Janouk gaat op reis door de geschiedenis en ontdekt de gevolgen van het gebruik van steenkolen en aardgas. Zit de toekomst in groene...

    x
  • Plaatje Supervogeltjes zorgen voor bestuiving
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Supervogeltjes zorgen voor bestuiving

    Kolibries zijn heel bijzondere diertjes, die allerlei ‘vogelrecords’ op hun naam hebben staan. Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De komeetstaartvlinder: een wonderlijk dier
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De komeetstaartvlinder: een wonderlijk dier

    Deze vlinder ziet er net zo spectaculair uit als zijn naam. Met zijn grote gele vleugels is de komeetstaartvlinder een van de grootste nachtpauwogen ter wereld. Heb je ooit zo’n grote vlinder gezien? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over deze vlinder.

    x
  • Plaatje Kometen
    schooltv.nl
    Kometen

    Kometen zijn geen saaie brokken steen in de ruimte, ze kunnen ons vertellen hoe de aarde is ontstaan! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Maak een kompas
    nemosciencemuseum.nl
    Maak een kompas

    Weet je wat een kompas is? Een instrument waarmee je met een wijzertje altijd kunt weten waar het noorden is. Je kunt een kompas kopen in een outdoorwinkel of een speelgoedwinkel. Maar je kunt er ook zelf een maken. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Vensterplaat koning Willem I
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat koning Willem I

    Op deze plaat over koning Willem I is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Koningsspelen
    koningsspelen.nl
    Koningsspelen

    De Koningsspelen, een vrolijke en gezellige sportieve dag voor alle kinderen van de basisscholen in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. De dag begint altijd met een gezond en feestelijk Koningsontbijt, gevolgd door de Koningssportdag, vol beweging voor alle kinderen. In 2024 zijn de Koningsspelen...

    x
  • Plaatje Koninklijk Paleis Amsterdam
    hetklokhuis.nl
    Koninklijk Paleis Amsterdam

    Het Paleis op de Dam in Amsterdam heeft in de Nederlandse geschiedenis een grote rol gespeeld. Het is gebouwd in de Gouden Eeuw als stadhuis. In de verschillende ruimtes van het gebouw kun je de functies nog zien in de versieringen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De koperkop: een adder met een groot talent
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De koperkop: een adder met een groot talent

    Deze slang is met zijn bruintinten zo goed gecamoufleerd dat hij bijna niet te zien is. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes over de koperkop.

    x
  • Plaatje Koraal: steen, plant of dier?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Koraal: steen, plant of dier?

    Koraal bestaat in allerlei vormen. Soms ziet het er uit als pannenkoeken met rare ribbels, soms als een wirwar van scherpe punten. Maar… wat is koraal eigenlijk? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wat is kortsluiting?
    nemosciencemuseum.nl
    Wat is kortsluiting?

    In een stroomkring bewegen elektrisch geladen deeltjes: elektronen. Die elektronen dragen energie, die energie geven ze onderweg af, bijvoorbeeld aan een apparaat. Maar er kan soms kortsluiting ontstaan. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje De krab in de groei
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De krab in de groei

    Krabben groeien uit hun pantser en moeten soms vervellen. Hoe doen ze dat? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis, lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Hoe scheur je een krant in een rechte lijn?
    proefjes.nl
    Hoe scheur je een krant in een rechte lijn?

    In een krant staan allemaal nieuwsberichten. Soms wil je wel eens een bericht bewaren. Maar wat doe je dan als je geen schaar bij de hand hebt? Scheuren! Hoe scheur je gemakkelijk een krant in tweeën? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Hoe trek je een krant onder je ontbijt vandaan?
    proefjes.nl
    Hoe trek je een krant onder je ontbijt vandaan?

    Stel, je bent aan het ontbijten, maar per ongeluk ligt de krant onder je bord. En je wil net in die krant gaan lezen. Hoe haal je de krant dan snel onder je ontbijt vandaan? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Hoe vaak kun jij een krantenpagina dubbelvouwen?
    proefjes.nl
    Hoe vaak kun jij een krantenpagina dubbelvouwen?

    Het papier van een krant is dun en je kunt het gemakkelijk dubbelvouwen. Een keer, twee keer, drie keer... Hoe vaak kun jij een krantenpagina dubbelvouwen? Haal je tien keer vouwen? Of vijftig keer? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Wat kun je maken van een krant?
    schooltv.nl
    Wat kun je maken van een krant?

    Japanse kinderen ontdekken dat je met een krant heel veel kunt doen: een rokje maken bijvoorbeeld, of een speer. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie kan de krant omhoog krijgen?
    proefjes.nl
    Wie kan de krant omhoog krijgen?

    Sommige mensen kijken het nieuws op televisie, andere mensen lezen de krant. Kranten zijn gemaakt van papier. Krantenpapier lijkt niet zo zwaar, maar soms is het toch niet gemakkelijk om een velletje op te tillen... Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Maak een krantentafel
    nemosciencemuseum.nl
    Maak een krantentafel

    Een krant niet sterk? Echt wel! Probeer maar eens een tafel van kranten te bouwen die een glaasje, bestek en een bord kan dragen. Hoe maak je het stevig? Hoe verbind je de onderdelen? En wie test de tafel uit? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Antarctisch krill
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Antarctisch krill

    Krill een lekkernij voor blauwe vinvissen. Wat is dit nou eigenlijk? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Kunst in de omgeving
    hetklokhuis.nl
    Kunst in de omgeving

    Sosha gaat op pad met kunstenaars Arno en Iris. Zij bedenken en maken grote kleurrijke kunstwerken op gebouwen, op straat en in winkelcentra. Wat is de Oersoep in Amsterdam? In Rotterdam ontdekt Sosha hoe één van de grootste kunstwerken van de wereld gemaakt is. Bekijk deze aflevering van...

    x
  • Plaatje Kwallen
    hetklokhuis.nl
    Kwallen

    De zee zit er tjokvol mee: kwallen! Vaak vinden we ze maar enge beesten, maar eigenlijk zijn kwallen heel bijzonder. Ze zijn een van de oudste diersoorten op aarde. Maar welke kwallen komen er eigenlijk allemaal voor in onze Noordzee? Pascal gaat langs bij kwallenverzorgster Fiona om de kwallen van dichtbij...

    x
  • Plaatje De kwal
    schooltv.nl
    De kwal

    Wat ligt daar nou in het water? Het lijkt net een ruimteschip… Het is een kwal! Hij heeft een slap, doorzichtig lijf en lange tentakels. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zonnende kwallen in een eiland van water
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Zonnende kwallen in een eiland van water

    Waarom zwemmen de gouden kwallen de hele dag in de zon? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Kwarts: we krijgen nooit genoeg van je
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Kwarts: we krijgen nooit genoeg van je

    Wat is kwarts precies en waar gebruiken we het voor? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wat zie je als je in een lamp kijkt?
    proefjes.nl
    Wat zie je als je in een lamp kijkt?

    In het donker kun je weinig zien. Het licht van een zaklamp kan je dan uitstekend helpen. Maar wat zie je als je direct in het licht van een zaklamp kijkt? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Maak een lampenkap
    nemosciencemuseum.nl
    Maak een lampenkap

    Wie wil er nou niet een echt zelfgemaakt wiskundig voorwerp in zijn kamer hebben? Een polyhedron is een veelvlak. Maak deze zogenaamde polyhedron van papieren borden en je kunt hem gebruiken als lampenkap. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Landschap laagveen
    schooltv.nl
    Landschap laagveen

    Hoe herken je het laagveenlandschap? Er zijn boerderijen, langgerekte kavels, koeien en veel plassen. Ontdek zelf nog meer kenmerken in deze clip van Schooltv.nl!

    x
  • Plaatje De kleinste landslak ter wereld
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De kleinste landslak ter wereld

    Wat is doorzichtig en zo klein dat je het bijna niet met het blote oog kunt zien? Precies, de kleinste landslak ter wereld! Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Hoe voelt lauw water aan?
    proefjes.nl
    Hoe voelt lauw water aan?

    Als het buiten koud is en je gaat naar binnen, dan lijkt het daar vaak heel warm. Maar als je al lang binnen bent, dan vind je het helemaal niet warm of zelfs een beetje koud. Waarom is dat? Kan iets warm en koud tegelijk zijn? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Een glaasje lava
    zozitdat.nl
    Een glaasje lava

    Op de website van Zo Zit Dat ontdek je hoe je zelf lava kunt maken.

    x
  • Plaatje Wat zit er in lava?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wat zit er in lava?

    Gloeiend hete lava, vuurballen en wolken van as. Voor onderzoekers zijn uitbarstingen een unieke kans om meer te ontdekken over de binnenkant van de aarde. Lees er over en bekijk de filmpjes op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Antoni van Leeuwenhoek
    micropia.nl
    Antoni van Leeuwenhoek

    Antoni van Leeuwenhoek was zeer geïnteresseerd in natuurwetenschappen. Hij ontwikkelde een nieuw soort microscoop en ontdekte zo allerlei microben. Lees hier meer over deze beroemdheid.

    x
  • Plaatje Lego
    docukit.nl
    Lego

    Van Lego kun je alles maken: racewagens, robotten, ruimteschepen en nog veel meer. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 325. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Goede tijden, slechte tijden in lemmingland
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Goede tijden, slechte tijden in lemmingland

    Lemmingen hebben soms een topjaar: dan zijn er op een plek ineens veel meer van deze dieren dan in andere jaren. Hoe komt dat? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over de lemming.

    x
  • Plaatje Lenzen
    hetklokhuis.nl
    Lenzen

    Jefferson woont in de Atacamawoestijn in Chili. Astronomen vanuit de hele wereld bezoeken zijn dorp. Het is een goede plek om naar sterren te kijken, omdat er bijna geen wolken zijn en ook bijna geen lichtvervuiling. Jefferson wil een eigen telescoop bouwen en moet daarom meer weten over lenzen. Hij...

    x
  • Plaatje Hoe klinkt een lepel als je hem tegen de tafel tikt?
    proefjes.nl
    Hoe klinkt een lepel als je hem tegen de tafel tikt?

    Je hebt vast wel eens het geluid van een kerkklok gehoord. Als je met een lepel tegen de tafel tikt geeft dit een heel ander geluid. Of toch niet? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Martine Letterie
    martineletterie.nl
    Martine Letterie

    Ontdek op deze site wie de schrijfster Martine Letterie is en waar haar boeken over gaan.

    x
  • Plaatje Letterjungle: Interactieve schoolplaat met letters en klanken
    schooltv.nl
    Letterjungle: Interactieve schoolplaat met letters en klanken

    In de Letterjungle zijn een heleboel letters en klanken verstopt. Kun jij ze allemaal vinden? Zoom in om ze te ontdekken en de bijbehorende video te kijken. Of doe je best in het zoekspel en het letterspel: als je alle letters en voorwerpen weet te vinden, win je een kleurplaat van de Letterjungle. Veel...

    x
  • Plaatje Letterkunst
    hetklokhuis.nl
    Letterkunst

    Eva bezoekt letterkunstenaar Job Wouters. Hij ontwerpt en maakt letters. Waarom werkt hij het liefst met letters? En welke technieken gebruikt hij? Eva ontdekt hoe letters kunnen schreeuwen en fluisteren. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Letters gieten
    schooltv.nl
    Letters gieten

    Hoe komt een chocoladeletter aan zijn vorm? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl om dat te ontdekken.

    x
  • Plaatje Leutig Lesje
    chefsoldaat.nl
    Leutig Lesje

    Ontdek alles over carnaval! Hoe is carnaval ontstaan? Hoe maak je carnavalsmuziek? Hoe wordt een carnavalswagen gebouwd? Chef Soldaat legt het allemaal uit in zijn filmpjes. Kijk op zijn site naar de video’s Leutig Lesje. (En voor de juffen en meesters is er een lespakket voor in de klas.)

    x
  • Plaatje Welke regel lees je het snelst?
    nemosciencemuseum.nl
    Welke regel lees je het snelst?

    Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Lichaamstaal
    hetklokhuis.nl
    Lichaamstaal

    Taal gebruiken we allemaal. Je denkt waarschijnlijk dat je het meest vertelt met je woorden. Maar wist je dat je lichaam ook een hele hoop zegt? Soms verraadt je houding of gezicht meer dan je denkt. Pascal ontdekt met onderzoeker Linda hoe belangrijk lichaamstaal is om elkaar te begrijpen. Bekijk deze...

    x
  • Plaatje Wat is de invloed van kleur op je lichaamstemperatuur?
    schooltv.nl
    Wat is de invloed van kleur op je lichaamstemperatuur?

    Rood licht heeft een warme uitstraling, terwijl blauw licht juist een koud effect heeft. Maar krijg je het ook echt warmer als je sport in een ruimte die rood verlicht is? Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe snel gaan licht en geluid?
    proefjes.nl
    Hoe snel gaan licht en geluid?

    Als iemand ver weg staat, dan moet hij schreeuwen om verstaanbaar te zijn. Hij kan natuurlijk ook op een andere manier geluid maken. Bijvoorbeeld door twee latten tegen elkaar te slaan. Wanneer zie je de latten tegen elkaar komen? En wanneer hoor je het geluid? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Kun je licht uit een fles schenken?
    proefjes.nl
    Kun je licht uit een fles schenken?

    Met een zaklamp kun je licht maken. Als je de zaklamp weer uit doet is het licht weg. Misschien zou het handig zijn om het licht in een fles water te stoppen. Kun jij licht uit een fles schenken? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Maak een lichtgevende armband
    nemosciencemuseum.nl
    Maak een lichtgevende armband

    Binnenkort een feestje? Maak een lichtgevende ketting of een stoere armband. Met een ledlampje en een knoopcelbatterij maak je je eigen wearable technology. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Als je liegt, wordt je neus kouder - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Als je liegt, wordt je neus kouder - Is het snugger of kletspraat?

    Als je liegt, wordt je neus kouder en je handen ook. Wetenschappers hebben dit ontdekt door mensen die een leugen vertelden, te filmen met een warmte-camera. Is het snugger of kletspraat? Bekijk het filmpje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Lopende band
    nemosciencemuseum.nl
    Lopende band

    In een fabriek of sorteercentrum worden spullen verplaatst op een lopende band. Dat is wel zo makkelijk, het kost geen spierkracht want de machine doet het werk. Maak zelf ook zo'n lopende band. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Kan lucht opraken?
    proefjes.nl
    Kan lucht opraken?

    Je kunt kaarsen aansteken voor de gezelligheid. Ze kunnen wel uren blijven branden. Als je een glas over een brandende kaars heen zet, wat gebeurt er dan? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Maak een luchtraket
    nemosciencemuseum.nl
    Maak een luchtraket

    Door lucht snel en met kracht uit een opening te laten stromen, kun je een voorwerp laten bewegen. Bij vliegtuigen of raketten gebruiken we daarvoor een straalmotor. Gewoon thuis kun je dat nadoen met een ballon. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Wat doet de luchtverkeersleiding?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat doet de luchtverkeersleiding?

    Lees de informatie en bekijk het filmpje op de site van Willem Wever en ontdek wat de verkeersleiding precies doet.

    x
  • Plaatje Hoeveel glazen water kan een luier opnemen?
    proefjes.nl
    Hoeveel glazen water kan een luier opnemen?

    Jonge kinderen dragen een luier, omdat ze hun plas nog niet kunnen ophouden. De luier vangt hun plas op. Maar hoe goed werkt een luier eigenlijk? Hoeveel water kan een luier opnemen? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Waarom kan een luier zoveel vocht opnemen?
    proefjes.nl
    Waarom kan een luier zoveel vocht opnemen?

    Een luier vangt de plas van een baby of peuter op. Hoe doet een luier dat eigenlijk? Wat zit er in een luier? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Maak een 3D-bril
    nemosciencemuseum.nl
    Maak een 3D-bril

    Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum. Hoe kan je diepte zien in een plat plaatje of een film? Dat kan met een 3D bril. Zo maak je je eigen 3D-bril.

    x
  • Plaatje Maak maar stuk die rots
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Maak maar stuk die rots

    Organismen bouwen de aarde niet alleen op, maar helpen ook met afbreken. Slopen maar... Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Maarten maakt
    hetklokhuis.nl
    Maarten maakt

    Maarten Bel is kunstenaar. Hij maakt niet alleen kunst, maar hij speelt er ook vaak de hoofdrol in. Zo loopt hij als astronaut over straat en als kabouter in het park, en kijkt hij hoe de mensen hierop reageren. Maarten maakt van alles: stoeptegels met pootafdrukken van huisdieren, feestboterhammen en...

    x
  • Plaatje Magnetisch doosje
    nemosciencemuseum.nl
    Magnetisch doosje

    Weet jij hoe een magneet werkt? Wat doet een magneet met ijzer, met een steen en met een andere magneet? Gebruik je kennis over magneten om de volgende puzzel op te lossen. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Is een maizenapapje hard of zacht?
    proefjes.nl
    Is een maizenapapje hard of zacht?

    Maizena is meel gemaakt van maïskorrels. Je kunt het gebruiken om mee te koken of je kunt er een papje van maken. Is een maizenapapje hard of zacht? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Mammoetkerkhof in Naturalis
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Mammoetkerkhof in Naturalis

    Met zijn dikke harige jas had de mammoet het niet koud in de ijstijden. De voorlopers van de bekende wolharige mammoet zijn ook in Nederland gevonden! Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes over de mammoet.

    x
  • Plaatje Man vindt vogelspin in bakje druiven
    jeugdjournaal.nl
    Man vindt vogelspin in bakje druiven

    En man in Arnhem ontdekte een gevaarlijke vogelspin in een bakje druiven van de supermarkt. Lees er meer over in het bericht van het Jeugdjournaal. (Dit is een bericht van 18 mei 2020)

    x
  • Plaatje Mandarijnproef
    zozitdat.nl
    Mandarijnproef

    Een mandarijn met schil blijft in het water drijven. Maar gebeurt dit ook als de schil eraf is gehaald? Ontdek het op de website van Zo Zit Dat.

    x
  • Plaatje Mangrove
    hetklokhuis.nl
    Mangrove

    Mangrovebossen bestaan uit bomen die wel 15 meter hoog kunnen worden. Deze bossen doen het goed in hitte en zout water, en zijn daarom maar in een paar gebieden te vinden. In het grootste overdekte mangrovebos ter wereld ontdekte Janouk alles over deze bijzondere boomsoort. Bekijk deze aflevering van...

    x
  • Plaatje Appeltjes des doods: de manzanillaboom
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Appeltjes des doods: de manzanillaboom

    Een lekker appeltje van deze boom eten? Niet doen! Het is een van de giftigste bomen die bestaat. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Margarine
    hetklokhuis.nl
    Margarine

    Deze aflevering van Het Klokhuis gaat over margarine. Dolores legt uit wat het verschil is tussen (room)boter en margarine. Zij bezoekt een margarinefabriek waar ze ontdekt hoe goed smeerbare margarine wordt gemaakt.

    x
  • Plaatje Maritiem Museum
    maritiemmuseum.nl
    Maritiem Museum

    Op deze website vind je informatie over het Maritiem Museum. Ontdek de maritieme wereld van vroeger, vandaag en morgen.

    x
  • Plaatje Markerwadden - Nieuwe natuur
    hetklokhuis.nl
    Markerwadden - Nieuwe natuur

    We gaan op zoek naar de nieuwe natuur op de Marker Wadden. De eilanden zijn net aangelegd en waren tot voor kort kaal en zanderig. Pascal ontdekt dat er overal razendsnel leven is ontstaan. Op een plek waar vorig jaar alleen maar water was zijn nu overal insecten, planten en nestelende vogels te vinden....

    x
  • Plaatje Masten
    hetklokhuis.nl
    Masten

    Overal om ons heen staan masten in allerlei soorten, maten en hoogten. Waar dienen al die masten voor? Lotte gaat naar de mastenfabriek, legt uit waar ze voor gebruikt worden en ze controleert op grote hoogte een mast. Ze ontdekt zelfs een mast vermomd als boom! En wat is de hoogste mast van het land?...

    x
  • Plaatje Vensterplaat Max Havelaar
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Max Havelaar

    Op deze plaat over Max Havelaar is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Meanders
    schooltv.nl
    Meanders

    Hoe ontstaan de bochten in een rivier? Bekijk deze clip op Schooltv.nl en ontdek hoe het zit!

    x
  • Plaatje Medische tatoeage
    hetklokhuis.nl
    Medische tatoeage

    Bloemen, teksten of dieren: heel veel mensen hebben indrukwekkende tatoeages op hun lijf als versiering. Maar niet alle tatoeages zijn voor de sier. Eva ontdekt hoe medische tatoeages mensen kunnen helpen, bijvoorbeeld na een operatie. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe schrijf je een geheim bericht met melk?
    proefjes.nl
    Hoe schrijf je een geheim bericht met melk?

    Als je op een papiertje schrijft, dan kan iedereen het lezen. Vaak is dat ook de bedoeling. Maar bij een geheim bericht wil je dat juist niet. Hoe schrijf je een geheim bericht met melk? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje De Melkweg: sterren
    hetklokhuis.nl
    De Melkweg: sterren

    Nienke reist met sterrenkundige Joeri van Leeuwen door ons Melkwegstelsel. Hoe zou een ruimtevakantie er uit zien? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Wat maakt ons mens?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wat maakt ons mens?

    De mens is net als alle apen en halfapen een primaat. Maar waarin verschilt de mens van de aap? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het menselijk embryo
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het menselijk embryo

    Hoe ontstaat een baby en hoe eten ze? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het menselijk lichaam
    iculture.nl
    Het menselijk lichaam

    In deze app ontdek je hoe het menselijk lichaam werkt.

    x
  • Plaatje Het merkwaardige voorval met de hond in de nacht (boek)
    schooltv.nl
    Het merkwaardige voorval met de hond in de nacht (boek)

    Een boek van Mark Haddon. Christopher is autistisch. Als hij ontdekt dat de hond van de overbuurvrouw op brute wijze is vermoord gaat hij op onderzoek uit. Zijn speurwerk levert flink wat verrassingen op, zo sterk dat hij al het houvast dat hij dacht te hebben in zijn persoonlijk leven, kwijtraakt. Maar...

    x
  • Plaatje Met deze neuzen kun je alle kanten op
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Met deze neuzen kun je alle kanten op

    Zou jij een slurf willen hebben? Naast olifanten zijn er meer dieren die een slurfachtige snuit hebben. Hoe gebruiken die dieren hun snuit? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Magie van de metamorfose
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Magie van de metamorfose

    Ze verpoppen en verschijnen weer met een compleet nieuwe look. Welke dieren kennen een gedaantewisseling en waar dient deze tovertruc voor? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Waaraan herken je een meteoriet?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Waaraan herken je een meteoriet?

    Hoe herken je een echte meteoriet? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wat is een meteoriet?
    schooltv.nl
    Wat is een meteoriet?

    Een steen die door de ruimte heen zweeft, dat noemen we een meteoroïde. En als-ie naar de aarde toe gaat en in de dampkring terechtkomt, dan wordt-ie steeds warmer omdat-ie de lucht in elkaar duwt. En dan wordt het een vallende ster of een meteoor. Als-ie dan tijdens het vliegen door de dampkring...

    x
  • Plaatje Ontmoet je microben
    micropia.nl
    Ontmoet je microben

    Microben, je ziet ze niet maar ze zijn er wel. Ze zitten in je, op je en jij alleen hebt er al meer dan honderdduizend miljard. Ontdek “hier” meer over het onzichtbare leven.

    x
  • Plaatje Microgroenten
    hetklokhuis.nl
    Microgroenten

    Kleine plantjes, bomvol smaak, dat zijn microgroenten. In de kas ontdekt Janouk hoe microgroenten groeien. Chef-kok Eric Miete laat haar zien waarom chefs zo dol zijn op de miniplantjes. Maar wat doen microgroenten in een snackbar? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Mijnbouw
    docukit.nl
    Mijnbouw

    Zesduizend jaar geleden haalden mensen in Zuid-Limburg vuursteen uit de grond. Ze maakten hier gereedschap van. Mensen ontdekten later dat er ook andere materialen in de bodem zitten die ze goed konden gebruiken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Hoe goed kun jij mikken?
    proefjes.nl
    Hoe goed kun jij mikken?

    De wind waait buiten overal tegenaan. Gelukkig zijn mensen te zwaar voor gewone wind om zomaar weg te blazen. Een pingpongballetje is wel heel licht, de wind blaast het zo weg. Zelf kun je het ook weg blazen, je kunt het zelfs ergens uit of ergens in blazen. Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Milieubewuste spinnen en zombiekikkers
    zozitdat.nl
    Milieubewuste spinnen en zombiekikkers

    Elk jaar worden er honderden nieuwe levende diersoorten ontdekt. Zo zijn er dit jaar al 105 bijzondere dieren gevonden: waaronder spinnen, kikkers en vleermuizen. Check op de website van Zo Zit Dat de meest bijzondere.

    x
  • Plaatje Mimicry: na-aperij om te overleven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Mimicry: na-aperij om te overleven

    De natuur zit vol handige trucs waarmee planten en dieren overleven. Een daarvan noemen we ‘mimicry’, wat zoiets betekent als ‘nadoen’. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Mineralen en gesteenten: wat is het verschil?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Mineralen en gesteenten: wat is het verschil?

    Wat zijn verschillen tussen mineralen, stenen en gesteente? En hoe houd je ze uit elkaar? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De mineralen van Naturalis
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De mineralen van Naturalis

    Mineralen lijken simpele brokken steen, maar zijn dat zeker niet! Je kunt er veel van leren en daarom onderzoekt Naturalis veel mineralen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over mineralen.

    x
  • Plaatje Maak een minitoeter!
    nemosciencemuseum.nl
    Maak een minitoeter!

    Maak een minitoeter van papier en toeter als een olifant! Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Een hapje modder om gezond te blijven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een hapje modder om gezond te blijven

    In modder zitten mineralen die het lichaam gezond houden. Wat is een mineraal? Kun je ze ook op een andere manier binnen krijgen? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De weg vinden onder de grond
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De weg vinden onder de grond

    Onder de grond schijnt de zon nooit. Hoe vinden deze dieren hun weg in het pikkedonker? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over mollen.

    x
  • Plaatje Mond Mysterie: Puzzelavontuur over een gezond gebit
    mondmysterie.nl
    Mond Mysterie: Puzzelavontuur over een gezond gebit

    Je kijkt in de spiegel. Toch bijzonder, dat gebit. Eerst krijg je melktanden. Dan grote-mensen-tanden. Hoe houd je je mond schoon? Dat ontdek je in dit puzzelavontuur.

    x
  • Plaatje Mondgevoel
    hetklokhuis.nl
    Mondgevoel

    Janouk ontdekt wat mondgevoel is. Als je iets lekker vindt, dan komt dat niet alleen door de smaak, maar ook door hoe het eten in je mond voelt. Patissier Hidde de Brabander laat Janouk de lekkerste taartjes proeven. Is het knapperig? Romig? Of toch taai? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Sterrins Dierenencyclopedie: de monniksgier
    natgeojunior.nl
    Sterrins Dierenencyclopedie: de monniksgier

    Over deze enorme vogel is veel te ontdekken. Check de weetjes op de website van National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje De schitterende blauwe morphovlinder
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De schitterende blauwe morphovlinder

    Knalblauw, zonder kleurstof! Hoe werkt dat bij de morphovlinder? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Mosselbanken
    hetklokhuis.nl
    Mosselbanken

    Mosselbanken zijn de koraalriffen van de Waddenzee. Janouk ontdekt op Texel hoe mosselen een mosselbank bouwen. Onderzoekers Tjisse en Ralph proberen de mossel een handje te helpen met hun 3D-geprinte matten. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Ook muizen zingen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Ook muizen zingen

    In de dierenwereld verleiden veel mannetjes hun partners met gezang. Wist je dat ook huismuizen zingen? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe goed blijft een munt rechtop staan?
    proefjes.nl
    Hoe goed blijft een munt rechtop staan?

    Als je een munt rechtop zet, dan kan hij makkelijk omvallen. Het is als een dubbeltje op zijn kant. Bij dit proefje zet je een euromunt op zijn kant. Hoe goed blijft de munt rechtop staan? Ontdek het zelf!

    x
  • Plaatje Hoe maak je een munt van 5 eurocent weer schoon?
    proefjes.nl
    Hoe maak je een munt van 5 eurocent weer schoon?

    Koperen munten glimmen als ze nieuw zijn. Maar door de lucht worden ze langzaam dof en donker. Hoe maak je een koperen munt weer schoon? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Hoeveel druppels passen er op een munt?
    proefjes.nl
    Hoeveel druppels passen er op een munt?

    Als het regent vallen er druppels water uit de lucht. De druppels kunnen samen een plas maken op de grond. Hoeveel druppels passen er samen op een munt? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Kun jij de munt in het glas krijgen?
    proefjes.nl
    Kun jij de munt in het glas krijgen?

    Een glas gebruik je om uit te drinken. Of om pennen in te zetten. Of om proefjes mee te doen! Kun jij de munt in het glas krijgen? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Kun jij met je hand een munt van dezelfde arm pakken?
    proefjes.nl
    Kun jij met je hand een munt van dezelfde arm pakken?

    Als je iets laat vallen, dan valt het naar beneden. Dat gebeurt ook bij een munt. Of toch niet? Kun jij een munt pakken die op je elleboog ligt? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Wanneer kun je een munt in een bakje zien?
    proefjes.nl
    Wanneer kun je een munt in een bakje zien?

    Je kunt een munt alleen zien als er niets in de weg zit. Als er iets voor de munt zit, kun je hem niet zien. Wanneer kun je een munt in een bakje zien? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Wat doet azijn met een munt van 10 cent?
    proefjes.nl
    Wat doet azijn met een munt van 10 cent?

    Munten gebruik je om mee te betalen. Maar het metaal van een munt kun je ook gebruiken om proefjes mee te doen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een munt van 10 eurocent in een schaaltje azijn legt? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als munten tegen elkaar ketsen?
    proefjes.nl
    Wat gebeurt er als munten tegen elkaar ketsen?

    Munten kunnen rollen. Maar ze kunnen natuurlijk ook schuiven. En als je een paar munten op een rijtje legt, dan kun je er een munt tegenaan ketsen. Wat gebeurt er met het rijtje munten? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Museum Prinsenhof Delft
    museumprinsenhofdelft.nl
    Museum Prinsenhof Delft

    In dit museum ontdek je alles over Willem van Oranje, Delftse Meesters en Delfts Blauw.. Wat is er te zien en te beleven in dit museum? Op de website vind je alle informatie..

    x
  • Plaatje Hoe maak je muziek met glazen potjes?
    proefjes.nl
    Hoe maak je muziek met glazen potjes?

    In potjes zit meestal jam of chocopasta. Maar je kunt ook spannende dingen met potjes doen, zoals muziek maken. Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Hoe maak je muziek op een lege fles?
    proefjes.nl
    Hoe maak je muziek op een lege fles?

    Een lege fles kun je recyclen. Glas in de glasbak en plastic bij het oud plasticafval. Maar je kunt ook een proefje doen met oude flessen. Wat denk je, zit er muziek in een fles? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Muziekcomputer
    nemosciencemuseum.nl
    Muziekcomputer

    Tijdens het programmeren van een computer moet je een computer heel precies een opdracht geven. Het enige wat de computer kan is de opdracht uitvoeren. Met deze opdracht programmeer je een levende muziekcomputer. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Hebben dieren muziekgevoel?
    schooltv.nl
    Hebben dieren muziekgevoel?

    Je ziet apen nooit een liedje zingen, maar hebben ze dan ook helemaal geen gevoel voor muziek? Muziekwetenschapper Henkjan Honing doet onderzoek naar muziekgevoel bij dieren, zoals de kaketoe. En hij ontdekte dat niet alleen mensen kunnen headbangen! Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Lang leve de naakte molrat!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Lang leve de naakte molrat!

    De naakte molrat is misschien wel het raarste zoogdier dat op aarde rondloopt: roze, haarloos en kleine kraaloogjes waar hij niks mee ziet. Qua uiterlijk zou je denken dat hij geen schijn van kans maakt in de brute natuur, maar molratten hebben een geheim: ze worden tot wel 35 jaar oud! Hoe kan dit?...

    x
  • Plaatje Nachtvliegen
    hetklokhuis.nl
    Nachtvliegen

    Hoe kan een helikopter in het donker vliegen? Lisa vliegt mee met de traumahelikopter en oefent met een speciale nachtkijkerhelm. Verder doet ze onderzoek bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium in een helikoptersimulator. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Nano - gekko
    hetklokhuis.nl
    Nano - gekko

    Gekko's zijn bijzondere beesten want ze kunnen tegen de muur of zelfs langs het plafond lopen. Met behulp van nanotechnologie probeert Bart het geheim van de gekko te ontrafelen. Hij ontdekt dat nanobouwers robots maken die net als gekko's tegen de muur kunnen klimmen. Bekijk deze aflevering van Het...

    x
  • Plaatje Nationaal Militair Museum
    nmm.nl
    Nationaal Militair Museum

    Ontdek de wereld van de krijgsmacht. Neem plaats in een F16-simulator, leer kijken als scherpschutter of bestuur een tank. Je beleeft het in het Nationaal Militair Museum in Soest. Kijk hier voor alle informatie over het museum.

    x
  • Plaatje Nationale AI cursus junior
    junior.ai-cursus.nl
    Nationale AI cursus junior

    In de klas, op het schoolplein en thuis zal je steeds meer over AI tegenkomen. Slimme apps op je telefoon of ChatGPT die je helpt bij je huiswerk. AI wordt steeds belangrijker. Doe deze online cursus en ontdek wat AI echt inhoudt.

    x
  • Plaatje Nationale archeologiedagen
    archeologiedagen.nl
    Nationale archeologiedagen

    Tijdens de Nationale Archeologiedagen in het weekend van 14, 15 en 16 juni 2024 kan jij ontdekken wat er allemaal in de bodem zit en zat. Deuren die normaal gesloten waren gaan nu voor jou open en je mag ook je handen vuil maken. Kijk op de website voor alle activiteiten in het land.

    x
  • Plaatje Nationale Kinderherdenking - De Podcast
    nationalekinderherdenking.nl
    Nationale Kinderherdenking - De Podcast

    ‘Niet jouw oorlog, wel jouw vrijheid’. In deze podcast over moed, verdraagzaamheid, medemenselijkheid, empathie en gelijkwaardigheid, ontdek je hoe we uit de oorlog kunnen leren. In elke aflevering gaan twee presentatoren samen met twee kinderen en een speciale gast in gesprek over één...

    x
  • Plaatje Nationale Vogelweek
    vogelbescherming.nl
    Nationale Vogelweek

    Tijdens de Vogelweek, van 11 tot en met 19 mei 2024, zijn er door het hele land gratis vogelexcursies en activiteiten. Het is de bedoeling dat in deze week zoveel mogelijk Nederlanders er op uit trekken en samen met kenners vogels ontdekken. Doe jij ook mee? Kijk hier voor alle activiteiten.

    x
  • Plaatje Natte paperclip
    proefjes.nl
    Natte paperclip

    Sommige dingen blijven in water drijven, terwijl andere dingen zinken. Bij dit proefje gebruik je metalen paperclips. Blijven de paperclips drijven? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Hoe komt Naturalis aan dode dieren?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe komt Naturalis aan dode dieren?

    De Naturalis-collectie bestaat nu uit maar liefst 42 miljoen voorwerpen. Hoe komt Naturalis aan de dode dieren? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt over de natuur
    res.cloudinary.com
    Spreekbeurt over de natuur

    Download hier de spreekbeurt over de natuur. Ontdek in dit spreekbeurtpakket alles over Natuurmonumenten, boswachters en de Nederlandse natuur.

    x
  • Plaatje Natuurmonumenten spreekbeurtpakket
    natuurmonumenten.nl
    Natuurmonumenten spreekbeurtpakket

    Ontdek alles over Natuurmonumenten, boswachters, Nederlandse natuur en natuurschatten. Download hier het spreekbeurtpakket.

    x
  • Plaatje Natuurverzameling in topvorm
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Natuurverzameling in topvorm

    Dode dieren rotten normaal gesproken weg. Hoe houdt Naturalis de boel in topconditie? Dat is de sport van de collectiebeheerder. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei 'bewaarweetjes'.

    x
  • Plaatje Neanderthaler: een gebochelde bruut of goede vriend?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Neanderthaler: een gebochelde bruut of goede vriend?

    Een doordouwer uit barre tijden. Ontdek meer over de Neanderthaler op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe is NEMO gebouwd?
    nemosciencemuseum.nl
    Hoe is NEMO gebouwd?

    NEMO is gebouwd op de IJ-tunnel. De tunnelbuis doet dienst als fundering. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje NEMO Science Museum
    nemosciencemuseum.nl
    NEMO Science Museum

    Ontdek in NEMO Science Museum de wereld van wetenschap en technologie. Alledaagse dingen die toch heel bijzonder zijn. Ga zelf aan de slag en zie hoe bijvoorbeeld bruggen werken, waarom je soms dingen ziet die er niet zijn en hoe bliksem ontstaat. Je leert met nieuwe ogen naar de wereld kijken. Neem...

    x
  • Plaatje Nest bouwen is een kunst
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Nest bouwen is een kunst

    Vogels zijn niet de enigen die nestjes maken. Andere dieren zoals termieten bouwen ook nesten. Waarom en hoe doen ze dat? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Onthouden met je neus
    nemosciencemuseum.nl
    Onthouden met je neus

    Heeft je vader of moeder wel eens tegen je gezegd dat je met je neus keek? Dan heb je het vast niet gevonden. Met je neus kan je ruiken, maar kan je neus ook iets onthouden? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Wat proeft je neus?
    nemosciencemuseum.nl
    Wat proeft je neus?

    Ons smaakzintuig bestaat uit smaakpapillen op je tong en in je mond. De smaakpapillen proeven vijf basissmaken: zoet, zuur, bitter, zout en umami (hartige smaak). Maar wist je dat je neus veel meer smaken kan herkennen. Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje New Delhi
    schooltv.nl
    New Delhi

    Een grote stad in India. India is heel anders dan Nederland. Bart ontdekt waarom er zoveel Engels wordt gesproken en wat het belangrijkste geloof is. Naast rijkdom in New Dehli zien ze hoe arme Indiërs leven. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nationaal Park Nieuw Land
    hetklokhuis.nl
    Nationaal Park Nieuw Land

    Pascal gaat op expeditie dwars door natuurgebied Nieuw Land. Samen met boswachter Mikal trekt hij met de kano door het moerasgebied op zoek naar de zeearend. Op de grasvlakten ontdekken ze een vossenburcht. En hoe is het om in een jeep te slapen tussen een kudde konikpaarden? Freek Vonk laat zien dat...

    x
  • Plaatje Een nieuw soort garnaal
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een nieuw soort garnaal

    Werner de Gier studeerde biologie in Leiden en hielp garnalenexpert Dr. Charles Fransen met zijn onderzoek. Samen ontdekten ze twee nieuwe garnalen. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De nijlkrokodil is één van de gevaarlijkste jagers van Afrika
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De nijlkrokodil is één van de gevaarlijkste jagers van Afrika

    De nijlkrokodil ziet er misschien langzaam uit, maar is het zeker niet. Wie de nijlkrokodil over het hoofd ziet, is het haasje. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over deze krokodil.

    x
  • Plaatje nijntje museum
    nijntjemuseum.nl
    nijntje museum

    Ontdek de wereld van nijntje en haar vriendjes in het nijntje museum in Utrecht. De prentenboeken van Dick Bruna zijn de inspiratie voor dit museum. Op de website vind je alle informatie over het museum.

    x
  • Plaatje Een zuurder wordende oceaan
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een zuurder wordende oceaan

    Wetenschappers hebben ontdekt dat de oceaan steeds zuurder wordt, maar hoe komt dit? En welke gevolgen heeft het? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Oceanen: Plankton
    hetklokhuis.nl
    Oceanen: Plankton

    Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. En ze zitten vol met leven. Heel groot leven, zoals walvissen. En heel klein leven: plankton! En juist plankton is enorm belangrijk voor al het leven op onze planeet. Want dat is voedsel voor veel zeedieren en het maakt ook 50% van alle zuurstof die we...

    x
  • Plaatje Het schitterende leven van de oester
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het schitterende leven van de oester

    De oester is een lekkernij, maar wist je dat de oester ook een dier is, dat in de de Noordzee en Zeeland leeft? De oester is meer dan een drabje! Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De okapi en de giraffe
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De okapi en de giraffe

    Diersoorten die niet veel op elkaar lijken, zijn soms toch familie van elkaar. Neem bijvoorbeeld okapi’s en giraffen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Vensterplaat Johan van Oldenbarnevelt
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Johan van Oldenbarnevelt

    Op deze plaat over Johan van Oldenbarnevelt is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat om erachter te komen!

    x
  • Plaatje Olie en azijn
    proefjes.nl
    Olie en azijn

    Olie en azijn kun je door het eten doen. Bijvoorbeeld in een salade. Maar als je olie en azijn bij elkaar doet, mengen ze niet zomaar. Hoe kun je ervoor zorgen dat ze toch mengen? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje De olifant zoekt verkoeling
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De olifant zoekt verkoeling

    Olifanten zweten niet, maar hoe houden deze reuzen hun hoofd dan koel? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek hoe ze dat doen.

    x
  • Plaatje Het ontstaan van de slurf
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het ontstaan van de slurf

    Olifanten gebruiken ze om te eten en drinken, voorwerpen te pakken, voelen, communiceren, en dan ook nog te ademen. Hoe is dat allemaal begonnen? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over de slurf.

    x
  • Plaatje Onderzoek: ook olifanten noemen elkaar bij naam
    jeugdjournaal.nl
    Onderzoek: ook olifanten noemen elkaar bij naam

    Olifanten roepen elkaar met geluiden die lijken op namen. Dat hebben wetenschappers ontdekt. Dat betekent dat ze elkaar aanspreken net zoals mensen elkaar bij hun naam noemen. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 11 juni 2024.

    x
  • Plaatje Onderzoekers vinden bijzondere faraostad in Egypte
    jeugdjournaal.nl
    Onderzoekers vinden bijzondere faraostad in Egypte

    Archeologen in Egypte hebben een bijzondere ontdekking gedaan: ze hebben een complete stad gevonden! De stad werd waarschijnlijk 3400 jaar geleden gebouwd, toen farao Amenhotep III aan de macht was. Bekijk het filmpje en lees het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van...

    x
  • Plaatje Oneindige spiegel?
    proefjes.nl
    Oneindige spiegel?

    Als je in de spiegel kijkt, dan zie je jezelf in spiegelbeeld. Met één spiegel zie je maar één spiegelbeeld tegelijk. Hoeveel spiegelbeelden kun je maken met twee spiegels? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje Onzichtbaar in het water
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Onzichtbaar in het water

    Veel dieren op het land vallen dankzij hun schutkleur niet op in hun omgeving. Hoe camoufleren dieren zich in het water? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe maak je een onzichtbare stof?
    proefjes.nl
    Hoe maak je een onzichtbare stof?

    Lucht kun je niet zien. Het heeft namelijk geen kleur en het is doorzichtig. Lucht is dus onzichtbaar! Hoe kun je zelf een onzichtbare stof maken? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Op expeditie: een dag bij een opgraving
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Op expeditie: een dag bij een opgraving

    Wetenschappers gaan vaak op expeditie. Ze willen bijvoorbeeld meer weten over de natuur in een afgelegen gebied of het voedsel van een pas ontdekte diersoort. Lees op de Natuurwijzer van Naturalis hoe zo'n expeditie verloopt.

    x
  • Plaatje Op geo-expeditie rond je huis
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Op geo-expeditie rond je huis

    Ontdek meer over geologie in je eigen buurt! Ga op expeditie rond jouw eigen huis. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Op je gemak door de lucht?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Op je gemak door de lucht?

    Vogels, vleermuizen en insecten vliegen schijnbaar moeiteloos door de lucht. Hoe doen ze dat? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Oplichters in de natuur
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Oplichters in de natuur

    Sommige organismen lichten op in het donker. Waarom eigenlijk? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje De opossum houdt zich dood
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De opossum houdt zich dood

    Opossums houden zich dood bij een aanval. Werkt dat? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Optisch bedrog
    nemosciencemuseum.nl
    Optisch bedrog

    Je hebt vast wel eens een ‘ongelukkige’ foto gemaakt, waarop iemand precies voor de stam van een boom staat. En het lijkt alsof de boom uit zijn hoofd groeit. Hoe zit dat precies? Ontdek de leukste weetjes op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje De orang-oetan: een roodharige bosbewoner
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De orang-oetan: een roodharige bosbewoner

    Soepel slingert de orang-oetan door de bomen. Deze mensaap is perfect aangepast aan het leven hoog boven de grond. Hoe doet ‘ie dat? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Oren: niet alleen om mee te horen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Oren: niet alleen om mee te horen

    Oren zijn er in allerlei vormen en maten: groot, klein, rond, puntig, naar voren gericht of opzij staand. Komen ze naast horen ook op andere manieren van pas? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Je lichaam: organen
    schooltv.nl
    Je lichaam: organen

    Welke organen zitten er in je lichaam en wat doen ze precies? Dwaal rond door je lichaam en bekijk de video's om meer te ontdekken over je organen. Bekijk de interactieve videotour langs je organen op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De roze rivierdolfijn
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De roze rivierdolfijn

    De grootste rivierdolfijn, de Orinoco, leeft in de rivieren van het Tropisch regenwoud in Zuid-Amerika. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Hoe jaagt een orka? 4 slimme jachttechnieken
    natgeojunior.nl
    Hoe jaagt een orka? 4 slimme jachttechnieken

    Met zijn guitige snuit en zijn twinkel-oogjes lijkt de orka een vriendelijk beest. In werkelijkheid is de orka een superrover. Van haai tot haring: geen prooi is veilig voor het zoogdier. Maar wat maakt orka’s zo genadeloos en gevaarlijk? Ontdek het bij National Geographic Junior.

    x
  • Plaatje Ga mee op Expeditie Orkest!
    phzn-educatie-tools.web.app
    Ga mee op Expeditie Orkest!

    Waarschijnlijk heb je wel eens een symfonieorkest gehoord, misschien zelfs zonder dat je het doorhad. Een symfonieorkest: wat is dat precies? Welke instrumenten spelen er mee en hoe zijn ze gemaakt? Ontdek hier alles over het orkest in tien verrassende filmpjes over het orkest en haar instrumenten.

    x
  • Plaatje De poephoopjes van otters
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De poephoopjes van otters

    Europese otters kunnen niet zingen. Vlaggen maken ze ook al niet. Otters gebruiken hun poep om hun buren te waarschuwen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Overleven in de gevaarlijkste zee ooit
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Overleven in de gevaarlijkste zee ooit

    Kleine zeediertjes hadden het niet makkelijk tijdens het Krijt, 145-66 miljoen jaar geleden. Hoe pasten ze zich aan om te overleven? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Overstromingen voorkomen
    schooltv.nl
    Overstromingen voorkomen

    Als het waterpeil in de rivieren stijgt, is er een verhoogde kans op overstromingen. Daarom geven we rivieren extra ruimte. Een soort vluchtstrook voor water! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe ver komen pluisjes van de paardenbloem?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe ver komen pluisjes van de paardenbloem?

    Paardenbloemen verspreiden hun zaden door de lucht. Hoe ver komen deze zaden eigenlijk? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Paardenkliniek 2
    hetklokhuis.nl
    Paardenkliniek 2

    In deze aflevering van Het Klokhuis het tweede deel over de paardenkliniek. Dolores ontdekt dat er ook paardenfysiotherapie bestaat. Verder is ze erbij als een paard wordt geopereerd. Er komen takels aan te pas om het verdoofde paard op de operatietafel te hijsen. Dolores is zelfs even operatieassistent.

    x
  • Plaatje Paardenonderzoek
    hetklokhuis.nl
    Paardenonderzoek

    Dolores doet paardenonderzoek. Ze ontdekt dat steunzolen en aangepaste hoefijzers overbelaste pezen van renpaarden kunnen ontlasten. En dat je met je smartphone kan controleren of je paard goed loopt door sensoren op de beenbeschermers te plakken. En hoe behandel je een iets te zware pony met zere hoefjes?...

    x
  • Plaatje Welke paddenstoelen uit het bos kun je eten?
    schooltv.nl
    Welke paddenstoelen uit het bos kun je eten?

    In Nederland zijn er wel 4000 verschillende soorten paddenstoelen te ontdekken. Sommige soorten zijn giftig, maar er zijn ook vele soorten die heel gezond zijn. Hoe weet je welke paddenstoelen je kunt eten? Bekijk het filmpje van het Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Paddenstoelen: eten zonder mond en samenwerken met planten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Paddenstoelen: eten zonder mond en samenwerken met planten

    Tussen de bomen, onder het bladerdek en in donkere hoekjes groeien mysterieuze wezens: paddenstoelen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes.

    x
  • Plaatje Hoe kweek je paling?
    schooltv.nl
    Hoe kweek je paling?

    In Nederland zijn we dol op paling. Maar dit glibberige visje wordt met uitsterven bedreigd. Onderzoekers zijn bezig om paling te kweken zodat we hem niet meer uit de zee hoeven te vissen. Maar Sosha en Jonata ontdekken dat dat nog niet zo makkelijk is. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Palmvaren overleeft dinotijd
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Palmvaren overleeft dinotijd

    Zaden van palmvarens werden door dinosaurussen gegeten en uitgepoept, maar dino's zijn uitgestorven. Hoe verspreidt de plant haar zaden nu? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Papegaaien minder eenzaam door videobellen
    jeugdjournaal.nl
    Papegaaien minder eenzaam door videobellen

    Papegaaien zijn een stuk vrolijker als ze met elkaar videobellen. Dat hebben Britse en Amerikaanse onderzoekers ontdekt. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 23 april 2023.

    x
  • Plaatje Kun jij een paperclip een andere kleur geven?
    proefjes.nl
    Kun jij een paperclip een andere kleur geven?

    De kleur van een metalen paperclip is zilvergrijs. Ben je die kleur zat, dan kun je hem een kleurtje geven. Hoe kun je een paperclip de kleur van koper geven? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als je papier laat vallen?
    proefjes.nl
    Wat gebeurt er als je papier laat vallen?

    Dingen vallen meestal naar beneden. Het ene ding wat sneller dan het andere. Wat gebeurt er als je papier laat vallen? En een boek? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Hoe komt de lucht in een paprika?
    proefjes.nl
    Hoe komt de lucht in een paprika?

    Paprika's zijn er in verschillende kleuren en vormen. Maar ze zijn altijd hol vanbinnen. Er zit lucht in. Hoe komt die lucht er eigenlijk in? Ontdek het met dit proefje.

    x
  • Plaatje ‘…Nee, ik ben de mooiste!’ - paradijsvogels
    natuurwijzer.naturalis.nl
    ‘…Nee, ik ben de mooiste!’ - paradijsvogels

    Wie krijgt de prijs voor de mooiste vogel? Mannelijke paradijsvogels nemen deze competitie serieus en zien er dan ook prachtig uit. Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Parkinson
    hetklokhuis.nl
    Parkinson

    Mensen met de ziekte van Parkinson krijgen vaak moeite met bewegen en lopen. Dat komt doordat de ziekte iets verandert in hun hersenen. Wetenschappers hebben ontdekt dat er trucjes zijn waardoor het lopen toch lukt. Achteruit lopen, huppelen, stuiteren met een bal of tellen. Onderzoekers Anouk Tosserams...

    x
  • Plaatje Infoblad Pasen
    weetwatjeviert.nl
    Infoblad Pasen

    Vrolijk Pasen! Maar hoe vieren we het eigenlijk? Paaskaars, paaseitjes, paastakjes, paasboom: bij Pasen horen veel rituelen. Ontdek het hier! Download het infoblad met weetjes en opdrachtjes.

    x
  • Plaatje Pasta
    hetklokhuis.nl
    Pasta

    Zeg je pasta, dan zeg je Italiaanse cultuur, want Italianen eten er bijna elke dag wel een bord van. Iedere streek in Italië heeft z’n eigen pastagerechten en er bestaan wel honderden soorten. In allerlei vormen en met de mooiste namen: tagliatelle, penne rigate, farfalle, conchiglie, pappardelle,...