Zoeken: naturalis

Ik zoek informatie voor groep:
3 4 5 6 7 8 iedereen
  • Plaatje Het walvissnijteam van Naturalis: stinkend je best doen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het walvissnijteam van Naturalis: stinkend je best doen

    Wil je zien hoe groot een bultrug is? Dat kan uitstekend in Naturalis. Om zulke joekels te verzamelen, heeft Naturalis een eigen walvissnijteam. Ontdek er meer over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De mineralen van Naturalis
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De mineralen van Naturalis

    Mineralen lijken simpele brokken steen, maar zijn dat zeker niet! Je kunt er veel van leren en daarom onderzoekt Naturalis veel mineralen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over mineralen.

    x
  • Plaatje Coenraad Jacob Temminck, eerste directeur van Naturalis
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Coenraad Jacob Temminck, eerste directeur van Naturalis

    Je kent de naam Temminck misschien niet, maar deze man heeft veel soorten ontdekt en benoemd. Hij was ook nog eens de eerste directeur van Naturalis! Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Het Dinolab van Naturalis: heb jij het in je?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het Dinolab van Naturalis: heb jij het in je?

    In het Dinolab van Naturalis worden dinoskeletten klaar gemaakt om tentoon te stellen. Zou jij dit ook kunnen? Test jezelf op de Natuurwijzer.

    x
  • Plaatje Mammoetkerkhof in Naturalis
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Mammoetkerkhof in Naturalis

    Met zijn dikke harige jas had de mammoet het niet koud in de ijstijden. De voorlopers van de bekende wolharige mammoet zijn ook in Nederland gevonden! Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes over de mammoet.

    x
  • Plaatje Naturalis
    naturalis.nl
    Naturalis

    Museum Naturalis in Leiden biedt de bezoeker een blik op de ontwikkeling van het leven op aarde. Kijk hier voor alle informatie over het museum.

    x
  • Plaatje Topstukken Museum Naturalis
    topstukken.naturalis.nl
    Topstukken Museum Naturalis

    Museum Naturalis heeft meer dan 42 miljoen objecten. Op deze website laat het museum steeds weer de mooiste of meest bijzondere objecten online zien. Zodat jij ze thuis 'van dichtbij' kunt bekijken.

    x
  • Plaatje Virtueel Museum Naturalis
    naturalis.nl
    Virtueel Museum Naturalis

    In het virtuele museum Naturalis nemen de onderzoekers Freek Vonk en Auke-Florian Hiemstra je mee en maken een stop bij verschillende hoogtepunten in het museum. Zo kun je, gewoon vanuit huis, het museum bezoeken.

    x
  • Plaatje Hoe komt Naturalis aan dode dieren?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe komt Naturalis aan dode dieren?

    De Naturalis-collectie bestaat nu uit maar liefst 42 miljoen voorwerpen. Hoe komt Naturalis aan de dode dieren? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Naturalis winkelt een mammoetskelet bij elkaar
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Naturalis winkelt een mammoetskelet bij elkaar

    Naturalis bouwde een eigen mammoetskelet. Een flinke puzzel, want een mammoetskelet telt 300 verschillende botten. Hoe dat in zijn werk ging lees je op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Op expeditie met Naturalis
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Op expeditie met Naturalis

    Om de bio- en geodiversiteit op aarde, te land, ter zee en in de lucht, te onderzoeken, is het nodig om de natuur in te trekken. Ook onderzoekers van Naturalis gaan op expeditie. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Vogeleieren van Naturalis
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Vogeleieren van Naturalis

    Wist jij dat Naturalis een enorme collectie van vogeleieren heeft? Meer dan 40.000 eieren zijn in deze collectie opgeslagen. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Naturalis Bijenwereld
    verwonderpaspoort.nl
    Naturalis Bijenwereld

    In de Naturalis Bijenwereld duik je in de wondere wereld van de bijen en kom je zo van alles te weten over deze bijzondere beestjes.

    x
  • Plaatje Naturalis Dinowereld
    verwonderpaspoort.nl
    Naturalis Dinowereld

    In de Naturalis Dinowereld duik je in de wondere wereld van de dinosaurussen en kom je zo van alles te weten over deze bijzondere dieren.

    x
  • Plaatje Naturalis GaGoedWereld
    verwonderpaspoort.nl
    Naturalis GaGoedWereld

    In de Naturalis GaGoedWereld duik je in de wereld van duurzaamheid en ontdek je hoe je goed voor de aarde kan zorgen.

    x
  • Plaatje Het is hier nooit saai.
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het is hier nooit saai.

    Tijdreizen onder Naturalis. Wat blijft er eigenlijk over van het verleden? Naturalis ging ernaar op zoek, onder het eigen museum. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Natuurverzameling in topvorm
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Natuurverzameling in topvorm

    Dode dieren rotten normaal gesproken weg. Hoe houdt Naturalis de boel in topconditie? Dat is de sport van de collectiebeheerder. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei 'bewaarweetjes'.

    x
  • Plaatje Op expeditie naar Bhutan
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Op expeditie naar Bhutan

    Vincent Kalkman werkt voor Naturalis in Bhutan aan een project en vertelt over het in kaart brengen Lees over zijn expeditie op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Natuurwijzer
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Natuurwijzer

    Op de Natuurwijzer van museum Naturalis vind je veel weetjes over planten, fossielen, dieren en nog veel meer. Ook handig bij het maken van een spreekbeurt of werkstuk.

    x
  • Plaatje Slakken
    hetklokhuis.nl
    Slakken

    Maurice gaat op slakkensafari. Met prachtige close-ups legt hij uit hoe slakken kruipen, eten en poepen. In Naturalis hebben ze een enorme slakkenverzameling. Ze kweken er ook slakken voor onderzoek. Krijgen we dan ook nog parende slakken te zien? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje T.rex
    hetklokhuis.nl
    T.rex

    De T. rex leefde 67 miljoen jaar geleden, was bijna 13 meter lang en woog 5000 kilo. Een skelet van deze dinosauriër is opgegraven in Amerika en te zien in museum Naturalis. Levensgroot! Hoe graaf je zo'n skelet op? En hoe zet je de 300 gevonden botten in elkaar? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Wat is de oudste tomaat ter wereld?
    schooltv.nl
    Wat is de oudste tomaat ter wereld?

    In het herbarium in Naturalis worden hele oude planten bewaard. Ze hebben er gedroogde aurbergines, pepers en: de oudste tomaat ter wereld. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Aangespoelde walvissen
    hetklokhuis.nl
    Aangespoelde walvissen

    Toen in Zeeland een dode vinvis aanspoelde ging het snijteam van Naturalis onmiddellijk aan de slag. Elke aangespoelde walvisachtige wordt door hen geregistreerd. Maar deze vinvis was zo uniek dat het skelet ook meteen geconserveerd werd. Hoe gaat dat? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Tyrannosaurus Rex
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Tyrannosaurus Rex

    De Tyrannosaurus Rex is misschien wel de meest bekende dinosaurus van allemaal. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over deze dino te weten.

    x
  • Plaatje Darwinvinken
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Darwinvinken

    In de zestig meter hoge collectietoren van Naturalis bevindt zich een heel bijzondere kamer. Met daarin een laatje met vijf kleine bruine en grijze vogeltjes, de Darwinvinken, die voor Naturalis heel erg kostbaar zijn. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek...

    x
  • Plaatje Schelpen zoeken doe je zo!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Schelpen zoeken doe je zo!

    Iedereen die weleens op het strand komt, verbaast zich over wat daar allemaal in het zand ligt. Schelpen in allerlei vormen en maten, krabbenschilden, eieren van zeedieren, fossielen en natuurlijk afval… Mocht jij daar eens iets bijzonders vinden, dan kun je dat bij Naturalis laten bekijken, bij...

    x
  • Plaatje Kun je aardbevingen voorspellen?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Kun je aardbevingen voorspellen?

    Wist je dat je in Naturalis een aardbeving mee kunt maken? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Een grote hoop gehoornde dinosauriërs
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een grote hoop gehoornde dinosauriërs

    Tijdens een tot dan toe mislukte T. rex expeditie stuitte wetenschappers van Naturalis in 2013 op de resten van een aantal skeletten van Triceratops. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over deze dinosaurussen.

    x
  • Plaatje Dinosaurussen vinden en opgraven: zo werkt dat
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Dinosaurussen vinden en opgraven: zo werkt dat

    Je hebt vast wel eens gedroomd over hoe het moet zijn om een dinosaurus skelet te vinden. Naturalis deed dat echt, maar hoe? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Menno Schilthuizen is evolutiebioloog
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Menno Schilthuizen is evolutiebioloog

    Menno Schilthuizen is een slakkenmens. Hij is evolutiebioloog bij Naturalis en onderzoekt waarom slakken in de stad er soms anders uitzien dan daarbuiten. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Hoe gaat het met de hommels over 100 jaar?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe gaat het met de hommels over 100 jaar?

    Naturalis onderzoeker Leon Marshall onderzoekt hoe bijen in het verleden reageerden op veranderingen in het klimaat en landgebruik in Nederland. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe belangrijk is natuur in de stad?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe belangrijk is natuur in de stad?

    De stad is een bijzondere leefomgeving voor planten en dieren, maar hoe ziet de toekomst er volgens onderzoekers van Naturalis uit? Lees er over de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Van een paar botten tot een oermens
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Van een paar botten tot een oermens

    In Naturalis staat een beeld van onze voorouder: Homo erectus. Gereconstrueerd aan de hand van slechts enkele fossielen. Hoe maak je zo’n beeld? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Plateosaurus: de reus van het Trias
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Plateosaurus: de reus van het Trias

    In Naturalis staat een bijzonder dinoskelet: Plateosaurus. Het is één van de allereerste plantenetende dino’s. Ontdek er meer over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Poetsgarnalen: schoonmakers van de zee
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Poetsgarnalen: schoonmakers van de zee

    Wist je dat er poetsende garnalen bestaan? Naturalis onderzoeker Charles Fransen ontdekte zelfs dat verschillende garnalensoorten over de hele wereld dit doen! Lees er meer over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Schelpenteldag
    naturalis.nl
    Schelpenteldag

    Doe mee en help de schelpen in kaart brengen. Op 23 maart 2024 organiseert Naturalis samen met andere organisaties een schelpenteldag op verschillende Nederlandse stranden. Op de site van Naturalis vind je alle informatie die je nodig hebt.

    x
  • Plaatje Alle stenen op hun plek
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Alle stenen op hun plek

    Naturalis heeft een enorme verzameling gesteenten en mineralen, maar hoe bewaar je ze en kun je ze terugvinden? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Het leven van T. rex Trix
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het leven van T. rex Trix

    In 2013 groef Naturalis een T. rex op in Montana, Amerika. Een unieke vondst, want het skelet bleek voor een groot deel compleet. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over tyrannosaurus rex Trix.

    x
  • Plaatje Taxonomie: hoe komt het beestje aan zijn naam?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Taxonomie: hoe komt het beestje aan zijn naam?

    Taxonomen van Naturalis helpen mee met het ontdekken en indelen van de insecten, door ze elke dag weer te onderzoeken en ze de juiste naam te geven. Lees er meer over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Aanpassen of uitsterven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Aanpassen of uitsterven

    Mammoeten waren honderdduizend jaar lang kampioenen van de ijstijd. Maar opeens ontstond er een probleem. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje De aardbei als bijenmeter
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De aardbei als bijenmeter

    Wist je dat je aan aardbeien ziet of het goed gaat met de bijen in de omgeving? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Kopieer je eigen aardbeienplant
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Kopieer je eigen aardbeienplant

    Planten kunnen zich voortplanten door zichzelf te kopiëren, maar mensen kopiëren ook planten, dit noemen we stekken. Dit kun jij ook! Kijk maar op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het aardvarken, een kampioen?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het aardvarken, een kampioen?

    Door goed naar het lichaam van het aardvarken te kijken ontdek je waarvoor hij er zo uitziet. Waar blinkt dit dier toch in uit? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over het aardvarken.

    x
  • Plaatje Agoeti – Tuinman van de jungle
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Agoeti – Tuinman van de jungle

    In Midden- en Zuid-Amerika groeit een boom met zulk harde vruchten, die bijna geen enkel dier open krijgt: de paranotenboom. De agoeti, een knaagdier zo groot als een kleine kat, laat zich door de harde buitenkant niet tegenhouden. Het diertje peuzelt de zaden van de paranotenboom lekker op, Lees er...

    x
  • Plaatje Hoe miljoenen algen uit de dinotijd in steen veranderden
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe miljoenen algen uit de dinotijd in steen veranderden

    Als je door de heuvels van Limburg loopt, ligt onder je voeten een laag kalksteen van tientallen meters dik. Dit is een enorm massagraf. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek hoe dat kan.

    x
  • Plaatje Alligators: oerreptielen van deze tijd
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Alligators: oerreptielen van deze tijd

    Wat weten we van de twee soorten alligators: de Amerikaanse en de Chinese alligator? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bedreiging van de Amazone
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bedreiging van de Amazone

    Bossen zijn heel belangrijk voor de aarde en voor de mens. Ontbossing door de mens bedreigt het voortbestaan van veel bosgebieden, ook van het Amazoneregenwoud. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje De Amazone: een plek waar je blijft ontdekken
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De Amazone: een plek waar je blijft ontdekken

    Trek je bergschoenen aan en zet je hoed op, want we gaan naar de Amazone, het tropisch regenwoud in Zuid-Amerika! Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bezoek aan een amethistmijn in Brazilië
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bezoek aan een amethistmijn in Brazilië

    Dr. Hanco Zwaan van het Nederlands Edelsteen Laboratorium (NEL) onderzoekt allerlei edelstenen. In 2009 was hij in Brazilië, in de amethistmijn. Lees en bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje De veelzijdige amfibieënhuid
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De veelzijdige amfibieënhuid

    Een gladde huid met slijm, of eentje met wratten. Amfibieën hebben zo’n huid, ze doen er van alles mee. Zelfs ademen en drinken. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Ammonieten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Ammonieten

    Een ammoniet is een uitgestorven inktvisachtige die in een soort slakkenhuis woonde. Hun huizen vinden we nog steeds terug! Meer weten? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Het ontstaan van de angel
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het ontstaan van de angel

    De angel: afschrikwekkend en jaloersmakend tegelijk. Wat is het precies voor ding? Tijd om wat op te steken over de angel. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes.

    x
  • Plaatje Wasachtige apenkikker
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wasachtige apenkikker

    Deze gladde kikker leeft als een aapje in de bomen, maar pas op: hij is giftig! Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het mysterieuze leven van archaea
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het mysterieuze leven van archaea

    Archaea zijn heel klein, maar weet jij wat het zijn? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De Aziatische hoornaar – Een gevaarlijke indringer?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De Aziatische hoornaar – Een gevaarlijke indringer?

    Ze ziet eruit als een grote wesp en leeft met duizenden in een nest bij elkaar: de Aziatische hoornaar. ​​​​​​​ Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Baas in eigen buik
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Baas in eigen buik

    Bij sommige diersoorten beslist het vrouwtje pas na de seks of ze het zaad gebruikt om haar eicel te bevruchten. Hoe doet ze dat? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Babysitters in het dierenrijk
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Babysitters in het dierenrijk

    Zorg na de geboorte verschilt per diersoort. Maar wat als de moeder even weg moet om voedsel te halen? Olifanten en potvissen gebruiken babysitters! Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Het leven van een bacterie
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het leven van een bacterie

    Wat zijn bacteriën en wat doen ze de hele dag? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en neem een kijkje in hun privéleven.

    x
  • Plaatje Baikalmeer – het oudste meer van de wereld
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Baikalmeer – het oudste meer van de wereld

    Om het oudste meer van de wereld te zien, moet je afreizen naar Rusland. Wel 20% van al het zoetwater op aarde bevindt zich in dit meer! Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Geheimen van de baleinwalvis
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Geheimen van de baleinwalvis

    Walvissen horen bij de grootste dieren op aarde, maar we weten nog opvallend weinig van ze. Wat weten we wel en nog niet over baleinen? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Beestjes met veel poten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Beestjes met veel poten

    Voel je al de kriebels over je rug? Maak kennis met de geleedpotigen! Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bejaarde dieren, seniore planten en schimmelige oudjes
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bejaarde dieren, seniore planten en schimmelige oudjes

    Grijze haren en rimpels zijn bij mensen een gevolg van ouderdom. Maar waardoor en hoe verouderen dieren, planten en schimmels? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje De beloega
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De beloega

    De beloega heet ook wel de witte dolfijn of witte walvis. Deze dolfijnen leven tussen de ijsschotsen van de Noordelijke IJszee. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Berengoed!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Berengoed!

    Beren hebben iets koddigs. Toch doe je de acht soorten tekort door ze als ‘knuffelbeer’ te zien. Ontdek hier hoe iedere beer uniek is. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Brokkelende bergen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Brokkelende bergen

    Bergen brokkelen af door de tijd, hoe gaat dat? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bestrijdingsmiddel: redder of doder?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bestrijdingsmiddel: redder of doder?

    Stel je bent boer. Dan landen er hongerige insecten zoals sprinkhanen op je planten, die ze helemaal tot de grond dreigen op te eten. Wat doe je? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Betere plantenseks met bestuivers
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Betere plantenseks met bestuivers

    Planten kunnen niet naar elkaar toe, maar toch doen ze aan seks. Met behulp van bestuivers planten ze zich voort! Lees en bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bidsprinkhanen zijn seksuele kannibalen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bidsprinkhanen zijn seksuele kannibalen

    Hmm.. wat een lekker hapje! Waarom eet een vrouwtjes bidsprinkhaan het mannetje vaak op tijdens of na de paring? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Alleenstaande bijenmoeders
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Alleenstaande bijenmoeders

    Er is één bijensoort die iedereen kent. Jij vast ook. Deze soort leeft in een groot volk in een kast of korf, met één koningin en duizenden werksters. Maar niet alle bijen leven als volk. Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek...

    x
  • Plaatje Handig bepakte bijen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Handig bepakte bijen

    Hoe kun je zoveel mogelijk in één keer vervoeren, met je handen, in je armen of door het op je hoofd te stapelen? Lees en ontdek op de Natuurwijzer van Naturalis hoe bijen dat doen.

    x
  • Plaatje Wat bijen nodig hebben in de tuin of op het balkon
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wat bijen nodig hebben in de tuin of op het balkon

    Wist je dat er 350 soorten wilde bijen in Nederland leven? In iedere achtertuin zijn verschillende soorten te vinden. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wat boeien die bijen?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wat boeien die bijen?

    Zijn bijen waardevol voor de natuur? Kijk voor het antwoord op deze vraag op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Zonder bij geen vanille?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Zonder bij geen vanille?

    Vanillevla, je hebt het vast wel eens gegeten. Maar wist je dat er vaak helemaal geen echte vanille in zit? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Biodiversiteit verdient rommel
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Biodiversiteit verdient rommel

    Een betegelde tuin met een overkapping, gezellig voor een barbecue, maar slecht voor planten en dieren. Lees de informatie over biodiversiteit uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Behulpzame beestjes in de biologische bestrijding
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Behulpzame beestjes in de biologische bestrijding

    Hoe beschermen milieubewuste boeren hun planten dan tegen al die vervelende beestjes? Met nog meer beestjes! Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Biomimicry: de natuur als voorbeeld
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Biomimicry: de natuur als voorbeeld

    Stiekem afkijken bij de natuur, hoe werkt biomimicry eigenlijk? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bizons: terug van bijna weggeweest
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bizons: terug van bijna weggeweest

    Nog niet zo lang geleden stonden bizons op het punt van uitsterven. Nu leven er weer duizenden bizons in het wild. Hoeven we ons geen zorgen meer te maken? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje De Blauwe Draak, een zeenaaktslak met kwallengif
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De Blauwe Draak, een zeenaaktslak met kwallengif

    De blauwe draak is een kleine mooie naaktslak die zich laat meedrijven op de oceaan. Hij maakt handig gebruik van het gif van gevaarlijke oceaandieren. Lees er over in de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Blauwe pijlgifkikker
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Blauwe pijlgifkikker

    Het is misschien wel een van de bekendste pijlgifkikkers. Weinig roofdieren wagen zich aan deze kikker. Zijn huid is erg giftig. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje De blauwvoetgent: voetjes van de vloer of je loopt een blauwtje!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De blauwvoetgent: voetjes van de vloer of je loopt een blauwtje!

    De blauwvoetgent heeft felblauwe voetjes, waarvoor denk je dat de kleur zo fel is? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bloeitijden van bloemen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bloeitijden van bloemen

    Sommige bloemen bloeien lang en andere juist kort. Waarom is de bloeitijd van bloemen zo verschillend? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Hoe zit een bloem in elkaar?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe zit een bloem in elkaar?

    Bloemen zijn er in veel kleuren, geuren en vormen. Toch hebben ze dezelfde onderdelen. Wat zit er nog meer in een bloem? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Bloemen in alle vormen en maten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bloemen in alle vormen en maten

    De meeste bloemen hebben stampers, meeldraden en mooi gekleurde bladeren. Toch zijn er planten die het anders doen, heb jij die weleens gezien? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Wanneer gaan bloemen bloeien?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wanneer gaan bloemen bloeien?

    Na een koude donkere winter komt de natuur weer tot leven. Hoe merken de planten wanneer het lente is en wanneer ze weer moeten bloeien? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Bomen tellen in het grootste regenwoud ter wereld
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bomen tellen in het grootste regenwoud ter wereld

    Het Amazonebos is het grootste regenwoud van de wereld. Hoeveel bomen staan er in die groene rimboe? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bomenkampioen van de Amazone
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bomenkampioen van de Amazone

    Het Amazone regenwoud is het meest diverse bos ter wereld. Het regenwoud is zo uitgestrekt, dat nog steeds weinig bekend is over deze groene rimboe. Bijvoorbeeld, welke boom komt het meest voor in de Amazone? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer...

    x
  • Plaatje Het grootste bos ter wereld
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het grootste bos ter wereld

    De taiga is het grootste bosgebied op aarde. Hier vind je allerlei dieren en planten, aangepast aan deze koude leefomgeving. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Welk bot heb ik gevonden?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Welk bot heb ik gevonden?

    Heb je een bot gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis om welk bot het gaat.

    x
  • Plaatje Hoe oud is dat bot?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe oud is dat bot?

    Een bot is wit, toch? Niet als het heel oud is. Hoe bepaal je de ouderdom van een bot? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Lange, buisvormige botten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Lange, buisvormige botten

    Heb je een lang buisvormig bot gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis om welk bot het gaat.

    x
  • Plaatje Botten met kom
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Botten met kom

    Heb je een bot met een kom gevonden? Onderzoek om welk bot het gaat in Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Overige botten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Overige botten

    Heb je een bot gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis om welk bot het gaat.

    x
  • Plaatje Botten: superhandig gereedschap
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Botten: superhandig gereedschap

    Wat zou je zijn zonder botten? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Broeden? Dat doet de koekoek niet
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Broeden? Dat doet de koekoek niet

    Moeiteloos jongen opvoeden? Simpel, laat ‘t een ander doen! We noemen dat parasiteren. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Broedzorg
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Broedzorg

    Een kenmerkend lentebeeld, een broedende vogel. Ook andere dieren kennen broedzorg, zoals vissen, amfibieën en zelfs zoogdieren. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Het broeikaseffect
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het broeikaseffect

    Pff.. wat is het toch warm op sommige dagen. Weet je dat dit te maken heeft met het broeikaseffect? Wat is dat eigenlijk? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De grootste bromelia: Puya raimondii
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De grootste bromelia: Puya raimondii

    De plantenfamilie van de bromelia's bevat veel verschillende soorten: van de ananasplant, tot Spaans mos, tot de grootste van allemaal: Puya raimondii. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Camouflage-katten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Camouflage-katten

    Vlekken, stippen, strepen of egaal gekleurd. Grote katachtigen hebben prachtige vachten. Ze werken als camouflagepak tijdens het jagen. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Iedereen is dol op capibara’s (zelfs parasieten)
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Iedereen is dol op capibara’s (zelfs parasieten)

    Wie is er niet dol op de capibara? Veel dieren zijn graag in de buurt van dit forse knaagdier. Maar waarom? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Caribische soortenrijkdom in kaart brengen: hoe doe je dat?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Caribische soortenrijkdom in kaart brengen: hoe doe je dat?

    In de Caribische Zee, ingeklemd tussen Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, ligt tropisch Nederland. Hoe weet je welke soorten er leven? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje De cel: bouwsteen van het leven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De cel: bouwsteen van het leven

    Cellen zijn de bouwstenen van al het leven op aarde. Wat zijn cellen? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Vurige chilipeper beschermt nakomelingen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Vurige chilipeper beschermt nakomelingen

    Pepers bestaan er in vele kleuren en vormen. Sommige kun je zo eten, maar andere zijn enorm heet. Waarom is dat? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje De chimpansee: onze voorouder of niet?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De chimpansee: onze voorouder of niet?

    De mens en de chimpansee lijken heel erg op elkaar. Ons DNA is voor 99% hetzelfde. Maar is de chimpansee dan ook onze voorouder? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Chinese vuurbuikpad
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Chinese vuurbuikpad

    Om te zien waaraan hij zijn naam heeft te danken moet je hem eigenlijk omdraaien. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje De Chinese vuurbuiksalamander
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De Chinese vuurbuiksalamander

    De Chinese vuurbuiksalamander ziet er misschien niet zo eng uit. Toch is deze salamander best gevaarlijk. Zijn huid zit namelijk vol met een heel sterk gif. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Cichliden: een rijkdom aan zorgzame ouders
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Cichliden: een rijkdom aan zorgzame ouders

    Er bestaan een paarduizend soorten cichliden. Ze zorgen op hun eigen bijzondere manier voor hun jongen. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Compacte botten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Compacte botten

    Heb je een compact bot gevonden? Onderzoek hier om welk bot het gaat in Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Cryolophosaurus: een dino op de Zuidpool?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Cryolophosaurus: een dino op de Zuidpool?

    De fossielen van Cryolophosaurus zijn alleen gevonden op Antarctica: het allerkoudste deel van onze wereld. Ontdek in Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis, allerlei weetjes over de coole dino Cryolophosaurus.

    x
  • Plaatje De reis van Darwin
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De reis van Darwin

    Darwin bedacht de evolutietheorie: een idee dat uitlegt hoe soorten in de tijd zijn veranderd. Maar daarvoor maakte hij een bijzondere reis! Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over deze reis.

    x
  • Plaatje De Darwins wielwebspin
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De Darwins wielwebspin

    Deze kleine spin maakt enorme webben! Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Darwinvinken: aangepaste snavels
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Darwinvinken: aangepaste snavels

    Op de Galapagoseilanden, ver voor de kust van Zuid-Amerika, leven verschillende soorten Darwinvinken. Allemaal hebben ze een net iets andere snavelvorm. Hoe komt dat? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje De ellepijp
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De ellepijp

    Heb jij een ellepijp gevonden? Onderzoek hier van welk dier het mogelijk is. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Denisovamens: een uitgestorven mensachtige
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Denisovamens: een uitgestorven mensachtige

    Er hebben veel menssoorten op aarde rondgelopen, de Denisovamens was daar een van. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Diamanten: uit de mijn of uit een fabriek?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Diamanten: uit de mijn of uit een fabriek?

    Lees het antwoord op deze vraag op in de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Diamanten: uit de mijn of uit een fabriek?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Diamanten: uit de mijn of uit een fabriek?

    Voor een pietepeuterig diamantje betaal je soms al een paar duizend euro. Heb jij misschien een idee waarom diamanten nou zo duur zijn? Kijk en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis

    x
  • Plaatje Blind date: op zoek naar een maatje in de diepzee
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Blind date: op zoek naar een maatje in de diepzee

    Hoe vinden vissen in de donkerte van de diepzee partners om zich mee voort te planten? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Aanpassen aan de omgeving: hoe doen dieren dat?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Aanpassen aan de omgeving: hoe doen dieren dat?

    Als er een soort is die in de stad thuishoort is het wel de stadsduif. De ene diersoort doet het beter in de stad dan de andere. Hoe komt dat eigenlijk? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Dieren bewaren
    hetklokhuis.nl
    Dieren bewaren

    Bart vind een dood eekhoorntje. Hij wil het graag bewaren en hij neemt het beestje mee naar Naturalis. Daar ontdekt hij dat er verschillende technieken zijn om dieren te conserveren. Bart moet wel helpen om het eekhoorntje klaar te maken voor conservering, en dat blijkt toch niet zo'n heel fris klusje....

    x
  • Plaatje Dieren die doorzetten met weinig water
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Dieren die doorzetten met weinig water

    Leven zonder water is onmogelijk. Toch zijn er dieren die goed tegen langdurige droogte kunnen. Hoe doen zij dat? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hebben dieren tradities?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hebben dieren tradities?

    Nederlanders zijn dol op tradities, maar zijn er ook dieren met tradities? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Dieren in de stad, hoe komen ze daar terecht?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Dieren in de stad, hoe komen ze daar terecht?

    De stad lijkt op het eerste gezicht niet heel geschikt voor dieren. Toch leven er veel diersoorten. Hoe zijn ze daar terecht gekomen? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Dieren in het zonnetje
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Dieren in het zonnetje

    Mensen kunnen enorm genieten van een lekker zonnetje. Ook veel dieren liggen regelmatig in de zon. Maar waarom? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Dieren in winterslaap
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Dieren in winterslaap

    Beren, egels, vleermuizen en boskikkers doen allemaal een winterslaap. Kijk, lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Groei en leeftijd van Dinosauriërs
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Groei en leeftijd van Dinosauriërs

    Bij onze geboorte zijn we heel klein, maar daarna groeien we door te eten. Dat geldt voor mensen, maar ook voor dinosauriërs Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Dansende dinosaurussen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Dansende dinosaurussen

    Met zijn massieve achterpoten veegt hij modder naar achteren, net zo lang tot er flinke krassen in de grond staan. Wat is deze dinosaurus aan het doen? Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje De grootste, de kleinste, de snelste, de raarste: ken je deze dino’s al?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De grootste, de kleinste, de snelste, de raarste: ken je deze dino’s al?

    Er zijn meer dan duizend soorten dino’s bekend. De grootste, de kleinste, de snelste, de raarste? Ontdek de meest bijzondere dino's op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Dinosaurussen in je achtertuin
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Dinosaurussen in je achtertuin

    Dinosaurussen stierven ongeveer 65 miljoen jaar geleden uit, waarschijnlijk door een meteorietinslag. Alleen...het klopt niet helemaal. Kijk maar eens op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Vinden we dinosaurussen in Nederland?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Vinden we dinosaurussen in Nederland?

    In de dinotijd leefden er in Nederland heel veel reptielen. Dinosaurussen zijn ook reptielen, maar kwamen zij in Nederland voor? Ontdek op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Barbara haalt DNA uit drollen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Barbara haalt DNA uit drollen

    Bioloog Barbara Gravendeel haalt planten DNA uit drollen en onderzoekt welke planten er nu leven en welke vroeger. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje DNA: code van het leven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    DNA: code van het leven

    Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek wat DNA eigenlijk is.

    x
  • Plaatje Vijf kindervragen over dode dieren
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Vijf kindervragen over dode dieren

    De dood is mysterieus en roept vragen op. Wat willen kinderen weten over dode dieren? We vroegen het Indra (8) en Lucas (11). Op de Natuurwijzer van Naturalis lees je de antwoorden op hun vragen.

    x
  • Plaatje Dode, levende en levenloze collectie
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Dode, levende en levenloze collectie

    Een zwemmende vis is levend, een gebakken vis dood en een speelgoedvis levenloos. Hoe zit het bij een versteende dinosaurus, een slagtand of een plantenzaad? Ontdek hoe het precies zit op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De dodo: succesvolle overlever
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De dodo: succesvolle overlever

    De dodo als overlever, die vogel is toch uitgestorven? Dat wel. Maar vóór zijn ontmoeting met de mens, kreeg een grote natuurramp de vogel niet klein. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Drie domeinen van het leven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Drie domeinen van het leven

    Biologen ordenen de natuur in domeinen, rijken en stammen. Benieuwd hoe dat gaat? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Donderkeil of belemniet
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Donderkeil of belemniet

    Belemniet is een oeroud overblijfsel van een uitgestorven inktvisje met een puntvormige schelp. In Limburg niet moeilijk te vinden. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Voordelen van doodgaan
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Voordelen van doodgaan

    Alles wat leeft gaat dood. Dat is treurig, maar ook nodig. Wat zijn voordelen van doodgaan? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Doodgravers, pissebedden en mollen: een tuin vol leven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Doodgravers, pissebedden en mollen: een tuin vol leven

    Bij dieren in de tuin denk je misschien vooral aan vogels en spinnen. Maar gehurkt vind je nog veel meer soorten, zoals mollen en doodgravers. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Dreiggedrag: zo houden dieren elkaar uit de buurt
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Dreiggedrag: zo houden dieren elkaar uit de buurt

    Net als mensen, moeten dieren af en toe van zich afbijten. Waarschuwen en dreigen is voordeliger dan vechten. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over dreiggedrag.

    x
  • Plaatje Drijvende continenten en groeiende zeeën
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Drijvende continenten en groeiende zeeën

    Drijvende continenten en groeiende zeeën. Inmiddels is bekend dat continenten voortdurend bewegen. Hoe komt dit? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Druppelpad
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Druppelpad

    Misschien heb je wel eens een pad in het echt gezien of zelfs aangeraakt. Maar wist je dat alle padden giftig zijn? De Druppelpad is een bijzonder geval. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Duim omhoog voor de duim!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Duim omhoog voor de duim!

    Wat zouden we moeten zonder onze duim? We gebruiken deze vinger de hele dag door. Hoe komen wij aan deze topvinger? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe duiven de weg naar huis vinden
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe duiven de weg naar huis vinden

    Postduiven die naar een nieuwe, onbekende plek worden meegenomen, vinden bijna altijd de weg naar huis terug. Hoe weten de vogels welke kant ze op moeten? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Tortelen in je achtertuin
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Tortelen in je achtertuin

    Hoe en waarom beschermen de verschillende soorten duiven in Nederland hun territorium? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het edelhert in de bronst
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het edelhert in de bronst

    Dieren verleiden elkaar tijdens de paartijd of bronst. Hoe doen zij dat? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Minigids Edelstenen in vogelvlucht
    naturalis.nl
    Minigids Edelstenen in vogelvlucht

    Deze minigids van het Nederlands Edelsteen Laboratorium (Naturalis) geeft uitleg over wereld van de edelstenen en hun bijzonderheden.

    x
  • Plaatje Zo ontstaan edelstenen
    kidsweek.nl
    Zo ontstaan edelstenen

    Edelstenen worden gevonden in de natuur. Maar hoe ontstaan die daar? Op de website van Kidsweek legt edelstenen-expert Hanco Zwaan van Naturalis het uit. Dit is een bericht van 24 juni 2023.

    x
  • Plaatje De wintervoorraad van de eekhoorn
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De wintervoorraad van de eekhoorn

    ‘s Zomers hebben de eekhoorns het goed. Dan breekt de winter aan. Het voedsel ligt onder een dik pak sneeuw. Hoe krijgen de dieren dan toch een volle buik? Kijk en lees het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Vijf tips om de egel te helpen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Vijf tips om de egel te helpen

    Het aantal egels in Nederland is de laatste jaren met de helft afgenomen. Wat je kunt doen om de egel te helpen? Ontdek het met deze vijf tips op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Eierlevendbarend: bijzondere manier van geboorte
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Eierlevendbarend: bijzondere manier van geboorte

    Veel dieren leggen eieren in een nest of in het water. Maar wist je dat er ook moederdieren zijn die eieren in hun eigen lichaam uitbroeden? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Een eiland: dé plek voor aparte soorten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een eiland: dé plek voor aparte soorten

    Eilanden liggen midden in het water, afgesloten van het vaste land. Door deze isolatie ontstaan er de bijzonderste dieren. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes.

    x
  • Plaatje Evolutie op topsnelheid
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Evolutie op topsnelheid

    In het Victoriameer in Oost-Afrika splitsten cichliden zich in korte tijd in honderden soorten. Allemaal vanuit één voorouder. Hoe werkt dat? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Evolutie van het ei
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Evolutie van het ei

    Veel mensen tikken graag een eitje bij het ontbijt. Dat is hoe we eieren kennen, een harde schaal en een zachte binnenkant. Maar dit is niet altijd zo geweest. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en ontdek het.

    x
  • Plaatje Evolutie van planten: gif maken of lokken?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Evolutie van planten: gif maken of lokken?

    Planten verdedigen zich op verschillende manieren tegen planteneters. Sommige maken gif, andere maken stekels of lokken vijanden van vijanden Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Exoten in Nederland
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Exoten in Nederland

    Wow! Fel groene, krassende vogels in Nederland? Of wat dacht je van het lieveheersbeestje dat andere kleuren heeft dan ons Nederlandse lieveheersbeestje? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Expeditie Oceaan - Duik de diepte in
    expeditieonline.naturalis.nl
    Expeditie Oceaan - Duik de diepte in

    Meer dan 70% van het aardoppervlak bestaat uit oceaan. Groot, diep en nog zoveel onbekend. Veel dieren, planten en monsters zitten erop te wachten ontdekt te worden. Ga je mee de diepte in? Deze speciale site van Naturalis staat bol van weetjes over oceanen en alles wat daar leeft.

    x
  • Plaatje Extremen van het leven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Extremen van het leven

    In 1977 deed de onderzeeboot Alvin bij de Galapagoseilanden baanbrekende ontdekkingen. Onderzoekers vonden wat niemand ooit had durven dromen! Een ongelooflijke hoeveelheid dieren! Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Waardoor was de Floresmens zo klein?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Waardoor was de Floresmens zo klein?

    Deze mensachtige was zo klein dat hij al snel de bijnaam 'Hobbit’ kreeg. Maar waarom was hij zo klein? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Fossielen als thermometer voor het verleden
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Fossielen als thermometer voor het verleden

    Hoe weet je hoe warm het vroeger was op aarde? Wetenschappers hebben daar allerlei slimme manieren voor, zoals het onderzoeken van fossielen. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Tien manieren om fossiel te worden
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Tien manieren om fossiel te worden

    Hoe bijzonder zou het zijn om miljoenen jaren bewaard te blijven? Om als fossiel gevonden te worden door wezens uit de toekomst? Op de Natuurwijzer van Naturalis staan de 10 beste manieren op een rijtje.

    x
  • Plaatje Van klomp steen tot vliegend fossiel
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Van klomp steen tot vliegend fossiel

    Wat was bijna zes meter breed en vloog in de dinotijd door de lucht? Het was een pterosauriër, beter bekend als vliegend reptiel, uit de dinotijd! Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Fossielen vinden: waar en hoe doe je dat?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Fossielen vinden: waar en hoe doe je dat?

    Fossielen zijn schaars. Toch wil je er eentje hebben, maar waar vind je ze? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Wat is er waardevol aan een collectie fossielen?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wat is er waardevol aan een collectie fossielen?

    Een fossiel is veel waard voor de wetenschap, maar toch is het lastig de waarde in geld uit te drukken. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Fossielen zoeken, vinden...en dan?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Fossielen zoeken, vinden...en dan?

    Lekker uitwaaien op het strand. Hé, daar steekt iets uit het zand. Je schopt er tegenaan en ineens sta je met een oeroud bot in je handen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Gabonpofadder
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Gabonpofadder

    De gabonpofadder is de grootste van alle pofadders, een groep met slangen die zichzelf op kunnen poffen terwijl ze hard sissen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over deze pofadder.

    x
  • Plaatje De Galapagosreuzenschildpad
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De Galapagosreuzenschildpad

    In de Natuurwijzer van Naturalis lees je bijzondere weetjes en feitjes over de Galapagosreuzenschildpad.

    x
  • Plaatje De Galapagosreuzenschildpad
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De Galapagosreuzenschildpad

    Op de Galapagoseilanden leven verschillende reuzenschildpadden. Iedere soort is aangepast aan het eiland waar hij voorkomt. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Hadden onze voorouders gaatjes in hun gebit?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hadden onze voorouders gaatjes in hun gebit?

    De tand des tijds: Hoe gezond waren de tanden en kiezen van onze voorouders Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Geelgouden gifkikker
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Geelgouden gifkikker

    De geelgouden gifkikker is zo giftig dat één kikker genoeg gif bij zich heeft om tien volwassenen te doden! Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Mieren helpen het gentiaanblauwtje
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Mieren helpen het gentiaanblauwtje

    Het gentiaanblauwtje is een bedreigde diersoort. Wat is de oorzaak dat deze mooie vlinder zo weinig voorkomt? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Geoden: keileuke lavabubbels
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Geoden: keileuke lavabubbels

    Geoden zijn holle stenen gevuld met kristallen. Hoe ontstaan deze holle stenen en hoe komen die kristallen daar dan in? Le en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe smelt gesteente in de aarde?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe smelt gesteente in de aarde?

    De aarde is van binnen gloeiend heet.De binnenkern en de meeste aardlagen erboven zijn hard. Waar komt vloeibare lava uit een vulkaan dan vandaan? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Gewervelde dieren: zacht van buiten, hard van binnen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Gewervelde dieren: zacht van buiten, hard van binnen

    Gewervelde dieren hebben een skelet, hoe zit dat precies? En waarom lijken ze allemaal op elkaar? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes.

    x
  • Plaatje Gif in je achtertuin
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Gif in je achtertuin

    Voor veel mensen is gif iets dat alleen voorkomt in verre oorden. Maar in Nederland is ook veel giftig, zélfs in je eigen achtertuin! Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Gif overbrengen doe je zo
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Gif overbrengen doe je zo

    Giftige dieren gebruiken hun gif om zich te verdedigen of een prooi te vangen. Maar dat gif komt niet zomaar in het lichaam van een vijand of prooi terecht. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Gifslangen? Ook in Europa!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Gifslangen? Ook in Europa!

    Gifslangen in Europa, maar zitten ze ook in Nederland? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe herken je een giftige plant?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe herken je een giftige plant?

    Zijn giftige planten te herkennen? Zien ze er anders uit dan andere planten? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Gilamonster
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Gilamonster

    Zijn monsterlijke naam belooft alvast niet veel goeds. Maar in in werkelijkheid is hij zo traag dat hij nauwelijks een bedreiging voor mensen vormt. Lees over deze hagedis op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wat doet een glacioloog? - Interview met Agatha van Gent
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wat doet een glacioloog? - Interview met Agatha van Gent

    Wat doet een glacioloog? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Glauert’s varaan
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Glauert’s varaan

    Glauert’s varanen zijn ongeveer net zo groot als twee komkommers achter elkaar. Ze zijn de grootste van de dwergvaranen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over deze varaan.

    x
  • Plaatje Waardevolle grondstoffen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Waardevolle grondstoffen

    De aarde barst van de nuttige mineralen. Wat maken we ervan? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Groot, groter, grootst; onder water in Nederland!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Groot, groter, grootst; onder water in Nederland!

    Welke roofvissen kom je allemaal tegen in Nederland? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Hoe herken je een haai?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe herken je een haai?

    Een haai is een beest met scherpe tanden. Toch? Wil je het zeker weten, lees dan op de Natuurwijzer van Naturalis dit signalement.

    x
  • Plaatje Haaieneieren: elk ei vertelt een verhaal
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Haaieneieren: elk ei vertelt een verhaal

    Heb je wel eens een ei van een haai gevonden? Het vertelt je veel over deze vis. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes.

    x
  • Plaatje Hagedissen: een verhaal met een staartje
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hagedissen: een verhaal met een staartje

    De slang heeft alleen een kronkelende staart in zijn bek. De staartloze hagedis vlucht snel de hoek om. Wat is hier aan de hand? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het ontstaan van handen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het ontstaan van handen

    Kijk eens naar je eigen hand. Hij is anders dan de poot van een dier, toch? Hoe en wanneer ontstonden de eerste echte handen? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het ontstaan van haren
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het ontstaan van haren

    Echte haren hebben alleen zoogdieren, maar waar komen ze eigenlijk vandaan? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Heersers in het luchtruim der dinosauriërs
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Heersers in het luchtruim der dinosauriërs

    In de dinotijd werd de hoogte boven de toen warmere aarde voornamelijk door vliegende reptielen bewoond. Wat waren dit voor dieren? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het heupbeen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het heupbeen

    Heb jij een heupbeen gevonden? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en onderzoek van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Het hielbeen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het hielbeen

    Heb jij een hielbeen gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Hollen op hoeven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hollen op hoeven

    Bijna alle grote planteneters zijn hoefdieren. Welke verschillende hoeven en hoefdieren zijn er allemaal? Kijk maar eens op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Er kan er maar één het holotype zijn
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Er kan er maar één het holotype zijn

    Als een bioloog een nieuwe soort ontdekt, beschrijft hij het holotype in een artikel. Maar wat zijn holotypes precies en waar worden ze voor gebruikt? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Dode hommels onder lindebomen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Dode hommels onder lindebomen

    Bloeiende lindebomen zijn populair bij hommels, honingbijen en zweefvliegen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis waarom dat zo is.

    x
  • Plaatje Hommels en een vredige samenwerking? Schijn bedriegt!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hommels en een vredige samenwerking? Schijn bedriegt!

    Een hommelvolk leeft vreedzaam samen. Maar schijn bedriegt. Aan het eind van de zomer komen de hommelwerksters in opstand tegen hun koningin. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hommels herken je aan hun vleugels
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hommels herken je aan hun vleugels

    Zie je een harige bal een bloem inkruipen? Vast een hommel! Hoe opvallend ze ook zijn, hommels zijn vaak lastig uit elkaar te houden. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Hoe cool zijn hommels?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe cool zijn hommels?

    Hommels bestuiven planten en helpen daarbij niet alleen zichzelf, maar ook planten en mensen. Hoe Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe houd je witkontjes uit elkaar?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe houd je witkontjes uit elkaar?

    Het is zwart met geel gekleurd, het heeft een harig lichaam en een wit kontje. Rara, wat is het? Ontdek de verschillende soorten hommels op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Homo naledi: feit of fantasie?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Homo naledi: feit of fantasie?

    Jij bent bijvoorbeeld Homo sapiens, maar vroeger leefden er ook andere soorten mensachtigen. Waarom krijgt alles een soortnaam en is dat nuttig? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De honingbij en haar dans
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De honingbij en haar dans

    Bijen praten niet met elkaar, bijen dansen. Daarmee vertellen ze uitgebreid over waar lekker voedsel te vinden is. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Honingbijen: alle mannen eruit!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Honingbijen: alle mannen eruit!

    Honingbij volken bestaan uit tienduizenden bijen: één koningin en heel veel werksters (vrouwtjes) en soms enkele darren (mannetjes). Is er altijd samenwerking en liefde? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Schroef of stormram: de vorm van hoorns en geweien
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Schroef of stormram: de vorm van hoorns en geweien

    Hoorns en geweien komen in ontzettend veel verschillende vormen voor: van klein en recht tot groot en gekronkeld. Vanwaar deze verschillen? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het ontstaan van hoorns
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het ontstaan van hoorns

    Schaap, bizon, gazelle en springbok. Wat hebben deze dieren gemeen? Hun kop is versierd met hoorns. Wanneer leefde eigenlijk het eerste dier met hoorns? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Een dakpannen huid
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een dakpannen huid

    Veel dieren gebruiken schubben ter bescherming. Waar zijn ze nog meer handig voor? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hyena’s, aardwolven en wilde honden: samenleven op de savanne
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hyena’s, aardwolven en wilde honden: samenleven op de savanne

    In Kenia en Tanzania leven drie diersoorten die veel op elkaar lijken. Hoe leven deze dieren samen? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Ieder jaar een nieuw duikpak
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Ieder jaar een nieuw duikpak

    Veren en haren slijten.Daarom vervangen dieren regelmatig hun verenkleed of vacht. Dit heet ruien. Voor pinguïns en zeehonden heeft de rui flink wat gevolgen. Kijk maar eens op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Een ijskoud Afrika
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een ijskoud Afrika

    Tijdens de laatste IJstijd was het dierenleven bij ons vergelijkbaar met dat van de Afrikaanse savanne. Zouden er ook wolharige giraffen zijn geweest? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Speuren naar de IJstijd
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Speuren naar de IJstijd

    Gewoon in Nederland zichtbaar: resten van de ijstijden in het landschap. Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Welkom in onze ijstijd
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Welkom in onze ijstijd

    Houd je van ijstijden? Goed nieuws, volgens geologen leven we nu in een ijstijd. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe verzorgt een imker zijn bijen?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe verzorgt een imker zijn bijen?

    Voorzichtig inspecteert imker Fred Weber een van zijn kasten. Af en toe komen bijtjes aanvliegen, Fred houdt ze nauwlettend in de gaten. Lees meer over het werk van de imker op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje In het oog springende pupillen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    In het oog springende pupillen

    Pupillen zijn er in allerlei soorten, maar waarom is dat handig? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Ingeslagen steen blijkt meteoriet
    jeugdjournaal.nl
    Ingeslagen steen blijkt meteoriet

    Een grote steen die in januari insloeg in een schuurtje in Noord-Holland, blijkt een meteoriet te zijn. Het ding is te zien in museum Naturalis in Leiden. Wil je meer weten? Bekijk dan het filmpje van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Inkt, slijm en hergebruikte huisjes: kwetsbare zeedieren beschermen zichzelf
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Inkt, slijm en hergebruikte huisjes: kwetsbare zeedieren beschermen zichzelf

    De zee zit vol met roofdieren die graag andere dieren eten. Toch leven er veel dieren in zee met een zacht, kwetsbaar lichaam. Hoe beschermen zij zichzelf? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De geurige wereld van insecten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De geurige wereld van insecten

    Hoe lang je ook zoekt, de neus van een insect zul je niet vinden. Toch ruiken insecten van alles: waar voedsel te halen valt en partners te vinden zijn. Hoe doen ze dat? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Insecten gaan kopje onder
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Insecten gaan kopje onder

    Hoe lang houd jij het vol onder water? Een minuut of twee? Er zijn insecten die veel langer onder water blijven dan wij. Hoe doen ze dat? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe bewaar je een insect voor de eeuwigheid?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe bewaar je een insect voor de eeuwigheid?

    Hoe zorgen collectiebeheerders ervoor dat de insecten lang bewaard kunnen blijven? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe insecten de wereld zien
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe insecten de wereld zien

    De bolle, glanzende ogen van insecten lijken totaal niet op die van ons. Hoe zien deze dieren de wereld om zich heen? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe overleven insecten de winter?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe overleven insecten de winter?

    Waar zijn 's winters de zwermen muggen die je in een warme herfst nog zag? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en ontdek het.

    x
  • Plaatje Hoe springen insecten?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe springen insecten?

    Insecten springen tot wel honderd keer hun eigen lichaamslengte. Hoe maken insecten zulke grote sprongen? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Op zoek naar de oren van insecten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Op zoek naar de oren van insecten

    Veel dieren horen met oren die aan de zijkant van hun hoofd zitten. Insecten doen het net wat anders. Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Vijf trucs om insecten te bestuderen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Vijf trucs om insecten te bestuderen

    Als je insecten wilt bestuderen, dan moet je ze eerst vinden. Er zijn een aantal trucs om ze te pakken te krijgen. Kijk maar eens op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Vliegende insecten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Vliegende insecten

    Overal om je heen vliegen insecten rond. Als ze eenmaal stil zitten zie je twee, vier of soms helemaal geen vleugels. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek hoe dat zit.

    x
  • Plaatje Waarom zijn er zoveel soorten insecten?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Waarom zijn er zoveel soorten insecten?

    Insecten kruipen, krioelen, klimmen en vliegen vrijwel op elke plek. Geen wonder dat van alle diersoorten driekwart tot de insecten behoort. Wat is hun geheim? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Waarom zijn insecten zo klein?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Waarom zijn insecten zo klein?

    Als je iemand vraagt om insecten te beschrijven dan zal diegene beginnen met ‘insecten zijn kleine dieren…’. Heb jij jezelf ooit afgevraagd waarom insecten klein zijn? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Insecten zijn vaak kieskeurige planteneters
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Insecten zijn vaak kieskeurige planteneters

    Insecten en planten zijn doorlopend met elkaar in strijd. Insecten worden daarom vaak kieskeurige eters. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Is er zorg na de geboorte bij planten?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Is er zorg na de geboorte bij planten?

    Veel jonge dieren hebben zorg nodig van hun ouders om te overleven. Maar heb jij ooit een plant haar ‘jongen’ zien verzorgen? Kijk maar eens op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De jaguar: onmisbaar in de Amazone
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De jaguar: onmisbaar in de Amazone

    De jaguar is een indrukwekkend roofdier dat in de tropische bossen van Midden- en Zuid-Amerika leeft. Hier jaagt hij op vrijwel ieder dier dat hij in zijn leefgebied tegenkomt. Daardoor is hij een gevaarlijke tegenstander. Voor de jaguar ligt er echter ook gevaar op de loer. Kijk op de Natuurwijzer van...

    x
  • Plaatje De mysterieuze cirkels van de Japanse kogelvis
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De mysterieuze cirkels van de Japanse kogelvis

    Wat zou je denken als je een zandsculptuur van meer dan een meter groot aantreft onder water? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over de Japanse kogelvis.

    x
  • Plaatje De Japanse reuzenkrab
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De Japanse reuzenkrab

    Hij lijkt op een spin, maar het is een krab. De Japanse reuzenkrab is een van de grootste dieren zonder ruggengraat. Hoe leeft deze grote griezel? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis

    x
  • Plaatje Een jongen of een meisje? De temperatuur bepaalt
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een jongen of een meisje? De temperatuur bepaalt

    Mannen en vrouwen zijn niet hetzelfde, net als bij dieren. Wat bepaalt nu of een dier een mannetje of een vrouwtje wordt? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Het verschil tussen juffervrouwtjes en -mannetjes
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het verschil tussen juffervrouwtjes en -mannetjes

    Het is magisch als je in een veld staat bij een beekje en er vliegen tientallen juffers langs. Vraag je je wel eens af wat nou een mannetje is of een vrouwtje? Met de informatie op de Natuurwijzer van Naturalis gaat het jou zeker lukken om een mannetjesjuffer van een vrouwtjesjuffer te onderscheiden.

    x
  • Plaatje De kaaimansnoek: Een gepantserde roofvis uit de dinotijd
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De kaaimansnoek: Een gepantserde roofvis uit de dinotijd

    Kaaimannen leefden al in de dinotijd, maar zijn geen dinosauriërs. Wat zijn het voor dieren? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis .

    x
  • Plaatje De prijs voor beste moeder gaat naar … de grote kaardespin
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De prijs voor beste moeder gaat naar … de grote kaardespin

    Ouderdieren hebben vaak veel over voor de zorg van hun jongen. De grote kaardespin laat zich opeten door haar eigen jongen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Het ontstaan van kaken
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het ontstaan van kaken

    Kaken zijn één van de belangrijkste uitvindingen ooit. Hoe en wanneer ontstonden de eerste kaken? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis,

    x
  • Plaatje Kangoeroes: wat gebeurt er in die buidel?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Kangoeroes: wat gebeurt er in die buidel?

    De buidel heeft een belangrijke rol voor een jonge kangoeroe. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Help! De kanoetvogel in de problemen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Help! De kanoetvogel in de problemen

    Door de opwarming van de aarde komen kanoeten soms in de problemen. Hun voedselkringloop raakt verstoord. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe de wilde kat een huisdier werd
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe de wilde kat een huisdier werd

    Wilde katten zijn roofdieren die vrij in de natuur leven. Hoe werd dit wilde dier ons huisdier? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Kegelslakken: sluipschutters van de zee
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Kegelslakken: sluipschutters van de zee

    Kegelslakken vangen en doden op een bijzondere manier hun prooi. Ze gebruiken namelijk een giftige harpoen. Lees er meer over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wat is een kenmerk volgens biologen?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wat is een kenmerk volgens biologen?

    Biologen noemen de trekken waaraan we dieren of planten herkennen ‘kenmerken’. Wat is precies een kenmerk? Is het elke willekeurige eigenschap? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De kerstboomworm
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De kerstboomworm

    De eerste keer dat Harry ten Hove in een tropische zee snorkelde zag hij uit zijn ooghoek veelkleurige dingen razendsnel terugschieten in massieve koralen Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Van keverkleintjes tot kolossale kevers
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Van keverkleintjes tot kolossale kevers

    Kevers zijn als baby's dikke gekleurde larven. Ze ondergaan tijdens het opgroeien een volledige gedaanteverwisseling. Bekijk het maar eens op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Doormalen over kiezen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Doormalen over kiezen

    Kiezen van zoogdieren laten zien wat er op het menu staat. Ze vertellen zelfs iets over de omgeving van dieren. Hoe zit dat? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Een heel bijzondere kies
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een heel bijzondere kies

    Het is 1891, op Java in Indonesië vindt Eugene Dubois een kies en een schedeldak. Ruim een eeuw later bewezen wetenschappers dat het van mensachtigen is. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje De kikker, door dik en dun
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De kikker, door dik en dun

    In de lente drijven slijmerige klompen in de sloot. Daarin zitten ontelbare zwarte puntjes: dat is kikkerdril, duizenden kikkereitjes. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes over kikkers.

    x
  • Plaatje Kleurvariatie: handig als waarschuwing, schutkleur of allebei?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Kleurvariatie: handig als waarschuwing, schutkleur of allebei?

    Schlegels groefkopadders zijn bijzondere dieren. Het is de enige slangensoort met wimpers boven hun ogen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Waarom jonge koala’s de poep van hun moeder eten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Waarom jonge koala’s de poep van hun moeder eten

    Een jonge koala kruipt naar het poepgat van zijn moeder en begint de verse poep van zijn moeder op te likken! Wat is hier aan de hand? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Koekoekshommels
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Koekoekshommels

    Koekoekshommels besteden de opvoeding van hun jongen uit. Ze kapen een nest, zoals piraten een schip veroveren. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Supervogeltjes zorgen voor bestuiving
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Supervogeltjes zorgen voor bestuiving

    Kolibries zijn heel bijzondere diertjes, die allerlei ‘vogelrecords’ op hun naam hebben staan. Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De komeetstaartvlinder: een wonderlijk dier
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De komeetstaartvlinder: een wonderlijk dier

    Deze vlinder ziet er net zo spectaculair uit als zijn naam. Met zijn grote gele vleugels is de komeetstaartvlinder een van de grootste nachtpauwogen ter wereld. Heb je ooit zo’n grote vlinder gezien? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over deze vlinder.

    x
  • Plaatje Hoe de komodovaraan een hert vangt
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe de komodovaraan een hert vangt

    De komodovaraan gaat op jacht. Hij steekt zijn lange, gespleten tong in de lucht om te ruiken, op zoek naar een nieuwe prooi. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Koningscobra
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Koningscobra

    De koningscobra is de grootste gifslang ter wereld: hij kan wel vijf meter lang worden! Ook is hij extreem giftig: één beet is genoeg om een olifant te doden. Lees er meer over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Koningsslang
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Koningsslang

    Koningsslang, dat is nog eens een naam om mee thuis te komen. Is het de koning onder de slangen? Omtdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De koperkop: een adder met een groot talent
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De koperkop: een adder met een groot talent

    Deze slang is met zijn bruintinten zo goed gecamoufleerd dat hij bijna niet te zien is. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes over de koperkop.

    x
  • Plaatje Koraal: steen, plant of dier?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Koraal: steen, plant of dier?

    Koraal bestaat in allerlei vormen. Soms ziet het er uit als pannenkoeken met rare ribbels, soms als een wirwar van scherpe punten. Maar… wat is koraal eigenlijk? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Kraaiachtigen lossen het wel op
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Kraaiachtigen lossen het wel op

    Vogels hebben kleine kopjes. Lang werd daarom gedacht dat vogels niet heel slim zijn. Maar nu blijkt: mensen dachten daar zelf niet goed genoeg over na! Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De krab in de groei
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De krab in de groei

    Krabben groeien uit hun pantser en moeten soms vervellen. Hoe doen ze dat? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis, lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Antarctisch krill
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Antarctisch krill

    Krill een lekkernij voor blauwe vinvissen. Wat is dit nou eigenlijk? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Suiker of diamant: zo groeit een kristal
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Suiker of diamant: zo groeit een kristal

    Is het mogelijk om met het blote oog het verschil te zien tussen een stukje diamant, bergkristal of suiker? Dr. Hanco Zwaan maakt het helder. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het kuitbeen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het kuitbeen

    Heb jij een kuitbeen gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Zonnende kwallen in een eiland van water
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Zonnende kwallen in een eiland van water

    Waarom zwemmen de gouden kwallen de hele dag in de zon? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Kwarts: we krijgen nooit genoeg van je
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Kwarts: we krijgen nooit genoeg van je

    Wat is kwarts precies en waar gebruiken we het voor? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De kleinste landslak ter wereld
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De kleinste landslak ter wereld

    Wat is doorzichtig en zo klein dat je het bijna niet met het blote oog kunt zien? Precies, de kleinste landslak ter wereld! Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Wat zit er in lava?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wat zit er in lava?

    Gloeiend hete lava, vuurballen en wolken van as. Voor onderzoekers zijn uitbarstingen een unieke kans om meer te ontdekken over de binnenkant van de aarde. Lees er over en bekijk de filmpjes op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Goede tijden, slechte tijden in lemmingland
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Goede tijden, slechte tijden in lemmingland

    Lemmingen hebben soms een topjaar: dan zijn er op een plek ineens veel meer van deze dieren dan in andere jaren. Hoe komt dat? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over de lemming.

    x
  • Plaatje Mega onderzoek naar lieveheersbeestjes
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Mega onderzoek naar lieveheersbeestjes

    In Nederland leven meer dan zestig verschillende soorten lieveheersbeestjes. Onderzoekers willen weten waar al die lieveheersbeestjes leven in ons land. Lees er meer over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Maak maar stuk die rots
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Maak maar stuk die rots

    Organismen bouwen de aarde niet alleen op, maar helpen ook met afbreken. Slopen maar... Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Een jampot vol snot: zo wordt een maanvis opgezet
    kidsweek.nl
    Een jampot vol snot: zo wordt een maanvis opgezet

    Glibberig en groot is-ie: de maanvis die vorig jaar aanspoelde op Ameland. Het zeedier wordt opgezet in museum Naturalis in Leiden. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 20 september 2022.

    x
  • Plaatje Verrassende maanvis
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Verrassende maanvis

    Verrassende maanvis heeft de schattigste jonkies. Met hun stekels zijn het net zwemmende speldenkussens. Wat heeft de maanvis nog meer in huis? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Madagaskar: een eiland vol verrassingen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Madagaskar: een eiland vol verrassingen

    Op Madagaskar kom je unieke dieren tegen. Hoe is dit zo gekomen? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Maken wij onszelf?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Maken wij onszelf?

    Mensen bedenken eerst hoe hun gereedschap eruit moet zien en maken het dan zelf. We zijn uitvinders en veranderen daardoor zelf ook een beetje. Hoe zit dat? Lees er over en bekijk de filmpjes op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De terugkeer van de mammoet?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De terugkeer van de mammoet?

    De uitgestorven mammoet weer tot leven wekken, lukt misschien wel met DNA-technieken in het laboratorium. Maar zelfs als het mogelijk is, willen we dat wel? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Appeltjes des doods: de manzanillaboom
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Appeltjes des doods: de manzanillaboom

    Een lekker appeltje van deze boom eten? Niet doen! Het is een van de giftigste bomen die bestaat. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Wat maakt ons mens?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wat maakt ons mens?

    De mens is net als alle apen en halfapen een primaat. Maar waarin verschilt de mens van de aap? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het menselijk embryo
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het menselijk embryo

    Hoe ontstaat een baby en hoe eten ze? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe heeft de mens zich over de wereld verspreid?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe heeft de mens zich over de wereld verspreid?

    De mens komt nu overal voor, maar dat was niet altijd zo. Op de Natuurwijzer van Naturalis lees je hoe die verspreiding is gegaan.

    x
  • Plaatje Met deze neuzen kun je alle kanten op
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Met deze neuzen kun je alle kanten op

    Zou jij een slurf willen hebben? Naast olifanten zijn er meer dieren die een slurfachtige snuit hebben. Hoe gebruiken die dieren hun snuit? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Magie van de metamorfose
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Magie van de metamorfose

    Ze verpoppen en verschijnen weer met een compleet nieuwe look. Welke dieren kennen een gedaantewisseling en waar dient deze tovertruc voor? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Waaraan herken je een meteoriet?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Waaraan herken je een meteoriet?

    Hoe herken je een echte meteoriet? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het middenhandsbeen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het middenhandsbeen

    Heb jij een middenhandsbeen gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Het middenvoetsbeen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het middenvoetsbeen

    Heb jij een middenvoetsbeen gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Miereneter, blijf uit ons nest!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Miereneter, blijf uit ons nest!

    Een reuzenmiereneter struint rustig rond op de Braziliaanse savanne. Af en toe likt hij wat mieren van de grond, maar is dat genoeg? Lees er meer over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Mimicry bij insecten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Mimicry bij insecten

    Voor sommige dieren is het behoorlijk handig dat ze heel sterk op elkaar lijken. Ze hebben bijvoorbeeld dezelfde kleuren, vormen, vlekken of geuren en houden zo elkaar voor de gek. Als dieren zo op elkaar lijken, elkaar nadoen of nabootsen, noemen we dat mimicry. Lees meer over mimicry op de Natuurwijzer...

    x
  • Plaatje Mimicry: na-aperij om te overleven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Mimicry: na-aperij om te overleven

    De natuur zit vol handige trucs waarmee planten en dieren overleven. Een daarvan noemen we ‘mimicry’, wat zoiets betekent als ‘nadoen’. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Mineralen en gesteenten: wat is het verschil?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Mineralen en gesteenten: wat is het verschil?

    Wat zijn verschillen tussen mineralen, stenen en gesteente? En hoe houd je ze uit elkaar? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Een hapje modder om gezond te blijven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een hapje modder om gezond te blijven

    In modder zitten mineralen die het lichaam gezond houden. Wat is een mineraal? Kun je ze ook op een andere manier binnen krijgen? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De weg vinden onder de grond
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De weg vinden onder de grond

    Onder de grond schijnt de zon nooit. Hoe vinden deze dieren hun weg in het pikkedonker? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over mollen.

    x
  • Plaatje De schitterende blauwe morphovlinder
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De schitterende blauwe morphovlinder

    Knalblauw, zonder kleurstof! Hoe werkt dat bij de morphovlinder? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Ook muizen zingen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Ook muizen zingen

    In de dierenwereld verleiden veel mannetjes hun partners met gezang. Wist je dat ook huismuizen zingen? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Muskus: verleiden met geurtjes?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Muskus: verleiden met geurtjes?

    Ben je verliefd en wil je iemand versieren? Dan draag je maar beter dure parfum, want in de natuur lokken dieren elkaar ook met geuren. Met muskus bijvoorbeeld. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Lang leve de naakte molrat!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Lang leve de naakte molrat!

    De naakte molrat is misschien wel het raarste zoogdier dat op aarde rondloopt: roze, haarloos en kleine kraaloogjes waar hij niks mee ziet. Qua uiterlijk zou je denken dat hij geen schijn van kans maakt in de brute natuur, maar molratten hebben een geheim: ze worden tot wel 35 jaar oud! Hoe kan dit?...

    x
  • Plaatje Natuur indelen: iedereen past in een hokje
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Natuur indelen: iedereen past in een hokje

    Skater, natuurliefhebber of influencer... is er een hokje waar jij bij past? Waarom stoppen biologen alles in hokjes? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Neanderthaler: een gebochelde bruut of goede vriend?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Neanderthaler: een gebochelde bruut of goede vriend?

    Een doordouwer uit barre tijden. Ontdek meer over de Neanderthaler op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Nest bouwen is een kunst
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Nest bouwen is een kunst

    Vogels zijn niet de enigen die nestjes maken. Andere dieren zoals termieten bouwen ook nesten. Waarom en hoe doen ze dat? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Net tweelingen, maar geen familie
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Net tweelingen, maar geen familie

    De suikereekhoorns uit Australië lijken op de vliegende eekhoorns uit Europa en Amerika, maar ze zijn geen familie van elkaar. Hoe kan dat? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Een nieuw soort garnaal
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een nieuw soort garnaal

    Werner de Gier studeerde biologie in Leiden en hielp garnalenexpert Dr. Charles Fransen met zijn onderzoek. Samen ontdekten ze twee nieuwe garnalen. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De nijlkrokodil is één van de gevaarlijkste jagers van Afrika
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De nijlkrokodil is één van de gevaarlijkste jagers van Afrika

    De nijlkrokodil ziet er misschien langzaam uit, maar is het zeker niet. Wie de nijlkrokodil over het hoofd ziet, is het haasje. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over deze krokodil.

    x
  • Plaatje Waardoor stierf de ‘notenkrakermens’ uit?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Waardoor stierf de ‘notenkrakermens’ uit?

    Er hebben vóór ons veel mensachtigen geleefd, waaronder de notenkraker. Toch zijn uiteindelijk alleen wij overgebleven. Waardoor stierf de notenkrakermens uit? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Een zuurder wordende oceaan
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een zuurder wordende oceaan

    Wetenschappers hebben ontdekt dat de oceaan steeds zuurder wordt, maar hoe komt dit? En welke gevolgen heeft het? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het schitterende leven van de oester
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het schitterende leven van de oester

    De oester is een lekkernij, maar wist je dat de oester ook een dier is, dat in de de Noordzee en Zeeland leeft? De oester is meer dan een drabje! Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De okapi en de giraffe
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De okapi en de giraffe

    Diersoorten die niet veel op elkaar lijken, zijn soms toch familie van elkaar. Neem bijvoorbeeld okapi’s en giraffen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje De olifant zoekt verkoeling
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De olifant zoekt verkoeling

    Olifanten zweten niet, maar hoe houden deze reuzen hun hoofd dan koel? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek hoe ze dat doen.

    x
  • Plaatje Het ontstaan van de slurf
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het ontstaan van de slurf

    Olifanten gebruiken ze om te eten en drinken, voorwerpen te pakken, voelen, communiceren, en dan ook nog te ademen. Hoe is dat allemaal begonnen? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over de slurf.

    x
  • Plaatje Onregelmatige botten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Onregelmatige botten

    Heb je een onregelmatig bot gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis om welk bot het gaat.

    x
  • Plaatje Ontstaan van de mens - Homo erectus
    hetklokhuis.nl
    Ontstaan van de mens - Homo erectus

    Ontmoet onze voorouders! Vandaag de Homo Erectus. Om zich tegen wilde dieren te beschermen is de mensaap op twee benen gaan lopen. Paleontoloog John de Vos laat in Naturalis de originele botten zien. Bekijk deze aflevering uit de serie Klokhuis Oertoer over onze prehistorie.

    x
  • Plaatje Onzichtbaar in het water
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Onzichtbaar in het water

    Veel dieren op het land vallen dankzij hun schutkleur niet op in hun omgeving. Hoe camoufleren dieren zich in het water? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Oorwormen zijn zorgzame moeders
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Oorwormen zijn zorgzame moeders

    Als jong insectje heb je vaak maar weinig aan je ouders, behalve als je een oorworm bent! Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Op expeditie: een dag bij een opgraving
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Op expeditie: een dag bij een opgraving

    Wetenschappers gaan vaak op expeditie. Ze willen bijvoorbeeld meer weten over de natuur in een afgelegen gebied of het voedsel van een pas ontdekte diersoort. Lees op de Natuurwijzer van Naturalis hoe zo'n expeditie verloopt.

    x
  • Plaatje Op geo-expeditie rond je huis
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Op geo-expeditie rond je huis

    Ontdek meer over geologie in je eigen buurt! Ga op expeditie rond jouw eigen huis. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Op je gemak door de lucht?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Op je gemak door de lucht?

    Vogels, vleermuizen en insecten vliegen schijnbaar moeiteloos door de lucht. Hoe doen ze dat? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Oplichters in de natuur
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Oplichters in de natuur

    Sommige organismen lichten op in het donker. Waarom eigenlijk? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Het opperarmbeen en dijbeen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het opperarmbeen en dijbeen

    Heb jij een opperarmbeen of dijbeen gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje De opossum houdt zich dood
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De opossum houdt zich dood

    Opossums houden zich dood bij een aanval. Werkt dat? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje De orang-oetan: een roodharige bosbewoner
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De orang-oetan: een roodharige bosbewoner

    Soepel slingert de orang-oetan door de bomen. Deze mensaap is perfect aangepast aan het leven hoog boven de grond. Hoe doet ‘ie dat? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Waarom de mens al het leven ordent
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Waarom de mens al het leven ordent

    Staan jouw boeken in alfabetische volgorde of van groot naar klein? Niet zo gek. Mensen ordenen graag. Dat doen we ook met het leven op aarde. Maar waarom? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Oren: niet alleen om mee te horen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Oren: niet alleen om mee te horen

    Oren zijn er in allerlei vormen en maten: groot, klein, rond, puntig, naar voren gericht of opzij staand. Komen ze naast horen ook op andere manieren van pas? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje De roze rivierdolfijn
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De roze rivierdolfijn

    De grootste rivierdolfijn, de Orinoco, leeft in de rivieren van het Tropisch regenwoud in Zuid-Amerika. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje De poephoopjes van otters
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De poephoopjes van otters

    Europese otters kunnen niet zingen. Vlaggen maken ze ook al niet. Otters gebruiken hun poep om hun buren te waarschuwen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Oude ketchup
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Oude ketchup

    Bedorven ketchup? Nee, een 500 jaar oude tomatensoort! Wat weten we over de En Tibi-tomaat? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Overleven in de gevaarlijkste zee ooit
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Overleven in de gevaarlijkste zee ooit

    Kleine zeediertjes hadden het niet makkelijk tijdens het Krijt, 145-66 miljoen jaar geleden. Hoe pasten ze zich aan om te overleven? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Hoe ver komen pluisjes van de paardenbloem?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe ver komen pluisjes van de paardenbloem?

    Paardenbloemen verspreiden hun zaden door de lucht. Hoe ver komen deze zaden eigenlijk? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Padden wagen ieder jaar weer hun leven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Padden wagen ieder jaar weer hun leven

    Lees in de Natuurwijzer van Naturalis over de paddentrek.

    x
  • Plaatje Paddenstoelen: eten zonder mond en samenwerken met planten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Paddenstoelen: eten zonder mond en samenwerken met planten

    Tussen de bomen, onder het bladerdek en in donkere hoekjes groeien mysterieuze wezens: paddenstoelen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes.

    x
  • Plaatje Palmvaren overleeft dinotijd
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Palmvaren overleeft dinotijd

    Zaden van palmvarens werden door dinosaurussen gegeten en uitgepoept, maar dino's zijn uitgestorven. Hoe verspreidt de plant haar zaden nu? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje ‘…Nee, ik ben de mooiste!’ - paradijsvogels
    natuurwijzer.naturalis.nl
    ‘…Nee, ik ben de mooiste!’ - paradijsvogels

    Wie krijgt de prijs voor de mooiste vogel? Mannelijke paradijsvogels nemen deze competitie serieus en zien er dan ook prachtig uit. Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Parasitaire planten: stelen om te leven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Parasitaire planten: stelen om te leven

    Groene bladeren en wortels lijken onmisbaar voor een plant. Toch zijn er planten die weten te overleven zonder groene bladeren of zonder wortels in de grond. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het paternosterboontje: een klein zaad met grote kracht
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het paternosterboontje: een klein zaad met grote kracht

    Dit wezen lijkt onschuldig, maar bij het breken van zijn buitenste laag komt het gif vrij en is het met je gedaan. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De pauwspin
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De pauwspin

    Ben je bang voor spinnen? Dan heb je vast nog nooit gehoord van de pauwspin! Deze spinnen zijn drie tot vijf millimeter groot en vallen op door hun bijzondere kleuren. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje De zeven meest bizarre penissen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De zeven meest bizarre penissen

    Penissen? Men kan zo gek niet verzinnen of ze bestaan. Benieuwd geworden? Op de Natuurwijzer van Naturalis vind je een lijst van de zeven meest bizarre penissen.

    x
  • Plaatje Piepkleine diertjes in het water
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Piepkleine diertjes in het water

    In iedere sloot leven beestjes die je niet met het blote oog kunt zien. Wat zijn dit voor beestjes? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Piet: een historisch beeld van onze vroege voorouder
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Piet: een historisch beeld van onze vroege voorouder

    Hoe zag onze mensachtige voorouder eruit? Eugène Dubois deed een ongelofelijke ontdekking in Indonesië en maakte een beeld van onze vroege voorouder. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wat zijn pijlwormen?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wat zijn pijlwormen?

    Wat zijn pijlwormen en hoe zijn ze ingedeeld in het dierenrijk? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Pipa pipa: zorgzame kikker krijgt kleintjes uit rug
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Pipa pipa: zorgzame kikker krijgt kleintjes uit rug

    Het is belangrijk eieren goed te beschermen. Ieder dier doet dit op een andere manier. De Pipa pipa heeft hier wel een heel bijzondere manier voor gevonden. Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Pistoolgarnalen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Pistoolgarnalen

    Pistoolgarnalen zijn kleine, bijzondere dieren. Waar danken ze eigenlijk hun naam aan? Ze kunnen toch niet schieten? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Het ontstaan van de placenta bij zoogdieren
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het ontstaan van de placenta bij zoogdieren

    Veel zoogdieren hebben een placenta. Maar hoe weten we wanneer de placenta ontstaan is? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Planten doden eigen cellen om te overleven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Planten doden eigen cellen om te overleven

    Ongezonde en overbodige bladeren, bloemen en andere delen van de plant laten bomen en planten gecontroleerd sterven. Dit heet apoptose. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Planten en dieren in de kou
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Planten en dieren in de kou

    Hoe beschermen planten zich tegen kou? Hoe overleven dieren de winter? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe bewaar je een plant voor de eeuwigheid?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe bewaar je een plant voor de eeuwigheid?

    Collectiebeheerders doen er alles aan om planten goed te houden, maar hoe bewaar je ze zo, dat ze een eeuwigheid meegaan? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Planten in de verdediging: verdedigen zonder beweging
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Planten in de verdediging: verdedigen zonder beweging

    Het lijkt misschien alsof planten zich niet kunnen verdedigen tegen planteneters. Ze kunnen niet weglopen of zich verstoppen. Maar schijn bedriegt! Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Planten na-apen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Planten na-apen

    Planten kunnen niet weglopen en toch overleven ze op bijzondere plekken, hoe doen ze dat toch? Kunnen wij daar wat van leren? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Zichzelf kopiëren, planten kunnen het!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Zichzelf kopiëren, planten kunnen het!

    Zichzelf kopiëren, planten kunnen het! Als je denkt dat de voortplanting van planten eenvoudig is, dan heb je het mis. Planten hebben verschillende manieren. Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De kracht van platentektoniek
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De kracht van platentektoniek

    Dit filmpje laat op smakelijke wijze zien wat platentektoniek is. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Platwormen kunnen het alleen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Platwormen kunnen het alleen

    Wanneer het lichaam van een landplatworm zich splitst in verschillende stukjes, groeien deze stukjes weer aan. Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis.

    x
  • Plaatje Plompe lori, een giftig zoogdier
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Plompe lori, een giftig zoogdier

    De plompe lori een giftig zoogdier is. Dat zie je niet vaak in het dierenrijk. Deze aparte halfaap heet de grote plompe lori. Ontdek allerlei weetjes over dit dier op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Gewone pofadder
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Gewone pofadder

    Met zijn grote en sterke gifklieren is de gewone pofadder één van de meest gevreesde Afrikaanse gifslangen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over de pofadder.

    x
  • Plaatje Het Portugees oorlogsschip: een verlammende samenwerking
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het Portugees oorlogsschip: een verlammende samenwerking

    Het Portugees oorlogsschip heeft heel lange tentakels waarmee hij gemeen kan steken. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Het ontstaan van poten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het ontstaan van poten

    Wat is een poot? Dat lijkt een rare vraag. Poten zijn duidelijk anders dan bijvoorbeeld vinnen. Toch? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Van dood dier tot collectiestuk: zo werkt prepareren
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Van dood dier tot collectiestuk: zo werkt prepareren

    Hoe werkt het prepareren van dieren precies? Op de Natuurwijzer van Naturalis wordt het uitgelegd.

    x
  • Plaatje Laat je gek maken door pyriet
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Laat je gek maken door pyriet

    Pyriet schittert bijna net zo verleidelijk als goud en heeft een trendy design. Waar komt het vandaan? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wat was er eerder: de ratel of het ratelen?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wat was er eerder: de ratel of het ratelen?

    Ratelslangen hebben een ratel aan het einde van hun staart. Ze ratelen daarmee om vijanden af te schrikken, maar wat was er eerder: de ratel of het ratelen? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en ontdek het.

    x
  • Plaatje Texaanse ratelslang
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Texaanse ratelslang

    De Texaanse ratelslang is giftig. Maar gelukkig waarschuwt hij je als je te dichtbij komt. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe gewoon is de gewone regenworm?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe gewoon is de gewone regenworm?

    Doodgewoon zou je denken. Maar hoe doodgewoon ben je als je als slungel weet te overleven? Welke talenten heeft een regenworm? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De etages van het regenwoud
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De etages van het regenwoud

    Tropische regenwouden, zoals de Amazone, zijn uitgestrekte bossen. Hoog in de bomen leven andere dieren dan in de lage struiken en op de grond. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Reuzenalken werden verzameld tot ze uitgestorven waren
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Reuzenalken werden verzameld tot ze uitgestorven waren

    Waarom liet men deze bijna uitgestorven vogels niet leven? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De stank van de reuzenaronskelk
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De stank van de reuzenaronskelk

    De bloeikolf van de reuzenaronskelk kan wel drie meter hoog worden. Maar het opvallendste is de geur die hij verspreidt; een walgelijke stank van rottend vlees. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Reuzenduizendpoot
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Reuzenduizendpoot

    Wie de naam ‘duizendpoot’ bedacht, hield van overdrijven, want geen enkele duizendpoot komt zelfs maar in de buurt van duizend poten. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees meer over duizendpoten.

    x
  • Plaatje Een egel in reuzenformaat
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een egel in reuzenformaat

    Wist jij dat er reuzenegels bestaan hebben? Wat weten we over deze uitgestorven eilanddieren? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het reuzenhert: tóp die kop!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het reuzenhert: tóp die kop!

    Een reuzenhert met een giga-gewei, waar was dat nou zo handig voor? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Reuzenwaterwants
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Reuzenwaterwants

    De naam zegt het al: reuzenwaterwantsen vormen een groep wantsen met een maatje XL die in en rond zoet water leven. Het zijn de grootste wantsen ter wereld. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De rib
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De rib

    Heb jij een rib gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Rivieren temmen, een goed idee?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Rivieren temmen, een goed idee?

    Rivieren zijn natuurlijk ontstaan, maar we kunnen ze temmen! Is dit altijd een goed idee? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Rivieren: Water naar de zee dragen?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Rivieren: Water naar de zee dragen?

    Hoe komt het dat rivieren blijven stromen? Spelen rivieren een rol in de natuur of dragen ze alleen water naar de zee? Je ontdekt het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De vier meest talentvolle rondhangers
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De vier meest talentvolle rondhangers

    Drie dieren en een plant blinken uit in rondhangen en dat is voor hen van levensbelang! Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek welke dat zijn.

    x
  • Plaatje Roodklauwschorpioen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Roodklauwschorpioen

    Zoals alle schorpioenen is hij giftig, maar zijn gif is niet erg sterk. Als hij je steekt, is dit vergelijkbaar met een bijensteek. Lees meer over deze schorpioen op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Roofdieren op korte pootjes
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Roofdieren op korte pootjes

    Waar denk je als eerste aan bij een Nederlands roofdier? Een vos of tegenwoordig misschien zelfs wel een wolf? Marterachtigen jagen ook, hoe doen ze dat? Kijk maar eens op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Ruimtepuin: kometen, planetoïden en meteorieten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Ruimtepuin: kometen, planetoïden en meteorieten

    Tussen de zon, planeten en manen in ons zonnestelsel zweven een heleboel steenbrokken. Ons zonnestelsel is eigenlijk een georganiseerde puinhoop! Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Sabeltandtijger
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Sabeltandtijger

    Wow, kijk die enorme tanden eens! Dit is een sabeltandtijger met twee grote sikkelvormige hoektanden van wel 30 centimeter. Lees en ontdek nog meer weetjes op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Safari op de mammoetsteppe
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Safari op de mammoetsteppe

    Ga mee de ‘big 5’ bekijken op de mammoetsteppe! We blijven gewoon in eigen land, maar moeten wel terug naar de ijstijd. Lees meer op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Saiga
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Saiga

    Natuurlijk zien veel dieren er een beetje gek uit, maar slechts weinig zo gek als de saiga. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Schedel en onderkaak
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Schedel en onderkaak

    Heb je een schedel of onderkaak gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis om welk bot het gaat.

    x
  • Plaatje Het scheenbeen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het scheenbeen

    Heb jij een scheenbeen gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Was dat een scheet?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Was dat een scheet?

    Een onverwachte geur, een geluid. Was dat een scheet? Net als mensen, laten dieren ook scheten, maar kunnen ze het allemaal? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en ontdek het.

    x
  • Plaatje Hoe schildpadden aan hun schild komen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe schildpadden aan hun schild komen

    Schildpadden dragen een schild op hun rug en over hun buik. Bijna het hele lichaam is er in verborgen. Hoe is dat ontstaan? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Schimmels zijn overal om ons heen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Schimmels zijn overal om ons heen

    De meest bekende schimmel is waarschijnlijk de champignon, maar schimmels kunnen ook gevaarlijk zijn en een mier in een soort zombie veranderen! Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Schimmels: tussen planten en dieren in
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Schimmels: tussen planten en dieren in

    Schimmels hebben een dradennetwerk. Ze zijn zo verschillend van alle andere levende wezens dat ze hun eigen categorie verdienen. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Schlegels groefkopadder
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Schlegels groefkopadder

    De groefkopadder staat bekend als de wimpergroefkopadder en is vernoemd naar de Duitse onderzoeker Hermann Schlegel. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De schoenbekooievaar
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De schoenbekooievaar

    De schoenbekooievaar is een grote vogel en leeft in de moerassen van Oost-Afrika. Ondanks zijn grootte is hij pas in 1850 ontdekt door wetenschappers. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Hoe leeft de schorpioen?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe leeft de schorpioen?

    Schorpioenen zijn perfect aangepast aan extreme omstandigheden, ontdek jij hoe? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Mysterieuze lichtgevende schorpioenen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Mysterieuze lichtgevende schorpioenen

    Schorpioenen weerkaatsen ultraviolet licht met een speciaal laagje in de huid, waardoor ze lijken te gloeien. Waarom? Wetenschappers staan voor een raadsel lees er meer over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Onderzoek: hoe kleiner de scharen, hoe giftiger de schorpioen?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Onderzoek: hoe kleiner de scharen, hoe giftiger de schorpioen?

    Schorpioenen zijn er in veel kleuren en maten. Maar hoe zie je welke giftig is en welke niet? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Zijn schorpioenen gevaarlijk voor ons?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Zijn schorpioenen gevaarlijk voor ons?

    De ene schorpioen is giftiger dan de andere. Je vindt ze niet in Nederland, maar wel in Europa. Zijn ze allemaal gevaarlijk? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het schouderblad
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het schouderblad

    Heb jij een schouderblad gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Waar komt toch dat schuim vandaan?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Waar komt toch dat schuim vandaan?

    In het voorjaar verschijnen vaak hele banken schuim in de branding en op het strand, maar waar komt dit vandaan? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De Seychellen reuzenschildpad is een oude reus
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De Seychellen reuzenschildpad is een oude reus

    De Seychellen reuzenschilpad is even groot als bijzonder. Als een gepantserd voertuig wandelt hij op vier poten rond, dobbert dagenlang op zee en wordt stokoud. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes over deze schildpad.

    x
  • Plaatje Ken je één skelet, dan ken je ze allemaal
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Ken je één skelet, dan ken je ze allemaal

    Tafels bestaan uit een blad en vier poten. Skeletten hebben ook altijd hetzelfde bouwplan. Hoe herken je een bouwplan en wat is er handig aan? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Slangen in Nederland
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Slangen in Nederland

    Maar liefst drie soorten slangen komen er in Nederland voor, waarvan er een zelfs giftig is. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Unieke eigenschappen van de slangenkop
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Unieke eigenschappen van de slangenkop

    Gifslangen dienen gif toe met hun scherpe tanden. Hoe voorkomen ze dat ze zichzelf bijten? Waar slaan ze het gif op? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis ontdek alles de unieke eigenschappen van slangen.

    x
  • Plaatje De evolutie van slangengif
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De evolutie van slangengif

    Je bent ongetwijfeld bekend met gifslangen. Zo bestaan er cobra’s en mamba’s, maar ook de gewone adder die in Nederland rondkruipt. Hoe is hun gif ontstaan? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Slapende dijken
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Slapende dijken

    Nederlanders polderen, maar waar kunnen wilde dieren, planten en paddenstoelen in de polder een plekje vinden? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De slijkspringer: een vis op het droge
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De slijkspringer: een vis op het droge

    Grote, ronde ogen bovenop een stompe kop. Twee stevige, pootachtige vinnen aan de voorkant. Wat is dit voor dier? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Soms een man, soms een vrouw
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Soms een man, soms een vrouw

    Deze vissen doen daar niet moeilijk over Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Hoeveel soorten planten en dieren zijn er?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoeveel soorten planten en dieren zijn er?

    Mensen uit de tijd van jouw betovergrootouders begonnen met het beschrijven van soorten planten en dieren. Hoeveel zijn er nu bekend? Kijk maar eens op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het spaakbeen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het spaakbeen

    Heb jij een spaakbeen gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Acrobatische ouders: spatzalmen!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Acrobatische ouders: spatzalmen!

    Spatzalmen zijn vissen die hun eitjes boven water leggen. Hoe doen ze dat en waarom? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Spinnenseks
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Spinnenseks

    Het begint met de zaadlozing. Vreemd om een paring mee te beginnen, maar zo werkt 't bij spinnen. Bekijk het maar eens op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Sponzen geven ons medicijnen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Sponzen geven ons medicijnen

    Medicijnen zijn vaak voor een deel gemaakt van gifstoffen. Eén van de dieren die ons van deze gifstoffen voorziet zijn sponzen. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Sponzen in oorlog om leefruimte
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Sponzen in oorlog om leefruimte

    Je gebruikt thuis vast wel eens een spons. Wist je dat deze sponzen zijn nagemaakt naar levende sponzen uit de zee? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Sponzen: giftig én nuttig
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Sponzen: giftig én nuttig

    Je zou het niet denken, maar sponzen zijn dieren. En ze maken gif! Ontdek alles over sponzen op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het sprongbeen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het sprongbeen

    Heb jij een sprongbeen gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje De stad: een unieke leefomgeving
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De stad: een unieke leefomgeving

    De stad is een bijzondere leefomgeving. Het is er warm, versteend lawaaiig, licht in de nacht en vuil. Hoe zijn soorten hierop aangepast? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Stambomen: wat heb jij gemeen met een banaan?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Stambomen: wat heb jij gemeen met een banaan?

    Stambomen: wat heb jij gemeen met een banaan? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De steenvis
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De steenvis

    De steenvis is de giftigste vis ter wereld, ontdek jij hoe hij zijn gif overbrengt? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Stekels om mee te prikken
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Stekels om mee te prikken

    Dieren doen er alles aan om niet opgegeten te worden. Waarom zou je wegrennen als het niet nodig is? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het waarschuwingssysteem van stokstaartjes
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het waarschuwingssysteem van stokstaartjes

    Op de Afrikaanse savannes is de kust voor stokstaartjes nooit helemaal veilig. Hoe gaan de stokstaartjes om met het gevaar? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Open je ogen voor de wereld van stuifmeel
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Open je ogen voor de wereld van stuifmeel

    Een stuifmeelkorrel is nog net met het blote oog te zien, maar als je er een onder de loep legt, gaat er een wereld voor je open. Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Stuifmeel uit de ijstijd
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Stuifmeel uit de ijstijd

    Wetenschappers weten welke planten in de ijstijd op welke plek groeiden. Hoe komen ze aan deze kennis? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wat was eerst, stuifmeel of bestuiver?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wat was eerst, stuifmeel of bestuiver?

    Bloemen en insecten kunnen niet meer zonder elkaar. Maar…, op de vroege aarde was dat anders. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Symmetrie bij dieren: twee gelijke delen... of meer?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Symmetrie bij dieren: twee gelijke delen... of meer?

    Heb je je ooit afgevraagd waarom je lichaam links en rechts vrijwel gelijk is? Bij veel dieren is dit ook zo, maar niet bij allemaal. Kijk maar eens op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Een groot skelet van een T-Rex
    schooltv.nl
    Een groot skelet van een T-Rex

    In museum Naturalis hebben ze een skelet van een grote dinosaurus: Een T-Rex. Ze hebben haar Trix genoemd. Hoe ziet zo'n geraamte eruit? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Taaie rakkers uit de oertijd
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Taaie rakkers uit de oertijd

    Veel planten en dieren houden het al miljoenen jaren uit op aarde. Sommige zien er nog bijna net zo uit als in de oertijd. Ze worden levende fossielen genoemd. Lees meer op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Tasmaanse tijger
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Tasmaanse tijger

    Ooit leefde er een gestreept buideldier in Australië. Het leek op een kleine tijger, maar had een kop als Lees er meer over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De Taxus: levensgevaarlijk en levensreddend
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De Taxus: levensgevaarlijk en levensreddend

    Misschien ken je hem wel, de Taxus. Vroeger werd hij gezien als de boom van het leven. Maar het is ook de boom des doods! Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over de taxus.

    x
  • Plaatje Eerste teenkoot
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Eerste teenkoot

    Heb jij een eerste teenkoot gevonden? Onderzoek hier van welk dier het mogelijk is. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Hoe teken je als een wetenschapper?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe teken je als een wetenschapper?

    Wil je tekenen als een echte wetenschapper? Houd je dan aan dit stappenplan dat je vindt op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Ten dode opgeschreven cellen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Ten dode opgeschreven cellen

    Iedereen weet dat jonge dieren groeien. Soms verdwijnen er echter tijdens de ontwikkeling van een dier ook lichaamsdelen. Hoe kan dat? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe meer tenen hoe meer vreugd?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe meer tenen hoe meer vreugd?

    Waarom telt onze voet vijf tenen? En waarom zijn er dieren met één teen per voet, zoals paarden? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Tien bedreigde Nederlandse vogels
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Tien bedreigde Nederlandse vogels

    Nederland telt veel soorten vogels, maar met een aantal gaat het niet zo goed. Hun aantal neemt af: ze vertrekken uit Nederland of krijgen te weinig jongen. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De tijger: een soort met veel ondersoorten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De tijger: een soort met veel ondersoorten

    Een grote, harige katachtige met zwarte strepen. De tijger is een mooi maar gevaarlijk roofdier, met sterke klauwen en kaken. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes over tijgers.

    x
  • Plaatje Vanuit zee het land op: Tiktaalik
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Vanuit zee het land op: Tiktaalik

    Ga mee terug in de tijd naar 375 miljoen jaar geleden: het Devoon. De aarde zag er anders uit dan nu. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Trek door klimaatveranderingen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Trek door klimaatveranderingen

    Tijdens de ijstijd veranderde het klimaat voortdurend, warme perioden wisselden koude af. Dieren moesten zien te overleven in deze verschillende klimaten, dit deden ze door trek. Wat is trek? Wat voor rol speelt het klimaat bij de trek van dieren? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Trilobieten: veelzijdige dieren
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Trilobieten: veelzijdige dieren

    Dinosaurussen kent iedereen. Maar heb je wel eens van een trilobiet gehoord? Ontdek er alles over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Trix de grote bottenkraakster
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Trix de grote bottenkraakster

    De grote tanden van Tyrannosaurus rex zien er uit als sloopbeitels met kartelranden. Ze scheuren dan ook met gemak grote hompen vlees van hun prooien af. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Trix: van losse botjes tot pronkstuk
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Trix: van losse botjes tot pronkstuk

    Het is een hele klus om de vele losse botjes van een dino uit de grond te krijgen, te vervoeren en in elkaar te zetten tot skelet. Hoe gaat dat in zijn werk? Bekijk het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De tuatara: de laatste der Brughagedissen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De tuatara: de laatste der Brughagedissen

    In Nieuw-Zeeland komt nog één soort brughagedis voor: de tuatara. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over deze hagedis.

    x
  • Plaatje Waarom biologen zo dol zijn op tuinslakken
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Waarom biologen zo dol zijn op tuinslakken

    Veel mensen vinden het maar niks, die slijmerige, moestuinverwoestende kruipers. Voor biologen zijn slakken daarentegen reuze interessant. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Tweede teenkoot
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Tweede teenkoot

    Heb jij een tweede teenkoot gevonden? Onderzoek op de Natuurwijzer van Naturalis van welk dier het mogelijk is.

    x
  • Plaatje Varens: ultieme overlevers
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Varens: ultieme overlevers

    Varens bestaan al meer dan 400 miljoen jaar en ze groeien nog steeds overal ter wereld: in tropische regenwouden, moerassen, woestijnen en bergen. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Knappe krulstaarten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Knappe krulstaarten

    Grote kans dat je de chimpansee, dolfijn of hond een slim dier vind. Maar zij zijn lang niet de enige. Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Varven, een modderig stukje wetenschap
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Varven, een modderig stukje wetenschap

    Op de bodem van een meer ligt een schat aan informatie. Wim Hoek van de Universiteit Utrecht vertelt hoe modder ons iets kan leren over de ijstijd. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het ontstaan van veren
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het ontstaan van veren

    De “veren” van Yutyrannus waren eigenlijk geen veren zoals we die kennen. Het waren dunne, holle staafjes. Waarvoor waren de veren dan? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Waar is die veer voor?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Waar is die veer voor?

    Veren; de een is pluizig, de ander stevig, sommige hebben een felle kleur en andere zijn bruin. Waarvoor zijn al die verschillende veren? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Het verleden in een tekening
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het verleden in een tekening

    Er zijn geen foto's uit de prehistorie, maar aan de hand van gevonden fossielen is er wel een reconstructietekening te maken. Hoe maak je zo'n tekening? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het verschil tussen een juffer en een libel
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het verschil tussen een juffer en een libel

    Hoe herken je nu het verschil tussen een libel en een juffer? Het is niet heel moeilijk. Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Vijf soorten die het heerlijk vinden in de stad
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Vijf soorten die het heerlijk vinden in de stad

    Er zijn soorten in Nederland die het prima doen in steden. Wat maakt het voor hen zo’n fijne plek? Kijk maar eens op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Onderzoek: vijg en vijgenwesp werken perfect samen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Onderzoek: vijg en vijgenwesp werken perfect samen

    Vijgenwespen zijn piepkleine insecten, nog kleiner dan een rijstkorrel. Vrouwtjeswespen leven maar een paar dagen. Lees er meer over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje 34.000 verschillende vissen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    34.000 verschillende vissen

    Er zijn ongeveer 34.000 verschillende vissoorten bekend. Dat zijn er meer dan alle zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën bij elkaar. Vanwaar zoveel vissen? Lees de informatie in Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Deze vissen zetten hun wereld op de kop
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Deze vissen zetten hun wereld op de kop

    Sommige vissen zwemmen altijd op hun zij of rug. Waarom doen zij dat? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Waarom zijn vissen in de Noordzee zo saai van kleur?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Waarom zijn vissen in de Noordzee zo saai van kleur?

    Waarom zijn “onze” vissen niet net zo kleurrijk? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en ontdek het.

    x
  • Plaatje Echolocatie bij vleermuizen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Echolocatie bij vleermuizen

    ‘s Nachts is het zo donker, dat alleen hun ogen niet altijd genoeg zijn om hun favoriete voedsel te vinden. Grote oren komen dan goed van pas. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Het ontstaan van vleugels
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het ontstaan van vleugels

    Een soort half-vleugels, maar nog geen echte vleugels. Waarom ontstonden die? Wat is het nut van vleugels, als een dier er niet mee kan vliegen? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Waarom wij niet kunnen vliegen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Waarom wij niet kunnen vliegen

    Iedereen zou wel willen vliegen: armen uitslaan en hup, daar ga je! Waarom lukt dat niet? Zijn armen zoveel anders dan vleugels? Bekijk het maar eens op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het vliegend hert en andere houteters
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het vliegend hert en andere houteters

    Eet je wel eens hout? Nee, natuurlijk niet! Toch zijn er wel heel veel dieren die leven van dood hout. De bekendste daarvan is misschien wel het vliegend hert. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De vliegenzwam
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De vliegenzwam

    De rood met wit gevlekte paddenstoelen kennen we allemaal, maar wist je ook dat deze giftig is? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes over de vliegenzwam.

    x
  • Plaatje Vlinderstruiken: een luilekkerland voor vlinders
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Vlinderstruiken: een luilekkerland voor vlinders

    Een vlinderstruik is een luilekkerland voor vlinders. In de Natuurwijzer van Naturalis lees je waarom dat zo is.

    x
  • Plaatje Vlinderstruiken: een luilekkerland voor vlinders
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Vlinderstruiken: een luilekkerland voor vlinders

    De vlinderstruik wordt bestoven door vlinders. Hierbij gebruikt de struik allerlei trucjes om vlinders te lokken naar zijn luilekkerland. Kijk maar eens op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Voedselkringloop: eten en gegeten worden
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Voedselkringloop: eten en gegeten worden

    Alle levende wezens eten, maar worden ook opgegeten. Ze hebben elkaar nodig om te overleven. Wat is een voedselkringloop en hoe werkt het? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Bestaan voedselkringlopen zonder planten?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bestaan voedselkringlopen zonder planten?

    Een veelgehoorde uitspraak over voedselkringlopen is: “een voedselkringloop of voedselketen begint altijd met een plant”. Maar klopt dat wel? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Vogelbekdieren en mierenegels: eigenaardige eierleggers
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Vogelbekdieren en mierenegels: eigenaardige eierleggers

    Zoogdieren baren hun jongen levend. Toch? Nou, niet per se. Mierenegels en vogelbekdieren zijn zoogdieren én leggen eieren. Verwarrend! Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Diversiteit van vogeleieren
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Diversiteit van vogeleieren

    Er zijn enorm veel verschillende vogeleieren: groot, klein, wit, blauw, gespikkeld en gevlekt. Lees er over in de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Diversiteit van vogeleieren
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Diversiteit van vogeleieren

    Er zijn enorm veel verschillende vogeleieren: groot, klein, wit, blauw, gespikkeld en gevlekt. Het aantal eieren verschilt ook per vogelsoort. Hoe komt dit? Kijk en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De holle botten van vogels
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De holle botten van vogels

    De voorouders van vogels, dinosauriërs, hadden ook al holle botten en zij vlogen niet! Wat is nou precies het nut van die holle botten? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis, lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje De tenen van vogels
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De tenen van vogels

    Vogels stammen af van dinosaurussen. Daarom hebben de meeste vogels vier tenen, maar niet altijd! Waarom hebben niet alle vogels dezelfde voeten? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Een cloaca: wat doen vogels ermee?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een cloaca: wat doen vogels ermee?

    Vogels hebben één lichaamsopening voor alles wat eruit komt, de cloaca, maar wat is dat nou precies? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Vogels uit het ei: hulpeloos of meteen op pad?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Vogels uit het ei: hulpeloos of meteen op pad?

    Pasgeboren mensenbaby’s kunnen weinig. Poepen, plassen, eten, huilen en slapen, dat lukt nog net. Sommige vogels die net uit het ei kruipen, zijn net zo hulpeloos. Toch zijn er ook vogels die zodra ze geboren zijn meteen op pad gaan. Vanwaar dit verschil? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wat vogels elkaar toeroepen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wat vogels elkaar toeroepen

    Vogels roepen elkaar van alles toe. Betekenen die geluiden ook nog wat? En hoe komen onderzoekers daarachter? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het leven van vogelspinnen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het leven van vogelspinnen

    Hoe leven vogelspinnen nu precies? Je leest het in de natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het leven van vogelspinnen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het leven van vogelspinnen

    Bijna iedereen heeft wel eens een (plaatje van) een vogelspin gezien. Vogelspinnen zijn giftig, maar niet voor mensen. Hoe leven ze precies? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Voortbewegen zonder poten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Voortbewegen zonder poten

    Poten zijn superhandig om mee te lopen, rennen en springen. Hoe komen slangen en andere kronkelaars vooruit zonder poten? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Voortplanten: doe je het samen of alleen?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Voortplanten: doe je het samen of alleen?

    Mensen krijgen kinderen, vogels leggen eieren en planten maken zaden waar nieuwe planten uit groeien. Als ze dat niet zouden doen, zou hun soort uitsterven. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Voortplanting zonder man
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Voortplanting zonder man

    Sommige dieren hebben geen partner nodig om jongen te krijgen. De moeders doen het helemaal alleen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Vuistbijlen maken van vuursteen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Vuistbijlen maken van vuursteen

    Waarvoor gebruikten oermensen een vuistbijl? Ernest Mols, Nederlands kampioen vuistbijlmaken, maakt zelf vuistbijlen en onderzoekt de mogelijkheden. Kijk maar eens op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Waarschuwingskleuren schreeuwen om aandacht
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Waarschuwingskleuren schreeuwen om aandacht

    Geel, blauw, rood, groen...in de natuur komen heel veel kleuren voor. Soms om een vijand af te schrikken, soms om een partner te vinden. Lees er meer over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Jacht op de walvisachtigen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Jacht op de walvisachtigen

    Waarom wordt er nog steeds op walvisachtigen gejaagd? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Wandeling door de tijd
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wandeling door de tijd

    Geologen onderzoeken de geschiedenis van de aarde. Hoe kijken geologen zo ver terug in de tijd en wat onderzoeken ze daarvoor? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wantsen steken hun snuit overal in
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wantsen steken hun snuit overal in

    Weet jij wat wantsen zijn? Hoog tijd om meer te weten te komen over deze zuigende beestjes! Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over wantsen.

    x
  • Plaatje Wat krioelt daar in mijn keukenkastje?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wat krioelt daar in mijn keukenkastje?

    Insecten komen op allerlei manieren in onze huizen terecht. Waarom groeien sommige insecten soms uit tot een plaag en andere niet? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Weegbree, zaden op reis
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Weegbree, zaden op reis

    Iedereen heeft de weegbree weleens gezien, maar wat is dit voor plant? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Weg met dat vel
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Weg met dat vel

    Een harde huid biedt bescherming, maar is ook lastig af te schudden. Hoe vervelt een slang? Bekijk het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Weidevogels op stelten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Weidevogels op stelten

    Nederland ligt vol met groene weides waar de grutto gek op is. Wat maakt deze groene weilanden zo aantrekkelijk? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wendbare ontsnappers
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wendbare ontsnappers

    Voor een haas die achternagezeten wordt door een hongerige wolf is wendbaarheid van levensbelang. Hoe komt de haas aan die wendbaarheid? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wenkkrabben: daten op basis van looks
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wenkkrabben: daten op basis van looks

    Het mannetje zwaait met zijn grote schaar. Welk vrouwtje valt voor zijn charmes? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Het ontstaan van wervels
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het ontstaan van wervels

    Skeletten zijn al heel oud: bijna zo oud als het leven zelf. Hoe zijn skeletten eigenlijk ontstaan? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wetenschappelijk tekenen: het gaat om de details
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wetenschappelijk tekenen: het gaat om de details

    Wetenschappelijk tekenaars steken veel werk in het maken van uiterst gedetailleerde tekeningen van de natuur. Waarom gebruiken onderzoekers niet gewoon foto’s? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Wie niet sterk is… Onverwachte succesverhalen over evolutie
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wie niet sterk is… Onverwachte succesverhalen over evolutie

    Wat denk jij, overleven in de natuur echt alleen de allersterksten? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wie zit op welke tak?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wie zit op welke tak?

    Wetenschappers hebben al veel ontdekt over het ontstaan van de mens. Toch weet men veel nog niet zeker, bijvoorbeeld hoe onze stamboom er nu precies uitziet. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wipneusslang
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wipneusslang

    Als je naar de foto kijkt zie je meteen waaraan de wipneusslang zijn naam dankt. De schubben op zijn kop zijn zo gevormd, dat het net lijkt of hij een neus heef Lees meer over de wipneusslang op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Witgevlekte roofwants
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Witgevlekte roofwants

    De witgevlekte roofwants is een echte jager en komt vooral voor in de vochtige, tropische regenwouden van Afrika. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wolharige neushoorn: grasmaaier van de mammoetsteppe
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wolharige neushoorn: grasmaaier van de mammoetsteppe

    De mammoetsteppe was een goed onderhouden grasmat mede dankzij de wolharige neushoorn! Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wolven in de Nederlandse natuur
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wolven in de Nederlandse natuur

    Jarenlang leefden er geen wolven in Nederland, maar nu worden ze weer steeds vaker gezien. Gaat er iets veranderen in de Nederlandse natuur? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Het zaadmengsel dilemma
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het zaadmengsel dilemma

    Wie meer bijen in de tuin wil, zaait bloemen. Maar welke bloemen? ​​​​​​​ Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes.

    x
  • Plaatje Zakpijpen: sluipmoordenaars van koraal?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Zakpijpen: sluipmoordenaars van koraal?

    Zakpijpen zijn dieren. Het dier lijkt onschuldig, maar is wel agressief. Ontdek allerlei weetjes over zakpijpen in Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Wat leeft er tussen zandkorrels?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wat leeft er tussen zandkorrels?

    Wel eens naar het strand geweest? Al die bergen zand waar je op loopt... zitten daar dieren in eigenlijk? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Waarom hebben zebra’s strepen?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Waarom hebben zebra’s strepen?

    Al meer dan honderd jaar vragen biologen het zich af: waarom zijn zebra’s zwart-wit gestreept? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Dat doet de zeekat sneaky!
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Dat doet de zeekat sneaky!

    Bij dieren is de concurrentie om de vrouwen vaak hoog. De reuzenzeekat verandert spectaculair van kleur; om vrouwen te verleiden, of mannen te misleiden. Lees de informatie en bekijk het filmpje uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Zeesterren: hersenloos aan de wandel
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Zeesterren: hersenloos aan de wandel

    Zeesterren wandelen over de zeebodem, vinden prooien en vluchten voor gevaar. En dat terwijl ze geen hoofd en geen hersenen hebben! Hoe doen de dieren dat? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Lichtgevende golven door zeevonk
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Lichtgevende golven door zeevonk

    Wat is zeevonk en waarom geeft het licht? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Zo ontstaat een nieuwe eigenschap
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Zo ontstaat een nieuwe eigenschap

    Zoogdieren hebben haren, vogels hebben veren. Hun vroege voorouders hadden dat niet. Hoe ontstaan nieuwe kenmerken in de evolutie? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Een zoektocht naar dinoplanten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een zoektocht naar dinoplanten

    Hoe zag de wereld er in de dinotijd uit? Stap in een tijdmachine en ga op weg naar de bossen van de dinosaurussen. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes.

    x
  • Plaatje Zoogdieren versus dino
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Zoogdieren versus dino's: wie niet groot is, moet slim zijn

    Toen reusachtige dino's de wereld bevolkten, waren zoogdieren juist heel klein. Hoe overleefden zij? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Zorg na de geboorte
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Zorg na de geboorte

    Na de geboorte zorgen ouders voor ons en leren ze ons alles. Hoe zit dat bij dieren? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wat leeft er op de zuidpool?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wat leeft er op de zuidpool?

    Op de zuidpool wordt het extreem koud, toch leven er dieren. Hoe overleven die op de zuidpool? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje De (niet altijd) eeuwige trouw van zwanen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De (niet altijd) eeuwige trouw van zwanen

    De sierlijke vogels blijven hun hele leven bij elkaar en zorgen gezamenlijk voor hun jongen. Zo romantisch! Maar klopt dit beeld wel? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Zwarte weduwe
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Zwarte weduwe

    Wanneer een mannetje en een vrouwtje hebben gepaard, komt het namelijk voor dat het vrouwtje het mannetje doodt en opeet. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x